27 Φεβ 2013

Πλήγμα της ελληνικής γλώσσας σε εθνικό επίπεδο


η πιθανή κατάργησή της κατεύθυνσης διδασκαλίας της, στο πανεπιστήμιο Κύπρου

alt
Σοβαρό πλήγμα εναντίον της ελληνικής γλώσσας και σε επιστημονικό-ακαδημαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, θεωρεί ο πανεπιστημιακός κόσμος, πως θα επιφέρει η πρόταση για κατάργηση της κατεύθυνσης διδασκαλίας, της Ελληνικής γλώσσας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Όπως ανέφερε στο thousandnews.gr, o διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ., Επίκ. Καθηγητής στον Τομέα Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., Γιώργος Παπαναστασίου «αν ισχύει κάτι τέτοιο και υλοποιηθεί μία τέτοια απόφαση, θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά, στην προσπάθεια που καταβάλουμε, ώστε  να διατηρηθούν οι έδρες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, όπως στην Αγγλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία». Σημειώνει μάλιστα πως «όταν ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο, προχωράει σε μία τέτοια κίνηση, βάζει σε σκέψεις και  τα πανεπιστήμια του εξωτερικού».
Προσθέτει δε , πως «δεν ξέρω πιο είναι το σκεπτικό μίας τέτοιας ενέργειας. Όπως μαθαίνουμε και εμείς, από δημοσιεύματα, οι λόγοι που τους ωθούν, όπως λένε, στο πανεπιστήμιο Κύπρου, στην πρόταση κατάργησης της κατεύθυνσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας είναι οικονομικοί. Εμείς αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι πρόφαση ή όντως υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα οικονομικά που επιβάλουν μία τέτοια κίνηση;».
Με αφορμή μάλιστα τα σενάρια που υπάρχουν για την κατάργηση της κατεύθυνσης της ελληνικής γλώσσας, στο πανεπιστήμιο Κύπρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την έκπληξή και την αντίθεσή του σε μία τέτοια απόφαση.  
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «προκαλεί έκπληξη η σχεδιαζόμενη κατάργηση της Κατεύθυνσης Ελληνικής Γλώσσας και Γλωσσολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, «αν τα σχετικά δημοσιεύματα είναι αληθή, θα πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση, που θα είχε ως αποτέλεσμα να μη διδάσκεται επαρκώς η επιστήμη της Γλωσσολογίας, αλλά να υποβαθμίζεται και η μελέτη και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και της ιστορίας της στο μοναδικό κρατικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, καθώς και στο μοναδικό αντίστοιχο Πρόγραμμα σπουδών έως τώρα».
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με έκπληξή του πληροφορήθηκε τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της Κατεύθυνσης Ελληνικής Γλώσσας και Γλωσσολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αν τα σχετικά δημοσιεύματα είναι αληθή, θα πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση, που θα είχε ως αποτέλεσμα να μη διδάσκεται επαρκώς η επιστήμη της Γλωσσολογίας, αλλά να υποβαθμίζεται και η μελέτη και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και της ιστορίας της στο μοναδικό κρατικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, καθώς και στο μοναδικό αντίστοιχο Πρόγραμμα σπουδών έως τώρα.
Ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι εθνικά και επιστημονικά επιζήμιος, αλλά και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε τεχνοκρατικά, αφού δεν φαίνεται να συντρέχουν προφανείς ακαδημαϊκοί ή οικονομικοί λόγοι. Έως τώρα η συγκεκριμένη Κατεύθυνση / Πρόγραμμα έδειξε ιδιαίτερη επιτυχία στην προσέλκυση φοιτητών, αλλά και λειτουργούσε και λειτουργεί χωρίς πρόσθετη επιχορήγηση είτε από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών είτε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών θεωρεί προφανές ότι η επαρκής κατάρτιση των μελλοντικών φιλολόγων στη γλωσσολογία καθώς και στην ιστορία και την περιγραφή της ελληνικής γλώσσας πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή προετοιμασία όσων θα κληθούν να τη διδάξουν στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Σε μια εποχή κατά την οποία όλοι διαμαρτυρόμαστε όταν κλείνουν ή ετοιμάζονται να κλείσουν έδρες για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο εξωτερικό, είναι αδύνατο να μη δείχνουμε αυξημένη ευαισθησία και να μην αντιδρούμε όταν κάτι παρόμοιο δρομολογείται στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη)".
