24 Μαρ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 24-3-13

Posted: 23 Mar 2013 03:11 PM PDT

Γράφει ο Πάρις Κουρτζίδης

Σε «οδηγία – σοκ» φέρεται να προχωράει η Ρωσία βάζοντας πλέον ευθέως στόχο την ίδια την ευρωζώνη, ως απάντηση-"βόμβα" στην επιμονή του Eurogroup και του ΔΝΤ να «ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου», φορολογώντας τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, ενώ επίκειται κάτι ανάλογο να γίνει (και) στην Ισπανία, όσο κι αν η κυβέρνηση Ραχόι δεν το συνδέει με τις εξελίξεις στην Μεγαλόνησο.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Μεντβιέντεφ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε χθες στις πρεσβείες της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις χώρες της ευρωζώνης ειδική «οδηγία» με την οποία συμβουλεύει του Ρώσους πολίτες των χωρών αυτών, αλλά και τις ρωσικές εταιρίες να αποσύρουν «άμεσα» τις επενδύσεις τους από τις δυτικές τράπεζες και τους δυτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Αν πράγματι αληθεύει η πληροφορία, είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουν ενταθεί οι φόβοι του Κρεμλίνου για «τη μεγαλύτερη επικείμενη κλοπή πλούτου στη σύγχρονη ιστορία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες». Η προειδοποίηση αυτή κατ' ουσία προέρχεται από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Μεντβιέντεφ, ο οποίος, μάλιστα, νωρίτερα, την ίδια μέρα, είχε προειδοποιήσει για τους χειρισμούς των Δυτικών τραπεζών κατά της Κύπρου.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η εν λόγω εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της προχθεσινής απειλής του προέδρου Πούτιν προς τον πρόεδρο της ΕΕ Μπαρόζο ότι «αν επιμείνουν στο κούρεμα των ρώσικων καταθέσεων στην Κύπρο οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το ΔΝΤ, η Μόσχα θα γκρεμίσει την ευρωζώνη»!

Με «ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί» μοιάζει η Ρωσία του πρόεδρου Πούτιν εξαιτίας των αποφάσεων του Eurogroup, αναφορικά με την κρίση χρέους στην Κύπρο. Μόσχα, Βρυξέλλες και Βερολίνο προβαίνουν σε ένα άνευ προηγουμένου «μπρα ντε φερ» με έπαθλο τη «χρεοκοπημένη» οικονομία της Μεγαλονήσου, της οποίας όμως το υπέδαφος κρύβει τους πολύτιμους υδρογονάνθρακες, ενώ η γεωγραφική της θέση αποτελεί «μήλον της έριδος» για όλες τις μεγάλες δυνάμεις. 

Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος αντέδρασε με ιδιαίτερα οξύ τρόπο στο «κούρεμα» καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών μετά την απόφαση του Eurogroup, το οποίο σαφώς στοχεύει στις υπέρογκες ρωσικές καταθέσεις, η Μόσχα δείχνει να προσανατολίζεται σε έναν συντηρητικό αρχικά επαναπροσδιορισμό των σχέσεών της τόσο με τη Λευκωσία, όσο και με τις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Πούτιν, πάρα το αρχικό μούδιασμα που ένιωσε, το οποίο διαδέχθηκε η οργή εξαιτίας της συγκατάθεσης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην απόφαση του Eurogroup, αλλά και του γεγονότος ότι δεν ενημέρωσε επίσημα ή ανεπίσημα τη Μόσχα, πλέον αισθάνεται ότι η χώρα του μάλλον πρόκειται να βγει αναβαθμισμένη τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επί μακρόν, εξάλλου, η Ρωσία αποτελεί έναν βασικό πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό εταίρο της Κύπρου, όπως και τον μεγαλύτερο διπλωματικό της στυλοβάτη στο ζήτημα της διχοτόμησης του νησιού από τα στρατεύματα του τουρκικού «Αττίλα». Κατόπιν, όμως, των συγκεκριμένων άστοχων χειρισμών εκ μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η θέση της κυπριακής κυβέρνησης βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η Ρωσία φαίνεται ιδιαίτερα εξοργισμένη τόσο με την «αγνωμοσύνη» της Κύπρου, όσο και με την ΕΕ. 

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» θέλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΕ, Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο δέχτηκε στην προεδρική του κατοικία, πίσω από τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις που είχαν μπροστά στις κάμερες και τους φωτογραφικούς φακούς, να τον απειλεί ευθέως ότι αν οι Βρυξέλλες και δη το Βερολίνο συνεχίσουν να «ηχούν τα τύμπανα του πολέμου», ο ίδιος θα «γκρεμίσει την ευρωζώνη»! Μάλιστα, φέρεται ότι σκέφτεται να προβεί μέχρι και σε μείωση έως και διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία. 

Παρά ταύτα, το Κρεμλίνο δείχνει να έχει «παγωμένη» έως και αρνητική διάθεση επίλυσης του προβλήματος μέσω Μόσχας, αν η Λευκωσία δεν τα βρει με την τρόικα και το Eurogroup. Στον αντίποδα αυτής της τακτικής, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Γκλάζιεφ, απεύθυνε ένα εξόχως περίεργο κάλεσμα στη Λευκωσία, προκειμένου η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να ενταχθεί στην Ευρασιατική Ένωση με όλα τα γεωστρατηγικά ευεργετήματα μιας τέτοιας λύσης. 

«Η Κύπρος πρέπει να γίνει μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, εάν προσβλέπει σε ουσιαστική οικονομική στήριξη από τη Ρωσία» τόνισε χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσει με νόημα τη δυσκολία και την περιπλοκότητα του θέματος, καθώς «οι Κύπριοι ζητάνε να παρέχει η Μόσχα βοήθεια σε μια χώρα, η οποία βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας της». Εντούτοις, η διφορούμενη στάση του Κρεμλίνου μπορεί να εξηγηθεί, καθώς η Ρωσία θα θελήσει σε κάθε περίπτωση να αποκομίσει τα μέγιστα από τη διαπραγμάτευσή της τόσο με την Κύπρο, όσο και με την «παγωμένη» από τις εξελίξεις ΕΕ. Ήδη, έχουν διαρρεύσει πληροφορίες πως η Μόσχα βαδίζει στο μονοπάτι των μαξιμαλιστικών αξιώσεων με αντάλλαγμα την παροχή της απαραίτητης βοήθειας, στην ήδη απομονωμένη και πιεζόμενη από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα πληθαίνουν περί επιστροφής στη λίρα, ενώ φτάνουν μέχρι του σημείου να συζητούν για αποχώρηση της Κύπρου από την ΕΕ. 

Τι ζητά η Μόσχα

Η Μόσχα, λοιπόν, γνωρίζοντας τη δεινή διπλωματική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Λευκωσία έναντι των Ευρωπαίων, συμπεριφέρεται ως άμεσα προσβεβλημένη από τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης, αξιώνοντας –προκειμένου να χορηγηθεί η απαιτούμενη βοήθεια– ανταλλάγματα, τα οποία στο παρελθόν θα θεωρούνταν αδιανόητα και δεν θα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν από κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Ρώσοι ζητούν ναυτική εγκατάσταση υπό τον πλήρη έλεγχό τους, κατά τα πρότυπα των βρετανικών βάσεων, για τον νέο στόλο που ετοιμάζονται να ρίξουν στη Μεσόγειο. Σήμερα, η μόνη βάση που διατηρούν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο βρίσκεται στην Ταρτούς της εμφυλιοπολεμικής Συρίας και σε περίπτωση νίκης των αντικαθεστωτικών ανταρτών η βάση αυτή θεωρείται βέβαιο πως θα χαθεί διά παντός για τη Ρωσία. 

Μάλιστα, η αγγλόγλωσση έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Ηurriyet Daily News» υποστηρίζει σε άρθρο-ρεπορτάζ ότι ο κ. Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, το βράδυ της 17ης Μαρτίου, προσφέροντάς του βοήθεια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και ζητώντας ως αντάλλαγμα τη δημιουργία και τον αποκλειστικό έλεγχο μιας ναυτικής εγκατάστασης. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό προέβαλλε απαιτήσεις έναντι της Κύπρου. Αρχικά, λέει, ενδιαφέρθηκε για τον έλεγχο των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου. Στη συνέχεια, ζήτησε τον εξ ημισείας με την ισραηλινή εταιρεία Delek έλεγχο της πλατφόρμας υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) που πρόκειται να κατασκευαστεί, προοπτική η οποία θα μπορούσε, κατά την εφημερίδα, να αξιολογηθεί σοβαρά από κυπριακής πλευράς. Ωστόσο, η τρίτη προϋπόθεση που θέτει η Ρωσία για την παροχή βοήθειας στην Κύπρο, δηλαδή η δημιουργία και ο έλεγχος ναυτικής εγκατάστασης για τη φύλαξη του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου φαίνεται ότι δημιουργεί πολιτικά προβλήματα και διπλωματικούς κλυδωνισμούς, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ΕΕ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης, η Μόσχα δεν επιθυμεί αυτήν τη στιγμή να συγκρουστεί διπλωματικά με την ΕΕ, καθώς η Ρωσία εξάγει αυτήν τη στιγμή το 40% της τοπικής βιομηχανίας της στην ΕΕ και μία σκλήρυνση των σχέσεών της με την ΕΕ, για τα θέματα της Κύπρου, δεν αποτελεί την πρώτη της επιλογή. 

 Σε συμφωνία

Έτσι, η ρωσική πλευρά παζαρεύοντας σκληρά, επιδιώκει να επανέλθει το θέμα συμμετοχής της στον δανεισμό της Κύπρου, σε μία από κοινού συμφωνία με την ΕΕ για το πακέτο διάσωσης, το οποίο έπρεπε να είχε δεχθεί η Κύπρος όταν της το είχε υποδείξει με αυτήν τη μορφή. Επιπλέον, ζητούν να έχουν λόγο στη δημιουργία και στη διαχείριση του τερματικού σταθμού για το φυσικό αέριο, προσφέροντας το ποσό των 10 δισ. ευρώ. 

Σε ένα εναλλακτικό, πάντως, σενάριο που προβάλλεται, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών του πανεπιστημίου του δυτικού Σίδνεϊ, Στιβ Κιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, η Ρωσία δυνητικά μπορεί να προβεί σε αντίποινα κατά της ΕΕ, τα οποία ειδικότερα θα στοχεύουν τη Γερμανία, σε περίπτωση που το «κούρεμα» των καταθέσεων προχωρήσει, κάτι το οποίο θα επηρεάσει τις υπέρογκες ρωσικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. Ο Στιβ Κιν, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «η στοχοποίηση των καταθέσεων Ρώσων πολιτών μπορεί να αυξήσει τη δημοτικότητα του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος δρώντας για ακόμα μια φορά ως ο ''ισχυρός ανήρ'' της Ρωσίας, επιβαλλόμενος σε εχθρούς και φίλους, ενδέχεται να περιορίσει ή και προσωρινά να κόψει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, μέχρι να βρεθεί μια κάποια λύση για τα ρωσικά "βρώμικα κεφάλαια" που βρίσκονται στην Κύπρο». 

Πρόσωπο-κλειδί ο μεγιστάνας Ριμπολόβλεφ

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές αποκλειστικά του «Π», εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη στο Κυπριακό, το πρόσωπο που πρόκειται να παίξει ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στη Μεγαλόνησο ακούει στο όνομα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Αυτός είναι ο Ρώσος μεγιστάνας που θα βγει μπροστά, παίρνοντας σε πρώτη φάση τον έλεγχο μιας από τις κυπριακές τράπεζες μαζί με τα υποκαταστήματά της στην Ελλάδα. Ήδη, ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ ελέγχει το 9,7% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, με το οποίο έχει την ιδιότητα και του κυριότερου μετόχου της, ως ο μόνος με ποσοστό που ξεπερνά το 5%, με την εταιρεία Odella Resources Ltd, δικαιούχοι της οποίας είναι ο ίδιος ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και οι δύο κόρες του. Γενικότερα, ο κ. Ριμπολόβλεφ έχει τη θέση 79 στη λίστα δισεκατομμυριούχων του «Forbes». Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος διατηρεί σχέσεις με την τράπεζα από χρόνια. Η επένδυσή του «ντύθηκε» με αισιόδοξες προβλέψεις για πρόσθετες τοποθετήσεις κεφαλαίων στην Κύπρο, μέσω της πρώην κρατικής βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali, την οποία οδήγησε μέχρι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αντλώντας 1 δισ. δολ., πριν πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής του σε άλλους Ρώσους, έναντι ποσού που παραμένει άγνωστο. 

Η αυτοκρατορία

Ποιος είναι, όμως, ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ; Ο Ριμπολόβλεφ γεννήθηκε το 1966, σπούδασε Ιατρική και στις αρχές της δεκαετίας του '90 εργαζόταν με τον πατέρα του σε οικογενειακή επιχείρηση. Βλέποντας τη μεγάλη ευκαιρία που έδινε η κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος, γρήγορα ολοκλήρωσε οικονομικές σπουδές, ίδρυσε επενδυτική εταιρεία και άρχισε να μαζεύει, όπως και τόσοι άλλοι, τεράστια «πακέτα» μετοχών πρώην κρατικών επιχειρήσεων, που είχαν ιδιωτικοποιηθεί πάμφθηνα από τον Γέλτσιν, στο πρώτο, σαρωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της σύγχρονης Ρωσίας, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. 

«Διαμάντι του στέμματος» της αυτοκρατορίας που δημιούργησε ο Ριμπολόβλεφ ήταν η κρατική βιομηχανία λιπασμάτων Uralkali, κορυφαία στη Ρωσία, την οποία οδήγησε πριν από λίγα χρόνια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Κάποιοι λένε ότι την πούλησε εσπευσμένα, μετά την αίτηση διαζυγίου που υπέβαλε η σύζυγός του σε ελβετικό δικαστήριο, ζητώντας περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, σε ένα διαζύγιο που θα περάσει στην ιστορία ως το ακριβότερο όλων των εποχών. Άλλοι λένε ότι η φυγή του Ριμπολόβλεφ συνδέεται με άλλη μια ανακατανομή σφαιρών οικονομικής επιρροής στους κόλπους της ρωσικής ελίτ και υπενθυμίζουν ότι δύο φορές τα τελευταία χρόνια η Uralkali είχε βρεθεί στο στόχαστρο ελέγχων από κυβερνητικές υπηρεσίες για σοβαρά ατυχήματα σε εγκαταστάσεις της. Ζει στην Ελβετία, κυκλοφορεί πάντα με «στρατό» σωματοφυλάκων, αποφεύγει τις κάμερες και κάνει σπάνια δημόσιες εμφανίσεις… 

O Μίλερ «έφαγε πόρτα» σε Λευκωσία και Αθήνα

Όπως αποκάλυψε ο ανεξάρτητος βουλευτής της Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, ο «Νο2» του ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ επισκέφθηκε τη Λευκωσία και θέλησε να δει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο για τη διάσωση της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Κουλία, όμως, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του και έστειλε στη θέση του τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, εκνευρίζοντας τους Ρώσους, οι όποιοι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ενημέρωσαν την ίδια κιόλας ώρα τον πρόεδρο Πούτιν. 

