17 Αυγ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 16-8-13


Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 16 Aug 2013 04:17 PM PDT
Στην προστασία των οικισμών της Καλλιράχης και των Μαριών κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν επικεντρωθεί πλέον οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που από το μεσημέρι έχει ξεσπάσει στο νησί της Θάσου, φέρνοντας στους κατοίκους τρομαχτικές μνήμες από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1989.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ η φωτιά έχει κάψει περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες στρέμματα δάσους με πεύκα και πλατάνια. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πρόκειται για τμήμα του αναγεννημένου δάσους μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1989.

Μετά τη δύση του ήλιου οπότε και σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από το ελικόπτερο και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, όλες οι προσπάθειες στοχεύουν πλέον στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών αλλά και δρόμου, προκειμένου οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο πύρινο μέτωπο. Η πρόσβαση προς το σημείο της φωτιάς είναι πολύ δύσκολη καθώς πρόκειται για δύσβατη περιοχή. Για το λόγο αυτό έφτασαν στο νησί ερπυστριοφόρα οχήματα, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου, των ιδιωτών του νησιού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο νησί από το απόγευμα για τον καλύτερο συντονισμό του έργου της πυρόσβεσης, βρίσκονται ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης και ο περιφερειακός διοικητής ΑΜ-Θ του Πυροσβεστικού Σώματος.




Posted: 16 Aug 2013 12:15 PM PDT
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Οι ήρωες στην αληθινή ζωή δεν φορούν αστραφτερές πανοπλίες σφυρηλατημένες από Θεούς. Είναι συνήθως απλοί άνθρωποι που ακραίες περιστάσεις αναδεικνύουν τις σπάνιες αρετές τους.

Ο Ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου από την Κομοτηνή και ο στρατιώτης Μανώλης Μπικάκης από την Αμυγδαλή Ηρακλείου Κρήτης, της Α΄Μοίρας Καταδρομών, σίγουρα δεν θα πέρναγαν απαρατήρητοι δίπλα σας, λόγω της λεβεντιάς του παραστήματος τους. Οι αρχαίες όμως αρετές αυτών και των συντρόφων τους στη μάχη, αυτές που δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει από κανένα εξωτερικό χαρακτηριστικό, αναδείχθηκαν στο ύψωμα 190 κατά τον «Αττίλα 2».

Τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974, ο «Αττίλας» στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας περνούσε την Κερκόπορτα που άνοιξε ο προδοτικός τυχοδιωκτισμός του Ιωαννίδη. Ο Ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου τοποθετήθηκε στην Μοίρα μόλις την επομένη. Ο εικοσάχρονος Μπικάκης ήταν δεινός σκοπευτής του αντιαρματικού ΠΑΟ των 90 χιλ. Οι αντιαρματιστές της Μοίρας ήταν έμπειροι και ικανοί λόγω της επιμελούς εκπαίδευσης, με την άγρυπνη επιτήρηση του Διοικητή της μονάδας, Ταγματάρχη (ΠΖ) Γιώργου Παπαμελετίου από τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Η επιχείρηση αερομεταφοράς της Μοίρας με τον κωδικό «ΝΙΚΗ» στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας, με βαριές απώλειες, όπως και οι σκληρές μάχες τριών Λόχων της Μοίρας που εμπόδισαν την κατάληψη του Αεροδρομίου είναι γνωστά γεγονότα.

Τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου, με τον «Αττίλα 2», ήρθε η ώρα του Κοϊμτζόγλου, του Μπικάκη και των συντρόφων τους. Από το πρωί της 14ης, οι Τούρκοι παραβίασαν την εκεχειρία με σφοδρούς βομβαρδισμούς. Κατόπιν έκκλησης του Στρατηγού Καραγιάννη, Αρχηγού ΓΕΕΦ, ο Παπαμελετίου, έστειλε από την έδρα της Μοίρας, που ήταν πια το Σταυροβούνι, τον Υπολοχαγό Νίκο Ντούβα, τον Ανθυπολοχαγό Νίκο Κοϊμτζόγλου και 6 αντιαρματικά ΠΑΟ των 90 χιλ. με τους χειριστές τους για να κόψουν τον δρόμο των τουρκικών αρμάτων προς την Λευκωσία.

Καθ' οδόν ο Ντούβας πήρε εντολή από τον Παπαμελετίου μέσω του ασυρμάτου να πάει με τα τρία αντιαρματικά προς Πυρόϊ και Λουρουτζίνα. Ο Κοϊμτζόγλου με άλλο όχημα κατευθύνθηκε προς τον κόμβο που βρίσκεται η αντιπροσωπεία Κολοκασίδη της Ford. Στο πρώτο αντιαρματικό ομαδάρχης ήταν ο Αλέξανδρος Σερέτης από την Μπόρση Ηλείας, προερχόμενος από την Γ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, σκοπευτής ο Μανώλης Μπικάκης και μαζί τους άλλοι δυο κομμάντος. Ο Κοϊμτζόγλου τους έστειλε στο ύψωμα 180 κι αυτός θα πήγαινε στο 190. Η θέση δεχόταν καταιγισμό πυρών πυροβολικού και αεροπλάνων. Οι Τούρκοι προετοίμαζαν με πυρά την επίθεση και είσοδο των αρμάτων και του πεζικού τους στη Λευκωσία. Αυτό θα ήταν μια ασύλληπτη τραγωδία. Αν καταλάμβαναν την πρωτεύουσα της Κύπρου, τότε πια οι πρόσφυγες θα ήταν τα 2/3 του Κυπριακού Ελληνισμού. Ίσως δε οι Τούρκοι να έμπαιναν πια στον πειρασμό της ολικής κατάληψης του νησιού. Το πυρ κατά του 180 ήταν τόσο σφοδρό, που ήταν αδύνατο για την ομάδα του Σερέτη ν' ανέβουν και να λάβουν εκεί θέση μάχης. Ο Μπικάκης επέμενε ν' ανέβουν αλλά ο Σερέτης, πιο συνετός, τον απέτρεψε. Εν τω μεταξύ κι ενώ ο Κοϊμτζόγλου με τους υπόλοιπους ήταν στην αντιπροσωπεία της Ford, όπου και ο σταθμός διοικήσεως του 212 Τάγματος της Εθνικής Φρουράς, δέχθηκαν ομοβροντία τουρκικών όλμων. Τέσσερις εθνοφρουροί σκοτώθηκαν, τραυματίσθηκε ο διοικητής της κυπριακής μονάδας, καθώς και ο κύπριος διαβιβαστής του Κοϊμτζόγλου. Σοβαρά όμως τραυματίσθηκε και ο σκοπευτής του ενός αντιαρματικού, ο Στέφανος Φωτιάδης. Όπως αφηγήθηκε στον γράφοντα ο Διοικητής της Μοίρας, Ταξίαρχος (ε.α.) Γιώργος Παπαμελετίου, ο Φωτιάδης ήταν ο καλύτερος σκοπευτής, τουλάχιστον εφάμιλλος του Μπικάκη κι αν δεν τραυματιζόταν, στην επική μάχη που ακολούθησε οι Τούρκοι θα είχαν ακόμη βαρύτερες απώλειες.

Ο Σερέτης κι ο Μπικάκης από την θέση τους είδαν την ομοβροντία των όλμων πάνω στους εθνοφρουρούς και τους συμμαχητές τους υπό τον Κοϊμτζόγλου, οι οποίοι δεν απαντούσαν πια στον ασύρματο. Αδυνατώντας από το συνεχή βομβαρδισμό να ανέβουν στο 180 και νομίζοντας ότι οι άλλοι ήταν νεκροί πήγαν στο φορτηγό για να επιστρέψουν στη Μοίρα. Βλέποντας τον συνάδελφο τους Μπόμπολα, που γύρισε για να φέρει πυρομαχικά, έμαθαν ότι οι υπόλοιποι μάχονταν στο 190 κι έσπευσαν για να βοηθήσουν τον Κοϊμτζόγλου. Το τρίτο αντιαρματικό, με τους Βατούρα, Χόλη και Βαλέρα ήταν σε άλλη θέση.

