6 Αυγ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 5-8-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 05 Aug 2013 12:38 PM PDT
Του Ιωάννη Μιχαλέτου


Οι λαθραίες, δηλαδή οι παράνομες και μη επισήμως δηλωμένες διαδρομές των μεταναστών από την Ανατολή προς την Ελλάδα και μετέπειτα στην Ε.Ε, εξελίσσονται αναλόγως των εποχικών τάσεων και εξαρτώνται από παράγοντες όπως: Πίεση των αρχών ασφαλείας των συνόρων, αλλαγές στη νομοθεσία, οικονομικές ευκαιρίες ή μη, ποσοστά κέρδους των κυκλωμάτων διακίνησης ακόμα και από εποχικούς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες.


Σε γενικές γραμμές και σε ότι αφορά την Ελλάδα, μια σειρά εξελισσόμενων μεθόδων και διαδρομών  θα αποτυπωθεί στο παρόν κείμενο.


Καταρχάς οι "παραδοσιακές" διαδρομές:

- Από τη Τουρκία στην Ελλάδα διασχίζοντας το ποταμό Έβρο

- Από τη Τουρκία στην Ελλάδα με μικρά σκάφη στο Ανατολικό Αιγαίο
- Από τη Τουρκία στη Βουλγαρία και μετέπειτα στην Ελλάδα

- Από τη Τουρκία μέσω αεροπορικών διαδρομών εταιρειών τσάρτερ σε Βαλκανικές πόλεις με ελλιπή μέτρα αστυνόμευσης και μετέπειτα στην Ελλάδα
-     - Από την Ελλάδα προς την Ιταλία μέσω φορτηγών, ΙΧ από τους λιμένες Ηγουμενίτσας-Πάτρας.


Εξελισσομένες μέθοδοι και διαδρομές

- Χρήση ιδιωτικών τζετ από περιφερειακά αεροδρόμια προς αντίστοιχα της Ε.Ε. Το 2011 ομάδα Μαροκινών προσπάθησε να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο της Καβάλας με μισθωμένη ιδιωτική πτήση προς το Μπέργκαμο της Ιταλίας. Τη διαχείριση της όλης διαδρομής είχε ένα πολυεθνικό κύκλωμα. Σε γενικές γραμμές τα τελευταία 15 έτη υπάρχει μια "έκρηξη" στις μεταφορές στην Ευρώπη μέσω ιδιωτικών πτήσεων και σε 2.500 υπολογίζονται τα αεροσκάφη που ανήκουν σε εκατοντάδες εταιρείες. Βεβαίως τα "τιμολόγια" για τέτοιου είδους μεταφορές από τα εγκληματικά δίκτυα, ξεπερνούν και τις 15,000 Ευρώ για πτήσεις λίγων ωρών, ανά άτομο.


- Πλαστογραφία εγγράφων


Τα κύρια έγγραφα που πλαστογραφούνται ή αλλοιώνονται είναι διαβατήρια, αστυνομικές ταυτότητες κατάλληλες για ταξίδια εντός ζώνης Σένγκεν και άδειες παραμονής ή παροχής ασύλου. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα πλαστογράφων, με τα πλέον οργανωμένα να δομούνται ως νόμιμες επιχειρήσεις "γραφικών τεχνών" που κατά κανόνα ανήκουν σε αλλοδαπούς κυρίως Ιρακινούς, Σύριους και Ιρανούς ή σε Έλληνες ιδιοκτήτες που συνεργάζονται με αυτά τα κυκλώματα.


- Ιδιωτικά σκάφη

Πρόκειται για μία μέθοδο που γνωρίζει άνθηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου μια χώρα όπως η Ελλάδα έχει να αστυνομεύσει 16.000 χλ. ακτών, 3.000 νησιά και υπάρχουν 16.000 χώροι για το δέσιμο ιδιωτικών σκαφών. Εάν προστεθούν στα ανωτέρω και η υποδομή στο "Γιότινγκ" των Τουρκικών παραλίων, της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, γίνεται αντιληπτό ότι στην Πανευρωπαική στρατηγική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης υπάρχει ένα μεγάλο κενό, το οποίο καλύπτετε από εγκληματικά κυκλώματα έναντι αδράς αμοιβής, που συχνά ξεπερνά τα 5,000 Ευρώ ανά άτομο για διαδρομή από την Ελλάδα στην Ιταλία.


- Μισθωμένες ομαδικές πτήσεις

Πρόκειται για μέθοδο που γνωρίζει τρομερή άνοδο κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος και κατά τη σαιζόν Απριλίου-Οκτωβρίου, όπου και λειτουργούν εκατοντάδες έκτακτες πτήσεις τσάρτερ με πλημμελώς εκπαιδευμένο προσωπικό εδάφους. Σε αυτές τις περιπτώσεις κυκλώματα ή ακόμα και ιδιώτες που αναζητούν εύκολο κέρδος κατευθύνουν του λαθρομετανάστες σε συγκεκριμένες πτήσεις, με ιδιαίτερη έφεση σε αυτές προς Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βέλγιο όπου τους παραδίδονται αλλοιωμένα έγγραφα για αναχώρηση, ενώ την τακτοποίηση έως ότου επιβιβασθούν την αναλαμβάνουν οι εν Ελλάδι συνεργοί. Επιπλέον περιπτώσεις διαφθοράς εκ μέρους προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών ή του αεροδρομίου συντελούν ώστε αυτή η μέθοδος να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο.


- Χρήση ταξί ή μισθωμένων οχημάτων για διαδρομές προς ΠΓΔΜ-Αλβανία-Βουλγαρία
Μια παλαιά μέθοδος που γνωρίζει αύξηση ξανά λόγου του μεγάλου όγκου λαθρομεταναστών που αναζητούν ένα σχετικά φθηνό τρόπο για να "ξεφύγουν" άμεσα από την Ελλάδα λόγω παντελούς έλλειψης οικονομικών ευκαιριών. Λόγου του μεγάλου όγκου διακινούμενων οχημάτων στα Βόρεια σύνορα της χώρας, υπάρχουν σχετικά λίγες πιθανότητες εντοπισμού των περιπτώσεων αυτών.


- Αλβανικά εγκληματικά δίκτυα αναλαμβάνουν μεταφορές πεζή προς την Αλβανία λαθρομεταναστών


- Χρήση τουριστικών λεωφορείων από την Ελλάδα προς τη Κεντρική Ευρώπη όπου οι λαθρομετανάστες κρύβονται σε χώρους αποσκευών ή "μεταμφιέζονται" ως τουρίστες

- Χρήση εταιρειών-βιτρινών


Έχει παρατηρηθεί εδώ και μερικά έτη, ότι στη Πράγα και στη Βουδαπέστη, δεκάδες εταιρείες-βιτρίνες συντάσσουν νομιμοφανή ολιγόμηνα συμβόλαια με υπηκόους τρίτων χωρών και στη συνέχεια άμα την άφιξη τους στην Ε.Ε "χάνονται". Παρόμοιες διαπιστώσεις εκ πρώτης όψεως μπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα με εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες σε ιατρικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνιών και οικιακής φροντίδας


- Χρήση εθελοντικών προγραμμάτων


Εταιρείες ή οργανισμοί που λειτουργούν ως βιτρίνα αναλαμβάνουν τη διαχείριση δημιουργίας "προγραμμάτων" για την είσοδο εξώ-Κοινοτικών υπηκόων, οι οποίοι εν συνεχεία "χάνονται", αφού έχουν νομιμοφανώς εξασφαλίζει την άδεια εισόδου-βίζα στη χώρα.

- Χρήση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή σπουδών

Όπως ανωτέρω


- Λευκοί γάμοι

Μια ακόμα αναπτυσσόμενοι βιομηχανία, με τζίρο ανά γάμο 3-7.000 για κάθε (κυρίως) νύφη. Ο σκοπός είναι προφανής και είναι η προσπάθεια των λαθραίων μεταναστών να αποκτήσουν δικαίωμα πολιτών των κρατών μελών της Ε.Ε, για αυτό εξ'άλλου οι "γάμοι" γίνονται με υπηκόους Βουλγαρία, Ρουμανίας, Ελλάδος (Ρομά) και σε αρκετές περιπτώσεις Πολωνών, Τσέχων, Ούγγρων που διατηρούν το πλεονέκτημα να είναι ήδη στη ζώνη του Σένγκεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό είναι ήδη πολύ σημαντικό διότι ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στα Προξενεία των χωρών που προαναφέρθηκαν - αλλά και άλλων- υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ- με πολίτες αυτών των κρατών που παρουσιάζουν τον/την "συμβία/ τους" για να παραλάβουν έγγραφα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά αυτών των ατόμων προς τη ζώνη του Σένγκεν. Εάν στα παραπάνω αναφερθούν και οι πάμπολλες περιπτώσεις διαφθοράς δημοτικών αρχών, όπως και οι αναφορές για "Εκκλησίες" διαφόρων αναγνωρισμένων και μη δογμάτων που εξυπηρετούν τέτοια κυκλώματα τότε το ζήτημα μπορεί να αναγνωστεί ως εξαιρετικής σημασίας για την περαιτέρω εξάπλωση των λαθρομεταναστευτικών ρευμάτων προς και διαμέσου της Ελλάδος. 

Πηγή RIMSE



Posted: 05 Aug 2013 11:40 AM PDT
Ο δρόμος που ακολουθεί το σάπιο «συνταγματικό τόξο» είναι αδιέξοδος. Μας οδηγεί κατευθείαν στην πλήρη καταστροφή. Από την άλλη όμως εύκολες λύσεις θα πρέπει να ξέρουμε πως δεν υπάρχουν. Για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, εκεί που φτάσαμε, χρειάζεται να γίνουν τουλάχιστον πέντε δύσκολα πράγματα.

1) Γενναίο κούρεμα του χρέους ώστε να πέσει αυτό κάτω από… το 100% του ΑΕΠ και μικρά επιτόκια αποπληρωμής του υπολοίπου.

2) Έξοδος από το ευρώ ή τουλάχιστον μία ειδική σύμβαση ορισμένων ετών νομισματικής αυτονομίας και χαλαρότητας των υποχρεώσεων μας ως μέλους της ΕΕ. Αν απαιτηθεί ακόμα και έξοδος και από τα δυο, ευρώ και ΕΕ.

3) Μεγάλο πακέτο διεθνούς οικονομικής ενίσχυσης κατευθείαν στα χέρια της κοινωνικής βάσης και όχι μέσω της διεφθαρμένης πολιτικοοικονομικής ολιγαρχίας.

4) Καθιέρωση ενιαίου μειωμένου φορολογικού συντελεστή με φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων, μετά δηλαδή την αφαίρεση παντός είδους εξόδων αδιακρίτως. Και φυσικά

5) Πλήρης αλλαγή του σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Δηλαδή θεσμική αλλαγή του φορέα άσκησης της εξουσίας, ώστε να περάσει αυτή από τα χέρια της διεφθαρμένης και αποτυχημένης πολιτικής ολιγαρχίας στα χέρια του λαού.

Αν δεν γίνουν ταυτόχρονα και τα πέντε αυτά πράγματα και κυρίως το πέμπτο, η αλλαγή του οποίου αποτελεί conditiosine qua non, (όρος άνευ του οποίου δεν), τότε δεν υπάρχει περίπτωση υγιούς ανάκαμψης. Δεν υπάρχει περίπτωση ταχείας απελευθέρωσης της χώρας από τα νύχια της τρόϊκας και κυρίως της Γερμανίας. Δεν υπάρχει περίπτωση ελεύθερης αυτοδιάθεσης των Ελλήνων για πολλές δεκαετίες στον αιώνα που μόλις πριν 13 χρόνια μπήκαμε.

Είτε θα χάσουμε και τον τρίτο αιώνα μετά την απελευθέρωση ή θα τον μετατρέψουμε σε νέο «Χρυσό Αιώνα» για το ελληνικό Έθνος.

ΥΓ. Από τις πέντε πιο πάνω προϋποθέσεις, εκείνη που δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, ως λαός, είναι η τρίτη. Όμως ακόμα και χωρίς αυτή μπορούμε να τα καταφέρουμε εάν τηρήσουμε με ευλάβεια τις άλλες τέσσερις.

Πέτρος Χασάπης



-->
Posted: 05 Aug 2013 02:32 PM PDT

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Το αμερικανικό μοντέλο εξετάζεται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του τραπεζικού κλάδου για τη συνολική διαχείριση των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων. Εξελίξεις αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς οι πιστωτικοί όμιλοι έχουν συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα, σε μια προσπάθεια να "ανακουφίσουν" τις επιχειρήσεις και να "ξεφορτωθούν" τις προβληματικές χορηγήσεις από τους ισολογισμούς τους.

Τόσο σε θεσμικό επίπεδο -στο πλαίσιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών- όσο και σε κατ΄ ιδίαν επαφές, οι τράπεζες κρίνουν πως το ζήτημα των επιχειρηματικών χορηγήσεων που "σκάνε" πρέπει να αντιμετωπιστεί πάραυτα. Φαίνεται, μάλιστα, πως καταλήγουν στην υιοθέτηση του σχεδίου που έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ, αφού τα "κανόνια" αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών χορηγήσεων, εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 120,163 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 129,540 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από αυτά, η μερίδα του λέοντος προέρχεται από το εμπόριο, όπου τα δάνεια διαμορφώνονται στα 21,751 δισ. ευρώ και ακολουθεί ο κλάδος της μεταποίησης, στα 21 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 13,365 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι επιλογές που θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ανάμεσα στις δύο πλευρές (τράπεζες-οφειλέτες) θα είναι οι εξής:

α) στην περίπτωση που το δάνειο έχει περιέλθει προ πολλού σε κατάσταση οριστικής επισφάλειας και η υπόχρεη εταιρεία δεν έχει προοπτική ανάκαμψης και εξόφλησης του, θα ανατίθεται σε τρίτο οργανισμό, ο οποίος θα αναλαμβάνει να εισπράξει ό,τι μπορεί. Δηλαδή, για ένα δάνειο των 100 ευρώ, θα επιχειρεί να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξης των 30 με 35 ευρώ. Από αυτά, θα εισπράττει την προμήθεια του και τα υπόλοιπα θα τα αποδίδει στην εκδότρια τράπεζα. Η τελευταία, κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα προσπορίζεται ένα ποσό, το οποίο, βεβαίως, θα απέχει κατά πολύ από το αρχικώς χορηγούμενο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αποτελεί ένα έσοδο, από κάτι που ήταν σχεδόν ξεγραμμένο. Έτσι εκτιμάται ότι σε πολλές θα περιορίζονται σημαντικά οι ζημιές από τα συγκεκριμένα δάνεια, ενώ δεν αποκλείεται να καταγράφονται λογιστικά και μικρά κέρδη, ανάλογα με το δάνειο.

β) στην περίπτωση που το δάνειο έχει δοθεί σε επιχείρηση, η οποία, παρά τις οικονομικές της δυσκολίες, κρίνεται πως έχει προοπτικές (ισχυρό προϊόν, καλή θέση στην αγορά κλπ), τότε η αντιμετώπιση θα είναι διαφορετική. Μολονότι είναι επισφαλές, θα καλείται ο υπόχρεος επιχειρηματίας και θα του προτείνεται η ισόποση αγορά μετοχών της εταιρείας του, με το ποσό του δανείου. Κατόπιν θα επιχειρείται η αναδιάρθρωση της εταιρείας, με την είσοδο φρέσκου χρήματος και με την προοπτική σε τρία, το πολύ τέσσερα χρόνια, όταν η αγορά θα έχει «γυρίσει», η συμμετοχή να πουληθεί και να εγγραφούν, κατ΄ αυτόν τον τρόπο υπεραξίες. Με τη συγκεκριμένη λύση, οι επιχειρήσεις ανακτούν τη χαμένη και πολυπόθητη αυτή την εποχή ρευστότητα, αλλά χάνουν την απόλυτη κυριότητα. Οι τράπεζες από την πλευρά τους παίρνουν μετοχές σε μία ελπιδοφόρα εταιρεία αντί να έχουν το "χαμένο" δάνειο και "αναβιώνουν" στην ουσία μία επιχείρηση με προοπτικές.

Εννοείται, βέβαια, ότι ο επιχειρηματίας που θα δέχεται αυτή τη λύση θα πρέπει να αποδέχεται και το γεγονός ότι ουσιαστικά θα χάνει και το management, αλλά στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι περισσότερες υπερδανεισμένες επιχειρήσεις, αυτό ελάχιστα τους ενδιαφέρει. Άλλωστε το να βρεθεί κάποιος και να συνεισφέρει «ζεστό χρήμα» σε ελληνικές εταιρείες, σε αυτές τις εποχές της απόλυτης ένδειας, από πλευράς ρευστότητας, συνιστά από μόνο του γεγονός.




-->
Posted: 05 Aug 2013 03:10 PM PDT

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Μουεζίνογλου ξαναχτυπά. Άφησε πίσω του τις πνιγμένες από δακρυγόνα Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη και τους χιλιάδες διαδηλωτές και ήρθε στη Θράκη να μιλήσει για το "κομμένο χέρι" της Τουρκίας !

