25 Οκτ 2013

Το δράμα του συνταξιοδοτικού μόλις ξεκίνησε



Του Γιώργου Καισάριου

Το συνταξιοδοτικό είναι για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. Το θέμα βέβαια το έχω θίξει πολλές φορές, αλλά σήμερα και πάλι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Παρ΄ όλο που έχουν μειωθεί οι συντάξεις αρκετά τα τελευταία χρόνια (ειδικά οι υψηλές συντάξεις), ακούμε ότι θα πληγούν ακόμα περισσότερο, ιδίως τα ευγενή ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ καθώς και ορισμένοι προνομιούχοι συνταξιούχοι του παλαιού ΤΕΒΕ.

Άσχετα αν μια σύνταξη των 1.200 ευρώ δεν είναι υπερβολική και δεν θα έλεγα ότι ανήκει στην κατηγορία των πατρικίων, γεγονός είναι ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να μπορούν να πληρωθούν έστω αυτά.

Το δημόσιο έχει μειωθεί περίπου κατά 160.000 εργαζόμενους. Σε αντίθεση όμως με τον ιδιωτικό τομέα, όλοι αυτοί έχουν βγει στην σύνταξη. Πόσα παίρνουν δεν έχει σημασία, διότι είναι καλύτερα από το τίποτα που παίρνουν αυτοί που έχουν απολυθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Ένα από τα παράδοξα της ελληνικής πολιτείας τα περασμένα χρόνια είναι ότι έχει επιτρέψει να βγουν στην σύνταξη πρόωρα πάρα πολλοί εργαζόμενοι από το δημόσιο αλλά και από πολλές εταιρείες του δημοσίου όπως ΟΤΕ κτλ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ενώ οι συνταξιούχοι αυξάνονται, τα κονδύλια προς διάθεση για συντάξεις μειώνονται.

Σημειώστε ότι στην εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2014, ενώ το 2012 το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις γράφει 20.511 εκατ. και η στήλη Κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη 17.134 εκατ. ευρώ, για το 2013 τα αντίστοιχα νούμερα είναι 18.599 εκατ. και 15.369 εκατ. και για το 2014 18.410 εκατ. και 13.271 εκατ.

Ουσιαστικά δηλαδή ενώ οι δαπάνες για κοινωνική περίθαλψη θα μειωθούν από τα 17,1 δισ. στα 13,3 δισ. από το 2012 μέχρι το 2014, το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο θα μειωθεί πολύ λιγότερο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, διότι αυτοί που παίρνουν συντάξεις είναι πολύ περισσότεροι.

Σημειώστε επίσης ότι ο ενεργός πληθυσμός σήμερα είναι οριακά χαμηλότερος από τους συνολικούς συνταξιούχους. Πόσο άραγε θα μπορεί να αντέξει το συνταξιοδοτικό σύστημα ακόμα χωρίς μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις δεν το γνωρίζω. Αυτό όμως που μπορώ να πω (και το λέω χρόνια άλλωστε) είναι ότι οι μειώσεις στις συντάξεις θα συνεχιστούν έως εκεί που βλέπει το μάτι μας στον ορίζοντα.

Διότι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, δεν έχει καμία σημασία το ύψος του ποσού που θα χαρακτήριζε μια σύνταξη αξιοπρεπή, αλλά τι κονδύλια υπάρχουν προς διάθεση.

Και επειδή η πολιτική ηγεσία όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε το θάρρος να είναι ειλικρινής με τους πολίτες αυτής της χώρας, δυστυχώς τώρα οι μειώσεις και το όποιο νοικοκύρεμα πρέπει να γίνει θα γίνει με τάχιστους ρυθμούς και συμπυκνωμένα.

Απαντήσεις και λύσεις που να ικανοποιούν τον οποιοδήποτε που νιώθει αδικημένος δεν έχω, διότι τα μαθηματικά της υπόθεσης (όπως και του χρέους) δεν βγαίνουν. Και ναι μεν οι συντάξεις ορισμένων έχουν μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλά πιστέψτε με, αυτό είναι μονάχα η αρχή, ειδικά στους συνταξιούχους πάνω από 1.500 ευρώ.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.