3 Ιουλ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 2-7-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 02 Jul 2013 03:28 PM PDT
Της Ζέζας Ζήκου

Περισσότερο από 10 φορές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας προχθές στο κομματικό ακροατήριο του συνεδρίου της Ν.Δ. αναφέρθηκε αόριστα στο όραμά του της «Νέας Ελλάδας» και αμέσως τα αθύρματα της «σοβαροφανούς» κατεστημένης αντίληψης, έσπευσαν να χειροκροτήσουν! Και έσπευσε να επισημάνει κατηγορηματικά ότι η αντίθεση-σύγκρουση «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο» αποτελεί παρελθόν. Ωστόσο, πλανάται πλάνην οικτρά. Προφανώς θέλει να ξεχάσει τις (μόλις πριν από ένα χρόνο) προεκλογικές υποσχέσεις του ότι η «αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης για τη χώρα». Αλλά, η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο και η κοινωνία στην κόλαση. Η χώρα παραμένει πλήρως εξαρτημένη από τις αποφάσεις της τρόικας και τις δόσεις των Μνημονίων για να καλυφθούν οι «μαύρες» τρύπες. Το λεκτικό πυροτέχνημα της «νέας Ελλάδας» απλώς μου θυμίζει τη γνωστή ρήση του Σαρτρ, «η Κόλαση είναι οι άλλοι».

Η χρεοκοπημένη Ελλάς, με χαίνουσες πληγές από την πτώχευση του Δημοσίου και την κοινωνική απελπισία, κλυδωνίζεται επώδυνα μέσα σε περιβάλλον που διαμορφώνει μείζονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Κακά τα ψέματα, το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό οικοδόμημα έχει εισαχθεί και παραμένει σε τροχιά κατάρρευσης. Προφανώς και βιώνουμε μία κρίση μετάβασης σε μια κοινωνία διαφορετική, σε μια άλλη διάταξη των παγκόσμιων δυνάμεων και σχέσεων. Ούτε καν το μέλλον της Ελλάδας ως ευρωπαϊκής επαρχίας είναι εξασφαλισμένο. Ομως, η χώρα σαστισμένη συμπαρίσταται στην καταστροφή της, που οικοδομείται με βαρύγδουπα λόγια. Συμπαρίσταται στην αυτοκαταστροφή της, με το ακόμα πιο ωραίο όνομα της «σύνεσης» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που «ήρθε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο». Δηλαδή, στην ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια...

«Ρευστοποιήστε το εργατικό δυναμικό, ρευστοποιήστε τις κρατικές μετοχές, ρευστοποιήστε τους αγρότες, ρευστοποιήστε την ακίνητη περιουσία». Αυτή, κατά τον Χέρμπερτ Χούβερ, ήταν η συμβουλή που έλαβε από τον μοιραίο υπουργό Οικονομικών του, Αντριου Μέλον, όταν οι ΗΠΑ βυθίζονταν στη Μεγάλη Υφεση το '29. Για να είμαστε δίκαιοι, διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το εάν όντως ο Αντριου Μέλον είπε αυτά ακριβώς, γιατί το μόνο που έχει διασωθεί είναι η εκδοχή του Χούβερ, καταγεγραμμένη πολλά χρόνια αργότερα. Απλά, το δόγμα Αντριου Μέλον είναι σήμερα τόσο εσφαλμένο όσο ήταν και τότε.

Ζωντανό παράδειγμα η Ελλάδα, που βλέπει να στοιχειώνει στον εναέριο χώρο της το φάντασμα του Ιρβινγκ Φίσερ, του κορυφαίου Αμερικανού οικονομολόγου την εποχή της Μεγάλης Υφεσης. Υστερα από ογδόντα χρόνια, η θεωρία του αποπληθωρισμού χρέους γίνεται και πάλι διάσημη χάρη στην πολιτική της τρόικας. Ο Φίσερ ήταν εξαιρετικά ευφυής αλλά και πολύ σαφής όταν αποκάλυπτε «το μεγάλο παράδοξο», «το κύριο μυστικό των μεγάλων υφέσεων»: «όσο περισσότερα πληρώνουν οι οφειλέτες, τόσο περισσότερα χρωστούν», «η ίδια η προσπάθεια των ατόμων να ελαφρύνουν το φορτίο του χρέους αυξάνει το φορτίο αυτό». Το ίδιο ακριβώς παράδοξο παρατηρούμε και στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης.

Οσο περισσότερο μειώνονται οι μισθοί για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, τόσο περισσότερο αυξάνεται το πραγματικό χρέος. Αρα το θέμα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε σωστά την πολιτική. Απλώς η πολιτική δεν είναι σωστή. Οσο πιο πιστά την εφαρμόζουμε, τόσο χειρότερα αποτελέσματα έχουμε. Για τους πιστωτές όμως αποτελεί ευτύχημα, επειδή αυξάνει την αξία των χρημάτων τους και τους επιτρέπει να αγοράσουν πολύ φθηνά οτιδήποτε απαξιώνεται (ανθρώπους, επιχειρήσεις, γη). Επιστροφή, λοιπόν, σε πρότυπα λιτής κατανάλωσης του 19ου αιώνα συνιστά επικίνδυνο αναχρονισμό που δεν συμβιβάζεται ούτε καν με τη λογική και τις ανάγκες του σύγχρονου καπιταλισμού. Η λιτότητα μακράς διαρκείας απέδωσε καρπούς στην περίπτωση της Γερμανίας επειδή η χώρα αυτή στηρίζεται στις εξαγωγές και όχι στην εσωτερική αγορά. Αν όμως όλες οι πλούσιες χώρες ακολουθούσαν το παράδειγμά της, τότε θα στέρευε η παγκόσμια ζήτηση και θα υφίστατο τις οδυνηρές συνέπειες και η Γερμανία.

Γιατί λοιπόν εμμένουν οι Γερμανοί; Δεν βλέπουν ότι είναι καταστροφικό για τις χώρες της περιφέρειας; Προφανώς και το βλέπουν, αλλά αυτός πιθανώς να είναι ο στόχος τους. Να μετατρέψουν την ευρωπαϊκή περιφέρεια σε μια ζώνη χαμηλών μισθών που θα αποτελέσει πλατφόρμα εξαγωγών για τις γερμανικές πολυεθνικές προς τη δυναμική Ασία. Η Γερμανία της Μέρκελ ακολουθεί μια επεκτατική εθνική στρατηγική, που προσπαθεί να υποτάξει την περιφέρεια της Ευρώπης για να την καταστήσει ορμητήριο προς τις αγορές της Ασίας. Εχει αναπτύξει προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία για την εξασφάλιση ενέργειας. Εχει μετατρέψει τις ανατολικές χώρες της διεύρυνσης του 2004 σε φθηνό παραγωγικό εργαστήρι για τις επιχειρήσεις της. Και το σπουδαιότερο, εφοδιάζει την Κίνα με κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και τους Κινέζους νεόπλουτους με αγαθά επιδεικτικής κατανάλωσης (κυρίως πολυτελή αυτοκίνητα).
Posted: 02 Jul 2013 02:58 PM PDT
Στο "κόκκινο" είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, απορρίπτει το τελεσίγραφο του στρατού για την παραίτησή του. Παραιτήθηκε όμως ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, την ώρα που ο στρατός έχει προειδοποιήσει με επέμβαση, εάν η κυβέρνηση και οι αντίπαλοί της δεν καταφέρουν να λάβουν υπόψη την επιθυμία του λαού. Αυτή την ώρα χιλιάδες διαδηλωτές είναι στους δρόμους σε όλη την Αίγυπτο, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Μόρσι. Οι αντίπαλοι του προέδρου, τον κατηγορούν ότι τοποθετεί τα συμφέροντα της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" πάνω από αυτά της χώρας. Θυμίζουμε πως ο Μόρσι έγινε ο πρώτος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου στις 30 Ιουνίου 2012, κερδίζοντας τις εκλογές μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου του 2011.

Στο Κάιρο εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές θέλουν επέμβαση του στρατού για να μπει τέλος στην διακυβέρνηση Μόρσι. Ο επικεφαλής της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" Μοχάμεν αλ-Μπιταζί, σε αντιπαρισπασμό καλεί τους υποστηρικτές του Μόρσι να ξεχυθούν στους δρόμους και να γεμίσουν τις πλατείες, σε ένδειξη στήριξης του προέδρου.

Βρίσκεται λοιπόν η Αίγυπτος πολύ κοντά σε εμφύλιο;
Υπάρχουν αναφορές για ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο Σουέζ και αλλού, τη νύχτα της Δευτέρας.

Θυμίζουμε πως ο Μόρσι υποσχέθηκε στον λαό δημοκρατία, ως πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη χώρα του. Και δεσμεύτηκε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων. Εξήγγειλε και πλάνο αναγέννησης της χώρας, το οποίο κατάρτισε η "Μουσουλμανική Αδελφότητα". Μόλις λίγους μήνες μετά την εκλογή του όμως, απένειμε στον εαυτό του απεριόριστες εξουσίες, ακόμη και το δικαίωμα να νομοθετεί χωρίς να λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι επέτρεψε στους ισλαμιστές να μονοπωλήσουν την πολιτική σκηνή και ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του για κοινωνική δικαιοσύνη.

Και τώρα, είναι αντιμέτωπος με την οργή εκατομμυρίων Αιγυπτίων...

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ
Posted: 02 Jul 2013 02:28 PM PDT
Επί αιώνες η Δύση ερχόταν στην Ανατολή με απλούς και σαφείς στόχους: να κατακτήσει νέες αποικίες και αγορές. Ως αποτέλεσμα, οι εισβολείς αποκτούσαν φθηνούς φυσικούς πόρους και εργατικό, ισορροπώντας με αυτό τον τρόπο τα έξοδα από τις στρατιωτικές εκστρατείες.

Από το τέλος του περασμένου αιώνα η κατάσταση άλλαξε, και οι στρατιωτικές δυνάμεις επιστρέφουν τώρα πια σε ανεξάρτητες χώρες, ώστε να διορθώσουν εκεί αυτά, που σύμφωνα με τους οργανωτές των εισβολών αυτών, δεν εναρμονίζονται με τις απόψεις για τη σύγχρονη παγκόσμια τάξη: τα δικτατορικά καθεστώτα, η έλλειψη της δημοκρατίας, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και φυσικά οι φωλιές της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η επιθυμία αυτή είναι αξιέπαινη. Όμως τα πρακτικά αποτελέσματα όλων των «ανθρωπιστικών πολέμων» προκαλούν απογοήτευση. Η συντήρηση των στρατευμάτων δαπανά φανταστικά ποσά από τα κονδύλια των χωρών που φέρουν τη βοήθεια, οι επιχειρήσεις για να κατευνάσουν τους διαφωνούντες κρατούν χρόνια. Ταυτόχρονα, τις Αρχές και τους κατοίκους της χώρας τους μαθαίνουν να ζουν με νέο τρόπο. Και πάλι με δικά τους έξοδα. Όμως τα στρατεύματα φεύγουν, και στη «διορθωμένη» χώρα επανέρχεται ο συνήθης τρόπος ζωής με τις αυταρχικές μεθόδους διοίκησης, με τις ειδικές απόψεις σχετικά με το καλό και το κακό και την ενεργή συνέχιση των ενόπλων θρησκευτικών και εθνοτικών συγκρούσεων. Μήπως δεν πρόκειται για κάποιους μεμονωμένους κακοποιούς, αλλά αφορά τις ιδιότητες της μαζικής συνείδησης;

Κατά το τρέχον έτος το αμερικανικό Ερευνητικό κέντρο Πιου πραγματοποίησε έρευνα, ερωτώντας πάνω από 38000 μουσουλμάνους από 23 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Για ακόμη μια φορά οι ειδικοί προσπάθησαν να διαπιστώσουν, με ποιο τρόπο οι πολίτες των χωρών της μουσουλμανικής Ανατολής αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τους εαυτούς τους μέσα σε αυτόν. Και ιδού κάποια από τα αποτελέσματα.

Το κύριο πρόβλημα είναι η τρομοκρατία. Φυσικά, όπως και παντού στον κόσμο, στην Ανατολή δεν αγαπούν τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς στους δρόμους. Τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες μουσουλμάνους ανησυχούν σχετικά με τις ενέργειες των εξτρεμιστικών ομάδων στις χώρες τους. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού ή και περισσότερο, τους φοβούνται στην Αίγυπτο (67%), στη Τυνησία (67%), στο Ιράκ (68%), στη Γουινέα-Μπισσάου (72%) και στην Ινδονησία (78%).

Τις πράξεις βίας εναντίων αμάχων και τις ενέργειες των τρομοκρατών βομβιστών αυτοκτονίας εγκρίνει μόνο το 1% των ερωτηθέντων μουσουλμάνων. Όμως, για παράδειγμα στην Αίγυπτο και στην Παλαιστινιακή Αυτονομία, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού (29% και 40% αντίστοιχα) πιστεύει ότι μερικές φορές είναι δικαιολογημένες. Όμως στο Αφγανιστάν αυτή την άποψη συμμερίζεται το 39% των ερωτηθέντων. Πως όμως έτσι; Επί δεκαετίες σε αυτή τη χώρα από τα χέρια των τρομοκρατών σκοτώνονται αθώοι πολίτες, και το ένα τρίτο του πληθυσμού δικαιολογεί την παράλογη σφαγή;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Παραδοσιακά θεωρούταν ότι οι γυναίκες της Ανατολής θέλουν πολύ να απελευθερωθούν από την εξουσία των ανδρών, όμως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Σε μερικές μουσουλμανικές χώρες τα εννέα δέκατα των ερωτηθέντων ανδρών και γυναικών υποστηρίζουν το γεγονός ότι η γυναίκα πρέπει πάντα να υπακούει στον άνδρα. Έτσι πιστεύουν στο Μαρόκο (92%), στη Τυνησία (93%), στην Ινδονησία (93%), στη Μαλαισία (96%). Πολύ πιθανόν, οι προοδευτικές σκέψεις, οι οποίες πάντα διεισδύουν μαζί με τα ξένα στρατεύματα και τους συμβούλους, μπορούν να αποδείξουν στις γυναίκες της Ανατολής όλη την γοητεία της ισότητας των φύλων;

Όμως τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Στο Ιράκ, εναντίον μιας παρόμοιας ισότητας τώρα είναι 92% των ανδρών και γυναικών, στο Αφγανιστάν – 94%. Επιπλέον, το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι οι μοναδικές χώρες, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει τις εξωδικαστικές εκτελέσεις των γυναικών, έχοντας μόνο τις υποψίες για εξωγαμίες σχέσεις. Μετά από δεκαετίες «εξανθρωπισμού της συνείδησης» στο Αφγανιστάν το 85% των μουσουλμάνων υποστηρίζουν το νόμο της Σαρία, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ερωμένοι πρέπει να λιθοβολούνται. Στο Ιράκ σκέφτεται με αυτό το τρόπο το 58%.

Στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (81 και 56% αντίστοιχα) είναι υπέρ της μαστίγωσης και του ακρωτηριασμού, επιβαλλόμενου σε ληστές και κακοποιούς. Και γενικά, το 99% του πληθυσμού του Αφγανιστάν πιστεύει ότι καλύτερα είναι να επιστρέψουν πίσω στους αυστηρούς νόμους της Σαρία μακριά από τον ευρωπαϊκό ανθρωπισμό.

Υπέρ του να γίνει ο νόμος της Σαρία «ως επίσημη νομοθεσία της χώρας» τίθενται όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι της Νιγηρίας (71%), της Ινδονησίας (72%), της Αιγύπτου (74%), του Πακιστάν (84%) και της Παλαιστινιακής Αυτονομίας (895). Στο Μαρόκο και στο Πακιστάν, όπου το Ισλάμ σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι πάνω από όλες τις άλλες θρησκείες, οι μουσουλμάνοι (83 και 84% αντίστοιχα) θέλουν ακόμα περισσότερα – να επιβληθεί ο νόμος της Σαρία ως ένα σύνολο νόμων.

Σε γενικές γραμμές, στο λαό δίνουν ένα πράγμα, ενώ αυτός αναζητά κάτι άλλο. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, και ο «εκδημοκρατισμός» είχε ξεκινήσει από τους πιο επίμονους. Μπορεί την επόμενη φορά στην αρχή να ρωτήσουν τους κατοίκους της χώρας που πάνε να «απελευθερώσουν», τι είδους αλλαγές θέλουν; Είτε τουλάχιστον να ξεφυλλίσουν τα έργα των κοινωνιολόγων. Διότι όλα μπορεί να τελειώσουν όπως στο Ιράκ και Αφγανιστάν. Είτε όπως στη Λιβύη.
Posted: 02 Jul 2013 02:11 PM PDT
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει συγκρούσεις μεταξύ πολιτών σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Η χώρα σπαράσσεται και διανύει ήδη τα πρώτα βήματα ενός εμφυλίου πολέμου.
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 7 νεκροί από τις συγκρούσεις αυτές, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί εάν ο Αιγυπτιακός στρατός έχει βγει στους δρόμους για να σταματήσει την αιματοχυσία.

Παρ' όλα αυτά, νωρίτερα σήμερα, σε συνάντηση του αιγυπτίου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι με την ηγεσία του στρατού, υπήρξε τελεσίγραφο 24 ωρών από τους στρατιωτικούς, για να μην χρειαστεί να παρέμβουν. Αμέσως μετά ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί 2 Ιουνίου 2013, ανακοινώθηκε πως εγκατέλειψε την Αίγυπτο ο τούρκος πρέσβης.
Συμφώνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Al Yom7 σήμερα το πρωί εγκατέλειψε το Κάιρο η οικογένεια του Τούρκου πρέσβη και 22 μέλη της τουρκικής Πρεσβείας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Η εφημερίδα επικαλείται επίσημη πηγή του αεροδρομίου του Καίρου, η οποία επιβεβαίωσε πως «η οικογένεια του Τούρκου πρέσβη και τα μέλη της πρεσβείας αναχώρησαν το πρωί για την Κωνσταντινούπολη με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών, λόγω της βίας που ξέσπασε στη χώρα μετά τις διαδηλώσεις υπέρ και κατά του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι». Η ίδια εφημερίδα σε άλλη είδηση της αναφέρεται σε διαδηλώσεις ισλαμιστών στην Κωνσταντινούπολη σήμερα υπέρ του Mursi.

