28 Φεβ 2013

Στα πλοκάμια των μεταλλαγμένων


νέο - 28 Φεβρουαρίου, 2013

Τα μεταλλαγμένα εξαπλώνονται παγκοσμίως με ρυθμούς επιδημίας. Ξεκίνησαν να μπαίνουν στη διατροφή μας μέσα από την καλλιέργεια (μεταλλαγμένης) σόγιας για την παραγωγή ζωοτροφών, αποφέροντας τεράστια κέρδη στις πολυεθνικές που τα παράγουν.
Τα μεταλλαγμένα κυριαρχούν  στις μεγάλες αγροτοπαραγωγικές χώρες, όπως η Αργεντινή, οι Η.Π.Α. και η Βραζιλία, όπου εταιρείες όπως η Monsanto, η Syngenta και η PionnerDupontκατάφεραν να εισβάλουν χάρη στην επίμονη και συχνά αδίστακτη, εμπορική πολιτική τους.
Η εισβολή των μεταλλαγμένων συνήθως στηρίχθηκε στην υπόσχεση της αυξημένης παραγωγής και της μείωσης του κόστους. Συχνά, η εισβολή τους έγινε «κατά λάθος» μέσα από τηνεπιμόλυνση συμβατικών σπόρων με μεταλλαγμένους. Στη συνέχεια, αφού η παρουσία των μεταλλαγμένων ήταν πια γεγονός αρχίσαμε να μιλάμε για τα «αποδεκτά όρια επιμόλυνσης»!!!
Τα παραδείγματα επιμόλυνσης με μεταλλαγμένα είναι πολλά, αν και λίγα βγαίνουν στη δημοσιότητα, αφού οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων έχουν τη δύναμη αλλά και τα χρήματα, να καλύψουν τα «λάθη» τους.  Στην Αργεντινή, σήμερα, πρακτικά η εταιρεία Monsanto ελέγχει την αγροτική παραγωγή της χώρας, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιεργούμενης σόγιας είναι μεταλλαγμένη και προέρχεται από σπόρο της εταιρείας.
Στις Η.Π.Α. πάλι, η ίδια εταιρεία δεν διστάζει να κυνηγάει δικαστικά εκατοντάδες μικρούς αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν είτε από λάθος είτε από τυχαία επιμόλυνση με μεταλλαγμένη σόγια στα χωράφια τους. Οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων «προστατεύουν» με αυτό τον τρόπο τη χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά: την πατέντα του μεταλλαγμένου σπόρου τους.
Σήμερα, η μη μεταλλαγμένη σόγια γίνεται όλο και πιο δυσεύρετη. Τα διαθέσιμα αποθέματα της, παγκοσμίως, συνεχώς μειώνονται. Οι συνέπειες για την οικονομία, την υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον είναι ολέθριες!
Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, χάρη στην επίμονη προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων καταναλωτών, καταφέραμε να κρατήσουμε τα μεταλλαγμένα μακριά από τα προϊόντα διατροφής. Κύρια πύλη εισόδου των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας ήταν και είναι οι ζωοτροφές. Με αφορμή την αύξηση της τιμής της σόγιας διεθνώς γίνονται προσπάθειες να καλλιεργηθεί σόγια στη χώρα μας. Ακόμα και αν – στην αρχή – αυτή είναι «καθαρή», αργά ή γρήγορα θα καταλήξει να είναι μεταλλαγμένη.
Πρέπει να εμποδίσουμε σήμερα την καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα, για να κρατήσουμε τα μεταλλαγμένα μακριά από το πιάτο μας και την ελληνική γεωργία. Όπως απέδειξε άλλωστε η διεθνής πρακτική, η μεταλλαγμένη σόγια απαιτεί περισσότερα και ισχυρότερα φυτοφάρμακα. Οι συνέπειες;
  • Σημαντική επιβάρυνση της υγείας των αγροτών με δερματοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής χημικών, αλλά και των κατοίκων των ευρύτερων περιοχών από τους ψεκασμούς.
  • Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα σχετικά χημικά κατάλοιπα.
  • Μείωση της βιοποικιλότητας, αφού φυτά και έντομα εξαφανίζονται γιατί ψεκάζονται με ισχυρότατα και πολύπλοκα χημικά.
  • Αποδυνάμωση του εδάφους από ιχνοστοιχεία και άλλα πολύτιμα για τη γεωργία, συστατικά.
  • Αύξηση του κόστους παραγωγής από τα φυτοφάρμακα, το συνεχές πότισμα, αλλά και το ανάλογο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η «μοιραία σόγια», όπως την αποκαλεί μια από τις πιο δραστήριες οργανώσεις γυναικών της Αργεντινής που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας της καλλιέργειας μεταλλαγμένης σόγιας, έχει άμεσες συνέπειες και είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή όπου καλλιεργείται! Ο αποκλειστικός κερδισμένος; H εταιρεία των μεταλλαγμένων!
Στην Ελλάδα, δεν χρειαζόμαστε τη σόγια! Το κουκί, το ρεβίθι και το λούπινο της ελληνικής γηςδεν είναι μεταλλαγμένα, είναι περισσότερο ανθεκτικά σε ζιζάνια, καλλιεργούνται παντού και εμπλουτίζουν τα χωράφια μας με φυσικό τρόπο. 
 Πηγή: http://www.greenpeace.org

Το λάθος στο λαιμό σας


AnevlavisΚάναμε λάθος λέει ο τροϊκάνος τσόγλανος του Δ.Ν.Τ και οι ντόπιοι σφουγγοκωλάριοί του.

Κάνατε λάθος, ΚΤΗΝΑΝΘΡΩΠΟΙ, και οδηγήσατε χιλιάδες ψυχές στην αυτοκτονία. Και σπρώξατε στην ανεργία δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Και τους νέους στο περιθώριο της ζωής.

Κάνατε λάθος, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ, και ρίξατε στην εξαθλίωση και την πείνα τον συνταξιούχο, τον απόμαχο της ζωής. Τον μεροκαματιάρη εργάτη. Και κόψατε στη μέση τη ζωή του μισθωτού, του υπαλληλάκου, του βιοτέχνη, του μικρέμπορου. Και αναγκάσατε τους αναγκεμένους ανθρώπους, να διαγκωνίζονται και να διαπληκτίζονται, στις λαϊκές αγορές, για μια σακούλα δωρεάν πορτοκάλια.

Κάνατε λάθος, ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ, και διώξατε τους νέους από τη χώρα. Και σκοτώσατε, δολοφόνοι των ονείρων, την ελπίδα, τη χαρά, την πίστη ενός λαού στον εαυτόν του.

Κάνατε λάθος, ΧΑΛΑΣΟΧΩΡΗΔΕΣ, και βυθίσατε τη χώρα στην απελπισία. Κάνατε στάχτη ένα λαό που κάποτε ήταν φλόγα. Και τώρα οι άνθρωποι ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες ένα κομμάτι ψωμί και τη χαμένη του αξιοπρέπεια

Κάνατε λάθος, ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, για να μπορείτε γλείφετε το αποστεωμένο κόκαλο της εξουσίας, μπροστά στο αποστεωμένο καύκαλο του ανθρώπου. Γιατί στα μάτια σας οι άνθρωποι δεν είναι παρά εργαλείο για να τζογάρετε τον ιδρώτα τους, στις κερδοσκοπικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σας.

Κάνατε λάθος, ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ενός λαού, γιατί στα χέρια σας κρατάτε μια ξένη σημαία, στα χρώματα του μαύρου της απελπισίας και του κίτρινου του μίσους για τον άνθρωπο.

Κάνατε λάθος, ΛΕΙΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΨΑΡΟΜΥΑΛΟΙ, γιατί ούτε μια ρυτίδα σκέψης αυλακώνει τον λείο σας, σαν του ψαριού, εγκέφαλο. Τον απάνθρωπο, τεχνοκρατικό σας εγκέφαλο, που είναι γεμάτος νούμερα και στατιστικές, μα αδειανός από ανθρωπιά και ανθρώπους.

