22 Οκτ 2012

Στην Ισλανδία «ξαναγεννήθηκε» η δημοκρατία


Το κοινοβούλιο της Ισλανδίας

Στην Ισλανδία «ξαναγεννήθηκε» η δημοκρατία


Print Friendly
Δημήτρης Περάκηςαπό Δημήτρης Περάκης
03:52, 22 Οκτ 2012

Αναρτήθηκε στην κατηγορία: ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Για πρώτη φορά το κοινοβούλιο μίας χώρας καλείται να υιοθετήσει νέο Σύνταγμα, το οποίο συνέταξαν απλοί πολίτες. Στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην Ισλανδία το Σάββατο, το 66% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ των προτάσεων που υπέβαλε μία επιτροπή 25 πολιτών από διάφορα κοινωνικά στρώματα και εναπόκειται πλέον στη βουλή να τις επικυρώσει.
«Θρίαμβο της δημοκρατίας» χαρακτήρισε τη διαδικασία η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Γιοχάνα Σιγκουροαρντότιρ. «Είμαι πολύ ευτυχισμένη με τα αποτελέσματα και το ποσοστό συμμετοχής. Περίμενα πως η προσέλευση των ψηφοφόρων θα ήταν πολύ μικρότερη, επομένως ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε η Ισλανδή πρωθυπουργός στην κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε «Τώρα εναπόκειται σε εμάς, τους πολιτικούς, να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Είμαι υπερήφανη για τη χώρα μου!»
Με 237.000 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 49%. Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν με «Ναι» ή «Όχι» σε 6 σημεία-προτάσεις.
Αναλυτικά τα 6 σημεία και η ετυμηγορία των Ισλανδών που προσήλθαν στις κάλπες:
Επιθυμείτε οι προτάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου 
να αποτελέσουν τη βάση ενός νέου σχεδίου Συντάγματος;
Ναι: 66%
Όχι: 34%
Στο νέο Σύνταγμα, επιθυμείτε οι φυσικοί πόροι που δεν ανήκουν σε ιδιώτες 
να κηρυχθούν εθνική περιουσία;
Ναι: 81%
Όχι: 19%
Θα επιθυμούσατε να δείτε διατάξεις του νέου Συντάγματος 
που να αφορούν στην Εκκλησία της χώρας;
Ναι: 57%
Όχι: 43%
Θα επιθυμούσατε να δείτε μία διάταξη στο νέο Σύνταγμα που να επιτρέπει την εκλογή
συγκεκριμένων ατόμων στο κοινοβούλιο 
σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι συμβαίνει σήμερα;
Ναι: 76%
Όχι: 24%
Θα επιθυμούσατε να δείτε μία διάταξη στο νέο Σύνταγμα που να δίνει
την ίδια βαρύτητα σε όλες τις ψήφους από κάθε περιοχή της χώρας;
Ναι: 56%
Όχι: 42%
Θα επιθυμούσατε να δείτε μία διάταξη στο νέο Σύνταγμα που θα ορίζει
ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό του εκλογικού σώματος 
είναι σε θέση
να απαιτήσει να τεθούν ζητήματα σε δημοψήφισμα;
Ναι: 71%
Όχι: 29%
Το δημοψήφισμα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και το ισλανδικό κοινοβούλιο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει αν το σχέδιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως άξονας για το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον που υιοθετήθηκε το 1944, μετά την ανεξαρτησία από τη Δανία.

Πώς έφθασαν σε αυτήν την ιστορική στιγμή οι Ισλανδοί
Στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης που ισοπέδωσε το 2008 την οικονομία της Ισλανδίας, ο λαός ξεσηκώθηκε και προέβη σε άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις.
Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς έξω από το κοινοβούλιο της Ισλανδίας
(AP Photo/Thorvaldur Kristmundsson)
Στην πολιορκία του κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2009, η ισλανδική αστυνομία υποχρεώθηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Γκέιρ Χάαρντε που οδηγούσε την Ισλανδία στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ ανετράπη και διεξήχθησαν πρόωρες εκλογές.
Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, Όλαφουρ Γκρίμσον
(AP Photo/Brynjar Gauti)
Καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος του προέδρου της χώρας, Όλαφουρ Κρίμσον, ο οποίος επέκρινε έντονα το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, άσκησε βέτο στο νόμο που ανάγκαζε τους πολίτες να πληρώσουν για τη διάσωση των τραπεζών και άναψε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Με το συντριπτικό 93%, οι Ισλανδοί είπαν «Όχι» στην αποπληρωμή του χρέους!
Η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας, Γκέιρ Χάαρντε
(AP Photo/Kristinn Ingvarsson)
Ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε έγινε ο πρώτος ηγέτης διεθνώς που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την κατάρρευση της οικονομίας. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για αμέλεια, αλλά δεν του επέβαλε ποινή φυλάκισης.
Στο μεταξύ τα λαϊκά κινήματα είχαν εξαπλωθεί και μια νύχτα εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε ένα γυμναστήριο, όπου εξέλεξαν μία επιτροπή 25 ατόμων, που θα αναλάμβανε να συντάξει το νέο Σύνταγμα της χώρας.
Η 25μελής Επιτροπή που ανέλαβε να συντάξει το σχέδιο για το νέο Σύνταγμα της Ισλανδίας
Η επιτροπή αυτή ονομάστηκε Συνταγματικό Συμβούλιο και τα μέλη της συμβουλεύονταν τους συμπατριώτες τους μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook και Twitter). Όλες οι συνεδριάσεις μεταδίδονταν ζωντανά μέσω διαδικτύου (live-streaming) και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες κατέληξαν στα 6 σημεία που τέθηκαν προς ψήφιση.
Δείτε τον ενθουσιασμό με τον οποίο περιέγραψε τη διαδικασία ένα μέλος της 25μελους Επιτροπής στην Ισλανδία και θα καταλάβετε γιατί σε αυτή τη νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης «ξαναγεννήθηκε» η δημοκρατία!
Πηγή: http://exelixeis.gr
Επιλογή: Σίσση Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.