19 Μαρ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους!

Posted: 18 Mar 2013 09:52 PM PDT
Το φαινόμενο ήταν αρκετό συχνό τα περασμένα 24ωρα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.
Πολλοί καταθέτες φέρονταν να νοίκιαζαν θυρίδες σε τραπεζικούς οργανισμούς για να περισώσουν ό,τι μπορούν.
Μάλιστα, ορισμένοι –κάθε άλλο παρά άσχετοι με το θέμα- εικάζουν βασιζόμενοι σε περιπτώσεις συγκεκριμένων καταθετών, πως υπήρχε κόσμος ο οποίος τοποθετούσε στις θυρίδες μετρητά.

Κάποιοι στο άκουσμα αυτών των πληροφοριών διερωτήθηκαν: 

«Είναι δυνατόν να καταθέσεις ένα μεγάλο ποσό μετρητών σε θυρίδα; Οι θυρίδες είναι μικρές…». 

Κι όμως είναι, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν ένα δυο πράματα παραπάνω. 

«Μπορείς να μετατρέψεις τα χρήματα σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και να ασφαλίσεις έτσι μεγάλα ποσά» είναι η απάντησή τους.

Ως γνωστόν, ο καταθέτης μπορεί να τοποθετήσει ό,τι θέλει σε μια θυρίδα, ασφαλίζοντας το, χωρίς να αποκαλύπτει σε κανέναν το περιεχόμενο…


Πηγή: 24h.com.cy

Και γιατί έγιναν όλα αυτά; Φυσιολογική ερώτηση, αφού σε ένα έγκλημα (γιατί περί εγκλήματος του κοινού ποινικού δικαίου πρόκειται) υπάρχει πάντα ο λόγος που δημιούργησε το έγκλημα, δηλαδή το κίνητρο, όπως αναφέρεται στην επιστήμη της εγκληματολογίας.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η απάντηση για το ποιό είναι το κίνητρο είναι γνωστή, αλλά ας την θυμηθούμε, γιατί μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων μάλλον υπάρχουν πολλοί που την ξέχασαν.

Τα έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν μέχρι στιγμής αδειοδοτηθεί (2, 3, 9, 10, 11 και 12) μπορεί να περιέχουν αποθέματα φυσιικού αερίου της τάξης των 40 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (tcf), δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, τονίζοντας ότι με την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών, η Κύπρος θα μπορούσε το 2020 να εξάγει υγροποιημένο ΦΑ της τάξης των 2 tcf ετησίως
Σε ομιλία του στο 2ο ενεργειακό συμπόσιουπέδειξε εκ νέου την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των σχεδιασμών εκμετάλλευσης του ΦΑ για να μην μείνει η Κύπρος εκτός εξελίξεων.
«Τα κοιτάσματα ΦΑ στα έξι τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 40 tcf», ανέφερε ο κ. Έλληνας, λέγοντας πως οι ενεργειακοί κολοσσοί ΕΝΙ/KOGAS και η γαλλική TOTAL που υπέγραψαν συμβόλαια για τα οικόπεδα 2,3 και 9 και 10 και 11 αντίστοιχα θα κάνουν πολλές ερευνητικές γεωτρήσεις στο σύντομο μέλλον που θα στοιχίσουν γύρω στα 2 δις δολάρια.
«Όλες οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι το τεμάχιο 9 έχει πολύ περισσότερο ΦΑ σε σύγκριση με το 12, ίσως και διπλάσιο», είπε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά που είπαμε μέχρι τώρα αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι η Λεβαντίνη κατέχει τα 122 tcf που μας είπε η USGC (Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών) και η Κύπρος τα 60 tcf. Είμαστε σίγουροι αλλά αυτό χρειάζεται να αποδειχθεί με εξορύξεις».
Posted: 18 Mar 2013 02:49 PM PDT

Ο Γέροντας Παΐσιος διηγήθηκε σε πνευματικό του τέκνο το ακόλουθο θαυμαστό γεγονός, το οποίο συνέβη στον ίδιο.
«Κάποτε, όταν ήμουν στον Τίμιο Σταυρό, αρρώστησα βαριά. Ήταν χειμώνας βαρύς, είχε πέσει τόσο χιόνι που κανένα δέντρο δεν έμοιαζε για δέντρο. Όλα ήταν πνιγμένα στο λευκά, τα μονοπάτια είχαν χαθεί, τα πουλιά είχαν λουφάξει, τα σύννεφα και η ομίχλη σκέπαζαν τον Άθωνα.

Δεν είχαν καμμία επικοινωνία με το μοναστήρι του Σταυρονικήτα, μου ήταν αδύνατο να ζήσω περισσότερο από λίγες μέρες, γιατί η αρρώστια με είχε παραλύσει τελείως. Περίμενα τον Κύριο να μου πάρει την ψυχή και να την οδηγήσει στο έλεος της ευσπλαγχνίας Του.

Ούτε ένα τσάι δεν μπορούσα να φτιάξω, ούτε τη σόμπα να ανάψω, ούτε νερό να πιώ είχα. Η ζωή μου ήταν αφημένη στο έλεος τού Θεού. Έλεγα: 

«Ιδού Κύριε, εις το έλεος Σου ελπίζω. Mη με εγκαταλείψεις!»

Ύστερα από λίγη προσευχή που με πολύ κόπο ψέλλισα, είδα να εμφανίζονται στο κελλί μου μέσα άγγελοι και άγιοι, απεσταλμένοι τού Θεού. Ταχύ με προκατάλαβε η Χάρη τού Θεού. Ευχαριστούσα και δοξολογούσα τον Σωτήρα μου. Δάκρυσα. Ένας από τους αγγέλους φρόντιζε για τη σόμπα, άλλος ετοίμαζε φαγητό ζεστό, φέρνανε και ευωδιαστά ψωμιά. Βρέθηκα στον Παράδεισο. Οι άγιοι άρχισαν να με στηρίζουν με λόγους παρηγορίας και με παρακλήσεις. Και μόνο η θέα τους με ξεκούραζε, με ενίσχυε και μου έδινε ελπίδα. Καθίσανε μαζί μου ώσπου έγινα καλά και μπορούσα να οικονομήσω τον εαυτό μου. Μετά φύγανε. Μία βδομάδα καθίσανε. Όταν μετά από καιρό σηκώθηκα βγήκα από το κελί και κοίταξα γύρω τη φύση με διαφορετικό βλέμμα. Όλα έλαμπαν μέσα στο άκτιστο φώς της χάρης τού Αγίου Πνεύματος.

Δεν ήμουν άξιος, αλλά η άπειρη αγαθότητα τού Θεού και η αγάπη Του εκδηλώθηκαν με αυτό τον τρόπο. Πάντως ένοιωθα τόση χάρη να με πληρώνει εσωτερικά που έλεγα: 

«Φτάνει Θεέ μου, δεν αντέχω άλλο. Θα σκάσω. Ή πάρε με κοντά Σου ή λιγόστεψε τη χάρη που μού έδωσες. Αν τόση χάρη μου δίνεις τώρα, φαντάζομαι στον Παράδεισο τι θα γίνεται».



Σημείωση ιστολογίου

Πιστεύουμε ότι η αφήγηση αυτή του Γέροντα Παϊσίου προσφέρεται για πάνω από μία ανάγνωση. Mπορεί ο καθένας να σκεφτεί και να νιώσει διάφορα πράγματα διαβάζοντάς την, ανάλογα με τα βιώματά του. Αλλά αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια, παλεύει μέσα σε μια "μονάδα εντατικής θεραπείας" με γιατρούς ξένους, οι οποίοι διαθέτουν εφιαλτικό επαγγελματικό ιστορικό, τότε ίσως αξίζει αυτή η αφήγηση μια δεύτερη, πιο εστιασμένη ανάγνωση. Και σκέψη βαθιά. Aπό εκείνο το είδος που μας λείπει από καιρό.
Posted: 18 Mar 2013 02:39 PM PDT

Αυτό που έγινε με την Κύπρο δεν ερμηνεύεται μόνο με Συνταγματικά ή Διεθνούς Δικαίου κείμενα. Δεν ερμηνεύεται επίσης ούτε με Οικονομικό τρόπο. Η ερμηνεία που μπορεί, να δωθεί είναι καθαρά με όρους στρατιωτικής ισχύος.

Ολοι κατάλαβαν πολύ καθαρά τι έγινε. Αφού και το capital.gr η εφημερίδα που έλεγε «το μνημόνιο είναι ευλογία», κατάλαβε επιτέλους το λάθος της.

Ο Θανάσης Μαυρίδης λοιπόν, ένας ιδεολογικός μου αντίπαλος, (αν και δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ) κατάλαβε μάλλον ότι αυτό που πρεσβεύει η Ε.Ε. δεν είναι βέβαια ένας Νεοφιλελευθερισμός των ακαδημαϊκών συγγραμάτων…Το να κόβεις χρήματα από τις καταθέσεις στον απλό κοσμάκη, δεν το δίδαξαν στις παραδόσεις τους ούτε ο Νόζικ, ούτε ο Χάγιεκ ούτε ο Φρήντμαν. Ο σεβασμός στην Ατομική περιουσία είναι κυρίαρχο στοιχείο σε όλα τα Φιλελεύθερα Συντάγματα.

Ούτε οι μπολσεβίκοι του Λένιν, το 1917 δεν το τόλμησαν για το φτωχό κόσμο. Αρκεί κάποιος να διαβάσει τα Συντάγματα τους, του 18 και του 36.

Το να κινείσαι τόσα χρόνια όμως, στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και να αντιλαμβάνεσαι ΜΟΛΙΣ τώρα, ότι σε μία χώρα σαν τη Κύπρο, που δεν ήταν ο κρατικός τομέας το πρόβλημά της, με άκρως φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με κεφάλαια στον τραπεζικό τομέα από το εξωτερικό (ιδιαιτέρως τη Ρωσία) κτλ., φέρθηκαν με Αυταρχικό τελεσίγραφο όπως σε περίοδους Πολέμων, (πρωτοφανές, ακατανόητο και εξοργιστικό) είναι τουλάχιστον μία πρόοδος.

Και βέβαια, αν η πραγματική αιτία, ήταν ότι ήθελαν να χτυπήσουν τους φορολογικούς παραδείσους εντός της Ε.Ε. θα μπορούσαν να άρχιζαν και σε άλλες χώρες ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

Ετσι επιτάσσουν οι κανόνες Δικαίου.

Αυτό βέβαια, οι offshore, είναι και το μέγιστο θέμα (κατά τη γνώμη μου) στο σημερινό καπιταλισμό. Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν πιά φόρους. Νομίμως όμως. Το ίδιο το σύστημα είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ, που διαιρεί υπέροχα, το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού με το υπόλοιπο 5%.Πολλά έχουν γραφεί,μελέτες άρθρα,βιβλία και δεν επεκτείνομαι παραπέρα.

Το θέμα της Κύπρου λοιπόν είναι βαθύ και εξόχως ιστορικό.

Απέδειξε ακόμα μία φορά, ότι ο Καπιταλισμός (εγώ θα συνεχίσω να τον λέω "καπιταλισμό" έτσι το διδάχθηκα όταν ήμουν φοιτητής, και όχι "οικονομία της αγοράς", δεν υπάρχει κάτι τέτοιο) απαιτεί Αυταρχικές λύσεις και Ολοκληρωτικού τύπου καθεστώτα, για την προάσπιση των συμφερόντων του.

Η Ελλάδα και εννοώ ιδιατέρως όλη τη Πολιτική ηγεσία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτή η εποχή, δεν είναι απλά μία εποχή κρίσης του συστήματος που εμφανίζεται στην Δυτική Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.

Τα χρηματιστήρια και όλες οι κεφαλαιαγορές, τη στιγμή που ενώθηκαν από την δεκαετία του 90, και τη στιγμή που ενσωματώνονται και άλλες χώρες με τα χρηματιστήρια και τα τραπεζικά τους συστήματα, στο σύστημα των ελεύθερων κεφαλαιακών συναλλαγών, μεγαλώνουν το υβριδικό τέρας, με τα πολλά κεφάλια.

Το τέρας έχει όνομα. Και λέγεται Απληστία. Μία απληστία που είναι ικανή να τα εξαφανίσει όλα, για να χορτάσει. Αλλά δεν χορταίνει ποτέ. Και έπειτα, θα μείνει μόνο του με ένα χρηματοκιβώτιο αγκαλιά, να κοιτάει τα αποκαϊδια.

Ας πέσουν στο τραπέζι λοιπόν λογικές λύσεις, για το πώς θα αποδεσμευτούμε τάχιστα, όχι μόνο από το τοξικά, δηλητηριώδες Ευρώ, αλλά τελικά και από την ίδια την Ε.Ε.Δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικές ρυθμίσεις εντός της Ε.Ε.στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, γιατί πολύ απλά και να ήθελαν, δεν μπορούν.Κάθε αργοπορία θα έχει και μεγαλύτερο κόστος για την Ελλάδα. Αλλά αυτή τη φορά, να είναι σίγουροι, ότι αυτό το κόστος δεν θα το πληρώσει ο Ελληνικός Λαός.

Οι αυταπάτες τελείωσαν.
Αμετανόητος

[…] στο κάτω κάτω όλοι εκφέρουμε την άποψη μας για διάφορα ζητήματα για τα οποία δεν έχουμε τεχνικές γνώσεις. Δεν χρειαζόμαστε να είμαστε επιδημιολόγοι για να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να τηρούνται κανόνες υγιεινής σε εργοστάσια τροφίμων κρεοπωλεία και εστιατόρια. Η διατύπωση κρίσεων, σχετικά με την οικονομία δεν διαφέρει σε τίποτα. Οταν κάποιος ξέρει τις βασικές αρχές και τα γεγονότα μπορεί να διατυπώσει τεκμηριωμένες απόψεις χωρίς να χρειάζονται οι διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες. Το μόνο προαπαιτούμενο είναι να βγάλετε τα παραμορφωτικά γυαλιά που θέλουν να φοράτε οι νεοφιλελεύθεροι ιδεολόγοι. Τα γυαλιά αυτά κάνουν τον κόσμο να φαίνεται απλός και όμορφος. Βγάζοντάς τα, θα μπορέσετε να αντικρίσετε τη σκληρή πραγματικότητα.[…]

Χα-Τζουν Τσανγκ – Εισαγωγή στο βιβλίο του, «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό».

Posted: 18 Mar 2013 02:31 PM PDT
Του Στέλιου Βραδέλη

«Στην περιοχή μεταξύ του Καστελλόριζου και της Νότιας Ρόδου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο. Τα στοιχεία προέρχονται από γαλλική εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες έρευνες στην περιοχή και δεν..επιδέχονται αμφισβητήσεων.