Όχι. Δεν κάνατε λάθος, αχρείοι.

ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ διαπράξατε, σε βάρος ενός ολόκληρου λαού.

«Μας μεταχειρίστηκαν σαν ανθρώπους άλλης φυλής που τους κάνουν ελεημοσύνη... Ευρωπαϊκός πολιτισμός μπιχλιμπίδι. Να χέσω τον ευρωπαϊκό πολιτισμό je m'en fous de la civilisation europeenne» (Γ. Σεφέρης)
Ελευθέριος Ανευλαβής
Πηγή:http://www.spirospero.gr

Παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη στο enikos.gr


26.02.2013

από Margarita Aspasia Theodorakis B, Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:30 μ.μ. ·

Παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη στο enikos.gr
    Μια παρέμβαση που θα προκαλέσει συζητήσεις, κάνει μέσω του enikos.gr, Ο Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή το κείμενο του Νίκου Χατζηνικολάου, με τίτλο "ΑΟΖ ΤΩΡΑ".... 

    Διαβάστε την επιστολή του:

     " Αγαπητέ κ. Χατζηνικολάου,

    Διάβασα το άρθρο σας «ΑΟΖ ΤΩΡΑ», με το οποίο καλείτε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου και να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ. Το ερώτημα όμως είναι, μπορεί να το κάνει; Έχει το δικαίωμα; Αλλά και αν το κάνει, τότε σε ποιον θα ανήκει αυτή η ΑΟΖ; Στην Ελλάδα ή στους ξένους; Τους πιστωτές μας;

    Επ’ αυτού τα Μνημόνια με τα οποία οι Κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά έχουν δεσμεύσει την χώρα μας, θεωρούν ως δεδομένο το γεγονός ότι έχουμε παραδώσει στους πιστωτές την Εθνική μας Ακεραιότητα δηλαδή την Εθνική Ανεξαρτησία, όσο και το σύνολο του Εθνικού μας Πλούτου. Με άλλα λόγια, για όσον καιρό θα είμαστε χρεοκοπημένοι, οι πιστωτές έναντι του χρέους θα εισπράττουν μέσω του «Ταμείου» όλο τον υφιστάμενο και τον παραγόμενο πλούτο της χώρας, την αξία του οποίου θα καθορίζουν μονομερώς και στη συνέχεια θα τον μεταβιβάζουν στις Τράπεζές τους στο εξωτερικό.

    Και ειλικρινά μένω κατάπληκτος, όταν διαπιστώνω ότι το γεγονός αυτό αγνοείται από τους πάντες. Δηλαδή σαν να μην έχει γίνει. Σαν να μην υπάρχουν Μνημόνια, Τρόικα και Ταμείο. Πώς είναι δυνατόν, κ. Χατζηνικολάου, να παραμένει «μυστικό» το ότι κάποιοι πούλησαν την Πατρίδα μας στους ξένους;

    Όμως το αντιπαρέρχομαι και περνώ στη σημερινή πραγματικότητα, μετά την αποκάλυψη του μεγέθους του υποθαλάσσιου εθνικού μας πλούτου, που κατά τη γνώμη μου αλλάζει όλα τα δεδομένα, αφού τα Μνημόνια και οι δεσμεύσεις οφείλονται στο Δημόσιο Χρέος, δηλαδή στην αδυναμία μας να καλύψουμε τις οφειλές μας προς τους πιστωτές μας.

    Πόσα είναι τα χρέη μας; Ας πούμε, 400 δισ. ευρώ. Όμως από τις εκθέσεις των ειδικών, όπως είναι ο κ. Φώσκολος του οποίου την αξία και το κύρος δεν αμφισβητεί κανείς (είναι εξ άλλου σύμβουλος της Καναδικής Κυβέρνησης για θέματα υδρογονανθράκων) και ο καθηγητής Ζεληλίδης, μας αποκάλυψαν ότι η αξία του υφιστάμενου υποθαλάσσιου πλούτου καλύπτει τουλάχιστον πέντε φορές  το Δημόσιο Χρέος μας!

    Δεν θα έπρεπε τάχα, να αναθέσουμε σε κάποια Επιτροπή από Έλληνες και ξένους ειδικούς, να επιβεβαιώσουν αυτούς τους ισχυρισμούς, που  όχι μόνο θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε το Χρέος και να απαλλαγούμε από τα Μνημόνια και τις Τρόικες αλλά και θα μας επιτρέψουν να εφαρμόσουμε αναπτυξιακές πολιτικές που θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή και την μοίρα της πατρίδας μας;

    Θα μου επιτρέψετε να ξαναθυμίσω από την σελίδα σας τις ανακοινώσεις των ειδικών που προανέφερα, καθώς και του καθηγητή κ. Ζεληλίδη, ώστε οι αναγνώστες σας να λάβουν μια ακριβή εικόνα για τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας μας.

     Αρχίζω από τον Καθηγητή κ. Φώσκολο:

    «Θα πάω λίγο στη γεωλογία της περιοχής, για να δείξω ότι έχουμε πολλούς υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα κάτω από την Κρήτη. Τα αποθέματα είναι μεγάλα, για να μην πω μυθικά. 

    Επί περίπου 18 εκατομμύρια χρόνια (18.000.000), αυτή η αναδίπλωση του πυθμένα, η πτυχή του πυθμένα, μετατράπηκε σε μία ράχη, η οποία λέγεται Μεσογειακή Ράχη. 

    Η Μεσογειακή Ράχη είναι αυτή η οποία στη συνέχεια δημιούργησε παγίδες που δεσμεύουν το φυσικό αέριο.

    Αυτή η Μεσογειακή Ράχη ξεκινάει από τη Ζάκυνθο και τελειώνει στην Κύπρο. Είναι μία τεράστια Ράχη με πάρα πολλές παγίδες. Οι παγίδες υπάρχουν σε μία έκταση 60 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (60.000), έκταση ίση όση η Ελλάδα και περιμένουμε μέσα σε αυτές τις παγίδες να υπάρχει το φυσικό αέριο. Το ότι βγαίνει φυσικό αέριο, το έχουνε μετρήσει οκτώ (8) διεθνή ινστιτούτα. Δεν μπορούμε να λέμε αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει φυσικό αέριο, όταν αυτό το πράγμα έχει μετρηθεί. 

    Ελέγχθηκαν επίσης από τους Νορβηγούς πριν ενάμιση χρόνο, στο γραφείο του κ. Μανιάτη.

    Ποια είναι τα αποθέματα τα οποία έχουμε, το κομμάτι που θα γίνει η έρευνα από τους Νορβηγούς : τα αποθέματα εκτιμώνται – αυτή τη στιγμή – δίνω τιμές – σε ένα τρισεκατομμύριο εφτακόσια δισεκατομμύρια (1.700.000.000.000). Εάν το ελληνικό κράτος πάρει το 20% και οι περιφέρειες το 5% και εκτιμήσουμε τα άτομα τα οποία θα δουλέψουν και τη φορολογία αυτών των ατόμων και ταυτόχρονα συνεκτιμήσουμε την αντικατάσταση του εισαγόμενου πετρελαίου από το φυσικό αέριο, το ελληνικό κράτος θα κερδίσει 600 δισεκατομμύρια (600.000.000.000) σε 25 χρόνια. 

    Δηλαδή κάθε χρόνο θα μπαίνουν μέσα στο Υπουργείο Οικονομικών 25 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (25.000.000.000 $), χωρίς εμείς να βάλουμε φράγκο από την τσέπη μας. 

