30 Σεπ 2013

Νόμισμα ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ



  Χαρτονόμισμα του Αφγανιστάν, του 1939, με την παράσταση του νομίσματος του Βασιλιά Ευκρατίδη, στο κέντρο του κύκλου.
 Πρόκειται για αποτύπωση της μιας πλευράς νομίσματος της ελληνιστικής εποχής, που έκοψε ο Ευκρατίδης, βασιλιάς της Βακτρίας και της Ινδίας. Υπάρχει ωστόσο ένα ορθογραφικό λάθος στο αφγανικό χαρτονόμισμα:  το «Δ» στο όνομα «Ευκρατιδου» έγινε «Λ». Είναι προφανές ότι οι Αφγανοί, θέλησαν να αποτυπώσουν στο χαρτονόμισμά τους ένα αρχαίο νόμισμα της περιοχής αυτής, που ανήκει σε μια περίοδο της ιστορίας τους που σίγουρα τη θεωρούν ένδοξη, χωρίς ενδεχομένως οι περισσότεροι να καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, τι παριστά και πολύ περισσότερο τι αναγράφει.
Αργυρό τετράδραχμο της ελληνιστικής περιόδου με την κεφαλή του Βασιλιά της Βακτριανής Ευκρατίδη Α' (171-145 π.Χ.). Στην πίσω όψη παριστάνονται οι Διόσκουροι, κρατώντας κλάδους φοίνικα στο αριστερό χέρι και δόρυ στο δεξί. Περιμετρικά υπάρχει η επιγραφή: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ. Διάμετρος 32 χιλ., βάρος 15,9 γρ.
Ο Ευκρατίδης, ήταν ελληνικής καταγωγής βασιλιάς της Βακτρίας, τον θρόνο της οποίας κατέλαβε με επαναστατικό τρόπο, στραφείς κατά του βασιλιά της βόρειας Βακτρίας Δημητρίου Α' που απουσίαζε σε εκστρατεία. Ο Ευκρατίδης μετά από νέες κατακτήσεις, κατέλαβε σχεδόν ολόκληρη τη νότια Βακτρία και δημιούργησε ένα τεράστιο κράτος. Κατέχοντας τις πιο εύφορες περιοχές της κεντρικής Ασίας και ελέγχοντας τον εμπορικό δρόμο που συνέδεε την ανατολική Ασία με τη Μεσόγειο, ο Ευκρατίδης αναδείχθηκε στον ισχυρότερο μονάρχη της κεντρικής Ασίας. Ίδρυσε, όπως αναφέρει ο Στράβων, νέα πρωτεύουσα, την Ευκρατίδεια.
Νομίσματα της ελληνιστικής περιόδου στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά, με το ονόματα διαφόρων βασιλέων (Στράβων, Μαίνανδρος, Αγαθοκλής, Δημήτριος, κ.ά.). Υπήρχαν επίσης και νομίσματα αυτής της περιόδου που είχαν από τη μία όψη ελληνική γραφή και από την άλλη κάποια τοπική (ινδική ή άλλη).
Από αυτό ορμώμενος ο Κ. Καβάφης έγραψε:
Νομίσματα με ινδικές επιγραφές.
Είναι κραταιοτάτων μοναρχών,
του 'Εβονκρατιντάζα, του Στρατάγα,
του Μεναντράζα, του Έραμαϊάζα.
Έτσι μας αποδίδει το σοφό βιβλίον,
την ινδική γραφή της μιας μεριάς των νομισμάτων.
Μα το βιβλίο μάς δείχνει και την άλλην
πού είναι κιόλας κ' ή καλή μεριά
με την μορφή τον βασιλέως.
Κ' εδώ πώς σταματά ευθύς,
πώς συγκινείται ο Γραικός ελληνικά διαβάζοντας,
Έρμαίος, Εύκρατίδης, Στράτων, Μένανδρος.
Όλα όσα γνωρίζουμε για αυτά που άφησε ο Αλέξανδρος και οι Έλληνες γενικώς, στις περιοχές και τους λαούς που κατέκτησαν (γλώσσα, πολιτισμό, ήθη και έθιμα, κοκ.) οδηγούν αυθόρμητα σε κάποιες συγκρίσεις με άλλους κατακτητές, που κάποιοι εκπρόσωποί τους, με περισσό θράσος και αμνησία θα έλεγα, προσπαθούν να βρουν αρνητικά σημεία για να διαβάλουν ιστορικές μορφές του Ελληνισμού. Ας θυμηθούμε τις σφαγές και τα εγκλήματα των Ισπανών κατακτητών της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και μάλιστα υπό το βλέμμα και τις ευλογίες της Καθολικής Εκκλησίας. Ας θυμηθούμε τη μοίρα (διάβαζε γενοκτονία) των Ινδιάνων των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων οι εκπρόσωποι συχνά ενοχλούνται από τον Αλέξανδρο. Ας παρατηρήσουμε τι «πολιτισμό» άφησαν στις πρώην αποικίες τους οι «πολιτισμένες» χώρες της Ευρώπης: «διαίρει και βασίλευε», για να τις ελέγχουν και να τις απομυζούν εσαεί, μέσα από την αναρχία, τη διαφθορά και τις εμφύλιες συγκρούσεις.
Αλλά αν δούμε τι συμβαίνει και σήμερα, θα παρατηρήσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν και συνεχίζουν ένα πόλεμο στις ίδιες περιοχές που κάποτε είχε εκστρατεύσει ο Αλέξανδρος. Εκείνος πέτυχε να γίνει αγαπητός από όλους τους λαούς που κατέκτησε, ώστε ακόμη και σήμερα, να μιλούν γι' αυτόν. Οι σημερινοί κατακτητές δεν πέτυχαν ούτε σ' αυτό, παρά τα μέσα ψυχολογικού πολέμου και επηρεασμού της γνώμης που διαθέτουν. Ο Fuller στο βιβλίο του The Generalship of Alexander the Great (1957), γράφει σχετικά: «Ενώ ο σκοπός της στρατηγικής του ήταν να κερδίζει μεγάλες μάχες, ο σκοπός της πολιτικής του ήταν να ειρηνεύει και να μην εξοργίζει τον εχθρό του, ώστε να περιορίζει τον αριθμό των μαχών που έπρεπε να δώσει. Η ήττα του περσικού στρατού ήταν ο στρατηγικός του στόχος, ενώ το να πάρει τους λαούς με το μέρος του ήταν ο πολιτικός του στόχος. Ο πρώτος ήταν το μέσο για να επιτευχθεί ο δεύτερος.»
Γι' αυτό μέχρι σήμερα τον τιμούν αυτοί τους οποίους κατέκτησε!
Δρ. Ιωάν. Παρίσης
Επιλογή: Ηλίας Κ.

