28 Δεκ 2012

Η κρίση έφερε αυτοκτονίες και κατάθλιψη


FT για Ελλάδα: Η κρίση έφερε αυτοκτονίες και κατάθλιψη


Άρθρο αφιέρωμα στις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην ψυχική υγεία των Ελλήνων φιλοξενούν οι Financial Times. Όπως σημειώνουν, η κρίση εκτόξευσε τον δείκτη ανεργίας πάνω από 25%, ενώ στερεί από τους Έλληνες κάθε βεβαιότητα για το μέλλον. Το αποτέλεσμα; Κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές ύπνου, και άλλες ασθένειες να κάνουν ολοένα πιο έντονη την εμφάνισή τους.  
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε δραματικά κατά 37% από το 2009 έως το 2011 με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότερο καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι θάνατοι δεν αποδίδονται σε αυτοκτονία, εν μέρει και λόγω της θέσης της Εκκλησίας. 
Στο ρεπορτάζ των Financial Times, μιλούν ειδικοί και εξηγούν την τραγικότητα της κατάστασης στην Ελλάδα.
«Έχουμε πολλά περιστατικά κρίσεων πανικού. Για την παλαιότερη γενιά, είναι σαν μια μορφή μετα-τραυματικού στρες. Έχουν βιώσει τον πόλεμο και τη φτώχεια. Για εκείνους είναι ζήτημα αξιοπρέπειας - δεν θέλουν να ταπεινωθούν και πάλι έχοντας πλέον φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο», εξηγεί η ψυχολόγος Λίζα Κάλμπαρη.
«Όλοι οι τύποι των ψυχικών διαταραχών έχουν αυξηθεί - άγχος, κατάθλιψη, κατάχρηση, αντικοινωνική συμπεριφορά», λέει η Αργυρώ Βούλγαρη, κλινική ψυχολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, το οποίο διαπιστώνει ότι στον Πειραιά μόνο ο αριθμός των ασθενών παιδικής και εφηβικής ηλικίας αυξήθηκε κατά 51% την περίοδο 2006-2011, σημειώνουν οι Financial Times.
«Από μια ψυχολογική άποψη, ένα από τα πιο διαβρωτικά προβλήματα είναι η διάρκεια της κρίσης. Οι Έλληνες ζούμε πέντε χρόνια ύφεσης χωρίς τέλος στο θέαμα – η αβεβαιότητα είναι ένα ψυχολογικό μαρτύριο, λένε οι γιατροί», συνεχίζει η εφημερίδα.
«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Είναι πάντα εκεί», υποστηρίζει ο Γιώργος Χριστοδούλου, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. «Αυτό αποτελεί χρόνιο στρες και το χρόνιο άγχος είναι χειρότερο από το έντονο», προσθέτει. 
Πηγή: http://on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.