22 Ιουν 2010

Καταργούμε τα πλαστικά απ' τη ζωή μας

Απόσπασμα από το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, Ένας υπέροχος χημικός κόσμος. Προτείνει φυσικά υλικά αντί χημικών που μολύνουν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά ευθύνονται για την περίφημη θηλυκοποίηση των οργανισμών. 
Καταργούμε τα πλαστικά απ' τη ζωή μας! Ιδιαίτερα όσοι έχουν παιδιά ας δώσουν προσοχή και ας το ψάξουν περισσότερο. 


ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Μια εναλλακτική λύση στα χημικά καθαριστικά της αγοράς είναι ένα απλό καθαριστικό γενικής χρήσης που μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι μας. Το πώς θα το δούμε τώρα: Μέσα σε 2 λίτρα καυτό νερό θα διαλύσουμε 25 ml λευκό ξύδι, 25 mlαμμωνία και 50 περίπου γρ. μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε. Για να έχει καλύτερη μυρωδιά μπορούμε να ρίξουμε λίγες σταγόνες από το αγαπημένο μας άρωμα. Και το καθαριστικό αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε γενικά σε όποιο μέρος του σπιτιού θέλουμε να καθαρίσουμε

 

ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Για να καθαρίσουμε τα τζάμια χρησιμοποιούμε ένα διάλυμα ζεστού νερού με λίγο πράσινο σαπούνι, κατόπιν ξεπλένουμε με 3 μέρη νερό και 1 μέρος ξύδι και μπορούμε να το σκουπίσουμε με μια παλιά εφημερίδα.ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Για να πλύνουμε τα πιάτα διαλύουμε πράσινο σαπούνι σε ζεστό νερό, προσθέτουμε λίγο λευκό ξύδι για τα λίπη και τις μυρωδιές, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το σαπούνι και πλένουμε κανονικά τα πιάτα. Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για τα χημικά σκωροκτόνα  που περιέχουν πολύ επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες έχουν ανιχνευθεί μάλιστα και στους ανθρώπινους ιστούς αλλά και στο μητρικό γάλα.

 


Ως εναλλακτικό για τα εντομοκτόνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάλι κάποιες φυσικές ουσίες, για παράδειγμα: όταν θέλουμε να ξεφορτωθούμε τις ενοχλητικές κατσαρίδες που βρίσκονται στο σπίτι μας αγοράζουμε από το φαρμακείο της γειτονιάς μας λίγο βόρακα, είναι αυτή η άσπρη σκόνη, την ανακατεύουμε με ζάχαρη ώστε να γίνει ελκυστική για τις κατσαρίδες και τη βάζουμε στις χαραμάδες. Επίσης μπορούμε να βάλουμε φύλλα δάφνης, πάλι στις χαραμάδες από όπου βγαίνουν οι κατσαρίδες και δεν θα τις ξαναδούμε. Τώρα όταν θέλουμε να φτιάξουμε κάποιο σπιτικό και φιλικό για το περιβάλλον και την υγεία μας εντομοκτόνο για τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι μας, μπορούμε να πάρουμε φύλλα τσουκνίδας αποξηραμένης, να τα διαλύσουμε σε ζεστό νερό, να τα βάλουμε σε ένα ψεκαστήρι, θα ψεκάσουμε το φυτό και όχι μόνο θα ξεφορτωθούμε τα ενοχλητικά έντομα αλλά και θα δυναμώσει το φυτό μας.


ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Από αυτή τη χαραμάδα βγαίνουν μυρμήγκια. Θα ρίξουμε λίγο λάδι λεβάντας και δεν θα ξαναβγούν.

 

ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Αν τα μυρμήγκια επιμένουν, η λύση που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι το ξύδι που τα σκοτώνει ακαριαία. Προσοχή όμως όχι σε μαρμάρινες επιφάνειες. 

 

ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Για πλύσιμο στο πλυντήριο επιλέγουμε ένα ήπιο απορρυπαντικό ή ένα βιολογικό απορρυπαντικό, όπως αυτά που μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε και πάλι το δικό μας απορρυπαντικό, απλά διαλύοντας πράσινο σαπούνι σε λίγο χλιαρό νερό και αδειάζοντάς το στη θήκη του πλυντηρίου. Για να αντιμετωπίσουμε δύσκολους λεκέδες, φτάνει να προσθέσουμε λίγη μαγειρική σόδα την ώρα που το πλυντήριο γεμίζει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.