Στο χωριό Ραγάδα της Ροδόπης μιλώντας στους κατοίκους είπε πολλά απίθανα ως συνήθως:


"Μεγαλώσαμε σε αυτά τα χώματα. Η παιδική μας ηλικία σε αυτά τα χώματα πέρασε. Αναμνήσεις και βάσανα σε αυτά τα χώματα τα βιώσαμε. Αλλά η μητέρα πατρίδα ήταν κάτι το διαφορετικό για εμάς. Το μεγάλο τουρκικό έθνος ήταν κάτι το ξεχωριστό για εμάς. Πάντοτε εκεί βρεθήκαμε για να στήσουμε τα όνειρα μας και να θρέψουμε τις ελπίδες μας. Ο δημιουργός χάρισε σήμερα μια ξεχωριστή χαρά και στις δύο πλευρές… Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με πολλούς μας φίλους δημοσιογράφους που έχουν έρθει από Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Όσο κι αν εδώ έχουμε ένα χέρι, ένα σκέλος κομμένο, την οδύνη αυτού του σκέλους την κλείνουμε στην καρδιά μας. Για αυτό βρισκόμαστε εδώ μαζί σας. Μην ανησυχείτε καθόλου, χτες ήμασταν εδώ, σήμερα είμαστε εδώ και αύριο θα είμαστε πάλι μαζί σας. Όπου αυτό το έθνος έχει κάποια παρουσία, όπου έχει ένα ιστορικό παρελθόν, θα βρισκόμαστε και εμείς εκεί. Μακάρι να συνεχίζουμε την πορεία μας με ενότητα, ομοψυχία και εμπιστοσύνη. Εάν σήμερα βρισκόμαστε στην Ραγάδα και επιθυμούμε και αύριο να βρισκόμαστε, τότε χρειάζεται να στηρίξετε δύο χαρακτηριστικά σας. Πρώτον είμαστε μέλη του τουρκικού έθνους. Δεύτερον είμαστε μουσουλμάνοι και μέλη της Ισλαμικής Κοινότητας. Αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια που είμαστε Τούρκοι και μουσουλμάνοι".

Ουδείς ενοχλήθηκε στην Αθήνα.

Πηγή: On Alert



-->
Posted: 05 Aug 2013 10:25 AM PDT
Νάτος κι ο Αύγουστος.
Aπαιτητικός, ζωηρός, φορτωμένος υποσχέσεις, λαγνεία και ερωτισμό!!
Ξεσηκώνει μυαλά και οικογένειες.
Σου κλείνει το μάτι γεμάτος υπονοούμενα.
"Εδώ είμαι... έλα να με πάρεις"!

Εκτός από διεφθαρμένοι, κοπρίτες και θύματα(!), εμείς οι Ελληνες είμαστε αθεράπευτα εξαρτημένοι.
Με τη θάλασσα,τα μπανάκια, το ψάρεμα, τα τσίπουρα και τη... μπύρα.
Την παγωμένη μπύρα!!

Αύγουστος.
Μήνας διακοπών και... διαρρήξεων!
Και φέτος, λοιπόν, όσο εμείς θα φροντίζουμε για τη σωματική και ψυχική μας υγεία και γαλήνη... κάποιοι επιτήδειοι "διαρρήκτες" έστρωσαν... σχέδια... Πατριωτικά σχέδια να μας ξαλαφρώσουν!
Από το "βάρος" του πορτοφολιού μας.
Από τις δουλειές μας.
Από τα δικαιώματα μας.
Από τα "ασημικά" μας.

Είπαμε, ρε αδερφέ,... κρίση ΟΚ. Αλλά... άνθρωποι είμαστε!
Σάρκα και πνεύμα... κι αυτά τα άτιμα χρειάζονται... συντήρηση!
Γρασάρισμα... Ανανέωση...
Είπαμε να ξελαμπικάρουμε λίγο.
Να "καταψύξουμε" προσωρινά τις μαύρες σκέψεις.
Τα διλήμματα και τους εκβιασμούς.
Να ξεφύγουμε από μανίες και κατάθλιψη.
Από λογαριασμούς και υποχρεώσεις...
Να πάρουμε μιά ανάσα, επιτέλους!
Αμ... δε! Κούνια που σας κούναγε!

Οσο Εμείς θα "'ψαρεύουμε" κομμάτια Ζωής, Ελπίδα και Χρόνο, κάποιοι άλλοι ετοιμάζουν τα... κάρβουνα να μας ψήσουν.

Οσο Εμείς θα ποτίζουμε τα λαρύγγια μας με μπύρα, κάποιοι άλλοι δηλητηριάζουν τα νερά μας... παραδίδοντας τα στους "αδερφούς" ιδιώτες επενδυτές.

Οσο Εμείς θα φροντίζουμε την πνευματική μας τροφή με Ελύτη ή Καζαντζάκη, κάποιοι άλλοι φροντίζουν για το ξεπούλημα της Παιδείας και των άτυχων παιδιών μας.

Οσο Εμείς θα απολαμβάνουμε τον ευεργέτη Ηλιο και το αγαπημένο μελτεμάκι, κάποιοι άλλοι διαπραγματεύονται την πώλησή τους σε γερμανο-αμερικάνους "φιλέλληνες".

Κι όσοι από Εσάς... την τελευταία νύχτα ανάψετε φωτιά στην παραλία και καταναλώσετε την... παγωμένη μπύρα, να θυμάστε πως η "Νύχτα" δεν γεννήθηκε μόνο για να "διευκολύνει" τον παθιασμένο ερωτισμό σας(!), αλλά... και τις Προδοσίες αυτών που εξουσιοδοτήσατε να διαχειρίζονται τα του Οίκου σας και της Δουλειάς σας!




Posted: 05 Aug 2013 09:41 AM PDT
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Διαβάζοντας την τελευταία πολυσέλιδη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Τα­­­­­­­­­μείου και μελετώντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής στην Αθή­να, Πολ Τόμσεν, ο καθένας μπορεί να διακρίνει την αγωνία που εκπέμπεται για τη μεγάλη πιθανότητα «να μη βγεί» το πρόγραμ­­­­­­μα – αυτή τη χαρακτηριστική φράση χρησιμοποιούν στην Ουάσιγ­­­­­­κτον για να αποφύγουν τη λέξη αποτυχία.

Τούτη τη φορά κατέφυγα σε σημαντικό οικονομολόγο, ο οποίος τελικά υποστηρίζει την άποψη που σχηματίσαμε εμείς οι αδαείς για τα περί της παγκόσμιας οικονομίας. Χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά απάντησε στο ερώτημα-απορία που έχουμε όλοι: πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για να ξεπληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της. Δεν ανέφερε αριθμό, αλλά η απάντησή του είναι συγκλονιστική: «αυτή η γενιά, η επόμενη και φοβάμαι και η μεθεπόμενη».

Η προειδοποίηση του Ταμείου για το νέο χρηματοδοτικό κενό και η έκκληση όλων των στελεχών του που ασχολούνται με τη χώρα μας προ τους Ευρωπαίους, πηγάζουν από τα απλά μαθηματικά που χρησιμοποίησε ο οικονομολόγος. Η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια περαιτέρω δανειοδότησης, αντιθέτως αυτό που έχει μεγάλη ανάγκη είναι η ελάφρυνση του χρέους. Και ακριβώς αυτό απαιτεί το ΔΝΤ και ΔΕΝ αποδέχεται προεκλογικά η Ανγκελα Μέρκελ.

Στο Ταμείο φαίνεται να μην ανησυχούν για το «κούρεμα». Αλλωστε, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ το έχει «ομολογήσει» από τον Αύγου­­­­στο του 2012 -μας το είπε και προχθές- ότι μετά τις γερμανικές εκλογές πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για ελάφρυνση του χρέους.

Οι Γερμανοί επιδιώκουν νέο δανεισμό και εάν το επιτύχουν θα αποτελέσει ταφόπλακα για την πατρίδα μας, διότι θα παραμείνουμε για πολλές δεκαετίες καταχρεωμένοι και ως αποτέλεσμα αυτού, ο οικονομικός και πολιτικός έλεγχος θα είναι απόλυτος.

Εχει παρουσιαστεί πολλές φορές, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, η θεωρία της συνωμοσίας εναντίον της Ελλάδας με στόχο την οικονομική υποδούλωσή της και της κλοπής του φυσικού της πλούτου.

Δυστυ­χώς, η εμπειρία και οι πράξεις δείχνουν ότι όλες οι κυβερνήσεις, από τον Μάιο του 2010 και εντεύθεν, είναι εκβιαζόμενες. Κάθε φορά που ο πρωθυπουργός προβάλλει άρνηση ακόμα και για τα αυτονόητα, όπως οι συντάξεις που έχουν κατακρεουργηθεί, δέχεται την απειλή της χρεοκοπίας από τους υπαλλήλους των δανειστών.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο… Δεν γνωρίζω τί προτίθεται να πράξει ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον και τί σχεδιάζει να παρουσιάσει στον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Το σίγουρο είναι ότι ο υψηλός συνομιλητής του είναι κάθετα εναντίον της λιτότητας, όπως αυτή επιβάλλεται στην Ελλάδα…



Posted: 05 Aug 2013 10:33 AM PDT
Γίναμε λιποτάκτες της ίδιας μας της ζωής. Λαθραναγνώστες των τίτλων τέλους της ίδιας μας της ζωής. Αφήσαμε στην άκρη τα εύλογα και κάναμε σημαία τα παράλογα. Ακόμη κι ετούτη τη στιγμή, δεμένοι χειροπόδαρα μπροστά στον όλεθρο της καταστροφής μας, παραμένουμε σιωπηλοί, αρνούμενοι να περισώσουμε την αξιοπρέπειά μας, αρνούμενοι να παλέψουμε για όλα εκείνα που στον άνθρωπο αξίζουν.

Ο σύγχρονος Έλληνας δεν πρόκειται να πολεμήσει για τα ιδανικά του, επειδή δεν έχει...
Ο σύγχρονος Έλληνας δεν πρόκειται να πολεμήσει για την ιστορία του, επειδή δεν την ξέρει...
Ο σύγχρονος Έλληνας δεν πρόκειται να πολεμήσει για την πατρίδα του, επειδή δεν ξέρει τι είναι πατρίδα...
Ο σύγχρονος Έλληνας δεν πρόκειται να πολεμήσει για την θρησκεία του, επειδή ντρέπεται να κάνει ακόμη και τον σταυρό του...
Ο σύγχρονος Έλληνας δεν πρόκειται να πολεμήσει για την περιουσία του, επειδή τον έπεισαν ότι την έκανε κλέβοντας και όχι με τον ιδρώτα του...
Ο σύγχρονος Έλληνας δεν πρόκειται να πολεμήσει για την οικογένειά του, επειδή επέτρεψε να του την καταστρέψει ένα κράτος που μισεί τους ανθρώπους...

Ο σύγχρονος Έλληνας θα πολεμήσει μόνο για έναν λόγο:
 Όταν νιώσει ότι του παίρνουν τον καναπέ και τον φραπέ. Εκεί τον κατάντησαν, εκεί δέχτηκε ο ίδιος να βάλει τον εαυτό του δεχόμενος ότι είναι ραγιάς και όχι ελεύθερος άνθρωπος.

Μέσα από τις μεγάλες κρίσεις, όμως, γεννιούνται νέα μεγάλα ιδεώδη. Γι αυτό το λόγο αυτή την κρίση, υπάρχει και μία λαμπρή ευκαιρία για να αυτοκαθαρθούμε, να σκεφτούμε και να δομήσουμε αύριο την πατρίδα που μας αξίζει και να γίνουμε πολίτες μίας Ελλάδας που θα μας σέβεται, θα την σεβόμαστε, αλλά και θα την σέβονται όλοι.
Μέσα από το σημερινό πύρωμα που βρισκόμαστε, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και μέσα από τα απανωτά χτυπήματα να γίνουμε όπλο, να γίνουμε σπαθί, να γίνουμε εργαλείο που θα συνταιριάξει με άλλα εργαλεία για να φτιαχτεί μία μηχανή που θα δουλεύει, μία μηχανή που θα αποδίδει, μία μηχανή που θα προσφέρει σε όλους και πρώτα απ' όλα σε εμάς τους ίδιους.

Ναι, η κρίση γίνεται ευκαιρία, όταν αντιληφθείς τα αίτιά της, όταν σχεδιάσεις το πως δεν θα ξανασυμβεί και όταν θα μπορέσεις να βρεις -όχι μόνο τις δυνάμεις- τον τρόπο να την κάνεις αντικείμενο εκμετάλλευσης προς όφελός σου.
Ναι, είναι μεγάλη η ευκαιρία που μας δίνεται, μεγάλα τα μαθήματα που παίρνουμε. Αλλά, υπάρχει κι ένα μεγάλο διακύβευμα. Ήδη έχει χαθεί μιά γενιά. Αυτή η γενιά των νέων ανθρώπων που είναι άνεργοι και παραμένουν σιωπηλοί περιμένοντας κάποιον να τους λυτρώσει...
Εμείς οι υπόλοιποι, χρέος έχουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην καταστραφεί και δεύτερη γενιά. Γιατί, αν συμβεί αυτό, τότε ίσως θα χρειαστεί να μετρήσουμε δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια, για να φτάσουμε στο να παλέψουμε για τα αυτονόητα. Αυτά που σήμερα έχουν καταστραφεί...
Δική μας είναι η ευθύνη, δικό μας είναι το χρέος, να παραδώσουμε όσα πήραμε και μάλιστα καλύτερα.
Μπορούμε; Φυσικά ναι, αρκεί να το πιστέψουμε.
Γιατί αν δεν το κάνουμε, τότε δυστυχώς θα γεννηθεί μία ακόμη γενιά στην σκλαβιά, μία ακόμη γενιά χωρίς οράματα, μία ακόμη γενιά δούλων...

Ίσως να είμαστε οι τελευταίοι που μπορούμε ακόμη να σκεφτόμαστε ελεύθερα. Αυτή τη μικρή (αλλά και τόσο σημαντική) ελευθερία ας την εκμεταλλευθούμε, πριν μας προσπεράσει...
Όλοι θα αποθάνουμε κάποια στιγμή. Ας φροντίσουμε από τώρα, ώστε ν' αποθάνουμε με αξιοπρέπεια και ξέροντας πως δεν βάλαμε χρέη στις ζωές αυτών που ακολουθούν μετά από εμάς. Τότε ακόμη κι ο θάνατος θα είναι πιό εύκολος, αφού θα φύγουμε έχοντας πληρώσει στο ακέραιο το δικό μας, το πραγματικό μας, χρέος...

Γεωργίου Μιχαήλ


Posted: 05 Aug 2013 05:58 AM PDT
Οι Έλληνες βουλευτές (και οι πολιτικοί γενικότερα) είναι ανακόλουθοι απέναντι και στον ίδιο τους τον εαυτό.
Ενώ φωνασκούν για τα άδικα μέτρα και τους νόμους που προωθεί η τρόικα, όταν έρθει η στιγμή να ψηφίσουν, ξεχνάνε όλα όσα μετά μανίας δήλωναν μερικές ώρες πριν...!

Αυτούς τους ανθρώπους πως μπορούμε να τους εμπιστευτούμε;
Και αφού δεν γίνεται να τους εμπιστευτούμε, πως και ποιοί θα τους (ξανα)ψηφίσουν για να αποφασίζουν για εμάς και εις βάρος μας;

Τώρα που έχει ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι...
Τώρα που ξέρουμε ποιός είναι ο πραγματικός αντίπαλος και εχθρός...
Τώρα που έχουμε φτάσει στο μη παρέκει εξαιτίας ενός διεφθαρμένου και απολύτως διαβρωμένου πολιτικού συστήματος...
Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο "φαινόμενο" να χάσουμε και τις προγονικές μας εστίες ή όσα με πολύ κόπο αποκτήσαμε...
Τώρα οφείλουμε να αντιληφθούμε πως η πατρίδα μας μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα και χωρίς τους εθελόδουλους ολετήρες της...
Τώρα οφείλουμε να καταστήσουμε - εφαρμόσουμε - επαναφέρουμε τα αυνόητα έναντι των φαιδροτήτων και του εκμαυλισμού ολόκληρης της χώρας...
Τώρα επιβάλλεται να αρνηθούμε να γίνουμε δούλοι και να επανέλθουμε στην φυσική θέση του κάθε ανθρώπου, στην ελευθερία...

Αν δεν ανοίξουμε τώρα την πόρτα που θα μας βγάλει από το σκοτάδι και θα μας οδηγήσει στο φως, ίσως στην υπόλοιπη ζωή μας ο μοναδικός μας σύντροφος να είναι το σκοτάδι στο οποίο επιλέξαμε να σκλαβωθούμε και να γίνουμε κατάδικοί του.

Η ελευθερία και η αξιοπρέπεια δεν χαρίζονται, αλλά κατακτώνται. Και η κατάκτησή τους γίνεται με αγώνες, δύσκολους, επίπονους, αλλά και ωραίους... όχι ακολουθώντας τα κελεύσματα εκείνων που εκφράζουν τον ορισμό της ανακολουθίας και της αναξιοπιστίας...



