26 Μαρ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 26-3-13

Posted: 25 Mar 2013 10:00 PM PDT
Την τελευταία φορά, όπου μία κυβέρνηση της δυτικής Ευρώπης συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο (κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο), ήταν η γερμανική υπό τον Αδόλφο Χίτλερ – ο οποίος «δήμευσε», μεταξύ άλλων, τις περιουσίες όλων των Εβραίων

"Ο εν ψυχρώ βιασμός και η εκ προμελέτης δολοφονία της Κύπρου, δεν θα ήταν δυνατόν να συμβούν, εάν δεν υπήρχαν «Εφιάλτες» εντός των τειχών της. Η επιμονή των πολιτών της όμως να συνεχίσουν να μένουν στο ίδιο σπίτι με τους βιαστές και δολοφόνους τους, είναι σίγουρα μαζοχιστική – αφού είναι πολύ πιθανόν ότι θα συνεχίσουν να βιάζονται, καθώς επίσης να δολοφονούνται, για πολλά από τα επόμενα χρόνια".



"Ανόητο πείσμα, ακόρεστη δίψα για δύναμη, εγωκεντρισμός", αναφέρεται (σε ελεύθερη μετάφραση) στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής έκδοσης του Spiegel, επάνω από τη φωτογραφία της καγκελαρίου, «συνοδευμένης» από τον υπουργό οικονομικών της – "τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο του πλανήτη σήμερα", κατά ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ.

Περαιτέρω, στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε τα εξής: "Το δράμα της δήθεν διάσωσης της Κύπρου τεκμηριώνει το ότι, οι «Ευρω-συγκρούσεις» εξελίσσονται καθημερινά, όλο και περισσότερο, σε μία μάχη για την ηγεσία της Ευρώπης. Εξωτερικά φαίνεται πως η καγκελάριος και ο υπουργός της ενδιαφέρονται για την Οικονομία. Στην πραγματικότητα όμως, επιθυμούν διακαώς να κυριαρχήσουν σε όλους τους υπόλοιπους λαούς, δένοντας τους σφιχτά με τα δεσμά των χρεών".

Όλα τα προηγούμενα, σε ελεύθερη πάντοτε μετάφραση, «λέχθηκαν» από Γερμανούς, οι οποίοι κατανοούν που δυστυχώς οδηγούνται ξανά  – όχι από Έλληνες, από Κυπρίους, από Ισπανούς, από Γάλλους κλπ., οι οποίοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά τώρα, η «ετυμηγορία» της Ρωσίας, όσον αφορά τις προσπάθειες «διάσωσης» της Κύπρου, αφού προηγουμένως οδηγήθηκε χωρίς κανέναν απολύτως λόγο στη χρεοκοπία (θα παρομοιάζαμε τη «διάσωση» του νησιού από τη Γερμανία με αυτήν ενός «βιαστή» ο οποίος, αφού βιάσει επανειλημμένα το θύμα του, προθυμοποιείται αργότερα να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, ισχυριζόμενος ότι ήταν απαραίτητος ο βιασμός – ότι ήταν «πικρό μεν, αλλά φάρμακο», όπως έλεγε κάποτε το ΔΝΤ για την Ελλάδα), ήταν «καταπέλτης»:  

"Η προηγούμενη εβδομάδα θα καταχωρηθεί ως μία από τις πλέον καταστροφικές στην ιστορία της Ευρωζώνης", είπε χαρακτηριστικά γνωστός Ρώσος συνεχίζοντας: "Την τελευταία φορά, όπου μία κυβέρνηση της δυτικής Ευρώπης συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο (κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων κλπ.), ήταν η γερμανική υπό τον Αδόλφο Χίτλερ – ο οποίος δήμευσε τις περιουσίες των Εβραίων.

Η προπαγάνδα των ναζί τότε χαρακτήρισε τα χρήματα των Εβραίων «βρώμικα» – όπως ακριβώς κάνει και η «Ευρώπη» σήμερα, με τα χρήματα των Ρώσων….Η «Ευρώπη» αναγκάζει την Κύπρο να κλέψει, αυτά που λίγες ημέρες πριν είχε υποχρεωθεί να ληστέψει".  


Σε σχέση με τα παραπάνω, φαίνεται πως η κατάσταση ευρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου – με την Κύπρο να είναι το πεδίο μάχης, μεταξύ της Γερμανίας από τη μία πλευρά (κανείς δεν γνωρίζει εάν πράγματι οι Η.Π.Α. κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο, μέσω του ΔΝΤ), καθώς επίσης της Ρωσίας από την άλλη – ενώ οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, «για τους Κυπρίους και χωρίς τους Κυπρίους», είναι το λιγότερο τερατώδεις (αν και αναμενόμενες, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες αναλύσεις μας).

Συνεχίζοντας, ο παραλληλισμός της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Χίτλερ, καθώς επίσης των καταθετών στις τράπεζες με τους Εβραίους, εκ μέρους της Ρωσίας, είναι σίγουρα υπερβολικός. Εν τούτοις, δεν μπορούμε να μην ευαισθητοποιηθούμε από το ότι, «οι Εβραίοι το 1940 δεν πίστευαν, μέχρι την τελευταία στιγμή, πως θα χάσουν τις περιουσίες τους από τους ναζί, πολύ περισσότερο βέβαια ότι θα οδηγούνταν στα κρεματόρια – ούτε οι Γάλλοι φυσικά ότι θα εισέβαλλε η Γερμανία στη χώρα τους».

Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, αυτό που κατά πολλούς θεωρείται πλέον βέβαιο είναι το ότι, αργά ή γρήγορα θα «κατασχεθούν», ανάλογα με την Κύπρο, καταθέσεις και σε άλλες χώρες (άρθρο μας).

Παράλληλα, θα κλείσουν αρκετές τράπεζες με το «δεδικασμένο» πλέον της Λαϊκής (πρώτη από όλες υποθέτουμε η Ισπανική Bankia), ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος θα κλιμακωθεί (ανάλυση μας), τόσο οι καταθέτες, όσο και οι επενδυτές θα «αποχαιρετήσουν» σταδιακά την Ευρώπη (πιθανόν και το ευρώ), θα υπάρξουν πολλαπλές επιθέσεις εναντίον τραπεζών (bank run), ενώ οι κοινωνικές αναταραχές, οι εμφύλιοι πόλεμοι, καθώς επίσης οι διακρατικές συρράξεις, θα επανέλθουν στο προσκήνιο απειλητικότερες από ποτέ.   

Posted: 25 Mar 2013 01:20 PM PDT
Μετά τη λίστα Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κ.ά. μήπως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει και τη «λίστα Ερντογάν», δηλαδή λίστα με ονόματα Ελλήνων (χριστιανών και μουσουλμάνων) καταθετών στις Τουρκικές τράπεζες;...

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία δύο χρόνια Θρακιώτες και όχι μόνο, κατέθεσαν πολλά χρήματα στις τουρκικές τράπεζες.

Είναι επίσης γνωστό ότι αρκετοί χριστιανοί Θρακιώτες επένδυσαν "ατύπως" (με ονόματα Τούρκων πολιτών) στο Τουρκικό χρηματιστήριο (μετά τη μεγάλη βουτιά του 1999 στο Ελληνικό) και τα λεφτά τους κυριολεκτικά πολλαπλασιάστηκαν από τις υπεραξίες του καλπάζοντος τουρκικού χρηματιστηρίου, με κορυφή τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες σκυροδέματος κλπ. Πολλά από αυτά τα χρήματα επέστρεψαν σταδιακά στην Ελλάδα. 

Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες χρημάτων και χρυσού... (κυρίως λίρες) μέσα στα αυτοκίνητά τους, σε βαλίτσες, στα ρούχα τους και σε ό,τι άλλο μπορούν να σκεφθούν. Είναι αρκετοί αυτοί που συνελήφθησαν με ποσά που ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ. Ειδικά, χρυσοχόοι και ενεχυροδανειστές από όλη την Ελλάδα, κάνουν συχνά «τουριστικές εκδρομές στην Τουρκία».

Βέβαια, υπάρχει και πολύ μαύρο χρήμα που κατατίθεται στην Τουρκία, από εθνικιστές οι οποίοι θεωρούν ότι το να κλέβουν το ελληνικό κράτος είναι εθνική (τουρκική) πράξη.
Υποκαταστήματα τραπεζών στην Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Προύσσα, Αδριανούπολη και Κεσσάνη είναι πλημμυρισμένα από μη φορολογημένες καταθέσεις Ελλήνων (μουσουλμάνων) πολιτών. 

Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει ΑΜΕΣΩΣ να πιέζει την Τουρκία να δώσει λίστα με τους Έλληνες πολίτες (μουσουλμάνους και χριστιανούς) καταθέτες στις Τουρκικές τράπεζες. Εκεί να δείτε τι λαβράκια και τι φοροδιαφυγή θα αποκαλυφθεί.

Εμείς, εκτιμούμε, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής ή δημιουργίας εντυπώσεων, ότι τα ποσά της λίστας Λαγκάρντ, είναι μικρό κλάσμα των χρημάτων της λίστας Ερντογάν…

Πηγή: Ζαγάλισα

Posted: 25 Mar 2013 12:55 PM PDT
Τους τελευταίους οχτώ μήνες πριν ξεσπάσει η κυπριακή κρίση, πολλοί μου υπενθύμιζαν συχνά, αρκετές φορές με ένα μειδίαμα, μια πρόβλεψη που είχα κάνει στα τέλη του Νοεμβρίου του 2011. Σε αυτές εδώ τις σελίδες, είχα διακηρύξει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν 10 μέρες να σώσουν το ευρώ...
Τoυ W. Munchau 

Είχα κάνει μια παρόμοια, αν και λιγότερο δραματική πρόβλεψη το 2006, όταν είχα γράψει ότι η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι προσέφερε στην Ιταλία την τελευταία ευκαιρία να διατηρήσει μια βιώσιμη θέση στην ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση του κ. Πρόντι δεν έκανε τίποτα. Οι 10 μέρες το 2011 πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα. Είναι 2013, το ευρώ είναι ακόμα εδώ, η Ιταλία είναι ακόμα εντός – και ακόμα κάνω προβλέψεις. 
Χωρίς δισταγμό, αποφασίζω σήμερα «να παίξω τα ρέστα μου»...

Μια ευρωζώνη που περιλαμβάνει χώρες τόσο διαφορετικές όσο η Γερμανία και η Κύπρος δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, ακόμα και αν η ΕΕ και η Κύπρος καταφέρουν να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής.

Μια τραπεζική ένωση που θα συνδύαζε εποπτεία, εξυγίανση και εγγύηση καταθέσεων θα αποτελούσε μια ελάχιστη ικανή συνθήκη για να επιτρέψει σε ένα ανομοιογενές νομισματικό σύστημα να προχωρήσει ενάντια στα προγνωστικά.
Θα είχε λύσει σίγουρα τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών. Αλλά η ευρωζώνη δεν έχει μια τέτοια τραπεζική ένωση. Δεν θα έχει μια τέτοια τραπεζική ένωση σε πέντε χρόνια. Η Γερμανία την απορρίπτει γιατί είναι πολύ ακριβή για τον Γερμανό φορολογούμενο. Είναι ειρωνικό, αλλά θα την απέρριπτε και η Κύπρος, γιατί θα σκότωνε το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας ως ένα offshore κέντρο για ξένους καταθέτες.
Όποια τραπεζική ένωση και αν δημιουργηθεί τελικά στο μέλλον, θα είναι άσχετη με την κρίση.

Αυτό που συνέβη στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα δεν έχει κάποια βαθιά αιτία. Αλλά αποτελεί μια τέλεια αντανάκλαση του προβλήματος συλλογικής δράσης της ευρωζώνης. Αυτή η τελευταία κλιμάκωση ξεκίνησε από μια επικίνδυνη συμφωνία να γίνει bail – in σε ανασφάλιστους καταθέτες. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης μπορεί να μην γνωρίζουν πολλά από οικονομικά αλλά στα νομικά είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι. Η σπουδαία ιδέα ήταν να μην επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις κάτω από 100.000, αλλά να φορολογηθούν. Δεν συνειδητοποίησαν ότι αν πάρουν πίσω την υπόσχεση που ενυπάρχει στην εγγύηση καταθέσεων, βρίσκονται σε χρεοκοπία (default) και σε κίνδυνο να ξεσπάσει bank run.

Το κυπριακό κοινοβούλιο είχε δίκιο που απέρριψε ως τρελή την συμφωνία αυτή. Αλλά στη συνέχεια η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε τρία διαδοχικά λάθη
Το πρώτο ήταν η απόφαση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία. Αντί να εργαστεί με την ευρωζώνη, εργάστηκε ενάντια σε αυτήν. Οι Γερμανοί ειδικότερα, αντιμετώπισαν την κίνηση αυτή ως ιδιαίτερα εχθρική. Επίσης, ήταν μια άστοχη κίνηση γιατί οι Ρώσοι απέρριψαν την προσφορά.

Το δεύτερο ήταν η απόφαση να μην επικοινωνήσουν με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το euro working group κατά τη διάρκεια τριών κρίσιμων ημερών της προηγούμενης εβδομάδας.

Το τρίτο ήταν η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης την Τρίτη να δημιουργήσει ένα ταμείο αλληλεγγύης με μια επιδρομή στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Την Παρασκευή απορρίφθηκε από την Άγκελα Μέρκελ με συνοπτικές διαδικασίες.

Αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, ακολουθώντας στενά εθνικά συμφέροντα, απέτυχαν να υπερασπιστούν το κοινό καλό. Ωστόσο, ο βασικός κίνδυνος που θέλω να τονίσω, δεν είναι κάποιο μεγάλο ατύχημα. Δεν αποκλείεται βέβαια να συμβεί. Αλλά υποψιάζομαι ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις επανειλημμένα λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις της ευρωζώνης. Οι επιπτώσεις είναι αργές αλλά αθροιστικές.

Από αυτές, η πιο επιβλαβής είναι η πολιτική της ασύμμετρης προσαρμογής μέσω της λιτότητας. Οι τράπεζες στην Κύπρο αποτυγχάνουν τώρα γιατί νωρίτερα απέτυχαν το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές τράπεζες και γιατί η ευρωζώνη επέβαλε την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αλλά και στην Ιταλία ήταν η λιτότητα που μετέτρεψε την ύφεση σε βαθιά οικονομική κρίση. Και αυτή με τη σειρά της μεταμόρφωσε ένα αντιευρωπαϊκό, αντικαθεστωτικό κίνημα διαμαρτυρίας στο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο ιταλικό κοινοβούλιο στις τελευταίες ιταλικές εκλογές.

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ο ηγέτης του, ο Μπέπε Γκρίλο, να καταλήξει με την απόλυτη πλειοψηφία, αν διενεργηθεί νέος γύρος εκλογών αργότερα το 2013.Αν τουλάχιστον η λιτότητα στο Νότο είχε αντισταθμιστεί με δημοσιονομική επέκταση στο Βορρά, η συνολική δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης θα ήταν σε μακροοικονομικό επίπεδο ουδέτερη. Αλλά από τη στιγμή που ο Βορράς ακολούθησε και αυτός τη λιτότητα, η ευρωζώνη κατέληξε σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα εν μέσω ύφεσης.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η οικονομική προσαρμογή δεν μπορεί να επιτευχθεί. Χωρίς αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην κρίση.

Πιστεύω εδώ και καιρό ότι είναι αδύνατο για τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία να είναι μαζί σε μια νομισματική ένωση με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Είτε οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν να προσαρμοστούν με πιο συμμετρικό τρόπο, πολιτικά και οικονομικά ή το πείραμα αυτό θα λάβει τέλος.

Η πρόβλεψη που έκανα το Νοέμβριο του 2011 και την οποία επαναλαμβάνω και σήμερα, είναι ότι κάποια μέρα πιθανότητα θα λήξει, αν και η μέρα αυτή μπορεί να είναι ακόμα μακριά. Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα οι διάφορες κυβερνήσεις να κάνουν τελικά το σωστό, αλλά τρία χρόνια διαχείρισης της κρίσης οδηγούν σε άλλο συμπέρασμα. Με την τρέχουσα πολιτική, θα αναγκαστούν δύναμη για να συνεχίσουν να πηγαίνουν ενάντια στα συμφέροντα των λαών.