Νόμιμα 50000 καταπατημένα, συντελεστής απόσβεσης Φ/Β, αντισυνταγματική τακτοποίηση αυθαιρέτων, κόστος θέρμανσης 2013 κλπ


b2green_newsletter

B2Green.gr Daily Report, 30/09/2013

(Για να διαβάσετε το πλήρες report απευθείας στο internet, πατήστε εδώ)
***
B2Green.gr_BGexpo2013_2
Building Green: Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας
***
B2Green.gr_Νομιμοποίηση_Αυθαιρέτων_2
Νόμιμες καταπατήσεις

Νόμιμα 50.000 καταπατημένα ακίνητα

Νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση χιλιάδων καταπατημένων από ιδιώτες εκτάσεων του ...
διαβάστε περισσότερα
B2Green.gr_Fotovoltaika_Panel_2
Συντ. απόσβεσης 10%

''Στο 10% ο συντελεστής απόσβεσης στα Φ/Β''

O Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ) ζητά την ένταξη των Φ/Β στον ...
διαβάστε περισσότερα
B2Green.gr_Nomimopoihsh_Afthereton_1
Αντισυνταγματικότητα

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς

Αντισυνταγματική έκρινε την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για ...
διαβάστε περισσότερα
B2Green_Kafsoxyla_2
Θέρμανση 2013

