7 Ιουλ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 6-7-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 06 Jul 2013 04:02 PM PDT

Στην Αίγυπτο συνελήφθησαν 76 άτομα ως συμμέτοχοι των αποψινών ταραχών στην Αλεξάνδρεια και 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πόλη αυτή.

Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι, σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα, κατά το τελευταίο 24ωρο, 38 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 1000.

Σημειώθηκαν πραγματικές οδομαχίες μεταξύ των αντιπάλων των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των υποστηρικτών του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Επιστρατεύθηκαν πέτρες, ρόπαλα, μαχαίρια. Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες σε όλη τη χώρα. Οι πιο σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μπροστά στο κτήριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου υποτίθεται ότι κρατείται ο αποπεμφθείς Πρόεδρος. Ο στρατός και η αστυνομία χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα για να καταστείλουν τις εχθροπραξίες. 

Υπάρχουν μαρτυρίες για κατά τόπους χρήση πυροβόλων όπλων, ωστόσο οι ίδιοι οι στρατιωτικοί το αρνούνται. Για λόγους επίδειξης δύναμης, αλλά και καταστολής, οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί εγκατέστησαν βαρύ οπλισμό έξω από το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, το τηλεοπτικό κέντρο και στις βασικές γέφυρες πάνω από το Νείλο. Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και άλλες μεγάλες πόλεις που υποστήριξαν τις ενέργειες του στρατού μπορεί να χαρακτηριστεί ήρεμη σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στις επαρχίες, οι οποίες στηρίζουν τον Μόρσι. Ο λόγος στο συνεργάτη του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών Αλεξέι Κρολ, που τη στιγμή αυτή βρίσκεται στην Αίγυπτο:

«Η κατάσταση στις διάφορες περιοχές είναι διαφοροποιημένη. Στο Κάιρο, ακόμη και οι φράχτες καλύπτονται με συνθήματα όπως «ο λαός και η αστυνομία, ο λαός και ο στρατός - είναι ενωμένοι!» Και δεν νομίζω ότι στο Κάιρο θα προκύψουν αργότερα αντιπαραθέσεις μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την παραίτηση του Μόρσι και του στρατού. 'Οσον αφορά όμως την περιοχή της Άνω Αιγύπτου, εκεί είναι πολύ πιθανές οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιτιθέμενων στο στρατιωτικό πραξικόπημα και του στρατού». 

Τη στιγμή αυτή, στην Αίγυπτο σχηματίζεται η προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα ασχοληθεί με την προετοιμασία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε το Κάιρο να λάβει υπ' όψιν όλες τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και κοινότητες κατά τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των «Αδελφών Μουσουλμάνων» έχουν συλληφθεί. Έχουν κατηγορηθεί για υποκίνηση μαζικών ταραχών. Παρ' όλα αυτά, είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς τους ισλαμιστές κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης, διότι θα δώσει αφορμή για δυσφήμιση της νέας ηγεσίας της Αιγύπτου, όπως υπογραμμίζει ο πολιτειολόγος Βίκτορ Κουβάλτιν:

«Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψη όλες οι δυνάμεις, κάτι που σημαίνει ότι τώρα πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» .

Την 3η Ιουλίου, ο αιγυπτιακός στρατός καθαίρεσε από την εξουσία τον Πρόεδρο, ανέστειλε το Σύνταγμα και ζήτησε από τον επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Αντλί Μανσούρ να ασκήσει τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους για τη μεταβατική περίοδο. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Μόρσι κρατείται στη φυλακή.



Posted: 06 Jul 2013 03:59 PM PDT
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την υποχρεωτική σήμανση τροφίμων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές…
Αν και η σχετική τροπολογία κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω της καταψήφισης από την πλειοψηφία τωνσυντηρητικών, δεν συγκέντρωσε την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούταν για την έγκρισή της. Η ίδια πλειοψηφία απέρριψε τροπολογία για την διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών για την επίπτωση των μεταλλαγμένων και άλλων "νέων τροφών" στην ανθρώπινη υγεία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη μετά το τέλος της ψηφοφορίας:
"Σήμερα είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη ημέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταψηφίστηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να γνωρίζουμε αν τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές. Καταψηφίστηκε επίσης η αυτονόητη υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διεξάγει ανεξάρτητες μελέτες για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων και άλλων "νέων τροφίμων" στην ανθρώπινη υγεία. Και όλα αυτά όταν ενδεχομένως να υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση μεταλλαγμένων καθώς με βάσει δηλώσεων της Επιτροπής το 80-90% των ζωοτροφών περιέχουν μεταλλαγμένα, ενώ πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι μεταλλαγμένα γονιδιώματα από τις μεταλλαγμένες τροφές μπορούν να ανιχνευτούν στο γάλα των ζώων."
Το food project καταγγέλλει αυτή τη συμπεριφορά από τους δήθεν αντιπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τον Μάρτιο, και ξανά εν μέσω κρίσης και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, η Κομισιόν ενέκρινε τη καλλιέργεια της γεννετικά μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της εταιρίας BASF και την εμπορία τριών ποικιλιών γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ 863 της εταιρίας Monsanto.
Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις απροκάλυπτα και από καιρό εκφρασμένες προθέσεις του προέδρου της κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην πρώτη έγκριση καλλλιέργειας ΓΤΟ μετά το 1998, αγνοώντας επιδεικτικά τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών για ολοκληρωτική απαγόρευση των μεταλλαγμένων.
Πιστεύουμε λοιπόν πως η τεχνητή αυτή κρίση που περνάμε είχε και σαν σκοπό τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο αντιπαθής Κίσσινγκερ κάποτε είχε πεί "όποιος ελέγχει το πετρέλαιο ελέγχει τα έθνη. Όποιος ελέγχει τη τροφή, ελέγχει το κόσμο όλο".
Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς περνάνε τέτοιες αποφάσεις, αλλά, να μου πείτε εδώ ψωμολυσσάμε τί μας νοιάζει μια μεταλλαγμένη πατάτα ή το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto;
Αλλά εδώ πρέπει να πούμε ότι όπου εφαρμόστηκαν τέτοιες τεχνικές το αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο. Στην Ινδία όπου πλέον παράγετε μεταλλαγμένο ρύζι οι αγρότες έχουν φτάσει σε τέτοια απόγνωση που αυτοκτονούν μαζικά κάθε χρόνο, στο Μεξικό η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης σόγιας έχει καταστρέψει τα άλλα είδη χλωρίδας όπου καλλιεργείτε και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα.
Είμαστε πολύ απογοητευμένοι γιατί χάσαμε το δικαίωμα να ξέρουμε τί τρώμε στο βωμό του χρήματος. Η μισή ντροπή δική σας και η άλλη μισή δική μας που δεν βγαίνουμε όλοι στο δρόμο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
Από seleo


Posted: 06 Jul 2013 01:12 PM PDT


Λίγες ημέρες μετά τα "Μιαούλεια", τη σημαντικότερη γιορτή στην Ύδρα, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι Τούρκοι διεκδικούν το λιμάνι της Ύδρας και άλλα τρία λιμάνια.

Δύο τουρκικές εταιρείες είναι μεταξύ των συνολικά 11 επενδυτικών σχημάτων που προκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη λειτουργία, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση του λιμανιού της Ύδρας, του τουριστικού καταφυγίου του Πόρου, της μαρίνας Αλίμου και του τουριστικού αγκυροβολίου της Νέας Επιδαύρου.

Μοιάζει απίστευτο αυτό που γίνεται. Η κυβέρνηση επιτρέπει την οικονομική διείσδυση των Τούρκων στην Ελλάδα. Της «ανοίγει» διάπλατα τις πόρτες να καταφέρει ότι δεν κατάφερε δεκάδες χρόνια τώρα. Να υποδουλώσει ξανά τους Έλληνες και να υψώσει την ημισέληνο σε ελληνικά εδάφη.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι τα επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα τέσσερα ελληνικά λιμάνια. Στη τρίτη θέση της λίστας φιγουράρει η τουρκική εταιρεία «GLOBAL LIMAN IŞLETMELERI A.Ş.», ενώ λίγες θέσεις πιο κάτω βρίσκεται και η επίσης τουρκική «DOĞUS HOLDING A.Ş.» που κατεβαίνει σε συνεργασία με τη «LAMDA DEVELOPMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ».

Οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση γενικότερα δεν έχουν ιερό και όσιο. Αφού επέτρεψαν στους Τούρκους της «DOGUS» να πάρουν το 50% της μαρίνας του Φλοίσβου, ποσοστό της μαρίνας Ζέας και μέσω της εξαγοράς του 51% της ελληνικής εταιρείας MedMarinas του Ομίλου Κυριακούλη να ελέγξουν τις μαρίνες των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας, τώρα ετοιμάζονται να δώσουν στους Τούρκους για μερικές χιλιάδες ευρώ και το λιμάνι της Ύδρας.

"Τρίζουν τα κόκκαλα" του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και των υπολοίπων Υδραίων αγωνιστών της επανάστασης του 1821 που έδωσαν τη ζωή τους για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό, να βουλιάξουν τον τουρκικό στόλο και να κατεδαφίσουν κάθε σημείο που ανέμιζε η τουρκική σημαία.

Και η κυβέρνηση του πατριώτη Α. Σαμαρά επιτρέπει να μπει η τουρκική σημαία δίπλα στις πολεμίστρες και στα κανόνια της Ύδρας που προάσπιζαν το νησί. Δίπλα στη Ναυτική Σχολή που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού και αντικρίζει κάθε επισκέπτης που πατάει το πόδι του στο νησί του Αργοσαρωνικού για να θυμάται την ιστορική της σημασίας στον αγώνα της Επανάστασης.

Έτσι τιμά η κυβέρνηση τους ήρωες της επανάστασης και τους Υδραίους αγωνιστές, όπως οι Μιαούλης, Κουντουριώτης, Κριεζής, Τομπάζης, Τσαμαδός, Σαχίνης και πολλοί άλλοι. Αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν το βιός τους, μετέτρεψαν τα καράβια τους σε πολεμικά για να αντιμετωπίσουν το τουρκικό στόλο στην Πάτρα, στον Κορινθιακό, και σε πολλά άλλα σημεία των ελληνικών θαλασσών.

Έδωσαν τη ζωή τους για να είναι αυτοί οι τύποι που σήμερα διαχειρίζονται τις τύχες του ελληνικού λαού ελεύθεροι. Αλήθεια έχουν διαβάσει ιστορία, γνωρίζουν για τη «Ναυμαχία του Γέροντα» (τι ρωτάμε τώρα;).

Κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Λίγες ημέρες μετά τα "Μιαούλεια", τη σημαντικότερη γιορτή στην Ύδρα, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πώς Τούρκοι διεκδικούν το λιμάνι της Ύδρας.


Πηγή: Greek Money




Posted: 06 Jul 2013 01:15 PM PDT
Προσοχή! Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει καραμπινάτα το πόσο έπιασαν τόπο οι θυσίες τού ελληνικού λαού, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας: ...

Πίνακας Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2012 - 2013 και συγκρίσεις με την περίοδο 2011 - 2012 Πηγή: The Global Competitiveness Report 2012 - 2013, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 10/2012 © 2012 World Economic Forum.
Προσέξτε πώς καμαρώνει η Ελλάδα στην 96η θέση, κάτω από μερικές μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας (π.χ. Μογγολία, Ονδούρα, Αλβανία (!), Καμπότζη, Βιετνάμ, Σρι Λάνκα, Ρουάντα (!!), Καζακστάν, Μπαρμπάντος κλπ) και δίπλα-δίπλα σε κολοσσούς όπως η Γκαμπόν και το Τατζικιστάν. Το ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καταχωρισμένες με πιο ανοιχτόχρωμα γράμματα, θα σας διευκολύνει να διαπιστώσετε ότι η χώρα μας είναι τελευταία μεταξύ των 27 χωρών τής Ε.Ε.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επιτυχίας, πρέπει να σημειώσουμε ότι, στην ίδια λίστα, ήμασταν πέρυσι 90οι, πρόπερσι 83οι και το 2008 (προ κρίσεως) 65οι. Δείτε την εντυπωσιακή μας πορεία στον επόμενο πίνακα και προσέξτε την κατρακύλα τής τελευταίας τετραετίας, παρά το τσάκισμα της τιμής τής εργατικής δύναμης κατά την ίδια περίοδο και το οποίο υποτίθεται ότι επιβλήθηκε ακριβώς για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας ως χώρα: 
Η κατάταξη της Ελλάδας σύμφωνα με το Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2001 - 2012, Πηγή: The Global Competitiveness Report 2012 - 2013, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 10/2012 © 2012 World Economic Forum.
Κατόπιν αυτών, είναι σαφές ότι η χώρα σώθηκε από την κυβέρνηση με τα τρία κόμματα (σ.σ.: τώρα έχουν γίνει τα τρία δύο) υπό την ηγεσία τού κυρίου Σαμαρά, η οποία ολοκλήρωσε το σωτήριο έργο τής προηγούμενης τρικομματικής κυβέρνησης του κυρίου Παπαδήμου, η οποία υλοποίησε τις εθνοσωτήριες πρωτοβουλίες τής προηγούμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης του κυρίου Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία συνέχισε τα επιτυχημένα βήματα της νέας (τότε) διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Β΄, η οποία διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τις εθνοσωτήριες επιλογές τής -σοσιαλιστικής επίσης- κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Σημίτη, η οποία μας ενέταξε επιτυχώς στην ευρωζώνη, προκειμένου να ξεκινήσει η μεγαλειώδης μας πορεία προς την σωτηρία τής χώρας.

Με τόσους εμπνευσμένους σωτήρες που έχουν παρελάσει ως ηγέτες τούτου του δύσμοιρου τόπου, η κατηφορική πορεία τής γραμμούλας στο παραπάνω διάγραμμα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Το σαξές στόρυ ήταν προδιαγεγραμμένο από παλιά...

Από teddygr, μοντάζ Γρέκι


Posted: 06 Jul 2013 01:11 PM PDT

Tου Στέλιου Συρμόγλου

Η σημερινή πολιτική αυθεντία στην Ελλάδα συνθέτει ένα θρασύ, θα έλεγα βλάσφημο και δυναμικό πιστεύω, που εκμεταλλεύεται, απαρνιέται, παρωδεί και χρησιμοποιεί ή και καταχράται οτιδήποτε είχε επινοήσει, καθιερώσει και ίσως τιμήσει η πολιτική δημοκρατία σε παρελθόντες χρόνους. Προσπαθούν οι "αυθεντίες" της πολιτικής να πείσουν την κοινωνία ακόμα και για την έσχατη βεβαιότητα του τίποτα και να του προσδώσουν ιδιότητες τέτοιες, έτσι ώστε να διαμορφώνει προσδοκίες.