Posted: 05 Aug 2013 05:45 AM PDT
Μάθαμε πια να μας λένε φασίστες όταν δηλώνουμε ότι είμαστε πατριώτες! 
Για τους "δημοκράτες" της χώρας μας, για τους πολιτικά ορθούς και για το δημοκρατικό τόξο, είναι βδέλυγμα, άκρως επικίνδυνος και φασίστας όποιος αγαπάει την πατρίδα του.
Ε, λοιπόν, όχι κύριοι.
Φασίστες είστε εσείς.
Και κατά δήλωσή σας, συνεργάζεστε και με τον διάβολο ακόμη.

Αν δεν σας αρέσει που είστε έλληνες, αν δεν σας αρέσει η πατρίδα μας, η Ελλάδα, αν θέλετε μία Ελλάδα σύμφωνα με τις πεποιθήσεις σας και όχι σύμφωνα με εκείνα που την διέσωσαν ιστορικά σαν χώρα, τότε να φύγετε κύριοι.
Να πάτε να ζήσετε στις χώρες που ονειρεύεστε. Στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ.
Να πάτε να ζήσετε το όνειρό σας εκεί, αντί να κάνετε την Ελλάδα σαν αυτές τις χώρες.
Πάτε να ζήσετε τη δημοκρατία εκεί και να εφαρμόσετε εκεί την "πολιτική ορθότητα" που σας διέπει.
Να πάτε να πείτε στους αμερικανούς ότι είναι φασίστες επειδή έχουν την σημαία στην αυλή του σπιτιού τους.
Να πάτε να πείτε στους Αφγανούς ότι είναι φασίστες επειδή δεν θα επιτρέπουν να κάνετε ούτε και τον σταυρό σας (όχι ότι τον κάνετε βέβαια) και ούτε λόγος για να γίνει χριστιανική εκκλησία στην Καμπούλ...
Να πάτε να πιείτε δημόσια τις μπύρες σας (κάτι τόσο απλό) στη Σαουδική Αραβία ή να πάτε να κάνετε κατάληψη σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο ή οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο δυτικής χώρας επιθυμείτε...
Εκεί να πάτε να διδάξετε τον ανθρωπισμό σας, τον πολυπολιτισμό σας, τα δημοκρατικά σας ιδεώδη. Αρκετά κάνατε στην Ελλάδα με την εφαρμογή τους. Αρκετή καταστροφή φέρατε με τα... "ορθάνοιχτα" μυαλά σας.

Στο καλό και μην μας γράφετε.
Θα σας έχουμε γραμμένους εμείς...
Να είστε σίγουροι γι αυτό...
Φασίστες...



Posted: 05 Aug 2013 05:10 AM PDT

Μας κυβερνούν οικονομικοί δολοφόνοι. Ο Στουρνάρας δήλωσε χωρίς περιστροφές: «Χωρίς απολύσεις δεν θα πάρουμε τις δόσεις». Δηλαδή δεν θα πληρωθεί αν δεν σκοτώσει πρώτα... Και μην βρεθούν να πούνε κάποιοι πως τα λεφτά πηγαίνουν στην Ελληνική οικονομία..., γιατί μόνο αυτό δεν συμβαίνει.

Η ιστορία καταγράφει πως όταν οι πολιτικοί και οι "ιδεολογίες" τους καταρρέουν, συμπαρασύρουν και τους λαούς και στρέφονται προς την διαιώνισή τους στις σάρκες του λαού, τότε ακριβώς εγείρονται τα "ιδεολογικά" άκρα...
Η έλλειψη στοιχειώδους λειτουργίας των πολιτικών, τα αδιέξοδα της ανικανότητας ή των σκοπιμοτήτων τους λόγω διαπλοκής και διαφθοράς τους, είναι γενεσιουργά αίτια της πολιτικής ανωμαλίας και της σύνθλιψής τους από τα (εκατέρωθεν) άκρα στα οποία προστρέχουν (και φυσικά ενδυναμώνουν) οι πολίτες ως μοναδική λύση...
Εννοείται, φυσικά, πως τα άκρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ως άλλοθι ή συμπλήρωμά του.

Όταν υπάρχουν πολιτικοί που ασκούν το έργο τους πεσμένοι στα τέσσερα, όταν υπάρχουν πολιτικοί που δεν έχουν να προτείνουν κάτι ουσιαστικό, όταν υπάρχουν πολιτικοί που φοβούνται να κυκλοφορήσουν χωρίς προσωπική φρουρά, όταν υπάρχουν πολιτικοί που δεν μπορούν να αιτιολογήσουν τον προσωπικό τους πλούτο (αλήθεια, έγινε ποτέ μέχρι τώρα εις βάθος έρευνα, διεθνής, για το πόθεν έσχες -ή αίσχος- των πολιτικών), όταν υπάρχουν πολιτικοί που άλλα λένε και άλλα ψηφίζουν, τότε οι αγκυλωτοί σταυροί και τα σφυροδρέπανα είναι φυσιολογικό επακόλουθο, καταγεγραμμένο μάλιστα στην ιστορία...

Μανιάτης: "Σύντομα ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα"...
Το έχουμε χάσει ή προσπαθούν να μας κάνουν να το χάσουμε;
Γιατί ο υπουργός "ξεχνάει" πως η Ελλάδα έχει τον δικό της τεράστιο ορυκτό πλούτο και δεν λέει ότι "σύντομα πηγή τροφοδότησης ενέργειας της Ευρώπης και όχι μόνο η Ελλάδα;"
Μήπως επειδή είναι πολλά τα λεφτά;
Μήπως επειδή πρέπει να δούμε εκεί που (ξανα)δείχνει το δάχτυλο και όχι εκεί που είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια που δεν πρέπει να δούμε ποτέ;
Προς κάθε Μανιάτη, λοιπόν, εμείς έχουμε να πούμε:
"Σύντομα κρεμάλες στην Ελλάδα",
"Σύντομα ειδικές υπόγειες φυλακές για πολιτικούς και λαμόγια στην Ελλάδα",
"Σύντομα κατασχέσεις και δημεύσεις περιουσιών των 200 οικογενειών του Κολωνακίου, στην Ελλάδα",
"Σύντομα θα ζήσουν τον εφιάλτη τους όσοι θέλησαν να ζήσουν τον μύθο τους εις βάρος της Ελλάδας",
"Σύντομα η Νέμεσις έρχεται να επαναφέρει την λογική και να συνθλίψει τους νενέκους, στην Ελλάδα"...
Αυτά τα «σύντομα» πρέπει να λεχθούν. Τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα πωλητικών περιφερόμενων τσαρλατάνων, που προσπαθούν να κρύψουν πίσω από το δάχτυλό τους την πραγματικότητα, δηλαδή το ξεπούλημα των πάντων, με δώρο χαχόλους πολίτες που θα κάνουν τα πάντα αν τους πείσεις ότι δεν είναι νεκροζώντανοι…

Και κάπου εδώ γίνεται λόγος για επανάσταση και ότι άργησε να έρθει… Και δώσ' του προβληματισμός και δώσ' του συζητήσεις επί συζητήσεων.
Η επανάσταση όμως δεν άργησε και ήταν στην ώρα της στο ραντεβού της με την ιστορία και με εμάς. Αυτή την επανάσταση περιμένουν κάποιοι σήμερα...
Αλλά τους διαφεύγει (ηθελημένα προφανώς) πως η επανάσταση ήρθε, μας περίμενε και τελικά έφυγε προσπερνώντας μας...
Η επανάσταση αγαπητοί μου δεν έχει πρόλογο.
Η επανάσταση δεν γίνεται με διαφημίσεις…
Έχει ιδεολογικές βάσεις, έχει πάθος και έρχεται ξαφνικά.
Οι προλεχθείσες επαναστάσεις δεν έρχονται ποτέ.
Όσο για την κουβέντα που γίνεται νυχθημερόν από καναπέδες, καρέκλες και… τηλεοπτικά ανάκλιντρα, είναι μέθοδος, είναι ένα ναρκωτικό που δίνεται στο πόπολο για να το ηρεμήσει...
Είναι όπως οι "αιφνίδιες εκλογές" που διαφημίζονται αλλά δεν γίνονται ποτέ.
Κουβεντιαστή επανάσταση και εκλογές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος της πολιτικής εξαπάτησης και της προπαγάνδας των καθεστώτων.
Όλα τα υπόλοιπα είναι "συνταγή" που δίνει πάντα καλοφάγωτα αποτελέσματα σε εκείνους που διατίθενται ως ευγενικοί χορηγοί... (και που ποτέ δεν είναι ο λαός)

Εσείς είδατε πως είναι σήμερα η Δήμητρα Ρουμπέση (ή ό,πως τη λένε) τώρα;
Όχι; Κακώς, πολύ κακώς...
Μήπως είδατε πως είναι σήμερα η Ελλάδα (ή ό,πως τη λένε;) σήμερα;
Όχι; Καλώς, πολύ καλώς...
Συνεχίστε να βλέπετε εκεί που σας δείχνει το δάχτυλο...
Συνεχίστε να πιστεύετε εκείνα που σας λένε αυτοί που είναι πίσω από το δάχτυλο...
Γιατί μόνο τότε μπορείτε να είστε σίγουροι πως όλα πηγαίνουν καλώς και θα ανακουφιστείτε μόνο όταν θα έρθει ο... θάνατος!
Αν, βέβαια, κοιτάξετε αλλού, η ανακούφιση θα έρθει πιό γρήγορα, αλλά αυτό θέλει κόπο... Θέλει να στρέψεις το βλέμμα αλλού, θέλει να σκεφτείς τι είναι αυτό που βλέπεις (και δεν υπάρχει υποβολέας), να κάνεις αυτό που θα σκεφτείς (χωρίς υποβολέα), να δουλέψεις για να επιτύχει... Κούραση πολύ...
Οπότε καλύτερα να πεθάνεις ξεκούραστος και εξαθλιωμένος, παρά κουρασμένος, περήφανος και ελεύθερος...
Τί είπατε; Δεν συμφωνείτε;
Και τότε, γιατί συνεχίζετε να κοιτάτε το δάχτυλο;
Γιατί αφήνετε και τους γνωστούς σας να το κάνουν;
Μήπως επειδή η κατάκτηση της αξιοπρέπειας (συλλογικής και ατομικής) και της ελευθερίας, θέλει αγώνα και δουλειά πολύ;

Σεισμός! Υπέγραψε με τον ΑΝΤ1 η Ναταλία Γερμανού!!!
Είναι ακριβώς η παροιμία που λέει "μάθανε ότι γ@μιόμαστε το κάναν και ρεκλάμα"!!!
Και για να μην ξεχνιόμαστε, μετά τον σεισμό ακολουθεί ο... λιμός και ο... καταποντισμός, μιάς άλλοτε περήφανης χώρας, ενός άλλοτε περήφανου λαού, που έδωσε τα πάντα για χάντρες και καθρεφτάκια και που επιβεβαίωσε μία άλλη διάσημη ρήση: "Τα σκατά και οι φελλοί μένουν πάντα στην επιφάνεια"...
Την καλημέρα μου σε όλους και σε όλες δεν ασκούν το σπορ της ηλιθιο-θεραπείας…

Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"



Posted: 05 Aug 2013 05:17 AM PDT
Βαριές ποινές επέβαλε σήμερα το δικαστήριο της Συληβρίας, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης στους εμπλεκόμενου στην πολύκροτη υπόθεση της Εργκενεκόν, τη συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Αθώοι κρίθηκαν 21 κατηγορούμενοι, ενώ η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται και η κάθε ποινή ανακοινώνεται ξεχωριστά για κάθε κατηγορούμενο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν ο πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, οι στρατηγοί εν αποστρατεία Βελί Κιουτσούκ, Χουρσίτ Τολόν, Νουσρέτ Τασντελέρ και Χασάν Ιγσίζ, τους πρώην συνταγματάρχες Ντουρσούν Τσιτσέκ και Φουάτ Σελβί, ο δημοσιργράφος Τουντζάι Οζκάν και ο δικηγόρος Κεμάλ Κεριντσίζ.

Σε 117 χρόνια καταδικάστηκε ο επικεφαλής του Κόμματος των Εργατικών, Ντογού Περιντσέκ.

Ακόμη σε 47 χρόνια καταδικάστηκε ο στρατηγός Αρίφ Ντογάν, σε 20 χρόνια ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας, Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου, ο εν αποστρατεία στρατηγός Ισμαήλ Χακί Πεκίν σε 7 χρόνια, ο δημοσιογράφος Αντνάν Μπουλούτ σε έξι, ενώ σε δέκα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν ο Αντνάν Τουρκάν και ο Αλαντίν Σεβίμ.

Κιουτσούκ και Ντογάν κατηγορούνται αμφότεροι για την σύσταση και ηγεσία τρομοκρατικής οργάνωσης και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Το δικαστήριο καταδίκασε, επίσης, τον αντισυνταγματάρχη, Μουσταφά Ντονμέζ σε 49 χρόνια κάθειρξη. Ο Ντονμέζ νωρίτερα είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης, όταν οι Αρχές αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να ταξιδέψει με πλοίο για την κηδεία του γιου του, υπό τον φόβο απόδρασής του

Τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόματος Μεχμέτ Χαμπεράλ και Μουσταφά Μπαλμπάι και καταδικάστηκαν 12 χρόνια και έξι μήνες και σε 34 χρόνια και οκτώ μήνες αντιστοίχως.

Ποινή φυλάκισης 13 ετών και έξι μηνών επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας, Σινάν Αιγκιούν

Επίσης, καταδικάστηκαν ο πρώην επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, Κεμάλ Γκιουρούζ (13 χρόνια), ο δημοσιογράφος Ερόλ Μανισαλι (9 χρόνια), τα στελέχη του Κόμματος των Εργατικών Χαϊρετίν Ερτεκίν (16 χρόνια) και ο Χικμέτ Τσιτσέκ σε 21 χρόνια και 9 μήνες), και σε 13 χρόνια και δύο μήνες ο δικηγόρος του κόμματος Εμτζέτ Ολτζαϊτού.

Από τους λόγιους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, σε 22 χρόνια και έξι μήνες καταδικάστηκε ο συγγραφέας Γιαλτσίν Κιουτσούκ και ο επίσης συγγραφέας Εργκίν Ποϊράζ σε 29 χρόνια και τέσσερις μήνες.

Ο ύποπτος για την επίθεση στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, Μπεντιρχάν Σινάλ, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια και 8 μήνες φυλάκισης, ενώ δεκαετής κάθειρξης επιβλήθηκαν στους πρώην πρυτάνεις, Φερίτ Μπερνάι και Μουσταφά Αμπάς. Σε 14 χρόνια καταδικάστηκε ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Αντίλ Σερντάρ Σατσάν και σε φυλάκιση ενός έτους ο πρώην δήμαρχος Γκιουρμπούζ Τσαπάν.

Φυλάκιση έξι ετών επιβλήθηκε στον ιστορικό Μεχμέτ Περιντζέκ, γιο του αρχηγού του κόμματος των Εργατικών, ενώ δέκα χρόνια στον φερόμενο ως υποκινητή, Σεντάτ Πεκέρ.

Παράλληλα, 21 εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν αθώοι, ενώ η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται. Η υπόθεση απορρίφθηκε για τρεις υπόπτους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των δικών για την Εργκενεκόν.

Για την υπόθεση, που ξεκίνησε του 2007 με την ανακάλυψη 27 χειροβομβίδων σε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, έχουν συλληφθεί μερικές από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, των αντιπροέδρων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μεχμέτ Χαμπεράλ και Μουσταφά Μπαλμπάι, καθώς και των δημοσιογράφων Τουντζάι Οζκάν και Ιλχάν Σελτζούκ.

Νωρίτερα, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα του δικαστηρίου, παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.

Η Hurriyet ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας όλοι οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο δικαστήριο έκλεισαν προκειμένου να μην μπορούν να το προσεγγίσουν οι διαδηλωτές, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο περιπολεί στην περιοχή.

Μέλη των επίλεκτων δυνάμεων μεταφέθηκαν στο Σιλιβρί από γειτονικές πόλεις, ενώ αστυνομικοί έλαβαν θέσεις κοντά στην περιοχή από αργά χθες το βράδυ.

http://kostasxan.blogspot.gr/

Posted: 05 Aug 2013 04:45 AM PDT
Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 

Η παραπληροφόρηση και το σάπιο πολιτικό σύστημα όχι μόνον καλά κρατεί αλλά «δίνει και τα ρέστα του» προκειμένου να πείσει, εαυτό και τον λαό, ότι τα πράγματα αλλάζουν στην χειρότερη περίπτωση ή ότι έχουν αλλάξει στην καλύτερη στην πατρίδα μας!  

