στη Χαλκιδική λένε καθηγητές του ΑΠΘ –
Οι επιπτώσεις
Έκλυση θειούχων ενώσεων από βαρέα μέταλλα στην ατμόσφαιρα, εκτόξευση των εκπομπώνμικροσωματιδίων PM 10, έκθεση των τοπικών πληθυσμών σε καρκινογόνες ουσίες, εξαφάνιση των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και υποβάθμιση της χλωρίδας και πανίδας είναι ορισμένοι από τους κινδύνους της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, όπως τους επεσήμαναν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)που συμμετείχαν σε κοινή εκδήλωση του πολιτιστικού φορέα «Τεχνοδρόμιο» με το «Συντονιστικό των φορέων της Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» στον Πολύγυρο.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Πολυγύρου μίλησαν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιστήμονες και πολίτες από περιοχές της Ελλάδας με ρυπογόνες βιομηχανίες, μεταφέροντας την εμπειρία τους, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις κατοίκων της Χαλκιδικής.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο καθηγητής Εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος “κατά την εξόρυξη θα χρησιμοποιούνται τόνοι εκρηκτικών την ημέρα και θα εκλύεται σκόνη μεταλλεύματος, την οποία η ίδια η εταιρία υπολογίζει, όπως αναφέρεται στην μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε χιλιάδες τόνους την ώρα”.
Η σκόνη αυτή περιέχει θειούχες ενώσεις βαρέων μετάλλων, τοξικών για τους ανθρώπους και τηνπανίδα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ρύπανση των εδαφών, της θάλασσας, της φυσικής βλάστησης και των καλλιεργειών από τα βαρέα μέταλλα τα οποία θα μπουν στην τροφική αλυσίδα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Στους υγειονομικούς κινδύνους της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική στάθηκε και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, που αναφέρθηκε στην έκθεση των εργαζομένων στα μεταλλεία αλλά και του τοπικού πληθυσμού σε χημικά που προκαλούν πνευμονοπάθειες, καρκίνους και ασθένειες του δέρματος.
Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Λαζαρίδης, αναφέρθηκε στηναδυναμία συνύπαρξης της εξορυκτικής δραστηριότητας με τις παραδοσιακές δραστηριότητες της Χαλκιδικής, όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η μελισσοκομία και πρότεινε εναλλακτικά τη στήριξη του τουρισμού και των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Στην απουσία πρόβλεψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων σε περίπτωση θραύσης των φραγμάτων, που θα γίνουν στην περιοχή, στον κίνδυνο καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας από ενδεχόμενη όξινη βροχή και στη ρύπανση των υπόγειων υδάτων αναφέρθηκε ο καθηγητής Υδρογεωλογίας στο ΑΠΘ, Διαμαντής Καραμούζης.
«Από την επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές υπολογίζεται ότι θα εκπέμπονται περισσότεροι από400 τόνοι ανά έτος αιωρούμενων σωματιδίων PM 10 από την εξόρυξη του μεταλλεύματος και των στείρων. Οι εκπομπές αυτές είναι συγκρίσιμες σε μέγεθος με τις εκπομπές PM 10 από τις οδικές μεταφορές στη Θεσσαλονίκη και τις εκπομπές PM 10 από την εξόρυξη λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία της ΔΕΗ στην κοιλάδα της Εορδαίας. Είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα παραβιάζονται οι ημερήσιες οριακές τιμές για τα PM 10 (50mg/m3)”, αναφέρθηκε τέλος σε μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημήτρη Μελά που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, μέλος του «Τεχνοδρομίου» αρχιτέκτονας και π. πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ιωάννης Αικατερινάρης, παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου, στις οποίες εντάσσονται καιενημερωτικές συναντήσεις με την ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους και τόνισε ότι οι διαπιστώσεις των επιστημόνων που έχουν δημοσιοποιηθεί από φορείς-συμβούλους της Πολιτείας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία.
econews.gr
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.