Παράταση στο στρατιωτικό τελεσίγραφο ζήτησε ο Αιγύπτιος πρόεδρος

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε ότι θα προβεί σε διάγγελμα στο οποιο θα παρουσιάζει "βιώσιμες λύσεις" για την έξοδο από την πολιτική κρίση. Με αυτό το επιχείρημα κάλεσε τον στρατό να αποσύρει το τελεσίγραφο που έχει θέσει και λήγει αύριο.
Την ίδια στιγμή όμως ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει και είναι σίγουρο πως η εισβολή του στρατού στο προεδρικό μέγαρο για την σύλληψη του Μόρσι θα αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό από τους συγκεντρωμένους. Εκτός εάν ο στρατός αποφασίσει να δώσει τον Μόρσι στον "λαό του".


Video

Posted: 02 Jul 2013 01:45 PM PDT
Του Ηλία Σταμπολιάδη
Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης

Ένα αντιλαϊκό σύστημα χρειάζεται τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης για να καθοδηγεί την κοινή γνώμη. Στα ανεξάρτητα έθνη κράτη, η εκάστοτε κυβέρνηση ταυτίζεται με το σύστημα και ελέγχει τα κρατικά μέσα μαζικής επιρροής με τα οποία ασκεί τη δική της προπαγάνδα και εξισορροπεί τα ιδιωτικά σε περίπτωση που αυτά αντιπολιτεύονται.
Με την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία ο έλεγχος των μέσων μαζικής προπαγάνδας αλλάζει κυρίους και δίδεται η ευκαιρία να ακούγονται απόψεις διαφορετικές από αυτές του οικονομικού κατεστημένου που ελέγχει τα ιδιωτικά.

Η σημερινή Ελλάδα ευρίσκεται υπό την κατοχή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και η πλήρης υποταγή της σε αυτό απαιτεί και τον πλήρη έλεγχο τόσο των κρατικών όσο και των ιδιωτικών μέσων προπαγάνδας.
Με τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλονται υπάρχει ο κίνδυνος να ανέλθουν στην εξουσία κόμματα μη ελεγχόμενα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και μέχρι τις επόμενες εκλογές πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ώστε αφενός να προλάβουν να εκβιάσουν την κοινή γνώμη και αφετέρου σε περίπτωση αστοχίας στις εκλογές να ασκούν αντιπολίτευση στην τυχούσα κυβέρνηση που θα ήθελε να εναντιωθεί στο διεθνές σύστημα.

Το πείραμα της Ελλάδος είναι πολύ σημαντικό για αυτούς, όπως απέδειξαν και τα δήθεν λάθη του ΔΝΤ, την εμπλοκή του οποίου είχε ζητήσει η κα Μέρκελ για να δώσει την τεχνογνωσία του, στη σωτηρία των δανειστών που κινδυνεύουν από πτωχεύσεις υπερχρεωμένων κρατών. Η Ελλάδα, αν και μωρή, είναι κληρονόμος του πολιτισμού που δίνει αξία στο ανθρώπινο πρόσωπο. Η εξαφάνισή της θα επιτρέψει στις δυνάμεις οικονομικής εξουσίας να αλλοιώσουν αυτόν τον πολιτισμό και να χειρίζονται τους πληθυσμούς ως άτομα συνόλων οικονομικών μονάδων και όχι σαν πρόσωπα κοινωνούντων ανθρώπων.

Η κατάληψη της ΕΡΤ από τα ΜΑΤ και ο βάρβαρος εκδιωγμός των εργαζομένων από το κτίριο σε αυτό το σχέδιο αποσκοπεί. Η δικαιολογία για την μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και η δήθεν προσέλκυση επενδύσεων δεν πείθουν πλέον ούτε τους πλέον ανόητους.
Οι επενδύσεις είναι ωφέλιμες για τον τόπο μόνο όταν αυξάνουν την παραγωγικότητα και μειώνουν το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, ενώ συγχρόνως βοηθούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και όχι σε βάρος αυτού. Δεν θέλουμε την ευημερία των αριθμών, όπως συμβαίνει στην Κίνα και την Ινδία αλλά τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Μέχρι τώρα ο εχθρός ήταν αόρατος, κρυμμένος στη θολούρα οικονομοτεχνικών όρων που δεν καταλαβαίνει ο λαός, ιδίως όταν έχει υποστεί εκμαυλισμό από τους προδρόμους της καταστροφής.
Σήμερα ο εχθρός έχει αποθρασυνθεί και νομίζοντας ότι έχει φθάσει στο τελικό στάδιο κυριαρχίας του δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, πολύ χειρότερο και από αυτό της Χρυσής Αυγής που μέχρι τώρα την χρησιμοποιεί σαν το φόβητρο για να μην ξεφύγει ο κόσμος από τον μονόδρομο της αυτοκαταστροφικής υπακοής.

Η αντίσταση στα σχέδια του εχθρού δεν είναι συνδικαλιστικό ζήτημα υπεράσπισης μιας μερίδας εργαζομένων, αν και από ότι καταλαβαίνουμε η παρουσία τους σε τέτοιο πόστο, κατά πλειοψηφία, ενέχει την υπόνοια κομματικής εύνοιας. Η αντίσταση αποτελεί εθνικό καθήκον κατά των κατακτητών και των διορισμένων κυβερνήσεων τους.

Πηγή εφημ. "Ελληνική Φωνή"
Posted: 02 Jul 2013 01:28 PM PDT

Με την ευκαιρία της απόπειρας λογοκλοπής κόμματος από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ήρθαμε σε επαφή με τον αναγνωρισμένο από τον Άρειο Πάγο επικεφαλής του κόμματος «Νέα Ελλάδα» Ηλία Μαρκόπουλο, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί του και να ξεκαθαρίσουμε τα όσα τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας οι επικεφαλείς, οι αρμόδιοι και «ινστρούχτορες» αποφασίζουν «στο γόνατο» και προϊδεάζοντας αρνητικότατα για το γενικότερο ύφος και ήθος των αποφάσεών τους.

Κύριε Μαρκόπουλε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την εμφανή απόπειρα κλοπής του ονόματος «Νέα Ελλάδα» από τον πρωθυπουργό, τι έχετε να πείτε;

- Δυστυχώς, για τον κύριο Σαμαρά, οι πράξεις είναι αυτές που προδίδουν την ποιότητα και το εν γένει ήθος ενός άνδρα. Πόσο δε μάλλον ενός πολιτικού άνδρα, ο οποίος είναι όχι μόνο αρχηγός κόμματος, αλλά πρωθυπουργός της χώρας. Εμείς, όταν πληροφορηθήκαμε τα όσα ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε στο συνέδριο του κόμματός του, συντάξαμε και αποστείλαμε Δελτίο Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ, αλλά και προς την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, καλώντας τους να σεβαστούν απόφαση του Αρείου Πάγου, καλώντας τους να πάψουν να παρανομούν και να επανέλθουν στη νομιμότητα.

Βέβαια, η ενέργεια αυτή του πρωθυπουργού έβλαψε σημαντικότατα τη «Νέα Ελλάδα», η οποία είναι μία πολιτική έκφραση που βρίσκεται στον αντίποδα των όσων εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κυβερνητικά κόμματα εξουσίας. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά διαπιστώνουμε πως η πολιτική αυθαιρεσία αποτελεί τρόπο ζωής για τους σημερινούς κατάπτυστους πολιτικούς ταγούς και για τα πολιτικά κόμματα που είτε νέμονται είτε παρευρίσκονται σε ένα Κοινοβούλιο της ντροπής.

Λέτε πως ως πολιτικός φορέας – κόμμα βρίσκεστε στον αντίποδα των θέσεων, των πολιτικών και των πρακτικών που ασκούνται σήμερα στην χώρα. Μπορείτε να μας το διευκρινήσετε, να γίνετε περισσότερο σαφής στο σημείο αυτό;

- Η Νέα Ελλάδα είναι ένας πολιτικός φορέας ο οποίος είναι φύση και θέση κατά του μνημονίου, των πολιτικών και των πρακτικών που είτε οδήγησαν σε αυτό είτε το συντηρούν ακόμη και σήμερα μέσω επικαιροποιημένων μνημονίων και μέσω πολιτικών πρακτικών και αποφάσεων που βλάπτουν σοβαρότατα και ανεπανόρθωτα την χώρα στο σύνολό της.
Νιώθουμε, κυριολεκτικά, ντροπή για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα, για την ηθική κατάπτωση και την απόλυτη διαστρέβλωση της πολιτικής, η οποία δημιουργεί στην πλήρη απαξίωση, στην ισοπέδωση και στον μηδενισμό των πάντων.
Είναι απολύτως διακριτό και σαφές πως το παρόν πολιτικό προσωπικό, εντός ή εκτός κυβέρνησης, δεν μπορεί να διαχειριστεί και να εργαστεί υπέρ του συνόλου των εθνικών συμφερόντων.
Είναι πασιφανές πως η χώρα βιάζεται καθημερινά από επαγγελματίες πολιτικούς, οι οποίοι εργάζονται με πολιτικό ορίζοντα την προσωπική τους επιβίωση, αδιαφορώντας για το κόστος που πληρώνει η χώρα.
Ένας από τους σκοπούς αυτών των πολιτικών πρακτικών είναι και η απαξίωση της πολιτικής, η απομάκρυνση των πολιτών από την κάλπη και η παραμονή των σημερινών εξουσιολάγνων στους θώκους τους.
Περάσαμε από το περίφημο ρυπαρό απόφθεγμα του Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε» στο «εμείς τα τρώμε, εσείς πληρώνετε»… Δυστυχώς, όμως, ο Ελληνικός λαός βομβαρδίζεται καθημερινά, βιώνει συνθήκες ενός πρωτοφανούς ψυχολογικού πολέμου, μίας μοναδικής σε έκταση και ένταση προπαγάνδας, η οποία τον καθιστά ανίκανο να αντιδράσει, αφού βρίσκεται σε καθημερινή βάση απέναντι σε νέες αποφάσεις, απέναντι σε νέα μέτρα, των οποίων η ποιότητα και η νομιμότητα είναι ευθέως αντίστροφα με όσα ορίζονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο όποτε συμφέρει στους κυβερνώντες, αφού αυτοί είναι που αγνοούν οποιαδήποτε δικαστική απόφαση δεν τους συμφέρει και εφαρμόζουν άμεσα όλες τις δικαστικές αποφάσεις που είναι στο… μνημονιακό πνεύμα.

Η «Νέα Ελλάδα» των πολιτών και όχι των πωλητών και των κηφήνων του κυρίου Σαμαρά, θέλει την Ελλάδα στους Έλληνες, θέλει την Ελλάδα αυτοκυρίαρχη, θέλει την Ελλάδα τοποθετημένη στην θέση που παγκοσμίως της ανήκει και όχι στην θέση του επαίτη, στη θέση της αναξιοπρέπειας στην οποία οδηγήθηκε με σχέδιο και σύστημα από τους σημερινούς συγκυβερνώντες και με τεράστια ευθύνη των κοινοβουλευτικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων.
Η "Νέα Ελλάδα" έχει σχέδιο, έχει πρόταση και λύση για όσα συμβαίνουν και μας τα παρουσιάζουν τόσο πολυσύνθετα οι υπηρέτες της κάθε Μέρκελ και του κάθε Σόιμπλε. Και αφού δεν έχουμε ανοιχτές τις πόρτες των ΜΜΕ για να διασώσουμε την δική μας ανόθευτα ελληνική πρόταση, εμείς επικοινωνούμε σε καθημερινή βάση με ανθρώπους από ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια και τους γνωστοποιούμε το σχέδιο της σωτηρίας, το σχέδιο της ολικής επαναφοράς. Και δεν είναι κάτι που προσδοκούμε ότι μπορεί να γίνει, είναι ένα σχέδιο απόλυτα εφαρμόσιμο και με αποκλειστικό γνώμονα το Ελληνικό συμφέρον.

Επιστρέφοντας στην απόπειρα υποκλοπής του ονόματος «Νέα Ελλάδα» εκ μέρους του κυρίου Σαμαρά, τι θα είχατε να πείτε;

- Σας το ξαναείπα. Ο άνδρας φαίνεται από τις πράξεις του. Και η συγκεκριμένη ενέργεια δεν τιμά όχι μόνο τον κύριο Σαμαρά, αλλά το σύνολο των μελών και των στελεχών του κόμματός του. Ήταν μία ενέργεια ανέντιμη ή εάν θελήσω να την προσεγγίσω με κάποια «κατανόηση», επαρκώς μη νόμιμη. Και αυτό το στίγμα της μη νομιμότητας είναι που θα φέρει ιστορικά ο σημερινός πρωθυπουργός στο όνομά του. Όταν η χώρα επανέλθει, τότε θα είναι καταιγίδα τα όσα θα αποκαλύπτονται από την πολιτική συμμορία που σήμερα υποτίθεται ότι κυβερνά τη χώρα.

Ευελπιστώ πως οι Έλληνες πολίτες θα κατανοήσουν ότι όχι μόνο απαιτείται λύση, πως όχι μόνο αυτή η λύση έπρεπε να έχει δοθεί χθες, αλλά και πως ο χρόνος που περνά δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία έχουν εθνική μορφή και είναι άμεσα συνδεδεμένα με κάποια εθνική απώλεια, ίση σε μέγεθος με την μικρασιατική καταστροφή.

Λύση υπάρχει και βρίσκεται στο Διεθνές Δίκαιο, μέσα στο οποίο ορίζεται με σαφήνεια τι είναι κράτος και πως λειτουργεί. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν εκεί. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα, με βάση τη βούληση του Ελληνικού λαού, αυτοί οι εθνικά επικίνδυνοι πολιτικοί πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τις θέσεις τους, πρέπει να χαρακτηρισθούν ως εθνικοί κίνδυνοι και πρέπει να πληρώσουν με παραδειγματικό τρόπο, προς αποφυγή μιμητών τους στο μέλλον, τα όσα έπραξαν ή αμέλησαν και τα οποία έβλαψαν το σύνολο της χώρας, ενώ δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στους Έλληνες πολίτες. Χωρίς τιμωρία δεν πρόκειται να υπάρξει κάθαρση. Χωρίς ξεκάθαρες κουβέντες δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Για όσα διάστημα θα ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις ύβρεις, θα είμαστε σε θέση δούλου, ενώ η χώρα μας θα είναι μία δουλοπαροικία χρέους. Αν αυτό θέλετε εσείς, είστε ελεύθεροι να το ακολουθήσετε. Εμείς στη «Νέα Ελλάδα» είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για μία ελεύθερη Ελλάδα, για μία Ελλάδα που θα αυτοδιαχειρίζεται τον πλούτο της που μέχρι και σήμερα επιμελέστατα αποκρύπτουν οι κυβερνώντες., για μία Ελλάδα υπερήφανοι, με Έλληνες κατοίκους που θα απολαμβάνουν αυτά που η χώρα τους έχει να τους προσφέρει. Γνωρίζουμε πως ο αγώνας που δίνουμε είναι άνισος και άδικος αφού η φίμωση από τα ΜΜΕ αποτελεί πάγια τακτική του σημερινού καθεστώτος. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να δίνουμε τον αγώνα μας, υπέρ της πατρίδας, υπέρ της πίστης μας, υπέρ της οικογενείας μας, υπέρ εκείνων των ιδανικών που λειτούργησαν ως φάροι στον πολιτισμό και στις επιστήμες για ολόκληρο τον πλανήτη. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε και να νικήσουμε. Και είναι βέβαιο πως θα νικήσουμε και πως η χώρα θα ανακάμψει σε πολύ σύντομο διάστημα, εάν οι Έλληνες πολίτες αποφασίσουν να στηρίξουν πατριώτες που βγαίνουν μπροστά για την πατρίδα και όχι μαριονέτες που τοποθετούνται για την παρτίδα.

Η «Νέα Ελλάδα» και οι άνθρωποί της, λοιδωρήθηκαν κατ' επανάληψη, λασπολογήθηκαν στον μέγιστο βαθμό, χτυπήθηκαν ανελέητα από τους παρακρατικούς μηχανισμούς. Είμαστε Έλληνες και δεν μας φοβίζουν οι διάφοροι καλά αμειβόμενοι λακέδες που περιφέρονται με σκοπό να διατηρήσουν το σκοτάδι στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα. Όσο μας χτυπάνε, τόσο δυναμώνουμε. Όσο μας συκοφαντούν, τόσο μεγαλώνει το πείσμα μας για αγώνα. Η εντιμότητα είναι η σημαία μας, η αγνή αγάπη μας για την πατρίδα είναι η δύναμή μας. Αυτοί είμαστε και δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε, όσο και αν κάποιοι άλλοι αλλάζουν ιδεολογίες, πολιτικά στρατόπεδα και λογικές, επειδή προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον έναντι του συνολικού συμφέροντος, έναντι των συμφερόντων της ίδιας της πατρίδας.

Στις τάξεις της «Νέας Ελλάδας» υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι και αγωνιστές. Πολίτες με ανόθευτη την αγάπη τους γι αυτόν τον ευλογημένο τόπο, γι αυτή την πατρίδα που πολεμήθηκε όσο καμία άλλη χώρα στον κόσμο και που κατόρθωσε να σταθεί όρθια, όταν οι εχθροί της κατέρρεαν. Η «Νέα Ελλάδα» αποτελείται από απλούς ανθρώπους, από Έλληνες και όχι από… Σαμαράδες.

Και για να κλείνουμε το θέμα οριστικά και αμετάκλητα. Ακόμη και ολόκληρη η Νέα Δημοκρατία να ήθελε να έρθει στη "Νέα Ελλάδα" δεν θα τους ανοίγαμε την πόρτα της εισόδου. Γιατί η "Νέα Ελλάδα" θέλει Έλληνες και όχι ελληνόφωνους, γιατί η "Νέα Ελλάδα" θέλει λεβέντες και όχι γιουσουφάκια. Πιστεύω πως ο κ. Σαμαράς το αντιλαμβάνεται αυτό. Αν όχι, ας προσπαθήσει...
Posted: 02 Jul 2013 12:40 PM PDT

Η κυβέρνηση Σαμαρά σκέφτεται να αλλάξει το νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχόντων...
Τα ενιαία ψηφοδέλτια είναι το μεγάλο κόλπο για να αποκρυφθεί η πλήρης κατάρρευση των κομμάτων, για να μην προσμετρηθεί η απόλυτη απαξίωσή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να μην δημιουργηθούν δημοσκοπικά προβλήματα και για να μπορέσει χωρίς προβλήματα να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα αυτό το τροϊκανό τουρλουμπούκι που επιμένει να αυτοπροσδιορίζεται ως κυβέρνηση...