Οι εκτιμήσεις είναι πως πρόκειται για κοίτασμα 50 δισεκατομμυρίων βαρελιών». Την αποκάλυψη αυτή, που επαναλαμβάνει στο «ΚΑΡΦΙ» ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, την έχει αναλύσει εδώ και καιρό στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Φώσκολος βρίσκεται στον Καναδά, όπου είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ιζηματογενούς Γεωλογίας της καναδικής κυβέρνησης και επιστημονικός ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, του ζητήθηκε να συναντήσει στο Μαξίμου τον Έλληνα πρωθυπουργό και να τον ενημερώσει για το μέγεθος των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος. Ο κ. Φώσκολος μαζί με τον Ηλία Κονοφάγο και τον Νίκο Λυγερό ήταν οι συντάκτες μιας έκθεσης που αποτύπωνε με πολλές λεπτομέρειες τα κοιτάσματα και εκτιμούσε πως μόνο στο βυθό νότια της Κρήτης βρίσκεται «θαμμένος» μαύρος χρυσός και φυσικό αέριο, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια. Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή του Κατάκωλου, το οποίο υπολογίζεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και για το πετρέλαιο που βρίσκεται εγκλωβισμένο στην ίδια περιοχή, αλλά και για το τεράστιο κοίτασμα στην περιοχή του Καστελλόριζου, το οποίο εκτιμάται στα 50 δισεκατομμύρια βαρέλια ή, μεταφρασμένο σε ποσό, ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποσά ικανά να προκαλέσουν ίλιγγο σε κάθε κυβέρνηση και ισχυρές εντάσεις στην περιοχή. Το κοίτασμα του Καστελλόριζου βρίσκεται στα όρια της περιοχής που ορίζεται από την ελληνική ΑΟΖ, αλλά διεκδικείται με ένταση και από την τουρκική πλευρά.

Συμφώνησαν πως… διαφωνούν για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στην ημίωρη συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν επετράπη μόνο η παρουσία ενός Έλληνα επιχειρηματία της Πόλης, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα. Οι δύο ηγέτες, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν πως… διαφωνούν για το ποιος θα έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο μια επανάληψη της ιστορίας της ΑΟΖ με την Κύπρο και, από την άλλη, στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί θιασώτες της κυπριακής πολιτικής και πιέζουν σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις των Γάλλων η Αθήνα να το κάνει όπως και η Λευκωσία.

Το «προξενιό» για τη συνάντηση των τριών επιστημόνων- ερευνητών με τον Αντώνη Σαμαρά το έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Λιβιεράτος, που γνώριζε από την πανεπιστημιακή κοινότητα το έργο του κ. Φώσκολου και πως δεν επρόκειτο για κάποιο… χθεσινό που αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη στιγμή και να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τον είχαν λοιδορήσει

Τα τελευταία 15 χρόνια ο κ. Φώσκολος ήταν ένας από τους ελάχιστους που φώναζε πως το ελληνικό υπέδαφος είναι γεμάτο πετρέλαιο και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι διαπιστώσεις του, που γι' αυτόν βασίζονταν σε επιστημονικές εργασίες, είχαν λοιδορηθεί αρκετές φορές από ανθρώπους που τύχαινε να κατέχουν κρίσιμα πολιτικά πόστα αλλά είχαν επιλέξει να «θάψουν» τις επιστημονικές φωνές για το αντίθετο. Το 1996, με μια υπουργική απόφαση, δείγμα μοναδικής πολιτικής ανευθυνότητας, απαγορεύονταν διά νόμου οι έρευνες για την ύπαρξη ή μη πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2010 να συσταθεί ειδικό υφυπουργείο, με τον Γιάννη Μανιάτη επικεφαλής, για να παραδεχτεί επιτέλους η επίσημη πολιτεία πως υπάρχουν κοιτάσματα και θα προσπαθήσουμε να τα εκμεταλλευτούμε.

Η δικαίωση ήρθε από τους Νορβηγούς

Η δικαίωση για τον κ. Φώσκολο, αλλά και όσων επί τόσα χρόνια λοιδορήθηκαν ήρθε με την ολοκλήρωση των ερευνών του νορβηγικού πλοίου Nordicexplorer, τα επιστημονικά ευρήματα του οποίου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, όπως ανακοίνωσε ο Σβέρε Στράντερες, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της PetroleumGeoServices(PGS). Η εταιρεία PGSπλήρωσε από την τσέπη της 120 εκατομμύρια ευρώ για να πραγματοποιήσει μια τεράστια έρευνα σε μια συνολική έκταση 12.431 χιλιομέτρων. Οι Νορβηγοί «όργωσαν» το Βόρειο Ιόνιο, τις περιοχές μεταξύ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κυθήρων, Κυπαρισσίας, Πύλου και τη Νότια Κρήτη. Η ανάλυση στις φουσκάλες μεθανίου που αναδύονται στην περιοχή του Κατάκολου αποκάλυψε, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, πως κάτω από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου βρίσκονται εγκλωβισμένες ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου. «Οι φυσαλίδες των αερίων που διαφεύγουν από τον πυθμένα της θάλασσας αποτελούνται από μεθάνιο κατά 80%-90% και από υδρόθειο σε μικρότερο ποσοστό, κάτι που σημάνει πως υπάρχει πετρέλαιο – και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας, πολύ καλύτερης από αυτής των αραβικών χωρών».

«Να μην πουληθεί η ΔΕΠΑ»

«Η ύπαρξη των υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο είχε επιβεβαιωθεί με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων του Πρίνου, του φυσικού αερίου στα νότια της Θάσου, του φυσικού αερίου στην Επανομή και του πετρελαίου στο Κατάκολο, αλλά και των επιφανειακών εμφανίσεων στην Ήπειρο. Παρόλα αυτά, η πολιτική επιλογή ήταν να μην αναζητήσουμε τα κοιτάσματα αυτά για χρόνια», υποστηρίζει ο κ. Φώσκολος. Στον πρωθυπουργό μετέφερε και τις υποψίες του εξαιτίας ποιων επί τόσα χρόνια η Ελλάδα καθόταν πάνω σε ένα θησαυρό χωρίς να κάνει τίποτα. «Τώρα θα είναι έγκλημα να πουληθεί η ΔΕΠΑ στους Ρώσους, που με την ανακάλυψη των ελληνικών κοιτασμάτων βλέπουν πως μπορούν να χάσουν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους δύναμης, γιατί με αυτά τα αποθέματα η Ελλάδα πια θα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη για δεκάδες χρόνια. Η ΔΕΠΑ μπορεί να γίνει η νέα GASPROMκαι ακόμη μεγαλύτερη», αποκαλύπτει ο άνθρωπος που συνέδεσε την επιστημονική δουλειά του με αυτό που σήμερα θεωρείται πια πραγματικότητα και όχι παιχνίδι φαντασίας.
Posted: 18 Mar 2013 01:35 PM PDT

Η Τράπεζα EUROBANK το ανακοίνωσε εδώ και λίγο καιρό στην ιστοσελίδα της.

Ήδη τηλεοπτική διαφήμιση μιας από τις εν λόγω κάρτες προβάλλεται και στην τηλεόραση. 


Πέραν της τηλεοπτικής διαφημίσεως, η εν λόγω τράπεζα προωθεί τις συγκεκριμένες κάρτες της και με άλλες προωθητικές ενέργειες όπως μεταξύ άλλων «ένα μεγάλο ποπ κορν» δωρεάν. 

Επίσης στις ανωτέρω ιστοσελίδες δίδονται και άλλες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία Pay Pass καθώς και απαντήσεις σε διάφορες υποθετικές ερωτήσεις.

Συμπληρωματικά σε όσες πληροφορίες αναφέρονται εκεί θα θέλαμε να επισημάνουμε και τα ακόλουθα:

1) Η τεχνολογία PayPass σημαίνει ότι οι κάρτες με την τεχνολογία αυτή περιέχουν rfid chip. 


Στην ανωτέρω φωτογραφία μιας Αυστραλιανής ημιδιάφανης κάρτας paypass φαίνεται το rfid chip και η κεραία του.

2) Οι κάρτες αυτές είναι του τεχνολογικού πρότυπου (στάνταρντ) ISO/IEC 14443, της ίδιας δηλαδή τεχνολογίας -με chip rfid- που χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων τα βιομετρικά διαβατήρια και η Γερμανική Κάρτα του Πολίτη (δείτε εδώ ). Να αναφέρουμε εδώ ότι στα Βρετανικά διαβατήρια με την εν λόγω τεχνολογία οι κωδικοί ασφαλείας «έσπασαν» σε λιγότερο από 48 ώρες .

3) Επίσης οι κάρτες αυτές είναι της κατηγορίας EMV, για τις οποίες όμως εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφαλείας .

Μεταξύ άλλων να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Steven Murdoch και Saar Drimer έχουν καταδείξει τα προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- «είναι τόσο απλή που τους σοκάρισε». Σύμφωνα με τις επιστημονικές ανακοινώσεις τους, αυτοί που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του συγκεκριμένου συστήματος αρκεί να έχουν προπτυχιακές γνώσεις ηλεκτρονικών – γνώσεις που από παλαιότερες επιθέσεις έχει αποδειχθεί πως είναι κτήμα όσων ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Το θέμα αποτέλεσε και αντικείμενο της εκπομπής Newsnight του BBC την οποία, όσοι γνωρίζουν Aγγλικά, μπορούν να δουν εδώ.

Αλλά και άλλοι επιστήμονες έχουν καταδείξει προβλήματα στη συγκεκριμένη τεχνολογία όπως οι Andrea Barisani, Daniele Bianco, Adam Laurie και Zac Franken με σχετικές ανακοινώσεις τους σε συνέδρια. Στην πράξη θα πρέπει να αναφέρουμε την περίπτωση της Shell που αναγκάστηκε να ακυρώσει την εν λόγω τεχνολογία EMV από τις κάρτες της αφού είχαν κλαπεί περίπου 1.000.000 λίρες από πελάτες της αλλά και τη μαζική επέμβαση από εγκληματίες (;) από το Πακιστάν και την Κίνα σε αναγνώστες τέτοιων καρτών που διατέθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αφαίρεσαν από χρήστες των καρτών συνολικό ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών. Το τελευταίο γεγονός ανάγκασε τον Υπεύθυνο Εθνικής Αντικατασκοπείας των ΗΠΑ Joel Brenner, να δηλώσει  ότι «μέχρι πρότινος μόνο κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούσαν να εκτελέσουν κάτι τέτοιο. Είναι τρομακτικό».

Ύστερα από τα παραπάνω θα θέλαμε η Τράπεζα Eurobank να μας ενημερώσει:
1) Για ποιο λόγο αποφάσισε να μην ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό ότι οι εν λόγω κάρτες της περιέχουν rfid chip και την εν λόγω τεχνολογία και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες αδυναμίες που προαναφέρθηκαν;
2) Δεδομένου ότι το εν λόγω rfid chip έχει μνήμη και ως εκ τούτου βάση δεδομένων, τι είδους προσωπικά δεδομένα του χρήστη θα συλλέγει η κάρτα ανέπαφων συναλλαγών, τι χρήση θα κάνει αυτών και ποιοι ασύρματοι αναγνώστες δύνανται να λαμβάνουν γνώση αυτών των δεδομένων;
3) Εάν έχει ενημερώσει σχετικά την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ζητάμε επίσης από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να μας ενημερώσει πώς αντιμετωπίζει το θέμα των βάσεων δεδομένων των τραπεζικών καρτών με rfid chip και των συσκευών απομακρυσμένης ανάγνωσής τους. Να επισημάνουμε εδώ ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα , το 2013 έχει προγραμματιστεί ως η χρονιά εφαρμογής των ανέπαφων συναλλαγών στις τραπεζικές κάρτες.

Κλείνουμε με την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει μια απάντηση στα ανωτέρω και θα ακολουθήσουν οι δέουσες ενέργειες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


Posted: 18 Mar 2013 12:49 PM PDT

  • Ως «ηθικά ανεπίτρεπτη» και «επικίνδυνη» χαρακτηρίζει ο Πούτιν την επιβολή φόρου στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών
  • Στα σημερινά ρωσικά δημοσιεύματα δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι ο Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις αποδοχής της πρότασης των δανειστών δίχως να έχει προηγηθεί ψηφοφορία στο Κυπριακό Κοινοβούλιο

Πρακτορείο RIA Novosti 
18 Mαρτίου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

«Κατά την άποψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, μια τελική συναίνεση της κυπριακής κυβέρνησης στην επιβολή φόρου σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις ως όρου μιας συμφωνίας προκειμένου να λάβει η Κύπρος δάνειο από διεθνείς πιστωτές θα είναι άδικη, ηθικά ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Πούτιν συγκάλεσε σήμερα έκτακτη (την δεύτερη από το Σάββατο) σύσκεψη με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και συμβούλους του σε θέματα οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.


Κατά την αξιολόγηση μιας πιθανής τελικής απόφασης να επιβληθεί πρόσθετος φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, ο Πούτιν μίλησε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς, τονίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν δείγμα έλλειψης επαγγελματισμού και άκρως επικίνδυνη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι Κύπριοι καταθέτες αντέδρασαν με πανικό και έσπευσαν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα μηχανήματα αρνήθηκαν να τους δώσουν μετρητά.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στο «καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας και το σενάριο μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης».

Σημειωτέον ότι το σχέδιο «διάσωσης» δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Κύπρου. Η ψηφοφορία που αφορά στην φορολογία των τραπεζικών καταθέσεων έχει προγραμματιστεί για απόψε (το βράδυ της Δευτέρας).


Και στο βάθος… Moody's και δολάριο ΗΠΑ


Οι ρωσικές τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες στον νέο κίνδυνο που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, δεδομένου ότι, στα τέλη του 2012, είχαν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, ενώ οι καταθέσεις ρωσικών επιχειρήσεων αγγίζουν τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's, o oποίος προχθές υποβάθμισε την Κύπρο σε κατηγορία "junk".

Στο Χρηματιστήριο της Μόσχας το ρωσικό ρούβλι, αλλά και οι μετοχές, σημείωσαν σήμερα κατακόρυφη πτώση εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας των επενδυτών για τη συμφωνία «διάσωσης» της Κύπρου από το ΔΝΤ και την ΕΕ και τους φόβους για κλιμάκωση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Σήμερα στις 11:50 π.μ. ώρα Μόσχας (9:50 π.μ. ώρα Ελλάδας), το ρούβλι σημείωσε πτώση κατά 24 καπίκια έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ σημείωσε άνοδο κατά 15 καπίκια έναντι του ευρώ.

Οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent έπεσαν κατά 1,31 % στο εμπόριο το πρωί της Δευτέρας, με την τιμή του Brent να έχει διαμορφωθεί στα 108,38 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ βυθίστηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (στα 1,2903 δολάρια), ενώ την περασμένη Παρασκευή ήταν στα 1,3076 δολάρια.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να «ασφαλίσουν» τα δολάριά τους, ενώ παρατηρήθηκε σε ευρεία κλίμακα ντάμπινγκ των μετοχών υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού ρουβλίου και των ρωσικών μετοχών, μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ συμφώνησαν να προσφέρουν δάνειο ύψους € 10 δισεκατομμυρίων στην Κύπρο με αυτόματη φορολόγηση όλων των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες. 