Η σημερινή πολιτική αυθεντία, ωστόσο, δεν μπορεί να βρεί "σωτηρία" στα σχήματα, τους λεκτικούς ακροβατισμούς,τις θεωρητικές προσεγγίσεις και τις ξεπερασμένες ιδέες. Για τους σκεπτόμενους πολίτες, τους ρεαλιστές και ορθολογικούς, που γεωμετρούν τα μεγάλα στίγματα της ανθρωπιάς των προσώπων και των σημάτων της καθημερινότητας, η πολιτική αυθεντία όπως εκδιπλώνεται μ' όλα τα χαρακτηριστικά της υποκριτικής αναίδειας, αξίζει χλευασμού και επιθετικής αντιμετώπισης.

Γιατί, για όσους επιμένουν να σκέπτονται και να αντιδρούν, κι ας συλλαμβάνουν ενίοτε εαυτούς να μονομαχούν με τις χίμαιρες, κανένα λάλημα πετεινού δεν απελπίζει την αγρύπνια της εξωτερικής τους όρασης. Και δεν τους "τρομάζουν" οι δικτάτορες των αριθμών και της παραγωγής πολιτικών ψεμάτων, οι οποίοι ως "χαρισματούχοι" ομολογητές του κοινωνικού θανάτου και της "σκελετοποίησης" των ελπίδων του λαού, "ληστεύουν" ταυτόχρονα και κάθε προοπτική αυτής της χώρας.

Το πρόβλημα είναι τόσο επίκαιρο και επιτακτικό, όσο ζωτικό και καυστικό, επειδή η ασθένεια του πολιτικού μας συστήματος δια της αυθεντολογίας παρέσυρε και παρασύρει στη "δουλεία" και την τυραννία. Δεν έχει δε σημασία, αν ο όρος "αυθεντία", προηγείται ή έπεται στη γέννεσή του του όρου "ελευθερία". Συναντώνται και συνυπάρχουν στον όρο "δημοκρατία".

Για την ελληνική κοινωνία, η πολιτική αυθεντία των τελευταίων χρόνων συνιστά μια "τραγωδία", που δεν έχει στόχο να πετύχει μια ειδική κάθαρση των συναισθημάτων μας, όπως συμβαίνει στην αρχαία τραγωδία, αλλά συγκροτεί την κοροιδία, την απάτη και την έωλη κοινωνική προσδοκία. Ετσι οι "αυθεντίες" της πολιτικής μας, μας οδηγούν μεν σε οικονομικά αδιέξοδα, αλλά φροντίζουν να μας τα παρουσιάζουν ως "διέξοδα", χωρίς η "κάθαρση" που κατά κόρον προβάλλουν να βασίζεται στην εμπειρική αλήθεια και επιστημονική απόδειξη, αλλά στην…αποκάλυψη!

Η διαφορά μας ως μια σκληρά χειμαζόμενη κοινωνία πολιτών από τον Φαουστικό τύπο της Αναγέννησης που πάσχιζε να συνταιριάσει την αποκάλυψη με την εμπειρική αλήθεια, είναι απλή: Η οδυνηρή εμπειρική μας πραγματικότητα αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, ενώ η αποκάλυψη δεν αποτελεί πιά ούτε συζητήσημη υπόθεση. Είναι ένα όμορφο ίσως "παραμύθι", που στηρίζεται σε αθέμελες επινοήσεις των πολιτικών της "αυθεντίας" ή και σε αβάσιμες προβολές των ψυχικών μας πόθων.

Ετσι γινόμαστε παθητικοί αποδέκτες της πολιτικής κοροιδίας. Με την αλαζονεία να εκτρέπει την εξουσία σε δρόμους ευκαιριακά ωφελιμιστικούς, αφήνοντας άναυδους και καταφρονημένους τους πολίτες. Ετσι "στήνονται" οι προσδοκίες για έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο και για "έξοδο" της χώρας στις διεθνείς αγορές εντός του 2014. Ετσι μια κοινωνία, με "σκελετομένους" από την αναμονή πολίτες, βρίσκεται στο έλεος του τίποτα και της μεταφυσικής του αδύνατου, απομονωμένη στη συσιφιακή της σιωπή και με τη μόνιμη "σταυρική" της επίκληση για ανάκαμψη…Και η "ανάκαμψη" δεν θ; έρθει ποτέ με τέτοιες πολιτικές υποτέλειας.

Με άνεση όμως εκστομίζεται η λέξη αυτή, όπως και η άλλη της "ανάπτυξης" από τους συγκροτούντες απόψεις με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, από τους υποταγμένους στη "λογική" του ευκαιριακού και του πρόχειρου, από τους "παραγωγούς" αξιοπρόσεκτων μεγεθών και σχημάτων πολιτικού ψεύδους, χωρίς μάλιστα κάποιο εμβόλιμο συναίσθημα από τους αυτόκλητους "διασώστες" της χώρας.

Η ουσιαστική "διάσωση" της Ελλάδας, όπως την παρουσιάζουν οι κυβερνώντες με την καισαροπαπική λογική τους, δεν είναι απλώς ένα χιλιαστικό όραμα, αλλά και μια εκπτωχευτική για τους πολίτες ουτοπία.

Πηγή: Free Pen



Posted: 06 Jul 2013 04:01 PM PDT

Από την Press Time που κυκλοφορεί: 
  • Ε. Σνόουντεν: «Ο φάκελος Ελλάδα είναι ο τρίτος πιο καυτός μετά από αυτούς της Γερμανίας και της Κίνας». 
  • Έχει στα χέρια του τις συνομιλίες ΓΑΠ - Παπακωνσταντίνου – Στρος Καν, Μέρκελ, Ρεν κ.α.
Ο πρώην πράκτορας της αμερικανικής NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε ότι η αμερικανική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας παρακολουθούσε 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές, περιγράφοντάς τις σαν «στόχους», είναι το πλέον καταζητούμενο πρόσωπο στον πλανήτη. Όταν αυτός ο άνθρωπος λέει ότι έχει στα χέρια του «βόμβες» από την παρακολούθηση ελληνικών «στόχων», δεν είναι απλό πράγμα…


Όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Press Time", στο Χονγκ Κονγκ, λίγο πριν αναχωρήσει για Μόσχα, ο Έντουαρντ Σνόουντεν είπε σε αναλυτή (ο αναλυτής γράφει στην Sydney Morning Herald και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του) ότι ο «φάκελος Ελλάδα είναι ο τρίτος πιο καυτός μετά από αυτούς της Γερμανίας και της Κίνας». Τι έχει άραγε στα χέρια του ο υπερπράκτορας; Σήμερα μπορούμε να πάρουμε μια πρώτη «γεύση»…

Το αν είναι ακόμα σε κάποιο σημείο του αεροδρόμιου της Μόσχας, ή στο Καράκας της Βενεζουέλας ή στο Κίτο του Ισημερινού λίγη άξια έχει, αναφορικά με τα όσα γνωρίζει το βαθύ λαρύγγι της NSA και καλό θα είναι πολλοί σε Ελλάδα-Γερμανία και σε ΕΕ να μην κοιμούνται ήσυχοι, γιατί οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πολλά μα παρά πολλά… Να ηρεμήσει λίγο ο Σνόουντεν, και το υλικό είναι τεράστιο…

Τα Wikileaks είναι ελάχιστα μπροστά στον καταδότη….

Ο πρώην πράκτορας των Αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, Έντουαρντ Σνόουντεν έχει υποκλέψει αναφορικά με την Ελλάδα από τους εξής χώρους: 

  • μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ. 
  • μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ. 
  • πρεσβεία της Ελλάδος στις ΗΠΑ. 
  • πρεσβεία της Ελλάδος στη Γερμανία. 
  • πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι. 
  • μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ. 
  • αντιπροσωπεία ΕΕ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. 
  • αντιπροσωπεία της Ελλάδος σε ειδικές επιτροπές της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου …καθώς και από 7 άλλες πρεσβείες μας που η υπηρεσία καθημερινά και συνεχώς υπέκλεπτε…και υποκλέπτει…  
  • Σημειώνονται 38 πρεσβείες χώρων συμμάχων των ΗΠΑ …και 64 πρεσβείες χώρων φιλά-διακείμενων με τις ΗΠΑ….
Τι ξέρουν

Πληροφορίες από κύκλους που έχουν γνώση των όσων έχει στην κατοχή του ο Σνόουντεν κάνουν λόγο ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με τα κάτωθι….και αν αρχίσουν να κυκλοφορούν….τότε…

Οι Αμερικανοί λοιπόν, μέσα από τις από τις παρακολουθήσεις του Σνόουντεν, κατέληξαν να γνωρίζουν τα πάντα σχετικά:
  • με τις επαφές ΕΕ-ΕΚΤ επί Τρισέ και τους διεθνείς τοκογλύφους και πώς σταυρώθηκε η Ελλάδα… 
  • όλες οι λεπτομέρειες των επαφών ΓΑΠ-Παπακωνσταντινου σε παρά πολλά συμβούλια και τι έλεγαν σε Ρεν-Αλμούνια-Λαγκάρντ-Τρισέ-πρόεδρο γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας κλπ… 
  • τι είπε ο Στρος Καν στην Ελλάδα για να αποφύγει το κρέμασμα και γιατί δεν τον ακλουθήσαμε…. 
  • όλες οι συζητήσεις στα γραφεία μας στην ΕΕ, τα όσα έλεγαν δικοί μας τραπεζίτες, την δυναμικότατη αντίσταση μας στα μνημόνια της παράδοσης κλπ… 
  • τι είχε προτείνει η αμερικανική πλευρά για να αγοράσει μεγάλο μέρος του χρέους μας…και γιατί δεν έγινε…  
  • πώς θα μπορούσαμε να σωθούμε…ποιοι οι άνθρωποι της ΕΕ-ΕΚΤ στην χωρά μας….αυτοί που δεν φαίνονται… 
  • αναφορές σε ΑΟΖ σε ΕΕ και στο ΝΑΤΟ…και θέματα που αφορούν μυστικές συζητήσεις με Ισραήλ /ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στη νότια Ευρώπη…. 
  • λεπτομέρειες για την παρουσία-ενέργειες ξένων αεροπορικών απόστολων την περίοδο των βομβαρδισμών στην Λιβύη. 
  • λεπτομέρειες σχετικά με τα γερμανικά όπλα στην χωρά μας…και οι εκβιασμοί του Βερολίνου. 
  • όλο το παρασκήνιο και οι συνομιλίες για το τρίτο μνημόνιο. Οι επαφές με Μέρκελ-Σόιμπλε και τα διάφορα ανώτατα στελέχη με την δικομματική κυβέρνηση. Πώς η Μέρκελ έβριζε την χωρά μας…. Τι έλεγε διευθυντικό στέλεχος του Σόιμπλε, κατηγορώντας την Ελλάδα στους Αμερικανούς…/όλη η ιστορία περί Ρωσίας-Κίνας κλπ για δάνεια. 
  • τις επαφές του εδώ γραφείου της ΕΕ με τις ελληνικές αρχές/υπεξ-υποικ κλπ. 
  • πλήρης αναφορά των πεπραγμένων των συνόδων της ΕΕ της τελευταίας τριετίας για όλα τα ζητήματα, επίσης των g-8, g-20, της πυρηνικής διάσκεψης, των συνόδων του νάτο σε βουκουρεστι.στρασβουργο-κελ , Σικάγο κ.α. 
  • όλες οι διαφορές μεταξύ Γερμανών και Γάλλων για το ελληνικό ζήτημα… επίσης για Ισπανία και Πορτογαλία. Απαξιωτικά σχόλια της Μέρκελ, του Ρέσλερ, του Σόιμπλε για τις οικονομίες του νότου… και καμία αντίδραση από πλευράς των αρμόδιων των κρατών της νότιας Ευρώπης! 
  • τι συμβαίνει με τα εναπομείναντα πυρηνικά όπλα /τακτικά/σε πέντε χώρες του ΝΑΤΟ. 
  • όλο το πακέτο της Siemens…. 
  • λεπτομέρειες από τις συζητήσεις του Εurogroup επί Γιούνκερ….καθώς και 4 ειδικές διασκέψεις της εκτ επί προεδρίας Ντράγκι…για το τρίτο μνημόνιο της Ελλάδος. 
  • ποιος είναι ο διεθνής τραπεζίτης που θέλει να βγάλει καυτό βιβλίο για την οικονομική ομηρία των λαών της Ελλάδος και Πορτογαλίας…. 
  • λεπτομέρειες για 6 εκθέσεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο…και τις διαφωνίες ελλήνων και λοιπών σχετικά με το τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει. 
  • πολλά στοιχεία μέσω υποκλοπών από το σύστημα κωδικός ονομασίας perdido….για Ελλάδα-βαλκάνια -θέσεις της ΕΕ για τρομοκρατία κλπ…/το dropmine για Eλλαδα…και τι είχαν ετοιμάσει με 3 κορυφαία ινστιτούτα οι αμερικανοί για να κουρέψουν σαρωτικά το ελληνικό χρέος…και πως οι γερμανοί αντέδρασαν. 
  • η σκληρή αντιπαράθεση Γκάιντνερ με Σόιμπλε…και η θέση των ΗΠΑ ότι δεν εκδικούνται και δεν συμπεριφέρονται έτσι σε συμμάχους! Γιατί δεν μίλησαν οι δικοί μας τότε…». 
  • τι είπε η τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις στον Γερμανό πρέσβη στον ΟΗΕ για το θέμα της Ελλάδος… H σφοδρή αντιπαράθεση.
Aυτά τα πολύ λίγα επί του παρόντος….

Και νέες αποκαλύψεις

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει στη φόρα αυτό που λέμε «βαρβάτο» υλικό. Εξαρτάται βεβαία από αυτά που θα πλασάρει ο Σνοουντεν…και αυτοί που τον κατευθύνουν…

Στο Χονγκ Κονγκ, πριν αναχωρήσει για Μόσχα, είπε σε αναλυτή στη νότια Ασία (ο αναλυτής γράφει στην Sydney Morning Herald) ότι ο φάκελος Ελλάδα είναι ο τρίτος πιο καυτός μετά από Γερμανία και Κίνα… Οψόμεθα.

Σκεφτείτε οι δικοί μας, με την πλάτη στον τοίχο, τι θα έλεγαν… Βοήθα Παναγία…

Πώς έκαναν τις παρακολουθήσεις

Οι κοριοί, οι ειδικές κεραίες και πώς υποβαθμίζουν οι Αμερικανοί το θέμα

Μετά από το σκάνδαλο των υποκλοπών της Vodafone, αυτό που κυκλοφορούσε ως «αστικός μύθος» (και) στην Ελλάδα και ήθελε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να γνωρίζουν τα πάντα ακόμα και σε υψηλό επίπεδο για τη χώρα μας, επιβεβαιώνεται. Ο «αστικός μύθος» ότι οι Αμερικανοί έχουν πράκτορες και συστήματα που μπορούν να «δουν» και να «ακούσουν» τα πάντα, έπαψε να είναι τέτοιος… Λεπτομέρειες για τους τρόπους με τους οποίους γίνονταν οι παρακολουθήσεις και των ελληνικών «στόχων» από την NSA προκύπτουν από τα στοιχεία που δίνει στο φως ο πρώην, πλέον, πράκτοράς της, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Σνόουντεν, το προσωπικό που ασχολείται με την Ε.Ε. έφτανε το 2010 στους 90 ανθρώπους, εκ των οποίων οι δύο ήταν ηλεκτρονικοί και χειριστές της ειδικής κεραίας.

