Ας μιλήσουμε επιτέλους! |
- Η «αραβική άνοιξη» πήρε ανάποδες;
- Ο κόσμος δεν θέλει να γίνει ευτυχισμένος από τους Αμερικανούς...
- Στον «γύψο» του στρατού η Αίγυπτος
- Ο Μπένυ κάνει πόλεμο... μη σας πάρουν τα σκάγια!
- Πως φτάσαμε στο ντούο ξεφτίλα
- Στάση πληρωμής στους τόκους της τετραετίας προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας
- Το ΣτΕ νομιμοποιεί την "φίμωση" των πολιτών
- Σνόουντεν, η συνέντευξη: Γιατί έκανα τις αποκαλύψεις
- Agenda 21: H Nέα Tάξη παρέχει δωρεάν στειρώσεις στις ΗΠΑ...
- Dirk Müller: "Η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση λόγω των κοιτασμάτων που διαθέτει"
- «Σφιχταγκαλιάστηκαν» τώρα για να μας «σώσουν!...»
- Εντείνεται η διεθνής δράση των…«Τούρκων της Δυτικής Θράκης»!
- Αναδιοργάνωση υπηρεσιών ασφαλείας σχεδιάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης
- Πάνω απ' όλα η «δημοκρατία»
- Τα κοράκια άρχισαν την μεγάλη αρπαχτή
- «Χειροπέδες» για τον Παπακωνσταντίνου!
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή του Σουέζ!
- Γαλλία: Αποκαλύψεις για σύστημα παρακολούθησης ίδιο με των Αμερικανών
- Η γερμανική πλευρά παίζει προεκλογικά το «χαρτί» της Ελλάδας
- Ποιοι θα ελέγχουν το ελληνικό πετρέλαιο;
- Να συνέλθουμε, αλλ' όχι επί των εθνικών ερειπίων
- Η ουσία του προβλήματος…
- Οι δικές μας απαιτήσεις, εκτός από τη δόση, ποιές είναι;
- Η Χρυσή Αυγή είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών
- Στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης
Posted: 05 Jul 2013 11:29 AM PDT
Τί είναι τελικά ή ήταν η «αραβική άνοιξη», μια κλασική εκδοχή της οποίας υπήρξε – υποτίθεται – η ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και η – μέσα από Συμπληγάδες – εκλογή του εκλεκτού των «Αδελφών Μουσουλμάνων» Μοχάμεντ Μόρσι;
Υπάρχουν δύο εκδοχές των εξελίξεων ευρύτερα στις αραβικές χώρες, μία από τις οποίες λίγο πριν τη νέα έκρηξη και το πραξικόπημα στην Αίγυπτο, το Κατάρ, ανακοίνωνε τις προάλλες τη μεταβίβαση των εξουσιών από τον Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τάνι στον τέταρτο γιο του Ταμίμ. Η βαριά ασθένεια του διαβητικού μονάρχη ήταν η επίσημη δικαιολογία, αν και στη γειτονική Σαουδική Αραβία οι μονάρχες κυβερνούν ακόμη και όταν είναι σε κώμα, ενώ εν γένει στον κόσμο της Ανατολής δεν συνηθίζεται η εθελουσία παραίτηση από το θρόνο και την εξουσία: είναι ευκολότερο να δολοφονήσεις έναν μονάρχη, παρά να τον εξαναγκάσεις να παραιτηθεί από την εξουσία του.
Τί συμβαίνει λοιπόν στον αραβικό κόσμο και άλλοι φεύγουν και άλλοι έρχονται. Υπάρχουν δύο κυρίαρχες εκδοχές για την «αραβική άνοιξη» μας ενημερώνει ο ρωσόφωνος αραβολόγος Ανατόλι Ελ Μιουρίντ:
Η πρώτη εκδοχή είναι υποκειμενική. Η «αραβική άνοιξη» αποτελεί μια δημιουργική εξέλιξη των «έγχρωμων πολιτικών τεχνολογιών» και έχει ενεργοποιηθεί από τις ΗΠΑ για την αναδιάταξη της περιφερειακής τάξης πραγμάτων, η οποία δεν τις ικανοποιεί. Η δεύτερη εκδοχή είναι αντικειμενική. Η «αραβική άνοιξη» αποτελεί συνέπεια της επίλυσης των αντιθέσεων, που έχουν συσσωρευθεί τις τελευταίες δεκαετίες και δεν κατόρθωσαν να τις αντιμετωπίσουν οι κυβερνήτες της Μέσης Ανατολής. Η Δύση και οι ΗΠΑ απλώς προσπαθούν να «συμβαδίσουν» με αυτές τις διαδικασίες και να τις χρησιμοποιήσουν για τους στόχους τους με ποικίλο επίπεδο αποτελεσματικότητας.
Και οι δύο εκδοχές είναι αρκετά σχηματικές και κάθε άλλο παρά είναι σε θέση πλήρως να εξηγήσουν τα τεκταινόμενα, σημειώνει ο αναλυτής μας. Οι ΗΠΑ εξαντλήθηκαν από την αλόγιστη σπατάλη της ισχύος τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και μετακινούνται πλέον σε μια πολύ πιο οικονομική στρατηγική έμμεσης επιρροής σε όλες τις σημαντικές περιοχές του κόσμου. Δεν είναι πλέον σε θέση να κυριαρχήσουν παντού, αλλά κατανοούν σαφώς ότι ο κύριος αντίπαλός τους είναι σήμερα η Κίνα, επισημαίνει ο Ανατόλι Ελ Μιουρίντ. Υπάρχουν διάφορες απόψεις επί του θέματος, ωστόσο τα έτη 2020-2025 κατονομάζονται από πάρα πολλούς ως όριο, πέραν του οποίου με την τρέχουσα δυναμική των πραγμάτων η Κίνα θα φτάσει το επίπεδο ισχύος των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τα σημερινά της προβλήματα: τη μεγάλη κοινωνική «ψαλίδα» και την τεχνολογική καθυστέρηση.
Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις, κατά τον αναλυτή μας, και πρέπει στο διάστημα, που απομένει να επιτύχει τρεις εξαιρετικά δύσκολους στόχους: να συγκεντρώσει την ισχύ της κατά της Κίνας, να επιβραδύνει στο μέγιστο τους ρυθμούς ανάπτυξής της και να ολοκληρώσει την αναβιομηχάνισή της και τη μεταφορά σε μια νέα τεχνολογική τάξη, όσο η Κίνα προσπαθεί να κατακτήσει ηγετικές θέσεις στην υπάρχουσα καθεστηκυία τάξη.
Τα γεγονότα της «αραβικής άνοιξης», εκτιμά ο σχολιαστής μας, αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Για να συγκεντρώσουν τη στρατιωτική τους δύναμη κατά της Κίνας οι Αμερικανοί πρέπει να αποχωρήσουν κατά το μέγιστο από παρόμοιες περιοχές παγκοσμίως, δημιουργώντας σε αυτές το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό προβλημάτων, για να αποφύγουν την εμφάνιση ενός νέου ανταγωνιστή.
Πολύ πιο «ευθεία» είναι η ανάλυση του αντιπροέδρου της ρωσικής Κρατικής Δούμας και ηγέτη του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, που βλέπει στις εξελίξεις μια νομοτελειακή εξήγηση και χαιρετίζει τόσο τη νέα λαϊκή εξέγερση του λαού, όσο και την υποστήριξή του από το στρατό:
Το κίνημα των ισλαμιστών είναι επιστροφή στο παρελθόν, στο Μεσαίωνα. Η Αίγυπτος, η νέα γενιά και ο στρατός, η διανόηση, οι δημοσιογράφοι, δεν θέλουν να πάνε πίσω. Η θρησκεία ας μείνει προσωπική, οικιακή υπόθεση του καθενός και η εξουσία στα χέρια των κοσμικών δυνάμεων. Και μπράβο στους αξιωματικούς του αιγυπτιακού στρατού, που αποτελούν καλό παράδειγμα για τη Λιβύη και την Τουρκία. Νομίζω ότι στη Λιβύη μπορεί να εμφανιστεί ένας νέος Μουαμάρ Καντάφι και στην Τουρκία ένας νέος Κεμάλ Ατατούρκ.
Κατά τον Βλ.Ζιρινόφσκι, που έχει και ο ίδιος σπουδάσει θέματα των χωρών της Ανατολής και έχει εργαστεί στο παρελθόν σε χώρες, όπως η Τουρκία, ο στρατός θα είναι σε κάθε περίπτωση μια προσωρινή λύση και εν συνεχεία οι λαοί της περιοχής θα υποστηρίξουν κόμματα χωρίς έντονη ιδεολογία και απόψεις ακραίες, είτε αριστερές, είτε δεξιές. Λέτε να έχει δίκιο;
|
Posted: 05 Jul 2013 11:10 AM PDT
Το σκάνδαλο με την ηλεκτρονική παρακολούθηση, την οποία διεξάγουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, ήταν μία ακόμα απόδειξη της πολιτικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» της Ουάσινγκτον.
Στην αποκλειστική συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» ο γερμανός συγγραφέας Ούλριχ Σάχτ τόνισε, ότι η σημερινή τάξη πραγμάτων πρέπει να αλλάξει: πρέπει να γίνει επιστροφή στον κεντρικό ρόλο των εθνικών κρατών και στο δικαίωμα των πολιτών να καθορίζουν την πολιτική ζωή της χώρας τους.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν όχι μονο τους απλούς χρήστες του Διαδικτύου, αλλά και τους Ευρωπαίους διπλωμάτες. Τι έδειξε αυτό το σκάνδαλο;
- Αυτό έδειξε, ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες και μπορούν να απειλήσουν οποιονδήποτε άνθρωπο. Είναι σαφές, ότι για τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν εμπόδια, η δράση τους ξεφεύγει πολύ από τα πλαίσια του κηρυγμένου πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Προφανώς, γίνεται λόγος και για βιομηχανική κατασκοπεία. Πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ: η πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» είναι απαράδεκτη. Οι Αμερικανοί ασκούν κριτική σε όλους, όταν κάποιος συμπεριφέρεται όχι όπως θα ήθελαν αυτοί. Αλλά οι ίδιοι δεν τηρούν κανέναν κανόνα, όταν θεωρούν ότι ενεργούν για το εθνικό τους συμφέρον.
Μπορούμε να θεωρούμε τα δημοσιευμένα στοιχεία για την παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως πραγματική είδηση; Αφού είναι γνωστό σε όλους: οι μυστικές υπηρεσίες πάντα δραστηριοποιούνταν στο Διαδίκτυο. Δεν είναι μήπως όλα αυτά ένα παιχνίδι θεάτρου;
- Φυσικά, πολλοί πολιτικοί και στη Γερμανία, και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζαν ότι τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν. Όσο συμμετείχαν και οι ίδιοι σε αυτή τη δραστηριότητα, δεν προέκυπτε ζήτημα. Γι' αυτό σήμερα είναι σημαντική η ύπαρξη τέτοιων ανθρώπων, όπως ο Σνόουντεν, οι οποίοι, διαθέτοντας την πληροφορία, έχουν το θάρρος να μιλήσουν για τις περιπτώσεις μη ελεγχόμενης παρακολούθησης.
Θα ληφθούν τώρα πρακτικά μέτρα, ώστε νομοθετικά να περιοριστούν και να τεθούν υπό έλεγχο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ξένων;
- Αυτό είναι πάντα ένα ζήτημα, που συνδέεται με την κυριαρχία. Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι με την εθελοντική συμφωνία των κρατών μελών σε κάποιο βαθμό περιορίζουν την κυριαρχία τους. Αλλά οι Αμερικανοί είναι γνωστοί ότι στην πολιτική τους δεν ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες και επιτρέπουν στον εαυτό τους να παραβιάζουν οποιονδήποτε νόμο.
Σήμερα οι διεθνείς σχέσεις καθορίζονται από τους νόμους του ρεαλισμού, και οι ΗΠΑ μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους να μην προσανατολίζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι δυνατόν με κάποιον τρόπο να επιστρέψει ο κυρίαρχος ρόλος του διεθνούς δικαίου;
- Πιστεύω ότι πρώτα είναι απαραίτητο στο επίπεδο της συνείδησης και στο διεθνές επίπεδο να αποκατασταθεί ο πρωταρχικός ρόλος του εθνικού κράτους, όπου ο πληθυσμός ελέγχει την επικράτειά του. Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας. Προσωπικά υποστηρίζω την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κρατών στη διεθνή πολιτική, την ενίσχυση των δομών τους, καθώς και των σχετιζόμενων με αυτό κανόνων διεθνούς δικαίου. Είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι η σύγχρονη παρεμβατική φιλοσοφία θα διαβρώνει περαιτέρω το διεθνές δίκαιο. Η Αμερική πρέπει να εμπεδώσει, ότι ο κόσμος δεν θέλει να γίνει ευτυχισμένος από αυτήν.
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν, ότι είναι απίθανο αυτή η ιστορία να επηρεάσει πραγματικά την πολιτική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ: η Ευρώπη εξαρτάται πάρα πολύ από τις ΗΠΑ, ώστε να επιχειρήσει κάποια πραγματικά βήματα.
- Οι πολιτικές ελίτ στην Ευρώπη είναι φανατικοί ουτοπιστές. Πιστεύουν σε ένα είδος «παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών». Έχουμε να κάνουμε όχι απλά με την πολιτική συμμάχων, αλλά με μία ιδεολογική πολιτική. Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, αφού εδώ παιζουν ρόλο όχι τα λογικά κίνητρα και κριτήρια, αλλά τα ιδεολογικά. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μίας υπερατλαντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου, που εγώ προσωπικά τις θεωρώ μοιραίες. Δεν βλέπω κανένα όφελος για τους απλούς ευρωπαίους από ένα τέτοιο μέτρο. Γίνεται λόγος μόνο για το πώς η Αμερική θα αποκτήσει μία νέα αγορά.
Πηγή "Φωνή της Ρωσίας"
|
Posted: 05 Jul 2013 10:50 AM PDT
Ο υφηγητής της έδρας Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του MGIMO, Νικολάι Σουρκόφ, επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο επιδεινώθηκε ταχύτερα απ' ότι αναμενόταν. Οι Αιγύπτιοι φιλελεύθεροι αρχικά δεν σκόπευαν να ανατρέψουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Μόρσι, προκειμένου να μην ενταθεί η αστάθεια. Σχεδίαζαν να περιμένουν πρώτα τις επόμενες προεδρικές εκλογές, και να ανέβουν στην εξουσία ειρηνικά. Ωστόσο, καταλυτικά αρνητικό ρόλο έπαιξαν τα οικονομικά προβλήματα.
Ετσι, τονίζει, η ανάμιξη του στρατού αποτελούσε τη μοναδική ελπίδα για να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε νέα αιματοχυσία και να επιβληθεί μια σχετική τάξη. Ωστόσο, δεν αποκλείει την πιθανότητα ο στρατός να συνεχίσει για αρκετό διάστημα τον ρυθμιστικό του ρόλο, επειδή η πόλωση στην αιγυπτιακή κοινωνία είναι ιδιαίτερα έντονη και για την ώρα δεν υπάρχουν οι πολιτικοί εκείνοι που θα γίνονταν αποδεκτοί από όλους. Ο ειδικός ακόμα, επισημαίνει ότι οι στρατιωτικοί θα υποχρεωθούν σύντομα να ζητήσουν ξένη βοήθεια, καθώς χωρίς αυτή δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες επιβίωσης του πληθυσμού και να αποτρέψουν νέες εξεγέρσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες η διεθνής κοινότητα -κατά κύριο λόγο οι Δυτικές χώρες- πρέπει να κατανοήσουν ότι η σταθερότητα στην Αίγυπτο, και κατ' επέκταση σε ολόκληρη της Μέση Ανατολή, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό –και- από αυτές.