Η προειδοποίηση Κούντριν


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν είχε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο ότι η ευάλωτη από την κρίση χρέους κυπριακή οικονομία είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτήσει μια νέα έξαρση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.



«Λόγω των χειρισμών ΔΝΤ και ΕΕ, το πρόβλημα του κυπριακού χρέους έχει πάρει έντονες διαστάσεις. Η Κύπρος δεν αποκλείεται να προκαλέσει μια επέκταση της κρίσης χρέους», είχε τονίσει τον Ιανουάριο σε συνέντευξή του ο Κούντριν.

Μετά από πιέσεις, η Κύπρος υπέβαλε επισήμως αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική στήριξη στα μέσα του 2012, με την ελπίδα ότι θα στήριζε έτσι τον τραπεζικό της τομέα, ο οποίος είχε ήδη δεχθεί πλήγμα λόγω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, καθώς οι τοπικές τράπεζες είχαν κληθεί να επιβάλουν κούρεμα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια της «εθελούσιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αποτέλεσμα των χειρισμών αυτών είναι ότι, το μικρό κράτος της Κύπρου, του οποίου το χρέος έχει πλέον αξιολογηθεί από τους τρεις μεγαλύτερους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης ως "junk", δεν είναι πλέον σε θέση να αντλεί ποσά στις διεθνείς κεφαλαιαγορές κεφαλαίων ώστε να μπορεί να καλύπτει τις δημοσιονομικές του ανάγκες.


Posted: 18 Mar 2013 12:51 PM PDT
"Τα καταστήματα στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών", αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

"Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2013 συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, με τρόπο που διαφυλάσσει στο ακέραιο τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή".
Posted: 18 Mar 2013 12:22 PM PDT
Όσο περνούν οι ώρες και η εικόνα ξεκαθαρίζει, τόσο πιο πολύ πειθόμαστε ότι η απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο έχει πολιτικά κίνητρα και όχι οικονομική λογική. Επί της ουσίας όμως, αυτό συνεπάγεται ένα επίσημο «casus belli» της Γερμανίας προς τη Ρωσία, κάτι που δεν μπορεί να περάσει έτσι…

Οι αντιδράσεις στις χρηματαγορές ανά τον κόσμο είναι βίαιες καθώς σπάει ένα «ταμπού» που ίσχυε μέχρι σήμερα και τηρούσαν όλοι απαρέγκλιτα, μέχρις ότου έρχεται η Γερμανία της Μέρκελ που είναι πλέον καταφανές ότι έχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις της και τη γεωπολιτική της βαρύτητα και κάνει το απονενοημένο… Δεν μιλήσαμε τυχαία στη βασική μας παρέμβαση στο θέμα μέχρι τώρα, για «νταβατζήδες του γεωπολιτικού τίποτα»…

Πρόκειται για μια κίνηση που θα έχει συνέπειες και δυστυχώς όχι μόνο για τους υπερφίαλους Γερμανούς, αλλά και για τον Ελληνισμό στην Ελλάδα και την Κύπρο, αφού η εμπλοκή των σχέσεων Γερμανίας και Ρωσίας είναι πολύ ευρύτερη, ενώ η πρωινή σύσκεψη κορυφής στο Κρεμλίνο αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης για όσους θέλουν να τη δουν: Η Ρωσία, ξεκάθαρα πλέον, αντιμετωπίζει τη γερμανική (με το πρόσχημα της Ευρώπης και του Eurogroup) απόφαση, ως «μη φιλική ενέργεια».

Τι ρίσκαραν οι Γερμανοί λοιπόν; Χτυπώντας «κάτω από τη μέση», με ύπουλο τρόπο τους Ρώσους τινάζεται στον αέρα πιθανότατα η συνεργασία Ρωσίας – Γερμανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, μια συνεργασία που είχε χτιστεί από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ ώστε η Γερμανία και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να παρακάμψουν τον σκόπελο της Ουκρανίας που τους προκάλεσε σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις στη μέση του χειμώνα. Η αμοιβαία αντιπάθεια της Μέρκελ με τον Πούτιν δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν.

Μέχρι σήμερα η Γερμανία διαχειριζόταν με σύνεση το πρόβλημα, όμως φαίνεται ότι θεώρησαν ότι βάζοντας στο χέρι τα πλούσια κοιτάσματα της Μεσογείου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εξ ολοκλήρου την εξάρτηση από τη Ρωσία και να εξασφαλιστούν για τις επερχόμενες δεκαετίες. Προφανώς ποντάρουν στην υποστήριξη που πιστεύουν ότι θα έχουν από την Ουάσιγκτον, ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ότι φαντάζονται, ενώ οι προσβολές στον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εντυπώσεις που άφησαν στο Κογκρέσο, εξαιρετικά νωπές…

Κι όλα αυτά, ποντάροντας στην αμερικανική υποστήριξη, ενώ συμπεριφερόμενοι με τρόπο που θα ζήλευαν και οι Ναζί πρόγονοί τους, δε δίστασαν αφενός να επιχειρήσουν να «γονατίσουν» συνολικά τον Ελληνισμό στην περιοχή για να ληστέψουν τον ορυκτό του πλούτο, αλλά και με απευθείας συνεννόηση της Μέρκελ με τον Ερντογάν, να βάλουν στο «παιχνίδι» από την πίσω πόρτα και τους νεοθωμανούς της Άγκυρας!

Την ίδια στιγμή Αθήνα και Λευκωσία διαθέτουν ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων, γενικότερα μια πολιτική ελίτ κάθε απόχρωσης η οποία αποτελεί παράγωγο της ομαδικής αυτοκαταστροφικής ηλιθιότητας πρόσδεσης άνευ όρων στο καράβι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Ελλάδα και την Κύπρο ήταν έτοιμοι να καταργήσουν – οι φελλοί – ακόμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις – αφού οι Ευρωπαίοι θα μας έλυναν όλα τα προβλήματα.

Οι ώρες που ακολουθούν είναι κρίσιμες και πολύ αμφιβάλουμε εάν οι ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία μπορούν να ξεπεράσουν το βολικό στερεότυπο που τους εξέθρεψε όλα αυτά τα χρόνια και δεν τολμούν να αρθρώσουν κουβέντα, λέγοντας ότι τα «κόλπα» που γίνονται στο Λονδίνο και στη Φραγκφούρτη ωχριούν μπροστά σε αυτά που γίνονται στη Λευκωσία. Γι' αυτό η πανάθλια γερμανική ηγεσία σπεύδει να καθησυχάσει ότι αυτό το μέτρο αφορά αποκλειστικά και μόνο την Κύπρο.

Ευτυχώς όμως τελικά, που οι διεθνείς αγορές γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις διακηρύξεις των ηλιθίων στο Βερολίνο και τραβούν τον δικό τους δρόμο, αφού αντιλαμβάνονται διαφορετικά την κατάσταση, με αμιγώς οικονομικούς όρους. Εμείς θα επανέλθουμε σύντομα με άλλες δύο παρεμβάσεις για το θέμα, καθώς γνωρίζουμε ποιοι και γιατί παρακολουθούν το «defence-point.gr». Τουλάχιστον θα έχουμε την ικανοποίηση ότι τα είπαμε εγκαίρως, όχι κατόπιν εορτής…

Posted: 18 Mar 2013 11:58 AM PDT
Οι δωρεές της Ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ προς το Πατριαρχείο καταλήγουν στην τουρκική μηχανή προπαγάνδας;

Αθήνα 1978: Αντιπροσωπεία του οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα και έχει συνάντηση με τον μακαριστό, τότε αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, από τον οποίον ζητά μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με τον (την εποχη εκείνη) αρχιδιάκο του αρχιεπίσκοπου, που παραυρέθηκε στη σύσκεψη και τα τελευταία 9 χρόνια ζει στις ΗΠΑ, ο Σεραφείμ, όχι μόνο δεν αυξάνει την οικονομική βοήθεια, αλλά την περικόπτει κατά 25%, ενέργεια που έκανε τους "άγιους" του Φαναρίου να θυμώσουν και να πιέσουν τον πρώην Αμερικής Ιάκωβο να βρει τρόπους οικονομικής τους ενίσχυσης. 'Ηταν η εποχή που άρχισαν να ενεργοποιούνται τα "τάγματα" των αρχόντων και να δημιουργούνται οι "λέσχες" των "100", δηλαδή οι ομάδες εκείνες που έδιναν (και δίνουν) 100.000 δολ. (ή 10.000 τον χρόνο) στο Πατριαρχείο με αντάλλαγμα "τίτλους".

Στα 1979, το τμήμα αρχαιολογίας φημισμένου αμερικανικού πανεπιστήμιου στη Βοστώνη, μετά από "έρευνες" κι "αποτελέσματα ανασκαφών" στα παράλια της δυτικής Τουρκίας, διαστρεβλώνει ιστορικές αλήθειες γιά τον ελληνικό πολιτισμό στην περιοχή και προσπαθεί να περάσει ακόμα και την άποψη ότι ο 'Ομηρος δεν έχει ελληνική καταγωγή και προέρχεται από την... ηπειρωτική (σημερινή) Τουρκία! Επίσης, αμφισβητούσε την δημιουργία από τους αρχαίους 'Ελληνες ναών, όπως της Εφέσσου.

Στα 1982, ο Σεραφείμ περικόπτει ακόμα 25% από την βοήθεια στο Πατριαρχείο, λέγοντας απερίφραστα στους αντιπροσώπους του: «...Πείτε στον παναγιώτατο ότι δεν μπορώ να χρηματοδοτώ ενέργειες της τουρκικής προπαγάνδας στην Αμερική, μέσω του Πατριαρχείου, γιά έδρες τουρκικές σε πανεπιστήμια... Να πάτε στον Ιάκωβο...»

Πατριάρχης ήταν την εποχή εκείνη ο Δημήτριος, που εκθείαζε την "ελευθερία" και "δημοκρατία" στην Τουρκία, με τις φοβερές εκείνες δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, όταν επισκέφθηκε τον πρόεδρο Μπους, μαζί με τον πρώην Αμερικής Ιάκωβο, το καλοκαίρι του 1990.
Η μαρτυρία του αρχιδιάκου δείχνει ότι ήταν σε γνώση της εκκλησίας της Ελλάδος και του τότε προκαθημένου της η (έμμεση) ανάμιξη του οικουμενικού Πατριαρχείου στην δημιουργία τουρκικών εδρών σε αμερικανικά πανεπιστήμια. 
Στην δεκαετία που διανύουμε οι τουρκικές έδρες αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι αντίστοιχες ελληνικές παραμένουν λίγες. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της δημιουργίας εδρών και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στις ΗΠΑ, το γεγονός της προσπάθειας 70 ακαδημαϊκών στα 1997 να παρουσιάσουν λίγο ή πολύ τους Τούρκους ως... θύματα των Αρμένιων, διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα της γενοκτονίας των Αρμένιων!

Τα παραπάνω γεγονότα, ειδικά οι πράξεις και δηλώσεις του Σεραφείμ, θεωρούνται δεδομένα. Το ερώτημα: Μέρος των χρημάτων που οι "άρχοντες" και μη Ελληνοαμερικανοί δίνουν γιά "ενίσχυση" του οικουμενικού Πατριαρχείου, μήπως παραμένει στις ΗΠΑ γιά ενίσχυση ή δημιουργία εδρών (δημιουργούνται η μία μετά την άλλη) τουρκικής προπαγάνδας σε πανεπιστήμια;

Posted: 18 Mar 2013 12:19 PM PDT
Αν δεν το ήθελε και η ελληνική κυβέρνηση το μέτρο του «κουρέματος» των καταθέσεων στην Κύπρο δεν θα περνούσε.

Γιατί η Ελλάδα δεν πρόβαλε βέτο; 
Γιατί άφησε την Κύπρο απροστάτευτη; 
Δεν γνωρίζει άραγε ο Σαμαράς και οι δορυφόροι του ότι με την απόφαση αυτή άνοιξαν την πόρτα της κόλασης για να μπούμε κι εμείς μέσα; 
Ποιος τώρα πλέον θα επενδύσει και θα καταθέσει σε κυπριακές και σε ελληνικές τράπεζες; 
Ρωτάμε ποιος;

Μια ελπίδα υπάρχει μόνο. Να αντιδράσουν οι Κύπριοι βουλευτές. Η αντίδρασή τους δεν θα σώσει μόνο τους ίδιους και την Ελλάδα από ανάλογες περιπέτειες, αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη από τις ορέξεις της επιθετικής Γερμανίας που από τη μία μεριά θέτει ιταμά τελεσίγραφα και από την άλλη ρίχνει την ευθύνη στους εκβιαζόμενους.


Σχόλιο ιστολογίου: Η απάντηση στο ερώτημα του άρθρου είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα και απολύτως σοκαριστική: Ο Σαμαράς δεν άσκησε βέτο, επειδή η Ελλάδα έχει απωλέσει την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία. Δεν μπορεί ο φερόμενος ως πρωθυπουργός να πει όχι απέναντι σε εκείνους που του δίνουν εντολές... Τόσο απλό, τόσο τραγικό. Η Ελλάδα για μία ακόμη φορά βρέθηκε με μαριονέτες στην πολιτική ηγεσία και άφησε εκτεθειμένη την Κύπρο στην μεγαλύτερη επίθεση που θα μπορούσε να δεχθεί. Εάν υπήρχε ίχνος σοβαρότητας και εντιμότητας στον Αντώνη Σαμαρά, θα είχε παραιτηθεί από την καρέκλα του πρωθυπουργού το πρωί του Σαββάτου. Αντί αυτού, προτίμησε την καρέκλα του, αφήνοντας την Κύπρο στην δολοφονικιή μέγγενη των ευρωπαίων "εταίρων". Είναι γνωστά τα παιχνίδια και οι σκοπιμότητες που επιθυμούν την εξόντωση της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας. Δυστυχώς, όμως, είναι γνωστό και το ότι τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες ελληνόφωνων και ελληνόνυμων που δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο πέρα από την ικανοποίηση των "ισχυρών" αφεντικών τους...

Posted: 18 Mar 2013 10:28 AM PDT

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση μοιάζει μ' ένα γάμο που δεν τον θέλει κανείς, αλλά όλοι φοβούνται τις συνέπειες του διαζυγίου», μου έλεγε χθές το βράδυ ένας παλιός μου καθηγητής εξ Αμερικής. Και πρόσθεσε «από όλες τις ανοησίες που μπορούσαν να κάνουν οι Γερμανοί, διέπραξαν τη μεγαλύτερη Και συνέχισε, σχεδόν εξοργισμένος, «στην Ευρώπη δεν στήνεται απλώς ένα σκηνικό κοινωνικής έκρηξης, αλλά δημιουργούνται συνθήκες που παραπέμπουν σε εμφύλιο»! Αυτό το τελευταίο ήταν σχεδόν σοκαριστικό, ακόμα και να το ακούσεις….

