11 Μαρ 2009

Παραδοσιακή γιαούρτη
ή παραδοσιακό γιαούρτι, (όπως το προτιμάτε).

θα χρειασθούμε...

2 κατσαρόλες (1 μεσαία και μία μεγαλύτερη)
1 κανατάκι 1/2 λίτρου
1 κουτάλι σούπας
1 σουρωτή κουτάλα
4 πετσέτες κουζίνας
1 θερμόμετρο φούρνου

Υλικά

2 λίτρα γάλα κατά προτίμηση βιολογικό
1 γιαουρτάκι αγελάδος 200 γρ κατά προτίμηση βιολογικό.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το γάλα στη μεσαία κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά. όταν φτάσει η θερμοκρασία στους 45 βαθμούς παίρνουμε μισό κανατάκι από αυτό το ζεστό γάλα και αφήνουμε το υπόλοιπο να ζεσταθεί και να φτάσει έως τους 70 βαθμούς.
Στο μεταξύ ρίχνουμε το γιαουρτάκι χωρίς την πέτσα στο κανατάκι και ανακατεύουμε καλά.
Το βγάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κατέβει η θερμοκρασία στους 50 βαθμούς.
Τότε μόνο ρίχνουμε το περιεχόμενο από το κανατάκι μέσα στο γάλα, ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας. Βάζουμε τη σκεπασμένη κατσαρόλα μέσα στη μεγαλύτερη, (η οποία θα λειτουργήσει σαν θερμός), και τη σκεπάζουμε με τις πετσέτες για να μην χάσει θερμοκρασία γρήγορα. Τοποθετούμε το σύστημα σε ένα μέρος που δεν θα χρειασθεί να το μετακινήσουμε παρά μόνο ύστερα από αρκετές ώρες (5~6). Κατόπιν βάζουμε την πρώτη κατσαρόλα στο ψυγείο για άλλες τόσες, πριν κόψουμε τη γιαούρτη.

Καλοφάγωτο

Σημειώσεις,

Οικονομικά θα μας στοιχίσει 4 ευρώ ενώ αν αγοράζαμε 11 γιαουρτάκια των 200 γρ. θα πληρώναμε τουλάχιστον 9 ευρώ και δεν θα ξέραμε και τι έχουν βάλει μέσα.

Τη θερμοκρασία μπορούμε να την δοκιμάσουμε και με το μικρό δάχτυλο, η καταλληλότερη θερμοκρασία είναι όταν αντέξει στο κανονικό μέτρημα (δευτερολέπτων) μέχρι το 9 για πιο ξινή ή μέχρι το 11 για πιο γλυκιά.

Μπορούμε να την βάλουμε σε τουλουπάνι για να τη στραγγίσουμε και να την κάνουμε πιο πηχτή. Επίσης μπορούμε να την μοιράσουμε σε μπολ και να την βάλουμε στο φούρνο στους 45~50 βαθμούς για 4~5 ώρες και μετά στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.