Η κωδική ονομασία της παρακολούθησης της ελληνικής αποστολής στον ΟΗΕ ονομαζόταν «Powel», ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian η ονομασία της παρακολούθησης της ελληνικής πρεσβείας ήταν «Klondyke» (το όνομα μια μικρής πόλης που ίδρυσαν χρυσοθήρες το 1900).

Σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο αποσκιρτήσας πρώην υπάλληλος της NSA, συνολικά 38 πρεσβείες και άλλες διπλωματικές αποστολές περιγράφονται ως «στόχοι». Μέσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές πρεσβείς και διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Για κάθε έναν από αυτούς η NSA χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους που περιλαμβάνουν «κοριούς», παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και εξειδικευμένο εξοπλισμό με ειδικές κεραίες.

Μεταξύ των 38 στόχων βρίσκεται η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, μαζί με τις ευρωπαϊκές αποστολές και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, κλπ

Το έγγραφο αναφέρει ότι η κατασκοπεία των ευρωπαϊκών επιτροπών γίνεται για την απόκτηση εσωτερικών πληροφοριών προκειμένου οι ΗΠΑ να γνωρίζουν τις πολιτικές διαφωνίες για τα διεθνή ζητήματα μεταξύ των κρατών-μελών. Το κωδικό όνομα της επιχείρησης κατασκοπείας στην Ευρώπη φέρει το όνομα «Perdido» και το σχέδιο περιλαμβάνει τη συγκέντρωση δεδομένων με τη χρήση ηλεκτρονικών κοριών και την πλήρη αντιγραφή ολόκληρων σκληρών δίσκων.

Ο 30χρονος Σνόουντεν, που διέφυγε από το Hong Kong, εδώ και μία εβδομάδα φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα στο transit του αεροδρομίου της Μόσχας και περιμένει την απόφαση του Ισημερινού για τη χορήγηση ασύλου αφού το διαβατήριό του έχει ήδη ακυρωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Υποβαθμίζουν

Πάντως οι Αμερικανοί επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη συλλογή πληροφοριών για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς της «μικρότερου ενδιαφέροντος», με βάση τον όγκο των δεδομένων που είχαν υποκλαπεί από το σύστημα «Prism». Σύμφωνα με μία εκδοχή που εμφανίζεται σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Ελλάδα, όπως και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, είχε να κάνει με τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρωζώνη σε διάλυση λόγω των χτυπημένων από την κρίση οικονομιών τους.

Για να πέσουν οι τόνοι, τη στιγμή που σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν προαναγγείλει έρευνες και έχουν προειδοποιήσει με κυρώσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι θα συζητήσουν το θέμα απευθείας με τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της CIA και της NSA, Μάικλ Χέιντεν, συμβούλεψε το Λευκό Οίκο να φέρει λίγη περισσότερη διαφάνεια στα κατασκοπευτικά προγράμματα, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της αμερικανικής αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Το ΥΠΕΞ

Μπορεί να μην έκανε επί της ουσίας… τίποτα, όμως για τα δεδομένα του ΥΠΕΞ και το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Κ. Κούτρα, θεωρείται ιδιαίτερα σκληρή: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών.

Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας.

Το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή.

Εξυπακούεται ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

Θρίλερ με το άσυλο

Σε περισσότερες από 15 χώρες έχει καταθέσει αίτημα ασύλου ο Σνόουντεν, ο οποίος φοβάται ότι «θα θανατωθεί» εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο πρώην πράκτορας, ο οποίος βρίσκεται στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας όμως, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς ο Πούτιν έκανε «πισωγύρισμα», θέτοντας ως όρο για να του δώσει άσυλο «να σταματήσει να βλάπτει τους Αμερικανούς φίλους μας».

Δρ Αθανάσιος Δρούγος 
Διεθνολόγος- Στρατιωτικός αναλυτής


Posted: 06 Jul 2013 10:28 AM PDT
Βάφουν το Αιγαίο κόκκινο και οι πάντες σιωπούν
Επόμενος στόχος είναι η Χίος
Επικίνδυνη κατηφόρα που στο όνομα του χρέους θα δημιουργήσει τεράστια θέματα στο Αιγαίο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, έκανε απόψε (06.07.13) την εξής δήλωση:

«Μόλις τώρα μου επιβεβαιώθηκε ότι στα χέρια των Τούρκων πέρασε και η μαρίνα του Πυθαγορείου Σάμου!
Είναι η δεύτερη μαρίνα, μετά από εκείνη της Μυτιλήνης, που τίθεται υπό έλεγχο των Τούρκων, οι οποίοι τώρα αναζητούν τουλάχιστον άλλη μία, έχοντας ήδη κάνει βολιδοσκοπήσεις για τη μαρίνα της Χίου.

Είχα εδώ και πολύ καιρό αποκαλύψει το σχέδιο των Τούρκων και για το Πυθαγόρειο, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική Ερώτηση στη Βουλή, για την οποία εισέπραξα – σκοπίμως βέβαια – θολές και αόριστες απαντήσεις.
Η μαρίνα στο Πυθαγόρειο της Σάμου πέρασε στα τουρκικά χέρια από τα χέρια του γνωστού επιχειρηματία Κωνσταντίνου Στέγγου, με λεπτομέρειες που θα αποκαλύψει μέσα στις επόμενες ώρες ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στη Σάμο, Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου.

Σημειώνω ότι στην προηγούμενη ιδιοκτησία, ο Δήμος Σάμου είχε ένα ποσοστό 3%, το οποίο είναι άγνωστο τι έχει απογίνει. Δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τον Δήμαρχο.
Όπως άγνωστο, είναι και το τι ρόλο έπαιξαν αυτοδιοικητικοί ή εφοπλιστικοί ή επιχειρηματικοί παράγοντες της Σάμου, σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ακόμα και με εν πλω μυστικές συναντήσεις.
Το ψάχνουμε και κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι οι Τούρκοι αγοράζοντας μαρίνες στα ακριτικά ελληνικά νησιά του Αιγαίου, σε συνδυασμό με τις δικές τους, δημιουργούν ένα θαλάσσιο τουριστικό ρεύμα που θα εκκινεί με σκάφη από τα παράλια της Τουρκίας, θα έρχεται στις… τουρκικές μαρίνες της Ελλάδας (για ημερήσιες ή πολυήμερες επισκέψεις), δημιουργώντας έτσι στους ξένους την πεποίθηση ότι διασχίζουν το… τουρκικό Αιγαίο.

Ως Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έχω επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτό τον κίνδυνο του «κόκκινου Αιγαίου», μιλώντας και από το βήμα της Βουλής αλλά και σε ανακοινώσεις ή Ερωτήσεις μου.

Μπροστά σε αυτή την άλωση, το Υπουργείο Εξωτερικών σιωπά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθεί αδιάφορα και προφανώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή πιάνεται στον ύπνο ή της υποδεικνύεται να μην ασχολείται.

Όσο για τους τοπικούς άρχοντες, δεν θα κάνω κανένα σχόλιο, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι στην οποιαδήποτε ερώτησή μου θα μου απαντήσουν ότι «δεν ανακατεύονται σε ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Με λίγα λόγια η Ελλάδα ξεπουλιέται κομμάτι- κομμάτι…

Μήπως, κάτι ξέρουν περισσότερο, οι επιχειρηματίες που μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια τους, μας μαθαίνουν δωρεάν κάθε βράδυ την τουρκική γλώσσα;»



Posted: 06 Jul 2013 09:59 AM PDT
Καθώς πλησιάζει η 100η επέτειος από το ξέσπασμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, πολιτικοί και σχολιαστές ανησυχούν από την αστάθεια των σημερινών παγκόσμιων πολιτικών και των οικονομικών ρυθμίσεων. Πράγματι, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστήριξε πρόσφατα ότι η αυξανόμενη πόλωση Βορρά-Νότου στην Ευρώπη έχει γυρίσει την ήπειρο πίσω, κατά έναν αιώνα. Τα διδάγματα του 1914 δεν είναι απλά οι κίνδυνοι από τις εθνικές έχθρες. Η προέλευση του Μεγάλου Πολέμου περιλαμβάνει ένα συναρπαστικό προηγούμενο σχετικά με το πώς η χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση μπορεί να γίνει το ισοδύναμο ενός εθνικού ανταγωνισμού εξοπλισμών, αυξάνοντας έτσι την ευπάθεια της διεθνούς τάξης, σχολιάζει ο Χάρολντ Τζέιμς, καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Πρίνσετον και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Το 1907, μια μεγάλη οικονομική κρίση που προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο και απέδειξε την συνολική αστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η απάντηση στη σημερινή οικονομική κρίση επαναλαμβάνει μια παρόμοια δυναμική.
Το κλασικό Lombard Street (1873) του Walter Bagehot περιγράφει το City του Λονδίνου ως «τον μεγαλύτερο συνδυασμό οικονομικής εξουσίας και οικονομικής ευπάθειας που έχει δει ποτέ ο κόσμος». Σε μια σημαντική ερμηνεία, που έκανε γνωστή ο συγγραφέας, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και μελλοντικός κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Norman Angell το 1910, η αλληλεξάρτηση της ολοένα και πιο περίπλοκης παγκόσμιας οικονομίας έκανε τον πόλεμο αδύνατο. Αλλά το αντίθετο συμπέρασμα ήταν εξίσου εύλογο: Λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό της αστάθειας, μια έξυπνη στροφή στους μοχλούς ελέγχου θα μπορούσε να διευκολύνει μια στρατιωτική νίκη από τον οικονομικό ηγεμόνα.
Η περίοδος μετά το κραχ του 1907 οδήγησε την ηγεμονική δύναμη της εποχής – τη Μεγάλη Βρετανία – να προβληματιστεί σχετικά με το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την οικονομική επιρροή της για την ενίσχυση της συνολικής στρατηγικής της ικανότητας. Αυτό είναι το συμπέρασμα ενός σημαντικού πρόσφατου βιβλίου, μια μελέτη του Nicholas Lambert του βρετανικού οικονομικού σχεδιασμού και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με τίτλο Planning Armageddon. Ο Lambert δείχνει πώς, σε ένα μεγάλο στρατηγικό παιχνίδι, η Βρετανία άρχισε να συνδέει την στρατιωτική της - και ειδικότερα την ναυτική- κυριαρχία της με την παγκόσμια οικονομική ηγεσία της.

Μεταξύ του 1905 και 1908, το Βρετανικό Ναυαρχείο ανέπτυξε τις γενικές γραμμές ενός σχεδίου για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σύρραξη ενάντια στην αυξανόμενη δύναμη της Ευρώπης, τη Γερμανία. Ο οικονομικός πόλεμος, εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα καταστρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας και θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί από οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση. Όταν οι οραματιστές του ναυτικού της Βρετανίας αντιμετώπισαν έναν αντίπαλο, με τη μορφή της Γερμανίας του Κάιζερ, κατάλαβαν πώς η εξουσία θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σε οικονομική αστάθεια.
Η Βρετανία προ 1914 προέβλεψε τον δημόσιο-ιδιωτικό τομέα που συνδέει σήμερα τους γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google, η Apple και η Verizon με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Οι λονδρέζικες τράπεζες εγγυήθηκαν το περισσότερο παγκόσμιο εμπόριο. Η Lloyds παρείχε ασφάλιση για την παγκόσμια ναυτιλία. Αυτά τα χρηματοοικονομικά δίκτυα παρείχαν τις πληροφορίες που επέτρεψαν στην βρετανική κυβέρνηση να ανακαλύψει τα ευαίσθητα στρατηγικά τρωτά σημεία της αντίπαλης συμμαχίας.
Για τους αντιπάλους της Βρετανίας, ο οικονομικός πανικός του 1907 κατέδειξε την αναγκαιότητα της κινητοποίησης των οικονομικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, αναγνώρισαν ότι χρειάζεται μια κεντρική τράπεζα ανάλογη με την Τράπεζα της Αγγλίας. Οι αμερικανοί χρηματιστές πείστηκαν ότι η Νέα Υόρκη έπρεπε να αναπτύξει το δικό της εμπορικό σύστημα για να χειριστεί τους λογαριασμούς της ανταλλαγής με τον ίδιο τρόπο όπως και η αγορά του Λονδίνου και να οργανώσει τη νομισματοποίησή τους (ή «αποδοχή»).

Η κεντρική μορφή στην ώθηση για την ανάπτυξη μιας αποδεκτής αμερικανικής αγοράς ήταν ο Paul Warburg, ο μετανάστης νεότερος αδελφός ενός μεγαλοτραπεζίτη του Αμβούργου ο οποίος ήταν ο προσωπικός σύμβουλος του Κάιζερ της Γερμανίας, Βίλχελμ Β'. Οι αδελφοί Warburg, Max και Paul, ήταν ένα διατλαντικό δίδυμο, που πίεζε ενεργά για γερμανο-αμερικανικούς θεσμούς που θα πρόσφεραν μια εναλλακτική λύση στο βρετανικό βιομηχανικό και οικονομικό μονοπώλιο. Είχαν την πεποίθηση ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ γίνονταν ολοένα και ισχυρότερες χρόνο με το χρόνο, ενώ η βρετανική ισχύς θα διαβρωνόταν.
Κάποια δυναμική του οικονομικού κόσμου προ-1914 τώρα επανεμφανίζεται. Στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εμφανίζονται τόσο ως επικίνδυνα όπλα μαζικής οικονομικής καταστροφής, όσο και ως εν δυνάμει μέσα για την εφαρμογή της εθνικής εξουσίας. Στη διαχείριση της κρίσης του 2008, η εξάρτηση των ξένων τραπεζών από το δολάριο των ΗΠΑ αποτελούσε μια σημαντική αδυναμία και απαιτούσε την παροχή μεγάλων συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η αντιμετώπιση αυτού του ελαττώματος απαιτεί επανεθνικοποίηση των τραπεζών, καθώς και διαίρεση των δραστηριοτήτων των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Για τους τραπεζίτες της Ευρώπης και ορισμένες κυβερνήσεις, οι τρέχουσες προσπάθειες των ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους στη λειτουργία των ξένων θυγατρικών τραπεζών εντός του εδάφους τους, τονίζουν αυτή την επιτακτική ανάγκη. Βλέπουν την κίνηση των ΗΠΑ ως ένα νέο είδος χρηματοπιστωτικού προστατευτισμού και απειλούν με αντίποινα.