Βαυκαλίζονται όμως οι εκπρόσωποι του αχρείου πολιτικού συστήματος που είναι οι καταστροφείς ενός ολόκληρου λαού αλλά συνάμα εμφανίζονται και ως ΟΙ σωτήρες του…

Έτσι όλο αυτό το διάστημα έχουν φλομώσει τον κόσμο στην «μπαρουφολογία», στις επιτυχίες για σύλληψη της φοροδιαφυγής, στον κακό δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου αποκαλύπτονται δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία…  
Άκουσον άκουσον…
Γινόντουσαν τέτοια πράγματα στην χώρα και δεν το ήξεραν; 
Άρα για αυτό και προφανώς τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα!

Θα αρχίσουμε την τεκμηρίωση των όσων σχολιάζουμε με την «σοκαριστική» είδηση του γενικού διευθυντή των Επιχειρησιακών Λειτουργιών της ΕΑΒ, τον Αθ. Χρονόπουλο, ο οποίος κατέθεσε τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια που τελικά ήταν πλαστός!!! 
Πωπωωωω!!! Βρέθηκε δημόσιος υπάλληλος με πλαστά πτυχία, πιστοποιητικά…  
Αυτό είναι θαύμα!!!  Μα καλά για τόσο ηλιθίους έχουν τον λαό οι κυβερνώντες; 
Οι ίδιοι επέτρεψαν, για να μην πούμε ότι ενεθάρρυναν αυτό το «σπορ» όλα αυτά τα χρόνια.  Όποιος ήθελε να πάρει αύξηση, να διοριστεί, να…, να…, κατέθετε και ένα πλαστό έγγραφο.  
Και το ερώτημα που γεννάται είναι: τόσο θρασείς ή και ατρόμητοι ήταν όλοι αυτοί που αψηφούσαν ακόμη και τις ποινικές κυρώσεις για τις πράξεις τους ή ενθαρρύνθηκαν να κάνουν ότι έκαναν;  
Κάτι σαν τους «τυφλούς» με τα επιδόματα τους δηλαδή… 
Ξαφνικά σε κάποια μέρη της χώρας μας ξύπνησαν άνθρωποι οι οποίοι σκεπτόντουσαν πως θα κονομήσουν και είπαν να κάνουν τον τυφλό, να βγάλουν ένα πιστοποιητικό και να πάρουν το ανάλογο επίδομα! Τόσα απλά!

Το άλλο εξ ίσου… σοκαριστικό που μάθαμε με την περίπτωση του κ. Χρονόπουλου της ΕΑΒ είναι ότι για μια δεκαετία περίπου, ήτοι από το 2004 και μετά εισέπραξε 466.752,44 Ευρώ… 
Δηλαδή εδώ όχι μας δουλεύουν χωρίς καμία αιδώ αλλά παίρνουν και όσκαρ θρασύτητας, όσοι δίνουν αυτές τις ειδήσεις στην δημοσιότητα.  Γιατί αν η ΕΡΤ ήταν αμαρτωλό «μαγαζί» που έπρεπε να κλείσει, τότε η ΕΑΒ ήταν το άκρον άωτον του αμαρτωλού «μαγαζιού»… 
Μας ενημερώνουν λοιπόν ότι δόθηκαν 40-50 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο σε έναν κύριο που δεν είχε πτυχίο και μπορεί παρ' όλα αυτά να έκανε καλή δουλειά.  Αλλά «ξεχνάνε» να μας ενημερώσουν ότι π.χ. τα ομολογιακά δάνεια που είχαν συναφθεί από την ΕΑΒ για την λειτουργία τη.ς ανέρχονται στα 730.000.000 Ευρώ και ότι είναι με την εγγύηση του Δημοσίου και στο ότι επειδή η εταιρεία βρισκόταν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων, κατέπιπταν οι εγγυήσεις και τα δάνεια εξοφλούντο από το Δημόσιο, όπως αναφέρεται στην Έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Από την ερώτηση στην Βουλή του Βουλευτή κ. Νίκου Νικολόπουλου πληροφορηθήκαμε ότι το ελληνικό Δημόσιο  ΜΟΝΟ το 2011 χρειάστηκε να καταβάλει για καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) προηγούμενων χρόνων το ποσό των 153.814.706,52 ευρώ!!!  
Δηλαδή τα αστέρια αυτά που κυβερνούν την χώρα μας έκαναν τριχιά το πλαστό πτυχίο ενός υπαλλήλου και άφησαν ως τρίχα τα ομολογιακά δάνεια των 730 εκατομμυρίων ευρώ ή τα σχεδόν 154 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε το Δημόσιο ΜΟΝΟΝ το 2011 για καταπτώσεις των εγγυήσεων των δανείων της ΕΑΒ….  
Και δεν ντρέπονται λιγάκι...

Βέβαια τα στοιχεία για την ΕΑΒ δεν σταματούν εδώ… 
Τι πλήρωναν τον εαυτό τους στην ΕΑΒ, τι οδηγούς είχαν με βασιλικές αποδοχές, τι γιατρούς με off-shore εταιρείες, τι χορηγίες έκαναν χωρίς να υπάρχουν κριτήρια, υπερβαίνοντας μάλιστα τους προϋπολογισμούς, τι εργολαβίες έδιναν σε τρίτους με ύποπτες διαδικασίες, τι αναθέσεις έργου σε εξωτερικούς δικηγόρους ενώ η εταιρεία είχε μια «μια ευπρόσωπη, ικανή και εξειδικευμένη νομική υπηρεσία»… 
 Για να γελάσει και το χειλάκι του κάθε πικραμένου θα αναφέρουμε εδώ ότι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, κύριος Αν. Φιλιππάκος έδωσε χορηγία 40.000 Ευρώ σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση όπου ο ίδιος ήταν μέλος σε θέση ταμία! 
Και ποια ήταν αυτή η ΜΚΟ; 
Μα η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος!

Δηλαδή τι να σχολιάσει κανείς;  
Ότι αυτός που κατηγορείτο για σωρεία παρανομιών κλπ από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ήταν και στο συμβούλιο μιας ΜΚΟ που ελέγχει την διαφθορά; 
Ότι παρανόμως, παρατύπως έδωσε χορηγία στον εαυτό του; 
Ότι ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος είχε στείλει επιστολή στον Ταμία του για χορηγία σαν να μην τον ήξερε…
Παντού ΚΟΡΟΙΔΙΑ σε βάρος του δύσμοιρου λαού αυτής της χώρας…
 
Τώρα με το άλλο παράδειγμα που θα φέρουμε θα είμαστε πολύ συνοπτικοί γιατί δεν αξίζει καν να ασχοληθούμε.  Έκλεισε το ΣΔΟΕ ΕΝΑ κέντρο διασκέδασης στην επαρχία…
Ζήτω! Ήρωες! Μπράβο! 
Με όλα τα άλλα που φοροδιαφεύγουν τι γίνεται; 
Με την φοροδιαφυγή των «καρχαριών» τι γίνεται; 
Γιατί η «μαρίδα» τελείωσε… Την εξαφανίσατε…
Πόσοι άνδρες και γυναίκες του ΣΔΟΕ κάνουν τους «σαρωτικούς» ελέγχους;  
Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές για τα αποτελέσματα των ελέγχων τους;  
Μήπως κάποιοι μπαίνουν σκυθρωποί για ελέγχους πχ σε κέντρα διασκέδασης και μετά βγαίνουν χαμογελαστοί; 
Η δύναμη του ΣΔΟΕ που κάνει τους ελέγχους είναι άραγε μεγαλύτερη από αυτήν που ελέγχει την μαύρη εργασία; Δηλαδή τα 25 άτομα;

Τελικά ένα πράγμα είναι σίγουρο.  Ότι στην προσπάθεια της να επιβιώσει αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί πολύ σκληρά για να κάνει το ψέμα αλήθεια… Γιατί όπως έχει πει και ο Μπ. Σω «Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει»… 

Και κλείνουμε με μια παρατήρηση προς τους πολιτικούς μας, για τον καταιγισμό ειδήσεων που δεχόμαστε όλοι μας από τα ΜΜΕ των «ολιγαρχών», είτε περί ευδαιμονίας που μας περιμένει, είτε περί εθνικής ανάτασης της χώρας, είτε περί success story, ότι «η επανάληψη δεν μετατρέπει το ψέμα σε αλήθεια…»



Posted: 05 Aug 2013 04:21 AM PDT
Το πόσο έχουν μπλέξει τα μπούτια τους εκεί στην τρόικα δε λέγεται. Το ΔΝΤ πάνω από χρόνο, στην αρχή διακριτικά, τελευταία με στεντόρεια φωνή, παραδέχεται ότι η πολιτική όπως σχεδιάστηκε, (τρόπος του λέγειν) για την Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να επαληθευτεί χωρίς κάποιες προϋποθέσεις, κυριότερη των οποίων είναι η ανάληψη ζημιών και από τους δανειστές, και του ιδίου, γιατί όχι, συμπεριλαμβανομένου, μιας και κανένα από τα προγράμματα που σχεδίασε, απ' ότι παραδέχτηκε στον κώλο της μαϊμούς, δεν ευδοκίμησε.

Η αλλαγή πολιτικής όμως σκοντάφτει αφ' ενός στις εμμονές της Μέρκελ, αφ΄ ετέρου στη συνενοχή όλων των κυβερνήσεων του Νότου, που είναι και ο σημαντικότερος ανασχετικός παράγοντας. Καθ' ότι, αν ο Νότος, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος και πιθανόν Γαλλία, έβγαιναν μπροστά συντονισμένα και με άγριες διαθέσεις, δεν θα υπήρχε περίπτωση για το Βερολίνο να μην υποχωρήσει, μιας και διαφορετικά, το διακύβευμα θα ήταν τεράστιο.

Όμως κάποια τέτοια συμμαχία των Νοτίων δεν διαφαίνεται στο κοντινό μέλλον, όχι τόσο λόγω ιδεολογικής σύμπτωσης των κυβερνήσεων με το Βερολίνο και τους διακηρυγμένους σκοπούς του ΔΝΤ, (την έχουνε χεσμένη την ιδεολογία), αλλά διότι η παραμονή τους στην εξουσία αποτελεί για τους περισσότερους τη μόνη ασφαλιστική δικλείδα για να αποφύγουν το λυντσάρισμα από τα εξαγριωμένα πλήθη.

Από την άλλη μεριά, η Μέρκελ δεν δρα αφ' εαυτής, μιας και έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω από την πολιτική της την πλειοψηφία των Γερμανών. Κι επειδή η πολιτική τόσο των φιλελευθέρων, όσο και των σοσιαλδημοκρατών ως προς το χειρισμό της κρίσης στην ΕΖ είναι ταυτόσημη με αυτή της Μέρκελ, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι τα μαρτύρια των λαών του νότου βρίσκουν εντελώς σύμφωνο και το λαό της Γερμανίας. Και για να έχουμε κάποια τάξη μεγέθους, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Μέρκελ παίρνει ένα 42%, οι φιλελεύθεροι ένα 5% και οι σοσιαλδημοκράτες ένα 26%. Δηλαδή τα ¾ του γερμανικού λαού πλειοδοτούν αυτή την κατάσταση. Κάποιοι μάλιστα επιχαίρουν κι ανοιχτά.

Έχουμε μάθει να διαχωρίζουμε τους λαούς από τις κυβερνήσεις τους, αλλά από την άλλη μεριά, καλό είναι να διατηρούμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και το γεγονός ότι εντέλει οι λαοί είναι αυτοί που εκλέγουν και συντηρούν τις κυβερνήσεις τους και μάλιστα με τέτοιες πλειοψηφίες. Όσο και πλανημένοι και να είναι.

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές τι κάνει τους Γερμανούς ώστε να έχουν διαφοροποιηθεί τόσο έντονα από την υπόλοιπη Ευρώπη, τουλάχιστον τον 20ο αιώνα. Μια καλή εξήγηση δίνει ο Μπερλίν στο έργο του για το γερμανικό Ρομαντισμό, και τη δυσπιστία της γερμανικής αστικής τάξης στα προτάγματα του Διαφωτισμού. Ο Χίτλερ δεν ήταν παρά η αποκρυστάλλωση του γερμανικού ιδεαλισμού, όσο περίεργο και αν αυτό ακούγεται . Ένα σχετικό κείμενο με τίτλο «Εκλεκτικές Συγγένειες: Ρωσία-Γερμανία» είχα αναρτήσει στο blog πριν από πεντέμισι χρόνια. Ποιος θα το περίμενε ότι θα επέστρεφα σ' αυτό μετά από τόσο καιρό.

Κι όμως, πριν από λίγο καιρό διαβάζοντας το πολύ ωραίο βιβλίο του Ανταίου Χρυσοστομίδη «Οι κεραίες της εποχής μου» έπεσα στο κεφάλαιο που αφιερώνει στο νεαρό και διάσημο Γερμανό συγγραφέα Ντάνιελ Κέλμαν, γνωστό και στην Ελλάδα από το βιβλίο του «Η μέτρηση του κόσμου», όπου σε κάποια χαλαρή στιγμή κι ενώ βρίσκονται στο τρένο ταξιδεύοντας παρέα, ο Χρυσοστομίδης του απευθύνει την κλασσική, αλλά ακόμα αναπάντητη ερώτηση για το «πώς συνέβησαν όλα αυτά», κι εννοούσε τη φρίκη των στρατοπέδων και την άνοδο του Χίτλερ.
«Υπάρχει στο καλό και στο κακό, ένα τυπικό χαρακτηριστικό της γερμανικής κουλτούρας, το οποίο κατά τη γνώμη μου καθορίζει τη γερμανική σκέψη. Οι Γερμανοί έχουν τη συνήθεια να ερμηνεύουν την πραγματικότητα και τα γεγονότα σύμφωνα με κάποιες αφηρημένες ιδεολογικές αρχές. Αν μπορέσεις να πείσεις τον γερμανικό λαό πως για κάποιο αφηρημένο λόγο είναι απαραίτητο να κάνει κάτι το πολύ απάνθρωπο, τότε θα το κάνει. Διότι είναι πεισμένος ότι κάνει το καλό. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί στους λαούς της Νότιας Ευρώπης. Εκεί θα έλεγαν «μπορεί να είναι απαραίτητο, αλλά εγώ δεν θα το κάνω». Ίσως λοιπόν αυτή να είναι η ουσία του καλού και του κακού προσώπου της Γερμανίας: αυτό το επίπεδο μιας θεωρητικής αίσθησης του καθήκοντος, καθώς επίσης και η ικανότητα να μην συγκινείται από τον πόνο και το δράμα του άλλου. Η συμπεριφορά ενός Γερμανού υπακούει σε κανόνες. Βεβαίως αυτά που λέω δεν εξηγούν τα πάντα, είναι απλώς μια δική μου θεωρία. Μπορεί να λέω και ανοησίες».
Σίγουρα ο Ανταίος ξαναδιαβάζοντάς την, θα αναρωτιέται σήμερα πώς η απάντηση σε μια ερώτηση που υποβλήθηκε το 2009, θα αποκτούσε τέτοια σημασία τέσσερα χρόνια αργότερα.

Πηγή Cynical


Posted: 05 Aug 2013 03:58 AM PDT
Ενώ στην Ελλάδα υπάρχει σε γενικές γραμμές ανάπαυλα λόγω καλοκαιριού, στον υπόλοιπο κόσμο η κινητικότητα κορυφώνεται. Οι αποκαλύψεις για την οικονομική κατάσταση της Αμερικής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν περιοχές στην άλλη μεριά του Ατλαντικού (πόλεις και πολιτείες έχουν κηρύξει ή απειλούνται με χρεοκοπία), έρχονται να προβληματίσουν όλους εκείνους που πίστευαν στην «ακλόνητη δύναμη»  του «λίκνου» της δυτικοπρεπούς «δημοκρατίας».

Η αλήθεια για τις Η.Π.Α. είναι ότι μπορούν να κηρυχτούν σε πτώχευση ανά πάσα στιγμή, όπως άλλωστε και όλα τα υπερχρεωμένα κράτη του λεγόμενου δυτικού κόσμου, κάτι που θα προκαλέσει «τσουνάμι» στην παγκόσμια οικονομία. Το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος χρησιμοποιείται επί της παρούσης για δύο λόγους:

1. Στο εσωτερικό τους εφαρμόζονται, με την βοήθεια πολυεθνικών της παγκόσμιας ελίτ, μέτρα αστυνόμευσης της ζωής των αμερικανών πολιτών ως πείραμα για την εφαρμογή τους και στον υπόλοιπο κόσμο με πρώτη και καλύτερη την Ευρώπη. Ο  αμερικανικός λαός περνάει τα πάνδεινα στην «φωλιά του λύκου», ενώ το «american dream» τείνει να μετατραπεί σε «american nightmare».
Ενδεικτικά:

2. Αποτελεί τον μπόγια για την προώθηση της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και της διοικητικής ένωσης του πλανήτη στα πλαίσια δήθεν της «συνεργασίας των λαών». Με μπροστάρη τον «υπάλληλο» της παγκοσμιοποίησης, πρόεδρο Ομπάμα, που για πολλούς «εγκλωβισμένους» πολιτικούς και στην Ελλάδα αποτελεί το νέο πρότυπο για την διασφάλιση των «δημοκρατικών κεκτημένων», επιβάλλεται η «πολτοποίηση» των λαών ως η μόνη εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της διεθνούς κρίσης, η οποία τόσο καιρό τεχνηέντως «οικοδομείτο» στον πλανήτη.
Ιδανικό παράδειγμα για την «δημοκρατική» υποκρισία των Αμερικανών αποτελεί η κατάσταση στην Μεσόγειο, όπου οι Η.Π.Α. κέρδισαν με το «σπαθί» τους την «ρετσινιά» του υποστηριχτή των ισλαμιστών και τώρα μάταια προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως θέλουν να υποστηρίξουν το κοσμικό π.χ. καθεστώς στην Αίγυπτο που ο στρατός έφερε στην εξουσία με «δημοκρατικό» πραξικόπημα. Πέραν τούτου οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν έχουν ενισχύσει τα αντί-αμερικανικά αισθήματα ανά τον κόσμο. Βέβαια στην Ελλάδα οι ύμνοι για τον «Θείο Σαμ» συνεχίζονται, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον, όπου και εγώ εύχομαι η Ελλάδα να πάρει κάτι καλό βάσει συγκυριών.