Δεν χρειάζεται να είσαι ευρωσκεπτικιστής για να καταλήξεις ότι μια τέτοια νομισματική ένωση είναι και βαθύτατα ανήθικη. 

Posted: 25 Mar 2013 12:59 PM PDT

Ο Θεόδωρος Κολοτρώνης ξεσήκωσε το Γένος για ελευθερία ή θάνατο, ο Νικηταράς παρομοίασε τη μάχη του Ελληνισμού με την αναμέτρηση στις Θερμοπύλες κι ο Παλαιών Πατρών Γερμανών ζήτησε να αποτραπεί η διχόνοια στο όνομα της πίστης και της πατρίδας.

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί μία από τις ημερομηνίες – σταθμούς στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους, σε μια γωνιά γης στην οποία γεννήθηκε, έζησε κι αναπτύχθηκε ο πολιτισμός.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, καθώς και με την κατάκτηση κάθε σημείου που υπήρχαν Έλληνες χάθηκε κάθε έννοια ανεξαρτησίας κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Όπως διαπιστώνουν σύγχρονοι ιστορικοί και μελετητές, ο ελληνικός λαός έδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή.

Διωγμοί, σφαγές, βίαιος εξισλαμισμός, παιδομάζωμα ήταν μερικές από τις μεθόδους που μετήλθαν οι Οθωμανοί για να εξαφανίσουν τον Ελληνισμό. Πέρασαν σχεδόν τέσσερις αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το έθνος επέζησε από μια «Οδύσσεια» χάρη στη συσπείρωσή του σε εθνικούς θεσμούς, όπως η εκκλησία, στις κοινότητες με την ορθοδοξία ως βασικό χαρακτηριστικό και φυσικά στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης.

Με επιμονή και επιμονή οι Έλληνες προετοίμαζαν την εξέγερσή τους. Ήδη πριν έγιναν πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες αλλά το πρωϊνό της 25ης Μαρτίου 1821, ανήμερα του Ευαγγελισμού, άναψε το φυτίλι της επανάστασης.

Δεν γνωρίζουμε τις εκδοχές που παρουσιάζουν ορισμένοι για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της ελευθερίας. Γνωρίζουμε ότι βροντοφώναξε την απόφαση των Ελλήνων για Ελευθερία ή Θάνατο.

Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του Θεόδωρου Κολοτρώνη. Έλεγε ότι 

...«όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την επανάσταση, δεν συλλογιστήκαμε ούτε πόσοι είμαστε, ούτε πως οι Τούρκοι είναι πολλοί και κρατούν τα κάστρα, σαν βροχή έπεσε σε όλους μας ο πόθος για την ελευθερία και όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι σε αυτόν τον κόσμο αποφασίσαμε να ελευθερωθούμε ή να πεθάνουμε».

Αυτή είναι η αλήθεια. Η επανάσταση του 1821 αποτελεί μία από τις ευγενέστερες και ιερότερες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας και συγκρίνεται με αυτήν στη Γαλλία, το 1789. Μόνο που η ελληνική επανάσταση είχε συγκινητικότερη διάσταση και υψηλότερα ιδανικά. Δεν ήταν απλά μια κοινωνική εξέγερση. Ήταν ξεσηκωμός πολιτικός, πολιτιστικός και με επίκεντρο τον άνθρωπο που διεκδικεί δικαιώματα, ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη από έναν ανελέητο ζυγό.

Ποιος δεν μπορεί να θυμηθεί την Έξοδο του Μεσολογγίου και τα πάθη των ελεύθερων πολιορκημένων της ιερής πόλης, όπως αποκάλεσε τον κλήρο και το λαό ο Διονύσιος Σολωμός στο κορυφαίο ποιητικό σύνθεμά του. Από το ανθρώπινο επίπεδο, η εξιστόρηση αυτού του σημαντικού γεγονότος πήρε τη διάσταση του μυθικού.

Οι θυσίες σε Μεσολόγγι και Μανιάκι

Η θυσία των Ελλήνων στο Μεσολόγγι απέδειξε σε όλο τον τότε πολιτισμένο κόσμο ότι δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από την ελευθερία. Κανείς δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει καταστάσεις και να μην επισημάνει ότι στις κρισιμότερες στιγμές του Αγώνα, το 1824, η διχόνοια και οι εμφύλιες διαμάχες κόντεψε να τινάξει στον αέρα τον επικό αγώνα των Ελλήνων.

Ο άνισος αγώνας του Παπαφλέσσα με τους πολεμιστές του στο Μανιάκι και ο ηρωϊκός θάνατός τους στις 16 Μαΐου 1825 αποτέλεσε την ύστατη πράξη αυτοθυσίας ενός ανθρώπου που πίστεψε με όλη τη δύναμη της ψυχής του στην ιδέα της απελευθέρωσης.

Και ποιος θα περίμενε να επαναληφθεί με διαφορετικούς όρους έναν γεγονός ανάλογο με τη μάχη που έδωσε ο Λεωνίδας με τους «300» απέναντι στην πολεμική μηχανή του Ξέρξη. Μετά το πέρας της μάχης ο Ιμπραήμ ζήτησε επίμονα να μεταφέρουν ενώπιόν του τον νεκρό Παπαφλέσσα.

Όταν οι στρατιώτες τού έφεραν το ακέφαλο πτώμα του πελοποννήσιου οπλαρχηγού, διέταξε να τον στήσουν όρθιο πάνω σε ένα δέντρο. Αιώνες πριν, μετά τον θάνατο όλων των Ελλήνων στην μάχη των Θερμοπυλών ο Ξέρξης διέταξε να βρεθεί το άψυχο σώμα του Λεωνίδα. Μόλις βρέθηκε, ζήτησε να τον αποκεφαλίσουν και να το στήσουν όρθιο.

Ακόμα και η ιδέα αυτών των γεγονότων δείχνει ποιος είναι ο Έλληνας, ο οποίος στην πορεία των αιώνων παρέμεινε ρομαντικός, ονειροπαρμένος, αλλά και αγωνιστής που πολεμά λυσσαλέα. Στα εννιά χρόνια της Επανάστασης δόθηκε επικός αγώνας στο όνομα της ελευθερίας, παρά τις εμπλοκές «Μεγάλων Δυνάμεων» που υπολόγιζαν σε κέρδη από την απελευθέρωση και σε μια ιδιότυπη κηδεμονία ενός μικρού βασιλείου στην εσχατιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τυπικά, η Ελλάδα έγινε πάλι ανεξάρτητο κράτος στις 3 Φεβρουαρίου 1830 όταν υπεγράφη το σχετικό Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

Η συνέχεια του Ελληνισμού

Είτε το θέλουμε, είτε όχι η εκκλησία ήταν αυτή που λειτούργησε ως «κιβωτός του Νώε» για να επιβιώσει ο Ελληνισμός. Και δεν μιλάμε για το παπαδαριό του ιερατείου αλλά για ιερείς με πολλά κότσια που βρέθηκαν στο πλευρό του λαού.

Η συνέχεια της παράδοσης και η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας διατηρήθηκε χάρη στην εκκλησία. Υπήρξαν ανώνυμοι ιερείς που έγιναν δάσκαλοι, παιδαγωγοί και σημαιοφόροι της εθνικής ιδέας, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους.

Δεν επισήμανε άδικα στην προκήρυξή του ο Δημήτριος Υψηλάντης τη φράση «μαχού υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Αν δεν ήταν έτσι, ούτε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θα έλεγε την αμίμητη φράση:  


«Ο Θεός έδωσε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω».

Αν η παράδοση, οι ρίζες, η γλώσσα και τα κοινά χαρακτηριστικά των Ελλήνων θα είχαν φθαρεί δεν θα είχε γίνει η Επανάσταση του 1821. Αναφέραμε την ομοιότητα ανάμεσα στον Παπαφλέσσα και τον Λεωνίδα της Σπάρτης. Φρόνιμο είναι να αναφέρουμε ότι ύστερα από 24 αιώνες ζωντανής ιστορίας, στα Δολιανά ανεφώνησε ο Νικηταράς προς τα ασκέρια των αγαρηνών:  

«Σταθείτε Πέρσαι να πολεμήσουμε»...

... έτσι δρασκελίζει 24 αιώνες Ελληνικής ιστορίας.

Τυχαίο; Όχι αν αντιγράψουμε από τον Μακρυγιάννη

«Πάμε να ιδούμε τους Έλληνες εις το μέρος όπου κατοικούνε να βρούμε το γέρο Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Θεμιστοκλή, τον λεβέντη Λεωνίδα και να τους ειπούμε, της χαροποιές ειδήσεις, ότι αναστήθηκαν οι απόγονοί τους».

Το ηθικό δίδαγμα είναι η διατήρηση των παραδόσεων και της ενότητας του Ελληνισμού πέρα και μακρυά από το σαράκι της διχόνοιας, το οποίο έπληξε τον Αγώνα του '21 και καλλιεργείται πάλι από ξένα κέντρα στα σωθικά της κοινωνίας.

Τα μελανά σημεία

Λίγοι αναφέρονται στη διχόνοια που κόντεψε να ανατρέψει κάθε προσπάθεια και κάθε θυσία. Κάποιοι λένε ότι όπως η διχόνοια αποτελεί κατάρα κωδικοποιημένη στα χρωματοσώματα και τα γονίδιά μας. Τη σκιαγράφησε ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» αναδεικνύοντας την τραγικότητα του Κρέοντα αλλά και αιώνες αργότερα ο Νίκος Καζαντζάκης στην τραγωδία «Μέλισσα» με σημείο αναφοράς τον τύραννο της Κορίνθου Κύψελο.

Κατά την έναρξη της επαναστάσεως, οι αγωνιστές ενωμένοι, μονιασμένοι, νικούσαν τον Τούρκο. Μόλις όμως απομακρύνθηκε κάπως ο κίνδυνος, ξέσπασε η επιδημία, άρχισε η φαγωμάρα.

Την άνοιξη του 1825 τα πράγματα είχαν ξεφύγει τελείως. Στο Ναύπλιο, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός είπε στον Παπαφλέσσα: 

«Δεν θέλουμε να εννοήσουμε ότι τίποτε δεν εκάμαμε νικήσαντες τους Τούρκους, αν δεν νικήσουμε και σύντομα μάλιστα τα πάθη μας. (…) Η διχόνοια, να ο μεγάλος εχθρός. Αυτή ξεθεμελιώνει σπίτια, ρημάζει λαούς και βασίλεια. Αυτή θα μας φάει…».

Στον Εθνικό Ύμνο, ο Διονύσιος Σολωμός χαρακτήρισε τη διχόνοια «δολερή» και την παρουσίασε να κρατά ένα σκήπτρο το σύμβολο της εξουσίας και χαμογελαστά να το υπόσχεται σ' όλους. Γι' αυτό κι ο Μακρυγιάννης έφθασε στο σημείο να παραδεχθεί ότι...

...«τα πολλά εγώ δεν κατόρθωσαν να γίνουν εμείς».

Η διχόνοια οδήγησε τους Έλληνες στους «προστάτες»

Τότε οι «Μεγάλες Δυνάμεις» και σήμερα οι «δανειστές» και οι «διεθνείς τοκογλύφοι». Η ιστορία του Ναυαρίνου και η επέμβαση των προστατιδών δυνάμεων αποδεικνύει ότι χωρίς ενότητα θα είμαστε πάντα μικροί και ελεγχόμενοι… Κι αυτά δεν τα λέμε εμείς αλλά οι πρωταγωνιστές του 1821 που έδωσαν τη ζωή τους κι έγιναν ήρωες.

Πηγή: Νewsbomb.gr

Posted: 25 Mar 2013 01:00 PM PDT
Ισχυρά στοιχεία ότι οι περίπου 15 Αλβανοί που επέδραμαν στην φυλακή των Τρικάλων και απελευθέρωσαν τους έντεκα ομοεθνείς τους (οι τρεις συνελήφθησαν λίγο μετά) δεν ήταν απλοί κακοποιοί, αλλά ομάδα με υψηλή εκπαίδευση και στρατιωτική πειθαρχία έχουν οι αρχές ασφαλείας της χώρας. 
 
Με απλά λόγια θεωρούν ότι είχαμε την πρώτη ένοπλη παρουσία μελών του UCK στην Ελλάδα και μάλιστα κατά οχυρωμένου στόχου και ύπαρξης ένοπλων φρουρών με άριστα αποτελέσματα ως προς την τελική έκβαση.

Στοιχεία που παραπέμπουν σε εμπειροπόλεμους Αλβανούς από συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο ή στην αλβανική περιοχή του Τέτοβου στα Σκόπια: 


Η ορθή χρήση χειροβομβίδων και τα στοχευμένα πυρά κάλυψης των Αλβανών που δραπέτευαν, αλλά και ο τρόπος που έσβησαν τα ίχνη τους παγιδεύοντας το αυτοκίνητο που τους μετέφερε με χειροβομβίδες δείχνει άριστη στρατιωτική εκπαίδευση από παραστρατιωτική μονάδα.

Φυσικά εντυπωσιάζει και ο τρόπος διαφυγής τους και το γεγονός ότι έδειχναν πολύ σίγουροι για τις κινήσεις τους καθ' οδόν προς τις φυλακές των Τρικάλων και ενώ μετέφεραν όλο αυτό το οπλοστάσιο.

Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η ομάδα των 15 ατόμων που προσέβαλε την εξωτερική φρουρά των φυλακών στα Τρίκαλα ήταν άψογα οργανωμένος και σχεδιασμένος με στρατιωτική συνέπεια ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεση. 

Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα σημεία προσέγγισης

Ψύχραιμοι έδωσαν μάχη επί 45' με τους φρουρούς των εξωτερικών φυλακίων μέχρις ότου ολοκληρωθεί η απόδραση. Σύμφωνα με το defencenet.gr, τα στοιχεία που έχουν οι αρχές συγκλίνουν στο ότι υπήρξε και δεύτερη ομάδα κάλυψης ανεπτυγμένη στις οδικές αρτηρίες που οδηγούσαν στην φυλακή προκειμένου να τις αποκόψουν αν χρειαζόταν!

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν εννέα χειροβομβίδες από τς οποίες εξερράγησαν οι επτά.


Posted: 25 Mar 2013 01:11 PM PDT


Πρόλογος ιστολογίου
 
Το σκιάχτρο του «οράματος» των παγκοσμιοποιητών πλανιέται πάνω από την ανθρωπότητα και προβάλλει όλο και πιο απειλητικό, καθώς τα σχέδιά τους για την ίδρυση ενός παγκόσμιου νομίσματος με ταυτόχρονη ενοποίηση των οικονομιών του πλανήτη αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα. Η παγκοσμιοποίηση απειλεί άμεσα τα έθνη κράτη με πλείστους τρόπους.

Στην ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν που ακολουθεί, εμπεριέχονται μηνύματα, όχι μόνο προς τον ρωσικό κλήρο και λαό, αλλά και προς όλη την ανθρωπότητα. Με κάθε πρόταση που αναφέρεται στην ίδια τη χώρα και τον λαό του, είναι σαν να μας υπενθυμίζει ο Ρώσος Πρόεδρος την ανεπάρκεια, την δειλία και την έλλειψη ηθικής που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των πολιτικών ηγετών σήμερα, οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να αγκαλιάσουν το «όραμα» της παγκοσμιοποίησης, εις βάρος της υπόστασης των εθνών κρατών τους και της ύπαρξης και διάδοσης του Χριστιανισμού.

Toυ Xavier Lermanov 
Pravda  
(Πηγή κειμένου ομιλίας: η ιστοσελίδα του Ρώσου Προέδρου
25 Mαρτίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, στα πλαίσια συνάντησής του με την Σύνοδο των Ρώσων Επισκόπων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: 

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας μαζί με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Διασποράς αποτελούν μέρος μιας ειδικής και πολύ σημαντικής αποστολής, τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο».
Τι εννοούσε, άραγε;

Για την Δύση, μια «ειδική αποστολή» της Ρωσίας σημαίνει συνήθως KGB, πυρηνικά χτυπήματα ή τακτικές Ψυχρού Πολέμου. Και όμως, αυτό που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο ήταν μια σημαντική συνάντηση του Πούτιν με την ηγεσία της Εκκλησίας, όπου και προέβη στην δήλωση που θα ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί μετά το άρθρο.