Ο Νικολάι Σουρκόφ πρόσθεσε ότι τα γεγονότα στην Αίγυπτο θα έχουν σοβαρές συνέπειες για όλη την περιοχή. Η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη χώρα στη Μέση Ανατολή και αποτελεί το παράδειγμα για τις άλλες. Πολλοί παρατηρητές στον αραβικό κόσμο εκλαμβάνουν τη νέα αντιπαράθεση στην Αίγυπτο σαν την αποφασιστική μάχη μεταξύ των ισλαμιστών και των κοσμικών δυνάμεων που θα καθορίσει την πορεία, στην οποία θα αναπτυχθεί η περιοχή. Την ισλαμική, ή τη Δυτική.
Ο Μόρσι έφυγε, ποιος είναι ο επόμενος;
Την άποψη ότι ο αιγυπτιακός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κρατικό και πολιτικό σύστημα της χώρας, διαχρονικά, εξέφρασε και ο καθηγητής της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Βαβίλοφ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vzgliad, ανέφερε ότι αρχής γενομένης από το 1952, ο στρατός έπαιζε στην Αίγυπτο βαρύνοντα και αποφασιστικό ρόλο σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις. Έτσι και σε αυτή τη νέα ασταθή και δύσκολα ελέγξιμη κατάσταση ο στρατός δήλωσε ότι, όπως πάντα, είναι στο πλευρό του λαού, καθώς και ότι τώρα παίρνει τα ηνία, αλλά στη συνέχεια θα τα παραδώσει και θα περάσει σε δεύτερο πλάνο. Άλλωστε, στην Αίγυπτο υπάρχουν πλέον αρκετές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αποκτήσει την εμπειρία της πολιτικής ζωής.
Όσον αφορά την ανατροπή Μόρσι, ο Α.Βαβίλοφ πιστεύει ότι η απομάκρυνσή του ήταν αναπόφευκτη, διότι αυτός δεν κατάφερε να λύσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα και τα οποία τώρα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη οξύτητα. Όταν ο Μόρσι ανέλαβε πριν από ένα χρόνο την εξουσία, πολλοί έλεγαν πως η ωρολογιακή βόμβα για τον ίδιο δεν ήταν η πολιτική, αλλά η οικονομία. Ο λαός πρέπει να έχει φαγητό, να έχει ηλεκτρικό, βενζίνη. Χρειάζεται ένας νέος ηγέτης, ο οποίος θα μετάγγιζε νέο αίμα στην πολιτική διακυβέρνηση. Και μάλιστα, όπως ορθά αναφέρουν πολλοί σήμερα, εκεί δεν χρειάζεται πολιτικός, αλλά ένας τεχνοκράτης, ο οποίος θα μπορούσε, αν όχι να επιλύσει, τουλάχιστον να αμβλύνει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε ότι μια τέτοια προσωπικότητα, η οποία θα μπορούσε να ενώσει όλο τον αιγυπτιακό λαό, αυτή την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει. Ο Μόρσι λοιπόν έφυγε, αλλά ποιος θα είναι ο επόμενος; Ο ειδικός δεν αποκλείει την επιστροφή στην αυταρχική διακυβέρνηση, καθώς, οι απλοί Αιγύπτιοι, μεταξύ των οποίων το 30% είναι αγράμματοι, επιθυμούν την … τάξη. Δεν έχουν ανάγκη από Δημοκρατία. Για αυτούς, το σημαντικότερο είναι να τραφούν οι πολυπληθείς οικογένειές τους.
Αναπόφευκτη η ανατροπή
Η καθηγήτρια του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), Μαρίνα Σαπρόνοβα, επεσήμανε ότι στην Αίγυπτο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία μετασχηματισμού του πολιτικού συστήματος και των δομών του κράτους, η οποία απλούστατα δεν μπορεί να είναι γρήγορη από τη στιγμή που στην αιγυπτιακή κοινωνία δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με την οδό που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.
Σχετικά με την ανατροπή Μόρσι, πιστεύει ότι αυτός εξαρχής απολάμβανε μικρή εμπιστοσύνη. Δεδομένων των αποτυχιών στην πολιτική του, η απομάκρυνσή του ήταν θέμα χρόνου. Ωστόσο, αυτό δεν λύνει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Την Αίγυπτο αναμένει μια μακρά περίοδος οικονομικών και κοινωνικών τριβών. Πάντως, στη χώρα δεν θα συμβεί εμφύλιος πόλεμος, καθώς δεν είναι ούτε Λιβύη ούτε Συρία. Εκεί, εκτός των άλλων, δεν υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός όπλων στα χέρια του πληθυσμού.
Οι εξελίξεις στο εξής, εκτιμά η κ.Σαπρόνοβα, θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τους στρατιωτικούς, καθώς ο στρατός είναι η μοναδική οργανωμένη δύναμη που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού και είναι ικανή για μια ακόμη φορά να θέσει την πολιτική διαδικασία υπό τον έλεγχό του, και να αποκαταστήσει την τάξη. Ο στρατός θα ενεργήσει ως θεματοφύλακας. Μετά, θα παραδώσει την εξουσία στα πολιτικά πρόσωπα και θα διεξαχθούν εκλογές.
Κίνδυνος διάλυσης της Αιγύπτου
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, Γιεβγκένι Σατανόφσκι, μιλώντας στο ραδιόφωνο Vesti FM, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αίγυπτο πιο τεταμένη από ότι φαίνεται σε έναν ξένο. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, με την περιφέρεια να μην υπακούει το κέντρο, τις πόλεις της διώρυγας του Σουέζ να λένε «Φτάνει πια να ταΐζουμε το Κάιρο», και το Δέλτα να ζει απομονωμένο από την Άνω Αίγυπτο.
Κατά τον ίδιο, η επέμβαση των στρατιωτικών ήταν απαραίτητη προκειμένου η χώρα να μην διαιρεθεί, καθώς ο κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου είναι πολύ υψηλός. Όπως αναφέρει, συγκεντρώθηκαν 15 εκατομμύρια υπογραφές για να αποχωρήσει ο Μόρσι από τη θέση του, δηλαδή μερικά εκατομμύρια περισσότερα από ότι οι ψήφοι που είχε συγκεντρώσει. Ο ίδιος άλλωστε στην πρόσφατη ομιλία του αναγνώρισε τα λάθη του. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν πάντως οι ανταλλαγές πυροβολισμών, η χρήση μαχαιριών και ο πετροπόλεμος σε μεγάλες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.
Πηγή "Η Ρωσία Τώρα"
|
Posted: 05 Jul 2013 10:29 AM PDT
Ο Μπένυ κάνει πόλεμο, με αντάρτες παλληκάρια, "φέρε μάννα το όπλο μου", λέγετε ότι ξεφώνιζε το πρωτοπαλίκαρο αλλά έφαγε μια στο κεφάλι και ησύχασε!
Κάτσε καλά αυτή είναι δική μου μάχη, η μητέρα των μαχών θα έλεγα, του είπε αυστηρά ο Μπένυ μας και ξεκίνησε την επανάσταση.
Σήκωσε τα μανίκια, τέντωσε δυναμικά και πεισματάρικα το θεληματικό του πιγούνι και είπε με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση.
Διαφωνώ, όχι άλλα δημοσιονομικά μέτρα, όχι νέους φόρους στον κοσμάκη, θέλουμε ανάπτυξη εδώ και τώρα!
Τς!!! Τί είπες τώρα αντέταξαν οι τροικανοί και ο Μπένυ μας ενοχλημένος σήκωσε το δάχτυλο τοκούνησε απειλητικά και φώναξε:
Διαφωνώ (δις) και ξέρετε πως δεν αστειεύομαι. Διαφωνώ όπως διαφώνησα στο πρώτο και δεύτερο και τρίτο μνημόνιο.
Διαφώνησα στο πρώτο μνημόνιο και έγινα υπουργός οικονομικών, διαφώνησα στο δεύτερο και έγινα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξέρω καλά τι σας λέω!
Βέβαια η μεγάλη νίκη ήρθε όταν διαφώνησα στο μαύρο της ΕΡΤ, τότε έγινα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Διαφωνώ και αντιστέκομαι, τρέμετε τροικανοί, ήλθεν η ώρα σας!
Ο μεγάλος οραματιστής Μπένυ στοχεύει ψηλά, θα κάνει την Ελλάδα μεγάλη, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη θα γίνει η χώρα, αν λέω αν, ο Μπένυ μας σκαρφαλώσει στην ιεραρχία της τροικας εξωτερικού.
Εξ άλλου καλύτεροι είναι αυτοί οι χαρτογιακάδες από τον Μπένυ μας;
Άσε που παίρνουν έναν σκασμό λεφτά, μαύρα, αφορολόγητα και τους τρέμουμε όλοι εμείς οι απελπισμένοι ιθαγενείς, τρώνε- πίνουν στο τσάμπα-νομίζω το "τρώνε" είναι το δέλεαρ-πηγαίνουν έρχονται όποτε γουστάρουν και λογαριασμό δεν δίνουν!
Θέση ιδανική για τον Μπενάκο, διότι τώρα τελευταία έχει ένα ζήτημα με τους διάφορους υπουργίσκους, ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε αλλά είναι δυνατόν κοτζάμ Μπένυ να συνομιλεί με μπουμπούκους;
Νομίζω το μεγάλο του ζήτημα είναι πως δεν τον προλαβαίνει τον τηλεπωλητή-υπουργό όταν αρχίζει να μιλά. Γλώσσα δεν βάζει μέσα του ο άτιμος -είδατε τι κάνει η τηλεοπτική εμπειρία- είδε και απόειδε το αρχηγόπουλο και σκέφτηκε να διαφωνήσει.
Μια διαφωνία την ημέρα κάνει καλό στο προφίλ του, του είπε ο επικοινωνιολόγος του και οφείλει να τον ακούει, τόσα φράγκα του σκάει και είναι και εποχή κρίσης!
Στα άρματα στα άρματα λοιπόν ο μέγας επαναστάτης, σοσια-ληστής, βαμμένος με τα χρώματα του πολέμου βγήκε στο μετερίζι του αγώνα και ποιος τον σταματά.
Κρυφτείτε τροικανοί, εξαφανιστείτε γερμανοί, στη μπάντα Σοίμπλε μη σε πατήσει το παιδί το παλικάρι, ο αγωνιστής!
Εγώ το χρέος μου το έκανα, σας ενημέρωσα για την μηχανή του πολέμου που έρχεται κατά πάνω σας, με μοναδικό στόχο τη νίκη. Τι θα κάνετε εσείς είναι άλλο θέμα.
Α μην το ξεχάσω συνέλληνες, θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες, κρυφτείτε μη σας πάρουν τα σκάγια!
Κρυφτείτε και μόλις πέσει ο κουρνιαχτός, πανηγυρίστε γιατί σωθήκατε από τον μεγάλο διαφωνούντα Μπένυ και -μεταξύ μας- αν καταφέρει να πάρει καμμιά θεσούλα θα έχετε και μεγαλύτερο μέσον!!!
Από ΛΟΓΙΑ και ΣΚΕΨΕΙΣ, μοντάζ Γρέκι
|
Posted: 05 Jul 2013 10:05 AM PDT
Λέμε ότι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων γιατί αυτό απαιτούσαν οι παράγοντες του συστήματος, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ακόμα κι ο Κουβέλης που την έκανε, φρόντισε να μη σηκώσει πολεμικούς τόνους και να δηλώνει πάντα διαθέσιμος να στηρίξει την κυβέρνηση, ειδικά σε όλα τα θέματα που αποτελούν προαπαιτούμενα του Μνημόνιου. Ιδιαίτερα προσεκτικός ήταν απέναντί του και ο Σαμαράς, γιατί τον έχει ανάγκη, ενώ ο Βενιζέλος υπήρξε πιο δηκτικός, επειδή υπάρχει ο μεταξύ τους ανταγωνισμός για την Κεντροαριστερά. Και αυτός, πάντως, δεν δημιούργησε σκηνικό ρήξης με τη ΔΗΜΑΡ, αν και για μια φορά ακόμη αισθάνθηκε πόσο αδίστακτος στο φραξιονισμό είναι ο Κουβέλης.
Γράφτηκε και λέχτηκε κατά κόρον, ότι ο Σαμαράς δεν πήγε στις εκλογές, γιατί το απαίτησε η Μέρκελ, που θέλει πανευρωπαϊκή ησυχία μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μέρκελ του είπε τα «γαλλικά» της, όμως και ο ίδιος δεν μπορούσε να πάει σε εκλογές, έτσι όπως τα είχε καταφέρει. Πήγε να παραστήσει τον Βοναπάρτη και βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα. Με τι κѠλ⓪ θα πήγαινε σε εκλογές; Ρισκάροντας να χάσει την πρώτη θέση από το ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν κατάφερνε τελικά να κερδίσει στο νήμα, ρισκάροντας να μην έχει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ είναι στο όριο της εκλογικής επιβίωσης;
Λογικό ήταν, αφού δεν μπορούσε να πάει σε εκλογές, να δώσει στον Βενιζέλο τον ανασχηματισμό, μια περίοπτη θέση για τον ίδιο και 10 θέσεις στην κυβέρνηση (με τέσσερα, όμως, μόνο υπουργεία). Το αποτέλεσμα ήταν να δυσαρεστήσει αρκετούς δεξιούς βουλευτές που περίμεναν υπουργοποίηση, αλλά όσο είναι πρωθυπουργός αυτοί δεν μπορούν να του κάνουν ζημιά. Οι γκρίνιες ενόψει συνέδριου είναι καλές για να γεμίζουν τις παραπολιτικές σελίδες των εφημερίδων, όμως ο Σαμαράς δεν ανησυχεί. Το πολύ να εκτονωθούν μην εκλέγοντας κάποιους από τη λίστα που θα προωθήσουν οι άνθρωποι του Μαξίμου. Μικρό το κακό, από τη στιγμή που ο Σαμαράς ελέγχει την κυβέρνηση, την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα.
Κάποιοι Πασόκοι την πέφτουν επίσης στον Βενιζέλο για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Δεν αναφερόμαστε μόνο στον Παναγιωτακόπουλο που όλο φεύγει από το ΠΑΣΟΚ αλλά όλο εκεί τον βρίσκουμε, αλλά και στα υπολείμματα του παπανδρεϊσμού, με επικεφαλής τον Καρχιμάκη, ο οποίος αναρωτιέται «στις επόμενες εκλογές ποιο θα είναι το ιδεολογικό και το πολιτικό πρόσημο της διαφοροποίησης της Δημοκρατικής Παράταξης από την δεξιά;». Οταν ήρθε η ώρα ν' αποφασίσουν, όμως, όλοι εξουσιοδότησαν τον Βενιζέλο να κάνει τους χειρισμούς κι όταν αυτός συμφώνησε με τον Σαμαρά για κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όλοι συμφώνησαν μαζί του, έστω και με… κριτικό τρόπο. Ακόμη και η… Θεοδώρα Τζάκρη. Βλέπετε, αν γίνονταν εκλογές, πολλοί από δαύτους θα έβλεπαν τη βουλευτική τους θητεία να τερματίζεται πρόωρα, ενώ τώρα και το παραδάκι θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν και τις ελπίδες τους να θρέφουν.
