4 Απρ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 3-4-13




Posted: 03 Apr 2013 10:10 AM PDT
Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

«Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προσελκύσει ξένο ειδικευμένο προσωπικό στη Γερμανία»έγραφε την Τρίτη στο κύριο άρθρο της η Ντι Βέλτ. « Για τον λόγο αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε νόμο για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από την αλλοδαπή» σημείωνε η γερμανική εφημερίδα, πανηγυρίζοντας μάλιστα για το γεγονός ότι «περισσότεροι από 8.500 αλλοδαποί γιατροί έχουν υποβάλει αίτηση για αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους στη Γερμανία ώστε να εργαστούν στη χώρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος το περιοδικό Σπίγκελ σημείωνε ότι «μια νέα γενιά μεταναστών αναζητά μέλλον στη Γερμανία. Είναι υψηλής ειδίκευσης και προέρχεται από τη νότια και την ανατολική Ευρώπη».

Η εξήγηση απλή: «Με την ανεργία των νέων στην Ισπανία και την Ελλάδα να φτάνει το 60%,στην Ιταλία και την Πορτογαλία το 40% ,ακόμα και το καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό δεν μπορεί να βρεί δουλειά» σημειώνει σε ανάλυσή του το Γερμανικό Ραδιόφωνο. Εντελώς ανερυθρίαστα ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Τόμας Μαν δεν δίστασε να επαινέσει το Βερολίνο για την πολιτική αυτή κάνοντας λόγι για «μια πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Παίρνουν έτοιμους επιστήμονες χωρίς να ξοδεύσουν ένα ευρώ
Οι μνήμες από τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα των δεκαετιών του 1960 και του 1970 από τις χώρες του ευρωπαικού νότου προς τη Γερμανία ξυπνούν και πάλι. Αυτή τη φορά ο στόχος είναι όμως πολύ διαφορετικός: Η μαζική απογύμνωση των υπολοίπων ευρωπαικών χωρών από τους μορφωμένους νέους, ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης και όχι από τους ανειδίκευτους γκασταρμπαίτερ γονείς και παπούδες τους. Οι Γερμανοί παίρνουν έτοιμους τους επιστήμονες χωρίς να έχουν ξοδέψει οι ίδιοι ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωσή τους! Μια χαρά τους ήρθε η κρίση!

Το Βερολίνο δεν καταστρέφει μόνο με τα μνημόνια και την πολιτική της λιτότητας την περιφέρεια της Ευρώπης. Στερεί από τις υπόλοιπες χώρες και την όποια ελπίδα μελλοντικής παραγωγικής ανασυγκρότησής τους, αφού τους παίρνει και τα «μυαλά» που θα μπορούσαν να δώσουν τα φώτα τους στην οικονομική ανάπτυξη. «Δεκάδες χιλιάδες μορφωμένοι νέοι που προέρχονται από αυτές τις χώρες βρίσκονται ήδη καθ 'οδόν προς τη Γερμανία» μετέδωσε το Γερμανικό Ραδιόφωνο. «Τα γερμανικά Επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου διοργανώνουν μαθήματα Γερμανικών και υπόσχονται προσοδοφόρες θέσεις εργασίας».

Ο στόχος αυτός είναι στρατηγικής σημασίας για μια χώρα, όπως η Γερμανία που γερνάει δημογραφικά , οι νεοφερμένοι ξένοι επιστήμονες που έχουν ήδη εκπαιδευθεί με έξοδα των χωρών προέλευσής τους, είναι ένα απροσδόκητο κέρδος. Την ίδια ώρα , η «ευκαιρία» αυτή για τη γερμανική οικονομία κρύβει ένα δράμα για τις χώρες του Νότου της Ευρώπης. Αν αυτή η κίνηση μεταναστών συνεχιστεί, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και οι άλλες χώρες του Νότου θα αδειάσουν σιγά σιγά από τους καλύτερα μορφωμένους νέους , «από τη ζωτική ουσία που μπορεί να εκπροσωπεί μια πολλά υποσχόμενη νεολαία», όπως τονίζει η γαλλική Μοντ.

Η «Ντι Βελτ» δεν διστάζει μάλιστα να στέλνει μια «κραυγή αγωνίας»: «Λόγω της μεγάλης έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερους γιατρούς, μηχανικούς και εκπαιδευτικούς. Για να καταπολεμηθεί η αυξανόμενη έλλειψη σε αυτά και άλλα επαγγέλματα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στηρίζεται στους μετανάστες»

Εξακόσιες χιλιάδες ειδικευμένοι μετανάστες το χρόνο
Οι αριθμοί που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα αποδεικνύουν την τραγική πραγματικότητα: Το 35,5 % των ξένων επιστημόνων και ειδικών που πηγαίνουν να βρουν την τύχη τους στη Γερμανία προέρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη, το 26,3% από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης , το 6,5% από την Τουρκία, το 11,6% από την Ασία και το 5,8% από την Αφρική. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ,το 2012 μετανάστευσαν στη Γερμανία για να δουλέψουν πάνω από 600.000 άτομα από χώρες της ΕΕ, στο σύνολό τους σχεδόν από χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης. Το 2011 ,το νούμερο αυτό ήταν 500.000. Στη μεγάλη πλειοψηφία οι μετανάστες αυτοί διαθέτουν μεγάλα επαγγελματικά προσόντα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε μάλιστα ειδικό φορέα που ελέγχει την ισοδυναμία των ξένων επαγγελματικών προσόντων. Υπάρχουν 19 εμπειρογνώμονες, που μιλούν 19 διαφορετικές γλώσσες. "Πρόκειται για καθηγητές, γιατρούς , μηχανικούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς», λέει η επικεφαλής του προγράμματος, Κλόντια Μόραβεκ. «Σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχει τώρα έλλειψη προσωπικού. Ο νέος νόμος θεσπίστηκε ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργατών στη Γερμανία», λέει η Μόραβεκ.
«Η βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από τους νέους κανόνες» γράφει η Βελτ. «Από το τέλος Φεβρουαρίου , 8.635 γιατροί που εκπαιδεύτηκαν σε ξένες χώρες, έχουν υποβάλει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές των κρατιδίων τους τίτλους για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων τους. Κάπου 3.123 αφορούν νοσηλευτές και αν προσθέσετε τις μαίες και άλλους επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας ,ο συνολικός ο αριθμός των υποψηφίων μεταναστών είναι πάνω από 20.000».
Χαρακτηριστικό της ειδίκευσης των αιτούντων γιατρών είναι ότι απορρίφθηκε μόλις το 0,4% αιτήσεων.

Εφημερίδα των Συντακτών


Posted: 03 Apr 2013 09:40 AM PDT
Ακούγοντας τις τελευταίες ώρες, και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, τους Κύπριους πολιτικούς, μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι οι Κύπριοι είναι… αδέρφια μας.

Διότι όπως και στην περίπτωση των Ελλήνων πολιτικών τα τελευταία τρία χρόνια, έτσι και οι Κύπριοι επιχειρούν να κάνουν το κρέας ψάρι. Ο ένας λέει ότι το Μνημόνιο που υπογράφηκε είναι ανεκτό. Ο άλλος ότι πετύχαμε να ελαφρυνθεί κατά πολύ το αρχικό βάρος και ο τρίτος ότι πέτυχε η διαπραγμάτευση και θα πληρωθεί το δάνειο με περίοδο χάριτος και 2,5% επιτόκιο.

Πράγματι, λες και οι Κύπριοι μας μιμούνται. Αφού υπέγραψαν ένα πολύ σκληρό Μνημόνιο που θα γονατίσει τους πολίτες, επιχειρούν επικοινωνιακά να το παρουσιάσουν ως επιτυχία. Ό,τι έγινε και στην Ελλάδα δηλαδή. Δε λένε την αλήθεια στο λαό τους ο οποίος θα υποστεί τα πάνδεινα τα επόμενα χρόνια. Και σύμφωνα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα μπει και η Κύπρος σε βαθιά ύφεση, δε θα βλέπει για χρόνια φως στο τούνελ, ο κόσμος θα υποστεί κούρεμα στις καταθέσεις του όχι… άπαξ αλλά συνεχόμενο από τα μέτρα και τις περικοπές. Κι όμως, οι Κύπριοι πολιτικοί όλα αυτά τα παρουσιάζουν σαν ευκαιρία. Εν πάση περιπτώσει, τα παραπάνω είναι ο πρόλογος για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής στην Ελλάδα, λίγες ώρες προτού ο Τόμσεν και η παρέα του μας κάνουν την αρμένικη βίζιτα.

Η τρόικα έρχεται και κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε θα τραβήξουν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ήδη γινόμαστε μάρτυρες νέων πιέσεων για νέα μέτρα με πρώτο και καλύτερο το χαράτσι στα ακίνητα. Στο βάθος, όμως, ήδη ακούγονται κάποιες πληροφορίες για μέτρα τον Ιούνιο προκειμένου να κλείσουν οι μαύρες τρύπες. Και αναρωτιόμαστε: Θα παρουσιαστεί ξανά στον ελληνικό λαό ως αναγκαία προσαρμογή; Θα πουν ότι η σκληρή διαπραγμάτευση έφερε αποτέλεσμα; Ελπίζουμε πως όχι. Η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια στον ελληνικό λαό. Ξέρουν ότι με το πρώτο μέτρο που θα ανακοινωθεί θα προκληθεί κοινωνική και πολιτική αναταραχή.

Αντιλαμβάνονται ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί, όπως και τα αποθέματα των πολιτών σε χρήμα. Το αποδεικνύουν τα ληξιπρόθεσμα που δεν πληρώνονται όχι γιατί κάποιοι δεν γουστάρουν αλλά γιατί όλοι δεν μπορούν. Έτσι θα γίνει και με το χαράτσι και να μας το θυμηθείτε. Αφού η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να κόβει το ρεύμα, δε θα το πληρώσουν όχι μόνο 500.000 αλλά 1 εκατ. πολίτες. Και το πρόβλημα μετακυλίεται και στη ΔΕΗ στην οποία χρωστάνε περί το 1 δις σε απλήρωτους λογαριασμούς.

Το ίδιο θα συμβεί και με κάθε άλλο μέτρο που απαιτεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη.

Γι΄ αυτό λοιπόν οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν είναι μια ευκαιρία να δούμε από εδώ και πέρα τι θα κάνουμε, χωρίς ψέματα και υπεκφυγές. Διότι αν το σχέδιο είναι να τη…βγάλουμε μέχρι το Σεπτέμβριο και βλέπουμε τότε είναι σίγουρο ότι η χώρα θα καταρρεύσει έτσι κι αλλιώς.



Posted: 03 Apr 2013 09:20 AM PDT
Μὲ ἀφορμὴ τὴν ἐκδίκαση τῆς ἀγωγῆς τῆς Χαρᾶς Νικοπούλου γιὰ συκοφαντικὴ δυσφήμηση κατὰ τῶν μειονοτικῶν ἐφημερίδων Γκιουντὲμ καὶ Μιλλὲτ στὸ Ἐφετεῖο Κομοτηνῆς (22-3-2013), διεξήχθη τὴν ἲδια ἡμέρα στὸ ξενοδοχεῖοChris& Eveδιεθνὲς συνέδριο μὲ θέμα: «Ἐλευθερία ἒκφρασης, μειονοτικὸς τύπος και ΜΜΕ στὴν Εὐρώπη». Ἡ διοργάνωση τέθηκε ὑπὸ τὴν αἰγίδα τῆς «Πολιτιστικῆς καὶ Ἐκπαιδευτικῆς Ἐταιρείας Μειονότητος «Δυτικῆς» Θράκης» (Π.ΕΚ.Ε.Μ.), τῆς «Εὐρωπαϊκῆς Ὁμοσπονδίας Τούρκων Δ.Θ.» (ABTTF) καὶ τοῦ τουρκόφρονου κόμματος DEB, μία συνδιοργάνωση ποὺ ἐκθειάστηκε δεόντως ἀπὸ τοὺς διοργανωτές. Παρόντες, μία πλειάδα «ἀστέρων» ἀπὸ τοὺς περιώνυμους αὐτόκλητους ὑπερασπιστὲς τῆς μουσουλμανικῆς μειονότητος, οἱ ὁποῖοι ἀναφέρονται λεπτομερῶς στὸ (μεταφρασμένο ἀπὸ τὴν τουρκόφωνη μειονοτικὴ ἐφημερίδα Μπιρλὶκ) δημοσίευμα τῆς ἰστοσελίδας tourkikanea.gr 

Ἐμεῖς θὰ περιοριστοῦμε σὲ αὐτά ποὺ βιώσαμε ὡς αὐτόπτες μάρτυρες, θὰ ἀναφερθοῦμε στὶς προεκτάσεις ποὺ δὲν ἒθιξαν οἱ ἂκρως ἐπιλεκτικὲς ἀναφορὲς τοῦ συγκεκριμένου δημοσιεύματος, καὶ θὰ συνθέσουμε ἓνα ψηφιδωτό, ποὺ ὡς κύρια εἰκόνα ἒχει μία δόλια ἐπίθεση κατὰ τῆς ἐθνικῆς μας κυριαρχίας, εἰς τὸ ὂνομα τῶν «ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων». Παρακάμπτουμε τὶς ἂνευ οὐσίας καὶ ἀναμενόμενες γιὰ τὸ περιεχόμενό τους εἰσαγωγικὲς εἰσηγήσεις τῶν Περβὶν Χαϊρουλλᾶχ, Τζεμὶλ Καμπζᾶ(γενικὴ διευθύντρια καὶ πρόεδρος τῆς Π.ΕΚ.Ε.Μ ἀντιστοίχως), Μ.Α. Τσαβοῦς (πρόεδρος DEB) καὶ Χ. Χαμπίπογλου(πρόεδρος ABTTF) καὶ θὰ σταθοῦμε στὴν οὐσία τοὺ συνεδρίου, στὸ πρῶτο μέρος τοῦ ὁποίου ὁμιλητὲς ἦταν: ὁ Ἀναπληρωτὴς Καθηγητὴς τοῦ Τμήματος Βαλκανικῶν, Ἀνατολικῶν καὶ Σλαβικῶν Γλωσσῶν (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) καὶ Πρόεδρος τῆς «Ἑλληνικῆς Ἑνώσεως γιὰ τὰ Δικαιώματα τοῦ Ἀνθρώπου»,Κωστὴς Τσιτσελίκης καὶ ἡ ἐκδότης τῆς ἐφημερίδος Γκιουντὲμ καὶ εἰς ἐκ τῶν πρωτόδικα καταδικασθέντων γιὰ συκοφαντικὴ δυσφήμηση, Χουλιὰ Ἐμίν.

