23 Ιουλ 2011

Σχέδιο Μάρσαλ: Πάλι «θα τρώμε με χρυσά κουτάλια»;
23/07/2011

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Συγγνώμη, αλλά πόθεν «Σχέδιο Μάρσαλ»; Μας χαρίσανε τίποτε λεφτά και μας το κρύβουν;

Η έννοια του Σχεδίου Μάρσαλ είναι συγκεκριμένη και δεν είναι δυνατόν να υιοθετείται από κανέναν – ακόμη και αν πρόκειται για εξαγωγή της στην ΕΕ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τους εκεί αξιωματούχους και να επανεισαχθεί και εδραιωθεί στην Ελλάδα. 

Υπενθυμίζω ότι – όπως διαβάζουμε και στο Λεξικό της Νέας Οικονομίας του καθηγητή Γ. Αγαπητού – ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο προτάθηκε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ.

Σύμφωνα με την πρότασή του, ΗΠΑ και Καναδάς κλήθηκαν να προσφέρουν – προσοχή, να προσφέρουν και όχι να δανείσουν – στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ευρώπη (που είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο μάχης στη διάρκεια του πολέμου), βοήθεια ίση προς το 1% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Η βοήθεια δόθηκε μεταξύ της 3ης Απριλίου 1948 και της 30ής Ιουνίου 1952 και εντάχθηκε στο γενικότερο «Δόγμα Τρούμαν», που δεν περιλάμβανε μόνο οικονομική υποστήριξη για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης, αλλά και πολιτική εξάρτηση.

Βέβαια, εκείνη ακριβώς την περίοδο, η Ελλάδα είχε εμπλακεί σε έναν αδελφοκτόνο σπαραγμό, με αποτέλεσμα να μην κατορθώσει να επωφεληθεί πλήρως από το ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα.
Συνεχίζεται... http://www.elzoni.gr/html/ent/826/ent.11826.asp

*********************

Σε θολό τοπίο οι δεσμεύσειςΠανηγυρίζουν για επιτήρηση διαρκείας, υποθήκες, βάρη στις επόμενες γενιές

Χειροκροτήματα, χαμόγελα, στεναγμοί ανακούφισης, ιαχές θριάμβου, πανηγυρισμοί, δηλώσεις με λογοπαίγνια: Ουδέποτε στη ζώσα μνήμη η πολιτική ηγεσία μιας χώρας υποδέχθηκε με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό την χρεοκοπία που η ίδια με πράξεις και παραλείψεις της προκάλεσε.

Το χρέος μεταφέρθηκε στα επόμενα σαράντα χρόνια, αλλά… μακριά από εμάς και ας πέσει στο κεφάλι όποιου νάναι. 

Με δεδομένο ότι οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου «διάσωσης» - δια της θέσεως εκτός οικονομικής μάχης της χώρας για τουλάχιστον μια εικοσαετία – δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές και οι απαντήσεις των αρμοδίων επ’ αυτών παραμένουν σκοτεινές και σιβυλλικές, ένα συμπέρασμα εξάγεται:

Συνεχίζεται...http://www.elzoni.gr/html/ent/834/ent.11834.asp

1 σχόλιο:

  1. Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει σε 40 χρόνια...αν και ο λαός το λέει και πιο χυδαία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.