Η Κύπρος στο ικρίωμα
Η Κύπρος ήταν στο στόχαστρο Ευρωπαίων και Αμερικανών εδώ και  πολύ καιρό. Είτε γιατί περιέπλεκε τις σχέσεις τους  με την Τουρκία, είτε γιατί αποτελούσε έναν ελκυστικό φορολογικό παράδεισο, είτε τέλος γιατί ο Τάσος Παπαδόπουλος, το 2004, είχε τη γενναιότητα να αψηφήσει τα κελεύσματά τους, είτε για αυτά που υπαινίσσονται οι θεωρίες συνωμοσίας…
Θεώρησαν, λοιπόν, ότι για να τη …..σώσουν, έπρεπε να την τιθασεύουν. Να τη γονατίσουν, με άλλα λόγια. Να την ταπεινώσουν. Και πώς γίνεται αυτό; Ε, διαλύοντας την οικονομία της. Γιατί ποιό ήταν το ισχυρό της σημείο; Το τραπεζικό της σύστημα. Βρήκαν, λοιπόν, την αφορμή. «Η αναλογία», λέει, «καταθέσεων προς το ΑΕΠ είναι ο 7 προς 1 και πολλά κεφάλαια  που βρίσκονται εκεί, δεν μεταφέρθηκαν  με διαφανείς διαδικασίες». 
Σιγά τη διαπίστωση! Αυτό δεν το ήξεραν όταν  δεχόταν την Κύπρο στην ΕΕ; 
Δεν το έμαθαν, όταν η Κύπρος αργότερα υιοθέτησε το Ευρώ; 
 Με το σπαθί της, μάλιστα, όπως ομολογούσαν  άπαντες; 
Όσον, δε αφορά στην περίφημη… αναλογία, ας μας πούν ποιά είναι η… αναλογία καταθέσεων προς ΑΕΠ στο Λουξεμβούργο, ο Πρωθυπουργός του οποίου έως λίαν προσφάτως προήδρευε  του Eurogroup;  
Γιατί δεν ζήτησαν τον  έλεγχο προέλευσης των καταθέσεων και στο Μεγάλο Δουκάτο; 
Γιατί δεν το έκαναν ούτε στην Ιρλανδία που βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονίου;

 Παράγοντας αποσταθεροποίησης
Η φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους του συντελεστή, δεν είναι απλώς μια κακή απόφαση, αλλά μια επικίνδυνη εξέλιξη που βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Εισάγει στο τραπεζικό σύστημα έναν διαρκή «παράγοντα αποσταθεροποίησης». Γιατί οι καταθέσεις αποτελούν την «ιερή αγελάδα του τραπεζικού συστήματος». Όταν αμφισβητείται η ασφάλεια των καταθέσεων, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον, δημιουργείται και μια τάση εκροής καταθέσεων προς άλλους δημοφιλείς προορισμούς, με μεγαλύτερη ασφάλεια! Μήπως, αυτό τελικά ήθελαν οι Γερμανοί και οι… Βόρειοι σύμμαχοί τους. (Εδώ που τα λέμε και οι Νότιοι την… νήσσαν εποίησαν γιατί δεν άκουσα κανέναν να διαφωνεί. Πού ήταν ο Ολάντ, που θα άλλαζε την πολιτική της Ευρώπης;)

Αν η ΕΕ ήθελε να «ελέγξει» την ροή αδήλωτων κεφαλαίων στην Κύπρο είχε πολλούς τρόπους να το κάνει. Αν πάλι είχε αποφασίσει  να φορολογήσει τα κεφάλαια αυτά με κάποιο μεγαλύτερο συντελεστή μπορούσε, επίσης, να βρεί αποδοτικότερους τρόπους να το επιτύχει. Οχι, όμως, φορολογώντας τις καταθέσεις. Γιατί ένα τέτοιο μέτρο δεν έχει προηγούμενο και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, με άγνωστες συνέπειες. Τα πράγματα, πλέον, δεν θα είναι όπως τα ξέραμε…

 Ποιός θέλει μια τέτοια Ευρώπη;
Όμως, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα πάρει σήμερα η Κυπριακή Βουλή και της τελικής μορφής που θα λάβουν τα μέτρα, οι αποφάσεις του Eurogroup  για την Κύπρο, μας επιτρέπουν να καταλήξουμε σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.
  • Πρώτον, η  περίφημη κοινοτική αλληλεγγύη είναι για τα πανηγύρια. Όταν για να πείσεις έναν εταίρο σου χρησιμοποιείς μεθόδους μαφίας (γιατί τι άλλο αποτελούσε ο αισχρός εκβιασμός οτι η ΕΚΤ θα σταματήσει την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, αν δεν …συμμορφωθεί;), για ποιά Ένωση μιλάμε;
  • Δεύτερον, να μη ρίχνουμε πάντα τις ευθύνες στους τρίτους. Η ανεκδιήγητη διακυβέρνηση Χριστόφια, που μέσα σε μια πενταετία κατάφερε να διαλύσει την Κυπριακή οικονομία, εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον, αντί να πάρει μέτρα και να διασφαλίσει την Κυπριακή οικονομία, καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις. Εκτός και αν δολίως οδήγησε τα πράγματα στο αμήν, όπως έπραξε και ο άλλος μεγάλος φωστήρας στην Ελλάδα το 2010. Και όταν καθυστερείς να βάλεις τάξη στα του οίκου σου…αναλαμβάνουν οι Γερμανοί!
  • Τρίτον, για μια ακόμα φορά οι  Ρώσοι δεν …έρχονται ποτέ! Και στην περίπτωση της Κύπρου τα μεγέθη ήταν σχετικά μικρά και από πέρυσι, ακόμα, εκκρεμούσε το αίτημα για το δάνειο. Το γράφω αυτό γιατί και στην περίπτωση της Ελλάδος δεν είναι λίγοι που αναμένουν τον «μόσχοβο να φέρει το σεφέρι». Από τα Ορλωφικά ακόμα….
  • Τέταρτον,  όταν είσαι μικρός και αδύναμος σε αντιμετωπίζουν ως ….μικρό και αδύναμο….Και στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν ευαισθησίες. Ο Μέγας Θουκυδίδης, μας άφησε για κληρονομιά τον «Διάλογο Αθηναίων-Μηλίων», αλλά μάλλον τίποτα δεν μάθαμε και τίποτα δεν διδαχθήκαμε.
  • Πέμπτον, οι υδρογονάθρακες δεν σώζουν. Πόσο,μάλλον, όταν ακόμα δεν είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμοι. Εκτός και αν αρχίσουμε να παίρνουμε σοβαρά τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, ακόμα και στις ακραίες εκδοχές τους.
Τούτων δοθέντων, μοιραία τίθεται το ερώτημα: ποιός θέλει μια τέτοια Ευρώπη, όπου ο εκβιασμός αποτελεί επίσημη πολιτική;

 Που το πάνε τελικά;
Επειδή, θεωρώ δεδομένο ότι η  "συμμαχία των Βορείων" έχει ήδη εκτιμήσει τις συνέπειες του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο, προσπαθώ να αντιληφθώ που το πάνε:
  • α) αν η  Κύπρος συμμορφωθεί και δεχθεί, έστω κατά κάποια ηπιότερη εκδοχή, το κούρεμα των καταθέσεων, τότε δημιουργείται ένα τετελεσμένο.
  • β) αν η Κυπριακή Βουλή πεί ένα μεγάλο ΟΧΙ, τότε θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση της ΕΕ! Θα εξαναγκάσει την Κύπρο σε μια άτακτη χρεοκοπία, (οπότε πάλι θα δημιουργηθεί τετελεσμένο) ή θα αναζητήσει άλλες λύσεις;.
  • γ) αν η Κύπρος, υπό το βάρος των εξελίξεων, αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ, τότε όχι μόνο θα δημιουργηθεί προηγούμενο, αλλά θα έχει ενδιαφέρον το αν προκύψει domino effect.
Ένα πράγμα δεν ξέρει κανένας. Ποιά θα είναι  αποσταθεροποιητική λειτουργία του κουρέματος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα;
Οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση-παρέμβαση της ΕΚΤ.

 Συμπέρασμα:  Οι εξελίξεις στην Μεγαλόνησο  μας επηρεάζουν και μας αφορούν άμεσα. Όχι μονάχα γιατί πλήττεται και μάλιστα με βίαιο τρόπο ένα κομμάτι του Ελληνισμού, αλλά γιατί οι συνέπειες θα φτάσουν και σ' εμάς. Και θα είναι άμεσες. Και δυσάρεστες.

Προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποδείξει σ' εκείνη της Κύπρου τι να πράξει.  Είναι υποχρέωσή της, όμως, να στηρίξει την Κύπρο, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα, σ' οποιαδήποτε απόφαση και αν καταλήξει σήμερα το απόγευμα η Κυπριακή Βουλή.

Προσωπικά, πολύ θα ήθελα η Βουλή της Κύπρου να βρεί τη δύναμη να πεί ένα μεγάλο ΟΧΙ…


Posted: 18 Mar 2013 09:57 AM PDT
Ποιός θυμάται σήμερα, τρία περίπου χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, πως ξεκίνησε η πορεία της χώρας μας προς την καταστροφή;
Ποιός εξακολουθεί να θυμάται τα πρόσωπα και τους ρόλους που παίχτηκαν, για να μπει η Ελλάδα σε ένα σπιράλ οικονομικού (και όχι μόνο) θανάτου;
Ποιός θυμάται τι συνέβη μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια και φτάσαμε σήμερα στο σημείο να είμαστε τραγικοί θεατές της καταστροφής μας, συνεχίζοντας να επιτρέπουμε στους δημίους μας να βυσοδομούν στις ζωές μας;

Ας κάνουμε, λοιπόν, μία προσπάθεια να θυμηθούμε και τέλος, ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε ειλικρινά στο ένα και μοναδικό ερώτημα που προκύπτει από όλα όσα ζήσαμε, όλα όσα μας επέβαλαν, όλα όσα ανεχτήκαμε αφού πεισθήκαμε πως "μαζί τα φάγαμε"...

1ο Μνημόνιο:
Το πρώτο μνημόνιο ουδέποτε πέρασε από την Βουλή. Ο Παπανδρέου μαζί με τον Παπακωνσταντίνου επέβαλαν το 1ο Μνημόνιο με τον Ν.3845 στις 6 Μαΐου 2010. Η δανειακή σύμβαση που το συνόδευε, ουδέποτε συζητήθηκε! Το Σύνταγμα, που ως γνωστόν προβλέπει ότι πρέπει να ψηφιστεί από τα 3/5 της Βουλής, τουτέστιν από 180 βουλευτές, έγινε κουρελόχαρτο! Το Μνημόνιο δεν ήρθε στη Βουλή. Το νομιμοποίησαν μόνοι τους οι Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου.

2ο Μνημόνιο:
Ο Ν.4046 μπήκε στο ΦΕΚ στις 14 Φεβρουαρίου-2012 και αφορύσε: Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας. Ο νόμος αυτός πέρασε από την Βουλή στις 12-Φεβρουαρίου 2012 με 199 Βουλευτές! Θα πει κανείς «ψήφισαν 199 βουλευτές άρα τα 3/5 της Βουλής άρα το Μνημόνιο και οι δανειακές συμβάσεις είναι νόμιμες»!
Έλα όμως που δεν ψήφισαν δανειακές συμβάσεις αλλά προσχέδια δανειακών;
Αντί για ποσά, στην θέση των ποσών υπήρχαν τελίτσες (…), κενά και άλλα σχεδιάκια!!!

3ο Μνημόνιο:
Έρχεται στις 12-12-2012 με την ΠΝΠ ΦΕΚ 240/Α: Έγκριση των Σχεδίων των Συμβάσεων Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΤτΕ, με τίτλο «Σύμβαση Διευκόλυνσης Διαχείρισης Υποχρεώσεων ΣΙΤ» και της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΤτΕ, με τίτλο «Διευκόλυνση αποπληρωμής Τόκων Ομολόγων», παροχή εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή των Συμβάσεων και άλλες επείγουσες διατάξεις.
Πέρασε την 15η Ιανουαρίου 2013 με 166 Βουλευτές ο Ν.4111/2013 κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έγκριση των Σχεδίων των Συμβάσεων Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΤτΕ, με τίτλο «Σύμβαση Διευκόλυνσης Διαχείρισης Υποχρεώσεων ΣΙΤ» και της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΤτΕ, με τίτλο «Διευκόλυνση αποπληρωμής Τόκων Ομολόγων», παροχή εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή των Συμβάσεων» και άλλες επείγουσες διατάξεις.

Και η τελική απορία για προβληματισμό, όσων μπορούν ακόμη να σκέφτονται ελεύθερα και χωρίς να επηρεάζονται από τα σκουπίδια της προπαγάνδας:
Πού πήγαν οι 180 ψήφοι που απαιτούσε ο νόμος;

Ακρίτας

Σχόλιο ιστολογίου: Ίσως αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απαντήσουν οι πολιτικές πόρνες που διαφεντεύουν χώρες και που συμπεριφέρονται στους πολίτες σαν να ήταν ζώα...
Posted: 18 Mar 2013 09:20 AM PDT
Αυτό θα πει θεραπεία-σοκ. Οχι αυτά τα ξενέρωτα της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, όπου χρειάστηκαν 2-3 μνημόνια και άλλα τόσα μεσοπρόθεσμα, χώρια τα χαράτσια και οι έκτακτες εισφορές, μέχρι να μαζευτούν τα χρήματα για να εξοφληθούν οι ξένοι τραπεζίτες και οι δανειστές. Εδώ έχουμε μια και μόνο, κίνηση, αλλά αποτελεσματική: μπουκάρεις στις τράπεζες και παίρνεις κατευθείαν τα λεφτά των καταθετών. Το 6,7% όσων έχουν καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και το 9.9%(ούτε 10% δηλαδή) όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ.