Με το πρόσχημα της περισσότερης δημοκρατίας προτίθενται να αλλάξουν τον υπάρχοντα νόμο, ενώ στην πραγματικότητα σκοπεύουν να ανασκολοπίσουν την λογική και την δημοκρατία, να κρυφτούν πίσω από τις "προσωπικές σχέσεις και επαφές" (βλ. ρουσφέτι) και να ξαναμπούνε στα γνωστά τους μονοπάτια των καλοφάγωτων αυτοδιοικητικών λεωφόρων...
Grande Colpo είναι η αλλαγή της εκλογής των αυτοδιοικητικών «αρχόντων» και τίποτε άλλο... Μάλιστα, παλιότερα το έλεγαν αλλιώς... έλεγαν ότι «το μουστάκι είναι ο φερετζές του... $#@$^@».

Δυστυχώς, τα κόμματα αντί να αντιμετωπίσουν έντιμα την σκληρή γι αυτά πραγματικότητα, ψάχνουν για τη διάσωσή τους και είναι γεγονός πως θα διασώσουν πρώτα από όλους τους κομματάρχες και τα κομματόσκυλά τους στην περιφέρεια. Και θα το κάνουν, για να διατηρήσουν ισχυρές τις δυνάμεις του ρουσφετιού και της πίεσης στις τοπικές κοινωνίες.
Κι επειδή κάποιοι θα ισχυριστούν ότι τα ρουσφέτια τα ζητάμε εμείς, η απάντηση είναι σαφέστατη: Δεν τα ζητάμε εμείς... Τα ρουσφέτια είναι εφεύρεση του σάπιου και ανίκανου να παράγει πολιτικού συστήματος. Εφευρέθηκαν ως δέλεαρ και λειτούργησαν ως δυναμίτης στις κοινωνίες.
Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που είναι πελάτες των κομματόσκυλων. Επιπλέον γνωρίζουμε πως η ανέχεια που σήμερα όλοι βιώνουμε (άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο) είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση που την βιώνει όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της χώρας.
Επίσης, ξέρουμε πολύ καλά πως υπάρχουν ανεπτυγμένες σχέσεις αίματος (συγγένειες αντιπάλων πολιτικών) και χρήματος (αναθέσεις έργων κ.λ.π.) μεταξύ των τοπικών μαφιών που λυμαίνονται δεκαετίες τους δήμους και δυστυχώς δημιουργούνται τώρα επιπρόσθετες συνθήκες ενίσχυσής τους!!!

Το τραγικό (και αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει) είναι πως αυτές οι συνθήκες (αλλαγή σχετικού νόμου) δημιουργούνται τη στιγμή της κατάρρευσης του υπάρχοντος σαθρού, διεφθαρμένου και στρεβλού πολιτικού συστήματος τους, ώστε να λειτουργήσουν την επόμενη ημέρα ως υποστυλώματα διατήρησης των πλήρως αποτυχημένων κομμάτων στις κρίσιμες επερχόμενες εθνικές εκλογές (όποτε και αν γίνουν αυτές).

Η ΝΔ ψηφίσθηκε ως κόμμα και έγινε η κυβέρνηση Σαμαρά για την υλοποίηση συγκεκριμένων θέσεων και στόχων.
Τίποτε από τα περίφημα Ζάππεια δεν πραγματοποιήθηκε.
Τίποτε από όσα δεσμεύθηκε δεν τήρησε.
Για την ακρίβεια, έκανε ως κυβέρνηση τα αντίθετα από όσα υποσχόταν…
Λίγη σεμνότητα και σοβαρότητα με την δέουσα απόσταση από θέματα που αφορούν εκλογικές διαδικασίες δεν θα έβλαπτε.
Όχι τίποτε άλλο, αλλά είναι εξόφθαλμη παρέμβαση που γίνεται για να εξυπηρετήσει και ΠΑΛΙ τα κόμματα και όχι για να ικανοποιήσει πραγματικές ανάγκες της περιφέρειας…

Κάποιοι ίσως να ισχυριστούν πως με την ίδια – υπάρχουσα διαδικασίας εκλογής αυτοδιοικητικών, θα βγούνε νέα λαμόγια… Αν και υπάρχει σαφής αδυναμία αντίληψης του σκεπτικού αυτού, ίσως θα πρέπει να θυμίσουμε κάτι που προφανώς λόγω ταχύτητας ξεχνάνε αυτοί που θέλουν όλους τους Έλληνες λαμόνια..
Πότε αλλάζει μία κυβέρνηση έναν εκλογικό νόμο;
Μόνο όταν διαπιστώνει πως ο υφιστάμενος νόμος δεν την καλύπτει. Μόνο τότε...
Άρα, και με δεδομένο το ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο - διαδικασίες εκλογής- στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι στην πραγματικότητα μία στυγνή ομολογία ότι έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, την οποία σκοπεύει να την ξεπεράσει φτιάχνοντας κάτι νέο (και με την ανάλογη δημοκρατική βιτρίνα φυσικά) που θα την διασώσει.
Τώρα, σχετικά με τα υφιστάμενα αυτοδιοικητικά λαμόγια, τα οποία αναδείχθηκαν και προστατεύονται από την μέχρι σήμερα υπάρχουσα κομματική ομπρέλα, δοθείσης της ευκαιρίας με την αλλαγή του νόμου, θα απεκδυθούν την βάσανο εκπροσώπησης κάποιου κόμματος που έχει δυσαρεστήσει (έως και εξοργίσει) τους πολίτες και θα δηλώνουν περιχαρείς πως είναι ανεξάρτητοι, αλλά σαν άνθρωποι νιώθουν τα προβλήματα και θα βοηθήσουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (και μικράς διαρκείας) κάποιους συμπολίτες τους. Άστο, το έργο είναι γνωστό.

Ο παλαιοκομματισμός λοιπόν, είναι εδώ, ενωμένος και δυνατός μάλιστα και σκοπεύει να αναδυθεί μέσα από τις στάχτες και την καταστροφή που ο ίδιος δημιούργησε.
Για να το πω πιό απλά, στο μπούγιο σκοπεύουν να κρυφτούν και να καρπωθούν την εξουσία (λεία) που προσδοκούν. Όπως ακριβώς κάνουν και οι λύκοι... Και είτε θέλουμε να το καταλάβουμε, είτε όχι, με λύκους που λυμαίνονται τους Δήμους -και κατ' επέκταση τη χώρα- έχουμε να κάνουμε.
Αν δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, τότε ας τους αφήσουμε να μπούνε στο μαντρί να κάνουν τα γνωστά τους κόλπα.

Είναι ιερό καθήκον των πολιτών αυτής της χώρας, να απομακρύνουν τους ολετήρες και να τοποθετήσουν νέους ανθρώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση και να μην τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν εκβιαστικούς μηχανισμούς υπέρ της τροϊκανής κυβέρνησης και κατά των προσωπικών συμφερόντων ενός εκάστου των πολιτών, του τόπου τους, της πατρίδας τους.
Προσωπικά, δεν προτίθεμαι να μην φωνάξω και να μην διαμαρτυρηθώ, να μην εμποδίσω την μεθόδευση της νεκρανάστασής τους και μάλιστα με τον μανδύα της... δημοκρατίας.
Θα είμαι απέναντί τους και θα το... νιώσουν.

Κωνσταντίνος
Posted: 02 Jul 2013 01:10 PM PDT
Άγνωστο αν οι υπόλοιποι τρεις που είχαν διαφύγει ενεπλάκησαν στη ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς- Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ταυτότητα των νεκρών 
 
Ενημέρωση: 22:01

Νεκροί έπεσαν σύμφωνα με πληροφορίες δύο εκ των δραπετών από τις φυλακές Τρικάλων μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας.Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η ταυτότητα των νεκρών.

Στην περιοχή αυτή είχαν επικεντρώσει οι αστυνομικοί από νωρίτερα σήμερα τις έρευνες τους για τον εντοπισμό των πέντε συνολικά δραπετών.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν στην ανταλλαγή πυρών έλαβαν μέρος και οι υπόλοιποι τρεις δραπέτες, η τύχη των οποίων, επίσης, παραμένει άγνωστη.

Ο συναγερμός στην ΕΛΑΣ είχε σημάνει από τα ξημερώματα όταν μια θερμική κάμερα ανίχνευσε κινήσεις τεσσάρων «αντικειμένων» στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας.

Το ενδεχόμενο να έχουν εντοπιστεί κάποιοι από τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων ήταν ορατό, γι' αυτό και ξεκίνησε μια ευρεία επιχείρηση των δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο με αποκλεισμό δύο ζωνών και «χτένισμα» σπιθαμή προς σπιθαμή της περιοχής.

Θρίλερ με τους δραπέτες των Τρικάλων


Τους έχασαν μέσα από τα χέρια τους
Ενημέρωση: 19:29

Δεν έχει τέλος το θρίλερ με τους επικίνδυνους κακοποιούς, που παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις - που έχουν κάνει... "φρούριο" ολόκληρη την περιοχή- καταφέρνουν συνεχώς να ξεφεύγουν, την τελευταία στιγμή!

Η πληροφορία ότι εντοπίστηκαν τέσσερις από τους δραπέτες, με θερμική κάμερα, σήμανε συναγερμό το πρωί, στην ορεινή περιοχή μεταξύ Ευρυτανίας και Ακαρνανίας.

Οι έρευνες των αστυνομικών, επικεντρώθηκαν στην περιοχή, με την ελπίδα να πιάσουν επιτέλους, τους επικίνδυνους κακοποιούς, που για μεγάλο διάστημα κυκλοφορούν ελεύθεροι, μπαίνοντας μάλιστα σε σπίτια της περιοχής, για να εξασφαλίσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Λίγες ώρα μετά, κυκλοφόρησε η πλησροφορία ότι... οι δραπέτες κατάφεραν και πάλι να ξεφύγουν από τον αστυνομικο κλοιό!

Οι αστυνομικοί θεωρούν ζήτημα τιμής να βρουν τους κακοποιούς, που ευθύνονται για το θάνατο του συναδέλφου τους στο Δίστομο αλλά και της Κατερίνας στα Ίσθμια.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν πληροφορίες ότι στις έρευνες για τον εντοπισμό τους, συμμετέχουν και κομάντος του στρατού. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι έρευνες δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Posted: 02 Jul 2013 10:58 AM PDT
Οι Βραζιλιάνοι ξεσηκώθηκαν απαίτησαν συνταγματικές αλλαγές και εξανάγκασαν την Πρόεδρο της Βραζιλίας να παραχωρήσει υπέρ του λαού μεγάλες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, Οι Αιγύπτιοι ξεσηκώθηκαν, έδιωξαν τον Μουμπάρακ και μόλις ένα χρόνο μετά την πανηγυρική του εκλογή του Μόρσι ξεσηκώθηκαν και πάλι ζητώντας την παραίτησή του, προστατεύοντας τη χώρα από την μετατροπή της σε ισλαμικό καθεστώς. Οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι απέναντι σε έναν πανίσχυρο Ερντογάν απαιτώντας να μην διολισθήσει η χώρα σε ισλαμικό θεοκρατικό καθεστώς.

Εμείς οι Έλληνες, παρότι έχουμε απολέσει την Εθνική μας Κυριαρχία, παρότι απωλέσαμε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, παρότι χρεοκοπήσαμε, παρότι είμαστε υπό κατοχή, παρότι ισχύει Δίκαιο και δικαστικές αποφάσεις δυνάμεων κατοχής και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην εθνική και ατομική εξαθλίωση, εντούτοις δεν ξεσηκωνόμαστε απέναντι σε μια τρεμάμενη κυβέρνηση μειοψηφίας των Σαμαρά – Βενιζέλου. Γιατί; Υπάρχει άραγε λογική εξήγηση;

Μελετώντας τις πιο πάνω λαϊκές εξεγέρσεις των άλλων λαών, παρατηρούμε ότι σε όλες αυτές τι περιπτώσεις υπάρχει συγκεκριμένο διαμορφωμένο λαϊκό αίτημα, ικανό να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους και πολλοί να χάσουν ακόμα και τις ζωές τους.

Αντίθετα σε μας, η απουσία συγκεκριμένου λαϊκού αιτήματος σε συνδυασμό με τη βολική συντήρηση των δημοσίων χρεών μας από την τρόϊκα, μας έχει αδρανοποιήσει και μας έχει φέρει στη σημερινή κατάσταση. Βοηθούσης φυσικά και της διαλυτικής προπαγάνδας από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Επομένως, αυτός εδώ ο λαός θα ξεσηκωθεί από τη στιγμή που θα διαμορφωθεί συγκεκριμένο επιτακτικό λαϊκό αίτημα ικανό να βγάλει το λαό στους δρόμους. Μέχρι τότε, απλά θα «βράζουμε» μέσα μας, χάνοντας στο μεταξύ εισοδήματα και περιουσίες υπέρ των επιτήδειων της αρπαχτής.

Posted: 02 Jul 2013 10:45 AM PDT

Ο στρατός έδωσε διορία 48 ωρών στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να βρουν συμβιβαστική λύση. Οι αντοχές των διαδηλωτών, το πρόγραμμα του κινήματος Tamarod και η απροθυμία του στρατού να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
Επωφελούμενο της χαμηλής δημοτικότητας του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το κίνημα Tamarod –ο οργανωτής των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στην Αίγυπτο- έχει δείξει ότι είναι ένα διαδεδομένο, δημοφιλές "φαινόμενο" ικανό να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες, ή ακόμα και εκατομμύρια, Αιγύπτιους για να διαμαρτυρηθούν κατά του σημερινού καθεστώτος.

Το τελεσίγραφο του αιγυπτιακού στρατού που απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταλήξουν σε συμβιβασμό εντός 48 ωρών, δείχνει ότι ο ισχυρότερος θεσμός της χώρας δεν έχει περιορισμούς. Και οι ετερόκλιτες πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου, που βρίσκονται εγκλωβισμένες μεταξύ της ανάγκης αντίδρασης στις μαζικές διαμαρτυρίες και της απροθυμίας τους να κυβερνήσουν άμεσα τη χώρα, πρέπει τώρα να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία μεταξύ τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να τους επιβληθεί λύση από τον στρατό.

Το θέμα πλέον γίνεται ζήτημα αντοχής. Όταν διαδηλώσεις παρόμοιου μεγέθους έγιναν στην Αίγυπτο το 2011, χρειάστηκε να περάσουν 18 ημέρες προτού ο στρατός να καθαιρέσει τον τότε πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Το αν το Tamarod μπορεί να διατηρήσει την δυναμική του κινήματος των τωρινών διαδηλώσεων, μένει να φανεί.

Οι επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν δοκιμασία για την αντοχή και των δυο πλευρών. Εάν το Tamarod πετύχει να αναγκάσει τον στρατό να κινηθεί, θα είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πτώση του Μόρσι δεν συνιστά από μόνη της μια επανάσταση, ιδιαίτερα εάν δεν εκδιωχθεί τελείως από την εξουσία η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο στρατός παραμένει η απώτατη πηγή ισχύος στη χώρα: ήταν πίσω από την καθαίρεση του Μουμπάρακ το 2011 και το Tamarod, παρά την δημοφιλία του, δεν έχει δείξει ότι επιθυμεί ή ότι είναι ικανό να αντικρούσει αυτήν την πραγματικότητα.

Οι γενικευμένες διαδηλώσεις και η πολιτική αναταραχή που οργανώθηκαν αρχικά από το Tamarod συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα την 1η Ιουλίου στην Αίγυπτο. Ο στρατός έδωσε τελεσίγραφο 48 ωρών ώστε «να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του λαού» και δήλωσε πως θα επιβληθεί εθνικός χάρτης για τα πολιτικά κόμματα στην περίπτωση που δεν το πράξουν.

Στην ανακοίνωση δίνεται έμφαση στον ρόλο του στρατού στην διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές αναφορικά με το μέγεθος των διαδηλώσεων, όμως σχεδόν όλες οι πηγές συμφωνούν πως είναι εξαιρετικά μεγάλες, και πιθανότατα υπερβαίνουν τον αριθμό των ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους το 2011 και οδήγησαν σε ανατροπή του Μουμπάρακ.

Το Asharq Al-Awsat ανέφερε ότι διαδήλωσαν «εκατοντάδες χιλιάδες», ενώ το AP και άλλα δυτικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για "εκατομμύρια διαδηλωτές".

Σύμφωνα με αναφορές, πηγή του αιγυπτιακού στρατού δήλωσε στο Reuters ότι σε όλη τη χώρα, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Το κίνημα Tamarod ισχυρίζεται ότι 22 εκατομμύρια Αιγύπτιοι έχουν υπογράψει το αίτημα που ζητά την απομάκρυνση του Μόρσι, αν και η εξέταση της διαδικασίας υπογραφής καθιστά τον αριθμό αυτό εξαιρετικά ύποπτο. Δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους διαδηλωτές, τέσσερις υπουργοί της Αιγυπτιακής κυβέρνησης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αν και όπως αναφέρεται, ο Μόρσι δεν τις έκανε δεκτές. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν αναφορές για δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτών του Μόρσι που βγήκαν στους δρόμους για να στηρίξουν την νυν κυβέρνηση.

Αυτοί οι υποστηρικτές του Μόρσι έχουν στοχοποιηθεί από τους άλλους διαδηλωτές, και οι περισσότερες από τις περιορισμένες βιαιοπραγίες που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα, σχετίζονται με συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της κυβέρνησης. Συνολικά, το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 700 έχουν τραυματιστεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, στις 30 Ιουνίου. Το πιο σημαντικό, την 1η Ιουλίου, εκατοντάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το αρχηγείο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην περιοχή Μοκατάμ του Καΐρου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το Al-Ahram.

Τα εθνικά κεντρικά γραφεία είναι ένα από τα πολλά γραφεία που σχετίζονται με την Αδελφότητα των Μουσουλμάνων τα οποία δέχθηκαν επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τους New York Times, οι αρχές ασφαλείας της Αιγύπτου βρίσκονταν κοντά στην περιοχή όταν έγινε η επίθεση, όμως δεν έκαναν τίποτα για να την σταματήσουν, ακόμα και όταν έφθασαν οι ενισχύσεις, κάτι που τονίζει το γεγονός ότι η αστυνομία και οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας έχουν θέματα με την κυβέρνηση Μόρσι.

Τα σχέδια του Tamarod
Είναι σημαντικό να έχουμε υπ' όψιν ότι το ίδιο το Tamarod δεν είναι πολιτικό κόμμα. Είναι μια ομάδα-ομπρέλα που ενώνει διάφορους πολέμιους του καθεστώτος και δεν έχει άλλο σχέδιο πέραν από την απομάκρυνση του Μόρσι. Αυτό περιπλέκει την κατάσταση τόσο για την αντιπολίτευση όσο και για τον στρατό. Καθώς δεν διαθέτει την εσωτερική συνοχή και την δομή της ηγεσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το Tamarod είναι απίθανο να συμφωνήσει στο εσωτερικό του για ένα συγκεκριμένο σχέδιο, πόσω μάλλον με το κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης του Μόρσι, εντός της προθεσμίας των 48 ωρών.