Σὲ μία ἒξυπνη, ὁμολογουμένως, κίνηση τακτικῆς, οἱ ὑπέρμαχοι τοῦ ἐκτουρκισμοῦ τῆς μουσουλμανικῆς μειονότητος προσκάλεσαν ἓναν χριστιανὸ ὁμιλητὴ γιὰ νὰ καταγγείλει τὶς πρακτικὲς τῆς πατρίδος μας σὲ ζητήματα ποὺ ἀφοροῦν τὸν σεβασμὸ στὰ «ἀνθρώπινα δικαιώματα». Ὁ κύριος Τσιτσελίκης, σὲ μία ἐπιφανειακὴ καὶ θεωρητικὴ ἀνάλυση μὲ ἐπιλεκτικὲς ἀναφορὲς σὲ ἂρθρα τῆς «Εὐρωπαϊκῆς Συμβάσεως γιὰ τὰ Δικαιώματα τοὺ Ἀνθρώπου» (Ε.Σ.Δ.Α.)κατέληξε στὸ συμπέρασμα πὼς ἡ συγκεκριμένη δίκη «εἶχε σαφὲς πολιτικὸ ὑπόβαθρο, δὲν θὰ ἒπρεπε νὰ εἶχε τελεστεῖ καὶ φυσικὰ δὲν θὰ ἒπρεπε νὰ κρίνεται μὲ ὃρους ἐθνικῆς ὀρθότητος». Μάλιστα, ὑπενίχθη ἐμμέσως πλὴν σαφῶς πὼς ἡ Χ.Ν. ἦταν ὑποχρεωμένη νὰ ἀποδεχθεῖ τὶς ἐναντίον της ἀναφορές, πρὸς ὂφελος τῆς προασπίσεως τοῦ θεμελιώδους δημοκρατικοῦ ζητήματος τῆς ἐλεύθερης ἐκφράσεως σκέψεως καὶ λόγου. Ἀναμέναμε, βεβαίως, ἀπὸ ἓναν εἰδήμονα τοῦ ἐπιπέδου του μία σύντομη ἀναφορὰ σ' ἓνα ἂλλο θεμελιῶδες δημοκρατικὸ ζήτημα, στὸ ἀναφαίρετο δικαίωμα, δηλαδή, τοῦ καθενὸς νὰ προστατεύει τὰ ἒννομα συμφέροντά του, εἰδικὰ σὲ μία περίπτωση ποὺ μία κατάφωρη συκοφαντικὴ δυσφήμηση συνοδεύεται ἀπὸ προφανεῖς κινδύνους γιὰ τὴν σωματικὴ ἀκεραιότητα καὶ τὴν ζωὴ ἑνὸς ἀνθρώπου. Κάτι τέτοιο, πρὸς ἀπογοήτευσή μας, δὲν συνέβη.

Ἀκολούθησε ἡ εἰσήγηση τῆς κυρίας Χουλιᾶ Ἐμίν,γιὰ τὴν ὁποία (εἰσήγηση) ὁ ἀντιπρόεδρος τοῦ DEB Ὀ. Ἀχμέτογλου (συντονιστὴς τοῦ πρώτου μέρους) μᾶς προϊδέασε γιὰ τὸν «συναισθηματικὸ» χαρακτήρα της. Ὂντως,ἡ κυρία Ἐμίν, σὲ μία δακρύβρεχτη ὁμιλία, ἐξέθεσε τὶς δυσκολίες ποὺ ἀντιμετωπίζει ὁ τουρκόφωνος μειονοτικὸς τύπος, σὲ σημεῖο ποὺ, ἂν τελεσιδικήσει ἡ πρωτόδικη ἀπόφαση γιὰ τὴν ἐπιβολὴ τῶν «δυσβάσταχτων» χρηματικῶν προστίμων στὶς δύο ἐφημερίδες,κινδυνεύει ἂμεσα ἡ ἐπιβίωσή του. Ἀξιοσημείωτες εἶναι οἱ συναισθηματικὲς εἰκόνες ποὺ μᾶς περιέγραψε, λέγοντας χαρακτηριστικὰ πὼς οἱ ὑπάλληλοι τῆς ἐφημερίδος, ἀπὸ τὸν πρῶτο μέχρι τὸν τελευταῖο, ἀναλαμβάνουν ἀπὸ κοινοῦ τὴν λάντζα, τὰ ρεπορτάζ,τὸν καθαρισμὸ τοῦ χώρου κ.α. (sic)

Πρὶν ξεκινήσει τὸ δεύτερο μέρος τοῦ συνεδρίου,παρενέβη μέσῳ Skype,ἓνας ἀκόμη γνωστὸς ὑποστηρικτὴς τῶν προξενικῶν ἀντιλήψεων, ὁ γενικὸς γραμματέας τῆς «South East Europe Media Organisation», Oliver Vujovic, συνηγορώντας οὐσιαστικὰ στὰ ὃσα εἶχαν ἢδη ἀκουστεῖ. Ἐνδεικτικὸ τῶν ἀπόψεών του εἶναι ἓνα παλαιότερο δημοσίευμα ποὺ ἀναπαράγει τὶς γνωστὲς συκοφαντίες κατὰ τῆς Χ.Ν., στὸ ὁποῖο σὺν τοῖς ἂλλοις ἀποκαλεῖ τουρκικὸ τὸ μειονοτικὸ σχολεῖο τοῦ Μ. Δερείου.
Πρῶτος ὁμιλητὴς τοὺ δευτέρου μέρους ἦταν ὁ Μπόγιαν Μπρέζιγκαρ, μέλος τοῦ Δ.Σ. τοῦ «Συλλόγου καθημερινῶν ἐφημερίδων ποὺ ἐκδίδονται σὲ τοπικὲς καὶ μειονοτικὲς γλῶσσες στὴν Εὐρώπη». Στὴν μακροσκελὴ καὶ κουραστικὴ εἰσήγησή του, μᾶς κατηγόρησε γιὰ τὸ γεγονός, πὼς «στὴν Εὐρώπη τῶν 15 ἢμασταν τὸ μόνο κράτος-μέλος τῆς Ε.Ε. ποὺ δὲν σεβόταν τὶς μειονότητες», ἐνῶ στὴν Εὐρώπη τῶν 27 ἐξακολουθεῖ αὐτὸ νὰ ἰσχύει,μὲ τὴν διαφορὰ ὃτι ἒχουμε ἂλλους 10 «συνοδοιπόρους». Ὁ κύριος Μπρέζιγκαρ ἀνέφερε πὼς ἡ Ἑλλάδα, παρ' ὃτι ὑπέγραψε τὴν Σύμβαση-Πλαίσιο «γιὰ τὴν προστασία τῶν ἐθνικῶν μειονοτήτων» στὶς 22/9/1997, δὲν τὴν ἒχει ἐπικυρώσει μὲ νόμο τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου. Αὐτὴ ἡ θέση μᾶς ὑπενθυμίζει τὴν ἀπαίτηση τῆς «Κοινοβουλευτικῆς Συνελεύσεως τοῦ Συμβουλίου της Εὐρώπης» γιὰ ἐπικύρωση τῆς ἐν λόγῳ συμβάσεως(9/3/2012), ὡς ἀποτέλεσμα τῆς ἐκθέσεως ἑνὸς ἀπὸ τοὺς «ἐργολάβους» στὴν ἐπιχείρηση κατασκευῆς τουρκικῆς μειονότητος στὰ Δωδεκάνησα, τοῦ Ἑλβετοῦ Ἀντρέα Γκρός, μὲ θέμα «τὴν κατάσταση τῶν κατοίκων Ρόδου καὶ Κῶ, οἱ ὁποῖοι ἒχουν ὑπόβαθρο τὴν τουρκικὴ πολιτισμικὴ κουλτούρα».Συμπτώσεις ἢ ἓνα ἐνορχηστρωμένο σχέδιο ἐν πλήρῃ ἐξελίξει;

Τελευταία ἦταν ἡ εἰσήγηση τοῦ διευθυντῆ τῆς «Ὁμοσπονδιακῆς Ἑνώσεως Εὐρωπαϊκῶν Ἐθνοτήτων» (FUEN) καὶ ἐπίτιμου μέλους τοῦ DEB, Χὰνς Χάινριχ Χάνσεν, ἡ ὁποία ἦταν πολύ σύντομη καὶ στὸ ἲδιο μῆκος κύματος μὲ τὶς προηγούμενες εἰσηγήσεις, δίχως νὰ θίξει κάτι ἀξιομνημόνευτο.

Ὀφείλουμε νὰ σημειώσουμε πὼς οἱ κύριοι Μπρέζιγκαρ καὶ Χάνσεν ἒχουν καὶ μία δεύτερη ἰδιότητα. Ὁ μὲν πρῶτος εἶναι ἐπικεφαλῆς τῆς σλοβενικῆς μειονότητος τῆς Ἰταλίας, ὁ δὲ δεύτερος ἐπικεφαλῆς τῆς γερμανικῆς μειονότητος τῆς Δανίας. Κρίνοντας ἐξ ἰδίων τὰ ἀλλότρια, προφανῶς ἀγνοοῦν τὸ γεγονός, πὼς τόσο οἱ χῶρες καταγωγῆς τους, ὃσο καὶ οἱ χῶρες διαμονῆς τους εἶναι κράτη-μέλη τῆς Ε.Ε. καὶ τὸ κυριότερο απ' ὃλα: Ἡ χῶρα καταγωγῆς τους δὲν ἒχει δεδομένες ἐδαφικὲς διεκδικήσεις εἰς βάρος τῆς ἂλλης. Εἶναι, λοιπόν, «ab initio» ἂτοπες οἱ ἀντιλήψεις τους γιὰ τὸ μειονοτικὸ ζήτημα τῆς Θράκης. Μήπως παρατηρήσατε παραπάνω, κάτι τὸ ὁποῖο ἐπίσης ἀγνοοῦν; Πολύ σωστά! Ἀκόμα καὶ ἂν ἐπικυρώσει ἡ Ἑλλάδα τὴν Σύμβαση-Πλαίσιο, δὲν ὑπάρχει καμμία μειονότητα ἀναγνωρισμένη ὡς ἐθνικὴ ἐντὸς τῆς ἑλληνικῆς ἐπικρατείας. Γι' αὐτὸ καὶ συστήνουμε ἀνεπιφύλακτα, τόσο σὲ αὐτούς,ὃσο καὶ σὲ ἓναν ἀκόμα «ἐταίρο» μας, τὸν Πρόεδρο τῆς ὀργανώσεως «Human Rights Without Frontiers», Βίλι Φότρ, νὰ μελετήσουν καλὰ τὴν «Συνθήκη τῆς Λωζάνης», πρὶν διατυπώσουν ξανὰ τὶς ἀπαιτήσεις τους. Ὁ τελευταῖος δέ, σὲ ἒκθεσή του μὲ τίτλο «Ethnic Turks in Greece, a Muslim Minority» δίνει πολιτικὸ ὑπόβαθρο στὴν ὑπόθεση προσφυγῆς τῆς Χ.Ν. στὴν δικαιοσύνη κατὰ τῶν μειονοτικῶν ἐφημερίδων (παραπομπὴ xxxvii), ἀναφέροντας ψευδέστατα πὼς βασικὸ κίνητρό της ἦταν ἡ ταύτισή της μὲ τὶς ἀπόψεις τοῦ δεξιοῦ ΛΑ.Ο.Σ.,ὂχι μόνο στὴν θεωρία, ἀλλὰ καὶ στὴν πράξη, ὡς ὑποψήφια βουλευτὴς τοῦ κόμματος(!)

Ἂραγε, οἱ παραπάνω κύριοι γιατὶ δὲν ἐπιδεικνύουν τὴν ἲδια εὐαισθησία γιὰ τοὺς Πομάκους καὶ τοὺς Ρομᾶ τῆς Θράκης, γιὰ τοὺς ἑλληνόφωνους τῆς Καλαβρίας καὶ τῆς Ἀπουλίας ποὺ σβήνουν, γιὰ τὴν ἑλληνικὴ κοινότητα τῆς Βορείου Ἠπείρου ποὺ ἀσφυκτιᾶ ἢ, ἀφοῦ κόπτονται γιὰ τὴν ἐλευθερία τοῦ τύπου, γιὰ τοὺς δεκάδες φυλακισμένους δημοσιογράφους σὲ μία Τουρκία, ποὺ διατηρεῖ τὰ πρωτεῖα στὶς καταδικαστικὲς ἀποφάσεις τοῦ «Εὐρωπαϊκοῦ Δικαστηρίου γιὰ τὰ Δικαιώματα τοῦ Ἀνθρώπου»; Ἂραγε, θὰ τολμοῦσαν νὰ καταγγείλουν τὶς πρακτικὲς τῆς Τουρκίας ἐντὸς τῶν συνόρων της; Τὴν ἐπόμενη τοῦ συνεδρίου, κατὰ τὴν ἐπίσκεψή τους στὸ Μ. Δέρειο ἐνημερώθηκαν γιὰ τὴν ἀπάνθρωπη καταπίεση τῶν θρησκευτικῶν καὶ ἐν γένει ἐλευθεριῶν τῶν Ἀλεβητῶν; Ἂς μᾶς ἐπιτρέψουν, λοιπόν, τὴν σκέψη πὼς ἡ περίπτωση νὰ κατηγορηθοῦν στὸ μέλλον γιὰ ἐξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων εἶναι πολύ πιθανή, ὃταν κλείνουν ἐπιδεικτικὰ τὰ μάτια σὲ ἂλλες ἐξόφθαλμες περιπτώσεις παραβιάσεως τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων. Ἀναμφίβολα, θὰ ἒχουν πολὺ μεγάλο μερίδιο εὐθύνης σὲ μία (ἀπευκταία φυσικὰ) ἐδαφικὴ συρρίκνωση τῆς Ἑλλάδος πρὸς ὂφελος τῆς Τουρκίας.

Πρέπει, ἐπιτέλους, νὰ ἀναγνωρίσουμε πὼς τὸ παίγνιο στὴν Θράκη εἶναι εὐρύτερο, καθὼς στὸ πλαίσιο τῆς εὐρωπαϊκῆς ὁλοκληρώσεως ἀσκεῖται πίεση στὴν Ἑλλάδα νὰ συμμορφωθεῖ μὲ ἀπαιτήσεις ποὺ θέτουν σὲ ἀπόλυτο κίνδυνο τὴν ἐθνική μας κυριαρχία καὶ τὴν ἐδαφική μας ἀκεραιότητα.Συνεπῶς, στὴν σύγχρονη Εὐρώπη τῶν ἀπονοηματοδοτημένων ἐννοιῶν, ἡ ἐπίκληση στὶς ἒννοιες τῆς «ἐλευθερίας», τῆς «δημοκρατίας» καὶ τῶν «ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων» εἶναι μία ἐνδεδειγμένη στρατηγική, ποὺ χρησιμοποιεῖται κατὰ βούληση εἰς βάρος ἓνὸς κράτους-μέλους τῆς Ε.Ε., πρὸς ὂφελος τῆς διαχρονικῆς καὶ ἀνίερης συμμαχίας μεταξὺ τοῦ γερμανικοῦ οἰκονομικοῦ ἐπεκτατισμοῦ (τύπου Ε.Ο.Ζ.), ὡς ἒκφανση τοῦ πανγερμανισμοῦ καὶ τοῦ ἰσλαμοκεμαλικοῦ ἐπεκτατισμοῦ, ὡς ἒκφανση τοῦ παντουρανισμοῦ.

Ἀπὸ τὴν, ὁμολογουμένως, περιορισμένη προσέλευση στὸ συνέδριο, γεγονός ποὺ ὂχι μόνο δὲν πέρασε ἀπαρατήρητο, ἀλλὰ καταγγέλθηκε ἀπὸ ἓναν παρευρισκόμενο, ἐξάγεται τὸ ἑξῆς συμπέρασμα: Εἶναι καθαρὰ στὸ χέρι ὃλων ἡμῶν τῶν Χριστιανῶν τῆς Θράκης νὰ στηρίξουμε ἐμπράκτως τοὺς μουσουλμάνους συμπολίτες μας, σὲ αὐτὴ τὴν ἐπαίσχυντη ἐπιχείρηση χειραγωγήσεώς τους, βοηθώντας τους νὰ κλείσουν τὰ αὐτιά τους στὶς «Σειρήνες» τῶν προξενικῶν ἐγκαθέτων καὶ τῶν συμμάχων τους καὶ προειδοποιώντας τους πὼς αὐτὴ ἡ χῶρα ποὺ τοὺς προβάλλεται σήμερα ὡς ἡ «Μητέρα Πατρίδα» θὰ εἶναι αὐτή ποὺ πρώτη θὰ τοὺς ἀποβάλλει ὃταν πλέον θὰ ἒχει λήξει ἡ χρησιμότητά τους.
Τοῦ Θεοῦ συνεργοῦντος…



Posted: 03 Apr 2013 08:58 AM PDT
Η εβδομάδα που πέρασε από την περασμένη Πέμπτη απλώς επιβεβαίωσε ότι το «θέμα» στην κυπριακή «διάσωση» δεν ήταν τόσο το ποιοι και πόσα θα χάσουν σε χρήμα, αλλά η πλήρης αλλαγή των δεδομένων στη «χώρα» του ευρώ. Στο εξής το ευρώ δεν θα είναι ένα ασφαλές αποθεματικό νόμισμα και οι κάτοχοί του μπορεί να υποχρεωθούν ανά πάσα στιγμή σε απώλειες προκειμένου να στηριχτούν οι αποτυχίες τρίτων. Τα συμπεράσματα, λοιπόν, της κυπριακής διάσωσης μπορεί να συνοψιστούν στα εξής:
  • Οι καταθέσεις σε ευρώ από σήμερα δεν είναι η πιο ασφαλής και εγγυημένη τοποθέτηση, αλλά μια επένδυση υψηλού ρίσκου.
  • Οι καταθέσεις θα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από την ευρωζώνη για τη χρηματοδότηση σχεδίων διάσωσης με τη μορφή εγγύησης.
  • Οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα ανακεφαλαιοποιούνται με την αναγκαστική συμμετοχή των καταθετών τους και όχι από τους ιδιώτες μετόχους.
  • Η Ελλάδα, που έχει να αντιμετωπίσει το δεύτερο σκέλος της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και την κρίση των δημοσιονομικών μέτρων που έχει υιοθετήσει, δεν έχει διαφύγει ακόμη έναν αντίστοιχο κίνδυνο.
Ας δούμε, λοιπόν, τι έρχεται μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις.