Πόσο θα πληρώσουμε φέτος για τους διάφορους τρόπους θέρμανσης

Τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη βελτίωση των κριτηρίων διανομής του επιδόματος ...
διαβάστε περισσότερα
b2green_logo_final
Το B2Green.gr σε όλες τις εκθέσεις

Το B2Green.gr σε όλες τις σημαντικές εκθέσεις του φθινοπώρου

Πριν συμπληρώσει ένα χρόνο παρουσίας στο διαδίκτυο, το B2Green.gr θα κάνει δυναμική εμφάνιση σε όλες ...
διαβάστε περισσότερα
B2Green.gr_Νομιμοποίηση_Αυθαιρέτων_1
Είσπραξη προστίμου

Πότε θα αναστέλλεται η είσπραξη προστίμων για τακτοποιημένα αυθαίρετα

Στην αναστολή της επιβολής και είσπραξης προστίμων που έχουν επιβληθεί για τακτοποιούμενα αυθαίρετα ...
διαβάστε περισσότερα
B2Green_Oikiakh_Thermansh
Επίδομα θέρμανσης

Δεν θα προκαταβληθεί τελικά φέτος το επίδομα θέρμανσης

Δεν θα προκαταβληθεί τελικά φέτος το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους παρότι η κυβέρνηση θα ...
διαβάστε περισσότερα
logoINZEB_400px
Κτίρια Μηδενικής Ενεργ. κατανάλωσης

Συνέδριο: Κτίρια Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης σε θερμά κλίματα - Επιλογή ή Μονόδρομος;

O νεοσυσταθείς φορέας INZEB.ORG σε συνεργασία με το Building Green Magazine, διοργανώνει συνέδριο με ...
διαβάστε περισσότερα
B2Green.gr_Green_Business_Plan
Πράσινη επιχειρ/τητα

Στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας ετοιμάζει η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής κάνει νέους σχεδιασμού μέσα στους οποίους είναι η στήριξη της πράσινης ...
διαβάστε περισσότερα
B2Green.gr_Fysiko_Aerio_9
Νέο τέλος στο Φ.Α.

Φυσικό αέριο: Ερχεται «τέλος ασφάλειας εφοδιασμού»

Με ειδικό «τέλος ασφάλειας εφοδιασμού» θα επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου. Το νέο τέλος ...
διαβάστε περισσότερα

IcreativeD 29-9-13



Posted: 29 Sep 2013 07:42 PM PDT
The guiness book has been a record of the most extraordinary facts and happenings all across the world. Chile earns the privilege of having world's largest swimming pool. This is situated in the resort of San Alfonso del Mar in Algarroba. The dimensions of this world's largest swimming pool are 1013 meters in length. The capacity of the pool is to hold around 66 million gallons of water altogether. Covering around 20 acres of land, the pool has become a tourists spot after getting itself registered in the guiness book of records in the year December 2006. 








Via: Twistedsifter

10 ζώα που ξεχνάνε να γεράσουν...!!!