    Εάν δούμε ποια είναι τα αποθέματα σε όλη την έκταση της ελληνικής ΑΟΖ, τότε τα αποθέματα αυτά εκτιμώνται σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (2.500.000.000.000 $). Και το αντίστοιχο κέρδος, το ετήσιο κέρδος, το οποίο θα έχει το Υπουργείο Οικονομικών, είναι 32 δις το χρόνο (32.000.000.000 $), χωρίς εμείς να βάλουμε φράγκο από την τσέπη μας. Δηλαδή θα απασχολούνται 450 με 500 χιλιάδες άτομα (450.000 – 500.000) και το ελληνικό κράτος θα κερδίζει 32 δις το χρόνο (32.000.000.000 $). 

    Αυτά τα έσοδα τα έχουμε από τα συμβατικά αποθέματα, από τα αποθέματα τα οποία εμείς μπορούμε αυτή τη στιγμή να αξιοποιήσουμε αύριο το πρωί. 

    Εάν συνεκτιμήσουμε και τα αποθέματα, τα οποία θα αρχίσουνε να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης σε 15 χρόνια, τα αποθέματα αυτά είναι 10πλάσια από τα συμβατικά μας αποθέματα και θα αποφέρουν στο ελληνικό δημόσιο 17,5 τρισεκατομμύρια (17.500.000.000.000), η αξία τους είναι 17,5 τρισεκατομμύρια, τα οποία θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης σε 100 χρόνια από σήμερα. 

    Θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση σε 15 χρόνια, αλλά επί 100 χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να βγάζουμε φυσικό αέριο. 

    Τα έσοδα από αυτά τα συμβατικά και μη συμβατικά αποθέματα, των οποίων η αξία ανέρχεται σε 20 τρις (20.000.000.000.000), εάν εμείς πάρουμε το 25%, σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο σε μια περίοδο για 100 χρόνια, θα παίρνει 50 δισεκατομμύρια το χρόνο (50.000.000.000), για 100 χρόνια θα μπαίνουν μέσα στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς εμείς να βάλουμε ούτε μία δραχμή. 

    Και με αυτά τα χρήματα εμείς μπορούμε να ξεχρεώσουμε τα χρέη μας, μπορούμε να αναστήσουμε την οικονομία μας, αποκτούμε μία τεράστια γεωπολιτική δύναμη. 

    Και αυτό θα γίνει διότι οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη από τον ορυκτό μας πλούτο, έχουν ανάγκη από τους υδρογονάνθρακες μας. 

    Μέσα σε εξήντα μήνες η Ευρώπη θα πεινάσει ενεργειακά και χρειάζονται την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ, είτε το θέλουμε εμείς είτε δεν το θέλουμε εμείς και μας έχουν ανάγκη οι Ευρωπαίοι. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Έχουμε πλούτο, τον οποίο τον έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν οι οικονομίες τους, για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες τους. Επομένως το μέλλον για την Ελλάδα, εφόσον βρεθεί στην Ελλάδα ένας Πούτιν, θα μπορέσει να είναι λαμπρό και νομίζω ότι μπορεί η Ελλάδα να ξαναδεί πάλι εποχές του Περικλή. 

    Τα χρήματα που θα μπαίνουν μέσα, τα 50 δισεκατομμύρια (50.000.000.000), αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο (1/3) του σημερινού ελληνικού προϋπολογισμού. 

    Η αξία των αποθεμάτων, τα 20 τρις (20.000.000.000.000), αντιστοιχούν με 143 ελληνικούς προϋπολογισμούς. Τα χρήματα είναι αμύθητα και θα πρέπει αυτό το πράγμα να συνειδητοποιηθεί».  

    Συνεχίζω με τον κ. Λυγερό:

    «Η χώρα μας είναι το πιο «ακριβό οικόπεδο» σε γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο αλλά κάποιοι κρατούν στην αφάνεια, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. 

    Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να παίξουμε σημαντικό ρόλο στα χρόνια που θα ακολουθήσουν μιας και η πατρίδα μας βρίσκεται στο ενεργειακό σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

    Επίσης ο κ. Κονοφάγος μας λέει:

    «Απαιτείται λοιπόν στρατηγική από πολιτική άποψη, στρατηγική και γεωπολιτικό όραμα, με τη συμμετοχή όμως τεχνοκρατών διότι να σας πω την αλήθεια οι πολιτικοί δεν ενδιαφερθήκανε για εμάς του τεχνοκράτες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια καθόλου, δεν τους ενδιέφερε να έχουν σχέση μαζί μας.

    Πρόκειται να ψηφιστεί στο τέλος του έτους στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οδικός χάρτης του 2050, δηλαδή τα επόμενα σαράντα χρόνια θα ψηφιστεί στο Στρασβούργο. Τί λέει αυτός ο χάρτης; Λέει ότι η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης σε φυσικό αέριο θα επικεντρωθεί κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο και στο Βόρειο Πόλο στον Αρκτικό Ωκεανό. Άρα αυτό που θα ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, συνδέει τον Αρκτικό Ωκεανό με την ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά το φυσικό αέριο διότι ο Βόρειος Πόλος περιέχει υπολογίζεται το 25% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου».

    Τέλος ο καθηγητής Α. Ζεληλίδης σε πρόσφατη εκπομπή ανέφερε ότι κατά την άποψή του «το φυσικό αέριο που υπάρχει από την Κέρκυρα ακολουθώντας όλη την Δυτική Ελλάδα και φτάνοντας ως την Νότιο Κρήτη υπολογίζεται η αξία του σε ένα τρις. 500 δις».

    Επαναλαμβάνω ότι κατά τη γνώμη μου μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες θα έπρεπε να σχηματιστεί κατ’ αρχήν μια Εθνική Επιτροπή από επιστήμονες σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα να καταλήξει στον πραγματικό πλούτο που υπάρχει στην περιοχή μας και ειδικά στην ανατολική περιοχή της Μεσογείου. Όταν βεβαιωθούμε γι’ αυτό, τότε η δεύτερη πράξη που πρέπει να κάνουμε είναι να ανακηρύξουμε την ελληνική ΑΟΖ μέσα στην οποία περικλείεται το 80% του πλούτου αυτού. Η ελληνική ΑΟΖ θα τετραπλασιάσει την έκταση της Ελλάδας, θα γίνουμε χώρα μεσαίου ευρωπαϊκού μεγέθους, ενώ από την οικονομική άποψη θα μας καταστήσει από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.

    Με δεδομένη την ύπαρξη αυτού του πλούτου που υπολογίζεται σε πολλά τρισ. Ευρώ που σε βάθος χρόνου θα αυξάνεται, αποκτάμε αυτομάτως την δυνατότητα να απαλλαγούμε εντελώς από χρέη και τόκους και κυρίως να αποκτήσουμε την πλήρη οικονομική μας ανεξαρτησία.

    Γιατί όμως δεν γίνονται όλα αυτά; Διότι η πολιτική τάξη στην Ελλάδα, όπως ήδη ανέφερα, είναι εξαρτημένη. Που σημαίνει εκτός των άλλων ότι δεν έχει ουσιαστικά το δικαίωμα να προχωρήσει σε χειρισμούς με όλα τα κράτη με τα οποία θα πρέπει να συνεννοηθούμε για την κήρυξη της ΑΟΖ, δηλαδή Τουρκία, Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο κλπ. Δηλαδή προβλήματα που έλυσαν όλες οι άλλες χώρες του κόσμου που έχουν ως τώρα ανακηρύξει ΑΟΖ. Ειδικά με την Τουρκία. Και για το Αιγαίο. Η δική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να ανακηρύξουμε το Αιγαίο περιοχή υψηλού φυσικού κάλλους για να μην διακινδυνεύσουμε να το μολύνουμε με γεωτρήσεις αλλά και αν αποφασιστεί η εκμετάλλευση πετρελαίου στο Αιγαίο, εάν οι δύο χώρες Ελλάδα και Τουρκία είναι πράγματι κυριαρχικά ανεξάρτητες, απέναντι στις ΗΠΑ που όπως είναι φανερό, θεωρούν τα πετρέλαια του Αιγαίου ως ιδιοκτησία τους, τότε κατά τη γνώμη μου είναι τελείως ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι με συζητήσεις θα βρούμε λύση που να συμφέρει και στα δύο κράτη. Η απειλή που όπως είδαμε  προέρχεται πιο πολύ από άλλες χώρες παρά από την Τουρκία, ότι δήθεν η Τουρκία θα μας κάνει πόλεμο, είναι για μένα εντελώς μη ρεαλιστική. Όπως είναι φανταστικό το να κάνει πόλεμο η Ισπανία στην Πορτογαλία, Η Γαλλία στο Βέλγιο, η Σουηδία στην Φινλανδία κλπ. Και είναι γελοίο και προσβλητικό με την επίσκεψη του Ολάν που βασικά ήρθε ακριβώς για να πάρει μερίδιο τραβηγμένος από την οσμή του πετρελαίου και να μας πουλήσει φρεγάτες για να αμυνθούμε στην Τουρκία. Αυτά είναι γελοιότητες.