Το αντί-αμερικανικό κλίμα στην Μεσόγειο σπεύδει να το καλύψει επικοινωνιακά ο, μισητός για τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης, Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν. Μετά την Συρία ο Ρώσος ηγέτης επιδιώκει να προσεγγίσει και την Αίγυπτο, σαν απόδειξη σε κοινή γνώμη και πολιτικούς, ότι από όλους τους μεγάλους ηγέτες αυτός είναι ο μοναδικός που πολεμά το ριζοσπαστικό Ισλάμ, στηρίζοντας σ' αυτήν την κατεύθυνση κοσμικά αραβικά καθεστώτα, όπως της Συρίας και της Αιγύπτου. Η έντονη ανάμειξη των Ρώσων στην Μέση Ανατολή διασφαλίζει δε, την διατήρηση της Ορθοδοξίας, η οποία καταπολεμάται με σφοδρότητα από τους σύγχρονους «σταυροφόρους» και τους ισλαμιστές δουλικούς τους.

Οι Αμερικανοί, θέλοντας να αυξήσουν το κλίμα αβεβαιότητας, και να δυσκολέψουν την όποια προσπάθεια περαιτέρω ρωσικής ανάμειξης στην περιοχή, βγάζουν ανακοινώσεις περί κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλον τον κόσμο με αφορμή τα γεγονότα στην Αίγυπτο και την Αλ Κάιντα να απειλεί. Φαίνεται ότι στην Ουάσινγκτον πασχίζουν να πείσουν την αμερικανική κοινή γνώμη, με την κλασσική μέθοδο του φόβου, για την ανάγκη επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο φανατισμός σε νέο-συντηρητικούς κύκλους (που επηρεάζουν καταστάσεις στην Ουάσινγκτον) είναι τόσο διάχυτος που ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Mc Cain χαρακτήρισε με «προεδρικό ύφος» (αν και άλλος υποτίθεται είναι Πρόεδρος) τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού «ανειλικρινή», επειδή «τόλμησε» να πει πως ενδεχόμενη επέμβαση στην Συρία ενέχει κινδύνους γενικευμένης κλιμάκωσης και αμερικανικής αποτυχίας.

Εν κατακλείδι, η διαμάχη Δύσης-Ρωσίας θα οδηγήσει σίγουρα σε εξελίξεις και ενδεχόμενα στο μέλλον επαναχάραξη συνόρων (ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα δήλωσε ότι στόχος είναι ο διαμελισμός της Αιγύπτου, ενώ στην Τουρκία τα έθνη που την αποτελούν ζητούν εδάφη και ελευθερίες), κάτι που θα επηρεάσει φυσικά και την περιοχή μας, όπως υποστηρίζουν έγκριτες στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα. Αλλού θα μικρύνουν τα σύνορα, αλλού θα μεγαλώσουν. Έτσι συμβαίνει κάθε φορά στην γεωπολιτική, ανεξάρτητα από τα αρχικά σχέδια των εκάστοτε εμπλεκομένων. Να μείνουν ίδια αποκλείεται, καθότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από αλλού. Άρα στην Ελλάδα πρέπει να αποφασίσουμε: Διπλωματία ή ραγιαδισμός, προώθηση συμφερόντων ή διαμελισμός;

Όσο για τις Η.Π.Α. ο αμερικανικός λαός θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο θύμα της παγκόσμιας διαπλοκής, όταν και επίσημα «άλλοι» θα αναλάβουν την διακυβέρνηση, καταλύοντας το σύστημα με αφορμή κάποιο «αναπάντεχο» συνταραχτικό γεγονός. 
Τότε θα σημάνει και επίσημα το τέλος του «american dream».

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
Πηγή  ΠΥΓΜΗ.gr



Posted: 05 Aug 2013 03:45 AM PDT
Χούντα έχουμε, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε"...
Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης και η εξαπάτηση των πολυτέκνων

Πέρυσι τέτοια εποχή και επί δύο σχεδόν μήνες, σε όλα τα ΜΜΕ γινόταν λόγος ότι η Κυβέρνηση θα προβεί σε περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων, γιατί δήθεν επιέζετο από την «Τρόικα»… Με αυτό το πρόσχημα, κατάργησε το επίδομα και την σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, το επίδομα του τρίτου τέκνου και την εφ΄ άπαξ παροχή των 2.000 ευρώ για όσες αποκτούσαν 3ο τέκνο και άνω, καταργώντας κάθε ίχνος δημογραφικής πολιτικής. Προχώρησε δε στην θέσπιση του επιδόματος στήριξης τέκνων και του επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων και στο σχέδιο νόμου «Έγκριση μεσοπροθέσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 κλπ.» αναφαίρετο στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, ότι οι νέες ρυθμίσεις έγιναν με στόχο την εξοικονόμηση 86.000.000 ευρώ (σελ.45-46 της έκθεσης Γ.Λ.Κ που συνόδευε το εν λόγω σχέδιο νόμου, ήδη νόμος 4093/2012).

Με τις καταργηθείσες διατάξεις ουδεμία απολύτως πολύτεκνη μητέρα θα λαμβάνει πλέον την ισόβια σύνταξη και ουδεμία από όσες έχουν έως δύο προστατευόμενα τέκνα θα λαμβάνει το επίδομα των πολυτέκνων (500 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο). Δηλαδή ακόμη και μία πολύτεκνη οικογένεια με 8 τέκνα, εκ των οποίων μόνον τα δύο είναι προστατευόμενα (και τα άλλα είναι άνω των 18 ετών και δεν σπουδάζουν ή είναι άνεργα) ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 500 ευρώ!

Όλα αυτά έγιναν γιατί η (συγ)Κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει μία άκρως αντιπολυτεκνική, αντιοικογενειακή και αντιδημογραφική πολιτική, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατάργησε τα αφορολόγητα όρια για τα παιδιά και φορολογεί τους πολυτέκνους, όπως τους αγάμους, με σκοπό ν΄ αποτρέψει τους νέους να δημιουργήσουν οικογένεια και ν΄ αποτρέψει τα νέα ζευγάρια να γίνουν πολύτεκνοι! Ακριβώς και γι΄ αυτό αρνήθηκε η Κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση της ΑΣΠΕ να χορηγεί τα πολυτεκνικά επιδόματα μειωμένα κατά 15ο/ο και να εξοικονομήσει 103.000.000 ευρώ και όχι 86.000.000 ευρώ, όπως διατυμπάνιζε.

Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου διακυβερνήσεως και το γεγονός ότι, ενώ ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, έδωσε εντολή στον πρώην Διοικητή του ΟΓΑ κ. Κοντό, όπως στο έντυπο της αιτήσεως (Α21), που θα υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι για την λήψη του παραπάνω επιδόματος να περιληφθεί η ερώτηση: «Έχετε την πολυτεκνική ιδιότητα; Εάν ναι ποιός ο αριθμός μητρώου της ΑΣΠΕ;», ο εν λόγω πρώην Διοικητής του ΟΓΑ έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον υπουργό και δεν την περιέλαβε! Έτσι κυβερνούν την χώρα!

Έτσι ελλοχεύει τώρα ο κίνδυνος, να δίνονται πολυτεκνικά επιδόματα σε ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα, την οποία χορηγεί η ΑΣΠΕ επί δεκαετίες, χωρίς να έχει αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν κρούσμα για μαϊμού πολύτεκνο.

Ήδη αποκαλύπτεται και ο μύθος περί των δήθεν πιέσεων από την «Τρόικα», για την μείωση των ποσών των μέχρι του έτους 2012 χορηγουμένων επιδομάτων (ισόβιας σύνταξης και επιδόματος πολυτέκνων μητέρων, τρίτου παιδιού κλπ).

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης δήλωνε στη Βουλή στις 8-1-2013, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, ότι αυτό γίνεται: «…. λόγω της έκτακτης δημοσιονομικής πολιτικής». Τώρα, όπως ανεγράφη στον τύπο(30-7-2013) δηλώνει, ότι: « η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, σημειώνοντας πώς ο μοναδικός δείκτης που αυξήθηκε στον προϋπολογισμό του 2013 αφορά τα οικογενειακά επιδόματα (από 566 εκατομμύρια το 2012 ανέβηκε σε 755 εκατομμύρια»!!!!

Ας μας πει λοιπόν ο κ. Βρούτσης, πότε έλεγε την αλήθεια και πότε έλεγε ψέματα;
Στο σχέδιο του προϋπολογισμού τέτοιο κονδύλι 755 εκατομμυρίων για τα εν λόγω επιδόματα δεν υπήρχε!!!

Το μόνο που πέτυχαν είναι ότι γίνονται αναξιόπιστοι και εξαπάτησαν τους πολυτέκνους.
Πράττουν δε αυτά οι (συγ)κυβερνώντες όταν οι γεννήσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κατήλθαν το 2012 στις 100.371 και οι θάνατοι, για πρώτη φορά, μετά από 80 χρόνια, από το έτος 1932 ανήλθαν σε 116.670!!! Το Έθνος χάνεται… διαλύονται οικογένειες, τα παιδιά μας γίνονται μετανάστες προς ανεύρεση εργασίας, χιλιάδες αυτοκτονίες, χιλιάδες απολύσεις- διαθεσιμότητες, ακόμη και πολυτέκνων (επειδή κάποιο από τα παιδιά των ενηλικιώθηκε, ας είναι δε αυτό και άνεργο!)

Για ποια λοιπόν προστασία της οικογένειας μας μιλάνε;

Εδώ φθάσανε στο σημείο να κάνουν τα παιδιά μας φορολογικά τεκμήρια(με την κατάργηση του αφορολογήτου του παιδιού), κατήργησαν ακόμη και τις μετεγγραφές των φοιτητών μας(μέτρο χωρίς κανένα οικονομικό κόστος) και έτσι για πρώτη χρονιά φέτος, παιδιά ακόμη και υπερπολυτέκνων οικογενειών δεν πήραν μετεγγραφή, ούτε μέσω της μεταφοράς θέσης εισαγωγής φοιτητή!
Προστασία λοιπόν ή εμπαιγμός των οικογενειών μας;

Μωραίνει Κύριος ους βούλεται απωλέσαι.

Από το γραφείο τύπου της ΑΣΠΕ



Posted: 05 Aug 2013 03:39 AM PDT
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στο δικαστήριοΜε χρήση δακρυγόνων απομάκρυνε η αστυνομία στην Τουρκία τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου αναμένεται σήμερα να ανακοινωθούν οι ετυμηγορίες στην υπόθεση "Εργκένεκον".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε κοντά στο δικαστήριο του Σιλιβρί παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας όλοι οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο δικαστήριο έκλεισαν προκειμένου να μην μπορούν να το προσεγγίσουν οι διαδηλωτές, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο περιπολεί στην περιοχή.

Μέλη των επίλεκτων δυνάμεων μεταφέθηκαν στο Σιλιβρί από γειτονικές πόλεις, ενώ αστυνομικοί έλαβαν θέσεις κοντά στην περιοχή από αργά χθες το βράδυ.

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους δικηγόρους, τους κατηγορούμενους και σε δημοσιογράφους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αυστηρούς ελέγχους. Στην αίθουσα δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστών.
Ακόμη και οι οδηγοί των οχημάτων που μετέφεραν τους δημοσιογράφους στο δικαστήριο πέρασαν από έλεγχο για να διακριβωθεί η ταυτότητά τους.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τελικώς περίπου στις 12 το μεσημέρι ύστερα από τρίωρη καθυστέρηση.

Το δικαστήριο θα εκδώσει σήμερα απόφαση για τους σχεδόν 300 κατηγορούμενους για συμμετοχή στο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν στην υπόθεση "Εργκένεκον".

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία "Εργκένεκον", επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί καθώς και ο απόστρατος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Το δικαστήριο αναμένεται να ξεκινήσει εντός ολίγου την ανακοίνωση των αποφάσεών του. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για 64 από τους κατηγορούμενους. Όσοι κριθούν ένοχοι αναμένεται να εφεσιβάλουν την απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Posted: 05 Aug 2013 03:28 AM PDT
Εν αναμονή της ετυμηγορίας για την «Εργκενεκόν»

Σε μία πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο βρίσκεται η Τουρκία. Και δεν είναι μόνο η γενική πτώση στους γεωπολιτικούς και διπλωματικούς στόχους που έθεσε ο νεο-οθωμανισμός των Ερντογάν και Νταβούτογλου, ούτε και τα όσα συμβαίνουν με τους Κούρδους που απαιτούν πλέον ανεξάρτητο κράτος ή τα όσα συμβαίνουν στην Συρία και απογυμνώνουν τον ρόλο και την παρεμβατικότητα της Άγκυρας για την πτώση του Άσαντ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο εφιάλτης που ζει σε καθημερινή βάση, είναι το βαθύ κράτος της Εργκενέκον, οι στρατηγοί και ο στρατός, που παρά τις χρόνιες προσπάθειες του τούρκου πρωθυπουργού, συνεχίζει να αποτελεί έναν συνεχή (και όχι μόνο εν δυνάμει) κίνδυνο για τον ίδιο τον Ερντογάν και ιδιαίτερα η απόφαση για τους σχεδόν 300 κατηγορούμενους για το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν στην υπόθεση «Εργκενεκόν» που αναμένεται να εκδώσει σήμερα τουρκικό δικαστήριο και ενδεχομένως να πυροδοτήσει μία σειρά ενεργειών των στρατηγών, οι οποίοι δεν χάνουν πλέον μόνο τις θέσεις τους, αλλά απειλούνται με μακροχρόνιες φυλακίσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν στήσει οδοφράγματα γύρω από την αίθουσα του δικαστηρίου έξω από τις φυλακές του Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης κι έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας λόγω της απόφασης υποστηρικτών των κατηγορούμενων να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για την δίκη που διαρκεί πέντε χρόνια κι έχει φέρει στην επιφάνεια την πόλωση που επικρατεί στην τουρκική κοινωνία.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία «Εργκενεκόν», επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί καθώς και ο απόστρατος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ενόψει της ετυμηγορίας, οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις έξω από το δικαστήριο, ενώ το Σάββατο η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στα γραφεία μίας κοσμικής οργάνωσης, ενός πολιτικού κόμματος κι ενός τηλεοπτικού σταθμού και έθεσε υπό κράτηση 20 άτομα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το δικαστήριο στο Σιλιβρί καταδίκασε περισσότερους από 300 αξιωματικούς του στρατού σε ποινές φυλάκισης για το σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν πριν από μία δεκαετία στην υπόθεση "Βαριοπούλα".

Το δικαστήριο αναμένεται να ξεκινήσει εντός ολίγου την ανακοίνωση των αποφάσεών του. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για 64 από τους κατηγορούμενους. Όσοι κριθούν ένοχοι αναμένεται να εφεσιβάλουν την απόφαση.




Posted: 05 Aug 2013 03:15 AM PDT
«Η εξουσία είναι πανταχού παρούσα….Παντού, ωστόσο, και πάντοτε το πρόσωπό της είναι το ίδιο, απεχθές και μιαρό, αντιλαϊκό και ανήθικο» Κ. Σιμόπουλος, "Η Διαφθορά της Εξουσίας"
Ποιο είναι το αόρατο χέρι που στρέφει το όπλο και πατάει την σκανδάλη ενάντια σε γνωστούς ή άγνωστους συμπατριώτες μας; Που στήνει την αγχόνη και κάνει τα σώματα να αιωρούνται στο χορό του θανάτου; Που κάνει τον ελληνικό λαό να είναι ο πιο απαισιόδοξος στην Ευρώπη; Που εξαπλώνει τις ψυχοσωματικές ασθένειες στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού; Που διαβρώνει μέρα τη μέρα τη κοινωνική συνοχή και επιβάλλει την φτώχεια, την ανέχεια, την υποτίμηση, τη φυγή και την απαξίωση;

Ο κάθε αυτόχειρας φαινομενικά σκοτώνει τον εαυτό του. Δεν είναι όμως έτσι! Το όπλο που καρφώνει τη σφαίρα στο κρανίο όπως και η αγχόνη που σφίγγει το λαιμό, στοχεύει την εξουσία. Στοχεύει τον εξουσιαστικό λόγο. Η αυτοκτονία είναι ίσως η κατεξοχήν συμβολική πράξη δολοφονίας του εξουσιαστικού λόγου. Ενός λόγου που έχει γίνει βιολογικός και είναι εγκατεστημένος στο μυαλό του ανθρώπου, που έχει ριζώσει και κατευθύνει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά και που συχνά ονομάζεται «ηθική συνείδηση», «Υπερεγώ» ή «εσωτερικός κριτής». Γι αυτό άλλωστε η εξουσία κρατά μια αμφίθυμη στάση απέναντι στον αυτόχειρα. Από τη μια αδιαφορεί και από την άλλη επιδιώκει την μεταθανάτια τιμωρία του, για την δολοφονία του εσωτερικού ειδώλου της εξουσίας. Τον απαξιώνει καθιστώντας τον ανώνυμο και ένοχο, τον καταδικάζει στην υπαρξιακή σιωπή.

