Μετά τους μπλε και πράσινους κάδους την εμφάνισή τους στις περιοχές Κυπριάδου (Άνω Πατήσια) και Γκάζι έκαναν και οι καφέ κάδοι κομποστοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Athens BioWaste» που συγχρηματοδοτείται από το LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το πρόγραμμα κομποστοποίησης εφαρμόζεται εδώ και μια 20ετία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφορά τη χωριστή συλλογή και κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφών, που ξεκινάει πιλοτικά τώρα και στη χώρα μας, με πρωτοπόρους τους Δήμους Αθηναίων και Κηφισιάς. Το Έργο “ATHENS BIO-WASTE” συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Δήμος Κηφισιάς ξεκίνησε την υλοποίηση το Νοέμβριο του 2013, ενώ ο Δήμος Αθηναίων μπήκε στο… χορό λίγες ημέρες πριν με πρώτες περιοχές εφαρμογής την Κυπριάδου (Άνω Πατήσια) και το Γκάζι. Με την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος διανεμήθηκαν στους κατοίκους και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των πιλοτικών περιοχών κάδοι και βιοδιασπώμενες σακούλες για τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών εντός της κουζίνας. Νέοι κάδοι χρώματος καφέ στο δρόμο υποδέχονται τις γεμάτες σακούλες και αδειάζονται από ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου. Το υλικό μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα Άνω Λιόσια, με στόχο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας (κόμποστ) από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.
Γιατί γίνονται όλα αυτά;
Τα υπολείμματα τροφών και κήπων (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων. Το φορτίο αυτό μέχρι τώρα οδηγείτο στο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) προκαλώντας οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Από οικονομικής άποψης, οι Δήμοι επιβαρύνονται με 45 €/τόνο ως τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν ιδιαίτερα βαριά φορτία, λόγω της υγρασίας που περιέχουν και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης. Έπειτα, η νομοθεσία ορίζει από το 2014 ειδικό επιπλέον τέλος ταφής 35 € ανά τόνο για τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία, δηλαδή όπως τώρα, χωρίς χωριστή συλλογή και αξιοποίηση. Τέλος, η εναπόθεση των βιοαποβλήτων στο ΧΥΤΑ προκαλεί την έκλυση μεθανίου, ενός αερίου που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Αντιθέτως, το κόμποστ που θα παράγεται από την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων, θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς θα αξιοποιείται στα πάρκα αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους.
Στο Έργο συμμετέχουν ήδη η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα εστιατόριά τους, καθώς και ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αττικής ΣΠΕ «Η Συνιδιοκτησία» με τα υπολείμματα λουλουδιών.
Στόχος είναι η σταδιακή επέκταση της διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων σε όλη την επικράτεια του Δήμου.
Εταίροι του Έργου είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Κηφισιάς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο ΕΔΣΝΑ και η εταιρεία ΕΠΤΑ – Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων. Στο Δήμο Αθηναίων το Έργο υλοποιείται από τη Δ/νση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού υπό τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας-Ανακύκλωσης Ανδρέα Βαρελά.
Το πρόγραμμα «Athens BioWaste» αποσκοπεί στην πρώτη πιλοτική διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή σε επιλεγμένες περιοχές των Δήμων Αθηναίων και Κηφισιάς και την επεξεργασία αυτών στη μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ για την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.339.930 ευρώ εκ των οποίων τα 638.715 ευρώ αποτελούν την κοινοτική χρηματοδότηση.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.339.930 ευρώ εκ των οποίων τα 638.715 ευρώ αποτελούν την κοινοτική χρηματοδότηση.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες www.biowaste.gr καιwww.facebook.com/athensbiowaste και στη γραμμή καθαριότητας-ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων 1960.
Συχνές ερωτήσεις
- Μένω στην πιλοτική περιοχή Κυπριάδου/Γκάζι. Τι πρέπει να κάνω;Ο Δήμος θα σας μοιράσει μικρούς καφέ κάδους για την κουζίνα σας και βιοδιασπώμενες σακούλες. Θα εφαρμόζετε μια σακούλα μέσα στον κάδο. Εκεί μέσα θα συλλέγετε χωριστά τα υπολείμματα τροφών σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν γραπτώς. Όταν γεμίσει η σακούλα, θα τη δένετε και θα την εναποθέτετε στον καφέ κάδο που βρίσκεται στο δρόμο.
- Τι μπορώ να βάζω στον καφέ κάδο κουζίνας;Υπολείμματα ωμού ή μαγειρεμένου φαγητού, όπως: Φρούτα και λαχανικά, κρέας-ψάρι-θαλασσινα (και τα κόκκαλα), ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, ψωμί, κέικ, γλυκά, γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι), αυγά (και τα τσόφλια), υπολείμματα και φίλτρα καφέ και τσαγιού, μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (γκαζόν, φύλλα, μικρά κλαδιά κλπ), μικρές ποσότητες από χαρτοπετσέτες, αλλά όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά.
