1 Σεπ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 31-8-13


Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 31 Aug 2013 11:34 AM PDT
«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε ό,τι συνέβη στη Δαμασκό» είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα που περιγράφοντας την ενδεχόμενη επέμβαση μίλησε για επίθεση σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς στόχους», ενώ προκατάλαβε την όποια απόφαση της έρευνας του ΟΗΕ, χωρίς να δημοσιοποιεί τις περίφημες αποδείξεις που έχει στη διάθεσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι έχει αποφασίσει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα. Ανέφερε ακόμη ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα είπε ότι αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος και συνομίλησε με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων στα δύο σώματα σχετικά με τις εξελίξεις. Ανέφερε ότι τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα προγραμματίσουν μια έκτακτη συνεδρίαση και θα ψηφίσουν σχετικά. Δήλωσε επίσης  ότι είναι πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει πειστικά στοιχεία, παρότι δεν ανέμειναν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.
Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως πιστεύει πως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες. Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων—επέμεινε—αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες.
«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες!», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα ο Ομπάμα είπε πως γνωρίζει ότι ο λαός των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και τόνισε πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο άλλων. Παρά ταύτα, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αυτό που συνέβη στην Δαμασκό.

Τις χειρότερες εντυπώσεις κατόρθωσε τελικά να δημιουργήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, μέσα από την επίσημη ανακοίνωσή του για το τι θα πράξει με τη Συρία.
Κι ενώ το «ζουμί» βρισκόταν στην δήλωσή του πως θα βάλει την αμερικανική στρατιωτική επίθεση στη Συρία ως θέμα στο αμερικανικό κονγκρέσο (σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί το νωρίτερο στις 9 Σεπτεμβρίου.), η όλη ωραιοποίηση που επεχείρησε να προσδώσει στην απόφασή του να μην βιαστεί για μία στρατιωτική επέμβαση, κατόρθωσε να παρουσιάσει έναν αμερικανό πρόεδρο που δεν μπορεί να στηρίξει ούτε την αρχική του απόφαση για πόλεμο, ούτε να καταγγείλει το προφανές της επίθεσης με χημικά που έγινε στη Συρία.

Πάντως για να διασώσει τα προσχήματα, ο Μπάρακ Ομπάμα απέστειλε ένα απειλητικό μήνυμα στη Δαμασκό και τόνισε σε αυτό ότι οι δυνάμεις των ΗΠα είναι απολύτως έτοιμες να προχωρήσουν σε επίθεση, η οποία, όπως είπε, μπορεί να εκδηλωθεί «όποια στιγμή το επιλέξουμε». Περιγράφοντας την ενδεχόμενη επέμβαση μίλησε για επίθεση «περιορισμένου χαρακτήρα», εναντίον «συγκεκριμένων κυβερνητικών στόχων».
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η αδιαφορία του Μπάρακ Ομπάμα απέναντι στον ΟΗΕ, ο οποίος δεν έχει καταλήξει σε καμία απόφαση για την Συρία.

ΟΗΕ: Δεν αποσύρουμε το προσωπικό από τη Συρία
Ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε σήμερα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο διεθνής οργανισμός αποσύρει το προσωπικό του για να επιτρέψει να διεξαχθούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία και επεσήμανε ότι το ανθρωπιστικό του έργο στην θα συνεχιστεί.
«Ειλικρινά, αυτό είναι αλλόκοτο, και αποτελεί επίσης προσβολή για τα 1.000 και πλέον μέλη του προσωπικού μας, του προσωπικού του ΟΗΕ, που βρίσκονται στο πεδίο στη Συρία διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια και τα οποία θα συνεχίσουν να χορηγούν κρίσιμη βοήθεια», είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να ανακοινώσει «κανένα συμπέρασμα» σχετικά με την χρήση χημικών όπλων στη Συρία ως την αποπεράτωση των αναλύσεων των ληφθέντων δειγμάτων σε εργαστήρια, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ομάδα των ειδικών, πρόσθεσε, μπορεί να εξακριβώσει τα γεγονότα με «αμερόληπτο και αξιόπιστο τρόπο».



Posted: 31 Aug 2013 10:38 AM PDT

Bρυξέλλες, Δ.Πορφύρης / Π.Σταφυλά

«Να πάρουμε το Νόμπελ Eιρήνης από τον Ομπάμα», τιτλοφορείται άρθρο του Uli Windisch που φιλoξενείται στο ελβετικό Les observateurs.ch. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Κάποιοι ειδικοί αναλυτές κατηγορούν τον πρόεδρο Ομπάμα ότι θέλει να βοηθήσει τους ισλαμιστές και κυρίως τους λεγόμενους Αδελφούς Μουσουλμάνους, παντού και όπου αυτό είναι δυνατό, χωρίς να υπολογίζει τις καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες.
Οι ΗΠΑ διατείνονται ότι ενεργούν για λόγους ηθικούς ανθρωπιστικούς…την ίδια ώρα οι ΗΠΑ μοιάζουν μ' ένα κράτος αμφιλεγόμενο, αυταρχικό, ολοκληρωτικό που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα νόμιμα και παράνομα για να υπερσπιστεί τα συμφέροντά του περιφρονώντας παράλληλα αυτά όλων των άλλων χωρών και αδιαφορώντας για τις μαζικές δολοφονίες και διωγμούς των χριστιανών μέσα σ' αυτές τις χώρες χωρίς την παραμικρή αντίδραση… Για να τελειώνουμε με την «Obamamania» ας του πάρουμε το Νόμπελ ειρήνης ενώ αυτός θα χαρτοπαίζει κοιτάζοντας στην τηλεόραση τον πολεμικό του στόλο να επιτίθεται στη Συρία και να σκοτώνει ακόμη περισσότερο κόσμο σαν να πρόκειται για τρομοκράτες».

Η Iρλανδικής καταγωγής Mairead Maguire, (Nobel ειρήνης 1976), αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο συριακό δήλωσε: «Κατηγορούν τον πρόεδρο Άσσαντ για χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού του αλλά δεν έχουν καμιά απόδειξη γι' αυτό, αντίθετα οι αντάρτες είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους όπλα» (Warisacrime.org).
«Το ερώτημα που οφείλει να τεθεί είναι ποιό συμφέρον θα είχε ο Άσσαντ να χρησιμοποιήσει αέριο σαρίν στη γειτονιά που είχαν καταλύσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και μέσα στο ίδιο του το περιβάλλον και σε μια περιοχή όπου μια ενδεχόμενη χρήση θα επέφερε συνέπειες στους ίδιους του τους στρατιώτες. Προσωπικά εγώ, δεν ενστερνίζομαι αυτές τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Άσσαντ».
H ίδια, κάλεσε τον Υπ.Εξ. της Αγγλίας William Hague και τον ομόλογό του της Γαλλίας Laurent Fabius να σταματήσουν να υπεραμύνονται στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία η οποία δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα παρά να βυθίσει τους λαούς της Μέσης Ανατολής σε ακόμη περισσότερη βία και αίμα.
Στην επίσημη έκθεση που συνέταξε μετά από μια 10μερη επίσκεψη σε Λίβανο και Συρία ως επικεφαλής 16μελούς αντιπροσωπείας 8 χωρών, επισημαίνει: «Κατά την επίσκεψή μας επισκεφθήκαμε στρατόπεδα προσφύγων και πληγείσες κοινότητες. Συναντηθήκαμε με θρησκευτικούς ηγέτες, μαχητές, κυβερνητικούς εκπροσώπους, αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης και πολλούς άλλους, θύτες και θύματα.

1. Από επίσκεψη σε στρατόπεδα προσφύγων στο Λίβανο:
Μια γυναίκα μας είπε: "Πριν την διαμάχη που ξέσπασε είμασταν ευτυχισμένοι και είχαμε μια καλή ζωή (υπήρχε δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία, επιδοτήσεις για το πετρέλαιο στη Συρία) και τώρα ζούμε μέσα στη φτώχεια". Η κόρη της και ο εγγονός της (φαρμακοποιός και μηχανικός αντίστοιχα) κοιμούνται στο τσιμέντο μην έχοντας ούτε ένα στρώμα. Μας κατήγγειλαν ότι αυτή η βία ξέσπασε προς γενική έκπληξη όλων και εξαπλώθηκε τόσο αστραπιαία που υπέστησαν σοκ. «Ξένοι μαχητές ήρθαν στη Χομς πήραν τα σπίτια μας, βίασαν τις γυναίκες, σκότωσαν τους νέους που αρνήθηκαν να ενταχθούν στις τάξεις τους και πολλοί έφυγαν τρομοκρατημένοι».
Μας κατήγγειλαν επίσης ότι οι ξένοι μαχητές προέρχονταν από πολυάριθμες χώρες όπως Λίβυοι, Σαουδάραβες, Τυνήσιοι, Τσετσένοι, Αφγανοί, Πακιστανοί από τα Ηνωμένα Εμιράτα, Λιβανέζοι, Ιορδανοί, Τούρκοι, Ευρωπαίοι, Αυστραλοί. Οι συμμορίες αυτές είναι χρηματοδοτούμενες και εκπαιδευμένες από ξένες κυβερνήσεις. Φορούν ζακέτες αυτοκτονίας σε πολίτες και απειλούν να τους ανατινάξουν αν δεν κάνουν ό,τι τους πουν.
Σύριοι πρόσφυγες σε Τουρκία και Ιορδανία αντιμετωπίζονται άσχημα.
Κάποιες σύριες κοπέλες προσφυγοπούλες πουλήθηκαν για γάμους εξαναγκασμού στην Ιορδανία.

2. Από επίσκεψη σε Νοσοκομεία:
Επισκεφθήκαμε και είδαμε πολλούς τραυματίες. Ένας μετριοπαθής σουννίτης ιμάμης μας διηγήθηκε πως τον απήγαγαν οι τζιχαιστές, πως τον βασάνισαν του ακρωτηρίασαν ένα αυτί, επιχείρησαν να του κόψουν το λαιμό, τα πόδια και τον εγκατέλειψαν ημιθανή για να πεθάνει… Κατήγγειλε κι αυτός ότι πρόκειται για τζιχαϊστές που προέρχονται από το εξωτερικό.
Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης μας διαβεβαίωσε ότι έχουν αιχμαλωτίσει τζιχαϊστές που προέρχονται από 29 χώρες συμπεριλαμβανομένων τσετσένων και ιρακινών και πολλών άλλων εθνικοτήτων.
Το υπουργείο Υγείας μας πρόβαλε ντοκυμαντέρ με φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν οι τζιχαϊστές και τον τρόμο που ενσπείρουν αφού δολοφονούν γιατρούς και καταστρέφουν τις νοσοκομειακές υποδομές με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το κράτος να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αυτού του κρίσιμου τομέα.
Υπάρχουν 50.000 ξένοι τζιχαϊστές που δραστηριοποιούνται στη Συρία. Αυτοί επιδίδονται στην συστηματική καταστροφή των υποδομών του συριακού κράτους (δίκτυο ηλεκτρισμού, πετρελαίου,αερίου, πυλώνες υψηλής τάσης, νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια κτίρια, αρχαιολογικούς χώρους, τόπους λατρείας).
Με τη βία επιβάλουν τη «Σαρία» και αναστέλουν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του συριακού λαού.
Βασανίζουν και σκοτώνουν όσους αρνούνται να συστρατευτούν μαζί τους.
Διακατέχονται από ξένες θρησκευτικές πεποιθήσεις ως προς τον συριακό λαό κι αυτό τους διευκολύνει στο να διαπράτουν τις πιο εγκληματικές πράξεις όπως δολοφονίες και βασανιστήρια κατά των αντιπάλων τους.
Στο αίσθημα της γενικότερης ανασφάλειας συμβάλει και το φαινόμενο των απαγωγών για οικονομικά οφέλη ή άσκηση πολιτικών πιέσεων. Χιλιάδες αθώοι έχουν εξαφανισθεί ανάμεσά τους και οι δύο επίσκοποι Youhanna Ibrahim και Paul Yazigi καθώς και πάρα πολλοί ιερείς και ιμάμηδες.

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση του Eric Denécé Διευθυντή του Γαλλικού Κέντρου Έρευνας Πληροφοριών (CF2R) σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΒFM tv:
«Για μια ακόμη φορά είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για ένα καθ' ολοκληρία μοντάζ. Όλα είναι απολύτως πλαστά. Αυτά εξυπηρετούν μια νέα εκστρατεία κατά της κυβέρνησης Άσσαντ… Τα βίντεο είναι χονδροειδέστατα. Είναι σκηνοθετημένα. Όλα είναι ενορχηστρωμένα. Το προεδρικό Μέγαρο απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την περιοχή της αποδιδόμενης επίθεσης. Όλοι ξέρουμε ότι το αέριο μεταφέρεται με τον άνεμο και θα έφθανε ως εκεί. Ποτέ ο συριακός στρατός δεν θα επιχειρούσε μια τέτοια ενέργεια εκτός κι αν ήθελε να εξολοθρεύσει τον ίδιο τον Πρόεδρό του αλλά και τους επιθεωρητές του ΟΗΕ που διέμεναν πολύ κοντά στην περιοχή…».
Απέκλεισε επίσης και με βάση τις εικόνες ότι πρόκειται για στρατιωτικό σαρίν, αλλά ενδεχομένως για ένα άλλο αέριο αν κρίνει από τις εικόνες όπου εμφανίζονται άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.
«Σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει ότι ευθύνεται η κυβέρνηση. Όμως δεν υπάρχει τίποτα εναντίον της». Ενώ δήλωσε ότι «πληροφορίες συλλέγουν όλοι, δεν συλλέγουν μόνο Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ αλλά και Ρωσία, Κίνα, Ιράν και αυτές ποικίλουν».
Αντίστοιχες δηλώσεις του φιλοξενεί και το Le Temps d΄ Algerie.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι αυτοί που υπερθεματίζουν ένα χτύπημα στη Συρία. Ο «Οργανισμός της Ισλαμικής Συνεργασίας» (ΟCI) που συμπεριλαμβάνει 57 μουσουλμανικά κράτη - μέλη κάλεσε την Τετάρτη με ψήφισμά του σε μια αποφασιστική δράση εναντίον της Συρίας που τη θεωρεί νομικά και ηθικά υπεύθυνη για την αποδιδόμενη επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου (Ηuffington Post).
H Δύση έσπευσε ν'ανταποκριθεί στα κελεύσματα τους, πριν αποδειχθεί τι πραγματικά συνέβη.




Posted: 31 Aug 2013 10:28 AM PDT

Στέλεχος της αλ Κάιντα καλεί τους μουσουλμάνους σε πόλεμο κατά του αιγυπτιακού στρατού

Στέλεχος της αλ Κάιντα στο Ιράκ κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους να πάρουν τα όπλα κατά του αιγυπτιακού στρατού τονίζοντας ότι η αιματηρή καταστολή σε βάρος ισλαμιστών διαδηλωτών έδειξε ότι οι ειρηνικές μέθοδοι είναι ανούσιες.

"Ο αιγυπτιακός στρατός πολεμά τις μουσουλμανικές πεποιθήσεις», δήλωσε ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα των τζιχαντιστών.

"Ο αιγυπτιακός στρατός είναι ένας στρατός που προστατεύει τους Εβραίους, τους Κόπτες και τους Χριστιανούς που μάχονται κατά του Αλλάχ και του προφήτη του. Είναι ένας στρατός που επιτίθεται σε τζαμιά και στο Κοράνι, που σκοτώνει και τραυματίζει ειρηνικούς διαδηλωτές», τόνισε.

