15 Νοε 2011

Το μέγαρο Μαξίμου
 
Ήταν ευεργέτης ο Δημήτριος Μάξιμος;
 
Και μία άσχετη απορία: "Τι κατάληξη θα έχει, και πόσο έχει στοιχίσει μέχρι τώρα, η επιχείρηση "μεταφορά του πρωθυπουργικού γραφείου" από το Μέγαρο Μαξίμου στον έκτο όροφο του Υπουργείου Εσωτερικών;
 
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν τίποτε άλλο από την ιδιόκτητη κατοικία του Δημητρίου Μαξίμου, (1873–1955). Ο Δ. Μάξιμος ήταν για πολλά χρόνια διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και μετέπειτα πολιτικός με το Λαϊκό Κόμμα. Διετέλεσε υπουργός εξωτερικών, (1933–1935), γερουσιαστής και εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός, (1947), όταν ηγήθηκε σε κυβέρνηση συνεργασίας, σε μια προσπάθεια των Αμερικανών να συσπειρώσουν τις πολιτικές δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν την «κομμουνιστική απειλή».
Στην πραγματικότητα, το σπίτι ξεκίνησε να χτίζεται το 1912 από τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Μιχαληνό και τη σύζυγό του Ειρήνη Μανούση. Το 1916 πεθαίνει ο Μιχαληνός, αφήνοντας το σπίτι μισοτελειωμένο, ενώ η χήρα του θα ξαναπαντρευτεί το Δημ. Μάξιμο. Για λίγα χρόνια το ημιτελές σπίτι αλλάζει ιδιοκτήτη, αφού η Μανούση το πούλησε στον εφοπλιστή Λ. Εμπειρίκο, (πατέρα του ποιητή), επειδή μάλλον είχε προβλήματα με τα κληρονομικά. Η αγοραπωλησία ήταν μάλλον εικονική, αφού η χήρα Μανούση και τώρα Μαξίμου θα το ξαναγοράσει, (μετά από πέντε χρόνια), από τον Εμπειρίκο. Από τις αρχές του ΄20 το ζεύγος Μαξίμου κατοικεί στην πανέμορφη οικία του. Στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, είχε επιταχτεί σαν κατοικία του Γερμανού Ναυάρχου του Στόλου του Αιγαίου, ενώ μετά την απελευθέρωση χρησίμεψε σαν κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή. Το 1952, το Ελληνικό Δημόσιο έρχεται σε συνεννόηση με τον Μάξιμο, για να την αγοράσει. Συστήνεται επιτροπή του Πολυτεχνείου για να αποτιμήσει την αξία του οικήματος, (11 δισ. δρχ.) και, τελικά, ο Μάξιμος δέχεται να πληρωθεί μόνο το μισό της αξίας, (5,75 δισ. δρχ.). Προσέφερε, επίσης, στο Ελληνικό Δημόσιο και όλη την επίπλωσή του. Η κυβέρνηση, ευγνωμονώντας τον, δήλωσε ότι θα διατηρήσει το όνομά του, ονομάζοντάς την «οικία Μαξίμου».
Δεν μπορώ να καταλάβω αυτού του είδους τους ευεργέτες, που χαρίζουν το μισό μιας «αυθαίρετης» έκθεσης και πουλάνε το κληροδοτημένο και κληρονομικά διεκδικήσιμο οίκημα στο Ελληνικό Δημόσιο. Δεν ξέρω αν είναι αγνωμοσύνη, αλλά δεν είναι υπερβολή γενεές και γενεές Ελλήνων να μνημονεύουν τον ευεργέτη Μάξιμο; Ειδικά στην Ελλάδα, που αδιαφορούμε για τους πραγματικούς ευεργέτες.
Και μια και το έφερε η κουβέντα: Τι έγινε με το "οικολογικό σχέδιο" του Γεωργίου Παπανδρέου να μεταφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο στον έκτο όροφο του υπουργείου εσωτερικών, (Βασ. Σοφίας). Τι θα γίνει το γραφείο τώρα, που δε θα χρησιμοποιηθεί από το νέο πρωθυπουργό; Πόσο στοίχισαν στον ελληνικό λαό οι "οικολογικές" και οι "εργονομικές" ανησυχίες του κ. Γ. Παπανδρέου, μεσούσης της οικονομικής κρίσης... 
  Επιιλογή : ΚΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.