10 Φεβ 2012

Η άποψη ενός πρώην στελέχους του ΔΝΤ που νοιάζεται για την πατρίδα μας

Φεβρουαρίου 10, 2012. Ο φίλος της «ΣΠ» Χάρης Βήττας, συνταξιούχος, πρώην ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, μας έστειλε τις απόψεις του τις οποίες δημοσιεύουμε. Όπως δηλώσαμε πολλές φορές, καμία άποψη δεν είναι απορριπτέα αν στηρίζεται από επιχειρήματα, άσχετα αν δεν τα αποδεχόμαστε. Πιστεύουμε πως όλοι αγαπάμε τη χώρα μας και ότι όλοι ψάχνουμε να βρούμε μια διέξοδο. Γράφει ο Χάρης Βήττας: Αν ο Καμμένος είναι τίμιος άνθρωπος και έχει την υπόσχεση του Μίκη για συνεργασία, παρά τι γνωστές τεράστιες ιδεολογικές διαφορές τους, τού έυχομαι καλή επιτυχία.  Στο θέμα της νέας συμφωνίας ο Κ. υποστηρίζει ότι είναι εθνική προδοσία να την υπογράψουμε, εν μέρει γιατί τα νέα ομόλογα θα υπάγονται στο Αγγλικό δίκαιο που παρέχει μεγαλύτερη προστασία στους δανειστές από ότι το δικό μας. Οπωσδήποτε είναι προτιμότερο να υπάγονται τα ομόλογα στο δικό μας δίκαιο αλλά το ερώτημα είναι αν η απαίτηση των ξένων δανειστών είναι παράλογη και αν έχομε την δύναμη να τους πείσουμε να μην επιμείνουν σε αυτήν.
Αυτοί είναι διατεθιμένοι να δεχτούν ενα κούρεμα 50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων και επι πλέον επιτόκιο κάτω απο το 4% και μια μεγάλη επιμήκυνση στην περίοδο αποπληρωμής τους, συνολικά μία ουσιαστική μείωση άνω του 70%. Σε αντάλλαγμα θέλουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ζητήσομε αργότερα και άλλο κούρεμα, η ότι τουλάχιστον θα κάνομε μια σοβαρή προσπάθεια να αποφύγομε αυτό το ενδεχόμενο. Εμείς με ποιά λογική και με ποιά επιχειρήματα μπορούμε να τους ζητήσομε να εξακολουθήσουν τα νέα ομόλογα να διέπονται απο το Ελληνικό δίκαιο;
Νομίζω κάθε καλόπιστος άνθρωπος θα δεχόταν ότι αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση αναγνωρίσει ότι η απαίτηση των ξένων δεν είναι παράλογη και εν πάσει περιπτώσει δεν μπορεί να απορριφτεί χωρίς να απορριφτεί η όλη συμφωνία δεν θα διέπραττε «εθνική προδοσία». Το ερώτημα επομένως μετατρέπεται στο άν θέλομε την συμφωνία η όχι. Ο Κ. προτείνει να την απορρίψομε και εγώ δεν έχω αντίρρηση αρκεί να καταλαβαίνομε ποιές θα είναι οι συνέπειες και να τις αποδεχτούμε χωρίς γκρίνιες, εθνικούς διχασμούς και αλληλομαχαιρώματα.
Ο Γιαννίτσης και ο Στουρνάρας έδωσαν ενδείξεις ως το ποιές θα είναι οι συνέπειες σε γενικές γραμμές και εγώ συμφωνώ μαζί τους. Ο Κ. μπορεί να διαφωνεί αλλα σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να μας πεί για ποιόν λόγο για να μην βαδίζομε στα τυφλά.