Είναι τόσο βέβαιο, όσο η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, ότι η συνάντηση εκείνη μεταξύ των εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας και του Πούτιν αγνοήθηκε παντελώς από τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης. Είναι επίσης δεδομένο ότι ο Πούτιν διαθέτει πραγματική παγκόσμια ισχύ, με αποτέλεσμα τα «φιλελεύθερα» μέσα ενημέρωσης είτε να αγνοούν έντρομα την παρουσία του είτε να παραποιούν την εικόνα του. Εν τω μεταξύ, όπως θα έκανε ένας καλός Χριστιανός βασιλιάς, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν οδηγεί ένα έθνος στον δρόμο του Χριστού.

Η Δύση, ωστόσο, προτιμά να μεταδίδει αδιάκοπα ειδήσεις για μια ομάδα από ανισόρροπα και διεστραμμένα κορίτσια, μέλη ροκ συγκροτήματος και μιας ξένης ΜΚΟ, που βεβηλώνουν εκκλησίες στη Ρωσία. Οι πράξεις τους αυτές στοχεύουν σαφώς εναντίον της ίδιας εκείνης Εκκλησίας η οποία καταστράφηκε από τους κομμουνιστές και ξαναχτίστηκε από τους Ρώσους πιστούς.

Η Δύση διακηρύσσει πως "είναι τρομερό να φυλακίζει ο Πούτιν νεαρές κοπέλες, μέλη μουσικού συγκροτήματος, που το μόνο που έκαναν ήταν να τραγουδήσουν μέσα στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού". Ακόμα και τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, δήθεν χριστιανικά, αγνοούν την ύπαρξη και την αποστολή της Ρωσικής Εκκλησίας και τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζει ο Πούτιν, στηρίζοντας την. Μιλούν για προπαγάνδα. Αλλά όσοι κατανοούν τι πραγματικά συμβαίνει τους απαντούν ότι προπαγάνδα είναι το να στρεβλώνει ή να αγνοεί η Δύση την αλήθεια της Εκκλησίας την οποία διέσωσε ο ίδιος ο Χριστός. 

Δεν πάει πολύς καιρός που ο κομμουνισμός πότισε τη γη της Ρωσίας με αίμα και αφάνισε εκκλησίες σε μια προσπάθειά του να φέρει την ευτυχία (;) στην ανθρωπότητα. Σήμερα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ισχυροποιείται όλο και περισσότερο χάρη σε πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος Πούτιν. Γνωρίζουν, άραγε, οι Αμερικανοί πώς συνέβη αυτό και για ποιο λόγο τα μέσα ενημέρωσής τους παρουσιάζουν την Ρωσία όπως ακριβώς παρουσίαζαν κάποτε την «μισητή» Σοβιετική Ένωση;

Πώς μπορούν τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης στην Αμερική, τα οποία ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τον Χριστιανισμό, να αγνοούν τους Χριστιανούς αδελφούς τους στη Ρωσία, οι οποίοι επιτέλους δικαιώθηκαν; Αγνοούν τους μάρτυρες και το αίμα που χύθηκε για την αποκατάσταση της Χριστιανικής Εκκλησίας στην Ρωσία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για απατεώνες και υποκριτές, οι οποίοι έχουν ταχθεί με την πλευρά των συντηρητικών (Ρεπουμπλικανών) και παίζουν τον ρόλο του ανόητου εκκεντρικού, ενώ οι «φιλελεύθεροι» (Δημοκρατικοί) υποδουλώνουν όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Πιστοί στην παράδοσή τους, οι εχθροί του Χριστιανισμού στην Αμερική προσποιούνται τους «συντηρητικούς» και τους « φιλελεύθερους», ενώ οδηγούν τον αμερικανικό λαό μακριά από την αλήθεια. Την ίδια στιγμή ο Ομπάμα γελάει και παίζει τον Νέρωνα, ενώ καίγονται οι ΗΠΑ. Το παράδοξο είναι ότι οι Ρώσοι λυπούνται περισσότερο για όλα αυτά, αφού κατανοούν καλύτερα τι συμβαίνει.

Οι ευσεβείς Ρώσοι Χριστιανοί έχουν αναλάβει την αποστολή να διασώσουν τον Χριστιανισμό και να διαφωτίσουν τον υπόλοιπο κόσμο. Όχι με τον τρόπο που το έκανε η Σοβιετική Ένωση, που διέδιδε τον πόλεμο, όπως ακριβώς κάνουν σήμερα ο Ομπάμα και οι ΗΠΑ. Οι Ρώσοι αυτοί είναι όπως οι Μαθητές του Χριστού, που με αγάπη πλησιάζουν τους αδελφούς και τις αδελφές τους και βοηθούν άνδρες και γυναίκες που βρίσκονται στο σκοτάδι, δούλοι και θύματα μιας υλιστικής κοινωνίας, που έχουν πραγματική ανάγκη να ξαναβρούν τον δρόμο Του. Και δεν έχουν παρά να κοιτάξουν προς την Ανατολή.

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε, ο Πούτιν, απευθυνόμενος στην Ιερά Σύνοδο της Ρωσίας, δήλωσε:  

«Οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από τα ταραχώδη γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσω της υπονόμευσης των πνευματικών και εθνικών αξιών και μέσω της δίωξης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (...) αρχίσαμε να χάνουμε την ενότητα του έθνους μας και παρασυρθήκαμε σε επαναστάσεις, σε αδελφοκτόνους αιματοχυσίες, σε συγκρούσεις και πολέμους.

Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την πολύπλευρη και θετική συνεργασία μας με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Εκκλησία, καθώς η ίδια αναδημιουργείται. Θα εργαστούμε μαζί για να εδραιώσουμε την αρμονία στην κοινωνία μας και να ενισχύσουμε τα ηθικά θεμέλια της χώρας μας, δίνοντας έμφαση στις υψηλές ηθικές αξίες».
Ακόμη και αν η Δύση δεν πιστεύει σε αυτά που λέει ο Πούτιν και θεωρεί ότι όλες οι προσπάθειες από μέρους του γίνονται για λόγους προπαγάνδας, θα πρέπει τουλάχιστον να πιστέψει και να ακολουθήσει τον Χριστό, μαθαίνοντας ένα μάθημα από το σοβιετικό σφάλμα.

Και όμως, οι πολέμιοι του Χριστιανισμού στην Αμερική θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο. Ακριβώς επειδή γνωρίζουν πως δεν απειλούνται από ένα πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά από μια πνευματική αναγέννηση.

 

Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τάχθηκε ανέκαθεν με το μέρος του λαού μας, σε όλες τις ιστορικές φάσεις του έθνους, μοιραζόμενη μαζί του όλες τις χαρές και τις λύπες του, στηρίζοντας και εμπνέοντάς τον, αλλά και επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του ηθικού ιστού της δημόσιας ζωής μας και μάλιστα της Πολιτείας μας στο σύνολό της.

Ο πατριωτισμός, η πίστη και η δύναμη του πνεύματος ήταν πάντα το θεμέλιο κάθε νίκης και κάθε επιτεύγματος της Ρωσίας. Αυτά τα εγγενή εθνικά γνωρίσματα του χαρακτήρα μας βοήθησαν τον λαό μας να ξεπεράσει τις οδυνηρές συνέπειες της ταραχώδους εποχής των γεγονότων του 1612, να κερδίσει τη νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του 1812, του οποίου η έκβαση αποτέλεσε έναν θρίαμβο για τον λαό μας, όπως ήταν επίσης και η έκβαση του άλλου Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, του 1941-1945.

Αύριο, πρόκειται να γιορτάσουμε την 70η επέτειο της Μάχης του Στάλινγκραντ. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου του 1941-1945 ο λαός και ο στρατός μας άντλησαν έμπνευση από τις ίδιες εκείνες πραγματικές αξίες που μας βοηθούσαν ανέκαθεν και μας οδηγούσαν στη νίκη.

Και ήταν ακριβώς εκείνη η δύναμη, η δύναμη της αληθινής ιστορίας της Ρωσίας, της Ρωσίας του Μίνιν και του Ποζάρκσι, του Ντμίτρι Ντονσκόι και του Αλέξανδρου Νιέφσκι, του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ και του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, που νίκησε τον ναζισμό και έσωσε τον κόσμο.

Οφείλουμε, ωστόσο, να θυμόμαστε και άλλες σελίδες της ιστορίας μας, όπως είναι τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τα δραματικά γεγονότα των αρχών του εικοστού αιώνα. Διότι κυρίως λόγω της διάβρωσης των πνευματικών και εθνικών αξιών μας και λόγω της κυριολεκτικής δίωξης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων παραδοσιακών θρησκειών μας, οδηγήθηκε η κάποτε ενιαία χώρα μας στην καταστροφική πορεία των επαναστάσεων, των ταραχών, των αδελφοκτόνων συγκρούσεων και του πολέμου.

Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την πολύπλευρη και θετική συνεργασία μας με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Εκκλησία, καθώς η ίδια αναδημιουργείται. Θα εργαστούμε μαζί για να εδραιώσουμε την αρμονία στην κοινωνία μας και να ενισχύσουμε τα ηθικά θεμέλια της χώρας μας, δίνοντας έμφαση στις υψηλές ηθικές αξίες.

Οι παραδοσιακές αξίες, το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών, αλλά και η αξιοπρέπεια, όλα αυτά θα πρέπει να προστατεύονται τόσο από την δύναμη της κοινής γνώμης όσο και από την εφαρμογή του νόμου.

Υπάρχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια κοινή, στενή συνεργασία μεταξύ των κρατικών αρχών και όλων των παραδοσιακών θρησκειών, η οποία θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την αμοιβαία κατανόηση. Είμαστε ένα κοσμικό κράτος, φυσικά, και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια συγχώνευση του πολιτικού βίου με τον εκκλησιαστικό, αλλά την ίδια στιγμή, θα πρέπει να αποτρέψουμε την επικράτηση της χυδαίας και πρωτόγονης ερμηνείας που κάποιοι άλλοι προσδίδουν στην έννοια του «κοσμικού».

Τόσο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και άλλες παραδοσιακές θρησκείες της χώρας μας θα πρέπει να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες που διαθέτουν, ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες και ουσιαστικές υπηρεσίες σε σημαντικούς τομείς, όπως η υποστήριξη των οικογενειών και των μητέρων, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των παιδιών, την διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, την επίλυση των πολλών κοινωνικών προβλημάτων που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε, αλλά και την ενίσχυση του πατριωτικού φρονήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Μόνο έτσι θα ανταποκριθούν στην επιτακτική ανάγκη των πολιτών για ηθική υποστήριξη και πνευματική καθοδήγηση.

Θεωρώ καθήκον μου να τονίσω ότι οι προσπάθειες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να επιδιώξει εποικοδομητικό διάλογο στα πλαίσια του Διαθρησκειακού Συμβουλίου της Ρωσίας ήδη έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι, για τη χώρα μας, η αρμονία μεταξύ εθνοτήτων και μεταξύ θρησκειών αποτελεί ζήτημα ύψιστης ιστορικής σημασίας.

Σήμερα, τόσο στη Ρωσία όσο και στις χώρες όπου το Πατριαρχείο Μόσχας έχει μια ενεργή παρουσία, μεταξύ της Ομογένειάς μας σε διάφορες ηπείρους του κόσμου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτελεί μια πολύ σημαντική αποστολή. Φέρνει τις χώρες και τους λαούς πιο κοντά και τόσο με σοφές νουθεσίες όσο και έμπρακτα, συντελεί στην δημιουργία μιας πιο εποικοδομητικής αλληλοκατανόησης μεταξύ τους. Μας βοηθά να διατηρήσουμε τους δεσμούς που μας έχουν κρατήσει ενωμένους εδώ και αιώνες, ενώ παράλληλα δημιουργεί δεσμούς μεταξύ των εκατομμύριων πολιτών οι οποίοι απαρτίζουν τον Ρωσικό Κόσμο σήμερα.

Θα ήθελα ειλικρινά να πω ένα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου προς τα μέλη του κλήρου από τις επισκοπές της Ομογένειας, τις αυτόνομες και αυτοδιοικούμενες εκκλησίες, και ειδικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλλοδαπής, η ένωση με την οποία αποκαταστάθηκε εδώ και μια πενταετία και είχε μια πραγματικά παραγωγική επίδραση στην πνευματική ζωή του λαού μας.

Γνωρίζουμε ότι, όπου και αν διαμένετε, με το μυαλό και την καρδιά σας βρίσκεστε πάντα στη Ρωσία. Εκτελείτε την εξαιρετικής σημασίας αποστολή σας, βοηθώντας τους συμπατριώτες μας να αισθάνονται άρρηκτα δεμένοι με την Πατρίδα τους, και συνεργάζεστε στενά μαζί τους για την αναβίωση, την πρόοδο και την ανάπτυξή της.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχηθώ στην Σύνοδο των Επισκόπων και όλους εσάς ένα παραγωγικό έργο και ό, τι καλύτερο για όλους.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».





Posted: 25 Mar 2013 12:55 PM PDT
Eθνική επέτειος σήμερα, και το δεύτερο ελληνικό κράτος, η Κύπρος, στέκεται και ισσοροπεί στο χείλος της αβύσσου. Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει τελειώσει, το ίδιο και η οικονομία συνολικά, μετά την απόφαση του Eurogroup για ισοπεδωτικό κούρεμα 30 ή 40% στις καταθέσεις. 

Με χαμένες τις καταθέσεις άνω των 100.000 στη Λαϊκή, με κουρεμένες τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, με ομολογιούχους και μετόχους τραπεζών κατεστραμμένους, σχεδόν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Κύπρου έχουν υποστεί εκτεταμένη και σοβαρή οικονομική ζημία. Οικονομικός Αττίλας. Και η πολύπαθη Κύπρος έχει μπροστά της μέρες και μήνες και ίσως χρόνια αβεβαιότητας.

Τα λέει όλα το BBC: 

''Στην Κύπρο μπορείς να βρεις εύκολα ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα να βγουν από το ευρώ. Ομως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κίνδυνος να φύγει μια χώρα από την Ευρωζώνη απομακρύνθηκε. Για τις Βρυξέλλες αυτό είναι ένα βραβείο ικανοποιητικό''.

Χάσαμε ιστορικές ευκαιρίες. Κουραστήκαμε -προ παντός και εμείς εδώ στην έπαλξη που λέγεται ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.- να κρατάμε όρθιες τις σημαίες της αντίστασης, να υπερτονίζουμε και να μαχόμαστε για κοινές δράσεις Αθηνών και Λευκωσίας, για συνεργασία σε κάθε επίπεδο, στην λογική ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ-ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ-ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Από την Κύπρο, που αντί να ενωθεί με την Ελλάδα (με συνένοχους Αβέρωφ-Καραμανλή-Μακάριο) έγινε ανεξάρτητο κράτος, ξεκίνησε μια ιστορική ανωμαλία. Που μέσα από το μαύρο 1974 διαιωνίζεται ως σήμερα.

Σήμερα λοιπόν, επέτειο της εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου, ο δρόμος για ενιαίο Ελληνισμό, από Οθωνούς μέχρι Παραλίμνι, για μας δεν έκλεισε, είναι χαραγμένος, περιμένει την περπατησιά μας. Δύσκολος κι ανηφορικός ο δρόμος, ναι. Ας κρατηθούν έξω οι πολιτικάντηδες Αθηνών-Λευκωσίας, οι ένοχοι για το σημερινό κατάντημα. Μακριά κι αυτοί που ανέκαθεν αφθονούσαν στον τόπο: Οι προδότες. Που ξεπούλαγαν ότι κέρδιζαν οι αγωνιστές. Από τον Εφιάλτη μέχρι τον Χριστοφοράκο, ίδια πρόσωπα και ίδιο ξεπούλημα. Μακριά από μας και οι κάθε λογής "Dead man walking" (έτσι χαρακτηρίζει τον Αναστασιάδη ο ''Guardian''). '' Όξω ρε γαιδούρια'' που θα έλεγε κι ο γέρος του Μωρηά. ''Φωτιά και τσεκούρι !''

Τα παγκόσμια αφεντικά και οι εντολοδόχοι τους όμως, τα πολιτικά μειράκια τύπου Μέρκελ ή Λαγκάρντ ή Μπαρόζο, λογαριάζουν λάθος. Δεν είναι όλα αριθμοί. Η οικονομία επηρεάζει, πολύ ίσως. Αλλά δεν καθορίζει!