Μπορεί η δικομματική κυβέρνηση να «σηκώσει» το ΠΑΣΟΚ; Αστεία πράγματα. Με τι πολιτική; Οταν βρίσκονται σε εντατικά παζάρια με την τρόικα για να βρουν τους τομείς από τους οποίους θα κόψουν κονδύλια για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα», χωρίς να χρειαστεί να χτυπήσουν ξανά μισθούς και συντάξεις ή να βάλουν νέο χαράτσι, είναι δυνατόν να μιλάμε για οριακή έστω ελάφρυνση του λαού από τα βάρη που τον ανάγκασαν να σηκώνει; Εδώ ακόμη και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην οποία τόσο είχε ποντάρει ο κυβερνητικός συνασπισμός, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Εδώ ο ίδιος ο Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβούλιου καθόρισε ως πρώτιστο στόχο τη συμφωνία με την τρόικα για να παρθεί η δόση!
Δεν μπορεί να μακροημερεύσει (και) αυτή η κυβέρνηση κι αυτό το ξέρουν καλά όλοι τους. Δεν έχουν όμως άλλη λύση. Τι μπορούσε να κάνει ο Βενιζέλος; Ν' ακολουθήσει τον Κουβέλη, να ρίξει την κυβέρνηση και να ξεκινήσει… πορεία στο λαό, με όλο το μιντιακό σύστημα να τον λοιδορεί και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να τον ανακηρύσσουν σε persona non grata; 'Η μήπως μπορούσε να παζαρέψει με τον Σαμαρά τίποτα καλύτερο από την προσωπική του βόλεψη, με την παραχώρηση θέσεων αντιπροέδρου και ΥΠΕΞ;
Οταν έριξε όλο το βάρος στην προσωπική του βόλεψη, ευνόητο είναι να μην μπορέσει να πάρει όλες τις θέσεις υπουργών που ήθελε. Κάπου πάτησε πόδι και ο Σαμαράς. Το μάξιμουμ που διεκδικεί αυτή την περίοδο ο Βενιζέλος είναι η στήριξη από το μιντιακό σύστημα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έναντι του Κουβέλη, ώστε να ξαναμπεί στη Βουλή (όποτε κι αν γίνουν εκλογές) και να δει μετά τι μπορεί να κάνει. Γι' αυτό και έτρεξε να μπει στην κυβέρνηση του Σαμαρά.
Σε επίπεδο πρακτικής πολιτικής τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ούτε πρόκειται ν' αλλάξει. Το πολύ που μπορεί να ανεχτούν οι αποικιοκράτες της ΕΕ είναι να μη ζητήσουν νέα μέτρα για μισθούς-συντάξεις-φόρους και να χορηγήσουν κάποιο συμπληρωματικό δάνειο. Δε θα δεχτούν, όμως, και να ελαφρύνει το βάρος στις πλάτες του λαού. Ούτε σε συμβολικό επίπεδο. Αυτά τα ξεκαθάρισε και πάλι ο Σόιμπλε την περασμένη Τετάρτη, παρουσιάζοντας στο Βερολίνο το σχέδιο του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2014.
Επομένως, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα βαδίζει συνεχώς επί ξυρού ακμής και ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει να σαπίσει εντελώς για να τη διαδεχτεί στην αστική εξουσία.
Πηγή eksegersi
|
Posted: 05 Jul 2013 09:45 AM PDT
Σφοδρή επίθεση στην συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠαΣοΚ, με αιχμή ότι συνιστά απειλή για τα δημοκρατικά κεκτημένα της χώρας, ανοίγματα προς το ανδρεοπαπανδρεϊκό ΠαΣοκ, αλλά και μία για πρώτη φορά λεπτομερή αποκάλυψη των προθέσεών του σε σχέση με την στάση πληρωμών, στην οποία ο κ. Αλ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει προφανώς ως βάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, περιελάμβανε η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάτρα, το βράδυ της Πέμπτης.
Ως προς το πιεστικό ερώτημα για το πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα, ο κ. Τσίπρας ήταν για πρώτη φορά αναλυτικός στην απάντηση:
«Εμείς δεν πρόκειται να παίρνουμε δόσεις για να πληρώνουμε τους τοκογλύφους. Για μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τις ανάγκες του λαού σε τροφή, σε ενέργεια, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αξιοπρέπεια. Πρώτα η ζωή και η αξιοπρέπεια του λαού μας και μετά οι τοκογλύφοι. Πρώτα οι φτωχοί, οι αδύναμοι και οι άνεργοι και μετά η κα Μέρκελ και οι τραπεζίτες. Αυτή είναι η διαφορά μας», τόνισε.
Όπως είπε, το μνημόνιο έχει επιβαρύνει τη χώρα με τεράστια ποσά νέου δανεισμού. «Πήραμε 219 δισ. Από αυτά μόνο τα 7,8 έχουν πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Όλα τα άλλα πήγαν για να πληρώνουμε τους πιστωτές. Δηλαδή δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δάνεια και ο λαός μας να βυθίζεται στην εξαθλίωση, αρκεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να είναι στις θέσεις τους και να μας κυβερνάνε», είπε και συνέχισε: «Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ: 7,2 για το 2013, 7,1 για το 2014, 6,1 για το 2015 και 5,6 για το 2016».
Όπως είπε, αυτά είναι τα χρήματα για την ανόρθωση. «Να τα λεφτά για την ανασυγκρότηση. Να τα λεφτά για την ανάπτυξη, 25 δισ. που σε τέσσερα χρόνια θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά με τη κοινωνία όρθια, με το λαό κυρίαρχο», σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε έντονα προεκλογικό χαρακτήρα και πολλαπλές αναφορές στις «μετρημένες» μέρες της σημερινής κυβέρνησης. «Θα πέσουν κι οι δυο και θα πέσουν με πάταγο. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για τη χώρα και το λαό. Όσο μένουν αυτοί στη κυβέρνηση τόσο περισσότερο θα βγαίνουν εκτός ελέγχου.Τόσο περισσότερο θα κινδυνεύουν δημοκρατικές κατακτήσεις. Για αυτό είναι η ώρα να βάλει ο λαός μας ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Είναι ώρα να μιλήσουν τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «δεν είναι σήμερα σε κίνδυνο μόνο ότι απέμεινε από μισθούς, συντάξεις, αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Δεν αποσυντίθεται μόνο η κοινωνία. Δεν κουρελιάζεται μόνο κάθε μέρα, συστηματικά και επίμονα, η εθνική κυριαρχία και η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε: «χτίζεται και ένα νέο καθεστώς, αντιδημοκρατικό, βάρβαρο, με μισθούς Βουλγαρίας και δικαιώματα Κίνας». Κατόπιν αυτών, παρότρυνε τους πολίτες σε «αγώνα, αγώνα και πάλι αγώνα».
|
Posted: 05 Jul 2013 09:28 AM PDT
Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το ΠΔ Δένδια
Χρειαζόμαστε επειγόντως Συνταγματικό Δικαστήριο
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι είναι συνταγματικό το σχέδιο ΠΔ του κ. Δένδια για την απαγόρευση στην ουσία των διαδηλώσεων των πολιτών. Ο Αστυνομικός Διευθυντής πλέον θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα διαδηλώνουν οι πολίτες και πως θα στήνονται στους δρόμους. Νομίζουμε ότι ήρθε πλέον η ώρα να περάσει ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων σε ανεξάρτητο κληρωτό Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη που σέβονται τους πολίτες τους.
Είμαστε από τα λίγα κράτη που δεν διαθέτει Συνταγματικό Δικαστήριο. Μην ξεχνάμε ότι, ακόμα και στην Αίγυπτο, το Συνταγματικό Δικαστήριο ήταν εκείνο το οποίο πρώτο αντιστάθηκε στο θεοκρατικό καθεστώς που ήθελε να επιβάλει ο Μόρσι. Αυτό έδωσε θάρρος στο λαό να βγει στους δρόμους και να απαιτήσει την ανατροπή του καθεστώτος. Ακόμα και ο στρατός που ανέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία στην Αίγυπτο δήλωσε χθες ότι επιτρέπει ελεύθερα τις διαδηλώσεις φτάνει αυτές να είναι ειρηνικές.
Χρειαζόμαστε λοιπόν επειγόντως, ένα ανεξάρτητο κληρωτό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα είναι ο φρουρός της νομιμότητας, όταν αυτή παραβιάζεται από την εκτελεστική ή την νομοθετική εξουσία. Αυτή τη στιγμή οι ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού είναι παντελώς απροστάτευτα.
|
Posted: 05 Jul 2013 09:10 AM PDT
Γιατί ο Έντουαρντ Σνόουντεν διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ; Πώς πήρε την απόφαση να προχωρήσει στις αποκαλύψεις. Έχει σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες; Γιατί αποκάλυψε την ταυτότητά του; Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε, μεταξύ άλλων, ο 29χρονος πρώην υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), σε συνέντευξή του στον Guardian.
Έρχεται κάποια στιγμή που «τελικά συνειδητοποιείς ότι ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει για αυτές τις υποθέσεις και όχι κάποιος που απλώς διορίστηκε από την κυβέρνηση», λέει ο Σνόουντεν στον Glenn Greenwald της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».
Μιλώντας για τις πιθανές συνέπειες των αποκαλύψεων, ο Σνόουντεν έχει σκεφτεί όλες τις ενδεχόμενες κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησησης προς το πρόσωπό του. Είναι ένας φόβος υπό τον οποίο θα ζει για την υπόλοιπή του ζωή, σημειώνει, προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να πας ενάντια στις ισχυρότερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο και να είσαι εντελώς απαλλαγμένος από τον κίνδυνο».
Αποσπάσματα της συνέντευξης του Σνόουντεν στον Guardian
(Μετάφραση: Κατρίν Αλαμάνου)
Edward Snowden: Το όνομά μου είναι Εντ Σνόουντεν. Είμαι 29 ετών. Δουλεύω για την Booz Allen Hamilton Inc. ως αναλυτής υποδομών για τη NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ) στη Χαβάη.
Glenn Greenwald: Σε ποιες άλλες θέσεις είχες δουλέψει πριν στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών;
E.D: Έχω υπάρξει μηχανικός συστημάτων, διαχειριστής συστημάτων, ανώτερος σύμβουλος για την CIA, σύμβουλος και υπάλληλος συστημάτων τηλεπικοινωνιών.
G.G: Ένα από τα πράγματα για τα οποία ο κόσμος θα δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στο να προσπαθήσει να σε καταλάβει: Τι-ποιος είσαι και τι σκέφτεσαι, υπήρξε κάποιο σημείο που ξεπέρασες το όριο από την απλή σκέψη του να γίνεις πληροφοριοδότης ως το σημείο να πάρεις την απόφαση να γίνεις στην πραγματικότητα ένας; Περίγραψε στον κόσμο αυτή τη διαδικασία λήψης της απόφασης.
E.D: Όταν είσαι σε θέσεις προνομιακής πρόσβασης, όπως διαχειριστής συστημάτων σε τέτοιου είδους υπηρεσίες πληροφοριών, είσαι εκτεθειμένος σε πολύ περισσότερες πληροφορίες σε ευρύτερη κλίμακα από ό, τι ένας κανονικός υπάλληλος. Και εξαιτίας αυτού, βλέπεις πράγματα που μπορούν να σε ταράξουν. Όμως, κατά τη διάρκεια της καριέρας ενός κανονικού υπαλλήλου, θα βρισκόταν κανείς αντιμέτωπος με μία ή δύο τέτοιες περιστάσεις. Όταν βλέπεις τα πάντα, τα βλέπεις όλο και συχνότερα και αναγνωρίζεις ότι κάποια από αυτά τα πράγματα συνιστούν στην πραγματικότητα παραβάσεις. Και όταν μιλάς σε άλλους γι' αυτά σε ένα μέρος σαν αυτό, όπου αυτή είναι η καθημερινή φυσιολογική κατάσταση, αυτοί έχουν την τάση να μην σε παίρνουν στα σοβαρά και, ξέρεις, να σε προσπερνούν.
Αλλά με τον καιρό αυτή η γνώση για τις παραβιάσεις κατά κάποιο τρόπο συσσωρεύεται και νιώθεις υποχρεωμένος να μιλήσεις σε κάποιον γι' αυτό. Και όσο περισσότερο μιλάς γι' αυτό, τόσο περισσότερο σε αγνοούν, σου λένε ότι δεν είναι πρόβλημα, έως ότου τελικά συνειδητοποιείς ότι ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει για αυτές τις υποθέσεις και όχι κάποιος που απλώς διορίστηκε από την κυβέρνηση.
G.G: Μίλησέ μας λίγο για το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα το αμερικανικό σύστημα παρακολούθησης. Έχει ως στόχο όλους τους Αμερικανούς;
E.S: H NSA και η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών γενικότερα εστιάζει στην απόκτηση πληροφοριών από όπου μπορεί, με κάθε δυνατό μέσο. Πληροφορίες για τις οποίες πιστεύει -βασισμένη σε ένα είδος αυτό-πιστοποίησης- ότι εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Αρχικά είδαμε ότι το ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικά περιορισμένο καθώς οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών συγκεντρώνονταν στο εξωτερικό. Τώρα, σταδιακά, βλέπουμε ότι αυτό συμβαίνει και στο εσωτερικό. Και για να το κάνει αυτό η NSA θέτει ως στόχο τις επικοινωνίες του καθενός. Τα απορροφά (τα δεδομένα) με προεπιλογή. Τα συλλέγει στο σύστημά της, τα φιλτράρει, τα αναλύει, τα καταμετρά και τα αποθηκεύει για περιόδους, απλώς επειδή αυτός είναι ο ευκολότερος, αποτελεσματικότερος και ισχυρότερος τρόπος για να πετύχουν αυτούς τους σκοπούς.
Έτσι, ενώ μπορεί να προτίθενται να θέσουν στο στόχαστρο κάποιον που σχετίζεται με κάποια ξένη κυβέρνηση ή κάποιον ύποπτο για τρομοκρατία, παρόλ' αυτά συλλέγουν και τις δικές σου επικοινωνίες για να το κάνουν αυτό. Κάθε αναλυτής, ανά πάσα στιγμή μπορεί να βάλει στο στόχαστρο οποιονδήποτε, κάθε επιλογέας οπουδήποτε. Σε ποια περίπτωση αυτές οι επικοινωνίες θα συλλεχθούν, εξαρτάται από το εύρος των δικτύων του αισθητήρα και τα δικαιώματα που έχει ο συγκεκριμένος αναλυτής. Δεν έχουν όλοι οι αναλυτές τη δυνατότητα να θέσουν στο στόχαστρο τα πάντα. Πάντως εγώ, όταν καθόμουν στο γραφείο μου, είχα σίγουρα το δικαίωμα να υποκλέπτω οποιονδήποτε, από εσένα ή τον λογιστή σου μέχρι έναν ομοσπονδιακό δικαστή και ακόμη και τον πρόεδρο (σ.σ. των ΗΠΑ) αν είχα το προσωπικό του e-mail.