Ο Δημήτρης Χριστούλας, για την εξουσία δεν ήταν παρά ο «77χρονος φαρμακοποιός», ενώ από το σημείωμα που άφησε, τα κυρίαρχα ΜΜΕ απέκρυψαν τη σημαντικότερη αναφορά του: «Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικωφ ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για την διατροφή μου». Και φυσικά η κοινωνική απάθεια μπροστά στο συνεχιζόμενο έγκλημα που διαπράττεται καθημερινά, μπορεί να ερμηνευθεί ίσως μόνο μέσω της αποτελεσματικότητας της εξουσιαστικής ψυχοτρομοκρατίας. Η διασπορά του φόβου και του τρόμου διαπλάθει μια σιωπηλή φάρμα υπηκόων που κατατρύχεται από την ίδια την ψυχοπαθολογία της.

Ο ατομικισμός, το θεμέλιο της φιλελεύθερης ιδεολογίας αποδεικνύεται-όπως και τόσες φορές-ως το πιο αποτελεσματικό όπλο μαζικής καταστροφής στα χέρια της εξουσίας. Είναι φανερό ότι μόνο η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί και οι οργανωμένες συλλογικότητες, αποτελούν τα μέσα για την άμυνα του ατόμου και της κοινωνίας έναντι της «μιαρής και ανήθικης εξουσίας».

Για τους πάσης φύσεως ειδικούς και ειδικά για την κάστα των καθεστωτικών οικονομολόγων, ο αφανισμός χιλιάδων ανθρώπων είναι μέρος από τις παράπλευρες απώλειες της οικονομικής «ανάπτυξης». Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας εξισώνονται με την κακοκαιρία και τον σεισμό. Η φυσικοποίηση των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων είναι ένας έτερος ιδεολογικός μηχανισμός της παραπλάνησης και της πειθάρχησης. Για την εξουσία, ο αφανισμός αυτός είναι η τελετουργική θυσία που θα διαγράψει την συλλογική ενοχή γιατί οι νεοέλληνες απήλαυσαν μια τριφηλή ζωή με «με ούζο και Ζορμπά».

Η ελληνική κοινωνία βιώνει τον οικονομικό ολοκληρωτισμό. Η οικονομική ιδεολογία είναι πια το φονικότερο όπλο του 21ου αιώνα. Δεν χρειάζεται οι πληθυσμοί να μετακινούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αφού ο εξορθολογισμός της εξουσίας επιτρέπει την κατασκευή επιτόπιων αθέατων στρατοπέδων. Όπως έχει γράψει ο Jean Améry, ο φιλόσοφος του Auschwitz:«Η πολιτική του Χίτλερ δεν είναι κάτι συγκυριακό. Η επανάληψή της-στον 21ο αιώνα- δεν θα υποκινείται πια από περιθωριακές ναζιστικές ομάδες αλλά από βασικά κέντρα εξουσίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός ΓΑΠ, περιγράφοντας την απόφαση που πάρθηκε μέσα σε 10 λεπτά ώστε η Χώρα να τεθεί υπό την διοίκηση της τρόικα, αναφέρει ότι η καταδικαστική απόφανση των Ευρωπαίων ήταν άμεση: "Τιμωρείστε αυτούς τους ανήθικους, τους τεμπέληδες, που πίνουν ούζο και χορεύουν Ζορμπά, Έλληνες. Αυτοί είναι το πρόβλημα". Ανεξάρτητα από την αλήθεια ή όχι του ισχυρισμού, είναι γεγονός ότι εμπεριέχει την αντίληψη της νέας διακυβέρνησης.
Η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση, αντίθετα από την φιλελεύθερη διακυβέρνηση της πειθάρχησης και την ναζιστική της τιμωρίας, συνιστά την τεχνολογική διαχείριση της πειθάρχησης και της τιμωρίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφέρει κέρδη. Η λογική της νέας εξουσίας του τρόμου είναι απλή: διάχυση του φόβου και του τρόμου, κατασκευή ενόχων, κεφαλαιοποίηση των θυμάτων και διαχείριση της κατάστασης με τέτοιο τρόπο ώστε να παραχθεί κέρδος. Κατ' αυτό τον τρόπο οι σπασμωδικές κινήσεις των θυμάτων εγγράφονται ως οικονομικές πράξεις και συνεισφέρουν στην οικονομική μεγέθυνση. Η μίξη καλβινιστικής και καπιταλιστικής ηθικής είναι ο πυρήνας του νέου δόγματος.

Διχοτομικός λόγος και κατασκευή της μνημονιακής Ελλάδας

"Η συνειδητή και έξυπνη χειραγώγηση των συνηθειών και των απόψεων που διαμορφώνουν οι μάζες είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αυτοί που χειρίζονται αυτό τον αθέατο κοινωνικό μηχανισμό συνιστούν μια αόρατη κυβέρνηση η οποία είναι η αληθινή εξουσία…». E. L. Bernays, Propaganda.

Μια δοκιμασμένη ιδεολογική γλωσσική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την κοινωνική εμπέδωση της Ελλάδας των μνημονίων είναι ο διχοτομικός λόγος. Ο αυθαίρετος λόγος της εξουσίας που διαιρεί τον χρόνο και τον χώρο στη βάση ενός δυαδικού αντιθετικού σχήματος. Η διαίρεση είναι πρώτιστα αξιολογική και στηρίζεται στην κατασκευή μιας θετικής αναπόδεικτης αξίας που αναγγέλλεται ως αλήθεια από τον αυτονομιμοποιητικό λόγο της εξουσίας. Ο χριστιανισμός διαίρεσε το χρόνο στην προ και μετά Χριστό εποχή, ο δυτικός κόσμος στον μεσαίωνα και την νεωτερικότητα, ο Μεταξάς κατασκευάζει τον «Γ΄ Ελληνικό Πολιτισμό», η χούντα των συνταγματαρχών την "Νέα Δημοκρατία", ο Χίτλερ τη "Νέα Ευρώπη".

Ο διχοτομικός λόγος κατασκευάζει μια αυθαίρετη πραγματικότητα την οποία επιβάλλει στην ατομική συνείδηση μέσω της δημιουργίας «γνωστικής παρέκκλισης». Το άτομο χειραγωγείται με βάση τα αντιθετικά σχήματα νέο-παλιό, καλό-κακό, ηθικό-ανήθικο, σωστό-λάθος, αληθινό-ψεύτικο κτλ., ώστε να εκλάβει τις αξιακές διχοτομίες ως αποδείξιμες και ορθολογικές αλήθειες, αλλά και να ταυτίσει την εξουσία με το θετικό τους περιεχόμενο.

Με την υπαγωγή της χώρας υπό την εποπτεία των δανειστών, ο ρητορικός λόγος του πολιτικού προσωπικού επιχειρεί την διχοτόμηση μεταξύ της παλιάς φαύλης Ελλάδας και της νέας Ελλάδας του μνημονίου.
«Θα χτίσουμε την νέα Ελλάδα», δηλώνει ο Παπανδρέου, «χτίζουμε τη Νέα Ελλάδα» ο Σαμαράς και «πάνω στην αλήθεια, μπορούμε να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα» ο Παπαδήμος.
Η «Νέα Ελλάδα» δεν είναι παρά το ρητορικό όπλο νομιμοποίησης του καπιταλιστικού μετασχηματισμού της χώρας, που υπονοεί ότι αυτό που υπήρχε πριν είναι ψεύτικο, κακό και φαύλο.

Με αυτά τα δεδομένα χρειάζεται να ξαναδιαβάσουμε τα γεγονότα και να θέσουμε σε αμφισβήτηση το αφήγημα της εξουσίας αναφορικά με την οικονομική κρίση. Η εκτεταμένη προπαγάνδα συκοφάντησης της χώρας και το μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων, εντάσσονται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο κινεζοποίησης του ευρωπαϊκού νότου και εκποίησης των δημόσιων αγαθών, με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την ευρωπαϊκή επικράτεια ανέρχεται στο ποσό των 500 δις., ένα ποσό που θα εκτινάξει το ΑΕΠ της ΕΕ και θα εμφανίσει πλασματική ανάπτυξη.

Μια σύντομη ανάλυση της οικονομικής κρίσης για την κατανόηση της νεοφιλελεύθερης χειραγώγησης

«Η αταξία των μικρών εθνών πρέπει να εξουδετερωθεί. Η προσπάθεια της Γερμανίας αποσκοπεί στη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης» (Χίτλερ, 1943).

Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η πολιτικο-οικονομική ελίτ άρχισε να χρησιμοποιεί μια νέα γλώσσα με σκληρά νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Υποτίθεται ότι η ελληνική κοινωνία ζούσε σε μια «εικονική πραγματικότητα» και ξαφνικά προσγειώθηκε στην σκληρή πραγματικότητα. Το σύνθημα που συνόδευσε αυτή την μεταβολή ήταν: «ζούσαμε πέρα από τις δυνάμεις μας, ζούσαμε με δανεικά, καιρός να ζούμε βάση των δυνατοτήτων μας», ένα σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου και κατασκευάστηκε από τους γραφειοκράτες των Βρυξελών, οι οποίοι επιχειρούν να εμφανίσουν την κρίση της ευρωζώνης ως αποτέλεσμα των ασύνετων πολιτικών των κρατών του νότου και όχι ως ένα συστημικό φαινόμενο.

Τι συνέβη πραγματικά; Η τωρινή κρίση είναι το αποτέλεσμα και η κορύφωση διαδοχικών καπιταλιστικών κρίσεων, τις οποίες η ΕΕ επεχείρησε να ξεπεράσει με διάφορες μορφές αναδιάρθρωσης. Εντούτοις η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους και η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Έως το 2010 το οικονομικό αναπτυξιακό μοντέλο της ΕΕ, θεσμοποιημένο βάση των συνθηκών του Μάαστριχ και Λισσαβόνας, βασιζόταν σε έναν τύπο άνισης ανάπτυξης μεταξύ βορρά και ευρωπαϊκού νότου. Η αποβιομηχάνιση και η συνεχόμενη δανειακή χρηματοδότηση του νότου, μεταφραζόταν σε ανάπτυξη για τον βορρά. Η χρηματιστικοποίηση της οικονομίας δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα, η «φορολογική αντεπανάσταση», η σταδιακή μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, ως μέσου για την αύξηση της κερδοφορίας, τροφοδότησε την διόγκωση του κρατικού χρέους. Τα κράτη-μέλη αδυνατώντας να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους μέσο των κεντρικών τραπεζών τους, αναζήτησαν δανειστές στις ελεύθερες χρηματοπιστωτικές αγορές. Κατ' αυτό τον τρόπο το διεθνές κεφάλαιο εισέδυσε στις οικονομίες του νότου, απειλώντας το οικοδόμημα της ΕΕ. Η χρεοκοπία αυτού του οικονομικού μοντέλου-αφού η χρηματοδότηση των κρατών από την αγορά κεφαλαίου έφτασε στα όριά της-εξανάγκασε την ΕΕ στην αναθεώρησή του και στην επιλογή ενός νέου, κινεζικού τύπου. Οι καπιταλιστικές ελίτ της ΕΕ, αντί να προβούν στην αναθεώρηση της νεοφιλελεύθερης ατζέντας, άδραξαν την ευκαιρία ώστε μέσω της «στρατηγικής του σοκ» («Europe 2020»), να καρπωθούν οφέλη από μια ακόμη πιο έντονη επίθεση στα δημόσια αγαθά, τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς και το κράτος πρόνοιας.

Η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της ΕΕ σε βάρος του κόσμου της εργασίας και των δημόσιων αγαθών, η νέα καπιταλιστική αναδιάρθρωση που προφανώς στοχεύει στην φεντεραλιστική ένωση της Ευρώπης, απαιτεί την πλήρη αξιοποίηση των τεχνικών χειραγώγησης. Το νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο ευρωπαϊκής ενοποίησης, όλο και περισσότερο προσομοιάζει με εκείνο του Χίτλερ. Και παρόμοια, η προπαγάνδα και η χειραγώγηση οδηγείται στις ατραπούς του Γκαίμπελς.

(Για μια αντικειμενική ανάλυση της οικονομικής κρίσης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο: «Το Μανιφέστο των Ανήσυχων οικονομολόγων» στα ελληνικά).

Σουλτάνης Γρ.


Posted: 05 Aug 2013 02:58 AM PDT
Ταξίδια και εκδηλώσεις γεμάτες αλυτρωτικά μηνύματα σε καθημερινή βάση από τους «συντοπίτες» μας που ζουν στην Τουρκία…
 
Δύο χαρακτηριστικά συμβάντα σας παραθέτουμε σήμερα (ενδεικτικά μόνον) στο «Προξενείο-Στοπ», για να σας επισημάνουμε για μια ακόμη φορά το θέμα των ατελείωτων προκλήσεων σε βάρος της εθνικής υπόστασης και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, που πραγματοποιούν καθημερινά οι ομάδες «Τούρκων Δυτικής Θράκης» που ζουν και δρουν (υπό τη σκέπη του αλυτρωτικού BTTDD) σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, αλλά και το θέμα της στενής σχέσης που έχουν όλα αυτά τα φασιστικά παραμάγαζα με την τουρκόφρονα ηγεσία της εν ελληνική Θράκη μειονότητας.

Και ξεκινώντας από το δεύτερο θέμα, δείτε τι γράφει ο γνωστός μας… φίλος Αμπντουλχαλήμ Ντεντέ στην τουρκοφυλλάδα του «Τρακιανίν Σεσί» (22/7/2013) με τίτλο: «Οι κάτοικοι της Άγκυρας χειροκρότησαν τη Δυτική Θράκη» (1η φωτογραφία). Κάνει λόγο για επίσκεψη στην Άγκυρα περίπου 45 ατόμων από τη Θράκη, μελών στην πλειονότητά τους της παράνομης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», με επικεφαλής τον πρόεδρο Αχμέτ Κουρτ, αλλά και δύο ακόμη βασικές αρχιπρακτοράντζες της Κομοτηνής, τη διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ (δηλαδή του…εκπαιδευτικού παρατήματος του Προξενείου) Περβίν Χαϊρουλλάχ και τον Κοράι Χασάν (πρόεδρο της επίσης παράνομης "Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής" και δημοσύμβουλα Κομοτηνής με τον προξενικό συνδυασμό της Σιμπέλ Μουσταφάογλου).

Λόγος της επίσκεψης; Μα η συμμετοχή στη "Βραδιά Δυτικής Θράκης", που οργανώθηκε στα πλαίσια των Διεθνών Εκδηλώσεων Ραμαζανιού τις οποίες οργανώνει ο δήμος Κετσίορεν της Άγκυρας. 
Και τι είχαμε εκεί; 
Και εγκαίνια του «Σπιτιού Πολιτισμού της Δυτικής Θράκης» (σ.σ. γουάου!) και ομιλίες βεβαίως κάποιων μικροεπισήμων εκ Τουρκίας (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του παραρτήματος Άγκυρας του BTTDD Αχμέτ Σαλίχογλου) και λόγους των Κοράι Χασάν και Αχμέτ Κουρτ και ανταλλαγές δώρων, αλλά και επίδειξη από συγκρότημα παραδοσιακών χορών της ΤΕΞ που «με τα ωραιότατα παραδοσιακά (σ.σ. μαντέψτε από ποιαν…εθνική παράδοση) τραγούδια και χορούς της Δυτικής Θράκης ενθουσίασε τους θεατές-κατοίκους του Κετσίορεν» (όπως αναφέρει ο Ντεντέ).

Και ακριβώς την ίδια μέρα το ΔΣ του παραρτήματος Ζεϊτίν Μπουρνού (Κωνσταντινούπολης) του αλυτρωτικού BTTDD παρέθετε στα μέλη του, αλλά και σε κάμποσους μουσαφίρηδες, δείπνο ιφτάρ. Και φυσικά από το δείπνο αυτό δεν έλειψαν για μια ακόμη φορά οι αλυτρωτικές κορόνες, αλλά βεβαίως και τα σύμβολα. Χαρακτηριστική άλλωστε η παρακείμενη φωτογραφία (από την εν λόγω εκδήλωση) με τη σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» δίπλα στην τουρκική, πίσω ακριβώς από το βήμα των ομιλητών Όσο για την 3η σημαία, αν δεν την αναγνωρίσατε, να σας βοηθήσουμε: είναι πολύ απλά η σημαία του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου.  