Απόψε ο Ελληνισμός, ότι κι αν αποφασίσει η κυπριακή Βουλή, θα γιορτάσει μέσα στην ψυχή του καθενός από εμάς. Ανάσταση υπάρχει εκεί που υπάρχουν τάφοι. Πάντα έτσι γινόταν. Μόνο που θα απαιτηθεί κόστος από την Ιστορία για να σταθούμε όρθιοι ! Η φωτιά που άναψε, σε Ελλάδα και Κύπρο, ή θα μας αφανίσει ή θα τη σβήσουμε. Μόνο που συχνά, η Ιστορία θέλει τις φωτιές να μην σβήνουν με νερό. Αλλά με αίμα...

Είμαστε έτοιμοι!


Posted: 25 Mar 2013 10:25 AM PDT

Στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Δευτέρας όλο το κείμενο συμφωνίας της κυπριακής κυβέρνησης με το Eurogroup, μετά από ολονύχτιο θρίλερ στις διαπραγματεύσεις. Τι προβλέπεται για την τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή

Μετά από μία δραματική συνεδρίαση του Eurogroup και αφού χρειάστηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το κείμενο της συμφωνίας δόθηκε τα ξημερώματα στη δημοσιότητα.

Διαβάστε την μετάφραση του κειμένου της συμφωνίας με το Eurogroup:


To Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής των μακροοικονομικών δεδομένων. Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την Τρόικα. Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα, με την προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών δεδομένων τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα μέτρα θα σχηματίσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα εξασφαλίζουν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018. Επιπλέον οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά.

Το Eurogroup χαιρετίζει του όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία.

Το Eurogroup επίσης χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν επιπλέον μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας σε συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο.

Είναι σημαντική η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.

Το Eurogroup αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές και η Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο έως τις αρχές του Απρίλη. Επίσης σημειώνει ότι θα αναμένουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών θα έχουν προσωρινή ισχύ ώστε να διασφαλίζουν την επαναλειτουργία των τραπεζών.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις το Eurogroup επιβεβαιώνει, όπως είχε υποθεί και στις 16 Μαρτίου την κατ' αρχήν συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Eurogroup θα καλοσόριζε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Μαζί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Κύπρο εξασφαλίζει τη βιωσημότητα του προγράμματος.

Το Eurogroup αναμένει πως οι Κυπριακές Αρχές και η Κομισιόν, σε συνεργασία με ΕΚΤ και ΔΝΤ, θα εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.

Τα συμφωνηθέντα:

1) Η Λαϊκή θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και των κατόχων ομολόγων καθώς και των μη εγγυημένων καταθέσεων.

2) Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα κλείσει εν καιρώ.

3) Με την πάροδο κάποιου διαστήματος η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Το χρέος ύψους 9 δις της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μόνο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένοι έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

4) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των σχετικών κανονισμών.

5) Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κουρέματος των μη ασφαλισμένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

6) Η απόδοση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει απόδοση ύψους 9% με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

7) Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ε.Ε.

8)Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών. (Mετάφραση από το sigmalive Κύπρου)

Eurogroup Statement on Cyprus


25/03/2013 - Statement

The Eurogroup has reached an agreement with the Cypriot authorities on the key elements necessary for a future macroeconomic adjustment programme.

This agreement is supported by all euro area Member States as well as the three institutions. The Eurogroup fully supports the Cypriot people in these difficult circumstances.

The programme will address the exceptional challenges that Cyprus is facing and restore the viability of the financial sector, with the view of restoring sustainable growth and sound public finances over the coming years.

The Eurogroup welcomes the plans for restructuring the financial sector as specified in the annex. These measures will form the basis for restoring the viability of the financial sector. In particular, they safeguard all deposits below EUR 100.000 in accordance with EU principles.

The programme will contain a decisive approach to addressing financial sector imbalances. There will be an appropriate downsizing of the financial sector, with the domestic banking sector reaching the EU average by 2018. In addition, the Cypriot authorities have reaffirmed their commitment to step up efforts in the areas of fiscal consolidation, structural reforms and privatisation.

The Eurogroup welcomes the Terms of Reference for an independent evaluation of the implementation of the anti-money laundering framework in Cypriot financial institutions, involving Moneyval alongside a private international audit firm, and is reassured that the launch of the audit is imminent. In the event of problems in the implementation of the framework, problems will be corrected as part of the programme conditionality.

The Eurogroup further welcomes the Cypriot authorities' commitment to take further measures. These measures include the increase of the withholding tax on capital income and of the statutory corporate income tax rate. The Eurogroup looks forward to an agreement between Cyprus and the Russian Federation on a financial contribution.

The Eurogroup urges the immediate implementation of the agreement between Cyprus and Greece on the Greek branches of the Cypriot banks, which protects the stability of both the Greek and Cypriot banking systems.

The Eurogroup requests the Cypriot authorities and the Commission, in liaison with the ECB, and the IMF to finalise the MoU at staff level in early April.

The Eurogroup notes the intention of the Cypriot authorities to compensate potential individual victims of fraudulent practices, in line with established legal and judicial procedures, outside the programme.

The Eurogroup takes note of the authorities' decision to introduce administrative measures, appropriate in view of the present unique and exceptional situation of Cyprus' financial sector and to allow for a swift reopening of the banks. The Eurogroup stresses that these administrative measures will be temporary, proportionate and non-discriminatory, and subject to strict monitoring in terms of scope and duration in line with the Treaty.

Against this background, the Eurogroup reconfirms, as stated already on 16 March, that – in principle - financial assistance to Cyprus is warranted to safeguard financial stability in Cyprus and the euro area as a whole by providing financial assistance for an amount of up to EUR 10bn. The Eurogroup would welcome a contribution by the IMF to the financing of the programme. Together with the decisions taken by Cyprus, this results in a fully financed programme which will allow Cyprus' public debt to remain on a sustainable path.

The Eurogroup expects that the ESM Board of Governors will be in a position to formally approve the proposal for a financial assistance facility agreement by the third week of April 2013 subject to the completion of national procedures.

Annex

Following the presentation by the Cyprus authorities of their policy plans, which were broadly welcomed by the Eurogroup, the following was agreed:

1. Laiki will be resolved immediately - with full contribution of equity shareholders, bond holders and uninsured depositors - based on a decision by the Central Bank of Cyprus, using the newly adopted Bank Resolution Framework.

2. Laiki will be split into a good bank and a bad bank. The bad bank will be run down over time.

3. The good bank will be folded into Bank of Cyprus (BoC), using the Bank Resolution Framework, after having heard the Boards of Directors of BoC and Laiki. It will take 9 bn Euros of ELA with it. Only uninsured deposits in BoC will remain frozen until recapitalisation has been effected, and may subsequently be subject to appropriate conditions.

4. The Governing Council of the ECB will provide liquidity to the BoC in line with applicable rules.

5. BoC will be recapitalised through a deposit/equity conversion of uninsured deposits with full contribution of equity shareholders and bond holders.

6. The conversion will be such that a capital ratio of 9 % is secured by the end of the programme.

7. All insured depositors in all banks will be fully protected in accordance with the relevant EU legislation.

8. The programme money (up to 10bn Euros) will not be used to recapitalise Laiki and Bank of Cyprus.

The Eurogroup is convinced that this solution is the best way forward for ensuring the overall viability and stability of the Cyprus financial system and its capability to finance the Cyprus economy.

Πηγή: News247

Posted: 25 Mar 2013 10:36 AM PDT
Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε σήμερα για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup.

"Αυτό που κάναμε την περασμένη νύκτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων", δήλωσε προς το Ρόιτερς και τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάσιελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγες ώρες αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την Κύπρο.

"Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, 'τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιθείτε μόνοι σας;'. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων" άνω των 100.000 ευρώ.
"Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε, 'Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κιδνύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και, αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει'", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. "Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε".

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η νέα προσέγγιση για χώρες της ευρωζώνης που έχουν τραπεζικούς τομείς με υψηλή μόχλευση, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς και για άλλες χώρες με τραπεζικά προβλήματα, όπως η Σλοβενία, ο Ντάισελμπλουμ είπε πως θα πρέπει να συρρικνώσουν τις τράπεζες.

"Σημαίνει, αντιμετώπισε το θέμα πριν σου δημιουργήσει πρόβλημα. Ενίσχυσε τις τράπεζές σου, ρύθμισε τα ισοζύγιά σου και συνειδητοποίησε πως, αν μια τράπεζα έχει πρόβλημα, η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτομάτως ότι θα έρθουμε να εξαφανίσουμε το πρόβλημά σου. Εσύ είσαι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις".

Αυτή η αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης, για την οποία ο Ντάισελμπλουμ συμφώνησε πως πρόκειται για μια στρατηγική στροφή εκ μέρους αυτών που αποφασίζουν την πολιτική στην ΕΕ, έχει συνέπειες στο πώς θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες και στο πώς θα αντιδρούν οι αγορές.

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που έχει κάνει τα τρία τελευταία χρόνια η ζώνη του ευρώ ήταν η ίδρυση ενός μηχανισμού διάσωσης με εγγυήσεις και κεφάλαιο 700 δισεκ. ευρώ -- του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η προσδοκία ήταν ότι ο ΕΜΣ θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα από τα μέσα του 2014 τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Τώρα ο Ντάσιελμπλουμ λέει πως ο στόχος είναι να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ ο ΕΜΣ.

"Θα πρέπει να επιτύχουμε μια κατάσταση όπου δεν θα χρειαστεί ποτέ ούτε να σκεφτούμε καν την άμεση ανακεφαλαιοποίηση", δήλωσε. "Πιστεύω πως η προσέγγιση πρέπει να είναι, ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των τραπεζών πρώτα μέσα στις τράπεζες, πριν αναζητήσουμε δημόσια χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο από την πλευρά του δημοσίου. Οι τράπεζες θα πρέπει βασικά να είναι ικανές να σώζουν τον εαυτό τους ή τουλάχιστον να αναδιαρθρώνονται ή να ανακεφαλαιοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο".

Σχόλιο ιστολογίου: 

Και για όσους δεν κατάλαβαν, οι πόρτες της κόλασης μόλις άνοιξαν...


Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών (DG MARKT) είναι μία από τις Γενικές Διευθύνσεις και εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κύριος ρόλος της είναι να συντονίζει την πολιτική της Επιτροπής για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και να επιδιώκει την άρση των αδικαιολόγητων (κατά την γνώμη της) εμποδίων στις συναλλαγές, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η Internal Market and Services DG εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει προσωπικό περίπου 500 άτομα, που εργάζονται υπό την πολιτική ευθύνη του Επιτρόπου Michel Barnier και διευθύνεται από τον γενικό διευθυντή Jonathan Faull.

Στο έγγραφο εργασίας, 24 σελίδων που διέρρευσε σχετικά με την διαδικασία του bail-in, περιγράφονται βήμα-βήμα οι τρόποι που θα γίνει, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης, καθώς δίνει όλα τα πιθανά σενάρια.

Άν διαβάσετε το έγγραφο εργασίας και μετά την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, γίνεται προφανής η όλη επεξεργασία του σχεδίου.

Πατήστε στο link για να διαβάσετε το έγγραφο:


Posted: 25 Mar 2013 10:12 AM PDT

  • Η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με την Συρία, χρησιμοποιώντας έξυπνα τους ισλαμοφασίστες εισβολείς
  • Η κίνηση της CIA λίγους μήνες μετά την παραίτηση Πετρέους, προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους αντάρτες
  • Ερωτηματικά προκαλεί και η ενέργεια των ΝΥΤ να δημοσιοποιήσει την υπόθεση, αποκαλύπτοντας τις χώρες που εμπλέκονται
Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών δικτύων, η CIA σε μία κίνηση – έκπληξη, κατάφερε χτύπημα στην τροφοδοσία των ισλαμιστών ανταρτών στην Συρία που μέχρι πρότινος είχαν την στήριξη της Αμερικανικης κυβέρνησης!
3,500 τόνοι οπλισμού, προερχόμενοι από τις χώρες του κόλπου (βλ. Κατάρ) με ενεργό συμμετοχή της επίσημου τουρκικού κράτους!

Αυτό συνέβη την ίδια στιγμή που επισήμως η Αμερική είχε ζητήσει από το Ιράκ να κλείσει
τον εναέριο χώρο της σε αερομεταφορές προμηθειών για την Δαμασκό.
Η διαδρομή των όπλων για τους ισλαμιστές ξεκινούσε από την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Ιορδανία και κατέληγε στην Τουρκία σύμφωνα με τους ΝΥΤ.
Οι αποστολές είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2012 με αεροσκάφος C-130 του Κατάρ και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 160 πτήσεις για αυτόν τον σκοπό. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προορισμός ήταν το αεροδρόμιο "Εσενγκόμπα" κοντά στην Άγκυρα.
 
20130325-183216.jpgΤο διεθνές ινστιντούτο ειρήνης στην Στοκχόλμη αναφέρει ότι αυτή η επιχείρηση είχε στηθεί με την συνέργεια των κρατών αφού οι όγκοι απαιτούσαν διαμετακομιστικό κέντρο και επιμελητεία. Όλα αυτά γινόντουσαν με την σύμπραξη της Τουρκίας. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι η CIA είχε μέχρι πρότινος ενεργό ρόλο στην διαδικασία αυτή, που γινόταν και μέσω Κροατίας.

Πηγές της υπηρεσίας δικαιολόγησαν την εμπλοκή της λέγοντας ότι οι ισλαμιστικές χώρες ούτως ή άλλως θα έδιναν οπλισμό στους τρομοκράτες και η υπηρεσία έπρεπε να γνωρίζει που πηγαίνει αυτός ο οπλισμός ώστε να μην χρησιμοποιηθεί κατά αμάχων ή μελλοντικά κατά αμερικανικων στόχων.


Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η επιχείρηση είχε περιορισμένη επιτυχία και οδήγησε στην σύλληψη δύο υψηλόβαθμων ισλαμιστών.

"Υπάρχουν μαϊμού απελευθερωτικές οργανώσεις που όταν παίρνουν τα όπλα, τα εμπορεύονται. Οι ποσότητες που ακούγονται μπορεί να φαντάζουν τεράστιες, φτάνουν όμως μόλις για δύο εβδομάδες με τις συνθήκες που επικρατούν στην Συρία" δήλωσε πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας. Την εξάρθρωση των δικτύων είχε στήσει ο πρώην αρχηγός της CIA, David H. Petraeus, που παραιτήθηκε τον Νοέμβρη. Μετά την παραίτηση του φαίνεται ότι αυξήθηκαν και οι όγκοι διακίνησης, γεγονός που δίνει άλλη διάσταση στην αντιπαλότητα του με την Χίλαρυ Κλίντον, η οποία είναι φανατική υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία για ανατροπή του Ασαντ.

Η ευκολία με την οποία τα φορτηγά έφευγαν από την Άγκυρα και έφταναν στα χέρια των τρομοκρατών, κάνουν ακόμα και τούρκους αξιωματούχους να λένε ότι βρίσκονται πλέον σε ανοιχτό πόλεμο με την Δαμασκό.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ισλαμιστές στην Συρία που παραπονιούνται ότι η βοήθεια που λαμβάνουν δεν είναι αρκετή, ενώ ζητούν επιτακτικά αντιαεροπορικά και αντιαρματικους πυραύλους. Ενώ κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι "μπλοκάρει" τις παραδόσεις των όπλων, ακόμα και των ελαφρών.

Ακολούθησε χορός διαψεύσεων. Ο Πετρέους αρνήθηκε να σχολιάσει τον ρόλο του. Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκαν να απαντήσουν στους ΝΥΤ για τις κατηγορίες αυτές, ενώ Κροατία και Ιορδανία διέψευσαν κάθε επίσημη συμμετοχή στον εξοπλισμό των ανταρτών. Ειδικά η Ιορδανία, ενώ στην αρχή διέψευδε την διέλευση των πτήσεων από το έδαφος της, μόλις η εφημερίδα παρουσίασε τα σχέδια πτήσης, σταμάτησε κάθε επικοινωνία με τους δημοσιογράφους.