Την ώρα που η ανάπτυξη της επιστήμης και το ολοένα και καλύτερο βιοτικό επίπεδο έχουν αυξήσει καθοριστικά το προσδόκιμο ζωής μας, η φύση μα!!!ς βάζει και πάλι τα γυαλιά!
Εκεί λοιπόν που η πολυπόθητη ανθρώπινη επιδίωξη για περισσότερα χρόνια ζωής γίνεται πραγματικότητα, χάνει αποφασιστικά από μια σειρά πλασμάτων που κοιτούν κατάματα τον Χάρο και του βγάζουν αυθάδικα τη γλώσσα!
Κι εκεί που θεωρούμε ότι τα 90 χρόνια ζωής είναι καλά για έναν άνθρωπο, το ζωικό βασίλειο κλαίει και οδύρεται όταν χάνει μέλος του σε τόσο νεαρή ηλικία.
Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από αιωνόβια ζώα που ντροπιάζουν επιστήμη, τεχνολογία και την ίδια την ανθρώπινη φύση…
1. Πετρόψαρο Rougheye
Την ώρα που τα πετρόψαρα Rougheye (Sebastes Αleutianus) θεωρούνται μεταξύ των θαλάσσιων πλασμάτων με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, δεν είναι καν στις πρώτες θέσεις των Μαθουσάλων του ζωικού βασιλείου! Ζουν σε βάθος 170-670 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό, αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά και φτάνουν στην ενηλικίωση επίσης πολύ αργά στη ζωή, έχουν όμως τα περιθώρια να το κάνουν. Γιατί αγγίζουν τα 200 χρόνια ζωής, με το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ να φτάνει στα 205 χρόνια!
2. Αχινός της Ερυθράς Θάλασσας
Ο αχινός της Ερυθράς Θάλασσας (Strongylocentrotus Franciscanus) υπάρχει στον κόσμο εδώ και 450 εκατομμύρια χρόνια και είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους αχινούς του πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι δεν ξεπερνούν συνήθως τα 30 χρόνια ζωής, αν καταφέρουν να υπερπηδήσουν το ορόσημο τα ξεχνά ο Χάρος, αγγίζοντας μέχρι και τα 200!
3. Φάλαινα Bowhead
Η «τοξοκέφαλη» φάλαινα θεωρείται από μερίδα επιστημόνων ως το παλιότερο θηλαστικό της Γης. Μία μάλιστα εξ αυτών, η Μπάντα, εκτιμήθηκε ότι έχει ξεπεράσει τα 211 χρόνια ζωής, με κάποιους βιολόγους να ερίζουν ότι η ηλικία της αγγίζει ακόμα και τα 245 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ζουν μεταξύ 20-60 χρόνια, τέσσερις τέτοιες φάλαινες έχουν καταγραφεί σε ηλικίες 91, 135, 159 και 172 ετών…
4. Ψάρι Κόι
Το μέσο προσδόκιμο ζωής για το ψάρι Κόι κυμαίνεται γύρω στα 50 χρόνια, το οποίο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Δεν αρκεί βέβαια για να φιγουράρει στη λίστα μας! Ένα διαπρεπές μέλος του είδους, η Χανάκο, η οποία άφησε τα εγκόσμια το 1977, έφτασε στο πολύ πιο σεβαστό νούμερο των… 226 ετών(!), με τους ιδιοκτήτες της να πεθαίνουν κι αυτή να τους «θάβει». Και ναι, είχε γεννηθεί το 1751…
5. Σκουλήκι των σωλήνων
Τα θαλάσσια σκουλήκια των σωλήνων (Lamellibrachia Luymesi) περνούν όλη τους τη ζωή σε ένα μέρος, ενώ συναντώνται συνήθως στον Κόλπο του Μεξικού. Ζουν σε βάθος 750 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα στα παγωμένα και αφιλόξενα νερά, και τρέφονται αποκλειστικά με βακτήρια. Ζουν σε αποικίες χιλιάδων μελών, την ίδια στιγμή που αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά, γι” αυτό και φτάνουν σε ηλικία 250 ετών.
6. Μαργαριταρένιο μύδι του γλυκού νερού