    Όμως η ελληνική κυβέρνηση όπως όλος ο πολιτικός κόσμος είναι απόλυτα δεσμευμένοι με τα Μνημόνια που ψήφισε η ελληνική Βουλή κι έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα απ’ αυτούς, διότι -το επαναλαμβάνω για να εμπεδωθεί μέσα στην κοινή γνώμη- με την ψήφιση αυτή υπάρχει όρος ότι η Ελλάδα παραδίδει στα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη δηλ. στους δανειστές της την εθνική της ανεξαρτησία και βάζει ενέχυρο τον εθνικό μας πλούτο, πάνω στον οποίο εφ’ όσον εξακολουθεί η Ελλάδα να έχει χρέη, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδίδουμε μέσω του Ταμείου κάθε είδους πλούτο της χώρας μας και φυσικά εάν φτάσουμε στο μέγα εθνικό έγκλημα να κηρυχτεί ΑΟΖ μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο παραπάνω πλούτος θα παραδοθεί μέσω του Ταμείου στους δανειστές, κυρίους Μέρκελ, Ολάν και άλλους που παραμονεύουν να μας ληστέψουν". 
    Πηγή: FB

    Βουλγαρία: Επεσε η κυβέρνηση,


    15:47τώρα πέφτει και η τιμή του ρεύματος

    • 0
       
    C34363B47E42A6B868CC0509AD354BCE 250x180 Βουλγαρία: Επεσε η κυβέρνηση, τώρα πέφτει και η τιμή του ρεύματοςΔικαιώνονται οι διαδηλωτές στη Βουλγαρία που με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους οδήγησαν σε παραίτηση την κυβέρνηση Μπορίσοφ αλλά και όπως όλα δείχνουν, διασφάλισαν μειωμένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος…
    Πριν από λίγες ώρες, η βουλγαρική Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η οργή των χιλιάδων καταναλωτών που το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησαν διαδηλώσεις για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και οδήγησαν την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ σε παραίτηση.
    Το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει -μεταξύ άλλων- στη Ρυθμιστική Αρχή να αλλάζει την τιμολογιακή πολιτική περισσότερες από μια φορά ανά έτος και ανοίγει το «δρόμο» για να υλοποιηθεί η δέσμευση για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 8% από το Μάρτιο.
    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, σήμερα αναμένεται η δημοσίευση – σε έκτακτη έκδοση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως- των τροποποιήσεων που ενέκρινε η βουλγαρική Βουλή για τον ενεργειακό νόμο, βάσει των οποίων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα μπορεί να αλλάζει την τιμολογιακή πολιτική περισσότερες από μια φορά ανά έτος. Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων «Novinite», εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
    - See more at: http://troktiko.eu

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞ/ΛΗΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ ON CAMERA ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΟ ΠΡΕΣΒΗ


    Επιλογή: Βασίλης Κομίνης από Σκέψεις σοφών

    Κόβονται εξετάσεις, φάρμακα, επίδομα τοκετού στον ΕΟΠΥΥ


    eopyy-perikopesΣκληρές περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις και επιδόματα θα δουν το επόμενο διάστημα 10 εκατ. Ελληνες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε «ψαλίδι» 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες του Ενιαίου Οργανισμού κάτι που σημαίνει ότι εκτός από τον εξορθολογισμό και το «νοικοκύρεμα», θα περικοπούν δραστικά και σημαντικές υπηρεσίες και παροχές για τους ασφαλισμένους. Οπως για παράδειγμα το επίδομα τοκετού. Ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε στο επίδομα τοκετού, το οποίο χορηγήθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε νοσοκομείο. Και διευκρίνισε ότι πλέον θα εφαρμοστεί ο νόμος τονίζοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα».
    Η εξοικονόμηση στον ΕΟΠΥΥ θα γίνει ως εξής: Περί τα 400 εκατ. ευρώ με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών. Επίσης, εξοικονόμηση ύψους 200 εκατ ευρώ θα προκύψει από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) στα νοσοκομεία. Για τις απεικονιστικές εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει φέτος έως και 96 εκατ. ευρώ λιγότερα (από 307 εκατ το 2013 θα είναι από 211-265 εκατ.), μετά τη ανακοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων. Όπως είπε ο υπουργός, το 2012 η μαγνητική τομογραφία κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ 240 ευρώ και σήμερα 135 ευρώ, η αξονική 71 ευρώ και τώρα από 40 ευρώ.
    Επίσης, περίπου 15 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των νεφροπαθών, 60 εκατ ευρώ από τις φυσιοθεραπείες και 31 εκατ ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις για τα οπτικά είδη.
    http://ena1.org

    «Ευνομία» - Σόλων ο Αθηναίος.


    «Οι ίδιοι οι πολίτες είναι που θέλουν να καταστρέψουν τη μεγάλη μας πόλη με τις ανοησίες τους, κινημένοι από την επιθυμία του πλούτου– κι ακόμη οι ηγέτες με τον άδικο νου που πολλές συμφορές τους περιμένουν από την αλαζονεία τους, καθώς δεν ξέρουν πώς να δαμάσουν την απληστία τους και με μέτρο να απολαύσουν τα αγαθά τους τραπεζιού τους...πλουτίζουν με άδικα έργα και άδικους τρόπους…. Δεν υπολογίζουν ούτε ιερή ούτε δημόσια περιουσία – κλέβουν κι αρπάζουν ο ένας απ’ τον άλλον κι ούτε σέβονται τα ιερά θεμέλια της Δικαιοσύνης που, αν και σιωπά, ξέρει καλά και όσα γίνονται και όσα γίνηκαν και κάποια στιγμή θα’ ρθει να τιμωρήσει– Αυτές οι πράξεις έρχονται και χτυπούν την πόλη σαν πληγή που κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει - σκλαβιά έρχεται στην πόλη μας και ξεσηκώνει τον εμφύλιο σπαραγμό … Πολλοί φτωχοί φεύγουν στην ξενιτειά σαν δούλοι, έχοντας χάσει ελευθερία κι αξιοπρέπεια…. Κι έτσι, το κακό που πλήττει τον δήμο έρχεται και στου καθενός το σπίτι – οι θύρες της αυλής δεν καταφέρνουν να το συγκρατήσουν μακριά, πηδά πάνω από τους ψηλούς τοίχους και σε βρίσκει οπωσδήποτε, ακόμα κι αν κρυφτείς στο βάθος του σπιτιού». 
    Επιλογή: Ελλη Πένσα

    Greenpeace Greece


    Η Shell αναστέλλει τα φετινά της σχέδια για πετρελαϊκές εξορύξεις στα επικίνδυνα νερά της Αρκτικής! Κάτι που συνέβει χάρη στη δική σας πίεση όλους αυτούς τους μήνες!