Πως ξεκίνησε το ζήτημα!
Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Παντελής Βουτουρής, ζήτησε να καταργηθεί η κατεύθυνση γλωσσολογίας τροποποιώντας έτσι ριζικά το πρόγραμμα του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής. Η πρόταση, που υιοθετήθηκε από ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Τμήματος, θα προωθηθεί στα ανώτερα όργανα του Πανεπιστημίου. Αν εγκριθεί, η κατεύθυνση Γλωσσολογίας θα καταργηθεί χωρίς καν να έχουν αποφοιτήσει οι φοιτητές που ξεκίνησαν τις σπουδές τους με το δικαίωμα να επιλέξουν αυτή την ειδίκευση και τώρα ανησυχούν αν θα μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν.
Και μόνο με τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι μπορεί να κλείσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, άρχισε διεθνής διαμαρτυρία με συλλογή υπογραφών που σε λίγα 24ωρα ξεπέρασαν τις 1200.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2013 ο κ. Βουτουρής προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Στις δηλώσεις αυτές εξομοίωσε ψευδώς το εγκεκριμένο πρόγραμμα (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) που ισχύει από το 2011 με ένα σχεδιαζόμενο πρόγραμμα (Κατεύθυνση Νεοελληνικής Φιλολογίας) που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου.
Υπονόησε ακόμη ότι η Κατεύθυνση Γλωσσολογίας θα αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στο Τμήμα, ενώ στην πραγματικότητα καμία περαιτέρω αύξηση του αριθμού των φοιτητών δεν έχει εγκριθεί και δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον. Ο κος Βουτουρής επιχείρησε να αποδώσει την ενέργειά του να ζητήσει την κατάργηση της Κατεύθυνσης Γλωσσολογίας σε οικονομικούς λόγους, λέγοντας ότι για τη λειτουργία του προγράμματος απαιτούνται νέες οργανικές θέσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν πόροι.
Εκείνο που παρέλειψε να πει ο κ. Βουτουρής είναι ότι την ίδια ώρα που επιχειρεί να καταργήσει το μοναδικό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Κύπρο που επικεντρώνεται στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας με το επιχείρημα της έλλειψης θέσεων, έχει εξασφαλίσει για το δικό του γνωστικό αντικείμενο (Νεοελληνική Φιλολογία) όχι μία αλλά δύο καινούργιες θέσεις, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία της πλήρωσης ή της προκήρυξης. Θέσεις λοιπόν υπάρχουν, απλώς ο κ. Βουτουρής προτιμά για δικούς του λόγους να στραγγαλίσει την Κατεύθυνση Γλωσσολογίας και τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας. Τα οικονομικά επιχειρήματα του κου Βουτουρή αίρονται από το γεγονός ότι προτείνει και την απόρριψη της πρότασης για δημιουργία διαπανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος στη Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας που είναι η μόνη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης του τμήματος, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία μελέτη ή ανάλυση κόστους ούτε και έχουν διερευνηθεί άλλοι τρόποι χρηματοδότησης της κατεύθυνσης γλωσσολογίας η οποία ήδη βρίσκεται σε ισχύ από το 2011 και λειτουργεί χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς να έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία της. Η απόφαση για κατάργηση της κατεύθυνσης θυματοποιεί κυρίως τους φοιτητές που φοιτούν αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ακολουθήσουν την κατεύθυνση Γλωσσολογίας. Κατά πόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα προτιμήσει, ακολουθώντας την εισήγηση του προέδρου του τμήματος ΒΝΕΣ, να βγάλει από το στρατηγικό σχεδιασμό του τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας αγνοώντας την έκκληση της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, μένει να αποδειχτεί.
Επιλογή: Monemvasiti Theodora από Ελένη Α. Παπαδοπούλου
Πηγή: http://www.thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.