Ο ίδιος εκπρόσωπος κατήγγειλε τους «τυραννικούς στρατούς» μουσουλμανικών χωρών, κυρίως της Λιβύης, της Τυνησίας και της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι «πρέπει να τους πολεμήσουν, κυρίως τον αιγυπτιακό στρατό».

Ο αλ-Αντνάνι επέκρινε δριμύτατα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, γιατί είναι «χειρότεροι από τα λαϊκά κόμματα (...) επειδή μάχονται περισσότερο για τη δημοκρατία παρά για τον τζιχάντ (ιερό πόλεμο).

Πηγή: AΠE-MΠΕ



Posted: 31 Aug 2013 09:59 AM PDT
Γράφει ο Γιώργος Στράτος

Η πολιτική ανάλυση της περιπτώσεως του κ. Αδώνιδος Σπυρίδωνος Γεωργιάδη δεν θα με απασχολούσε μάλλον ποτέ, αν δεν γινόταν υπουργός Υγείας. Τα χαρακτηριστικά, οι ιδιότητες, οι ικανότητες, η προσωπική ζωή και η διαδρομή του ανδρός είναι απολύτως προφανή, βεβαίως και διαφανή, στον καθένα. Τα καθιστά τέτοια ο φωτισμός των μέσων, η έκθεση στα οποία αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον εν λόγω πολιτικό. Αποτελεί μία από τις κατεξοχήν περιπτώσεις όπου το μιντιακό… «see thrοugh» μετατρέπεται σε πολιτικό… «going through».

Ολα αυτά είναι σημεία των καιρών, και προφανώς αφορούν μεγάλο τμήμα των προσώπων και των πεπραγμένων της τηλε-δημοκρατίας μας. «Τηλε» γιατί όλα γίνονται από απόσταση κατά το αρχαιοελληνικό πρόθεμα. Πραγματική ή διανοητική. Και επειδή η απόσταση είναι μεγάλη, γι' αυτό και γίνεται και τόσος ντόρος κατά την… επίσκεψη των αρμοδίων στους χώρους ευθύνης τους, προγραμματισμένη ή… «αιφνιδιαστική»!

Απόσταση από τη γνώση. Υπό ποία ιδιότητα και πότε ο κ. Α. Γεωργιάδης πληροφορήθηκε τα ζητήματα που απασχολούν τα δημόσια νοσοκομεία; Είναι γιατρός που θήτευσε σ' αυτά, έστω ως φοιτητής; Διετέλεσε μέλος διοίκησης κάποιου ιδρύματος; Νοσηλεύτηκε, γερός να είναι ο άνθρωπος, επί μακρόν, ούτως ώστε να έχει εμπειρία ασθενούς από πρώτο χέρι;

Απόσταση από τον σχεδιασμό. Εφαρμόζει κάποιο συνολικό σχέδιο για τη δημόσια υγεία ο κ. υπουργός; Αν ναι, ποιο είναι; Από ποιους συμβούλους του εκπονήθηκε; Προέρχονται αυτοί από τον εξειδικευμένο επιστημονικό κλάδο που ασχολείται με τη διοίκηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων; Ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις και οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού;

Απόσταση από τη λογική. Είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, και μαζί τους και οι ταλαίπωροι ασθενείς, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς πότε προς τους γιατρούς και πότε προς το προσωπικό τους; Ποιος θα βάλει, δηλαδή, πλάτη για την ανατροπή αυτής της εικόνας; Με ποιους θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό του ο κ. υπουργός;

Απόσταση από την ευαισθησία. Πρωτίστως απέναντι στους ασθενείς. Σαν να μην τους έφτανε ο πόνος τους, μετατρέπονται ακουσίως και σε πεδίο μάχης. Δευτερευόντως απέναντι στους εργαζομένους. Οπως κι αν αντέδρασαν, ό,τι κι αν είπαν. Ο λόγος της πολιτικής ηγεσίας έχει συντεταγμένες και όρια, από τα οποία απαγορεύεται να παρεκκλίνει ο κάθε υπουργός. Οχι λόγω καθωσπρεπισμού, αλλά λόγω του ότι το κράτος ούτε εκνευρίζεται ούτε απειλεί κατά την άσκηση της εξουσίας του. Είναι και πρέπει να παραμένει εξ ορισμού νηφάλιο, αλλιώς χαθήκαμε.

Απόσταση από την κοινωνία. Εξοργίζονται διπλά οι πολίτες όταν γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι υπουργικές διακηρύξεις απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουν.

«Επρεπε να σας απολύσουμε, για να δείτε τι εστί βερίκοκο» είπε από τηλεοράσεως ο υπουργός Υγείας στους εργαζομένους στην Πολυκλινική Αθηνών. Φοβάμαι ότι διάλεξε λάθος… φρούτο. Διότι και σαπίζει γρήγορα, άρα περιορίζεται ο διδακτικός του χρόνος, αλλά, το κυριότερο, έχει βαρύ κουκούτσι, που φτύνεται εύκολα όμως!
Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"



Posted: 31 Aug 2013 09:20 AM PDT
Του Μάριου Ευρυβιάδη

Για πολλαπλή φορά, γινόμαστε μάρτυρες ενός διεθνούς προπαγανδιστικού εσμού που καταφέρνει, δυστυχώς, να πείσει ένα μεγάλο μέρος της δυτικής κοινής γνώμης, ή τουλάχιστον τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, ότι ένα ζώο που έχει τέσσερα πόδια, που γαυγίζει και έχει κυρτή ουρά δεν είναι σκύλος αλλά ελέφαντας, ίσως ακόμη και φάλαινα.
Το ερώτημα που δεν μπορούν να απαντήσουν αυτοί που επιδιώκουν σώνει και καλά να επιτεθούν στη Συρία και να ανατρέψουν το καθεστώς Άσσαντ είναι γιατί, το καθεστώς, ο ίδιος ο Άσσαντ δηλαδή, να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο μάλιστα, χημικά όπλα εναντίον αμάχων και, όπως ηδονίζονται να διατυμπανίζουν οι δυτικοί ηθικοπλάστες, «εναντίον του λαού του» ("against his own people").

Δεν μας λένε πως «ωφελείται» το καθεστώς και ο ίδιος ο Άσσαντ ή πιο ορθά, «ποιός ωφελείται»; Cui Bono, λοιπόν;

Οι Δυτικοί, και για να είμαστε πραγματιστές η κυβέρνηση Ομπάμα, αποφάσισε ότι στις 21 Αυγούστου το καθεστώς Άσσαντ χρησιμοποίησε νευροπαραλυτικά χημικά όπλα σε μια γειτονιά της Δαμασκού που ήλεγχαν αντικαθεστωτικοί, πέντε περίπου χιλιόμετρα από το ελεγχόμενο κέντρο της πόλης και λίγες μόλις δεκάδες μέτρα από τις θέσεις κυβερνητικών δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα πέθαναν με φρικτό τρόπο άνδρες και γυναικόπαιδα, όχι όμως και άνδρες του καθεστώτος παραδίπλα. Πρώτα μας είπαν ότι σκοτώθηκαν περίπου 1500, ενώ τώρα επιβεβαιώνουν γύρω στα 300 θύματα. Σχεδόν αμέσως ξέσπασε παγκόσμια κατακραυγή κατά του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος που φαίνεται να ενεργοποιεί και την «κόκκινη γραμμή» Ομπάμα. Κατά την πριν ένα χρόνο δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, η χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς δεν θα γίνει αποδεκτή και ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Ίσως μέχρι να διαβαστούν αυτές οι γραμμές, το καθεστώς Άσσαντ να δέχεται πυραυλική επίθεση από την ισχυρότερη πολεμική μηχανή της Μεσογείου , τον 6ο Αμερικανό Στόλο.

Ωφελείται λοιπόν το καθεστώς Άσσαντ από αυτήν την εξέλιξη; Είναι τρελός ο Άσσαντ; Παρανοϊκός; ή και τα δύο; Εδώ και δυο περίπου μήνες οι κυβερνητικές δυνάμεις πήραν το πάνω χέρι σε όλα τα μέτωπα. Δείγμα γραφής της απελπισίας των αντικαθεστωτικών ήταν και η καθοδηγούμενη από δυτικούς και Τούρκους προσπάθεια της υπερφαλάγγισης του καθεστώτος με την επίθεση στην παραλιακή πόλη Λατάκεια, προπύργιο των Αλουϊτών του Άσσαντ. Η επίθεση αυτή ήταν έκδηλα μια ψυχολογική στρατηγική επιχείρηση με στόχο τη δημιουργία πανικού, διότι οι πιο αποτελεσματικές δυνάμεις του συριακού στρατού κατάγονται από την περιοχή της Λατάκειας. Η επίθεση απέτυχε και οι αντικαθεστωτικοί τράπηκαν σε φυγή.

Ο Άσσαντ δεν είχε κανένα λόγο ή κίνητρο να προκαλέσει τη μήνη του Ομπάμα και της αυτοαποκαλούμενης Διεθνούς Κοινότητας, της International Community, αλλιώς INTCOM. Εξ' άλλου με τη συναίνεση του καθεστώτος επιθεωρητές του ΟΗΕ βρίσκονταν στη Δαμασκό (απείχαν πέντε περίπου λεπτά από την τοποθεσία της επίθεσης) και διερευνούσαν προηγούμενες καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων. Θα διερευνούσαν και αυτή. Επιπλέον η Δαμασκός, κατόπιν πιέσεων από τη Ρωσία, συναίνεσε να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη υπό την προεδρία Αμερικανών και Ρώσων για μια πιθανή συμβιβαστική λύση. Γιατί λοιπόν το καθεστώς Άσσαντ να ακυρώσει τα πολλαπλά αυτά πλεονεκτήματα προκαλώντας με το συγκεκριμένο τρόπο και τεκμηριώνοντας, έτσι, την απόλυτη κατηγορία ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα «εναντίον του λαού του;».

Είναι προφανές ποιος ωφελείται από τη χρήση χημικών. Και δεν είναι μόνο οι αντικαθεστωτικοί –ένα συνονθύλευμα χιλίων περίπου ομάδων αποτελούμενες από φανατικούς ισλαμοφασίστες οι οποίοι όταν δεν πολεμούν τον Άσσαντ, σκοτώνονται μεταξύ τους και στα διαλείμματα σφάζουν χριστιανούς και λεηλατούν τους ναούς τους. Ωφελούνται και όλα τα μέλη της ανίερης συμμαχίας –Τούρκοι, Ισραηλινοί, Σαουδάραβες, Καταριανοί, Ιορδανοί, Εγγλέζοι, Γάλλοι. Όλοι για τους λόγους τους, που μόνο ανθρωπιστικοί δεν είναι, επιδιώκουν την ανατροπή του Άσσαντ.

Αφήνω τελευταίους τους Αμερικανούς διότι αυτοί είναι ουσιαστικά που κινούν τα νήματα, όσο και να προσποιούνται ότι δεν θέλουν να εμπλακούν κλπ κλπ .

Γιατί βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ακόμη πολέμου στη Μέση Ανατολή; Επειδή το επιδιώκουν οι Τούρκοι, οι Σαουδάραβες, οι Καταριανοί, ακόμα και οι Ισραηλινοί; Όχι βέβαια. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου επειδή έτσι αποφάσισε η Ουάσιγκτον – ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι σύμβουλοί του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πέραν των στρατηγικών στόχων, που είναι (α) ο εκβιασμός του Ιράν στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος και (β) η ταπείνωση της Ρωσίας αλλά και της Κίνας, έχουμε και έναν επιπρόσθετο λόγο που εγκλωβίζει τον Ομπάμα και τον σπρώχνει σε πόλεμο. Είναι η προσωπική του αξιοπιστία (credibility) που όπως εξελίσσονται τα πράγματα ταυτίζεται με την αξιοπιστία της Αμερικής. Ένα διπλό επιχείρημα παρουσιάζεται εδώ. Πρώτο ότι ο Άσσαντ «παραβίασε» την κόκκινη γραμμή Ομπάμα για μη χρήση χημικών και, δεύτερον, η παραδειγματική τιμωρία του Άσσαντ πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά εναντίον χωρών όπως το Ιράν και η Β. Κορέα, που κατηγορούνται ότι κατέχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Εάν τελικά εκδηλωθεί η αμερικανική επίθεση κατά τον Άσσαντ, θα βομβαρδίζεται και ο υπόλοιπος κόσμος με προπαγανδιστικά επιχειρήματα, όλα έωλα, ως προς τη νομιμότητα της επιδρομής. Το πιο έωλο από όλα αυτά είναι η επίκληση των επιθέσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1995 και το 1999. Και στις δυο περιπτώσεις καταπατήθηκαν όλοι οι μεταπολεμικοί κανόνες, θεσμοί και νόμοι για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Αφορμή για την αμερικανο(Νατοϊκή) επιδρομή του 1995 ήταν ένα περιστατικό, όχι διαφορετικό από το προκείμενο. Ρίχθηκε επίτηδες και ακριβώς για να προκαλέσει, μια οβίδα όλμου στην κεντρική αγορά του Σεράγεβο από μουσουλμάνους – σκοτώθηκαν μουσουλμάνοι, αλλά κατηγορήθηκαν οι Σέρβοι ως υπαίτιοι. Ήταν μια καλοστημένη προβοκάτσια, οι Δυτικοί γνώριζαν σχεδόν αμέσως ότι ήταν προβοκάτσια αλλά η Ουάσιγκτον ήθελε να τιμωρήσει τους Σέρβους (και τον Μιλόσεβιτς) και άρχισε τους βομβαρδισμούς.

Το 1999 δεν υπήρχε εξόφθαλμη προβοκάτσια αλλά χρησιμοποιήθηκε το «ανθρωπιστικό επιχείρημα» ότι οι Σέρβοι έσφαζαν τους Κοσοβάρους. Στην περίπτωση του 1999 σφαγές έγιναν, αλλά μετά που άρχισαν οι βομβαρδισμοί.

Και κάτι τελευταίο. Οι Αμερικανοί και τα παρακολουθήματά τους, όπως είναι ο Εγγλέζος Κάμερον και ο Γάλλος Ολάντ, θέλουν να μας πείσουν για το εξής: η ειδοποιός διαφορά, αυτή που επιβάλλει τη δική τους πολεμική παρέμβαση λένε, δεν είναι οι θάνατοι αθώων αλλά η μέθοδος της θανάτωσής τους. Την ίδια περίοδο που η στρατιωτική χούντα της Αιγύπτου δολοφονούσε χιλιάδες διαδηλωτές, δολοφονήθηκαν και στη Συρία άλλοι τριακόσιοι με χημικές ουσίες. Επικροτούν όλοι αυτοί οι παραγωγοί ηθικής την αιγυπτιακή χούντα και συνεχίζουν να της παρέχουν οικονομική και πολιτική στήριξη. Αλλά εξανίστανται κατά της συριακής χούντας και κινούνται να την τιμωρήσουν. Είναι προφανές ότι για μόνο μια αρχή κόπτονται, απαιτούν δράση και παραδειγματική τιμωρία. Αυτή της σκοπιμότητας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Να τους πιστέψουμε τούτη τη φορά; Κατέχουν, διαβάζουμε,αδιάψευστα στοιχεία οι Αμερικανοί για την ενοχή του καθεστώτος διότι υπέκλεψαν τις συνομιλίες πανικόβλητων αξιωματούχων που οργάνωσαν την επίθεση. Οπως αυτά που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ενώπιον του ΟΗΕ το 2003 για τα ανύπαρκτα οπως διαπιστώθηκε όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσέιν και που τον έκαναν προσωπικά ρεζίλι; Οι υποκλεμμένες δήθεν συνομιλίες και η παραποίηση τους, doctoring, είναι παλιά τεχνάσματα των υπηρεσιών. Οταν στις 31 Αυγούστου 1983 οι Σοβιετικοί κατέρριψαν το κορεατικό επιβατικό αεροπλάνο 007 νομιζόμενοι οτι ήταν κατασκοπευτικό, οι συνομιλίες τους υπεκλάπησαν απο τους Αμερικανούς. Οι συνομιλίες παραποιήθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα με τέτοιο τρόπο ώστε οι Σοβιετικοί να φαίνονται οτι κατέρριψαν εν γνώση τους ενα επιβατικό αεροπλάνο. Μάθαμε την αλήθεια 13 χρόνια αργότερα οταν ένας απο τους αρχιτέκτονες της απάτης, ο Alvin A. Snyder, ζήτησε δημόσια συγνώμη για την απάτη. Διαβάστε την απολογία του: "Flight 007:The Rest of the Story: I Told the World the Soviets Shot it Down in Cold Blood, But I Was Wrong". The Washington Post, September 1, 1996, C2.