    ΟΜΩΣ... αυτό είναι το πρώτο βήμα. Η Shell μπορεί να πάτησε "παύση" στα σχέδια της για φέτος, εσείς όμως έχετε τη δύναμη να εξασφαλίσετε ότι θα πατήσει "στοπ" μια για πάντα. Υπόγραψε και κάνε SHARE:www.savethearctic.org
    Η Shell αναστέλλει τα φετινά της σχέδια για πετρελαϊκές εξορύξεις στα επικίνδυνα νερά της Αρκτικής! Κάτι που συνέβει χάρη στη δική σας πίεση όλους αυτούς τους μήνες!

ΟΜΩΣ... αυτό είναι το πρώτο βήμα. Η Shell μπορεί να πάτησε "παύση" στα σχέδια της για φέτος, εσείς όμως έχετε τη δύναμη να εξασφαλίσετε ότι θα πατήσει "στοπ" μια για πάντα. Υπόγραψε και κάνε SHARE: www.savethearctic.org

    Πού το πάει το ΔΝΤ;


    varoufakis1Σήμερα θα σας απευθυνθώ περισσότερο ως ‘ρεπόρτερ’ και λιγότερο ως σχολιαστής. Ελπίζω ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει φουντώσει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και την «λανθασμένη» εκτίμησή τους από το ΔΝΤ (μια συζήτηση που εδώ στο protagon την ξεκινήσαμε πολύ πριν, π.χ. εδώ), αυτά που έχω να σας μεταφέρω θα φανούν χρήσιμα τόσο σε εκείνους που τείνουν να συμφωνούν με τις θέσεις μου ως προς το τι πρέπει να κάνουμε ως Ελλάδα όσο και στους πολλούς επικριτές των προτάσεών μου. Έτσι τουλάχιστον ελπίζω. 
    Στις 7 και 8 Φεβρουαρίου έτυχε να συμμετάσχω σε νομικό συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό Texas International Law Journal στο Austin, απ’ όπου σας γράφω. Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν «Το Κράτος και οι Τράπεζες» και μέρος του αφιερώθηκε στην Κρίση της Ευρωζώνης με έμφαση στην τραπεζική κρίση και στα νομικά ζητήματα που θα προκύψουν στην πορεία μιας διαδικασίας ενοποίησης των τραπεζικών συστημάτων της Ευρωζώνης (Banking Union) – μιας διαδικασίας την οποία, υποτίθεται, ότι έχουν βάλει μπροστά οι ευρωπαίοι ηγέτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διοργανωτές με προσκάλεσαν να μιλήσω στους συνέδρους (καθηγητές και διδακτορικούς φοιτητές νομικών σχολών) με θέμα, τί άλλο, την Τραπεζική Ενοποίηση της Ευρωζώνης (μια ενοποίηση που, με τον συνεργάτη μου Stuart Holland, πρεσβεύουμε ως αναγκαία για την επίλυση της Κρίσης από το 2010/1 – πχ. δείτε εδώ).
    Πριν με κατηγορήσετε ότι τα λέω όλα αυτά για να σας πω πόσο «όμορφα» τα είπα και πόσο «σπουδαίος» είμαι, επιτρέψτε μου να σας καταθέσω τον λόγο που θεωρώ ότι σας ενδιαφέρει αυτή η ιστορία – και ο οποίος ελάχιστη σχέση έχει με το τι είπα σε εκείνη την ομιλία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως αντέδρασε ένα μέλος του ακροατηρίου, και τι είπε απαντώντας στα δικά μου λεγόμενα. Το όνομά του δεν θα σας το πω (καθώς έχω δεσμευτεί ότι δεν θα το κάνω). Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πρόκειται για υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΔΝΤ.
    Για να έχει νόημα η παρουσίαση της στάσης του εν λόγω κυρίου, πρέπει να με ανεχθείτε για λίγο, να ανεχθείτε μια περίληψη της τοποθέτησής μου – καθώς η δική του τοποθέτηση βγάζει νόημα μόνο στο πλαίσιο αυτό. Επί της ουσίας, αφού κατέθεσα την ερμηνεία μου για το πώς προέκυψε η Κρίση του Ευρώ, προχώρησα σε τρεις προβλέψεις:
    1. Καμία πρόοδος προς μία πραγματική τραπεζική ενοποίηση, που να βοηθά στην καταπολέμιση της Κρίσης, δεν πρόκειται να επιτευχθεί.
    2. Το πρόγραμμα ΟΜΤ που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Draghi τον Σεπτέμβρη, και το οποίο βοήθησε να πέσουν τα spreads σε όλη την Ευρωζώνη, κάτω από την «επιφάνεια» των φαινομένων επιφέρει χειροτέρευση της Κρίσης και, το χειρότερο, ενισχύει την αποφασιστικότητα με την οποία η Γερμανία «δολοφονεί» την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου σύμφωνα με την οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έφευγε από τα χέρια των κρατών-μελών και τα απαραίτητα κονδύλια δεν θα προσμετρώνταν στο δημόσιο χρέος των κρατών.
    3. Εάν το Ευρώ καταρρεύσει, τότε θα καταρρεύσει μαζί του η ΕΕ. Εάν διασωθεί, τότε, και αφού θα έχει περάσει πραγματικά η σημερινή Κρίση, τότε μόνο θα δούμε να ενοποιούνται τα τραπεζικά συστήματα της Ευρωζώνης. Αν ποτέ φτάσουμε εκεί, χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη θα φύγουν από την ΕΕ καθώς θα είναι αδύνατον να ανήκουν στην ΕΕ χωρίς να είναι μέρος του κοινού νομίσματος – οπότε η Βρετανία, για παράδειγμα, θα έχει κάθε λόγο να αποχωρήσει από την ΕΕ.
    Πέραν αυτών των γενικών προβλέψεων, έκλεισα την ομιλία με μια γενική εκτίμηση και κάποιες προτάσεις. Η εκτίμηση ήταν πως η Κρίση βαθαίνει παρά το γεγονός ότι η αγορά ομολόγων φαίνεται να ομαλοποιείται και, συνεπώς, αν συνεχίσουμε έτσι, η Ευρωζώνη δεν θα αντέξει. Όσο για τις προτάσεις, κατέθεσα τις εξής τρείς:
    1. Να προχωρήσει άμεσα η εκκαθάριση, ανακεφαλαιοποίηση και διαχείριση των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος και της σύμπτυξης όσων δεν μπορούν να αναστηθούν) από το EFSF-ESM χωρίς καμία ανάμειξη από τα κράτη-μέλη και χωρίς να έχει προηγηθεί η τραπεζική ενοποίηση.
    2. Το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ να αντικατασταθεί από εναλλακτικό πρόγραμμα εξυπηρέτησης μέρους του χρέους όλων των μελών-κρατών με έκδοση ομολόγων τα οποία θα εγγυάται μόνον η ΕΚΤ – τα οποία θα μπορούν, επί πλέον, να λειτουργούν επικουρικά προς τα ομόλογα που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη
    3. Ευσπευσμένη ολοκλήρωση μιας συνθήκης ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ έτσι ώστε χώρες όπως η Βρετανία να φύγουν από την ΕΕ χωρίς εκατέροθεν απώλειες.
    Και τώρα ερχόμαστε στο «ψητό»: Στην συζήτηση που ακολούθησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε επ’ ακριβώς τα εξής (και λέω «επ’ ακριβώς» επειδή στις επόμενες παραγράφους απομαγνητωφωνώ, και μεταφράζω όσο πιο επακριβώς δύναμαι, τα λεγόμενά του):
    «Θα κάνω ένα σχόλιο και θα σας θέσω ένα ερώτημα, αν μου επιτρέπετε. Ξεκινώ με το σχόλιο: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι συμφωνώ πως και μένα με στενοχωρεί το θέαμα των ευρωπαίων να θριαμβολογούν ότι η Κρίση υποχωρεί όταν όλοι βλέπουμε ότι χειροτερεύει ως προς την πραγματική οικονομία. Συμφωνώ ακόμα ότι πρέπει οπωσδήποτε και χωρίς καθυστέρηση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει άμεσα από τα ταμεία διάσωσης χωρίς να προσμετράται το ποσόν που αυτό απαιτεί στο δημόσιο χρέος κανενός. Παράλληλα πρέπει η ΕΕ κεντρικά, μέσα από το ESM και την ΕΚΤ, να προχωρήσει την εκκαθάριση και στο κλείσιμο πολλών από αυτές τις τράπεζες. Όμως, εκεί που διαφωνώ μαζί σας είναι ότι η Ευρώπη έχει την πολυτέλεια να καθυστερεί, όπως πράγματι καθυστερεί την πλήρη ενοποίηση των τραπεζικών της συστημάτων. Και δυστυχώς έχετε δίκιο όταν λέτε ότι αυτό ακριβώς κάνουν: κάνουν ό,τι μπορούν για να μην προχωρήσει καμία ουσιαστική τραπεζική ενοποίηση.»
