27 Φεβ 2013

Ξαναθέτει ο κ. Μαυραγάνης το θέμα της αυθημερόν καταβολής του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις.


Αν εφαρμοσθεί όμως το μέτρο, κινδυνεύουν να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις

Written By ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ on Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 | 09:56

Του Λιακόπουλου Δημοσθένη
Για μιά ακόμη φορά έθεσε ο αξιότιμος υφυπουργός οικονομικών κ. Μαυραγάνης, το θέμα της άμεσης και αυθημερόν απόδοσης του εισπραττόμενου ΦΠΑ εκ μέρους των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Να σας πω λοιπόν δυό λόγια  και σε όλους εσάς, αλλά και στον αξιότιμο κ. υφυπουργό, που εδώ που τα λέμε φιλότιμα πασχίζει για να τα φέρει βόλτα, πάνω στο θέμα αυτό.
ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΜΕΝΟΣ Φ.Π.Α. 
1. Από αποδείξεις πωλήσεων λιανικής που κόβουν σε όλη την Ελλάδα όλα τα μαγαζιά
2. Από αποδείξεις παροχής υπηρεσιών όλων των ελεύθερων επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα
3. Από τιμολόγια χονδρικής πώλησης αγαθών σε όλη την Ελλάδα
4. Από τιμολόγια παροχής υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα
5. Από τιμολόγια παροχής υπηρεσιών στο εξωτερικό
Αυτόν τον ΦΠΑ, επιθυμεί σε καθημερινή βάση να εισπράττει το κράτος, με το αιτιολογικό ότι πολλοί δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ και τον κρατούν σαν κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεών τους, ή για παράνομο προσωπικό τους πλουτισμό.
Έλα όμως που τα ιδανικά σενάρια έχουν και παραμέτρους που ποτέ δεν αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους της πολιτείας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
1. Αυτοί που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ σήμερα και είναι γνωστοί και δεν έχουν πρόβλημα κανένα, αφού πάνε και κάνουν αλλεπάλληλες ρυθμίσεις απόδοσής του (ΦΠΑ) και πάλι δεν θα αποδίδουν τον ΦΠΑ, ακόμη και αν το κράτος τον απαιτεί σε ωριαία και όχι ημερήσια βάση.
2. Το ποσό του ΦΠΑ που το κράτος θα εισπράττει απευθείας παρακρατούμενο από τις τράπεζες για πληρωμές που θα γίνονται μέσω τραπέζης και μέσω πιστωτικών καρτών, θα είναι αμελητέο.               
3. Οι ταμειακές μηχανές σε όλη την Ελλάδα, για να συνδεθούν με το ΤΑΧΙS που λειτουργεί αραιά και που, ή για να συνδεθούν με τις τράπεζες, απαιτούνται υποδομές, που ούτε στην ... Γερμανία δεν είναι αξιόπιστες.
4. Δεν έχει αξιόπιστο διαδίκτυο η Ελλάδα σε όλη την επικράτεια.
5. Ποιός και πότε θα δηλώνει τις αποδείξεις που κόβονται μακρυά από την έδρα;  Παράδειγμα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα TAXI.
6. Πως θα πληρώνεται ο ΦΠΑ για τα μη εισπραττόμενα χρήματα από τις επί πιστώσει συναλλαγές; Που θα βρίσκουν τα χρήματα οι επιχειρήσεις για να αποδώσουν αυθημερόν τον ΦΠΑ που θα εισπράξουν μετά από μήνες ; Αυτό θα οδηγήσει σε άμεση συρρίκνωση των συναλλαγών και βέβαια μεγαλύτερη ύφεση.
7. Κάθε μέρα θα πρέπει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας να αφήνει την δουλειά του, ή να στερείται των υπηρεσιών ενός υπαλλήλου για να στήνεται στην ουρά στην τράπεζα για να πληρώσει ΦΠΑ που πολλές φορές δεν θα έχει καν εισπράξει, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει καν τι είναι το e-banking.
8. Θα δημιουργηθούν νέες παραβάσεις και νέα πρόστιμα και θα έχουμε την ανάγκη από νέες φυλακές και η Μακρόνησος που είχα προτείνει, θα είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα είναι ένοχοι, επειδή δεν λειτουργεί το διαδίκτυο, ή επειδή δεν μπόρεσαν να πάνε να πληρώσουν τον "ημερήσιο ΦΠΑ".

ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ

Κάθε επιχείρηση υποχρεούται κάθε μήνα να αποδόσει, ΟΧΙ τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στα έσοδά της, όπως ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, αλλά τον ΦΠΑ που προκύπτει, όταν από τον ΦΠΑ των εσόδων αφαιρέσει τον ΦΠΑ των συνολικών εξόδων της (έξοδα λειτουργίας, αγορές προϊόντων κτλ)
Αν επομένως το κράτος παίρνει κάθε μέρα τον ΦΠΑ των εισπράξεων και όχι των κερδών, όπως πρέπει και δεν επιστρέψει τον ΦΠΑ μέσα σε δέκα το πολύ μέρες, τότε θα δημιουργήσει τεράστιο ταμειακό πρόβλημα σε οποιαδήποτε επιχείρηση.
Με την τακτική που ακολουθεί το κράτος σήμερα να επιστρέφει τον ΦΠΑ σε ΤΡΙΑ με ΤΕΣΣΕΡΑ περίπου ΧΡΟΝΙΑ, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Ακόμη και σε ένα μήνα αν επιστρέφει το κράτος τον ΦΠΑ των εξόδων και πάλι οι επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν ταμειακά και θα κλείσουν.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1
Οι επιχειρήσεις που από την φύση τους, έχουν να παίρνουν μονίμως από το κράτος επιστροφή ΦΠΑ, και δεν το παίρνουν εδώ και τρία ή και τέσσερα χρόνια και κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, επειδή το κράτος δεν τις πληρώνει και έχει κάνει στάση πληρωμών, καταλαβαίνουμε ότι θα κλείσουν αυτόματα όλες.
Και μιλάμε για τις καλές αγελάδες,  που οι ιδιοκτήτες  τους είναι "τα κορόϊδα" που πληρώνουν, όταν άλλοι μπαταχτσήδες κλέβουν το κράτος.
Μιλάμε κυρίως για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. 
Αυτές θα κλείσουν ΑΜΕΣΑ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2
Μία επιχείρηση που εισάγει προϊόνται και δουλεύει με συντελεστή μικτού  κέρδους 30% και έστω εισπράττει 100.000 + 23.000 ευρω σε ένα μήνα και αποδίδει τις 23.000 ευρώ, αφού αντιστοιχούν σε 23% ΦΠΑ.
Εντωμεταξύ έχει πληρώσει στο τελωνείο, (για τα εισαγόμενα προϊόντα της που αγόρασε περίπου 77.000 ευρώ), 17.700 ευρώ.
Έχει έστω επίσης πληρώσει, περίπου 10.000 ευρώ για διάφορα έξοδα και παροχή υπηρεσιών από τρίτους (π.χ. υλικά συσκευασίας,  σακούλες, χαρτικά μηχανοργάνωσης, σε ηλεκτρολόγους, κτλ κτλ) και σε αυτά αντιστοιχεί ΦΠΑ 1.870 ευρώ.
Ο ΦΠΑ των εξόδων επομένως που δεν πρέπει να ξαναπληρώσει στο κράτος αφού τον πλήρωσε ήδη, είναι 17.700 + 1870 = 19.570 ευρώ
Άρα, δεν  έπρεπε να δώσει στο κράτος 23.000 ΦΠΑ αλλά 23.000 - 19.570 = 3.470 ευρώ
Πότε θα πάρει πίσω τα ΜΕΤΡΗΤΑ των 19.570 ευρώ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Αν το κράτος τα δώσει σε τρία χρόνια, θα πρέπει η επιχείρηση να βρει 3 Χ 12 Χ 19.570 =704.520 ευρώ  για να χρηματοδοτεί ουσιαστικά το κράτος ώστε να  μπορεί το κράτος να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Αν τα δώσει το κράτος  σε δύο μήνες (όνειρο θερινής νυκτός), θα πρέπει η  επιχείρηση να κόψει το λαιμό της και να βρει 39.500 ευρώ μετρητά που να της περισσεύουν, αφού λόγω της διαρκούς της λειτουργίας, αυτά τα χρήματα, ποτέ δεν θα τα πάρει πίσω από το κράτος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η μέθοδος είναι ανεφάρμοστη και για να στρώσουν τα οικονομικά του κράτους, απλά θα πρέπει να εφαρμόσετε αυτό που λέω από την εποχή του Αλογοσκούφη ακόμη:
1. Μειώστε τους φόρους στο 15% FLAT TAX.
2. Κόψτε τα τεκμήρια που παραμορφώνουν τα έσοδα των πολιτών και τους οδηγούν σε μεθόδους "αυτοάμυνας"
3. Δώστε κίνητρα για να αυξηθούν οι εξαγωγές. Θα εκπλαγείτε από το τι θα κάνουν οι Έλληνες.
ΠΡΟΣΟΧΗ Το πρώτο που λέω πάντα είναι το μειώστε τους φόρους στο 15% FLAT TAX.
Αμέσως θα έχετε 1.000.000 μικρομεσαίους που θα προσλάβουν τουλάχιστον από έναν υπάλληλο για να ανεβάσουν τη δουλειά τους. 
Ξεχνάτε την ανεργία, τη μιζέρια και αυξάνονται τα έσοδα του κράτους και οι εισφορές ΙΚΑ.
Για τα υπόλοιπα, αφείστε αρχικά την φαντασία σας και μετά την πραγματικότητα να σας εκπλήξουν ευχάριστα και μόνο ευχάριστα.
Μετά τιμής 
Λιακόπουλος Δημοσθένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.