Τι άλλαξε στη συμπεριφορά της Ευρωζώνης;
Οι τραπεζικές διασώσεις στην Ιρλανδία και την Ισπανία ήταν παρόμοιες με αυτήν της Κύπρου, μια και οι μαζικές καταρρεύσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απειλούσαν να βουλιάξουν τα κράτη στη χρεοκοπία. Όμως πολλές κατηγορίες ιδιωτών πιστωτών, όπως οι ομολογιούχοι και οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες, έμειναν αλώβητοι, όπως και οι καταθέτες γενικότερα.
Αντίθετα, με τη νέα μέθοδο της Ε.Ε. και της τρόικας, που πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία εφαρμόζεται στην Κύπρο, είναι οι καταθέτες – και όχι οι ιδιώτες μέτοχοι – που καλούνται να στηρίξουν τη διάσωση, υπό την «κάλυψη» της αναγκαστικής συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και βέβαια δεν πρόκειται για μία απλή μέθοδο, αλλά για ένα μήνυμα ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί πλέον οπουδήποτε – αυτούσιο ή με τροποποιήσεις...

Μπορεί, λοιπόν, το μοντέλο της Κύπρου να χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης;
Μετά την Κύπρο, όλα είναι πλέον πιθανά. Η διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου σηματοδοτεί το ορόσημο για το πώς θα αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη τις αποτυχημένες τράπεζες. Οι ηγέτες της Ευρώπης πήραν την απόφαση να «μεταθέσουν» τα ρίσκα των τραπεζικών διασώσεων από τους φορολογούμενους στους ιδιώτες επενδυτές.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ξεκάθαρος στο ότι το σχέδιο της Κύπρου είναι μοντέλο και για άλλες χώρες. Κάτι παρόμοιο είπε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνοντας ότι «δεν θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι τα σχέδια διάσωσης». Σαφέστατα, λοιπόν, έπεται συνέχεια...

Ισχύει η άποψη ότι η χαμηλή διαπραγματευτική δυνατότητα της Κύπρου «βοήθησε» τους Ευρωπαίους να πάρουν πολιτικά πιο άνετα την επονείδιστη αυτή απόφαση;
Πράγματι το επιχείρημα ότι η Κύπρος έχει ένα υπερμοχλευμένο τραπεζικό σύστημα και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να υπάρξει πέραν της διάσωσης και μια επιθετική απομόχλευση δεν στέκει. Σύμφωνα με το σκεπτικό των ηγετών της Ευρωζώνης, στην Κύπρο υπήρχαν 68 δισ. ευρώ καταθέσεις, ενώ το ΑΕΠ της χώρας φτάνει τα 16 δισ. ευρώ. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να συμμετάσχουν στη διάσωση της χώρας οι καταθέτες.
Την ίδια ώρα στην καρδιά της Ευρώπης υπάρχουν κρατίδια και φορολογικοί παράδεισοι, όπως το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν, όπου ο τραπεζικός κλάδος αντιπροσωπεύει 24 φορές το ΑΕΠ και όχι 7 φορές, όπως συνέβαινε στην Κύπρο. Επομένως οι ισχυρισμοί των ηγετών της Ευρωζώνης δεν στέκουν και αποδεικνύεται ότι η Κύπρος ήταν ένα εύκολο πειραματόζωο που χρησιμοποιείται για παραδειγματισμό...

Ισχύει η άποψη ότι η σκληρή αυτή λύση επιβλήθηκε στους Κύπριους επειδή στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ξεπλενόταν «μαύρο» χρήμα, όπως υποστηρίζει η Ευρώπη;
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης από το 2012 υποστήριζαν συστηματικά ότι στο νησί ξεπλένεται «μαύρο» χρήμα. Σύμφωνα μάλιστα με τις γερμανικές ειδικές υπηρεσίες, ένα μεγάλο μέρος των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο προέρχεται από ξέπλυμα χρήματος. Βέβαια το ξέπλυμα στην Κύπρο δεν έχει αποδειχθεί, ενώ στον αντίποδα μεγάλες τράπεζες, όπως η Deutsche Bank και η HSBC, έχουν κατηγορηθεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος χωρίς άλλες συνέπειες.
Επίσης, εάν η Ευρωζώνη ήθελε να εντοπίσει ή και να τιμωρήσει το ρωσικό χρήμα, θα μπορούσε να επιβάλει τη φορολογία και το «κούρεμα» στους καταθέτες εκτός Ευρωζώνης, όπως είχαν προτείνει ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ. Αντίθετα επελέγη η λύση του συνολικού τιμωρητικού «κουρέματος», που έδειξε και ποιες ήταν οι πραγματικές προθέσεις της.

Μετά τις αποφάσεις αυτές το ευρώ και η Ευρωζώνη παραμένουν ο ιδεώδης προορισμός για τις καταθέσεις ανά τον κόσμο, όπως ήταν τα τελευταία χρόνια;
Σαφέστατα όχι. Μέσα σε 10 ημέρες το Eurogroup, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα της Γερμανίας και του «σκληρού» Βορρά, κατάργησε τις δύο θεμελιώδεις αρχές της λειτουργίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Η πρώτη ήταν, όπως είπαμε πιο πάνω, η ασφάλεια των καταθέσεων (που εκφράστηκε έμπρακτα με δύο τρόπους). Και η δεύτερη είναι η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων, που εφαρμόστηκε επίσης στην Κύπρο.
Πρόκειται για τους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν (σ.σ.: με την ακρίβεια νομοθετημάτων αραβικής δημοκρατίας... για μερικές μέρες ή εβδομάδες) με το πρόσχημα της αποφυγής μιας άτακτης φυγής κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες. Το κακό είναι ότι με τη διαμόρφωση όρων a la carte στους όρους λειτουργίας ενός παγκόσμιου νομίσματος κανένας επενδυτής ή αποταμιευτής δεν μπορεί να νιώθει ασφάλεια. Ιδιαίτερα δε όταν οι κεντρικές αρχές κάνουν... χαρτοπόλεμο και τις θεμελιώδεις αρχές του.

Ποια περιθώρια διαμορφώνονται σε ό,τι αφορά τους αποταμιευτές που θέλουν να μετακινήσουν κεφάλαια με στόχο την ασφάλεια των καταθέσεων;
Είναι απολύτως προφανές ότι, μετά την απόφαση για την Κύπρο, κανένας αποταμιευτής δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής στην Ευρωζώνη. Ιδιαίτερα εάν κατοικεί στον Νότο ή σε χώρα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο τραπεζικό ή δημοσιονομικό πρόβλημα. Από αυτό μπορεί να εξαιρεθούν οι χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Σήμερα κανείς δεν πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα «κουρέματος» εάν μεταφέρει τις καταθέσεις του στη Γερμανία ή το Λουξεμβούργο. Και αυτός είναι μεταξύ άλλων και (όπως έγραφε από την περασμένη εβδομάδα το «Π») ο στόχος των ηγετών του Eurogroup: Να μεταφέρουν το χρήμα του Νότου στις μεγάλες τράπεζες του Βορρά, όπου θα μπορέσουν να το ελέγξουν πλήρως. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τον κανόνα αυτόν θα ζει με την απειλή «κουρεμάτων» ή άλλων απειλών για την περιουσία του.
Οι μεσαίοι και μεγάλοι αποταμιευτές των κυπριακών τραπεζών προσεγγίζονται τις τελευταίες ημέρες από γερμανικές τράπεζες, προκειμένου να μεταφέρουν εκεί τις καταθέσεις τους. Εκτός Ευρωζώνης, ασφαλείς προορισμοί για τις αποταμιεύσεις θεωρούνται οι ΗΠΑ (όπου όμως ο έλεγχος των κεφαλαίων είναι εξονυχιστικός και συχνά γίνεται αντικίνητρο) και η Ασία, ιδιαίτερα στις τράπεζες του Χονγκ Κονγκ και της Σανγκάης.

Τι σημαίνει η απόφαση για την Ελλάδα και τους Έλληνες αποταμιευτές;
Μετά το κυπριακό «προηγούμενο», και στην Ελλάδα οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ δεν μπορούν να θεωρηθούν «εξασφαλισμένες», δηλαδή εγγυημένες. Επίσημα ισχύει η ασφάλεια των καταθέσεων στο όριο των 100.000 ευρώ, αλλά πάνω από αυτό δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση.
Επίσης, και πάλι με βάση το κυπριακό παράδειγμα, θα μπορούσε εύκολα να υπάρξει μια παράκαμψη της εγγύησης των καταθέσεων με την επιβολή μιας (μικρής έστω) έκτακτης εισφοράς που θα μπορούσε να επιβληθεί υπό το πρόσχημα να μην υπάρξει κούρεμα. Δηλαδή το αντίθετο από το κυπριακό μοντέλο.

«Φλερτάρουν» και τις ελληνικές καταθέσεις

Θεωρητικά η Ελλάδα, μετά την υπογραφή του μνημονίου, είναι ασφαλής σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των πολιτών. Ισχύει αυτό ή υπάρχουν πιθανότητες οι ξένοι να επανέλθουν ζητώντας μερίδιο από τις καταθέσεις μας;
Οι ανακοινώσεις στο Eurogroup ότι το «κούρεμα» των κυπριακών λογαριασμών θα χρησιμοποιηθεί για τη διασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ελλάδα. Θεωρητικά η ελληνική ανακεφαλαιοποίηση έχει εξασφαλισμένα κεφάλαια και θα προχωρήσει κανονικά.
Οι τελευταίες καθυστερήσεις, όμως, έχουν προκαλέσει ανησυχία, ιδιαίτερα υπό το φως των κυπριακών εξελίξεων. Πολλά τραπεζικά στελέχη διερωτώνται «τι θα γίνει» εάν εντοπιστεί ένα κενό στους υπολογισμούς για την ανακεφαλαιοποίηση (ιδιαίτερα μετά την πολύμηνη καθυστέρηση), που θα απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια. Άλλα προβληματικά σημεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σκέψεις» στους δανειστές να βάλουν «χέρι» στις ελληνικές καταθέσεις είναι:
  • Η αποτυχία των στόχων στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, που, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, θα επιφέρει αυτομάτως μέτρα.
  • Εάν συνυπολογίσει κανείς τη δήλωση Σόιμπλε, ότι δεν θα τα πληρώνουν όλα οι φορολογούμενοι, γίνεται κατανοητό ότι τα τυχόν νέα μέτρα μπορεί να αλλάξουν στόχευση.
  • Εάν η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους για το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να αναμένεται ένα νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Για το «κούρεμα» αυτό έχουν γίνει πολλές προσεγγίσεις, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες. Κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά...

Έχουν λόγους οι δανειστές να «γλυκοκοιτάζουν» τις καταθέσεις των Ελλήνων ως λύση στα προβλήματα της χώρας, όπως έκαναν στην Κύπρο;
Από το 2009 που η κρίση έφτασε στην Ελλάδα, ο πλούτος της χώρας σε καταθέσεις μειώθηκε από τα σχεδόν 240 δισ. ευρώ στα 150 δισ. ευρώ, με τα 135 δισ. από αυτά να αποτελούν τις καταθέσεις των φυσικών προσώπων. Ένα τμήμα από τα 80 δισ. που «χάθηκαν στην κρίση» είχαν μεταφερθεί στο εξωτερικό, και μερικά από αυτά «κουρεύονται» ήδη στην Κύπρο.
Στην Ελλάδα διατηρούνται περίπου 26 εκατ. καταθετικοί λογαριασμοί (κάθε οικονομικά δραστήριος Έλληνας συνεργάζεται με τέσσερις τράπεζες κατά μέσο όρο), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων όμως δεν έχει μεγάλα υπόλοιπα. Έτσι, σε ποσοστό 90% οι ελληνικοί λογαριασμοί παρουσιάζουν υπόλοιπα της τάξης των 2.000 - 4.000 ευρώ. Στον αντίποδα υπάρχουν περί τους 100.000 λογαριασμούς με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.
Οι λογαριασμοί αυτοί θα βρεθούν στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα. Εάν οι δανειστές εκτιμήσουν ότι τυχόν νέα φορολογικά μέτρα για όλους τους Έλληνες θα ήταν κοινωνικά άδικα και δεν θα απέδιδαν, θα μπορούσαν να στραφούν με κάποιο έκτακτο μέτρο (κυπριακού τύπου) στις καταθέσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι καταθέτες θα προσπαθήσουν με κάθε μέσο να διαφυλάξουν τις αποταμιεύσεις, που πολλές αφορούν τους κόπους μιας ζωής ή και γενεών. Οι επιλογές είναι και για τους δύο προφανείς...

Γιατί ένα νέο κύμα φυγής θα είναι καταστροφικό;
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα με τρεις συστημικές τράπεζες. Είναι προφανές, και από την περίσταση απορρόφησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, ότι άλλη επιλογή δεν θα υπάρξει.
Στην άλλη πλευρά οι τρεις μεγάλες τράπεζες, στη διαδικασία ενοποίησης του συστήματος, έχουν μαζέψει πολλά περιττά βάρη. Κατά συνέπεια οι καταθέσεις, που αποτελούν το μοναδικό υγιές κομμάτι, είναι πολύτιμες για την επιβίωση και τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα. Αντιθέτως, μια νέα φυγή κεφαλαίων θα ανατρέψει την ανακεφαλαιοποίηση με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Βολές κατά Βγενόπουλου
Εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης παρουσιάζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο άνοιγμα των υποκαταστημάτων, καθώς η αναζήτηση των υπευθύνων για το κυπριακό ναυάγιο οδηγεί σε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ πρώην και νυν υπευθύνων, με τον Ανδρέα Βγενόπουλο να επανέρχεται στο επίκεντρο σχετικά με την υπόθεση της Λαϊκής.
Την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με απόφαση του κεντρικού τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη (που επικαλέσθηκε σχετική απαίτηση της τρόικας), καθαίρεσε τα μέλη των Δ.Σ. τόσο της Τράπεζας Κύπρου όσο και της Λαϊκής, με το αιτιολογικό ότι θα διευκολυνθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης. Σημειώνεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου είχαν παραιτηθεί και την περασμένη Τρίτη, σε μία κίνηση που δεν είχε γίνει δεκτή την ημέρα εκείνη.
Βολές δέχεται και ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης, καθώς διατυπώνεται έντονη αμφισβήτηση από όλα τα κόμματα για τους χειρισμούς του το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος ο Δημητριάδης απάντησε λέγοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης της χώρας, σημειώνοντας ενδεικτικά πως «τυγχάνω της εμπιστοσύνης της ΕΚΤ»...
Στο επίκεντρο ωστόσο μπήκε τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση των ευθυνών τόσο για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος όσο και για τη θυσία της Λαϊκής Τράπεζας.
Την Τετάρτη, τα στελέχη της Λαϊκής Αντρέας Φιλίππου, Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, που ανέλαβαν την ηγεσία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών έκαναν λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα στελέχη κατήγγειλαν πως, με βάση τα στοιχεία που κατέχουν, «διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της τράπεζας». Κυπριακοί κύκλοι αναφέρουν ότι με βάση τα στοιχεία αυτά φωτογραφίζεται η διοίκηση Βγενόπουλου την περίοδο της Marfin Popular Bank.
Από την πλευρά του ο Βγενόπουλος κατήγγειλε ότι η Λαϊκή Τράπεζα έκλεισε και διασπάστηκε για να προστατευθούν συμφέροντα πίσω από την Τράπεζα Κύπρου. Υποστήριξε ότι όσο ήταν εκείνος επικεφαλής η τράπεζα ήταν υγιής και έτσι την παρέδωσε, ενώ κατηγόρησε τις επόμενες διοικήσεις ότι διέλυσαν την τράπεζα.

