30 Ιουλ 2012

Το σκάνδαλο με τους τοξικούς «οικονομικούς» λαμπτήρες


Λάμπες οικονομίας

Ένα ρυπαρό και επικίνδυνο προϊόν βαμμένο πράσινο


Το σκάνδαλο με το πόρισμα που έβαψε πράσινους τους τοξικούς «οικονομικούς» λαμπτήρες

Αναρτήθηκε από τον/την Χρήστος Μουσουλιώτης στο 19/02/2011
Γράφει:
Ο Χρήστος Μουσουλιώτης
Ευχαριστώ την Ευρωπαϊκή Επιιτροπή που μου προσφέρει τόσο γενναιόδωρα την απόδειξη ότι είναι απολύτως έγκυρα  όσα έγραφα από το 2009 για τις βλάβες στην υγεία που προκαλούν οι λάμπες “οικονομίας”. Αν και… σύμφωνα με δηλώσεις τής ΕΕ η ασφάλεια χρήσης των λαμπτήρων “εξοικονόμησης” έχει ελεγχθεί συστηματικά, αυτή η ίδια έδωσε νέα εντολή, για νέο ψάξιμο τής ήδη (υποτίθεται) εξονυχιστικά ψαγμένης ασφάλειάς τους και σε λίγους μήνες θα έχουμε νέο πόρισμα από την ίδια επιστημονική επιτροπή που με το πρώτο της πόρισμα τους παρέδωσε στους καταναλωτές σχεδόν σαν αγγελουδάκια με άσπρα φτερά.
Το καταπληκτικό σε αυτή την φαρσοκομωδία είναι οι ανύπαρκτες αντιδράσεις των κυβερνήσεων, πολιτικών κομμάτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ειδικά τής  Greenpeace, η οποία πριν καν υπάρξει οποιαδήποτε έρευνα διαβεβαίωνε τους καταναλωτές ότι αυτές οι τοξικές λάμπες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα υγείας.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η επιτροπή ειδικών τής Κομισιόν με το μακροσκελές όνομα «Επιστημονική Επιτροπή για τους Ανακύπτοντες και τους Πρόσφατα Εντοπιζόμενους Κινδύνους για την Υγεία» (στα αγγλικά SCENIHR), άναψε το 2008 το πράσινο φως στους τεχνοκράτες τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να νομοθετήσουν την απαγόρευση χρήσης των λαμπτήρων πυράκτωσης. Μια πράξη, που αποτελεί στην παγκόσμια ιστορία την πλέον προκλητική, μοναδική και παράλογη απαγόρευση χρήσης ασφαλούς οικιακού προϊόντος φιλικού προς το περιβάλλον, υπέρ ενός υποκατάστατου που είναι προβληματικό στη χρήση, τοξικό για τους ανθρώπους και ρυπαρό για το περιβάλλον.
Οι επιστήμονες που γνωμοδότησαν ότι οι λαμπτήρες «οικονομίας» είναι ασφαλείς για χρήση από τους κατοίκους τής ΕΕ, έκαναν κάτι πρωτοφανές. Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εργασίες σχετικές με τους λαμπτήρες «οικονομίας» χρησιμοποίησαν επιλογές από παλαιότερες εργασίες σχετικές με τους διαφορετικούς σωληνωτούς λαμπτήρες φθορισμού.
Διευκρινίζεται ότι η έρευνα τής επιτροπής δεν διεξήχθη αυθορμήτως. Προκλήθηκε ύστερα από καταγγελίες και αιτήματα προς την ΕΕ οργανισμών που έχουν συσταθεί από πάσχοντα άτομα με πληθώρα δερματικών ασθενειών, φωτοευαισθησίες, ηλεκτροευαισθησίες, ακόμα και από AIDS.
Δυστυχώς για τους πολίτες τής ΕΕ τα συμπεράσματα τής Επιτροπής δεν είναι επιστημονικά, επειδή κρίνουν ένα προϊόν διά τής τεθλασμένης. Δεν έχουν καν ελεγχθεί, από άλλους ανεξάρτητους ειδικούς, ούτε υπήρξε εξονυχιστικός έλεγχος σε ζητήματα διαπλοκής των μελών που συνέταξαν την έκθεση.
Επιπλέον, δεν είναι τελεσίδικα. Ωστόσο – κατά παράδοξο τρόπο – η σκανδαλώδης απόφαση τής ΕΕ, που βασίζεται σε αυτά και άνοιξε την πόρτα στους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, είναι τελική. Το παράδοξο δεν σταματά εδώ. Μετά από αυτή την οριστική θετική κρίση που θεσμοθετήθηκε με ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία και είναι υποχρεωτική στην εφαρμογή της από τα κράτη – μέλη, έρχεται μια ακόμα σκανδαλώδης ενέργεια.
Ξαφνικά, το 2010 η Κομισιόν ξύπνησε!… Δύο ολόκληρα χρόνια μετά το αρχικό αίτημά της για έρευνα σχετικά με τη δημιουργία προβλημάτων υγείας σε καταναλωτές από τους «οικονομικούς», με νέο αίτημα προς την ίδια επιστημονική επιτροπή ζητά μια ακόμα έρευνα για τους «οικονομικούς». Εδώ και ενάμιση χρόνο γράφω για τους κινδύνους και τα μειονεκτήματα των συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού. Πόσο τραγικό και ειρωνικό ακούγεται σήμερα (αρχές 2011) να ζητά η ΕΕ νέα έρευνα για ζητήματα ήδη γνωστά!