Posted: 31 Aug 2013 08:45 AM PDT
Ενώ ένα, έστω και περιορισμένο, χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία θεωρείται δεδομένο, αναλυτές επισημαίνουν τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει στην ίδια την χώρα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεδομένου, επίσης, ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν μπόρεσαν να «προβλέψουν» την έκβαση των επεμβάσεών τους, από το Βιετνάμ ως το Ιράκ, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι –εκτός ίσως από το ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Εξτρεμιστές και «ανθρωπιστική βοήθεια»
Η «ανθρωπιστική βοήθεια» των ΗΠΑ σημαίνει ότι «έχουν διαλέξει πλευρά», τουτέστιν έχουν αποδεχθεί ότι κάποιοι αθώοι πολίτες «από την άλλη πλευρά» θα σκοτωθούν. Η εξωτερική παρέμβαση θα προκαλέσει αναμφισβήτητα μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση των ισλαμιστών. Και φυσικά, υπάρχει το αμείλικτο ερώτημα: Τι θα συμβεί αν το καθεστώς Άσαντ ηττηθεί και αναλάβουν οι ισλαμιστές;
Οι εθνικές και σεκταριστικές διαφορές έχουν ήδη προκαλέσει «εμφύλιους μέσα στον εμφύλιο», όπως η μάχη που έχει ξεσπάσει στα βόρεια της χώρας μεταξύ Κούρδων και ακραίων ισλαμιστών, ομάδες που αντιτίθενται και οι δύο στο καθεστώς Άσαντ.

Επέκταση της σύγκρουσης
Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας θα οδηγήσει τους Σιωνιστές στα άκρα, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν,  στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπαντί. Η προειδοποίησή του αναφέρεται στο Ισραήλ, το οποίο το Ιράν και άλλοι σιίτες μουσουλμάνοι μαχητές έχουν ορκιστεί να χτυπήσουν  σε αντίποινα, αν οι δυτικοί σύμμαχοί τους επιτεθούν στη Συρία.
Το 1871 ο Άλμπερτ Πάικ, ηγέτης της αμερικανικής μασονίας που είχε «προβλέψει» τους δύο πρώτους Παγκόσμιους Πολέμους έγραψε ότι «ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στους μουσουλμάνους και στους Εβραίους και θα φέρει τον βιβλικό Αρμαγεδδώνα…». Στο περιοδικό Commentary, το οποίο αποτελεί έκδοση της Εβραιοαμερικανικής Επιτροπής, σημαντικού think tank της αμερικανικής πολιτικής,  δημοσιεύτηκε ένα σενάριο το οποίο κάνει λόγο για επέκταση της σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο μπλοκ Δύσης- Ανατολής. Παρότι η συνωμοσιολογία δίνει και παίρνει, υπάρχουν και πραγματικά ερωτήματα: το Ιράν, ο κοντινότερος σύμμαχος της Συρίας, θα μείνει με σταυρωμένα χέρια αν δει ότι χάνει την επιρροή του; Η Χεζμπολάχ δεν θα αντιδράσει με χτυπήματα στη Δύση; Το Ισραήλ πάντως, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα αντιδράσει άμεσα αν δεχθεί χτύπημα από τη Συρία. 

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις
Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Deutsche Bank τονίζει τον  ρόλο-κλειδί που παίζουν οι τρεις σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος: Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ. Και οι τρεις έχουν να χάσουν πολλά εάν ο Άσαντ απομακρυνθεί από την εξουσία. Η Συρία κατέχει μία μοναδική θέση στον εθνογραφικό χάρτη της Μέσης Ανατολής. Αν και ο πληθυσμός της είναι στην πλειοψηφία του Σουνίτες, διοικείται από την οικογένεια Αλεβιτών του Άσαντ από το 1971. Οι Αλεβίτες είναι παρακλάδι των Σιιτών. Η συριακή κυβέρνηση συνδέεται στενά με τους Σιίτες του Ιράν και από το 1970 υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σιιτών του Λιβάνου, κυρίως της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Από το 1976 έως το 2005, ο στρατός της Συρίας κατέλαβε μεγάλα τμήματα του Λιβάνου. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, Συρία και Ιράν βρίσκονται πίσω από τους φανατικούς Σιίτες της Χεζμπολάχ. Από την άλλη πλευρά, η Συρία παίζει μοναδικό και συχνά υπερεκτιμημένο γεωπολιτικό ρόλο. Έχει συμμετάσχει σε αρκετούς πολέμους κατά του Ισραήλ και εξακολουθεί να διεκδικεί τα υψίπεδα του Γκολάν. Όλα αυτά την καθιστούν βασικό υποστηρικτή των αντιπάλων του Ισραήλ.
Επιπλέον, έχει επιτρέψει στο ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.Οι επανδρωμένες και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις που διαθέτει η Ρωσία στο λιμάνι της Ταρτούς είναι η μοναδική στρατιωτική βάση που διαθέτει η Μόσχα εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο ρόλος της βάσης είναι να επιδιορθώνει και να εφοδιάζει τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που πλέουν στη Μεσόγειο. Νωρίτερα, στις αρχές του χρόνου λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη Συρία, η Μόσχα αναγκάστηκε να αποσύρει τις ναυτικές δυνάμεις της από την Ταρτούς. Σε συνδυασμό με την απώλεια της επιρροής της στην Κύπρο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η Μόσχα δεν θέλει να μειωθεί η ισχύς της στην περιοχή. Προηγούμενες προσπάθειες της Ρωσίας να αποκτήσει πρόσβαση σε λιμάνια της Κύπρου ή της Αιγύπτου έχουν «σκοντάψει» στις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι ζουν σήμερα στη Συρία και πολλοί από αυτούς έχουν παντρευτεί Σύριες.

Το «διά ταύτα»
Φυσικά, οι οικονομικές συνέπειες στη Δύση δεν θα περάσουν απαρατήρητες. Αναλυτές θεωρούν δεδομένη μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε περίπτωση επίθεσης. Η Συρία δεν είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, ούτε αποτελεί βασική δίοδο για τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν υψηλά 18 μηνών προ ημερών, εν όψει της ανησυχίας για τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Η σύγκρουση στη Συρία, επίσης, αφορά πολλά πλούσια σε πετρέλαιο έθνη: Η Ρωσία, μια μεγάλη παραγωγός, παράσχει στήριξη στις δυνάμεις του Άσαντ. Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ διοχετεύουν όπλα και χρήματα στους σουνίτες αντιπάλους του Άσαντ. Και η διαμάχη σιιτών-σουνιτών στη Συρία θα μπορούσε κάλλιστα να επεκταθεί στο Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.
Έντονη ανησυχία υπάρχει και για την πορεία του δολαρίου έναντι του ευρώ. Αν και αυτή η κρίση ακολουθήσει το ιστορικό των προηγούμενων, το δολάριο θα υποχωρήσει και το ευρώ θα ενισχυθεί περαιτέρω –κάτι που θα έχει επιπτώσεις στη χώρα μας καθώς θα πληγούν οι ελληνικές εξαγωγές εκτός της ευρωζώνης.

Πυθία
foreignpolicycommentarymagazineaqsllc



Posted: 31 Aug 2013 08:10 AM PDT
Η μορφή πολέμου έχει αλλάξει εδώ και καιρό. Σύμφωνα με το "Θεωρία Πολέμου" του Π.Κονδύλη , οι περισσότερες δυνάμεις στον κόσμο θα βρεθούν στην θέση να σταματήσουν να συντηρούν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και θα μπούν σε μια διαδικασία ανάπτυξης που θα δημιουργήσει ταχείς δυνάμεις κρούσης, μικρές και ευέλικτες ενώ ταυτόχρονα θα φέρουν τον τελευταίο τεχνολογικό εξοπλισμό. Μάλιστα η συντήρηση τους συγκριτικά με μια κανονική δύναμη εισβολής, θα είναι απλά ποσοστιαίο κλάσμα.

Οι δυνάμεις αυτές δεν θα κάνουν πόλεμο επί μακρόν, θα κάνουν καίρια πλήγματα σε υποδομές αντιπάλου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και θα καθιστούν αδύνατη κάθε αντίδραση σε σημείο που να υποχρεώνει την υποχώρηση και τον συμβιβασμό. Στο παρόν τώρα, βλέπουμε πως ακριβώς ισχύει αυτό σχεδόν σε κάθε σύγκρουση σε οποιοδήποτε επίπεδο. Μετά τον ολοκληρωτικό πόλεμο του Ιράκ και της Οσεττίας, όπου το αντίτιμο σε ζωές αλλά και σε οικονομία, ήταν μεγάλο για τους συμμετέχοντες, το modus operandi αλλάζει πλέον.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν τις ταχείες δυνάμεις δράσης/αντίδρασης (MAGTF) που έχουν έδρα σε πολλές περιοχές της υδρογείου. Δυνάμεις που έχουν απο 5-7.000 άντρες, ίλες τεθωρακισμένων και τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής. Αντίστοιχα μέσω ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκών δυνάμεων στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι σχεδιασμοί για δημιουργία αντίστοιχης μονάδας γρήγορης δράσης/αντίδρασης.Οι δυνάμεις αυτές συνεργάζονται και εκπαιδεύουν το τοπικό ένοπλο δυναμικό έτσι ώστε αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη υποστήριξης , να γίνει μέσα σε ελάχιστο διάστημα και με το μικρότερο δυνατό κόστος (π.χ. δύναμη κρούσης απο ΗΠΑ που εκπαιδεύει Σενεγαλέζους στρατιωτικούς).

Ο χρόνος αποκρισης μιας τέτοιας δύναμης είναι εντός ελάχιστων ωρών και ο χρόνος κρούσης δεν ξεπερνάει τις 24-48 ώρες εξαρτωμένου χρόνου διαταγής και απόστασης απο τον πεδίο εμπλοκής.

Γιατί τώρα αυτός ο περιγραφικός πρόλογος;

Στην σημερινή κατάσταση στην Μ.Ανατολή , η εικόνα και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί , ουσιαστικά "φωτογραφίζουν" την πιθανή εμπλοκή τέτοιων δυνάμεων υπό κάλυψη πληγμάτων απο αέρα , αν και εφόσον τεθεί θέμα "μπότας επί εδάφους". Ήδη άλλωστε στην Ιορδανία έχει τοποθετηθεί τέτοια δύναμη που βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και διεξάγει και ασκήσεις προσαρμοστικότητας.

Οι δηλώσεις για πόλεμο 3 ημερών το πολύ, είναι κάτι που δείχνει σαφώς το σκεπτικό χρήσης μιας τέτοιας δύναμης αν υπάρξουν αντιδράσεις-αντίποινα απο την Συρία ή άλλη χώρα προς "σύμμαχη" χώρα των ΗΠΑ. Ισραήλ και Ιορδανία , είναι κάποιες απο αυτές στην περιοχή , συν φυσικά την προστασία της διώρυγας του Σουέζ αν παραστεί ανάγκη σε μια ακραία περίπτωση εξάπλωσης του πολέμου.

Συνοπτικά μιλάμε λοιπόν για μια νέα μορφή δράσης, πολύ πιο επικεντρωμένη σε υποδομές του αντιπάλου , με μειωμένο κόστος διατήρησης και δράσης, χωρίς όμως να χάσει στο παραμικρό την ικανότητα να πλήξει καίρια.. ίσως μάλιστα να είναι και πολυ πιο επιτυχής σε αυτό τον τομέα. Δεν είναι κρυφό πως μικρές μονάδες απο την δύναμη αυτή ήδη βρέθηκαν εντός Συριακού έδαφους και "σημάδεψαν" τις τοποθεσίες-στόχους για μια πιθανή επιθεση απο αέρος.

Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
owner of IISCA (www.iisca.euhttp://www.iisca.eu/)



Posted: 31 Aug 2013 07:45 AM PDT

Λένε ότι και η μη δράση είναι πράξη. Με αυτό το επιχείρημα -σύμφωνα με το οποίο η μη παρέμβαση των ΗΠΑ θα ήταν «θέση απάθειας»-, οι υπέρμαχοι της στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία δικαιολογούν τα τύμπανα του πολέμου που ηχούν ολοένα και πιο δυνατά - και ολοένα και πιο κοντά στη χώρα μας. Στο Ακρωτήρι της Κύπρου έχουν αναπτυχθεί έξι καταδιωκτικά αεροσκάφη Typhoon της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF). Στα χνάρια του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θεωρεί «νόμιμη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία ακόμη και δίχως έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας» και έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, βαδίζει και η Ρωσία, η οποία ετοιμάζεται να στείλει δύο πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.

Οσο για τις ΗΠΑ; Ο Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ενημερώνουν τα ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Παράλληλα, η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αναφορά της αποστολής επιθεωρητών επί των καταγγελιών χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, η οποία θα τεθεί εν συνεχεία ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα βρίσκεται στα χέρια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν το Σάββατο - ημέρα αποχώρησης των επιθεωρητών.

Την ίδια ώρα ο συριακός στρατός προετοιμάζεται «επιθετικά» για το χειρότερο σενάριο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ασαντ ανακοίνωσε ότι «οι απειλές για μια άμεση επίθεση κατά της Συρίας αυξάνουν μόνον την προσήλωσή της στις βαθιά ριζωμένες αρχές της και στην ανεξαρτησία της. Η Συρία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση».

Οσο για εκείνους που λένε ότι το χτύπημα στη Συρία θα είναι σύντομο και θα διαρκέσει μια δυο ημέρες, τους έχει διαψεύσει ήδη η Ιστορία. Κι ας επιμένει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον -ο οποίος κάλεσε το Κοινοβούλιο της χώρας του να υποστηρίξει μια πρόταση της κυβέρνησης υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων- ότι «η Συρία δεν είναι Ιράκ».

Ρ. Φισκ: Το κοινό όραμα
Οι ΗΠΑ και το Μέτωπο Αλ Νούσρα -το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα- μοιράζονται το ίδιο «όραμα» και αγωνίζονται πυρετωδώς για τον ίδιο στόχο: την εξόντωση του Μπασάρ αλ Ασαντ. Οσο παράδοξη κι αν φαντάζει, αυτή είναι η θεωρία του Ρόμπερτ Φισκ, του βραβευμένου ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας «Independent» στη Μέση Ανατολή.

«Αν ο Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει τελικά να επιτεθεί στο συριακό καθεστώς, θα επιβεβαιώσει -για πρώτη φορά στην Ιστορία- ότι η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό της Αλ Κάιντα. Αυτοί που σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους την 11η Σεπτεμβρίου τώρα θα πολεμήσουν μαζί με το έθνος του οποίου τους αθώους δολοφόνησαν βάναυσα ακριβώς πριν από 12 χρόνια» σχολιάζει ο Βρετανός δημοσιογράφος και ειδήμων του αραβικού κόσμου, ο οποίος ωστόσο θίγει και μια «αβάσταχτη» ειρωνεία: «Την ώρα που οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν την Αλ Κάιντα σε Υεμένη και Πακιστάν, θα τη βοηθούν στη Συρία σκοτώνοντας τους εχθρούς της. Πάμε στοίχημα ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτεθούν στην Αλ Κάιντα στη Συρία».