H ασφάλεια για τις καταθέσεις πάει... περίπατο

Μετά την απόφαση για την Κύπρο, υπάρχει ασφάλεια για τις καταθέσεις;
Η πρωτοφανής απόφαση της Ευρωζώνης να χωρίσει τις καταθέσεις σε εξασφαλισμένες (μέχρι 100.000 ευρώ) και μη εξασφαλισμένες (πάνω από αυτό το όριο) γυρίζει σελίδα στην παγκόσμια οικονομική και τραπεζική ιστορία. Το ποσό των 100.000 ευρώ, λοιπόν, φαίνεται να οριοθετεί τι είναι ασφαλές και τι όχι.
Ίσως όμως ακόμη και αυτό να μην ισχύει, αφού, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση για το «κούρεμα» στις «μη εξασφαλισμένες» καταθέσεις στην Κύπρο, το Eurogroup είχε αποφασίσει να καταλύσει και την ίδια την εξασφάλιση των «ασφαλισμένων» καταθέσεων με την πρώτη πρόταση που είχε υποβάλει, για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλες τις καταθέσεις, ακόμη και κάτω από τα 100.000 ευρώ.
Και βέβαια πλέον τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μια αντίστοιχη απόφαση δεν μπορεί είτε να επανέλθει για την Κύπρο είτε να δρομολογηθεί για κάποια άλλη χώρα... Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, πολλοί οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν τις τελευταίες ώρες ότι οι καταθέσεις σε ευρώ από σήμερα δεν είναι η πιο ασφαλής και εγγυημένη τοποθέτηση, αλλά μια επένδυση υψηλού ρίσκου.

Σε κίνδυνο οποιαδήποτε περιουσία άνω των 300.000 ευρώ

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι καταθέτες;
Η πιο κλασική μέθοδος διασποράς κινδύνου είναι το «σπάσιμο» των μεγάλων λογαριασμών σε μικρότερους, ώστε να βρίσκονται κάτω από το όριο των 100.000 ευρώ και η κατάθεση να εμπίπτει στις εξασφαλισμένες. Ωστόσο και αυτό το σύστημα, που ακολουθήθηκε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, έχει τα ασθενή σημεία του. Μέχρι τώρα ένας καταθέτης με περιουσία 500.000 ευρώ «έσπαζε» την κατάθεση σε 5-6 κομμάτια, ώστε κάθε λογαριασμός να εμφανίζει υπόλοιπα κάτω των 100.000.
Η λεπτομέρεια είναι ότι το όριο ισχύει για 100.000 ευρώ ανά τραπεζικό ίδρυμα. Και, όπως όλοι γνωρίζουν, σύντομα τα (εξασφαλισμένα) τραπεζικά συστήματα θα είναι τρία. Κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε περιουσία άνω των 300.00 ευρώ θα βρίσκεται εν δυνάμει σε κίνδυνο. Και βέβαια όλα αυτά τα αντίμετρα δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα σε περίπτωση επιβολής μιας έκτακτης εισφοράς.

Αρνητικά τα δεδομένα για να αποφευχθούν εξελίξεις κυπριακού τύπου

Πώς πρέπει να κινηθούν η κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα για να αποφύγουν τυχόν εξελίξεις κυπριακού τύπου;
Τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα αρνητικά. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες οι κυπριακές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σε κάθε περίπτωση μια φυγή κεφαλαίων. Ο φόβος των αποταμιευτών δεν είναι τόσο το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» ή εισφοράς (αυτό θα κριθεί αρκετούς μήνες αργότερα) όσο η αδυναμία της κυπριακής κυβέρνησης να προστατεύσει έστω και στο ελάχιστο τόσο τους πολίτες της όσο και τους πελάτες των τραπεζών της.
Ακόμη περισσότερο εντείνει τις ανησυχίες το ότι οι κινήσεις της συνοδεύθηκαν από ιδιοτελή κριτήρια και ελατήρια στη διαχείριση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Στην ελληνική «όχθη» οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει αντίστοιχα να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή για να κρατήσουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις Ελλήνων και ξένων και να αποφύγουν ένα νέο κύμα φυγής που θα προκληθεί από τη γενικευμένη ανησυχία που προκάλεσε η κυπριακή εξέλιξη. Μπορεί στο προσκήνιο η προσοχή να είναι στραμμένη στην Κύπρο, αλλά στην Ελλάδα, για τους λόγους που εξηγήθηκαν πιο πριν, οι αποταμιευτές εξετάζουν ήδη όλα τα ενδεχόμενα. Συνεπώς απαιτούνται αξιόπιστες εγγυήσεις...


Posted: 03 Apr 2013 08:40 AM PDT
Και όμως, οι «διασώστες» μας διαβεβαίωναν πως δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι

Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου

Επιπλέον φόρους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι για τις δαπάνες περίθαλψης που καλύφθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία! Οι δαπάνες που έγιναν για παροχές υγείας (φάρμακα, ιατρικά έξοδα, νοσήλια κ.ά.) που κατέβαλαν το 2012 τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν φέτος οι ασφαλισμένοι. Τα συγκεκριμένα ποσά απαλλάσσονται μεν από τον φόρο εισοδήματος, όμως επειδή για πρώτη φορά θα δηλωθούν υποχρεωτικά, θα αθροιστούν με τα λοιπά ποσά εισοδημάτων που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι-ασφαλισμένοι και, εφόσον ξεπερνά το συνολικό εισόδημα τα 12.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι θα φορολογηθούν για δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που κάλυψαν τα ασφαλιστικά ταμεία για λογαριασμό των φορολογουμένων! Τα ποσά αυτά θα αναγράφονται σε ειδικό εκκαθαριστικό, το οποίο θα αποστείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στις ίδιες βεβαιώσεις αναγράφονται και τυχόν ποσά βοηθημάτων-επιδομάτων που χορηγήθηκαν στους ασφαλισμένους.

Πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο κόλπο που σκαρφίστηκε το υπουργείο Οικονομικών για να διπλο-φορολογήσει τους τόκους καταθέσεων. Οι τόκοι φορολογούνται αρχικά από την τράπεζα και στη συνέχεια προστίθενται στα εισοδήματά μας, ούτως ώστε να φορολογηθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%.

Με το ίδιο κόλπο θα φορολογηθούν τα ομόλογα, τα REPOS, τα μερίσματα εταιριών, το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι αναπηρικές συντάξεις, τα κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, οι μετοχές κ.λπ.


Posted: 03 Apr 2013 08:15 AM PDT



Μετά τα όσα διαδραματίζονται στην Κύπρο, θα πίστευε κανείς (λέμε τώρα) ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα απέφευγαν τους «Ρώσους ολιγάρχες» όπως ο διάολος το λιβάνι. Αμ δε... Εδώ και μια εβδομάδα εκπρόσωποι τραπεζών από τη μια άκρη της Γηραιάς Ηπείρου έως την άλλη έχουν κατακλύσει τη Μεγαλόνησο και έχουν σπάσει τα τηλέφωνα των δικηγόρων - νόμιμων εκπροσώπων των απανταχού Ρώσων επενδυτών και καταθετών της Κύπρου προσφέροντας γην και ύδωρ προκειμένου οι «πελάτες» τους να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στα δικά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Παρακολουθώντας την Κύπρο να τραβάει τις τελευταίες της «τζούρες» οξυγόνου μέχρι και το άνοιγμα των τραπεζικών της υποκαταστημάτων, πιθανότατα σήμερα, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές θέτουν ένα και μοναδικό ερώτημα: Πού θα πάνε τα χρήματα των Ρώσων;

Οι επιλογές που έχουν είναι πράγματι... πάρα πολλές και σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να μεταφερθούν σε «άλλη ήπειρο». Είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης, η Ευρώπη προσφέρει μια ευρεία γκάμα των λεγόμενων «φορολογικών παραδείσων», ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

  • Θα μπορούσαν βέβαια να επιστρέψουν... στη Ρωσία, προοπτική την οποία καλλιεργεί το Κρεμλίνο ανακοινώνοντας μια σειρά από κίνητρα, τα οποία όμως δεν μπορούν να συναγωνιστούν – προς το παρόν – τις τραπεζικές και επενδυτικές «υπηρεσίες» που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί.
  • Θα μπορούσαν πάλι να υποκύψουν στις σειρήνες του Βερολίνου, το οποίο, μετά την πετυχημένη «μπάζα» που έκανε συγκεντρώνοντας μεγάλο μέρος των καταθέσεων που εγκατέλειψαν τις χώρες του Νότου, ευελπιστεί να μετατραπεί – αργά ή γρήγορα – στο μοναδικό ασφαλές πανευρωπαϊκό «χρηματοκιβώτιο».
Αυτή η μέρα, όμως, δεν έχει φτάσει ακόμη... Και, καθώς πλησιάζει η μεγάλη «έξοδος» του ζεστού ρωσικού χρήματος από την Κύπρο, τα ΜΜΕ στρέφουν το βλέμμα τους προς τα (ομολογουμένως πολλά) εναπομείναντα «καταφύγια» που δίνουν μάχη για να προσελκύσουν τα περίπου 31 δισ. ρωσικών καταθέσεων της Μεγαλονήσου. Ανδόρα, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Λουξεμβούργο, όλοι θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα.

Ορισμός
Για να καταλάβουμε όμως προς τα πού θα μπορούσαν να κατευθυνθούν οι ρωσικές καταθέσεις, πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «φορολογικός παράδεισος». Και αυτό διότι η κάθε χώρα δίνει λίγο - πολύ τον δικό της «ορισμό» ανάλογα με τη ζημιά που προκαλεί στη δική της οικονομία ο ανταγωνισμός των γειτόνων της.
Έτσι, για τους Γάλλους το Βέλγιο αποτελεί «φορολογικό παράδεισο», καθώς η φορολογία, για παράδειγμα, στις μετοχικές διαβιβάσεις είναι μηδενική την ώρα που στη Γαλλία αγγίζει το 24%.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, για να θεωρηθεί μια χώρα «φορολογικός παράδεισος» θα πρέπει να πληροί τα εξής τέσσερα κριτήρια:

  • Από μηδενική έως ελάχιστη φορολόγηση.
  • Έλλειψη διαφάνειας.
  • Ανοχή έναντι εταιρειών - «βιτρίνων» με εικονική δραστηριότητα.
  • Εθνική νομοθεσία που εμποδίζει την ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών είτε με τις αρχές της ίδιας της χώρας είτε με τις αρχές άλλων χωρών.
Από την πλευρά του, το διεθνές δίκτυο Tax Justice Network υποστηρίζει ότι αυτά τα κριτήρια είναι ανεπαρκή και δεν αποτυπώνουν πιο… πολύπλοκα – και πιο εξελιγμένα – σχήματα «φορολογικών παραδείσων». Το συγκεκριμένο δίκτυο έχει καταρτίσει έναν «Δείκτη», βάσει του οποίου ταξινομεί τους «φορολογικούς παραδείσους» και ο οποίος συνδυάζει την αδιαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα με το σχετικό βάρος που έχει το εκάστοτε χρηματοπιστωτικό κέντρο στην παγκόσμια οικονομία.

Το Λουξεμβούργο
Σύμφωνα με αυτόν τον Δείκτη, οι σημαντικότεροι «φορολογικοί παράδεισοι» στην Ευρώπη είναι η Ελβετία, το Σίτι του Λονδίνου, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο!
Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι αναλυτές, μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Λευκωσία, έστρεψαν την προσοχή τους στο Λουξεμβούργο, στο οποίο, παρεμπιπτόντως, το ενεργητικό των τραπεζών είναι 22 φορές το ΑΕΠ της χώρας (ένα ποσοστό που κάνει το «επί 7» της Κύπρου να μοιάζει με ανέκδοτο).
Μπορεί το Λουξεμβούργο να είναι ο επόμενος προορισμός των Ρώσων; Όχι, απαντάει ο... Σόιμπλε (ο οποίος έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο του Μεγάλου Δουκάτου τονίζοντας ότι η κατάσταση της οικονομίας του δεν συγκρίνεται με αυτήν της Κύπρου).
Γιατί όμως όχι το Λουξεμβούργο; Η αλήθεια είναι ότι το «δυνατό χαρτί» του Μεγάλου Δουκάτου δεν είναι πλέον το – κάποτε υποδειγματικό – τραπεζικό απόρρητο, αλλά κυρίως οι χαμηλές φορολογήσεις και μια άκρως εξεζητημένη γκάμα επενδυτικών υπηρεσιών που επικεντρώνονται στην «εταιρική ενσωμάτωση» αλλοδαπών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή χώρα.


Η Μάλτα
Και η Μάλτα; Τζάμπα την αποκαλούν «Ελβετία της Μεσογείου»; Με το ενεργητικό των τραπεζών της να ξεπερνά 8 φορές το ΑΕΠ της, το μικρό νησί δεν επιτρέπει καν την πρόσβαση στα στοιχεία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος στο Tax Justice Network... Μην ξεχνάμε δε ότι η Βαλέτα υιοθέτησε το ευρώ την ίδια χρονιά με την Κύπρο, το 2008 (αλλά μάλλον και σε αυτή την περίπτωση οι Βρυξέλλες «δεν κατάλαβαν» πώς λειτουργεί το τραπεζικό της σύστημα).
Η Μάλτα έχει συντελεστή φορολόγησης μόλις 15% (έναντι 20% της Κύπρου), ενώ έχει υπογράψει μια σειρά διμερείς συμφωνίες με αρκετά κράτη (όπως έχουν κάνει Βρετανία, Ελβετία αλλά και η Κύπρος) που επιτρέπουν τη φορολογική «ανακούφιση» όσων επιλέγουν να πάνε τα λεφτά και τις εταιρείες τους στο νησί. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Βαλέτα συνεχίζει να τηρεί ένα σχετικά πιο αυστηρό «τραπεζικό απόρρητο» (χάρη σε μια σειρά νόμους) από την Κύπρο ή από άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, δεν φημίζεται για υψηλής ποιότητας τραπεζικές και επενδυτικές υπηρεσίες.
Εκτός Ευρωζώνης πάλι... τα παράδειγμα ευρωπαϊκών «φορολογικών παραδείσων» δίνουν και παίρνουν. Από τα βρετανο-νορμανδικά νησιά Μαν και Τζέρσεϊ (τα οποία μόλις πρόσφατα εξαναγκάστηκαν από το Λονδίνο να υιοθετήσουν ορισμένες τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης διαφάνειας) έως το Γιβραλτάρ, το Λιχτενστάιν και την Ανδόρα.
Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ των «Financial Times», εκπρόσωποι τραπεζών της Ανδόρας ήταν από τους πρώτους που κατέφθασαν στη Μεγαλόνησο την περασμένη εβδομάδα και έχουν «πάρει θέση» προκειμένου να τα δώσουν όλα για όλα μόλις ανοίξουν οι τράπεζες. Η μικροσκοπική χώρα στα Πυρηναία προσφέρει μηδενικό φόρο εισοδήματος, μηδενικό φόρο για ξένες επιχειρήσεις, ενώ διατηρεί ένα από τα πιο «ερμητικά κλειστά» τραπεζικά συστήματα έναντι των ξένων φορολογικών αρχών.