Οι Καταδρομείς υπό τον Κοϊμτζόγλου είχαν ήδη ρίξει τέσσερα βλήματα, χωρίς όμως να πετύχουν στόχο και τα άρματα ήταν πια σε πολύ μικρή απόσταση. Είχαν περίσσιο θάρρος αλλά δεν είχαν την εμπειρία του τραυματισμένου Φωτιάδη. Τα τουρκικά άρματα ήταν έξι κι ακολουθούνταν από τάγμα πεζικού. Ο δεινός αντιαρματιστής Μπικάκης λοιπόν έφθασε στο ύψωμα την πιο κρίσιμη στιγμή. Έλαβε γρήγορα θέση βολής και πέτυχε το πρώτο άρμα, που ανατινάχτηκε και καιγόταν όλη μέρα. Κατά την αφήγηση του Σερέτη στον γράφοντα, βλήθηκε και δεύτερο άρμα και ακινητοποιήθηκε κι αυτό επί τόπου κι ακολούθως εβλήθησαν άλλα δύο άρματα, τα οποία μπόρεσαν να οπισθοχωρήσουν περί τα πεντακόσια μέτρα κι εκεί ακινητοποιήθηκαν αχρηστευμένα, ενώ τα άλλα δύο που απέμειναν, όπως και το πολυάριθμο τουρκικό πεζικό, υποχώρησαν άτακτα. Ούτε ο Σερέτης, ούτε ο Κοϊμτζόγλου, που ήταν παρόντες, απορροφημένοι από το «πνεύμα της μάχης», μπορούν να βεβαιώσουν ότι και τα υπόλοιπα τρία άρματα χτυπήθηκαν από τον Μπικάκη. Μέσα στην ένταση των στιγμών κι ενώ έβαλαν και τα δυο αντιαρματικά, αυτό στο οποίο συμφωνούν και οι δύο αυτόπτες συμπολεμιστές του, είναι ότι ο Μπικάκης είχε την πρώτη κρίσιμη επιτυχία. Αυτός έκοψε τον αέρα των επελαυνόντων Τούρκων, έσπασε το ηθικό τους. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες εκδοχές για μοναχικό αγώνα του Μπικάκη εναντίον των τουρκικών αρμάτων. Όμως δεν ήταν μόνος. Ο Σερέτης κι οι άλλοι δύο της ομάδας τους ήταν συνεχώς μαζί του και την ώρα της τιτάνειας μάχης στο ύψωμα, ήταν μαζί ο Ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου και η ομάδα του άλλου αντιαρματικού.

Είναι πάντως σφόδρα πιθανό και τα υπόλοιπα τρία άρματα να βλήθηκαν από τον Μπικάκη, διότι ήταν ο ικανότερος κι εμπειρότερος σε βολές σκοπευτής. Άλλωστε οι πρώτες τέσσερις βολές των λοιπών δεν ήταν εύστοχες. Εάν ο Μπικάκης δεν κατέστρεφε το πρώτο άρμα, ήταν πολύ πιθανό να μην υπήρχε δυνατότητα άλλης βολής, αφού κατά τον Κοϊμτζόγλου το άρμα ήταν πια σχεδόν στα 100 μέτρα! Αυτό δείχνει το ατσάλινο θάρρος που είχαν όλοι οι Καταδρομείς που υπερασπίζονταν το ύψωμα.

Αν ο Ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου δεν είχε την επιμονή στην εκτέλεση της αποστολής του, παρά το αιματοκύλισμα από την ομοβροντία των όλμων και την εχθρική υπεροπλία, τότε ο Μπικάκης κι οποιοσδήποτε άλλος, δεν θα είχε την ευκαιρία να κάνει τις εύστοχες βολές του. Ο άπειρος ακόμη Ανθυπολοχαγός, που μέχρι λίγες μέρες πριν υπηρετούσε στο ΚΕΜΚ, είχε προφανή στρατιωτικά προσόντα, που ανέδειξε η στιγμή. Είχε το θάρρος, αφού φόρτωσε νεκρούς και τραυματίες για διακομιδή στο νοσοκομείο, ανάμεσα τους ένας από τους καλύτερους σκοπευτές του, κι είχε χάσει επαφή με τον άλλο, τον Μπικάκη, ν' ανέβει στο ύψωμα 190 και να αρχίσει εκ των ενόντων τον αγώνα. Έτσι έδωσε το παράδειγμα σε όλους τους άνδρες του αλλά και την ευκαιρία στον Μπικάκη με την πρώτη βολή να κεραυνοβολήσει τους Τούρκους, ανατρέποντας την προέλαση τους. Έτσι μικρή σημασία έχει, για το μέγεθος της προσφοράς του, αν στον Μπικάκη ανήκει μόνο η πρώτη ή δυο, τρεις ή και οι τέσσερις εύστοχες βολές ή αν κάποιες θα έπρεπε να χρεωθούν στον Μπόμπολα, τον Βαλέρα ή όποιον άλλο από τους εξίσου αγέρωχους συμπολεμιστές του.

Ο Ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου με την παραδειγματική και θαρραλέα ηγεσία του και ο Καταδρομέας Μανώλης Μπικάκης με την ικανότητα και την γενναιότητα του, μαζί με τους συντρόφους τους πέτυχαν έναν μοναδικό άθλο. Με πενιχρά μέσα σταμάτησαν την τουρκική προέλαση. Νίκησαν. Χιλιάδες Ελλήνων της Κύπρου γλύτωσαν την ζωή, την τιμή και την περιουσία τους. Η ίδια η Λευκωσία γλύτωσε ίσως την κατάληψη με απρόβλεπτες συνέπειες για το όλο νησί. Ένας μικρός ηγήτορας κι ένας απλός μαχητής έσωσαν μια ελληνική πόλη.

*Άξιοι τιμής είναι όμως όλοι οι Καταδρομείς του μικρού αυτού τμήματος που αγωνίστηκαν με ατσάλινη ψυχραιμία λίγες δεκάδες μέτρα από τις επερχόμενες ερπύστριες:

Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Νικόλαος Κοϊμτζόγλου και οι Καταδρομείς Αθανάσιος Βαλέρας, Γεώργιος Χολής, Γεώργιος Βατούγιας, Στέφανος Φωτιάδης, Θεόδωρος Μπόμπολας, Δημήτρης Καβακιώτης, Μανώλης Μπικάκης, Δημήτριος Πεχινάκης, Ευθύμιος Πελέκης, Αλέξανδρος Σερέτης, Γιώργος Κουρτίδης, Ασημάκης Ζυγούρας αλλά και ο κύπριος οδηγός του φορτηγού, Κύπρος Ιωάννου.

Ο Νίκος Κοϊμτζόγλου, Αντιστράτηγος (ε.α.), ζει στη Νέα Κηφισιά με την οικογένεια του.
Ο Μανώλης Μπικάκης σκοτώθηκε το 1994 σε τροχαίο στην Εθνική Οδό Αθηνών Πατρών. Απέκτησε δυο παιδιά και ήδη έναν εγγονό.


* Ο γράφων ευχαριστεί θερμά τον Διοικητή της Μοίρας το 1974, Ταξίαρχο (ε.α.) κ. Γεώργιο Παπαμελετίου, τον Αντιστράτηγο (ε.α.) κ. Νικόλαο Κοϊμτζόγλου, τον έφεδρο Καταδρομέα κ. Αλέξανδρο Σερέτη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου «ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ '74, κ. Παναγιώτη Αφάλη για τον χρόνο τους και την πολύτιμη βοήθεια τους. Σημαντικές πληροφορίες θα βρείτε στο εξαίρετο βιβλίο των Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκου ««ΝΙΚΗ» στη Νεκρή Ζώνη, η Αντίσταση της Α΄ΜΚ στον «Αττίλα» και την Προδοσία», εκδόσεις «Αγαθός λόγος», Αθήνα, 2011 .



Posted: 16 Aug 2013 11:58 AM PDT

Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι εξαιτίας της σημαντικής αύξησης της τρομοκρατικής απειλής κλείνουν τη διπλωματική τους αντιπροσωπεία στην πακιστανική πόλη της Λαχώρης. Είναι ενδιαφέρον το ότι μαζί με τους Αμερικανούς διπλωμάτες αυτή τη χώρα, όπως φαίνεται, άρχισαν να την εγκαταλείπουν και οι εξτρεμιστές. 

Όπως δήλωσαν σε δημοσιογράφους του Associated Press αξιωματικοί των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, να εγκαταλείψουν τη χώρα προσπαθούν τόσο οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και οι Πακιστανοί ταλιμπάν, όσο και οι «φιλοξενούμενοί» τους από τις χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Οι ξένοι αποφάσισαν ότι τώρα πια χρειάζονται περισσότερο στη Συρία, ενώ οι ντόπιοι παραπονιούνται  απροκάλυπτα γιατί όσοι  βρέθηκαν υπό την παρακολούθηση των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, στη χώρα έγινε εντελώς αδύνατο να εργαστούν.

Οι ταλιμπάν δηλώνουν ότι στη Συρία τους τελευταίους δυο μήνες πήγαν 70 «μαχητές» και άλλοι 40 μόνο περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία. Από το Πακιστάν φεύγουν με διάφορους τρόπους – με κότερα στο Ομάν ή, αεροπορικώς, για παράδειγμα, στη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν. Σε αυτές τις χώρες προς το παρόν, προφανώς, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με πλαστά διαβατήρια ύποπτων μεταναστών.

