Στον «δυτικό κόσμο» – αναπτυγμένο κόσμο - του καπιταλισμού, που ως «Μινώταυρος» καταβροχθίζει, επαρχίες, πόλεις, εργαζόμενους, πολιτισμούς, νεολαία, φύση, περιβάλλον, πολλά πράγματα αρχίσαμε να κατανοούμε πολύ βαθιά – χωρίς να είμαστε υποχρεωτικά μαρξιστές – τις τελευταίες δεκαετίες.
Αντίθετα σε χώρες «αφρικανικές»-υπανάπτυκτες - ανθεί η εναλλακτική τεχνολογία, αυτή δηλαδή που ψάχνουμε στο δυτικό κόσμο οι ριζοσπαστικοί οικολογούντες… Την βρήκα λοιπόν σε φιλικό ιστολόγιο[1]!
Θα αναδείξω λοιπόν και θα φανερώσω μια θετική όμορφη απλή συσκευή ψυγείο συμβατή με τη ζωή και το περιβάλλον από την Αφρική.
Αφρική: Ψυγείο που λειτουργεί με τον ήλιο
Κείμενο: Νίκη Κυριακοπούλου[2]
«Η οικονομική και η τεχνολογική ανάπτυξη στην Αφρική απαγορεύει τις υλικές ανέσεις στον ίδιο βαθμό που αυτές ικανοποιούνται στις αναπτυγμένες χώρες. Αυτό το δεδομένο αφήνει ακάλυπτες καθημερινές υλικές ανάγκες των Αφρικανών. Ευτυχώς, η καθημερινή τριβή των γηγενών με το θέμα, τους έκανε δημιουργικούς! Η καθημερινότητα στην Αφρική βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων, ένα από αυτά παραθέτουμε. Η υπερβολική ζέστη αχρηστεύει τα τρόφιμα τα οποία αν δεν πουληθούν ή αν δεν καταναλωθούν εντός μιας ημέρας, σαπίζουν.
Το πρόβλημα αυτό και οι διαστάσεις του έθεσαν σε λειτουργία την παρατηρητικότητα και την παραγωγική φαντασία του Mohammed Bah Abba, νιγηριανού δασκάλου. Αυτός εφηύρε ένα ψυγείο, φύλακα των τροφίμων. Το ψυγείο χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να λειτουργεί. Αυτό αποτελείται από δύο πήλινα δοχεία – το ένα μικρό και το άλλο μεγαλύτερό του – που τοποθετούνται το ένα μέσα στο άλλο. Στον κενό χώρο τοποθετείται άμμος, η οποία βρέχεται με όσο νερό μπορεί να απορροφήσει. Το πήλινο ψυγείο αφού γεμίσει με το περιεχόμενό του, κλείνει με ένα βρεγμένο πανί κι έτσι εκτίθεται στον ήλιο. Ο ήλιος ζεσταίνει την υγρή άμμο.
Έτσι, το νερό σταδιακά εξατμίζεται από το δοχείο, η άμμος ψύχεται καθώς και το περιεχόμενο του δοχείου. Η εφευρετικότητα του δασκάλου από τη Νιγηρία διευκόλυνε τη συντήρηση των τροφίμων. Τα τρόφιμα είναι δυνατόν να διατηρηθούν σε αυτό το ψυγείο από πέντε μέρες έως και τριάντα μέρες, ανάλογα το είδος τους. Το κόστος του ψυγείου αντιστοιχεί στα 30 λεπτά του ευρώ.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.