Η γεωπολιτική παρεισφρέει στην τραπεζική πρακτική και αλλού. Οι ρωσικές τράπεζες προσπαθούν να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παίζουν ένα πολύ μικρότερο ρόλο στην ασιατική χρηματοδότηση του εμπορίου. Οι κινεζικές τράπεζες ωθούνται να επεκτείνουν το ρόλο τους στο παγκόσμιο εμπόριο. Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν τον οικονομικό προστατευτισμό ως έναν τρόπο για να αυξηθεί η πολιτική επιρροή τους.
Το επόμενο βήμα σε αυτή τη λογική είναι να σκεφτούν το πώς η οικονομική δύναμη μπορεί να γίνει εθνικό πλεονέκτημα σε περίπτωση μιας διπλωματικής διένεξης. Οι κυρώσεις είναι ένα συνηθισμένο (και όχι τρομερά επιτυχημένο) μέρος της πίεσης που ασκείται σε κράτη παρίες, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Αλλά η οικονομική πίεση μπορεί να εφαρμοστεί πολύ πιο δυναμικά σε χώρες που είναι βαθιά ενσωματωμένες στην παγκόσμια οικονομία.
Το 1907, στον απόηχο μιας εποχικής οικονομικής κρίσης που προκάλεσε σχεδόν μια ολοκληρωτική παγκόσμια κατάρρευση, πολλές χώρες άρχισαν να σκέφτονται τη χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο ως μέσο ωμής εξουσίας που θα μπορούσε και θα έπρεπε να μετατραπεί σε εθνικό πλεονέκτημα. Αυτό το είδος της σκέψης προκάλεσε τον πόλεμο το 1914. Έναν αιώνα αργότερα, το 2007-2008, ο κόσμος γνώρισε ένα ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό σοκ και τα εθνικιστικά πάθη έχουν φουντώσει στο πέρασμά του. Οι καταστροφικές στρατηγικές μπορεί να μην ανήκουν στο παρελθόν.

Πηγή Project-Syndicate




Posted: 06 Jul 2013 09:33 AM PDT

Όταν όλος ο κόσμος θα αποδεχθεί παρέμβαση τύπου Αιγύπτου…

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας με ανώτατο δικαστή να ορίζεται προσωρινός πρόεδρος. Οι ισλαμιστές χρησιμοποιήθηκαν από τους Αμερικανούς, προκειμένου να ανατραπεί ο Μουμπάρακ το 2011, και, καθώς δεν έβρισκαν λύσεις για την διακυβέρνηση της Αιγύπτου, επικράτησε η παλιά δοκιμασμένη συνταγή της εθνικιστικής εσωστρέφειας του στρατού, ο οποίος λογικά θα περιμένει να παραδώσει την εξουσία στην κατάλληλη για τα παγκόσμια συμφέροντα κυβέρνηση.

Παντού πολιτικά αδιέξοδα σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων Ευρώπης και Αμερικής λόγω των αποκαλύψεων Σνόουντεν, οι οποίες διαταράσσουν την δημιουργία της διατλαντικής ελεύθερης ζώνης συναλλαγών. Πολιτικοί και οικονομολόγοι αδυνατούν να δώσουν λύσεις. Στην Πορτογαλία παραιτούνται υπουργοί, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Εξεγέρσεις παντού και ταυτόχρονα! Ο κόσμος απεγνωσμένος, δίχως να γνωρίζει όμως τι επακριβώς θέλει, συμβιβαζόμενος απλά με τον ρου των κατευθυνόμενων γεγονότων, ζητωκραυγάζοντας με την οποιαδήποτε εναλλακτική «λύση» του προσφέρεται, όπως συνέβη στην Αίγυπτο.

Στην Τουρκία τώρα, τους εκεί ισλαμιστές δεν χαροποίησαν καθόλου οι εξελίξεις στην Αίγυπτο εν αντιθέσει με την αντιπολίτευση, η οποία θα ήθελε το ίδιο να συμβεί και στην γείτονα. Με την «καθαίρεση» του Μόρσι η Άγκυρα έχασε έναν πολύ καλό σύμμαχο και το όραμα του νέο-οθωμανισμού δέχτηκε άλλο ένα καθοριστικό πλήγμα.

Προφανώς τα διεθνή συμφέροντα δεν επιθυμούν, ειδικά στην παρούσα φάση, μεγαλοϊδεατισμούς. Η προώθηση των παγκόσμιων σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου προϋποθέτει εσωστρεφείς και υπάκουες κυβερνήσεις χωρίς μακρόπνοες στρατηγικές. Η «Αραβική Άνοιξη» προετοίμασε τον δρόμο δυτικού «εκδημοκρατισμού» των αραβικών χωρών της Μεσογείου και τώρα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού κοιτούν την επόμενη μέρα. Μοναδικό ανοικτό θέμα αυτό της Συρίας.

Είναι τόσο πασιφανές πλέον πως οι εξελίξεις τρέχουν για συγκεκριμένο σκοπό. Η αδυναμία των πολιτικών να δίνουν βιώσιμες λύσεις σε συνδυασμό με τις κοινωνικές εκρήξεις, φέρνουν όλο και πιο κοντά την «ανάγκη» δημιουργίας παγκόσμιου κράτους, όπου όλοι «ειρηνικά» θα «εργάζονται» για την «ευημερία» των «πολιτών του κόσμου». Οι αποτυχίες όμως θα διαδέχονται η μία την άλλη, έως να πιστέψουμε ότι η δημοκρατία «μας κάνει κακό» τελικά.

Τότε όλοι θα αποδεχθούν πρόθυμα παρέμβαση τύπου Αιγύπτου, επευφημώντας τον όποιο/ους ηγέτη/ες θα τους παρέχει/ουν «δουλειά», τροφή (μεταλλαγμένα τρόφιμα), σύστημα υγείας (εμβόλια), ασφάλεια (παγκόσμια πολυεθνική αστυνομία) και τόσα άλλα «αγαθά» που καιρό τώρα βρίσκονται στα σκαριά και λίγοι «γραφικοί» τους δίνουν σημασία και ενημερώνουν τους υπόλοιπους, προκειμένου κανείς να μην ισχυριστεί μετά «δεν γνώριζα».

Πηγή: Πυγμή




Posted: 06 Jul 2013 12:59 PM PDT
Η σελίδα για τον Kuznetsov στον ιστότοπο της Interpol
  • Ο Kuznetsov καταζητούνταν για υπεξαίρεση και άλλα εγκλήματα απάτης, που είχαν ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί η Περιφέρεια της Μόσχας από τη διεθνή οικονομική μαφία το 2008.  
  • Σε κάποιες χώρες συμβαίνει και αυτό: πρώην αξιωματούχοι διώκονται για την στοχοποίηση της πατρίδας τους από διεθνείς "επιτήδειους"...
Πρακτορείο RIA Novosti
6 Ιουλίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ρωσικής Αστυνομίας, ο Alexei Kuznetsov, πρώην Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Περιφέρειας της Μόσχας το 2008, συνελήφθη στη Γαλλία βάσει των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί για απάτη από τις ρωσικές αρχές.

Δημοσίευμα που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι το όνομα του Alexei Kuznetsov είχε αναρτηθεί σε διεθνή λίστα καταζητούμενων από τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα αναμένεται η έκδοσή του στις ρωσικές αρχές.

Στο δημοσίευμα δεν γίνεται λόγος για κάποιο χρονοδιάγραμμα που αφορά στην έκδοση του Kuznetsov, πρώην υφυπουργού Οικονομικών της Περιφέρειας της Μόσχας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, ο πρώην αξιωματούχος βρέθηκε να έχει πολλά πλαστά διαβατήρια στην κατοχή του κατά τη στιγμή της σύλληψής του.

O Kuznetsov κατηγορείται για υπεξαίρεση 3,5 δισ. ρουβλίων (105 εκατ. δολαρίων) εις βάρος της Περιφέρειας της Μόσχας κατά την περίοδο 2005-2008, μια υπόθεση απάτης που αφορά χρέη που σχετίζονται με πληρωμές λογαριασμών.

Ερευνητές της υπόθεσης δήλωσαν νωρίτερα στα ΜΜΕ ότι η Περιφέρεια της Μόσχας υπέστη συνολικά απώλειες 27 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (800 εκατομμυρίων δολαρίων), αφού έγιναν λογιστικά «μαγειρέματα» στην ακίνητή της περιουσία από τον Kuznetsov και τρεις άλλους υπόπτους.

Ο αναπληρωτής του Kuznetsov, Valery Nosov, φυλακίστηκε το 2012 και εκτίει ποινή τετραετούς κάθειρξης, ενώ άλλοι δύο ύποπτοι για παρόμοια εγκλήματα εξακολουθούν να βρίσκονται στη λίστα καταζητούμενων.

Στα τέλη του 2008 η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Περιφέρειας της Μόσχας είχε υποβαθμιστεί σε SD (selective default, επιλεκτική χρεοκοπία) από τον οίκο Standard & Poor's. Ένα πόρισμα έρευνας που διεξήγαγε η ρωσική Επιτροπή Ορκωτών Λογιστών το 2010 έκανε λόγο απλά για αναποτελεσματική διαχείριση πόρων, και όχι για σκόπιμη εκ προμελέτης ενέργεια. 

Ωστόσο, νέα ομάδα ερευνητών έριξε φως στην υπόθεση και διαπίστωσε τελικά ότι διαπράχθηκαν διάφορα οικονομικά εγκλήματα από τους τέσσερις ύποπτους.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως απόδειξη πως γινόμαστε καλύτεροι έστω και δια της αντιγραφής...


Posted: 06 Jul 2013 07:27 AM PDT


Ξένα στελέχη θα διοικούν το "Ίδρυμα για την Ανάπτυξη", με έδρα το Λουξεμβούργο

Την δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης για άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων στις 31 Δεκεμβρίου 2013 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του νέου Μνημονίου Κατανόησης (MoU) που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.

Στο προσχέδιο υπάρχει αναλυτική αναφορά στα μέτρα σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα και στη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα για τις τράπεζες ενώ αναφέρει ότι μπαίνει τέλος στην κρατική ενίσχυση σε τράπεζες χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που δημοσίευσε αποκλειστικά το in.gr προβλέπεται:

Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχει καταρτιστεί και ολοκληρωθεί η συνολική στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα.

Θα προχωρήσει έως τις 15 Ιουλίου στην πώληση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της νέας Proton Bank, κάτι που θέτουν ως προαπαιτούμενο για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του 25% συν μιας μετοχής της Eurobank το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου 2013 σε διεθνή ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή.

Θα προχωρήσει η ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών τραπεζών έως το Σεπτέμβριο 2013 με πυλώνα την Πανελλήνια Τράπεζα, αλλά και η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η κυβέρνηση δεν θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών, εκτός εάν η Τράπεζα της Ελλάδος δώσει τη συγκατάθεσή της.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην επεκτείνει την αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πέρα από τις τρέχουσες διατάξεις του ν. 4128/2013, δηλαδή μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα απαιτεί από τις τράπεζες να πληρώνουν μερίσματα επί των προνομιούχων μετοχών ή τέλη ή φόρους αντ 'αυτών, εκτός εάν έχουν διανεμόμενα κέρδη (εξαιρουμένων των κερδών από εξαγορές και πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό).

Καμία κρατική ενίσχυση δεν θα χορηγείται στις τράπεζες πριν από την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι τράπεζες θα πρέπει να καθορίσουν μεσοπρόθεσμα ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης, διευρύνοντας τη χρηματοδοτική τους βάση και μειώνοντας την εξάρτησή τους από την έκτακτη κεντρική στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών και των κυβερνητικών εγγυήσεων.

Θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, που θα ασχοληθεί με την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που προκαλεί ο υπερδανεισμός σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες και έως το τέλος Οκτωβρίου 2013 να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για βελτιώσεις στον τομέα αυτό.

Το «Ίδρυμα για την Ανάπτυξη» θα είναι ένα μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που θα έχει κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ και σκοπό τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ξένα στελέχη θα διοικούν το "Ίδρυμα για την Ανάπτυξη"


Ξένα στελέχη θα διοικούν το υπό σύσταση Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΕΤ) το οποίο θα ονομάζεται "Ίδρυμα για την Ανάπτυξη".

Σύμφωνα με το υπό κατάρτιση Μνημόνιο, το νέο επενδυτικό ταμείο θα είναι ένα μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που θα έχει σκοπό τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το "Ίδρυμα για την Ανάπτυξη" θα έχει ίδια κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ και θα παρέχει κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο συμφωνιών συγχρηματοδότησης εμπορικών ή συνεταιριστικών τραπεζών.

Το "Ίδρυμα για την Ανάπτυξη" δε θα έχει επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες με το ΕΤΕΑΝ, δεν θα δέχεται καταθέσεις ή εισφορές κεφαλαίου από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θα δανείζει με επιτόκια της αγοράς.

Η έδρα του επενδυτικού ταμείου θα είναι στο Λουξεμβούργο, το διοικητικό συμβούλιο θα ορίζεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το διοικητικό του συμβούλιο θα αποτελείται από ξένα στελέχη, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας.





Posted: 06 Jul 2013 06:59 AM PDT


Με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού εξωτερικών κ. Βεστερβέλε στην Αθήνα, ο Φον Δημητράκης έδωσε μιαν άνιση μάχη με τον εαυτό του, προκειμένου να πνίξει τον πόνο που του προκαλούσε αυτή η χαμένη ευκαιρία της συνάντησης με τον Γερμανό πάτρωνα. Θλίψη που του προκαλούσε ημικρανίες: το διπλωματικό του γραφείο προετοίμαζε πυρετωδώς για εβδομάδες αυτήν τη συνάντηση. Και να τώρα, που δίπλα στον ευθυτενή Γερμανό πολιτικό, φωτογραφήθηκε εκείνος ο ανεκδιήγητος χονδρός, αντί για τον ίδιο, που είναι κομψός, καλοντυμένος και πάντα στην τρίχα. Ποιος, αυτός που εκπροσωπεί επαξίως τα ελληνικά χρώματα. Απέραντη θλίψη στα όρια της κατάθλιψης, αν όχι γι' αυτόν τον ίδιο, αυτός είχε ήδη πολλές φωτογραφίες στο λεύκωμά του με τον Γερμανό υπουργό, αλλά για την Ελλάδα, ρε γ@μώτο...

