15 Μαΐ 2011

Αεράκι αισιοδοξίας για την Ελλάδα,


η αναβίωση των Νεμέων Αγώνων.

Ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων έχει σκοπό να ξαναζωντανέψει για τα καλά τα αρχαία Νέμεα στο ίδιο στάδιο που αυτά γιορτάζονταν 2.300 χρόνια πριν. Αυτά ανήκαν στον ίδιο κύκλο αγώνων στην αρχαία Ελλάδα με αυτούς που γίνονταν στους Δελφούς, την Ισθμία και την Ολυμπία. Για ένα χρονικό διάστημα κάθε χρόνο, σε έναν από αυτούς τους χώρους εναλλάξ, μια ιερή εκεχειρία σταματούσε κάθε πόλεμο και εχθρότητα. Όλοι οι Έλληνες- Αθηναίοι και Σπαρτιάτες, Κορίνθιοι και Αργείτες, Μακεδόνες και Κρήτες- αναγνωρίζοντας την κοινή τους ανθρώπινη υπόσταση, συγκεντρώνονταν εκεί όλοι μαζί. Σαν να λέμε στις μέρες μας, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, Γάλλοι και Γερμανοί, Χούτου και Τούτσι. Αυτή η παρόρμηση για ειρήνη, παρ’ όλο που περιοριζόταν σε λίγες μόνον μέρες κάθε χρόνο, ήταν η πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας σ’ οργανωμένο, τακτικό και διεθνές επίπεδο. Κατά συνέπεια τα αρχαία πανηγύρια στη Νεμέα, Ολυμπία, Δελφούς και Ισθμία είναι οι κατευθείαν πρόγονοι των σημερινών Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και του ΟΗΕ.

Οι αγώνες της Νεμέας ξεκίνησαν το 573 π.Χ. σαν ένα κανονικό μέρος των Πανελληνίων αγώνων, παρόλο ότι έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία του Οφέλτη, στους μυθικούς χρόνους. Το στάδιο της Νεμέας που διασώθηκε, χωρητικότητας 40.000 θεατών, κτίστηκε το 320 π.Χ. και αντιπροσωπεύει ένα βήμα στην εξέλιξη του αρχιτεκτονικού τύπου του σταδίου, όπου οι πλαγιές του λόφου για τους θεατές παρέμειναν χωμάτινες, με μόνο λίγες σταθερές πέτρινες σειρές εδωλίων κοντά στο στίβο. Σχεδόν όλοι οι θεατές κάθονταν σε κουρελούδες ή κουβέρτες απλωμένες στις χωμάτινες πλαγιές και, όπως γνωρίζουμε από τις ανασκαφές της Νεμέας, κάθονταν σε ομάδες από τις διάφορες πόλεις – κράτη. Οι αθλητές φεύγοντας από το αποδυτήριο έδιναν τον όρκο των Νεμέων Αγώνων. Είναι μια  εκδοχή του όρκου που δινόταν στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας: «Ορκίζεσαι να ακολουθήσεις τους κανόνες των Νεμέων Αγώνων και να μην κάνεις κάτι που θα ντροπιάσει εσένα, την οικογένεια σου ή το πνεύμα των Αρχαίων Αγώνων;» Μετά την απάντηση των αθλητών, ο ελλανοδίκης θα συνεχίσει, όπως στην αρχαιότητα: «Προχώρησε τώρα μέσα στο στάδιο και να είσαι άξιος της νίκης». Τα αγωνίσματα που διεξάγονταν ήταν το κλασικό πένταθλο δηλαδή δρόμος, πάλη, ακοντισμός, δισκοβολία, άλμα εις μήκος, πυγμαχία και παγκράτιον.