Τώρα γιατί επειδή δύο τράπεζες της Κύπρου βρέθηκαν εκτεθειμένες (στα ελληνικά ομόλογα) πρέπει να την πληρώσουν όλοι οι καταθέτες-Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και δη Ρώσσοι στην συγκεκριμμένη περίπτωση- σε όλες τις τράπεζες της χώρας, αυτό μόνο ο Σόιμπλε και οι υποτακτικοί του στο eurogroup το ξέρουν. Ακόμη και ο economist βγήκε χθες από τα ρούχα του. "Δεν υπάρχει καμία ηθικό έρεισμα για να την πληρώνουν οι Κύπριες χήρες( μικροκαταθέτες) αλλά να μην αγγίζονται οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και όσοι επένδυσαν σε κρατικά ομόλογα, όπως φαίνεται να συμβαίνει εδώ," σχολίαζε το βρετανικό περιοδικό στο άρθρο του για την "άδικη, κοντόφθαλμη και αυτοκαταστροφική" συμφωνία.
Η χωρίς προηγούμενο απόφαση του eurogroup παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν μπορεί να σταθεί σε διεθνές ή ευρωπαικό δικαστήριο. Η νεοφιλελεύθερη συμμορία των Βρυξελλών δηλώνει πλέον έτοιμη να κατάσχει και ατομικές περιουσίες, γιατί περί αυτού πρόκειται.  Η έννοια της συλλογικής τιμωρίας- μιας χώρας ή ένος πληθυσμού για τις πράξεις μεμονομένων ατόμων, οι Γερμανοί κάτι ξέρουν από τέτοιες πρακτικές- αναβαθμίζεται. Αν η Ελλάδα υπήρξε το πειραματόζωο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας στην ευρωζώνη, η Κύπρος μετατρέπεται στο νέο πειραματόζωο της συλλογικής τιμωρίας και της ανοιχτής ληστείας.
Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωζώνης, μετά αυτήν την επαίσχυντη συμφωνία. Η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν χρησιμοποιηθεί, αντί για την κλοπή των καταθέσεων, οι Μηχανισμοί Σταθερότητας που υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κρίσης, όπως η κυπριακή. Μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη σε καταθέσεις σε ευρώ και στο ίδιο το νόμισμα, όταν υπάρχει πλέον προηγούμενο κουρέματος καταθέσεων σε μια χώρα της ευρωζώνης; Πόσο θα επηρεάσει τον ρημαγμένο νότο και την κρίση στην ευρωζώνη, που έδειχνε κάπως να καλμάρει, η κυπριακή σεισμική δόνηση;
Νέοι φόροι για τους πολίτες, απώλεια δημόσιας περιουσίας ("Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να επιταχύνουν τις προσπάθειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων", γράφει η απόφαση), υψηλότεροι φόροι για τις ξένες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα προτιμούσαν την Κύπρο για την χαμηλή φορολογία της: η χώρα μπαίνει στο γνωστό φαύλο κύκλο μέτρα λιτότητας-ύφεση-νέα μέτρα και το προηγούμενο της υφαρπαγής των καταθέσεων διώχνει εταιρείες και επενδυτές. Το πολιτικό της σύστημα απειλείται με κατάρρευση, παραβιάζοντας βάναυσα τις προεκλογικές του υποσχέσεις, 2 εβδομάδες μετά τις εκλογές. Με την συμφωνία, ένα νησί κομμένο στα δύο, όπως η Κύπρος, μπαίνει σε μια πορεία που οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή.
"Είτε να επιλέξουμε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετήρια επανεκκίνησης της οικονομίας μας",δήλωνε χθες ο νεοεκλεγμένος Κύπριος πρόεδρος, παίζοντας την ηχώ του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά. Ξεχνώντας βέβαια να εξηγήσει γιατί διαβεβαίωνε τους ψηφοφόρους μόλις 15 μέρες πριν, ότι δεν πρόκειται να γίνει-και να αποδεχθεί ο ίδιος- κανένα κούρεμα καταθέσεων.  Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει- και τα παπαγαλάκια διαδίδουν- ότι εκβιάστηκε για να υπογράψει, αυτά που είχε ορκιστεί ότι δεν θα υπεγραφε. Αν είναι έτσι, θα έπρεπε να παραιτηθεί. Τώρα, η περίπτωση του θα μείνει στην ιστορία ως κλασσικό παράδειγμα πολιτικής απάτης.
Οι Κύπριοι βουλευτές και τα κόμματα έχουν ακόμη περιθώριο να πουν το μεγάλο όχι. Διαφορετικά, αν θέλουν να μάθουν το μέλλον, ας ρίξουν μια ματιά στην Αθήνα.
Posted: 18 Mar 2013 08:45 AM PDT

  • Με αποφάσεις που παραβιάζουν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, οι ληστοσυμμορίτες των Βρυξελλών αποκαλύπτουν την ανηθικότητά τους και -για πρώτη φορά- επιδεικνύουν τις πραγματικές τους δολοφονικές διαθέσεις κατά των λαών
Aυτό που έγινε στην Κύπρο με την ξαφνική αρπαγή καταθέσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ονομάστηκε "φορολόγηση", δεν είναι απλά "πρωτοφανές". Είναι η απόδειξη ότι από εδώ και μετά, στο σκληρό παιχνίδι που παίζει ο καπιταλισμός για τη σωτηρία του δεν υπάρχουν κανόνες. Ολα μπορούν να συμβούν και μάλιστα απροειδοποίητα από τη μια στιγμή στην άλλη, και μάλιστα ενώ μόλις λίγο πριν τα πιο επίσημα στόματα, όπως το στόμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να έχουν διαβεβαιώσει και "εγγυηθεί" ότι δεν πρόκειται να συμβούν.
Αυτό που έγινε δεν ήταν παρά η νομιμοποίηση μιας νέας τρομακτικής πρακτικής. Δόθηκε νόμιμα το δικαίωμα στην Τρόικα, με απόφαση του eurogroup, να αρπάζει αν το θεωρήσει αναγκαίο, όποιο κομμάτι ιδιωτικής ή Δημόσιας περιουσίας θέλει, κάποιο Σάββατο πρωί με τη δροσούλα.
Και γι αυτό δε χρειάζεται φυσικά η άδεια και η συναίνεση κανενός! Ένας εκβιασμός είναι αρκετός. Η ίσως μια "συνεννόηση" με κάποιους λίγους "αρμόδιους συνομιλητές" είναι αρκετή!
 
Η Δημοκρατία τους ξεβρακώθηκε για άλλη μια φορά. Με την απόφαση του eurogroup του Σαββάτου απόδειξαν στην πράξη, και το πέταξαν στα μούτρα όλου του κόσμου, ότι η Δημοκρατία της Ε.Ε. και τα περίφημα ιδεώδη τους δεν είναι τίποτα άλλο από  μια στυγνή δικτατορία του κεφαλαίου που δε δίνει δεκάρα αν θα τηρηθούν ή όχι τα προσχήματα.
Με την απόφαση αυτή προειδοποίησαν τους πάντες ότι είναι ικανοί για όλα όταν κρίνουν ότι το σύστημά τους βρίσκεται σε κίνδυνο.
Είπαν απλά σε όλους ότι αυτός ο κόσμος είναι δικός τους και θα τον κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να ρωτάνε τη γνώμη κανενός.
Όποιος μετά και από αυτό εξακολουθεί να τους εμπιστεύεται, φορώντας τα κατάμαυρα γυαλιά του φόβου του έτσι ώστε να μην ενοχλείται από την αλήθεια που καίει και τυφλώνει όλο και περισσότερο, ας ξέρει τουλάχιστον ότι κάποια στιγμή θα το μετανοιώσει πικρά. Αργά ή γρήγορα  θα χτυπήσουν και τη δική του πόρτα και θα του ζητήσουν τα πάντα. Ακόμη και την ίδια του τη ζωή ή τη ζωή των παιδιών του με ένα γενικευμένο πόλεμο.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει φυσικά καμιά αμφιβολία ότι όποτε το κρίνουν σκόπιμο, αν για παράδειγμα υπάρχει κάπου καποια "απόκλιση" από στόχους, τό ίδιο θα κάνουν και εδώ και αλλού.
Εννοείται ότι όποιος έχει ελάχιστη λογική στο κεφάλι του ξέρει ότι οι διαβεβαιώσεις τους, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος (για τράπεζες και καταθέσεις) και ότι έχουν διασφαλιστεί τα πάντα, δεν αξίζουν τίποτα.
Και εξηγώ πολύ σύντομα το γιατί:
  1. Δεν ήταν κανεις έτοιμος για κάτι τέτοιο αφού έπρεπε οπωσδήποτε η κίνηση να κρατηθεί όσο πιο μυστική γινόταν.
  2. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια, όπως θα  έπρεπε, το πως μπορούν να "απορροφηθούν"  3 κυπριακές τράπεζες από κάποιο τραπεζικό ίδρυμα όπως γενικόλογα και πρόχειρα ειπώθηκε. Τώρα το ψάχνουν χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει αυτό, τι κόστος έχει στην πράξη και αν είναι εφικτό. Γι αυτό άλλωστε συζητούν για το ΤΤ που είναι η "πιο κρατική" τράπεζα και μπορούν να επιβάλουν κάτι τέτοιο. Eίναι μάλιστα εντελώς γελοίο αυτό που άκουσα στο ΡΙΚ ότι κάποια τράπεζα μπορεί "να αναλάβει προσωρινά τις 3 τράπεζες"!
  3. Ο καπιταλισμός όπως είναι γνωστό μπορεί με τη μεγαλύτερη ευκολία να επιτεθεί στον ίδιο του τον εαυτό αν δει ότι μπορεί να έχει κάποιο βραχυπρόθεσμο κέρδος. Και αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν ανάγκη από κάποιο βραχυπρόθεσμο κέρδος, ενώ και από τους άλλους κανείς δεν απεχθάνεται την κερδοσκοπία. Είναι σίγουρο ότι αυτή τη στιγμή ασκούνται πιέσεις σε "οίκους" και κερδοσκόπους να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν κερδοσκοπικά την κατάσταση που δημιουργείται. Με λίγα λόγια κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν οι αγορές και οι κερδοσκόποι που μπορούν πολύ εύκολα να σπείρουν τον πανικό αν το θελήσουν. 
  4. Με την κίνηση αυτή το eurogroup έστειλε ένα πολύ λάθος μήνυμα στους καταθέτες και τους "επενδυτές" γεμίζοντάς τους με αβεβαιότητα σε μια πολύ κακή και επικίνδυνη στιγμή. Αυτό δεν μπορεί παρά να έχει άμεσα αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα.
  5. Η Ρωσία είναι φυσικά εξοργισμένη από αυτό που έγινε που στρέφεται εναντίον πολλών Ρώσων επενδυτών και πολιτών που ενεργοποιούνται στο νησί και κινούν την Κυπριακή οικονομία. Μια πρώτη εκτίμηση μιλάει για 3,5 δις χαμένα για τους Ρώσους. Αν αυτό είναι το 10% των ρωσικών κεφαλαίων(35δίς;) καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί να προκληθεί.
  6. Είναι σίγουρο από όλα τα παραπάνω, τα οποία φυσικά είχαν υπ'όψη τους αυτοί που αποφάσισαν την κίνηση, ότι πρόκειται για επικίνδυνη κίνηση πανικού που θα προτιμούσαν ίσως να την έχουν αποφύγει.
Οι λύσεις όμως εντός του συστήματος μοιάζουν να λιγοστεύουν και το σύστημα είναι αναγκασμένο να γλιστράει σε βίαιες "λύσεις" και στη βαρβαρότητα.
Είναι ολοφάνερο ότι το σύστημά τους  κρέμεται πλέον από πολύ λεπτές κλωστές που όταν σπάσουν μπορούν να  σαρώσουν επικίνδυνα χώρες, οικονομίες, λαούς και ζωές. 
Πηγή giorgossarris

Posted: 18 Mar 2013 08:20 AM PDT
Γράφει ο Γιώργος Τσακίρης

Το Δίλημμα του Σκαντζόχοιρου, γνωστό επίσης και ως Δίλημμα του Ακανθόχοιρου, είναι μια αναλογία των προκλήσεων που φέρει η ανθρώπινη (και όχι μόνο) οικειότητα.
Περιγράφει μια κατάσταση όπου μια ομάδα σκαντζόχοιρων προσπαθούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο για να μοιραστούν θερμότητα μια κρύα ημέρα. Ωστόσο, όταν το πραγματοποιήσουν, είναι αναπόφευκτο να τραυματίσουν ο ένας τον άλλο με τα αιχμηρά τους αγκάθια. Κατά συνέπεια πρέπει να απομακρυνθούν. Παρόλο που όλοι μοιράζονται την επιθυμία για αμφίδρομη επικοινωνία, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί για … ευνόητους λόγους.

Τόσο ο Αρθούρος Σοπενχάουερ όσο και ο Σίγκμουντ Φρόυντ χρησιμοποίησαν αυτή την αναλογία για να περιγράψουν το πώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία περιέρχεται ένα άτομο, όταν καλείται να αναπτύξει κάποια σχέση με άλλα. Το δίλημμα του σκαντζόχοιρου υπονοεί ότι παρά την καλή θέληση, η ανθρώπινη οικειότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αμφίδρομη βλάβη, και ως αποτέλεσμα προκύπτει σκεπτικισμός και ρηχές σχέσεις.

Φυσικά, η ανωτέρω περιγραφόμενη αναλογία, ισχύει και στις περιπτώσεις ατελούς συνεργασίας μεταξύ κρατών, όπως (πχ) η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κι αυτό διότι είναι πλέον περισσότερο από εμφανές ότι οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Ευρωζώνη, μία συνεργαζόμενη δηλαδή κοινότητα Κρατών Μελών, έχουν απαξιωθεί στον μέγιστο βαθμό.

Ο κατευθυνόμενος από το χρηματοπιστωτικό σύστημα,αλλά –συγχρόνως – και τόσο έμφυτος στη συλλογική συνείδηση, ηγεμονισμός της Γερμανίας με τη συμπαράσταση των κάθε λογής συμμάχων της, καθιστά την ειλικρινή προσπάθεια όλων των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης για μία στενότερη συνεργασία με αμφίδρομα οφέλη, σχεδόν αδύνατη.

Όσα Ευρωπαϊκά Συμβούλια κι αν συνέλθουν, όσα Eurogroup κι αν συνεδριάσουν, κάθε φορά, το φαινόμενο του «Διλήμματος του Σκαντζόχοιρου» θα κάνει την εμφάνισή του.

Η μόνη περίπτωση για να πετύχει το εγχείρημα της υγιούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών των ανωτέρω Οργανισμών, είναι το να απεκδυθούν οι ισχυροί τα «όπλα-αγκάθια» τους και να προσεγγίσουν τους, κατ' ευφημισμόν σήμερα, συνεργάτες-συνεταίρους τους, με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και όχι προσπάθεια επιβολής των απόψεών τους.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, το όλο εγχείρημα θα καταρρεύση με πάταγο, αφήνοντας εκτεθειμένους στις συνειδήσεις των λαών τους (και όχι μόνο), εκείνους ακριβώς που τα τελευταία –τουλάχιστον – χρόνια, με κάθε πράξη ή λόγο τους, επιδιώκουν ή προκαλούν αυτήν ακριβώς την κατάληξη.

