12 Μαρ 2012

Χτύπησαν τα CDS σαν χταπόδια, τα μαλάκωσαν και τα έφαγαν!
12/03/2012
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν δεν κάνω λάθος, εδώ και έναν χρόνο βασανιζόμαστε προκειμένου οι – πάνσοφοι – της ΕΕ, της Κομισιόν και της Ελλάδας να βρουν φόρμουλα ώστε η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αλλά να… μην χρεοκοπήσει και οπωσδήποτε να χρεοκοπήσει χωρίς να ενεργοποιηθούν τα CDS. 

Από τις 11 Μαρτίου 2011 που ελήφθη η απόφαση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος – και ενώ όλοι οι διεθνείς οίκοι προειδοποιούσαν πως αμέσως μόλις συμβεί αυτό (δηλαδή το PSI) η Ελλάδα θα κηρυχθεί σε χρεοκοπία και επομένως θα πρέπει να καταβληθούν τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου – αυτό παλεύουν (λέμε τώρα). 

Πήγαιναν κι’ έρχονταν από Eurogroup σε Eurogroup και από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έπαιρναν τη μία «ιστορική απόφαση» μετά την άλλη και κάθε φορά μας διαβεβαίωναν πως δεν θα οδηγούσε σε πιστωτικό γεγονός και δεν θα ενεργοποιούνταν τα CDS. 

Στην πραγματικότητα, δεν γνώριζαν καν για ποια CDS μιλούσαν. Διότι, ως γνωστόν υπάρχουν τα Credit Default Swap, που είναι ασφάλιστρα χρεοκοπίας και εκδίδονται για να εξασφαλιστούν αυτοί που έχουν στα χέρια τους ομόλογα της χώρας που χρεοκοπεί, αλλά υπάρχουν και τα λεγόμενα «γυμνά» Naked CDS, που είναι ασφάλιστρα χρεοκοπίας που αγοράζουν διάφοροι τζογαδόροι, χωρίς να έχουν στην κατοχή τους ομόλογα τα οποία να θέλουν να ασφαλίσουν έναντι του κινδύνου της χρεοκοπίας. 

Η ΕΕ όλο λέει ότι θα τα απαγορεύσει και όλο δεν κάνει τίποτε. 
Συνέχεια εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.