Το πρόγραμμα που υποστηρίζει η Τρόικα δεν περιλαμβάνει μέτρα αστυνομικής φύσεως για να συλληφθούν και λογοδοτήσουν οι απατεώνες (πολιτικοί και μή) που μας έχουν φέρει σ αυτό το χάλι. Δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα ούτε την δύναμη να κάνει κάτι τέτοιο. Το πρόγραμμα όμως περιλαμβάνει ένα σωρό μεταρρυθμίσεις που, αν αφαρμοστούν, θα περιορίσουν σημαντικά την δυνατότητα μελλοντικών εγκλημάτων αυτής της μορφής. Γι αυτό και καταπολεμούνται λυσωδώς απο το «κατεστημένο». Πολλές απο αυτές τις μεταρρυθμίσεις έπρεπε να τις είχαμε εφαρμόσει πολύ πριν φτάσομε στην κρίση, απλώς και μόνο γιατί επιβάλλονται απο το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο σαν μέλη της ΕΕ έχομε αναλάβει την υποχρέωση να σεβαστούμε. Εμείς όμως κάναμε την πάπια κα εξακολουθούμε την ίδια τακτική. Γι αυτό και εξαναγκάζομε τώρα τους «φίλους» μας να μας εκδίδουν σχεδόν καθημερινά τελεσίγραφα. Εσύ και πολλοί συμπατριώτες μας το ερμηνέυετε αυτό σαν στυγνό εκβιασμό. Εγώ ομολογώ ότι, αν και δεν μου αρέσει γιατι πλήγεται η εθνική μου αξιοπρέπεια, το βλέπω περισσότερο σαν μια καλοπροαίρετη πίεση για να εφαρμόσομε επι τέλους αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν κατά κύριο λόγο στο συμφέρον του απλού Ελληνα πολίτη και όχι του κατεστημένου η των ξένων δανειστών.
Mια συμφωνία η μία συναλλαγή είναι καλή και θα ευδοκιμήσει αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των συμβαλλομένων. Ετσι και στην προκειμένη περίπτωση η ΤΡΟΙΚΑ επιδιώκει συμφωνία γιατί καταλαβαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Σε κανέναν δεν συμφέρει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Οι επιπτώσεις στόν υπόλοιπο κόσμο παραμένουν απροσδιόριστες παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να θωρακιστούν όσο γίνεται οι άλλοι ασθενείς κρίκοι του συστήματος. Νομίζω στην Ελλάδα πάσχομε απο αρρωστημένη νοοτροπία. Μας παραπλανά πολύ εύκολα η (συχνά κακόβουλη) προπαγάνδα αυτών που υποστηρίζουν ότι τα λεφτά μας τα δίνουν για να μήν πτωχεύσουν οι τράπεζες τους η για να συνεχίζομε να αγοράζομε τα προιόντα τους και ξεχνάμε τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζομε εμείς απο αυτά τα δάνεια (δηλαδή πόσο πιό επώδυνη θα ήταν η κρίση χωρίς αυτά τα δάνεια). Και ξεχνάμε επίσης ότι αν κατά κάποιο τρόπο πείσομε τον εαυτό μας ότι αυτά τα οφέλη είναι μηδαμινά, τό μόνο που χρειάζεται να κάνομε είναι να εξαποστείλομε τους δανειστές στον αγύριστο και να ακολουθήσομε τον δικό μας δρόμο. Αν δεν μπορούμε να βρούμε αρκετούς βουλευτές να καταψηφίσουν μια συμφωνία που έχομε πειστεί (αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο) ότι ειναι εθνικά ασύμφορη τότε μας αξίζει η μοίρα μας.  Καταλήγω περιληπτικά με την δική μου άποψη (και την παράκληση να μοιραστείς, αν θέλεις, αυτήν την ανταλλαγή μηνυμάτων με άλλους φίλους γιατί έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια). Πιστεύω λοιπόν ότι αν απορρίψομε την συμφωνία που μας προτείνεται η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά για αρκετά χρόνια και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κίνδυνοι στα εξωτερικά μας μέτωπα. Απο την άλλη μεριά αν υπογράψομε χωρίς την διάθεση η την δύναμη να την εφαρμόσομε, τότε είναι καλύτερα να μην την υπογράψομε. Ο αργός θάνατος είναι χειρότερος απο μιά παρατεταμένη ψυχρολουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.