Posted: 18 Mar 2013 07:57 AM PDT

  • Νέες προοπτικές από την ίδρυση Ελληνο-κουβετιανού Επιμελητηρίου
  • Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο πλευρών βρίσκονται οι επενδυτικές και τουριστικές δραστηριότητες
Άνοιγμα στην Ελλάδα κάνει το Κουβέιτ, εκφράζοντας την βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς έρχεται σε μία στιγμή που η Ελλάδα αναζητά συμμάχους και επενδύσεις για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στο οποίο έχει βυθιστεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Κουβέιτ σηματοδοτείται από την ίδρυση μέσα στις επόμενες ημέρες του Ελληνο-κουβετιανού Επιμελητηρίου, που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση και θα ανοίξει νέους δρόμους σε επίπεδο οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.
Καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών παίζουν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κουβέιτ Θ. Θεοδώρου και ο πρέσβης του Κουβέιτ στην Ελλάδα Raid Al Rifai.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο πλευρών βρίσκονται οι εμπορικές, επενδυτικές και τουριστικές δραστηριότητες, ενώ σημαντική ώθηση σε όλες τις σχεδιαζόμενες δράσεις θα φέρει η απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.
Προτεραιότητα στα σχέδια του Επιμελητηρίου θα είναι η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.
Η αγορά του Κουβέιτ είναι αναπτυσσόμενη και αποτελεί ευκαιρία για την σύναψη τουριστικών και επαγγελματικών συνεργασιών για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει πολύ μικρό ποσοστό της συγκεκριμένης ελπιδοφόρας αγοράς, καθώς πρόκειται για μία χώρα τριών εκατομμυρίων κατοίκων με πλούσια οικονομία, εκ των οποίων τα 2,5 εκατομμύρια πραγματοποιούν τρία έως τέσσερα ταξίδια τον χρόνο, τόσο για καλοκαιρινές όσο και για χειμερινές διακοπές.
Βασικοί τους προορισμοί είναι οι αραβικές και ασιατικές χώρες, με έμφαση στην Τουρκία, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, αλλά και Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία). Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από ένα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου target group. Μεγάλες ευκαιρίες ανοίγονται και στο επίπεδο των εμπορικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στα αγροτικά, γαλακτοκομικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, αλλά και στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών.

Αναγεννημένη χώρα
Το σημερινό Κουβέιτ σε τίποτε δεν θυμίζει την κατεστραμμένη χώρα που άφησε πίσω του ο πόλεμος του Κόλπου. Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια από την εισβολή των σανταμικών δυνάμεων για να κατορθώσει το Κουβέιτ να επουλώσει τις κοινωνικές και οικονομικές πληγές του. Ήταν μία περίοδος μεγάλης προσπάθειας και μεθοδικής εργασίας τόσο της ηγεσίας υπό τον Σεΐχη Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ, όσο και του πληθυσμού, ώστε να αναγεννηθεί το κράτος από τις στάχτες του πολέμου και όχι μόνο να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, αλλά να βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή των χωρών του Κόλπου αλλά και της ευρύτερης περιοχής που χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και οικονομική ευρωστία.
Το επίτευγμα δεν ήταν αυτονόητο και απαίτησε πολύ προσεκτικούς χειρισμούς ώστε να διατηρηθεί η πολιτική και κοινωνική ισορροπία μετά την σκληρή εμπειρία της κατοχής, που μπορούν «από πρώτο χέρι» να καταλάβουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.
Είναι και αυτό άλλωστε ένα στοιχείο που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες και τους δύο λαούς.

Σήμερα στο Κουβέιτ όλες οι δράσεις, όπως είναι ευνόητο, στρέφονται γύρω από τα θέματα του πετρελαίου και της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όμως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η υγεία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας του.
Η στέγαση των πολιτών και τα έργα υποδομής οδήγησαν στην διαμόρφωση σημαντικού αναπτυξιακού προγράμματος που αποσκοπεί μέχρι το 2030 να φέρει τη χώρα μεταξύ των πιο σύγχρονων κρατών του κόσμου. Όσον αφορά το πετρέλαιο, που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας του, το αραβικό κράτος για 14η συνεχή χρονιά είχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του, λόγω της αυξημένης παραγωγής και των ανοδικών τιμών του «μαύρου χρυσού», ενώ η κυβέρνηση στα τέλη της περασμένης χρονιάς ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 δις. δολαρίων για την επόμενη πενταετία, με στόχο την αύξηση της παραγωγής από 3 εκατομμύρια βαρέλια που είναι σήμερα, σε 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Παράλληλα σχεδιάζεται η κατασκευή διυλιστηρίου χωρητικότητας 615.000 βαρελιών, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των τριών υφιστάμενων διυλιστηρίων, έργο προϋπολογισμού 30 δις. δολαρίων.

Η χώρα του Κόλπου ήταν ίσως η πρώτη που από τη δεκαετία του '60 ανέδειξε την εξωστρέφεια ως τρόπο εξασφάλισης εσόδων για τις επόμενες γενιές από τα έσοδα του πετρελαίου. Μακροχρόνια επενδυτικά προγράμματα εξασφαλίζουν την ευμάρεια των επερχόμενων γενιών, διότι η ηγεσία του Κουβέιτ πολύ γρήγορα κατανόησε ότι οι ενεργειακοί πόροι έχουν όριο, όσο και αν φαίνονται απεριόριστοι.
Επίσης, η αγορά και οι αιθέρες του Κουβέιτ είναι ανοιχτοί σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με τον όρο ότι ο ξένος επενδυτής σέβεται και αποδέχεται το νομικό πλαίσιο, που εφαρμόζει η χώρα έναντι των ξένων επενδυτών και εργαζομένων.

Το Εμιράτο ανοιχτό για Ελληνικές επιχειρήσεις
Μεγάλες ευκαιρίες σε κατασκευές και υγεία
Στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, όπου η ύφεση έχει γονατίσει την αγορά και έχει οδηγήσει σε περιδίνηση όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, η περίπτωση του Κουβέιτ αναδεικνύεται σε μία πρώτης τάξης ευκαιρία που δίνει διέξοδο σε αυτό που αναζητούν τώρα περισσότερο από ποτέ οι Ελληνικές επιχειρήσεις: να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, μέσω της ανάπτυξης, των εξαγωγών και της υλοποίησης επενδυτικών projects σε χώρες που δεν επηρεάζονται από τις συνθήκες οικονομικής καθίζησης.

Το Κουβέιτ προσφέρει ευκαιρίες για επιχειρηματικές δράσεις σε σχεδιασμό μικρής και μεγάλης κλίμακας. Προοπτική και επιδίωξη από την πλευρά της ηγεσίας της αραβικής χώρας είναι να προωθηθούν πολλά έργα υποδομών, κατασκευών, νοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά και η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις που καλύπτουν μεγάλο μέρος της απαιτούμενης επένδυσης.
Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για μεγάλες και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα ή γι αυτές που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Παράλληλα, όμως, με την κατάλληλη προετοιμασία, στην οποία βασικό ρόλο θα διαδραματίσει και το Ελληνο-κουβετιανό επιμελητήριο, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ενίσχυση της χειμαζόμενης σήμερα ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Για να είναι βέβαια η Ελλάδα παρούσα σε αυτές τις ευκαιρίες, χρειάζεται και ενεργοποίηση της κυβέρνησης. Παράγοντες που γνωρίζουν, τονίζουν ότι απαιτούνται αξιόπιστες προτάσεις και θεμελίωση σταθερών και αξιόπιστων σχέσεων με συγκροτημένα βήματα σε ταχύτατους ρυθμούς, επειδή «οι ευκαιρίες δεν περιμένουν, διότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός εξαιτίας των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων».
Η Ελληνική εξωστρέφεια και η επιχειρηματικότητα αξίζει να επικεντρωθεί σε αυτή την περιοχή που αποτελεί το «μάτι» στην αραβική χερσόνησο, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο προς τα βόρεια κράτη της περιοχής, ιδιαίτερα μετά τις βελτιούμενες σχέσεις με το Ιράκ, διαθέτοντας σημαντικές πύλες εισόδου, με 5 σημαντικά λιμάνια και 7 αεροδρόμια.

Πηγή εφημ. "Deal News"
Posted: 18 Mar 2013 06:55 AM PDT
Με την λανθασμένη απόφαση που οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Brothers και άναψε το φιτίλι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συγκρίνει τη φορολόγηση καταθέσεων στην Κύπρο, ο αρθρογράφος του Forbes Eamon Fingleton.

"Όλοι συμφωνούν ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Hank Paulson, χειρίστηκε λάθος την υπόθεση της Lehamn το 2009, ωστόσο είχε δικαιολογία. Είχε πανικοβληθεί από τις ραγδαίες εξελίξεις και δεν είχε χρόνο για να σκεφτεί δεύτερη φορά. Στην ίδια θέση βρέθηκαν οι -καθοδηγούμενοι από τη Γερμανία- Ευρωπαίοι αξιωματούχοι,ψάχνοντας λύση για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών. Με μια διαφορά. Ενώ είχαν χρόνια για να σκεφτούν και είχαν και την εμπειρία από την διάσωση της Ελλάδας, έκαναν την χειρότερη και πιο ανεύθυνη επιλογή όσον αφορά της τράπεζες από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα" σημειώνει ο αρθρογράφος.

Ο Fingleton κατακεραυνώνει τους Ευρωπαίους σημειώνοντας ότι αποδυνάμωσαν τον βασικό πυλώνα της ισχύος των τραπεζών, ο οποίος είναι η ασφάλεια των καταθέσεων. Καταθέτες που είχαν χρήματα στις τράπεζες, τα βλέπουν να "κουρεύονται" κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις (φυγή καταθέσεων) στις τράπεζες όλης της ΕΕ και όχι μόνο στις τράπεζες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

"Ας μιλήσουμε απλά. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση στην Ευρώπη την έχει η Γερμανία, που με την επιμονή της στις πολιτικές λιτότητας στρέφει το μαχαίρι στις πληγές των χωρών που έχουν πρόβλημα" σημειώνει ο αρθρογράφος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία πιέζει τους Γερμανούς να χαλαρώσουν λίγο τα προγράμματα περικοπών, που έχουν επιβάλλει στην Ευρωζώνη.

Ο Fingleton, καταλήγει κάνοντας έκκληση στον Ομπάμα να επέμβει και ουσιαστικά να τραβήξει το αυτί της Μέρκελ.

"Είναι η ώρα να κάνει το Call στη μπλόφα της Μέρκελ" σημειώνει χαρακτηριστικά.




Posted: 18 Mar 2013 06:15 AM PDT

Γεννήθηκα σε μία οικογένεια φιλο-δυτικών. Μορφώθηκα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα φιλο-δυτικό. Δέχθηκα μηνύματα από ένα σύστημα «ενημέρωσης» (ή, μήπως, «προπάγάνδας»;) φιλο-δυτικό. Δούλεψα σε ένα κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον φιλο-δυτικό.
Κατά συνέπειαν, δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς από το ότι ήμουν φιλο-δυτικός. (Προσέξ' τε το «ήμουν»!)

Ως φιλο-δυτικός είχα μάθει ότι:
Κατά την Επανάσταση του 1821 κατά των Τούρκων, την κρίσιμη στιγμή, η Δύση μας βοήθησε εμάς του Έλληνες ν' αποτινάξουμε τον τουρκικό ζυγό. Έμαθα για τους Φιλέλληνες. Όι Δυτικοί μας βοήθησαν να αποτινάξουμε τον γερμανικό ζυγό (ο οποίος ήταν δυτικός, αλλά αυτό δεν το τονίζει κανείς!). Οι Δυτικοί μας βοήθησαν να σωθούμε από τον σλαβο-κομμουνισμό. Οι Δυτικοί μας έδωσαν χρήματα για να ορθοποδίσουμε μετά την γερμανική (δηλαδή, Δυτική) κατοχή και τον αποκαλούμενο, στην αρχή, «κομμουνιστο-συμμοριτοπόλεμο» και μετά «Εμφύλιο πόλεμο». Η Δύση ήταν η κοιτίδα του πολιτισμού, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της ευημερίας, του κοινωνικού κράτους προνοίας, της ηθικής. Η Δύση αντιπροσώπευε το «δέον», την «ουτοπία», την «πρόοδο», τον «πολιτισμό», αντιπροσώπευε κάθε τι το θετικό και άξιο λόγου.

Επίσης έμαθα ότι πέραν της Δύσης δεν μπορούσαν αλλού να βρεθούν αυτά τα θετικά. Ούτε στην Ανατολή, ούτε στην Ελλάδα. Ο,τιδήποτε το Ελληνικό προβαλλόταν ως αντι-δυτικό, άρα οπισθοδρομικό, ανάξιο λόγου, βρώμικο, αναξιοπρεπές, «χωριάτικο», «επαρχιώτικο», καταπιεστικό και Ανατολικό.

Γι' αυτό και χαιρέτησα, μαζί με πάρα πολλούς άλλους Έλληνες, την είσοδο της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ, τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Είχα πεισθεί ότι η κατά τα προαναφερόμενα αγιογραφημένη Δύση, μέσω του ημίσεώς της που λέγεται «Ευρώπη» και ταυτίζεται με την «Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)», θα εξασφάλιζε την Ελλάδα μας και από τους Τούρκους και από επίορκους Έλληνες στρατιωτικούς, που θα τολμούσαν να αμφισβητήσουν την ηγετική θέση των Καραμανλήδων, Παπανδρέου και Μητσοτάκηδων, και όλων των παρατρεχάμενών τους. Βλέπετε, δεν είχα καταλάβει ότι για την Δύση δημοκρατία σημαίνει πως οπωσδήποτε αυτοί πρέπει να κυβερνάν ελέω Δύσης. Επίσης είχα πεισθεί ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΟΚ, μετά ΕΕ, θα εξασφάλιζε και την ευημερία και το κοινωνικό κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι έβλεπα τα πράγματα και όταν με έφεραν το ευρώ και αποχαιρετήσαμε την δραχμή.
Και φτάσαμε στο σήμερα.
Και κατάλαβα ότι με τάϊζαν προπαγάνδα τόσα χρόνια, για να εγκαθιδρύσουν την χειρότερη μορφή Κατοχής, την νέα Φραγκοκρατία.

Γι' αυτό και πλέον δεν είμαι φιλο-δυτικός. Τους Ταλιμπάν δεν τους θέλω καθόλου, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν ικανοποιούμαι βλέποντας ότι έχουν στριμώξει την Δύση. Τους Ρώσσους (με δύο «σ») δεν τους εμπιστεύομαι ακόμα (προσέξ' τε το «ακόμα»), αλλά πλέον δεν ανατριχιάζω στη ιδέα ότι μπορεί να γίνουμε σύμμαχοί τους.

Και, κυρίως, άρχισα να εκτιμώ κάθε τι το Ελληνικό από το τσίπουρο, τέρμα το ουΐσκυ, μέχρι τον ήχο της φλογέρας του τσομπάνου. 
Κι επειδή άρχισα να εκτιμώ κάθε τι το Ελληνικό ορισμένοι με λένε «εθνικιστή»! 
Αν συνεχίσουν έτσι, σίγουρα θα με πείσουν κι' εμένα, οπότε δεν θα μου αφήσουν άλλη επιλογή από τον συμπαραταχθώ με την «Χρυσή Αυγή», ιδίως εάν η «Χρυσή Αυγή» με πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τους εγκληματίες Γερμανούς (Δυτικούς) της εποχής του Χίτλερ (ίσως και όχι μόνον).

Καλή Σαρακοστή! Και μην ξεχνάμε ότι μετά την Σαρακοστή ακολουθεί η Ανάσταση!