Το Στάδιο ανεσκάφη κατά τα έτη 1974-‘81 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια), υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Στέφεν Μίλερ. Στις αρχές του καλοκαίριου του 1974, οπότε και ξεκίνησαν οι προσπάθειες ανεύρεσης του Σταδίου, ο καθηγητής μαζί με ομάδα φοιτητών και χρηματοδότηση από τις Η.Π.Α. προχώρησαν σε διάνοιξη πηγαδιών σε μια περιοχή όπου η μορφολογία του εδάφους έμοιαζε να ακολουθεί το σχήμα σταδίου. Παρά τις άκαρπες προσπάθειες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στις 13 Ιουλίου του 1974, τελευταία μέρα των ανασκαφών, βρέθηκε λίθινο κομμάτι που υποδήλωνε την ύπαρξη του Σταδίου στο συγκεκριμένο σημείο, προς μεγάλο ενθουσιασμό της ομάδας ανασκαφών. Σήμερα έχει γίνει μερική υποστύλωση της οροφής της θολωτής διόδου του Σταδίου, μιας από τις αρχαιότερες καμάρες της Μεσογείου, που οι τοίχοι της φέρουν επιγραφές χαραγμένες από αρχαίους αθλητές την ώρα της αναμονής τους να αγωνιστούν. Τον Ιούλιο του 2009 συντάχθηκε με δαπάνες του συλλόγου ΟΦΕΛΤΗΣ μελέτη ενίσχυσης, επισκευής και αποκατάστασης της θολωτής διόδου, η οποία, αφού εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν, για την προστασία του μνημείου.

Την 1η Ιουνίου του 1996 στο Στάδιο της Νεμέας αναβίωσαν για πρώτη φορά οι αθλητικοί αγώνες της αρχαιότητας, που τελούνταν προς τιμήν του Νεμείου Διός. Η 2η σύγχρονη «Νεμεάδα» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2000, η 3η το 2004 και η 4η το 2008. Με σεμνότητα, περισσότεροι από 2.500 «αθλητές», από 45 χώρες, ηλικίας 5-97 ετών, έχουν τρέξει γυμνόποδες κατά μήκος του αρχαίου σταδίου, υπό το βλέμμα 10.000 θεατών, προσθέτοντας το αποτύπωμα τους σε αυτό των αρχαίων αθλητών. Η αναβίωση των Νεμέων Αγώνων από τον Σύλλογο, θεωρείται πλέον παγκόσμια αθλητική γιορτή που επιχειρεί να ανασυνδέσει το σήμερα με το αρχαίο ελληνικό αθλητικό ιδεώδες και το οικουμενικό πρόταγμα της εκεχειρίας, μέχρις ότου αυτή φορέσει το στεφάνι της διαρκούς ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας.
Δεν υπάρχουν ρεκόρ και δεν δίνονται μετάλλια. Οικογένειες καθισμένες στις πλαγιές του Σταδίου, σχολιάζοντας το θέαμα και κολατσίζοντας συμμετέχουν το ίδιο με τους δρομείς στους αγώνες. Οι αγώνες δρόμου γίνονται σύμφωνα με το γένος και την ηλικία των συμμετεχόντων.

Πρόσφατα έγινα μέλος του Συλλόγου αυτού γιατί πιστεύω ότι φέρνει ένα αεράκι αισιοδοξίας στη χειμαζόμενη Ελλάδα. Αποτελεί έναν μοχλό καινοτόμου, δυναμικής και ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Περισσότερα από 2.200 μέλη απ’ όλον τον κόσμο, υπενθυμίζουν σε όλους μας, ότι όλοι οι ποικίλοι τόποι ανήκουν εξίσου σε όλους αν υπάρχει μια ευγενής πανανθρώπινη ιδέα ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, τέτοια που να καταπολεμά το δηλητήριο του εγωϊσμού, του φατριασμού, του συντεχνιασμού, του κομματισμού, του τοπικισμού, του εθνικισμού και κάθε ολοκληρωτικής κοσμοθεωρίας. Για εμάς τα μέλη όπως και για τους αθλητές το έπαθλο είναι ότι αποκτούμε τη γνώση, το βίωμα και την έμπνευση μιας απευθείας επαφής με μια σημαντική αρχαία ιδέα η οποία δεν αποτελεί απλώς μνημείο αλλά επιζεί ακόμη στη γη της Νεμέας, ως παγκόσμιος φάρος διεθνικής συνεργασίας και διαπολιτισμικής συντροφικότητας, ευ αγωνίζεσθαι και ευγενούς άμιλλας, καταλλαγής και ειρήνης. Το ερχόμενο Σάββατο, 14 Μαίου 2011, στη Γενική Συνέλευση θα εκλέξουμε, παμψηφεί καθώς φαίνεται, τον Στεφέν Μίλερ που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε και απέκτησε και την ελληνική ιθαγένεια, ως νέο Πρόεδρο του Συλλόγου, προκειμένου να μας οδηγήσει στην 5η Νεμεάδα που προγραμματίζεται για τις 23-24 Ιουνίου 2012. Εκεί ο αφέτης θα αναφωνήσει όπως παλιά: Πόδα παρά πόδα (λάβετε θέσεις) Έτοιμοι; Άπιτε! (Ξεκινήστε!). Νομίζω αξίζει να είμαστε εκεί.


Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για την αναβίωση των Νεμέων Αγώνων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 14 Μαίου 2011 ώρα 18.00, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νεμέας, μόλις 1-1,5 ώρα από την Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες: www.nemeagames.gr και τηλεφωνικά: 2746024125 Ελλάδα), 001 510 6425314 (ΗΠΑ)
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ
Η Νεμέα, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη Νύμφη, κόρη του ποταμού Ασωπού, θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους της ελληνικής γης και παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού ευρήματα που έχουν έρθει στο φως δείχνουν ότι η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Νεμέα, κατά την αρχαιοελληνική γραμματεία, σημαίνει, λιβάδι - βοσκοτόπι. Στην αρχαιότητα οι κάτοικοι της κοιλάδας λάτρευαν το Δία, προς τιμή του οποίου έχτισαν ένα ναό που ερείπιά του σώζονται μέχρι σήμερα. Η Νεμέα έμεινε γνωστή, τόσο από το Ιερό του Νεμείου Διός, όσο και από την κατά Πλούταρχο «Νεμεακή Πανήγυριν», δηλαδή την τέλεση των Νεμέων Αγώνων, που κατά την τοπική παράδοση ίδρυσε πρώτα ο Ηρακλής και επανίδρυσαν οι Επτά επί της Θήβας, μετά τον άδικο και σημαδιακό θάνατο του μικρού Οφέλτη. Η σύγχρονη Νεμέα είναι μια κωμόπολη της επαρχίας του νομού Κορινθίας και αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα του ομώνυμου Δήμου με πληθυσμό 4.282 κατοίκους και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγίες του βουνού Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 370μ. Βορειοδυτικά της βρίσκεται η ομώνυμη κοιλάδα, που είναι γεμάτη από αμπέλια. Όμορφη, με εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς θησαυρούς και πλούσια ιστορία, η Αρχαία Νεμέα αποτελεί έναν χώρο άξιο θαυμασμού. Ιδιαίτερα γνωστό είναι και το Μουσείο της Νεμέας για την πλούσια αρχαιολογική συλλογή που διαθέτει. Εδώ αναδεικνύονται με μοναδικό τρόπο τα ευρήματα της περιοχής και μπορεί κανείς να δει δομικό υλικό κτισμάτων, ανάγλυφα, μαρμάρινες στήλες, νομίσματα, αγγεία ή κεραμικά, κτερίσματα τάφων καθώς και τα περίφημα κοσμήματα των μυκηναϊκών τάφων των Αηδονίων. Η περιοχή της Νεμέας είναι επίσης ονομαστή και για τα αμπέλια της που καλλιεργούνται εδώ και 2500 χρόνια και σήμερα παράγουν τη φημισμένη οινοποιήσιμη ποικιλία «αγιωργήτικο».\

                                                      
Ελλανοδίκες και Αφέτης στη θολωτή δίοδο
Επιλογή:ΗΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.