Παρ' όλα αυτά, η συνάντηση έγινε, αλλά σ' αυτήν υπήρξε μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη, καθώς παρευρέθηκε και εκπρόσωπος της τρόικας, γεγονός που δεν άρεσε στον κ. Μίλερ και τους αντιπροσώπους της Gazprom που τον συνόδευαν, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τη συνάντηση. 

Έτσι, ένας ακόμη λόγος της ψυχρής στάσης στη Μόσχα είναι και αυτός, αφού δεν δέχονται ως αξιόπιστο συνομιλητή τον κ. Σαρρή, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους σημαντικές συμφωνίες πρέπει να συζητά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στη συνέχεια, ο Αλεξέι Μίλερ ήρθε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες και στην Αθήνα, όπου είχε θερμό τετ α τετ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, αν και ζήτησε να δει ξανά τον πρωθυπουργό. Με το κλίμα όμως να είναι ιδιαίτερα βαρύ από τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο, ο κ. Σαμαράς κι αυτός με τη σειρά του τον παρέπεμψε στον κ. Χατζηδάκη, τον οποίο και είδε. Κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι στη συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ούτε όμως και της Κύπρου, αλλά ότι μίλησαν γενικά για θέματα επενδύσεων στην Ελλάδα. 


Posted: 23 Mar 2013 02:05 PM PDT
- Κατ' αρχήν συμφωνία Κύπρου – τρόικας για το πακέτο διάσωσης
- Οριζόντιο κούρεμα 18% έως 20% στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου
- Θα δοθούν μετοχές της τράπεζας στους καταθέτες
- Στο 4% το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε ΟΛΕΣ τις τράπεζες για να γλιτώσουν τα ταμεία Πρόνοιας
- Τηλεφώνημα Αναστασιάδη στον πρόεδρο του Eurogroup, πήρε το πρώτο «πράσινο φως» η συμφωνία
- Στις Βρυξέλλες αύριο ο πρόεδρος της Κύπρου

Οι ασφυκτικές πιέσεις και οι εκβιασμοί φαίνεται πως έπιασαν τόπο και η Κύπρος υποχρεώθηκε σε κούρεμα των καταθέσεων, χειρότερο από εκείνο που προέβλεπε η πρώτη συμφωνία του Eurogroup.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα, οι δυο πλευρές κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, που συνεδριάζει την Κυριακή στις 19:00 στις Βρυξέλλες.

Η κυπριακή κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία 12 σημείων. Τα κυριότερα είναι πως η τράπεζα Κύπρου δε θα έχει την τύχη της Λαϊκής, δε θα σπάσει δηλαδή σε «καλή» και «κακή» αλλά οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα «κουρευτούν» από 18% έως 20%. Σε αντάλλαγμα, όσοι δουν τις καταθέσεις τους να «τσεκουρώνονται» θα πάρουν μετοχές της τράπεζας.

Το δεύτερο σημείο συμφωνίας είναι πως θα γίνει κούρεμα, που βαφτίζεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε ΟΛΕΣ τις τράπεζες. Σε αντάλλαγμα, δε θα πειραχθούν τα ταμεία Πρόνοιας.

Το κυπριακό οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εξοικονομήσει από αυτή την κίνηση 3,1 δισ. ευρώ, ενώ ο διαχωρισμός της Λαϊκής Τράπεζας σε "καλή" και "κακή" εκτιμάται ότι θα αποδώσει 3,6 δισ. ευρώ.

Αυτό που δεν πέρασε ήταν η πρόταση της κυβέρνησης να γλιτώσει η Λαϊκή Τράπεζα και να γίνει σε αυτή ό,τι και στην Κύπρου. Αντί για αναδιάρθρωση δηλαδή (αυτό που ψήφισε η Βουλή την Παρασκευή) να «κουρευτούν» οι μεγάλες καταθέσεις. Αλλά η τρόικα αρνήθηκε.

Πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι ήδη ο Νίκος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία με την τρόικα. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου φέρεται να έδωσε το πρώτο «πράσινο φως» και όλα δείχνουν ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι τυπική διαδικασία.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα βρεθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup και δεν αποκλείεται, αν και όσοι από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς το θελήσουν, να τον συνοδεύσουν.

Στο περιθώριο της κρίσιμης συνεδρίασης, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος μάλιστα του πρότεινε να στείλει το αεροσκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τον παραλάβει.

Posted: 23 Mar 2013 01:31 PM PDT
Απύθμενο είναι το μίσος όλων των φερέφωνων της κυβέρνησης «Τσολάκογλου» των κατάπτυστων Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη εναντίον της Κύπρου, από τη στιγμή που η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές την καταλήστευση μέρους όλων των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου, την οποία αποφάσισε να επιβάλει η Γερμανία μέσω του Γιούρογκρουπ.
Αφού απέτυχε η προσπάθεια εξαγοράς δύο –τριών βουλευτών για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 29 ψήφων στο 56μελές κυπριακό κοινοβούλιο, τα απεχθή κόμματα του...
ακροδεξιού ΔΗΣΥ του προέδρου Αναστασιάδη και του απίστευτα καιροσκοπικού κεντροδεξιού ΔΗΚΟ προχώρησαν σε θεαματική «πολιτική κωλοτούμπα».
Το ΔΗΚΟ πέρασε με το «Όχι» και το ΔΗΣΥ έκανε αποχή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει …ούτε μία(!) ψήφος υπέρ της απόφασης του Γιούρογκρουπ, με την οποία είχε συμφωνήσει ο πολιτικά δοσίλογος πρόεδρος της Κύπρου.
Ανεξάρτητα όμως από τις λεπτομέρειες, η καθολική απόρριψη από την κυπριακή Βουλή καταξεφτίλισε ακόμη περισσότερο τους δοσίλογους πολιτικούς και βουλευτές της κυβέρνησης Κουίσλινγκ της Αθήνας. Όταν ακόμη και η μικροσκοπική Κύπρος τολμάει να πει «Όχι» στο Τέταρτο Ράιχ της Μέρκελ, γίνεται ακόμη πιο φανερό σε όλο τον ελληνικό λαό πόσο χαμερπείς και δουλόφρονες είναι οι ηγέτες και οι Βουλευτές, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Με λύσσα λοιπόν εξαπολύθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας μια εκστρατεία μίσους κατά της Κύπρου του «Όχι».
Οι κυβερνητικοί δοσίλογοι της Αθήνας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καταστραφεί, να χρεοκοπήσει η Κύπρος! Νομίζουν ότι έτσι θα δικαιωθεί η δική τους υποταγή στις εντολές των γερμανικών αρχών κατοχής και θα τσακιστεί το ηθικό του ελληνικού λαού ώστε να παραμείνει υπόδουλος στο Τέταρτο Ράιχ χωρίς να την παραμικρή αντίσταση.
Η Λευκωσία κατήγγειλε την Αθήνα ότι αρνήθηκε να δώσει στην Κύπρο το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να την βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη ώρα! Αντιθέτως, σαν ύαινες ο Σαμαράς και οι Έλληνες τραπεζίτες του έχουν ορμήσει να αρπάξουν τσάμπα όλα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα με τις καταθέσεις τους!
Αφρούς εναντίον της Κύπρου που τόλμησε να τους πει «Όχι» βγάζουν και οι Γερμανοί. Ένας εκ των συν-διευθυντών μάλιστα της Φράνκφουτερ Αλγκεμάινε, σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του την Πέμπτη, πρότεινε την …εκδίωξη της Κύπρου από το ευρώ επειδή δεν υπέκυψε στους γερμανικούς όρους! «Αν δεν καταστεί δυνατόν να εφαρμοστεί στην Κύπρο η αρχή «αλληλεγγύη έναντι συνοχής», τότε πρέπει οι Κύπριοι να πάρουν τον δικό τους δρόμο, μόνοι. Οικονομικοπολιτικά πρέπει να είναι εφικτό να «αποστειρωθεί» μια αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη», έγραψε χωρίς περιστροφές.
Κατηγόρησε μάλιστα τη Λευκωσία για … «στρατηγική εκβιασμού»!!! Για το λόγο αυτό προτείνει την «οικονομική εκτέλεση» της Κύπρου προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων λαών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου πρόλαβε και προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία της Κύπρου. Συμφωνώντας στην κατάσχεση μέρους των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, διέλυσε οριστικά και αμετάκλητα το κυπριακό σύστημα και κατέστρεψε εν μια νυκτί το ρόλο της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, όπως ακριβώς επιθυμούσαν οι Γερμανοί, αλλά και οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Παράλληλα, κατάφερε καίριο πλήγμα στις σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου, πράγμα που σίγουρα ενθουσίασε πάνω απ' όλους τους Αμερικανούς.
Πανευτυχείς όμως από τη διατάραξη των σχέσεων Μόσχας – Λευκωσίας είναι και οι Γερμανοί και για έναν πρόσθετο λόγο. Δικαίως θεωρούν ότι έτσι διευκολύνεται η αρπαγή από το Βερολίνο τμήματος τουλάχιστον των εσόδων που ίσως έχει στο μέλλον η Κύπρος από τι φυσικό αέριο.
«Όταν η Κύπρος παίζει με τη σκέψη να αποζημιώσει ρωσικούς επιχειρηματικούς ομίλους με τα προσδοκώμενα κέρδη από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου πέραν των ακτών της, τότε μακροπρόθεσμα βλάπτεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», γράφει στο ίδιο άρθρο της η Φράνκφουρτετ Αλγκεμαίνε.
Όσον αφορά τους ίδιους τους Ρώσους, δεν έχουν απολύτως καμία εμπιστοσύνη στον Νίκο Αναστασιάδη επειδή γνωρίζουν άριστα τις απελπιστικά στενότατες πολιτικές σχέσεις του νέου προέδρου της Κύπρου με τη Βρετανία, άρα και με τις Η.Π.Α. Ξέρουν δηλαδή ότι ο Ν. Αναστασιάδης είναι τυφλό όργανο των Αγγλοαμερικάνων, αλλά και των Γερμανών στην περίπτωση που τα συμφέροντα του Βερολίνου δεν συγκρούονται με εκείνα της Ουάσιγκτον.
Λογικό είναι ότι η Μόσχα δεν θέλει καμία ουσιαστική σχέση με τον Αναστασιάδη, πράγμα που σηματοδοτεί βεβαίως ραγδαία επιδείνωση των ρωσοκυπριακών σχέσεων, ιδίως μετά τη συναίνεση του Αναστασιάδη, στην κατάσχεση τριών ή και περισσότερων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις καταθέσεις πλούσιων Ρώσων στην Κύπρο.
Μέσα σε δεκαπέντε μέρες, ο Αναστασιάδης πέτυχε να υλοποιήσει σχεδόν όλα όσα είχε αποστολή να κάνει! Το μόνο που απέμεινε είναι η παράδοση της κατεχόμενης Κύπρου στους Τούρκους μέσω της αποδοχής κάποιας εκδοχής του σχεδίου Ανάν.
Πηγή εφημ. Πρίν
Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"

Posted: 23 Mar 2013 04:18 PM PDT
Λες ε.. κατέβηκε ο μισθός αλλά έχω ακόμα δουλίτσα
Μένεις άνεργος αλλά λες έχω ακόμα ένα σπιτάκι
Σου παίρνουν το σπιτάκι και λες ε δόξα το θεό έχω την υγειά μου
Αρρωσταίνεις και φάρμακα γιοκ αλλά έχεις μια κάρτα με κάτι τελευταία ψιλά
Τους κ@υλѠν€ι να παίξουν παιχνιδάκια με τις τράπεζες
Κι ανακαλύπτεις ότι ούτε εκείνα τα λεφτουδάκια είναι δικά σου
Εκτός του ότι αισθάνεσαι ο απόλυτος μ@λ@κ@ς γιατί τα μάζευες ρόγα-ρόγα για τις δύσκολες μέρες, ακόμα και με στερήσεις από πράγματα που θα μπορούσες να έχεις απολαύσει από τους κόπους σου, έχοντας δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι λεφτά σου (αυτό κι αν είναι άγνοια), έχεις και τους παπαγάλους στα χαζοκάναλα να σου λένε...
Ευτυχώς εμείς σωθήκαμε!!!
Για να στο πω ακόμα πιο απλά αγαπημένε μου φίλε,
Στο σύστημα που ζούμε όλοι, ασφαλές όριο επιβίωσης είναι μόνο η παρακάτω περίπτωση.
Άνθρωπος μόνος. Χωρίς οικογένεια χωρίς τίποτα.
Διαμένων όπου μπορεί κι όπου βρει.
Με εργασία ή χωρίς αλλά υπεύθυνος του σαρκίου του και μόνον.
Χωρίς δεσμούς με άλλους ανθρώπους για τους οποίους να είναι με οποιοδήποτε τρόπο υπεύθυνος.
Χωρίς κανένα περιουσιακού στοιχείο. Ακίνητα ή κινητά.
Χωρίς καμιά εξάρτηση που να απαιτεί χρηματικό ποσό για να ικανοποιηθεί.
Σ΄αυτό το σημείο ύπαρξης, ναι έχεις μια ελάχιστη ασφάλεια.
Διότι είναι  δύσκολο να βρουν κάτι με το οποίο να σε «κρατάνε». Είτε έμψυχο είτε άψυχο.
Μπορεί κάποιος να σε εκβιάσει μόνο απειλώντας σε με άμεσο κίνδυνο.
Όπου βέβαια αν είσαι ένα άτομο όπως το παραπάνω ουδείς ενδιαφέρεται να σε απειλήσει, εκτός από τους τυχαίους κινδύνους που κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει (περνάει ένα αυτοκίνητο και σε χτυπάει, πέφτει ένας κλέφτης μπροστά σου και σε μαχαιρώνει, συναντάς έναν ανώμαλο και σε κάνει ψητό με πατάτες στο φούρνο, πέφτει μια επιδημία και τη πατάς... κλπ)
Οτιδήποτε άλλο πάνω από αυτό το επίπεδο κατέχεις, με μεγάλη μου λύπη... σου έχω νέα!
Δεν το κατέχεις. Ακόμα και τα παιδιά σου. Οι γονείς σου. Οι αγαπημένοι σου. (Καλά για σπίτι, καταθέσεις, και διάφορα μπιχλιμπίδια δεν το συζητάμε αυτά όχι μόνο δεν τα κατέχεις αλλά είναι και κίνδυνος θάνατος για να βρεθείς ακόμα και πίσω από τα κάγκελα)
Μένοντας όμως ήσυχος στο σπίτι, λουφάζοντας, και κάνοντας δέκα μετάνοιες την ημέρα ικετεύοντας για έλεος, ποιος ξέρει μπορεί ν΄αγιάσεις. Κάτι είναι κι αυτό.
Η Κύπρος μπορεί να σταθεί στα πόδια της ή μπορεί να καταστραφεί. Μπορεί να κρύβεται οτιδήποτε πίσω από όλα όσα συμβαίνουν, όμως ότι και να συμβεί, πρόλαβε να πει ένα ΟΧΙ.
Ένα τουλάχιστον ΟΧΙ.
Από vasiliskos2 μοντάζ Γρέκι