    Πριν προλάβω να χωνέψω αυτή του την, εντελώς απρόσμενη για μένα τοποθέτηση, προχώρησε στο ερώτημα:
    «Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω αφορά την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η χώρα σας, και λόγω ενδογενών προβλημάτων και λόγω ενός ριζικά (radically) λάθος προγράμματος, για το οποίο εμείς στο ΔΝΤ έχουμε πει αρκετά mea culpa, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την κατιούσα πορεία. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;»
    Ο μόνος λόγος που θα σας κουράσω με την απάντησή μου (την οποία θα σας παρουσιάσω περιληπτικά) είναι ότι διαφορετικά θα χαθεί η ουσία της στοιχομυθίας που είχαμε κατόπιν, στο περιθώριο του συνεδρίου. Ως προς το πρώτο μέρος, το σχόλιό του περί τραπεζικής ενοποίησης, του απάντησα ότι προφανώς συμφωνούμε αλλά πως η δική μου πρόταση αφορά ζητήματα τακτικής. Έτσι όπως πορεύεται η Γερμανία, χρονοτριβεί ως προς την ενοποίηση μόνο και μόνο για να αποφύγει την μη καταγραφή των κυνδυλίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο δημόσιο χρέος (ιδίως της Ισπανίας). Αν αυτή η μη καταγραφή περάσει τώρα, άμεσα, όπως αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, κατόπιν οι γερμανικές αντιστάσεις προς την ενοποίηση των τραπεζικών συστημάτων θα καμφθούν.
    Ας έρθω όμως στο ερώτημά του για την Ελλάδα. Του απάντησα ότι τον Μάιο του 2010 ήταν έγκλημα η μη παραδοχή από όλους (ΕΕ, ΔΝΤ και Αθηνών) της πτώχευσης του ελληνικού δημοσίου και η προσπάθεια συγκάλυψής της πίσω από ένα κολοσσιαίο δάνειο. Αυτό που είχαμε ιερή υποχρέωση να κάνουμε ήταν ένα κούρεμα της τάξης του 30% με 40% (που αν είχε γίνει το 2010 θα αρκούσε) πριν καν συζητήσουμε περί δανειακής σύμβασης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, όταν ήρθε το κούρεμα, ήδη ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας είχε μεταφερθεί στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, και η οικονομία είχε αποδυναμωθεί τόσο που ήταν too little too late. Πρόσθεσα ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με το επόμενο κούρεμα: έρχεται πολύ μετά από τις νέες, τεράστιες δόσεις με αποτέλεσμα, όταν θα έρθει, να είναι δώρον-άδωρον. Είπα κι άλλα με τα οποία δεν θα σας κουράσω (έτσι κι αλλιώς όσοι με διαβάζετε μπορείτε να φανταστείτε τι είπα).
    Το ενδιαφέρον, και πάλι, ήταν η απάντηση του κυρίου αυτού, την οποία μου έδωσε πλέον κατ’ ιδίαν μετά το τέλος του συνεδρίου. (Τα λόγια του αυτά δεν τα έχω μαγνητοφωνημένα καθώς έγιναν εκτός πρακτικών. Θα σας τα μεταφέρω όμως αρκετά πιστά.) Άλλη μια φορά μου είπε ότι συμφωνεί και ότι «στην Ελλάδα αυτό που έχει γίνει είναι ανυπόφορο (unbearable)». Επέμεινε όμως ότι «δεν φταίμε εμείς», εννοώντας το ΔΝΤ. «Από την αρχή» συνέχισε «λέγαμε στις Βρυξέλλες πως αυτό το πρόγραμμα (σημ. εννοεί το Μνημόνιο 1) δεν βγαίνει και πως ήταν απαραίτητο ένα μεγάλο κούρεμα πριν δοθούν δάνεια. Οι Ευρωπαίοι ούτε να το ακούσουν δεν ήθελαν. Κι ο δικός σας υπουργός οικονομικών το αρνιόταν. Τι να κάνουμε εμείς του ΔΝΤ; Οι γερμανοί μας είχαν ανάγκη. Είχαν ανάγκη της πείρας και προπάντων της φήμης μας ως σκληροί εφαρμογείς (implementers) προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Δυστυχώς μας εκμεταλλεύτηκαν και το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί το καλό μας όνομα (sic). Όσο για την Ελλάδα, η πολιτική που ακολουθείται τώρα, το 2013, μόνο μια φαντασίωση μπορεί να στηρίξει την άποψη ότι βαίνουμε καλώς.»
    Πριν τερματιστεί η συνομιλία μας, του είπα: « Όλοι στην Ευρώπη, ή τουλάχιστον οι περί την εξουσία, χαίρονται ότι η Κρίση κοπάζει. Στα μάτια μου φαίνεται ότι η Κρίση χειροτερεύει. Η δική σας άποψη ποια είναι; Κοπάζει όντως;» Η απάντησή του: «Σοβαρολογείτε; Γίνεται πολύ,πολύ χειρότερη. Και δυστυχώς όσο ο Draghi κρατάει τις χρηματαγορές σε κατάσταση αναμονής, τόσο η Κρίση θα χειροτερεύει καθώς οι φίλοι μας οι γερμανοί αρνούνται κατηγορηματικά να συζητήσουν σοβαρά και λογικά μαζί μας στο ΔΝΤ την πραγματική εικόνα.»
    Αυτά είχα να σας μεταφέρω από εδώ που βρίσκομαι. Ερμηνεύστε τα όπως θέλετε. Αν μου επιτρέπετε μια μικρή ερνηνευτική προσθήκη, σε σχέση με τον τίτλο-ερώτημα του παρόντος άρθρου, το ΔΝΤ προσανατολίζεται σε σύγκρουση με βασικές επιλογές του Βερολίνου. Για χάρη μας δεν πρόκειται αναλώσουν ό,τι πυρομαχικά έχουν. (Για αυτό βγαίνουν και, με δυσκολία αλλά σαφώς υποστηρίζουν ότι το Μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί.) Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα πυρομαχικά τους σε άλλη μάχη: προσπαθώντας να υπονομεύσουν την γερμανική προσπάθεια ματαίωσης (επί της ουσίας) της τραπεζικής ενοποίησης της Ευρωζώνης. Κι αυτό επειδή (όσο και να αναφέρονται οι αδαείς σε Κρίση Χρέους) η Κρίση της Ευρωζώνης ήταν πάντα, και παραμένει, Τραπεζική Κρίση. Και σε αυτό τον τομέα, στον τραπεζικό, θα κριθεί η «μάχη» από την οποία εξαρτάται η έκβαση του πολέμου εναντίον της Παγκόσμιας Κρίσης.
    Δεν είναι τυχαίο ότι πέντε μέρες μετά την πιο πάνω συνομιλία μας το ΔΝΤ εξέδωσε αυτό το πόρισμα για την τραπεζική ενοποίηση που, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί την Ευρώπη να κάνει μια πραγματική επανάσταση όσον αφορά τόσο τις τράπεζες της Ευρωζώνης όσο και την λειτουργία της ΕΚΤ. Μια επανάσταση που, μόλις χτες, βγήκε το... σοσιαλδημοκρατικό SPD να στιγματίσει κάνοντας σημαία του την μη εφαρμογή αυτού του πορίσματος γενικά και, ειδικά, την μη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ESM. (Αμέσως το CDU σιγοντάρησε το SPD σε μια σύγκλιση απόψεων μεγάλης σημασίας.)
    Ο αγώνας προβλέπεται σκληρός και οι ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου μάλλον θα απογοητεύσουν εκείνους που ελπίζουν σε μια γερμανική στροφή. Εδώ που φτάσαμε (και πρόκειται για ευρωπαϊκή κατάντια) μόνο το ΔΝΤ έχει κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο να πει. Οι κυβερνήσεις μας κοιμούνται ύπνο βαθύ ενώ εμείς οι ίδιοι αναλωνόμαστε σε καβγάδες υπέρ ή κατά ενός Μνημονιακού προγράμματος που ούτε εκείνοι που το εφαρμόζουν, ως τα σκληρά μέλη της τρόικας, δεν το πιστεύουν.
    Πηγή: http://www.sofokleous10.gr