Posted: 25 Mar 2013 09:27 AM PDT


Κίνδυνοι για Ελλάδα και Κύπρο…

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Μέσα σε μία εβδομάδα ο χάρτης της νοτιοανατολικής Μεσογείου άλλαξε βίαια με την Κύπρο να μπαίνει όχι μόνο σε οικονομική αλλά και γεωπολιτική καραντίνα.

Ο οικονομικός όλεθρος που προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι με πρωτεργάτες βέβαια τους Γερμανούς, ήταν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε αστραπιαία και έχει για την Κύπρο διαστάσεις ανυπολόγιστης καταστροφής. Στην πραγματικότητα η Κύπρος έχασε τα πάντα και όχι μόνο στην οικονομία της.

Η ζημιά που υπέστη είναι πολύ μεγαλύτερη!

Η Κύπρος έχασε όλα όσα πίστευε ότι είχε κερδίσει σ' ότι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και την εκμετάλλευσή του, αφού άπασες οι "μεγάλες δυνάμεις" έβαλαν την Τουρκία του κ.Ερντογάν στο παιχνίδι και μάλιστα με όρους προνομιακούς όπως όλα δείχνουν. Από το "η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της", φθάσαμε σε επτά μέρες στην απροκάλυπτη προειδοποίηση της Άγκυρας να μην "τολμήσουν" οι Κύπριοι να υπολογίζουν καν στα κέρδη από το φυσικό αέριο ,γιατί "δεν είναι δικά σας". Και είναι μια απειλή που έχει σφραγίδα όλων των "μεγάλων"!

Η επανασύνδεση Ισραήλ-Τουρκίας με "σφραγίδα" αμερικανική είναι ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, πολύ αρνητικό για την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως και η για μια ακόμη φορά πικρή διαπίστωση ότι η Ρωσία δεν είναι ποτέ εκεί όταν την χρειάζεσαι.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και για την Ελλάδα, η οποία στην κυπριακή κρίση έδειξε για ακόμη μία φορά πόσο ευνουχισμένη και παραδομένη έχει καταντήσει! Ούτε καν σε επίπεδο δηλώσεων δεν βρήκε το θάρρος η Αθήνα να στηρίξει την Κύπρο. Δεν συζητάμε βέβαια για ουσιαστική βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να κρυφτεί στην σκιά και δεν είναι μυστικό ότι πολλοί θα …ανακουφίστηκαν από την απόφαση-όλεθρο του Eurogroup κατά της Κύπρου.

Τι θα γίνει από δω και πέρα;

Οι όροι του παιχνιδιού στην οικονομία ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολοι. Τώρα θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι και στο γεωπολιτικό παιχνίδι Ελλάδα και Κύπρος μπαίνουν για τα καλά στη γωνία! Κι αν δεν κάνουν κάτι η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη!

Ο οικονομικός αφανισμός είναι πλέον δεδομένος. Οι δύο χώρες έχουν μπει σε διαδικασία εθνικής σωτηρίας πλέον. Κι αυτή δεν μπορεί να γίνει από μόνη της. Πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιδράσουμε με σχέδιο, μέθοδο, υπομονή και επιμονή.

Παρακολουθώντας εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις πρωϊνές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας όχι για αντίδραση αλλά ακόμη και για κατανόηση των δραματικών εξελίξεων που τρέχουν στη περιοχή μας.

Πηγή: Οn Alert

Posted: 25 Mar 2013 11:26 AM PDT

Του Αλέξανδρου Δημητρίου
Για το Russia Beyond the Headlines

Μεγάλες αναταράξεις έχει προκαλέσει η Κύπρος τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η "μικρή κουκίδα" στον παγκόσμιο χάρτη, κατά τον Σόιμπλε, το νησί της Αφροδίτης, το "χρυσοπράσινο φύλλο", για τον υπόλοιπο κόσμο, το νησί που έχει βιώσει την μπότα του Αττίλα, περνάει μια ακόμη μεγάλη περιπέτεια, μέσα στην πολυτάραχη ιστορία του.

Άδικη και επικίνδυνη τη χαρακτήρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απρόβλεπτη και παράλογη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός μίλησε ανοικτά για "δήμευση ξένων χρημάτων", αποκάλυψε πως στις κυπριακές τράπεζες υπάρχουν και καταθέσεις κρατικών ρωσικών οργανισμών, και άφησε να εννοηθεί πως τυχόν απώλειες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Μόσχα να επανεξετάσει το θέμα της διατήρησης μεγάλων συναλλαγματικών αποθεμάτων σε ευρώ.

«Να φτιάξουμε τη δική μας υπεράκτια ζώνη»

Παράλληλα, η τροπή που πήρε η κυπριακή κρίση, δυνάμωσε τις φωνές μέσα στη Ρωσία που υποστηρίζουν ότι η Μόσχα, πρέπει να επιδιώξει επιτέλους, τη δημιουργία δικού της χρηματοπιστωτικού κέντρου, εκμεταλλευόμενη τη γενικότερη αδυναμία της Ευρωζώνης. Οι σκέψεις που υπήρχαν μέχρι πρότινος γύρω από το θέμα επικεντρώνονταν στην ιδέα της δημιουργίας Διεθνούς Οικονομικού Κέντρου μέσα στη Μόσχα Αυτήν ακριβώς τη θέση είχε εκφράσει πρόσφατα και ο μεγαλοεπιχειρηματίας και πολιτικός Μιχαήλ Πρόχοροφ, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έριξε την ιδέα, για δημιουργία μιας offshore ζώνης στην Άπω Ανατολή, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι καταθέσεις από την Κύπρο και άλλες παρόμοιες ζώνες.

Οι ρωσοκυπριακές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, μετά την απόρριψη από την Κυπριακή Βουλή της απόφασης του Eurogroup, δεν απέδωσαν αυτά που οι αρχές της Λευκωσίας προσδοκούσαν. Και δεν μπορούσαν να αποδώσουν, παρόλο που συνιστούσαν τον διακαή πόθο του συνόλου του κυπριακού λαού, διότι «ζεστό χρήμα», υπό μορφή κρατικού δανείου, με βάση τις αποφάσεις της τρόικας δεν επιτρέπεται να λάβει η Κύπρος.

Λύση στην Ευρωζώνη με συμμετοχή της Ρωσίας

Επομένως, είναι τουλάχιστον λάθος ενημερωμένοι όσοι δηλώνουν απογοητευμένοι από την τελική άρνηση της Μόσχας, να βοηθήσει, όπως ισχυρίζονται.


Οι Pώσοι επενδυτές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, δεν έδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα μελλοντικά ενεργειακά προγράμματα που τους καλούν οι Κύπριοι, ούτε για την εξαγορά τραπεζών. Η Κύπρος ήταν και παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, επομένως μέσω αυτής θα προέλθει και η όποια πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης. Ακόμα και μετά την απόρριψη του πρώτου σχεδίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός ήταν σαφής:


«Λύση μέσα από την Ε.Ε. με ισότιμη συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις. Όχι αποφάσεις πίσω από την πλάτη της. Ασφαλώς πολλά πράγματα στην υπόθεση αυτή δεν γίνονται αντιληπτά «δια γυμνού οφθαλμού».

Ωστόσο, είναι προφανές πως το σχέδιο που επιχείρησε να επιβάλλει το Βερολίνο και μάλιστα με εκβιαστικά διλήμματα, πετυχαίνει το στόχο της διάλυσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, με τη μορφή που λειτουργούσε μέχρι σήμερα..

Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κύπρος παύει στο εξής να αποτελεί μια ιδιόμορφη υπεράκτια ζώνη μέσα στην Ευρωζώνη.

Η φωτιά που καίει

Στην Ευρώπη κάποιοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι μπορεί να ήταν άκομψος ο τρόπος που έγινε, ωστόσο συμφέρει το Κρεμλίνο, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κηρύξει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ξεχνούν, ωστόσο, ότι η "καλή υπηρεσία" που θέλουν να προσφέρουν οι ευρωπαίοι εταίροι της Ρωσίας, επιχειρείται με κατάσχεση...ρωσικών καταθέσεων! Είναι λογικό λοιπόν, στη Μόσχα να θεωρούν πως η μεθόδευση αυτή, είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης συνολικά.

Η μικρή κουκίδα στο χάρτη άναψε φωτιές, που κανείς δεν ξέρει ακόμη αν θα σβήσουν στα όρια του νησιού ή θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης!


Posted: 25 Mar 2013 08:07 AM PDT

«Για τη Σερβία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα Σκόπια πρέπει να έχουν τη δική τους αυτοκέφαλη Εκκλησία, αλλά για να φθάσει η Σκοπιανή Εκκλησία στο στόχο αυτόν είναι δύσκολο».

Τα παραπάνω αναφέρει ο θρησκευτικός αναλυτής του Βελιγραδίου Τζίβισα Τούτσιτς σε συνέντευξη στο σκοπιανό «Πρες 24», αποσπάσματα της οποίας θα παρουσιάσουμε.

Στη συνέντευξη αναλύεται η σχέση μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σκοπιανής και όπως παραδέχεται τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολη αυτή η σχέση.

Ο Τούτσιτς επισημαίνει ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να περιμένουν καμία βοήθεια από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, στο αίτημα τους για ίδρυση Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.


«Οι Σλάβοι των Σκοπίων αξίζουν το «Αυτοκέφαλο. Η παλιά αρχή της Ορθοδοξίας λέει: ένα έθνος, μία γλώσσα, ένα κράτος και η θέληση των πιστών είναι αρκετά και βρίσκονται στον κανόνα για να κηρύξουν την ανεξαρτησία. Αυτά είναι τα απαιτούμενα. Εκτός από την Ελλάδα, νομίζω πως και οι Ρώσοι έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν το Αυτοκέφαλο, αλλιώς κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας, στη συνέχεια της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας.

Νομίζω, όμως, στο θέμα αυτό η ρωσική «μεσολάβηση» δεν μπορεί να σας βοηθήσει»

...είπε στη συνέντευξη του Σαββάτου στο Πρες24, μεταξύ άλλων, ο Σέρβος θρησκευτικός αναλυτής.

«Πρες 24»: Ποιο είναι, τελικά, το όνομα του Νέου Πατριάρχη;

Απάντηση:

Νομίζω ότι εμείς οι Σέρβοι και εσείς, θα πρέπει να τον αποκαλούμε Φραγκίσκο ή Φραντζέσκο. Ο Πάπας πήρε το όνομά του από τον Άγιο Φραντζέσκο της Ασίζης, οι Ιταλοί δεν χρησιμοποιούν υποκοριστικά ή προσωπικά ονόματα. Πιστεύω πάντως από το χρησιμοποιούμενο Φράνσις ή Φράντζ (στα γερμανικά) είναι καλύτερο να τον αποκαλούμε, εμείς ο Ορθόδοξοι ως Φραγκίσκο που είναι καλύτερο από το Francis.

Το ριζοσπαστικό Ισλάμ

Ο Σέρβος θρησκευτικός αναλυτής θα επισημάνει το ρόλο των άλλων εκκλησιών και συγκεκριμένα του Ισλάμ. 

«Το ριζοσπαστικό Ισλάμ, όχι ο ισλαμισμός, δεν αποτελεί στην ουσία μία θρησκεία όσο ένα πολιτικός κίνδυνος για την ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Το Ισλάμ θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί σαφώς από τον εξτρεμισμό, αλλά δεν το κάνει.

«Πρες 24»: Πιο θεωρείτε, κύριε Τούσιτς, ότι είναι το πρόβλημα της Σκοπιανής Εκκλησίας; Είναι πολιτικό ή θρησκευτικό;

Απάντηση:

«Πρόκειται και για πολιτικό και θρησκευτικό ζήτημα. Πολιτικό στο βαθμό που τα Βαλκάνια είναι πολιτικοποιημένα, ως προς το όνομα της Δημοκρατίας σας.

Η θέση της Ελλάδας αλλά της Ελληνικής Εκκλησίας είναι γνωστή. Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε εύρος σκέψεως και προνοητικότητας από μπλόκα τα οποία δημιουργούν προβλήματα και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, κουράζουν και ίσως αποθαρρύνουν. Χρειάζεται ευρύτητα πνεύματος.

Για παράδειγμα, εγώ είμαι 'Σλαβομακεδόνας', ωστόσο δεν θα με πείραζε να έχω το όνομα της χώρας ως «Σέβερνα Μακεντόνια»/ 'Βόρεια Μακεδονία'. Αλλά η εκκλησία σας επιμένει να φέρει το όνομα «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

«Πρες 24»: Η Εκκλησία των Σκοπίων, δεν είναι η μόνη που έχει προβλήματα. Μέσα στη ίδια την Ορθοδοξία υπάρχουν προβλήματα.

Απάντηση:

Η αλήθεια είναι ότι η Ορθοδοξία βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή, υπάρχουν πράγματι συγκρούσεις ιστορικού και εθνολογικού περιεχομένου. Η διαίρεση, για παράδειγμα, του Εκκλησιαστικού Ημερολογίου, είναι, επίσης, απαράδεκτη. Δεν υπάρχει καμία Ορθόδοξη χώρα στην οποία να υπάρχει ομοφωνία στην Ορθοδοξία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγαλύτερες και μικρότερες ομάδες υπέρ του παλαιού ημερολογίου, στην Βουλγαρία, επίσης υπάρχουν, λίγες τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και στη Ρουμανία.


Posted: 25 Mar 2013 12:53 PM PDT
Επειδή εγώ έτσι διδάχτηκα την έννοια Έθνος και Πατρίδα...

Ας το πάρουμε χαμπάρι, Πατριώτη, επί τέλους: η Ελλάδα εάλω οριστικά και αμετάκλητα πια! Και δεν εάλω από κανένα άλλο, αλλά από τον πλέον αδυσώπητο και ακατανίκητο αυτόχθονα, δικό της εχθρό: τους πρόστυχους, ξεφτιλισμένους και ξετσίπωτους πολιτικούς.

Δεν ήτανε οι Τούρκοι, δεν ήταν οι Μπραήμηδες, μηδέ Τουρκαλβανοί αυτοί που μας κουρσέψανε τη χώρα στη νέα εποχή. Ήτανε Έλληνες, δοσίλογοι κοινοί. Ρουφιάνοι ξεκουκούλωτοι με κοστουμιές Αρμάνι, και πρόστυχες κυράτσες με φρου-φρού κι αρώματα από τα σκέλια έως το τσερβέλο. Βλαστάρια ανεπάγγελτα «Εφιαλτών», που βρήκαν έτοιμο για επάγγελμα την «πολιτική». 

Και η Ελλάδα από σύμβολο αυτοθυσίας για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, έγινε έννοια κενή περιεχομένου για μία κάστα επαγγελματιών της πολιτικής, που έχει ως μόνη έγνοια της τη διατήρηση της εξουσίας και μέσω αυτής την επαύξηση της ευημερίας της. Και είναι σε όλους φανερό ότι οι σημερινοί κοινοβουλευτικοί κοτζαμπάσηδες έλκουν την πολιτική τους καταγωγή και κουλτούρα από την πολιτική σαβούρα της Επανάστασης και όχι από τον Καποδίστρια ή τον «αγράμματο» (κατά Σκάϊ και Βερέμη) Κολοκοτρώνη.

Η «Ρωμιοσύνη» τους συγκινεί μόνο γιατί τους θυμίζει (ως μουσικό άκουσμα) τα νιάτα τους και το «Πολυτεχνειακό» τους παρελθόν, και όχι για το πολιτισμικό φορτίο που στους αιώνες κουβαλάει. Παίρνοντας την εξουσία στα χέρια τους, το τότε «ψωμί – παιδεία – ελευθερία», το έκαναν χαβιάρι (για πάρτη τους) – παραπαιδεία (για τα παιδιά μας) και υποτέλεια (για την πατρίδα μας)». 

Παγκοσμιοποιημένοι αμερικανοτραφείς τσογλανοκολεγιόπαιδες, Αλφαμήτες λεσχών και στοών κάθε είδους, βγάζουν σπυριά στο άκουσμα και μόνο της λέξης «πατρίδα», σε βαθμό που η αναφορά της και μόνο να θεωρείται ταυτόσημο του «εθνικισμού». Τα πάντα έχουν γίνει αντικείμενο «δούναι και λαβείν», κυρίως δε γι' αυτούς λαβείν! Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα είναι αυτονόητο πως τα εθνικά σύμβολα, και οι εθνικές γιορτές όπως η σημερινή δεν έχουν θέση στη σημερινή Ελλάδα. Είχαν ήδη πάψει να μην έχουν προ πολλού, απλώς εμείς αεροβατούντες αργήσαμε να το ψυλλιαστούμε. 