G.G: Ένα από τα πιο εξαιρετικά σημεία αυτής της ιστορίας είναι ότι συνήθως οι πληροφοριοδότες κάνουν ό, τι κάνουν ανώνυμα και λαμβάνουν μέτρα για να παραμείνουν ανώνυμοι για όσο διάστημα μπορούν ή για πάντα, όπως συνήθως επιθυμούν. Εσύ, από την άλλη πλευρά, έχεις την αντίθετη συμπεριφορά, δηλαδή δηλώνεις ανοιχτά ότι εσύ είσαι το πρόσωπο πίσω από τις αποκαλύψεις. Γιατί επέλεξες να το κάνεις αυτό;
E.D: Θεωρώ ότι στον λαό οφείλεται μία εξήγηση για τα κίνητρα πίσω από τους ανθρώπους που κάνουν αυτές τις αποκαλύψεις, που είναι εκτός του δημοκρατικού μοντέλου. Όταν υπονομεύεις την εξουσία της κυβέρνησης, αυτό είναι ένα θεμελιωδώς επικίνδυνο πράγμα για τη δημοκρατία. Και αν το κάνεις αυτό κρυφά συνεχώς -όπως κάνει η κυβέρνηση όταν θέλει να επωφεληθεί από μία μυστική δράση που ανέλαβε. Θα δώσει ένα είδος εντολής στους αξιωματούχους, όπως «πείτε στον Τύπο για αυτό και το άλλο, ώστε ο λαός να γνωρίζει ότι είμαστε με το μέρος τους». Όμως σπάνια το κάνουν αυτό, αν το κάνουν ποτέ, όταν συντρέχει κατάχρηση. Αυτό αποδίδεται σε απλούς πολίτες. Όμως αυτοί συνήθως δυσφημίζονται. Ξέρεις, διαδίδεται ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εχθροί της χώρας, ότι είναι εναντίον της κυβέρνησης. Αλλά εγώ δεν είμαι. Δεν είμαι διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο. Δεν έχω ειδικές ικανότητες. Είμαι απλώς άλλος ένας τύπος που κάθεται εκεί, κάθε μέρα, στο γραφείο, παρακολουθεί τι συμβαίνει και σκέφτεται: «Αυτό είναι κάτι που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να το αποφασίσουμε. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν αυτά τα προγράμματα και οι πολιτικές είναι σωστές ή λάθος». Και εγώ είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω με τα έγγραφα για να υπερασπιστώ την αυθεντικότητά τους και λέω: «Δεν τα άλλαξα. Δεν τροποποίησα την ιστορία. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό είναι αυτό που συμβαίνει. Εσείς πρέπει να αποφασίσετε αν χρειάζεται να συνεχίσουμε να το κάνουμε».
G.G: Έχεις σκεφτεί ποια θα είναι η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στη συμπεριφορά σου, τι μπορεί να πουν για σένα, πώς μπορεί να προσπαθήσουν να σε απεικονίσουν, τι ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να σου κάνουν;
E.S: Ναι, θα μπορούσαν να με κυνηγήσουν από τη CIA. Μπορεί να έχω ανθρώπους τους να με κυνηγούν ή άτομα από τους εξωτερικούς συνεργάτες τους σε άλλες χώρες. Ξέρεις, συνεργάζονται στενά με κάποια άλλα κράτη. Ή θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις triads (σ.σ. οργανωμένες εγκληματικές ομάδες) ή οποιονδήποτε από τους πράκτορες τους ή ό, τι έχουν στο ενεργητικό τους. Έχουμε έναν σταθμό της CIA λίγο πιο πάνω στον δρόμο, στο προξενείο εδώ στο Hong Kong (σ.σ. Η συνέντευξη δόθηκε όταν ο Σνόουντεν ήταν ακόμη στο Χονγκ Κονγκ) και είμαι σίγουρος ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ απασχολημένοι. Και αυτός είναι ένας φόβος υπό τον οποίο θα ζω για το υπόλοιπο της ζωής μου, όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή. Δεν μπορείς να πας ενάντια στις ισχυρότερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο και να είσαι εντελώς απαλλαγμένος από τον κίνδυνο.
Πηγή: democracynow.org
|
Posted: 05 Jul 2013 09:09 AM PDT
Σίγουρα το όνομα Τζων Χόλτριν δεν λέει τίποτα σε κανέναν. Κακώς, αφού θά έπρεπε να λέει, διότι ο συγκεκριμένος κύριος είναι από τους Μέντορες της Νέας Τάξης και έχει επηρεάσει καταστάσεις και αποφάσεις που αφορούν την παγκοσμιοποίηση και την Νέα Τάξη όσο λίγοι.
Ο Τζών Χόλτριν είναι σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα και παλιότερα του προέδρου Κλίντον.
Είναι ο συγγραφέας του πολυσέλιδου βιβλίου Εccosience. Το βιβλίο Eccosience πραγματεύεται την με κάθε μέσο ανάγκη μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού, ώστε να σωθεί η φύση! Το βιβλίο προέρχεται και αυτό από την δεκαετία του 70, από την ίδια δεκαετία που γέννησε και τα κινήματα «απελευθέρωσης», καθώς και τις new age θεωρίες της κλιματικής αλλαγής κ.λ.π.
Στο βιβλίο Eccosience ο Χόλτριν μιλάει για την ανάγκη μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού ως και τα πεντακόσια εκκατομύρια!!! Στην Αμερική τα τελευταία χρόνια μια σειρά από σημαντικούς ανθρώπους που σχετίζονται με την Νέα Εποχή -όπως ο Μπίλ Γκέιτς- έχουν εκφραστεί υπέρ της απομείωσης του παγκόσμιου πλυθησμού ως μέσον σωτηρίας της φύσης.
Υπάρχει και το γνωστό μνημείο αγνώστου προελεύσεως στην Γεωργία των ΗΠΑ όπου αναγράφονται όλες οι «εντολές» των ταγών της Νέας Τάξης με πρώτη: Κράτα τον πληθυσμό στα 500.000.000.
Πως θα επιτευχθεί όμως ο συγκεκριμένος στόχος;
Ο ο Χόλντριν στο βιβλίο Eccosience μιλάει για μαζικούς εμβολιασμούς και μαζικές στειρώσεις του πληθυσμού.
Ήδη στην Ινδία εφαρμόζουν την στείρωση παρέχοντας δώρα και ελαφρύνσεις σε όσους προσέλθουν οικειοθελώς να στειρωθούν. Ανάλογες πρακτικές εφαρμόζουν και στην Κίνα.
Αλλά η συζήτηση έχει ανοίξει και στην πολιτισμένη Δύση, μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Με τον νόμο Οbamacare θα παρέχεται δωρεάν από το Αμερικανικό ασφαλιστικό σύστημα η δυνατότητα στείρωσης σε κορίτσια από 15 χρονών…! Τα κορίτσια θα μπορούν δωρεάν και χωρίς την συγκατάθεση των γονέων τους να παίρνουν μια πολύ σημαντική και μη αναστρέψιμη απόφαση για την ζωή τους.
Αν αυτό δεν αποτελεί στην πράξη εφαρμογή του νεοταξικού δόγματος της απομείωσης του πληθυσμού, τότε τί ακριβώς είναι;
Το καθεστώς Ομπάμα -το έχουμε πει- διολισθαίνει όλο και περισσότερο προς μια νεοταξική δικτατορία.
Το γεγονός αυτό πιστοποιείται με μια σειρά νόμων και αποφάσεων που καταδεικνύουν τις προθέσεις του καθεστώτος.
Πρώτα ο νόμος S 510 για τους οικιακούς λαχανόκηπους , νόμος που απαγορεύει την οικιακή καλλιέργεια και σαφώς ευνοεί τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων και σπόρων.
Μετά ο νόμος Ομπάμα που επιβάλει αναγκαστικά το μικροτσίπ σε όποιον θέλει να έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ύστερα η συζήτηση για την οπλοκατοχή που υποκρύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης Ομπάμα να καταργήσει το Άρθρο 2 του Αμερικανικού συντάγματος για την ελεύθερη κατοχή όπλων.
Και τώρα η στείρωση που παρέχεται δωρεάν από το Αμερικάνικο δημόσιο.
Η κυβέρνηση Ομπάμα εφαρμόζει όλη την νεοταξική ατζέντα. Μεταλλαγμένα τρόφιμα, τσιπάκια στους πολίτες , απαγόρευση όπλων ώστε να είναι ακίνδυνος ο πληθυσμός, αυξημένες αρμοδιότητες στην υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων (fema) και όλα αυτά μαζί με το κλασικό πακέτο αριστερής ελευθεριότητας το οποίο παραδοσιακά υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ.
Τα εντάλματα της Νέας Τάξης εφαρμόζονται πρώτα πιλοτικά στις ΗΠΑ και ύστερα στον υπόλοιπο κόσμο.
Στην πατρίδα μας πρώτα μαντρώσανε τον πολίτη με το ΑΜΚΑ -απαραίτητο για κάθε συναλλαγή με το σύστημα υγείας- και μετά ξεκίνησαν την συζήτηση για την «Κάρτα του Πολίτη».
Τώρα, μετά από τρία χρόνια διεθνούς κατοχής της χώρας, συζητάνε και για την επιβολή του codex alimentarius στα τρόφιμα και για φορολόγηση αγροτεμαχίων και για πρόσθετες δυσκολίες στην αγορά και κατοχή όπλου.
Όλες αυτές οι φαινομενικά άσχετες κινήσεις είναι μέρος της περίφημης Ατζέντας 21 που έχει υιοθετηθεί επισήμως από τον Ο.Η.Ε. και αποτελεί ουσιαστικά τον πρόγραμμα μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης...
|
Posted: 05 Jul 2013 08:40 AM PDT
O Γερμανός οικονομολόγος Dirk Müller (Mr. Dax) αποκαλύπτει…
Όπως υποστηρίζει, στο ελληνικό υπέδαφος βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χαρακτηρίζει «εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ», τον Γ. Παπανδρέου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός του ΔΝΤ είναι να καταστρέψει την ελληνική οικονομία ώστε τα ελληνικά κοιτάσματα να πωληθούν φθηνά σε πολυεθνικές. Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus», ο Müller αναλύει τη θεωρία ότι «η μεγάλη αναμέτρηση, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται με την κυριαρχία στον πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες» και σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη» και «το παιχνίδι κινείται μεταξύ Αμερικής και Ασίας, δηλαδή της Κίνας, ενώ οι Ρώσοι θα ήθελαν να αναμιχθούν κι αυτοί λίγο». «Ακριβώς στη φάση της ισχύος του ευρώ συμβαίνουν τα γεγονότα γύρω από τον Κ. Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και η αιφνιδιαστική ακούσια καταγγελία στις Βρυξέλλες της παραποίησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να στρέψουν την Ευρώπη και τη Γερμανία εναντίον τους. Καμία συμφωνία δεν τηρήθηκε, ο λαός και η οικονομία της χώρας οδηγούνταν στον κατήφορο. Το ένα σκάνδαλο διαδεχόταν το άλλο. Και μια χωρίς προηγούμενο εσωτερική ευρωπαϊκή καμπάνια μίσους εναντίον των «τεμπέληδων Ελλήνων», των «ναζί Γερμανών», των «διεφθαρμένων Ιταλών» και των «υπερχρεωμένων Ισπανών με τα πολλά ακίνητα» ξεκίνησε. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αέριου, στο κεφάλαιο με τον τίτλο: «Οι Ελληνες και το αέριο»: «Τι θα λέγατε αν πρότεινα η Ελλάδα να πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Μην ανησυχείτε, δεν ήπια πολύ ούζο την ώρα της συγγραφής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Müller και συνεχίζει: «Η Ελλάδα δεν έχει στο υπέδαφός της μόνο μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και μια σειρά σημαντικών ορυκτών. Μπορεί κανείς δικαιολογημένα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη. Την τελική διαβεβαίωση την έλαβα στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 στη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα αντίστοιχα με αυτά της Λιβύης. Και, τουλάχιστον τώρα, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα: τι παιχνίδι παίζεται εδώ; Αφήνουμε την ελληνική οικονομία να εξαντληθεί μέσω δρακόντειων πακέτων λιτότητας και τη χρηματοδοτούμε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην πληγούν οι παλαιοί δανειστές. Χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά χρήματα για συμφωνίες χωρίς επιστροφή και στην αναδιάρθρωση του χρέους, όταν η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα πολλαπλάσια του όγκου του χρέους της». «Εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ» ο Παπανδρέου Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου «εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ» και υποστηρίζει ότι «αποστολή του ήταν να επιφέρει με κάθε τρόπο τη ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη», ενώ προσθέτει: «Ο Παπανδρέου το 2009 δήλωνε, "δεν έχουμε πετρέλαιο ή τουλάχιστον δεν έχουμε βρει ακόμη" και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης τόνιζε, "δεν είμαστε ούτε Σαουδική Αραβία ούτε Νορβηγία" και τώρα μια έκθεση της Deutsche Bank στο Λονδίνο κάνει λόγο για πιθανά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τα οποία, μόνο στην περιοχή νοτίως της Κρήτης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε λίγα χρόνια σε 427 δισεκατομμύρια ευρώ». Ερωτώμενος από το Focus γιατί θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν ασχολείται με τα κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Müller αναφέρει ότι όταν οι Κύπριοι πρότειναν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραχωρήσουν στην Ευρώπη ή να υποθηκεύσουν το 30% των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα συζήτησης και διερωτάται για ποιον λόγο. Το ΔΝΤ θέλει την κατάρρευση της Ελλάδας Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Müller υποστηρίζει ότι ο κ. Schaeuble δεν ήθελε τη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, φοβούμενος ότι έτσι θα αυξανόταν η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά επικράτησε η άποψη του οικονομικού συμβούλου της Angela Merkel, Οτμαρ Ισινγκ, ο οποίος, επισημαίνει ο συγγραφέας, είναι και σύμβουλος της Goldman Sachs. «Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να επιφέρει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε ακριβώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας και να την εξαναγκάσει να παραδώσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της σε πολυεθνικές εταιρείες έναντι πενιχρού τιμήματος», επισημαίνει.
Πηγή: Banking News
|
Posted: 05 Jul 2013 08:35 AM PDT
Αναγκάστηκαν, οι "Ηγέτες" μας να παρακάμψουν Ιστορία, Ιδεολογίες και Κομματικές ταυτότητες για να μας... σώσουν! Δοξάστε τους!...
Γράφει ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
Στην ψυχοκοινωνική θεωρία είναι αποδεκτό ότι η χάραξη ορίων και ο προσδιορισμός κάποιων μορφών αποδεκτής ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για τη θεμελίωση "πλαισίων αναφοράς". Τα συγκεκριμένα πλαίσια αναφοράς απορρέουν από το πλέγμα των γραπτών και άγραφων νόμων που τα διέπουν και από τη φύση των δοσμένων δομών και θεσμών που στοιχειοθετούν την αποδεκτή συστοιχία ηθών και εθίμων.
Το ελληνικό κοινωνικό σύστημα, όπως όλες οι κοινωνίες του Δυτικού Κόσμου, ακολουθούσε το παραπάνω σχήμα αλλά αυτό μοιάζει σαν να μην ισχύει πια στις μέρες μας, εποχή της τρόικα, στην Ελλάδα της, πρωτόγνωρης όσο και αγαστής, συνεργασίας των δύο ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ιδεολογικών πόλων και πολιτικών Κομμάτων της μεταπολιτευτικής εποχής, τουτέστιν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!