Όσο πάει λοιπόν και καλύτερα με τους «συντοπίτες» μας, ε; 
Ζήτω η…ελληνοτουρκική φιλία!




Posted: 05 Aug 2013 02:40 AM PDT
Ο ακριβής στόχος δεν είναι γνωστός, όμως, «ο σκοπός είναι σαφής: H ιδέα είναι να επιτεθούν σε δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο στα αμερικανικά», είπε Αμερικανός αξιωματούχος
Η ασυνήθιστη απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν προσωρινά περισσότερες από 20 πρεσβείες τους σε όλο τον κόσμο υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι υποκλάπησαν μηνύματα υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ
κάνοντας λόγο για «μια από τις πιο αξιόπιστες και πιο συγκεκριμένες απειλές» που έχει δει ο ίδιος μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η απειλή επίθεσης φαίνεται να είναι «άμεση», είπε ο Μακόλ μιλώντας στο κανάλι CBS.

«Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα (πληροφοριών) που κάνουν λόγο για απειλές και σε αυτό αντιδρούμε», εξήγησε στο ABC ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι απειλές της Αλ Κάιντα στρέφονται εναντίον όλων των δυτικών συμφερόντων σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά ήταν «πιο συγκεκριμένες» απ' ότι στο παρελθόν.

Ο ακριβής στόχος δεν είναι γνωστός όμως «ο σκοπός είναι σαφής: H ιδέα είναι να επιτεθούν σε δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο στα αμερικανικά», συνέχισε.

Την Κυριακή, 25 πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας κατέβασαν ρολά. Τις πρεσβείες τους στην Υεμένη έκλεισαν επίσης για δύο ημέρες η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντατς Ράπερσμπεργκ από την πλευρά του είπε ότι οι αμερικανικές αρχές «έλαβαν πληροφορίες για το γεγονός ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο έκαναν λόγο για μια μεγάλη επίθεση».

«Πιστεύουμε ότι (η επίθεση) θα σημειωνόταν πιθανότατα στη Μέση Ανατολή ή κοντά σε μια πρεσβεία, όμως δεν υπάρχει κάποια εγγύηση», είπε από την πλευρά του ο Πίτερ Κινγκ, που είναι μέλος της ίδιας επιτροπής.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν σχεδιαζόταν μια επίθεση αυτοκτονίας ή μια επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ορισμένοι... κακοπροαίρετοι στον αμερικανικό Τύπο, βέβαια, έσπευσαν να συνδυάσουν το γεγονός με το σκάνδαλο των διαδικτυακών παρακολουθήσεων από τη NSA και να σχολιάσουν ότι πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να νομιμοποιηθούν οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης. Πόσω μάλλον, δε, εάν μέσω των παρακολουθήσεων καταφέρουν να ακυρώσουν τα σχέδια των τρομοκρατών για μια επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, από την άλλη, δεν έδειξαν να συμμερίζονται τις «κακές γλώσσες».

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία έκλεισαν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να δηλώσει ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν δείχνουν πως αυτή η απειλή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», οι ΗΠΑ κατάφεραν να υποκλέψουν συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα, που συζητούσαν για τον σχεδιασμό τρομοκρατικού χτυπήματος σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η υποκλοπή τέτοιου είδους συνομιλιών είναι εξαιρετικά σπάνιες, είτε μέσω κινητού είτε ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και για αυτόν τον λόγο η CIA σήμανε αμέσως συναγερμό, ενημερώνοντας τον Λευκό Οίκο και μέλη του Κογκρέσου. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συμβούλων για θέματα ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενημερώθηκε στη συνέχεια για τα αποτελέσματα από τους συνεργάτες του.

Ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη απειλή λαμβάνεται ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου, επειδή ο Αύγουστος είναι ένας «καταραμένος» μήνας όσον αφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σημαντικό ρόλο για να σημάνει συναγερμό η CIA, έπαιξε η ομιλία του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι την περασμένη Τρίτη, στην οποία καλούσε τους τζιχαντιστές να επιτεθούν σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων, ως αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο.

Εξάλλου, δεν είναι πολύ μακριά η θλιβερή επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 αλλά και της περσινής βομβιστικής ενέργειας στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.
Η ανησυχία δεν περιορίζεται στις κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή η Ιντερπόλ έχει εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση ασφαλείας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η Αλ Κάιντα εμπλέκεται στην απόδραση εκατοντάδων «τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών» -όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση- από τις φυλακές στη Λιβύη, το Πακιστάν και το Ιράκ και άλλες έξι χώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα απέδρασαν περισσότεροι από χίλιοι κρατούμενοι στη Βεγγάζη και δύο ημέρες αργότερα υπήρξε μαζική απόδραση 300 κρατούμενων σε φυλακή του Πακιστάν, οι οποίοι ελευθερώθηκαν από επιδρομή ένοπλων Ταλιμπάν. Η Ιντερπόλ ζήτησε από τις 190 χώρες-μέλη της να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συντονίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών για τυχόν ευρήματα.


Πηγές Πρώτο Θέμα και ΈΘνος



Posted: 05 Aug 2013 02:14 AM PDT

Οπως το 2012, έτσι, ίσως ακόμα περισσότερο, το 2013, θα έπρεπε να ήταν έτος περίσκεψης για την Ελλάδα, κάτι που υπό το βάρος της κρίσης κάθε άλλο παρά συνέβη. Εκατό χρόνια μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και σε μια στιγμή που το μέλλον της παίζεται όσο ποτέ τις τελευταίες έξι δεκαετίες, η χώρα οφείλει να γυρίσει και να κοιτάξει πίσω της: να αντιληφθεί την πορεία της μακροσκοπικά, να εντρυφήσει στα λάθη της, να αντιληφθεί τις δυνατότητές της.

Σε μια εποχή σχεδόν εξίσου μεταβατική όπως αυτή που ζούμε, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι μεγάλωσαν και ισχυροποίησαν την Ελλάδα: βγήκε από αυτούς μια άλλη χώρα.

Εκατό χρόνια αργότερα, στην αρχή του 21ου αιώνα, το δίδαγμα δεν είναι ότι πρέπει να... κάνει πολέμους. Το δίδαγμα είναι ότι εκείνο που εξασφάλισε το δυνάμωμά της ήταν η διά πυρός και σιδήρου επιλογή του Ελευθερίου Βενιζέλου, ήδη από το 1915, να ταυτίσει τα συμφέροντα της Ελλάδας με εκείνα των μεγάλων ναυτικών δυνάμεων της Δύσης και να έρθει ευθέως απέναντι στο όραμα του γερμανικού ηγεμονισμού στην Ευρώπη.

Ούτε αυτός ο ηγεμονισμός εκδηλώνεται σήμερα με πολεμικούς όρους. Ομως οι πάντες πια αντιλαμβάνονται, έστω και αργά, ότι βρίσκεται πίσω από όλες τις μεγάλες πολιτικές που επιβάλλονται στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια με αφορμή την κρίση χρέους και με καταστρεπτικότερο πεδίο εφαρμογής τους την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν τρόποι η χώρα να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει, αν θέλει κανείς να τους χρησιμοποιήσει. Και δεν είναι αυτή η μόνη φορά: όποτε η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος το πλήρωσε πολύ ακριβά, όπως το πλήρωσε και όταν επέλεξε να βρεθεί απέναντι στη Δύση: αν δεν αντιληφθεί κανείς αυτή τη θεμελιώδη πραγματικότητα, δεν μπορεί να ερμηνεύσει το γιατί το 1920 της Συνθήκης των Σεβρών κατέληξε να είναι το 1922 της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως δεν μπορεί να ερμηνεύσει το γιατί η χώρα έπρεπε να διέλθει από έναν τραγικό εμφύλιο πόλεμο την ώρα που η Γιάλτα είχε ήδη χωρίσει τον κόσμο, το γιατί η Ελλάδα πέτυχε την εθνική της ολοκλήρωση με τα Δωδεκάνησα το 1947 μετά τον Πόλεμο, αλλά και το γιατί, στον αντίποδα, το 1964 οι Αμερικανοί σταμάτησαν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πράγμα που δεν έπραξαν το 1974.

Η γεωπολιτική θέση και σημασία αυτής της χώρας αποτελεί την ευχή και την κατάρα της, τη δύναμη ή την καταστροφή της. Τόσο ο Ελευθέριος Βενιζέλος όσο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδειξαν έμπρακτα και με επιτυχία τον δρόμο της: «ανήκομεν εις την Δύσιν». Σε λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, σε ένα ταξίδι ιστορικής σημασίας για τον τόπο, μετά το ταξίδι του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου που άνοιξε ήδη τον δρόμο για μια νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η ώρα που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας, η ώρα του νέου «ανήκομεν εις την Δύσιν» έχει φτάσει. Είναι τώρα και δεν πρέπει να χαθεί ούτε για τον πρωθυπουργό ούτε, πολύ περισσότερο, για τον τόπο.



Posted: 05 Aug 2013 01:58 AM PDT
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο μηχανισμός της Άγκυρας καθώς διαπιστώνουν ότι με ελάχιστα χρήματα, μπορούν να βάλουν «πόδι» σε στρατηγικούς τομείς της Ελλάδος και να πάρουν τον πλήρη έλεγχο. Οι πόλεμοι πια είναι ξεπερασμένες διαδικασίες έχουν τεράστιο κόστος και δεν συμφέρουν αφού πετυχαίνονται τα πάντα με εξαγορές.
Συγκεκριμένα ο μηχανισμός αυτός με «βιτρίνα» τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δημιούργησε έναν κατάλογο με 300 «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα για τις οποίες πρέπει να ενδιαφερθούν οι επιχειρηματίες της χώρας του.

Τον κατάλογο αυτό μάλιστα, τον έστειλε στα τουρκικά επιμελητήρια προκειμένου να βρεθούν οι συμπατριώτες τους που θα βάλουν τα χρήματα ώστε να αρχίσει η εξαγορά της Ελλάδος μιας και υπάρχουν όπως υποστηρίζεται… ευκαιρίες.

Να σημειωθεί ότι στον κατάλογο αυτό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε δύο βιομηχανικές μονάδες που σχεδιάζονται για την Κρήτη, η μία κοντά στο αεροδρόμιο στο Καστέλι (όπου εδρεύει η προκεχωρημένη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας από όπου σηκώνονται τα ελληνικά μαχητικά για να αναχαιτίζουν τα τουρκικά κάθε φορά που αυτά παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας) και η άλλη στα Χανιά.

Επίσης προτρέπει ο Μεχμέτ Σιμσέκ τους Τούρκους επιχειρηματίες να αγοράσουν ότι ακίνητο υπάρχει στην Ελλάδα το οποίο πωλείται σε χαμηλή τιμή από τους απελπισμένους Έλληνες και να επενδύσουν στην εστίαση.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή του από τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών οι επενδυτικές ευκαιρίες μπορεί να υλοποιηθούν άμεσα απλά με μία αίτηση.
Κάποιοι δημοσιογράφοι-αναλυτές, συνεργαζόμενοι με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος ονειρεύεται την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, το παρουσιάζουν στις τουρκικές εφημερίδες ότι αυτό αποτελεί ένα έμπρακτο ευχαριστώ του Ερντογάν για τη συνεργασία που επέδειξε η Ελλάδα στον εντοπισμό και σύλληψη τρομοκρατών που θα χτύπαγαν την Άγκυρα.






Posted: 05 Aug 2013 01:45 AM PDT
Αυτό το έτος, η ισλαμιστική πολιτική έχει αντιμετωπίσει τεράστιες αποτυχίες σε δύο μεγάλες κυρίως μουσουλμανικές χώρες: την Αίγυπτο και την Τουρκία. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε το πολιτικό Ισλάμ ως έναν ικανό συμμετέχοντα – ακόμη και ως μια ηγετική δύναμη – σε μια πλουραλιστική δημοκρατία, σχολιάζει ο Timur Kuran, καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Duke.

Ένα χρόνο αφού ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έγινε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, εκατομμύρια Αιγύπτιοι βγήκαν στο δρόμο, προκαλώντας το στρατιωτικό πραξικόπημα που τον ανέτρεψε. Η πολιτική ανικανότητα του Μόρσι και η έλλειψη οράματος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάρρευσης θα ήταν αρκετή για να μειώσει την υποστήριξη στην κυβέρνησή του. Αλλά η απόρριψη του πλουραλισμού και η εφαρμογή μιας ισλαμικής δικτατορίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις προσπάθειές του να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια των Αδελφών Μουσουλμάνων και να θέσει εαυτόν πάνω από το δικαστικό σώμα της Αιγύπτου, αποδείχθηκε η καταστροφή του.

Παρομοίως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), κυβερνά με έναν τρόπο που παρουσιάζει μια δεκαετία προόδου, μία που χαρακτηρίζεται από δυναμισμό της οικονομίας, ταχεία ανάπτυξη και  την υπαγωγή των ενόπλων δυνάμεων σε πολιτικό έλεγχο. Η πρόσφατη βίαιη καταστολή της κυβέρνησης Ερντογάν στις λαϊκές διαμαρτυρίες ενάντια στην σχεδιαζόμενη κατασκευή στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης κάνει την Τουρκία να μοιάζει με μια δικτατορία ενός κόμματος. Και ακόμα χειρότερα, ο Ερντογάν πέρασε εβδομάδες υπονομεύοντας τον πλουραλισμό μέσα από τις πολωτικές ομιλίες του που στιγμάτιζαν τους Τούρκους που δεν συμμερίζονται τον κοινωνικό συντηρητισμό του, ή την συγκεκριμένη ερμηνεία του για το Ισλάμ.

Δεδομένου ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι δύο από τις τρεις πολυπληθέστερες χώρες του ιστορικού πυρήνα του Ισλάμ (η τρίτη είναι το θεοκρατικό Ιράν), θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι οι τρέχουσες δυσκολίες τους έχουν καταστρέψει κάθε προοπτική συνδυασμού του πολιτικού Ισλάμ με την πλουραλιστική δημοκρατία. Αλλά οι καταστάσεις των δύο χωρών περιλαμβάνουν θεμελιώδεις διαφορές, όπως και οι προοπτικές για ανανέωση του πολιτικού Ισλάμ.

Στην Αίγυπτο, οι οικονομικές προκλήσεις είναι τόσο τρομερές και οι παραδόσεις της συναινετικής διακυβέρνησης τόσο ρηχές, που πιθανόν να είναι αδύνατο για οποιοδήποτε κόμμα να κυβερνήσει δημοκρατικά στο άμεσο μέλλον, πόσο μάλλον η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία θα πρέπει να επανεφευρίσκει τον εαυτό της εντελώς. Και οι μη ισλαμιστές είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να εμπιστεύονται το σκληροπυρηνικό κόμμα Νουρ των  σαλαφιστών – το ισλαμικό κόμμα που συμμετείχε στην ανατροπή του Μόρσι – για να διατηρήσουν τις δημοκρατικές αρχές.

Αντίθετα, το ΑΚΡ της Τουρκίας έχει ακόμα μια πιθανότητα της εκ νέου νομιμοποίησής του στα μάτια των προσβεβλημένων ψηφοφόρων του, γιατί η υποχώρηση της πολυφωνίας ταυτίζεται έντονα με τον ίδιο τον Ερντογάν. Στην πραγματικότητα, κάποια μεγάλα στελέχη του AKP, συμπεριλαμβανομένου και του επί χρόνια συνεργάτη του Ερντογάν, προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, πιστεύουν ότι κακοδιαχειρίστηκε άσχημα τις πρόσφατες διαδηλώσεις.

Αντικαθιστώντας τον Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος, το ΑΚΡ θα μπορούσε να διαχωρίσει τη θέση του από την εκστρατεία εξισλαμισμού του και να αποκαταστήσει τις δυνατότητές του ως μια δημοκρατική πολιτική δύναμη. Πολλοί ψηφοφόροι του ΑΚΡ ανησυχούν για την πολιτιστική σύγκρουση, έστω και μόνο επειδή απειλεί τα οικονομικά τους συμφέροντα. Ως εκ τούτου, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε πιθανότατα να είναι αρκετή για να αποκαταστήσει ένα μεγάλο μέρος της απώλειας στήριξης στο ΑΚΡ και να ηρεμήσει τους αντιπάλους που φοβούνται ότι οι προσωπικές τους ελευθερίες θα συνεχίσουν να διαβρώνονται υπό την εξουσία του.

