29 Σεπ 2006

Ο πίνακας αυτός έχει πάρει 2ο βραβείο σε σχολικό διαγωνισμό στην Αγγλία.

Για την ειρήνη


Τοκ-τοκ μπορώ να μπω
γεια σας καλά παιδιά
ψάχνω κάποια να βρω
με μια χρυσή καρδιά

μήπως την έχετε δει
Ειρήνη άκουσα τη λένε
όπου σταθεί και βρεθεί
οι πόλεμοι σταματάνε

εδώ εμείς καλέ γιαγιά
δεν ξέρουμ' απ' αυτά
είμαστε μικρά παιδιά
μη μας λες πια χωρατά

από ότι έχουμ' ακουστά
κοντά σ' αυτά τα μέρη
και σ' άλλα πιο γνωστά
δες ο κόσμος υποφέρει

ο ένας πόλεμος αρχινά
πριν άλλος να τελειώσει
και σταματά προσωρινά,
σε λίγο, πάλι θα ματώσει

πίσω από κείνα τα βουνά
πηγαίνουν τ' αεροπλάνα
και όταν είναι σκοτεινά
ακούς βροντές καμπάνα

ας ερχότανε εδώ γιαγιά
τον τόπο μας να σώσει
μα η ειρήνη τώρα πια
μας έχει μια προδώσει

μην πιστεύεις γιόκα μου
κείνα που κακοί σου λένε
είν' η ειρήνη μάτια μου
αγνή, μα κακοί την καίνε

εσένα πως σε λέν μανιά
ποιό είναι τ' όνομά σου
ειρήνη με λεν παιδιά
κι αν βοηθάς κοντά σου

μοναχή δεν κάνω τίποτα
βάλτε ένα κι εσείς χεράκι
τα θαύματα τ' ανείπωτα
θέλουνε πιο πολύ μεράκι

για να φέρουν την ειρήνη

20 Σεπ 2006

Ο ριγωτός γατούλης 3

Με το πρίμο και σιγόντο
και τη φεγγαράδα φόντο
μαζευτήκανε τρεις γάτοι
για καντάδα και ραχάτι

Συμμορία ο γατούλης κάνει
με τον Μαύρο και τ' Αλάνι
σχεδιάζουνε τις επιθέσεις
και διαλέγουνε τις θέσεις

πρώτη θέση στο μπαλκόνι
δεύτερη στου κυρ Αντώνη
θέση τρίτη και φαρμακερή
στης Τιτίκας την αυλή

απ' τα μάτια τα γαλάζια
όλο σκέρτσο μα και νάζια
ερωτεύτηκε ο καλός μας
ο γατούλης ο δικός μας

την Τιτίκα πούνε Σιαμέζα
κι άφηνε τους γάτους τέζα
με την όμορφη ουρά της
και τη γούνα τη παχιά της

ακούει να της τραγουδάνε
την ουρά τους να κουνάνε
να της λένε όμορφη έλα έξω
εγώ μαζί σας δεν θα παίξω

έχω κάνει σχέση σοβαρή
με όμορφο γάτο τον Ριρή
γι αυτό μην τραγουδάτε
σ' άλλη γειτονιά να πάτε

ο Αντώνης ξεπροβάλλει
στο μάτι τους έχει βάλει
και κρατά ένα μπουγέλο
που τους το φορά καπέλο

μουσκεμένοι πια οι γάτοι
απ' τη γειτονιά φευγάτοι
πάν' αλλού για την καντάδα
ειν' η νύχτα τους ριμάδα

15 Σεπ 2006

Από τις ομορφιές του τόπου μας....
Ιστρος Κρήτη Ν. Λασιθίου





Μια ακόμα ομορφιά του τόπου μας, η λίμνη Καϊάφα
.....πριν καεί!!!!






























9 Σεπ 2006

ΤΟ ΚΕΦΊΡ

ΤΟ ΚΕΦΊΡ
Η εναλλακτική διεύθυνση για... tokefir στην οποία έχω μεταφέρει το κείμενο και την αλληλογραφία.

Ο κόσμος στον Καύκασο γνωρίζει τα καλά αποτελέσματά του από παλιά. Από την παιδική ηλικία το πίνουν σαν νερό. Να φθάνουν στην ηλικία των 110 και 150 χρόνων άνθρωποι εκεί δεν είναι σπάνιο. Είναι το μόνο μέρος του κόσμου που φθάνουν σ' αυτήν την υψηλή ηλικία, σε πλήρη υγειά. Σύμφωνα με τον καθηγητή MELKIN αυτοί δεν γνωρίζουν φυματίωση, καρκίνο η στομαχικές ανωμαλίες.
Μερικές τροφές όπως το γάλα αξίζουν περισσότερο όταν μεταβληθούν με την ζύμωση. Π.χ. κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του γιαουρτιού, η βιολογική άξια της πρωτεΐνης αυξάνεται. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στη γιαούρτη που γίνεται με γάλα αγελάδας. Οι πρωτεΐνες στο γάλα, πιστεύεται ότι διεγείρουν την ηπατική και εντερική έκκριση. Το γαλακτοζάχαρο μεταβάλλεται σε γαλακτικό οξύ, που θεωρείται σαν αντισηπτικό χωνευτικό. Το οινόπνευμα και το ανθρακικό οξύ που δημιουργούνται θεωρούνται σαν τονωτικά των νεύρων της περιοχής των εντέρων. Παρατηρήθηκε ότι παιδιά που έχουν τραφεί με ΚΕΦΊΡ κράτησαν περισσότερο άζωτο, φωσφόρο, ασβέστιο, σίδερο και πάχος από εκείνα τα παιδία που τράφηκαν με φρέσκο γάλα.