Υ.Γ…Ακούω πως εν όψει της παρελάσεως της Εθνικής γιορτής κι εφέτος θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα, για τον όχι αβάσιμο φόβο του γενικού… κραξίματος των εκπροσώπων της κυβέρνησης. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια αλλά η πρότασή μου, εάν είχα λόγο, θα ήταν: Ξεκινώντας τιμητικά από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον «πολιτειακό» και ακριβοπληρωμένο άρχοντα που υπογράφει ότι νομοθετικό «κολόχαρτο» του προσκομίσουν, θα πρότεινα να κάτσει στο μέγαρό του και να φάει το γιαουρτάκι του ήσυχος, χωρίς το φόβο να του έρθει ο «κεσές» κατάμουτρα. Για τους λοιπούς πολιτικούς, θα πρότεινα να στηθεί μια εξέδρα στην Ομόνοια όπου ο Ελληνικός λαός θα μπορούσε, μετά το πέρας των εκδηλώσεων της παρέλασης, να τους αποδώσει με άνεση το απαραίτητο τιμητικό φτύσιμο και γιαούρτωμα, ευγνωμονώντας τους για τα «όσα καλά στη χώρα προσέφεραν» Έτσι για να λάβουν οι ελεύθεροι σκλαβωμένοι και τα όνειρα εκδίκηση, που λέει και ο ποιητής. 

Posted: 25 Mar 2013 09:17 AM PDT


Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση ενός ρωσικού δανείου προς την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πέσκοφ.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί την υποστήριξη της Μόσχας όχι προς τη συμφωνία διάσωσης "που επετεύχθη" το Σαββατοκύριακο με την ΕΕ όπως μεταδίδουν τα φερέφωνα, αλλά ως κίνηση καλής θελησης στον Κυπριακό λαό και όχι την ηγεσία. Αυτό, παρά την ανησυχία ότι Ρώσοι καταθέτες στην Κύπρο θα ζημιωθούν ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας.

Η Κύπρος έχει ζητήσει μια παράταση της αποπληρωμής του υφισταμένου ρωσικού δανείου των 2,5 δισεκ. ευρώ και μια μείωση του επιτοκίου του στο 2,5% από 4,5%. Σε συνομιλίες που είχαν γίνει την περασμένη εβδομάδα δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί μια αναδιάρθρωση.

Ο Πούτιν "ανέθεσε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστούν με τους εταίρους μας τους όρους μιας αναδιάρθρωσης της πίστωσης που έχει ήδη χορηγηθεί στην Κύπρο", δήλωσε ο Πέσκοφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία.

Πληροφορίες από Ημερησία
 

Posted: 25 Mar 2013 07:33 AM PDT

Από το δηκτικό χιούμορ των δημιουργών της σειράς Τhe Simpsons δεν ξέφυγε η ίντριγκα που παίζεται από το 2009 εις βάρος της Ελλάδας.

Σε επεισόδιο της σειράς που προβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, εμφανίζεται ο Homer Simpson στις ειδήσεις (!). 

Σε κάποια στιγμή, ανάμεσα στους τίτλους ειδήσεων που εμφανίζονται στο news ticker στο κάτω μέρος της οθόνης, διακρίνεται η είδηση: "Europe puts Greece on eBay" (Η Ευρώπη ξεπουλάει την Ελλάδα στο eBay). Πλάι στον τίτλο αυτό ακολουθεί η είδηση: "Satan tweets..." (Μήνυμα του Σατανά στο Tweeter...)


Ακολουθούν άλλοι τίτλοι και μετά από λίγο εμφανίζεται το "Europe puts Hungary on eBay" (Η Ευρώπη ξεπουλάει την Oυγγαρία στο eBay)


Το καυστικό σχόλιο των Αμερικανών δημιουργών της δημοφιλούς σειράς για την στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα και άλλες χώρες που εκβιάστηκαν και σύρθηκαν στον δανεισμό προκειμένου να ευοδωθεί το σχέδιο ενοποίησης ΕΕ-ΗΠΑ για την δημιουργία ενός παγκόσμιου νομίσματος κάνει τον γύρο του κόσμου από τότε που προβλήθηκε το επεισόδιο και έχει προκαλέσει διάφορα σχόλια.


Posted: 25 Mar 2013 10:56 AM PDT

Γράφει ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος

Ίσως δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Α) Η επίθεση στην Κύπρο με το κούρεμα είναι νέο τραπεζιτικό ήθος τετελεσμένο για το επερχόμενο 90% και άνω κούρεμα του δολαρίου και του Ευρώ εν όψει του νέου Παγκόσμιου Νομίσματος. Αυτό θα είναι το επίπεδο ανταλλαγής με το νέο Παγκόσμιο Νόμισμα! Αυτό ισοδυναμεί και με την χρεοκοπία της Κίνας. Το πραξικόπημα αυτό θα εφαρμοστεί σύντομα εν όψει της απειλής της Κίνας να κάνει του γουάν διεθνές νόμισμα. Δείτε ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Επίσης σκεφθείτε την αγορά γης και χρυσού παγκοσμίως από όλους τους μεγάλους επενδυτές που έγινε το 2012. Αγόρασαν την μισή Αφρική!

Β) Η προσέγγιση του Ισραήλ στην Τουρκία και το «παύσατε πύρ» του Οτσαλάν είναι προαναγγελία της επίθεσης στο Ιράν το άμεσο προσεχές διάστημα, (έμμεση επίθεση στην Κίνα με αποκλεισμό ενεργειακών πόρων).

Γ) ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ: Δηλαδή εσείς χάψατε το παραμύθι ότι η Ρωσία αδιαφορεί για την Κύπρο; Απλά δικαιούται ανταλλάγματα που ο ΑΝΑΝ-στασιάδης δεν δίνει. Απλά πράγματα... Οι Ρώσοι ζήτησαν ανεφοδιασμό (όχι βάσεις) του στόλου για να εγγυηθούν την ασφάλεια της Κύπρου και οικόπεδα φυσικού αερίου έναντι κάποιων δις ΕΥΡΩ! Αυτό σημαίνει διακρατικές σχέσεις αμοιβαιότητας! Π.χ. το Ισραήλ έδωσε το φυσικό του αέριο του οικοπέδου Ταμάρ στους Ρώσους.
Posted: 25 Mar 2013 07:26 AM PDT
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Ο μεγάλος θρίαμβος της «σωτηρίας» της Κύπρου έγινε ακριβώς τα ξημερώματα της μεγάλης εθνικής εορτής, της επετείου της επανάστασης του 1821. Τι επέτειος και αυτή ! Η αλήθεια είναι ότι την 25 Μαρτίου του 1821, οι Rumlar έκαναν μια μεγάλη «ανταρσία» κατά της οθωμανικής «νομιμότητας», isyan αναφέρεται στην Τουρκία και με «προδοτικό» τρόπο πολέμησαν κατά των «ευεργετών» τους που επί αιώνες τους «προστάτεψαν» και τους «πρόσφεραν»… τόση αγάπη και ευτυχία. Έτσι οι προδότες Rumlar, έγιναν βρωμεροί Yunan. 

Αλλά επειδή οι τύψεις της προδοσίας δεν σταμάτησαν ποτέ, μετά από τόσα χρόνια από την φοβερή αυτή προδοτική ανταρσία, αποφάσισαν μετανοιωμένοι να…. βλέπουν όλη την μέρα τουρκικά σήριαλ και να στάζουν τα σάλια τους από την τουρκολαγνεία, όπως εκείνος ο Μπουτάρ-αγάς της Selanik, που λαχταρά να ξαναφορέσουν όλοι οι δημότες του το τούρκικο φέσι. Αλλά εκεί που οι βρωμεροί Yunanlar έδωσαν τα ρέστα τους, είναι στον περίφημο και αρχιγκομενιάρη μας Σουλεϊμάν, δείχνοντας έτσι την παραδειγματική τους μεταμέλεια προς… το οθωμανικό δίκαιο. 

Οι γενίτσαροι είχαν πάλι τα πρωτεία και στην πρωτεύουσα των βρωμερών Yunan κυβερνούσαν οι συνάδελφοι των Rum-πορνείων, όχι της Κωνσταντινούπολης, αλλά της İstanbul μας, όπως πολύ ωραία παρουσιάστηκε στο σήριαλ, Ustura Kemal και σε πολλές τουρκικές κινηματογραφικές ταινίες, όπου η Μαρία, η Ελένη και η Χρυσούλα, υπηρετούσαν με τον καλύτερο τρόπο τον… υπερήφανο οθωμανικό ανδρισμό(;;;), μας.

Μερικοί όμως αμετανόητοι Yunan πίστευαν ότι μπορούσαν να σηκώσουν ξανά bayrak, με σύμμαχους τους ευρωπαίους εταίρους. Έτσι άρχισαν πάλι να το παίζουν çeteler, για νέα isyan, λέγοντας πως το ευρώ θα τους κάνει ανίκητους και ότι θα λυγίσουν την μεγάλη και ένδοξη Τουρκία. Ποια ; Την Τουρκία του μεγάλου μας Ερντογάν πασά. 

Αυτό όμως για άλλη μια φορά τους βγήκε ξινό. Οι χαιβάνηδες δεν κατάλαβαν ότι οι εταίροι τους θα τους ξέσκιζαν σαν εταίρες. Δεν κατάλαβαν τίποτα και άρχισαν να μιλούν συνέχεια για διάφορα νούμερα και για νέους θησαυρούς που ανακάλυψαν στην Akdeniz και στο Ege. 
Δεν κατάλαβαν τα γιουνανάκια ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι όταν είδαν πως στην Αθήνα κυβερνούσαν οι εταίρες τους, θα τους έπαιρναν και τα σωβρ…. Αυτοί πίστεψαν ότι με τις παρελάσεις και τις φανφάρες τους θα δείξουν ότι κάτι αξίζουν. Α ρε hayvanlar! Τώρα που οι εταίροι τους μεταχειρίστηκαν σαν εταίρες, ας φάνε και τις παρελάσεις τους και ας γλύφουν τα μπαϊράκια τους στα μπαλκόνια, παρηγοριά για κάθε πικραμένο.

Αλλά και αυτή η Κύπρος τι θράσος! Πίστεψαν ότι οι εταίροι θα τους δώσουν κάποιο γερό ξεροκόμματο. Με ξένα κόλλυβα μπαϊράμι. Λιγουρευτήκαν το «λάδι» της Akdeniz οι αθεόφοβοι. Δεν κατάλαβαν ότι με αρχηγούς τις ετέρες τους που διέπρεψαν και στην Οθωμανική αυτοκρατορία, με γενιτσάρους που ήθελαν να ξεσκίσουν κάθε τι το γιουνάνικο, δεν θα έκαναν ποτέ σεφτέ. Ε ρε hayvanlar Rumlar της Κύπρου! 

Λογαριάσατε χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν κατάλαβαν ότι ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, δηλαδή ο Ταϊπ πασάς, θα τους δώσει γερό μάθημα που θα το φυσούν και δεν θα κρυώνει; 

Νόμισαν ότι με την ευρωπαϊκή εταιρεία θα πάνε μπροστά. Vay, vay, κούνια που τους κούναγε. Son güler iyi güler. 

Τώρα θα φάνε τον απόπατο τους για να μάθουν τι εστί βερίκοκο. Οι εταίροι της Ευρώπης και οι εταίρες των Αθηνών τους δούλεψαν μια χαρά. Τα χαστούκια έπεφταν βροχή και ο Μόσκοβας ήταν τόσο μακριά που ούτε με τα κιάλια δεν μπορούσαν να τον δουν. Τέτοιοι που είναι καλά να πάθουν!

Ζήτω η εικοστή πέμπτη Μαρτίου του 2013 ενενήντα δύο χρόνια μετά την επανάσταση του 1821. 

Αλλά η Ελλάδα, ποτέ δεν πεθαίνει;


Posted: 25 Mar 2013 05:38 AM PDT
Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Ότι τα κάθε μορφής, λογής και έντασης «ΟΧΙ» συνεπάγονται, ίσως και εξ αιτίας του ηρωισμού που εκφράζει εκστομίζοντάς τα ένα Έθνος, ένας Λαός ή και ένα άτομο, πολλές θυσίες, πόνους, βάσανα και δάκρυα ήταν η θέση μου προχτές Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά και της Μάγδας Τσέγκου στο ΣΚΑΙ.

Ότι τα πράγματα ήταν όχι δύσκολα αλλά ακατόρθωτα για την Κυπριακή Οικονομία αποτελούσε πραγματικότητα που μόνο ανόητοι θα τολμούσαν να αμφισβητήσουν.

Ολονύκτια διαβούλευση με συγκρούσεις, απειλές, προσθαφαιρέσεις και συναλλαγές και από σήμερα το πρωί, 25η Μαρτίου 2013, η «Τρόικα» εγκαθίσταται πλέον με την αρμόζουσα εξουσία ως «Σιωπηρή Κυβέρνηση» στο πολύπαθο νησί της Κύπρου!…

Με σεβασμό στην Ιστορία, χρονιάρα μέρα σήμερα 25η Μαρτίου 2013, ξεκινώ από την "Ρωμαϊκή Ειρήνη» (Pax Romana) που αφορούσε την περίοδο ανάμεσα στο 27 πX. με δημιουργό της τον Καίσαρα Αύγουστο και το 180 μΧ που τερματίστηκε με τον θάνατο του Καίσαρα Μάρκου Αυρήλιου (ο οποίος ξόδεψε τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής και ηγεμονίας του πολεμώντας διάφορα Γερμανικά φύλα). Ήταν περίοδος ειρήνης χωρίς πολεμικές συγκρούσεις ή επαναστάσεις των λαών που εξουσίαζε η Ρώμη…

Η «Βρετανική Ειρήνη» (Pax Britanica) ξεκίνησε το 1815 με το Βατερλό του Ναπολέοντα και έφτασε μέχρι το 1914 την αρχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα εκατό περίπου χρόνια της διάρκειάς της κανείς δεν αμφισβήτησε την Ηγεμονία της Μεγάλης Βρετανίας η οποία δημιούργησε την μεγαλύτερη Αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η «Γερμανική Ειρήνη» (Pax Germanica) ξεκίνησε με την γέννηση του Γερμανικού Κράτους από τον Otto von Bismarck το 1871 και συνέπεσε με την Παγκόσμια Ηγεμονία της Μεγάλης Βρετανίας. Το μεγαλεπήβολο εθνικό σύστημα του Bismarck ήταν η διατήρηση συμμαχιών στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο χωρίς αντιπαράθεση με την Αγγλία (κάτι που έγινε με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Υποθέτω ότι από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε ο θεσμός της «Τρόικας» στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τώρα την Κύπρο «έπεσαν οι μάσκες» του Διεθνούς Τραπεζικού Συστήματος και ήρθε πια η ώρα να γίνει επισήμως γνωστή η νέα μορφή «Παγκόσμιας «Ειρήνης» που έχει τον τίτλο: «ΕΙΡΗΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ» και εκτελεστικό της όργανο την… «Τρόικα»
Με γεια μας!…

Posted: 25 Mar 2013 07:39 AM PDT

Η διασύνδεση της ελληνικής με την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα είναι αυτή που οδηγεί τις αλυσιδωτές εξελίξεις και στις δύο χώρες. Όπως η υπερέκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα οδήγησε την κυπριακή οικονομία σε μια κρίση - εξπρές, έτσι και τώρα, η συμφωνία της Κύπρου και το «κούρεμα» των καταθέσεων θα έχει πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα από αυτές που καταγράφονται τις πρώτες ώρες μετά τις πρωτοφανείς αποφάσεις…

Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να δούμε ορισμένα δεδομένα.

