4 Ιαν 2012

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Διεθνής Τύπος: «Ενα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ η Ελλάδα»

Ο Guardian υποστηρίζει ότι το νέο έτος θα είναι «δυστυχές» για τη χώρα μας

Ενα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, που αναπαράγει σήμερα Τετάρτη τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.



Η γερμανική έκδοση του πρακτορείου Reuters, οι μεγαλύτερες γαλλικές εφημερίδες και η βρετανική «Guardian» αναφέρουν ότι οι «ασυνήθιστες δηλώσεις» του έλληνα αξιωματούχου επαναφέρουν στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο αυτό που όλοι γνωρίζουν: ότι η Ελλάδα κινδυνεύει σοβαρά να βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της που θα επισύρει και την εκδίωξή της από το «κλαμπ του ευρώ».

Το πρακτορείο Reuters σχολιάζει ότι οι επισημάνσεις του έλληνα υπουργού προσφέρουν στήριξη στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου καθώς επισείεται η απειλή μεγαλύτερων δεινών σε περίπτωση μη ευόδωσης αυτή της πολιτικής.

Οι «Times» της Ιρλανδίας που αναπαράγουν επίσης τις ίδιες δηλώσεις επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τη λέξη «κόλαση» για να περιγράψει το μέλλον της χώρας εκτός ευρωζώνης και να ανακόψει τις «φυγόκεντρες τάσεις» εξόδου από το ευρώ όσων αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας.

Με τον εύγλωττο τίτλο «δυστυχές το νέο έτος για την Ελλάδα» ο αρθρογράφος του «Guardian» Νιλς Πράτλι εκτιμά ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης ήταν παράλληλα και μια προτροπή προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να δεχτούν τη διαγραφή της αξίας των τίτλων τους κατά 50% προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

«Ομως φαίνεται ότι το αποκαλούμενο PSI και η συμφωνία του Οκτωβρίου έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και το ΔΝΤ εκτιμά ότι χρειάζεται κούρεμα μεγαλύτερο από το 50%» σημειώνει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και τα σχόλια από τις γαλλικές «Le Monde» και «Les Echos» οι οποίες είχαν ήδη από την Τρίτη τις δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ ανάμεσα στα κύρια θέματά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.