7 Αυγ 2012

Μάχη κατά της «δραστικής ουσίας» και υπέρ της κουτάλας


Μάχη κατά της «δραστικής ουσίας» δίνουν οι γιατροί

«Μάχη» για την μη εφαρμογή της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών,τονίζοντας ότι ο εξορθολογισμός στο χώρο της Υγείας μπορεί να προέλθει από τη δημιουργία θετικής λίστας και όχι μετακυλύοντας την ιατρική ευθύνη του θεράποντα ιατρού στο φαρμακοποιό

         Μάχη κατά της «δραστικής ουσίας» δίνουν οι γιατροί
.
Όσον αφορά την εκτεταμένη χρήση γενοσήμων στην ελληνική αγορά, κρίνονται απαραίτητες μελέτες ελέγχου της ασφάλειας και της κλινικής αποτελεσματικότητας για οποιοδήποτε ιδιοσκεύασμα θα κυκλοφορήσει, πριν κυκλοφορήσει. Και για να γίνουν αυτές οι μελέτες, χρειάζεται επαρκές προσωπικό στον ΕΟΦ και εθνική στρατηγική ορθολογικής κατανάλωσης φαρμάκων βάσει ιατρικής καθοδήγησης.
Τα παραπάνω τονίσθηκαν από τη διοίκηση του ΙΣΑ, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.
Στην ίδια συνάντηση, η διοίκηση του ΙΣΑ δήλωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή της προς τις οριζόντιες περικοπές στο χώρο της Υγείας ύψους 2 δις ευρώ, για τις οποίες γίνεται λόγος και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μετεξελιχθεί με τέτοια μέτρα η οικονομική αυτή κρίση σε ανθρωπιστική. Χαρακτήρισε δε, ντροπή τη διαδικασία προστίμων με ένα ευρώ στους γιατρούς που εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές, τονίζοντας ότι ο έλεγχος της συνταγογράφησης μπορεί να γίνει μέσα από καθορισμένο πλαίσιο καταγραφών και πρωτοκόλλων.
«Είμαστε υπερ του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης στο χώρο της Υγείας, μέσα από ένα πλαίσιο κεντρικών προμηθειών των νοσοκομείων και μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ορθολογική αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων. Παράλληλα, πρέπει να εφαρμόζεται πρόληψη και αποφυγή των ασθενειών μέσα από προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης και πρωτογενούς πρόληψης» είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, δηλώνοντας πως «δεν θα ανεχθούμε άλλο να κατηγορούνται συλλήβδην όλοι οι γιατροί για υπερσυνταγογράφηση και εκμετάλλευση των ασθενών χωρίς αποδείξεις» και διαβεβαίωσε ότι ο ΙΣΑ θα βοηθήσει στην προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού κ. Σαλμά, ώστε να προσδιοριστούν οι επίορκοι, μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να λάβει τέλος η καθολική αμαύρωση του ιατρικού λειτουργήματος, όπως συνήθως κάνει ο κος Βουδούρης, όταν χιλιάδες συνάδελφοι εφημερεύουν απλήρωτοι, χιλιάδες συμβεβλημένοι γιατροί με τα ταμεία εργάζονται 3 χρόνια ως εθελοντές της Ελληνικής Πολιτείας, όταν σύσσωμοι οι γιατροί μέλη μας προσφέρουν αμισθοί τις υπηρεσίες τους στα Κοινωνικά Ιατρεία των Απόρων».
Αποχωρούν οι γιατροί
Η διοίκηση του ΙΣΑ έθιξε επίσης τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ χωρίς χρηματοοικονομική μελέτη, αλλά και την ανάγκη για προσδιορισμό ενός κατώτατου πανευρωπαικού «πλαφόν» στις παροχές υπηρεσιών υγείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι «Υγεία χωρίς γιατρούς δε μπορεί να υπάρξει και ότι ο ιατρικός κόσμος απαιτεί οριζόντιο τρόπο αποπληρωμής των δεδουλευμένων του και όχι επιλεκτικά σε μικρή ομάδα υγειονομικών, όπως έκανε μέχρι τώρα η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ. Μιλώντας για την προχειρότητα, με την οποία στήθηκε ο ΕΟΠΥΥ χωρίς συμβάσεις και χρηματοοικονομική μελέτη, ανέφερε ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε τα χρήματα των λειτουργών υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
Σημείωσε πως ήδη το 25% των απλήρωτων γιατρών του ΕΟΠΥΥ αποχωρεί από τον Οργανισμό, ενώ μίλησε για την αναγκαιότητα πλέον της αποπληρωμής του ΕΟΠΥΥ των δεδουλευμένων προς τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, τόσο για τον Οργανισμό όσο και για τα Ταμεία από τα οποία συστάθηκε.
Υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν, πρέπει οπωσδήποτε να προσαρμόζονται πλέον στις ανάγκες και τις δυνατότητες των ασφαλισμένων πολιτών ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «οι δαπάνες Υγείας είναι ανελαστικές, σε ένα στοιχειώδες επίπεδο βασικών παροχών υγείας, κατι που πρέπει να το κατανοήσει η κυβέρνηση και η Τρόικα». Πρόταση του ΙΣΑ είναι η δημιουργία μίας Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ με Επιστημονικούς και Υγειονομικούς Φορείς, η οποία θα εξετάζει τη διαχείριση των πόρων και τον καταμερισμό αυτών καθώς επίσης θα δίνει λύσεις ad hoc όπου και όταν χρειάζεται» πρότεινε στον Υπουργό ο κος Πατούλης.
Ο αναπληρωτής υπουργός
Ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, κατανοώντας τον τεράστιο κίνδυνο που ελλοχεύει από την ανεξέλεγκτη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους και την οικονομική εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού, δεσμεύθηκε για αποπληρωμή των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι και το Μάιο 2012, ως τις 15 Αυγούστου 2012, ενώ δήλωσε ότι για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Υποσχέθηκε παράλληλα να προχωρήσει άμεσα την αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου  στη συνταγογράφηση χωρίς την εφαρμογή μέτρων τύπου προστίμων με ένα ευρώ στους συναδέλφους. Τέλος έδωσε εντολή για διαπραγμάτευση της μείωσης των ποσών που ισχύουν από αρχές Αυγούστου για τα τηλεφωνικά ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, μετρο που είχε ληφθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΥΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.