«Τα χημικά όπλα σκοτώνουν αδιακρίτως με τρόπο φρικιαστικό και απάνθρωπο»
Η χρήση των χημικών όπλων θεωρείται αθέμιτη ακόμα και σε συνθήκη πολέμου. Εκτός όμως από casus belli, τι σημαίνουν τελικά τα χημικά όπλα για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Σύμφωνα με τον γιατρό Αλεξάντερ Γκάνζα, αναπληρωτή κοσμήτορα και καθηγητή Επιδημιολογίας στο αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, οι πόλεμοι πρέπει να γίνονται μόνο με σφαίρες και βόμβες και όχι με χημικά όπλα, δεδομένου ότι ένα νευροτοξικό αέριο όπως το Σαρίν -που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Συρίας- σκοτώνει αδιακρίτως και επιπλέον με τρόπο απάνθρωπο και φρικιαστικό. Συγκεκριμένα, «επηρεάζει την ικανότητα του νευρικού συστήματος να μεταδίδει σήματα σε διάφορα μέρη του σώματος, αναστέλλοντας το ένζυμο που χρησιμοποιεί το σώμα και σπάζοντας έτσι τους νευροδιαβιβαστές. Το αποτέλεσμα είναι υπερδιέγερση και εν τέλει ολική κατάρρευση του σώματος, αφού δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά. Τα συμπτώματα προκαλούνται ακριβώς από την αναστολή του συγκεκριμένου ενζύμου. Ξεκινούν με δυσκολία στην όραση ή αίμα από τη μύτη, συμπτώματα τα οποία συνδέονται με το μπλοκάρισμα του νευροδιαβιβαστή. Συνέχεια έχουν οι σπασμοί και εν τέλει η ασφυξία, αφού το άτομο δεν είναι σε θέση να πάρει επαρκώς μία ανάσα» σημειώνει ο Αλεξάντερ Γκάνζα.




Posted: 31 Aug 2013 07:20 AM PDT
Ως τώρα δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση διάψευσης από μνημονιακή κυβέρνηση, που να μην έγινε πραγματικότητα μετά από λίγους μήνες.

Έχουν βεβαίως την εντύπωση πως ο "χαχόλος λαός" ξεχνάει, καταπίνει αμάσητες όποιες διαψεύσεις, και μετά από έντονο "μασάζ προπαγάνδας", αποδέχεται τελικά τα πάντα!

Το θέμα της παραχώρησης της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ σε ξένη ιδιωτική εταιρεία, με έδρα το Λουξεμβούργο, έχει ήδη διαψευστεί και έχει ήδη πάρει την γνωστή "πεπατημένη" πορεία, της προετοιμασίας της κοινής γνώμης, μέχρι την πλήρη υλοποίηση...

Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΥΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΕΔΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ!

Πώς και πώς περιμένουμε όλοι να κάνουν κι αυτό το μοιραίο λάθος, το τελευταίο, το τελικό, το καθοριστικό, που θα αποτελέσει την θρυαλλίδα της ανατίναξης της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής.

Το τέλος τους προδιαγράφεται σίγουρο και κακό...
Εκτός κι αν δεν προλάβουν να κάνουν αυτό το έσχατο λάθος, το ultima culpa της εγκληματικής τους καριέρας.
Εκτός και αν αρκέσει το προτελευταίο, αυτό της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών (κλοπής) της πρώτης κατοικίας!




Posted: 31 Aug 2013 06:58 AM PDT
Γράφει ο Κώστας Μελάς 



Η απόφαση της ΚΤ της Τουρκίας να ασκήσει νομισματική πολιτική υποστήριξης της τουρκικής λίρας χωρίς την χρησιμοποίηση του επιτοκίου (αύξηση) ως μέσου, αλλά μόνο με την παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος (πωλήσεις συναλλάγματος) έχει δημιουργήσει πολλές αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητά της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΤ πρόκειται για μια παροδική – συγκυριακή διακύμανση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών και η παρατηρούμενη εκροή κεφαλαίων πολύ σύντομα θα εξασθενίσει. Αν όμως οι εκτιμήσεις της ΚΤ αποδειχτούν λανθασμένες και πρόκειται για μια μονιμότερη κατάσταση τότε είναι βέβαιον ότι θα εξαναγκαστεί να αλλάξει πολιτική έχοντας απολέσει μεγάλο τμήμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χωρίς αποτέλεσμα.

Η κατηγορηματική δήλωση του Διοικητή Erdem Başçı ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να εμποδίσει την διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με τις πιέσεις τις οποίες δέχεται από την κυβέρνηση Ερντογάν η οποία απεγνωσμένα προσπαθεί να διατηρήσει το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ πάνω από το 3,0% σε ετήσια βάση.

Βεβαίως η ΚΤ αύξησε το επιτόκιο δανεισμού overnight κατά 50 σημεία βάσης (από 7,25% σε 7,75%) στη συνεδρίαση τις 23 Αυγούστου αλλά όπως τόνισε ο Διοικητής Erdem Başçı αυτή ήταν η τελευταία φορά.

Με τον τρόπο αυτό η νομισματική πολιτική έγινε περισσότερο στενή ως προς τη διαχείριση της ρευστότητας. Παράλληλα όμως δεν άλλαξε το ύψος του επιτοκίου (4,5%) του βασικού νομισματικού εργαλείου , του εβδομαδιαίου repo, επιχειρώντας να δημιουργήσει μια μικτή προσέγγιση στη νομισματική πολιτική αμφιβόλου επιτυχίας.

Ο μεγάλος κίνδυνος της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής από την ΚΤ της Τουρκίας συνίσταται , εκτός της πιθανής αναποτελεσματικότητας όπως αναφερθήκαμε προηγουμένως , στην απώλεια συναλλάγματος το ύψος του οποίου χρησιμοποιούταν για την κάλυψη του υψηλού βραχυπρόθεσμου εξωτερικού δανεισμού της χώρας, ο οποίος τον Ιούνιο του 2013 ανερχόταν σε 125,7 δις δολάρια ΗΠΑ.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα την ίδια περίοδο ανερχόταν σε 137,5 δις δολάρια ΗΠΑ. Βεβαίως όλα θα κριθούν στους προσεχείς μήνες όταν θα γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη κατάσταση ήταν συγκυριακή ή περισσότερο μόνιμη. Η δικιά μας εκτίμηση είναι ότι οι εκροές κεφαλαίων θα επαναλαμβάνονται περίπου κάθε δύο μήνες για το προσεχές έτος και στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρχει ηρεμία.

Εκτός όμως από τα σχετιζόμενα προβλήματα με την τουρκική λίρα και τις εκροές κεφαλαίων , η Τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει δυσμενείς εξελίξεις και στο εμπορικό ισοζύγιο , το οποίο τον Ιούλιο 2013 χειροτέρευσε κατά 22,5% . Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2% ενώ οι εισαγωγές κατά 10%.

Εξωτερικό Εμπόριο Ιούλιος 2012-13

Το εμπορικό έλλειμμα το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013 (Πίνακας 2) αυξήθηκε κατά 18,3%  έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012. Σε απόλυτα νούμερα από -51,102 δις δολάρια  ανήλθε σε -60,463 δις δολάρια.

Εξωτερικό εμπόριο Ιανουάριος –Ιούλιος 2012-2013.

Επίσης ο πληθωρισμός τον Ιούλιο 2013 βρίσκεται στο 8,8% αλλά ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει ανέβει στο 12,72% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ της Τουρκίας.




Posted: 31 Aug 2013 05:58 AM PDT
«Εάν γίνει η μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση Σαμαρά απειλείται με κατάρρευση» εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» την προηγούμενη Κυριακή, βάση της οποίας αποκαλύφθηκε ότι οι δανειστές της χώρας επιδιώκουν την «αρπαγή» της περιουσίας του δημοσίου με εκτός συνόρων εταιρία holding.
Μετά τους Financial Times και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, και οι New York Times δημοσιεύουν σχετικό ρεπορτάζ περί εκχώρησης της ελληνικής περιουσίας.

Με τον τίτλο «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να επιταχύνουν την πώληση της ελληνικής περιουσίας», η αμερικανική εφημερίδα διαψεύδει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους κοινοτικούς αξιωματούχους που έσπευσαν να ισχυριστούν πως δεν υπάρχει θέμα μεταβίβασης της ελληνικής περιουσίας σε εταιρεία του εξωτερικού.

Οπως αναφέρουν οι NYT, πηγή από το υπουργείο Οικονομικών τους ενημέρωσε ότι υπάρχει σειρά εγγράφων και μελετών για πιθανή μεταβίβαση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε ξένη εταιρεία. Αναφέρεται δε ότι η σχετική προεργασία έχει ήδη γίνει, αλλά «δεν είναι σίγουρο πως θα ανοίξει τώρα μία τέτοια συζήτηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Οι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, λόγω των αντιδράσεων που θα υπήρχαν στην εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά- χωρίς καν να αναφερθούμε στην αντιπολίτευση, τους συνδικαλιστές και την κοινωνία η οποία έχει χτυπηθεί από την λιτότητα». Εκτιμάται δηλαδή ότι το σχέδιο αυτό αν προχωρήσει, είναι ικανό να διαλύσει την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που δεν έχει πιάσει η Ελλάδα για το 2013 και σημειώνοντας επίσης την παραίτηση του πρώην διοικητή του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη μετά την πτήση του στο λίαρ τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη, υποστηρίζει πως «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα».

Η εφημερίδα εκτιμά πως το θέμα της μεταβίβασης του ΤΑΙΠΕΔ θα χρησιμοποιηθεί από την τρόικα, κατά την επικείμενη επίσκεψη της στην Ελλάδα, που θα το βάλει στο τραπέζι για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Αν και τα δημοσιεύματα για την μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν ακόμη λάβει σαφή πολιτική στήριξη, θα βοηθήσουν να μπουν στο ''κάδρο'' οι συζητήσεις με τους Ελληνες πολιτικούς, προκειμένου να ελεγχθεί το εάν η Ελλάδα αποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις».

Reuters: Η αξιοποίηση και τιτλοποίηση με ομόλογα της δημόσιας ελληνικής ακίνητης περιουσίας, στόχος του ESM

Νέο πεδίο πιέσεων ανοίγει για την ελληνική πλευρά και, μάλιστα, σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο, από πολιτικής και εθνικής πλευράς, θέμα, καθώς από Σεπτέμβρη η τρόικα αναμένεται να ζητήσει τον έλεγχο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της διαχείρισής του εκτός Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο θα προταθεί από την τρόικα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινά η νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους διεθνείς δανειστές και θα προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας συμμετοχών ελληνικής ιδιοκτησίας με έδρα στο Λουξεμβούργο, την οποία θα "τρέχουν" ξένοι διαχειριστές, με στόχο να ενταθούν οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης. Η Αθήνα διαμηνύει από την πλευρά της ότι τον πλήρη έλεγχο θα έχει, σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο.

"Ο βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας κάνοντάς την πιο ελκυστική για τους επενδυτές", είπε στο Reuters εκπρόσωπος του ESM υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στην Ευρωζώνη.

"Το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις είναι να δημιουργήσουν νέες πηγές ρευστότητας για την Ελλάδα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την αποπληρωμή του χρέους", πρόσθεσε ο ίδιος.

Στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο Reuters ότι η εταιρεία συμμετοχών θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων με ενέχυρο περιουσιακά στοιχεία (asset-backed bonds) για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, κάτι που είχε επισημάνει από τον περασμένο Ιούλιο το NewMoney.gr.

"Συζητείται η εγκατάσταση της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, καθώς από εκεί θα μπορεί να λειτουργεί ευκολότερα. Θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης", ανέφερε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.



Posted: 31 Aug 2013 05:28 AM PDT
Αμφίβιο πολεμικό σκάφος των ΗΠΑ σε ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ένα έκτο αμερικανικό πολεμικό σκάφος βρίσκεται πλέον σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με άλλα πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν πάραυτα κατά της Συρίας στα πλαίσια ενός «περιορισμένου, ακριβούς», πλήγματος, ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως το USS San Antonio, ένα αμφίβιο σκάφος, που μεταφέρει αρκετούς εκατοντάδες πεζοναύτες, βρισκόταν στην περιοχή για διαφορετικό σκοπό και πως δεν υπάρχει σχέδιο να αποβιβασθούν στην ξηρά οι δυνάμεις αυτές στα πλαίσια κάποιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματικούς επεσήμανε πως ο διάπλους του San Antonio στη Μεσόγειο είχε προγραμματισθεί προ πολλού, αλλά τα επιτελεία έκριναν πως θα ήταν φρόνιμο να παραμείνει το σκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στα αντιτορπιλικά υπό το φως των νέων εξελίξεων στην εμπόλεμη κατάσταση.

«Παρέμεινε εκεί ως προφύλαξη», δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς, που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Το San Antonio την Πέμπτη διέβη τη διώρυγα του Σουέζ, προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα και την Παρασκευή έλαβε διαταγές να παραμείνει δίπλα στα αντιτορπιλικά, σύμφωνα με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Το USS San Antonio είναι ένα από τα τρία πολεμικά σκάφη που μετέφεραν 2.200 Αμερικανούς πεζοναύτες στην εξάμηνη ανάπτυξή τους στην περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου.

Γενικώς, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διατηρεί τρία αντιτορπιλικά στη Μεσόγειο, όμως μετέφερε άλλα δύο στην περιοχή κατά τα τέλη της ανάπτυξής τους σε άλλα σημεία, καθώς το καλούσαν οι εξελίξεις στη Συρία κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Posted: 31 Aug 2013 04:58 AM PDT
Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της στρατιωτικής επέμβασης κατά της Συρίας βρίσκονται οι ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις του προέδρου B. Obama.
Ο αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας επιχείρησης περιορισμένης διάρκειας χωρίς τη χρήση χερσαίων δυνάμεων, παρότι ο ίδιος εμφανίστηκε να μην έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Υποστήριξε πως η απουσία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και υπογράμμισε πως πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία, αλλά «κανείς δεν θέλει να το κάνει».
Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες διαφόρων χωρών. Μετά την άρνηση της Βρετανίας να μετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Δαμασκού, η Γαλλία προβάλλει ως ο πλέον «πρόθυμος» σύμμαχος των ΗΠΑ.

ΗΠΑ-Γαλλία-συμμαχία
«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή μη σε μία επιχείρηση. Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande.
Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde σημείωσε ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη».
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων, πρέπει να φέρει προ των ευθυνών του το συριακό καθεστώς και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να καταγγείλουν τη χρήση χημικών», ανέφεραν τα Ηλύσια Πεδία σε σχετική ανακοίνωση, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Αντιδρά η Μόσχα
Οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον με τις οποίες απειλεί να καταφύγει σε χρήση στρατιωτικής βίας έναντι της Συρίας μονομερώς είναι απαράδεκτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, Alexander Lukashevich.

Με δεδομένη την έλλειψη στοιχείων, οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -«ανεξαρτήτως του πόσο περιορισμένη θα είναι»- θα αποτελεί άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε τις προοπτικές για μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της διαμάχης στη Συρία, ενώ θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο συγκρούσεων και θυμάτων, σημείωσε ο Lukashevich.