Η Ελβετία
Και φυσικά μην ξεχνάμε την... παραδοσιακή αξία, την Ελβετία. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρκετές αναλύσεις, η Ελβετία αντιμετωπίζεται περισσότερο ως μια χώρα που προσφέρει «συνήθεις» υπηρεσίες εχεμύθειας και αφορολόγητης «αποθήκευσης» χρημάτων παρά ως σύγχρονο επενδυτικό «πολυεργαλείο».
Για τον λόγο αυτόν μια σειρά πρόσφατα περιστατικά – όπως η αποκάλυψη λογαριασμών από πληροφοριοδότες ή η «νομιμοποίηση» εξαγοράς στοιχείων από κυβερνήσεις όπως η Γερμανία – αλλά και οι πιέσεις που οδήγησαν την Ελβετία να υπογράψει τελικά μια σειρά από διακρατικές συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών έχουν πλήξει σοβαρά την εικόνα της.
Πάνε Λετονία;
Με αυτά και με αυτά... πού λέτε να πάνε τελικά οι Ρώσοι; Προς το παρόν πάντως... πάνε Λετονία! Γιατί; Για πολλούς και διάφορους λόγους...

  • Πρώτον, επειδή δεν είναι ακόμη μέλος της Ευρωζώνης, οπότε ευελπιστούν ότι δεν θα αποτελέσει «άμεσο στόχο» των Γερμανών.
  • Δεύτερον, επειδή είναι κοντά στη Ρωσία και επειδή οι Λετονοί μιλάνε ρωσικά, πράγμα που διευκολύνει τις συναλλαγές.
  • Τρίτον, επειδή οι λετονικές τράπεζες έχουν πάρει «χαμπάρι» την αξία του... ρώσικου χρήματος, με αποτέλεσμα να έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα μια υπόγεια «επίθεση φιλίας» προς τους άλλοτε άσπονδους εχθρούς τους, προφέροντας μια σειρά από ελκυστικά επενδυτικά πακέτα tailor made για Ρώσους επιχειρηματίες.
Βεβαίως η Ρίγα παραμένει, τουλάχιστον προς το παρόν, θερμή οπαδός του ευρώ και επιμένει να επιθυμεί την ένταξή της στην Ευρωζώνη. Επομένως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μπει στο μάτι του Βερολίνου. Γι' αυτό οι εποπτικές χρηματοπιστωτικές αρχές ζήτησαν πριν από λίγες ημέρες από τις τράπεζες να κάνουν έκτακτη αξιολόγηση του πελατολογίου τους καθώς και των πρόσφατων ροών κεφαλαίων.
Όμως, αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει τους Ρώσους να στρέφονται μαζικά προς τη Λετονία... Και πού ξέρετε, μπορεί τελικά να «γλυκαθούν» και οι εξελίξεις να εξανεμίσουν τα «όνειρα» για ένταξη στη νομισματική ένωση.


Η Ιρλανδία
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Επειδή ως «φορολογικοί παράδεισοι» δεν νοούνται μόνο – όπως κατανοούμε – οι «ασφαλείς αποθήκες» χρημάτων, αλλά και μια σειρά «ευνοϊκά» μέτρα που έχουν στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων (ή τουλάχιστον τις έδρες των επιχειρήσεων αυτών), πρέπει να υπενθυμίσουμε και την περίπτωση της Ιρλανδίας.
Αυτό κυρίως το σημειώνουμε για όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της απόφασης για την Κύπρο υποστηρίζοντας ότι οι… λοιποί «φορολογικοί παράδεισοι» είτε δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη είτε δεν έχουν ζητήσει βοήθεια από αυτή. Η Ιρλανδία (μέλος του ευρώ και ενταγμένη προ πολλού στον «μηχανισμό στήριξης») είναι γνωστή για τον... αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό της στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ούτε η τρόικα ούτε τα «σχέδια διάσωσης» τόλμησαν τελικά να αγγίξουν την εξαιρετικά ευνοϊκή φορολόγηση των επιχειρήσεων που επιλέγουν να μεταφέρουν την έδρα τους σε ιρλανδικό έδαφος.


ΥΓ.: Και κάτι τελευταίο. Οι παραπάνω προορισμοί, προφανώς, δεν αφορούν μόνο το ρωσικό χρήμα στην Κύπρο, αλλά, προσεχώς, και το χρήμα που θα διαρρεύσει από τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ύστερα από τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στις καταθέσεις...




Posted: 03 Apr 2013 08:27 AM PDT

Ετικέτες:ECB, IMF, σκανδαλα, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΔΝΤ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, Χρεωκοπία, Varlik Vergisi,papadimos_papandreou_samaras_karatzaferis_kemal2
Tου netakias
Τέτοιες ωρες νοσταλγώ τον Γιώργο Α.Παπανδρέου, τουλάχιστον ακούγαμε κι ένα "BRAVO GIORGOS" τώρα με τον Σαμαρά ουτε ένα ευχαριστώ, δεν ζητήσαμε αντάλλαγματα, μια καλή κουβέντα,ούτε αυτή δεν βλέπω… να τα λέμε αυτά.
Eτσι λοιπόν δημοσιοποιείται σήμερα στη «Διαύγεια» η προκήρυξη του διαγωνισμού για την οικοδόμησης του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, φυσικά με εντολή του πρωθυπουργού και βεζύρη μας κ.κ.Αντώνη Σαμαρά
Πάντως οι απόγονοι του Σουλεϊμαν πανηγυρίζουν., όπως αλίευσε την είδηση από τα Τουρκικά ΜΜΕ ο Παναγιώτης Λιάκος.
(δεν νόμιζω να χρειάζεται μετάφραση…)
Atina'ya cami gerçek oluyor!
Atina'ya cami gerçek oluyor!
Başbakan Antonis Samaras Atina'ya cami yapımı için yeşil ışık yaktı. 
Kathimerini gazetesinin haberine göre Başbakan Samaras Atina'ya cami inşa edilmesi konusunda yeşil ışık yaktı. Konuyla ilgili ihale  duyurusu bugün "Diavgia"da yayınlanacak. Cami Votaniko semtinde, İera sokakta yer alan deniz kuvvetlerinin arsasına inşa edilecek.

Posted: 03 Apr 2013 07:58 AM PDT
Η Ολλανδία με το κεφάλι στη δίνη της κρίσης

Όπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου αυτό τον καιρό ακούς κυβερνήσεις και αρχηγούς κρατών να παραδέχονται ανοιχτά ότι «κάναμε» ή «έγιναν» λάθη. Κι αναρωτιέσαι, πώς στο καλό έτυχε και όλοι μαζί οι σοφοί να πέσουν την ίδια περίοδο ακριβώς στο λάθος; Όλοι μαζί ταυτόχρονα;

Στην Ελλάδα βρήκαμε τη δικαιολογία στο «υπερτροφικό δημόσιο» και στους αναρίθμητους δημοσίους υπαλλήλους, στην Ιταλία στις κρατικές σπατάλες και στα μπούνγκα-μπούνγκα του Σίλβιο, στην Ισπανία στα φαραωνικά έργα και τις παραθεριστικές κατοικίες, στην Πορτογαλία στα δεν ξέρω τι, ένα μίγμα από όλα τα προηγούμενα με ολίγην από δημοσίους υπαλλήλους ως το απαραίτητο καρύκευμα στη σούπα των λαθών, στις ΗΠΑ στα ανεξέλεγκτα δάνεια, μόνο η Γερμανία τα έκανε όλα σωστά, και δεν περιέπεσε στον πειρασμό, το ίδιο και η Φιλανδία και το κολλητήρι της η Ολλανδία. Βέβαια, υπάρχουν πολλά ράμματα για τη γούνα της Γερμανίας η οποία ακόμα μπορεί να κρύβει κάτω απ' το χαλί τα χάλια της ναυαρχίδας της, της Deutsche Bank, και των μεγαλοεταιριών της, στο βαθμό που θα καταφέρουν να επιβιώσουν χωρίς τα «μαύρα» τους ταμεία, τα οποία όπως πάνε τα πράγματα θα μείνουν ανενεργά για πολύ καιρό ακόμα .

Δυστυχώς για τη Γερμανία, και ίσως ευτυχώς για τους υπόλοιπους ταλαίπωρους της Ευρωζώνης, η Ολλανδία δεν θα μπορεί για πολύ ακόμα να στέκεται στο πλευρό της. Άλλο να βλέπεις στα χαρτιά τα νούμερα να μιλάνε από καιρό για το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος των Ολλανδών, κι άλλο να τα βλέπεις να ζωντανεύουν και να ρίχνουν αληθινά χαστούκια.

Η Ολλανδία, είναι πλέον γεγονός και επισήμως, ότι δεν μπορεί άλλο να κρύβεται ότι δεν βρίσκεται σε κρίση, σε κρίση οικιστική, λίγο πολύ όπως και οι ομοιοπαθείς της στις ΗΠΑ, Ισπανία και Ιρλανδία.

Η πορεία προς το «λάθος» γνωστή και μη εξαιρετέα: Οι τράπεζες μοίραζαν αφειδώς δάνεια για κατοικία, σε ποσά τα οποία υπερέβαιναν πολλές φορές το ετήσιο εισόδημα των αιτούντων ή ακόμα και την αξία της κατοικίας. Οι ιδιοκτήτες, αφ' ενός τύγχαναν φορολογικών διευκολύνσεων, αφ' ετέρου επένδυαν τα δανεικά σε διάφορα funds που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια με μεγαλύτερες αποδόσεις από τους τόκους, με την προοπτική σε κάποιο σύντομο μεταγενέστερο χρόνο να πουλήσουν το σπίτι σε υψηλότερη τιμή, αφού οι τιμές συνέχιζαν ν' ανεβαίνουν, και να ξεπληρώσουν αφ' ενός το δάνειο, αφ' ετέρου να βάλουν και κάτι στην άκρη απ' αυτό.

Μόνο που τους πρόλαβε η κρίση! Οι τιμές των σπιτιών κάνουν χαμηλές πτήσεις, οι φορολογικές διευκολύνσεις κόπηκαν ήδη από φέτος, τα νοικοκυριά βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής και οι τράπεζες ανακαλύπτουν ότι από τα δις των δις που έδωσαν σε οικιστικά δάνεια κάποια δεν θα τα δουν ποτέ να επιστρέφουν στα ταμεία τους. Καμιά άλλη χώρα στην ΕΖ δεν βρίσκεται τόσο βαθιά στο χρέος όσο η Ολλανδία, αναφέρει το Spiegel. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν γύρω στα 650 δις δάνεια-φούσκα στα τεφτέρια τους, ενώ το μέσο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στο 250% του μέσου ετήσιου εισοδήματος. Για σύγκριση, το μέσο καταναλωτικό χρέος του Ισπανού ανέρχεται μόνο στο 125%.

Ενός κακού, όπως λέει και το ρητό, μύρια έπονται. Η Ολλανδική ανταγωνιστικότητα, δύσκολα θα βγάλει τη χώρα από το χρέος με τέτοιο βάρος. Η ανεργία ήδη αυξάνει με ασυνήθιστους ρυθμούς, επισήμως στο 7.7%, χωρίς να συνυπολογίζονται οι 800,000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι, που είναι κι εδώ αόρατοι. Μόνο το Φεβρουάριο, 755 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, πρωτοφανές νούμερο από το 1981, και να σκεφτείς ότι ο χρόνος ακόμα δεν περπάτησε. Και η ανεργία δεν χτυπάει πλέον τους ανειδίκευτους, αλλά και τους «εξειδικευμένους».

Ο YΠOIK Dijsselbloem ανήγγειλε περικοπές 4.5 δις, στα γνωστά της υγείας, παιδείας, πρόνοιας κλπ, οι οποίες όμως θα εφαρμοστούν από του χρόνου, διότι όπως δήλωσε: "Sticking the knife in even more deeply" would be "very, very unreasonable." Προσέξτε τον εμφατικό διπλασιασμό του «very», όταν απευθύνεται στο εκλογικό σώμα, όπου εντελώς τυχαία ξαναθυμάται τις σοσιαλδημοκρατικές του ρίζες. Τo ίδιο και το «unreasonable", όταν πρόκειται για τους άρειους του Βορά, κι όχι για τους μαυριδερούς του Νότου.

Οι Ολλανδοί ήδη νοιώθουν την κοφτερή άκρη του μαχαιριού να τους αγγίζει στο σβέρκο. Θα συνεχίζουν άραγε να γλείφονται στην ποδιά της Μέρκελ; Είναι αλήθεια ότι το βλέπω λιγάκι χλομό.

Αχ, τι ωραία που περνάμε εις τας Ευρωζώνας!



Posted: 03 Apr 2013 07:35 AM PDT
Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 

«Πολιτικό τέρας» χαρακτηρίζει τη Γερμανία ο (Γερμανός) καθηγητής Ούλριχ Μπεκ, συγγραφέας και ενός νέου βιβλίου για τη γερμανική Ευρώπη. Όπως είπε ο «γκουρού» της γερμανικής κοινωνιολογίας μιλώντας στον Γκάρντιαν, η χώρα του «δεν χρειάζεται πια να εισβάλλει πουθενά, γιατί είναι ήδη παντού». Και έχει απόλυτο δίκιο. Και για να το πετύχει αυτό, διαλύει την Ευρώπη, αλλοιώνει συνταγματικές τάξεις, εκβιάζει και αποσαρθρώνει κοινωνίες ολόκληρες, αλλά και αναδιαμορφώνει de facto πολιτικά κόμματα που, θέλουν δε θέλουν, λειτουργούν πλέον ως «γερμανικά», αφού, παρά τα όσα αυτά λένε, στην πράξη υπηρετούν χωρίς αμφισβήτηση τη βίαιη γερμανική και πολιτική αντίληψη του ευρωπαικού χώρου. Και γι αυτό ο Μπεκ μιλά για «πολιτικό τέρας», που γεννά τους «κλώνους» του…

Από σήμερα το απόγευμα η Ελλάδα ξαναζεί το ίδιο έργο για πολλοστή φορά: υπό την ασφυκτική πίεση του εκβιασμού οι πολιτικοί ηγέτες της συγκυβέρνησης θα μαζευτούν και θα συζητήσουν. Γκρίνιες, διαρροές για διαφωνίες και κόκκινες γραμμές που θα γίνουν πολύ σύντομα ροζ, «αποστασιοποιήσεις» για να χουν υλικό οι κάμερες, Όμως, στην πραγματικότητα, τίποτα από αυτά δεν έχει αξία. Γιατί όλα θα γίνουν τελικά όπως ακριβώς τους έχουν πει να τα κάνουν. Είναι απλώς μία μεγάλη, θλιβερή παράσταση.

Η χώρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και λειτουργεί απολύτως ερήμην της όποιας δικής της ηγεσίας. Το μόνον που κάνει η «ελληνική» κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να παρουσιάζεται ως έχουσα την εξουσία, την οποία δεν ασκεί όμως πια ούτε καν σε στοιχειώδη βαθμό. Δεν την έχει στα χέρια της και απλώς αγκομαχά να εμφανίζει ως εθνική πολιτική σωτηρίας την εκ του Βερολίνου αμέσως επιβαλλόμενη πολιτική, η οποία διαλύει κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο βαθειά την Ελλάδα: τα όσα προετοιμάζονται με την υπόθεση της Εθνικής Τράπεζας, είναι ένα ακόμα πολύ σοβαρό και ακόμα περισσότερο επικίνδυνο δείγμα αυτής της πραγματικότητας που ουδείς πια την αρνείται.