Όπως φαίνεται, ανάμεσα στις χώρες διέλευσης των Πακιστανών καθοδόν προς τη Συρία δεν φαίνεται, λόγου χάριν, η Υεμένη, και φαίνεται ότι στις χώρες, στις οποίες ο αγώνας κατά της Αλ Κάιντα διεξάγεται στα σοβαρά, αυτοί πραγματικά δεν νιώθουν άνετα. Όπως έδειξε το αποτυχημένο «πραξικόπημα» στην Υεμένη, οι τοπικές μυστικές υπηρεσίες αποτραπούν αρκετά αποτελεσματικά τις ενέργειες των ντόπιων επαναστατών και συμπεριφέρονται πολύ σκληρά στους ανεπιθύμητους ξένους.

Ωστόσο, δεν πάνε όλα και τόσο καλά. Για τους τρομοκράτες ακόμα έχουν μείνει μέρη όπου, όπως φαίνεται, όχι μόνο δεν τους κάνουν τίποτα, αλλά και όπως δήλωσε ένας από αυτούς, «γνοιάζονται πολύ καλά γι΄αυτούς». Π.χ., στο Σουδάν, το οποίο πριν λίγα χρόνια με μεγάλη δυσκολία ανάγκασαν να εκδιώξει το μπιν Λάντεν, σήμερα ορισμένοι Πακιστανοί ταλιμπάν πηγαίνουν για εγκατάσταση με τις οικογένειες τους. Ήδη το 2009 η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κήρυξε ως ένα από τα σημεία της νέας στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι αυτής της χώρας «εγγύηση του ότι το Σουδάν δεν παραχωρεί καταφύγιο στους διεθνείς τρομοκράτες». Μέχρι τα τέλη του 2012 στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, στις οποίες στο Σουδάν παρείχαν προστασία, έμεινε μόνο η Χαμάς. Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μέχρι την εξάλειψη του «τρομοκρατικού θέρετρου» σ΄ αυτή τη χώρα έμεινε ένα βήμα. Όμως ήρθε το 2013 και το Σουδάν εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών, που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Όπως φαίνεται, οι παλιές πληροφορίες ότι το 2002 η Αλ Κάιντα και οι ταλιμπάν μετέφεραν μυστικά στο Σουδάν από το Πακιστάν μεγάλες παρτίδες χρυσού, σήμερα κάθε άλλο παρά φαίνονται ως νέες πλαστές διαδόσεις του «κίτρινου Τύπου». Είναι απόλυτα δυνατό ότι η Αλ Κάιντα, ακολουθώντας το δρόμο του ιδρυτή της, συνεχίζει να τροφοδοτεί εκεί τους προστάτες της, που έχουν κύρος και επιρροή.

Ποια υπαρκτή απειλή αποτελούν οι ταλιμπάν για τη Συρία; Ένας Αμερικανός, βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον οποίο φιλοξένησα πρόσφατα, συμφωνεί ότι με τη διοργάνωση, την πειθαρχία και την επικοινωνία κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων τα πράγματα γι΄αυτούς πάνε καλύτερα, παρά στην περίπτωση των Αράβων συναγωνιστών τους. Όμως με τον τακτικό στρατό χρόνια και οι μεν και οι δε δεν τα βγάζουν πέρα. Ωστόσο είναι αναγνωρισμένοι κορυφαίοι σε ό,τι αφορά τον «πόλεμο των ναρκών» εναντίον του αμάχου πληθυσμού. Και στη Συρία θα ήταν καλύτερα να μην τους αφήσουν να περάσουν. Όμως ενόσω στο παγκόσμιο τρομοκρατικό δίκτυο υπάρχουν τέτοιου είδους κενά, ο «τρομοκρατικός τουρισμός» θα συνεχίζεται, φέρνοντας τη συμφορά και το θάνατο σε εντελώς αθώους ανθρώπους.



Posted: 16 Aug 2013 11:45 AM PDT
Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αδυνατούν να καταλάβουν το αυτονόητο - το ότι η εύκολη λύση του δανεισμού και η πολιτική των υποκλίσεων, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα, οδηγούν σε συνθήκες γαλλικής επανάστασης
"Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν μία χώρα, σαν την Ουγγαρία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου ίδιο με την Ελλάδα, μηδαμινό πλούτο και το μισό ΑΕΠ, να διώχνει το ΔΝΤ και να βάζει στη θέση της τη Γερμανία - ενώ η Ελλάδα, παρά τον τεράστιο υλικό και πολιτιστικό πλούτο της, καθώς επίσης τις απίστευτες φυσικές ομορφιές της, να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην παγίδα του χρέους.
Αδιανόητο είναι επίσης το ότι η πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας, εφαρμόζοντας δουλικά τις εντολές των εισβολέων, συνεχίζει ανόητα να «παροπλίζει» τους Έλληνες - στοιβάζοντας όλο και περισσότερους πεινασμένους στα αμπάρια ενός βαποριού που πλέει ακυβέρνητο σε μία τρικυμισμένη θάλασσα, χωρίς να αντιλαμβάνεται πως με τον τρόπο αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πλοίο θα βουλιάξει".

Σε μία συνέντευξη με την καγκελάριο της Γερμανίας, της ζητήθηκε η άποψη σχετικά με αυτά που είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης - αναφερόμενος στο ότι η Ουγγαρία θα έπρεπε να «απομονωθεί» από την ΕΕ, εάν δεν συμμορφωνόταν με τις απαιτήσεις της Κομισιόν. Η απάντηση της γερμανίδας ήταν η εξής:
"Θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να στείλει κανείς αμέσως το ιππικό στη χώρα. Θα ήταν καλύτερα να συζητήσουμε μαζί και να αλλάξουμε τους νόμους, με τους οποίους δεν συμφωνούμε, στην Ουγγαρία. Η χώρα αυτή μας βοήθησε πολύ στα πλαίσια της επανένωσης της Γερμανίας - κάτι που δεν είναι σωστό να ξεχάσουμε.
Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην επέμβουμε, εάν τυχόν βεβαιωθούμε ότι καλλιεργούνται αντισημιτικές ή άλλες επικίνδυνες τάσεις από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Οφείλουμε όμως να επιλέξουμε την ανοιχτή συζήτηση, με την οποία είμαστε εξοικειωμένοι. Εν τούτοις, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επαναφέρουμε τους Ούγγρους φίλους μας στο σωστό δρόμο - να μην αποδεχθούμε λοιπόν να τους αποκλείσουμε (διώξουμε) από την ΕΕ. Εάν το κάνουμε, τότε δεν θα έχουμε πλέον καμία επιρροή σε όλα όσα συμβαίνουν εκεί".
Η τοποθέτηση της καγκελαρίου εκνεύρισε, εξόργισε ουσιαστικά τον αρκετά υπερήφανο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας - ειδικά όσον αφορά την έκφραση της να μην στείλει αμέσως το ιππικό στη χώρα του. Στα πλαίσια αυτά, παρομοίασε την απειλή της Μέρκελ με την «επιχείρηση Μαργαρίτα» (Margarethe) του Χίτλερ - ο οποίος, το 1944, έστειλε στρατεύματα, για να καταλάβουν την τότε σύμμαχο του Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:
"Οι Γερμανοί έχουν στείλει στο παρελθόν ξανά το ιππικό, με τη μορφή τότε των πολεμικών αρμάτων τους (τανκς). Θα τους παρακαλούσαμε να μην το επαναλάβουν - αφού, ακόμη και εκείνη την εποχή δεν ήταν καλή ιδέα, ενώ παράλληλα δεν λειτούργησε".
Ίσως οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι έμμεσα η Γερμανία, καλυμμένη δηλαδή «από το μανδύα» της Κομισιόν, διεξάγει συζητήσεις με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, υπό την απειλή της χρήσης της παραγράφου 7 του ευρωπαϊκού συμβολαίου «περί απομόνωσης» μίας χώρας - κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν όμως τα υπόλοιπα μέλη της Κοινότητας.

Σύμφωνα με αυτή τη «ρήτρα», είναι δυνατόν ορισμένα δικαιώματα ενός κράτους-μέλους να καταργηθούν (για παράδειγμα, το δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο), εάν τυχόν οι βασικές αρχές, επάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ένωση (ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικές ατομικές ελευθερίες, Κράτος Δικαίου), «τραυματίζονται» σοβαρά, σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Απλούστερα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατηγορείται για χειραγώγηση των ΜΜΕ προς όφελος του (όπως επίσης ο Ρώσος πρόεδρος), για παρεμβάσεις στην ελεύθερη αγορά υπέρ των Πολιτών και εναντίον των τραπεζών (κρατική ρύθμιση των στεγαστικών δανείων), για την «άδικη φορολόγηση» των πολυεθνικών επί του τζίρου τους κλπ. - για την επιβολή νόμων γενικότερα, οι οποίοι είναι αντίθετοι με αυτούς που ισχύουν στην ΕΕ.