Ποια στοιχεία επικαλούνται οι ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών John Kerry παρουσίασε τα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη χρήση χημικών στη Συρία. Αναλυτικά:

- Κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου σκοτώθηκαν 1.429 άνθρωποι, εκ των οποίων 426 παιδιά.
- Τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, είχαν γίνει οι σχετικές προετοιμασίες από τις δυνάμεις του καθεστώτος.
- Η Συρία έχει το μεγαλύτερο ΄πρόγραμμα χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος προεξόφλησε ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ «θα γνωστοποιήσει αυτά που ήδη γνωρίζουμε».

Ο «πόλεμος» της ενέργειας
Η Μέση Ανατολή είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου για την Κίνα, όπως μετέδωσε το Reuters. Χωρίς αυτήν, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.

Κατά το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, η Κίνα εισήγαγε από την περιοχή της Μέσης Ανατολής περίπου 83 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής παραγωγής..
Η Κίνα δεν έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην ίδια τη Συρία, αλλά έχει στρατηγικό και διπλωματικό συμφέρον να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ούτως ώστε να προστατευτεί μία κρίσιμη για το Πεκίνο πηγή Ενέργειας...

Η κινεζική ηγεσία δεν θεωρεί πως είναι δική της ευθύνη η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι δεν έχει τα μέσα να εμπλακεί ουσιαστικά στη συγκεκριμένη υπόθεση, λέει ο Γιν Γκανγκ, ειδικός για την πολιτική που ακολουθεί η Κίνα στη Μέση Ανατολή.

Τι θα κάνει η Κίνα
«Αν υπάρχει σταθερότητα, αυτό είναι καλό για την Κίνα και αν υπάρχει χάος αυτό είναι κακό για την Κίνα. Αλλά η Κίνα δεν έχει την ικανότητα να διασφαλίσει σταθερότητα στην περιοχή», υποστηρίζει ο ίδιος.

«Είναι αδύνατο, εντελώς αδύνατο. Η Κίνα δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει τα συμφέροντά της θα ήταν να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές πετρελαίου, να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία, από άλλα μέρη του πλανήτη", προσθέτει.

Το θέμα μίας "επιθετικότερης" παρουσίας της Κίνας στη Μέση Ανατολή έχει αρχίσει να συζητείται ευρέως το τελευταίο διάστημα, αφού η χώρα εξαρτάται, ουσιαστικά, από την ισχυρή στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή ως εγγύηση για τη σταθερότητα και την ομαλή ροή πετρελαίου, ιδίως μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρόκληση για τους Κινέζους, κάνοντάς τους να επιδιώξουν ένα στρατηγικό ρόλο στην περιοχή, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters διπλωματική πηγή.



Posted: 31 Aug 2013 04:40 AM PDT
Παρέμβαση με σκληρούς χαρακτηρισμούς έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος Πούτιν, χαρακτηρίζοντας "ηλιθιοτητες" τις αιτιάσεις των ισλαμοπαραφρόνων και κάποιων δυτικών πολιτικών που προσπαθούν να χρεώνουν την χρήση χημικών στην Συρία και όχι τους εισβολείς.

«Για τον λόγο αυτόν είμαι πεπεισμένος ότι η επίθεση με χημικά όπλα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία προβοκάτσια από εκείνους που θέλουν να σύρουν άλλες χώρες μέσα στη συριακή σύγκρουση και εκείνους που θέλουν να κερδίσουν τη στήριξη ισχυρών μελών της διεθνούς αρένας, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών». 

Παράλληλα χαρακτήρισε "ευχάριστη έκπληξη" την συντριβή του απατεώνα Κάμερον στο Βρετανικό κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι "δεν την περίμενε".

Τέλος, κάλεσε τον Ομπάμα να κοιτάξει το Νόμπελ ειρήνης που έλαβε και να σκεφτεί τις σωρούς αθώων μετά τον βομβαρδισμό που σχεδιάζει.




Posted: 31 Aug 2013 04:28 AM PDT

ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ σοφίζεται η κυβέρνηση για να μας θυμίζει ότι ζούμε υπό ξένη ΚΑΤΟΧΗ. Εκείνα τα χρόνια της μεγάλης πείνας του 1941 οι σκελετωμένοι Ελληνες πουλούσαν όσο-όσο στις τράπεζες ή στους μαυραγορίτες το σπιτάκι τους για έναν ντενεκέ λάδι. Χιλιάδες σπίτια πέρασαν σε αρπακτικά χέρια. Ευτυχώς, με την απελευθέρωση, ήλθε ο αείμνηστος Αλέξανδρος Σβώλος και ακύρωσε όλες εκείνες τις αγοραπωλησίες...

ΣΑΝ ΓΙΑ να δώσουν συνέχεια στην γκάφα του λουκέτου της ΕΡΤ (που δεν λέει να ξαναλειτουργήσει, προς κρυφή χαρά των ιδιωτικών καναλιών) οι λεβέντες της εξουσίας εκτόξευσαν στα καλά καθούμενα και τη ρουκέτα των πλειστηριασμών, για να καλοπιάσουν τις τράπεζες, που τάχα κινδυνεύουν με...κατάρρευση - κατά Στουρνάρα!.. Στην πραγματικότητα, όμως, γιατί έτσι... σφύριξε η τρόικα, αφού ένας Θεός ξέρει τι σκοτεινά παιγνίδια παίζει και αυτή με τις τράπεζες, ξένες και ντόπιες...

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι ότι ετούτες ακριβώς τις διαβολικές ημέρες έπεσε ουρανοκατέβατη και η «σωτήρια» πρόταση (διάβαζε «απόφαση») του Σόιμπλε, της Μέρκελ, του Ασμουσεν, του Ολι Ρεν και όλων των... μεγάλων «ευεργετών» μας για ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ!!! Πότε αυτό; Ακριβώς 30 ημέρες προ των γερμανικών εκλογών! Και γιατί αυτό; Για να αποφευχθεί ακόμη ένα ανακουφιστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και για να πεισθούν οι Γερμαναράδες ψηφοφόροι της Μέρκελ ότι η φτωχή Ελλάδα (αλλά του εκρηκτικού τουρισμού, των υπόγειων θησαυρών, της πρωτοπόρας ναυτιλίας και της καίριας στρατηγική θέσης) θα παραμείνει γερά δεμένη στο γερμανικό άρμα!..

ΑΚΟΥΣΑΝ οι ανυποψίαστοι Ελληνες (της εθνικής κατάθλιψης και των αυτοκτονιών) την «προσφορά» Σόιμπλε περί «τρίτου πακέτου» και γούρλωσαν τα μάτια τους: «Μωρέ, ποιος του ζήτησε αυτού του κυρίου "τρίτο πακέτο"; Του ζήτησες εσύ, κ. Σαμαρά; Του ζήτησες εσύ, κ. Βενιζέλε; Μήπως του λόγου σου, κ. Στουρνάρα;». Οχι ασφαλώς, γιατί το πακέτο σερβιρίστηκε περίπου ως διαταγή: Θα το φάτε και θα πείτε και ένα τραγούδι!

«ΕΚΕΙ καταντήσατε, κύριοι της εξουσίας», φωνάζουν οι πολίτες. Σας σερβίρουν «πακέτα» και ούτε καν σας ρωτάνε!.. Εκείνο που απομένει να ιδούμε είναι η... εκτέλεσή σας αν ποτέ δεν πειθαρχήσετε στη φράου Μέρκελ (που, «θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου»), έβαλε τα κλάματα όταν προ ημερών επισκέφθηκε τους φούρνους του Νταχάου, όπου οι χιτλερικοί «τσιγάριζαν» τους Εβραίους...

ΤΟΥΤΩΝ ούτως εχόντων, αναμένουμε σε λίγες μέρες τα αφεντικά της τρόικας στην Αθήνα με τις ποινές σας αν δεν έχετε εκτελέσει κατά γράμμα τις διαταγές τους και με τα νέα μέτρα εν όψει της νέας δόσης και αυτού του «τρίτου πακέτου». Αναμένουμε και τα «για βολ» της εξουσίας, αφού μέχρι στιγμής δεν έβγαλε άχνα για τον νέο αιφνιδιασμό του Σόιμπλε. Οι Ελληνες πολίτες έχουν μείνει εμβρόντητοι, καθώς επί δυόμισι χρόνια ούτε είδαν ούτε άκουσαν έστω και έναν υπουργό να έχει υψώσει ανάστημα στην τρόικα...

ΕΙΝΑΙ όμως να μην απορεί κανείς και με το δικό μας το σινάφι; Που αντιμετωπίζει τους τρεις «λεβέντες» της «τρόικας» σαν υψηλούς και ανέγγιχτους επισκέπτες, ενώ είναι εντεταλμένοι φορείς υπερεξουσίας; Αρα, θα έπρεπε να υπόκεινται σε αυστηρό δημοσιογραφικό έλεγχο, με καθημερινές πρες κόνφερανς από διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες. Και όχι μόνο, αλλά να εδρεύουν σε μόνιμο κτίριο (κατά προτίμηση στην οδό Μέρλιν, εκεί όπου επί κατοχής οι θάλαμοι βασανιστηρίων της Γκεστάπο) και όχι σε πολυτελή ξενοδοχεία...

ΤΑ ΛΕΜΕ αυτά σήμερα ενθυμούμενοι ότι τέτοιες μέρες το 1943 κάπου 300.000 Αθηναίοι (η μισή Αθήνα της εποχής) διαδήλωναν στην οδό Πανεπιστημίου εναντίον της τριπλής ξένης κατοχής, με δύο κοριτσόπουλα, την Παναγιώτα Σταθοπούλου και τη Κούλα Λίλη, να συνθλίβονται κάτω από τις ερπύστριες των γερμανικών τανκς. Και με τον υπογράφοντα και την ομάδα του, από την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, την Αννα Συνοδινού και τον Μάνο Χατζιδάκι, να πετροβολούν τον κατακτητή ωρυόμενοι «ΚΑΤΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ»!..

ΑΥΤΑ ΤΟΤΕ! Τώρα; Τώρα του τάφου σιωπή. Και ξεσηκωμός μόνο για τον άτυχο 19χρονο που δεν πλήρωσε εισιτήριο!..



Posted: 31 Aug 2013 03:58 AM PDT
Αναλυτές λένε ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από τους πυραύλους Τόμαχοκ για να τελειώσει ο εμφύλιος στη Συρία

Έγκλημα και τιμωρία; Μάλιστα. Ανατροπή; Οχι. Για να πέσει το καθεστώς του Ασαντ στη Συρία θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από την εκτόξευση μερικών πυραύλων Τόμαχοκ, όπως σχεδιάζουν οι ΗΠΑ. Αναλυτές λένε ότι για να δούμε αλλαγή στην έκβαση του εμφυλίου θα πρέπει να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος, πράγμα που πολύ δύσκολα θα κάνει ο Ομπάμα μετά το Ιράκ, ή να γίνει μια πολιτική διευθέτηση, κάτι που φαντάζει πολύ μακρινό ακόμη.

Περιορισμένα χτυπήματα κατά της Συρίας, όπως αυτά που ίσως θα δούμε τα επόμενα 24ωρα, θα τιμωρήσουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ και μάλλον θα τον πείσουν να μη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο μέλλον.
Αλλά δεν θα αλλάξουν την ισορροπία των δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ούτε θα οδηγήσουν, από μόνα τους, στην αλλαγή του καθεστώτος, που είναι ο εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης Ομπάμα. Σε αυτό συμφωνούν αναλυτές και ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Ασαντ μπορεί να βασίζεται στο βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν και στους μαχητές της Χεζμπολάχ. Από την άλλη πλευρά, η σκιά του Ιράκ πέφτει βαριά για τους Αμερικανούς επάνω από τη Συρία.

Ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα δεν είναι καθόλου πρόθυμος να πάρει μέρος με χερσαίες δυνάμεις σε άλλον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, είναι πολύ καχύποπτος για τους πραγματικούς στόχους των ανταρτών στη Συρία.

«Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να δημιουργήσουν χάος και ένα κενό εξουσίας στη Δαμασκό που θα ανοίξει τον δρόμο για την Αλ Κάιντα και τους φανατικούς σουνίτες που έχουν διεισδύσει στις τάξεις των ανταρτών. Η μεγαλύτερη οργάνωσή τους, η Αλ Νούσρα, έχει ανοιχτά δεσμούς με την Αλ Κάιντα» λέει ο Τζόνα Μπλανκ, πολιτικός αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης RAND Corp.

«Κόκκινη γραμμή» τα χημικά
Χειρουργικά, περιορισμένα σε χρονική διάρκεια, χτυπήματα θα σώσουν το κύρος της υπερδύναμης. Ο Ομπάμα προειδοποίησε τον Ασαντ ότι η χρήση χημικών είναι η «κόκκινη γραμμή» και δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσει μετά το μακελειό της 21ης Αυγούστου.

«Αλλά οι πύραυλοι Τόμαχοκ δεν θα αποτρέψουν τον Ασαντ από το να συνεχίσει τον πόλεμο και να εξαπλώνει τη βία στις γειτονικές χώρες. Ο απολογισμός των θυμάτων, η δυνατότητα των τζιχαντιστών να εδραιώσουν την παρουσία τους, η ικανότητα του Ασαντ να έχει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας υπό τον έλεγχό του και να συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τους γείτονες, όλα αυτά τα πράγματα θα συνεχιστούν και μετά το χτύπημα των ΗΠΑ» λέει ο Τόνι Μπάντραν, αναλυτής στο Ιδρυμα για την Αμυνα της Δημοκρατίας, στις ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ, είπε στο Κογκρέσο ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να καταστρέψει τις συριακές αεροπορικές δυνάμεις. Αλλά προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες και να οδηγήσει σε περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση.

«Για τη Δύση η σχεδόν ακαταμάχητη αίσθηση ότι κάτι πρέπει να γίνει μετά τη φονική επίθεση με τα χημικά συγκρούεται με μια άλλη πραγματικότητα: δεν υπάρχει καμία πορεία δράσης που να είναι ελκυστική ή ακόμα και αποδεκτή με όρους κόστους - κέρδους από μία ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή. Ο Ομπάμα γνωρίζει, επίσης ότι η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ δεν θέλει άλλη μια δαπανηρή περιπέτεια, με αβέβαια αποτελέσματα, στη Μέση Ανατολή» γράφει ανάλυση του BBC.

Αμερική και Ρωσία
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν αποτύχει να συγκαλέσουν μια συνάντηση για να διαπραγματευτούν μια πολιτική λύση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Αλλά και οι Ρώσοι, τραυματισμένοι από την Τσετσενία, φοβούνται εξίσου την προοπτική ανόδου του ριζοσπαστικού ισλαμισμού στη Συρία.

Γι' αυτό ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό μέτρο κατανόησης μεταξύ των Ρώσων και των Αμερικανών, των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν τον Μάιο να εργαστούν από κοινού για να επιφέρουν την πολιτική διευθέτηση, που όλοι συμφωνούν ότι είναι η μόνη λύση, η οποία όμως αποδεικνύεται διαβολικά δύσκολο να επιτευχθεί

Ετσι δεν αποκλείεται οι τεράστιες πιέσεις που ασκούνται σε όλα τα μέρη μετά τις επιθέσεις χημικών όπλων να οδηγήσουν σε μια δυναμική κίνηση προς τις διαπραγματεύσεις, με επίκεντρο τη Γενεύη τον Οκτώβριο.
Αυτή η προοπτική, όσο μακρινή και αν φαίνεται, είναι η λύση που προκρίνει η Ουάσιγκτον. 



