23 Νοε 2012

Βίζα σε αλλοδαπούς για αγορά ακινήτου άνω των €300.000

Ελλάδα: Βίζα σε αλλοδαπούς για αγορά ακινήτου άνω των €300.000
Εκτιμάται ότι το κίνητρο θα βοηθήσει σημαντικά στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ


Βίζα πενταετούς διάρκειας θα μπορούν να λαμβάνουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών που θα επενδύσουν στην Ελλάδα σε ακίνητο αξίας 300.000 ευρώ και άνω, ενώ για όσους ασχοληθούν επιχειρηματικά και πραγματοποιήσουν επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ θα μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής για δέκα στελέχη τους, προκειμένου να εργαστούν στην Ελλάδα.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες και αφορά στη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα.
Η ‘εύκολη βίζα’ όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορά σε υπηκόους τρίτων χωρών και τα μέλη της οικογένειάς τους που αποκτούν κατοικία στην Ελλάδα αξίας άνω των 300.000 ευρώ και η αγορά αφορά σε έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη.
Η πενταετής διάρκεια της βίζας δεν θα συνυπολογίζεται για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας και δεν θα επιτρέπει την άσκηση οποιασδήποτε εργασίας στην Ελλάδα. Επίσης η βίζα θα μπορεί να ανανεώνεται για όσο χρόνο διατηρείται η ιδιοκτησία.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το κίνητρο αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων ιδιαίτερα από ρωσικά κεφάλαια.
Επιπλέον, στο ίδιο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων, σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, για όσους θέλουν να ξοδέψουν το εισόδημά τους στη χώρα μας να απολαμβάνουν φορολογικά κίνητρα, όπως ισχύει και σε διάταξη του βρετανικού δικαίου.
Τι ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ για αγορά ακινήτου με ‘δώρο’ την άδεια παραμονήςΣτην Ελλάδα εξετάζεται το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί η παροχή πενταετούς άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν βίζα και αγοράζουν ακίνητο αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Το ίδιο μέτρο εφαρμόσθηκε με επιτυχία στην Ιρλανδία - όπου το ‘δώρο’ της άδειας παραμονής συνοδεύει την αγορά ακινήτου άνω των 500.000 ευρώ. Στη συνέχεια εφαρμόσθηκε στην Πορτογαλία, όπου η άδεια παραμονής παρέχεται στον αγοραστή ακινήτου άνω των 400.000 ευρώ. Ακολούθησε η Ουγγαρία, που κατέβασε τον πήχυ: Στα 250.000 ευρώ προσφέρεται σε «πακέτο» ακίνητο και άδεια παραμονής. Τελευταία ήταν η Ισπανία, η οποία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Επτακόσιες χιλιάδες με 1.100.000 είναι τα σπίτια που έχουν μείνει απούλητα στην ιβηρική χώρα, ενώ άλλα 400.000 βγήκαν στην αγορά λόγω κατασχέσεων- αυτή είναι η αγορά ακινήτων στην Ισπανία, στη χώρα όπου η κρίση ξεκίνησε ακριβώς εξαιτίας της «φούσκας» των ακινήτων. Σήμερα, η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθώντας να ξεφορτωθεί το βάρος των ακινήτων και για να διεισδύσει στη ρωσική και την κινεζική αγορά, προσφέρει μια άδεια παραμονής μαζί με τον τίτλο της κυριότητας, εφόσον η τιμή του ακινήτου είναι κατ΄ελάχιστον 160.000 ευρώ.
Ωστόσο, τα ισπανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως είναι άγνωστο ακόμη αν ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι η άδεια παραχωρείται και στον/στη σύζυγο, καθώς και στο ανήλικο παιδί, ενώ είναι βέβαιο πως με τη ρύθμιση αυτή, ο/η δικαιούχος θα αποκτά ταυτόχρονα δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στον χώρο Σένγκεν. Κίνητρο για τη θέσπιση του συγκεκριμένου μέτρου, ήταν εξάλλου η αύξηση που σημείωσε στην Ισπανία το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ρώσων (8%) και των Κινέζων (4%).
Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.