"Τις ή τι πταιει» για την κατάσταση;
Διαβάζοντας προσεκτικά τα όσα πρόσφατα είπα ο Βουλευτής, και τέως Υπουργός της «Νέας» Νέας Δημοκρατίας κ Μάκης Βορίδης, μάλλον το οφείλουμε, κατά κύριο λόγο, στον γεννήτορα του ΠΑΣΟΚ, τον μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου άν και, κατά την προσωπική μου άποψη, ολάκερο το πολιτικό μας σύστημα τις τελευταίες 4 δεκαετίες καταφέρνει να τα πάει καλά στο παιχνίδι του 'Φάσκω και...Αντιφάσκω!'
Δεν αποτελεί τρανταχτή απόδειξη αυτής της εκτίμησής μου η ιστορικά-ανιστόρητη «αγαστή Συγκυβέρνηση» Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και των πάλαι ποτέ φανατικών «ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ» κκ Σαμαρά, Βενιζέλου και των επιτελείων τους;
Πρακτικά, και τα 2 Κόμματα είχαν ήδη μεταλλαχθεί με τον κ Σημίτη να συγκλίνει προς το Κέντρο με την «φιλελευθεροποίηση» του ΠΑΣΟΚ που ενώ υποτίθεται ότι αντιμαχόταν, ουσιαστικά ευνοούσε το κέρδος, πίεζε την υπερκατανάλωση και λειτουργούσε με καπιταλιστικές μεθόδους συναλλαγής και τη Νέα Δημοκρατία που, υπό την ηγεσία του κ Καραμανλή, φάνηκε να εγκαταλείπει τις κλασικές της θέσεις συγκλίνοντας προς τις κεντρώες απόψεις του ΠΑΣΟΚ.
Και ήταν, υπό τον κ Σημίτη Σοσιαλιστική Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προερχόμενη από το Κόμμα που ενσάρκωνε, έλεγε ο Ιδρυτής του, τη σοσιαλιστική θεωρία κοινωνικής δικαιοσύνης και της δικαίωσης του αγώνα των εργαζομένων τάξεων απέναντι στο.. μεγάλο Κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση του Μάαστριχτ.
Ήταν το ΠΑΣΟΚ του κ Σημίτη που μας ενέταξε στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ και ήταν ο κ Σημίτης εκείνος που παρέδωσε το «δαχτυλίδι εξουσίας» στον κ Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου ανοίγοντάς του το δρόμο προς την Πρωθυπουργία μετά από μία πενταετή «παρένθεση» της, εντυπωσιακά μεταλλαγμένης για πολλούς παραδοσιακούς της οπαδούς ψηφοφόρους και φίλους, Νέας Δημοκρατίας.
Σε γενικές γραμμές ευελπιστώ ότι λίγοι θα διαφωνήσουν, άσχετα με την Κομματική τους τοποθέτηση...
Πώς, όμως, εξελίσσονται τα πράγματα στα μέσα του έτους 2013;
Οι σχέσεις Κράτους πολίτη στην πατρίδα μας ήταν ανέκαθεν όχι μόνο δυσλειτουργικές, αλλά θα πρέπει επιτέλους να τις δούμε και σαν εντυπωσιακά ψυχοπαθολογικές. Η ψυχοπαθολογική συμπτωματολογία αυτής της σχέσης συνίσταται στην κραυγαλέα αντίφαση της συμπεριφοράς του πολίτη απέναντι στο ελληνικό κράτος.
Έτσι, τη στιγμή που οι Έλληνες κάθε νέας γενιάς εθίζονταν στο να θεωρούν το κράτος σαν "καταπιεστικό, φορομπηχτικό, υδροκέφαλο και ψυχρό αφεντικό" ταυτόχρονα κοινωνικοποιούσαμε τις νεώτερες γενιές να προσβλέπουν σε αυτό το δυσλειτουργικό κράτος σαν "τον καλό πατέρα, τον πιό σίγουρο εργοδότη, σαν μιά παροιμιακή αγελάδα που περιμένει την αλλαγή της κυβέρνησης για να αρμεχτεί από τα...δικά της παιδιά!"
Με άλλα λόγια, γενιά μετά από γενιά, οι νέο-Έλληνες αναπτύξαμε τη σχιζοτυπική συμπεριφορά, σαδομαζοχιστικών τάσεων, όπου περιμέναμε να ευνοηθούμε από το κράτος που όχι μόνο αντιμετωπίζαμε με καχυποψία αλλά και με εμφανή συμπτώματα παρανοϊκότητας άσχετα με το που στεκόμασταν ...Κομματικά!
Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό έρχεται τώρα ο Πρωθυπουργός μας και Πρόεδρος και Πρόεδρος της «Νέας» Νέας Δημοκρατίας να εναγκαλίζεται με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εμφανώς φιλικά, εάν όχι στοργικά, καθώς τους «ενώνει ο κοινός στόχος ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ…»
Η «Δεξιά» (άντε επιεικώς Κεντροδεξιά) σε εναγκαλισμό αγαστής συνεργασίας με την «Αριστερά» (άντε επιεικώς Κεντροαριστερά) για να μας «ΣΩΣΟΥΝ» εμάς τους Έλληνες και την Ελλάδα αφού μας παρέδωσαν, Κυβερνώντας μας εναλλάξ, στην αγκαλιά της «Τρόικα…»
Ήμαρτον, Κύριε!...
Και άντε τώρα να καταλάβει ο σύγχρονος Έλληνας τι σημαίνει Αριστερός, τι σημαίνει Καπιταλιστής, τι σημαίνει σοσιαλιστής, τι σημαίνει φιλελεύθερος και τελικά ποιός ευθύνεται για το μπέρδεμα και τον Εθνικό μας αχταρμά;
|
Posted: 05 Jul 2013 08:28 AM PDT
Ακόμη μεγαλύτερη πλέον η τουρκική εκπροσώπηση στη FUEN, αφού εκτός των αλυτρωτικών τουρκοσυλλόγων έγινε πια δεκτό ως μέλος και το DEB, το κόμμα των τουρκοφρόνων της ελληνικής Θράκης… Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ABTTF), του αλυτρωτικού δηλαδή σωματείου που δραστηριοποιείται στη Δυτική Ευρώπη με πακτωλούς μαύρου τουρκικού χρήματος, η λεγόμενη «Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων» (FUEN) πραγματοποίησε στο διάστημα 19-23 Ιουνίου 2013 το ετήσιο συνέδριο της στο Ν.Τιρόλο της Ιταλίας και σε αυτό την…«Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης» την εκπροσώπησαν η ΑBTTF, ο «Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης» (BTAYTD) και το κόμμα DEB, που υπέβαλε μάλιστα και αίτημα ένταξης ως μέλους στη FUEN. Παρών φυσικά για λογαριασμό της ABTTF ο διαβόητος αρχιχαφιές-πρόεδρος Χαλίτ Χαμπίπογλου, ενώ από το DEB παρέστησαν ο πρόεδρος Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο σύμβουλός του Αϊντίν Αχμέτ, καθώς και τα μέλη Λεϊλά Σαλίχογλου και Σερήφ Οσμάν. Τον BTAYTD εκπροσώπησε ο φανατικός τουρκόψυχος – και αρθρογράφος της προξενοφυλλάδας της Κομοτηνής «Γκιουντέμ» – Τζεμίλ Καμπζά, ενώ το «παρών» έδωσε και η "Πολιτιστική-Εκπαιδευτική Εταιρία Μειονότητας Δυτικής Θράκης" (ΠΕΚΕΜ) με τη διευθύντριά της (και επίσης διαβόητη τουρκοπρακτοράντζα) Περβίν Χαϊρουλλάχ. Σχεδόν όλος ο…καλός κόσμος δηλαδή ήταν εκεί (τον βλέπετε και στην 1η φωτογραφία)! Από το συνέδριο βέβαια δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι γνωστές ευρω-χαζοχαρούμενες σάχλες, όπως ένα…Φεστιβάλ Γεύσεων (από τα διάφορα μέλη της FUEN) ή σαν κι αυτό που βλέπετε στη 2η φωτογραφία, με τα πολύχρωμα μπαλόνια προφανώς να συμβολίζουν την ευρωπαϊκή…πολυεθνικότητα και πολυπολιτισμικότητα. Επειδή όμως, πλην της συγκεκριμένης γελοιότητας, είχαμε κι πιο…σοβαρά, να σας ενημερώσουμε ότι κατά τις εκλογές που έγιναν στην βουλή των αντιπροσωπειών της FUEN, το κόμμα DEB ως εκπρόσωπος (σ.σ. ρητά και ξεκάθαρα) της…Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης είδε την αίτηση του ως νέου μέλους να γίνεται δεκτή. «Έτσι» συνεχίζει η επίσημη ανακοίνωση της ABTΤF, «η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης πέτυχε μία ιστορική επιτυχία και πλέον θα εκπροσωπείται πλέον στην FUEN, από τον BTAYTD, το κόμμα DEB και την ABTTF. Και ο πρόεδρος όμως της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου εξελέγη στο Δ.Σ. της FUEN, έλαβε μάλιστα και το αξίωμα του αντιπροέδρου». Και για να μη σας μείνει καμμιά αμφιβολία για το αντικειμενικό πνεύμα που κυριαρχεί μέσα σ' αυτή την περίφημη FUEN (σ.σ. ναι, είναι η γνωστή οργάνωση που, όπως πολλές φορές σας έχουμε γράψει στο «Προξενείο-Στοπ», τα μέλη της πηγαινοέρχονται στη Θράκη με όλα τα έξοδα πληρωμένα και βγάζουν εκθέσεις σε βάρος της χώρας μας), η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Τα παραβιασθέντα μειονοτικά μας δικαιώματα και οι επιθέσεις μίσους ενάντια στην μειονότητα μας συζητήθηκαν στη βουλή των αντιπροσωπειών και έγινε δεκτό το σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλλαν από κοινού η ABTTF και ο BTAYTD ως επιτροπή ¨Τούρκων Δυτικής Θράκης¨, και αφορούσε τα αναγνωρισμένα από διεθνείς συνθήκες δικαιώματα της μειονότητας, τα οποία παραβιάζονται από την Ελλάδα. Επίσης εγκρίθηκε και το κείμενο που υπέβαλλαν οι ABTTF και BTAYTD, στο οποίο αναφέρεται η αύξηση επιθέσεων μίσους κατά της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και ζητείται από την Ελλάδα να πάρει μέτρα για την αποτροπή τους».Είπατε τίποτε; Πηγή Προξενείο Στοπ |
Posted: 05 Jul 2013 08:15 AM PDT
Τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα στο στόχαστρο
Την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της αστυνομίας με ενίσχυση των υπηρεσιών ασφάλειας και πιο ευέλικτη δομή προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια.
Σύμφωνα με Τα Νέα, μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου αναμένεται να αλλάξει ο χάρτης των αστυνομικών τμημάτων σε όλη τη χώρα, ενώ θα ιδρυθεί «υπερυπηρεσία» κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκήματος. Ο σχεδιασμός προβλέπει κατάργηση 6.700 κενών θέσεων και θέσπιση 200 θέσεων επιστημονικού προσωπικού.
Το νομοσχέδιο έχει δοθεί ήδη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια στις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΔΗΜΑΡ προ της εξόδου της από την κυβέρνηση, ενώ στο προσεχές διάστημα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπεται να ενταχθούν στην ίδια επιχειρησιακή ομπρέλα ειδικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως των εναέριων μέσων, της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Η νέα αυτοτελής κεντρική υπηρεσία θα λάβει την επωνυμία Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.
Ακόμη, θα συγκροτηθεί μία αναβαθμισμένη υπερυπηρεσία με αποστολή την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (στη βάση της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων). Η υπηρεσία αυτή (επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης) θα έχει την επωνυμία Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας και θα εδρεύει στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ θα υπάρχει υποδιεύθυνση Βορείου Ελλάδας με έδρα στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση αυτόνομης Διεύθυνσης Πληροφοριών η οποία θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της Αστυνομίας. Όπως περιγράφεται, αποστολή της συγκεκριμένης διεύθυνσης θα είναι η συγκέντρωση, ιδίως μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών, η αξιολόγηση, η ταξινόμηση, η ανάλυση και η διάθεση επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών προς τον σκοπό της αντιμετώπισης κάθε μορφής εγκληματικότητας και ιδιαίτερα της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα τηρεί και θα ενημερώνει ειδικές βάσεις δεδομένων. Τέτοιες βάσεις δεδομένων λειτουργούν σε υπηρεσίες όπως το FBI ή η Σκότλαντ Γιάρντ.
Στην ίδια λογική, πάντως, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.) αναβαθμίζεται σε Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία και μία από τις αποστολές της είναι η τήρηση «των εθνικών αρχείων γενετικών τύπων (DNA) και δακτυλικών αποτυπωμάτων και η εξασφάλιση της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος».