Από την αρχή, ο στόχος των διαδηλωτών ήταν να αναγκάσουν τον Αιγυπτιακό στρατό να παρέμβει, όπως έκανε και το 2011, και να απομακρύνει τον Μόρσι από την εξουσία. Όμως, ακόμα και εάν το Tamarod πετύχει και ο στρατός αναλάβει την εξουσία της χώρας για μια ενδιάμεση περίοδο, η εκλογική στήριξη για το κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερη απ' όσο για οποιοδήποτε από τα κόμματα της κοσμικής αντιπολίτευσης. Θα είναι σημαντικό τότε να δοθεί προσοχή όχι μόνο στην αντοχή των διαδηλώσεων, αλλά και στο αν η Αιγυπτιακή αντιπολίτευση θα μπορέσει να συνασπιστεί για οτιδήποτε περισσότερο από την απομάκρυνση του Μόρσι.
Οι οργανωτές που σχετίζονται με το Tamarod δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Ιουνίου ότι έχουν ιδρύσει πολιτική ομάδα που ονομάζεται «Το Μέτωπο της 30ης Ιουνίου» (June 30 front). Μένει να φανεί εάν αυτό το κίνημα θα αποκτήσει δυναμική και εάν θα είναι ικανό να μεταφράσει την γενικευμένη, ετερογενή αναταραχή σε μια επικεντρωμένη πολιτική δύναμη, που θα ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του στρατού.

Η θέση του Στρατού
Είναι κοινό μυστικό ότι ο Αιγυπτιακός στρατός δεν θέλει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. H συνεργασία του με την Μουσουλμανική Αδελφότητα στηρίζεται στο γεγονός ότι, παρά την χαμηλή της δημοφιλία, η Αδελφότητα παραμένει η πιο οργανωμένη και συνεκτική ομάδα στην κοσμική κοινωνία. Ο στρατός ελπίζει ότι οι διαδηλωτές θα γυρίσουν σπίτια τους, ή ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος πολιτικός συμβιβασμός στα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα εκπληρώνει το αίτημα του Tamarod για πολιτική αλλαγή. Όμως ο στρατός μπορεί δεν μπορεί να περιμένει για πολύ, προτού αναγκαστεί να παρέμβει. Μια από τις καθοριστικές στιγμές των διαδηλώσεων της 30ης Ιουνίου ήταν όταν ο στρατός έστειλε τέσσερα ελικόπτερα πάνω από την πλατεία Ταχρίρ τα οποία πέταξαν Αιγυπτιακές σημαίες.

Για τώρα, όμως, αυτό που γίνεται είναι μια αναμέτρηση. Το πρελούδιο μόλις τελείωσε , και το μέγεθος και η διάρκεια των διαδηλώσεων, η πιθανότητα βιαιοπραγιών και η ικανότητα της αντιπολίτευσης να οργανωθεί, θα αποτελέσουν παράγοντες-κλειδιά που θα πρέπει να εξεταστούν, καθώς θα δοκιμάζεται η αντοχή της λαϊκής δυσαρέσκειας προς τον Μόρσι. Αν οι διαδηλωτές προκαλέσουν τον στρατό να απομακρύνει τον Μόρσι, αυτό θα καταλήξει σε μια ανακεφαλαίωση του 2011, με τον στρατό να τίθεται επικεφαλής και την Αίγυπτο να μπαίνει σε ένα ακόμα βαθύτερο πολιτικό αδιέξοδο. Για τώρα όμως, ο Μόρσι βρίσκεται –σύμφωνα με αναφορές- υπό την προστασία της Δημοκρατικής Φρουράς του στρατού και έχει διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.
Παρά τα πλήθη, ουσιαστικά δεν έχουν γίνει και πολλά ακόμα στην Αίγυπτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν, αλλά απλά δεν έχουν γίνει ακόμα.

Διάλυση κοινοβουλίου εξετάζει ο στρατός
Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου θα προχωρήσουν στην προσωρινή παύση του συντάγματος και θα διαλύσουν το κοινοβούλιο, με βάση τον "οδικό χάρτη" που έχουν υποσχεθεί να εφαρμόσουν σε περίπτωση που ο πρόεδρος Μοχαμάντ Μόρσι και η αντιπολίτευση αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία ως την Τετάρτη, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές στο Reuters. 
Οι πηγές ανέφεραν ότι το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων εξετάζει ακόμα τις λεπτομέρειες του σχεδίου και είναι πιθανό να υπάρξουν τροποποιήσεις, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μόρσι φέρεται να έγινε αποδέκτης τελεσίγραφου στο οποίο του ανακοινώνεται πως ο στρατός θα περιμένει ακόμη 24 ώρες πριν καταργήσει τη Βουλή και ξεκινήσει διαδικασίες εκλογών...

Πηγή Euro2day
Posted: 02 Jul 2013 10:28 AM PDT
Το 2008 η Ισλανδία πτώχευσε. Το χρέος της το 2007, ένα χρόνο πριν τιναχτεί η στον αέρα η οικονομία της, ήταν 900% του ΑΕΠ! Ως φυσιολογική συνέχεια ακολούθησε οικονομική κρίση το 2008 με αποτέλεσμα οι τρεις τράπεζές της να πτωχεύσουν και το νόμισμά της να χάσει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ!

2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και δρομολογούνται πρόωρες εκλογές που προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 000.000 ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο…

2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα για την πληρωμή ή όχι του «χρέους» και σαρώνει το ΟΧΙ με 93%των ψήφων!

H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών.

Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.

Το σώμα αρχίζει την «εργασία» του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ" όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Τα αποτελέσματα θα πρέπει να επικυρωθούν από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές και η ζωή… συνεχίζεται…

Οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντας το βάρος χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται τα στοιχεία έκθεσης της Ισλανδικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Icelandic Financial Services Association). Ωστόσο το 75% έπρεπε να πληρώσει τα δάνεια στο ακέραιο.

Η ανεργία αναμένεται το 2013 να κινηθεί κάτω από το 5% και η ανάπτυξη στο +2,4%.

Τα όπλα της Ισλανδίας μετά την έξοδο του ΔΝΤ, ήταν η αλιεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λίγες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Η καταστροφολογία του ΔΝΤ και Ε.Ε. ότι αν δεν ακολουθείτο το πρόγραμμά τους η χώρα θα γίνονταν Κούβα, δεν έπεισε τους πολίτες οι οποίοι τελικά δικαιώθηκαν.

Αντίθετα στην Ελλάδα φαίνεται η καταστροφολογία των φιλομνημονιακών «μπουμπούκων και μπουμπουκιών πολιτικών βρήκε πρόσφορο έδαφος σε βολεμένους και ανόητους.

Ωστόσο το ΔΝΤ και οι λοιποί συγγενείς και τραπεζίτες θορυβήθηκαν από την αντίδραση και την δικαίωση εκ του αποτελέσματος των Ισλανδών οι οποίοι έλαβαν δραστικές αποφάσεις οι οποίες έγιναν γνωστές εκ του αποτελέσματος.

Η είδηση για το δημοψήφισμα και την απόφαση αποπομπής του ΔΝΤ από την Ισλανδία, αλλά και όλα τα οποία πέτυχε σε τρία χρόνια…αποσιωπήθηκαν! Δεν μάθαμε αν συμφωνήθηκε αντάλλαγμα, αλλά τουλάχιστον για την Ελλάδα γνωρίζουμε ότι:
  • μείωσαν το ειδικό τέλος επί των εσόδων το οποίο είχε ψηφιστεί να καταβάλουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ για την παραχώρηση συχνότητας από 2% σε 0.1%!!!. και
  • ενώ είχε ψηφιστεί να ξεκινήσει η καταβολή του εδώ και δύο χρόνια, με την σύμφωνη γνώμη της Τρόϊκας (!) θα ξεκινήσει από το 2014. (Συγκρίνατε την «μεγαλοθυμία» της Τρόϊκα για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με την ακαμψία της για άμεσες απολύσεις εργαζομένων.
Στηρίχθηκαν διά λόγων και έργων μνημονιακές Κυβερνήσεις με πολιτικό προσωπικό το οποίο «εμπρός στους Τροϊκανούς να στέκεται στα τέσσερα» (όπως κατήγγειλε ο πρώην Βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος, ότι ελέχθη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.)

Οι βουλευτές και λοιποί κρατικοί λειτουργοί, διατηρούν υψηλές απολαβές και προκλητικά προνόμια, με την Τρόϊκα να τα ανέχεται…συνομωτικά!!!

Τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια (από το 2009) περίεργες κυβερνητικές αποφάσεις δημιούργησαν αναταραχή και προκάλεσαν έντονες κινητοποιήσεις με σοβαρότατες δυσμενείς επιπτώσεις στον Τουρισμό ο οποίος αποτελεί την ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας.

Η δήθεν αναδιάρθρωση έχει καταστρέψει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του Δημόσιου Τομέα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισπραχθεί δημόσιο χρήμα.

Η εφαρμοζόμενη Τροϊκανική οικονομική και εργασιακή πολιτική έχει προκαλέσει ασφυξία στην αγορά και στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία οδηγούν σε διαρκή ανατροφοδότηση της ύφεσης.

Τα δήθεν επιδοματικά μέτρα ανακούφισης για τα χαμηλά εισοδήματα και οι δήθεν ρυθμίσεις με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί π.χ. στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφορούν λιγότερο από το 5% των δικαιούχων και των οφειλετών.

Ένας άλλος πυλώνας της Ελληνικής Οικονομίας που είναι η Αγροτική Παραγωγή (γεωργία και κτηνοτροφία) έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντί ανακοινωθούν μέτρα ανάπτυξης, ζητούν να «ξηλωθούν» 70.000 στρέμματα αμπέλια λόγω ΚΑΠ και του προγράμματος « Ήλιος» το οποίο ανασύρθηκε στην επιφάνεια. Αντίστοιχοι περιορισμοί υπάρχουν για το λάδι, τον καπνό, το στάρι, το βαμβάκι κ.α.

Μάλιστα επειδή το θέμα της Ισλανδίας άρχισε να «ακούγεται» (στην Ελλάδα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε από την εκπομπή « Έρευνα» το ΔΝΤ έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για δήθεν επικείμενο πρόβλημα από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες. Ισχυρισμός ο οποίος καταρρίπτεται από τα δημοσιονομικά μεγέθη και δείκτες της Ισλανδίας, εκτός αν ετοιμάζουν νέα επίθεση των Διεθνών Τραπεζιτών εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας. Αλλά και αυτό είναι δύσκολο.

Εν κατακλείδι, για να μην υπάρξει άλλη Ισλανδία έχουν βυθίσει την Ελληνική οικονομία και ανάπτυξη στην ανυπαρξία, το κράτος μεθοδευμένα δεν εισπράττει, το πολιτικό προσωπικό αντιμετωπίζεται με σκανδαλώδη ευμένεια όπως συνέβαινε και με τις κατοχικές Κυβερνήσεις και η χώρα βυθίζεται στο χρέος. Παράλληλα, αυξάνονται οι αυτοκτονίες, μειώνονται οι γεννήσεις, το επιστημονικό προσωπικό ξενιτεύεται, ενώ με την κυοφορούμενη έναρξη των πλειστηριασμών ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών ακινήτων θα περάσουν στα χέρια αλλοδαπών αρπακτικών.

'Όλα τα παραπάνω με την ανοχή αν όχι με πρωτοβουλίες των «Ελληνικών» Κυβερνήσεων οι οποίες με το πρόσχημα ότι σώζουν την Ελλάδα ενεργούν αντίθετα από την επιθυμία των ψηφοφόρων που τους εξέλεξαν, θεωρώντας τους συλλήβδην ηλίθιους, επιτιθέμενοι εναντίον τους οικονομικά, σωματικά, ψυχολογικά και πολιτιστικά, ώστε να θεωρούνται πλέον από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ως εχθροί της χώρας και του Έθνους.

Προφανώς το γνωρίζουν, ευρισκόμενοι στα τέσσερα ετοιμάζουν νέα ξαφνική «σοκαριστική» επίθεση με νέα μέτρα, αναμένουν αντιδράσεις, γι΄αυτό έφραξαν τον «ναό της Δημοκρατίας», την Βουλή, με μόνιμα κάγκελα.

Βεβαίως γεννάται το ερώτημα: αυτό που ήταν εύκολο να γίνει το 2010, δηλαδή να μην «μπούμε» στο μνημόνιο και να επιλέξουμε λύση τύπου Ισλανδίας, είναι εύκολο να διώξουμε την Τρόϊκα, με κατεστραμμένη την οικονομία;

Η δική μου απάντηση είναι ναι!

Και η απάντησή μου αυτή τεκμαίρεται από το γεγονός ότι οι Τροϊκανοί και λοιποί εντός και εκτός Ελλάδος συγγενείς, ζητούν νέα μέτρα, μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη ύφεση, έτσι ώστε να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι για να ληστέψουν ανενόχλητοι, την δημόσια και ιδιωτική περιουσία, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και να αποκτήσουν φθηνό χώρο διακοπών.

Εμπόδιό τους είναι οι λίγοι νηφάλιοι Έλληνες που δεν επηρεάζονται από την καταστροφολογία και μπορούν να διακρίνουν τον εχθρό κάτω από την μάσκα του «σωτήρα».

Και να σκεφθείτε ότι δεν είμαι αριστερός! (ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος)
Είμαι νηφάλιος!
Posted: 02 Jul 2013 09:58 AM PDT
Guardian: Τό 2009 μέ κυβερνητική ἐντολή παρακολουθοῦνταν τηλέφωνα καί ὑπολογιστές τῶν ξένων πολιτικῶν τοῦ G20 στό Λονδῖνο.
Γιά τό πρόσφατο G8 στή Βόρεια Ἰρλανδία (17-18/6) θά μάθουμε καί θά πέσουμε ἀπ' τά σύννεφα τό 2017.
Ὥς τότε κάνουμε τούς ἀνίδεους.

***

Γαλλία, Γερμανία, Ὁλλανδία, Ἰταλία, Βρετανία, Ἰσπανία κατηγοροῦν τή Google γιά συστηματική παραβίαση προσωπικῶν δεδομένων.
Στήν Ἑλλάδα σιωπή. Ἤ δέν ἔχουμε κάτι ἄξιο φακελώματος ἤ ἡ Google λειτουργεῖ νομότυπα γιατί τρέμει τίς ἄτεγκτες ἑλληνικές Ἀρχές.

***

Στόν Λίβανο προσπαθοῦν νά μεταδώσουν τή φωτιά τῆς Συρίας, μέ τήν Χεζμπολά στό μάτι. Ἐλπίζω νά τούς τό βγάλει ὁ μέγας Νασράλα.

***

Ὁ Justin Welby, μέ γερμανοεβραῖο παππού καί πατέρα γνωστό τοῦ Κέννεντυ κι ἀρραβωνιαστικό τῆς Βανέσα Ρεντγκρέηβ, τί δουλειά κάνει;
Εἶναι ὁ νέος ...ἀρχιεπίσκοπος τοῦ Καντέρμπουρυ, ἐπικεφαλῆς τῶν 80 ἑκ. Ἀγγλικανῶν!
Ἀπό τό καλό στό καλύτερο οἱ χριστιανικές ἡγεσίες.

***

4η σύληση τοῦ Ἁγίου Γεωργίου στή Μοσχόπολη Κορυτσᾶς!
Δηλαδή ἡ ΕΕ ἀναστήλωσε τό 400 ἐτῶν μνημεῖο γιά νά τό λεηλατοῦν τ' Ἀλβανά;

***

Λένε πώς ὁ Σαμαρᾶς ἔψαξε γιά ὑπουργοποίηση καί τούς Μ. Κουτσόγιωργα - Ε. Γιαννόπουλο ἀλλά μετά θυμήθηκε πώς πέθαναν.

***

Οἱ συνοριοφύλακες ἀπ' τήν Κόνιτσα ἔφυγαν, ἡ Ἀστυνομία στεγνή ἀπό βενζίνη, θά κλείσουν καί τό 583 Τ.Π.!
Μπᾶτε Ἀλβανοί ἀλέστε (μας).

***

Ντόρος γιά κοντέινερ μέ σκουπίδια τῆς Μυκόνου πού πῆγαν Ἀθήνα.
Τόσα χρόνια πού ἡ Ἀθήνα στέλνει τά ἀνθρώπινα σκουπίδια της στό νησί;

***

«Ἀσυμβίβαστη μέ τόν ὀρθόδοξο βίο» χαρακτήρισε τήν γιόγκα, ὡς ἰνδουϊστική πρακτική, ὁ Μητροπολίτης Χίου Μάρκος.
Λογικό, φυσικά.
Τί γράψαν ὅμως οἱ χριστιανοφοβικοί ρουφιάνοι τῶν ΜΜΕ;
Πώς ἀπαγόρεψε τήν ἐξάσκηση γιόγκας στό νησί!
Ἐνῶ αὐτοί τοῦ ἀπαγορεύουν νά μιλᾶ!

***

Kαταδίκη συνταξιούχου χειρουργοῦ τοῦ ΕΣΥ στήν Κομοτηνή: 44 μῆνες γιά ἰατρικό λάθος πού «κόστισε τή ζωή» 27χρονου.
Δικαιοσύνη;
Μπορεί. Πάντως το ότι κατέθεσε εναντίον του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ, δείχνει και άλλη πιθανή, ενδοϊατρική διάσταση.

***

Μέ ἐπιτυχία διοργανώθηκαν καί τά 12α Παρχάρια στή Νυμφαία Ροδόπης καί μπράβο στόν διοργανωτή σύλλογο «Τραπεζούντα».

***

Ἡ τροϊκανή λαίλαπα συνεχίζει νά ἐρημώνει τή Θράκη.
Σειρά γιά ξήλωμα πῆραν τά ΕΛ.ΤΑ. σέ Καστανιές καί Νέα Βύσσα!

***

Εὐριπίδης τέλος καί ἡ Ροδόπη μετά ἀπό 9 χρόνια μένει χωρίς ὑπουργό!
Πάντως γιά κεῖνον καλύτερα πού ἔμεινε ἔξω ἀπό τέτοια Κυβέρνηση.

***

Τοὐλάχιστον θά πάρει ἁρμοδιότητα τή Θράκη στό ΥΠΕΞ ὁ Γεροντόπουλος;
Μέσα στήν καταστροφή κάτι μπορεῖ νά εἶναι κι αὐτό.

