25 Νοε 2012

Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή και το αδυνάτισμα

"Οι γρήγορες και απαιτητικές δίαιτες δεν φέρνουν αποτέλεσμα ή το αποτέλεσμα είναι προσωρινό"
Οι απαιτητικές δίαιτες που "απαγορεύουν" εντελώς κάποιες κατηγορίες τροφίμων μπορεί αρχικά να δείχνουν ότι έχουν αποτέλεσμα αλλά μακροπρόθεσμα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αλλά και μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία. Αυτό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι κουράζονται γρήγορα από τις "απαγορεύσεις" αλλά και οι δίαιτες αυτού του τύπου δεν παρέχουν στο σώμα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 
Καλό είναι λοιπόν αν αποφασίσουμε να χάσουμε βάρος να διαλέξουμε μια διατροφή με την οποία θα έχουμε μια μικρή απώλεια βάρους ανά εβδομάδα, κάνοντας σωστή επιλογή τροφίμων με μετριες διατροφικές μερίδες σε συνδυασμό φυσικά με καθημερινή σωματική άσκηση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά όπως επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και καρδιολογικών προβλημάτων.

"Ορισμένα τρόφιμα, όπως π.χ. το γκρέιπ-φρουτ, το σέλινο, ή σούπα λάχανο, βοηθούν να κάψετε λίπος και να σας κάνουν να χάσετε βάρος"
Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να κάψουν λίπος. Ορισμένα τρόφιμα (πχ με καφεΐνη) μπορεί να επιταχύνουν τον μεταβολισμό σας (τον τρόπο δηλαδή που το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια) για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν προκαλούν την απώλεια βάρους.
Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να μειώσετε τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνετε και να είστε σωματικά πιο δραστήριοι.

"Τα φυσικά ή τα φυτικά προϊόντα απώλειας βάρους είναι ασφαλή και αποτελεσματικά"
Ένα προϊόν απώλειας βάρους που ισχυρίζεται ότι είναι "φυσικό" ή "φυτικό" δεν είναι απαραιτήτως ασφαλές καθώς τα προϊόντα αυτά πολλές φορές δεν είναι εγκεκριμένα ή δεν είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι δουλεύουν. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία σας και δεν πρέπει να το ρισκάρετε. Στην Ελλάδα υπάρχουν ορισμένα εγκεκριμένα προϊόντα για αδυνάτισμα τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανήκουν στην κατηγορία των φαρμάκων και χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις παχυσαρκίας.
Μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν απώλειας βάρους και ακούστε την γνώμη του. ΜΗΝ ρισκάρετε την υγεία σας με προϊόντα που δεν είναι εγκεκριμένα, είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και προέλευσης και απλά υπόσχονται αδυνάτισμα δια μαγείας. ΔΕΝ υπάρχουν μαγικά χάπια.

"Μπορώ να αδυνατίσω και να τρώω ότι θέλω"
Για να χάσετε βάρος, θα πρέπει απλά να χρησιμοποιήσετε περισσότερες θερμίδες από ό, τι τρώτε. Είναι δυνατόν να τρώτε από όλα τα είδη των τροφίμων και να χάσετε βάρος. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να περιορίσετε τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε κάθε μέρα ή / και να αυξήσετε την καθημερινή σωματική σας δραστηριότητα. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερες ποσότητες φαγητού και να επιλέξετε τρόφιμα που είναι χαμηλά σε θερμίδες.

"Τα προϊόντα που είναι -light- με βοηθούν να χάσω βάρος"
Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα λιπαρά ή τη ζάχαρη που έχει ένα προϊόν με τις θερμίδες. Με την ένδειξη "light" εννοούν ότι το συγκεκριμένο προϊον έχει χαμηλά λιπαρά (ή και καθόλου) ή δεν ότι δεν περιέχει ζάχαρη. Αν δείτε τον πίνακα με τις θερμίδες του προϊόντος θα διαπιστώσετε πως light ΔΕΝ σημαίνει και λίγες θερμίδες!

"Οι ξηροί καρποί παχαίνουν και δεν πρέπει να τους τρώμε γιατί θα παχύνουμε"
Σε μικρές ποσότητες, οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε θερμίδες και λίπος αλλά οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν υγιή λίπη που δεν φράζουν τις αρτηρίες. Επίσης Οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών και ανόργανων συστατικών. Απολαύστε λοιπόν μικρές μερίδες ξηρών καρπών. Το 1/3 φλιτζάνι με ξηρούς καρπούς έχει περίπου 270 θερμίδες. 

"Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι κακή για την υγεία μας και καθιστά πιο δύσκολη την απώλεια βάρος"
Η κατανάλωση άπαχου κρέατος σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι μέρος ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής. Το κόκκινο κρέας, το χοιρινό, κοτόπουλο και τα ψάρια περιέχουν χοληστερόλη και κορεσμένο λίπος αλλά περιέχουν, επίσης, υγιείς θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, σίδηρος και ψευδάργυρος. Επιλέξτε λοιπόν αυτά που είναι χαμηλά σε λίπος και καθαρίστε όλα τα ορατά λίπη πρίν τα μαγειρέψετε. Φυσικά θα πρέπει να δώσετε και τη δέουσα προσοχή στο μέγεθος της μερίδας.

"Μαργαρίνη αντί για βούτυρο"
Οι μαργαρίνες δεν είναι πάντα μια καλύτερη επιλογή καθώς συνήθως περιέχουν ακριβώς όσο λίπος αλλά και θερμίδες έχει και το βούτυρο και έτσι δεν προσφέρουν κανένα πλεονέκτημα στο αδυνάτισμα. Ακόμα χειρότερα, μπορεί επίσης να περιέχουν φυτικά υδρογονωμένα έλαια, τα οποία δημιουργούν τα "τρανς λιπαρά" τα οποία είναι εξίσου βλαβερά με τα κορεσμένα λιπαρά.


Πηγή: http://www.diet4all.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.