Το 90% περίπου του πληθυσμού των μυδιών του γλυκού νερού που φέρουν μαργαριτάρια (Margaritifera Μargaritifera) ζει γύρω από τη Σκανδιναβία. Θεωρούνται ιδιαίτερα προσαρμοστικοί οργανισμοί, που ανταποκρίνονται ικανοποιητικότατα σε οποιαδήποτε κλιματολογική, γεωλογική, βιολογική ή ακόμα και χημική αλλαγή, με τον αριθμό τους ωστόσο να μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο. Όσα βέβαια επιβιώνουν, είναι και τα πιο «σκληροτράχηλα» του πληθυσμού, με τις καταγεγραμμένες ηλικίες τους να ξεπερνούν τα 250 χρόνια ζωής, κάνοντάς τα τους Μαθουσάλες της Ευρώπης…
7. Χελώνες
Οι χελώνες (Testudinidae) είναι γνωστές για τη μακροζωία τους. Η μέση υγιής χελώνα μπορεί να φτάσει εύκολα τα 150 χρόνια ζωής, κάτι που εξαρτάται φυσικά και από το είδος της χελώνας. Η γνωστότερη χελώνα ωστόσο που έζησε πολύ (πάρα πολύ) ήταν η Adwaita, το κατοικίδιο του βρετανού στρατηγού Ρόμπερτ Κλάιβ, που όταν πέθανε ο αξιωματούχος μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο της Καλκούτας, όπου και πέρασε άλλα 130 χρόνια «θάβοντας» φυσικά όλους τους εργαζομένους εκεί! Η ηλικία της χρονολογήθηκε επακριβώς με τη βοήθεια του άνθρακα. Τι έδειξε η επιστημονική μέθοδος; Περί τα 255 χρόνια ζωής, συν-πλην 2!
8. Μύδι των ωκεανών
Τα μύδια των ωκεανών είναι ένα ιδιαίτερο είδος οστρακοειδών που ζουν συνήθως γύρω από τις ακτές της Σκοτίας. Για να αποφύγουν τους θηρευτές τους, θάβονται μέσα στον βυθό, όπου και παραμένουν για ιδιαίτερα μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς ανάγκη για τροφή και οξυγόνο. Έπεται λοιπόν ότι δεν κινούνται και πολύ, με τους πληθυσμούς τους ωστόσο να έχουν μειωθεί γύρω στο 50% τις τελευταίες δεκαετίες. Και τώρα η ηλικία τους. Κάθεστε; Δεν είναι ασυνήθιστο για το θαλάσσιο αυτό πλάσμα να ξεπεράσει τα 400 χρόνια ζωής, με το παλιότερο που έχει καταγραφεί ποτέ να έχει αγγίξει τη μισή χιλιετία!
9. Σφουγγάρι της Ανταρκτικής
Είναι γνωστό ότι τα σφουγγάρια είναι ζώα, παραείναι ωστόσο τεμπέλικα. Μετακινούνται λιγότερο από 1 χιλιοστό την ημέρα, δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση ότι αναπτύσσονται εξωφρενικά αργά, γεγονός που συντελεί -όπως και στα άλλα ζώα της λίστας μας- στην εξαιρετική μακροημέρευσή τους. Στον πλανήτη μας υπάρχουν 5-10 χιλιάδες είδη σφουγγαριών, με τα περισσότερα να ζουν από 3 μήνες μέχρι και 20 χρόνια. Όχι όμως και το σφουγγάρι της Ανταρκτικής, είδος το οποίο αγγίζει το σεβαστότατο νούμερο των… 1.500 ετών!
10. Είδος μέδουσας
Εδώ τα πράγματα αγγίζουν το επίπεδο της επιστημονικής φαντασίας! Ένα συγκεκριμένο είδος μέδουσας λοιπόν, η Turritopsis Νutricula, δεν έχει καμιά σχέση με τις άλλες. Οι νεογέννητες έχουν μέγεθος 1 χιλιοστού και 8 πλοκάμια, την ώρα που οι ενήλικες φτάνουν στα 4,5 χιλιοστά και τα 90 πλοκάμια. Προέρχονται από την Καραϊβική, μπορούν όμως πλέον να βρεθούν σε πολλά μέρη του πλανήτη.
Τι τις κάνει μοναδικές μέσα στο ζωικό βασίλειο; Ότι μπορούν να επιστρέψουν σε πρωιμότερα στάδια της ανάπτυξής τους! Γεννιούνται λοιπόν και μεγαλώνουν όπως και κάθε άλλος οργανισμός, όταν ωστόσο αγγίξουν συγκεκριμένη ηλικία, επιστρέφουν σταδιακά στο στάδιο του πολύποδα, με τον κύκλο ζωής να ξεκινά εκ νέου. Σαν έναν 50χρονο δηλαδή να ξαναγίνεται μωρό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το είδος αυτό της μέδουσας είναι δυνητικά αθάνατο!