***

Ἐπιστροφή Μανιάτη στήν Κυβέρνηση πού ἡ ὄζουσα διαπλοκῆς στάση του «ἔθαψε» τόν θρακικό ζεόλιθο.
Θά ἔχουμε τόν νοῦ μας.

***

«Μιλλέτ» τέλος!
Ἡ φανατικότερη τουρκοφυλλάδα ἔκλεισε κι οὔτε ἡ ἱστοσελίδα της ἐνημερώνεται.
Δέν ξέρουμε τήν αἰτία μά τό χαρήκαμε.

***

Τό DEB (εθνικιστικό τουρκικό κόμμα, βλ. Γκρίζοι Λύκοι) ἐντάχθηκε στή FUEN (μειονοτικά κόμματα τῆς ΕΕ) ὅπου ἀντιπρόεδρος ἐξελέγη ὁ Χαμπίπογλου τῆς ΑBTTF.
Στά τέτοια σας;
ΟΚ...

Πηγή Αντιφωνητής
Posted: 02 Jul 2013 09:32 AM PDT
 Εδώ και περίπου ένα χρόνο, η Ευρωζώνη και τα όργανά της το παίζουν καθυστερήσεις, όχι ότι δεν το έκαναν και προηγουμένως, (όλοι θυμόμαστε το περίφημο «τενεκεδάκι», που μόλις και με τα βίας ρόλαρε μπροστά, από σύνοδο σε σύνοδο κορυφής), αλλά αυτή τη φορά το «τενεκεδάκι» αντί για μπροστά, ρολάρει προς τα πίσω αψηφώντας το μόνο σταθερό σ' αυτό τον κόσμο, το Νόμο της Βαρύτητας.

Ο λόγος είναι οι Γερμανικές εκλογές, και η διατήρηση της ηρεμίας των αποχαυνωμένων γερμανών ψηφοφόρων, ώστε να ξαναψηφίσουν Μέρκελ.

-Θα προχωρήσει η τραπεζική ένωση;
-Ναι, όχι όμως τώρα, αλλά μετά τις Γερμανικές εκλογές.

-Θα κουρευτεί το ελληνικό χρέος;
-Δεν ήρθε ακόμα η ώρα. Θα δούμε μετά τις Γερμανικές εκλογές.

-Πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη;
-Θα δούμε, μετά τον Σεπτέμβριο, όταν με το καλό θα έχουν τελειώσει οι Γερμανικές εκλογές.

Ενώ είναι φανερό, και εκ πρώτης όψεως λογικό, η στοργική μητέρα Μέρκελ να καθυστερεί τη λήψη άμεσων αποφάσεων που θα δυσαρεστήσουν το πιστό της ποίμνιο, αποφάσεις που ουσιαστικά συνεπάγονται την εις βάρος του φορολογική αφαίμαξη, προς όφελος των ανάξιων να βοηθηθούν Νοτίων, εν τούτοις ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το κατά πόσον οι Γερμανοί πείθονται από τις προσπάθειες της γερμανικής ηγεσίας να δημιουργήσει κλίμα τεχνητού εφησυχασμού.

Αν η Γερμανία ήταν μια αποκλεισμένη χώρα αυτό θα μπορούσε να ισχύει. Αλλά επειδή δεν είναι και επειδή ο αχός από τον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με το τι πρόκειται να διαμειφθεί μετά τις εκλογές φτάνει αμείωτος και προς τα μέσα, δυο τινά μπορούν να συμβαίνουν: είτε η Καγκελάριος είναι «μανούλα» στις γητειές ώστε να αποκοιμίζει ολόκληρη τη χώρα της, είτε οι Γερμανοί είναι επιρρεπείς στην αποχαύνωση και το παραμύθι.

Επειδή, δυσκολεύομαι να πιστέψω, είτε το ένα, είτε το άλλο, αναρωτιέμαι, προς τι όλη αυτή η φαρσοκωμωδία στην οποία προφανώς συμπράττουν στον ίδιο βαθμό, τόσο οι θύτες όσο και τα προς εξαπάτηση θύματα.

Δυστυχώς, η πολιτική περισσότερο από ποτέ στηρίζεται εν γνώσει της στην τέχνη της εξαπάτησης, έστω και με αυτό τον τόσο χονδροειδή τρόπο, για να δρέπει πλειοψηφίες από τα πλέον αδαή, αμόρφωτα, και καθυστερημένα πνευματικά και κοινωνικά στρώματα.

Πηγή Cynical
Posted: 02 Jul 2013 09:24 AM PDT
Πολιτική ανυπακοή από την αντιπολίτευση, «μάρτυρες» υπέρ Μόρσι ζητεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Τελεσίγραφο έστειλε ο στρατός...

Αντίπαλοι και οπαδοί του ισλαμιστή αιγύπτιου προέδρου Μόρσι συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, ενώ έχει ήδη εκπνεύσει το τελεσίγραφο της οργάνωσης Τάμαροντ, η οποία τον καλούσε σε παραίτηση μέχρι τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.
Σε αντίθετη περίπτωση, το συγκεκριμένο κίνημα, το οποίο κινείται στο χώρο της αντιπολίτευσης και ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 22 εκατομμύρια υπογραφές για την αποπομπή του κ. Μόρσι, έχει προειδοποιήσει ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος θα αντιμετωπίσει ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής.
Το τελεσίγραφο του κινήματος έγινε γνωστό τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν ο αιγυπτιακός στρατός απειλήσει ότι θα επέμβει σε περίπτωση που το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα δεν λυθεί συμβιβαστικά.

Ο κ. Μόρσι κατέκρινε τη δήλωση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι «πιθανόν να δημιουργήσει σύγχυση».
Την πίεση στον αιγύπτιο πρόεδρο ενέτεινε και η παραίτηση έξι υπουργών τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών, Καμέλ Αμρ.
Την Τρίτη, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι παραιτήθηκαν και οι εκπρόσωποι Τύπου της Προεδρίας και της κυβέρνησης.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε κι εκείνη, με τη σειρά της, τον πρόεδρο της Αιγύπτου να προχωρήσει σε έναν «σοβαρό εθνικό διάλογο» για να δοθεί τέλος στην πολιτική κρίση.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου, εν τω μεταξύ, ενέκρινε τελεσίδικα την απόλυση του γενικού εισαγγελέα τον οποίο είχε διορίσει ο ισλαμιστής πρόεδρος.

Νέες μαζικές αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις

Όσο πλησίαζε η ώρα για τη λήξη του τελεσιγράφου του κινήματος «Τάμαροντ», οι διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία Ταχρίρ για να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Μόρσι.
Το πλήθος, ανεμίζοντας σημαίες, χρησιμοποιεί συνθήματα όπως «Ο λαός γκρέμισε το καθεστώς».
Οι συγκεντρωμένοι επευφημούν και στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το κέντρο του Καΐρου.
Οπαδοί της αντιπολίτευσης έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και έξω από τα προεδρικά μέγαρα στην Ιταχιντίγια και στην Κούμπα, στα βορειοδυτικά της πόλης.
Οι πανεθνικές διαμαρτυρίες οι οποίες διοργανώθηκαν υπό την «ομπρέλα» της Τάμαροντ για τον ένα χρόνο από την εκλογή του κ. Μόρσι έφεραν εκατομμύρια Αιγύπτιους στους δρόμους των πόλεων ολόκληρης της χώρας.
Το κίνημα χαιρέτισε τη δήλωση – διορία του στρατού για λύση εντός 48 ωρών, πριν ο τελευταίος επιβάλει «το δικό του οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση».
Το τελεσίγραφο του στρατού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, Μαχμούντ Μπαντρ, σημαίνει ότι «ο στρατός πήρε θέση υπέρ του λαού» και ακόμη «διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών σε σύντομο χρόνο».

«Μάρτυρες υπέρ του Μόρσι»

Την Τρίτη, ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο κάλεσε τους οπαδούς της να «μαρτυρήσουν» για να προστατεύσουν την νομιμοποίηση του ισλαμιστή προέδρου.
Τη Δευτέρα, ο Μοχάμεντ Αλ Μπιλτάτζι κάλεσε τα πλήθη των οπαδών του προέδρου να είναι έτοιμα «να πορευτούν στους δρόμους και να γεμίσουν τις πλατείες» προς υποστήριξη του κ. Μόρσι.
«Κανένα πραξικόπημα ενάντια στο νόμιμο πρόεδρο δεν πρόκειται να περάσει, εκτός αν είναι πάνω από τα κορμιά μας», δήλωσε ο κ. Αλ Μπιλτάτζι.
Την Τρίτη, οπαδοί της Αδελφότητας συγκεντρώθηκαν εκ νέου έξω από το τέμενος Ραμπάα Αλ Ανταουίγια.

Κατά ενός πραξικοπήματος και η αντιπολίτευση

Η βασική οργάνωση – ομπρέλα της αντιπολίτευσης, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι τάσσεται κατά ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος.
«Εμπιστευόμαστε τη διακήρυξη του στρατού ότι δεν θέλει να εμπλακεί στην πολιτική ή να αναλάβει πολιτικό ρόλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στρατιώτες στους δρόμους του Σουέζ

Αιγύπτιοι στρατιώτες, εξάλλου, τραγουδούν εμβατήρια, κάνουν παρέλαση και εκπαίδευση για μάχη, χωρίς οπλισμό, στους δρόμους του Σουέζ, της πόλης πάνω στην ακτή της ομώνυμης διώρυγας, καταδεικνύεται από πλάνα τα οποία μετέδωσε το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Τη Δευτέρα, όταν οι ένοπλες δυνάμεις έδωσαν διορία στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και στην αντιπολίτευση να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο, αντίπαλες παρατάξεις διαδηλωτών αντάλλαξαν στους δρόμους της πόλης του Σουέζ πυρά, βεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters αυτόπτες μάρτυρες.
Πηγές του τομέα της ασφάλειας δήλωσαν ότι οι δυνάμεις οι οποίες ανήκουν στο Γ' Σώμα Στρατού ενίσχυσαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας την παρουσία τους μέσα στην πόλη του Σουέζ.
Στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν πλέον περιπολώντας θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προστατευτεί και θα προφυλαχθεί από την αναταραχή η ναυσιπλοΐα στη διώρυγα του Σουέζ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.
Posted: 02 Jul 2013 08:58 AM PDT
Από τα τέλη Μαΐου, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, κυρίως της μεσαίας τάξης, συνεχίζουν να διαδηλώνουν και να εκφράζουν την απογοήτευσή τους, όπως άλλωστε φανερώνουν και τα συνθήματά τους, για τον αυταρχισμό του Ερντογάν στη διακυβέρνηση της Τουρκίας. Τόσο οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες όσο και ο τρόπος αντιμετώπισης των διαδηλωτών εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα, σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στην γείτονα χώρα, με την οικονομική της πορεία, την εσωτερική κατάσταση ασφάλειας και τη συμπεριφορά της σε περιφερειακό επίπεδο. Συνεπώς, οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και ταραχές είναι πιθανό να επιφέρουν μακροχρόνιες συνέπειες για την Τουρκία, αλλά και να επηρεάσουν τις μελλοντικές εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο. Συνεπώς, οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και ταραχές είναι πιθανό να επιφέρουν μακροχρόνιες συνέπειες για την Τουρκία, αλλά και να επηρεάσουν τις μελλοντικές εξελίξεις σε περιφερειακό και όχι μόνο επίπεδο. Ήδη, αρκετοί αναλυτές αμφισβητούν ότι ο Ερντογάν θα καταφέρει να θεσπίσει το νέο Σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος και στη συνέχεια να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας.

Η φθορά που υπέστη ο Τούρκος πρωθυπουργός θα καταστεί ορατή στις επόμενες τοπικές εκλογές (Μάρτιος 2014), εάν βέβαια στο μεσοδιάστημα δεν προκύψουν κάποιες μείζονος σημασίας πολιτικές εξελίξεις, που θα ανατρέψουν το παρόν πολιτικό σκηνικό. Ίσως, η απόφαση του AKP, στις 8 Ιουνίου 2013, να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές αποδειχθεί «στρατηγικό λάθος». Μέχρι τις τοπικές εκλογές, είναι πιθανόν η πολιτική φθορά του κυβερνώντος κόμματος να παρουσιάσει ανοδική πορεία, ειδικά αν συνεχισθούν οι διαμαρτυρίες στις τουρκικές μεγαλουπόλεις και παρατηρηθούν ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις.

Δημοσκόπηση της MetroPoll
Μια δημοσκόπηση της MetroPoll, που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουνίου, έδειξε ότι παρά τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το AKP διατηρεί σταθερό προβάδισμα.[1] Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αυξήσει τη δύναμή τους.

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα;», το 35,3% δήλωσε ότι θα επέλεγε το AKP. Δηλαδή, μία μόνο ποσοστιαία μονάδα κάτω από μια προηγούμενη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013. Όμως, το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται σε 22,7% από 15,3% τον προηγούμενο Απρίλιο. Άλλα μικρότερα κόμματα σημείωσαν και αυτά μια σχετική άνοδο, καθώς υποστηρίχθηκαν από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της MetroPoll, Ozer Sencar, στους Reuters, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αύξησαν τα ποσοστά τους, ενώ οι αναποφάσιστοι μειώθηκαν σε 7,6% από 20,4% (Απρίλιος 2013).

Τουρκική οικονομία
Σήμερα, λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών στην και των δυσοίωνων εξελίξεων στη γειτονική Συρία, αμφισβητείται τόσο η σταθερότητα όσο και η οικονομία της χώρας. Θα συνεχισθεί η εισροή ξένων κεφαλαίων, που τόσο συνέβαλαν στην ανάδυση της τουρκικής οικονομίας, αν δεν πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες πολιτικές επιλογές και οι δέουσες διορθωτικές κινήσεις;

Ήδη, από το 2012, δηλαδή πριν την έναρξη των ταραχών και πριν τη σημαντική επιδείνωση της συριακής κρίσης, η τουρκική οικονομία διένυε μια περίοδο «ομαλής προσγείωσης», εγκαταλείποντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2011. Σύμφωνα με το Turkish Statistical Institute, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε από 8,8% το 2011 σε 2,2% το 2012. Μάλιστα, η Προσωρινή Ετήσια Οικονομική Έκθεση για την Τουρκία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας (Μάρτιος 2013) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα τρωτά σημεία της τουρκικής οικονομίας παραμένουν το μεγάλο εξωτερικό της χρέος (331 δισ. δολάρια), το έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο, παρά τις σημαντικές προσπάθειες για βελτίωσή του τα τελευταία χρόνια, τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης στο εσωτερικό της, οι περιορισμένες επενδύσεις σε Έρευνα και Τεχνολογία (μόλις το 0,73% του ΑΕΠ της) που επιβραδύνουν τον εκσυγχρονισμό της, και φυσικά τα ανοιχτά πολιτικά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας για δυνητικούς επενδυτές».[2]

Πράγματι, είναι σημαντικά τα ερωτήματα για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας. Θα μπορέσει να σταθεί αλώβητη από τις συνεχιζόμενες εσωτερικές αναταραχές και τις εξελίξεις στη Συρία, σε μια χρονική περίοδο ευρωπαϊκής ύφεσης (σ.σ. η ΕΕ συνιστά το σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας), ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών, να εγγυηθεί την εισροή κεφαλαίων και να προστατέψει την τουριστική της βιομηχανία; Είναι προφανές ότι εάν δεν ανατραπεί το υφιστάμενο κλίμα επενδυτικής ανασφάλειας, τότε το μέλλον της τουρκικής οικονομίας θα είναι δυσοίωνο, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, επηρεάζεται αρνητικά από μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι τείνουν να καταστούν μη αναστρέψιμοι.

Κουρδικό
Ως γνωστόν, οι αρχικά αποσχιστικές απαιτήσεις του PKK έχουν μετατραπεί σε ένα λιγότερο φιλόδοξο στόχο για περισσότερη πολιτιστική και πολιτική αυτονομία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του AKP φαίνεται να αποφάσισε την ενσωμάτωση των Κούρδων στην τουρκική κοινωνία, μέσω πολιτικών, πολιτιστικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, ο πρωθυπουργός Ερντογάν αποκάλυψε δημοσίως ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών διαπραγματεύτηκαν με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προκειμένου οι μαχητές του PKK να αφοπλισθούν και να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στα τέλη Μαρτίου του 2013, ο Οτσαλάν και άλλα ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ κήρυξαν κατάπαυση του πυρός, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα η τουρκική κυβέρνηση θα πείθει το PKK και τους υπόλοιπους Κούρδους ότι επιδιώκει ειλικρινά την επίλυση των ζητημάτων καίριας σημασίας για αυτούς.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας (αφοπλισμού των ανταρτών του PKK) θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας, εξαιτίας των πρόσφατων διαδηλώσεων και αναταραχών σε εθνικό επίπεδο.

Δυστυχώς για τον Ερντογάν και στο κουρδικό άρχισαν να σημειώνονται προβλήματα. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι μόλις το 15% των μαχητών του ΡΚΚ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ αντίθετα, ο επικεφαλής του κουρδικού κόμματος BDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας, ισχυρίσθηκε ότι, μέχρι στιγμής, περισσότεροι από το 80% έχουν περάσει τα σύνορα της Τουρκίας. Το BDP εκτιμά ότι «το πρώτο στάδιο της διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί και το κλίμα είναι πλέον ευνοϊκό για τις μεταρρυθμίσεις». Αντίθετα, ο Ερντογάν δηλώνει ότι «το πρώτο στάδιο της διαδικασίας δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν αποχωρήσει και το τελευταίο μέλος του ΡΚΚ». Επιπρόσθετα, το BDP κάλεσε τον κουρδικό πληθυσμό στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μερσίνη και τα Άδανα, να πραγματοποιήσει πορείες, αρχίζοντας ένα κύκλο διαμαρτυριών με στόχο να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πέραν αυτών των ιδιαίτερα ανησυχητικών εξελίξεων, θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι, κατά τη διάρκεια της συριακής κρίσης, η συνεργαζόμενη με το PKK, Δημοκρατική Ένωση της Συρίας (Democratic Union of Syria - PYD), έχει καταφέρει να ελέγξει μια λωρίδα της κουρδοκατοικημένης περιοχής στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την Άγκυρα για την πιθανή επέκταση της δραστηριότητας του PKK.