Πράγματι, η συζήτηση για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων ήταν, μετά τις τυπικές ανταλλαγές φιλοφρονήσεων, το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Γερμανού υπουργού. Ήταν σύντομος και σαφής: Η γερμανική κυβέρνηση –ενόψει και της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία- επιθυμούσε να σταματήσουν άμεσα οι συζητήσεις για αυτές τις ανόητες διεκδικήσεις κι ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών δεν παρεξέκλινε ούτε χιλιοστό από τη χαραγμένη γραμμή.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών, όπως μας μεταφέρθηκε από αυτήκοο κοριό, είναι χαρακτηριστικός:

-Καλώς ορίσατε Εξοχότατε! 
-Έλα ρε Βαγγέλη, καλημέρα, συγχαρητήρια για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου σου κι ευχές για την ευόδωση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σου. 
-Ευχαριστώ Εξοχότατε, μείνετε ήσυχος. 
-Ρε συ Βαγγέλη, θέλω να συζητήσουμε ένα μικρό θεματάκι που μας απασχολεί εδώ και ολίγον καιρό, εκεί στο Βερολίνο. 
-Η επιθυμία σας προσταγή, Εξοχότατε, είμαι όλος αυτιά, μισό λεπτό να κρατήσω και σημειώσεις 
-Κράτα... 
-Μάλιστα, σημειώνω... 
-Πρόκειται γι' αυτό το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων. 
-Μάλιστα, Εξοχότατε... 
-Σημείωνε: Για λόγους που έχει εξηγήσει κι ο Βόλφγκανγκ ο Σόιμπλε στον Αντωνάκη, η Φράου Καγκελάριος εκνευρίζεται πολύ όταν ακούει για πολεμικές αποζημιώσεις... -Μάλιστα, Εξοχότατε, είναι γνωστό αυτό, είμαι ενήμερος, το γνωρίζω, μου έχει μεταφέρει τις επιθυμίες της Φράου Καγκελαρίου, ο Αντωνάκης, Εξοχότατε ... 
-Μη με διακόπτεις! 
-Με συγχωρείτε, Εξοχότατε... 
-Ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές δε θέλουμε για κανέναν λόγο να προσβάλουμε το αίσθημα των Γερμανών ψηφοφόρων ελληνικής καταγωγής ή τους φιλέλληνες ψηφοφόρους μας που δεν είναι και λίγοι... 
-Απολύτως! 
-Τι απολύτως; 
-Καταλαβαίνω απολύτως... 
-Ε αφού καταλαβαίνεις ρε χοντρέ, τι ανοησίες κάνετε εδώ; 
-Εξοχότατε;! 
-Λέω για αυτή την ανακίνηση του θέματος από τον Φον Δημητράκη. 
-Α, κατάλαβα! Κατάλαβα απολύτως! Κοιτάξτε, Εξοχότατε, τον ξέρετε τον Φον Δημητράκη, δεν εννοούσε ούτε μια λέξη από εκείνα που είχε δηλώσει περί επίκλησης των αρχών Διεθνούς Δικαίου και τα ρέστα, σε δουλειά να βρισκόμαστε... Καταλαβαίνετε... 
-Όχι ρε μοσχαροκεφαλή, δεν καταλαβαίνω! Κι εκείνος ο απόρρητος φάκελος για τη διεκδίκηση επανορθώσεων που συνέταξε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους σας; 
-Ε, τι, δεν σας έστειλε αντίγραφο ο Φον Δημητράκης? Θα το κανονίσει το διπλωματικό μου γραφείο πάραυτα. 
-Δεν είναι εκεί το θέμα, ο Φον Δημητράκης μου έστειλε αντίγραφο, αμέσως μόλις παρέλαβε τον φάκελο. 
-Τότε, Εξοχότατε, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν σας παρακολουθώ. 
-Έχεις δει τον φάκελο χοντρέ; 
-Μη με αποκαλείτε χονδρό, Εξοχότατε... 
-Επαναλαμβάνω την ερώτηση μου μοσχαροκεφαλή: Έχεις δει τον φάκελο; 
-Μη με αποκαλείτε μοσχαροκεφαλή, Εξοχότατε... 
-Λέγε! Έχεις δει τον φάκελο 
-Δεν έχω προλάβει, Εξοχότατε... 
-Είναι εξαιρετικά τεκμηριωμένος ο φάκελος χοντρέ! 
-Μη με αποκαλείτε χονδρό, σας παρακαλώ, Εξοχότατε... 
-Θα σε αποκαλώ όπως μου γουστάρει! 
-Απολύτως... 
-Λοιπόν μαζέψτε τα, να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα, γιατί έχουμε και σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε... 
-Εξοχότατε! Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι! Θα βγουν όλοι, τα κανάλια, τα μπλογκς, όλοι θα με βρίζουν εν χωρώ... 
-Και καλά θα σου κάνουν! 
-Απολύτως... 
-Πνίξ' το! 
-Σκέφτομαι... 
-Πόσες φορές σου έχω πει ότι δε χρειάζεται να σκέφτεσαι. Σκεφτόμαστε εμείς για λογαριασμό σας... 
-Μα εκείνος ο κρονόληρος ο Γλέζος θα ανέβει στα κάγκελα πάλι, θ' αρχίσουνε όλοι να με βρίζουν εν χoρώ, δε γίνονται αυτά τα πράγματα, Εξοχότατε... 
-Γίνονται, πώς δε γίνονται ρε χοντρέ! Τόσες και τόσες βρομιές έχεις κάνει, σ΄ αυτό θα κολλήσεις; 
-Μα... 
-Χοντρέ, είπα! Δε θες, ασφαλώς, να αρχίσουν να διαρρέουν στην "Bild" τίποτα αποσπάσματα από την κατάθεση Χριστοφοράκου; 
-Απολύτως όχι! 
-Alles Gute, Βαγγέλη, συνεννοηθήκαμε νομίζω... 
-Σκέφτομαι... 
-Χοντρέ σου επαναλαμβάνω ότι δε χρειάζεται να σκέφτεσαι! Συνεννοηθήκαμε; -Συνεννοηθήκαμε, εξοχότατε... Συνεννοηθήκαμε απολύτως! 
-Α, και μην ξεχάσεις να θέσεις σε κινητικότητα τους υπάλληλους του Γενικού σας Λογιστηρίου που συνέταξαν αυτήν την έκθεση. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά ικανοί. Δεν μας χρειάζονται τέτοιοι... 
-Απολύτως όχι! Μείνετε ήσυχος Εξοχότατε... 
-Alles Gute, Βαγγέλη...

Έτσι η ειδησιογραφία της επόμενης μέρας σημείωσε: "Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να θεωρεί ''χαμένη υπόθεση'' το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και φρονεί ότι η ανακίνηση του θέματος, βάζει σε περιπέτειες τις ελληνογερμανικές σχέσεις, την ώρα που η χώρα μας επιδιώκει τη συναίνεση της Γερμανίας σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους."

Εν τω μεταξύ ο Φον Δημητράκης, δεν το βάζει κάτω, παλιά μου τέχνη κόσκινο, αφήνει έντεχνα να διαρρεύσει η δυσαρέσκειά του για την ανατροπή της πολιτικής που είχε με συνέπεια χαράξει αναφορικά με το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σημείωση προς τυχόν αφελείς αναγνώστες: Ένα παντελώς φανταστικό διήγημα εμπνευσμένο από την τρέχουσα επικαιρότητα.


Πηγή: My Pillow Book 




Posted: 06 Jul 2013 06:17 AM PDT


Νέα πρόκληση του κατοχικού στρατού στην Κύπρο

Σε προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου και του Λιμνίτη προέβησαν, σύμφωνα με το ΡΙΚ, οι κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες τοποθέτησαν σημαδούρες στη θάλασσα επιχειρώντας έτσι να οριοθετήσουν παρανόμως χωρικά ύδατα.

Οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παρακολουθούν και καταγράφουν τις νέες τουρκικές προκλήσεις, διαπίστωσαν ότι τις σημαδούρες τοποθέτησε τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, η ενέργεια αυτή ενδεχομένως να μην είναι άσχετη με την επιβεβαιωτική γεώτρηση για φυσικό αέριο, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ήδη έγιναν διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη, στα οποία καταγγέλθηκαν οι νέες τουρκικές προκλήσεις.


Πηγή: Ενικός


Posted: 06 Jul 2013 05:45 AM PDT
Παρά την ανατροπή του Μόρσι, ο αιγυπτιακός στρατός δεν λειτούργησε πραξικοπηματικά. Οι αλλαγές που δεν έφερε η Αραβική Άνοιξη, η ανετοιμότητα της αντιπολίτευσης να κυβερνήσει και πώς ο στρατός συνεχίζει να ελέγχει την Αίγυπτο.

Η Αραβική Άνοιξη αποτέλεσε μια άσκηση... ειρωνείας, κάτι που περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού έγινε εμφανές στην Αίγυπτο. Επιφανειακά, φάνηκε να είναι το αραβικό ισοδύναμο του 1989 στην Ανατολική Ευρώπη. Εκεί, η σοβιετική κατοχή καταπίεζε μια ευρεία, αν όχι παγκόσμια, επιθυμία για συνταγματική δημοκρατία στα πρότυπα της Δυτικής Ευρώπης. Το έτος 1989 διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης μιας ολόκληρης γενιάς στη Δύση, και όταν είδαν τα πλήθη να βγαίνουν στους δρόμους του αραβικού κόσμου υπέθεσαν ότι έβλεπαν μια νέα Ανατολική Ευρώπη.

Σίγουρα υπήρχαν συνταγματικοί δημοκράτες στους αραβικούς δρόμους το 2011, όμως δεν αποτελούσαν δύναμη επιβολής. Κοιτάζοντας πίσω στην Αραβική Άνοιξη, προκαλεί εντύπωση το πόσο λίγες προσωπικότητες αντικαταστάθηκαν, πόσα λίγα καθεστώτα ανατράπηκαν και πόσο χάος προκλήθηκε από την επανάσταση.

Η εξέγερση στη Λιβύη είχε ως αποτέλεσμα μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης που εκθρόνισε τον πρώην ηγέτη Μουαμάρ Γκαντάφι και τον αντικατέστησε με μια μεγάλη αβεβαιότητα. Η εξέγερση στη Συρία δεν έχει οδηγήσει σε αντικατάσταση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, όμως έχει αντιθέτως προκαλέσει πόλεμο μεταξύ αυτού και της αντιπολίτευσης, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές. Σε άλλες περιοχές, οι εξεγέρσεις περιορίστηκαν με σχετική ευκολία.

Η ειρωνεία της Αραβικής Άνοιξης ήταν ότι με το να ανοίξει την πόρτα της λαϊκής δυσαρέσκειας έδειξε ότι, ενώ η δυσαρέσκεια είναι πραγματική, ούτε αποφασιστικής σημασίας είναι ούτε στοχεύει ξεκάθαρα προς μια συνταγματική δημοκρατία.

Αυτό είναι που καθιστά την Αίγυπτο τόσο ενδιαφέρουσα περίπτωση. Η αιγυπτιακή εξέγερση πάντα ήταν η πιο αμφιλεγόμενη, παρότι θεωρούνταν η πιο αποφασιστική. Είναι αλήθεια ότι ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ανετράπη το 2011. Είναι επίσης αλήθεια ότι έγιναν εκλογές το 2012, και πως η εκλογή ενός ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην προεδρία της χώρας τόνισε την πραγματικότητα ότι οι δημοκρατικές εκλογές δεν εγγυώνται και ένα φιλελεύθερο δημοκρατικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, ο ανατραπείς πλέον πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι κέρδισε με ισχνή πλειοψηφία και ήταν σημαντικά περιορισμένος ως προς αυτά που μπορούσε να κάνει.

Όμως, το πραγματικό ζήτημα στην Αίγυπτο ήταν πάντοτε άλλο. Αν και ένας στρατηγός εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2011, δεν ήταν ξεκάθαρο ότι δεν παρέμεινε το στρατιωτικό καθεστώς, αν όχι στην εξουσία, τουλάχιστον στην απώτατη διαιτησία της εξουσίας στην αιγυπτιακή πολιτική.

Τον τελευταίο χρόνο, για όσο παρέμενε εκλεγμένος πρόεδρος ο Μόρσι, θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κάποιος ότι ο στρατός είχε χάσει την εξουσία του. Όμως, όπως υποστηρίξαμε ότι η πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ κατασκευάστηκε από τον στρατό προκειμένου να εξαναγκάσει τη διαδοχή στην οποία αντιστεκόταν ο γερασμένος Μουμπάρακ, έτσι μπορούμε και τώρα να υποστηρίξουμε ότι ενώ ο στρατός είχε μπει στο πίσω πλάνο παρέμενε η αποφασιστική δύναμη στην Αίγυπτο.

Η σύγχρονη Αίγυπτος ιδρύθηκε το 1952 από το πραξικόπημα του Συνταγματάρχη Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Ο Νάσερ ήταν προσηλωμένος στον εκσυγχρονισμό της και έβλεπε τον στρατό ως το μόνο πραγματικό όργανο εκσυγχρονισμού. Ήταν ένας κοσμικός προσηλωμένος στην ιδέα ότι τα αραβικά έθνη θα έπρεπε να ενωθούν, όμως με κανέναν τρόπο δεν ήταν ισλαμιστής. Ήταν ένας σοσιαλιστής, όχι όμως κομμουνιστής. Και πάνω απ' όλα, ήταν ένας αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού προσηλωμένος στην αρχή ότι ο στρατός εγγυάται τη σταθερότητα του αιγυπτιακού έθνους.

Όταν ήρθαν οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, οι διάδοχοι του Νάσερ χρησιμοποίησαν την αναταραχή για να αναγκάσουν τον Μουμπάρακ να φύγει από την εξουσία, και στη συνέχεια έκαναν πίσω. Έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε εάν θα τους ικανοποιούσε η διατήρηση της θεσμικής τους θέσης σε μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ωστόσο, ο Μόρσι στην πραγματικότητα ποτέ δεν πήρε τον έλεγχο των «μηχανισμών» της κυβέρνησης, εν μέρει διότι ήταν πολιτικά αδύναμος, εν μέρει διότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν ήταν έτοιμη να κυβερνήσει και εν μέρει επειδή ο στρατός στην πραγματικότητα ποτέ δεν χαλάρωσε την εξουσία του.

Αυτή η δυναμική κορυφώθηκε στις διαδηλώσεις του Αιγυπτιακού Θέρους. Η ηγεσία της αντιπολίτευσης φαίνεται να στηρίζει τη συνταγματική δημοκρατία. Είναι δύσκολο να πούμε εάν τα πλήθη στους δρόμους κάνουν το ίδιο ή απλώς δεν τους αρέσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, όμως υποψιαζόμαστε ότι το φαγητό και οι θέσεις εργασίας τους ενδιαφέρουν περισσότερο από τις αρχές του φιλελευθερισμού. Όπως και να έχει, υπήρξε εξέγερση και για μία ακόμα φορά την αξιοποίησε ο στρατός.

Κατά ένα μέρος, ο στρατός δεν ήθελε να δημιουργηθεί χάος και θεώρησε εαυτόν υπεύθυνο για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Απ' την άλλη πλευρά, ο στρατός δεν εμπιστευόταν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και χάρηκε που αναγκάστηκε να φύγει από την εξουσία. Όπως και το 2011, ενήργησε φανερά για να διατηρήσει την τάξη και ταυτόχρονα για να διαμορφώσει την πολιτική τάξη στην Αίγυπτο. Εκθρόνισε τον Μόρσι, αντικαθιστώντας τον με μια πιο κοσμική και εμφανώς πιο φιλελεύθερη ηγεσία.

Όμως, αυτό που πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν είναι ότι, όπως και το 2011, όταν ο στρατός ήταν πρόθυμος να ανοίξει τον δρόμο για τον Μόρσι, έτσι και τώρα στρώνει τον δρόμο για την αντιπολίτευσή του. Και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο - ενώ η αστάθεια στην Αίγυπτο κλιμακώνεται, ο στρατός διαμορφώνει την όποια τάξη προκύψει. Ο στρατός ενδιαφέρεται λιγότερο για την ιδεολογία της κυβέρνησης και περισσότερο για τον περιορισμό του χάους. Δεδομένης αυτής της αποστολής, δεν βλέπει ότι δεν θα κάνει πίσω, όμως ταυτόχρονα δεν θα αφήσει και την εξουσία.