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν έχει τη δική της κυβέρνηση αφού αυτή δεν έχει τη δύναμη να λάβει την παραμικρή ουσιώδη απόφαση. Αντί γι αυτό, η κυβέρνηση λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα άτυπο «γερμανικό κόμμα» στη χώρα. Ξανακούστηκε άλλωστε ποτέ και πουθενά στα πλαίσια του δυτικού κόσμου να υπάρχει υπουργός μίας χώρας με αρμοδιότητα… μία άλλη, όπως ο κ. Φούχτελ από τη Γερμανία στην Ελλάδα; Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στις πιο σκληρές μετεμφυλιακές εποχές. Όμως εμείς σήμερα τα δεχόμαστε σα να μη συμβαίνει τίποτα, τα θεωρούμε πια αυτονόητα…

Φυσικά, η Ελλάδα έχει αυτή τη θλιβερή παράδοση από την πρώτη της ημέρα: τα πρώτα κόμματα που γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο μετά την επανάσταση δεν ήταν το Αγγλικό, το Γαλλικό και το Ρωσικό; Το γερμανικό είναι που μας πείραξε, θα μπορούσε να πει κάποιος; Δυστυχώς, οι διαφορές είναι τεράστιες.

Πρώτον, από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει περίπου δύο αιώνες. Δεύτερον, ακόμα και τότε, τα κόμματα λέγανε τουλάχιστον με το όνομά τους αυτό που πραγματικά αντιπροσώπευαν: οι άνθρωποι που τα απάρτιζαν και τα διοικούσαν δεν έκρυβαν την πεποίθησή τους ότι αυτό τον τόπο θα τον «έσωζε» η πολιτική προσάρτηση είτε στην Αγγλία, είτε στη Γαλλία, είτε στη Ρωσία. Τουλάχιστον, το έλεγαν ευθέως. Τρίτον, η Ελλάδα πράγματι είχε σωθεί από αυτές τις τρεις μεγάλες δυνάμεις. Από το 1826 που η επανάσταση είχε πια πνιγεί στο αίμα, αν οι τρεις δυνάμεις δεν είχαν κάνει τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, η Ελλάδα απλώς ουδέποτε θα είχε υπάρξει. Η επανάσταση είχε χαθεί και εκείνες την επανέφεραν στη ζωή, για τους δικούς τους φυσικά λόγους, οδηγώντας έτσι στη γέννηση, την αναγνώριση και την επιβίωση του νεαρού ελληνικού κράτους.

Σήμερα αντιθέτως, τίποτα εξ αυτών δεν συμβαίνει. Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν επιλέξει την πλήρη υπαγωγή της Ελλάδας σε de facto status γερμανικού προτεκτοράτου. Δέχονται και εκτελούν αναντίρρητα άμεσες εντολές από το Βερολίνο και τους εκπροσώπους του. Εμφανίζουν δε ως σωτηρία μια όλο και πιο διευρυνόμενη καταστροφή, που, πέρα από όλα αυτά που ζούμε, είναι πολύ πιθανό να έχει και άλλες, εθνικού χαρακτήρα επιπτώσεις: οι Γερμανοί διοικούν την Ελλάδα, αλλά είναι απορίας άξιον το τι θα πράξουν, το ποια θέση θα πάρουν αν βρεθούμε μπροστά σε ενδεχόμενο εθνικής περιπέτειας το οποίο ουδείς σώφρον άνθρωπος μπορεί αυτή τη στιγμή πια να αποκλείσει.

Η Ελλάδα δεν υπάρχει πια ως κράτος, παρά μόνον στα χαρτιά. Είναι μία νέα ευρωπαική αποικία της Γερμανίας, με τη διαδικασία αυτής της αποικιοποίησης να βαθαίνει και να εκτείνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Είτε υπό το κράτος βίας, είτε ηθελημένα, είτε και με τους δύο τρόπους, αυτό έχει επιλέξει κι αυτό πράττει η ελληνική κυβέρνηση, που, ας μην ξεχνάμε, βρέθηκε στην εξουσία με τα Ζάππεια, τις… επαναδιαπραγματεύσεις και τη διχαστική ρητορική για τους «ευρωπαίους» και τους «άλλους» Ελληνες. Και από αυτό είναι που θα κριθεί και τώρα και στον ιστορικό χρόνο: όχι από τις ξεπερασμένες ψευτοσωτηριολογίες, που δεν πείθουν πια ούτε εκείνους που τις ρητορεύουν…

Πηγή "Το Βήμα"


Posted: 03 Apr 2013 07:10 AM PDT

Του Μάρκου Μουζάκη

Τέτοιες μέρες, πέντε χρόνια πριν, απ' τις 2 μέχρι τις 4 Απρίλη του 2008, είχε πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είπε ΟΧΙ στην είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ βάζοντας βέτο μέχρι να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων το μείζον για την Ελλάδα θέμα της ονομασίας του κράτους αυτού.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις τόσο απ' τα Σκόπια, όσο και από τους περισσότερους εταίρους μας το ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο σε καμιά περίπτωση να αλλάξει αυτή η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Ίσα-ίσα μάλιστα, η τότε κυβέρνησή μας έκανε σαφές ότι την ίδια στάση θα τηρήσει και σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της FYROM με την Ε.Ε.

Για όσους είχαν παρακολουθήσει τα γεγονότα τότε είναι γνωστό, ότι το κλίμα που είχε διαμορφωθεί για την ελληνική κυβέρνηση πριν τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ήταν από πολύ βαρύ έως εχθρικό.

Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση Καραμανλή είχε κάνει γνωστές τις θέσεις της πριν τη σύνοδο. Είχε κατηγορηματικά δηλώσει, ότι θα βάλει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέχρι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί ήταν πολλές. Και μεγάλες.

Επιστρατεύτηκε ακόμα κι ο τότε αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ο οποίος όταν έφτασε στο Βουκουρέστι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά λύση και η FYROM θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ!

Δια της διπλωματικής οδού η Αθήνα τόνισε, ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό, αν δεν ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα!

Την παραμονή της συνάντησης των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ είχαν μια δραματική συνάντηση η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντ. Μπακογιάννη (η οποία δεν ήταν… τόσο φανατική υπέρ της θέσης του Καραμανλή…) και η αμερικανίδα ομόλογός της Κοντολίζα Ράις.

Και σε εκείνη τη συνάντηση οι πιέσεις απ' τη μεριά της Ουάσιγκτον ήσαν ασφυκτικές. Και οι προειδοποιήσεις…

Η Ντ. Μπακογιάννη μετέφερε το αρνητικό κλίμα στον Κ. Καραμανλή.

Ακολούθησε μια δραματική τηλεφωνική συνομιλία του Καραμανλή με τον πρώην ΥΠΕΞ, έμπειρο διπλωμάτη και άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του τότε πρωθυπουργού, τον Π. Μολυβιάτη, ο οποίος ήταν μαζί με τον πρώτο τη τάξει υπουργό Πρ. Παυλόπουλο.

Και αποφασίστηκε η απόλυτη εμμονή στο βέτο.

Κάτι που έγινε την επομένη, στις 4 Απρίλη…

Ακόμα και σήμερα είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι πιστεύουν, ότι ο Κ. Καραμανλής πλήρωσε ακριβά και ποικιλοτρόπως εκείνο το ΟΧΙ που τόλμησε στο Βουκουρέστι, όπως βέβαια και άλλα σημεία των πολιτικών του.

Και έχει αυτή η υπενθύμιση τη σημασία της τούτες τις μέρες που συζητείται η ενοποίηση των δικογραφιών για τις υποκλοπές και για τις καταγγελίες για την απόπειρα εναντίον του τότε πρωθυπουργού…

Ε, έχουν υπάρξει και κυβερνήσεις που λέγανε και κάποια ΟΧΙ, στο παρελθόν…



Posted: 03 Apr 2013 06:55 AM PDT
Ολοκληρώθηκε χθες στην Κύπρο η μεταβίβαση του συνόλου του ποσοστού που κατείχε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος ΑΕ στην Hellas Sat, ύψους 99,05%, στην ArabSat.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο OTE εισέπραξε συνολικά 208 εκατ. ευρώ ενώ έχει ήδη εισπράξει 7 εκατ. ευρώ ως μέρισμα, σύμφωνα με τη Σύμβαση Πώλησης Μετοχών που υπεγράφη το Φεβρουάριο.

Εμείς, τώρα, μένει να σκεφτούμε τίνος τα συμφέροντα προωθούν και εξυπηρετούν οι Άραβες. Μήπως μιάς χώρας που το όνομά της ξεκινά από Τ και πιέζει -ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες- αφόρητα την Ελλάδα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο; Μήπως παραδώσαμε τις επικοινωνίες μας στις τουρκικές μυστικές και στρατιωτικές υπηρεσίες προκειμένου να εισπράξουν κάποιοι "μέτοχοι" κέρδη από στην Ελλάδα που βυθίζεται όχι μόνο σε μία κρίση οικονομική, αλλά κυρίως σε μία κρίση πολιτικής και ηθικών αξιών εκθέτοντας ταυτόχρονα σε μέγιστο βαθμό τόσο την εσωτερική όσο και την επί των συνόρων της χώρας ασφάλεια;

Για πολλούς, η πώληση του Ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου ίσως να αποτελεί μία χρηματιστηριακή πράξη. Δυστυχώς -και ευελπιστούμε να διαψευσθούμε- στο κοντινό μέλλον αναμένεται αυτή η πώληση να θέσει εκτός οποιαδήποτε ασφαλή μεταφορά πληροφορίας εντός της Ελλάδας, με ό,τι σημαίνει αυτό... γιατί, η εξαρτώμενη σε τηλεπικοινωνίες χώρα αντιμετωπίζει πολλούς περισσότερους κινδύνους από αυτούς που είναι ορατοί με την πρώτη ή την δεύτερη ματιά.


Posted: 03 Apr 2013 06:40 AM PDT
Εάν αληθεύει αυτό που μεταδίδει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (ρεπορτάζ: Κούλα Κουντούρη), τότε υπάρχει σοβαρό θέμα για την κυβέρνηση Αναστασιάδη που οφείλει να δώσει ταχύτατα εξηγήσεις στην κυπριακή κοινωνία με ποιο σκεπτικό έγινε αποδεκτό και σε τι αποσκοπεί. Δεν εξετάστηκε καν η πρόβλεψη επαναδιαπραγμάτευσης, ενώ για συμβολικούς λόγους, ενδεχόμενη απάντηση ότι αν έχει επιστραφεί το δάνειο μετά δεν μπορούν να σου κάνουν τίποτα και αδιαφορείς για όσα έχουν συμφωνηθεί, κρίνεται ως ανεπαρκής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Μία παράγραφος – κλειδί στα χέρια της κυβέρνησης, στην οποία δινόταν η δυνατότητα για απεγκλωβισμό από τα δεσμά της Τρόικας, διαγράφηκε από το τελικό κείμενο του Μνημονίου, με αποτέλεσμα η Κύπρος να παραμένει δέσμια της Τρόικας για τα επόμενα 22 χρόνια. Με λίγα λόγια, ακόμη και αν ξεπληρώσουμε νωρίτερα τους δανειστές μας, αυτοί παραμένουν και μας ελέγχουν για τα 22 χρόνια, περίοδος η οποία συμφωνήθηκε για αποπληρωμή.»

Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, έκανε λόγο για ακρωτηριασμό της εθνικής κυριαρχίας, ενώ η αποδοχή της διαγραφής, έγινε σύμφωνα με την εφημερίδα κατόπιν απειλών! Ο βετεράνος πολιτικός καλεί για εξέταση όλων των εναλλακτικών επιλογών.



Posted: 03 Apr 2013 06:15 AM PDT
Κύριε Διευθυντά

,
Σύμφωνα με Τα Νέα:  Το κάλεσμα του ιμάμη σε προσευχή ακούστηκε τη Δευτέρα για πρώτη φορά έπειτα από 90 χρόνια στο πρώην Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη.

Ο χώρος παραχωρήθηκε στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής – του Μεντρεσέ, της Κομοτηνής – από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.
Τους περίπου 50 σπουδαστές και τη συνοδεία τους υποδέχτηκε στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου στις 30 Μαρτίου ο ίδιος ο δήμαρχος. Ακολούθησε παρουσίαση του χώρου από ξεναγό και στη συνέχεια τελέστηκε η μεσημβρινή προσευχή.
Στην όλη εκδήλωση παρών εκτός από τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν και ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης Ροδόπης-Έβρου, Νίκος Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με Το Βήμα: Στην ανάγκη να υπάρξουν ανταλλάγματα και από την ελληνική πλευρά για να προωθηθεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη αναφέρθηκε εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν, σε εφ'όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του.
Όπως εξήγησε ο τούρκος πρωθυπουργός η επαναλειτουργία (ένα πάγιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου) δεν είναι δύσκολη υπόθεση.
Συνέδεσε πάντως το ζήτημα με το αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να επιλέγει μουφτή, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης. Παράλληλα,  συνέδεσε το θέμα και με τον τρόπο εκλογής Πατριαρχών.

Ο Ερντογάν ανάφερε ότι έθεσε το ζήτημα και στην καγκελάριο Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, αν και η καγκελάριος απάντησε ότι δεν το γνωρίζει.
«Για αυτό της ζήτησα να προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση. Της είπα ότι, αν το λύσει αυτό, θα είμαι έτοιμος να λύσω το θέμα της Σχολής στη Χάλκη», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε δε ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι και η λειτουργία δύο τεμενών στην Αθήνα.
Μετά από αυτά ρωτώ :
Σύμφωνα με ποια δικαιοδοσία ασκεί εξωτερική πολιτική ένας δήμαρχος εκλεγμένος με  52.174 ψήφους και ποσοστό 50,16%;
Διότι ο μεντρεσές μπορεί να βρίσκεται σε ένα δήμο, της Κομοτηνής, αλλά οι αποφάσεις για τον χειρισμό των θρησκευτικών θεμάτων άλλων δογμάτων, ιδιαίτερα των επιθετικών έναντι της χώρας, ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση.
Υιοθετώντας γενικά την πολιτική ανταλλαγμάτων που πρεσβεύει ο Ερντογάν, όχι ειδικά για τη Χάλκη, πότε θα ακουστεί το Ευαγγέλιο από την Ωραία Πύλη της Αγίας Σοφίας για την παραχώρηση Μπουτάρη;

Εκτός ο αν κ. Μπουτάρης αυθαίρετα παρέχει μονομερώς σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, οπότε οφείλει να ελεγχτεί πειθαρχικά από τον προϊστάμενό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, και αν εκείνος δεν το πράξει με τη σειρά του να ελεγχτεί από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Όσο για τα τεμένη που με την ανατολίτικη κουτοπονηριά αυξάνονται συνεχώς, αύριο θα ζητηθούν τρία, κακώς και που έγινε προφορικά αποδεκτό, πιστεύω η κυβέρνηση να ασκεί παρελκυστική πολιτική ακόμα και για το ένα.

Η Αθήνα δεν είναι Μέκκα
Τζαμιά υπάρχουν στις περιοχές με πληθυσμό μουσουλμάνων. Με ιδιαίτερα υψηλούς μιναρέδες, χρηματοδοτημένους από την Άγκυρα για να εντυπωσιάζουν τους διερχόμενους – ιδίως από την Εγνατία, που κακώς η κατασκευή τους δεν απαγορεύτηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Και ουδεμία έχουμε υποχρέωση να φροντίσουμε τις θρησκευτικές ανάγκες χιλιάδων λαθρομεταναστών που εισέβαλαν παράνομα.

