21 Ιουν 2011

ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ«Με το συμπάθιο, Έλληνες»!
Την ώρα που εμείς παρακολουθούσαμε άφωνοι μια μαύρη κωμωδία στην πολιτική μας σκηνή, ο κ. Ερντογάν κέρδιζε για τρίτη συνεχή φορά τις  βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου. 

Το γεγονός παρουσιάστηκε ως θρίαμβος, αλλά με μια ψυχραιμότερη ματιά και από κάποια απόσταση χρόνου, μπορούμε να καταλήξουμε στις ακόλουθες διαπιστώσεις: 

 Παρά τις προσπάθειές του, με ρόζ κασέτες,  ο κ. Ερντογάν  δεν κατάφερε να αφήσει εκτός Κοινοβουλίου το Κόμμα του κ. Μπαχτσελί, με αποτέλεσμα να μην συγκεντρώσει τις 330 έδρες που επιθυμούσε για να είναι ο απόλυτος άρχοντας της εξουσίας. 

Τα αποτελέσματα των εκλογών , τα οποία κατά παράξενο τρόπο τα προέβλεψαν ακριβώς λίγο πριν τις εκλογές οι αμερικανικές εφημερίδες, έχουν ως εξής: 

ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης):  Έλαβε ποσοστό 49,91%  και 326 έδρες 

CHP(Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό): Ποσοστό 25,92%  και 135 έδρες 

ΜΗΡ (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): Ποσοστό 12,98%  και 53 έδρες 

Ανεξάρτητοι (Κούρδοι) : Ποσοστό 6,65%  και 36 έδρες 

Οι βουλευτές που εκλέχτηκαν κατάγονται από τις περιοχές: 

109 από τη Μαύρη Θάλασσα 
92  από την Κεντρική Τουρκία 
87  από την Ανατολική Τουρκία 
81 από τον Μαρμαρά 
73 από τη Νοτιανατολική Τουρκία 
55 από τα παράλια της Μεσογείου και 
53 από το Αιγαίο. 

Υπάρχει δηλαδή μια πλειοψηφία από τον Πόντο, τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού (χωριό Ποταμιά της Ριζούντας) . 

Μεταξύ αυτών εκλέχθηκαν δυο Δυτικοθρακιώτες και ένας Συροχαλδαίος που υποστηρίχθηκε από τους Κούρδους. Για πρώτη φορά η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα έχει Χριστιανό βουλευτή μετά από 80 χρόνια. 

Η θρησκευτική αδελφότητα που κέρδισε τις εκλογές είναι των Νουρτζού, δηλαδή του γνωστού Φεττουλλάχ Χότζα, ενώ το κραταιό τάγμα των Νακσιμπεντί που υποστήριξε τον κ. Μπαχτσελί ηττήθηκε και μόλις κατάφερε να μπει στη Βουλή. Μερίδα του Τύπου εκτιμά ότι ο Χότζας θα επιστρέψει σύντομα στην Τουρκία, ως ένας νέος Χομεϊνί. 

Στην προεκλογική περίοδο ο κ. Ερντογάν είπε πολλά και υποσχέθηκε περισσότερα. 

Εμείς κρατάμε ένα από αυτά που είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας και των προθέσεων του: Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δυο μέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται σε βάρος του είπε: «Έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία σχετικά με εμένα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και τι δεν μας είπαν σε αυτά τα βιβλία. Εβραίους, Αρμένιους, με το συμπάθιο Έλληνες ( χρησιμοποίησε βέβαια τον προσφιλή τουρκικό χαρακτηρισμό  «Ρωμιούς», για να διακρίνουν την ελληνική μειονότητα από την Ελλάδα)». 

«Με το συμπάθιο Έλληνες»! Ο «προοδευτικός», «δημοκρατικός»  κουμπάρος και αδελφός συνεχίζει να βλέπει υποτιμητικά τις Μειονότητες και ειδικά την ελληνική. Τι θα κάνει για αυτό ο νέος υπουργός των Εξωτερικών μας; Καμία διαμαρτυρία ίσως; 

Ο νικητής των εκλογών έχει να αντιμετωπίσει άμεσα δυο προβλήματα: Το νέο Σύνταγμα και τη Συρία. Για την ψήφιση του Συντάγματος πρέπει να συνεργαστεί με τους αντιπάλους του. 