Posted: 23 Mar 2013 12:12 PM PDT
Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης 
Πολιτικός Επιστήμων

Τελικά η κυβέρνηση Αναστασιάδη επεδίωκε απαρχής την πρόσδεση της Κύπρου στην Τρόικα. Το κυβερνητικό κόμμα ΔΗΣΥ πήρε το «όχι» των Κυπρίων και το πέταξε στον κάδο των αχρήστων. Στην Μόσχα βρέθηκε ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, αντί να πάει αυτοπροσώπως ο πρόεδρος της χώρας. Άρα στην Λευκωσία οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες και τα κυβερνητικά επιτελεία δεν σκόπευαν να διαπραγματευτούν με τους Ρώσους για τίποτα. Αντίθετα στις Βρυξέλλες θα παρίσταται ο Νίκος Αναστασιάδης. Κατά συνέπεια η κυπριακή αντιπροσωπεία γύρισε από την Ρωσία με άδεια χέρια, ακριβώς όπως ο George Papandreou παλαιότερα.

Μου είναι κι εμένα δύσκολο να το αποδεχθώ, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση βρισκόταν τόσο καιρό στην Μόσχα για τα μάτια του κόσμου. Την ίδια ώρα ο κλοιός γύρω από την Κύπρο έσφιγγε επικίνδυνα. Εφόσον με την Ρωσία δεν γινόταν τίποτα, αναγκαστικά η μεγαλόνησος προσγειώθηκε στην «αγκαλιά» των «φίλων» μας των Τροικανών.

Πολλοί έσπευσαν αμέσως να κατηγορήσουν τους «κακούς» Ρώσους γι αυτήν την εξέλιξη που δεν βοήθησαν τον Ελληνισμό, γιατί δεν ήθελαν να χαλάσουν την σχέση τους με την ΕΕ. Όσοι πραγματικά υποστηρίζουν την συγκεκριμένη άποψη πρέπει να είναι τουλάχιστον αφελείς. Η Ρωσία, όπως όλες οι υπερδυνάμεις, δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ζήτησε συγκεκριμένα ανταλλάγματα από την Κύπρο, τα οποία είχαν να κάνουν με διευκολύνσεις για τα πλοία και τα' αεροπλάνα της (αεροδρόμιο, ναύσταθμος στο νησί) καθώς και με το κυπριακό φυσικό αέριο.

Η Κύπρος δεν δέχθηκε, αγνοώντας ότι την ίδια στιγμή, το Ισραήλ, παραδοσιακός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, παραχώρησε ολόκληρο οικόπεδο στον Πούτιν για αξιοποίηση κοιτασμάτων. Στην διπλωματία δίχως ανταλλάγματα δεν παίρνεις τίποτα. Απλά κάθε κράτος οφείλει να μελετά προσεκτικά όλες τις παραμέτρους και κατόπιν να αποφασίζει, τι το συμφέρει καλύτερα.

Η Λευκωσία κατά τα φαινόμενα θεωρεί πως την συμφέρει να «υποκύψει» στην Τρόικα. Τα ανταλλάγματα που ζητούν οι Δυτικοί τα γνωρίζουμε από την Ελλάδα: Κουρέματα, φόροι, χαράτσια, τεκμαρτά κ.ο.κ. Αρχικά θα φορολογήσουν, λένε, τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Τα λεφτά θα πάνε στην Γερμανία και οι εταιρείες που δρούσαν τόσο καιρό στην Κύπρο, κρατώντας την οικονομία του νησιού ζωντανή, θα κουνήσουν μαντήλι! Πέραν τούτου φθάνει η ώρα για την επίλυση του Κυπριακού με «συμμάχους» τους Δυτικούς. Γιατί γελάτε;

Δυστυχώς ο Ελληνισμός «πατάει» κάθε φορά στο «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου το ίδρυμα επισκέφθηκαν πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να δώσουν με έμμεσο τρόπο τα διαπιστευτήρια τους στην Δύση. Παρά το κάζο στην Κύπρο -με αποκλειστική ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης- υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία για τους Έλληνες πολιτικούς να κινηθούν πολυδιάστατα: Η υπόθεση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, από την οποία δεν πρέπει να αποκλειστούν οι Ρώσοι παρά το γεγονός πως οι Δυτικοί επιδιώκουν την ενεργειακή ανεξαρτησία τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, εποφθαλμιώντας ελληνικά και κυπριακά κοιτάσματα. Προηγούμενο για την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει η ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ-Ρωσίας.

Η παρουσία της «Αρκούδας» στον ελλαδικό χώρο είναι ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν είναι πολιτικά ορθό να βασιστούμε μόνο στην Δύση σε ζητήματα σαν της ΑΟΖ. Η μονόπλευρη προσκόλληση σε άξονες επιφέρει μονόπλευρα ξεπουλήματα, κάτι που οι βετεράνοι της γεωπολιτικής γνωρίζουν πολύ καλά. Όποιοι παρακολουθούν τα γραφόμενά μου, θα έχουν καταλάβει ότι η πάγια θέση μου αφορά στην άσκηση πολύπλευρης πολιτικής ίσων αποστάσεων από τις μεγάλες Δυνάμεις. Ειδικά σε περίπτωση που ο παρόν «ψυχρός» πόλεμος γίνει ξαφνικά «θερμός». Ή μήπως επιθυμούμε να συμμετάσχουμε; Πέραν τούτου η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο και η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Η έλλειψη μακρόπνοης στρατηγικής ελιγμών στην πολιτική καθιστά την εκάστοτε χώρα εύκολο θύμα εμπρός στο δίκαιο του ισχυρού. Οι Έλληνες ήταν πάντα μόνοι τους. Έτσι μόνοι έχουμε επιβιώσει μέχρι σήμερα. Και θα επιβιώσουμε και σ' αυτήν την προδιαγεγραμμένη μπόρα που έρχεται για όλους, αφού σε εμάς γίνονται τα πειράματα.

Πηγή  ΠΥΓΜΗ.gr

Posted: 23 Mar 2013 11:59 AM PDT

Νέες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η υπόθεση που αφορά στις συνθήκες και στο σχέδιο που εφαρμόσθηκε για την απόδραση κακοποιών μέσα από τις φυλακές Τρικάλων. Γίνεται λόγος ακόμα και για δράση παραστρατιωτικών στη «δολοφονική επιχείρηση».
Από τις έντεκα κακοποιούς που δραπέτευσαν οι Αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τρεις κακοποιούς. Οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν στο Λογγάκι ενώ ο τρίτος στην Κρηνίτσα Τρικάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπισθεί άλλοι τέσσερις, η σύλληψη των οποίων θεωρείται θέμα χρόνου.
Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τους αποκαλούμενους επικίνδυνους δραπέτες αλλά και τους «εγκεφάλους» που οργάνωσαν κι εκτέλεσαν την επιχείρηση απόδρασης έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα. Το συμβάν έχει προκαλέσει την παρέμβαση εκτός από την παρέμβαση των ΕΚΑΜ, την εμπλοκή κι άλλων υπηρεσιών που μελετούν προσεκτικά τα στοιχεία.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι σαφής. Κάνει λόγο για «πρωτοφανή ένοπλη επίθεση στρατιωτικού τύπου με καλάσνικοφ και ρίψη χειροβομβίδων που εξερράγησαν». Στο προηγούμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «εξωτερικά της φυλακής βρέθηκαν έξι κρατήρες που προέκυψαν από τη χρήση επιθετικών χειροβομβίδων, καθώς και 400-500 κάλυκες».
Αυτά τα δεδομένα και η περίεργη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ώρες στον ουρανοξύστη της λεωφόρου Κατεχάκη και σε υπηρεσίες του ελληνικού Πενταγώνου μαρτυρούν ότι υπάρχουν υπόνοιες για ενέργεια από παραστρατιωτική οργάνωση.
Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η ομάδα των 15 ατόμων που προσέβαλε την εξωτερική φρουρά των φυλακών στα Τρίκαλα ήταν άψογα οργανωμένος και σχεδιασμένος με στρατιωτική συνέπεια ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεση. Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα σημεία προσέγγισης.
Το προφίλ των «εισβολέων»
Οι «εισβολείς» ήταν έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν επί 45 λεπτά τα πυρά των φρουρών έως ότου θα κατάφερναν να αποδράσουν τα πρόσωπα που ήθελαν. Αστυνομική πηγή επισήμανε ότι είχαν άριστη γνώση στη χρήση οπλισμού και πυρομαχικών. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιήθηκαν εννέα χειροβομβίδες εκ των οποίων εξερράγησαν οι επτά. Οι άλλες δύο δεν έσκασαν αν κι είχαν αφαιρεθεί οι περόνες τους λόγω παλαιότητας.
Γίνεται μάλιστα προσπάθεια να εντοπισθεί η προέλευσή τους και να διαπιστωθεί αν προέρχονται ή όχι από το στρατιωτικό υλικό που είχε αφαιρεθεί από αποθήκες του αλβανικού στρατού το 1997. Έχει δοθεί μάλιστα εντολή για εξονυχιστική έρευνα στους κάλυκες και επιμελή συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.
Χωρίς να επιβεβαιώνεται, μέλη ευαίσθητων υπηρεσιών ασφαλείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετείχαν στην επιχείρηση πρόσωπα που συμμετείχαν παλαιότερα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες έδρασαν παλαιότερα στο Κοσσυφοπέδιο ή έπαιξαν ρόλο στην αποσταθεροποίηση των Σκοπίων με αφορμή εθνοτικές διαφορές στο Τέττοβο.

«Κλειδί» ένας 35χρονος Αλβανός
Στοίχημα αποτελεί για τις αστυνομικές αρχές η σύλληψη 35χρονου Αλβανού που είχε αποδράσει στις 12 Οκτωβρίου μέσα από το νοσοκομείο Τρικάλων με κινηματογραφικό τρόπο και πρωτοφανή υποστήριξη πάνοπλων συνεργών του, οι οποίοι επιτέθηκαν πυροβολώντας εν ψυχρώ σε τρεις φρουρούς που τον συνόδευαν. Σε μερικές ώρες, ο κακοποιός βρέθηκε με ομάδα άλλων τεσσάρων συνεργών του πίσω από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου στην Αττική.
Το πρόσωπο αυτό εντοπίσθηκε από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Ύστερα από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών συνελήφθη όταν εγκλωβίστηκε με έναν άλλο συμπατριώτη του σε αυτοκίνητο. Από τον εντοπισμό του 35χρονου θεωρείται ότι θα ξεκαθαριστεί ποιοι ήταν αυτοί που οργάνωσαν την «επιχείρηση», με ποια πρόσωπα συνδέονται και κυρίως τι είδους επαφές διατηρούν με παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και στην Ελλάδα.
Σημειώνουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο διατάχθηκε έρευνα στην VIII Μεραρχία Πεζικού στα Ιωάννινα για αποκαλούμενους «αυτονομιστές Τσάμηδες» που ενεπλάκη σε επεισόδιο σοβαρού ξυλοδαρμού Έλληνα πολίτη στη Χαραμίδα Λέσβου επειδή σχολίασε στο YouTubeβίντεο που έδειχνε Αλβανούς να πυροβολούν και να καίνε ελληνική σημαία.
Με αναλυτικό ρεπορτάζ είχαμε αποκαλύψει ποιοι είναι οι πυρήνες του αποκαλούμενου UCC, τι είχε επισημάνει η ΕΥΠ στον πρώην υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργο Βουλγαράκη επί κυβερνήσεως κ. Κώστα Καραμανλή και πώς γίνονταν οι στρατολογήσεις μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Ίσως η απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων αποκαλύψει νέα στοιχεία για την ύποπτη δράση παραστρατιωτικών ομάδων στη χώρα μας…

Posted: 23 Mar 2013 11:56 AM PDT


Προσχεδιασμένα όλα...

Γράφει ο Εconomics

Η ΕΚΤ είχε εγγράφως ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές  ότι αν δεν κλείσει η υπόθεση του ΤΤ με κάποιο τρόπο έως τις 11 Ιανουαρίου, θα αποσύρει το ELA την παρεχόμενη ρευστότητα. Εν συνεχεία αποδέχθηκε παράταση μιας εβδομάδας έως τις 18 Ιανουαρίου.

Τελικά, δόθηκε παράταση έξι μηνών, σε συμφωνία με την τρόικα. Το ΤΤ ήταν μια εκ των τριών τραπεζών που είχε ως επιλογή η ελληνική κυβέρνηση, στο να δώσει τις κυπριακές τράπεζες.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου βγαίνει ο Σάλλας και μιλά για πλήρη κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Όλοι απορούν πώς θα το πετύχει αυτό.

Οι κυπριακές τράπεζες τελικά περνούν στον έλεγχο της Πειραιώς, στην τράπεζα που μέχρι πριν δυο χρόνια ήταν έτοιμη να βάλει λουκέτο και έγινε "κολοσσός" εν μέσω κρίσης! Το Sigmalive σήμερα αποκαλύπτει ότι τα νομοσχέδια στην Κύπρο έφεραν υπογραφή 14 Ιανουαρίου του 2013. Την ίδια περίοδο δηλαδή, που ο πανικός με το ΤΤ ήταν σε πλήρη εξέλιξη και έδωσαν παράταση και για να δουν τι θα κάνουν, έχοντας την τράπεζα ως "back up".