Με τιμή


Posted: 03 Apr 2013 06:05 AM PDT
Η Ελλάδα και η Κύπρος θα βαδίσουν μαζί αυτές τις δύσκολες ώρες για να φέρουν ξανά ευημερία, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, διαβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο πρόεδρος του Κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες Πάνος Καμμένος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι με τον Π. Καμμένο «διατηρούν μια μακρά σχέση φιλία και συνεργασία, καθώς συλλειτούργησαν στο χώρο της Άμυνας, ως Πρόεδρος ο κ. Ομήρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής της Αντιπροσώπων και ο κ. Καμένος ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων».

Είπε ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας «μας δίνει ελπίδες και κουράγιο για να αντέξουμε τη δοκιμασία» και επανέλαβε ότι η κρίση που διέρχεται η Κύπρος είναι μια κρίση, η οποία στοχεύει στην εξουθένωση του κυπριακού Ελληνισμού, να τεθεί υπό αποικιοκρατική δουλεία, τονίζοντας ότι το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε. Ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι νιώθει τιμή για τη συνάντηση με έναν «πατριώτη», που είναι «ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που τόλμησε να πει ένα μεγάλο όχι, το οποίο πέρα από τον Κυπριακό Ελληνισμό εκπροσωπούσε και το σύνολο του ελληνικού λαού που επί τρία χρόνια υπέστη την εξαθλίωση, την προσπάθεια απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, την ξένη κατοχή».

Επεσήμανε ότι οι άνεργοι στην Ελλάδα είναι 1.800.000, με επιχειρήσεις να κλείνουν, εξαθλίωση αυτοκτονίες και διατύπωσε τη θέση πως η προσπάθεια εταίρων μας με δημόσιες δηλώσεις να εξαθλιώσουν και να ταπεινώσουν τον Ελληνισμό συνεχίζεται και στην Κύπρο. Ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι μια πολύ ισχυρή οικονομία, με ένα πολύ ισχυρό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αποφάσισαν να κτυπήσουν, πρώτα από όλα με παραλείψεις και της Ελλάδος και ζήτησε δημόσια συγνώμη εκ μέρους του ελληνικού λαού, επειδή, όπως ανέφερε, «το κούρεμα των 5 δισ. ήταν η αρχή της δημιουργίας των προβλημάτων».

Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ελπίδα ότι τη δύσκολη αυτή μέρα που περνά η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός λαός το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας να βρει και αξιοποιήσει τη δυνατότητα εξόδου και να αποφύγει το μνημόνιο, γιατί, παρατήρησε, εκτός από τους εταίρους στην ΕΕ υπάρχουν και άλλοι σύμμαχοι, υπάρχουν ομόδοξοι λαοί και κράτη, τα οποία είναι έτοιμα να σταθούν δίπλα μας.

«Η Κύπρος έχει τεραστίου ενδιαφέροντος γεωπολιτική θέση και θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό το χώμα έχει ποτιστεί με πολύ αίμα για να παραδοθεί άνευ όρων στους τραπεζίτες. Τους ξένους τοκογλύφους», είπε, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε μαζί, θα παλέψουμε μαζί και θα ξαναπελευθερωθούμε μαζί». Ο Π. Καμμένος είχε επίσης σήμερα χωριστές συναντήσεις με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων.

Πηγή newsbomb.gr


Posted: 03 Apr 2013 05:58 AM PDT
Την ώρα που η Ολλανδία έχει αποφασίσει την οικονομική «εξόντωση» της ελληνικής- και όχι μόνο-οικονομίας και που στο παρελθόν ο υπουργός οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ είχε ζητήσει από τις Βρυξέλλες την εγκατάσταση μιας μόνιμης Τρόικας στην Αθήνα ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων που έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά, οι Ολλανδοί φαίνεται ότι δεν μπορούν να βάλουν σε σειρά τα του «οίκου» τους.
Σοκαριστική είναι η σημερινή απόφαση  του ολλανδικού δικαστηρίου κατά την οποία νομιμοποιείται η ολλανδική οργάνωση παιδεραστών Martijn. Η οργάνωση  η οποία προωθεί την «αποδοχή από την κοινωνία» των «συναινετικών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ παιδιών και ενηλίκων, προτού διαλυθεί τον περασμένο Ιούνιο, δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου.

«Το έργο της οργάνωσης αντιτίθεται στη δημόσια τάξη, όμως δεν υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της κοινωνίας», εξήγησε το Εφετείο του Άρνεμ-Λόιβαρντεν στην ανακοίνωσή του.

Το Εφετείο έκρινε ότι οι παλαιότερες καταδίκες ορισμένων μελών της οργάνωσης για κακοποίηση δεν μπορούν να συνδεθούν με την ίδια την οργάνωση, η οποία ουδέποτε διέπραξε εγκληματικές πράξεις. Τα κείμενα και οι εικόνες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της είναι νόμιμα και επιπλέον ποτέ δεν δόθηκαν "συμβουλές" σε κάποιον για το πώς να αποκτήσει σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά.

Η δράση της οργάνωσης δεν μπορεί να οδηγήσει στη "διάλυση" της κοινωνίας μολονότι προωθεί ως "κάτι το συνηθισμένο" τη σεξουαλική επαφή με παιδιά, "μιλά θετικά για αυτές τις επαφές, ακόμη και τις εξυμνεί", σημειώνει το δικαστήριο.

Διεκδικώντας το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, ο πρόεδρος της οργάνωσης Μάρτιν Ουιτενμπόγκαρτ, είχε ασκήσει έφεση στην απαγόρευση και τη διάλυση της ομάδας του, την οποία είχε διατάξει τον περασμένο Ιούνιο το δικαστήριο του Άσεν.

Ο Ουιτενμπόγκαρτ σχολίασε την απόφαση στο λογαριασμό του στο Twitter γράφοντας: "Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη πεφωτισμένοι δικαστές".

Ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης Αντ φαν ντεν Μπεργκ καταδικάστηκε το 2011 σε φυλάκιση τριών ετών για κατοχή φωτογραφιών, ταινιών και περιοδικών παιδικής πορνογραφίας.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1982 και δηλώνει ότι στόχος της είναι να γίνουν αποδεκτές οι συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ παιδιών και ενηλίκων, αλλά αντιτίθεται κατηγορηματικά σε κάθε είδους κακοποίηση ανηλίκων.


Σχόλιο ιστολογίου: Κι εμείς σαν χώρα και σαν λαός, θυσιαζόμαστε για να "σώσουμε" την Ευρώπη και να λεγόμαστε "ευρωπαίοι"; Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε πάρα πολλά -πλέον- για τους "φίλους" και τους "εταίρους" μας; Όχι τίποτε άλλο, αλλά πάντα ισχύει η λαϊκή ρήση "δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι"...

Posted: 03 Apr 2013 05:28 AM PDT
Λίγο πριν ξεκινήσουν τα καραβάνια αλληλεγγύης με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη χειμαζόμενη και ηττημένη Γερμανία

Γράφει ο Στάθης Διομήδης 
 
Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έναν αιώνα που ο Γερμανικός επεκτατισμός επιτίθεται στους Λαούς της Ευρώπης για να τους κατακτήσει. Αμετανόητοι και προσηλωμένοι στη μεγάλη ιδέα της άριας φυλής, προσπαθούν να κατακτήσουν και να στραγγαλίσουν τους Ευρωπαίους πολίτες (και όχι μόνο), να καταληστεύσουν τον όποιο πλούτο υπάρχει και να δημιουργήσουν, τη νέα μεγάλη αυτοκρατορία των βαρβάρων.

Ήδη μέσα σε τρία χρόνια, αρκετές χώρες (οι υπόλοιπες έπονται) έχουν μπει για τα καλά στο σπιράλ θανάτου, που έχει επιβάλλει η Μερκελική διαστροφή συνεπικουρούμενη από τον Αμερικανικό παράγοντα με αιχμή του δόρατος το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Εκβιάζοντας, απειλώντας, χρησιμοποιώντας πακτωλό χρήματος για μαύρη προπαγάνδα, και έχοντας πλέον επιβάλλει σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, κυβερνήσεις-μαριονέτες της, η Γερμανίδα καγκελάριος ρίχνει θυσία, στο βωμό του αίματος που έχει δημιουργήσει, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους καθημερινώς, με δήμιο τον μακελάρη Σόιμπλε.

Η τακτική που ακολουθεί η Γερμανική μηχανή έχει ημερομηνία λήξης. Όσο πιο σύντομα προχωρήσουν στην επεκτατική- καταστροφική πολιτική τους ενάντια στους Ευρωπαϊκούς Λαούς, τόσο πιο σύντομα θα ξανά ισοπεδωθεί το Βερολίνο και θα καταστραφεί από άκρη σε άκρη η Γερμανία, (οικονομικά). Βέβαια μέχρι τότε η ανθρωπότητα θα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα. Και μόλις συμβεί η καταστροφή της Γερμανίας, για άλλη μια φορά η Δύση θα στείλει καραβάνια αλληλεγγύης με ανθρωπιστική βοήθεια, με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προς το χειμαζόμενο Γερμανικό Λαό και θα πληρώσει και την ανοικοδόμηση της ηττημένης Γερμανίας… 

Απλά μαθήματα ιστορίας.
Αλλά δυστυχώς, οι Γερμανοί δε διδάσκονται από την ιστορία…

Και μιας και λέω για ιστορία, ας μην ξεχνάμε ότι τα Γερμανικά φύλλα των βαρβάρων από όπου προέρχονται οι Γερμανοί έχουν αναμειχθεί με Ούννους και Βανδάλους και έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα «ανθρώπων»…

Ξεπερνά όμως κάθε φαντασία να ακούς τους Γερμανούς να χαρακτηρίζουν την Κύπρο πλυντήριο μαύρου χρήματος όταν το μεγαλύτερο πλυντήριο στον κόσμο είναι συγκεκριμένη εταιρεία «πλυντηρίων» που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα… Παρόλα αυτά το βρώμικο χρήμα, το μαύρο χρήμα που υποτίθεται ότι ξεπλένεται στην Κύπρο είναι μια χαρά όταν το κατάσχουν οι Γερμανοί μέσω του κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων. Μόλις το αρπάξουν οι Γερμανοί, αυτό το μαύρο, το βρώμικο χρήμα γίνεται λευκό, έντιμο, ολοκάθαρο, άσπιλο και αμόλυντο…

Είναι όμως και αλγεινό να βλέπεις τους εν Ελλάδι αντιπρόσωπους της γερμανικής μηχανής, κυβέρνηση, επιχειρηματίες και δημοσιογραφικά γιουσουφάκια, να επιχαίρουν γιατί η Κύπρος τιμωρήθηκε επειδή είπε αρχικά ΟΧΙ και υποχρεώθηκε μετά σε μια χειρότερη επιλογή, αφού βεβαίως έμεινε μόνη της χωρίς κανέναν σύμμαχο, καθώς ακόμη και για την Ελλάδα έπεφτε μακράν…
Και προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει επιλογή, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να μην λέμε όχι, παρά μόνο ναι. Ναι σε όλα.

Είναι σα να πέσει μια κυρία θύμα απόπειρας βιασμού και να αντισταθεί. Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι ότι και θα βιαστεί και θα υπάρξουν και προπηλακισμοί από τους επίδοξους βιαστές μέχρι να φθάσουν στο στόχο τους. Με τη λογική των εν Ελλάδι αντιπρόσωπων της γερμανικής μηχανής, κακώς αντιστάθηκε η κυρία αυτή, απεναντίας θα έπρεπε να μην αντιδράσει και να αποδεχτεί αυτό που της συμβαίνει… Μέχρι που θα την κατηγορήσουν που είχε το θράσος να αντισταθεί και δεν αποδέχθηκε με χαρά το συμβάν!

Έχοντας έναν φοβισμένο και εξαφανισμένο Πρωθυπουργό που τρέμει και μόνο στην ιδέα του να πει ΟΧΙ στα παράλογα αιτήματα της γερμανικής εισβολής και του μισέλληνα Σόιμπλε, καταλαβαίνουμε όλοι ποιο είναι το μέλλον της χώρας.

Υ.Γ. Σίγουρα εδώ που έχουμε βρεθεί δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αίμα, δάκρυα και πόνο έχουν τα επόμενα χρόνια που έρχονται ότι και εάν επιλέξουμε. Το θέμα είναι εάν θα επιλέξουμε αξιοπρέπεια, όραμα και ελπίδα ή ραγιαδισμό. Όποιος θέλει να κυβερνήσει τη χώρα, να έχει το Λαό στο πλάι του και να έχει πιθανότητα να επιτύχει θα πρέπει να πει αλήθειες. Γιατί για να υπάρξει αξιοπρέπεια, όραμα και ελπίδα πρέπει να ειπωθούν αλήθειες. Σκληρές αλήθειες, αλήθειες που πονάνε…


Posted: 03 Apr 2013 05:03 AM PDT

  • Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναλύει τους τρόπους διείσδυσης της Τουρκίας στα Βαλκάνια εν έτει 2013. Πώς εδραιώνεται στην Ευρώπη με δίοδο τις Βαλκανικές χώρες
Πέντε αιώνες πριν η Τουρκία κατέκτησε τα Βαλκάνια με όχι και τόσο ειρηνικές μεθόδους. Το 2013 η γείτονα χώρα επιδιώκει να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκτρατορία με νέες πιο ήπιες και έμμεσες μορφές κυριαρχίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσιογράφου Michael Birnbaum της βρετανικής Guardian.

Οι Τούρκικες επενδύσεις έχουν επεκταθεί στο χώρο των Βαλκανίων, παρόλο που οι χριστιανοί της Κροατίας και της Σερβίας θυμούνται ακόμα τους σουλτάνους της Κωνσταντινούπολης ως κατακτητές και όχι ως απελευθερωτές.

Η διαρκώς αυξανόμενη παρουσία της Τουρκίας έχει δώσει τη δυνατότητα επιρροής στην Ευρώπη σε μία εποχή που οι προοπτικές ένταξής της στην Ε.Ε. δεν είναι και τόσο θετικές.

Μόνο τα τελευταία χρόνια, έχουν ανοίξει στο Σεράγεβο δύο τουρκικά πανεπιστήμια τα οποία έχουν αποτελέσει αφορμή για τη μαζική εισροή Τούρκων φοιτητών και τουρκικής κουλτούρας σε μία κατά βάση μουσουλμανική χώρα που δεν έχει συνέλθει ακόμη από τη βαναυσότητα του πολέμου, σχεδόν δύο δεκαετίες πριν.

Παράλληλα πολλές είναι και οι επενδύσεις που γίνονται στα Βαλκάνια σε χώρες οι οποίες δεν συγκαταλέγονται στους ''παραδοσιακούς'' συμμάχους της Άγκυρας, όπως η Σερβία.

"Οι Τούρκοι ηγέτες εργάζονται για την εγκαθίδρυση μίας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ηπιότερης μορφής" δηλώνει ο Amir Zukic, επικεφαλής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Η κυριαρχία του παρελθόντος έχει μετατραπεί σε κυριαρχία πολιτιστικής επιρροής, αδιαμφισβήτητη για πολλές χώρες των Βαλκανίων. Σε αυτό το κλίμα γίνεται αναφορά στην τουρκική σειρά "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής" που σημειώνει μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας.

Εγκαθιστώντας μία ιδιότυπη οικονομική "ηγεμονία" η Τουρκία αποκτά ερείσματα στην Ευρώπη και ανοίγει διόδους για τους Τούρκους μέσω της βαλκανικής χερσονήσου. Την πρόταση αυτή επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του πρώην πρεσβευτή της Βοσνίας στην Τουρκία: "Τα Βαλκάνια ήταν πάντα η ''πόρτα'' της Τουρκίας για την κατάκτηση της Ευρώπης".