Βασικός άξονας στο νέο διαρθρωτικό μοντέλο της Αστυνομίας, πάντως, είναι η άμεση σύνδεση των υπηρεσιών μεταξύ τους με στόχο να σπάσουν τα «στεγανά» και να οργανωθεί η «νέα ΕΛ.ΑΣ.» στη λογική της αλληλοσυμπλήρωσης και της διακλαδικής συνεργασίας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διοικητική διάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών και τις αρμοδιότητες των επικεφαλής τους. Ορίζεται ακόμη ότι ο αρχηγός του Σώματος θα εξακολουθεί να ορίζεται από το ΚΥΣΕΑ και θα έχει διετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσής της για έναν επιπλέον χρόνο.
|
Posted: 05 Jul 2013 07:58 AM PDT
Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης
Πολιτικός Επιστήμων Φόβο και τρόμο έχει προκαλέσει στο κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία η άρον-άρον καθαίρεση του ισλαμιστή Προέδρου Μόρσι. Η Δύση δείχνει εκ των πραγμάτων ότι χρησιμοποίησε τους μουσουλμάνους της Μεσογείου, προκειμένου να απομακρύνει τους όποιους δικτάτορες και τώρα ήρθε η ώρα για «democracy». Εν συνεχεία οι «αραβικές χώρες» επιδιώκεται να ενταχθούν στον δυτικό κόσμο κατά πάσα πιθανότητα με την μορφή Ευρώ-Μεσογειακής Ένωσης. Η Τουρκία είναι σίγουρα ένα από αυτά τα υποψήφια προς… ένταξη κράτη και στην Άγκυρα αναρωτιούνται, εάν η ισλαμική τους προοπτική θα έχει την ίδια τύχη με την Αίγυπτο. Το σενάριο του νέο-οθωμανισμού είχε κριθεί από τους παγκοσμιοποιητές χρήσιμο, καθώς οι ορδές των ισλαμιστών χρειάζονταν έναν «καροτσέρη» να κρατάει τα γκέμια από τα «αφηνιασμένα άλογα». Οι συγκυρίες όμως αλλάζουν με το σκεπτικό ότι η Μεσόγειος «εκδημοκρατίζεται», άρα η θρησκεία, το βασικό συστατικό του νέο-οθωμανικού σχεδιασμού, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Εν ολίγοις, είτε ο Ερντογάν πρέπει να υποχωρήσει εκμοντερνίζοντας το κόμμα του και απογοητεύοντας του οπαδούς του από την Ανατολία είτε πιθανόν να έχει την τύχη του Μόρσι. Σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα βυθιστεί περαιτέρω στο χάος, κάτι που ομολογουμένως θα επηρεάσει άμεσα την γειτονιά μας. Το δόγμα των παγκοσμιοποιητών είναι «σε χρησιμοποιώ και μετά σε πετάω». Υπό αυτό το πρίσμα η Ουάσινγκτον και ο -πάλαι ποτέ από πολλούς κατηγορηθείς για φιλοισλαμισμό- Ομπάμα δεν έδειξαν να ενοχλούνται από την αλλαγή στην Αίγυπτο. Γνωστοί «αναλυτές» ακόμα και στην Ελλάδα δείχνουν να επικροτούν τον «αέρα δημοκρατίας» στην χώρα των Φαραώ, άσχετα βέβαια εάν τον προκάλεσαν άρματα μάχης. Οι «αναλύσεις» βασίζονται εξάλλου στις «επιταγές» των Αμερικανών και όταν αυτοί βαπτίζουν το πικραμύγδαλο γλυκό, οι «αναλυτές» του λεγόμενου δυτικού κόσμου οφείλουν να συμφωνήσουν. Στις Η.Π.Α. στρατολογήθηκε ακόμα και το λόμπι του θεάματος με την «επικεφαλής» Μαντόνα να βγαίνει με τρόπο «καλλιτεχνικό» εναντίον των καταπιέσεων σε ισλαμικές χώρες και σκοπό την αλλαγή της παγκόσμιας κοινής γνώμης, η οποία κατευθύνεται πλήρως και είχε πεισθεί ότι η «Αραβική Άνοιξη» ξέσπασε για το καλό της «δημοκρατίας». Σαν να βιάζονται όμως στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Το ζήτημα στην Συρία δεν έχει ακόμα κλείσει με τον πολιτικά δικαιωμένο Άσαντ να πανηγυρίζει για την αλλαγή ηγεσίας στην Αίγυπτο και να δηλώνει ότι το μόνο που μένει στην Δύση είναι η στρατιωτική επέμβαση στην χώρα του, καθόσον οι ισλαμιστές αντάρτες και μισθοφόροι εκεί απέτυχαν στον στόχο ανατροπής του παρόντος καθεστώτος, σφάζοντας βέβαια αρκετούς αμάχους πάντα στο όνομα της «δημοκρατίας». Η Ελλάδα τώρα, αν και γεωγραφικά κοντά στα τεκταινόμενα, σε πολιτικό επίπεδο δείχνει να είναι απομακρυσμένη από τις εξελίξεις, οι οποίες ωστόσο απειλούν να «την πιάσουν στο ύπνο». Αρνούμενη να εκμεταλλευτεί -πάνω στην βάση των αμοιβαίων συμφερόντων- όποια «βοήθεια» προσφέρεται, πέραν της… αναμενόμενης, η Αθήνα κινείται στον αστερισμό μιας παθητικής ουδετερότητας. Με αυτά τα δεδομένα οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν, ως συνήθως, πάνω από το κεφάλι των Ελλήνων και έχουμε φτάσει σε σημείο να παρακαλάμε, η σύγκρουση συμφερόντων να «γεννάει» κάθε φορά ευνοϊκές συγκυρίες, ώστε οι εντολές απ' έξω να μην οδηγήσουν και την Ελλάδα σε επικίνδυνες ατραπούς… Πηγή ΠΥΓΜΗ |
Posted: 05 Jul 2013 07:45 AM PDT
Κοράκια πολιτικοί και δημοσιογράφοι αγοράζουν εκτάσεις φιλέτα στις περιοχές με πλούσια κοιτάσματα, ενώ εσύ μετράς τα χαράτσια!
Αν για κάτι θα μπορούσε να σοκάρει η είδηση που ακολουθεί είναι για τα γρήγορα αντανακλαστικά που διαθέτουν τα εγχώρια πολιτικά λαμόγια και κάποιοι κορυφαίοι δημοσιογράφοι οι οποίοι σε συνεργασία με συγκεκριμένα ιδρύματα αφού μυρίστηκαν την λεία τους σπεύδουν επί τόπου.
Για την ακρίβεια μυρίστηκαν πετρέλαιο. Ετσι καθώς εσύ παρατηρείς αποσβολωμένος τα νέα χαράτσια να σου πριονίζουν την ζωή -για να μην γίνουμε Ταχρίρ,- συγγενείς πολιτικών και δημοσιογράφοι έχοντας ανά χείρας το χάρτη υδρογονανθράκων της χώρας (αλήθεια πως τον εξαφάλισαν;) ο οποίος κυκλοφορεί εντός και εκτός Ελλάδος και δικαιολογεί τα ιλιγγιώδη ποσά του δανεισμού, σπεύδουν και αγοράζουν εκτάσεις (επενδυτικά) φιλέτα.
Πού; Έχουμε και λέμε: Περιφερειακά της πόλης των Ιωαννίνων, στη Θεσπρωτία, στη Πρέβεζα, στο Κατάκολο και σε ολόκληρη σχεδόν την Κρήτη. Τις συμβολαιογραφικές πράξεις έχουν αναλάβει συγκεκριμένα "μιλημένα" νομικά γραφεία και συμβολαιογράφοι και οι ιδιοκτησίες αλλάζουν χέρια εν ριπή οφθαλμού.
Καθόλου τυχαία η γερμανική Bild η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την καγκελαρία δημοσίευσε ρεπορτάζ για την ανεργία των νέων στα Ιωάννινα! Πρόκειται για μία από τις πόλεις που κάθονται πάνω σε τεράστια κοιτάσματα-διαβάστε κι εδώ.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται καθώς συγκεκριμένα υποθηκοφυλακεία της περιφέρειας έχουν πάρει φωτιά…
|
Posted: 05 Jul 2013 07:35 AM PDT
Γράφει ο Γιώργος Λυκουρέντζος
Το σκαμνί του ειδικού δικαστηρίου «έδειξε» χθες η πλειοψηφία (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη «λίστα Λαγκάρντ» στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κι αυτό γιατί όχι μόνο το πόρισμα της πλειοψηφίας ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, που κινδυνεύει πλέον με «χειροπέδες» για τα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία, της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, αλλά κυρίως γιατί ρητά και κατηγορηματικά η Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν έχει επέλθει η λεγόμενη παραγραφή.
«Είναι πέρα από βέβαιο ότι τα αποδιδόμενα στον κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης (άρθ. 242&1-2-3 Π.Κ.), απιστίας σχετικά με την υπηρεσία (άρθ. 256 Π.Κ.) και προεχόντως παράβασης καθήκοντος (άρθ. 259 Π.Κ) ανάγονται στα καθήκοντά του ως υπουργού Οικονομικών, αφού αναμφισβήτητα ενυπάρχουν στην ίδια τη φύση του υπουργείου που υπηρετούσε» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της πλειοψηφίας.
Κάνοντας εκτενή αναφορά στα πραγματικά περιστατικά, το πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός όφειλε «να πρωτοκολλήσει το διαβιβαστικό έγγραφο και χωρίς δεύτερη σκέψη να στείλει το CD στο ΣΔΟΕ για αξιοποίηση». «Αντ' αυτού, παραλαμβάνει τις βραδινές ώρες της 29ης Σεπτεμβρίου 2010 από τη διευθύντρια του γραφείου του κυρία Χατζή τον ψηφιακό δίσκο (CD) με τα ηλεκτρονικά αρχεία της τράπεζας HSBC, μαζί με το συνοδευτικό από 29/09/2010 έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας. Την ίδια μέρα δημιουργεί ψηφιακό αντίγραφο του παραληφθέντος CD σε φορητή μονάδα αποθήκευσης (USB)» αναφέρει το πόρισμα, δείχνοντας ως μοναδικό υπεύθυνο για την αντιγραφή τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Ο υπουργός Οικονομικών οφείλει να διαχειρίζεται κατά τον πλέον αντικειμενικό, λυσιτελή, συνετό και συμφέροντα τρόπο τα έσοδα του κράτους, που είναι προεχόντως και οι πάσης φύσεως φόροι, πρόστιμα κ.λπ., μη χαριζόμενος σε φιλικά και συγγενικά πρόσωπα. Συναφής προς το καθήκον αυτό είναι και η χρησιμοποίηση στο ακέραιο χωρίς παραποιήσεις κάθε μέσου, το οποίο περιέρχεται στην κατοχή του και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς την κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων του κράτους, ιδία από τη φορολόγηση εισοδημάτων» προστίθεται χαρακτηριστικά.
Όπως προαναφέραμε ωστόσο, ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι στο πόρισμά της η πλειοψηφία επιλέγει να κάνει ρητή αναφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την παραγραφή, παίρνοντας σαφώς θέση κατά της παραγραφής, θωρώντας ότι η περσινή Βουλή των δύο ημερών δεν αποτελεί την πρώτη από τις δύο Συνόδους που θα μπορούσαν να παραγράψουν τα όποια αδικήματα. Προκειμένου μάλιστα να ενισχύσει την άποψη αυτή, εισφέρει στον δημόσιο διάλογο ένα νέο στοιχείο. Και συγκεκριμένα ότι, για να έχουμε την 1η Βουλευτική Σύνοδο, θα πρέπει να έχει γίνει κήρυξη της έναρξης των εργασιών της Βουλής μετά την εκλογή του προεδρείου, κάτι που δεν συνέβη.
|
Posted: 05 Jul 2013 07:28 AM PDT
Το ίδιο έγινε και για τις επαρχίες της χερσονήσου του Σινά, μετά την επίθεση που έγινε νωρίτερα στο αεροδρόμιο της περιοχής από ένοπλους ισλαμιστές, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός στρατιώτη. Σήμερα είναι η «Παρασκευή της απόρριψης» για τους υποστηρικτές του ισλαμιστή Μόρσι. Από τις εξελίξεις, όμως, οι επόμενες ημέρες διαγράφονται ιδιαίτερα έντονες, αφού οι ισλαμιστές θα αποπειραθούν να κάνουν την αντεπίθεσή τους, το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί από το ποιοί και πως (και αν) θα τους στηρίξουν. |
Posted: 05 Jul 2013 07:24 AM PDT
Μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων που προκαλούν οι αποκαλύψεις για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM, εκτενές ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» ανέφερε χτες πως και το Παρίσι έχει σε εξέλιξη ένα παρόμοιο πρόγραμμα από την υπηρεσία πληροφοριών DGSE, με το οποίο κατασκοπεύονται και «χαρτογραφούνται» όλες οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες εκατομμυρίων ατόμων εντός και εκτός Γαλλίας, όπως βεβαίως και οι δραστηριότητες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την Telegraph του Λονδίνου , oι σελίδες αυτές αντιστοιχούν σε δεκάδες εκατομμύρια gigabytes και είναι στη διάθεση πολλών τοπικών υπηρεσιών, όπως είναι η γαλλική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Αστυνομική Διεύθυνση του Παρισιού, η Υπηρεσία Ασφαλείας του Στρατού και μια ειδική task force για την διαλεύκανση οικονομικών εγκλημάτων. Χθεσινό δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας αναφέρει ότι μέρος του ειδικά διαμορφωμένου αρχηγείου της υπηρεσίας DGSE στεγάζεται σε τριώροφο υπόγειο κτίριο στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού. Η υπόθεση αυτή δείχνει και την υποκρισία των Ευρωπαίων για την ενόχληση από τις αμερικανικές υπηρεσίες και αποδεικνύει ότι οι αντιπαραθέσεις γίνονται γιατί υπάρχουν βαθύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Υπό το βάρος γενίκευσης των πληροφοριών που καταδεικνύει πως όλες οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τους πάντες αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε τεχνολογική δυνατότητα, έγινε χτες τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ - Γερμανίας σε μία προσπάθεια του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να καθησυχάσει την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Από κοινού αποφάσισαν μάλιστα να πραγματοποιηθούν συναντήσεις ανάμεσα σε υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες αμφοτέρων χωρών τις επόμενες μέρες για να συζητήσουν το ζήτημα «λεπτομερώς». Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι ομάδα Αμερικανών και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων θα συναντηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα, πιθανώς στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο των διμερών διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, προκειμένου «να ανταλλάξουν πληροφορίες» πάνω στο αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης PRISM. Το ίδιο 24ωρο δημοσιοποιήθηκε η απαίτηση της Ουάσιγκτον να της εκδώσει η Βολιβία «σε περίπτωση που εισέλθει στη χώρα» τον καταζητούμενο πρώην υπάλληλο της CIA, Ε. Σνόουντεν, που διέρρευσε τις παρακολουθήσεις. Το βολιβιανό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε οιοδήποτε σχετικό ενδεχόμενο χαρακτηρίζοντας την απαίτηση των ΗΠΑ «απροσδόκητο, αβάσιμο, παράνομο και προκλητικό αίτημα έκδοσης, που θα απορριφθεί αμέσως και κατηγορηματικά». Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ από το Κίτο, Ρικάρδο Πατίνιο, κατήγγειλε πως πίσω από την τοποθέτηση κοριού στο γραφείο της πρέσβειρας της χώρας στο Λονδίνο, Ανα Αλμπαν, βρίσκεται η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παρακολουθήσεων και ιδιωτικών «ερευνών» «The Surveillance Group Limited», η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως πως ζητήθηκε η συμβολή των βρετανικών αρχών για την πλήρη διαλεύκανση της παρακολούθησης της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, στην οποία ας σημειωθεί πως έχει καταφύγει από τις 19/6/12 ο ιδρυτής της ιστοσελίδας «Wikileaks», Τζούλιαν Ασάντζ. |
Posted: 05 Jul 2013 06:55 AM PDT
Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
Υπόγεια σύγκρουση της γερμανικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ είναι σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα για την στάση έναντι της Ελλάδας. Η Γερμανία έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και κανείς από την ηγεσία δεν θέλει να πιεστεί η Ελλάδα στην παρούσα φάση. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή γραμμή με αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά, να βλέπουμε ένα πολιτικό και οικονομικό θρίλερ. Η Γερμανική πλευρά, με δεδομένο ότι στις εκλογές ψηφίζουν και πολλοί ομογενείς μας, επιδεικνύει διαφορετική στάση και δείχνει πιο φιλική έναντι της Ελλάδας. Μόλις προχθές στο Βερολίνο, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έκανε νεύμα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εμφανιστεί κοντά της στη φωτογράφηση που έγινε, μετά τη Σύνοδο των ηγετών για την ανεργία. Την επομένη ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν μέσω της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η αξιολόγηση των εκπροσώπων των δανειστών θα είναι θετική για την χώρα μας και εκθείασε την κυβέρνηση Σαμαρά. Την ίδια μέρα ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε εμφανίστηκε στην Ελλάδα και με δηλώσεις του, μετά τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στήριξε την προσπάθεια της χώρας. Παράλληλα, στην Ελλάδα φθάνουν συνεχώς κυβερνητικές αποστολές από τη Γερμανία, όπως προ ημερών στο πλαίσιο της «Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης», όπου συναντήθηκαν με την ελληνική πλευρά, οι Γερμανοί υφυπουργοί των υπουργείων: Εξωτερικών Emily Haber, Εργασίας Hans-Joachim Fuchtel, Υγείας Thomas Ilka, Οικονομικών Anne-Ruth Herkes, Παιδείας και Ερευνας Thomas Rachel. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκπροσωπήθηκε από τον γενικό διευθυντή Urban Rid και το υπουργείο Εσωτερικών από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Thomas Binder. Την ίδια στιγμή που η γερμανική πλευρά παίζει προεκλογικά το χαρτί της Ελλάδας, το ΔΝΤ εμμένει και ο εκπρόσωπός του Πόλ Τόμσεν, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε απολύσεις μεγάλου μέρους δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας. «Δεν βλέπω από πού μπορούν να προκύψουν οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις, που προβλέπονται στις μνημονιακές δεσμεύσεις, μέχρι το τέλος του 2014. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Για το λόγο αυτό, από τη διαθεσιμότητα θα πρέπει να προκύψουν απολύσεις εργαζομένων», φέρεται να είπε ο πολυπράγμων Τόμσεν. Παράλληλα, υπάρχει ένταση των Γερμανών της Ομάδας Κρούσης (Task Force) και της τρόικας, με τους πρώτους να κατηγορούν τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, ότι δεν μπορεί για όλα να είναι λύσεις οι απολύσεις. «Η τρόικα ζητάει μόνο απολύσεις και νούμερα. Το πρόγραμμά της φαίνεται ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν μπορεί να αποδώσει, αλλά δεν βγαίνει. Μεταρρύθμιση δεν είναι απολύσεις. Δεν έχουμε λόγο να μένουμε στην Ελλάδα, εάν το μόνο που αναζητάει ο Μηχανισμός Στήριξης είναι υποχρεωτικές αποχωρήσεις», είναι η γραμμή της Task Force που θεωρεί προβληματική τη στάση της τρόικας.
