4 Απρ 2011

Mάθανε ότι γα...
Σε μιαν έρημο στεγνή και διψασμένη όσο νερό και να την ποτίσεις, θα το ρουφήξει αχόρταγα. Μετά της το ζητάς πίσω, αυτό που μπορείς να πάρεις, είναι μονο κάποιες σταγόνες που θα προλάβεις πριν χαθούν στα διψασμένα βάθη της. Ομως ο αχόρταγος θα στίψει τις χούφτες της άμμου και θα πάρει πάλι κάποιες σταγόνες. Όταν δει ότι δεν πρόκειται να στραγγίξει το νερό, θα απαιτήσει να πάρει και την άμμο μαζί του. Σκάβοντας για να πάρει την άμμο βρίσκει νερό. 
- Αυτό το νερό είναι δικό μου φωνάζει. Ακούνε κάποιοι ότι βρέθηκε νερό και πλακώνουν και αυτοί να πάρουν ότι μπορούν, οι κάτοικοι της ερήμου ένα γύρω κάθονται και κοιτούν χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι. Οι αρχηγοί απόντες, στην ουσία δεν έχουν το σθένος ή δεν θέλουν για ιδιοτελής λόγους να σταματήσουν το πλιάτσικο. Ο λαός μουρμουράει, “μάθανε ότι γαμιώμαστε πλακώσανε κι γύφτοι”. Έστειλε ο μεγάλος άρχοντας του παρατρεχάμενούς του να κανονίσουν πως θα πάρουν το νερό που τους ανήκει πλέον. Ήρθε κι ένας άλλος μεγάλος αγοράζει ένα χωραφάκι για ψίχουλα και ψάχνει παραδίπλα και φτιάχνει καινούριο πηγάδι, είναι σίγουρο το ότι θα βρει νερό και μπόλικο μάλιστα. Την ίδια στιγμή φτάνουν και κάτι φίλοι του προηγούμενου, πιάνουν την κουβέντα και αποφασίζουν πως μια και υπάρχει πολύ νερό, δεν θα φτιάξουμε πηγάδι αλλά θα βάλουμε μηχανήματα να ρουφάνε το νερό πιο γρήγορα. Πάνε οι ντόπιοι να πιούνε νερό και τους σταματάνε, 
-που πάτε εδώ είναι ξένη περιουσία για να πιείτε νερό θα πρέπει να το πληρώσετε τα τριπλά απ' ότι πριν.
-μα, δεν έχει μα αν θέλετε, αν όχι να πάτε σε άλλη χώρα που έχει νερό.
Οι μισοί έφυγαν, οι υπόλοιποι πήγαν στα μαγαζιά να αγοράσουν εργαλεία για να σκάψουν κι αυτοί, τα μαγαζιά τα είχαν αγοράσει οι ξένοι και είχαν πολύ ακριβά τα εργαλεία.
  • Θα πάμε να πάρουμε δάνειο από την τράπεζα, αλλά κι εκεί βρήκαν ακριβά επιτόκια και τις τράπεζες πουλημένες.
  • Θα πάμε να δουλέψουμε να μαζέψουμε χρήματα να μπορέσουμε να πάρουμε εργαλεία. Ψάξανε για δουλειά αλλά οι ξένες εταιρίες δεν προσλάμβαναν χωρίς πτυχία. Αυτοί που είχαν τα πτυχία ήταν αυτοί που έφυγαν για άλλες χώρες. Τι τους έμεινε, να πάρουν δάνειο και να βάλουν υποθήκη τα σπίτια τους για να πάρουν εργαλεία. Μόλις αγόρασαν τα εργαλεία και πήγαν να σκάψουν, έρχεται άποιος από την κυβέρνηση και τους σταματάει. 
    -Για να σκάψετε θα πρέπει να βγάλετε άδεια που κοστίζει τα τριπλά από πριν.
    -μα...
    -δεν έχει μα ή πληρώνετε ή φεύγετε. Μην έχοντας χρήματα για την άδεια ξαναπάνε στην τράπεζα. Για να πάρουν όμως περισσότερο δάνειο θα πρέπει να βάλουν υποθήκη και το χωραφάκι στο χωριό. Πήραν το νέο δάνειο και πήγαν να πάρουν την άδεια. 
    -Θα πρέπει να περιμένετε οκτώ μήνες για να πάρετε την άδεια.
    - μα.. και μέχρι τότε πως θα τη βγάλουμε; τα δάνεια τρέχουν και πρέπει να δώσουμε την πρώτη δόση σε μερικές μέρες.
    - δεν έχει μα, να πάτε στην τράπεζα να κάνετε διακανονισμό. 
    - Εμείς δεν δίνουμε παράταση ήταν η απάντηση, αν καθυστερήσετε άλλη μια δόση θα σας πάρουμε το σπίτι και μετά και το χωραφάκι.
    - Πάμε να ξαναζητήσουμε δουλειά έστω και με μικρότερο μισθό για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την περιουσία μας.
    - Λυπάμαι δεν μπορούμε να σας πάρουμε με τόσα, πήραμε εργάτες από άλλες χώρες, θα σας δώσουμε τα μισά, ήταν η απάντηση.
    - μα...
    - δεν έχει μα αν θέλετε, αλλιώς να πάτε σε άλλη χώρα. Έφυγαν οι μισοί για να βρουν την τύχη τους μακρυά, να στείλουν χρήματα να πληρώσουν τις δόσεις. Οι υπόλοιποι το πήραν απόφαση ότι δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια και ότι έχασαν τα σπίτια.
    - Γαμώ την ατυχία μου φώναζαν μερικοί, που θυμήθηκαν τη Μαλβίνα. 
  • Με αυτούς τους ρυθμούς σε λίγο θα φύγουν και οι υπόλοιποι και θα μας μείνει η χώρα.


    Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.