Είναι γεγονός ότι η επιστημονική επιτροπή δεν ρωτήθηκε αρχικά από την ΕΕ εάν “οι λάμπες οικονομίας προκαλούν γενικότερα προβλήματα και ποια είναι αυτά», αλλά να ελέγξει μόνο καταγγελίες οργανώσεων. Τυπικά, τα συμπεράσματα τής επιστημονικής επιτροπής ακροβατούν στα όρια τού αποδεκτού και ταυτόχρονα εμφανίζουν τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας επειδή η ασφάλεια χρήσης των νέων λαμπτήρων, δεν ελέγχθηκε στο σύνολό της! Αποκλειστικά υπεύθυνη για την κρίσιμη παράλειψη είναι η Κομισιόν.
Όπως αναφέρω και αλλού, με το νέο αίτημα έρευνας η υποκρισία τής Κομισιόν αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο, επειδή οι εργασίες που τώρα θα (ξανά) ψάξουν τα «τυφλά» μέλη τής επιστημονικής επιτροπής της, για να βρουν π.χ., αν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από το μπλε φάσμα, ήδη υπήρχαν διαθέσιμες όταν εξέδωσαν το απαράδεκτο επιστημονικό πόρισμά τους, με το οποίο έκριναν ότι τα μόνα μειονεκτήματα των «οικονομικών» είναι η υπεριώδης ακτινοβολία και το μπλε φάσμα τους, τα οποία – όπως έλεγαν – στην έσχατη των περιπτώσεων θα προκαλούσαν προβλήματα σε 250.000 άτομα!
Το σκανδαλώδες ζήτημα τής υπεριώδους ακτινοβολίας το εξετάζω σε ένα θέμα. Το κρίσιμο, επικίνδυνο για την υγεία μας (και κατάμαυρο λόγω τής συσκότισης που έχει επιβληθεί) ζήτημα τού μπλε φάσματος το αναλύω σε τρία ξεχωριστά θέματα παραθέτοντας πληθώρα επιστημονικών εργασιών, που η επιστημονική επιτροπή τής Κομισιόν δεν «είδε» όταν εξέταζε το ίδιο ακριβώς ζήτημα πριν μερικά χρόνια.
Άραγε κατανόησε το κενό τής έρευνας η Κομισιόν και ξυπνώντας πέρυσι το καλοκαίρι, πλημμυρισμένη από δάκρυα και ανησυχία για τις παραλείψεις της, που ίσως επιφέρουν καταγγελίες και αγωγές σε βάρος της, ζήτησε εκ νέου έρευνα για το μπλε φάσμα, (πιθανώς καλύπτοντας ταυτόχρονα και την μεροληπτική έρευνα τής επιστημονικής επιτροπής SCENIHR);
Δυστυχώς για την Κομισιόν και για την SCENIHR υπάρχουν ελάχιστα καινούργια δεδομένα, τα οποία (και πάλι δυστυχώς) δεν αναιρούν τα προϋπάρχοντα εδώ και δεκαετίες, τα οποία παρουσιάζω σε τρία ξεχωριστά θέματα.
Η «τυφλότητα» τής επιστημονικής επιτροπής με το να παραβλέψει επιστημονικά δεδομένα το 2008, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για τους ΣΛΦ (συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού) και να έχουν πληγεί στην υγεία τους εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές, ενώ σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να αναρωτιόμαστε και να ελέγχουμε – φτου κι απο την αρχή -, εάν αυτό το είδος φωτισμού, που οι παραγωγοί και διακινητές λαμπτήρων «οικονομίας» βασιζόμενοι στο αρχικό πόρισμα τής SCENIHR, το βάφτισαν παντελώς ασφαλές είναι πράγματι ασφαλές για την υγεία μας.
Αυτό που χρειάζονται οι καταναλωτές κυρίες και κύριοι τής ΕΕ και τής SCENIHR δεν είναι ανάγνωση και ερμηνεία υπαρχόντων εργασιών αλλά σαφή και αξιόπιστα εργαστηριακά δεδομένα. Χρηματοδοτήστε σήμερα (θα κοστίσει πολύ λιγότερο από όσα έχετε πληρώσει από την τσέπη μας έως τώρα) μια εργαστηριακή έρευνα διάρκειας 6 μηνών όπου 7 ομάδες των 100 τρωκτικών η κάθε μια θα ταΐζονται και θα ποτίζονται απαράλλαχτα, αλλά θα φωτίζονται με διαφορετικά είδη τεχνητού φωτισμού. Η εξέλιξη τής υγείας τους θα αποκαλύψει με αδιάψευστο τρόπο ποιο είδος τεχνητού φωτός είναι ασφαλές. Όλα τα άλλα που επιχειρείτε να παρουσιάσετε είναι πράσινα παραμύθια τής Χαλιμάς ραντισμένα με κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον, με υπόβαθρο τη λαιμαργία τού κέρδους.
Σε λίγους μήνες, (εντός τού 2011), θα έχουμε το νέο πόρισμα τής SCENIHR. Εκεί θα διαπιστώσουμε κατά πόσο είναι ανεξάρτητη ή εξαρτώμενη, ανάλογα με το εάν θα τολμήσουν τα μέλη της να αναφέρουν τις πλείστες όσες παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία, που είναι δυνατό να προκαλούνται από τις λάμπες «εξοικονόμησης».
Πηγή : http://light1and2life.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.