Ποιος δεν γνώριζε στην Ελλάδα;



Posted: 23 Mar 2013 11:35 AM PDT

Της Νατάσας Ευριπίδου

Η επόμενη ημέρα των αποφάσεων της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής των νομοσχεδίων και των μέτρων, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σε σχέση με τις διασφαλίσεις των ταμείων προνοίας τις αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα αλλά και σε σχέση με το «κούρεμα».

Την ώρα που η εξυγίανση των τραπεζών εγκρίθηκε από την κυπριακή Βουλή, το Eurogroup, θέτει στο μικροσκόπιο την Τράπεζα Κύπρου, ενώ διενεργούνται μαθηματικές πράξεις για να καταλήξουν στο ποσοστό του «κουρέματος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής». Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται, αναλόγως βέβαια του ποσοστού κουρέματος, ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού τριών δις. ευρώ.

Ήδη, από την προωθούμενη εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και την αποξένωση του παραρτήματός της στην Ελλάδα εξοικονομούνται 3,6 δις ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, που είναι 2,300 προς το παρόν θα απορροφηθούν και στις δύο τράπεζες, όμως δεν αποκλείεται αριθμός απολύσεων, λόγω σμίκρυνσης του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι :

-Επιβολή τέλους 20- 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου

-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις (άνω των 100 χιλιάδων ευρώ) Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις άλλων τραπεζών.

- Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις, όλων των τραπεζών.

Η «καλή» και «κακή» Λαϊκή Τράπεζα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθεí με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7.5 δισ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικών οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργείων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

6. 535 ταμεία προνοίας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Τι θα απογίνουν τα ταμεία προνοίας;

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες 48 ώρες για το τι θα απογίνουν τα ταμεία προνοίας που ήταν αποταμιευμένα σε Τράπεζες και ιδιαίτερα στην Λαϊκή μετά την απόφαση για αναδιάρθρωση της Τράπεζας.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι προσπάθησαν να περάσουν τροπολογία η οποία θα διασφάλιζε τουλάχιστον τα 270 εκατομμύρια του ταμείου προνοίας των υπαλλήλων της τράπεζας που βρίσκονται αποταμιευμένα στην Τράπεζα. Η τροπολογία δεν πέρασε αφού ούτως ή άλλως, όπως δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην τοποθέτησή του κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει από την Τρόικα.

Αυτό που ισχύει για τα ταμεία προνοίας είναι ότι δεν διασφαλίζονται ούτε καν οι 100.000 ευρώ όπως ισχύει για τους καταθέτες. Ο στόχος πλέον της Κυβέρνησης είναι να πείσει την Τρόικα να κάνει τα «στραβά μάτια», ώστε να επιβληθεί ένα ειδικό τέλος ύψους 1% επί των καταθέσεων των υπόλοιπων τραπεζικών ιδρυμάτων για να σωθούν τα ταμεία προνοίας.

Ταμείο Αλληλεγγύης

Σκοπός του νομοσχεδίου για Ταμείο Αλληλεγγύης, είναι δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία, η ίδρυση ταμείου με την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης». Σκοπός του είναι να χρηματοδοτεί ή/και ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή/και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας προερχόμενα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί, από την απόκτηση, διαχείριση ή/και διάθεση μετοχών ή/και ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή/και εισφορές, που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή/και νόμιμη δραστηριότητα.

Εξάλλου παραμένει μετέωρο το ερώτημα αν σε αυτό το ταμείο θα συμπεριληφθούν ταμεία προνοίας ενώ αναμένεται ότι θα χρησιμοποιείται και για θέματα ανάπτυξης αν βέβαια το αποδεχθεί η Τρόικα.

Η εκροή καταθέσεων και το πλαφόν στις συναλλαγές

Ο κίνδυνος εκροής καταθέσεων θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τα πιστωτικά ιδρύματα και την αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου.

Για αυτό και κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη από τον Υπουργό Οικονομικών μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, στη βάση του άρθρου 69 του περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν τις παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό, έκρινε απαραίτητο την ετοιμασία ειδικού νομοσχεδίου το οποίο ετοιμάστηκε από Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της Τρόικα.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή κατά περίπτωση στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, να μπορούν να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων και περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, για λόγους δημοσίας τάξης και δημοσίας ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται:


- Περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών

- Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας

- Υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας

- Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών

- Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας

- Απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά

- Περιορισμός στη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών

- Απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών

- Περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος

- Περιορισμός στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα

- Περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών

- Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο ο υπουργός ή κατά περίπτωση ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ποιο και πόσο θα είναι το πλαφόν των τραπεζικών πράξεων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, αλλά φαίνεται ότι αυτό θα αποφασίζεται κατόπιν οδηγιών των Υπ. Οικονομικών ή κατά περίπτωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.



Posted: 23 Mar 2013 11:15 AM PDT
Με αφορμή το άρθρο που δημοσιεύσατε (Ποινικές διώξεις για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή)

H Αμερικανική Κυβέρνηση τον Μάρτιο του 1970 προώθησε ένα εγχειρίδιο με τίτλο FM 30/31 και το οποίο εγχειρίδιο παρελήφθη βέβαια και από την JUSMAG στην Αθήνα. Αυτό αποτέλεσε Υπερ Απόρρητη ενέργεια (ειδικά για εκείνη την εποχή). Με λίγα λόγια και σταράτα, μιλάμε για το Ευαγγέλιο του Θανάτου.

FM 30/31
Εγχειρίδιο Εκστρατείας Για Τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Το αρχικό υλικό, συνοδεύεται από τρία συμπληρωματικά παραρτήματα (τα FM 30/31A – FM 30/31B – FM 30/31C). Για να κατανοήσετε την σοβαρότητα των εγχειριδίων, χαρακτηρίστηκαν ως top secret group II και για την ενημέρωση σας, είναι κανόνας του κρατικού Μηχανισμού των ΗΠΑ, να αντικαθίστανται όλα τα κείμενα που αφορούν σε οδηγίες προς τους Υπαλλήλους και να καταστρέφονται ορισμένα ύστερα από χρονικό διάστημα προκαθορισμένο, ΕΚΤΟΣ ΕΚΕΙΝΩΝ που θεωρούνται αναντικατάστατα λόγω εξαιρετικών ιδιαιτεροτήτων, όπως εκείνα που ανήκουν στο group II.
Με λίγα λόγια, που θα μείνουν σε ισχύ και θα εφαρμόζονται άμεσα στο μέλλον.
Τα παραρτήματα – FM 30/31 Α,Β,C – αποτελούν ένα είδος κώδικα του αρχικού FM 30/31 (το οποίο αρχικό πραγματεύεται κατά τρόπο γενικό την εκπαίδευση, την τακτική και την τεχνική της σταθεροποίησης "σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας των φίλων (ή φίλιων εάν προτιμάτε) χωρών").

Αυτό που δίνει ακριβή εικόνα των Αμερικανικών μεθόδων είναι το FM 30/31 B.
Διαβάστε και φρίξτε:
"…ο στρατός των ΗΠΑ καθώς και οι άλλες υπηρεσίες δεν είναι ανυπερθέτως υποχρεωμένος να υποστηρίζει μια φιλική κυβέρνηση εάν
α. δέν αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα σημαντικών τομέων της χώρας
β. ένεκα υπερβολικού εθνικισμού θέτει σε κίκδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ!
γ. ακόμη και όταν επιχειρήσεις συντονισμένες αντι-ανατρεπτικές πραγματοποιούνται στο όνομα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, οι ΗΠΑ είναι οι μόνες να κρινουν τον προσδιορισμό των καθεστώτων που αξίζουν της βοήθειας μας (βοήθειάς τους) και την δικαιούνται. Άν ένα καθεστώς δεν εμφανίζει τουλάχιστον μία πρόσοψη (βιτρίνα) δημοκρατική και αντικομουνιστική, οφείλουμε (οφείλουν) να αντιμετωπίσουμε (αντιμετωπίσουν) την τροποποίηση των δομών του".
Περαιτέρω δε, στο τρίτο κεφάλαιο του FM 30/31 Γ, αναφέρεται ρητά (και να μην υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε χώρα που φιλοξενεί αμερικανικές βάσεις είναι χώρα υπό κατοχή):
"Το σύνολο σχεδόν των προσπαθειών των μυστικών υπηρεσιών πρέπει να στρέφονται προς τις στρατιωτικές δυνάμεις της κάθε "φίλης" χώρας και προς κάθε οργανισμό, σχέση έχωντα με αυτές τις ένοπλες δυνάμεις. Θεωρούνται σαν κυριότεροι στόχοι οι προσωπικότητες υψηλού επιπέδου στις:
α. στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
β. στρατιωτικές μονάδες στις οποίες οι εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ μπορούν να υπερβούν τα όρια των φυσιολογικών στρατιωτικών καθηκόντων τους.
γ. στρατιωτικές μονάδες όπου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απουσιάζουν και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα τρωτές!
Στόχος αυτών των προσπαθειών είναι:
α. Να προστατεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της "φίλης" χώρας από την επίδραση και την διάβρωση υποκειμένων της αντιπολίτευσης που έχουν εκδηλώσει την αντιπάθειά τους προς τις ΗΠΑ.
β. Να εμποδίσουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων (της "φίλης" χώρας) να υποθηκεύσουν το μέλλον δημιουργώντας σχέσεις με την… αναρχία (!!!)
γ. Να περιορίσουν τη διαφθορά και την ανικανότητα στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων στα όρια του θεμιτού.
δ. να διευκολύνουν την… προαγωγή έμπιστων αξιωματικών και εντίμων απέναντι στις ΗΠΑ!!! Προς τούτο πρέπει να εντοπίζονται τα… αδύνατα σημεία του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων για να θεραπεύονται! Συμπτώματα αυτών των αδύνατων σημείων είναι: η έλλειψη πολιτικής ευστροφίας,
ο αντιαμερικανισμός, οι οικογενειακές σχέσεις μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων, (στελεχών) και μελών της αναρχίας".
Αλλά το καλύτερο βρίσκεται στο τέταρτο κεφάλαιο του ιδίου παραρτήματος. Αφού δίνονται λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να στρατολογούνται πράκτορες, δηλαδή κατάσκοποι σε βάρος της πατρίδας τους, μέσα στις τάξεις, των ενόπλων δυνάμεων της "φίλης" χώρας, όπως επίσης και πώς καθορίζεται η προτεραιότητα των στόχων, αναγράφονται κατά λέξη τα παρακάτω ανατριχιαστικά:
"Είναι πιθανόν φιλικές κυβερνήσεις να δείξουν παθητικότητα ή αναποφασιστικότητα απέναντι στην κομμουνιστική ανατρεπτικότητα εξαιτίας ίσως κάποιας υποχώρησης των… πράξεων βίας!
Σε τέτοιες περιπτώσεις οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες πρέπει να είναι σε θέση να προκαλέσουν ειδικές επιχειρήσεις ικανές να πείσουν τις διστακτικές κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη περί της πραγματικότητος του κομμουνιστικού κινδύνου και της πρωταρχικής ανάγκης καταστολής αυτής της απειλής!
Γι αυτό το σκοπό οι μυστικές μας υπηρεσίες οφείλουν να διαβρώσουν, να εισχωρήσουν στις ανατρεπτικές οργανώσεις με ειδικευμένους πράκτορες, επιφορτισμένους να συγκροτούν ομάδες κρούσης μαζί με τα πιό ριζοσπαστικά στοιχεία αυτών των ανατρεπτικών οργανώσεων".
Το παραπάνω κείμενο είναι τουλάχιστον σατανικό.
Μήπως στην Ελλάδα υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις σχετικές;
Δηλαδή θυμάται κανένας ονόματα και καταστάσεις όπως Λαμπράκης, Ιουλιανά του 65, Δολοφονίες Πέτρουλα Απριλιανά του 67, ανατροπή Παπαδόπουλου, ανάδειξη Ιωαννίδη, απόπειρα κατά Μακαρίου, δολοφονίες φοιτητών Πολυτεχνείου, δολοφονία Γεωργκάτζη, δολοφονία Μανδηλαρά, δολοφονία Παναγούλη, δολοφονίες μεταχουντικής περιόδου, εμπρησμούς πολυκαταστημάτων, πυρκαγιές δασών κλπ;
Ή εάν πάμε λίγο πιο μακριά, στην Ιταλία τα πολιτικά εγκλήματα του Φουμιτσίνο, του Καλαμπρέσσι, του Μόρο, στην Γαλλία του Ρεβελλί, του Μπωμόν, του Σουαρέζ, του Ζεντένο, στην Ισπανία του Γκαρτσία Πλάτα? Βρε λές να έχουν σχέση;

Μιλάμε για έπίσημο έγγραφο κατευθυντήριων οδηγιών του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου.
Πάμε παρακάτω.
«Είναι απαραίτητο τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας κάθε φίλης χώρας να ανοίγονται στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Στις χώρες που αρνούνται κάτι τέτοιο, πρέπει με κάθε σοβαρότητα να προετοιμάζουμε επιχειρήσεις που θα μας παρέχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε άυτά τα αρχεία».
Αυτά όλα τα έστειλα και σε κάποια άλλη σελίδα αλλά μάλλον δεν τα διάβασαν καν. Δεν πειράζει.
Και να διευκρινήσω κάτι. Δεν είμαι δεξιός, αριστερός, κεντρώος κλπ. Δεν είμαι βαμμένος αλλά ούτε και τοποθετημένος.
Απλά είμαι Έλληνας, από αυτούς που εάν δεν έχουν μηνιαία κάρτα διαδρομών, θα περπατήσουν 5 χιλιόμετρα με τα πόδια, χωρίς να ανεβούν σε λεωφορείο, μην τυχόν και παρανομήσουν.

Ά και κάτι άλλο. Ο Βλαδίμηρος πολύ σύντομα θα ασχοληθεί σοβαρά με τον κύριο Σόϊμπλε και θα του βάλει κάπου το αναπηρικό καροτσάκι.
Θα με θυμηθείτε σύντομα καλοί μου φίλοι.