• Εκτός από την κυπριακή κυβέρνηση, πολλοί τραπεζικοί παράγοντες στην Ελλάδα γνώριζαν σε σημαντικό βαθμό το σχέδιο για επιβολή εισφοράς στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κυπριακών τραπεζών. Κι έτσι, πέραν των προειδοποιήσεων που έγιναν πριν από έναν μήνα από τον Τύπο (αυτές που διέψευσε ο Σαρρής), ένα σημαντικό μερίδιο των ελληνικών κεφαλαίων στην Κύπρο επέστρεψε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παρ' όλα αυτά, οι καταθέσεις ελληνικών συμφερόντων στην Κύπρο υπολογίζονται ότι ξεπερνούν και σήμερα τα 6 δισ. ευρώ, και στην πλειονότητά τους αφορούν εξαψήφια ποσά, που θα υποστούν σημαντικό «κούρεμα».
• Οι ελληνικές καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, όμως, δεν βρίσκονται μόνο στην ίδια την Κύπρο, αλλά και στη Βρετανία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, τα ποσά εκεί είναι μεγαλύτερα. Και εκεί, με δεδομένο ότι πρόκειται για κυπριακές καταθέσεις, θα υπάρξει «κούρεμα».
• Το ρωσικό χρήμα αντιστοιχεί περίπου στο 25% των κεφαλαίων του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Επομένως, όπως είναι προφανές, οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν ήταν ο μόνος στόχος. Στόχος ήταν και οι Έλληνες, που παραμένουν σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών. Ας δούμε το γιατί.

Τοπίο καταστροφής
Η επόμενη ημέρα για την Κύπρο θα βρει το τραπεζικό της σύστημα υπό την απειλή να χάσει τη μισή του πελατεία, καθώς Ρώσοι, Έλληνες και πολλοί πελάτες της ευρωζώνης θα θελήσουν να αποσύρουν το χρήμα τους. Και αυτό όχι μόνο για την προοπτική μιας οικονομικής πανωλεθρίας στο νησί από την αποτυχία της διάσωσης, αλλά και λόγω του υψηλού φόρου που θα επιβληθεί στο εξής στις αποδώσεις των καταθέσεων.
Κάπως έτσι, όμως, οι κυπριακές τράπεζες θα απολέσουν και οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης, η οποία θα μπορούσε να διαμορφωθεί μετά την ανάκτηση των χρημάτων της ανακεφαλαιοποίησής τους. Και βέβαια στην ίδια προοπτική τοποθέτησης των κυπριακών τραπεζών σε «γύψο» οδηγεί και η διαδικασία - εξπρές για την υποχρεωτική «εκχώρηση» των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (σ.σ.: που οδηγούνται στο υγιές κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου). Συνέπεια όλων αυτών θα είναι βέβαια να σβήσει όλο το «ζωντανό» τμήμα της κυπριακής οικονομίας που περιστρεφόταν γύρω από τα χρηματοοικονομικά.
Την ίδια ώρα, η ανασφάλεια που έχει προκαλέσει η εξέλιξη στην Κύπρο για την Ελλάδα (ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν έχει ακόμη επιλυθεί) προβληματίζει, ως προς τις επιλογές που θα υιοθετηθούν μελλοντικά από τους δανειστές, αυξάνοντας και πάλι το ρίσκο της χώρας. Με την απόφαση («κουρέματος» καταθέσεων) για την Κύπρο να επικρέμαται ως δυνητική απειλή για οποιαδήποτε χώρα του Νότου, η Ελλάδα γίνεται ξανά ένα προβληματικό σημείο για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ήδη το πλήγμα σε βάρος της Ελλάδας φάνηκε από την Τρίτη, με τη δραματική πτώση των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο. Τα σενάρια θέλουν την πτώση να συνεχίζεται με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να φτάνουν το όριο των 10 λεπτών ανά μετοχή. Κάτι που θα τις οδηγήσει ευκολότερα σε ξένα χέρια κατά την ανακεφαλαιοποίηση.

Αυτά που έρχονται είναι πολύ πιο σοβαρά

Ακόμη σοβαρότερα είναι αυτά που έρχονται. Τους επόμενους μήνες θα κριθούν μια σειρά από στοιχήματα (όπως η απόδοση των αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα και ο περιορισμός του Δημοσίου) που, αν δεν επιτευχθούν, θα οδηγήσουν - αυτόματα πια - σε νέα μέτρα. Και από την προηγούμενη εβδομάδα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μια ελληνική "αστοχία" δεν θα μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα που θα περιλαμβάνουν και τη μορφή ενός κουρέματος. Ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει το δεδικασμένο. Και ιδιαίτερα αφού και η τρόικα δεν θέλει να επιβάλει άλλους φόρους. Τι πιο βολικό λοιπόν, αφού για τους γνωρίζοντες, κάτι τέτοιο είχε συζητηθεί και στο παρελθόν για την Ελλάδα.

Σε μια τέτοια συγκυρία... η άσκηση που έκανε πριν από μερικά 24ωρα η Goldman Sachs με την επεξεργασία σχεδίων φορολόγησης καταθέσεων κατά το πρότυπο της Κύπρου στις χώρες που εμπλέκονται στην ευρωπαϊκή κρίση (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κ.λ.π.), ώστε να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα διάσωσης, απλώς εντείνει την αγωνία.




Posted: 25 Mar 2013 05:25 AM PDT
Του Αλκίνοου Ιωαννίδη 

Δεν θα πω για τους άλλους. Λίγο με ενδιαφέρει η ποιότητα και η στάση τους σε τέτοιες στιγμές. Ούτε και περίμενα καλύτερη αντιμετώπιση. Όσο και να τους βρίσω, χαϊδεύω τα αυτιά μας και τίποτα δεν αλλάζει. Θα πω για εμάς, και συγχωρήστε με:

Έρχεται η μέρα που η μάσκα τραβιέται βίαια. Η μέρα που το αληθινό μας πρόσωπο φανερώνεται, θέλουμε- δεν θέλουμε, αφτιασίδωτο και τρομακτικά αληθινό. Πρέπει να το κοιτάξουμε, είναι θέμα ζωής και θανάτου. Πρέπει να το ρωτήσουμε, να μας πει ποιοι είμαστε. Γιατί μόνο αυτό γνωρίζει.

Γυρνάμε απότομα, για να αντικρίσουμε μια τρύπα
στον καθρέφτη. Πού απουσιάζει το πρόσωπό μας; Το ξεχάσαμε σε μικρά, ταπεινά, εγκαταλελειμμένα σπίτια, στη σκόνη χαμηλών, πλίνθινων ερειπίων, στους τάφους αγράμματων, ακατέργαστα σοφών παππούδων.

Εκεί αφήσαμε θαμμένες τις αληθινές καλημέρες,
τη συγκίνηση των στίχων, την αλληλεγγύη των ανθρώπων και ότι πολύτιμο δεν μετριέται σε χρήμα. Έκτοτε, προχωρήσαμε στον «σύγχρονο κόσμο» απρόσωποι, γυμνοί, παλεύοντας να κρατήσουμε το νήμα της ύπαρξής μας άκοπο, μέσα σε εποχές δύσκολες, μέσα σε ένα τοπίο που δεν μας μοιάζει.

Γίναμε αρχοντοχωριάτες, επενδύοντας στα χειρότερα
χαρακτηριστικά των δύο συνθετικών της λέξης. «Έχω γάμο», λέγαμε και στεκόμασταν καλοντυμένοι σε γκαζόν ξενοδοχείων, με φακελάκια στα χέρια, χωρίς αληθινή, από καρδιάς ευχή. «Και οι γάμοι μας, τα δροσερά στεφάνια και τα δάχτυλα, γίνουνται αινίγματα ανεξήγητα για την ψυχή μας». Ούτε αινίγματα, ούτε τίποτε. Όλα απαντημένα, όλα πεζά. Μεγάλα και άδεια.
Απομείναμε αναίσθητοι μπροστά στο ιερό, ζώντας ένα γυαλιστερό, αντιαισθητικό, άχαρο, ανέραστο, ανίερο, ξοδεμένο παρόν. Χωρίς μνήμη, χωρίς όνειρο, διαζευγμένοι από το είναι μας.

Τα καλύτερα παιδιά μας τα πουλήσαμε. Τα αφήσαμε
να σπαταλούν τη ζωή τους σε λογιστικά βιβλία, σε γραφεία εταιρειών, σε άψυχους λογαριασμούς. Τα κάναμε σκλάβους με τίτλους διευθυντικού στελέχους. Τα ταΐσαμε χρήματα, τα σπουδάσαμε χρήματα, τα μάθαμε να σκέφτονται χρήματα, να υπηρετούν χρήματα, να ονειρεύονται χρήματα, να παντρεύονται χρήματα, να γεννάνε χρήματα, να είναι χρήματα. Μιλούν άπταιστα τα χειρότερα Αγγλικά (αυτά της δουλειάς) και άθλια τα καλύτερα Ελληνικά (τα Κυπριακά). Όταν τα χρήματα λείψουν, από πού θα κρατηθούν;
Αντικαταστήσαμε το γλέντι στην πλατεία του χωριού με το σκυλάδικο. Τον έρωτα με το στριπτιζάδικο. Τα αναγκαία για την επιβίωση, με ένα τζιπ γεμάτο άχρηστα ψώνια. Τον ελεύθερο χρόνο με την υπερωρία. Κάναμε το παιγνίδι των παιδιών υπερπαραγωγή, σε πάρτι γενεθλίων κατά παραγγελία. Ξεχάσαμε ποια είναι τα βασικά συστατικά της ύπαρξής μας, ως ατόμων και ως κοινωνίας, αντικαθιστώντας τα με ότι μας γυάλισε στη βιτρίνα.

Γίναμε ότι μας έπεισε ο διαφημιστής, η τηλεόραση
ή το περιοδικό να γίνουμε. Καταντήσαμε οπαδοί ομάδων, φανατικοί, με μαχαίρια και μίσος. Έφηβος, προτού σιχαθώ όλες τις ομάδες εξίσου, ήμουν με την Ομόνοια. Μια μέρα που έπαιζε με το ΑΠΟΕΛ, αρρώστησε ο τυμπανιστής των αντιπάλων. Ήρθαν στην άλλη κερκίδα και μου ζήτησαν να πάω στη δική τους, για να παίξω το τύμπανο. Πήγα ευχαρίστως.

Πέρασε ο καιρός, αλλάξαμε. Ξεχάσαμε. Χωριστήκαμε
σε κόμματα και τα ψηφίσαμε τυφλά, διχαστήκαμε με τρόπο αταίριαστο στην ιστορία και την παράδοσή μας. Σε μια σταλιά τόπο, λέγαμε «οι άλλοι». Πήραμε τα χειρότερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και τα κάναμε αξιώματα.

Να πάει στο καλό τέτοιος εαυτός, να μην ξανάρθει. Καθόλου μην τον κλάψουμε, καθόλου μη μας λείψει. Στον αγύριστο!
Πέρασαν χρόνια. Το κορίτσι από τις Φιλιππίνες έκλαιγε κρυφά στο κρεβάτι του για το παιδί και τη μάνα που άφησε για να σερβίρει καφέ τον κύριο Πάμπο, που έγινε σερ, για να σιδερώνει τα ακριβά βρακιά της κυρίας Αντρούλλας, που έγινε μάνταμ. Η κοπέλα θα γυρίσει φτωχή στο Μπάγκιο Σίτι ή στη Μανίλα. Θα αγκαλιάσει τη μάνα της, θα φιλήσει το παιδί της. Εμείς, πού επιστρέφουμε;

Τι μένει όταν ο σερ και η μάνταμ, έκπληκτοι, χάνουν
το αυτοκίνητο, την υπηρέτρια, το λούσο και το σπίτι τους; Τι κρατιέται αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο, κάτω από την επιφάνεια που βουλιάζει; Πού ακριβώς βρίσκεται ανεξίτηλα χαραγμένος ο βαθύς Χαρακτήρας που μας επιτρέπει, όταν όλα αλλάζουν, να λέμε ακόμη «Εμείς»;
Μπορούμε σήμερα να αποφασίσουμε ξανά, ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί, ποιοι είμαστε. Τι είναι σημαντικό και τι όχι. Τι αξίζει να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους. Ποια λόγια αξίζει να πούμε προτού φύγουμε, πώς αξίζει να σταθούμε και απέναντι σε τι, προτού πεθάνουμε. Κι αυτό, μπορούμε να το κάνουμε, ακόμη και νηστικοί, άνεργοι και άστεγοι. Ήταν όμως αδύνατον να το κάνουμε χορτάτοι και υποταγμένοι, με έναν εαυτό-καταναλωτή, εξαρτημένο και ευχαριστημένο.

Μείναμε σε σκηνές, στο ύπαιθρο, για χρόνια.
Χάσαμε για πάντα τα σπίτια, τα χωριά και τις ζωές μας. Περιμέναμε κάθε μέρα, για χρόνια, αγνοούμενους που δεν γύρισαν. Για δεκαετίες, ακούγαμε αεροπλάνο και στρέφαμε έντρομοι τα μάτια στον ουρανό. Χιαστί ταινίες στα παράθυρα, μη σπάσουν από τον βομβαρδισμό που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ξαναρχίσει.

Τα παιδιά που έβγαλαν το σχολείο διαβάζοντας
με το κερί στα αντίσκηνα, χειμώνες στη σειρά, βρίζονταν στην Ελλάδα από τους Ελλαδίτες, γιατί τους έτρωγαν τις θέσεις στα πανεπιστήμια. Η Μεγάλη Μαμά τίποτα δεν κατάλαβε. Κι ακόμη δεν καταλαβαίνει. Γιατί, μπορεί η Κύπρος να είναι ελληνική, όμως, πόσο λίγο κυπριακή είναι η Ελλάδα! Πόσο λίγο ελληνική είναι η Ελλάδα!
Επιτρέψαμε στους μικρούς πολιτικούς ενός αδύναμου και απροστάτευτου τόπου, να συμπεριφέρονται σαν άρχοντες αυτοκρατορίας. Να υπηρετούν κόμματα και τσέπες, σαν να μην υπάρχει απειλή, κίνδυνος και γκρεμός, σαν να είναι αδύνατον από τη μια μέρα στην άλλη να γίνουμε μπουκιά στο στόμα κροκοδείλων. Είδαμε τα τρυφερά, αγνά χαμόγελα των παιδιών του Απελευθερωτικού Αγώνα να χρησιμοποιούνται από βάρβαρους, απαίδευτους «πατριώτες» με ξυρισμένα κεφάλια, φαλακρούς «απ' έξω κι από μέσα». Ζήσαμε την αδικία, την απώλεια, την εγκατάλειψη. Τα ξέρουμε όλα, τα είδαμε όλα, τα ζήσαμε όλα. Τώρα θα φοβηθούμε;
Όταν κλαίγαμε το '74, κλαίγαμε για τα σπίτια μας. Σήμερα θα κλάψουμε για τις επαύλεις μας; Τότε, κλαίγαμε για το χωριό μας. Θα κλάψουμε σήμερα για την τράπεζα; Τότε, για τους τάφους των γονιών μας. Σήμερα για τα χρέη μας; Τότε, για τις ζωές μας. Σήμερα για τις δουλειές μας; Δεν νομίζω…
Η κοινωνία μας, αυτή η διαλυμένη, πιέζοντας ασταμάτητα την όποια επίσημη πολιτική ηγεσία, αλλά και πέρα απ' αυτήν, θα αναπτύξει μηχανισμούς στήριξης των ανέργων, θα φροντίσει τα παιδιά της. Όχι από ελεημοσύνη. Από αλληλεγγύη. Και με τη γνώση πως, αν ο διπλανός δεν ζει καλά, κανείς δεν ζει καλά. Γιατί, ότι ποτέ μας κράτησε σ' αυτόν τον τόπο, ήταν ένας ιδιόμορφος, ποιητικός, παράλογα ωραίος κοινωνικός ιστός, που αυτοπροστατεύεται και που μας προστατεύει. Αυτός είναι που ανάγκασε τους βουλευτές να πουν, για μια έστω στιγμή, «Όχι».

Το «Όχι» της Κυπριακής Βουλής, είναι σημαντικότερο
απ' ότι κάποιοι χαιρέκακοι μπορούν να υποψιαστούν. Κι ας επιστρέψει η Βουλή εκλιπαρώντας τους Τροϊκανούς, κι ας πέσει στα γόνατα, κι ας τους γλύψει τα πόδια, μετά. Κι ας χάσουμε περισσότερα. Γιατί, για μια στιγμή έστω, έμοιασε η Δημοκρατία να έχει νόημα, ένα νόημα ξεχασμένο εδώ και δεκαετίες. Έμοιασαν, έστω και για μια στιγμή, οι εκπρόσωποι να εκπροσωπούν πράγματι.