Η ειρωνεία της αιγυπτιακής Αραβικής Άνοιξης είναι ότι, αν και έφερε στο προσκήνιο νέους «παίκτες», δεν έχει αλλάξει το καθεστώς ή τη θεμελιώδη αρχιτεκτονική της αιγυπτιακής πολιτικής. Ο στρατός παραμένει η κυρίαρχη δύναμη, και ενώ είναι έτοιμος να διαμορφώσει με έξυπνο τρόπο την Αίγυπτο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα συνεχίσει να σχηματίζει την Αίγυπτο.

Έτσι, παρότι μπορούμε να μιλάμε για πραξικόπημα, αυτό που συμβαίνει μόλις και μετά βίας είναι πράγματι πραξικόπημα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει ευρεία δυσαρέσκεια στην Αίγυπτο, που πλέον μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Αυτή η δυσαρέσκεια ακολουθεί πολλά ιδεολογικά μονοπάτια, αλλά και πολλά μονοπάτια που είναι άσχετα από τις ιδεολογίες. Πάνω στη σκηνή της δυσαρέσκειας στέκεται ο στρατός, χειραγωγώντας, διαχειρίζοντας και περιορίζοντάς την. Όλοι οι άλλοι, όλοι οι πολιτικοί, έρχονται και φεύγουν, παίζοντας έναν μικρό ρόλο και αποχωρώντας, ενώ ο στρατός και το πλήθος παραμένουν παγιδευμένοι σε έναν μακρύ, περίπλοκο και σχεδόν ακατανόητο χορό.

Πηγή Euro2day


Posted: 06 Jul 2013 05:25 AM PDT
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Ο πλανήτης είναι τυλιγμένος στις φλόγες – ενώ η ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση, ειδικά η ελεύθερη αλλά και ασύδοτη ροή των κεφαλαίων, δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Εάν δε επιλεγεί τελικά η λύση του πληθωρισμού, τότε η «επισιτιστική κρίση», η ουσιαστική αιτία των αναταραχών στη Β. Αφρική, θα κλιμακωθεί επικίνδυνα – οδηγώντας ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού στην πείνα και στην εξαθλίωση.

Περαιτέρω, με το συναλλαγματικό πόλεμο να ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς επίσης με τον ενεργειακό, η από κοινού λύση των προβλημάτων, η συνεργασία δηλαδή των μεγαλυτέρων χωρών μεταξύ τους, δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία κοιτάζει προς την Αίγυπτο, φοβούμενη ανάλογες συνθήκες (εξεγέρσεις, πραξικόπημα), ενώ η Κίνα προς τη Βραζιλία – αφού ο εφιάλτης της ανεργίας κινδυνεύει να γίνει «απτή πραγματικότητα», οδηγώντας 1,35 δισεκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους.

Παράλληλα, η Ευρωζώνη παρακολουθεί με φόβο τις πολιτικές και λοιπές εξελίξεις στην Ιταλία, κυρίως στη Γαλλία, ενώ οι Η.Π.Α. θεωρούν ως μεγαλύτερη απειλή την ύφεση στην Ευρώπη – κατά δεύτερο λόγο την Ιαπωνία και την Κίνα.

Στα πλαίσια αυτά δεν μπορεί να μην κατανοούμε ότι, η Ελλάδα έχει συγκριτικά τα μικρότερα προβλήματα στον πλανήτη – εξαιρετικά εύκολα στην επίλυση τους, όσο ανεπαρκής ή ανίκανος και να είναι κανείς.

Εν τούτοις, όταν δεν επιλέγεται η θεραπεία του πληγωμένου αριστερού ποδιού (δημόσιο), αλλά οι καταστροφικές επεμβάσεις στο υγιές δεξί (ιδιωτικός τομέας), παράλληλα με την εγκληματική αύξηση των δηλητηριωδών φαρμάκων (φόροι), ο ασθενής κινδυνεύει να μείνει παράλυτος για όλη του τη ζωή – απλά και μόνο επειδή συνεχίζει να ανέχεται γιατρούς (ΔΝΤ, Γερμανία), οι οποίοι είτε από άγνοια, είτε από κακές προθέσεις, τον οδηγούν κατευθείαν στον άλλο κόσμο.

Η συνέχεια εδώ

Posted: 06 Jul 2013 04:44 AM PDT
Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης 

Η Αίγυπτος είναι πολύ μεγάλη και τεράστιας σημασίας χώρα για να αφεθεί στην τύχη της ή μάλλον στα χέρια των Ισλαμιστών, που κατέλαβαν την εξουσία έπειτα από εκλογικές διαδικασίες που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης», για την οποία γράφτηκαν πολλά.


Ο αιγυπτιακός στρατός παρενέβη και «έβαλε τα πράγματα στη θέση τους» μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία ήταν όντως μοιραία για τον Μοχάμεντ Μόρσι, αφού από εκεί ξεκίνησε και εκεί τερματίστηκε τελικά ο βραχύς δρόμος της εξουσίας στον προεδρικό θώκο της σημαντικότερης χώρας του αραβικού κόσμου!


Η ισλαμική ιδεολογία του Μόρσι δεν του επέτρεψε να αντιληφθεί ότι θα έπρεπε να λάβει πολύ σοβαρά υπ' όψιν το γεγονός ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έλαβε μόλις το 24,78% του συνόλου των ψήφων, ενώ στο δεύτερο εξελέγη πρόεδρος με ισχνή πλειοψηφία, έναντι του αντιπάλου του Αχμέντ Σαφίκ (51,73% έναντι 48,27%). Δηλαδή, αν είχε δημοκρατική προπαίδεια, θα έπρεπε να είχε ενστερνιστεί την ιδέα ότι μόλις το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων θα στήριζαν αποφάσεις που θα οδηγούσαν την Αίγυπτο στον δρόμο της ισλαμικής θεοκρατίας, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι τους θα ήταν αντίθετο σ' αυτές.


Επίσης, αν είχε εκκοσμικευμένη γεωπολιτική σκέψη, αντί της ισλαμικής, που θεωρεί ότι χρέος του κάθε μουσουλμάνου -ιδιαίτερα των ηγετών- είναι η επέκταση του Ισλάμ σε ολόκληρο τον κόσμο για να λυτρωθούν όσοι δεν είχαν τη θεία τύχη (sic) να γεννηθούν ή να γίνουν μουσουλμάνοι μέσα από «ιερές» αλώσεις και εκπορθήσεις, θα είχε αντιληφθεί ότι οι παγκόσμιες ισορροπίες -ιδιαίτερα δε αυτές της Μέσης Ανατολής- είναι τόσο εύθραυστες, που όταν διαταραχτούν γκρεμίζουν από το βάθρο τους ηγέτες και μάλιστα εκείνους που στηρίζονται σε ισχνές πλειοψηφίες!


Επειδή δεν είχε τα παραπάνω ο Μόρσι, επιχείρησε να επιβάλει ένα Σύνταγμα το οποίο στο προσχέδιό του αναγνώριζε στον ίδιο υπερεξουσίες, όριζε το Ισλάμ ως θρησκεία του κράτους και έδινε κεντρικό ρόλο στο ισλαμικό δίκαιο (Σαρία).


Επίσης, επειδή η ισλαμική ιδεολογία δεν του επέτρεπε να αντιληφθεί τι επιπτώσεις θα είχε για τις ισορροπίες στην περιοχή αλλά και για τον ίδιον η ανισοβαρής εμπλοκή του στο Παλαιστινιακό, η συνεργασία και συμπόρευσή του με τον Ερντογάν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της Λωρίδας της Γάζας και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας του Ισραήλ, βρέθηκε αντιμέτωπος με την εξαγριωμένη αιγυπτιακή κοινή γνώμη, που προκάλεσε τις μαζικές διαδηλώσεις της 1ης Ιουνίου. Δεν έχουμε στοιχεία και δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για εμπλοκή εξωγενών παραγόντων στις διαδηλώσεις. Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι τη δεύτερη μέρα των διαδηλώσεων και ενώ ο Μόρσι αισθανόταν ακόμα ισχυρός, ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Τσακ Χάγκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά δις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Αιγύπτου Αμπντουλφετάχ ελ Σίσι, ο οποίος αμέσως μετά εξέδωσε το τελεσίγραφό του προς τον Μόρσι, για να ακολουθήσει η ανατροπή του και να ανατεθεί η διακυβέρνηση της χώρας στον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δικαστή Αντλί Μανσούρ, ο οποίος σημειωτέον είναι χριστιανός!


Τέλος, σε ό,τι μας αφορά, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι καταρχάς η ανατροπή Μόρσι και η επάνοδος του στρατού, ως ρυθμιστικού παράγοντα στα της Αιγύπτου, αποτελούν μια εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί θετική. Και το λέμε αυτό γιατί η Τουρκία και ο Νταβούτογλου είχαν στηρίξει πολλά στην επιδιωκόμενη στρατηγική συμμαχία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και με τον Μόρσι, για να εφαρμόσει τη νεοοθωμανική της πολιτική και να ενισχύσει τις θέσεις της στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ στη Μεσόγειο.


Με δεδομένο ότι ο γεωπολιτικός παράγοντας στην περίπτωση της ΑΟΖ και του Οικοπέδου 12 της Κύπρου όχι μόνο αποστασιοποιήθηκε από την Τουρκία, με της οποίας τις θέσεις ταυτιζόταν από το 1970 και εντεύθεν, αλλά σχεδόν ταυτίστηκε με τις ελληνικές θέσεις, μπορούμε να ελπίζουμε ότι με κατάλληλους χειρισμούς της Αθήνας μπορεί να βρεθεί πεδίο συνεννόησης για την οριοθέτηση εν καιρώ της ΑΟΖ με μια Αίγυπτο που θα διοικείται από δυνάμεις οι οποίες έχουν γεωπολιτική αντίληψη που διαφέρει από αυτήν του διδύμου Μόρσι – Ερντογάν.


Και μια που αναφέραμε τον Ερντογάν, να σημειώσουμε ότι κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού, κατά το «Τι Λοζάνη τι Κοζάνη» του ελληνικού άσματος, κάποιοι παλιοί φίλοι ήδη του ψιθυρίζουν το «Τι Ταχρίρ τι Ταξίμ»!


Posted: 06 Jul 2013 04:35 AM PDT
Γράφει ο Ακρίτας

Λένε ψευδώς ότι δεν υπάρχει plan b για την ανταγωνιστικότητα, εκτός από το να μειώνουν συνεχώς τον αριθμό των πλήρης απασχολούμενων υπαλλήλων. Ο λόγος που το κάνουν αυτό, είναι για να μειώσουν τα ΕΣΟΔΑ στα ασφαλιστικά ταμεία, άρα και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις να είναι... παρελθόν.

Η ανταγωνιστικότητα έχει να κάνει με τον παραγωγικό μετασχηματισμό, ο οποίος έχει μεσοχρόνιο και μακροχρόνιο ορίζοντα και μπορεί να επιτευχθεί εφόσον η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας επικεντρωθεί στις ακόλουθες δύο προτεραιότητες:

ΠΡΩΤΟΝ στην ισχυροποίηση της συσσώρευσης κεφαλαίου με ιδιωτικές επενδύσεις σε εξωστρεφείς δραστηριότητες και κλάδους υποκατάστασης εισαγωγών με κριτήριο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της απασχόλησης.

ΔΕΥΤΕΡΟ, στην αναδιάρθρωση της εγχώριας ζήτησης προς την απορρόφηση εγχώριας παραγωγής, και τη διατήρηση της ζήτησης σε επίπεδα που θα στηρίζει την κεφαλαιακή συσσώρευση για το διάστημα που θα χρειαστεί να οικοδομηθεί η εξωστρέφεια του παραγωγικού συστήματος.

Το τελευταίο προϋποθέτει την...

-συνοχή μεταξύ της βραχυπρόθεσμης μακροοικονομικής διαχείρισης και της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, την οποία μπορεί να εγγυηθεί ο θεσμός του «εργοδότη ύστατης προσφυγή» όπως προτείνει η νεοκευνσιανή πλευρά(CERP, Levy, Αργείτης κλπ.)

-βελτίωση των πραγματικών εμποδίων της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικού μετασχηματισμού που είναι η Γραφειοκρατία, η Διαφθορά και Φορολόγηση, όπως έχει αναλυθεί εκτενώς από το WEF.


***

«Η ανισότητά μας αντανακλάται σε κάθε σημαντική απόφαση που λαμβάνουμε ως έθνος -από τον προϋπολογισμό μέχρι τη νομισματική μας πολιτική, ακόμα και μέχρι το σύστημα δικαιοσύνης μας- και πώς οι ίδιες οι αποφάσεις αυτές συμβάλλουν στη διαιώνιση και την επιδείνωση αυτής της ανισότητας.
Με δεδομένο ένα πολιτικό σύστημα που είναι τόσο ευαίσθητο απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα, η διόγκωση της οικονομικής ανισότητας επιτείνει την ανισορροπία της πολιτικής ισχύος, στο πλαίσιο μιας φαύλης διαπλοκής μεταξύ πολιτικής και οικονομικών.
Και τα δύο μαζί διαμορφώνουν, και διαμορφώνονται από, κοινωνικές δυνάμεις -κοινωνικά ήθη και κοινωνικούς θεσμούς- που συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτής της διογκούμενης ανισότητας.»
J. Stiglitz


Posted: 06 Jul 2013 08:45 AM PDT
Θλιβεροί οι ιεράρχες, σιωπηλοί μάρτυρες μιάς γενοκτονίας κι ενός ορατού πολέμου που στοχεύει σε ψυχές

Τι κάνει σήμερα η Ελληνική Ορθοδοξία; Τι κάνει η ιεραρχία της Ελληνικής Εκκλησίας; Πως αντιμετωπίζει τους ολετήρες που κυβερνούν δολοφονώντας με αργό θάνατο τους πολίτες, που στέλνουν καθημερινά σε ανείπωτη απελπισία και οδηγούν ανθρώπους σε απονενοημένες πράξεις αυτοχειρίας;

Η απάντηση είναι τραγική. Η απάντηση είναι τόσο ισοπεδωτική όση είναι και η παντελής απουσία των ιεραρχών. Των ιεραρχών που ευλογούν κυβερνήσεις λαθρελλήνων, των ιεραρχών που συναγελάζονται ή σιωπούν σε πολιτικές που δολοφονούν και που στηρίζουν με την φυσική τους παρουσία (ως ιεράρχες) πολιτικούς που δεν ανήκουν στο σώμα της Εκκλησίας και λειτουργούν εξόφθαλμα τόσο κατά του ποιμνίου της Εκκλησίας όσο και κατά της ίδιας της Εκκλησίας στην οποία έχουν κηρύξει έναν ανηλεή πόλεμο (έχοντας στοχεύσει όχι μόνο στην περιουσία της, αλλά στην αλλοίωση της πίστης των ίδιων των χριστιανών…).