Posted: 03 Apr 2013 04:08 AM PDT

  • Είναι μόνο οι υποκλοπές που έγιναν στη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή;
  • Είναι μόνο η παρακολούθηση και η σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας Έλληνα πρωθυπουργού που αποκαλύφθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες;
  • Είναι μόνο ο «στρατηγός άνεμος» που κατέκαψε την χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο;
  • Είναι μόνο τα Δεκεμβριανά του 2008 στα οποία μετείχαν με μετέπειτα δηλώσεις τους «φοιτητές» από την Αίγυπτο, την Λιβύη και άλλες «προοδευτικές» χώρες οι οποίες αργότερα «επαναστάτησαν» με «εμπειροπόλεμα» στελέχη στο δυναμικό τους;
  • Είναι μόνο τα όσα αποκάλυψαν τα περίφημα "WIKILEAKS" για τα τηλεγραφήματα των αμερικανών πρέσβεων στην Αθήνα προς την Ουάσινγκτον, για την προσπάθεια των αμερικανών να σταματήσουν κάθε (ενεργειακή, αμυντική, εμπορική κ.α.) συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας αλλά και για την στρατολόγηση δυσαρεστημένων «πασόκων» υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών μας που ληταν επιρρεπείς στις «διαρροές»;
Γιατί κανείς δεν συζητά αυτά που κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων φοβερών που συνέβησαν στην ΕΥΠ επί ΓΑΠ, σε Δικαστήριο της Αθήνας προ 2 μηνών (περίπου) τα οποία αποκάλυψαν οι εφημερίδες «Επενδυτής» και «Η Ελλάδα αύριο» και με βάση τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν θύμα υποκλοπής και διαρροής σε αναρμόδιους, άκρως απόρρητων πληροφοριών της ΕΥΠ; 
Άραγε, πόσο τυχαίο μπορεί να είναι ένα γεγονός -το οποίο τονίζουμε πως κατατέθηκε σε αίθουσα Ελληνικού Δικαστηρίου και όχι σε Δικαστήριο της Μανάγκουα- μέσα από το οποίο αποκαλύπτεται η συστηματική διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών από το θεσμικό όργανο (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) προς τον πρωθυπουργό της χώρας;

Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει κινηθεί καμία ενέργεια από κάποιον αρμόδιο δικαστή!!! Κανείς δεν ενδιαφέρεται για ένα κύκλωμα ανθρώπων το οποίο μεθοδευμένα υπέκλεπτε και παρέδιδε σε αναρμόδια πρόσωπα, άκρως απόρρητες πληροφορίες (προφανώς μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος) που είχαν σαν αποδέκτη τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Γιατί, άραγε, δεν αποτελεί σημείο εισαγγελικής έρευνας η συγκεκριμένη παράνομη ενέργεια;
  • Μήπως επειδή εμπλέκονται –πιθανότατα- υψηλά πολιτικά πρόσωπα;
  • Μήπως επειδή εμπλέκονται –πιθανότατα- ξένες μυστικές υπηρεσίες;
  • Μήπως επειδή εμπλέκονται –πιθανότατα- άνθρωποι των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών;
Σαφέστατα, τόσο οι υποκλοπές, όσο και η αποκάλυψη για παρακολούθηση και σχεδιασμό δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, όσο και γενικότερο το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, αποτελούν πολύ σοβαρά θέματα με τα οποία είναι υποχρεωμένη η Ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί, να αποκαλύψει τους εμπλεκόμενους και να τους οδηγήσει (τουλάχιστον όσους από αυτούς είναι Έλληνες πολίτες γιατί με τους ξένους θα είναι πράγματι λίγο δύσκολο) στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να δικασθούν για άκρως ειδεχθείς (προδοτικές) ενέργειες που αποσκοπούσαν στην δημιουργία ανωμαλίας στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Όμως, η υποκλοπή και η διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών της ΕΥΠ, οι οποίες αποστέλλονταν (και αποστέλλονται) μόνο στον πρωθυπουργό, δεν αποτελεί μείζον θέμα;

Εμείς απορίες καταθέτουμε και απαντήσεις –δυστυχώς- δεν περιμένουμε, αφού είμαστε βέβαιοι πως στην χώρα που κάποτε λεγόταν Ελλάδα, στην χώρα που σήμερα έχει υποταχθεί σε συμφέροντα ξένων χωρών και της οποίας οι διακυβερνώντες τελούν χρέη κλητήρα, δεν είναι διόλου εύκολο να βρεθούν εκείνοι οι δικαστές που θα τολμήσουν να σηκώσουν το κεφάλι, που θα λειτουργήσουν ενάντια όλων εκείνων που θέλουν την Ελλάδα ως χώρο (και όχι χώρα) και θα απαιτήσουν την τιμωρία εκείνων που λοιδόρησαν την δημοκρατία, που διέλυσαν τους θεσμούς, που έδρασαν συστηματικά και με όρους συμμορίας κατά των εθνικών συμφερόντων.

Παρ' όλα αυτά, ευελπιστούμε πως στους κόλπους της Δικαιοσύνης υπάρχουν εκείνοι οι δικαστές που θα πούνε ένα μεγάλο «όχι» στην ατιμωρησία ανθρώπων που προ καιρού –σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου- θα έπρεπε να βρίσκονται με ισόβια κάθειρξη σε κάποια φυλακή της χώρας, αντί να περιφέρονται «διδάσκοντας» διαφάνεια και δημοκρατία.

Κωνσταντίνος


Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

ΥΓ:  Κατά πληροφορίες , ζητήθηκε άδεια από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να συνδεθούν οι δύο υποθέσεις με καθυστέρηση όμως αρκετών ετών και με τους πρωταγωνιστές δικαστικούς να βρίσκονται σήμερα σε άσχετα πόστα.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Ορνεράκης που ασχολήθηκε επισταμένα με την απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, μετακινήθηκε αιφνιδίως στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος και διενεργεί έρευνες για την παράνομη υλοτομία του όρους Αιγάλεω, ενώ ο εισαγγελέας Διώτης στον οποίο είχε ανατεθεί αρχικά το θέμα των υποκλοπών βγάζοντας πόρισμα ότι ο Τσαλικίδης αυτοκτόνησε έχει συνταξιοδοτηθεί και βρίσκεται σήμερα απολογούμενος για τη λίστα Λαγκάρντ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Διώτης διετέλεσε επικεφαλής εισαγγελέας της ΕΥΠ και κατόπιν ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ. Αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χρηματοδοτήσεις των παράνομων εταιριών που προέβαιναν σε υποκλοπές την περίοδο 2006-2008 εντοπίστηκαν να διαθέτουν λογαριασμούς μέσω παρένθετων προσώπων στη λίστα Λαγκάρντ.



Posted: 03 Apr 2013 04:00 AM PDT
Η πραγματική εξήγηση της επιθετικότητας των Τούρκων: 
Η Τουρκία πρέπει να δελεαστεί για να «αφομοιωθεί»  

Αν φανταστούμε την παγκόσμια σκηνή ως μια τεράστια σκακιέρα, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πώς ακριβώς δύο έντεχνα «εξασθενημένες» χώρες, η Ελλάδα και η Κύπρος, μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο του πιονιού που θα πρέπει να θυσιαστεί για να συλλάβει ο σκακιστής, μετά από μια ενδιάμεση κίνηση, την «βασίλισσα» του αντιπάλου του. Η διεθνής ελίτ της Νέας Τάξης μετακινεί εδώ και μήνες τα ευάλωτα πιόνια της (Ελλάδα και Κύπρο), δελεάζοντας την Τουρκία για την ενδιάμεση αυτή κίνηση.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα κοινό σημείο: την Τουρκία ως γείτονα τους. Φυσικά, η Τουρκία δεν έχει ακόμη πλήρως «παγκοσμιοποιηθεί», λόγω της φύσης του πολιτεύματός της, το οποίο προβλέπει ένα πολυεπίπεδο σύστημα εξουσίας (όπου μετέχουν στρατός και πολιτικοί), με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται πάντα ο έλεγχος των πολιτικών και το αν ή όχι υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας. Η παγκόσμια ελίτ, η οποία κινεί τα νήματα διεθνώς, θεωρεί απηρχαιωμένο το μοντέλο του κυρίαρχου έθνους-κράτους που προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του. Επιδιώκει την απόλυτη κυριαρχία και τον έλεγχο όλων των εθνών, φυτεύοντας κυβερνήσεις - μαριονέτες που προσποιούνται ότι κυβερνούν, αλλά στην πραγματικότητα ελέγχονται από ένα ενιαίο κέντρο εξουσίας. Η Συρία και το Ιράν είναι άλλες δύο υποψήφιες χώρες για την ίδια διαδικασία, που θα γίνει ή με την μέθοδο του Ιράκ, ή με την μέθοδο της Λιβύης. Η Τουρκία είναι επίσης υποψήφια, αλλά η διαδικασία της «παγκοσμιοποίησής» της θα γίνει με πιο «ύπουλο» τρόπο.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος διαθέτουν υπερβολικά μεγάλο πλούτο σε φυσικούς πόρους για να βρίσκονται στη θέση που είναι σήμερα. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι η θέση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα είναι εντελώς αδικαιολόγητη από κάθε άποψη. Τεράστια κοιτάσματα, ανυπολόγιστου μεγέθους περιουσιακά στοιχεία και ορυκτό πλούτο, ικανό αριθμό (για το μέγεθός τους) επιχειρηματιών και άλλων εύπορων πολιτών κλπ. Η όλη υπόθεση «βρωμάει» σαν στημένο παιχνίδι. Παρόλα αυτά, η διεθνής ελίτ αποφάσισε να πλασάρει στην Τουρκία την εικόνα μιας «ευάλωτης» Ελλάδας και μιας «ευπαθούς» Κύπρου, και κουνάει συνεχώς μπροστά από τα μάτια της Τουρκίας ένα κόκκινο πανί, το οποίο ξέρει από παλιά ότι πάντα δελεάζει την Τουρκία να πάρει θέση επίθεσης: την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο και την Κύπρο. Αυτό ήταν ανέκαθεν το κόκκινο πανί που πυροδοτεί και ενισχύει την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν «προετοιμάσει» κατάλληλα την Τουρκία, ανακοινώνοντας τα σχέδιά τους για εκμετάλλευση του ενεργειακού ορυκτού τους πλούτου, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται από το σύστημα ως δύο «εξασθενημένες» χώρες. Αυτά είναι τα δύο στοιχεία που είναι ικανά να παρασύρουν την Τουρκία για να γίνει πιο επιθετική, έτσι ώστε ένα θερμό επεισόδιο να εξελιχθεί σε ένα μικρό περιφερειακό πόλεμο. Αν η διεθνής νεοταξική ελίτ καταφέρει να δελεάσει την Τουρκία με τέτοιο τρόπο, τότε θα κατορθώσει να επιβάλει τη διάλυση της Τουρκίας, όπως έκανε και με το Ιράκ μετά τον πόλεμο του Κουβέιτ. Τότε οι ΗΠΑ άφησαν τον Σαντάμ να νομίζει ότι μπορεί να εισβάλει χωρίς πολλές απώλειες, αλλά στη συνέχεια, η διεθνής ελίτ τον καταδίωξε και του άρπαξε τη χώρα.

Σήμερα, η ίδια αυτή ελίτ στέλνει διάφορα παρόμοια μηνύματα στην Τουρκία (μέσω των ΗΠΑ, του Ισραήλ ή των ευρωπαϊκών της «παραμάγαζων»), αφήνοντάς την να πιστεύει ότι θα ανεχθούν την κλιμακούμενη επιθετικότητά της εναντίον των «εξασθενημένων» Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες ραγδαία διολισθαίνουν προς τη φτώχεια. Ευελπιστούν ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας θα δαγκώσει το δόλωμα, θα κλιμακώσει το σκηνικό με στρατιωτικά μέτρα και, στη συνέχεια, αντί να γίνουν «οι μεγάλοι ηγέτες που μεγάλωσαν το έθνος», όπως οι πρόγονοί τους οι Οθωμανοί και ο Ατατούρκ… θα ακουστεί ένα «μπουμ»! Η ελίτ θα αντεπιτεθεί μέσω άλλων «πιονιών» της, θα αρπάξει τον έλεγχο της Τουρκίας και θα της επιβάλει «κυρώσεις» για την διεξαγωγή ενός «ανήθικου πολέμου» - ακριβώς όπως έκανε και στον Σαντάμ. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η νεοταξική ελίτ εύκολα θα «παγκοσμιοποιήσει» Τουρκία ως συνέπεια των «εσφαλμένων επιλογών» και της υπερβολικής επιθετικότητάς της. 

Είναι ήδη γνωστό ότι η Τουρκία σχεδίαζε μια τέτοια επίθεση από παλιά. Το σχέδιο εκείνο, που κυκλοφορούσε στους στρατιωτικούς κύκλους της Τουρκίας, περιελάμβανε εισβολή στην Ελλάδα και την προσάρτηση μερικών νησιών της. Προφανώς, ορισμένοι Τούρκοι στρατηγοί υπέστησαν πλύση εγκεφάλου από Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και παρασύρθηκαν ώστε να πιστέψουν ότι θα γίνονταν οι επόμενοι εθνικοί ήρωες της Τουρκίας, αν κατάφερναν να τολμήσουν κάτι αδιανόητο μέχρι τότε. Φυσικά, οι ίδιες υπηρεσίες πληροφοριών «αμέλησαν» να πληροφορήσουν τους Τούρκους στρατηγούς για το τι θα συνέβαινε μετά την εισβολή τους στην Ελλάδα: μαζικά αντίποινα από τους Δυτικούς και η μετατροπή της Τουρκίας στην επόμενη χώρα που θα αφομοιωθεί από τους παγκοσμιοποιητές.

Προσωπικά, είχα την εντύπωση ότι η Ελλάδα ήταν το πιόνι που θα θυσιαστεί, αλλά τώρα αρχίζω να υποψιάζομαι ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο πολύ καλύτερα. Το γεγονός ότι η Τουρκία κατάφερε στο παρελθόν να αρπάξει το μισό νησί, μετά από μια εισβολή για την οποία δεν υπέστη ποτέ διεθνείς κυρώσεις, ίσως να αποδειχθεί ο παράγοντας που θα ενθαρρύνει τη σύγχρονη Τουρκία να προχωρήσει σε μια στρατιωτική κλιμάκωση. Το άμεσο μέλλον μας επιφυλάσσει ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Προς το παρόν, η Τουρκία έχει προβεί σε κάποιες αρκετά «απειλητικές» δηλώσεις σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου / φυσικού αερίου στην Κύπρο, καθώς και την επέκταση των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών. Αν τελικά υλοποιήσουν κάποιες από αυτές τις απειλές τους, αυτό θα σημάνει το ταξίδι χωρίς επιστροφή για την Τουρκία. Μια χώρα που δεν ανήκει ακόμα στην ομάδα των «παγκοσμιοποιημένων» θυμάτων δεν επιτρέπεται να τολμήσει να «αγγίξει» κάτι που ανήκει στη διεθνή ελίτ της Νέας Τάξης, αν δεν το επιτρέψει η ίδια η ελίτ για δικούς της λόγους. Κατά κανόνα και μονίμως, συμβαίνει πάντα το αντίθετο (δηλ. οι παγκοσμιοποιητές αρπάζουν τις χώρες που δεν έχουν ακόμη «αφομοιωθεί» και τις καθιστούν ιδιοκτησία τους).

Αν η Τουρκία θέλει να παραμείνει κυρίαρχη χώρα και όχι χώρα-«πιόνι», όπως έγιναν η Ελλάδα και η Κύπρος, τότε θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη προσοχή σε όλες τις πιθανές «παγίδες» που ενδεχομένως να της παρουσιαστούν ως «καλές ευκαιρίες».

Αναρτήθηκε από το «Σιωπηλό Ημερολόγιο» στις 28/03/2013.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.