12 Ιουν 2012

Συνέλαβαν τους ηθοποιούς!

10/06/2012
1 εικόνα
της Βένας Γεωργακοπούλου Σχόλια
Νέο κρούσμα απόπειρας λογοκρισίας έχουμε από χθες να πορευόμαστε. Μόνο αυτό μας έλειπε την ιδανική περίοδο που ζούμε. Να 'ναι καλά η Εκκλησία. Μετά τη Χρυσή Αυγή, ανέβηκε και αυτή στη σκηνή για τη δική της ατραξιόν. Όποιος χάρηκε όταν εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, να σηκώσει το χέρι. Ο Χριστόδουλος μας ενοχλούσε, αλλά και ο καινούργιος δεν πάει πίσω. Να μάθουμε να μην είμαστε αφελείς. Όλες οι εκκλησίες, όχι μόνο η δική μας, τα δόγματά τους έχουν στο μυαλό τους. Τους τά 'θιξες; Είπες, για παράδειγμα, ότι ο Χριστός ήταν γκέι; Φίδι που σ' έφαγε.

Δυο γυναίκες δικηγόροι, εκπροσωπώντας την Ιερά Σύνοδο, κατέθεσαν χθες μήνυση εναντίον των συντελεστών της παράστασης "Corpus Christi" , για τα γνωστά. «Προσβολή των θείων» αλλά και των αγνών ελληνικών μας παραδόσεων. Ό,τι πάνω-κάτω έλεγε στην ανακοίνωσή της την Τετάρτη εναντίον του «βλάσφημου» θεατρικού έργου του Τέρενς ΜακΝάλι η Ιερά Σύνοδος. Και η αστυνομία έκανε τη δουλειά της. Πήγε χθες το απόγευμα στο «Χυτήριο» ,όπου παίζεται αυτή η διάσημη γκέι εκδοχή της ζωής του Χριστού (τα γράφαμε χθες στο protagon), συνέλαβε όποιον βρήκε διαθέσιμο, ήτοι τρείς ανύποπτους ηθοποιούς, και τους πήγε στο τμήμα. Αυτή την ετοιμότητά της έτρεμε ο Κασιδιάρης και άνοιξε η γη και τον κατάπιε.

Μετά από πολλά, η δικηγόρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κατάφερε να πείσει τους ανόρεκτους και ευγενείς, έτσι λένε οι πληροφορίες μας, αστυνομικούς ότι η σύλληψη ήταν παράνομη χωρίς προηγούμενο εξώδικο. Οι ηθοποιοί απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στο θέατρο, όπου δόθηκε κανονικά η παράσταση.

Η υπόθεση, όμως, τραβάει το δρόμο της. Μπορεί να μην γίνουν συλλήψεις, αλλά ξεκινά προκαταρκτική εξέταση. Ένας τεράστιος και εμπεριστατωμένος φάκελος με όλα τα «κουσούρια» του έργου ,που έχει συνέχεια προβλήματα με τη δικαιοσύνη, στηρίζει τη μήνυση. Να ευχηθούμε να πέσει ο Λαέρτης Βασιλείου (μεταφραστής ,σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής) και όλοι οι συνεργάτες του σε καλά ανακριτικά, εισαγγελικά και δικαστικά χέρια. Τι άλλο μας μένει; Το' χει η μοίρα μας να κουβαλάμε στην πλάτη μας (μαζί με πολλά άλλα δεινά) και μια δικομανή και μυγιάγγιχτη Ιερά Σύνοδο.

Δικός της δάχτυλος ήταν και το πιο πρόσφατο κρούσμα λογοκρισίας (2009), πού μας έκανε ρόμπα στο εξωτερικό. Τότε είχαν εξαφανιστεί από ενημερωτικό φιλμάκι του νέου Μουσείου Ακρόπολης λίγα πλάνα ανιμέισον του Κώστα Γαβρά, στα οποία ρασοφόροι της πρώτης χριστιανικής περιόδου βανδάλιζαν ανάγλυφα του Παρθενώνα. Ο κόσμος το'χει τούμπανο ,αλλά οι «εκκλησιαστικοί κύκλοι» θορυβήθηκαν. Έπεισαν τον προέδρο του μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή να τα αφαιρέσει, μπας και τραυματισθεί ο αγνός ελληνοχριστιανικός μας πολιτισμός. Όλως τυχαίως είχαμε και υπουργό Πολιτισμού τζιμάνι. Τον Αντώνη Σαμαρά. Έδεσε το γλυκό. Ευτυχώς άστραψε και βρόντηξε ο Γαβράς, η ταινιούλα αποκαταστάθηκε.

Κι εδώ σταματάω. Γιατί αν αρχίσουμε και θυμόμαστε ιστορίες με απόπειρες λογοκρισίας τα τελευταία χρόνια θα μελαγχολήσουμε. Το βιβλίο της 'Ερσης Σωτηροπούλου «Ζιγκ Ζαγκ στις νερατζιές», το βίντεο της Εύας Στεφανή στην Art Athina. Ευτυχώς η ελληνική δικαιοσύνη στέκεται κάθε φορά στο ύψος της και σώζει τα έργα τέχνης από παπάδες, ναζί και εθνικοπαράφρονες, που τα στήνουν στο εδώλιο. 'Ένα με παρηγορεί. 'Ότι και η υπόλοιπη Ευρώπη τα ίδια χάλια έχει. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι τρομοκρατούν τους δημιουργούς και τα πράγματα συχνά αγριεύουν. Να κάτι ακόμα, εκτός από το ευρώ, πού πρέπει να σωθεί. Η ελευθερία της έκφρασης, που τόσο μισούν όλοι οι φονταμενταλισμοί.

Info: η παράσταση "Corpus Christi" παίζεται ως και την Τρίτη στο "Xυτήριο".
 Επιλογή : Ηλίας Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.