Posted: 18 Mar 2013 06:12 AM PDT

Μόσχα: Η Ρωσία θα αναγκαστεί να εισαγάγει «διορθώσεις» στις σχέσεις της με την Κύπρο σε περίπτωση, που επιβληθεί από το κράτος αυτό δασμός στις τραπεζικές καταθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

«Φυσικά πρέπει να βγάλουμε από την εξέλιξη αυτή ορισμένα συμπεράσματα, διότι έχουμε τις δικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εισαγάγουμε κάποιες διορθώσεις στη θέση μας, κατανοώντας ότι συνολικά είναι επιθυμητό τα χρήματά μας να φυλάσσονται σε ρωσικές τράπεζες», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Προηγουμένως ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την επιβολή παρόμοιου φόρου ως «κατάσχεση ξένων χρημάτων», κάνοντας λόγο για εξαιρετικά «παράξενες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ και εννοώ την Κύπρο».

Posted: 18 Mar 2013 05:55 AM PDT
Mε άγριες διαθέσεις καταφθάνουν στην Κύπρο με ιδιωτικά τζετ Ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτή τη στιγμή επικρατεί έντονη κινητικότητα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής μπροστά στον τρόμο των εξελίξεων οι Κύπριοι αναβάλουν την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφρία στη Βουλή!
Οι Ρώσοι απειλούν να βυθίσουν το νησί!
Διάχυτος είναι ο φόβος στο νησί καθώς οι Ρώσοι καταφθάνουν κουβαλώντας μαζί τους ένα στρατό από μπράβους-σωματοφύλακες-μαφιόζους. Ποιος διευθυντής τράπεζας θα τολμήσει να κουρέψει τα λεφτά του Ρώσου όταν θα τον σημαδεύουν ένα σκασμό Καλάσνικωφ. Κόλαση.
Γι αυτό το λόγο θα εκδοθεί διάταγμα από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να παραμείνουν κλειστές αύριο οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες από το Προεδρικό.
Η απόφαση αυτή δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις, αναφέρουν οι πληροφορίες, αφού έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ιδιωτικών τζετ Ρώσων καταθετών.
Εικάζεται ότι οι αφίξεις αυτές έχουν να κάνουν με τις καταθέσεις.
Έξαλλος είναι πάντως και ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης.
Όπως όλα δείχνουν η Κύπρος θα έχει κακά ξεμπερδέματα...




Posted: 18 Mar 2013 05:45 AM PDT
Η Κύπρος υπέστη προχθές την τρίτη εισβολή εναντίον της.
Μετά τους Τούρκους, κατά ιστορική ειρωνεία, οι Φράγκοι...
Η Τουρκία εισέβαλε, απέσπασε μέρος του σώματος της μαρτυρικής Μεγαλονήσου κι αιχμαλώτισε το υπόλοιπο σε ένα καθεστώς διαρκούς αγωνίας. Έκτοτε οι Ελληνοκύπριοι ζουν έχοντας απωλέσει το άλλο τους μισό.
Η κατοχή αλλά και ο εποικισμός της μισής Κύπρου, είχαν κάποιοι την εντύπωση, ότι θα μπορούσε να αναιρεθεί από την οικονομική ανάπτυξη και την συνακόλουθη ευμάρεια. Ακόμα περισσότερο, κάποιοι πίστευαν ότι η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνέτεινε στη λύση του χαίνοντος προβλήματος, και επειδή η Τουρκία θα εναρμονιζόταν με τα προαπαιτούμενα της ευρωπαϊκής της προοπτικής, και επειδή οι Τουρκοκύπριοι θα επεδίωκαν κ αυτοί με τη σειρά τους να απολαύσουν το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ουδέν εκ των δύο συνέβη, και οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν τα αντίθετα, για μιαν ακόμα φορά επαληθεύτηκαν.
Διότι απλούστατα η Κύπρος υπήρξε δορύκτητη. Κι αυτό δεν αλλάζει με ευσεβείς πόθους κι αφέλειες. Μάλιστα με την Ελλάδα να εφαρμόζει απέναντι στην Τούρκια πολιτική κατευνασμού, η Κύπρος, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, στην ουσία απέμεινε μόνη – Μόνη και μισή.

Δεν έμενε παρά η νομιμοποίηση του Αττίλα 1 και 2 με το Σχέδιο Ανάν. Όταν επιχειρήθηκε απέτυχε. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους, που απεδείχθησαν φρούδες οι προσδοκίες, όσων πίστευαν ότι η ευμάρεια (αληθής ή ψευδής) είναι ικανή να λύνει τέτοια προβλήματα.
Μπορεί οι Κύπριοι να είχαν πετύχει το «οικονομικό θαύμα» αλλά όταν αντελήφθησαν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ο δούρειος ίππος για την απώλεια της κρατικής τους υπόστασης και της εθνικής του ταυτότητας, έστειλαν το Σχέδιο Ανάν στον αγύριστο.
Σήμερα, ω του θαύματος, μόλις ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου αποδεικνύεται εκμεταλλεύσιμος και μέγας, το ως χθες «οικονομικό θαύμα» των Κυπρίων καταρρέει.
Κι έτσι η δορύκτητος απ' την Τουρκία Κύπρος, γίνεται και δορυάλωτος απ' τους εξ εσπερίας Εταίρους.

Το κατά πόσον η οικονομική κατάσταση της Κύπρου ήταν σαθρή ή όχι (και ήταν, όπως όλες οι καπιταλιστικές οικονομίες) δεν έχει καμία σημασία, διότι το σαθρόν του πράγματος ανακηρρύσεται (ή αποκηρύσσεται) ανά πάσαν στιγμή από τους έχοντες την ισχύ να το πράξουν. (Σιγά μην εκήρυσσε η Γαλλία τα δικά της ελλείμματα αιτία για να περίελθε υπό Καθεστώς Εντολής, ή σιγά μην εκήρυσσε η Γερμανία τα δικά της χρέη ως αιτία για δημοσιονομική εξυγίανση τύπου χαράτσι – Μπενίτο – και τέζα). Αυτές τις πολιτικές της επιφυλάσσουν για τις χώρες – ζωτικό χώρο, που έχουν καταπιαστεί να δημιουργούν γύρω τους. Απ' την Πορτογαλία έως την Κύπρο και από την Ελλάδα έως την Πολωνία.
Μάλιστα, με όλο και πιο άγριο τρόπο! – η κατάσχεση των καταθέσεων έως τώρα δεν είχε προηγούμενο. Τώρα έχει.

Ούτε το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ είχε προηγούμενο. Ούτε η μονιμοποίησή του είχε εξαγγελθεί – αλλά, αντιθέτως με αισχρότητα ψευδόμενοι, ο κ. Σαμαράς και η μόρα του διαβεβαίωναν για το προσωρινόν του άχθους. Τρίχες! Ένα – ένα κάνουν τα βήματα, αύριο η απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει προηγούμενο, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα έχει νέο προηγούμενο.

Βήμα – βήμα και αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο με όνυχες όπως για τους «επίορκους», τις «συντάξεις μαϊμού» και άλλες μπούρδες, προκειμένου να τον κάνουν να αισθάνεται ενοχή, δημιουργούν μιαν Ευρώπη με μικρές Κίνες, με μικρά εργασιακά Νταχάου και ηθικά Άουσβιτς.
Είμαστε σε πόλεμο, αυτοί που κλέβουν απ' τους νέους τη ζωή τους, αυτοί που ατίμασαν τη ζωή όσων με φιλότιμο τόσα χρόνια εργάζονταν, αυτοί που οδηγούν τα παιδιά στον υποσιτισμό – και όλα αυτά και μύρια άλλα όσα μόνον και μόνον για να κονομάνε διακόσιες Τράπεζες και 800 Εταιρείες, είναι εγκληματίες πολέμου, του πολέμου που έχουν εξαπολύσει εναντίον των ανθρώπων.

Το παράλογο, να κλαίει ο κ. Σαμαράς για αυτά που μας κάνει, το παράλογο να κατακτούν οι σύμμαχοι τον σύμμαχο για να τον σώσουν (όπως την Κύπρο), το παράλογονα διολισθαίνει μια χώρα (όπως η Ελλάδα) σε καθεστώς εποπτείας αιώνιο, δεν είχαν προηγούμενο. Τώρα έχουν. Αυτό τα κάνει μήπως λογικά στα μάτια μας; Έτσι πρέπει να ζει ο άνθρωπος;

Posted: 18 Mar 2013 05:28 AM PDT
Βαδίζουμε ήδη τον τρίτο χρόνο της εφαρμογής των ανεπέρειστων μέτρων στο εσωτερικό της χώρας. Μέτρα τα οποία έχουν καταβαραθρώσει την ελληνική οικονομία, έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι έχουν οδηγήσει στην ανεργία και την απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες κι Ελληνίδες.

Το μέγεθος της υφέσεως αλλά και η διάρκειά της δεν έχουν προηγούμενο στην σύντομη σχετικά ιστορία του Ελληνικού κράτους. 
Είμαστε όμως κράτος ακόμη; 
Νοείται η Ελλάδα Κράτος πλέον αφού δεν «κρατεί» επί της επικρατείας της πλέον; 

Πριν λίγο καιρό ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία περιλαμβάνει την ακόλουθη διατύπωση: «ούτε το δικαιούχο κράτος μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση τροποποίησης». 

Βέβαια αυτή η επονείδιστη και προδοτική φράση ήταν ήδη ενσωματωμένη στις Δανειακές Συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Απλώς τώρα κυρώνεται και από την Ελληνική Βουλή. 
Αναρωτιέμαι, ποιος Έλληνας πατριώτης διαβάζει σήμερα για αυτή την κατάντια και δίνει συγχωροχάρτι ακόμη στην Κυβερνητική Τρόικα; 
Επιπροσθέτως, όπως διαβάζουμε στα ΜΜΕ, υπερεπίτροπος θα τοποθετηθεί στην Ελλάδα από την Τρόικα, ο οποίος θα έχει υπεραρμοδιότητες επί παντός επιστητού. Θα είναι δηλαδή κάτι σαν (και ας μην παρεξηγηθώ) Γκαουλάιντερ. Και το Ελληνικό imperium κύριε; (για να σατυρίσω την διαφήμιση της ΝΔ προεκλογικώς).

Η χώρα μας εξακολουθεί την καταστροφική καθοδική πορεία, όντας ήδη στον 5ο χρόνο της ύφεσης, μπλεγμένη σε ένα σπιράλ Ύφεσης-Αύξησης Φόρων-Μειώσεις Μισθών και Συντάξεων. 
Σημάδια ανάκαμψης δεν υπάρχουν στο άμεσο μέλλον και όλες οι προβλέψεις μιλούν για αλλαγή της καθοδικής πορείας το 2016. 
Είναι βλέπετε, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων η οποία θα δώσει ώθηση στην Ελληνική αγορά. 
Φυσικά δεν μιλώ για έσοδα από την εκμετάλλευση, αλλά από τα αναγκαία έργα υποδομής που απαιτείται να δημιουργηθούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ούτως ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η εξόρυξη, να γίνεται η μεταφορά και στην συνέχεια η φόρτωση/ ή διύλιση των πετρελαιοειδών. 
Η υποδομή πρόκειται να δημιουργηθεί στη Δυτική Ελλάδα (βλέπε περιοχή Ιονίου) και στην Νότια Κρήτη. 

Στο σημείο αυτό βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο αστάθμητος παράγοντας των γειτονικών χωρών που θα πρέπει να αποδεχτούν την οριοθέτηση της Ελληνικής Αποκλειστικής Ζώνης. Τα πρώτα καμπανάκια έχουν ήδη αρχίσει να χτυπάνε με τις οξύτατες αντιδράσεις της Αλβανίας, της Λιβύης και προσφατως έγιναν και οι πρώτες νύξεις αμφισβήτησης από την Αίγυπτο για την ΑΟΖ της Κύπρου. Είναι τυχαία η άραγε έντονη διπλωματική κινητικότητα, το τελευταίο διάστημα, της «φίλης μας» Τουρκίας στις χώρες αυτές;

Με τα κοινωνικά προβλήματα να γιγαντώνονται και την κατακραυγή των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων να αυξάνεται, εκτιμώ οτι είναι θέμα χρόνου αυτή η Κυβέρνηση να πέσει. 
Όμως αν πέσει ποιο θα είναι το διάδοχο σχήμα; 
Ποιοί είναι οι πολιτικοί που θα εκλέξει ο Ελληνικός Λαός να διαχειριστεί την τραγική οικονομική, πολιτική και εν κατακλείδι εθνικώς ζοφερή κατάσταση της πατρίδος μας; 
Σίγουρα ο Έλλην πολίτης πρέπει να επιλέξει αυτή την φορά με σύνεση. Περιθώριο λάθους αυτή την φορά δεν υπάρχει. Ή σωζόμαστε ή καταστρεφόμαστε.. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. 
Πως θα επιλέξει σωστά όμως ο ψηφοφόρος; Εδώ δεν υπάρχει μαγική λύση ούτε και μασημένη τροφή. Ο λαός μας έχει μια πολύ σωστή παροιμία, "αν δεν βρέξεις τον πισινό σου, ψάρι δεν τρως". 

Ας μην περιμένουμε από τα κυβερνητικά φερέφωνα ή αλλιώς Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης να διαλέξουν τον κατάλληλο για εμάς. 
Ας κάνουμε έρευνα "αγοράς", όπως ακριβώς κάνουμε πριν αγοράσουμε κάτι. Κοπιώδης προσπάθεια, όμως αποτελεί ανελαστική επιλογή. 
Ας μην εξετάσουμε μόνο τα Προεκλογικά Προγράμματα των κομμάτων (ας μας γίνουν μάθημα τα 18 σημεία της ΝΔ). 
Ας προσπαθήσουμε να βρούμε τις θέσεις, τις δηλώσεις, τις τοποθετήσεις επί διαφόρων θεμάτων των κομμάτων αλλά και των στελεχών τους για διάφορα θέματα (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρω τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Αγροτικής Πολιτικής, της Εθνικής Άμυνας, της Εξωτερικής Πολιτικής κ.α.).
Ας είναι η επόμενη επιλογή μας σοφή κι ας είναι η επιλογή όλων των Ελλήνων.. Διότι στις επόμενες εκλογές πρέπει να ψηφίσουμε όλοι.