Γιατί, άραγε, αυτοί οι σημερινοί ιεράρχες δεν ακολουθούν το παράδειγμα λαμπρών προσωπικοτήτων της Ορθοδοξίας, που στύλωσαν τα πόδια τους, που αντιστάθηκαν απέναντι σε απάνθρωπες εξουσίες και κυβερνήτες, που δεν δίστασαν να υπερασπιστούν τους αθώους πολίτες και διακύβευσαν όχι μόνο τις θέσεις τους και την ελευθερία τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή;
Γιατί, άραγε, σήμερα οι ιεράρχες σιωπούν και αρκούνται σε λόγια ανακούφισης και παρηγορίας και δεν τολμούν να σταθούν απέναντι στην λαθρέλληνες κυβερνώντες; Δεν γνωρίζουν το καθήκον τους; Δεν γνωρίζουν πως ως ποιμενάρχες οφείλουν να υπερασπιστούν το ποίμνιό τους; Δεν γνωρίζουν το παράδειγμα του Πατριάρχη Αμβροσίου, ο οποίος απαγόρευσε την είσοδο σε ιερό ναό στον Θεοδόσιο τον Μέγα; Δεν γνωρίζουν οι πανοσιολογιότατοι πως τα ίδια έκαναν και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Μέγας Βασίλειος, που κυνηγήθηκαν από την εξουσία, επειδή κατακεραύνωναν τις πρακτικές και την πολιτική τους που εξαθλίωνε τους απλούς πολίτες;

Δυστυχώς, γνωρίζουν τα πάντα. Δειλοί, μοιραίοι, άβουλοι, ανθρωπάκια ανίκανα και φοβικά, που κατέλαβαν θέσεις (ένας Θεός γνωρίζει πως) για να ασκήσουν μία εξουσία για την οποία δεν είναι απλά ανίκανοι, αλλά επικίνδυνοι να την ασκούν. Αυτοί οι ιεράρχες, που δεν τολμούν να αφορίσουν (χωρίς δεύτερη κουβέντα) όποιον πολιτικό και με όποιο τρόπο συμμετέχει στον πόλεμο κατά των Ελλήνων και κατά της Εκκλησίας του Χριστού.
Είναι οι ιεράρχες εκείνοι που έτρεξαν να κλείσουν συμφωνίες για να διασώσουν την υλική περιουσία της Εκκλησίας, αλλά αγνόησαν παντελώς το «πλήρωμα της Ορθοδοξίας» και το έδωσαν βορά στα κτηνώδη ένστικτα των δυνάμεων κατοχής και στους συνεργάτες τους που «κυβερνούν» την χώρα. Δυστυχώς για τους ίδιους, αλλά και για όλους εμάς, δεν μπορούν να σταθούν επάξια στις σοβαρότατες θέσεις που κατέχουν και με την απαθή επί τους ουσίας στάση τους, γίνονται υπερασπιστές των διωκτών των πολιτών και των λασπολόγων και ορκισμένων εχθρών της ίδιας της Εκκλησίας...

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα, η μόνη ελπίδα για τους πολίτες της χώρας ήταν η Εκκλησία, η δύναμη της οποίας δεν αμφισβητείται και –υπό φυσιολογικές συνθήκες- κανείς δεν θα ήθελε να την αντιμετωπίσει.
Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, που τα βλέμματα και οι σκέψεις των Ελλήνων έχουν στραφεί προς τους ηθικούς και πνευματικούς υπερασπιστές τους, γνωρίζουμε με τον πλέον τραγικό τρόπο την ανθρώπινη μικρότητά τους και την πνευματική αναπηρία τους, ενώ (το πιο τραγικό από όλα) βιώνουμε την ουσιαστική εγκατάλειψη τους.

Επί ματαίω προσπαθούν να βοηθήσουν ανθρώπους και να σώσουν ψυχές από την απελπισία κάποιοι λαμπροί ιερείς.
Η ιεραρχία αποφάσισε να παραμείνει ουδέτερη σε ένα μοναδικής σκληρότητας παγκόσμιο δράμα που βιώνει ο Ελληνικός λαός.
Η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας αποφάσισε να μην συγκρουστεί –ως όφειλε φύση και θέση- με τις δυνάμεις εκείνες που δεν συμπλέουν με το χριστιανικό πνεύμα και ανοίγουν την πόρτα μιάς ζώσας κόλασης για τους Έλληνες πολίτες.
Η ιεραρχία της Ορθοδοξίας, κατάπτυστη συμπλέουσα δια της σιωπής της με τους ριψάσπιδες και τους κατοχικούς δυνάστες, προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από συσσίτια μέσω των οποίων ειρωνικότατα διαφημίζει και τους υπηρέτες του εθνομηδενισμού.

Η μόνη ελπίδα των Ελλήνων έχει στραφεί στο περιβόλι της Παναγίας και στις προσευχές των αγιοριτών μοναχών. Η μόνη ελπίδα ενός λαού του οποίου οι ηθικές αξίες και η στάση ζωής υποσκάφθηκαν, είναι η αυτοκριτική, η αυτογνωσία και ο αγώνας του να επανακτήσει εκείνες τις αξίες που τον λάμπρυναν στο παρελθόν, που τον τοποθέτησαν ως θετική δύναμη ισχύος στην κορυφή των ιστορικών εξελίξεων… Και αυτόν τον αγώνα καλείται να δώσει σήμερα ο έκαστος από εμάς, γνωρίζοντας πως μπορεί να στηριχθεί σε έντιμους και θαρραλέους ιερείς και στον συνάνθρωπό του. Ο αγώνας που σήμερα καλούμαστε να δώσουμε δεν είναι απλά δύσκολος, είναι μοναχικός, είναι ένας αγώνας στον οποίο πρέπει να αυτοκαθαρθούμε, απαιτείται να απεκγδυθούμε των κακών μας συνηθειών, να επανέλθουμε στην ανθρώπινη φύση μας και να αλληλοστηριχθούμε υλικά, ηθικά και πνευματικά, για να μπορέσουμε να σταθούμε στον στίβο της μάχης μέσα στην οποία βρισκόμαστε ή πολύ σύντομα θα βρεθούμε.
Εμείς, δυστυχώς, αποδεχθήκαμε την θέση μας. Γίναμε πρόβατα που δεν βρίσκονται στο λιβάδι, αλλά μπήκαν στην σειρά για το σφαγείο. Και σε αυτή τη "σειρά" κυριαρχεί η σιωπή… η σιωπή των αμνών. Απαιτείται να φύγουμε από αυτή την πορεία προς τον όλεθρό μας. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε «πρόβατα προς σφαγή». Πρέπει να πάψουμε να αποδεχόμαστε πως οι ζωές μας είναι ο τόκος στο χρέος του μαμωνά και των δουλικών του.

Μέσα από όλα αυτά όμως πρέπει να έχουμε απολύτως ξεκάθαρο μέσα στο μυαλό μας πως μπορεί οι «αξιωματικοί» να δείλιασαν και να εγκατέλειψαν την μάχη πριν καν αυτή αρχίσει, όμως υπάρχει και Ο Στρατηγός που είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να διασώσει τους πιστούς του στρατιώτες, για να διασώσει το πλήρωμα της Εκκλησίας Του. Ας αποδείξουμε, λοιπόν, πως είμαστε στο πλευρό Του και τότε θα βιώσουμε την ευλογία της προστασίας Του βλέποντας την οργή Του προς εκείνους που νόμισαν ότι μπορούν να τον πολεμήσουν και να τον νικήσουν…

Ας ξεκινήσουμε από την αυτοκριτική (όχι αυτομαστίγωμα) και την αυτογνωσία και να είστε βέβαιοι πως θα βρούμε τον δρόμο μας και θα επανακτήσουμε την θέση που μας αξίζει, για να ζήσουμε ως άνθρωποι και όχι ως υπάνθρωποι και υπηρέτες ανθρωπόμορφων κτηνών…

Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
 
Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως απόδειξη πως γινόμαστε καλύτεροι έστω και δια της αντιγραφής..
.


Posted: 06 Jul 2013 02:55 AM PDT
Η Τουρκία απασχολεί λόγω μεγέθους αλλά και ενός sui generis κοινωνικοπολιτικού μοντέλου συγκρότησης το σύνολο των όμορων κρατών. Τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της γείτονος αναδεικνύουν τις δομικές αντιφάσεις πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί το σύγχρονο τουρκικό γίγνεσθαι.

Το Στρατηγικό βάθος και η Τουρκία αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια υπό την επιμέλεια του Καθηγητή Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλία Κουσκουβέλη και του Επίκουρου Καθηγητή Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σπύρου Λίτσα.

Η συμμετοχή ειδικών από την Ελλάδα και το Ισραήλ σε αυτό τον συλλογικό τόμο (Κουσκουβέλης, Μάζης, Nachmani, Ραπτόπουλος, Καλεντερίδης, Λίτσας, Ήφαιστος) θέτουν τις βάσεις για μια εις βάθος ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής υπό το δόγμα του Στρατηγικού βάθους του Αχμέτ Νταβούτολου. Αυτού του είδους η σφαιρική ανάλυση όλων των πτυχών που συγκροτούν το συγκαιρινό τουρκικό δόγμα υψηλής στρατηγικής καθιστούν το συλλογικό αυτό έργο ως μια απαραίτητη προσθήκη στη βιβλιοθήκη του καθενός που επιθυμεί να κατανοήσει σε βάθος το Που, το Πως και το Γιατί του τουρκικού γίγνεσθαι σήμερα.

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διαρκή συνθήκη εσωτερικής ρευστότητας που επηρεάζει σημαντικά τις κομβικές της επιλογές στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής. Το παρόν συλλογικό έργο έρχεται να καλύψει τα τυχόν κενά στην ελληνική βιβλιογραφία και να αναλύσει με επιστημονική ψυχραιμία και ορθολογισμό την τουρκική υψηλή στρατηγική υπό την επήρεια του δόγματος Νταβούτογλου.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποιότητα Το σρατηγικό βάθος και η Τουρκία, ένα συλλογικό έργο με επιμελητές τους καθηγητές Ηλία Κ. Κουσκουβέλη και Σπυρίδων Ν. Λίτσα. Γράφουν οι Κουσκουβέλης Η., Μάζης Ι., Nachmani A., Ραπτόπουλος Ν., Καλεντερίδης Σ., Λίτσας Σ., Ήφαιστος Π.


Posted: 06 Jul 2013 07:00 AM PDT


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που πηγαίνει στις ΗΠΑ μετά τον ανασχηματισμό με έτοιμη ατζέντα και συγκεκριμένο σχέδιο για τους στρατηγικούς αντικειμενικούς σκοπούς της χώρας.

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Την πρώτη επαφή της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό με κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ θα έχει σε τρεις εβδομάδες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Τις πύλες του Πενταγώνου θα περάσει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στις 30 Ιουλίου με έτοιμη και επικαιροποιημένη ατζέντα.

Μόλις ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εθνικής Αμύνης, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε να αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις. Αφ' ενός έπρεπε να διαβάσει και να διεκπεραιώσει τους πεντακόσιους φακέλλους που δεν μπήκε στον κόπο να μελετήσει και να υπογράψει ο προκάτοχός του, ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Αφ' ετέρου έπρεπε να ανταποκριθεί άμεσα στην πρόσκληση που απηύθυνε ο βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Ντέρεκ Τσόλετ εκ μέρους του προϊσταμένου του κ. Τσακ Χέιγκελ. Για το πρώτο θέμα, ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων εργάζεται νυχθημερόν ώστε να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Ταυτοχρόνως, όχι μόνο αποδέχθηκε την πρόσκληση να μεταβεί στην Ουάσινγκτον αλλά έχει έτοιμη ατζέντα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να θίξει το θέμα που αφορά στην πρόταση των ΗΠΑ να δωρίσει στη χώρα μας 400 άρματα μάχης "Abrams". Το ζήτημα είναι γνωστό στον υπουργό, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί από την ηγεσία και τους αρμόδιους επιτελείς τις απόψεις τους περί τούτου διότι έχουν ειπωθεί πολλά σχετικώς με το κόστος συντήρησης και επισκευής.

Τα άρματα μάχης

Το σίγουρο είναι ότι στις εισηγήσεις τους, οι αξιωματικοί σκιαγραφούν τον τρόπο, τα δεδομένα και τα κριτήρια ώστε να δημιουργηθεί στη Θράκη ένα χαλύβδινο τοίχος ισχυρής αποτροπής οποιασδήποτε απειλής. Ο υπουργός φέρεται να έχει ζητήσει λεπτομέρειες ακόμα και για τη θωράκιση των προσφερομένων αρμάτων ή τις καταναλώσεις καυσίμων ή ακόμα και για τεχνικά χαρακτηριστικά (βάρη και χαρακτηριστικά κινητήρα).

Σ' αυτό το πλαίσιο μάλιστα αναμένεται να αναθερμανθεί και η συζήτηση ακόμα και για προμήθεια 90 αρμάτων μάχης "Abrams" αναλόγως με τους όρους και το πλαίσιο που θα συζητηθεί με την αμερικανική πλευρά. Ήδη προχωρεί βάσει αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ η προμήθεια 460 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αιτήματα της ελληνικής πλευράς για οχήματα τύπου "Hummer", ελικόπτερα και πολεμικά πλοία.

Όλα αυτά τα δεδομένα προκύπτουν από τη βούληση του κ. Αβραμόπουλου να προωθήσει τη Νέα Δομή Δυνάμεων (ΝΔΔ), το σχέδιο της οποίας υποτίθεται πως είχε καθορισθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Μόνο που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάνει ένα βήμα μπροστά.

Ο αντικειμενικός σκοπός Αβραμόπουλου

Στρατιωτικοί αναλυτές εξηγούν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει στις ΗΠΑ ο κ. Αβραμόπουλος, θα παρουσιάσει το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντικειμενικός σκοπός είναι η θωράκιση του Δ' Σώματος Στρατού με ευέλικτες μηχανοκίνητες μονάδες Πεζικού και Πυροβολικού αλλά και δυνάμεις Τεθωρακισμένων υψηλής ισχύος.

Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι στρατιωτικές μονάδες των νησιών στο βόρειο Αιγαίο αλλά και τα Τάγματα Εθνοφυλακής στα Δωδεκάνησα με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο θα λυθούν προβλήματα επάνδρωσης αλλά και εκπαίδευσης. Μάλιστα, εξετάζονται σενάρια ακόμα και για αερομεταφερόμενες μονάδες υψηλής αποτελεσματικότητας οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις για την ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, καθώς και το ΝΑΤΟ.

«Σε ένα ευάλωτο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον η Εθνική Ασφάλεια και σταθερότητα αποτελεί τη βασική μέριμνά μας», έχει επισημάνει ο κ. Αβραμόπουλος στους επιτελείς, επιβεβαιώνοντας τη συνέπεια της στρατηγικής του. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πιστεύει ότι με ισχυρές δυνάμεις αποτροπής στη Θράκη και στο Αιγαίο κάθε συζήτηση περί ΑΟΖ στο Αιγαίο κλείνει de facto εφ' όσον η χώρα μας θα διαθέτει στρατηγικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει επιστήσει την προσοχή προς όλους ώστε από τη σκοπιά ως τους επιτελείς που διεκπεραιώνουν Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR) πως όλοι πρέπει να υπερβάλλουν τον εαυτό τους,τηρώντας με συνέπεια τα καθήκοντά τους, διότι από εκείνους εξαρτάται η ακεραιότητα της πατρίδας.