Πηγή: Newpost
|
Posted: 05 Jul 2013 06:25 AM PDT
Οι καιροί είναι ύποπτοι και η δυσπιστία των πολιτών τεράστια. Το γιατί όλοι το ξέρουμε. Όπως ξέρουμε ότι ξένα συμφέροντα επιβουλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και δομές της χώρας.
Για παράδειγμα, χθες ανακοινώθηκε ότι η νορβηγική εταιρεία PGS παρέδωσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πόρισμα των ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη, από το οποίο προκύπτει ότι σε τέσσερις περιοχές παρουσιάζονται «μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική» σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου). Η PGS, που συνέλεξε στοιχεία μήκους 12.500 χλμ., θα διαθέτει προς πώληση τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρείες. Σημειώνουμε ότι η επεξεργασία των δεδομένων θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Οι κρίσιμες περιοχές είναι η βόρεια περιοχή 10×10 χιλιόμετρα γραμμών στο Ιόνιο Πέλαγος, πάνω στην Πριαπούλια Ζώνη (Pre-Apulian zone), και νότια γύρω από το κοίτασμα του Κατακόλου, καθώς επίσης, και νότια της Κρήτης.
Επίσης πριν από δύο μήνες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο συνέντευξη-σοκ (;) του γνωστού Γερμανού χρηματιστή Ντιρκ Μιούλερ, γνωστότερου ως «Mr. Dax» που ουσιαστικά λέει ότι το ΔΝΤ καταστρέφει σκόπιμα την Ελλάδα για να ξεπουληθούν τα κοιτάσματά της φθηνά σε πολυεθνικές! Στο βιβλίο του «Showdown», υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη, προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση της επιρροής του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ο Μιούλερ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν είχε το δικό της νόμισμα ή αν αξιοποιούσε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της, καθώς, όπως λέει, «στο ελληνικό υπεδάφος βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη».
Επειδή λοιπόν αυτά είναι παιγνίδια για μεγάλα παιδιά και επειδή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης είναι σοβαρός άνθρωπος και εισηγητής της μεθόδου για την εξεύρεση των ενεργειακών πόρων της χώρας, καλό είναι –μόλις πέσει το μαύρο της ΕΡΤ- να κάνει μια εκτενή παρουσίαση της πολιτικής που εφαρμόζει η Πολιτεία και να καταδείξει πώς θα διασφαλιστούν τα «κυριαρχικά» δικαιώματα επί των πηγών και ποια θα είναι τα ποσοστά που θα κρατά τα ελληνικό κράτος και φυσικά, το κόστος των ερευνών, της εξόρυξης-άντλησης και ότι άλλο θα κάνει διαφανή για τους πολλούς την όλη διαδικασία.
|
Posted: 05 Jul 2013 05:50 AM PDT
Ασήκωτες οι ευθύνες όλων μπροστά σε ό,τι εγκυμονείται
Του Άνθου Λυκαύγη Μόνο μαζοχιστές κι εθνικώς κακόβουλοι θα εύχονταν (ή θα επένδυαν) στην αποτυχία μιας (οποιασδήποτε) κυβερνήσεως. Ιδιαίτερα όταν μια τέτοια ενδεχόμενη αποτυχία, προεξοφλεί την άτακτη χρεοκοπική κατάρρευση της χώρας. Κι αυτό βεβαίως δεν σημαίνει αυτομάτως και την στήριξη των ενδεχομένως ατυχών της πολιτικών ή κι επικίνδυνων επιλογών της. Αντιθέτως. Η κριτική όχι μόνον είναι θεμιτή, αλλά κι επιβάλλεται. Ακόμη και η σκληρότατη. Ως μέρος όμως γόνιμου διαλόγου, με κοινό στόχο την αποτροπή μοιραίων και τελικά ολέθριων ολισθήσεων. Και οι ολισθήσεις, μπορεί να προέλθουν τόσο από ατυχείς κυβερνητικές αποφάσεις και χειρισμούς, όσο και από αντιπολιτευτικές συμπεριφορές. Αυτά δεν είναι θεωρητικολογίες. Γιατί μπορεί μεν ν' αποτελούν απλουστευτικές προσεγγίσεις όσων αδυσώπητων εξελίσσονται σ' επίπεδο κρατικής παθογένειας και όσων βάναυσων εισπράττονται από τους πολίτες σ' επίπεδο καθημερινότητος, αλλά ταυτοχρόνως: Αφενός ανακλούν μια επώδυνη πραγματικότητα. Και αφετέρου προσδιορίζουν την άμεση αναγκαιότητα ουσιαστικής επανεκτιμήσεως συμπεριφορών κι επαναδομήσεως του πολιτικού λόγου. Κυρίως από εκείνους που είτε από τη θέση των θεσμικών διαχειριστών, είτε από εκείνη των ελεγχόντων, υπέχουν βαρύτατες ευθύνες για το εθνικό πολυτραυματισμένο γίγνεσθαι. Προκειμένου ν' αποσοβηθούν τα χειρότερα. Και ει δυνατόν η χώρα ν'ανανήψει. Κάτι που περνά μεν-κι ευθέως-από την οικονομική επανανάκαμψη, αλλά και που συναρτάται στον ίδιο βαθμό: Πρώτο: Προς την αποπυροδότηση των έωλων διχαστικών συνδρόμων που αυτή τη στιγμή διέπουν (κατά κλιμακούμενο τρόπο και δυναμική) το πολιτικο-κοινωνικό μας γίγνεσθαι. Δεύτερο: Προς την ανάταξη αισθήσεως μείζονος υπευθυνότητος σε όλα τα επίπεδα, που θα μεταφρασθεί σε μιαν έστω κι ελάσσονα συναντίληψη όσον αφορά τις κρισιμότερες παραμέτρους της κρίσεως που υπονομεύει την χώρα. Εάν αυτά δεν αποβούν ζωτικό μέρος των προβληματισμών του καθενός και αν δεν οδηγήσουν στην αποβολή της αλληλοαπορρίψεως (που απολήγει συνήθως σε άδηλες αλληλοπρογραφές) οι πιθανότητες δεν είναι ιδιαιτέρως πολλές όσον αφορά την ελπίδα εξόδου από τον φαύλο κύκλο, που οι δυναμικές της υφέσεως αφενός και της αποδομήσεως του κοινωνικού ιστού αφετέρου αναπαράγουν ως ανατροφοδοτούμενοι συντελεστές. Οδηγώντας με μαθηματική βεβαιότητα, προς προαυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες καταρρεύσεων! Κι αυτό δεν μπορεί να ερμηνεύεται με ανώδυνες πολιτικές ρητορικές, ή και παρηγορητικές (κι εν πολλοίς μικροπολιτικές) φιλολογίες. Γιατί τυχόν μια τέτοια κι απευκταία εξέλιξη, θα εξισωθεί με προδεδομένους εθνικούς ακρωτηριασμούς. Με όρους κι εσωτερικών εκπτώσεων κι εξωτερικών συνεπειών. Που θα ερμηνευθούν με όρους γεωπολιτικών τετελεσμένων. Δεδομένων των κρισίμων κινδύνων που διαγράφονται. Και της κακοβουλίας που ελλοχεύει για ευκαιρίες. Οπόταν-για να πούμε (και να δούμε) τα πράγματα με τα' όνομα τους: Θα βρεθούμε με λιγότερη ενδεχομένως Ελλάδα! Με ό,τι αυτό σημαίνει. Και σημαίνει πολλά και προπαντός αυτονόητα. Κι ακριβώς εδώ βρίσκεται για όλους η μείζων ευθύνη. Να μη την παραμερίζουμε και να μη την μετατοπίζουμε πίσω από την καθημερινή άσκηση πολιτικής. Να μη την κρύβουμε κάτω από το χαλί, με άλλα μας χάλια. Γιατί θα την βρούμε μπροστά μας ούτως ή άλλως. Και μάλιστα ενδεχομένως με μη αναστρέψιμη φορά. Οπόταν ουαί και αλίμονον! Κι εαυτούς βεβαίως πρέπει να μεμφόμεθα. Είτε στους μεν ανήκουμε, είτε στους δε. Στην κατάσταση που η χώρα περιέρχεται (και ιδιαιτέρως με όσα εγκυμονούνται καθ' οδόν) ουδείς θα μπορεί να δηλώσει αθώος, εάν δεν υπάρξουν εκ προοιμίου (και όχι εκ των υστέρων) δείγματα διαφορετικής γραφής, από εκείνη που συνέδραμε στις αδυσώπητες αγκυλώσεις και τις βάναυσες παθογένειες τις οποίες σήμερα βιώνουμε ως έθνος.
Πηγή: Το Παρόν
|
Posted: 05 Jul 2013 05:05 AM PDT
Για την Χρυσή Αυγή και το πολιτικό σύστημα έχουν λεχθεί πολλά και συχνότατα μάλιστα διίστανται. Ένα δεν ομολογείται, ότι σε καιρούς κρίσεως, εθνικής τε και διεθνούς, η "πολιτική" προσλαμβάνει βιολογικά χαρακτηριστικά. Εμείς ή αυτοί. Οι μόνοι λοιπόν που απαντούν – όπως απαντούν- στο ερώτημα τι κάνουμε όταν "άλλοι" εισβάλλουν στην φωλιά μας είναι οι εν λόγω. Και όσο το "δημοκρατικό τόξο" (που περιλαμβάνει και πολλούς με τουλάχιστον σκελετούς στις ντουλάπες…) δεν απαντά σ' αυτό, όσο οι "πολιτικοί" ορκίζονται πίστη σε πολύ-πολιτισμικά φούμαρα, αποδέχονται "νουθεσίες" περί αντιρατσιστικών νόμων, ποινικοποιούν την ελεύθερη σκέψη, δεν λήγουν χθες το λαθρομεταναστευτικό με επιθετικές, αποτρεπτικές κινήσεις και μέτρα, δεν πατάσσουν manu militari την ανασφάλεια και τον κατσαπλιαδισμό, το "τόξο των αλεπούδων με τις κομμένες ουρές" θα αυξάνεται και θα πληθύνεται. Ορθώς απεπέμφθει το εθνομηδενιστικό μόρφωμα του Κουρέλη, ορθώς έλαβε χώρα άσκηση του ΕΤΑ στην Ναυπακτία, ορθώς κάτι πήγε να γίνει με την ΕΡΤ (μολονότι μας βγήκε… πολυτεχνείο στην Μεσογείων) αλλά χρειάζονται και άλλα... Πολλά άλλα, προκειμένου να νιώσει ο πολίτης ότι υπάρχει Κράτος, ότι ανήκει σε ένα αποφασισμένο εθνικό σύνολο που διεκδικεί –και δεν ζητιανεύει– θέση στην παγκόσμια ζούγκλα, με εφόδια, όπλα και οράματα. Τότε θα ξεφουσκώσει το φαινόμενο αυτό, όπως ξεφούσκωσε το αριστερό του άλλοθι μόλις ήλθε αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Την πείνα και το οικονομικό ζόρι οι πολλοί τα αντέχουν. Δεν αντέχουν την ανασφάλεια, τον φόβο να κυκλοφορείς στην πόλη σου, στην ύπαιθρο που ζουν οι γέροι και απροστάτευτοι γονείς σου, δεν αντέχουν το θέαμα της πόλεως που γενεές εμόχθησαν για να αποκτήσουν ένα σπίτι να γίνεται casbah, να καταλαμβάνονται πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια από μαντήλες και κελεμπίες. Όσο και αν κάποιοι στενοχωρούνται, αυτά είναι που τρέφουν την Χρυσή Αυγή, αυτά οδηγούν τον πολίτη σε τυφλές, εκδικητικές και στείρες επιλογές. Ενίοτε δε και σε τυφλή βία… |
Posted: 05 Jul 2013 04:10 AM PDT
Αυτές τις μέρες βιώνουμε πάλι, σε πληκτική επανάληψη, ένα νέο επεισόδιο από το γνωστό σίριαλ των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα.
Απαιτήσεις, απειλές για τη διακοπή της χρηματοδότησης, εκβιασμοί. Οι γνωστές τακτικές… φίλιων δυνάμεων, δηλαδή!
Από την άλλη, σύσσωμη η κυβέρνηση αναμένει, εναγωνίως, ένα νεύμα, μια σύντομη δήλωση που θα αποκαλύπτει ό,τι η πολυπόθητη έκθεση των τριών αποτυχημένων (κατά τη δική τους ομολογία) τεχνοκρατών θα είναι θετική.
Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω ό,τι το σχήμα αυτό έχει πλέον ξεπεραστεί. Δεν οδηγεί πουθενά. Και οι …τεχνοκράτες έχουν ξεμείνει από ιδέες. Τα ίδια κολλήματά τους επαναλαμβάνουν.
Όσο και να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι αδιάψευστος μάρτυρας των …επιτευγμάτων της τρόϊκας. Δεν χρειάζονται εξωραϊσμοί. Προκαλούν και τη νοημοσύνη του κόσμου.
Επειδή, λοιπόν, ακούω διαρκώς για τις απαιτήσεις της τρόϊκας και των δανειστών, αναρωτιέμαι οι …δικές μας απαιτήσεις ποιές είναι;
Εκτός από το να εκμαιεύσουμε μια θετική έκθεση που θα εξασφαλίζει την επόμενη δόση, έχουμε κάποιους άλλους, μακροχρόνιους στόχους;
Και αν έχουμε, πότε σκοπεύουμε να τους θέσουμε;
Τρία ζητήματα, κατά τη γνώμη μου, επείγουν:
Πρώτον, τα κεφάλαια (50 δις) που δόθηκαν στη χώρα μας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να περάσουν το ταχύτερο δυνατόν στον ESM και να μην υπολογίζονται πλέον στο δημόσιο χρέος. Αυτό θα αποτελέσει μια ουσιαστική απομείωση του δημοσίου χρέους μας. Το θέμα είναι ώριμο. Εχει τεθεί. Πρέπει να γίνει τώρα, γιατί αργότερα μπορεί να αποδειχθεί πολύ….καθυστερημένο. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας απόφασης είναι προφανή.