"Πολίτης, δ' ἁπλῶς οὐδενὶ τῶν ἄλλων ὁρίζεται μᾶλλον ἢ τῷ μετέχειν κρίσεως καὶ ἀρχῆς".
Αριστοτέλης, Πολιτικά


Posted: 18 Mar 2013 04:58 AM PDT

Κατακλυσμιαίους ρυθμούς έχει πάρει η διάδοση στην ελληνική αγορά της πεποίθησης ότι αυτή η μνημονιακή πολιτική που ασκεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ οδηγεί σε τραγικό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Οι αυταπάτες διαλύονται. Οι επιχειρηματίες που νόμισαν ότι με το μνημόνιο οι Γερμανοί θα έβαζαν τουλάχιστον μια τάξη στη χώρα και θα έβγαζαν από τη μέση τους «αεριτζήδες», έχουν απογοητευτεί πλήρως. Ναι μεν αρκετοί τυχάρπαστοι ανταγωνιστές τους εξαφανίστηκαν, αλλά ταυτόχρονα η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των Ελλήνων λόγω της δραματικής μείωσης των μισθών τους, των συντάξεων και εν γένει των εισοδημάτων τους είναι τόσο δραστική, ώστε δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε καν οι σοβαρότερες των επιχειρήσεων που τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Ρευστό δεν υπάρχει πουθενά στην αγορά. Κανένας δεν πληρώνει κανέναν. Οι επιχειρηματίες ρίχνουν ο ένας τον άλλον – και αναφερόμαστε σε αυτούς που ήταν συνεπείς μέχρι τώρα, όχι στους απατεώνες. Δάνεια δεν δίνει καμία τράπεζα σχεδόν σε κανέναν. Ξέφτισε η αυταπάτη και το κυβερνητικό παραμύθι ότι δήθεν με τις δανειακές δόσεις για την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα έριχναν χρήμα για να κινηθεί η αγορά.

Τίνος είναι το ευρώ; Είναι όντως «κοινό νόμισμα» όλων των χωρών της Ευρωζώνης; Δεν εννοούμε τυπικά, αλλά ουσιαστικά. Ουδέποτε στο παρελθόν οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας η πολιτική υπεράσπισης του εθνικού νομίσματός της συνεπέφερε τόσο απερίγραπτη δυστυχία και οικονομική ερήμωση. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα πρώτα επτά-οκτώ χρόνια του ευρώ οι Ελληνες, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και λοιποί γνώρισαν πρωτοφανή ευημερία ακριβώς λόγω του ευρώ. Μετά σε δυο-τρία χρόνια, όμως, όχι μόνο εξαφανίστηκαν όλα αυτά τα κέρδη, αλλά οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου γυρίζουν δεκαετίες ολόκληρες πίσω…

Ενα νόμισμα που καταστρέφει λαούς και χώρες, γιατί πρέπει να το υπερασπίζονται οι Ευρωπαίοι των χωρών που δυστυχούν; «Πρέπει να αναρωτηθούμε: Τι έγινε η Ευρώπη; Γιατί μόνο η Γερμανία πλούτισε (με το ευρώ);» υπογράμμισε ο Ιταλός πολιτικός ηγέτης Μπέπε Γκρίλο σε συνέντευξή του στην οικονομική γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». Δεν δίστασε να ρίξει τη… «βόμβα»: «Η Ιταλία βρίσκεται ήδη ντε φάκτο εκτός ευρώ»! Εξήγησε το γιατί: «Οι Βορειοευρωπαίοι θα κρατήσουν την Ιταλία μέχρι να πάρουν πίσω οι τράπεζές τους τις επενδύσεις τους σε ιταλικά κρατικά ομόλογα. Επειτα θα μας πετάξουν κάτω σαν καυτή πατάτα».

Αν η Ιταλία απειλείται με αποβολή από το ευρώ όποτε το κρίνουν σκόπιμο οι Γερμανοί, η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης δηλαδή αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που καθόρισε το Βερολίνο για το κοινό νόμισμα, είναι ηλίου φαεινότερον πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι, τα μεσαία στρώματα, οι συνταξιούχοι το συνειδητοποιούν ήδη αυτό με πολύ σκληρό τρόπο. Ακόμη πιο βίαια και καταστροφικά για το μέλλον τους το συνειδητοποιούν οι νέοι.

Η επιχειρηματική ελίτ αρχικά χάρηκε με τις δραστικές περικοπές μισθών, οι οποίες σηματοδότησαν μια τεράστια ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα προς τους πλούσιους. Ολοι οι επιχειρηματίες, ακόμη και οι μικρότεροι, κέρδισαν στην αρχή από τις μειώσεις μισθών. Τώρα αρχίζουν και βλέπουν, όμως, ότι δεν πάει άλλο με αυτή την πολιτική. Ετσι, όμως, τίθεται επί τάπητος το ερώτημα πόσο σταθερό μπορεί να είναι υπ' αυτούς τους όρους το καθεστώς της γερμανοκρατίας στη χώρα μας.

Ο λαός μισεί τη γερμανοκρατία. Ποιοι σοβαροί επιχειρηματίες έχουν συμφέροντα που αντικειμενικά επωφελούνται από το καθεστώς αυτό; Οι ισχυρότεροι όμιλοι της Ελλάδας δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία και στα πετρέλαια. Αυτοί αναπότρεπτα είναι με τους Αμερικανούς και όχι με τους Γερμανούς. Θα πάνε με τις ΗΠΑ και όχι με τη Γερμανία, αν υπάρξει σύγκρουση των δύο πόλων.

Βιομηχανία δεν υπάρχει πλέον στη χώρα σε σοβαρό επίπεδο. Ο κατασκευαστικός τομέας οπωσδήποτε εξαρτάται από τους Γερμανούς επικυρίαρχους, αλλά όλα τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα έχουν σταματήσει στα χρόνια του μνημονίου. Ετσι, όμως, ο εξ αντικειμένου φιλογερμανικός προσανατολισμός καθίσταται εντελώς κενός περιεχομένου μέσα στην Ελλάδα, στρέφοντας τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους σε έργα στο εξωτερικό.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Η αντιπάθεια του λαού και η έλλειψη επιχειρηματικών συμφερόντων καθιστούν το καθεστώς της γερμανοκρατίας πολύ πιο σαθρό από όσο δείχνει.

Posted: 18 Mar 2013 04:45 AM PDT
Η θηλειά στο λαιμό όλων των νοικοκυριών σφίγγει... 

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε μέσω των «καθεστωτικών» ΜΜΕ ότι η αίτηση ακύρωσης που είχε ως αντικείμενο την προσβολή της υπουργικής απόφασης που απαγόρευε την χρήση των μετρητών από καταναλωτές ήταν Συνταγματική.
 
Φυσικά η αλήθεια που οι δημοσιογράφοι του συστήματος δεν είπαν ήταν ότι η αίτηση δεν συζητήθηκε στην ουσία της, αφού το δικαστήριο (με την 854/28-2-2013 απόφαση του Β΄ Τμήματος ΣτΕ) με πλειοψηφία 5 - 2 (υπέρ απόρριψης ψήφισαν οι δικαστές Μαρκουλάκης Καλαντζή Κουσιουρής και Τσακάλη ενώ μειοψήφησαν οι δικαστές Τσιμέκας και Λαζαράκη) έκρινε ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν έννομο συμφέρον να προσβάλλουν μια υπουργική απόφαση και μια διάταξη που είχε τεθεί για το δικό τους συμφέρον! Με άλλα λόγια είπαν οι κύριοι του ΣτΕ: μην διαμαρτύρεστε που καταργούμε τα μετρητά και θα εξαρτηθείτε από τις τράπεζες για τις συναλλαγές σας (που σήμερα είναι 1500 ευρώ αλλά θα διαμορφωθεί με νομοσχέδιο του Υπουργείου οικονομικών στα 500 ευρώ), είναι για το καλό σας.

Τώρα τι σχέση έχει η φήμη ότι η απαγόρευση των συναλλαγών με μετρητά είναι συνταγματική με την πραγματική κρίση του ΣτΕ που έκρινε ότι δεν συζητά καν την υπόθεση και επομένως δεν ακούει τα επιχειρήματα που του είχαν τεθεί, μόνο ένας ειδικός στην προπαγάνδα μπορεί να το αντιληφθεί.

Δυστυχώς η προπαγάνδα υπέρ του ηλεκτρονικού χρήματος είναι παγκόσμια και τα νήματα της ξεκινούν από πολύ ψηλά. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft η Συμμαχία «Καλύτερα χωρίς Μετρητά» (http://betterthancash.org/ about/our-members) υπό την αιγίδα του Ταμείου Για την Ανάπτυξη Κεφαλαίου του ΟΗΕ (UNCDF) και την στήριξη του ιδρύματος Ford και οικονομικών κολοσσών όπως της Citigroup και της Visa.

«Κατά σύμπτωση», τον ίδιο μήνα εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία η απαγόρευση χρήσης των μετρητών σε συναλλαγές άνω των 50 ευρώ (!) με ορίζοντα το 2014. Είναι όμως το σενάριο της πλήρους κατάργησης των μετρητών αρκετά απόμακρο για την Ελλάδα; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Όριο κάτω από τα 300 ευρώ εισηγήθηκαν με πρόταση νόμου τους 72 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πέρυσι το Μάρτιο, λίγο πριν την κατάρρευση της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Σε αυτή την πρόταση νόμου, έκαναν σημαία τους το «φωτεινό» παράδειγμα της Βουλγαρίας αλλά και μια εργασία ενός Αυστριακού Καθηγητή Πανεπιστημίου του Λίντς, όλως συμπτωματικώς σπονσοραρισμένη από την Visa Ευρώπης. Άλλοι πάλι εισηγούνται την ολοσχερή εξάλειψη των μετρητών από τις συναλλαγές, όπως ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Θωμάς Ψύρρας με διαδοχικές ερωτήσεις του προς τον Υπουργό των Οικονομικών.

Αν ανατρέξετε στο ίντερνετ θα βρείτε μια διεθνή κινητικότητα πάνω στο ζήτημα αυτό. Σε κάθε χώρα ή περιοχή, ανάλογα με τις ευαισθησίες του ντόπιου πληθυσμού προβάλλεται και η κατάλληλη δικαιολογία: Στη Σουηδία, η προστασία των δασών από τη χρήση του περιττού πλέον χαρτιού ή η αποτροπή ενόπλων ληστειών σε τράπεζες. Στην Ιταλία και τη Ρωσία, η πρόληψη διακίνησης μαύρου χρήματος από τη μαφία. Στον τρίτο κόσμο, η διαφανής διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην Ελλάδα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ... Σε όλες, όμως, τις περιπτώσεις ισχύει το ίδιο μότο: Το χάρτινο χρήμα είναι απαρχαιωμένο, κατάλοιπο μιας εποχής που φεύγει. Το μέλλον ανήκει στην τεχνολογία και επομένως στο εξελιγμένο ηλεκτρονικό χρήμα.

Όλοι μιλούν για το τυρί, κανείς όμως... για τη φάκα.
Κανείς δε μιλά για τον μεγάλο αδελφό που έχει ήδη εγκατασταθεί στη χώρα μας. Για την ήδη θεσπισμένη (με την απόφαση 1077/2012 του Υπ. Οικονομικών) υποχρεωτική αποστολή στο Υπ. Οικονομικών των στοιχείων όλων των συναλλαγών μας με τις Τράπεζες, τα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ, τις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Κανείς δεν μιλά για το γεγονός ότι αντικαθιστώντας το νόμισμα που είναι προϊόν ενός κρατικού ελεγκτικού συστήματος με το ηλεκτρονικό νόμισμα που είναι ιδιωτική ηλεκτρονική εγγραφή σε τραπεζικά βιβλία, αντικαθιστούμε το κράτος με την τράπεζα, την λαϊκή κυριαρχία με το διοικητικό συμβούλιο τραπεζών...

Κανείς δε μιλά για την προωθούμενη αυτόματη κατάσχεση ή δέσμευση των τραπεζικών μας καταθέσεων για οφειλές προς το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στις μαύρες λίστες του Τειρεσία και που με την απαγόρευση των μετρητών θα στερηθούν πλέον και το δικαίωμα στην ίδια τους τη ζωή.

Όλοι θα βρεθούμε στο δίλημμα: Η πληρώνεις ότι σου ζητά η τράπεζα ή δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτε!

Κανείς δεν αναρωτιέται έναντι ποιου ανταλλάγματος οι Τράπεζες υποθηκεύουν την περιουσία των δανειοληπτών. Για κάθε απαίτηση τους, αναλαμβάνουν και μια αντίστοιχη υποχρέωση να πληρώσουν σε μετρητά. Και αν δεν τα διαθέτουν -πράγμα διόλου απίθανο, αφού δημιουργούν λογιστικό χρήμα από το μηδέν - θα πρέπει να τα αναζητήσουν από την κεντρική τράπεζα της χώρας τους. Θα κινδυνεύσουν όμως έτσι να τεθούν σε δημόσιο έλεγχο και λογοδοσία για τα κάθε λογής θαλασσοδάνεια που δίνουν σε αεριτζήδικες επιχειρήσεις, κόμματα ή Μ.Μ.Ε. Να λοιπόν τι μας επιφυλάσσει η επικράτηση της ηλεκτρονικής συναλλαγής-μεταφοράς χρημάτων από τη μία τράπεζα στην άλλη: Τη μετατροπή των υποχρεώσεων τους προς την πραγματική οικονομία σε μια ενδο-τραπεζική υπόθεση ροών κεφαλαίου και συμψηφισμών και στο κουκούλωμα των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων τους προς τους κάθε λογής ευνοούμενούς τους.

Κανείς, λοιπόν δε μιλά για τα παραπάνω, ούτε οι αδέκαστοι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το είπαν και στην απόφασή τους : «Είναι για το καλό μας» όλα αυτά.


Posted: 18 Mar 2013 04:40 AM PDT
Αναβολή της σύγκλησης της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής και της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο της χρηματοδότησης της χώρας από την Τρόικα για τις 4 το απόγευμα της Τρίτης μιλούν νεώτερες πληροφορίες του ΡΙΚ. Επίσης, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα κυκλοφορούσαν πληροφορίες που ήθελαν την ψηφοφορία να μεταφέρεται για την Παρασκευή και τις κυπριακές τράπεζες να παραμένουν κλειστές έως τότε.

Στόχος είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις, ώστε να επιτευχθεί διαφοροποίηση του πακέτου. Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες. Φυσικά, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας, για να αποφευχθούν αναταράξεις.

Οι Κύπριοι ετοιμάζονται για αποκλεισμό της Βουλής


Σε αποκλεισμό του Κοινοβουλίου, την ώρα που θα συνεδριάζει το απόγευμα η Βουλή για να ψηφίσει το νομοσχέδιο περί "κουρέματος" των καταθέσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup  για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας μέσω Μνημονίου, θα προχωρήσουν πολίτες της Μεγαλονήσου, που ξεκίνησαν να οργανώνονται από το πρωί.
Κινήματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους καλούν τα κόμματα και τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ζητώντας να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η κινδυνολογία περί κατάρρευσης της χώρας και χρεοκοπίας, στην περίπτωση που δεν πει η Κύπρος το "ναι".
Πολλοί μάλιστα προχωρούν στις ανακοινώσεις τους σε συσχετισμό της σημερινής ψηφοφορίας με το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, επικαλούμενοι τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί και τότε στην Κύπρο για να συναινέσει, χωρίς αποτέλεσμα.
Η Αστυνομία πάντως βρίσκεται από νωρίς το πρωί σε επιφυλακή, για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια στον χώρο της συγκέντρωσης.

Σχόλιο ιστολογίου: Τώρα, γιατί εμείς νομίζουμε πως γίνεται προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, ώστε να μετακινηθούν τα βαλιτσάκια στους κατάλληλους αποδέκτες...; Ίσως να είμαστε και συνωμοσιολόγοι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.