Με την αιτιολογία τώρα της αλλαγής του συντάγματος της Ουγγαρίας για πολλοστή φορά η Γερμανία, ως συνήθως μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέλησε να συστήσει μία επιτροπή παρακολούθησης της χώρας - έχοντας την άποψη, με τη δικαιολογία καλύτερα ότι, η κυβέρνηση αποσκοπούσε στη «συγκέντρωση δύναμης», εις βάρος των δημοκρατικών θεσμών. Ουσιαστικά δηλαδή ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατηγορούταν ότι ακολουθούσε το δρόμο της Ρωσίας - θέλοντας να επιβάλλει στο κράτος του τη «δικτατορία των νόμων», όπως αποκαλείται ο συγκεκριμένος τρόπος διακυβέρνησης* από το Ρώσο πρόεδρο.

Όπως είναι φυσικό (κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη ποτέ στην Ελλάδα), ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αντέδρασε εξαιρετικά έντονα - λέγοντας ότι, η ίδρυση μίας ειδικής επιτροπής παρακολούθησης δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, επειδή με τον τρόπο αυτό διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ των Θεσμών της ΕΕ και των κρατών-μελών της. Παράλληλα, κατηγόρησε αυτούς που κατακρίνουν την κυβέρνηση του, ισχυριζόμενος ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες.

Περαιτέρω, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, με επιστολή του προς τη διευθύντρια του ΔΝΤ, απαίτησε να εγκαταλείψει άμεσα το Ταμείο τη χώρα του - επειδή δεν υφίσταται πλέον κανένας λόγος διαρκούς παραμονής του εκεί. Σε τελική ανάλυση δε, ζήτησε να κλείσουν τα γραφεία του ΔΝΤ στη Βουδαπέστη - αναφέροντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, να καταπολεμήσει την ύφεση, να αναχαιτίσει την ανεργία, καθώς επίσης να περιορίσει το δημόσιο χρέος.

Οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν παρά το ότι, ή μάλλον επειδή η Ουγγαρία δεν εφάρμοσε ποτέ τα μέτρα που απαιτούσε το ΔΝΤ, έχοντας δανείσει το 2008 στη χώρα το ποσόν των 20 δις € - ένα ποσόν που εξόφλησε ήδη η Ουγγαρία, πριν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμο, εξοικονομώντας τόκους 11,7 εκ. € (οι τελευταίες δόσεις, ύψους συνολικά 2,15 δις €, έληγαν το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2013, καθώς επίσης το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2014).

Ολοκληρώνοντας η Ουγγαρία (ΑΕΠ περί τα 97 δις €, εργαζόμενοι 4,38 εκ.), κατηγορούσε ανέκαθεν τόσο το ΔΝΤ, όσο και την Κομισιόν, σε σχέση με το ότι αναμιγνύονται υπερβολικά, σε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία της χώρας - κάτι που η κυβέρνηση της, σε αντίθεση με την ελληνική, δεν θέλησε ποτέ να ανεχθεί.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός έπαψε να εφαρμόζει ήδη από το 2010 το μνημόνιο που του είχε επιβληθεί από το ΔΝΤ, ακλουθώντας το δικό του δρόμο καταπολέμησης της κρίσης - μεταξύ άλλων, φορολογώντας όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα τόσο τις τράπεζες, όσο και τις πολυεθνικές εταιρείες (επί του τζίρου τους, έτσι ώστε να μην μπορούν να αποφεύγουν την πληρωμή φόρων, με τη βοήθεια υπεράκτιων «μορφωμάτων» ή άλλων μεθοδεύσεων).

Κατανοώντας λοιπόν οι Ούγγροι ότι «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», καθώς επίσης πολύ δουλειά, θυσίες και ανιδιοτέλεια, κατόρθωσαν να διώξουν το ΔΝΤ από την πατρίδα τους - πριν οδηγηθούν στη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, στην εξαθλίωση, καθώς επίσης στη χρεοκοπία.

Δυστυχώς πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αδυνατούν να καταλάβουν το αυτονόητο - το ότι δηλαδή ο εύκολος δρόμος του συνεχούς δανεισμού και η πολιτική των υποκλίσεων δεν οδηγούν πουθενά. Ακόμη περισσότερο, η κάθε μία ημέρα που παραμένει η Τρόικα στη χώρα μας, κοστίζει τεράστια ποσά - ενώ, εάν δεν εκδιωχθεί άμεσα, με κάθε τρόπο και με κάθε θυσία, το μέλλον της Ελλάδας θα γίνεται όλο και πιο σκοτεινό.

Βέβαια, αν και η Ουγγαρία κατόρθωσε τελικά να διώξει το ΔΝΤ, δίνοντας του ένα πολύ μεγάλο μάθημα, θα δυσκολευθεί αρκετά να αντιμετωπίσει την ΕΕ - την πρωσική Γερμανία δηλαδή, για να είμαστε αντικειμενικοί, η οποία την απείλησε ήδη με διακοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων ύψους 2 δις €.

Γνωρίζοντας η καγκελάριος το αδύνατο σημείο της χώρας (χρηματοδότηση), αρνείται εκβιαστικά να επιτρέψει την πληρωμή των συμφωνημένων επιδοτήσεων - έτσι ώστε να την αναγκάσει να συμβιβαστεί με την αποστολή του ιππικού (επιτροπή παρακολούθησης), ακολουθώντας ίσως πιστά, αν και με οικονομικούς όρους, τα βήματα του Χίτλερ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
"Οι λαοί κυβερνώνται από το χαρακτήρα τους. Όλοι οι θεσμοί που δεν είναι προσαρμοσμένοι απόλυτα, με βάση αυτό το χαρακτήρα, δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα δανεικό ρούχο, κομμένο και ραμμένο σε λανθασμένα μέτρα - μία πρόσκαιρη μεταμφίεση, η οποία οδηγεί σε οδυνηρά μονοπάτια".

Όπως συμπεραίνεται από την Ουγγαρία μία κυβέρνηση, ειδικά σε εξαιρετικά κρίσιμες περιόδους για τη χώρα της, κρίνεται εκ του αποτελέσματος - αφού αυτή είναι που αποφασίζει, που εφαρμόζει ή δεν εφαρμόζει δικά της ή ξένα μέτρα, που πείθει ή δεν πείθει τους κυβερνωμένους (να δουλέψουν, να επενδύσουν, να διατηρήσουν τα χρήματα τους στις εγχώριες τράπεζες, να καταναλώσουν, να πληρώσουν φόρους), που εμψυχώνει ή παρακινεί δημιουργικά το λαό, που διατηρεί ή δεν διατηρεί την τάξη και τη σταθερότητα, που διευκολύνει ή δυσκολεύει την είσοδο εξτρεμιστικών ομάδων στην πολιτική ζωή της χώρας κοκ.

Δυστυχώς για όλους μας, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας**, καθώς επίσης με κριτήριο την ανασφάλεια που επικρατεί στο σύνολο σχεδόν των Πολιτών της χώρας, η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς - ενώ πάρα πολλοί Έλληνες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, "Ο πόλεμος θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο.... Θα ψηφίσουμε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αλλά, εάν δεν τηρήσει και αυτός τις υποσχέσεις του ή εάν είναι επίσης ανίκανος και δεν τα καταφέρει, θα τον κρεμάσουμε κυριολεκτικά στο Σύνταγμα, θα τον σκοτώσουμε!".

Κατά την άποψη μας, πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη - πολύ περισσότερο επειδή ο άνθρωπος, όταν δεν καθοδηγείται σωστά, γίνεται πολύ πιο βλαβερός, απρόβλεπτα επικίνδυνος και καταστροφικός, παρά ωφέλιμος.

Εάν λοιπόν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή, εάν η Γερμανία παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της, καθώς επίσης εάν η Τρόικα συνεχίσει την εγκληματική πολιτική της, προβλέπονται συνθήκες γαλλικής επανάστασης στην Ελλάδα - με τρομακτικές συνέπειες για όλους όσους οδήγησαν ενδοτικά την πατρίδα τους στη χρεοκοπία***, καθώς επίσης για αυτούς που συνεχίζουν να ακολουθούν με δουλοπρέπεια την ίδια καταστροφική πορεία.

Σημειώσεις κειμένου:

* Ο ισόβιος σημερινός πρόεδρος της Ρωσίας, η μυστική υπηρεσία καλύτερα (KGB), η οποία κατέλαβε (μέσω αυτού) πραξικοπηματικά την εξουσία το 2000 πιστεύει ότι, ένας λαός κυβερνάται σωστά μόνο από κάποιον ηγέτη, τον οποίο λατρεύει ως ένα υποθετικά ανώτερο πλάσμα - από έναν ηγέτη, τον οποίο ο λαός φοβάται εξαιτίας της δύναμης που του αποδίδεται, που υποτάσσεται τυφλά στις διαταγές του, που δεν τολμάει να αμφισβητήσει τα δόγματα που πρεσβεύει, καθώς επίσης που έχει τη διάθεση να τα διαδίδει παντού, θεωρώντας εχθρούς όλους όσους αρνούνται να τα αποδεχθούν.