Πολύ φιλικά
Ένας αναγνώστης σας


Posted: 23 Mar 2013 10:55 AM PDT
Πριν από έναν μήναν είχαμεν εκλογές στο νησίν μας Ελλαδιτάκον μου. Πολλοί είπαν ότι αυτές δεν ήταν εκλογές, αλλά test DNA. Ξέρεις γιατί; Γιατί αυτό που έδειξαν είναι ότι και εμείς οι Κύπριοι είμαστε τόσον μοσχάρια όσον και εσείς οι Ελλαδίτες.

Ναι, τώρα είμαστε και αποδεδειγμένα αδέλφια ελλαδιτάκον μου. Η μάνα μας η Ελλάδαν τελικά βγαίνει από την αγελάδαν. Και εμείς εψηφίσαμεν αυτούς που θα ολοκληρώσουν το ξεπούλημαν του νησιού μας όπως εκάματε και εσείς με την Ελλάδαν.

Είναι απίστευτον!!! Αυτόν που εκαταψηφίσαμεν ως ανανιστήν τώρα τον υπερψηφίσαμεν ως αυνανιστές και βγήκαμεν και πανηγυρίσαμεν κιόλας.

Αγαπητέ μου Ελλαδιτάκον, σε ευχαριστώμεν πάντως διότι ανέλαβες εσύ το βάρος να ξεπληρώσεις τους τοκογλύφους και όχι οι τραπεζίτες μας, οι πολιτικοί μας και οι Ρώσοι μαφιόζοι αδελφοί μας.

Ναι Ελλαδιτάκον μου. Εσύ ανέλαβες να πληρώσεις 2 δισεκατομμύριαν ευρών.

Πανηγύρισες στην αρχήν το ΟΧΙν μας, αλλά τώρα θα δεις πόσον θα το πληρώσεις.

Εκτός από την φτώχιαν και την μιζέριαν που θα εξαπλωθούν ακόμη περισσότερον, θα απολαύσεις και περίπου 1000 νέες αυτοκτονίες από αυτό το ΟΧΙν μας.

Άκουσες Ελλαδιτάκον μου, να πούμε κανένα ΟΧΙν σε τοκογλύφους; Απλά είπαμεν ΟΧΙν στο κούρεμα των καταθέσεων των μαφιόζων για να ξελασπώσωμεν τους τραπεζίτες μας.

Είπαμε μήπως ΟΧΙν στο Ευρών, οπότε θα είχες την δικαιολογίαν ότι τουλάχιστον μας βοηθάς να ελευθερωθώμεν;

Είπαμε μήπως ΟΧΙν στην Ευρωπαϊκήν Ένωσιν, οπότε θα μας βοηθούσες στον αγώναν για εθνικήν ανεξαρτησίαν;

Μήπως νομίζεις ανόητε Ελλαδιτάκον μου ότι ο κ. Σάλλας θα πληρώσει τα 2 δισεκατομμύριαν από την τσέπην του;

Ετοιμάσου Ελλαδιτάκον μου. Νέα μέτρα και νέον μνημόνιον σου έρχονται και αυτή τη φορά με τα πανηγύρια και των αντιμνημονιακών σου. Βγήκαν μπροστά και ενώθηκαν για να μας βοηθήσουν μαθές. Έκαμαν τον Στουρνάραν, που αντιστάθηκε, να φαίνεται πατριώτης Ελλαδιτάκον μου.

Σε τι να μας βοηθήσουν ρε κακόμοιρεν; Να ξεπληρώσωμεν τους τοκογλύφους; Αφού είναι εγκλωβισμένοι στο δόγμαν του ευρών, πώς είναι δυνατόν να βρουν άλλη λύση εκτός από το να τα πληρώσεις εσύ;

Μήπως έβαλαν κανέναν όρον να πληρώσετε μόνον αφού τα λεφτά δεν θα τα έτρωγαν οι τοκογλύφοι, δηλαδή αφού θα εβγαίναμεν από το ευρών;

Πάρε και τους εργαζόμενους στις τράπεζές μας στην Ελλάδαν τώρα και βάλτους στον ώμον σου (ή όπου αλλού σε βολεύει). Διώξε δημόσιους υπαλλήλους, μείωσε μισθούς και συντάξεις, αύξησε την ηλικίαν της συνταξιοδότησης στα 97 έτην, κλείσε σχολεία και νοσοκομεία αλλά δώσε εκούσιαν έξοδον σε αυτούς, δώστους πρόωρες και πλήρεις συντάξεις, δώσε και καμίαν αύξησην στους υπόλοιπους τραπεζουπαλλήλους, γιατί δεν πρέπειν να ξεσηκωθείν η ΟΤΟΕν που γνωρίζει όλα τα σάπιαν εκ των έσων και θα μπορούσεν να απειλήσειν το σύστημαν, την Ευρωπαϊκήν τραπεζικήν κλεπτοκρατίαν.

Αγαπητέ μου Ελλαδιτάκον, δεν πρέπει να σε αποκαλούν απλά βλάκαν αλλά και μαλάκαν.
Όσο και να προσπαθήσεις το μοσχάρι δεν γίνεται άνθρωπος.
Μουουουου, αδελφέ μου. Μουουουου.

Θοδωρήν

Τώρα άκου και αυτό για να σου φτιάξει την διάθεσην μπας και δεν μπορείς να βοσκήσεις και ξεμείνωμεν από γάλαν

Posted: 23 Mar 2013 10:32 AM PDT

Ο Νταβούτογλου ανέλυσε την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ

Του Νίκου Στέλγια

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την επικείμενη επιστροφή του Τούρκου Πρέσβη στο Τελ Αβίβ.

Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι «Trt Haber», ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλυσε την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ.

Στα πλαίσια των τοποθετήσεων του, ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι στα πλαίσια των μελλοντικών συνομιλιών με την ισραηλινή πλευρά, η Άγκυρα θα θέσει επί τάπητος όλες τις εξελίξεις, οι οποίες αφορούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του πήρε όσα ζητούσε από την ισραηλινή πλευρά.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την επικείμενη επιστροφή του Τούρκου Πρέσβη στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της kathimerini.com.cy από την τουρκική πρωτεύουσα, οι Τούρκοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες συσχετίζουν την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ με τις ιστορικής σημασίας εξελίξεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την κυπριακή οικονομική κρίση.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο γνωστός Τούρκος αναλυτής - διεθνολόγος συσχετίζει την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ με την εμπλοκή της Ρωσίας στην κυπριακή κρίση. Κατά την άποψη του, η συγκεκριμένη εξέλιξη θορύβησε την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ.

Έτσι, η ισραηλινή πλευρά στράφηκε στην Τουρκία και επέλεξε την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Άγκυρα.

Τελ Αβίβ: Αλλάζουν τα δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ

«Στο ζήτημα του ΦΑ θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», δήλωσε πρώην Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ο Αλον Λιέλ αποδέχθηκε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία θα φέρει «δραματικές αλλαγές» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα με την διάδοση της είδησης ότι το Ισραήλ απολογήθηκε επισήμως στην Τουρκία για την επίθεση στο τουρκικό καράβι «Μαβί Μάρμαρα», η Άγκυρα ψάχνει απάντηση για ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της κυπριακής οικονομικής κρίσης και των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ: Ποια θα είναι η μελλοντική στάση του Τελ Αβίβ στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ;

Το παραπάνω ερώτημα έθεσε στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αλον Λιέλ το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «CNNTURK». «Θα διακόψετε την συνεργασία σας με την Κύπρο και θα επιδιώξετε την συνεργασία της Άγκυρας στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο;», υπήρξε το ερώτημα του τουρκικού δικτύου στον έμπειρο Ισραηλινό πολιτικό.

Απαντώντας στο τουρκικό δίκτυο, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί για το μέλλον των σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ. Ωστόσο, αποδέχθηκε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία θα φέρει «δραματικές αλλαγές» στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στο ζήτημα του φυσικού αερίου θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», υπήρξε η τελική απάντηση του κ. Λιέλ.

Ας σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής, οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι υπό το φως των νέων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του με την Τουρκία.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Καθημερινής Κύπρου» στην Κωνσταντινούπολη.


Πηγή: Καθημερινή Κύπρου 1 , 2
Posted: 23 Mar 2013 11:11 AM PDT

Πανικός για την τυχόν επερχόμενη παράδοση της Κύπρου στην Μόσχα με ταυτόχρονη έξοδο από το ευρώ

Του Δημοσθένη Λιακόπουλου

Σε άρθρο της η Daily Μail περιγράφει τον εφιάλτη από την γεωστρατηγική ήττα που θα υποστεί η Δύση λόγω της πολιτικής της Λευκής Ελίτ που προωθήθηκε από τους Α.Μέρκελ-Β.Σόιμπλε:

«Εάν η Κύπρος πέσει στα ...χέρια της Ρωσίας, τότε η Δύση θα έχει χάσει την πρώτη μάχη στο νέο Ψυχρό Πόλεμο. Η οικονομική αδυναμία της Δύσης μετετράπη σε «αχίλλειο πτέρνα της». Η αδράνεια άφησε ένα μέλος της Ε.Ε που βρίσκεται σε καίρια στρατηγική θέση να κινδυνεύει να πέσει σα ρωσικά χέρια. Η οργή των Κυπρίων να βλέπουν μία ευρωπαϊκή επιδρομή στις περιουσίες τους τους στρέφει σε αναζήτηση ενός εναλλακτικού οικονομικού σωτήρα, την Ρωσία", γράφει , μεταξύ άλλων, βρετανική εφημερίδα.

"Δεν γνωρίζουμε τα ανταλλάγματα της Μόσχας για την παροχή βοήθειας στην Μεγαλόνησο, εντούτοις μπορεί να αποκτήσει μία ναυτική βάση σ΄ ένα νευραλγικό σημείο του πλανήτη έτσι ώστε να έχει πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα...

Αυτό θα σηματοδοτούσε μία εκπληκτική αναβίωση της χώρας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991. Για την Ευρώπη, αυτό θα ήταν ταπείνωση. Και μάλιστα οι συνέπειες θα ήταν τόσο ενοχλητικές σαν αυτές που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου..."

Επειδή, λοιπόν, η εφημερίδα γράφει ότι δεν γνωρίζει τα ανταλλάγματα που ζήτησε η Μόσχα, σας τα αποκαλύπτει το prisonplanet.gr


1. Πλήρη ναύσταθμο που θα δημιουργηθεί με ρωσικά κεφάλαια και θα είναι υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο με αεράμυνα εγγύς και μακράς ακτίνας δράσης που θα περιλαμβάνει και S-400.

2. Αεροδρόμιο όπου θα στεγάζονται ρωσικά μαχητικά αλλά και ιπτάμενα ραντάρ και αεροσκάφη ανεφοδιασμού, που θα γίνει με ρωσικά έξοδα και θα διοικείται από Ρώσους, για την άμυνα τόσο του ρωσικού λιμανιού αλλά και των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου.

3. Δύο εργοστάσια επεξεργασίας φυσικού αερίου για την παρασκευή λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων από το φυσικό αέριο.

4. Δίκτυο αγωγών που θα στέλενει το φυσικό αέριο σε νότια και βόρεια Ευρώπη.

Για να καλυφθεί μάλιστα η απαίτηση της τρόικας να μην αυξηθεί το δάνειο της χώρας, προτάθηκε να αγοραστεί μία τράπεζα ή δικαιώματα επί του φυσικού αερίου.

Αν γίνουν αυτά, η Μαύρη Ελίτ που βρίσκεται πίσω από τη Ρωσία, πατάει πόδι στη Μεσόγειο με ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο.

Για να δείξει η Ρωσία ότι δεν μασάει από φορολογικούς παραδείσους και παρόμοιες κομπλεξικές ανοησίες των Ευρωπαίων, ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει ένα τέτοιο τραπεζικό σύστημα στα νησιά Κουρίλ, έτσι για να τους την σπάσει, μιά και η Λευκή Ελίτ πουλάει τσαμπουκά στην Ρωσία μέσω της Ιαπωνίας που διεκδικεί αυτά τα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού.

Τσαμπουκάς βέβαια που "ξεπλύθηκε", από το τσουνάμι που ο Πούτιν έστειλε πέρυσι στην Ιαπωνία.

Όσο για την έξοδο από το ευρώ, μάλλον ο μπαμπούλας άρχισε να μην πιάνει και τόσο τόπο.

Περιμένουμε τις εξελίξεις.


Πηγή: Prison Planet

Posted: 23 Mar 2013 11:03 AM PDT
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Την κατάσταση αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο η τουρκική εφημερίδα, Milliyet, σε δημοσίευμα της στις 23 Μαρτίου, όπου εμφανίζεται ο χάρτης της νέας Τουρκίας που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ολόκληρη την Κύπρο, (με κίτρινο χρώμα ), καθώς και την βόρειο Ελλάδα μέχρι τις… παρυφές της Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο χάρτη στα τουρκικά εδάφη περιλαμβάνονται και όλες οι βόρειες επαρχίες της Συρίας που σφαδάζεται από τον εμφύλιο, καθώς και όλες οι πετρελαιοφόρες περιοχές του βορείου Ιράκ, όπου η Τουρκία ελέγχει απόλυτα τον Κούρδο ηγέτη, Μεσούτ Μπαρανί.

Η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για την αναβίωση του παλιού κεμαλικού σχεδίου, αυτή την φορά με τις ευλογιές της νεοοθωμανικής Τουρκίας του Ερντογάν, που περιλάμβανε παλιά εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πριν αυτή καταρρεύσει οριστικά κατά τον Α παγκόσμιο πόλεμο. Εδική αναφορά γίνεται για το περίφημο μήνυμα του Αμντουλάχ Οτσαλάν από τις φυλακές του Ιμραλή, όπου κάλεσε το κουρδικό ΡΚΚ να αφήσει τα όπλα και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες με τον τουρκικό στρατό. Το δημοσίευα αναφέρει την αναβίωση του λεγόμενου Εθνικού Συμφώνου, που όπως είναι γνωστό από την ιστορία ήταν η συμφωνία που είχαν κάνει οι Κούρδοι με τον Κεμάλ για να πολεμήσουν στο πλευρό του κατά των Ελλήνων στην Μικρά Ασία και να συμβάλουν στις γενοκτονίες των χριστιανών με εκατοντάδας χιλιάδες θύματα σε όλη την χριστιανική ανατολή.

