26 Φεβ 2011


Και τα νοσοκομεία θέλουν το... Γερμανό τους
Το γερμανικό μοντέλο αφορά κυρίως τις συγχωνεύσεις και το μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων



Της Ελένης Πετροπούλου

Γερμανικό μοντέλο στο... Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως για τις συγχωνεύσεις και το μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Χθες μάλιστα υπεγράφη Κοινή Δήλωση Προθέσεων για την εντατικοποίηση της συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων Υγείας, Ελλάδας και Γερμανίας (τουλάχιστον για 3 χρόνια) ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση γνωριμίας με Γερμανούς επιχειρηματίες που ειδικεύονται σε θέματα πληροφορικής. Παράλληλα, ορίστηκε νέα συνάντηση εντός του Μαρτίου, αυτή τη φορά στο Βερολίνο, ώστε η ελληνική αντιπροσωπεία να ενημερωθεί ιδίοις όμμασι για το γερμανικό μοντέλο.
Η ελληνογερμανική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη και του Γερμανού ομολόγου του, Stefan Kapferer, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας. Οπως εξήγησε ο κ. Τιμοσίδης «η συμφωνία αυτή δεν είναι τυπική, στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου σε επίπεδο κορυφής». Είναι ουσιαστική, πρόσθεσε, και είναι συνέχεια της συμφωνίας του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, για την ενίσχυση της ελληνογερμανικής σχέσης. Αναφερόμενος στους τομείς συνεργασίας των δύο υπουργείων, στον τομέα της Υγείας, τόνισε πως αφορά κυρίως τη διοίκηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τις προμήθειες νοσοκομειακού υλικού, τη τιμολόγηση φαρμάκων, τον έλεγχο και πρόληψη ασθενειών, την επείγουσα ιατρική, τη συνεργασία σε θέματα ογκολογίας.
Τεχνογνωσία
Ειδικά για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, ο κ. Τιμοσίδης σημείωσε πως η Γερμανία μπορεί να μας παράσχει σημαντική τεχνογνωσία καθώς πρόσφατα το Βερολίνο ολοκλήρωσε παρόμοια προσπάθεια. Σύμφωνα μάλιστα με το Γερμανό υφυπουργό, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων έγιναν «με τους κανόνες που ισχύουν στην ελεύθερη οικονομία» διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι έχει εξασφαλιστεί επάρκεια νοσοκομείων και κλινικών για όλους τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια των συγχωνεύσεων που επέλεξε η Γερμανία, ο κ. Kapferer εξήγησε ότι αυτά περιλαμβάνουν κυρίως την πληρότητα των νοσοκομείων και τη γεωγραφική θέση τους. Σημείωσε δε ότι δεν έκλεισαν νοσοκομεία, αλλά τα «περιττά» τροποποιήθηκαν ώστε να παρέχουν άλλες υπηρεσίες. Οπως είπε, τα νοσοκομεία στη Γερμανία έχουν καθιερώσει τα λεγόμενα DRG’S, δηλαδή «υπάρχει ενιαία αμοιβή για συγκεκριμένη υπηρεσία ανεξάρτητα, για παράδειγμα, τις ημέρες νοσηλείας». Σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις, κατέληξε, «καταφέραμε βελτίωση της οργάνωσης των νοσοκομείων, μείωση της αναμονής των ασθενών και φυσικά μείωση του κόστους. Δημιουργήσαμε οικονομικά αποθέματα χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Πληροφορική
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα πληροφορικά συστήματα, καθώς όπως είπε ο κ. Τιμοσίδης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευθεί έως το Μάρτιο να έχει εγκαταστήσει τέτοια συστήματα και διπλογραφικό στα δημόσια νοσοκομεία. Για το λόγο αυτό, είπε, υπήρξε και συνάντηση γνωριμίας με επιχειρηματίες που διαθέτουν τέτοια συστήματα. Σύμφωνα με τον κ. Τιμοσίδη, οι εκπρόσωποι των εταιρειών «μας ενημέρωσαν για τις δυνατότητες των συστημάτων που διαθέτουν». Εν τω μεταξύ, σε «ναυάγιο» φαίνεται να καταλήγει ο διάλογος κυβέρνησης; γιατρών, για την πρωτοβάθμια φροντίδα, πριν καν ξεκινήσει. Χθες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε την άρνησή της να προσέλθει στη συνάντηση την οποία έχουν καλέσει για σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, προκειμένου να συζητηθούν θέματα τα οποία αφορούν τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).
Πηγή : ΗΜΕΡΙΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.