Σαφώς, ο Ερντογάν διαθέτει έναν ιδιόμορφο αυταρχικό χαρακτήρα. Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί όταν υποστηρίζει το δικαίωμα στη διαφωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των Παλαιστίνιων της Γάζας όσο και των Σύριων αντικαθεστωτικών, ενώ αντιδρά σε παρόμοιες διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της χώρας του; Ο Ερντογάν πόνταρε στην τεράστια πολιτική δύναμη του 50%. Πόνταρε στην αδυναμία των πολιτικών του αντιπάλων και στο «οικονομικό θαύμα», ως αποτέλεσμα των δικών του πολιτικών επιλογών, αλλά παρασύρθηκε από τον έμφυτο αυταρχισμό του. Μοιραίο πολιτικό σφάλμα; Πιθανόν, οι μελλοντικές εξελίξεις να το επιβεβαιώσουν. Ήδη, διαφαίνεται η έναρξη ενός νέου κύκλου διαδηλώσεων με τη συμμετοχή και των Κούρδων. Αν συνεχισθούν και ενταθούν αυτές οι διαδηλώσεις, τότε, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μείζονες προκλήσεις, που θα περιορίσουν σημαντικά τουλάχιστον τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

[1] Η δημοσκόπηση της MetroPoll πραγματοποιήθηκε από 3 έως 12 Ιουνίου και κατέγραψε τις απόψεις 2.818 ατόμων, στο πλαίσιο των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών αναταραχών που γνώρισε η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες.
Ece Toksabay, Reuters, "Poll shows rising support for Turkish opposition amid protests", June 17, 2013
[2] Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα, Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων, «Προσωρινή Ετήσια Έκθεση», Μάρτιος 2013

Βασίλης Γιαννακόπουλος
Άρθρο του GeoStrategy στην εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"
Posted: 02 Jul 2013 08:45 AM PDT
Του Νίκου Μελέτη

Το νέο «μεγάλο παιγνίδι» έχει ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, με ανταγωνισμό πετρελαϊκών κολοσσών και των Μεγάλων Δυνάμεων για την επιλογή του τρόπου εξαγωγής των τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί προς το παρόν στις ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Το επίσημο σύνθημα για την κούρσα που θα οδηγήσει στην διαμόρφωση του νέου ενεργειακού τοπίου σε ολόκληρη την περιοχή, έδωσε η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης μετα από τρία χρόνια διαβουλεύσεων, για την έγκριση της εξαγωγής του 40% των εντοπισμένων σήμερα ποσοτήτων φυσικού αερίου, κρατώντας για εσωτερική κατανάλωση το 60% που υπολογίζεται σε 540 bcm(billion cubic meters) εξασφαλίζοντας έτσι ενεργειακή αυτάρκεια για 25 τουλάχιστον χρόνια και έσοδα 60 δις δολαρίων την επόμενη εικοσαετία.

Η εξίσωση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου πλέον στο ένα κρίσιμο σκέλος της, της εξασφάλισης δηλαδή αναγκαίων ποσοτήτων για να υπάρξει εξαγωγή, έχει λυθεί σε σημαντικό βαθμό και έτσι αυτό που πλέον μένει να διαμορφωθεί είναι το πλαίσιο και ο τρόπος εξαγωγής του φυσικού αερίου.

Η τελική ή οι τελικές επιλογές του Ισραήλ θα γίνουν με βάση το οικονομικό συμφέρον και την βιωσιμότητα των προτεινόμενων λύσεων, συνυπολογίζοντας όμως και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ και των άλλων χωρών παραγωγών ενεργείας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό τον ιδιαίτερα πολυσύνθετο αγώνα έχει μπει αποφασιστικά καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η δεύτερη και κρίσιμη επιβεβαιωτική φάση των γεωτρήσεων στο κοίτασμα Αφροδίτη , που είναι αναγκαία ώστε να δρομολογηθεί η τελική αξιολόγηση του κοιτάσματος και να καταστεί δυνατή η εμπορική εκμετάλλευση του αλλά και η επένδυση που είναι αναγκαία για την άντληση του και την διοχέτευση του στις ξένες αγορές.

Η Κυπριακή κυβέρνηση θέλοντας να στείλει μήνυμα και στις αγορές αλλά και στο Τελ Αβίβ την ιδία ημέρα που ανακοίνωνε η ισραηλινή κυβέρνηση την απόφαση της για αποδέσμευση φυσικού αερίου για εξαγωγή, δια του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλιδη δήλωσε ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στο Βασιλικό και ότι οι ποσότητες του κυπριακού φυσικού αερίου καθιστούν βιώσιμο το έργο. Ο κ. Κασουλιδης πάντως έσπευσε να προσθέσει ότι «πέραν του κυπριακού φυσικού αερίου, οτιδήποτε το επιπρόσθετο είναι απρόσδεκτο και οικονομικά ακόμη πιο συμφέρον...».

Θετικά αποτιμούν όμως την απόφαση του Ισραήλ και άλλοι παράγοντες όπως ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ (της κυπριακής εταιρίας που θα διαχειρίζεται το φυσικό αέριο) Χαράλαμπος Έλληνας που επισήμανε όμως ότι θα πρέπει η Κύπρος να πείσει το Ισραήλ και τον Λίβανο να εξάγουν φυσικό αέριο τους μέσω του Βασιλικού ώστε πραγματικά η Κύπρος να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο.

Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Κύπρος όμως είναι και το θέμα ασφάλειας τόσο των υπεράκτιων εγκαταστάσεων όσο και των εγκαταστάσεων του τερματικού του LNG στο Βασιλικό. Οι απειλές δεν προέρχονται πια μόνο από τους «συνήθεις» εχθρούς, όπως είναι η Τουρκία, αλλά πλέον η ομαλή τροφοδοσία των αγορών της Δύσης η ακόμη και της Ανατολής είναι ευάλωτη σε επιθέσεις είτε από φανατικές ισλαμικές ομάδες είτε από εγκληματικές οργανώσεις, ενώ δεν πρέπει να υποβαθμίζονται και οι ασύμμετρες απειλές, όπως αυτές μέσω του κυβερνοχώρου.

Την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο που έγινε στην Κύπρο (2nd Natural Gas Conference) αρκετοί ομιλητές έθεσαν και το ζήτημα της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει αξιόπιστο πλέγμα ασφάλειας τόσο για τις εγκαταστάσεις στο Βασιλικό όσο και για τις πλωτές εγκαταστάσεις, κάτι που προϋποθέτει και πλωτά μέσα και ειδικευμένο και αξιόμαχο προσωπικό. Ειδικοί σε ζητήματα ασφάλειας μάλιστα έκαναν λόγο για την ανάγκη επιβολής ζωνών απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις εγκαταστάσεις αλλά και σύστημα έγκαιρης αναγνώρισης κάθε σκάφους που θα πλησιάζει τις πλωτές εγκαταστάσεις.

Και αυτό είναι μια πρόκληση στην όποια δεν μπορεί να απαντήσει μονή της η Κύπρος, καθιστώντας αναγκαία και ζωτική την συνεργασία της τουλάχιστον με το Ισραήλ.

Η Κύπρος με το χρονοδιάγραμμα που έχει θύσει, το 2018 θα φθίνουν στο νησί για εσωτερική κατανάλωση οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου ενώ οι πρώτες εξαγωγές προβλέπονται στο τρίτο τρίμηνο του 2019.

Για την Λευκωσία πάντως παραμένει σοβαρό πρόβλημα ο παράγων Τουρκία, που με κάθε τρόπο πιέζει ώστε να διακοπεί το πρόγραμμα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ η σε διαφορετική περίπτωση να αποκτήσει και η ίδια ρόλο στην εξαγωγή του φυσικού αερίου ολόκληρης της περιοχής.

Αυτό το Σχέδιο εξυπηρετεί πλήρως τους αμερικανικούς σχεδιασμούς να κρατήσουν σε ελεγχόμενη τροχιά την Τουρκία ,να αποκαταστήσουν την σχέση Τελ Αβίβ –Άγκυρας και να δημιουργήσουν οικονομικό υπόβαθρο για την επίλυση του Κυπριακού. (Αν και οι Κύπριοι καλούνται μετα από σαράντα χρόνια κατοχή να πληρώσουν και με το φυσικό αέριο ,την υποτιθέμενη καλή θέληση της Τουρκίας για επίτευξη λύσης η οποία είναι προφανές ότι δεν ξεφεύγει και πολύ από την χαλαρή συνομοσπονδία).

Μετα τις επιθετικές ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το βλέμμα πλέον είναι στραμμένο στο ερευνητικό σκάφος BARBAROS HAYRETTİN PAŞA το οποίο σύμφωνα με την NAVTEX 259/13 έχει ολοκληρώσει από τις 11 Ιουνίου το επίσημο πρόγραμμα ερευνών στην Μαύρη Θάλασσα, οπότε απομένει στην Άγκυρα να αποφασίσει εάν θα υλοποιήσει τις απειλές της στέλνοντας το για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο και εντος της Κυπριακής ΑΟΖ, σε Οικόπεδα τα οποία ήδη έχει παραχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση για έρευνες σε ξένες εταιρίες.

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα"
Posted: 02 Jul 2013 11:37 AM PDT
Είναι κοινό μυστικό πως ανάμεσα στους δήθεν αντιεξουσιαστές κυκλοφορούν και δρουν λαθρομετανάστες, αλλά αυτό που μέχρι τώρα ήταν η κοινή αίσθηση και υποψία τώρα πλέον επικαιροποιείται με την «βούλα του Δικαστηρίου», αφού αποδεικνύεται πως ανάμεσα στους αντιεξουσιαστές δρουν παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι βεβαίως είναι οι πρώτοι που
εξαφανίζονται όταν επεμβαίνει η αστυνομία. Βασικά η συμμετοχή των λαθρομεταναστών δεν οφείλεται σε ιδεολογική σύμπτωση αλλά στην προσδοκία αμοιβής, ενώ κάποιοι εξ αυτών δρουν και με γνώμονα «το τερπνό μετά του ωφελίμου», όπου το τερπνό ισοδυναμεί με το να βγάζουν τα μοχθηρά απωθημένα τους ενάντια στην χώρα μας ενώ το ωφέλιμο είναι ασφαλώς η αμοιβή τους.

Αυτές οι ανθελληνικές ομάδες «κρούσης» που προκαλούν συχνά την αντίδραση του ελληνικού πληθυσμού, πλαισιώνονται σε υποστηριχτικό επίπεδο από οργανώσεις αντιρατσισμού που σε πρώτη φάση, ασύνδετα δήθεν με το γεγονός, μεγεθύνουν το πρόβλημα που οι ομάδες κρούσης δημιουργούν. Και δημιουργούν ενορχηστρωμένα κάποιο άλλο καινούργιο εκ του μηδενός θέμα, έχοντας ωστόσο ξεκάθαρο σκοπό να προσβάλλουν και να δυσφημίσουν την χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον. Πρόκειται δηλαδή για μεν τις ομάδες κρούσης, για μαϊμού επαναστάτες που αποτελούνται από παιδαρέλια βουτυρομπεμπέδων και τριτοκοσμικών λαθρο-εποίκων, όπου άλλωστε το μοναδικό κατόρθωμα τους είναι το πολύ-πολύ να επιτεθούν εκ του ασφαλούς σε καμία τζαμαρία, σε κάδους, ή σε τοίχους, και τα λοιπά «επαναστατικά κατορθώματα», και όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί η αστυνομία, οπότε κατά κανόνα διαλύονται ή κρατούν μεταξύ τους αρκετά ασφαλείς αποστάσεις…

Όπως εξομολογήθηκε μέλος των αντιεξουσιαστών: «Όταν θέλουμε να εμφανίσουμε όγκο μαζεύουμε καμιά 50αριά λαθρομετανάστες, και 20 εμείς, μαζευόμαστε μια καλή ομάδα για να κάνουμε εντύπωση. Το ίδιο και όταν λιντσάρουμε χρυσαυγίτες. Εκεί οι περισσότεροι είναι μετανάστες και έρχονται και τζάμπα. Προφανώς οι άνθρωποι νομίζουν πως βρίσκονται ακόμα στα τριτοκοσμικά κράτη από τα οποία "δραπέτευσαν" για να εισβάλουν με το ζόρι εδώ στην χώρα μας, διαφορετικά δεν εξηγούνται οι ψευδέστατες -κατά τα φαινόμενα- καταγγελίες τους εναντίον της χώρας μας, χώρας μάλιστα ευρωπαϊκής. Πρωτοστάτης ο Πέτρος Κωνσταντίνου του ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), ο οποίος κατηγορεί την χώρα μας δεχόμενος χωρίς καμία επιφύλαξη τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς κάθε λαθρομετανάστη...

Αλήθεια όμως, τι θα συμβεί αν οι ως άνω καταγγελίες αποδειχθούν πως ήταν αβάσιμες συκοφαντίες; Ποια ποινή είναι ικανή να τιμωρήσει την συκοφαντία που στρέφεται εναντίον ενός κράτους και την βλάβη που θα επέλθει εξ αυτής εναντίον των συμφερόντων ενός ολόκληρου λαού; Γιατί ποιος θα είναι για παράδειγμα ο ξένος τουρίστας που θα έλθει στην χώρα μετά από τέτοιες καταγγελίες; Ή μήπως θα πληρώσουν αυτή την μεγάλη βλάβη στον τουρισμό μας, οι ιθύνοντες του ΚΕΕΡΦΑ;

Πηγή HellasOnTheWeb
Posted: 02 Jul 2013 07:58 AM PDT
Αυτή η χώρα έχει πολλά προβλήματα. Προβλήματα που κυρίως τοποθετήθηκαν με ιδιαίτερη επιμέλεια μέσα στην κοινωνία, προκειμένου να την διαβρώσουν, να κάμψουν τις αντιστάσεις της, να την διαφθείρουν, να την τεμαχίσουν, να την πολτοποιήσουν και να την οδηγήσουν στο σημείο μηδενικής αντίστασης την στιγμή των εφαρμογών του πολυδιάστατου προσεκτικού σχεδιασμού ολοκληρωτικής άλωσης της Ελλάδας από τα πάσης φύσεως (εγχώρια και εισαγόμενα) λαμόγια που ονειρεύονταν την δημιουργία μιάς αποικίας χρέους η οποία θα υλοποιούσε τα αόρατα κεφάλαια και ταυτόχρονα θα εξυπηρετούσε του γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ισχυρών του πλανήτη.

Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα, το μεγαλύτερο βαρίδιο που δεν επιτρέπει την χώρα να προχωρήσει και να βγει έξω από το τέλμα, είναι ο πολιτικός της κόσμος. Όλοι αυτοί που συνέργησαν ως εμφανείς ή αφανείς εργάτες, προκειμένου να γίνει κατορθωτή η υποδούλωση της υπερήφανης Ελλάδας. Είναι όλοι αυτοί που κραύγαζαν υπέρ πολιτικών αποφάσεων που δημιουργούσαν και δεν έλυναν προβλήματα ή που σιωπούσαν ενώ διαπίστωναν την μεγάλη κατρακύλα.
Ακόμη και σήμερα, οι απόγονοί τους βρίσκονται στην τραγική (από κάθε πλευρά) κυβέρνηση Σαμαρά και ως εκ τούτου είναι απολύτως απίθανο να συναποφασίσουν σε μία διαυγή δικαστική έρευνα εναντίον των γονιών τους ή συγγενών τους πρώτου και δευτέρου βαθμού. Είναι τα βαρίδια, λοιπόν, που δεν έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα στον πάτο ενός ωκεανού ψεύδους, μίας αβύσσου της απάτης, ενός κατασκευασμένου λαβύρινθου παραπλάνησης και απομάκρυνσης από την αλήθεια, από την λογική, από τα αυτονόητα.

Είναι, πράγματι, μεγάλες οι ευθύνες του Ελληνικού λαού, όμως είναι τεράστιες οι ευθύνες των «ταγών», που την κρίσιμη στιγμή αποφάσισαν να υπογράψουν την προσωπική τους υποτέλεια, την πολιτική και την φυσική τους διάσωση, διαγράφοντας την ίδια τους την πατρίδα, διαγράφοντας το χρέος τους προς το Σύνταγμα και την ίδια την χώρα, επιβεβαιώνοντας έτσι την φήμη που τους ήθελε ελληνόφωνους και όχι ελληνόφρονες.

Και τι κάνουμε τώρα; Αυτή είναι η λογική ερώτηση που εκφέρει ο κοινός νους.
Τώρα είναι ώρα περισυλλογής και προετοιμασίας για τον επικείμενο αγώνα.
Τώρα είναι ώρα ομόνοιας και αδελφοσύνης, ήρεμης ανταλλαγής σκέψεων και δημιουργίας εκείνων των συνθηκών που όχι μόνο θα ανατρέψουν το εκτρωματικό πολιτικό καθεστώς, αλλά και μέσα από μία δημιουργική συμπόρευση θα σχεδιάσουν την πορεία της ανόδου, της ανάκαμψης, της ολικής επαναφοράς.
Τώρα είναι η ώρα συσπείρωσης και δημιουργίας αμυντικών εργαλείων προς όφελος εκείνων που θα χρειαστούν βοήθεια και κυρίως –μέσα από εθνικοκεντρικές τοποθετήσεις- θα εξασφαλίσουν την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα λειτουργήσει ως δεξαμενή σκέψης για την χάραξη μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής πολιτικής.

Είναι απολύτως βέβαιο πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε δυνάμεις αντίρροπες από αυτές που σήμερα λειτουργούν για την καταστροφή μας. Εάν κατορθώσουμε να απεκδυθούμε από τις ασθένειες που αυτή τη στιγμή ταλανίζουν τους πολίτες της χώρας, τότε θα ενεργοποιήσουμε τον ιδιαίτερα δημιουργικό μηχανισμό που βρίσκεται κρυμμένος στο αίμα των Ελλήνων.