Η εξέλιξη αυτή με τον Οσταλάν, παράλληλα με το άγριο ξεπούλημα της Κύπρου, αλλά και η επανασύνδεση Τουρκίας Ισραήλ, έχει ενθουσιάσει την Άγκυρα που τώρα θεώρει ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως ο ελληνισμός θα πέσει σαν ώριμο φρούτο στα χέρια της και τα ελληνικά όνειρα για τα ενεργειακά κοιτάγματα και την ΑΟΖ, θα είναι για… να γελά ο κάθε πικραμένος. Ειδικά, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι αρθογράφοι στον τουρκικό τύπο, (είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι όπως της Hürriyet, «Büyük Türkiye», δηλαδή, «Μεγάλη Τουρκία» ), ότι μετά το μεγάλο στραπάτσο που έχει πάθει ο ελληνισμός σε όλα τα μέτωπα, τώρα δεν θα έχει καμία προοπτική η όποια ελληνική πρόθεση να προχωρήσει η Ελλάδα στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα, η μόνη λύση που υπάρχει πια για τους Έλληνες και την Κύπρο, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, είναι η…ελεημοσύνη από την Τουρκία μήπως και πάρουν κανένα κομματάκι από τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Τα τουρκικά σχέδια, όπως αναφέρουν στη Άγκυρα, στηρίζουν και οι Γερμανοί, που έχουν μεγάλες μπίζνες με τους Τούρκους και τώρα μετά το ξεζούμισμα της Ελλάδας αυτές θα διευρυνθούν και με τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, αλλά και οι Αμερικανοί που είναι στο πλευρό τους και πρόσφατα, όπως διαφαίνεται, και οι Ισραηλινοί. Ακόμα και οι Ρώσοι, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, δεν τόλμησαν να θίξουν τα τουρκικά συμφέροντα από τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.

Μετά από όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεται όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις, η προδοσία που συντελείται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα και τώρα δολοφονεί την Κύπρο, θα έχει ολέθριες συνέπιες για το μέλλον του ελληνισμού. Η Ελλάδα με την συμβολή των δοσίλογων της έχει αποδυναμωθεί εγκληματικά και η Κύπρος τώρα θυσιάζεται με τραγικό τρόπο. Η πολιτική κλίκα που μας έφερε μέχρι εδώ, ενώ το φάσμα της ολοκληρωτικής μας παράδοσης στα νεοοθωμανικά νύχια είναι ορατό, θα είναι υπόλογος για όλα αυτά στην ιστορία. Μονό ένας γενικός συναγερμός θα μπορέσει να σώσει ότι είναι ακόμα δυνατό να σωθεί. Συναγερμός από όσους βουλευτές έχουν ακόμα κάποιο αίσθημα εθνικής ευθύνης, από την εκκλησία, από τα συνδικάτα, από τις κοινωνικές οργανώσεις, ακόμα και από τον ελληνικό στρατό, από ότι ακόμα είναι σε θέση να αμυνθεί.
Ειδεμή, θα είναι καλύτερο αντί να βγάζουμε σημαίες στα μπαλκόνια να… μάθουμε όλοι τουρκικά.

Posted: 23 Mar 2013 05:38 AM PDT

Οι στρατιωτικοί είχαν προειδοποιήσει!

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Τα σημάδια ότι κάτι αλλάζει στην συμπεριφορά των Ισραηλινών απέναντί μας είχαν γίνει ορατά εδώ και αρκετό καιρό και οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΕΘΑ, από την περίοδο Αβραμόπουλου και μετά τουλάχιστον, είχαν ενημερωθεί -και εγγράφως- γι΄ αυτά τα σημάδια.

Ποια ήταν αυτά;

Το βασικό είναι ότι ενώ στην πρώτη μεγάλη άσκηση που έκαναν οι ισραηλινοί στο Αιγαίο δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πετάξουν πάνω από ελληνικά νησιά, αμέσως μετά άρχισαν να αρνούνται αυτές τις πτήσεις! Και αυτό απλά επιβεβαίωσε όσους πίστευαν ότι οι Ισραηλινοί είχαν πάντα κατά νου να βρουν ξανά δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία.

Επιπλέον στις συνεργασίες που γίνονταν μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών, οι δεύτεροι έπαιρναν τα πάντα ή τα περισσότερα τέλος πάντων κι εμείς ελάχιστα.

Στην τελευταία συνέντευξη του Onalert με τον Δρ. Κώστα Φίλη και τον υποστράτηγο ε.α Νίκο Τόσκα είχε γίνει συζήτηση για τον "ελληνοϊσραηλινό άξονα" και αναφέρθηκε ότι υπάρχουν έγγραφες εκτιμήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας,που εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το πόσο στέρεος είναι αυτός ο άξονας.

Πριν περάσει ένα 24ωρο ήρθε η είδηση της "συγνώμης" του Νετανιάχου προς τον Ερντογάν για όσα έγιναν στο Mavi Marmara που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα Τούρκων. Μια συγνώμη που μανιασμένα ζητούσε η Τουρκία και ο Ερντογάν. Μια συγνώμη που ήρθε μετά από προτροπή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Και είναι μια συγνώμη που την δεδομένη στιγμή μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά για Ελλάδα και Κύπρο. Τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ για το φυσικό αέριο της νοτιοανατολικής Μεσογείου και τις συζητήσεις που θα κάνουν με τους Τούρκους επίσης πρέπει να μας προβληματίσουν.

Ακόμη δεν πρέπει μας διαφεύγει ότι η "επανασύνδεση" έχει τις ευλογίες του Ομπάμα και σίγουρα της Γερμανίας, που φαίνεται ότι από την μία "εκτελεί" εν ψυχρώ την Κύπρο και από την άλλη στηρίζει δυνατά την Τουρκία στο παιχνίδι της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Γερμανία κάνει μεγάλες δουλειές στην Τουρκία, μετά από το "ξεζούμισμα" της Ελλάδας.

Οι εκτιμήσεις των στρατιωτικών

Οι εκτιμήσεις των στρατιωτικών μας δεν είχαν ίχνος καχυποψίας ή αρνητικής διάθεσης. Στηριζόταν στην λογική και στην ανάλυση των εμπειριών που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ έγινε εξαιρετικά στενή. Πάντα πίστευαν και έλεγαν προς τους πολιτικούς τους προϊσταμένους ότι το Ισραήλ θα ψάξει και κάποια στιγμή θα βρει δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία. Είχαν τα "σημάδια" και είχαν χτυπήσει το καμπανάκι.

Το θέμα είναι ότι αυτή η πρώτη έστω επικοινωνία γίνεται σε μια στιγμή που Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Και είναι λογικό να προκαλεί σκέψεις και για το μέλλον. Σκέψεις που έχουν να κάνουν με σχέδια αγωγών που θα περνούν από την Τουρκία και άλλα πολλά.

Η συγνώμη Νετανιάχου δικαιώνει όσους επέμεναν με ένταση να μην παρουσιαστεί σε καμία περίπτωση η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ ως ένα "αντιτουρκικό μέτωπο". Μεταξύ αυτών και ο σημερινός ΥΠΕΞ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε αυτή τη θέση από την εποχή που ήταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε ανύποπτο χρόνο μάλιστα είχε προτείνει ακόμη και την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ελλάδα για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ. Θέση πολύ προωθημένη για να ακουστεί στ΄ αυτιά των "υπερπατριωτών" που πιστεύουν ότι το Ισραήλ, η Ρωσία, οι ΗΠΑ ακόμη και οι ...εξωγήϊνοι θα σπεύσουν να υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα. Στην διπλωματία ο καθένας κοιτά πρώτα απ΄ όλα το συμφέρον του και μάλλον αυτό μόνο εμείς στην Ελλάδα δεν το έχουμε καταλάβει.

Η συγνώμη Νετανιάχου στον Ερντογάν δείχνει ότι κάτι αλλάζει στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά πρέπει και τώρα να είμαστε ψύχραιμοι. Όπως μας έλεγε αξιωματικός που έχει ασχοληθεί με το θέμα "είναι άλλο να τα "βρουν" οι δυο χώρες και να μην υπάρχει αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα κι άλλο να "παντρευτούν". Με απλά λόγια όσοι εύκολα ενθουσιάστηκαν με την ελληνοϊσραηλινή συμμαχία πιστεύοντας ότι λύσαμε όλα μας τα γεωπολιτικά προβλήματα καλό θα είναι να μην τα "βάψουν μαύρα" από τη συγνώμη του Ισραήλ. Για άλλο θα πρέπει να ανησυχούμε!

Κι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την απόλυτη ανυπαρξία σχεδίου στο τι θέλουμε να πράξουμε στην περιοχή. Δίνουμε την εικόνα μιας χώρας που δεν τολμά να παίξει τον ρόλο του "παίκτη" που θα μπορούσε να τον παίξει ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητές της. Μοιάζουμε πάντα να περιμένουμε τις εξελίξεις και να σπεύσουμε να τις ακολουθήσουμε ,πάντα διστακτικά και χωρίς τελικά να καταφέρνουμε και τίποτα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας.

Οι στιγμές που ζούμε είναι πολύ σημαντικές για να κάθεται η πολιτική ηγεσία και να βλέπει το παιχνίδι όχι από τον πάγκο αλλά από την εξέδρα. Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, πως και με ποιους θα το κερδίσουμε, τι πρέπει και τι μπορούμε να ζητήσουμε, πώς κα με πόση ένταση μπορούμε να το διεκδικήσουμε.

Όχι η αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας δεν σημαίνει αυτομάτως ότι εμείς θα τα "χαλάσουμε"! Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε ενεργητικά κι όχι με την παθητικότητα που μας έχει καταδικάσει σε πλήρη απομόνωση. Η οποία αυτές τις ώρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. 
 
Διαβάστε επίσης:
Ανατροπή! Συγνώμη Νετανιάχου στον Ερντογάν για το Mavi Marmara, με προτροπή Ομπάμα


Πηγή: On Alert


Posted: 23 Mar 2013 03:18 AM PDT
Αγαπητοί,

Σας παρακολουθούμε εδώ στη Λευκωσία και σας συγχαίρουμε για τις αποκαλύψεις σας που συνήθως επιβεβαιώνονται καθώς και για την οξυδέρκεια των συντακτών σου.
Μπράβο και για τις εξαιρετικές φωτογραφίες.
Σου στέλλουμε για δημοσίευση μια πολύ σημαδιακή φωτογραφία από τη συγκέντρωση στην Κυπριακή Βουλή στις 19.3 Το σύνθημα στο πανώ που κρατάμε, περικυκλωμένοι από την αστυνομία, συμπυκνώνει το τι αισθανόμαστε οι Κύπριοι ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΜΕΘΑΥΡΙΟ Η ΠΑΤΡΙΔΑ! Από κάτω ξαπλωμένοι δυο νέοι με τις πινακίδες "YOU ARE KILLING US"!

Ευχαριστώ,
ΘΕΚΛΑ ΚΙΤΤΟΥ

από την πρωτοβουλία Κυπρίων Πολιτών «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ»


ΚΥΠΡΙΑΚΕ ΛΑΕ,

ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΘΑ
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΛΗΣΤΕΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ
ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΓΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΕ ΛΑΕ,
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ
ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΗΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Η ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ, Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΝΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΠΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΦΗΣΑΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ

ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΞΕΒΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΥΠΕΤΑΞΑΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΕ ΛΑΕ,
ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ

"ΕΞΩ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"!

ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΥΣΤΙΚΗ
ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΕ ΛΑΕ,

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΖΗΤΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ
ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΪ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΦΩΝΗ
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΤΗ ΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΗ
ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΟΠΛΑ:
ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟ
ΕΝΩ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ
ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ
ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΑΡΚΙΟΝ ΤΗΣ ΩΣ ΕΠΑΙΤΗΣ
ΜΕ ΕΝΑ ΛΑΟ ΔΟΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ
ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ,
ΘΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΪ
ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΪΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ...

ΚΥΠΡΙΑΚΕ ΛΑΕ,
ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΟΣ
ΜΠΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΣΟΥ

ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ-
-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ-
-ΔΙΩΧΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-
-ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-
-ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!

Πρωτοβουλία Κυπρίων Πολιτών «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ»

Τηλέφωνο 97822228 


Posted: 23 Mar 2013 02:50 AM PDT

Η πρώτη... ευρωπαϊκή εξέγερση έγινε. Και ήταν ειρηνική. Η Βουλή της Κύπρου ψήφισε το γενναίο «όχι». Και φυσικά, ο προαναγγελθείς θάνατος της Κύπρου από τους αρχιτέκτονες του σχεδίου διάσωσής της και τους δορυφόρους τους άρχισε να υλοποιείται. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να «στραγγαλίσει» την Κύπρο, προκαλώντας ασφυξία στην κυπριακή οικονομία, εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί λύση μέχρι και τη Δευτέρα, που μπορεί να προκαλέσει bank run, που θα επιφέρει χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας. Δηλαδή το τέταρτο και τελευταίο σενάριο που προέβλεπαν οι Financial Times, αυτό της «καταστροφής» με τον τερματισμό χορήγησης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την ΕΚΤ, επιβεβαιώθηκε χθες. Σε μια λακωνική ανακοίνωση, η ΕΚΤ ενημέρωσε πως το 23μελές διοικητικό συμβούλιό της προειδοποίησε πως θα κρατήσει ανοιχτό τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας –ELA (Emergency Liquidity Assistance)– προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι και τη Δευτέρα 25 Μαρτίου.

Τώρα φοβούνται για ένα ντόμινο που θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ η Κύπρος θα καταρρεύσει. «Η καταστροφή στην Κύπρο φέρει την υπογραφή της Μέρκελ», γράφει το γερμανικό Spiegel, συνοψίζοντας πως «το SPD (οι Σοσιαλδημοκράτες) επιρρίπτει στη Γερμανίδα καγκελάριο την ευθύνη ότι πρόδωσε τους Ευρωπαίους καταθέτες και βύθισε ολόκληρη την Ευρωζώνη στο χάος». Ομως, έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα – και μάλιστα τον λάθος Ρουβίκωνα και σε λάθος στιγμή, ομολογούν. Οι καταθέτες στην Ευρωζώνη –ακόμη και οι μικροί– έχουν τώρα λόγο να ανησυχούν εάν είναι ασφαλείς οι καταθέσεις τους. Οι Ευρωπαίοι καταθέτες στους οποίους ορκίζονταν εδώ και πέντε χρόνια ότι οι αποταμιεύσεις τους ήταν εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ δεν πιστεύουν πλέον τους ηγέτες τους, ενώ η κυπριακή κρίση βαθαίνει.