Στην εποχή του η Ρωσία κατάφερε, βοηθούμενη κυρίως από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, να αποκτήσει μεγάλη σταθερότητα - μέσα από μία εθνικοσοσιαλιστική πολιτική που εφάρμοσε, μετά από πολλές περιπέτειες (η κυριότερη των οποίων ήταν η χρεοκοπία της το 1998). Εν τούτοις, ακολούθησε μία στασιμότητα, πιθανότατα επειδή η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει τη σωστή ισορροπία, ανάμεσα στη σταθερότητα και την ικανότητα μεταβολής μίας κοινωνίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας επανέφερε τις σταθερές παραδόσεις στη χώρα, με τη βοήθεια της αναβίωσης εθνικιστικών συναισθημάτων - γνωρίζοντας ότι, χωρίς σταθερές παραδόσεις δεν υπάρχει πολιτισμός και δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή. Δυστυχώς όμως, χωρίς την αργή εξάλειψη των παραδόσεων δεν υπάρχει πρόοδος αλλά στασιμότητα - αφού χάνεται η ικανότητα εξέλιξης ενός λαού.

** Η ολοκληρωτική αποτυχία της κυβέρνησης συμπεραίνεται εύκολα από την ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτήν, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013, η κεντρική διοίκηση παρουσίασε ταμειακό έλλειμμα ύψους 7,932 δις €, έναντι ελλείμματος 7,186 δις € την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (πηγή).

Δηλαδή, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 10,38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος - γεγονός που σημαίνει μεταξύ άλλων ότι, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα (σενάριο). Με δεδομένο δε το ότι, η ύφεση το 2013 θα είναι της τάξης του 5%, οπότε το ΑΕΠ θα μειωθεί ανάλογα, το έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ, εάν τα στοιχεία παραμείνουν ως έχουν, θα ξεπεράσει το 12% - υπερβαίνοντας τα 16 δις € στα οποία, εάν προσθέσει κανείς τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα διαπιστώσει ότι το δημόσιο χρέος θα πλησιάσει, εάν δεν ξεπεράσει, το 200% του ΑΕΠ (πάνω από 360 δις €).

Περαιτέρω, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του κράτους μειώθηκαν στα 24,761 δις € - έναντι 25,990 δις € πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 33,887 δις €, από 32,609 δις € την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Επομένως, αφού τα έσοδα μειώθηκαν, ενώ τα έξοδα αυξήθηκαν, η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε σημαντικά - οπότε οι κίνδυνοι χρεοκοπίας, «αποβολής» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κοκ. αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Πόσο μάλλον όταν η γερμανίδα καγκελάριος, αλλάζοντας πρόσφατα τακτική, φαίνεται να απαιτεί την επαναφορά εξουσιών από την Κομισιόν στα εθνικά κράτη - γεγονός που σημαίνει ότι, έχει πάψει πλέον να πιστεύει στη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, ενώ βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο σχέδιο Β που διαθέτει (ανάλυση μας).

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, επειδή οι διεθνείς αγορές φαίνεται πλέον να αμφισβητούν τις δυνατότητες χειρισμού της υπερχρέωσης από τις κεντρικές τράπεζες - αφού μειώνουν σημαντικά τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα, με εύλογο αποτέλεσμα την αδυναμία δανεισμού πολλών χωρών του πλανήτη.

*** Προφανώς δεν πρέπει να δανείζεται κανείς χρήματα, όταν δεν μπορεί να εξασφαλίσει την αποπληρωμή τους - πόσο μάλλον από τοκογλύφους. Στα πλαίσια αυτά, εάν μία χώρα έχει υπερχρεωθεί, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει με τις υποχρεώσεις της όσες θυσίες και αν κάνει, είναι καλύτερα να δηλώσει έγκαιρα αναβολή πληρωμών - παρά να βυθίζεται συνεχώς περισσότερο στην παγίδα του χρέους.

Εάν όμως η κυβέρνηση μίας χώρας αντικαθιστά τα δάνεια των ιδιωτών με κρατικά (ΔΝΤ κλπ.), τα οποία δεν μπορεί να πληρώσει ή να αποφύγει, όπως συνέβη με την Ελλάδα (ανάλυση μας), τότε πολύ δύσκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μη ενδοτική, ως μη προδοτική - αφού όσο ανόητη, ανεπαρκής ή ανίκανη και αν θεωρηθεί, είναι αδύνατον να μην γνωρίζει ότι, με αυτόν τον τρόπο, οδηγεί τη χώρα της στη λεηλασία, στην απόλυτη εξαθλίωση, στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και στην υποδούλωση.

Βέβαια, όταν οι πολίτες μίας χώρας χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει μία ικανή αντιπολίτευση για να την αντικαταστήσει, το κράτος οδηγείται σε συνθήκες αναρχίας - τη διαχείριση της οποίας αναλαμβάνουν συνήθως οι «δυνάμεις καταστολής» (αστυνομία, στρατός κλπ.).



-->
Posted: 16 Aug 2013 11:20 AM PDT
Οι ακτές της Μεσογείου στο βορρά της Αφρικανικής ηπείρου, πάλλονται για μια ακόμα φορά χωρίς σταματημό. Μετά την Αίγυπτο, το κύμα των αλλαγών δείχνει να περνάει στην Τυνησία. Εκεί δηλαδή, απ' όπου ξεκίνησε προ τριετίας η ονομαζόμενη «Αραβική Ανοιξη».

Γράφει ο Βασίλι Κουζνετσόφ

Το πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο έθεσε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα σε κατάσταση επιφυλακής. Η Δύση, όπως και η Ρωσία, δεν περίμεναν την «επανάσταση του 2011», αλλά τελικά την υποστήριξαν, πιστεύοντας στα δημοκρατικά συνθήματα της πλατείας Ταχρίρ. Στη συνέχεια, έπρεπε –αναγκαστικά- να πιστέψουν και στη φρασεολογία περί δημοκρατίας που επαγγέλλονταν τα ισλαμιστικά κόμματα. Σήμερα, μετά από μια ακόμα ανατροπή, βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε ένα λογικό δίλημμα: Εάν ο Μοχάμεντ Μόρσι, ήταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, θα πρέπει να τον υπερασπιστούμε. Αλλά εμείς δεν θέλουμε να τον υποστηρίξουμε και (για να λέμε και την αλήθεια). Όμως, και να θέλουμε, δεν μπορούμε. Έχουμε «εξαντληθεί»!

Δημοκρατία, αλα καρτ
Από την άλλη, δεν «τρέχει» τίποτα. Θα βρεθεί η σωστή διατύπωση και θα ειπωθούν βαρύγδουπα τσιτάτα και όμορφες φράσεις που θα αποδείξουν περίτρανα, ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα στη βορειο - αφρικανική χώρα είναι απλώς μια μορφή «δημοκρατικής έκφρασης» των εθνικών προσδοκιών. Και τη χρειαζόμαστε αυτή την πολιτικο - επικοινωνιακή «φόρμουλα», επειδή είναι πολύ πιθανό το πραξικόπημα στην Αίγυπτο να μην είναι το τελευταίο. Διότι είναι πάρα πολύ σύνθετα τα κοινωνικο - οικονομικά προβλήματα της Αιγύπτου και υπερβολικά υψηλές οι προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού. Επιπλέον, η αιγυπτιακή κοινωνία είναι σήμερα αρκετά πολωμένη.
Χρειαζόμαστε όμως, αυτή τη «φόρμουλα» και για έναν άλλο, διαφορετικό λόγο. Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι, μετά την Αίγυπτο στην οποία έχει ήδη  ξεκινήσει το δεύτερο επαναστατικό κύμα, το μονοπάτι των εξεγέρσεων θα ακολουθήσει και η Τυνησία. Στην κοντινή νοτιο-μεσογειακή χώρα, ακούγονται όλο και πιο δυνατά οι φωνές που απαιτούν την απομάκρυνση από την εξουσία των εκπροσώπων του ισλαμιστικού κόμματος «Ενχάντα» (κόμμα της Αναγέννησης).

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στέλνουν ένα σαφέστατο μήνυμα: Περιμένετε να επαναληφθούν τα γεγονότα της Αιγύπτου και στην Τυνησία. Όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, έχουν σχέση μεταξύ τους. Η παραίτηση του Ρασίντ Αμάρ, του στρατηγού που τη 14η Ιανουαρίου του 2011 εκδίωξε τον Μπεν Άλι από την εξουσία και κέρδισε την αγάπη των συμπολιτών του, έγινε ακριβώς τη στιγμή που άλλαζε η εξουσία στο Κατάρ και στην Αίγυπτο άρχισε να «ανεβάζει στροφές» το αντι-ισλαμικό κίνημα.

