15 Φεβ 2011


Εμβόλιο-πασπαρτού για κάθε γρίπη



Ελευθεροτυπία, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Το δρόμο για την πρόληψη των πανδημιών γρίπης άνοιξαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οποίοι δοκίμασαν με επιτυχία ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον όλων των γνωστών στελεχών του ιού.
Το πειραματικό αυτό «καθολικό» εμβόλιο, που βασίζεται σε μια νέα τεχνική και δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ανθρώπους, έχει μία ουσιαστική διαφορά από τα παραδοσιακά εμβόλια: αντί να χτυπά τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα του ιού και έχουν την τάση να μεταλλάσσονται, στοχεύει τις πρωτεΐνες που βρίσκονται μέσα στον ιό και είναι κοινές σε όλα τα στελέχη του.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν χρειάζεται να αναζητούν κάθε χρόνο μια νέα φόρμουλα που να ταιριάζει στην εκάστοτε εποχική γρίπη. Οι υγειονομικές αρχές θα μπορούσαν λοιπόν να εξοικονομούν το χρόνο και το χρήμα που δαπανάται για την παρασκευή νέου εμβολίου κάθε σεζόν. Εφόσον χρησιμοποιηθεί ευρέως, ένα τέτοιο καθολικό εμβόλιο θα συνέβαλε στην πρόληψη εξάρσεων και πανδημιών που στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Το νέο εμβόλιο αναπτύχτηκε από την ομάδα της δρος Σάρα Γκίλμπερτ στο Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πέραν του ότι χτυπά κατευθείαν τις δομικές πρωτεΐνες του ιού της γρίπης, ενισχύει τα Τ-λεμφοκύτταρα που αποτελούν βασικό κομμάτι του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς εντοπίζουν και καταστρέφουν τα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα. Μέχρι όμως να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την προστατευτική δράση του θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια, προκειμένου να πραγματοποιηθούν περισσότερες και μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.
ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγή: «The Guardian»)  
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=249239

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.