Και αίσθηση διπλωματίας

Στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης δεν θα περιορισθεί μόνο σε ζητήματα που αφορούν στη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά θα προχωρήσει και σε επισκόπηση θεμάτων που απασχολούν το ΝΑΤΟ και τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Οι εξελίξεις στη Συρία, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στα Βαλκάνια αλλά και οι σχεδιασμοί στο πλαίσιο της στρατηγικής για τα ενεργειακά δίκτυα βρίσκονται στην ατζέντα του κ. Αβραμόπουλου.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν περί ανάγκης επεκτάσεως της αμερικανικής βάσεως στη Σούδα προκειμένου να σταθμεύουν πρόσθετα αεροσκάφη μάχης, ηλεκτρονικού πολέμου και ανεφοδιασμού εν πτήσει λόγω της κατάστασης στη Λιβύη και την Αίγυπτο. Όπως σχολίαζαν επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, οι Αμερικανοί εμφανίζονται να θέλουν αναβάθμιση της Σούδας έναντι της βάσης στο Ινσιρλίκ της Τουρκίας αλλά αυτό δεν θα γίνει χωρίς τα απαραίτητα ανταλλάγματα.

Τα ανταλλάγματα αυτά μπορεί, προφανώς, να τα εξασφαλίσει ένας αξιόπιστος συνομιλητής τους όπως επιβεβαιώνεται πως είναι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Πηγή: Newsbomb


Posted: 06 Jul 2013 06:37 AM PDT
Ασθενείς "δύο ταχυτήτων" και διαχείριση από υψηλόμισθους εμπειρογνώμονες

Ένα πλήρες σχέδιο για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε έναν ουσιαστικά ανεξάρτητο φορέα που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, με μειωμένες παροχές στους ασθενείς, χωρίς πολυιατρεία και μονάδες υγείας, ο οποίος θα ελέγχεται μάλιστα και από ξένους μάνατζερ, προωθεί η ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Με βάση το απόρρητο σχέδιο που παρουσιάζει η εφημερίδα, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα Υγείας και οι μονάδες του μεταφέρονται στο ΕΣΥ. Το πιο ανησυχητικό για τους ασθενείς είναι ότι έρχεται περαιτέρω μείωση των παροχών, ενώ δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν να πληρώσουν και παίρνουν περισσότερες υπηρεσίες και εκείνοι που δεν έχουν και λαμβάνουν το περιορισμένο πακέτο.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, βασικοί εταίροι της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι το γερμανικό υπουργείο Υγείας, αλλά και θυγατρική εταιρείας που συνδέεται με κολοσσιαίο ασφαλιστικό φορέα της Γερμανίας.

Επικεφαλής της διαχείρισης του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνουν ξένοι εμπειρογνώμονες με διεθνή εμπειρία, οι οποίοι θα αμείβονται με υψηλούς μισθούς, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι. Επιπλέον, εισάγονται κριτήρια για τη σύναψη νέων συμβάσεων με ιδιωτικούς φορείς που θα παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Όσο για το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, αυτό θα περάσει από "κόσκινο", καθώς προβλέπεται η ανακατανομή του από τα κεντρικά γραφεία στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες ή όπου κριθεί ότι πρέπει να καλυφθούν ανάγκες, ενώ περιλαμβάνει και επανέλεγχο του αριθμού του προσωπικού και των προσόντων του.


Πηγή: News.gr 



Posted: 06 Jul 2013 02:29 AM PDT

Eπίσης: Υπέγραψε το ΤΑΙΠΕΔ τη σύμβαση με την Ιντραλότ για τον τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ - Ετοιμάζονται τα Μνημόνια Συνεννόησης για την πώληση των λαχείων

Του Κωστή Πλάντζου

Για αλλαγή του στόχου των εσόδων των από αποκρατικοποιήσεις για το 2013 συζητούν κυβέρνηση και τρόικα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και των ΕΛΠΕ μετατίθεται για το 2014.

Μετατίθεται όμως και ο στόχος είσπραξης 1 δισ. ευρώ, από τα 2,6 δισ. που προϋπολογίζονταν για φέτος. Έτσι ο νέος στόχος του 2013 διαμορφώνεται στα 1,6 δισ. ευρώ.

Πρόοδος υπάρχει όμως και στο θέμα του ΟΠΑΠ. Το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση με την Ιντραλότ για τον τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από τον τελευταίο. Παράλληλα ετοιμάζονται και τα Μνημόνια Συνεννόησης - MoU για την πώληση των κρατικών λαχείων.


Πηγή: ΝewΜoney.gr



Posted: 06 Jul 2013 02:25 AM PDT
Συνέλευση στον Εύοσμο

Την κάθοδο στην Αθήνα τη Δευτέρα θα συζητήσουν στις 09:00 το πρωί δημοτικοί αστυνομικοί του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης κι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων των Δήμων, οι οποίοι θα συναντηθούν στο δημαρχείο Ευόσμου.

Θα εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες για την κάθοδο τους τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου έχουν προγραμματίσει στις 11:00 το πρωί να συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν πορεία προς τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 3.500 δημοτικών αστυνόμων της χώρας.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση όσοι δεν μεταβούν στην Αθήνα να πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη μηχανοκίνητη πορεία με τα οχήματα της δημοτικής αστυνομίας. Απόφαση για το θέμα θα λάβουν στη σημερινή τους συνάντηση.

Στο μεταξύ, τα σωματεία των δημοτικών αστυνομικών με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ απέχουν από τα καθήκοντά τους σε όλη τη χώρα, ενώ για την Δευτέρα έχουν προκηρυχθεί στάσεις εργασίας.

Έντονη είναι η αντίδραση από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για την αιφνιδιαστική απόφαση.

«Η απόφαση της κυβέρνησης για διαθεσιμότητες-απολύσεις, επιβεβαιώνει τη θέση της ΔΑΚΕ ότι εάν δεν διορθωθεί το λάθος, αυτό θα γίνει ολέθριο… Όταν βαδίζεις πάνω στο λάθος είναι αδύνατο να αποφύγεις νέα τραγικά λάθη. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την ζωή των πολιτών και μάλιστα κατόπιν εντολής των αποτυχημένων λογιστών της τρόικα» υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.





Posted: 06 Jul 2013 01:25 AM PDT
Στην Αίγυπτο ο εμφύλιος έχει ξεκινήσει. Οι φωτογραφίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters είναι συγκλονιστικές

Σε 30 ανήλθαν οι νεκροί (σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες) στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, την ώρα που οι υποστηρικτές του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι διαμαρτύρονταν για την ανατροπή του από τον στρατό, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Η κρατική τηλεόραση δεν διευκρίνισε περαιτέρω.
Στο μεταξύ εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός θα επέμβει για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις που σημειώνονται απόψε κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον Μόρσι.
"Δεν θα πάρουμε το μέρος κάποιου. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή των διαδηλωτών", δήλωσε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι. "Ο στρατός θα επέμβει για να χωρίσει" τις δύο αντίπαλες πλευρές, πρόσθεσε.

Ένοπλοι υποστηρικτές του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό, επιτέθηκαν χθες το βράδυ στο κυβερνείο του Βορείου Σινά, στην πόλη Ελ Αρίς, όπου ύψωσαν την σημαία τους, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι οπλισμένοι διαδηλωτές μπήκαν μέσα στο κτίριο, το οποίο είχαν εγκαταλείψει οι δυνάμεις της ασφάλειας έπειτα από ανταλλαγές πυροβολισμών, διευκρίνισε ο ανταποκριτής.
Παράλληλα ο στρατός της Αιγύπτου διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδώσει χθες η κρατική τηλεόραση ότι επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο Βόρειο Σινά, στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας.
"Δεν εκδόθηκε καμία τέτοια απόφαση", δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού στο Ρόιτερς όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πληροφορία που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ότι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα.

Ο αναπληρωτής ηγέτης του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πρώην προεδρικός υποψήφιος Κχαϊράτ αλ-Σατέρ, συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, του κόμματος των ισλαμιστών και αναμετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Οι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο Σατέρ, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που θεωρείται ως η κύρια μορφή της πολιτικής στρατηγικής του κινήματος, συνελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο με την υποψία της υποκίνησης σε βία. Μεταξύ των πιο γνωστών προσωπικοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Σατέρ συνελήφθη στο διαμέρισμά του στο προάστιο Νασρ Σίτι στα ανατολικά του Καΐρου.
Ο Σατέρ αρχικά ήταν ο εκλεκτός του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την προεδρία της Αιγύπτου, αλλά του απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα λόγω μιας παλαιότερης ποινικής καταδίκης και τη θέση του πήρε τελικά ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Αλεξάνδρεια, στα βόρεια της Αιγύπτου, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
Ένας υπάλληλος των υπηρεσιών υγείας, στο αιγυπτιακό λιμάνι της Μεσογείου, ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε σφαίρες από πραγματικά πυρά.

Οι ισλαμιστές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, ζήτησαν από τους οπαδούς τους, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο, όπου τις τελευταίες ώρες από συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 άνθρωποι.

«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα », αναφέρεται σε δήλωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Το κόμμα λέει ότι όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών.
Δεδομένου ότι η ένταση στις πόλεις της Αιγύπτου είναι σε ακραία σημεία, καθώς σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, το PLJ ζήτησε οι διαδηλώσεις να έχουν «ειρηνική» μορφή και οι υποστηρικτές του « να μην καταφύγουν στη βία».

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν αργά χθες τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και ζήτησαν επιμόνως από την ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή 25 ανθρώπων στη χώρα.
Είκοσι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 19 στο περιθώριο των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν χθες, Παρασκευή, υπέρ του αποπεμφθέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι.
"Καταδικάζουμε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους υπευθύνους στην Αίγυπτο να καταδικάσουν τη χρήση της βίας και να αποτρέψουν τυχόν νέες βιαιότητες των υποστηρικτών τους", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.
Οι ΗΠΑ "αναμένουν οι στρατιωτικοί να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ειρηνικής συγκέντρωσης και καλούν όλους τους διαδηλωτές να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ειρηνικά", πρόσθεσε η Πσάκι.
"Ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να συναθροίζεται για να επιλύει τις διαφορές του ειρηνικά, χωρίς προσφυγή στη βία ή στη χρήση βίας", πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν αμηχανία στην Ουάσινγκτον η οποία ενώ δεν επιθυμεί να καταδικάσει αυτό που μπορεί να θεωρείται πραξικόπημα, αναγνωρίζει ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, απέτυχε να σχηματίσει την κατάλληλη κυβέρνηση για τη χώρα.

Πηγή OnAlert


Posted: 06 Jul 2013 01:05 AM PDT
Μοιάζει περισσότερο με τους αιχμαλώτους που έβαζαν σε βαγόνι πριν από τη μηχανή τα Γερμανικά τραίνα στην Κατοχή.
Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη, οι βόρειοι φίλοι μας έχουν αποφασίσει να κυριαρχήσουν, με όποιο κόστος για τους λαούς, σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο με αρκετούς πρόθυμους συμμάχους.
Θα το κάνουν, χωρίς αναστολές και χωρίς να υπολογίζουν την καταστροφή.

Το πρώτο θύμα, που και πρώτο υπέκυψε, η Ελλάδα, μετά τριών χρόνων Μνημόνια, με αφαίμαξη όλου του πλούτου των πολιτών και σταδιακά της χώρας, με επιβολή αποφάσεων από την Τρόικα, με στρατιές ανέργων, αυτοκτονίες, δράματα που αυξάνονται, με μισθούς πείνας χωρίς εργασιακά δικαιώματα,διάλυση των δομών του κοινωνικού κράτους, στυγνές απολύσεις και μαύρο στη Δημοκρατία, βρίσκεται σε χειρότερο σημείο από αυτό πριν από τρία χρόνια.

Μας είπαν, ο Αντώνης Σαμαράς τον Μάρτιο του 2012, ότι με το κούρεμα PSI "γλιτώσαμε" σχεδόν 100 δις χρέους, ακόμα άλλα 20 δις με το δεύτερο κούρεμα ανταλλαγής ομολόγων το Δεκέμβριο του 2012.
Αν υπολογίσουμε την ελάττωση, μέχρι μηδενισμού, των Δημοσίων δαπανών, την αύξηση των φόρων και τα χαράτσια, την μείωση μισθών και συντάξεων, τότε σήμερα που μιλάμε θα έπρεπε το χρέος να έχει πάει στο μισό.
Ε, όσο ήτανε το Μάρτη του 2010 είναι και το Μάρτη του 2013 και μάλιστα αυξάνεται δραματικά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Στις 31/3/2013 ήταν 309.357 δις, εδώ, και μάλιστα, όταν το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει πάνω από 25%.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει σωτηρία, ότι δεν γίνεται τίποτα και ότι πολύ σύντομα έρχεται η κατάρρευση, πολύ πιο σύντομα από ότι την θέλουν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα.
Πιστεύει κανείς ότι μπορούμε "να τα καταφέρουμε" όπως κάθε τόσο μας παπαγαλίζουν; Βλέπει κανείς ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις; Εκτός αν εννοούν ότι οι Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βαφτίζονται Δάσκαλοι και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί σκέτοι Αστυνομικοί.
Αστειότητες, κοντεύει ένα μήνας που δεν υπάρχει κρατική τηλεόραση, αποφάσεις του ΣτΕ δεν εφαρμόζονται, εκατομμύρια χάνονται γιατί έτσι ήθελε ο Πρωθυπουργός.
Η ύφεση μας βγάζει τη γλώσσα και κοντά ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να πληρώσει την εφορία, τις Τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Προφήτης ή προφήτης για να δει ότι πλησιάζει η ώρα που θα μας πετάξουν σαν στημένη λεμονόκουπα, αφού πρώτα μας εξευτέλισαν και μας έβαλαν να υπογράψουμε ότι όλη η περιουσία μας είναι δική τους.
Νέο Μνημόνιο και πάτημα πιο κάτω στο βαρέλι δίχως πάτο.
Σκληρά, μα αληθινά, στο τέλος αυτό που από την αρχή υποτίθεται φοβόμαστε, η δραχμούλα, έστω παράλληλα με το Ευρώ.
Τότε που θα έχει ολοκληρωθεί το δράμα, έστω και τότε, επειδή η ιστορία διδάσκει, μόνο μια πλατιά συμμαχία των πολιτών, των λαών που πλήττονται από τη βάρβαρη και ανελέητη πολιτική του νέου Άξονα μπορεί να σταθεί εμπόδιο.
Το μόνο ανάχωμα, η μόνη διέξοδος, οι λαοί του νότου.
Αυτοί που μέχρι τώρα πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα.
Αλλιώς; Δεν χρειάζονται σφαίρες και σίδερο για να υποτάξεις ένα λαό, φτάνει η οικονομική δύναμη και η προθυμία κάποιων να την υπηρετούν.
Αυτό δεν χρειάζεται να είσαι Προφήτης ή προφήτης για να το προβλέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.