Στο χέρι μας είναι να υλοποιήσουμε την ολική μας επαναφορά, την επιστροφή της πραγματικής ελπίδας και την δημιουργία μίας σταθερά δημιουργικής πορείας.
Στο χέρι των υπευθύνων για την καταστροφή, είναι το να μας καταστρέψουν ολοσχερώς.
Σε κάθε περίπτωση εμείς αποφασίζουμε για το δικό μας αύριο. Κανένας άλλος δεν έχει την ευθύνη για όσα εμείς επιτρέπουμε να μας συμβούν…

Γεωργίου Μιχαήλ
Posted: 02 Jul 2013 07:20 AM PDT
Παράφρων ή μυθομανής, επικίνδυνος σε κάθε περίπτωση.
Στην αρχή μίλησε για "πιστόλι στο τραπέζι"
Έπειτα μίλησε για τεράστια επιτυχία, για σωτηρία της χώρας.
Στην συνέχεια μίλησε για "λάθος της συντηρητικής Ευρώπης"
Έπειτα η "επιτυχία" έγινε πειραματόζωο!
Και τώρα η καταστροφή που προξένησε ήταν προϊόν βιασύνης αφού είχε μόνο 10 λεπτά να αποφασίσει για το μνημόνιο… στο Eurogroup που έγινε μόνον στην φαντασία του!
Τα 10 λεπτά που δεν υπήρξαν. Αυτά που είπε και αυτά που απέκρυψε οι Γιώργος Παπανδρέου σε πρόσφατη ομιλία του

Του Σωτήρη Σιδέρη

Απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει ό,τι είναι δυνατό να διασωθεί από την υστεροφημία του κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διηγούμενος ανά τον κόσμο τις «προσπάθειές» του να σώσει την Ελλάδα, αλλά στην προσπάθειά του αυτή κατασκευάζει γεγονότα, παραθέτει δήθεν δραματικούς διαλόγους για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι έλαβε κρίσιμες αποφάσεις με το πιστόλι στο κρόταφο, δυστυχώς όμως για τον ίδιο τα γεγονότα τον διαψεύδουν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Εδιμβούργο –όπου αποδοκιμάστηκε έντονα–, περιέγραψε μια συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών τον Απρίλιο του 2010 με θέμα την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι οι ξένοι ηγέτες τού έδωσαν μόνο δέκα λεπτά για να αποφασίσει. Αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, όπως φαίνεται από τα επίσημα κείμενα της ΕΕ. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου περιγράφει το εξής σκηνικό:
«Απρίλιος 2010, μια Κυριακή βράδυ, βρίσκομαι σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Είχα μόλις εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας (Σ.Σ.: Είχε εκλεγεί έξι μήνες πριν). Είχα όμως το θλιβερό προνόμιο να ανακαλύψω πως το έλλειμμα της χώρας μου δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, όπως επίσημα είχε δηλωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, αλλά πολύ μεγαλύτερο, έφτασε το 15,6%», 
αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει:
«Χρόνος δεν μας δόθηκε. Φανταστείτε τους εαυτούς σας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εξαιρετικά δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή, η ένταση στα ύψη. Είναι πλέον δύο παρά δέκα τα ξημερώματα. Ένας πρωθυπουργός φωνάζει:
– Γρήγορα, έχουμε μόνο δέκα λεπτά.
– Τον ερωτώ:
– Γιατί; Έχουμε σοβαρές αποφάσεις να λάβουμε, χρειαζόμαστε χρόνο.
Ένας άλλος πρωθυπουργός παρεμβαίνει και λέει:
– Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τώρα. Σε δέκα λεπτά ανοίγουν οι αγορές στην Ιαπωνία και θα έχουμε πανωλεθρία στην παγκόσμια οικονομία.
Σε αυτά τα δέκα λεπτά λοιπόν, γρήγορα, ήρθαμε σε συμφωνία».
Η Σύνοδος που… δεν έγινε ποτέ
Ο κ. Παπανδρέου δεν λέει την αλήθεια. Τον Απρίλιο του 2010 δεν έγινε καμία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής είχε γίνει το διήμερο 25-26 Μαρτίου 2010, όπου εκδόθηκε και ξεχωριστή δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την Ελλάδα και η επόμενη Σύνοδος έγινε τον Ιούνιο. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό με το διάγγελμα του Καστελόριζου στις 23 Απριλίου του 2010. 
Στο ακριτικό νησί ο πρώην πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην ΕΕ». Επομένως το κρίσιμο δεκάλεπτο που επικαλείται ο κ. Παπανδρέου δεν υπήρξε ποτέ. Αντίθετα, είχε μήνες στη διάθεσή του, από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 μέχρι την προσφυγή στο μηχανισμό, για να σχεδιάσει το μέλλον της χώρας, πράγμα που ουδέποτε έπραξε. Φυσικά, από το Μάρτιο του 2010 ήταν όλα έτοιμα για την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό.

Ακόμη κι αν παραδεχτεί κανείς ότι πράγματι σε κάποια συνάντηση τέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό τέτοιο δίλημμα, η ενδεδειγμένη απάντηση του ηγέτη μιας χώρας δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι προστατευτική για το Χρηματιστήριο του Τόκιο και καταστροφική για τη χώρα του. Η εικόνα που προσπαθεί ο κ. Παπανδρέου να μεταφέρει ήταν ότι όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε τα συμφέροντα της χώρας του, αντίθετα υπέκυψε στις άγριες διαθέσεις εταίρων και χρηματιστηρίων. Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι καίγονταν τόσο πολύ για το Χρηματιστήριο του Τόκιο και τα άλλα χρηματιστήρια, που ούτως ή άλλως ανεβοκατεβαίνουν όλο το χρόνο, θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτή την αγωνία τους για το καλό της Ελλάδας και να πιέσει για καλύτερες λύσεις, πράγμα που δεν έπραξε.

Η περιγραφή όμως που έκανε ο κ. Παπανδρέου είναι αποκαλυπτική και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί διαβάζοντας κανείς αυτά που λέει ο πρώην πρωθυπουργός και καταφεύγοντας στα επίσημα κείμενα της ίδιας της ΕΕ και τα οποία έχει υπογράψει και ο ίδιος αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα ότι η προετοιμασία είχε προχωρήσει πολύ και απέμεινε η επίσημη ανακοίνωση της ένταξης της Ελλάδας στο μηχανισμό, τη δανειακή σύμβαση που ακολούθησε και τα εφιαλτικά Μνημόνια.

Τα «φιλόδοξα μέτρα»
Όπως προκύπτει από το επίσημο κείμενο που υπέγραψαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου του 2010, δηλαδή ένα μήνα πριν από τον υποτιθέμενο διάλογο που αφηγείται ο κ. Παπανδρέου, όλα ήταν έτοιμα, και μάλιστα οι ξένοι ηγέτες είχαν αποφασίσει τα δάνεια που θα χορηγούσαν στην Ελλάδα, ακόμη και για το επιτόκιο. Επικροτούν δε τα πρώτα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου στις 3 Μαρτίου του ίδιου έτους. Στην επίσημη δήλωση λοιπόν, που λέει όλη την αλήθεια, αναφέρεται ότι: «Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και επικροτούμε τα συμπληρωματικά μέτρα που αναγγέλθηκαν στις 3 Μαρτίου και τα οποία επαρκούν για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010. Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές Αρχές έλαβαν φιλόδοξα και αποφασιστικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών».

Αμέσως μετά στη δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης σημειώνεται: «Τα μέτρα εξυγίανσης που έλαβε η Ελλάδα αποτελούν σημαντική συμβολή προς την ενίσχυση της δημοσιονομικής διατηρησιμότητας και της εμπιστοσύνης της αγοράς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοδοτική υποστήριξη. Ως εκ τούτου, δεν ελήφθη σήμερα απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού που αναφέρεται κατωτέρω. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ επιβεβαιώνουν εκ νέου την ετοιμότητά τους να αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, εφόσον χρειαστεί, για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της, όπως αποφασίστηκε την 11η Φεβρουαρίου. Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να συνεισφέρουν, σε συντονισμένο διμερή δανεισμό, στο πλαίσιο δέσμης η οποία θα περιλαμβάνει ουσιαστική χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πλειοψηφική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος συμπληρώνει τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρέπει να θεωρείται ως έσχατο μέτρο, το οποίο θα σημαίνει ιδίως ότι δεν είναι επαρκής η χρηματοδότηση της αγοράς. Οποιαδήποτε εκταμίευση σχετική με το διμερή δανεισμό θα αποφασίζεται με ομοφωνία από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης βάσει αυστηρών προϋποθέσεων καθώς και αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν διαπραγματεύτηκε το παραμικρό, παρά τον άφθονο χρόνο που είχε στη διάθεσή του, προκύπτει αβίαστα από το κείμενο αυτό. Οι λεπτομέρειες που σημειώνονται για το δανεισμό της χώρας καθιστούν προφανές το ότι είχε προαποφασιστεί εβδομάδες πριν. Τονίζεται στην ίδια δήλωση της ΕΕ: «Αναμένουμε από τα κράτη-μέλη του ευρώ να συμμετάσχουν με βάση την κλείδα κατανομής της ΕΚΤ που τους αντιστοιχεί. Στόχος του μηχανισμού αυτού δεν θα είναι η παροχή χρηματοδότησης με βάση ένα μέσο όρο των επιτοκίων της Ευρωζώνης, αλλά να θέτει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές το συντομότερο δυνατό, μέσω της κατάλληλης τιμολόγησης κινδύνων. Τα επιτόκια θα διαμορφώνονται με μη χαριστικούς όρους, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν στοιχεία επιδότησης. Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται δυνάμει του μηχανισμού αυτού θα συνάδουν πλήρως με τη Συνθήκη και τις εθνικές νομοθεσίες».

Συνιστά πρόκληση πρώτου μεγέθους η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να αποσείσει τις δικές του ευθύνες για την καταστροφική πορεία του τόπου, μόνο και μόνο για προσωπικούς λόγους. Αποφάσεις που ελήφθησαν με άνεση χρόνου, συνειδητά, χωρίς ίχνος αντίστασης, χωρίς εθνική πολιτική, χωρίς σχέδιο και χωρίς ίσως να υπάρχει συναίσθηση των συνεπειών που προκαλούν δεν μπορούν να παρουσιάζονται σήμερα με εντελώς διαφορετική οπτική, ουσιαστικά κατασκευασμένες. Η ανεξάντλητη προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να πείσει τον ελληνικό λαό αλλά και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι δεν είναι υπεύθυνος για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στη χώρα γίνεται πλέον γραφική. Ίσως έτσι να ήταν πάντα. Οι ευθύνες του κ. Παπανδρέου έχουν παραδοθεί στην Ιστορία και η Ιστορία δεν θα γραφτεί με τέτοιου είδους αφηγήματα, και μάλιστα καλοπληρωμένα. Τα κοινωνικά ερείπια που άφησε πίσω του παραδίδοντας επίσης συνειδητά την εξουσία θα τον συνοδεύουν για πάντα…

Πηγή «Επίκαιρα»
Posted: 02 Jul 2013 06:58 AM PDT
H Διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση, μέσω της συνεργασίας της ΔΕΗ ΑΕ σε κοινοπρακτικό σχήμα με τον Όμιλο Κοπελούζου (DAMCO ENERGY Α.Ε.) και της δημιουργίας καταστημάτων Franchise με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα, αποσκοπούν στην εκχώρηση της εμπορίας, ένα σημείο που η ΔΕΗ παρουσιάζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ και κατ' επέκταση η κυβέρνηση, με την επιδιωκόμενη συνεργασία αντί να προστατέψουν τα συμφέροντα της ΔΕΗ ενισχύουν ανταγωνιστή της ΔΕΗ, δηλαδή στον Όμιλο Κοπελούζου κάνοντας κοινοπρακτικό σχήμα, και δημιουργώντας καταστήματα franchise και ποσοστό 51% DAMKO, 49% ΔΕΗ. Η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο κοινοπρακτικό σχήμα καλείται να καταβάλει το ποσό των 980.000 € ως μετοχικό κεφάλαιο στην προοπτική να πωλούν ενεργειακά προϊόντα, (μελέτες για οικιακά φωτοβολταϊκά, ενεργειακά πιστοποιητικά, εξόφληση λογαριασμών της ΔΕΗ, κ.α.).

Η διοίκηση της ΔΕΗ αντί να μετατρέψει τον Όμιλο ΔΕΗ σε μια εταιρεία που θα προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ενέργειας(ηλεκτρικό ρεύμα και ΦΑ) μέσω συνεργασίας με την ΔΕΠΑ η άλλων εταιρειών εμπορίας ΦΑ αυξάνοντας ουσιαστικά το αντικείμενο της, προχωράει σε συνεργασία με τον Όμιλο Κοπελούζου, όχι στο αντικείμενο του ΦΑ αλλά στο αντικείμενο της εμπορίας ρεύματος, δίνοντας την δυνατότητα σε ανταγωνιστές να πωλούν ρεύμα και να υπογράφουν συμβόλαια με καταναλωτές που έχει η ΔΕΗ. Οι καταναλωτές θα κατευθύνονται μέσω του callcenter (αρ.κλήσης 11770), αφού θα επιτρέπεται η εξυπηρέτηση τους, από τα καταστήματα της νέας εταιρείας.

Μια τέτοια εξέλιξη μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για τη ΔΕΗ σε μια περίοδο που προωθείται το ξεπούλημά της, καθώς ανοίγει το δρόμο για την παραχώρηση του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εμπορίας σε ιδιώτες χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΗ απαξιώνει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, αφού μία σειρά καταστημάτων, υπολειτουργούν ή βάζουν λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ταυτόχρονα, προχωράει σε κλείσιμο πρακτορείων και υποπρακτορείων σε όλη την Ελλάδα, αφήνοντας μόνο ένα κατάστημα στην πρωτεύουσα νομών. Προχώρησε μάλιστα σε κλείσιμο καταστημάτων ακριτικών περιοχών, όπως για παράδειγμα των νησιών Ψαρά και Κάλυμνο, σε κλείσιμο καταστημάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Νίκαια, στον Κεραμικό, στα Μέγαρα, όπως επίσης και τις εισπράξεις στη Κυψέλη κ.α.. Πολλά δε καταστήματα υπολειτουργούν ή λειτουργούν τα εισπρακτικά κέντρα, μία έως δύο φορές την εβδομάδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα καταστήματα Ναυπάκτου και Φιλιατρών. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι τα Φιλιατρά από την Καλαμάτα απέχουν 80 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο καταναλωτής, αλλά και να παρατηρείται η πλήρης απαξία για την εύρυθμη λειτουργία, αφού το προσωπικό απαρτίζεται από 1 έως 2 άτομα. Το κλείσιμο των καταστημάτων που περιγράφεται οδηγεί στην αύξηση κίνησης των γειτονικών καταστημάτων που έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ταλαιπωρία του καταναλωτικού κοινού και περεταίρω απαξίωση του ονόματος της ΔΕΗ στους καταναλωτές.

Τέλος, με απόφαση της κυβέρνησης, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, μια εταιρεία μετατρέπεται σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους, όταν μάλιστα αναπτύσσονται φαινόμενα έντονου ανταγωνισμού κι όταν η πλειονότητα των πολιτών προσπαθούν να εξασφαλίσουν ρυθμίσεις διακανονισμού στην εξόφληση λογαριασμών ρεύματος. Σημειώνεται δε ότι λόγω των αυξημένων διακανονισμών στην εξόφληση λογαριασμών ρεύματος και λόγω της είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ από την ΔΕΗ πολλά καταστήματα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το κοινό και απαιτείται άμεσα να ενισχυθούν με προσωπικό.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Πότε θα σταματήσει να εισπράττεται το τέλος ΕΕΤΗΔΕ από την ΔΕΗ ΑΕ; Έχουν ενισχυθεί με προσωπικό τα καταστήματα λιανικής προκειμένου να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης κοινού;

Θα προχωρήσει η ΔΕΗ σε προσλήψεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων ή θα απαξιώσει κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού με την καθημερινή αδράνεια της Διοίκηση προκειμένου να αναπτυχθεί δίκτυο franchise καταστημάτων, σαν αυτό που αναφέραμε; Θα συνεχίσει να εκτελείται ένα διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των καταστημάτων της εμπορίας της ΔΕΗ;

Όταν σήμερα κλείνουν πολλά καταστήματα, κυρίως στις εισπράξεις γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει σε συνεργασία με ανταγωνιστή της ΔΕΗ, δημιουργώντας ένα κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗ-DAMCO, με ποσοστό συμμετοχής 49%-51% σε καταστήματα εμπορίας;

Πώς και γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος ανταγωνιστής της ΔΕΗ; Αν η ΔΕΗ, βρίσκεται στην αναζήτηση ενός εταίρου γιατί δεν έκανε ένα διαγωνισμό;

Ποιο το όφελος για την ΔΕΗ από την συνεργασία αυτή; Γιατί δεν αναπτύσσεται το δίκτυο καταστημάτων της ΔΕΗ, βάζοντας μάλιστα και άλλα προϊόντα σε αυτά; Γιατί αφήνονται οι πρωτοβουλίες αυτές σε ανταγωνιστικά συμφέροντα;

Γιατί εκχωρείται το σήμα της ΔΕΗ και ταυτόχρονα η ΔΕΗ πρόκειται να καταβάλει 980 χιλιάδες ευρώ, για το μετοχικό κεφάλαιο, και η DAMCO -που δεν παρουσιάζει καμία αναγνωρισιμότητα το σήμα της- να μην καταβάλει κεφάλαιο για να καλύψει την διαφορά αναγνωρισιμότητας σημάτων;

Ελήφθη υπόψη στην απόφαση ότι η αγορά των Φωτοβολταϊκών βρίσκεται σε ώριμο στάδιο, η ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας και η πτώση των τιμών στο τιμολόγιο των ΑΠΕ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
Posted: 02 Jul 2013 06:28 AM PDT
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα…υπερβεί τον καπιταλισμό, παραχωρώντας σε μας, τον λαό, δημοκρατία, αλλά η εσωκομματική του λειτουργία θα συνεχίσει να είναι η ολιγαρχική που είναι και τώρα (και άλλα παραμύθια)

Σχέδιο αλλαγών στο πολιτικό σύστημα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του πριν λίγες μέρες στο Χανιά.
Σε σχέση με το πολίτευμα που έχουμε τώρα, αυτά που περιγράφονται στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ είναι… επαναστατικά. Ειδικά για την δημοκρατία προβλέπουν
  • Δικαίωμα υποβολής νόμου από τον λαό προς την βουλή με 60.000 υπογραφές
  • Λαϊκό βέτο σε νόμο που ψήφισε η βουλή, "με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω" (σσ. τι θα πει τώρα αυτό;)
  • Προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα (σσ. ποιος θα το κρίνει το κρίσιμο;) που θα γίνεται υποχρεωτικά από τον ΠτΔ ή την κυβέρνηση εφόσον πάλι το ζητήσουν 60.000 πολίτες
Ας μην γελιόμαστε. Ολα τα κόμματα ξέρουν τι είναι δημοκρατία. Και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία. Πρώτη και καλύτερη το ξέρει η ΝΔ. Εχει μάλιστα δηλώσει στην ιδρυτική της διακήρυξη πως "Το μέγα θέμα της εποχής μας είναι η δημοκρατία. Όλοι μιλούν περί δημοκρατίας, ολίγοι όμως την καταλαβαίνουν και ολιγότεροι έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόζουν (σσ. lol)."