Τα σενάρια στην Τυνησία    
Όμως, όπως φαίνεται από αυτή την παραίτηση, την αύξηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας, και όλα τα γεγονότα που ακολούθησαν, δεν είναι απαραίτητο ότι η εξέλιξη των γεγονότων στην Τυνησία θα είναι όπως της Αιγύπτου. Δηλαδή, υπό τους ήχους της στρατιωτικής ορχήστρας. Στην Τυνησία, τα πιθανά σενάρια, είναι αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους.

Σενάριο 1: Ένα εξπρεσιονιστικό πολυφωνικό έργο. Ο στρατηγός Αμάρ και ο πρωθυπουργός είχαν αντιθέσεις. Η αύξηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας ήταν προβλέψιμη. Και η πόλωση της κοινωνίας ήταν εμφανής, όπως και η δυσαρέσκεια της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού απέναντι στις νέες αρχές. Έπειτα, υπάρχει και η Αίγυπτος, εξαιτίας της οποίας εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση της κατάστασης προς το χειρότερο. Όμως, ο φόβος του εμφυλίου πολέμου εξαναγκάζει καθέναν από τους παίκτες να είναι πιο υπεύθυνοι και πιο μετριοπαθείς από το τμήμα του πληθυσμού που τους ακολουθεί. Έτσι, ήδη βλέπουμε τον ισλαμιστή ηγέτη Ρασίντ Γκανούσι, να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης.

Σενάριο 2: Κοντσέρτο για το μουεζίνη, σε εκτέλεση στρατιωτικής ορχήστρας. Τα ισλαμιστικά «γεράκια», μπορούν κάλλιστα να προχωρήσουν στο δοκιμασμένο μονοπάτι της δικτατορίας. Γι' αυτό, αρκεί να πάρουν τον έλεγχο ενός σημαντικού - στρατηγικού για τον έλεγχο του πληθυσμού - τμήματος της οικονομίας (ειδικότερα, τις εισαγωγές τροφίμων), της δημόσιας διοίκησης (τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές χιλιάδες διορισμοί κρατικών υπαλλήλων σε τοπικό επίπεδο) και των δυνάμεων ασφαλείας, ιδίως της αστυνομίας και της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας. Επιπλέον, είναι απαραίτητο «να τα βρουν» με το στρατό. Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τυνησία, σίγουρα δεν είναι τόσο ισχυρός όσο στην Αίγυπτο, αλλά υπάρχει ένας πολύ δημοφιλής στρατηγός που πρέπει να εκδιωχθεί. Αν μετά από όλα αυτά δεν καταστεί δυνατόν να διατηρηθεί η εξουσία με ειρηνικά μέσα, τότε, υπό το πρόσχημα του αγώνα για την καταπολέμηση της αυξανόμενης τρομοκρατικής δραστηριότητας, μπορεί να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος και το ζήτημα της ολοκλήρωσης της μεταβατικής περιόδου και των εκλογών να αναβληθεί μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες…

Σενάριο 3: Ένα ταγκό για το φιλελεύθερο στρατηγό. Αυτό το σενάριο είναι το ακριβώς αντίθετο από το προηγούμενο. Το παράδειγμα της Αιγύπτου και η κοινωνική δυσαρέσκεια μπορεί να ωθήσουν τις «κοσμικές» δυνάμεις σε δράση με ταυτόχρονη προσπάθεια συνεταιρισμού του στρατού. Ο Ρασίντ Αμάρ σε μια τέτοια κατάσταση, θα αποτελέσει την κυρίαρχη φιγούρα του παιχνιδιού. Θα είναι ο δυναμικός ηγέτης των αντι-«αναγεννησιακών» δυνάμεων.

Τα μειονεκτήματα των σεναρίων 2 - «κονσέρτο» και 3 - «ταγκό», είναι ότι και στα δύο έργα, η σωστή εκτέλεση τους προϋποθέτει την κατανόηση των «προτιμήσεων» των δομών ασφαλείας. Αλλά από ότι φαίνεται, τέτοια γνώση δεν υφίσταται σε κανέναν από τους «μαέστρους» των δύο παραστάσεων. Αν θεωρήσουμε ως πιο πιθανή τη δεύτερη εκδοχή, τότε η καλύτερη στιγμή για την εκδήλωση του ισλαμιστικού πραξικοπήματος θα μπορούσε να είναι η περίοδος του Ραμαζανιού, αλλά το Ραμαζάνι, μόλις ολοκληρώθηκε. Εάν κυριαρχήσει η εκδοχή του σεναρίου 3, τότε φαίνεται ότι για την υλοποίηση του δεν αρκούν τα εργαλεία και η πολιτική βούληση των «κοσμικών» δυνάμεων. Έτσι, εκεί που στην Αίγυπτο αποφάσισε ο στρατός, στην Τυνησία θα πρέπει να ικανοποιηθούν με τις πιέσεις απ' τον κόσμο στους δρόμους και στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Η ολοκληρωμένη σύνθεση
Τέλος, υπάρχει και μια τέταρτη επιλογή. Η εκδοχή που συνθέτει τα τρία σενάρια σε ένα.
Σενάριο 4: Η «αιματηρή» freestyle σύνθεση. Οι πολιτικές ελίτ αποδεικνύεται ότι είναι ανίσχυρες απέναντι στην πίεση που ασκεί η παρουσία του λαού στους δρόμους. Η αντιπολίτευση τότε, θα πρέπει να προσπαθήσει να ανατρέψει το καθεστώς και η «Ενχάντα» θα αναγκαστεί να ενώσει τις δυνάμεις της με τους τζιχαντιστές. Αποτέλεσμα: Η χώρα θα οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο.
Ωστόσο, όποια σύνθεση και να ακούσαμε στο τέλος, τώρα, όπως φαίνεται, θα πρέπει – εμείς οι ακροατές - να συνειδητοποιήσουμε ότι το αυτί μας εξακολουθεί να μην είναι ρυθμισμένο στη συχνότητα των μελωδιών της αραβικής αφύπνισης. Διότι, εμείς ακούμε να παίζονται συνεχώς, «μελωδίες» που βασίζονται σε δύο μόνο αντιθέσεις: Αυταρχισμός Vs Δημοκρατία, Εκκοσμίκευση Vs Ισλαμισμός.

Η ρίζα των προβλημάτων στην περιοχή
Και οι δύο αντιθέσεις εμποδίζουν να ακουστεί το κύριο θέμα. Διότι, η ουσία του προβλήματος βρίσκεται σε πιο «βαρετά» και σύνθετα πράγματα. Τόσο η Τυνησία, όσο και η Αίγυπτος αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Και μόνο η επίλυση τους θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν ένα λίγο - πολύ σταθερό πολιτικό σύστημα.
Για να κατανοήσουμε αυτά τα προβλήματα, αξίζει μάλλον να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε νεο-μαρξιστική μεθοδολογία. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, σήμερα έχουμε να κάνουμε με ένα συνδυασμό ταξικής πάλης και αντιαποικιακού αγώνα. Και ειδικά για τη σύγχρονη αποικιοκρατία του 21ου αιώνα, ο κίνδυνος βρίσκεται στο ποιοτικό επίπεδο του τρόπου που διενεργείται: Πρόκειται για μια αποικιοκρατία του πνεύματος και της δημιουργίας. Οι κύριες ροές πόρων από τις αποικίες στη μητρόπολη, αφορούν πρωτίστως στη «εξαγωγή εγκεφάλων» («αιμορραγία εγκεφάλων», το λεγόμενο brain drain). Σαν αποτέλεσμα, το πνευματικό έλλειμμα που εμφανίζεται σε αυτές τις χώρες, δεν επιτρέπει την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων στα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Το ίδιο έλλειμμα, οδηγεί επίσης στο γεγονός ότι στην πολιτική σκηνή «κάνουν παιχνίδι» μουσικοί, που θα έπρεπε να βρίσκονται προ πολλού σε «αποστρατεία»: Ο πολιτικός αγώνας στη σύγχρονη Τυνησία (και σε κάποιο βαθμό και στην Αίγυπτο) είναι ένας αγώνας βετεράνων. Η παλιά ελίτ, η οποία αποκαλεί τον εαυτό της «κοσμική» δύναμη από την μια πλευρά, και η παλιά αντι-ελίτ, οι ισλαμιστές, όπως οι ίδιοι αποκαλούνται, από την άλλη. Όμως, και οι «κοσμικοί και οι ισλαμιστές είναι το ίδιο απομακρυσμένοι τόσο από τους πολίτες και τα πραγματικά προβλήματα του πληθυσμού, όσο και από την ίδια την πραγματικότητα όπως την βιώνει καθημερινά ο λαός.
Η νίκη του χάους και της βίας, το μόνο που θα πετύχει, είναι να αυξήσει το έλλειμμα εγκεφάλων και να κάνει την επίλυση των προβλημάτων εντελώς αδύνατη. Και εμείς θα πρέπει να ακούμε συνεχώς την ίδια, δήθεν επαναστατική, μουσική.

