1 Δεκ 2010

Βιταμίνη D3: το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της φαρμακοβιομηχανίας;






Posted on by StratosJL
(English version here)

Απ' ό,τι φαίνεται, η βιταμίνη D3 και οι ιδιότητές της, αποτελούν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της εποχής μας. Γιατί το λέω αυτό;
Η έρευνα πάνω στη δράση της D3 έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία 15 χρόνια και, παρότι έχουν μόλις πρόσφατα αρχίσει να βγαίνουν οδηγίες από ερευνητές, πανεπιστήμια και οργανισμούς υγείας ανά τον κόσμο, ως προς τις επιπτώσεις που επιφέρει η έλλειψη της βιταμίνης αυτής, εν τούτοις το ζήτημα εξακολουθεί να μη λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα…

Μήπως επειδή η επαρκής ύπαρξη της βιταμίνης D3 φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης 17 διαφορετικών ειδών καρκίνου από 30% ως 77%, ανάλογα με την περίπτωση, καθώς και να αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε ήδη υφιστάμενες περιπτώσεις καρκίνου; Συν τις ωφέλειες σε καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση και μια σειρά άλλες παθήσεις που "μυστηριωδώς" έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια;…
Η βιταμίνη D3, άλλως ειπείν "η βιταμίνη του ήλιου", παράγεται από το δέρμα μας κατά την έκθεση στο ηλιακό φως και συγκεκριμένα στην ακτινοβολία UVB. Ο σημερινός τρόπος ζωής που μας κρατάει κλεισμένους μέσα σε κτήρια, ντυμένους με ρούχα τον χειμώνα, αλλά και πλακωμένους με αντηλιακά το καλοκαίρι, λόγω του φόβου για καρκίνο του δέρματος, έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε έλλειψη D3.
Η αιματολογική εξέταση για το επίπεδο αυτής της βιταμίνης λέγεται 25(OH)D και, για να είμαστε ΟΚ, καλό θα είναι η τιμή του δείκτη να κυμαίνεται γύρω στο 50 ή περισσότερο (πηγή από έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard):

Vitamin D status by blood levels of 25(OH)D*

Vitamin D status25(OH)D in nanograms per milliliter (ng/mL)
DeficientLess than 20 ng/mL
Insufficient20 to 29 ng/mL
Sufficient30 ng/mL or more
Potentially harmfulMore than 150 ng/mL
*25-hydroxyvitamin D3 (vitamin D precursor)
Source: Holick MF. “Vitamin D Deficiency,” New England Journal of Medicine (July 19, 2007), Vol. 357, No. 3, pp. 266–80.
Η ισχύουσα "Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση" είναι γύρω στα 400IU, αλλά κάποιες έρευνες λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 2.000IU για να διατηρούνται επαρκή επίπεδα στο αίμα. Άλλες έρευνες φτάνουν να λένε ότι σε περιπτώσεις έντονης έλλειψης D3, σε πολύ βόρειες περιοχές (άρα χωρίς ήλιο), η ανεκτή δόση για το σώμα, εάν η βιταμίνη προέρχεται από συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη (έχω διαβάσει και για 10.000IU!!).
Για να πάρετε μια ιδέα (πηγή Vitamin D Council):
Technically not a "vitamin," vitamin D is in a class by itself. Its metabolic product, calcitriol, is actually a secosteroid hormone that targets over 2000 genes (about 10% of the human genome) in the human body. Current research has implicated vitamin D deficiency as a major factor in the pathology of at least 17 varieties of cancer as well as heart disease, stroke, hypertension, autoimmune diseases, diabetes, depression, chronic pain, osteoarthritis, osteoporosis, muscle weakness, muscle wasting, birth defects, periodontal disease, and more.
Παραθέτω ορισμένους σχετικούς συνδέσμους:
Εννοείται ότι, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα, ακόμα δε περισσότερο εάν είστε έγκυος ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Προσοχή επίσης πρέπει να δίνεται, ώστε να αποφεύγονται σκευάσματα D3 που περιέχουν και βιταμίνη Α, αφενός γιατί η δράση των δύο είναι ανταγωνιστική, αφετέρου διότι αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Τέλος, καλό είναι, για τις γυναίκες, τα επίπεδα της D3 να παρακολουθούνται συνδυαστικά με τα επίπεδα της PTH παραθορμόνης (Parathyroid Hormone) και του ασβεστίου (Calcium)… Ο γιατρός σας γνωρίζει!
Πηγή laspas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.