Δεύτερον, ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάϊμαν, έθεσε δημοσίως το θέμα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την απομείωση του δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη. Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά μέχρι τώρα χάνονταν στις γνωστές δαιδαλώδεις διαδρομές της κοινοτικής γραφειοκρατίας. Έχει σημασία που το ζήτημα το επαναφέρει στο τραπέζι ο κ. Φάϊμαν και όχι κάποιος από τον…..αμαρτωλό Νότο. Με την Πορτογαλία να αντιμετωπίζει εκ νέου προβλήματα, την κατάσταση οριακή στην Ιταλία και τον κ. Ολάντ στη Γαλλία να αναζητεί κατεύθυνση, η πρόταση του κ. Φάϊμαν, μπορεί να δώσει μια μακροχρόνια ανάσα που θα επιτρέψει στις κλυδωνιζόμενες οικονομίες του Νότου να κερδίσουν το απαιτούμενο χρόνο για να βάλουν μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης.
Τρίτον, για το μείζον ζήτημα της ανεργίας γίνονται ελάχιστα και αυτά αποσπασματικά. Όταν στην Ελλάδα δίδονται 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τότε πόσα έπρεπε να δοθούν για την ανεργία; Πολλά περισσότερα θα ήταν η σωστή απάντηση! Και είναι τραγική ειρωνεία να βρίσκονται τόσο εύκολα χρήματα για τις τράπεζες και όχι για τους άνεργους. Δεν αρκεί να συμφωνούμε όλοι ό,τι η ανεργία είναι το μέγιστο των προβλημάτων. Πρέπει να δοθούν λύσεις. Και οι λύσεις δεν είναι μόνον τα επιδόματα ανεργίας. Πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Και θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργήσουν τα …μεγάλα έργα. Ξέρουμε ποιοί απασχολούνται, συνήθως, εκεί. Θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν απαλλαγούν από τον βραχνά της έλλειψης ρευστότητας και τις …παγίδες που στήνει καθημερινά το κράτος με τα φορολογικά του νομοσχέδιο. Αν δεν διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, τότε θα συνεχίζουμε να ζητάμε επιδόματα ανεργίας.
Θεωρώ ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για να θέσουμε αυτά τα ζητήματα, που ήδη συζητούνται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος μιας γενικότερης στρατηγικής για έξοδο της οικονομίας από την κρίση, κατά συνέπεια και απελευθέρωση από τα μνημόνια. Άλλη ιστορία είναι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες δεν χρειαζόμαστε καμιά τρόϊκα να μας τις υποδεικνύει. Έπρεπε να τις είχαμε ήδη κάνει από καιρό.
|
Posted: 05 Jul 2013 03:50 AM PDT
Με κίνδυνο και να κουραστώ και να κουράσω καταθέτω εκ νέου την άποψη η οποία και νομοτελειακά έχει αποδειχθεί ορθή πως κάθε κοινωνικό φαινόμενο δεν μπορεί να απογυμνώνεται απο την ιστορικότητα του.Το Νεοφασιστικό και Νεοναζιστικό κίνημα στην Ελλάδα γεννήθηκε και ανδρώθηκε στον χώρο της Δεξιάς , αποτέλεσε δε και αποτελεί βραχίονα άσκησης πολιτικής ξένων κέντρων και εξωθεσμικών παραγόντων. Ιστορικά ο ρόλος του ήταν η αλλοίωση της Λαϊκής Εντολής και την υπηρέτησε τυφλά με την δράση του σε αγαστή συνεργασία με το Κράτος της Δεξιάς και με τα Ανάκτορα.Μην θεωρηθεί δε ότι τούτο εξέλειπε με την παλινόρθωση της Δημοκρατίας γιατί απλά δεν ευσταθεί.Ούτε να θεωρηθεί ότι δεν υπήρξαν και πολιτικοί Αρχηγοί της Ν.Δ. οι οποίοι και κινούνταν στις παρυφές της Ακροδεξιάς. Όλως τυχαίως ο λαλίστατος Κος Βορίδης ξέχασε το όνομα Ευάγγελος Αβέρωφ, ναι τον μεγάλο Έλληνα Γεφυροποιό τον εκ των δραστών της παράδοσης του 37% του Ελληνικού Κυπριακού εδάφους Τουρκία
Τα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά της Ελληνικής Κοινωνίας δίνουν ένα 27 % της εκλογικής δύναμης στο νεοναζιστικό μόρφωμα.Γεωγραφικά η κατανομή της εκλογικής δύναμης της δείχνει και την ιστορικότητα της.Το 41% των ψηφοφόρων της προέρχεται απο την Ν.Δ.Παράλληλα ισχυρά ερείσματα στον κρατικό μηχανισμό το δε κράτος πιο ιερό ως θεσμός και απο το Εθνος και το δημοκρατικό πολίτευμα ακατάλληλο να το διαχειριστεί.Οσοι διακατέχονται απο εμφυλιακά και μετεμφυλικά σύνδρομα κινούνται στις παρυφές της Χ.Α. και η Ν.Δ. έχει άφθονο δυναμικό τέτοιας μορφής.
Απο εκεί και πέρα ένα Έθνος επιζεί και εκπληρώνει την ιστορική του αποστολή όταν η Εθνική συνείδηση έχει σφυρηλατηθεί στην βάση του Δημοκρατικού Πατριωτισμού.Άλλο Εθνικισμός, Άλλο Πατριωτισμός ,Άλλο Εθνισμός.Οι Ακροδεξιοί είναι Εθνιστές, Πιστεύουν στα ιδεώδη του Έθνους εντούτοις ηθελημένα δεν αγωνίζονται γι'αυτά .Βασική συνθήκη για να δρά θετικά κάποιος υπέρ του Εθνους του είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης, της μέγιστης δυνατής κοινωνικής συνοχής σε επίπεδο κοινωνίας, ο σεβασμός στο Σύνταγμα κα ιτους Νόμους τους Κράτους σε επίπεδο ατομικό και συλλογικό και με μια συμπεριφορά βαθειά δημοκρατική σε επίπεδο ατομικό. .Τον Δημοκρατικό Πατριωτισμό, Πολιτιστική και πολιτική παρακαταθήκη του Ελληνισμού Πόσοι Δεξιοί με την εν γένει συμπεριφορά τους τον υπηρετούν; Μην βιαστείτε να απαντήσετε.
Το πως η Ν.Δ. θα μαζέψει τις διαρροές της προς την Χ.Α. αφορά την ίδια και μόνο την ίδια.Πάντως το Παράδειγμα αντιμετώπισης της Μαρί Λεπέν (Λεπέν – Βορίδης τι μου θυμίζει;) είναι ενδεικτικό της Δυτικοευρωπαϊκής στάσης. Η άρση της ασυλίας της για την φράση «Γεμίσαμε μαντίλες, γεμίσαμε μπούργκες και τώρα αυτοί οι άνθρωποι καταλαμβάνουν και τα πεζοδρόμιά μας», εξισώνοντας μουσουλμάνους με ναζί θα πορέπει να βάλει σε σκέψη πολλά πολιτικά πρόσωπα που έχουν εκστομίσει και χειρότερα και έχουν γράψει και πιότερα και έχουν χρησιμοποιήσει και παραποιημένες εικόνες με αναφορά στους Ναζί.Ίσως μερικά απο αυτά εξηγούν και τον τρόμο που προκάλεσε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Η Εφημερίδα συντακτών σε άρθρο της αναφέρει πως η υποχρεωτική συγκατοίκηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. συνεπάγεται και τριχοτόμηση της Ν.Δ. Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται η αναστροφή του εκλογικού ρεύματος ψηφοφόρων της Ν.Δ. σε σχεση με την Χ.Α. και τους ΑΝΕΛ, συγκερασμός της «νέας δεξιάς ατζέντας» και ενός ανοίγματος προς τον ευρύτερο ευρωπαϊκό κεντρώο χώρο, προσέλκυση «κεντροδεξιών ευρωπαϊστών». Στην πρώτη φάση της «Νέας Ελλάδας» κυριάρχησαν τα δεξιά αντανακλαστικά και ως στοιχείο «εξισορρόπησης» των εσωκομματικών αντιδράσεων στην ευρεία κυβερνητική συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ, και ως επιβεβλημένος «αυτοπεριορισμός» έναντι του ΠΑΣΟΚ, που η «στρατολόγηση» πρώην στελεχών του έχει προς το παρόν «παγώσει».Στην πρώτη φάση της «Νέας Ελλάδας» έχουμε να κάνουμε με δεξιά συσπείρωση. Αυτό επιτρέπει τις δηλώσεις Βορίδη, Πολύδωρα και άλλων και τη «σιωπηρή υποδοχή τους» -στην ουσία- από την ηγεσία της ΝΔ.Το «δεύτερο βήμα», εάν θα το επιτρέψουν οι εξελίξεις, θα είναι προς τον ευρύτερο ευρωπαϊκό κεντρώο χώρο που «έμεινε πολιτικά αστέγαστος». Εγχείρημα που προωθείται μέσω του «πολιτικού διπολισμού».
Αυτό που πρέπει σαφέστατα να καταγραφεί είναι πως η Χ.Α. μπορεί να νομιμοποιήθηκε μέσω του ΛΑ.Ο.Σ. όμως είναι κόμμα με παραβαταική συμπεριφορά σε όλα τα επίπεδα και δρά ως παρακρατικός μηχανισμός εξυπηρετώντας ξένους σχεδιασμούς, υπακούοντας σε εξωθεσμικά κέντρα. Δεν τολμάτε να το πείτε καθαρά μικρή σημασία έχει ,ασχοληθείτε με τα υπόλοιπα
Για το ότι παρήγαγε η καχεκτική δημοκρατία στα 45 χρόνια διακυβέρνησης- και στα περίπου 60 χρόνια συνολικού βίου της στον Ελλαδικό χώρο απο το 1947 και ένθεν- απο την Δεξιά είναι και αποτέλεσμα της ύπαρξης του Ακροδεξιού Παρακράτους. Μην εμφανίζονται λοιπόν σήμερα τιμητές και φυσικά και δεν θα απολογηθώ σε τέτοια πρόσωπα για τα τρωτά της Δημοκρατίας. Όποιος θέλει να το κάνει , το Σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι άλλωστε πολύ συνηθισμένο και σε επίπεδο πολιτικής σκέψης.
|
Posted: 05 Jul 2013 04:58 AM PDT
Η απειληθείσα κατάρρευση της κυβέρνησης στην Πορτογαλία, λίγες μόνο ημέρες μετά τον κλονισμό και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στην Ελλάδα, δείχνει ότι η έξοδος από την κρίση απέχει πολύ ακόμη στην Ευρωζώνη. Και οι δύο λαοί έχουν υπομείνει καρτερικά πολλές θυσίες επί μια τριετία, η Ελλάδα μάλιστα κατέχει το πανευρωπαϊκό μαύρο ρεκόρ στην ανεργία και την ύφεση. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, και οι δύο χώρες θα βγουν από τη δανειακή ομπρέλα του Μνημονίου, αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα μπορούν να δανειστούν από τις αγορές.
Ισως χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα, εκ νέου αναδιάρθρωση χρέους, νέα χρηματοδότηση με τον άλφα ή βήτα τρόπο.
Η δοκιμασία θα συνεχιστεί.
Και όμως, οι πολίτες έχουν υπομείνει πολλά. Σε προχθεσινή έκθεσή της, η Eurobank αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη που έχει πετύχει ποτέ χώρα του ΟΟΣΑ σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Στην έκθεση επισημαίνεται όμως και η παρενέργεια της κολοσσιαίας προσαρμογής: η ανεργία απειλεί την κοινωνική συνοχή, καταστρέφεται φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.
Θα προσθέταμε: απειλείται πλέον και η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατικής πολιτείας. Απειλείται η ουσία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ελευθέρων κρατών, ο κοινός ευρωπαϊκός χώρος για ισότιμους πολίτες. Η κρίση διόγκωσε την ανισότητα με κάθε έννοια, υλική και πολιτική.
Οι πληττόμενοι της κρίσης αποκλείονται σταδιακά από την εργασία, την πρόνοια, τον κοινωνικό χώρο, και αποσύρονται επίσης, εκόντες άκοντες, από το πεδίο της δημοκρατίας. Αποσύρονται στη σιωπή ή στις κραυγές της μνησικακίας και του μίσους.
Πίσω από τους καλούς αριθμούς της δημοσιονομικής προσαρμογής και τους κακούς αριθμούς της ανεργίας βρίσκονται άνθρωποι. Οι άνθρωποι συνιστούν τις πόλεις, τα δημοκρατικά κράτη. Οι αποκλεισμένοι και δυστυχούντες άνθρωποι συνιστούν δυστυχή κράτη, δυστυχείς δημοκρατίες. Αυτή η ιστορική δυστυχία δεν αντιμετωπίζεται με ευχές αριθμών και ξόρκια από μάνιουαλ, με μάντρα και μονολόγιστες προσευχές: μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, λιτότητα, λιτότητα, ανταγωνιστικότητα, ανταγωνιστικότητα. Ποιες μεταρρυθμίσεις, για ποιους; Πόση λιτότητα και από ποιους; Ανταγωνιστικοί έναντι ποίων, με ποιο τίμημα, για ποιο σκοπό;
Οι άνθρωποι δεν ζουν με ευχές, ζητούν εργασία, πραγματική οικονομία, περίθαλψη, αξιοπρέπεια, κι ένα τόσο δα δικαίωμα στο όνειρο για τα παιδιά τους. Δεν τα λαμβάνουν· δέχονται υποσχέσεις εναλλάξ με ενοχοποίηση και φόβο. Ζητούν ειρήνη και σταθερότητα, γιατί παντού γύρω τους βλέπουν πολέμους, επαναστάσεις, εξεγέρσεις, πραξικοπήματα. Η Ελλάδα αίφνης, από μαύρο πρόβατο και παρίας της Ευρωζώνης, βρέθηκε μαζί με την εξουθενωμένη Κύπρο να είναι το ανατολικότερο σταθερό άκρο του δυτικού κόσμου· στην άλλη ακτή της Μεσογείου μαίνονται πόλεμοι, κλονίζονται πολυετή καθεστώτα και κοσμοείδωλα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με τεκτονικές μετατοπίσεις και κοινωνικούς σπασμούς, η Ευρώπη δεν έχει πια κανένα περιθώριο να αναβάλλει τις αποφάσεις και να υποκρίνεται ότι η κρίση θεραπεύεται με ημίμετρα και τιμωρητικές αγωγές. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία κουτσά-στραβά θα βγάλουν το καλοκαίρι, ίσως και τον χρόνο, ενδεχομένως να φτάσουν ώς τον Μάιο των κρίσιμων ευρωεκλογών και της τελευταίας μνημονιακής δόσης. Κατόπιν, ποιο είναι το σχέδιο;
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.