2 Δεκ 2010

Ελαστικοί µισθοί και ωράρια

Νόµος που «σπάει» τον κατώτατο µισθό - Τι αλλάζει στις συντάξεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Νόμο που θα επιτρέπει μισθό χαμηλότερο από τον κατώτερο σε επίπεδο επιχείρησης, εφόσον υπάρχει συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς και πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Παράλληλα η τρόικα,στον νέο γύρο επαφών που θα έχει από σήμερα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα ζητήσει μαζί με την πρόσθετη περικοπή δαπανών και άλλες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Από το υπουργείο Εργασίας μεταξύ άλλων προωθείται νομοσχέδιο – με επίκληση τη σοβαρή οικονομική κρίση σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν – για το «σπάσιμο» του κατώτατου µισθού αλλά και για περαιτέρω ευελιξία στα ωράρια απασχόλησης, με συμφωνίες του εργοδότη και των εργαζομένων που θα γίνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο και θα ελέγχονται ως προς τη σκοπιμότητά από τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι επιχειρησιακές συβάσεις θα μπορούν να προβλέπουν την καταβολή κατά 10% - 20% χαμηλότερων μισθών από τις κλαδικές συµβάσεις για διάστημα έως και δύο χρόνια προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα και οι απολύσεις. Τέτοιες συµβάσεις θα μπορούν να υπογράφουν και οι εργοδότες των μικρών επιχειρήσεων µε προσωπικό έως20 εργαζομένους, δηλαδή χωρίς επιχειρησιακό σωµατείο, εφόσον δημιουργείται «ένωση προσώπων» τουλάχιστον από 5 εργαζομένους και συνυπογράφει τη συμφωνία Με τις ίδιες συμφωνίες και με απλή αναγγελία στις Επιθεωρήσεις Εργασίας θα μπορεί να «σπάει» και το οκτάωρο ή να αλλάζουν οι βάρδιες εργασίας, ώστε να «καλύπτονται» οι πρόσθετες ή έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων χωρίς την πληρωτή υπερωριών ή την επιβολή προστίμων.
Πάντως, στην αγορά εργασίας τα λουκέτα και οι απολύσεις βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη ενώ«σαρώνουν» οι µειωµένες αποδοχές, τα ελαστικά ωράρια εργασίας με λιγότερες ώρες ή ηµέρες απασχόλησης, η τρίμηνη διαθεσιμότητα του προσωπικού, η εκ περιτροπής εργασία και οι φθηνότερες και ευκολότερες απολύσεις.

Οι σημαντικότερες αλλαγές
Παράλληλα αρχίζουν από το 2011 να τρέχουν οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Μεταξύ άλλων αυτές είναι οι εξής:

1. Αρχίζει η εφαρμογή από 1.1.2011 των δύο νέων ασφαλιστικών νόμων (3263/2010 και 32654/2010) με τους οποίους επέρχονται δυσμενείς ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους.

2. Mαχαίρι θα µπει, έως το τέλος του 2011, στις επικουρικές συντάξεις των ελλειµµατικών ταµείων (∆EKO, τραπεζών κ.ά.), αφού ο νόµος ορίζει ότι τα σχετικά ποσά θα «προσαρµόζονται» ώστε να υπάρχει «ισορροπία παροχών και εισφορών». Σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο,«η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, έως το τέλος του 2011, εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικές µελέτες βιωσιµότητας των επικουρικών φορέων, τοµέων και αυτοτελών κλάδων».

3. Oι συντάξεις – βασική, αναλογική και επικουρική – θα ανακαθορίζονται ανά διετία με βάση αναλογιστικές μελέτες που θα αποτυπώνουν τις οικονομικές δυνατότητες κάθε Ταμείου χωριστά.

4. Aπό την1/1/2014οι συντάξεις (που θα παραμείνουν «παγωμένες» έως τα τέλη του 2013,με βάση το Mνηµόνιο και τον νέο ασφαλιστικό νόµο) θα αναπροσαρµόζονται με νόμο ανάλογα με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και τον ∆είκτη Τιμών Καταναλωτή (και όχι με βάση τις κατά κανόνα υψηλότερες αυξήσεις που έδιδε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).

5. Θα µειωθεί δραστικά έως τον Iούλιο του 2011 η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων που δίνει δικαίωµα πρόωρης συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να παραμείνει στη λίστα µόλις το 10% των επαγγελμάτων (γλιτώνουν την αύξηση των ορίων μόνο όσοι συνταξιοδοτούνται έως το 2015)ενώ ο κατάλογος αυτός θα επαναξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

6. Αλλαγή του καθεστώτος της ∆ιαιτησίας για τηνεπίλυση των διαφορών ώστεοι εργαζόµενοι και οι εργοδότες ναµπορούν να προσφεύγουνισότιµαστον οργανισµό Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας.

7. Ηλεκτρονική διασύνδεση ΟΑΕ∆, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στις επιχειρήσεις και να µειωθεί ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την κατάθεση περιοδικών και άλλων δηλώσεων (πρόσληψης, απόλυσης, μεταβολών στους όρους αμοιβής και εργασίας). 

8. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (των εισφορών).
ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ – ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥ
θα μπορεί να «σπάει» το οκτάωρο ή να αλλάζουν οι βάρδιες εργασίας, ώστε να «καλύπτονται» οι έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων
Τι ισχύει για απολύσεις, αποζημιώσεις

ΕΚΤΟΣ ΑΠΌ τις επικείμενες ρυθμίσεις για «ευέλικτους» μισθούς και «ελαστικά» ωράρια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, προηγήθηκαν (και εφαρμόζονται) οι παρακάτω τέσσερις σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, κατ’ εντολήν της τρόικας:

Το πάγωμα των μισθών για όλο το 2010, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας μαζί με την κατάργηση των αποφάσεων της ∆ιαιτησίας (ΟΜΜΕ∆) για φετινές αυξήσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μειωμένες κατά 50% αποζημιώσεις σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ειδοποιηθεί έως και έξι μήνες νωρίτερα. Με βάση τον νέο νόμο Λοβέρδου, η προειδοποίηση από τον εργοδότη δεν µπορεί να υπερβαίνει τους έξι µήνες και αυτό για εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει από 21 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη.

Τα νέα όρια στις ομαδικές απολύσεις. Το επιτρεπόμενο όριο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένους ανεβαίνει στο 5% και μέχρι τριάντα εργαζομένους ανά μήνα.

Οι εργοδότες προσλαμβάνουν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών και τους αμείβουν με το ογδόντα τέσσερα τοις εκατό (84%) του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (σήμερα είναι 740 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.