    Επίδομα τοκετού από τον ΕΟΠΥΥ για γέννες... εκτός μαιευτηρίου


    Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Για όσες γεννούν στο μαιευτήριο θα καλύπτονται τα νοσήλια. Τι δικαιούνται όμως όσες γεννήσουν στο σπίτι ή άλλον χώρο (Pic)

    Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ δίνει επιδόματα τοκετού σε όσες γυναίκες γεννήσουν εκτός μαιευτηρίου, ήτοι σε σπίτι ή οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο
    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κανονισμός, "ο ΕΟΠΥΥ παρέχει στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες του μαιευτική περίθαλψη, μέσω των συμβεβλημένων παρόχων υγείας, στα πλαίσια της ισχύουσας κάθε φορά νομοθεσίας και των όρων των συμβάσεων με αυτούς (...)"
    "Σε περίπτωση τοκετού εκτός  νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900 ευρώ, 1200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1600 ευρώ για τρίδυμη κύηση".
    Ακόμη, η τεχνητή γονιμοποίηση θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ έως την ηλικία των 50 ετών και μέχρι 4 προσπάθειες.
    Όπως σημειώνεται:
    "Χορηγούνται δαπάνες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες ασφαλιστικών οργανισμών ηλικίας έως 50 ετών και μέχρι 4 ολοκληρωμένες προσπάθειες, αφού συμπληρωθεί τετράμηνο από την τελευταία  προσπάθεια".

    ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ Πηγή: ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ: ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ



    Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013














    Ένα ακόμη κορίτσι απο την Μινεσότα πέθανε σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από επιπλοκές λοίμωξης με τον ιό της γρίπης τύπου Α κατά τη διάρκεια αυτής της τρέχουσας περιόδου γρίπης, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι υγείας σε ολόκληρη την πολιτεία να ενθαρρύνουν το κοινό να λάβουν εμβολιασμούς για τη δική τους προστασία.
    Ομως λείπει από τα περισσότερα δελτία ειδήσεων για αυτήν την τραγωδία το γεγονός ότι το εν λόγω τέκνο, η 14-χρονη Carly Christenson, είχε ήδη εμβολιαστεί για τη γρίπη πριν καν αρχίσει η εποχή της γρίπης, αυτό αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία του αντιγριπικού εμβολίου για την προστασία από τη γρίπη.
    Όπως αναφέρθηκε από το CBS 4 στη Μινεσότα, η νεαρή Carly απεβίωσε στις 8 του Γενάρη 2013, λίγο καιρό αφότου εισήχθη σε επείγουσα φροντίδα με άσχημο πονόλαιμο. Πιστεύοντας ότι τα συμπτώματα της πηγάζουν από μια ήπια λοίμωξη, οι γιατροί έδωσαν στην Carly μια συνταγή για πρεδνιζόνη, ένα ισχυρό στεροειδές φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φλεγμονής, και την άφησαν να φύγει. Αλλά μέχρι το επόμενο πρωί, τα πράγματα για την Carly πήραν μια σοβαρή στροφή προς το χειρότερο.
    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πονόλαιμος της Carly εξελίχθηκε σε έναν σοβαρό πυρετό που περιέλαβε δύσπνοια και συριγμό. Οι πνεύμονές της γέμισαν με υγρό λίγο μετά, και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου της χορηγήθηκε τεχνητή υποστήριξη. Στις ημέρες που ακολούθησαν, δόθηκαν στην Carly τακτικές μεταγγίσεις αίματος, αλλά αυτές δεν ήταν τελικά αρκετές- και πέθανε λίγες μέρες αργότερα.
    Την πρώτη ημέρα, όταν η Carly εισήχθη σε επείγουσα φροντίδα, και οι δύο γονείς της και οι γιατροί της κλινικής δεν ήταν ανήσυχοι για την ήπια λοίμωξη του λαιμού του παιδιού, καθώς φέρεται να είχε ήδη εμβολιαστεί για τη γρίπη τον Αύγουστο. Το γεγονός ότι η Carly είχε λάβει δηλαδή ένα εμβόλιο της γρίπης, θεωρήθηκε από την οικογένεια της Carly και τους γιατρούς της ως ασπίδα προστασίας για το κορίτσι - σε τελευταία ανάλυση, οι αρχές δεν θα σύστηναν τα εμβόλια γρίπης εάν δεν λειτουργούσαν πραγματικά, έτσι δεν είναι; Μια λανθασμένη πίστη στο εμβόλιο της γρίπης και τελικά μια ψεύτικη ελπίδα για την οικογένειά της Carly ότι θα έπρεπε να προστατευτεί από τη γρίπη, μια πίστη που τελικά γκρεμίστηκε από την πραγματικότητα της πλήρους αναποτελεσματικότητας του εμβόλιο της γρίπης. Αμέσως μετά το θάνατο της Carly, οι αρχές προσπάθησαν να αρνηθούν ότι η Carly πέθανε από τη γρίπη.
    Πηγή: http://katinapoume.blogspot.gr

    ΕΣΕΕ: Χάθηκαν 90.000 θέσεις εργασίας στο εμπόριο το 2012


    28-02-2013 στις 1:580

    Το τελευταίο έτος το εμπόριο απώλεσε 90.000 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις
    664.400 απασχολουμένους, αναφέρει η ΕΣΕΕ. Αναλυτικά η έρευνα. Ενενήντα χιλιάδες
    θέσεις εργασίας χάθηκαν τον τελευταίο χρόνο μόνο από το εμπόριο, σύμφωνα με έρευνα
     της Εθνικής 
    Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο
     εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά μετά το 1999,
    φθάνοντας στους 664.400 απασχολουμένους.
    Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο 
    διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά μετά το 1999».
    Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι σε ποσοστό 81%
    οι μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πρόθεση να διατηρήσουν το προσωπικό
    τους αριθμητικά σταθερό, με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούν να λειτουργούν.
    - See more at: http://on-news.gr/2013/02/28/esee-chathikan-90-000-thesis-ergasias-sto-emporio-to-2012/#sthash.bU4h41Ee.dpuf