Ο Δρ. Βασίλι Α. Κουζνετσόφ, είναι αναπληρωτής καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. 




Posted: 16 Aug 2013 11:02 AM PDT

 Το θέμα μας έστειλε στο greekteachers.gr συνάδελφος από την Θράκη που θέτει εύλογα το ερώτημα πως γίνεται ένας Έλληνας αναπληρωτής δάσκαλος αν είναι χριστιανός να μην προσμετράται η προϋπηρεσία του μετά τις 30-6-2010 ενώ αν είναι μουσουλμάνος Έλληνας αναπληρωτής δάσκαλος απόφοιτος της ΕΠΑΘ η προϋπηρεσία του να προσμετράται μέχρι τις 21-6-2013!

Πρόσφατα εκδόθηκε από το Υπουργείο η εγκύκλιος για την πρόσληψη Αναπληρωτών στα σχολεία μας. (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ )

Αντίστοιχα εκδόθηκε από το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤ/ΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ εγκύκλιος για την πρόσληψη αναπληρωτών μουσουλμάνων δασκάλων αποφοίτων της ΕΠΑΘ.

Ενώ λοιπόν για τους χριστιανούς δασκάλους οι πίνακες έχουν κλειδώσει * όπως μπορείτε να δείτε στην εγκύκλιο και προσμετράται η προϋπηρεσία τους μόνο αυτή που είχαν μέχρι 30-6-2010 σύμφωνα με το νόμο 3848/2010 άρθρο 9……

*Αναφέρει η εγκύκλιος πρόσληψης των Αναπληρωτών : 
«Μ Ε Ρ Ο Σ   Γ ΄ : Κ Α Τ Α Ρ Τ Ι Σ Η   Π Ι Ν Α Κ Ω Ν
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο   Α ΄ : Κ Α Τ Α Τ Α Ξ Η   Υ Π Ο Ψ Η Φ Ι Ω Ν

1. Οι υποψήφιοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, κατατάσσονται κατά σειρά που εξαρτάται από το σύνολο των μορίων:

α. ένα μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού μέχρι και τις 30-06-2010. Η προϋπηρεσία, που έχει προσφερθεί σε δυσπρόσιτα σχολεία μέχρι και τις 30-06-2010, υπολογίζεται στο διπλάσιο μόνον για πρόσληψη ως αναπληρωτών και ωρομισθίων.

β. ένα μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον τελευταίο, προ της συντάξεως του πίνακα, διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

γ. μισό μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα, πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Όσοι υπάγονται σε περισσότερες της μιας από τις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών.»
ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ των Μειονοτικών Σχολείων στους οποίους η προϋπηρεσία τους προσμετράται κανονικά όπως βλέπετε στο έγγραφο για τους μουσουλμάνους αναπληρωτές δασκάλους το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα πως: 
« Ως προϋπηρεσία θα αναγραφεί αυτή που έχει προσφερθεί μέχρι 21-6-2013». 


ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΘ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΔΩ

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι: 

1) Αποτελεί αυτό θρησκευτική διάκριση εις βάρος των χριστιανών αναπληρωτών Ελλήνων δασκάλων και υπέρ των μουσουλμάνων αναπληρωτών Ελλήνων δασκάλων;

2) Θα ξεκλειδώσουν οι πίνακες της προϋπηρεσίας των χριστιανών Αναπληρωτών Ελλήνων δασκάλων όπως συμβαίνει με τους μουσουλμάνους συνάδελφούς τους και όπως είναι σωστό και δίκαιο;


Πηγή: Greek Teachers




Posted: 16 Aug 2013 10:39 AM PDT
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υπήρξαν πιστοί σύμμαχοι του Χίτλερ, σχηματίζοντας την μεγαλύτερη δύναμη SS της ναζιστικής Γερμανίας, με απίστευτες σφαγές στο ενεργητικό τους.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: «Το μόνο μας έγκλημα είναι ότι είμαστε χριστιανοί»

Βρυξέλλες, Δ.Πορφύρης - Π.Σταφυλά

Η βίαια καταστολή των « Αδελφών Μουσουλμάνων » (που επιθυμούν την ισλαμοποίηση του δημόσιου βίου) από την παρούσα μεταβατική κυβέρνηση (που εκφράζει τους οπαδούς ενός κοσμικού κράτους) έχει ως αποτέλεσμα την μετακύλιση της βίας εις βάρος των χριστιανών. Ο αιγύπτιος αρχηγός της « Αλ Κάιντα » -μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν-, Ayman al Zawahiri, σε 15λεπτο ηχογραφημένο μήνυμά του στις αρχές του μήνα, είχε στοχοποιήσει τους κόπτες ως συνεργούς στη συνομωσία ανατροπής του Μόρσι (USA TODAY,15/08/13).

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CBN στο Κάιρο, Gary Lane , υπάρχει άνωθεν εντολή από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» να σκοτώνουν τους χριστιανούς όπου τους βρίσκουν.

Ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών χριστιανών είναι ανεξακρίβωτος και γίνεται λόγος για γενίκευση του αντιχριστιανικού μένους.Τις προηγούμενες ημέρες, μια μικρή εκτελέστηκε καθώς έβγαινε από το κατηχητικό.Σήμερα, το γαλλικό « Παρατηρητήριο Χριστιανοφοβίας », καταγέλλει ότι κόπτης ταξιτζής σφαγιάστηκε από ισλαμιστές που διέκριναν το σταυρό που είχε σαν φυλαχτό στο αυτοκίνητό του ενώ στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο όχημα. Αναφέρεται επίσης απαγωγή κληρικού και της συζύγου του στο Αssiout.

Πολλοί Κόπτες, όπως και στο παρελθόν, προετοιμάζουν τη φυγή τους. Σε 9 επαρχίες οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα ενώ σε 4 απ'αυτές , η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη.Πρόκειται για τις επαρχίες Αssiut,Fayoum,Minya,Sohag όπου υπάρχουν μεγάλες χριστιανικές κοινότητες. Ενδεικτικό της διακοινοτικής έντασης μεταξύ σουννιτών μουσουλμάνων και κοπτών που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο εδώ και δεκαετίες όπως υποστηρίζουν κόπτες στην Guardian είναι το περιστατικό που δημοσιοποιεί το Αssociated Press : « Σ'ένα χωριό της επαρχίας Minya στην Άνω Αίγυπτο, δημιουργήθηκε μια διένεξη την τελευταία εβδομάδα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων για ένα φιλοστρατιωτικό τραγούδι που ακουγόταν σε ένα καφέ εστιατόριο.

Την επομένη, χιλιάδες εξαγριωμένοι οπαδοί του Μόρσι λεηλάτησαν σπίτια και μαγαζιά κοπτών.Στο Κάιρο τις τελευταίες ημέρες κάθε επιχείρηση ή ιδιοκτησία χριστιανού έγινε στόχος των Aδελφών μουσουλμάνων». Η βελγική La Libre(15/08/13) με τίτλο « Στοχοποιούνται οι χριστιανοί της Αιγύπτου» , μιλάει για πόλεις-φαντάσματα και φοβισμένες οικογένειες : « Δύο ημέρες συνεχόμενων επιθέσεων των ισλαμιστών κατά δεκάδων εκκλησιών και οικογενειών. Οι κόπτες ζουν με το φόβο των ανατιποίνων. Κανείς δεν τολμάει να βγει έξω, εξομολογείται στο ΑFP ο Μάρκος, ένας 27χρονος αιγύπτιος μηχανικός ».
Όμως, οι οπαδοί του Μόρσι δεν αρκούνται στις επιθέσεις εναντίον των κοπτών, αλλά λεηλατούν, πυρπολούν και καταστρέφουν εκκλησίες, σπίτια, μοναστήρια, ορφανοτροφεία, σχολεία και μαγαζιά που ανήκουν σε κόπτες προκαλώντας αναίτια τον πανικό, υλικές απώλειες και καταστροφές. 
«Το μόνο μας έγκλημα είναι ότι είμαστε χριστιανοί» ανακοίνωσε την Πέμπτη, η κοπτική Ένωση Νεολαίας « Μaspera ». Αυτά αναφέρονται στο μακροσκελές άρθρο της USA TODAY (15/08/13) που είναι αφιερωμένο στον απινή διωγμό της μειονότητας που αριθμεί επισήμως το 10% του πληθυσμού και είναι η μεγαλύτερη χριστιανική μειονότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή με 8.000.000 -10.000.000 πληθυσμό.