Προϊόντα φρέσκου γάλακτος μπορούν να αυξήσουν την ωφελιμότητα μερικών μεταλλικών στοιχείων. Και το ασβέστιο και ο φώσφορος μπορούν να αποβούν περισσότερο ευαπορόφητα. Μερικές βιταμίνες, ιδίως η Β, μπορούν να συντεθούν από τα βακτηρίδια στη γαλακτική ζύμωση, τόσο καλά, όσο και από τα βακτηρίδια που βρίσκονται στην εντερική περιοχή. Γαλακτοοξυοφιλοι είναι ικανοί να συνθέσουν μερικές βιταμίνες και μέσα στο έντερο. Η NIACIN μπορεί να παραχθεί μέσα στο σώμα μας και να προμηθεύει τον οργανισμό με αρκετή ποσότητα από πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Η γιαούρτη και τα αλλά προϊόντα της γαλακτικής ζύμωσης προσφέρουν ουσίες μοναδικές για την υγειά που δεν υπάρχουν στο γλυκό γάλα. Μερικά από τα παθογόνα μικρόβια, όπως τα μικρόβια της δυσεντερίας, δεν μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον οξύ, όπως το γαλακτικό οξύ. Αυτός ο ισχυρός βακτηριακός πλούτος από προϊόντα ζύμωσης γάλακτος, έχει αναγνωρισθεί από τους ανθρώπους σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αναμφίβολα αυτός ο πλούτος έχει παίξει ένα ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγιεινής. Η αφθονία των οξυβακτηριδίων των προϊόντων της γαλακτικής ζύμωσης έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε σανατόρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει έναν αριθμό από σανατόρια που χρησιμοποιούν αϊρανι ,προϊόν γαλακτικής ζύμωσης. Ασθενείς έλαβαν ένα λίτρο ημερησίως προσθέτοντας το στα συνήθη αντιβιοτικά φάρμακα. Το αϊρανι πιστεύεται ότι έχει ειδικό αποτέλεσμα εναντίον της φυματίωσης.

Σημειώσεις : Ψάχνετε για κεφίρ;

Περισσότερα για την παρασκευή και τις ιδιότητες, στον πιο κάτω σύνδεσμο...
Διαφήμισή μας...πατήστε στην εικόνα 
Η εναλλακτική διεύθυνση για... tokefir στην οποία έχω μεταφέρει το κείμενο και την αλληλογραφία.

Παράκληση, ενημερώστε με αν δεν μπορείτε να βρείτε εύκολα τους κόκκους του κεφίρ.

Παρ' ότι η καταχώρηση είναι παλαιά συνεχίζω να την υποστηρίζω και θα προσθέτω κάθε νέα πληροφορία που θα έχω από σας ή αλλού.

20-5-09, Οσοι από σας αναζητούν ή διαθέτουν τους κόκκους του κεφίρ, αφήστε τα στοιχεία σας (email).

Όσοι πάλι από σας
τους διαθέτουν και θα ήθελαν να αποχωριστούν μια μικρή ποσότητα, θα σας φέρω σε επαφή.

2 Σεπ 2006





ΚΙΝΕΖΙΚΟ


ΥΛΙΚΑ για 6 πιάτα

Κρέας, κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή χοιρινό 500 ~ 750 γρ.
Σπορέλαιο 1 φλιτζάνι τσαγιού.
Κρεμμύδια 2~3 μεγάλα σε ροδέλες
Πράσα 2~3 μεγάλα σε ροδέλες
Καρότα 3 μεγάλα σε ροδελες ή σαν πατατίνια
Πιπεριές 3 πράσινη, κόκκινη, πορτοκαλιά, σε λουρίδες
Μπρόκολα 2 κοτσάνια σε μικρά κομμάτια
Μανιτάρια 6 μεγάλα σε φέτες
Κουνουπίδι 1/4 μέτριου σε μικρά κομμάτια
Λαχανάκια Βρυξελών 10 στα 2 ή στα 4
Φοινόκιο 1 μέτριο σε ροδέλες
Σόγια σως 1 φλιτζανάκι του καφέ
Κάρυ 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
Πιπέρι μαύρο 2 πρέζες
Πιπέρι άσπρο 2 πρέζες
Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
Ρύζι ½ κιλό BASMATI ή THAI.
Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια (μπουκιές), Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, (στα 3/4 του δυνατού), σε ψηλό σκεύος (χύτρα), όταν ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το κρέας λίγο-λίγο, (Ανακατεύουμε συχνά) κόβουμε τα λαχανικά.(τα καρότα πρώτα). [Βάζουμε το ρύζι να βράσει, σε πολύ νερό, με το αντίστοιχο αλάτι του, για 10 λεπτά (να κρατάει)]. Όταν ροδίσει το κρέας καλά και αρχίσει να κολλάει, ρίχνουμε τη σόγια σώς, το κάρυ και τα καρότα, (Ανακατεύουμε συχνά), όταν μαλακώσουν, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, (Ανακατεύουμε συχνά), ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Αν δεν βγάλουν τα λαχανικά αρκετά υγρά, μόνο τότε ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό. (Ανακατεύουμε συχνά), Όταν σωθούν τα υγρά (όχι εντελώς), κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Ρίχνουμε το ρύζι σε χλιαρό νερό, πριν βράσει, (για να μην τρομάξει). Βράζουμε το ρύζι να κρατάει. Σουρώνουμε και αφού στραγγίξει το ρίχνουμε στο σκεύος με τα λαχανικά και το κρέας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σκορπίσει το ρύζι σε όλο το μίγμα. Το μοιράζουμε στα πιάτα ζεστό. Βάζουμε ταμπάσκο κατά προτίμηση.

Καλή σας όρεξη
τη δοκιμή και αποτύπωση έκανα από συνταγή ενός φίλου μάγειρα ναυτικού.