Μια ευκαιρία να αντικαταστήσουν τον Ερντογάν θα προκύψει το επόμενο έτος, όταν λήξει η θητεία του Γκιουλ. Ο Ερντογάν θέλει να αρνηθεί ο Γκιουλ μια δεύτερη θητεία, παίρνοντας τη θέση του στο πλαίσιο του νέου συντάγματος που θα μεταφέρει την πλήρη εκτελεστική εξουσία στον πρόεδρο. Με το να αρνηθούν την επιθυμία του, οι βουλευτές του AKP θα αποδυναμώσουν τη θέση του Ερντογάν, πιθανώς επιτρέποντας στο κόμμα να τον παραμερίσει.

Αν αυτό αποδειχθεί ανεπαρκές για να διώξει τον Ερντογάν από την εξουσία, το αυτοεπιβαλλόμενο όριο της πρωθυπουργικής θητείας του το 2015 θα επιτρέψει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΑΚΡ να τον αναγκάσει να αποσυρθεί, απλά κρατώντας τον με τον λόγο του. Με το ΑΚΡ να έχει αποδείξει την αποδοκιμασία του για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Ερντογάν, η νέα ηγεσία θα μπορούσε να αρχίσει να ξαναχτίζει τη νομιμότητά του ως ένα κόμμα που σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Για να μην χάσει το δρόμο του και πάλι, το ΑΚΡ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την αιτία της μεταμόρφωσης του Ερντογάν σε έναν αυταρχικό αυτοκράτορα. Στις αρχές της πρωθυπουργίας Ερντογάν, είχε περιοριστεί από τον πρόεδρο, το δικαστικό σώμα και το στρατό, καθώς ήταν όλοι προσηλωμένοι στην προάσπιση του κοσμικού χαρακτήρα που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας. Πολύ πρόσφατα, το 2008, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας εξέτασε το κλείσιμο του ΑΚΡ για την παραβίαση της αρχής αυτής.

Αλλά οι αλλαγές στη σύνθεση του δικαστικού σώματος, η ένταξη του Γκιουλ στην προεδρία το 2008 και το 2010 η συνταγματική τροποποίηση που επέτρεπε στους στρατιωτικούς αξιωματούχους να δικαστούν από πολιτικά δικαστήρια συνέβαλαν στη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην εξουσία του Ερντογάν. Περισσότεροι από 400 στρατηγοί έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν πραξικοπήματα, σε πολλές περιπτώσεις με βάση προφανώς κατασκευασμένα στοιχεία. Ο Ερντογάν επίσης καταχράστηκε το νομικό σύστημα για να καταπνίξει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να καταστείλει την ελευθερία έκφρασης των πολιτών.

Σαφώς, οι πολιτικοί θεσμοί της Τουρκίας δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις. Έχουν επιτρέψει την τεράστια συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια ενός ατόμου και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ηγείται. Οι τούρκοι πολιτικοί πρέπει τώρα να εγγυηθούν την αυτονομία της δικαστικής εξουσίας και την πολιτική αμεροληψία, την αποκατάσταση της ελεύθερης έκφρασης για όλους τους πολίτες και να δημιουργήσουν ένα σύστημα ελέγχων και ισορροπιών για να αντικαταστήσουν τον στρατό από θεματοφύλακα του κοσμικού κράτους.

Η επίτευξη του τελευταίου στόχου θα απαιτήσει από το ΑΚΡ να παραιτηθεί από κάποια εξουσία εθελοντικά. Θα μπορούσε να πουλήσει τις απαραίτητες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη συντηρητική βάση του υποστηρίζοντας, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ότι οι Ισλαμιστές έχουν πολλά να κερδίσουν από την αποτελεσματική πολιτική ελέγχων και ισορροπιών, όπως και οι στόχοι της κοινωνικής μηχανής Ερντογάν. Τελικά, όπως κατέδειξε η ανατροπή του Μόρσι, η κοινή γνώμη μπορεί γρήγορα να στραφεί ενάντια σε ένα κυβερνών κόμμα, ιδιαίτερα σε μια οικονομική κρίση.

Η πρόσφατη εμπειρία της Αιγύπτου προσφέρει μια ματιά στο πιθανό μέλλον της Τουρκίας σε περίπτωση που αποτύχει να δημιουργήσει αποτελεσματικές πολιτικές εγγυήσεις. Ο Μόρσι ήταν σε θέση να κυβερνά  χωρίς περιορισμούς, καταπατώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, γιατί το στρατιωτικό καθεστώς που ανέλαβε τον έλεγχο μετά την ανατροπή  του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 προγραμμάτισε προεδρικές εκλογές προτού υιοθετηθεί ένα σύνταγμα. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να ελπίζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι θα ανακτήσει την ευρεία αποδοχή, ως νόμιμος δημοκρατικός παίκτης, είναι με ένα σύνταγμα που θα περιλαμβάνει αξιόπιστους μηχανισμούς για τη διασφάλιση της πολυφωνίας και τη δέουσα διαδικασία.

Το πολιτικό Ισλάμ έχει φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή στο δρόμο προς την δημοκρατική νομιμότητα. Η συνέχεια της προόδου του θα εξαρτηθεί από τη δέσμευση των δύο κορυφαίων πρεσβευτών του – του ΑΚΡ της Τουρκίας και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου – να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν πολιτικά συστήματα που διασφαλίζουν τις βασικές δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου.



Posted: 05 Aug 2013 01:15 AM PDT

Δεν έχει ξαναγίνει... Περιστατικό που μας περιέγραψε αναγνώστης του press-a έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στο κέντρο της πόλης της Λάρισας και συγκεκριμένα στην Ηρώων Πολυτεχνείου, όταν διερχόμενοι με το αυτοκίνητό τους πατέρας και γιος, ο δεύτερος οδηγούσε το όχημα στο οποίο επέβαιναν και στα καλά καθούμενα στην κυριολεξία, τους σταμάτησε αστυνομικός με μηχανή (της ομάδας ΖΗΤΑ, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά), χωρίς να υπάρχει μπλόκο - το τονίζουμε - και τους ζήτησαν ταυτότητες.

Όχι δεν ήθελαν απλά να κάνουν τον καθιερωμένο έλεγχο (που πολύ σωστά πράττουν και τον κάνουν), αλλά τους ρώτησαν αν οφείλουν στην εφορία. Έκπληκτοι οι δύο άντρες τους απάντησαν "όχι" και τότε ο αστυνομικός αφού επικοινώνησε με τα κεντρικά έκανε διασταύρωση στοιχείων και αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν "καθαροί", δηλαδή δεν χρωστούν στην εφορία, τους επέτρεψαν να φύγουν, επιστρέφοντας τους τις ταυτότητες.

Ναι, καλά καταλάβατε, και αν σκεφτήκατε ότι πρόκειται για τρομοκρατία, την ίδια σκέψη κάναμε και εμείς όταν πληροφορηθήκαμε το γεγονός. Αν είναι δυνατόν, εκεί έχουν φτάσει, να σταματούν κοσμάκη στον δρόμο για να διαπιστώσουν αν χρωστά στην εφορία; Και αν κάποιοι πολίτες οφείλουν τελικά κάποιο ποσό, μικρό σας λέμε εμείς, τότε τι γίνεται δηλαδή; Σύλληψη επιτόπου;

Και δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, διότι το ίδιο συνέβη και σε άλλους πολίτες της Λάρισας.


Πηγή: Press-a.gr



-->

Posted: 05 Aug 2013 12:58 AM PDT
  • «Έπρεπε να εισβάλουμε κι εμείς» 
  • «Στην πράξη δεν μπορούμε να εκτελέσουμε την εγγύηση για την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου, στην οποία αναφέρεται η Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960», παραδεχόταν το Φόρεϊν Όφις.
Μέρος β'

Όπως γράψαμε χθες, στο α' μέρος της παρουσίασης των νέων αποχαρακτηρισμένων εγγράφων του βρετανικού Φόρεϊν Όφις που αφορούν στην Κύπρο, στις 15 Νοεμβρίου 1983 έγινε στη Βουλή των Κοινοτήτων συζήτηση, αναφορικά με τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κρίνεται η τοποθέτηση του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Σέρ Τζέφρι Χάου, στην εν λόγω συνεδρία, ο οποίος, απαντώντας σε παρέμβαση του φιλότουρκου βουλευτή, του Σερ Φρέντερικ Μπένετ, αναφέρθηκε σε μελλοντικό ουσιαστικά «ομόσπονδο κράτος».

Μαζί με τους Τούρκους

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ωστόσο, υπήρξε άλλη μια τοποθέτηση, που αξίζει προσοχής, αυτή του βουλευτή Τζούλιαν Έμερι, ο οποίος είπε:


«...Υπενθυμίζω ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, που βοήθησα να διαπραγματευθούμε, έθεσε μια υποχρέωση πάνω στη βρετανική κυβέρνηση, να επεμβαίνει για τη διατήρηση του Συντάγματος της Κύπρου που συμφωνήθηκε τότε. Συμφωνεί ο έντιμος φίλος (εννοεί τον Υπουργό Εξωτερικών) ότι η τότε κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του κ. Κάλαχαν, έκανε το ιστορικό λάθος όταν απέρριψε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, κ. Ετζεβίτ, να εισβάλει μαζί με τους Τούρκους για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης;..».

Σημειώνεται ότι ο Τζούλιαν Έμερι ήταν γαμβρός του Πρωθυπουργού Μακμίλαν και διετέλεσε υφυπουργός στο Γρ. Πολέμου μεταξύ των χρόνων 1957-1958 και στο Γρ. Αποικιών μεταξύ των χρόνων 1958-1960. Το 1957 σχεδίασε και χάρτη με λύση τριχοτόμησης της Κύπρου μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Διαπραγματεύθηκε τα εκκρεμή θέματα που απέρρεαν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, μαζί με τον Γλ. Κληρίδη και τον Φ. Κουτσιούκ. Ο Έμερι ήταν γιος του Συντηρητικού πολιτικού Λέο Έμερι, ο άλλος γιος του οποίου, ο Τζον Έμερι, εκτελέστηκε για εσχάτη προδοσία, αφού παραδέχθηκε συνεργασία με τους Γερμανούς.

Ελληνικά στρατεύματα στην Κύπρο;

Με τηλεγράφημά του ημερ. 16 Νοεμβρίου 1983, ο τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας σερ Τζέφρι Χάου ενημέρωνε την πρεσβεία στην Αθήνα ότι είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Κουτσόγιωργα, που ήταν και ο κύριος ομιλητής στη συνάντηση, μιλώντας εξολοκλήρου στα Ελληνικά. Ο κ. Κουτσόγιωργας είπε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές παραβιάσεις της Συνθήκης, η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης ήταν πως αυτή δεν μπορεί να συμμετέχει σε τριμερή. Δεν ήσαν διατεθειμένοι να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις του 1974, που ουσιαστικά υπηρέτησαν μόνο την τουρκική εισβολή.... Ο Κουτσόγιωργας επέρριψε τις ευθύνες στους Τούρκους για την αχρήστευση του ενδοκοινοτικού διαλόγου... η Ελλάδα θα επέμενε στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων... Στο παρελθόν δεν είχαν σκεφτεί να στείλουν στρατεύματα στην Κύπρο. Όμως η κατάσταση παρουσίαζε μια σοβαρή αλλαγή. Παρόλο ότι δεν σχεδίαζαν να στείλουν στρατό στο νησί, δεν απέκλειαν την πιθανότητα.

Θα ανταποκρίνονταν

Ο Τζέφρι Χάου είπε ότι ευχόταν να μη γίνει κάτι που να επιδείνωνε την κατάσταση, οποιαδήποτε αύξηση στρατευμάτων θα έδιδε το λανθασμένο μήνυμα. Αναφορά σε αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο έγινε και από τον Πρόεδρο Σπ. Κυπριανού, σύμφωνα με τηλεγράφημα από την Ουάσιγκτον προς το Φόρεϊν Όφις, ημερ. 22 Νοεμβρίου 1983, σχετικά με τη συνάντηση που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρίγκαν. 
«Ο Κυπριανού είπε ότι είχε τη διαβεβαίωση του Παπανδρέου ότι οι Έλληνες θα ανταποκρίνονταν σε οιοδήποτε αίτημα των Ελληνοκυπρίων: ξεκάθαρα αυτό θα περιελάμβανε και την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων...», σημείωνε η αναφορά...

Υποχρεώσεις για το θεαθήναι

Σε δεύτερη απαντητική επιστολή το Φόρειν Όφις, ημερ. 4 Νοεμβρίου 1983, προς το πρωθυπουργικό γραφείο σε σχέση με την απαίτηση της Πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ για την ανάγκη έκτακτων σχεδίων για την αντιμετώπιση της πιθανής ανακήρυξης και τις δυσκολίες εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Βρετανίας σύμφωνα με τις Συνθήκες του 1960, έστειλε στην Πρωθυπουργό υπόμνημα καταγράφοντας τις συνέπειες σε περίπτωση ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Και σημείωσε: 

«Όπως ξεκαθαρίζει το υπόμνημα, πιστεύουμε ότι οι αντιδράσεις μας πρέπει να χρωματίζονται από την ανάγκη να φαινόμαστε ότι εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας σύμφωνα με τις συνθήκες. Την επιθυμία να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Κύπρου για τα συμφέροντά μας, να διατηρήσουμε τη χρήση των βρετανικών κυρίαρχων βάσεών μας ελεύθερη και δίχως προβλήματα και, για γενικότερους λόγους, με την Ελλάδα. Τις επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ. Και τις επιπτώσεις για τις σχέσεις Τουρκίας με τη Δύση».

Πιθανές ενέργειες

Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή, πιθανές ενέργειες σε περίπτωση ανεξαρτησίας θα περιλαμβάνουν: 

«1. Δήλωση ότι καταδικάζουμε την ενέργεια των Τουρκοκυπρίων και να καλούμε να ανακαλέσουν. 
2. Διαμαρτυρίες προς την τουρκική κυβέρνηση. 
3. Συντονισμό των προσπαθειών μας με τους κύριους συμμάχους και τη Γραμματεία του ΟΗΕ. 
4. Διαβούλευση με την κυπριακή Κυβέρνηση. 
5. Να καλέσουμε για διαβούλευση την Ελλάδα και Τουρκία, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960 (αν και τέτοιες διαβουλεύσεις μάλλον θα είναι άκαρπες γιατί μία ή περισσότερες από τις εγγυήτριες δυνάμεις μπορεί να αρνηθούν να λάβουν μέρος, όμως εμείς θα πρέπει να φανούμε ότι εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεως που καλεί για τις εγγυήτριες δυνάμεις για διαβούλευση). 
6. Πρωτοβουλίες με τους Δέκα (ΕΟΚ) και το ΝΑΤΟ. 
7. Να καλέσουμε συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ίσως να πάρουμε την πρωτοβουλία να ετοιμάσουμε ψήφισμα...».

Το Φόρεϊν Όφις θεωρούσε ότι τέτοιες τακτικές θα τους έδιδαν το διπλωματικό προβάδισμα πρωτοβουλίας που θα ικανοποιούσε τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα σε περίπτωση ανακήρυξης. Θεωρούσαν, βέβαια, ότι θα ήταν αδύνατο να κατόρθωναν οι Ελληνοκύπριοι ανατροπή ανακήρυξης αν την πραγματοποιούσαν οι Τουρκοκύπριοι.

Δεν μπορούσαν να εγγυηθούν στην πράξη

Το Φόρεϊν Όφις, θέτοντας τις θέσεις και απόψεις του προς την Πρωθυπουργό, σημείωνε και τούτο: 

«Δεν εισηγούμαστε στρατιωτική δράση προκειμένου να "εκπληρώσουμε" την εγγύηση που προνοεί η Συνθήκη. Κάτι τέτοιο θα μας έφερνε αντιμέτωπους με μια κύρια σύμμαχο του ΝΑΤΟ (οι Τούρκοι έχουν στη βόρεια Κύπρο 17.000 στρατό). Παρόλο ότι η Συνθήκη μπορεί να μας δίνει το δικαίωμα να πάρουμε τέτοια δράση, ελλείψει όμως απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι μάλλον αντίθετη με τον Καταστατικό Χάρτη των Η.Ε. Εν πάση περιπτώσει, είναι σωστό να καταλήξουμε, όπως έκανε και η Πρωθυπουργός, ότι στην πράξη δεν μπορούμε να εκτελέσουμε την εγγύηση για την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου, στην οποία αναφέρεται η Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960. Ούτε, βέβαια, κατάφεραν οι εγγυήτριες δυνάμεις να διατηρήσουν τις συνταγματικές διευθετήσεις του 1960, που αναφέρονται στις Συνθήκες μετά που αυτές κατέρρευσαν το 1963 μετά την ενδοκοινοτική βία, όταν οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από την ομόσπονδη κυβέρνηση. Η τυχόν ανακήρυξη από μόνη της δεν πρόκειται να αποτελέσει απειλή για τις Βρετανικές Κυρίαρχες Βάσεις...».

(Εδώ σημειώνεται και δεύτερη αναφορά, στα περιορισμένα έγγραφα που αποδέσμευσαν για το έτος 1983, σε «ομόσπονδη» Κύπρο).

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ 
Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος, Λονδίνο


Πηγή: Σημερινή 

http://kostasxan.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.