Και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι είναι και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία. Και αν ήθελε να εφαρμόσει δημοκρατία, στ' αλήθεια και όχι στα ψέμματα, θα ξεκινούσε από την εσωκομματική του λειτουργία. Ευκαιρία τώρα που πάει και για συνέδριο τον άλλο μήνα.

Αλλά δεν θέλει δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πράγματι να συγκροτηθεί ο λαός μας ΘΕΣΜΙΚΑ σε δήμο (με την αρχαία ελληνική έννοια), τότε δεν θα έπαιζε το δόλιο παιχνίδι που έπαιξε στις πλατείες όπου παρίσταναν οι συνιστώσες του τον… αμεσοδημοκράτη.

Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα ξεκινούσε σεμινάρια δημοκρατίας και αυτο-οργάνωσης του λαού. 
Μαθήματα αυτο-κυβέρνησης του λαού. 
Μαθήματα συγκρότησής του λαού σε δήμο. 
Με ούτε το 1/10 από τα χρήματα της φετινής κρατικής επιδότησης.

Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα ακούγαμε τα στελέχη του να μιλάνε για το τι είναι δημοκρατία. Θα ακούγαμε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε πως δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία είναι να νομοθετεί ο λαός αυτοπροσώπως, να ελέγχει την πολιτική εξουσία ο λαός αυτοπροσώπως, να ασκεί πολιτική εξουσία ο λαός αυτοπροσώπως και να δικάζει ο λαός αυτοπροσώπως. Και όχι το κάθε ΣτΕ που βρίσκει καλά κι ωραία από την χούντα μέχρι τρία Μνημόνια και δεκα χιλιάδες τρία χαράτσια.

Το περίφημο "Συμβόλαιο με το Λαό" του ΠαΣοΚ περιελάμβανε παρόμοιες… επαναστατικές θέσεις.
Το πιθανότερο είναι πως αυτές οι περίφημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα είναι… παρομοίας αξίας. Και αξιοπιστίας.

Οι ολιγαρχικοι δεν θα παραδώσουν έτσι εύκολα την εξουσία τους στον λαό. 
Ιδίως εκείνοι οι ολιγαρχικοί σαν και του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα δεν γεύθηκαν πλήρως τις χαρές και τις χάρες της εξουσίας. 
Και ας μη μας ξεγελάει η… αριστεροσύνη τους (σαν και την αριστεροσύνη των ΠαΣοΚων που την είχανε πια περί πολλού την δημοκρατία κι όλο γι' αυτήν μιλούσανε). 
Οι του ΣΥΡΙΖΑ το χουνε δηλώσει: θέλουν να… υπερβούνε τον καπιταλισμό οι άνθρωποι (σσ. lol).

Ολοι οι ολιγαρχικοί ίδιοι είναι. Δεξιοί κι αριστεροί.


Σχόλιο του ιστολογίου: Μία συζήτηση με έναν ψηφοφόρο - μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σε πείσει. Έχεις -σου παραχωρείται- το δικαίωμα να μιλάς, αρκεί να συμφωνείς με το ΣΥΡΙΖΑ. Ειδάλλως είσαι φασίστας... Απλά πράγματα...! Η δημοκρατία στο αποκορύφωμά της...
Posted: 02 Jul 2013 05:58 AM PDT
Ένας λαός δεν ορφανεύει κυρίως από πολιτικούς ηγέτες.
Ορφανεύει όμως από πνευματικούς οδηγούς και μπροστάρηδες.

Ένας πολιτικός για να ονομαστεί ηγέτης, πρέπει να έχει μιά φιλοσοφία ζωής που θα την εφαρμόζει πρώτα απ' όλα στην ίδια του τη ζωή.
Πρέπει δηλαδή να είναι ένας στην ουσία πνευματικός άνθρωπος που, οδηγούμενος από ηθικές και ουμανιστικές αξίες, ασχολείται με την πολιτική.
Ένας τέτοιος ηγέτης μπορεί να εμπνεύσει τον λαό, ή να εμπνευστεί από τον λαό και να οδηγήσει μιά χώρα ψηλά.
Τέτοιους άνδρες μετά την απελευθέρωση, η Ελλάδα ευτύχησε να έχει μόνον δύο ή τρείς.
Κανείς απ' αυτούς δεν βρίσκεται πιά στην ζωή, και βεβαίως σ' αυτούς δεν συγκαταλέγεται ο μεγάλος Τυχοδιώκτης, ιδρυτής της εγκληματικής πολιτικής οργάνωσης ΠαΣοΚ.

Κυρίως όμως οι λαοί ορφανεύουν από πνευματικούς ηγέτες.
Αυτούς που χωρίς να ασκούν εξουσία, ''εξουσιάζουν'' και οδηγούν το θυμικό, την ψυχή του λαού.
Αυτούς που με μία παραίνεσή τους, ένα σχόλιό τους, μία δήλωση, ή ένα έργο τους μπορούν να εκτρέψουν την πορεία των πραγμάτων, κι απ' την καταστροφή να οδηγήσουν στον θρίαμβο.

Φανταστείτε στην σημερινή μαύρη περίοδο, τί σύμμαχους, τί μπροστάρηδες θα είχε τούτος ο λαός αν υπήρχαν ακόμα ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Χατζηδάκις, ο Ρίτσος, ο Γκάτσος, αλλά και ο Κουν, ο Μινωτής, ο Χορν, ο Καμπανέλλης, και τόσοι άλλοι.
Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα αν υπήρχαν αυτές οι φωνές.

Πώς θα τολμούσαν οι ηθικοί και πνευματικοί νάνοι, τα καθάρματα της σημερινής πολιτικής σκηνής, να υψώσουν το ανύπαρκτο ανάστημά τους, μπροστά σ' αυτούς τους γίγαντες;

Δυστυχώς η συγκυρία της ορφάνιας του ελληνικού λαού από πνευματική ηγεσία, σε συνδυασμό με την επικράτηση των πολιτικών εμεσμάτων μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε ολέθρια αποτελέσματα.

Είμαστε μόνοι μας, έρμαια των καιρών και της τύχης.
Και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας..

Υ.Γ. ο ένας και μοναδικός από τους πνευματικούς ηγέτες που παραμένει εν ζωή, παρ' όλο που προσπαθεί όσο μπορεί να εμπνεύσει τον λαό, έχει σαν μεγάλο αντίπαλο το βιολογικό ρολόϊ του Χρόνου..

Posted: 02 Jul 2013 05:40 AM PDT

Είχαμε τον Μπερίσα που ονειρευόταν τη «Μεγάλη Αλβανία», τώρα θα έχουμε τον Εντι Ράμα, του οποίου η κυβέρνηση θα στηρίζεται στις ψήφους πέντε Τσάμηδων. Η εναλλαγή κομμάτων στα Τίρανα ουδέποτε επηρέασε θετικά ή αρνητικά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ισως ο αγωγός ΤΑΡ μάς φέρει πιο κοντά. Πάντως, στα ζητήματα των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και τα δύο μεγάλα κόμματα, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό, τηρούν σχεδόν την ίδια αρνητική γραμμή. Απέναντι στα αιτήματα των Τσάμηδων τα δύο κόμματα είναι εξίσου υποστηρικτικά. Η νέα εξέλιξη είναι ότι βλέπουμε μετά τις βουλευτικές εκλογές να αυξάνονται οι έδρες των δύο τσάμικων κομμάτων και τον σοσιαλιστή Εντι Ράμα να σχηματίζει κυβέρνηση με την υποστήριξη πέντε ανθελλήνων Τσάμηδων, οι οποίοι κατόρθωσαν να εκλεγούν στην αλβανική Βουλή.

Με τον όρο «Τσάμης» εννοούμε μια ομάδα μουσουλμάνων που έζησε στη Θεσπρωτία από τον 17ο έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Η λέξη είναι παραφθορά του ονόματος «Θύαμις», δηλαδή του ποταμού Καλαμά. Οι Τσάμηδες αποτελούν τους απογόνους των εξισλαμισθέντων ορθόδοξων χριστιανών της Ηπείρου. Πολλοί από αυτούς εξισλαμίστηκαν βιαίως μετά την ατυχή εξέγερση του επισκόπου Διονυσίου Φιλοσόφου (Σκυλοσόφου) στις αρχές του 17ου αιώνος. Η αλλαγή θρησκεύματος οδήγησε γρήγορα στη μεταστροφή της εθνικής συνειδήσεως. Αυτό δείχνει ότι η ορθόδοξη πίστη είναι ένα ισχυρότατο στοιχείο της εθνικής ταυτότητάς μας.

Βάσει των Συνθηκών της Λωζάννης του 1923, οι 23.000 αλβανόφωνοι Τσάμηδες έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση του στρατηγού Θ. Πάγκαλου τους κράτησε εδώ, για να δείξει την καλή μας διάθεση απέναντι στο νέο κράτος της Αλβανίας. Μια κίνηση που δεν εκτιμήθηκε από τις αλβανικές κυβερνήσεις, οι οποίες από τότε έως σήμερα καταπιέζουν τους Βορειοηπειρώτες. Κατά την ιταλική επίθεση του 1940 και τη δραματική περίοδο της Κατοχής οι Τσάμηδες έγιναν οι καλύτεροι συνεργάτες των Ιταλών φασιστών και των Γερμανών ναζί. Με οργανωτή την Αλβανική Εθνική Επιτροπή ΞΙΛΙΑ διέπραξαν σφαγές, λεηλασίες και εμπρησμούς στην ελληνική Ηπειρο.

Οι Τσάμηδες καταδιώχθηκαν από τις ομάδες Εθνικής Αντιστάσεως του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα και διέφυγαν στην Αλβανία μαζί με τις οικογένειές τους. Το 1945 το Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην 1.930 Τσάμηδες ως εγκληματίες πολέμου, η δε περιουσία τους δημεύθηκε και μοιράσθηκε στους ακτήμονες της περιοχής.

Αμέσως μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το τσάμικο ζήτημα υιοθετήθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα στα Τίρανα. Την ίδρυση της οργανώσεως Τσαμερία (Τσαμουριά) ακολούθησε η δημιουργία κομμάτων με κύριο αίτημα την επιστροφή των απογόνων των Τσάμηδων στην Ελλάδα και την απόδοση των περιουσιών τους. Πίσω από αυτό το αίτημα αρχίζει να διαφαίνεται η εδαφική διεκδίκηση της Θεσπρωτίας και άλλων ελληνικών περιοχών. Κατά καιρούς χάρτες που τυπώνονται στην Αλβανία, στο Κόσοβο και στις αλβανόφωνες περιοχές των Σκοπίων περιλαμβάνουν την ελληνική Ηπειρο με το όνομα «Τσαμερία». Στους δρόμους της Κόνιτσας και άλλων ελληνικών πόλεων έχω δει γραμμένα συνθήματα με τα αιτήματα των Τσάμηδων.

Σε έναν βαθμό, βεβαίως, το θέμα διογκώνεται από τα Τίρανα ως αντιπερισπασμός στα αιτήματα των Ελλήνων που ζουν στη Βόρειο Ηπειρο και την υπόλοιπη Αλβανία. Κατά καιρούς το θέμα των Τσάμηδων έχει προβληθεί από την επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά προσωρινά έχει αποσυρθεί λόγω των ελληνικών διαμαρτυριών. Νερό στον μύλο της αλβανικής προπαγάνδας ρίχνουν συχνά μερικοί ανιστόρητοι Ελληνες επιστήμονες και ΜΚΟ, που ανακαλύπτουν ανύπαρκτες μειονότητες.

Μαζί με τις ευχές μας στον Εντι Ράμα για καλή επιτυχία πρέπει να του θυμίσουμε, πρώτον, ότι απορρίπτουμε απερίφραστα την προπαγάνδα των Τσάμηδων και, δεύτερον, ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη φυσική και πολιτιστική επιβίωση του Ελληνισμού της Αλβανίας.
Posted: 02 Jul 2013 05:16 AM PDT
Γράψαμε για τις εργασίες μετατροπής του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί: «Την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε το πρώτο ναμάζι (συλλογική προσευχή) έπειτα από 52 χρόνια στον ναό. Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την άλωση της Τραπεζούντας, αλλά το 1961 μετατράπηκε σε μουσείο.

Στις εικόνες που προβλήθηκαν από την τηλεόραση φαίνονταν ο μουσουλμανικός βωμός και ο άμβωνας της προσευχής, το δάπεδο του ναού το οποίο έχει επενδυθεί με τάπητες για λειτουργικούς λόγους, ενώ οι αγιογραφίες της οροφής έχουν επενδυθεί με μεταλλικά ελάσματα προκειμένου να κρυφτούν από την κοινή θέα, επειδή η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει κάθε διακοσμητικό στοιχείο που δεν έχει ανεικονικό χαρακτήρα».

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει και την Αγία Σοφία Νίκαιας σε τζαμί! Την ίδια στιγμή που αξιώνουν την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, οι νεοοθωμανοί του Ερντογάν μετατρέπουν ιστορικές εκκλησίες του Ελληνισμού σε τζαμιά.

Οι προκλήσεις τους δεν έχουν σταματημό. Κάθε απόπειρα «εξευμενισμού» από την πλευρά της Αθήνας τούς στέλνει το μήνυμα που εκείνοι θέλουν να ακούσουν: ότι από τη στιγμή που υποχωρούμε σε κάτι «μικρό» εκείνοι μπορούν να προωθήσουν ακόμα μεγαλύτερα και κρισιμότερα ζητήματα που τους αφορούν.

Η συμπεριφορά της γείτονος δεν έχει αλλάξει στην πάροδο των αιώνων. Οτιδήποτε ελληνικό και χριστιανικό πρέπει να καταπατάται, να αλλοιώνεται, να εκμηδενίζεται, για να δίνει τη θέση του σε «πολιτισμικά» χαρακτηριστικά που αρμόζουν στη δυσώδη άποψη περί «τουρκισμού».

Δυστυχώς, σχεδόν πάγια είναι και η ημετέρα νοοτροπία για μετάθεση των προβλημάτων μας με τους Τούρκους στο απώτερο μέλλον. Η αποφυγή της αναμέτρησης μαζί τους σε διπλωματικό επίπεδο και τα αμήχανα χαμόγελα ενώπιον των μιμητών του Χίτλερ απλώς τους αποθρασύνουν.

Η αλλοίωση του χαρακτήρα ιερών χριστιανικών ναών πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ελλάδα άμεσα και αποφασιστικά. Δεν είναι δυνατόν να παραδίδονται τα άγια τοις κυσί και η χώρα μας να καθεύδει.
Posted: 02 Jul 2013 04:50 AM PDT

  • Επίσπευση των εξελίξεων με μεγάλη κόντρα;  
  • Oι οικονομικές συνέπειες και η Ελλάδα
Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σαν να μην έφτανε η «ψυχρότητα» ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο -και κατ' επέκταση της Ε.Ε.- για τους χειρισμούς της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, όπως για παράδειγμα σχετικά με το ελληνικό χρέος, έρχονται οι αποκαλύψεις - βόμβα για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) στη Γερμανία και σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και της γραμμής της καγκελαρίου Μέρκελ, να διαμορφώσουν ένα πλήρες ψυχροπολεμικό σκηνικό με αβέβαιες συνέπειες, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούν γη και ουρανό για να βρουν τον «αόρατο» πρώην σύμβουλο της ΝSA, Έντουαρντ Σνόουντεν που έριξε τη σπίθα για να ανάψει η φωτιά των αποκαλύψεων για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις, σάλο προκαλούν στην Ευρώπη οι πληροφορίες που έφερε στο φως το περιοδικό Spiegel για τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά τηλεφωνικά μηνύματα που παρακολουθεί κάθε μήνα η αμερικανική υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, με νέο δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα Guardian υποστηρίζει ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα περιλαμβάνονται στους 38 στόχους που παρακολουθούνταν από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την Guardian, η επιχείρηση παρακολούθησης της γαλλικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ ονομάστηκε «Μπλάκφουτ» και αυτή που είχε στόχο την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον «Ουάμπας».

Mετά το δημοσίευμα του «Der Spiegel», η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σνάρενμπεργκερ, δήλωσε ότι αν πράγματι ευσταθούν οι πληροφορίες, τότε η δραστηριότητα της αμερικανικής κατασκοπείας θυμίζει «συμπεριφορά μεταξύ εχθρών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου» επισημαίνοντας ότι «ξεπερνά κάθε όριο το ότι οι φίλοι μας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους σαν εχθρούς».

Παράλληλα, τόσο ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την Άνγκελα Μέρκελ να ζητήσει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο, που φαίνεται να γνώριζε για τις δραστηριότητες της NSA.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς μίλησε για «πολύ σοβαρό ζήτημα», εάν επαληθευτεί ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για «σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε.». Από την πλευρά της η Eυρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι εταίροι δεν αλληλοκατασκοπεύονται».

Παράλληλα και η Γαλλία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Λοράν Φαμπιούς ζήτησε απαντήσεις από τις αμερικανικές αρχές.

Οικονομικές συνέπειες και η Ελλάδα


Οι αποκαλύψεις αυτές φυσικά δεν έχουν συνέπειες μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό. Η Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι συζητήσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα πρέπει να σταματήσουν μέχρι τις αμερικανικές εξηγήσεις.

«Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για μία υπερατλαντική αγορά εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι εταίροι μας ασκούν κατασκοπευτικές δραστηριότητες στα γραφεία των διαπραγματευτών μας».

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή αγγίζει και την Ελλάδα, από τη στιγμή που Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν συνάψει από κοινού τα μνημόνια με χώρες της ευρωζώνης. Εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει ένα ασταμάτητο «πινγκ πονγκ» μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου για τους χειρισμούς επί του ελληνικού χρέους, καθώς και για τη λιτότητα που εφαρμόζουν Μέρκελ και Σόιμπλε ως συνταγή για την επίλυση της κρίσης στη νομισματική ένωση.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν εκφραστεί δημοσίως (λ.χ. στη συνέντευξη τύπου Σόιμπλε-Λου) διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ήδη έχει γίνει λόγος, έστω και δειλά-δειλά, από γερμανικούς και ευρωπαϊκούς παράγοντες για εκπαραθύρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους μηχανισμούς στήριξης στην ευρωζώνη, με τη δημιουργία αμιγώς ευρωπαϊκού οργάνου.

Επίσπευση των εξελίξεων με μεγάλη κόντρα; Φαίνεται πως οι αμερικανικές εξηγήσεις θα καθορίσουν τις εξελίξεις.


Πηγή: Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.