Αλλά αυτό φαίνεται αρκετά δύσκολο, γιατί σε όλη την εκλογική περίοδο χρησιμοποίησε απαράδεκτες, υβριστικές εκφράσεις εναντίον τους. Για τον κ. Μπαχτσελί είπε: «Είναι ρατσιστής, ανέντιμος, τσέτης» . Όσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κιλιτσντάρογλου πρόσθεσε και άλλους χαρακτηρισμούς: «Χαμερπής, ρατσιστής, αναξιοπρεπής, αχρείος». 

Με τους μόνους λοιπόν που θα μπορέσει να συνεργαστεί είναι οι ανεξάρτητοι Κούρδοι, οι οποίοι φυσικά θα ζητήσουν σίγουρα σαν αντάλλαγμα την αυτονομία τους. Τυχαία η κουρδικής καταγωγής βουλευτής κ. Τουντζέλ δήλωσε στους New York Times πως «η αραβική άνοιξη μετατράπηκε σε Κουρδικό καλοκαίρι»; 

Το δεύτερο αγκάθι και σημαντικότερο είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία. Η Άγκυρα μετά τους εναγκαλισμούς με τον Σύριο ηγέτη κ. Άσαντ επιδόθηκε, όπως όλα δείχνουν, στο γνωστό διπρόσωπο παιχνίδι της και άρχισε να εξοπλίζει τους Μουσουλμάνους αδελφούς που αγωνίζονται για την ανατροπή του.  

Η Τουρκία φοβάται μήπως η σύγκρουση μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ Αλεβήδων-Σουννιτών που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και για την ίδια. 

Ο κ. Ερντογάν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Νετζίπ Μικατί, τον Εμίρη του Κατάρ  Σεϊχη Χαμάντ Μπιν  Χαλιφά ελ Τανί και τον ηγέτη της Χαμάς Χαλίντ Μεσάλ, για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της Συρίας. 

Η Άγκυρα για να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα των προσφύγων που εισέρχονται από τη Συρία στα εδάφη της σκέπτεται να εισβάλει στη χώρα αυτή για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας. 

Το ενδεχόμενο αυτό εμπεριέχει πολλούς κινδύνους. Πρώτα από όλα το κόστος μια τέτοιας στρατιωτικής επιχείρησης είναι τεράστιο.  Και αν ακόμα ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό, με την καταβολή των χρημάτων εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας , όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος κ. Ενίσογλου, θα διακοπούν αμέσως οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν. 

Φυσικά αυτό θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην οικονομία, αφού το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται με το φυσικό αέριο της Ρωσίας και του Ιράν. 

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αυτή τη στιγμή ποιες θα είναι οι πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας στους νοτιανατολικούς νομούς της Τουρκίας. Ήδη ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία, τους οποίους επισκέφθηκε και η κ. Αντζελίνα Τζολί, ανέρχεται στις 10.000 και αναμένεται να φτάσει στις 200.000. 

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αβτζί προειδοποίησε τον κ. Άσαντ για την πιθανή επέμβαση της Τουρκίας, με τη συγκατάθεση φυσικά της διεθνούς κοινότητας στη Συρία. 

Ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγός  Ερντάλ Τζεϊλάνογλου επισκέφθηκε την Αλεξανδρέττα (Χατάι) και επιθεώρησε τα μεθοριακά φυλάκια. 

Ταυτόχρονα , στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας με τανκς έφθασαν σε απόσταση 20 χλμ από τα σύνορα της Τουρκίας. Η Βρετανία ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των υπηκόων της από την περιοχή. 

Όλα δείχνουν ότι κάτι σοβαρό  κυοφορείται στην περιοχή.  Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Σόρος είχε πει κάποτε πως το μόνο εξαγώγιμο προϊόν της Τουρκίας είναι ο Στρατός της. 

Ο διαμελισμός του Λιβάνου, της Συρίας και άλλων περιοχών σίγουρα ενισχύουν τη θέση του Ισραήλ.   

Μήπως η Τουρκία αναλαμβάνει ρόλο υπεργολάβου για την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου; Δυστυχώς το οθωμανικό όραμα του κ. Νταβούτογλου θα στοιχίσει ακριβά στους γείτονες μας…
www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.