Posted: 31 Aug 2013 03:28 AM PDT

Στο Βερολίνο τα επιτελεία των κομμάτων ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μοναδική τηλεοπτική σύγκρουση Μέρκελ – Στάινμπρουκ που, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θα έχει ως κύριο πιάτο την Ελλάδα. Στην Αθήνα πάλι, οι ψευδαισθήσεις έχουν πλέον καταρρεύσει: όσοι ήθελαν να πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει για την Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές έχουν ήδη προσγειωθεί στην πραγματικότητα και μάλιστα… ανώμαλα.

Τώρα αντιλαμβάνονται το αυτονόητο, ότι δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα ακόμα κι αν στη νέα δομή της γερμανικής εξουσίας συμμετέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες. Η πολιτική του Βερολίνου θα παραμείνει αμιγώς εθνική γερμανική πολιτική, με το χαρακτηρισμό «ευρωπαϊκή» να μην αντέχει πια ούτε στο ρόλο του φύλλου συκής: θα εξακολουθεί να κυριαρχεί ένα σκληρό νόμισμα χωρίς κανένα νομισματικό εργαλείο διαθέσιμο, συμβατό μόνον με τις εθνικές οικονομικές δυνατότητες και τους αντίστοιχους πολιτικούς στόχους της Γερμανίας, νόμισμα όμως καταστρεπτικό για πολλές χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, για την οποία έχει επιλεγεί το υβριδικό μοντέλο της εσωτερικής πτώχευσης εντός του.

Η Αθήνα άργησε να αντιληφθεί το αδιέξοδο αυτής της πορείας. Τώρα όμως, βλέπει ξεκάθαρα ότι έρχεται ένας πολύ βαρύς χειμώνας καθώς αφενός οι απαιτήσεις της τρόικας έχουν φτάσει τη χώρα σε σημείο βρασμού, ενώ, αφετέρου, η πραγματική δημοσιονομική αποτελεσματικότητά της πολιτικής της εσωτερικής πτώχευσης είναι αποκαρδιωτική.

Την ώρα που το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί ήδη κατά το ένα τέταρτό του, το χρέος έχει ξεπεράσει τα 321 δις ευρώ. Τα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα είναι απολύτως αδύνατο να μαζευτούν, ενώ η πίεση που σωρεύουν, σε συνδυασμό ιδίως – αλλά όχι μόνον - με την ανεργία, φέρνουν πλέον τον τριπλό κίνδυνο της αποτυχίας στους στόχους, της επικίνδυνης πολιτικής ακρότητας αλλά και της κοινωνικής έκρηξης καθημερινά όλο πιο κοντά. Ετσι, ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας προδιαγράφεται ήδη βαρύτερος από ποτέ για το τελευταία περίπου εξήντα χρόνια. Και το κυριότερο, προδιαγράφεται αδιέξοδος.

Το ερώτημα είναι: μπορεί να γίνει κάτι; Και η απάντηση είναι ξεκάθαρα αρνητική: όχι. Όχι τουλάχιστον όσο η Ελλάδα συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο της εσωτερικής χρεοκοπίας υποδυόμενη, υπό το κράτος του τρόμου των Γερμανών, ότι δεν αντιλαμβάνεται το που οδηγείται: με μαθηματική βεβαιότητα στην αποσάθρωση και την καταστροφή.

Ενάμιση χρόνο μετά από την τελευταία φορά που ακούστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» πρέπει τώρα ο ίδιος να βρει κουράγιο να θυμηθεί όσα έλεγε πριν πάρει την εξουσία. Πρέπει να αντιληφθεί ότι το παράδειγμα του βατράχου, που εσχάτως έχουν πολλοί διεθνώς επικαλεστεί, είναι ακριβές για την Ελλάδα: βράζει συνεχώς σε χαμηλή φωτιά και δεν αντιλαμβάνεται ότι σιγά σιγά πεθαίνει. Γιατί οι μάγειροι ξέρουν ότι αν άναβαν σε όλη της τη δύναμη τη φωτιά απ΄ την αρχή ο βάτραχος θα είχε πηδήξει, με όποιο άλλο κίνδυνο ή κόστος. Αλλά, σίγουρα, θα είχε πηδήξει. Και ειδικά σε μία στιγμή που δίπλα εξελίσσονται τόσα πολλά, για τα οποία ο βάτραχος μας είναι απόλυτη ανάγκη να μείνει ζωντανός…



Posted: 31 Aug 2013 02:58 AM PDT
 
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, άρχισαν τα αποκαλυπτήρια για όσα συμβαίνουν στην Συρία, όπου αλωνίζουν η Ταξιαρχία Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και άλλοι σουνίτες τζιχαντιστές, σφαγιάζοντας χριστιανούς και αλεβίτες. Οι μαζικές δολοφονίες αμάχων κι αιχμαλώτων όμως δεν προσδίδουν στρατιωτική υπεροχή. Οι Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις στο πεδίο της μάχης κυριολεκτικά πάτησαν στο σβέρκο το συνοθύλευμα φανατικών σουνιτών κατσαπλιάδων, που εδώ και δυόμισι χρόνια αιματοκυλά την Συρία με συναυτουργό την ισλαμοφασιστική Τουρκία και πακτωλούς βοήθειας από το Ριάντ και τα Εμιράτα.
Με τους αντάρτες του FSA στα όρια της κατάρρευσης και της τελικής ήττας, ήρθε ως από μηχανής Θεός η μαζική δολοφονία αμάχων στην συνοικία Γκούτα της Δαμασκού με χρήση χημικών όπλων.

Ενώ λοιπόν οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας έσπευδαν στην Ανατολική Μεσόγειο και μαρσάριζαν μηχανές με το δάχτυλο στην σκανδάλη, άρχισαν να έρχονται βροχή τα μαντάτα.

Η Dale Gavlak είναι ανταποκρίτρια του Associated Press και του  Mint Press News, με βάση το Αμμάν. Από την έρευνα που έκανε μαζί με τον Ιορδανό συνάδελφο της Yahya Ababneh, για το τι πραγματικά συνέβη στην Γκούτα, προέκυψαν τα εξής:

Ο αρχηγός των Σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, ο πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν μέσω ενός επίσης Σαουδάραβα «εθελοντή», γνωστού ως Abu Ayesha, που διοικεί τάγμα ανταρτών στη Συρία, προμήθευσε τα χημικά όπλα. Τα όπλα αυτά προορίζονταν για την Τζαμπχάτ αλ Νούσρα αλλά για την μεταφορά κι αποθήκευση τους σε τούνελ χρησιμοποιήθηκαν αντάρτες από άλλες μονάδες, χωρίς να τους έχουν ενημερώσει τι είδους όπλα είναι και πως γίνεται ο χειρισμός τους.

Σε έκρηξη που έγινε σε ένα από τα τούνελ όπου φυλάσσονταν τα νευροτοξικά όπλα, σκοτώθηκαν μεταξύ άλλων δώδεκα αντάρτες.  Οι δημοσιογράφοι μίλησαν, μεταξύ άλλων, με τον Abu Ablel – Moneim, πατέρα ενός εκ των δώδεκα ανταρτών αλλά και με πολλούς αντάρτες, ανάμεσα τους μια γυναίκα, η οποία μάλιστα εξέφρασε το …παράπονο της για τον πρίγκιπα Μπαντάρ, λέγοντας πως «όταν μας δίνει τέτοια όπλα, πρέπει να τα δίνει σε αυτούς που ξέρουν να τα χειρίζονται». Οι αντάρτες είπαν πως κάποιοι συμμαχητές τους από περιέργεια και άγνοια προκάλεσαν έκρηξη των χημικών όπλων που τους προμήθευσαν οι Σαουδάραβικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την εκατόμβη αμάχων που ακολούθησε.

Αξιοσημείωτο είναι πως πάνω από δώδεκα αντάρτες που μίλησαν στους δυο δημοσιογράφους, είπαν πως λαμβάνουν μισθό από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας!
Επομένως τα χημικά όπλα που πυροδοτήθηκαν είτε σκοπίμως, είτε από ανεκπαίδευτους αντάρτες, δεν βρίσκονταν στην δικαιοδοσία του Συριακού Στρατού. Ήταν στα χέρια των ισλαμοφασιστών φονιάδων και εισήχθησαν στη Συρία από τις Σαουραβικές μυστικές υπηρεσίες, των οποίων ο επικεφαλής, ο περιβόητος Πρίγκιπας Μπαντάρ, είναι το κεντρικό πρόσωπο στην οργανωμένη προσπάθεια ανατροπής του Άσσαντ.

Φέρεται μάλιστα να προσέφερε στον Πούτιν ένα δέλεαρ αλλά και να του απηύθυνε και μια απειλή για να εγκαταλείψει η Μόσχα την στήριξη στον Σύριο Πρόεδρο. Από τη  μια του προσέφερε φθηνό πετρέλαιο κι από την άλλη απείλησε την ασφάλεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Σότσι, παραδεχόμενος ευθέως πως το Ριάντ ελέγχει τους Τσετσένους τρομοκράτες!

Είναι λοιπόν ολοφάνερο πως αν κάπου θα πρέπει να πέσουν δυτικές βόμβες, είναι στην Μητέρα του Κακού, την Σαουδική Αραβία και στα κεφάλια όλων όσων υποστηρίζουν τους σαλαφιστές χασάπηδες τρομοκράτες, που σφαγιάζουν τους Αλεβίτες και την αρχαιότερη χριστιανική κοινότητα του κόσμου. Αυτοί είναι οι πραγματικοί εχθροί της ανθρωπότητας, του Χριστιανισμού αλλά και κάθε δίκαιου ανθρώπου, σε όποιο δόγμα κι αν πιστεύει. Περίοπτη δε θέση σε αυτή την αδίστακτη συμμορία φανατικών ισλαμοφασιστών, εχθρών του ανθρωπισμού και κάθε έννοιας δημοκρατίας, έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι νεοοθωμανοί συνεργοί του, βασικοί υποστηρικτές της διαβόητης Ταξιαρχίας Αλ Νούσρα, η οποία ήταν ο αποδέκτης των σαουδαραβικών χημικών όπλων.

Αναδίπλωση της Δύσης

Σχετικά με το ζήτημα της χρήσης των χημικών όπλων και της ραγδαίας μεταστροφής του φιλοπόλεμου κλίματος χαρακτηριστικά και όσα περαιτέρω γράφει ο διεθνής Τύπος:
α) το Associated Press γράφει ότι «"The intelligence linking Syrian President Bashar Assad or his inner circle to an alleged chemical weapons attack that killed at least 100 people is no "slam dunk," with questions remaining about who actually controls some of Syria's chemical weapons stores and doubts about whether Assad himself ordered the strike, U.S. intelligence officials say».
β) Οι New York Times γράφουν "no smoking gun that links Assad to attacks…"

γ) Ο Telegraph (UK) γράφει " David Cameron backed down and agreed to delay a military attack on Syria following a growing revolt over the UK's rushed response to the crisis on Wednesday night".

δ) Το Reuters αναφέρει σήμερα "French President Francois Hollande said on Thursday that Syria needed a political solution, but that could only happen if the international community could halt killings like last week's chemical attack and better support the opposition."
Όλα αυτά δείχνουν μια αναδίπλωση της Δύσης. Πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχουν πλέον αποδείξεις από την πλευρά μάλιστα των ανταρτών, πως όχι μόνον η Συριακή Κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με το έγκλημα αλλά αντίθετα η Σαουδική Αραβία συλλαμβάνεται αυτή με το όπλο που καπνίζει η κάνη του στα χέρια της.

Η αυτοκτονική πολιτική των ΗΠΑ, από την εποχή της Βοσνίας και του μακελέματος της  χριστιανικής Σερβίας, έχει την βρώμικη αλλά αληθινή εξήγηση της: τον πακτωλό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν πληρώσει και πληρώνουν κυρίως οι Σαουδάραβες στο «σύστημα Κλίντον». 
Ο ρόλος του Ιδρύματος Κλίντον, της Χίλαρυ, του Ποντέστα και μια ολόκληρης κάστας στο State Department, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί κάτω από τον έλεγχο της αμερικανικής δικαιοσύνης. Να το πω με απλά λόγια, οι Σαουδάραβες ηγεμόνες αυτού του μεσαιωνικού σκοταδιστικού βασιλείου του ισλαμοφασισμού, εξαγόρασαν την στροφή της αμερικανικής πολιτικής κι έβαλαν την ηγεσία της Δύσης να πυροβολάει τα πόδια της και να ενισχύει την ίδια την τρομοκρατία!
Στις ΗΠΑ ακόμη κι ο πόλεμος του Βιετνάμ στα χειρότερα του είχε μια στήριξη της κοινής γνώμης, που ποτέ δεν έπεσε κάτω από 40%. Μια πιθανή επίθεση στη Συρία σήμερα, σύμφωνα με τις μετρήσεις, υποστηρίζεται από μόλις 9% ενώ εναντίον είναι το 60% των Αμερικανών.

Μετά το τσαλάκωμα του Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου Άγγλος Πρωθυπουργός είχε να πάθει τέτοια νίλα από το 1782 και την υπαναχώρηση Ολάντ, μπορεί να αναδιπλωθούν και οι ΗΠΑ και η Δύση να αποφύγει άλλη μια αυτοκαταστροφική περιπέτεια, που θα ενδυναμώσει γι' άλλη μια φορά τους ισλαμοφασίστες τρομοκράτες εχθρούς της.

Γι' αυτό, όταν ισχυρές δυνάμεις μέσα στις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Γαλλία, κλονίζονται, αμφιβάλλουν κι αντιμάχονται, είναι ανόητη κι επικίνδυνη μια δική μας προπέτεια για κάτι μάλιστα, που βλάπτει τα συμφέροντα μας, τον Χριστιανισμό, την ειρήνη κι ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εδώ, γι' άλλη μια φορά, ο αμετροεπής και πολυλογάς Ευάγγελος Βενιζέλος τα 'κανε ρόϊδο…





Posted: 31 Aug 2013 02:28 AM PDT
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ενημέρωσε και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι μπορεί να απαιτηθούν δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, για να εξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων, που συγκέντρωσαν οι επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού στη Συρία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ τα ανέφερε αυτά, στους εκπροσώπους της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν στο Ρόιτερς διπλωματικές πηγές, οι οποίες ζήτησαν να τηρηθεί ο όρος της ανωνυμίας τους.

Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν από τους ειδικούς απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών στο χώρο, όπου σύμφωνα με τις ενδείξεις, έγινε η επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή Reuters, AFP, ANA-MPA

Σχόλιο ιστολογίου: Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως ο έλεγχος των περιοχών και η λήψη των δειγμάτων από τους ειδικούς του ΟΗΕ έγινε υπό την πλήρη παρακολούθηση, καθοδήγηση, αλλά και σύμφωνα με τις υποδείξεις των ισλαμοφασιστών, οι οποίοι υπεδείκνυαν τους τόπους, τους χώρους και τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούσαν οι ειδικοί του ΟΗΕ και από τους οποίους έπαιρναν δείγματα. Δηλαδή, τα συγκεκριμένα δείγματα ενδέχεται να είναι και προϊόν εξαπάτησης του ΟΗΕ, αφού λήφθησαν υπό το καθεστώς πιέσεων.
Οι αναλύσεις των δειγμάτων θα καθυστερήσουν και θα δώσουν την ευκαιρία για να υλοποιηθούν όλες οι κινήσεις των δύο πλευρών, είτε σε διπλωματικό είτε σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτή η καθυστέρηση ίσως και να μην γίνει αποδεκτή από την πλευρά των ΗΠΑ, αλλά ενδέχεται και να επηρεάσει χώρες της δύσης για να στηρίξουν (μέσα από τις κατάλληλες "ενημερώσεις") τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εγχείρημά τους κατά της Συρίας. Ταυτόχρονα, η Μόσχα κερδίζει χρόνο, για να κάνει τις δικές της διπλωματικές κινήσεις και επαφές, ενώ αναμένεται πως στο ενδιάμεσο διάστημα των δύο εβδομάδων και αναλόγως των εξελίξεων, θα υπάρξουν και στρατιωτικές κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας. 
Αυτές οι δύο εβδομάδες δίνουν ένα πλεονέκτημα σε όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα στον τομέα των πληροφοριών, αφού οι ΗΠΑ επιθυμούν "χειρουργικά" χτυπήματα κατά της στρατιωτικής άμυνας της Συρίας, αλλά και κατά στόχων υποδομών, ενώ είναι βέβαιο πως θα επιχειρηθεί ένας συντονισμός κινήσεων των ισλαμοφασιστών και των ομάδων της Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, έτσι ώστε να καταληφθούν περιοχές της Συρίας για να προταθεί μία τελική πολιτική λύση είτε για απομάκρυνση του Άσαντ και αλλαγή της συριακής κυβέρνησης, είτε για καντονοποίηση της Συρίας με έμφαση στις περιοχές από όπου περνούν προς την Μεσόγειο οι αγωγοί ενέργειας του Ιράν. 
Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κύριος στόχος των ΗΠΑ είναι ο έλεγχος των συγκεκριμένων αγωγών και η -κατά το δυνατόν- παύση λειτουργίας τους ή η μη συχνή λειτουργία των συγκεκριμένων ενεργειακών οδών, οι οποίες και απειλούν τις ενεργειακές αμερικανικές επενδύσεις που σαν σκοπό έχουν την τροφοδοσία της Ευρώπης.



Posted: 31 Aug 2013 01:57 AM PDT
Η Ρωσία κατήγγειλε την Παρασκευή τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με μια πιθανή «περιορισμένης, κλίμακας στρατιωτική δράση» κατά της Συρίας. «Οι απειλές αυτές είναι απαράδεκτες», ανέφερε από τη Μόσχα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας «η μονομερής χρήση βίας» που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με τον Λουκάσεβιτς αυτό θα περιέπλεκε και θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας, ενώ θα προκαλούσε πρόσθετες απώλειες.
Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και συνεχίζει να μπλοκάρει τη διεθνή δράση στα Ηνωμένα Έθνη.

Συρία: Ψευδείς και αβάσιμες οι κατηγορίες του Τζον Κέρι, για χρήση χημικών όπλων, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στη Δαμασκό

Το καθεστώς της Συρίας ανέφερε την Παρασκευή ότι οι κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, για χρήση χημικών όπλων από την πλευρά της Δαμασκού, είναι «ψευδείς και αβάσιμες».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών οι δηλώσεις του Τζον Κέρι ήταν μια «απελπισμένη προσπάθεια» για να δικαιολογήσει, η αμερικανική διπλωματία, μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας.
«Αυτό που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών περιγραφεί ως αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία (...) δεν είναι τίποτα περισσότερο από παλιές ιστορίες που διαδίδουν οι τρομοκράτες (σ.σ. αντάρτες) για πάνω από μια εβδομάδα και οι οποίες είναι κατασκευασμένες ιστορίες και ψέματα », ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, σε μια ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την επίσημη συριακή τηλεόραση.


Posted: 31 Aug 2013 01:26 AM PDT
Γράφει η Χρυσούλα Γιαταγάνα

Το σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 27 παρ. 2, θέτει ως προϋπόθεση για τη διέλευση ξένου στρατεύματος από εθνικό έδαφος, την ψήφιση με απόλυτη πλειοψηφία από την Βουλή.

​Η επιταγή της απόλυτης πλειοψηφίας, θεσμοθετήθηκε ώστε να κατοχυρώνεται ομοψυχία ως προς την απόφαση και να μην αρκεί η βούληση του κυβερνώντος κόμματος, καθώς πράξεις όπως η διέλευση ξένου στρατεύματος από τη χώρα επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις της και μάλιστα με γείτονες.

​Οι συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, προβλέπουν διέλευση και στάθμευση ξένων στρατευμάτων στην επικράτεια, υπό προϋποθέσεις. Εφ' όσον, σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ.2 του Συντάγματος απαιτείται προηγούμενη απόφαση του Κοινοβουλίου, η άδεια θα δίνεται μόνο εφ' όσον το σχετικό αίτημα συζητηθεί και ψηφιστεί προηγουμένως , με απόλυτη πλειοψηφία από τη Βουλή.

​Κατά το πρόσφατο παρελθόν οι κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη και Γεωργίου Παπανδρέου έδωσαν άδεια, σε Νατοϊκά στρατεύματα για διέλευση και χρήση βάσεων στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Λιβύης αντίστοιχα, χωρίς την έγκριση της Βουλής. Τα αποτελέσματα αυτών των επεμβάσεων, κρινόμενα αποκλειστικά και μόνο, με την κυνική λογική των γεωστρατηγικών επιδράσεων, ήταν αρνητικά για την Ελλάδα και ωφέλησαν μόνο τα Αμερικανικά συμφέροντα. Στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είχαμε την διάλυση ενός παραδοσιακού συμμάχου και μιας φίλης χώρας, από την οποία προέκυψαν κράτη όπως τα Σκόπια που αναδείχθηκαν με τη συνδρομή των συμμάχων Αμερικάνων σε μείζον εθνικό πρόβλημα.

Στην περίπτωση της Λιβύης, η πτώση του καθεστώτος Καντάφι έφερε στην εξουσία καθεστώς το οποίο δεν αναγνωρίζει δικαιώματα της Ελλάδας και φέρνει προσκόμματα σε οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ.

​Σήμερα διαφαίνεται κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των εντάσεων και καθώς προβάλλει επιτακτικά, για την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της χώρας, το θέμα της οριοθέτησης και εκμετάλλευσης της Α.Ο.Ζ. οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε διεθνές επίπεδο, την αφορούν και δεν νοείται να λαμβάνονται ερήμην του Ελληνικού λαού. Όμοια δεν γίνεται αυτές οι αποφάσεις να ληφθούν σε μυστικές συσκέψεις κυβερνητικών παραγόντων, αλλά μετά από συζήτηση και λήψη απόφασης από τη Βουλή.

​Κατά την συζήτηση στη Βουλή πρέπει να συνεκτιμηθούν παράγοντες της Συριακής κρίσης όπως:

1. Οι αντιμαχόμενες δυνάμεις στη Συρία φαίνεται να είναι : Η πλευρά Άσαντ με αλεβίτες, μαρονίτες χριστιανούς και συνδρομή από τη Χεζμπολάχ, τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα. Η πλευρά της αντιπολίτευσης όπου βρίσκουμε ακραιφνείς ισλαμιστές από 20 χώρες μεταξύ των οποίων Τσετσενία, Βοσνία, Σκόπια, Κόσσοβο, Αλβανία, υποστηριζόμενοι και χρηματοδοτούμενοι από Τουρκία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, στην οποία περιλαμβάνονται ομάδες προσκείμενες στην Αλ Κάϊντα, και αυτή τη στιγμή το παράλογο είναι ότι συνδράμουν την πλευρά αυτή οι Η.Π.Α. και η Βρετανία με εξελιγμένα οπλικά συστήματα.

2. Στις μέχρι στιγμής γνωστές συγκρούσεις, έχουμε καταγραμμένες σφαγές χριστιανών της Συρίας από ισλαμικές ομάδες της αντιπολίτευσης με αποκορύφωση την απαγωγή των δύο χριστιανών μητροπολιτών και την σφαγή χριστιανών ιερέων από τσετσένους ισλαμιστές. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ενώ ήταν γνωστοί οι τσετσένοι δράστες, πέρασαν από την Τουρκία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ανενόχλητοι. Ούτε οι Αμερικάνοι που είχαν θύματα από ανάλογη τρομοκρατική ομάδα τσετσένων στο πρόσφατο κτύπημα κατά το μαραθώνιο της Βοστώνης αντέδρασαν.

3. Οι Αιγύπτιοι οπαδοί του Μόρσι, «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», οι οποίοι τάσσονται υπέρ της Συριακής αντιπολίτευσης και φέρονται να καίνε και να ισοπεδώνουν δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες. Κατά τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου από τον έκπτωτο σήμερα Μόρσι, και κατά τις επαφές του τότε Υπ. Εξ. κ. Αβραμόπουλου για την οριοθέτηση Α.Ο.Ζ., το σχετικό αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν έγινε αποδεκτό. Μάλιστα η Αιγυπτιακή πλευρά ανακοίνωσε ότι διαθέτει όρια ΑΟΖ με την Τουρκία, αμφισβητώντας έτσι εμμέσως την ΑΟΖ του Καστελόριζου.

4. Η.Π.Α., Βρετανία ανακοινώνουν σχεδιασμούς χτυπημάτων με πυραύλους και διάθεση να μην εμπλακούν σε περαιτέρω επιχειρήσεις. Το Ισραήλ απαντώντας σε δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων, δήλωσε ότι εάν εμπλακεί θα χρησιμοποιήσει κάθε στρατιωτικό μέσο που διαθέτει. Δηλαδή από την μία πλευρά έχουμε διάθεση για εκ του ασφαλούς χτυπήματα και απεμπλοκή και από την πλευρά του Ισραήλ καύσιμο στη φωτιά ενδεχόμενου κλιμακούμενου πολέμου.

5. ΗΠΑ και Βρετανία αντιμετωπίζουν έντονες εσωτερικές αντιδράσεις και εγείρεται αίτημα συζήτησης της εμπλοκής στη Γερουσία και στη Βουλή κάθε χώρας.

6. Ρωσία και Ιράν, δήλωσαν κάθετα αντίθετες σε κάθε επέμβαση και την διάθεση τους να απαντήσουν, σε ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία. Σημειωτέο ότι η Ρωσία έχει στρατιωτική βάση στη Συρία και Ρώσους υπηκόους συμβούλους στη Συριακή αεράμυνα. Ενδεχομένως ,λοιπόν, να έχει θύματα από τις Νατοϊκες επιθέσεις, οπότε δεν θα μείνει αμέτοχη. Με ενδεχόμενη των εμπλοκή των Ρώσων είναι σφόδρα πιθανό να οδηγηθούμε σε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή και εφ' όσον αποφασιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας, έστω παρέχοντας έδαφος και διευκολύνσεις στα Νατοϊκά στρατεύματα, πρέπει να υπολογιστούν οι συνέπειες:

Α) Η παραχώρηση βάσεων και διέλευσης στρατευμάτων από την χώρα συνιστά πράξη κήρυξης πολέμου. Έχει κανένα συμφέρον η Ελλάδα να εμπλακεί σε πόλεμο με την Συρία και ενδεχομένως την Ρωσία;

Β) Εάν με τις επιχειρήσεις πέσει η κυβέρνηση Άσαντ και αντικατασταθεί από Ισλαμική ομάδα ποια θα είναι η τύχη των χριστιανών της Συρίας ; Ποια θα μπορεί να είναι η επαφή σε επίπεδο κρατών για τις διμερείς σχέσεις (καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Συρίας – Κύπρου, εμπορικές σχέσεις κ.α.)

Γ) Τα Αμερικανικά συμφέροντα, εκ πρώτης όψεως, φαίνονται να μην εξυπηρετούνται με την υποστήριξη ακραιφνών ισλαμικών ομάδων όπως οι τσετσένοι ισλαμιστές και η Αλ Κάϊντα. Φυσικά ο Αμερικανικός σχεδιασμός σε κάτι προσβλέπει.

Η Ελλάδα ποια υποστήριξη θα έχει από το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών που προέρχονται από το ισλαμικό τόξο : Αλβανία, Κόσσοβο, Σκόπια, Τουρκία;

Δ) Πώς θα αποφευχθεί η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία σε περίπτωση που η Ελλάδα δράσει, ενάντια στα συμφέροντά της;
Οι πρόσφατες δηλώσεις Πούτιν για θέματα ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα προετοιμάζουν το έδαφος για προς τα χείρω μεταβολή των σχέσεων, τη στιγμή που η Ελλάδα προσβλέπει σε επενδύσεις από τη Ρωσία καθώς και σε αύξηση του τουρισμού. Είναι γνωστό ότι το 50% τουλάχιστον της τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική και στη Νησιωτική Χώρα προήλθε από την Ρωσία.

Ε) Πώς θα αποφευχθεί η επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα, τη στιγμή που αναμένουμε αύξηση των επενδύσεων κατά γεωμετρική πρόοδο.

Οι παραπάνω αναφερόμενοι προβληματισμοί καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της εμπλοκής της χώρας μας στη Συριακή κρίση. Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι τεράστιας σημασίας και πέρα από την Συνταγματική επιταγή, δεν δύναται να ληφθούν μόνο από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ερήμην όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, αλλά πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά στην Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής, πριν από την οποιαδήποτε ανάμειξη στην Συριακή κρίση.




Posted: 31 Aug 2013 12:29 AM PDT
Η δυτική επίθεση στη Συρία "ακτινογραφείται" από έναν γνώστη του αντικειμένου. Οι δυσκολίες ,οι στοχοθετήσεις και οι προβληματισμοί με κυριότερο  την πολυστρωματική συριακή αεράμυνα. Όπως εξηγεί η Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων οι πύραυλοι παράκτιας άμυνας "ωθούν τους αμερικανούς να περιοριστούν σε μία επίθεση εντυπώσεων με πυραύλους cruise κυρίως από ναυτικές πλατφόρμες".
Όλη η ενδιαφέρουσα ανάλυσή του:

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας*

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόφαση για την επίθεση ή μη της Δύσης στη Συρία απέχει μερικές ημέρες ή και ώρες. Από στρατιωτικής άποψης οι ικανότητες των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων είναι τέτοιες που καθιστούν παρόμοια ενέργεια εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Μεταξύ των άλλων, συστήματα παράκτιας άμυνας και αντιαεροπορικά όπλα υψηλής τεχνολογίας μπορεί να προκαλέσουν βαρύτατες απώλειες στους επιτιθέμενους. Αιχμή του δόρατος της συριακής παράκτιας άμυνας είναι το ρωσικό σύστημα K – 300P Bastion με υπερηχητικούς πυραύλους εδάφους – επιφανείας P – 800 Yakhont, το βεληνεκές των οποίων ξεπερνά τα 250 χλμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα New York Times στις 16 Μαΐου 2013 ανέφερε ότι η Συρία έχει παραλάβει προσφάτως και επιπρόσθετους πυραύλους Yakhont με βελτιωμένους αισθητήρες. Η Συρία έχει επισήμως αποκτήσει πυραύλους Yakhont το 2011 αλλά τώρα αναφερόμαστε σε πιο σύγχρονες εκδόσεις. Οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο μπει στην εμβέλεια των πυραύλων αυτών θέτει τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο.

Το πιο επικίνδυνο όπλο παράκτιας άμυνας της Συριακής Αεροπορίας είναι πιθανώς οι, επίσης ρωσικής κατασκευής, υπερηχητικοί πύραυλοι εναντίον πλοίων Kh – 31A και η αντιραντάρ παραλλαγή τους Kh – 31P (κωδική ονομασία ΝΑΤΟ, AS – 17 'Krypton'). Οι τελευταίοι είναι εξειδικευμένοι στο να προσβάλλουν τα ραντάρ AN/SPY – 1 του ναυτικού συστήματος αεράμυνας Aegis, τα οποία διαθέτουν τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Arleigh Burke και τα καταδρομικά Ticonderoga.