Η στιγμή καταγράφεται και μένει, δημιουργώντας προηγούμενο,
παρά την όποια κατάληξη. Και το γεγονός πως το προηγούμενο δημιουργήθηκε από μισή μερίδα τόπο, αγαπητοί λογικοί λογιστές, το κάνει ακόμη σημαντικότερο. Τίποτα «δικό σας» δεν θα μείνει ποτέ στην Ιστορία, να σηματοδοτεί, να καθορίζει, ή έστω να θυμίζει κάτι υπαρξιακά σημαντικό. Αφήστε μας να το χαρούμε. Δεν μας προσφέρονται συχνά τέτοιες χαρές.
Αυτό το «Όχι», φαίνεται να είχε και χειροπιαστά αποτελέσματα: Εκτός από τη δυνατότητα μη φορολόγησης των μικροκαταθετών, εκτός από το χρονικό περιθώριο που έδωσε για τη νομοθετική ρύθμιση του περιορισμού των συναλλαγών και τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, που μπορούν να παίξουν σημαντικά θετικό ρόλο στο μέλλον, έδωσε και τη δυνατότητα, έστω σπασμωδικά, έστω την τελευταία στιγμή, έστω με απογοητευτικό αποτέλεσμα, να μετρηθούν οι δυνάμεις και οι «φιλίες», τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας.
Βοήθησε να καθαρίσει το τοπίο, να τελειώσουμε με ψευδαισθήσεις, να καταλάβουμε ξανά το πόσο μόνοι είμαστε, το πόση ευθύνη έχουμε. Θα ήμασταν αφελείς αν πιστεύαμε πως με ένα «Ναι» θα σώζαμε κάτι, ας πούμε τη Λαϊκή Τράπεζα ή την Κύπρου (αλήθεια, πόσο «δική μας» μπορεί να είναι μια τράπεζα;) και μαζί τις δουλειές, ή τους κόπους μιας ζωής που τους εμπιστευτήκαμε. Ξέρουμε καλά πως ότι έμεινε εκτεθειμένο (το γιατί είναι μια άλλη κουβέντα, που ελπίζω πως θα γίνει), ούτως ή άλλως, και με τα «Ναι» και με τα «Όχι», θα κατασπαραχθεί.
Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατόν να υπάρχει "plan B". Θα ήταν αδύνατον να έχει εκπονηθεί από ανθρώπους της γενιάς μου και της προηγούμενης, από ανθρώπους βουτηγμένους στην κατανάλωση, στο εφήμερο, στο συμφέρον, στο νεοπλουτισμό και στο τίποτε, μια πολιτική που να έχει βάθος και σοβαρότητα. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς δικλίδες ασφαλείας, χωρίς λογική, είπαν ενστικτωδώς "Όχι". Έστω και για μια στιγμή. Ένα "Όχι" καταστροφικό και λυτρωτικό μαζί, που εσείς, αγαπητοί Ελλαδίτες μνημονιακοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, με πρόσχημα το καλό μας, δεν θα πείτε ποτέ. Θα προτιμήσετε να καταστραφούμε εξίσου, λέγοντας "Ναι".

Οι Κύπριοι προσφυγοποιούμαστε ξανά στην ίδια μας
την πατρίδα. Χάνουμε ξανά τη ζωή όπως τη χτίσαμε, όπως νομίζουμε πως τη διαλέξαμε, όπως νομίσαμε πως μας ανήκει. Και φοβόμαστε. Είναι ανθρώπινο. Όμως, τι πραγματικά φοβόμαστε; Ότι θα πεινάσουμε; Πεινάσαμε και παλιότερα. Ότι θα κρυώσουμε; Κρυώσαμε χρόνια. Ότι θα μείνουμε μόνοι; Πάντα μόνοι ήμασταν. Ότι θα πονέσουμε; Από πόνο άλλο τίποτε… Ότι θα μας κατακτήσουν; Πάντα κατακτημένοι υπήρξαμε.
Θα τα καταφέρουμε, το ξέρουμε καλά! Γιατί, τελικά, δεν φοβόμαστε τίποτε. Γιατί, τελικά, το μόνο που φοβόμαστε, είναι το υποχρεωτικό κοίταγμα στον καθρέφτη. Το μόνο που μας φοβίζει, είναι το μόνο που πραγματικά έχουμε: το αληθινό μας πρόσωπο. Ας το ξεθάψουμε, ας το θυμηθούμε, ας το κοιτάξουμε. Ενώ όλοι, φίλοι και εχθροί, μας αγριοκοιτάζουν, ενώ η μάσκα μας πέφτει νεκρή, αυτό θα μας χαμογελάσει.
Πηγή: alkinoos.gr

Posted: 25 Mar 2013 04:45 AM PDT

  • Η επόμενη μέρα στη Μεγαλόνησο και τι σημαίνει η απόφαση του Eurogroup 
  • Χωρίς "Στούκας" και "Πάντσερ" οι Γερμανοί κατακτούν την Ευρώπη 
  • Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα της Μέρκελ και του Σόιμπλε;
Αβεβαιότητα, προβληματισμός και έντονη ανησυχία για το αύριο επικρατεί στη Μεγαλόνησο μετά την απόφαση του Eurogroup.
Η μαρτυρική και πολύπαθη Κύπρος βρίσκεται και πάλι μπροστά σε ένα νέο "Αττίλα". Οι εκβιστές Γερμανοί, η "συμμορία" της καγκελαρίου Μέρκελ και του Σόιμπλε παίρνουν από χθες το βράδυ την εκδίκησή τους απέναντι στην Κύπρο για το "όχι" που τόλμησαν να ξεστομίσουν οι βουλευτές στις 15 του Μάρτη.
Η κυπριακή κυβέρνηση πέτυχε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, μετά από ένα μαραθώνιο συνομιλιών, ωστόσο τα δεδομένα της συμφωνίας κάθε άλλο παρά προς το συμφέρον του κυπριακού λαού είναι.

Δύσκολες μέρες για την Κύπρο – Αβεβαιότητα στην Ευρώπη
Είναι βέβαιο πως από σήμερα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στη Μεγαλόνησο.
Το πλήγμα που έχει δεχτεί η κυπριακή οικονομία είναι ανυπολόγιστο, το αν θα είναι και μοιραίο θα αποδειχτεί στη συνέχεια.
Τριάντα έννεα χρόνια από την εισβολή του Αττίλα, οι Κύπριοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο εισβολέα!
Οι Γερμανοί κυριαρχούν πλέον στην Ευρώπη. Ελέγχουν απολύτως την ΕΚΤ, τις κυβερνήσεις σε νότο και Βορρά αλλά και τις Βρυξέλλες
Στο χθεσινό Eurogroup φάνηκε ξεκάθαρα πως όλοι υποτάχθηκαν στους εκβιασμούς των Γερμανών. Οι άθλιες και κατάπτυστες μεθοδεύσεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε πέρασαν χωρίς καμία αντίσταση.
Η Γερμανία ως «κατοχική» δύναμη βάζει φωτιά στα θεμέλια της Ευρώπης και λειτουργεί πλεόν με όρους της κατοχικής Γερμανίας.
Μπορεί χθες να μην μπήκαν "Στούκας" και "Πάντσερ" στην μαρτυρική Κύπρο, ωστόσο από σήμερα η Κύπρος όπως και η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη Γερμανική μπότα.
Οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι δύσκολες για τον πολύπαθο κυπριακό λαό, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι συζητησεις για το ποιο θα είναι το επόμενο "θύμα" της Γερμανίας.

Πηγή: newsbomb.gr

Posted: 25 Mar 2013 04:33 AM PDT
Στο 30%-100% το κούρεμα κλοπή
Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου

Εάλω η Μεγαλόνησος. 

Νέα μεγάλη προδοσία και άλωση, με κερκόπορτα τις τράπεζες.

Κούρεμα κλοπή 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ για την τράπεζα Κύπρου. Κατάσχεση – πάγωμα του 100% στις καταθέσεις άνω των 100.000 για την Λαϊκή τράπεζα (ναι του… καλού φίλου Βγενόπουλου της συμφωνίας πώλησης του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής).

Η Ελληνική συγκυβέρνηση και οι πολιτικοί της, για μια ακόμα φορά μετά το ξεπούλημα του '74 και του πρόσφατου σχεδίου Ανάν, παρακολουθεί ανήμπορη και αμέτοχη (κοινός τόπος τη Χούντα του τότε και του τώρα).
Η απόλυτη καταστροφή για τη Κύπρο, η οποία θα συμπαρασύρει όλες τις χώρες του νότου, ανήμπορες στις ορέξεις του Eurogroup και της Γερμανίας, σε ένα ντόμινο αντίστοιχων πρακτικών κλοπής των καταθέσεων και από άλλες χώρες.

ΕΡΩΤΩ ξεκάθαρα. Όταν ο Στουρνάρας με την ανοχή του εξαφανισμένου Σαμαρά και των άλλων δυο συνυπεύθυνων, συμμετέχουν και δεν ενίστανται στην απόφαση για ΚΛΟΠΗ μέσω κουρέματος των συνταγματικά κατοχυρωμένα προστατευμένων καταθέσεων, ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΟΥΤΡΑ θα φέρουν αντιρρήσεις σε αντίστοιχη αυριανή απόφαση για την Ελλάδα; Ή μήπως με την ανικανότητα τους να εισπράξουν φόρους και να πατάξουν τη φοροδιαφυγή δεν θα οδηγηθούμε σύντομα σε ανάγκη νέων μέτρων.

Σκότωσαν την Αποταμίευση. 
Σκότωσαν την όποια πιθανότητα πρόσκλησης επενδύσεων. 
Σκότωσαν την πιθανή αύξηση επισκεπτών τουρισμού από τις Ρωσόφωνες χώρες. 
Σκότωσαν ένα κράτος… και συνεχίζουν ακάθεκτοι.


Posted: 25 Mar 2013 04:15 AM PDT
Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη Βουλή της νήσου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.

«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική Κάτω Βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.

Posted: 25 Mar 2013 05:34 AM PDT
Η αίτηση συγγνώμης από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στον Ερντογάν και η επίσκεψη Ομπάμα στο Τελ Αβίβ

Γράφει ο Μακεδών

Μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί και η περίπτωση πως η κρίση στην Κύπρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανακατατάξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα σε ένα τριήμερο συνέβησαν εντυπωσιακές αλλαγές που αλλάζουν -πάλι- τον γεωπολιτικό χάρτη.

Η πλέον εντυπωσιακή αλλαγή είναι η αίτηση συγγνώμης από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό προς τον ομόλογό του της Τουρκίας για τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν, το 2010, επί του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», κατά την επιχείρηση βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό, με τον θάνατο Τούρκων πολιτών.

Η Τουρκία είχε διακηρύξει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με το Ισραήλ, και να επιστρέψουν οι αντίστοιχοι πρεσβευτές στις θέσεις τους, αν δεν ζητούσαν οι Ισραηλινοί συγγνώμη και αν δεν αποζημιώνονταν τα θύματα. Οι Ισραηλινοί ήσαν ανένδοτοι, οι δε Τούρκοι παρέπεμψαν σε δίκη αξιωματούχους του Ισραήλ, οι οποίοι καταδικάσθηκαν ερήμην.

Και έφθασε ο κ. Ομπάμα στο Τελ Αβίβ και η υπήρξε πλήρης μεταστροφή. Οι Ισραηλινοί κατάπιαν την υπερηφάνειά τους και υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου -μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία- ο κ. Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν απολογούμενος για «όποια λάθη που μπορεί να οδήγησαν» στο θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών και παράλληλα δεσμεύτηκε για την αποζημίωση των οικογενειών των νεκρών.

Ο κ. Ομπάμα φυσικά δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν βαθιά τις στενές σχέσεις συνεργασίας μας τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ, και δίνουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των θετικών σχέσεων μεταξύ τους, για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και της ασφάλειας».

Αμέσως ανακύπτει το ερώτημα, τι ήταν αυτό που υποχρέωσε τον κ. Νετανιάχου να προβεί σε κίνηση, που δεν είναι μόνον ηθικά επιζήμια για το Ισραήλ, αλλά καταρρίπτει και τον μύθο ότι πρόκειται περί πανίσχυρου κράτους, όπου οι πάντες γονατίζουν εμπρός του. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως οι Η.Π.Α. είναι «υποκατάστημα» του Ισραήλ. Η είδηση λέγει, ότι «πιέσθηκε από τον κ. Ομπάμα». Να υποθέσουμε επομένως, πως η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία καθ' όλα τα μεταπολεμικά χρόνια φαινόταν να υποστηρίζει το Ισραήλ σε όποιες ενέργειες προέβαινε, τώρα δυνάμωσε αιφνιδίως και αποφάσισε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο;

Ο υπογραφόμενος έχει καταθέσει σ' αυτήν τη στήλη πολλές φορές την άποψη, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ότι δηλαδή δεν είναι οι Η.Π.Α. ο πλανητάρχης, αλλά το χρηματοπιστωτικό σύστημα που εδρεύει στο έδαφός της και που την χρησιμοποιεί ως χωροφύλακα. Ο οιοσδήποτε Αμερικανός πρόεδρος αντλεί τη δύναμή του από το πόσο καλά υπηρετεί τα σχέδια των ισχυρών της γης. Αλλιώς, κάποιο Γουέτεργκέιτ ή Λεβίνσκυ θα τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του ή θα τον επαναφέρει στη «στάνη».

Πολλές φορές επίσης γράψαμε, πως πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ Ισραηλινών και Ισραηλιτών. Το Ισραήλ είναι βάρος για τους Ισραηλίτες, επειδή για την ασφάλειά του επικεντρώνεται σ' αυτούς η αντιπάθεια δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Την διαπίστωση αυτή πρώτη φορά την είχε κάνει ο Τζων Κένεντι, που επιχείρησε άνοιγμα στον αραβικό κόσμο, αλλά δεν πρόφθασε να το υλοποιήσει.

Υποθέτουμε επομένως, πως ο κ. Ομπάμα δεν έπραξε κάτι άλλο παρά να μεταφέρει την σύσταση προς την ισραηλινή κυβέρνηση, πως ο ισραηλιτικός παράγοντας χρειάζεται -ακόμη- την Τουρκία. Μόνο έτσι μπορούσε να πεισθεί ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος σημειωτέον κατά τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές ήταν πολέμιος του κ. Ομπάμα, υποστηρίζοντας τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του. Και μόνον το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τον εκλεκτό υποψήφιό τους, είναι σαφές μήνυμα πως δεν ήσαν σύμφωνοι οι Ισραηλίτες. Ο κ. Ροκφέλερ ήταν σταθερά στο πλευρό του κ. Ομπάμα.

Εδώ τώρα, πρέπει να θυμίσουμε στους φίλους αναγνώστες, ένα σημείωμα που γράψαμε προ δύο ίσως ετών, και όπου είχαμε μεταφέρει δήλωση Ισραηλινής στρατιωτικής αναλύτριας (στην Jerusalem Post) όπου ομολογούσε πως η στρατιωτική συμμαχία με την Ελλάδα δεν πληρούσε τους όρους που απαιτεί το Ισραήλ για την ασφάλειά του, και πως η Τουρκία είναι κάτι σαν ως φυσικός του σύμμαχος.

Οι Έλληνες πολιτικοί δεν το αντελήφθησαν αυτό, και επένδυσαν πολύ στην ισραηλοελληνική συμμαχία (!) πιστεύοντας ότι αποτελεί παράγοντα αποτροπής του τουρκικού κινδύνου. Τώρα προσγειώθηκαν.

Και πρέπει να αναμένουν και άλλα. Συμφωνία με την Τουρκία για το φυσικό αέριο (και το κυπριακό), η οποία Τουρκία μεσοπρόθεσμα απαλλάσσεται και από τον κίνδυνο της εξέγερσης των Κούρδων μετά την χθεσινή απόφαση του ΡΚΚ για παύση των εχθροπραξιών.

Γι' αυτά όμως και άλλα, που άμεσα ενδιαφέρουν Ελλάδα και Κύπρο, ες αύριον.


Πηγή: Βόρεια

You are subscribed to email updates from Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
To stop receiving these emails, you may unsubscribe now.
Email delivery powered by Google
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.