19 Μαΐ 2011

Χαβιέρ Σισίλια 

ΠΡΟΣΩΠΑ Η εξέγερση του ποιητή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΈΛΟΠΟΥΛΟΣ , gangel@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 19 Μαΐου 2011
Μπροστά σε µερικούς φίλους που είχαν συγκεντρωθεί στις 2 Απριλίου στην κεντρική πλατεία της Κουερναβάκα, στο Μεξικό, ο Χαβιέρ Σισίλια απήγγειλε ένα ποίηµα αφιερωµένο στον Χουάν Φρανσίσκο, τον γιο του που δολοφονήθηκε στα 24 του. Μετά κοίταξε τους συγκεντρωµένους και πρόσθεσε: «Ο κόσµος δεν είναι πια άξιος των λέξεων, αυτό είναι το τελευταίο ποίηµά µου.∆εν µπορώ να γράψω πια ποιήµατα, η ποίηση δεν υπάρχει πια µέσα µου».
Μερικές ηµέρες νωρίτερα, στις 28 Μαρτίου, η αστυνοµία ανακάλυπτε επτά πτώµατα δεµένα χειροπόδαρα µέσα σ' ένα αυτοκίνητο εγκαταλειµµένο στη µέση του δρόµου στο Τεµίχκο. Oλα έφεραν ίχνη βασανιστηρίων. Μεταξύ των πτωµάτων ήταν και αυτό του γιου του 56χρονου Σισίλια, ποιητή, συγγραφέα, πανεπιστηµιακού και συνεργάτη του περιοδικού «Proceso» και της αριστερής εφηµερίδας «Λα Χορνάντα». Μέχρι την απαγωγή και τη δολοφονία του γιου του, ο οποίος ήταν φοιτητής στο πανεπιστήµιο, και τριών νεαρών φίλων του, ο Χαβιέρ Σισίλια ήταν ένας από τους κορυφαίους ποιητές του Μεξικού – πριν από δύο χρόνια είχε τιµηθεί µε το κορυφαίο µεξικανικό βραβείο ποίησης. Ηταν γνωστότερος για τις ποιητικές, φιλοσοφικές και λογοτεχνικές προσεγγίσεις του, παρά για τα πολιτικά του σχόλια. Οµως τώρα επέλεξε να αγωνιστεί κατά της βίας που ασκείται «στους νέους και τις νέες µας που θυσιάζονται στις τέσσερις γωνιές της χώρας». Και κυρίως «εναντίον του πολέµου που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο του Μεξικού Καλντερόν, εναντίον του οργανωµένου εγκλήµατος που τους σκότωσε και επίσης εναντίον των πολιτικών υπευθύνων αυτής της χώρας που έχουν χάσει κάθε αίσθηµα τιµής».
Λίγες ηµέρες αφού κήδεψε τον Χουάν Φρανσίσκο, ο Χαβιέρ Σισίλια έγραψε στο «Proceso»:
«Εχουµε απαυδήσει επειδή σ' αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει πια φαντασία παρά µόνο για τη βία, για τα όπλα, για τις προσβολές». Και εξ αιτίας αυτού, συνέχιζε, «οι νέοι µας, τα παιδιά µας δολοφονούνται. ∆εν µπορούµε να συνεχίσουµε να το αποδεχόµαστε. Είναι καιρός να ξαναδώσουµε στη χώρα την αξιοπρέπειά της». Και καλούσε τον κόσµο να συµµετάσχει στις 6 Απριλίου σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης σ' όλο το Μεξικό.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε σαράντα πόλεις µε το σύνθηµα «Estamos hasta la Madre» («έχουµε φτάσει στο αµήν»), που πρότεινε ο Σισίλια στο «Proceso». Η κοινωνία των πολιτών επιτέλους αφυπνίστηκε, έγραψαν σχολιαστές. Ο ποιητής δεν αρκέστηκε σ' αυτήν την πρώτη επιτυχία. Στις 5 Μαΐου αναχώρησε πεζή από την Κουερναβάκα µαζί µε πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές και όταν έφτασαν στην πρωτεύουσα, τρεις ηµέρες αργότερα, ήταν 85.000. Το σύνθηµά τους ήταν «Ούτε ένας νεκρός ακόµη». «Το σηµαντικότερο σ' αυτήν την πορεία µε επικεφαλής έναν ποιητή», υπογράµµισε η «Λα Χορνάντα», «είναι ότι, µπροστά στην ανικανότητα των Αρχών, η κοινωνία των πολιτών αναδείχθηκε σε συνοµιλήτρια των εγκληµατικών οργανώσεων που µατώνουν τη χώρα».
Επιλογή : Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.