    «Μπλοκάρει» τους αγωγούς στην Ελλάδα με εντολές Σόρος-Τουρκίας


    Σε «πλασιέ» ενεργειακών λύσεων που εντελώς τυχαία πάντοτε αποβαίνουν σε βάρος των ελληνικών γεωστρατηγικών συμφερόντων έχει αναδειχθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα.
    Ήδη από την εποχή που υπηρετούσε στο State Department, ο κ. Μπράιζα, στα πλαίσια και της πολιτικής των ΗΠΑ που ήθελε την αποδυνάμωση της ενεργειακής παρουσίας της Ρωσίας στην Ευρώπη, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να ακυρώσει την ελληνορωσική συμφωνία μεταξύ Καραμανλή –Πούτιν.
    Αξέχαστες έχουν μείνει οι άκομψες (chic) παρεμβάσεις του προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία «πλήρωσε» φυσικά την ανυπακοή της, αφού αναγκάστηκε λόγω των «ασύμμετρων απειλών» (σ.σ. ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ παραδέχθηκε την εμπλοκή πρακτόρων της χώρας του στις φωτιές του 2007) και της ξαφνικής και έντονης έκρηξη της βιομηχανίας σκανδάλων να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές.
    Η συμφωνία για τον South Stream «πάγωσε» τελικά επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, γεγονός που ικανοποίησε τους εντολείς του κ. Μπράιζα και για αρκετά μεγάλο διάστημα τον «απάλλαξαν από τα καθήκοντα» του σε ότι αφορά το μπλοκάρισμα της Ελλάδας στην «κούρσα των αγωγών».
    Ωστόσο, πριν από τρεις ημέρες και υπό τη νέα του πλέον ιδιότητα –αυτή του διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Αμυντικών Μελετών (ICDS)- ο κ. Μπράιζα «ξαναχτύπησε».
    Συγκεκριμένα, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για την Ενέργεια «Athens Energy Forum 2013» ο κ. Μπράιζα αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο να καταλήξει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά «χέρια», πρότεινε τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο και το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας και «ακύρωσε» τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατασκευή του αγωγού TAP, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν θα επιλέξει τελικά τον αγωγό Nabucco για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη.
    Η εμπλοκή του κ. Μπράιζα στα δύο αυτά περιστατικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι τυχαία και ότι οφείλεται στο γεγονός πως οι απόψεις του στα ενεργειακά είναι απλά αντίθετες με τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, η σχέση του τόσο με τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, όσο και με τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, καθιστά σαφές ότι οι αναφορές του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη μόνο τυχαίες δεν είναι.
    Τη σχέση του Μπράιζα με τον Σόρος είχε αποκαλύψει το 2008 ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος της Γεωργίας Σάλβα Νατελασβίλι. Ο Νατελασβίλι είχε κατηγορήσει τότε τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι ότι είναι μια μαριονέτα του Σόρος. Επίσης, υποστήριζε ότι ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί υποθέσεων Ευρώπης - Ευρασίας Μάθιου Μπράιζα είναι υποστηρικτικός πυλώνας του Σόρος στην περιοχή και ζητούσε την απόσυρσή του.
    Αξίζει να σημειωθεί πως οι χαρακτηρισμοί του Νατελασβίλι δεν ήταν αβάσιμοι, αφού είναι γνωστό πια ότι το δίκτυο του Τζορτζ Σόρος διατηρεί στενές σχέσεις με το καθεστώς Σαακασβίλι και μάλιστα είχε χρηματοδοτήσει και μια σειρά από μεθοδευμένες «δημοκρατικές εξεγέρσεις», όπως π.χ. την «Επανάσταση των Ρόδων» στην Ατζαρία, που στόχο είχαν να αποδυναμώσουν τις αυτόνομες περιοχές της Γεωργίας προς όφελος των συμφερόντων του μεγαλοεπενδυτή.
    Όσον αφορά στις σχέσεις του κ. Μπράιζα με την Τουρκία, μετά την αποχώρηση του από το διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ προσελήφθη σε υψηλόβαθμη θέση στην τουρκική εταιρεία υδρογοναθράκων Turcas Petrol, η οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα με την κρατική SOCAR.
    Ενώ και το International Centre for Defense Studies, το think tank, του οποίου προΐσταται προωθεί τις στρατηγικές θέσεις της Τουρκίας. Τέλος, η τουρκικής καταγωγής σύζυγος του Ζεινό Μπαράν, η οποία σημειωτέον τον Μάρτιο του 2007 είχε γράψει στο Αμερικανικό περιοδικό NATIONAL REVIEW, ένα άρθρο για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, στο οποίο προειδοποιούσε την Ελλάδα για τους κινδύνους της Ελληνορωσικής συμφωνίας (!!!) συμμετέχει και εκείνη σε τουρκική δεξαμενή σκέψης ως ειδική σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρασία.
    Τα στοιχεία αυτά καθιστούν προφανές ότι κ. Μπράιζα δεν είναι κάποιος αυτόκλητος «εκτελεστής» που απλά τυχαίνει κάθε φορά που η Ελλάδα προσπαθεί να μπει στο παιχνίδι των αγωγών εκείνος να εμφανίζεται και να ακυρώνει τα σχέδια της. Είναι ξεκάθαρα ένας εντολοδόχος, ο οποίος υπακούει μεν σε δύο διαφορετικά αφεντικά, που έχουν όμως δε έναν κοινό στόχο: να αποκλείσουν την Ελλάδα από τον ενεργειακό χάρτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα.
    Ο μεν Σόρος γιατί θέλει να «βάλει χέρι» στην ελληνική γη και κυρίως στον ορυκτό πλούτο της χώρας.
    Οι δε Τούρκοι γιατί πολύ απλά θέλουν να αποδυναμώσουν τη θέση της χώρας ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να «ικανοποιήσουν» τις ορέξεις τους, είτε αυτές αφορούν το Αιγαίο, είτε τη Θράκη, είτε όπου όλου αποφασίσουν ότι θέλουν να επεκταθούν…
    - See more at: http://on-news.gr/2013/02/28/blokari-tous-agogous-stin-ellada/#sthash.lyACwZe9.dpuf

    ΤτΕ: «Πάγωσαν» τα δάνεια, μειώθηκαν οι καταθέσεις


    28-02-2013 στις 10:420

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών 
    τον Ιανουάριο μειώθηκαν οριακά στα 160,97 δισ. ευρώ από 161,451 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο.
    Στον τομέα των χορηγήσεων αμετάβλητος παρέμεινε στο -4% ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της 
    συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, καθώς η καθαρή ροή της συνολικής
     χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 296 εκατ. ευρώ.
     Αποτέλεσμα ήταν το χρέος του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
    Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2013,
     ήταν θετική κατά 96 εκατ. ευρώ ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της παρέμεινε αμετάβλητος 
    στο -4,4%.
    Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών 
    επιχειρήσεων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -2,6% από -3,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η 
    καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν θετική και ίση με 164 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2012:
    αρνητική καθαρή ροή 656 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των
     ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν περισσότερο
     αρνητικός στο -25,9% από -20,9%, το Δεκέμβριο του 2012.
    Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το σύνολο των καταθέσεων, το οποίο περιλαμβάνει και εκείνες
     του Δημοσίου Τομέα, αυξήθηκε στα 176,6 δισ.ευρω από 173,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο.
    Μηδενική χρηματοδότηση σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις
    Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές
     επιχειρήσεις ήταν μηδενική (Ιανουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 96 εκατ. ευρώ) και ο 
    ετήσιος ρυθμός μεταβολής της ήταν λιγότερο αρνητικός στο -2,4% από -3,0% το Δεκέμβριο 
    του 2012.
    Αρνητική κατά 392 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες.
    Πιο αναλυτικά το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια υποχώρησε στα 73,8 δισ. ευρώ
     καθώς η ροή χρηματοδότησης φέτος ήταν αρνητική (-229 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι οι 
    χορηγήσεις στεγαστικών δανείων εμφανίζουν μείωση κατά 3,2%. Σε καταναλωτικά δάνεια και 
    πιστωτικές κάρτες το χρέος των νοικοκυριών υποχώρησε στα 29,9 δισ. ευρώ καθώς οι
     χορηγήσεις εμφάνισαν σε σχέση με πέρυσι μείωση κατά 5,1%.
    - See more at: http://on-news.gr/2013/02/28/tte-pagosan-ta-dania-miothikan-i-katathesis/#sthash.SpQ8hcvQ.dpuf