Πάντως, το κλίμα στη Γερμανία είναι εκδικητικό και πολλοί «διψούν για ρωσικό αίμα». Αντίθετα, ένα σχόλιο από την ισχυρή οικονομική εφημερίδα, τη γερμανική Handelsblatt, ανώνυμο μεν αλλά τόσο καθοριστικά επηρεασμένο από την Ιστορία, απαισιόδοξο όσο και ενδεικτικό της διαμορφούμενης σε μερίδα των Γερμανών ψυχολογίας: «…Εάν η Γερμανία επιθυμεί η Ευρώπη να πράξει κάτι καλό, να αφήσει ΤΩΡΑ την Κύπρο να χρεοκοπήσει. Ακόμα καλύτερα (θα ήταν) η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι η κατάλληλη στιγμή. Αν οι "παλαβοί των διασώσεων" συνεχίσουν το βιολί τους, έρχεται καταστροφή. Το Στάλινγκραντ του ευρώ βρίσκεται ήδη πίσω μας. (Υστερα από αυτό) Η "νίκη" είναι σίγουρη – όπως η Γερμανία ήδη καλά γνωρίζει. Μέρκελ και Σόιμπλε διεξάγουν έναν πόλεμο ήδη χαμένο. Η πολιτεία έπρεπε να έχει μείνει στη Βόννη. Ο ιός της αυτοκαταστροφικής ψευδαίσθησης μεγαλείου –στην περίπτωση ως Ευρω-ψευδαίσθηση– εξακολουθεί να υπάρχει στο Βερολίνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανώνυμος σχολιαστής επέλεξε για το σχόλιο τον τίτλο «Rien Ne Vas Plus», τον όρο της ρουλέτας «όχι άλλα πονταρίσματα», τη στιγμή δηλαδή που το ρίσκο αναλαμβάνεται, ο παίκτης κερδίζει ή χάνει, τη στιγμή που το παιγνίδι γίνεται μοίρα.

Ενώ, ο Matthew Lynn στο Marketwatch χαρακτηρίζει την Κύπρο «Lehman Brothers» της Ευρωζώνης. Το 2008 οι Αμερικανοί αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερο να αφήσουν την 4η σε μέγεθος επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ να χρεοκοπήσει παρά να διασώσουν τους θρασείς, καλοπληρωμένους τραπεζίτες της. Οπως αποδείχθηκε, ήταν τεράστιο λάθος. Μετά τη Lehman ξέσπασε πιστωτική κρίση και μία πενταετής παγκόσμια ύφεση. Αν ο χρόνος γύριζε πίσω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ίδιες Αρχές και οι ίδιοι πολιτικοί θα έδιναν στη Lehman τα λίγα δισεκατομμύρια που χρειαζόταν για να επιβιώσει. Το πρόβλημα είναι πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατανοούν το πώς δουλεύουν οι αγορές. Δεν έχουν καταλάβει πόσο στενά συνδεδεμένες είναι μεταξύ τους ή πόσο εύκολα μπορούν τα σχετικά μικρά περιστατικά να επιφέρουν μεγάλες συνέπειες αν στείλουν τα λάθος μηνύματα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα και στην Ευρώπη. Για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ, η Γερμανία στραγγαλίζει 750.000 πολίτες και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα όχι μόνο μιας χώρας, αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Και όμως, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε με τους δορυφόρους τους επιλέγουν να διαλύσουν το καλό κλίμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Οι ΗΠΑ με τη χαλαρή νομισματική τους πολιτική περνούν μια χαρά, η Wall κάνει απανωτά ιστορικά ρεκόρ. Στην Ιαπωνία αντιμετώπισαν τους κραδασμούς μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα, ενώ και στην Κίνα συνεχίζονται οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης». Καταλήγοντας, ο Matthew Lynn επισημαίνει: «Οι Γερμανοί δεν πήραν μαθήματα από το αμερικανικό Βατερλώ με τη Lehman Brothers».

Posted: 23 Mar 2013 02:50 AM PDT
Η Γερμανία στην κορυφή της κατάταξης των χωρών που ξεπλένουν μαύρο χρήμα

Σε χειρότερη θέση από την Κύπρο είναι οι Ευρωπαίοι... επικριτές της για διαφθορά. Σύμφωνα με τον αναγνωρισμένο οίκο ερευνών Basel Institute on Governance, η Γερμανία που εμφανίζεται τιμητής των πάντων καταλαμβάνει υψηλότερη θέση από την Κύπρο στην κατάταξη των χωρών που ενέχονται σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σε ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες.
Η Μέρκελ λοξοκοιτάζει το ευρώ και ως καλή... Ανατολικογερμανίδα αναπολεί τις «παλιές καλές μέρες» του μάρκου Ο ελβετικός οίκος θεωρείται ο εγκυρότερος διεθνώς σε θέματα αξιολόγησης αυτών των ζητημάτων, καταρτίζοντας κάθε χρόνο τον σχετικό πίνακα με 144 χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τις χώρες «υψηλού βαθμού», «μεσαίου» και «χαμηλού βαθμού». Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου κατατάσσεται στην 49η θέση, η Γερμανία στην 68η, η Ολλανδία στην 109η, δηλαδή πολύ πιο ψηλά από τη... δακτυλοδεικτούμενη Κύπρο που βρίσκεται στην 114η θέση.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Γερμανία είναι 46 θέσεις υψηλότερα της Κύπρου και, παρά τις περισσότερες οικονομικές...σκιές που έχει, βρίσκεται σε θέση κατηγόρου.
Η Γερμανία είναι -τουλάχιστον σε θέματα χρεών- ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ού αιώνα.
Αυτό δήλωνε ο Albrecht Ritschl μιλώντας με σκληρή γλώσσα στο «Der Spiegel» (26/1/2012). Ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας (στο LSE) θύμισε στον συμπατριώτη του δημοσιογράφο πως η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α' Παγκόσμιου Πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια δανειακή πυραμίδα, η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.
Φρόντισαν οι ΗΠΑ
Αλλά και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μη θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις ώς τη μελλοντική επανένωση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Η βεβιασμένη σύμφωνα με την εκτίμηση και Γερμανών αναλυτών (λ.χ. του Wolfgang Munchau) ενοποίηση των δύο γερμανικών κρατών κόστισε 3 τρισ. ευρώ σε μεταφορές πληρωμών. Αποτέλεσε δε τη μεγαλύτερη περίπτωση οικονομικής κακοδιαχείρησης στον κόσμο. Ηταν ένα ρεκόρ που τώρα είναι έτοιμο να καταρριφθεί από τη γερμανοποίηση του ευρώ.
Και όμως, όπως παραδέχθηκαν αρκετοί Γερμανοί αρθρογράφοι και αναλυτές, το μεγαλύτερο «πάρτι» έγινε με αφορμή την ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Από τις 3 Οκτωβρίου 1990 και για περίπου δύο χρόνια εφαρμόστηκε ένα σαρωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων-εκποίησης υποδομών, οργανισμών και παγίων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μέσω της περιβόητης Treuhand, με παράλληλη μεταφορά «κρυφών κεφαλαίων» της ανατολικογερμανικής Stasi σε κεντρικές αλλά και περιφερειακές τράπεζες (Landesbank) της ενιαίας πλέον Γερμανίας.

«Η Ε.Ε. θέλει το βρόμικο χρήμα για τον εαυτό της»
Στη χιονισμένη Μόσχα οι συναντήσεις των Κυπρίων αξιωματούχων με τους Ρώσους ομολόγους τους μονοπωλούν τις ανταποκρίσεις των ΜΜΕ.
Συνάντηση του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρι Πούτιν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις 21/3/2013 έξω από τη Μόσχα Φωτ.:YURI KOCHETKOV / POOL / AFP Συνάντηση του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρι Πούτιν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις 21/3/2013 έξω από τη Μόσχα Φωτ.:YURI KOCHETKOV / POOL / AFP Αναστάτωση επικρατεί σε πολίτες της ρωσικής πρωτεύουσας, που οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο θίγουν άμεσα και τα συμφέροντά τους.
Τα τελευταία χρόνια «το νησί», όπως το αποκαλούν, έχει σχεδόν εποικιστεί από απλούς Ρώσους πολίτες αλλά και από τα χρήματα των ολιγαρχών που είχαν βρει «θαλπωρή» στις τράπεζες.
«Το να προσπαθείς να απαλλοτριώσεις τα χρήματα των καταθετών σε μια άλλη χώρα είναι μια ληστρική πράξη», υποστηρίζει με δήλωση στην «Ε» ο αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», Αντρέι Λίπσκι, και τονίζει:
«Οσα συμβαίνουν, ή μάλλον οι μέθοδοι που έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα, μου θυμίζουν άλλες εποχές και άλλες καταστάσεις και, δυστυχώς, είναι ντροπή για τον πολιτικό πολιτισμό της Δυτικής Ευρώπης. Το να προσπαθείς να απαλλοτριώσεις τα χρήματα των καταθετών σε μια άλλη χώρα είναι μια ληστρική πράξη.
»Το ότι η Κύπρος ήταν ένα πλυντήριο βρόμικου χρήματος, που εξυπηρετούσε ιδιαίτερα στους Ρώσους, αυτό ήταν γνωστό σε όλους εδώ και πολλά χρόνια.
»Ισως λοιπόν έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η χρονική στιγμή που επέλεξε ο σκληρός οικονομικός πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ζητήσει ή μάλλον να απαιτήσει αυτά τα -πρώην βρόμικα- χρήματα για τον εαυτό της. Αν την ενδιέφερε πραγματικά η πάταξη του βρόμικου χρήματος, θα είχε πάρει άλλα μέτρα αμέσως μετά τη γέννηση του φαινομένου.
»Γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις αποφάσεις της δεν κάνει αγώνα κατά του βρόμικου χρήματος, αλλά αγωνίζεται και διεκδικεί το βρόμικο χρήμα.
»Επίσης ένα άλλο, εύκολο συμπέρασμα που μπορώ να εξαγάγω παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ότι τα καταφέρνει θαυμάσια στο να δημιουργεί προβλήματα, ενώ σχεδόν αδυνατεί να δώσει και την παραμικρή λύση».

Posted: 23 Mar 2013 01:34 AM PDT
Δύο μέρες πριν από το μοιραίο Εurogroup που έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε στο Βερολίνο με τους ομολόγους του της Ελβετίας, της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν. Επισήμως οι γερμανόφωνοι υπουργοί Οικονομικών απλώς αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κρίση.

Οι παροικούντες, όμως, την ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ θεωρούν απολύτως βέβαιο πως η μητρόπολη και οι δορυφόροι του γερμανικού Ράιχ διαμοίρασαν τα ιμάτια των τραπεζικών καταθέσεων της Κύπρου, λαμβάνοντας προνομιακή ενημέρωση για το τι επρόκειτο να συμβεί στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου. Με τις ευλογίες του νούμερο 2 της Ανγκελα Μέρκελ, μια σειρά γερμανόφωνων χωρών (με εξαίρεση την Αυστρία δεν ανήκουν καν στην Ε.Ε., πόσω μάλλον στην Ευρωζώνη) έβαλαν τα καλά τους κι ετοιμάστηκαν να υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών μετά από την αναμενόμενη πανικόβλητη φυγή τους από το νησί.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο πως η μαφιόζικου τύπου «εγκάρδια συνεννόηση» για τη λεηλασία του κυπριακού πλούτου ενορχηστρώθηκε από τη Γερμανία και μια σειρά χωρών που θεωρούνται παράδεισοι ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω του τραπεζικού τομέα τους και του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος τους.

Στο ίδιο τσουβάλι μπαίνει άνετα και η ίδια η Γερμανία. Η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις 8 Μαρτίου, την κατατάσσει στην ίδια βαθμίδα με την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, ακόμη και τις ίδιες τις ΗΠΑ (!) σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού τομέα τους και τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η βρετανική «Guardian» ανεβάζει στο αστρονομικό ποσό των 21-32 τρισ. δολαρίων (περίπου το μισό ΑΕΠ του πλανήτη) τις offshore καταθέσεις και άλλου είδους επενδύσεις που αναπαύονται σε Ελβετία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, αλλά και χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Βρετανία.
Υπό την πίεση του ΟΟΣΑ, του G20 και του αμερικανικού Foreign Account Tax Compliance Act (Φορολογική Συμμόρφωση Λογαριασμών στο Εξωτερικό), η Ελβετία προχώρησε πρόσφατα σε διμερείς συμφωνίες με Γερμανία και Βρετανία για τη φορολόγηση των πλούσιων πολιτών της που διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες. Ωστόσο, το μέτρο κρίνεται ανεπαρκές και αποσπασματικό, καθώς η πανίσχυρη Ενωση Ελβετών Τραπεζιτών βάζει προσκόμματα στην «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», υψώνοντας ασπίδα προστασίας στους πλούσιους πελάτες της.
Πολλοί πάντως θεωρούν ότι σύντομα η Ελβετία θα πάψει να είναι ο απόλυτος φορολογικός παράδεισος και τη θέση της θα καταλάβει η Σιγκαπούρη. Και στις δύο χώρες άλλωστε φέρεται να διατηρεί μυστικές καταθέσεις ο υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος εξαναγκάστηκε για το λόγο αυτό σε ατιμωτική παραίτηση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα businessweek.com, η στοχοποίηση της Κύπρου από τους «Ευρωγερμανούς» είναι εντελώς υποκριτική, καθώς οι ξένες καταθέσεις, ύψους 40 δισ. δολαρίων που φιλοξενούνται στο νησί, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των καταθέσεων 2,7 τρισ. δολαρίων σε offshore φορολογικούς παραδείσους. Το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει πως η Κύπρος δεν ανήκει καν στους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους, δεδομένου ότι οι ξένες καταθέσεις μόνο στα Νησιά Κέιμαν φτάνουν τα 500 δισ. δολάρια και στις Ολλανδικές Αντίλες τα 300 δισ. δολάρια (τα στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, με έδρα την Ελβετία).
 
ΕΛΒΕΤΙΑ
Πληθυσμός: 8.000.000
ΑΕΠ: 621 δισ. $
Χρηματοπιστωτικός τζίρος: 5,4 τρισ. $
Η πλούσια χώρα των 196.000 τραπεζοϋπαλλήλων

ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ του 2008 οι ελβετικές τράπεζες διαχειρίζονταν το 27% του παγκόσμιου offshore πλούτου. Την επόμενη χρονιά είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους 5,4 τρισ. ελβετικά φράγκα και απασχολούσαν 196.000 εργαζομένους σε μια χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων (αντιστοίχως οι Ελληνες τραπεζοϋπάλληλοι δεν ξεπερνούν τους 60.000 και η Τρόικα θέλει να τους συρρικνώσει στο μισό). Και μόνο το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των ελβετικών τραπεζών ισοδυναμούν με το 1.273% (!) του δημόσιου χρέους της χώρας αποτυπώνει ανάγλυφα το γιγαντισμό του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Η τραπεζική εχεμύθεια υπέστη σοβαρές ρωγμές το 2009, όταν η UBS παρέδωσε τα ονόματα χιλιάδων Αμερικανών πελατών της στην αμερικανική εφορία και λίγο αργότερα διασώθηκε με χρήματα των Ελβετών φορολογουμένων. Ερευνα του Boston Consulting Group προβλέπει πως η ένταση των φορολογικών ελέγχων θα μειώσει τις καταθέσεις Δυτικοευρωπαίων στις ελβετικές τράπεζες από 668 δισ. δολάρια σε 623 δισ. δολάρια το 2014, πτώση 28%.
 