- Τι ΔΕΝ μπορώ να βάζω στον καφέ κάδο κουζίνας;Συσκευασίες κάθε είδους (πάνε στον μπλε κάδο), υγρά, μαγειρικά λάδια, λίπη, πλαστικές σακούλες.
- Τι είναι οι βιοδιασπώμενες σακούλες; Γιατί είναι σημαντικό να τις χρησιμοποιήσω;Οι βιοδιασπώμενες σακούλες κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας (Matter-Bi). Το υλικό αυτό κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης μετατρέπεται εξολοκλήρου σε κόμποστ, ένα εδαφοβελτιωτικό πλούσιο σε οργανική ουσία, ακολουθεί δηλαδή την ίδια διαδικασία όπως ακριβώς και τα υπολείμματα τροφών, επειδή η πρώτη ύλη είναι και αυτή τρόφιμο. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιώ μόνο αυτές τις σακούλες, γιατί κάθε άλλο υλικό επιμολύνει το κόμποστ και δεν μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα από αυτό εκ των υστέρων.
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω πλαστικές, φωτοδιασπώμενες, οξοδιασπώμενες ή χάρτινες σακούλες;Όχι. Οι πλαστικές, φωτοδιασπώμενες, οξοδιασπώμενες και όλες οι πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων δεν είναι κατάλληλες για τη συλλογή βιοαποβλήτων. Δε διασπώνται καθόλου ή χειρότερα, αφήνουν μικρά, πλαστικά ίχνη μέσα στο κόμποστ και υποβαθμίζουν την ποιότητά του. Δεν μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από το κόμποστ. Οι χάρτινες σακούλες μπορούν από πλευράς κομποστοποίησης να χρησιμοποιηθούν, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να μουλιάσουν από τα υπολείμματα τροφών και να σχιστούν κατά τη μεταφορά τους στον κάδο δρόμου.
- Είμαι κάτοικος στην πιλοτική περιοχή Κυπριάδου/Γκάζι και μου τελείωσαν οι βιοδιασπώμενες σακούλες. Πού θα βρω άλλες;Θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία της γειτονιάς σας, με τον τίτλο Biowaste.
- Έχω κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ) στην πιλοτική περιοχή Κυπριάδου/Γκάζι. Μου τελείωσαν οι βιοδιασπώμενες σακούλες. Πού θα βρω άλλες;Υπάρχουν δύο τρόποι:
- Τηλεφωνικά: Τηλεφωνήστε στο 1960 και αφήστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Αναφέρετε πως ενδιαφέρεστε για βιοδιασπώμενες σακούλες.
- Ηλεκτρονικά: Στείλτε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα. Στο «θέμα» συμπληρώστε «ενδιαφέρομαι για βιοδιασπώμενες σακούλες».Θα επικοινωνήσει μαζί σας εταιρεία εμπορίας τέτοιων σακουλών για χονδρική πώληση.
- Έγινε η διανομή των κάδων κουζίνας/σακουλών κι έλειπα. Πώς μπορώ να αποκτήσω κάδο και σακούλες;Υπάρχουν δύο τρόποι:
- Τηλεφωνικά: Τηλεφωνήστε στο 1960 και αφήστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, καθώς και τον αριθμό σύνδεσης ΔΕΗ σας. Ο αριθμός σύνδεσης ΔΕΗ χρειάζεται για ταυτοποίηση της διεύθυνσής σας. Αναφέρετε πως ενδιαφέρεστε για κάδο κουζίνας και βιοδιασπώμενες σακούλες.
- Ηλεκτρονικά: Στείλτε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα. Στο «θέμα» συμπληρώστε «ενδιαφέρομαι για κάδο κουζίνας και βιοδιασπώμενες σακούλες». Στο μήνυμα συμπληρώστε τον αριθμό σύνδεσης ΔΕΗ σας. Ο αριθμός σύνδεσης ΔΕΗ χρειάζεται για ταυτοποίηση της διεύθυνσής σας.Εάν ανήκετε στους δικαιούχους, ο Δήμος θα σας προμηθεύσει με κάδο και σακούλες.
- Γιατί να συμμετάσχω;
- Αυτή τη στιγμή τα υπολείμματα τροφών οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων με υψηλό κόστος για το Δήμο Αθηναίων, το οποίο μετακυλύεται στους δημότες και τις επιχειρήσεις μέσω των δημοτικών τελών.
- Θα νιώθω καλύτερα, ξέροντας πως βοηθώ το περιβάλλον.
- Εάν έχω κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος:
- Η επιχείρησή μου θα προβληθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.biowaste.gr
- Η επιχείρησή μου θα αναφερθεί στο Δελτίο Τύπου που θα συνοδεύει την έναρξη της συλλογής.
- Στη τζαμαρία της επιχείρησής μου θα κολληθεί ειδικό αυτοκόλλητο του Δήμου Αθηναίων, που θα πιστοποιεί τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα.
- Το κατάστημά μου θα αναδείξει οικολογικό προφίλ.
- http://blog.xe.gr/?p=5341
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.