18 Φεβ 2013

Εκδήλωση κατά της ιδωτικοποίησης του νερού

Βόλος 16/2/13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ

H Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Πηλίου και Βόλου για το νερό οργανώνει εκδήλωση συζήτηση με θέμα: «Ιδιωτικοποίηση του νερού: ένα ακόμη μέτρο οικονομικής και κοινωνικής καταπίεσης», το Σάββατο 16/2, ώρα 6:00μμ, στο αμφιθέατρο Κορδάτου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (κτήριο Παπαστράτου).
Το θέμα θα παρουσιάσουν οι Κώστας Μαριόγλου, αντιπρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και μέλος της «Κίνησης 136» και η Μαρία Κανελλοπούλου από την Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, "Σώστε το νερό" (savegreekwater.org)
Θα μας μεταφέρουν γνώση και εμπειρία από την ενασχόλησή τους με την ιδιωτικοποίηση των νερών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στην συζήτηση που θα επακολουθήσει, στην οποία δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, θα δοθεί η ευκαιρία να απαντηθούν σχετικές ερωτήσεις ώστε τελικά να έχουμε όλοι μια πλήρη και σφαιρική ενημέρωση για τις συνέπειες της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης στην περιοχή μας από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη.
Η Συντονιστική Επιτροπή με τον διευρυμένο χαρακτήρα της, κρίνει ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ετοιμάσει το έδαφος για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ και το ξεπούλημα των νερών του Πηλίου.
Έκανε το πρώτο βήμα με τον Καλλικράτη και την ένταξη στον Δήμο Βόλου όλων των χωριών που έχουν πηγές πόσιμου νερού, άριστης ποιότητας. Προχώρησε στο επόμενο βήμα με την αποτυχημένη προσπάθεια να επιβάλλει τη χλωρίωση του πόσιμου νερού στα χωριά και πέρασε στην τρίτη φάση της εγκατάστασης δικτύου μεταφοράς των νερών από το βουνό στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΜΒ.
Αυτές η ενέργειες είναι απαραίτητες για να αποκτήσει η ΔΕΥΑΜΒ τροϊκάνικες προδιαγραφές – αδιάφορους πολίτες και άμεσα διαθέσιμο ποιοτικό νερό – και να γίνει ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές.
Όπως δηλώνει ο J.Stinglitz, νομπελίστας οικονομολόγος με φοβερή εμπειρία σε τέτοια θέματα, «αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ενεργούν όπως οι πιλότοι των βομβαρδιστικών αεροπλάνων. Ρίχνουν τις βόμβες από 10000μέτρα ύψος και δεν βλέπουν τον όλεθρο που προκαλούν. Αδιαφορούν για τους εξαθλιωμένους πολίτες-πελάτες και στοχεύουν στην αρπαχτή με κάθε μέσον» (ντοκιμαντέρ «Το Μεγάλο Ξεπούλημα»)
Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι κάποια στιγμή εδώ κοντά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την ιδιωτικοποίηση των νερών. Οι διφορούμενες και παραπλανητικές δηλώσεις του Δήμαρχου δεν μας καθησυχάζουν. Άλλωστε εκχώρησε ήδη μία από τις δραστηριότητες της ΔΕΥΑΜΒ, την καταμέτρηση, σε εργολάβο. Η ιδιωτικοποίηση στους τομείς της ύδρευσης, της ηλεκτρικής ενέργειας και των τραίνων έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αποτελεί τον διακαή πόθο της τρόικας,
Η εκδήλωση που οργανώνουμε θεωρούμε ότι θα προσθέσει στη φαρέτρα μας ατράνταχτα επιχειρήματα ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολιτική από θέση ισχύος. Επίσης θα μας δώσει την ευκαιρία να συνδεθούμε και να συντονιστούμε με παρόμοιες κινήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να φοβηθούμε . Το παράδειγμα της Κοτσαμπάμπα στη Βολιβία είναι εκεί και μας οδηγεί.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Επιλογή: Λία Καλλέργη (Ευθαλία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.