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Πληθυσμός: 517.000
ΑΕΠ: 56 δισ. $
Χρηματοπιστωτικός τζίρος: 1,2 τρισ. $
Φορολογικός παράδεισος με 9.000 εταιρίες holding

ΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ έχει επταπλάσιο τραπεζικό τομέα σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της, τι να πει κανείς για το Λουξεμβούργο που έχει… 25πλάσιο! Με μόλις 370.000 ενεργό πληθυσμό, η χώρα της οποίας πρωθυπουργεύει εδώ και 18 χρόνια ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ φιλοξενεί 152 τράπεζες (έναντι 26 της Κύπρου) με καταθέσεις που προσεγγίζουν το 1 τρισ. ευρώ. Φορολογικός παράδεισος στη «γκρίζα λίστα» του G20 και έδρα 9.000 εταιριών holding, το Μεγάλο Δουκάτο φιλοξενεί μεταξύ άλλων την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα συμβάλλει, υποτίθεται, στην επανεκκίνηση της «ανάπτυξης» στο χειμαζόμενο ευρωπαϊκό Νότο. Μεταξύ άλλων, η Apple επέλεξε το Λουξεμβούργο ως δίαυλο των iTunes πωλήσεών της για να γλιτώσει τεράστια ποσά σε φόρους.
 
ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ
Πληθυσμός: 36.000
ΑΕΠ: 5,1 δισ. $
Χρηματοπιστωτικός τζίρος: 128 δισ. $
Το πριγκιπάτο που μπήκε στο μάτι ΔΝΤ και ΟΟΣΑ

ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ πριγκιπάτο των Αλπεων καταγγέλθηκε το 2000 από δύο ανεξάρτητες διεθνείς εκθέσεις ως πλυντήριο βρόμικου χρήματος της ιταλικής, της ρωσικής και της κολομβιανής μαφίας, ενώ το 2008 βρέθηκε στο στόχαστρο του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Υποκύπτοντας στις πιέσεις, τελικά υπέγραψε διμερείς φορολογικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία για μεγαλύτερη διαφάνεια στις καταθέσεις πολιτών τους. Αρχοντας του αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος, που βασίζεται κατά 90% σε αλλοδαπές καταθέσεις, είναι ο πρίγκιπας Αλόις. Ούτε λίγο ούτε πολύ εκβίασε πέρσι τους υπηκόους του ότι θα… κλείσει το χρυσοφόρο μαγαζί αν επιμείνουν στο να καταργήσουν τη μοναρχία, κερδίζοντας έτσι το σχετικό δημοψήφισμα με ποσοστό άνω του 70%.
 
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Πληθυσμός: 5.300.000
ΑΕΠ: 320 δισ. $
Χρηματοπιστωτικός τζίρος: 1,4 τρισ. $
Σε 15-20 χρόνια θα ξεπεράσει και την Ελβετία

ΜΑΖΙ με τον άσπονδο γείτονά της, το Χονγκ Κονγκ, διαχειρίζονται offshore κεφάλαια άνω του 1 τρισ. δολαρίων και, σύμφωνα με το Boston Consulting, σε 15-20 χρόνια θα ξεπεράσουν την Ελβετία. Η πρώην βρετανική αποικία των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων δέχτηκε ανάλογες επιθέσεις με την Κύπρο από τα γερμανικά ΜΜΕ, αλλά έχει την τύχη να βρίσκεται πέρα από το βεληνεκές των κανονιών της Bundesbank. Πέρσι τον Οκτώβριο την επισκέφτηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπέγραψε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης. Το Βερολίνο ανησυχεί ιδιαίτερα από τη φυγή γερμανικών κεφαλαίων στο μακρινό φορολογικό παράδεισο της Σιγκαπούρης, που φημολογείται ότι ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια! Οσο κι αν το ασιατικό λιμάνι πιέζεται να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες χρηματοπιστωτικής διαφάνειας, παραμένει ελκυστικότερο από την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Μονακό. Δεν είναι τυχαίο ότι το επέλεξαν ως μόνιμη κατοικία τους ο συνιδρυτής του facebook Εντουάρντο Σεβερίν, ο Αυστραλός κροίσος των ορυχείων Νέιθαν Τίνκλερ, ο Ινδός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Μπουπέντρα Κουμάρ Μόντι και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου, η Αυστραλέζα Τζίνα Ράινχαρτ, η οποία αγόρασε στη Σιγκαπούρη δύο συγκροτήματα κατοικιών αντί του ευτελούς ποσού των… 46,3 εκατ. δολαρίων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Posted: 23 Mar 2013 01:22 AM PDT

  • Η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ «τροχοπέδη» στην κυπριακή ΑΟΖ 
  • «Θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία για το φυσικό αέριο»
Υπό ατμόν τίθενται οι ισχύουσες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ αναμένεται να αποτελέσει καίριο ρυθμιστή των επικείμενων εξελίξεων, από τις οποίες ούτε η Ελλάδα ούτε κυρίως, η Κύπρος δεν πρόκειται να εξέλθουν αλώβητες.

Μάλιστα, το επίσημο «συγγνώμη» του Ισραήλ προς την Τουρκία, αναφορικά με την επίθεση στου τουρκικό καράβι «Μαβί Μάρμαρα» το οποίο απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας, θέτει εν αμφιβόλω ακόμα και την συμφωνία Ισραήλ – Κύπρου για την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «CNNTURK», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Α. Λιελ, καθιστά σαφές πως η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κληθείς να απαντήσει εάν «θα διακόψετε την συνεργασία σας με την Κύπρο και θα επιδιώξετε την συνεργασία της Άγκυρας στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Ισραηλινός πολιτικός απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Τέλος, όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο Α. Λιελ διαμήνυσε πως «θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», βάζοντας «βόμβα» στις ισχύουσες διακρατικές σχέσεις.

Πηγή: Βanking Νews

Posted: 23 Mar 2013 01:15 AM PDT

Όπως πληροφορείται η "Φαρέτρα" από καλά πληροφορημένες πηγές της Μεγαλονήσου, οι διοικήσεις των τραπεζών της Κύπρου λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις, λόγω της έντασης του κόσμου…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, κυρίως μέσα στα τραπεζικά καταστήματα, αλλά και απ' έξω, θα υπάρχουν ενισχυμένες ομάδες ασφαλείας – μεικτές, μεταξύ αστυνομικών και σεκιουριτάδων! 
Ο κόσμος είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην Κύπρο προ του φάσματος πιθανής απώλειας των χρημάτων του και αναμένεται να υπάρχουν στιγμές έντασης για μαζικές αναλήψεις, αφού ακόμη κι αν έχει επέλθει συμφωνία "κουρέματος" των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, πλέον ουδείς θα επιτρέπεται σηκώνει ότι ποσό θέλει, οπότε αυτές θα πρέπει να γίνονται πλαφοναρισμένες…


Posted: 23 Mar 2013 02:29 AM PDT

  • Μόνο σε δύο ΑΕΙ είναι υποχρεωτικό μάθημα
  • Προαιρετικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Π.Θ., ενώ δεν υπάρχει έδρα σε όλα τα υπόλοιπα
Του Απόστολου Διαμαντή

Ένα μάλλον πρωτοφανές στοιχείο χαρακτηρίζει την πανεπιστημιακή μας εκπαίδευση σήμερα: η πλήρης σιωπή για το 1821 και η κατάργηση από όλα σχεδόν τα τμήματα Ιστορίας της διδασκαλίας αυτού του μαθήματος, που μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν φυσικά υποχρεωτικό.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως μετά την αποχώρηση του καθηγητή Βασίλη Σφυρόερα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν εξελέγη κανένας νεότερος καθηγητής, εξειδικευμένος στην Επανάσταση του 1821. Η θέση έμεινε -και μένει- κενή! Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι γεγονός: σαν να ντρεπόμαστε για τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας από τον τουρκικό ζυγό. Και έτσι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας αγνοεί το '21 και έχει μεταφέρει το μάθημα αυτό στο χώρο των επιλεγόμενων μαθημάτων, μαζί με άλλα πολλά!

Ερευνώντας τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημιακών τμημάτων Ιστορίας σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι το μάθημα «Ελληνική Επανάσταση» παραμένει υποχρεωτικό μόνον σε δύο πανεπιστήμια, περιφερειακά: στο Ιόνιο και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το μάθημα υπάρχει επίσης ως προαιρετικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΑΠΘ, δηλαδή έχει υποβαθμιστεί εντελώς, ουσιαστικά έχει χαθεί! Και έχει καταργηθεί εντελώς σε όλα τα άλλα πανεπιστήμια: Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης και Αιγαίου, όπου δεν προσφέρεται καν!

Σκανδαλώδες

Το ζήτημα είναι πρωτοφανές και σκανδαλώδες για την ακαδημαϊκή τάξη, διότι δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε μάθημα Ιστορίας, αλλά για το κορυφαίο ίσως ζήτημα του νεότερου Ελληνισμού. Τι έχει μπει στη θέση αυτού του μαθήματος; Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διδάσκεται υποχρεωτικά η Οθωμανική Ιστορία και προαιρετικά η Ελληνική Επανάσταση! Είναι σαν να πάμε στην Αμερική ή στη Γαλλία και να μη βρίσκουμε στα πανεπιστήμια ανθρώπους να διδάσκουν την Αμερικανική Ανεξαρτησία ή τη Γαλλική Επανάσταση και στη θέση τους να διδάσκονται μαθήματα για την ιαπωνική ή τη γερμανική Ιστορία! Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί κανείς να βρει μαθήματα για τη διατροφή επί Τουρκοκρατίας, αλλά δεν θα βρει πουθενά τον Καραϊσκάκη φυσικά. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε όλα τα ιδρύματα, όπου το '21 απουσιάζει εντυπωσιακά. Σαν να ντρέπονται οι σύγχρονοι Ελληνες για την πρόσφατη Ιστορία τους.

Γιατί λοιπόν η σιωπή για το '21; Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό ίσως να ανοίγουν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την αυτοσυνείδηση του νέου Ελληνισμού και κυρίως για τη μεταπολιτευτική μας εκπαιδευτική κατάσταση. Ανοίγοντας τη συζήτηση, μιλήσαμε για σημαντικές πλευρές του Αγώνα με τον ιστορικό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο και για την επικαιρότητα του μηνύματος του '21 με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη. Πλησιάζοντας στα 200 χρόνια από την Επανάσταση που συγκλόνισε τον κόσμο, θα πρέπει να επαναφέρουμε το '21 στη θέση που του αρμόζει.




Posted: 23 Mar 2013 12:45 AM PDT

Μία απίστευτη επιχείρηση αλλαγής ονομάτων Αλβανών εγκληματιών είχε στήσει η μαφία της γειτονικής χώρας που έχει απλώσει τα πλοκάμια της και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ., μέσα σε τέσσερις μήνες συνελήφθησαν 496 Αλβανοί ποινικοί που είχαν αλλάξει τα ονόματά τους καθώς επιχειρούσαν έτσι να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και να επιστρέψουν στην εγκληματική δράση.

Σύμφωνα με tovima.gr η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη της μαφίας μετά από πρόσφατες ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα μας, με τους αξιωματικούς της Αστυνομίας να διαπιστώνουν πως Αλβανοί αποκτούν νέα διαβατήρια και έρχονται στην Ελλάδα με φαινομενικά «λευκό ποινικό» μητρώο, ενώ στην πραγματικότητα είναι κακοποιοί οι οποίοι έχουν διαπράξει σωρεία εγκλημάτων στη χώρα μας.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι Αλβανοί ποινικοί χρησιμοποιούσαν τα τελευταία χρόνια 150.000 κλεμμένα ή πλαστά διαβατήρια διαμορφώνει εφιαλτικά δεδομένα για την ασφάλεια των πολιτών. Την ίδια ώρα σε εκθέσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) η αλβανική μαφία ορίζεται πλέον ως «υπ' αριθμόν ένα» κίνδυνος για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία φέρεται να έχει πάρει τα «πρωτεία» απ' όλες τις τοπικές εγκληματικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έκθεσης, εκτός από τη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών αλλά και τα δίκτυα της λαθρομετανάστευσης, περίπου 42 «φαμίλιες» Aλβανών κακοποιών προχωρούν πλέον και σε οργανωμένες ληστείες σε κατοικίες, καταστήματα κτλ., όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο συλλαμβάνονται για ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών περίπου 9.000 Αλβανοί (ποσοστό περίπου 70% επί των συλληφθέντων αλλοδαπών απ' όλες τις χώρες). Το γεγονός ότι μόνο σ' ένα τετράμηνο έχουν βρεθεί περίπου 500 με ψεύτικα στοιχεία είναι ενδεικτικό του κινδύνου που υπάρχει.


Posted: 23 Mar 2013 12:47 AM PDT
Την ώρα που ο αρχιαπατεώνας Σόιμπλε ενορχηστρώνει την επίθεση στην Κύπρο για να πλουτίσουν οι Γερμανικές τράπεζες πάνω στο αίμα του κυπριακού λαού, την ώρα που η Μέρκελ εκβιάζει για να βάλει στο χέρι το αέριο της Κύπρου ρίχνοντας στο παιχνίδι ακόμα και την τουρκική απειλή, υπήρχαν συμπατριώτες μας που ΣΑΝ να μην τρέχει τίποτα ΨΩΝΙΖΑΝ στα LIDL!

Δεν κάνουμε στους Γερμανούς σαν εταίροι, αλλα τους κάνουμε για πελάτες!

Δεν φταίνε αυτοί. 
Εμείς φταίμε. 
Αν δεν βάλουμε μυαλό, ούτε η Ρωσίες ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν θα μας γλιτώσει.
Ας πανε να πουλήσουν στην Μέρκελ.

http://kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.