12 Νοε 2010

Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα

Του Γιώργου Αγγελόπουλου gangel@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
Από τα ΝΕΑ

Λούλα ντα Σίλβα.  Κατά την άφιξη  του χθες στη Σεούλ  όπου θα  συµµετάσχει µαζί  µε την Ντίλµα  Ρουσέφ στη  Σύνοδο  Κορυφής  της G20.
 
Η Σύνοδος Κορυφής της G20 που άρχισε χθες στη Σεούλ είναι για τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα µια καλή ευκαιρίαγια να αποχαιρετίσει τους οµολόγους του. Σε επτά εβδοµάδες αποχωρεί από την εξουσία. 

Αποχωρεί µε τη δηµοτικότητά του στα ύψη και µε τη µεγάλη ικανοποίηση να έχει ήδη εκλεγεί ως διάδοχός του η δική του υποψήφια, η Ντίλµα Ρουσέφ, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, η οποία µάλιστα τον συνοδεύει στη Σεούλ. Από την 1η Ιανουαρίου2011 ο Λούλα δεν θα είναι πλέον πρόεδρος και θα µπορεί να απολαύσει απερίσπαστος τις απλές χαρές της ζωής. «Θα µπορώ να κάνω ένα µπάνιο στη θάλασσα», έλεγε τον Ιούνιο, «να πιω µια µπίρα χωρίς να µεφέρει σε δύσκολη θέση κάποιος που θα πάει να πει "Ο πρόεδρος πίνει". Ενα τέκνο του Θεού έχει το δικαίωµα να πιεί µια παγωµένη µπυρίτσα στην παραλία. Και να φάει µερικούς νόστιµους κάβουρες». 

Οµως στα 65 του και στο απόγειο της δόξας του, ο Λούλα δεν σκέπτεται τις µόνιµες διακοπές, υπογραµµίζει ο ανταποκριτής της γαλλικής «Λε Μοντ» Ζαν-Πιέρ Λανζελιέ. «∆εν θα εξαφανιστώ από την κοινωνία από τη µια µέρα στην άλλη», έχει προειδοποιήσει. «Ενας πολιτικός µπορεί να γεράσει παραµένοντας ικανός, ευφυής και συνετός». Αλλωστε «η πολιτική κυλάει στις φλέβες µου.Θα συνεχίσω να κάνω πολιτική» είχε προσθέσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήταν βλακεία να µην υπηρετήσει τις ιδέες του µε το πολύτιµο κεφάλαιο κύρους και συµπάθειας που διαθέτει στη Βραζιλία καιστο εξωτερικό. Στο Σάο Πάολο, όπου ζει, θα δηµιουργήσει ένα ίδρυµα που θα φέρει το όνοµά του και θα κάνει γνωστές στην Αφρική και τη Λατινική Αµερική τις κοινωνικές, αγροτικές και ενεργειακές πολιτικές που εφάρµοσε στη Βραζιλία. Θα αρχίσει συνεπώς τα ταξίδια, τα οποία λατρεύει, και παρεµπιπτόντως θα παραλάβει µερικά από τα 30 διπλώµατα επίτιµου διδάκτορα που του απονεµήθηκαν όσο ήταν πρόεδρος. 

Μερικοί υποψιάζονται πως θέλει να είναι ο µυστικοσύµβουλος της νέας προέδρου, «µια εξουσία πίσω από τον θρόνο». Τους απάντησε λέγοντας πως «η καλύτερη υπηρεσία που ένας πρώην πρόεδρος µπορεί να προσφέρει στον διάδοχό του είναι να τον αφήσει ήσυχο». Και τι θα γίνει άραγε το 2014, τη χρονιά που το Μουντιάλ θα γίνει στη Βραζιλίακαι θα διεξαχθούν οι επόµενες προεδρικές εκλογές; Θα ζητήσει από την Ντίλµα να αποχωρήσει για να τον αφήσει να διεκδικήσει µια τρίτη θητεία; «Πρόκειται για ανοησίες. Αλλωστε, θα ζω άραγε ακόµη; Αν η Ντίλµα κυβερνήσει επί τέσσερα χρόνια όπως ξέρει να κυβερνά, θα είναι αυτή υποψήφια. Πριν καν σκεφτώ να επιστρέψω µια µέρα στην εξουσία,θα πρέπει να µετρήσω ώς το ένα εκατοµµύριο…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.