Ο Kh – 31P χρησιμοποιεί αυλωθητή και επιτυγχάνει ταχύτητα 2,94 Mach. Ο Kh – 31P έχει βεληνεκές 110 χλμ και ο Kh – 31 εβδομήντα χλμ και πιθανώς τοποθετούνται στα βομβαρδιστικά Sukhoi Su – 24ΜΚ 'Fencer' που διαθέτει η Συρία. Ας μην μπει κανείς στον πειρασμό να υποθέσει ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης έναντι των αεροπορικών δυνάμεων που θα προστατεύουν τα αμερικανικά πολεμικά. Σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις hit – and – run είναι πιθανόν μαχητικά αεροσκάφη που θα πετούν με υψηλή υπερηχητική ταχύτητα να διανύσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μια απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, να εκτοξεύσουν εν συνεχεία τους υπερηχητικούς πυραύλους τους από απόσταση ασφαλείας και να διαφύγουν γρήγορα ξανά προς τη Συρία, ξεφεύγοντας από τα αμερικανικά καταδιωκτικά.

Σε ό,τι αφορά την αντιαεροπορική άμυνα οι συριακές δυνάμεις έχουν προμηθευτεί πυραυλικά συστήματα S – 300 στη βελτιωμένη έκδοση PMU – 2, χωρίς όμως να είναι 100% σίγουρο ότι τα έχουν παραλάβει. Αυτά που σίγουρα υπάρχουν είναι το BUK M2 (κωδική ονομασία ΝΑΤΟ, SA – 17 'Grizzly'), με βεληνεκές που ξεπερνά τα 50 χλμ, και το Pantsir S1 (κωδική ονομασία ΝΑΤΟ, SA – 22 'Greyhound') με βεληνεκές που φθάνει τα 20 χλμ, αμφότερα ρωσικής κατασκευής και υψηλής τεχνολογίας. Ιδιαίτερα δε το δεύτερο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και εκτιμάται ότι αποτελεί το πληρέστερο αντιαεροπορικό βραχέος βεληνεκούς (SHORAD) στον πλανήτη, εξειδικευμένο για την αντιμετώπιση αεροσκαφών stealth χάρη στο εξελιγμένο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης που διαθέτει. Φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Συρία έχει παραλάβει S – 400 δεν φαίνεται να ευσταθούν. Στο κατώτερο μέρος του φάσματος της αντιαεροπορικής άμυνας οι συριακές δυνάμεις διαθέτουν πλήθος φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων (MANPADS) διαφόρων τύπων και διαμορφώσεων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι τελευταίας γενεάς Igla – S (SA – 24) ρωσικής κατασκευής, οι οποίοι από πολλούς θεωρούνται ανώτεροι των αμερικανικών Stinger. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει εφοδιάσει τη Συρία με το σύστημα υποκλοπής ηλεκτρονικών πληροφοριών (ELINT) IL222 Avtobaza, το οποίο χρησιμοποιείται σε ρόλους αεράμυνας για τον εντοπισμό ραντάρ και είναι εποχούμενο. Το ίδιο σύστημα έχει πωληθεί στο Ιράν και έχει υποστηριχθεί ότι ήταν υπεύθυνο για την αναγκαστική προσγείωση του αμερικανικού stealth μη επανδρωμένου αεροχήματος RQ – 170 στις 4 Δεκεμβρίου 2011, κάτι ωστόσο που ειδικοί εκτιμούν ότι δεν μπορεί να είναι αληθές, δεδομένης της παθητικής λειτουργίας του Avtobaza. Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά πιθανόν ότι μπορεί να εντοπίζει αεροσκάφη stealth.

Αυτή η πυκνή και πολυστρωματική άμυνα καθιστά εξαιρετικά παρακινδυνευμένη την προσβολή της Συρίας με μαχητικά αεροσκάφη. Κατά συνέπεια, το πιο πιθανόν είναι ότι αν διεξαχθεί επίθεση αυτή θα είναι με μπαράζ πυραύλων cruise, κυρίως τακτικούς Tomahawk, από πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια, τόσο αμερικανικά όσο και βρετανικά. Σε αυτήν την περίπτωση τα πλοία αυτά, ιδιαίτερα τα επιφανείας, θα πρέπει να βρίσκονται σε αποστάσεις αρκετών εκατοντάδων ή και χιλιάδων χλμ από τις ακτές της Συρίας ώστε να επιχειρούν με ασφάλεια και να είναι εκτός του βεληνεκούς των Yakhont και των Kh – 31. Άρα, αναφερόμαστε ουσιαστικά σε μια επίθεση χαμηλών γεωστρατηγικών στοχοθετήσεων που θα προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα αλλά μικρή ουσία όσον αφορά τη μείωση των στρατιωτικών ικανοτήτων του καθεστώτος Άσαντ. Σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αποστολές καταστολής και καταστροφής της συριακής αεράμυνας (SEAD και DEAD αντιστοίχως) τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα εγκλωβιστούν σε ένα επίπονο και επικίνδυνο έργο και αυτό θα αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι δεν επιθυμούν απλώς την «τιμωρία» του καθεστώτος Άσαντ, έστω και συμβολικό επίπεδο, για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων αλλά την ανατροπή του. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί για μια σειρά από λόγους η ανάλυση των οποίων ξεφεύγει από τα όρια αυτού του κειμένου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι μέχρι τώρα πολεμικές επιχειρήσεις δεν έχουν επηρεάσει τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας της συριακής αεράμυνας αν και το δίκτυο των παλαιότερων πυραύλων και των ραντάρ έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τη δράση των ανταρτών. Για παράδειγμα, στις 2 Νοεμβρίου 2012 αντάρτες κατέλαβαν μια βάση ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στη βορειοδυτική Συρία. Η βάση βρίσκεται περίπου πέντε χλμ νότια της πόλης Salaqin της επαρχίας Idlib. Η περιοχή είναι ιδανική για την κάλυψη του εναέριου χώρου πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και την ανατολική Μεσόγειο. Στη βάση βρίσκονταν έξι ραντάρ, με βάση τα βίντεο που ανέβασαν στο ίντερνετ οι αντάρτες. Δύο ραντάρ επιτήρησης τύπου P – 18 'Spoon Rest' και άλλα δύο P – 19 'Flat Face B,' ένα ραντάρ προσδιορισμού υψομέτρου PRV – 11 'Side Net' και άλλο ένα επίσης προσδιορισμού υψομέτρου PRV – 09 'Thin Skin' καθώς και μια κεραία IFF NRZ – 12. Τον Ιούνιο του 2012 μια άλλη βάση ραντάρ αεράμυνας της Συρίας κατελήφθη από αντάρτες. Η βάση αυτή περιελάμβανε ένα ραντάρ Ρ – 18, ένα άλλο που φαίνεται να είναι κινεζικής κατασκευής Type 120 καθώς και ένα NRZ – 12. Τον Ιούνιο του 2012 οι αντάρτες κατέλαβαν επίσης μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων S – 75 (SA – 2 'Guideline') βόρεια της Homs, μια δεύτερη στη Halab τον Οκτώβριο του 2012 και μια Τρίτη πάλι τον Οκτώβριο στην περιοχή Al Ghutah, ανατολικά της Δαμασκού. Στις βάσεις αυτές βρίσκονταν πυραυλικά συστήματα S – 75, S – 125 (SA – 3 'Goa') και S – 200 (SA – 5 'Gammon') παλαιάς τεχνολογίας.

(*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας διδάσκει το μάθημα της Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το τελευταίο του βιβλίο «Η Στρατιωτική Άνοδος της Κίνας και η Γεωπολιτική του Πολέμου στη Μέση Ανατολή», κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Λιβάνη και από αυτό προέρχονται κατά κύριο λόγο οι πληροφορίες που παρατίθενται στο παρόν άρθρο. 

Πηγή OnAlert


Posted: 30 Aug 2013 11:58 PM PDT
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαρακ Ομπάμα δήλωσε ότι η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στη Δαμασκό είναι μια "πρόκληση" για όλο τον κόσμο και απειλεί όχι μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά και τις συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως την Ιορδανία και το Ισραήλ.

Μιλώντας από το Λευκό Οίκο πριν από τη συνάντησή του με τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, ο Ομπάμα τόνισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί να ρίχνονται χημικά εναντίον γυναικών και παιδιών. Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση αυτή που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα ανέφερε ότι οι νεκροί από την επίθεση φτάνουν τους 1.429 και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά.

Επανέλαβε ότι δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση όσον αφορά την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία για το θέμα αυτό καθώς ακόμη διαβουλεύεται με το Κογκρέσο και τις συμμαχικές χώρες και έκανε λόγο για μια ενέργεια σε "περιορισμένη κλίμακα", αποκλείοντας την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε επίσης ότι θα προτιμούσε να υπάρξει μια αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια απόφαση παρά τη σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων από την πλευρά της Δαμασκού. Υποστήριξε επίσης ότι η ανυπαρξία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία αλλά "κανείς δεν θέλει να το κάνει".

Εξάλλου, οι πρόεδροι της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και των Ηνωμένων Πολιτειών, κάλεσαν την Παρασκευή τη διεθνή κοινότητα, να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο θεωρούν «υπεύθυνο» για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία "οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων, πρέπει να φέρει προ των ευθυνών του το συριακό καθεστώς και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να καταγγείλουν τη χρήση χημικών».

Πηγή White House, AFP, Reuters, ANA-MPA



Posted: 30 Aug 2013 11:25 PM PDT
Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Τουρκία, μετά το τελεσίγραφο που επανέφερε στη δημοσιότητα με δηλώσεις του ο νέος επιχειρησιακός διοικητής των μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Σα να μην έφτανε αυτό, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Cihan», μετέδωσε ότι το PKK έχει στείλει εντός της Τουρκίας τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας για να αναλάβουν δράση, σε περίπτωση που καταρρεύσει η ειρηνευτική διαδικασία. Η τουρκική αστυνομία, φέρεται να έχει δώσει κατεπείγουσες εντολές για αυξημένη επιτήρηση και προσοχή σε όλους τους πιθανούς στόχους, κυρίως στα αστικά κέντρα, μήπως μπορέσουν και αποτρέψουν μια τρομοκρατική επίθεση η οποία θα πλήξει και την κοινωνία, αλλά πιθανότατα και την κοινωνία.

Όσον αφορά στις δηλώσεις σε δημοσιογράφους του Τσεμίλ Μπαγίκ, διάδοχο του Μουράτ Καραγιλάν στην ηγεσία του PKK, στο όρος Καντίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν αυτός προειδοποίησε, ότι «εάν η Τουρκία θέλει την ειρήνη, τότε θα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Οι δυο πλευρές διαφωνούν, με το PKK να υποστηρίζει ότι έχει απομακρύνει από την Τουρκία τους περισσότερους μαχητές της, ενώ η Τουρκία τοποθετεί το ποσοστό μόλις στο 15%…

Ο Μπαγίκ απειλεί να τους επαναφέρει όλους σε τουρκικό έδαφος… κατηγορεί την Τουρκία, ότι δεν έχει αφήσει ελεύθερο ούτε έναν κρατούμενο, όπως έχει δεσμευθεί, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αναφερόμενος στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτελούν συνεχώς πτήσεις.

Επίσης, κατασκευάζονται νέες στρατιωτικές βάσεις στις κουρδικές περιοχές (μάλλον αναφέρεται σε αυτή της Στρατοχωροφυλακής όπου είχε ξεσπάσει διαμαρτυρία με έναν νεκρό).

Πηγή Defence-Point



Posted: 30 Aug 2013 11:03 PM PDT
Είμαι μια κάτοικος του μικρού χωριού Τσουκαλάδες Βοιωτίας.
Με αυτή την μικρή επιστολή θέλω να αναφερθώ στην χθεσινή ημέρα της μεγάλης φωτιάς στην Λειβαδιά και να ευχαριστήσω θερμά τους πυροσβέστες που χάρη στην αυτοθυσία τους έσωσαν το χωριό μας και γλιτώσαμε απο τα χειρότερα.
Δεν θα αναφερθώ στην αναλγησία των υπευθύνων, (δήμου, τοπικών υπηρεσιών κ.α) λίγες ώρες πριν το χωριό κινδυνέψει απο την πύρινη λαίλαπα.

Θέλω να μείνω την ώρα,γύρω στις 8 το βράδυ,που ο αέρας γύρισε και η φωτιά έζωσε πραγματικά το χωριό. Πολλοί κάτοικοι του χωριού είχαν φύγει μετά τις παραινέσεις της αστυνομίας και άλλοι έμειναν με κίνδυνο της ζωής τους για να σώσουν τις περιουσίες τους.
Την ώρα εκείνη που πολλοί εγκατέλειπαν τις Τσουκαλάδες γιατί πραγματικά υπήρχε κίνδυνος να καούμε σαν τα ποντίκια, κάποιοι άλλοι με ηρωισμό και ανδρεία μπήκαν στο χωριό για να εκπληρώσουν το καθήκον τους.

Και αναφέρομαι στο μοναδικό πυροσβεστικό αυτοκίνητο και τους δύο πυροσβέστες-ήρωες, που απο ότι μάθαμε μετά ήρθαν για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων απο το Κερατσίνι του Πειραιά(!), με κίνδυνο την ίδια τους την ζωή, και με την συνδρομή κατοίκων, ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες πίσω απο τα πρώτα σπίτια του χωριού με συνέπεια να σβήσουν τις φλόγες πριν αυτές μπούν στα σπίτια μας.
Ακόμη κι αν επρόκειτο για το δικό τους σπίτι, δε θα μπορούσαν να δείξουν περισσότερο ζήλο.
Φυσικά μετά απο λίγες ώρες ήρθαν πολλές δυνάμεις πυρόσβεσης για να βοηθήσουν αλλά η πιο κρίσιμη ώρα ήταν αυτή.

Προσωπικά εγώ αλλά και όλοι οι κάτοικοι στις Τσουκαλάδες θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε θερμά πρώτα τους "δικούς μας ήρωες", τους δύο πυροσβέστες, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να μην καούν τα σπίτια μας και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις ζημιές και τα πολύ χειρότερα που φάνταζαν να έρχονται.
Δυστυχώς πάνω στον πανικό ούτε τα ονόματα τους δεν γνωρίζω.

Νιώθω την ανάγκη όμως να ζητήσω συγνώμη από αυτά τα παιδιά διότι συχνά καταφέρομαι εναντίον των λουφατζήδων και φακελάκηδων δημοσίων υπαλλήλων. Θα έπρεπε κάθε φορά να τονίζω ότι υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις.
Και τέτοιοι πυροσβέστες ανήκουν σ' αυτές τις εξαιρέσεις.

Άραγε ποσο κοστίζει στο κράτος η αυτοθυσία τους;
Πόσο άραγε να πληρώνονται για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους;
Σίγουρα θα πληρώνονται "αδρά" και θα τους χρειάζεται και άλλες περικοπές λόγω κρίσης, έτσι δεν είναι;

Σε αντίθεση με τους Βουλευτές μας που την βγάζουν δεν την βγάζουν και φέτος και που δεν πρέπει να στεναχωρήσουμε για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο της σωτηρίας μας!

Σίγουρα, η ευγνωμοσύνη όλων μας προς αυτά τα παιδιά είναι πολυτιμότερη από τα χρήματα.
Αυτή αγγίζει την ψυχή τους και εξυψώνει ακόμη περισσότερο το πνεύμα τους!
Ας μην τσιγκουνευόμαστε να τους την εκφράζουμε όταν μας δίνεται η ευκαιρία!

Σας ευχαριστούμε και το χωριό μας θα είναι πάντα φιλόξενο για εσάς.
Δ.Λ

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία της επιστολής μου


www.kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.