Το Παρατηρητήριο της Χριστιανοφοβίας επικαλούμενο και το Αsia news αναφέρει ότι τα αραβόφωνα blogs των κοπτών μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 40 ιδρύματα τους χτυπήθηκαν και 17 εκκλησίες πυρπολήθηκαν από τα τελευταία έκτροπα. Όπως μεταδίδει το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena περισσότεροι από 80 οπαδοί του Μόρσι θα λογοδοτήσουν για την πυρπόληση εκκλησιών σε στρατοδικεία στην περιοχή του Σινά.
To ειδησεογραφικό CBN δια του ανταποκριτή του Gary Lane, δημοσιεύει κατάλογο των καταγεγραμμένων κατεστραμμένων ναών :
  • Εκκλησία του 4ου αι. στην Άνω Αίγυπτο
  • Εκκλησία της Παναγίας και του Αβραάμ, Daljan, Μίνια
  • Εκκλησία αγίου Μηνά, Αμπού Χιλάλ Κεμπλί, Μίνια
  • Εκκλησία αγίου Γεωργίου, ναός κοπτικής αρχιεπισκοπής στο Sohag
  • Εκκλησία της Παναγίας, Ναζλάχ, Φαγιούμ
  • Ελληνική εκκλησία, Σουέζ (κάηκε)
  • Κέντρο Νεότητας Κοπτών «Maspera »,Μίνια
  • Γυναικεία Μονή του Καλού Ποιμένα , Σουέζ
  • Βιβλική Εταιρεία, Φαγιούμ
  • Εκκλησία Αγίου Μαξίμου,45η οδός, Αλεξάνδρεια
  • Εκκλησία Αγίου Θεοδώρου, Φαγιούμ
  • Εκκλησία Παναγίας, Αμπού Χιλάλ Κεμπλί, Μίνια
  • Καθολική εκκλησία Αγίου Μάρκου, Αμπού Χιλάλ Κεμπλί, Μίνια
  • Εκκλησία Ιησουιτών, Αμπού Χιλάλ Κεμπλί, Μίνια
To CNN, μεταδίδει σήμερα δηλώσεις του κόπτη επισκόπου στο Λονδίνο, ο οποίος μιλάει για καταστροφή 50 ναών από την Τετάρτη, ενώ το ίδιο πρακτορείο αποκαλύπτει ότι οι ισλαμιστές εισβάλλουν σε βιβλιοπωλεία χριστιανικά και καίνε όλα τα βιβλία. Ο κόπτης επίσκοπος Άγγελος, εκτιμά ότι οι κόπτες απαριθμούν το 15% με 20% του πληθυσμού, κάτι που επιβεβαιώνουν ακόμα και αιγύπτιοι μουσουλμάνοι της διασποράς.
Σύμφωνα με το RIA NOVOSTI, ο στρατηγός και Υπουργός Άμυνας, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσσι, διέταξε την άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων εκκλησιών με χρηματοδότηση από το Ταμείο του Στρατού.
Τέλος, οφείλει ο έλληνας Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα του CBN news που φέρει ελληνική εκκλησία στο Σουέζ να έχει καεί.

20130816-194336.jpg
20130816-194340.jpg
20130816-194416.jpg
20130816-194451.jpg



Posted: 16 Aug 2013 11:18 AM PDT

Όταν ήμουν παιδί πάντα με μπέρδευε η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Δε μπορούσα να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι γιόρταζαν με χαρά τη μέρα που μια Μάνα ξεχωριστή έφυγε από αυτόν τον κόσμο.

Μεγαλώνοντας, είδα την αλληγορία: Κοίμηση αντί για θάνατος, Μάνα αντί για αγάπη, ελπίδα για κάτι καλύτερο αντί για πένθος. Απόψεις, όλα. Αλλοι υπέρ, άλλοι κατά, λίγη σημασία έχει – άλλωστε στις μέρες μας κατάντησαν οι πεποιθήσεις να είναι η μόνη προσιτή πολυτέλεια.

Κοίμησις πάντως. Ή αλλιώς, – αλληγορία τούτη για τις μέρες μας – ύπνος βαθύς σκεπασμένος από σηκωμένους ώμους αδιαφορίας. "Δε βαριέσαι, εγώ να είμαι καλά, τα δράματα πάντα θα συμβαίνουν".

Σκέφτομαι τα τελευταία δυο 24ωρα, όχι τυχαία: οι περισσότεροι από εμάς σε τροχιά χαλαρών αν μη τι άλλο ρυθμών. Και να μη θέλουμε, ο νους αυτόματα αφήνει λίγο χώρο κενό για φιλτράρισμα της έξω από εμάς πραγματικότητας.

Μέσα σ' αυτή, ο ελεγκτής του τρόλεϊ που ήρθε σε σύγκρουση με εναν πρώην επιβάτη και νυν νεκρό. Η μάνα που συνοδεία της δικής της μητέρας πέταξε το ζωντανό της νεογέννητο στη χωματερή. Ο πατέρας που πυροβόλησε στο κεφάλι την έφηβη κόρη του. Και τόσα άλλα που φοβάμαι να καταγράψω εδώ γιατί ντρέπομαι το τικ τικ των πλήκτρων του υπολογιστή – θα ηχεί γελοίος να περιγράφει τέτοιο έρεβος μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού.

Θύτες και Θύματα, όλα ένα. Όπως κάθε παρτίδα σκάκι, που στο τέλος του παιχνιδιού βασιλιάς και στρατιώτης καταλήγουν στο ίδιο κουτί. Κεκοιμημένοι, όλοι, ο καθένας στο δικό του σκοτάδι.

Άδικα. Δίκαια. Μάταια. Ανάλογα με το μέγεθος της αγανάκτησης που νιώθει κανείς, επιλέγει.

Δεν είναι καινούριο το εύρημα ότι ως κοινωνία βρισκόμαστε ελαφρά διασωληνωμένοι στην Εντατική ενός παγωμένου θυμού. Αυτός μας κρατάει ακόμα ενεργούς: τουλάχιστον βλέπουμε, καταλαβαίνουμε, ερμηνεύουμε, βριζουμε. Θυμός, αλλά παγωμένος. Τόσο, όσο να μας κρατάει μουδιασμένους μπροστά στις οθόνες των ΜΜΕ, ταχτοποιημένους στα μαξιλάρια του καναπέ μας.

Θα θελα τόσο να ξέρω ή να μάθω κάποτε τι ακριβώς είναι αυτό που κοιμήθηκε μέσα μας και περιμένουμε κάποτε να ξυπνήσει. Και όχι για να το φωνάξω – κανείς δε θα με πίστευε. Μα για να το ψιθυρίσω: εκει όπου υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που εχουν ήδη αναστηθεί από αυτό το κώμα και απλώς δεν το ξέρουν.





Posted: 16 Aug 2013 09:09 AM PDT
«Τα αμφιλεγόμενο γενετικώς τροποποιημένο αραβόσιτο της Monsanto έχει οριστεί να εγκριθεί για καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα τέλη Οκτωβρίου.

Παρά τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ τον περασμένο μήνα για παρεμπόδιση της επέκτασης της μεγαλύτερη εταιρεία σπόρων στον κόσμο, φαίνεται ότι η Γερμανία δεν θα αποφύγει τις νέες καλλιέργειες ΓΤΟ».

Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ για την υγεία και επίτροπος για την πολιτική των καταναλωτών, ο Toni Borg, δήλωσε ότι «η έγκριση του αραβοσίτου SmartStax αναμένεται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο».





Posted: 16 Aug 2013 08:54 AM PDT

Του Γιάννη Αγγέλη

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μario Draghi και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζονται από πολύ παλιά.

Γνωρίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 όταν είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το ευρώ. Και οι δύο ήταν μέλη της περίφημης EFC, της Επιτροπής η οποία προετοίμαζε όλες τις αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών για την νομισματική ενοποίηση της Ευρωζώνης στην οποία η Ελλάδα μπήκε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Η EFC ήταν κάτι σαν αυτό που είναι σήμερα το EWG, η Επιτροπή δηλαδή που ετοιμάζει τις αποφάσεις του Eurogroup.

Και τότε όπως και τώρα τα μέλη της, κατά βάση, ήταν οι πρόεδροι των Συμβουλίων Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων των Υπουργείων Οικονομικών.

Ο κ. Draghi έχει "δουλέψει" με τον κ. Στουρνάρα και από μία άποψη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως... ο μέντοράς του.

Βασικό θέμα τότε ήταν οι κανονισμοί στην βάση των οποίων τα μέλη της EFC κατέληγαν στο πως ακριβώς θα πρέπει να μετρηθούν τα ελλείμματα, το χρέος, οι μέθοδοι μείωσης των επιτοκίων, ή η μέθοδος αποτύπωσης του πληθωρισμού.

Αυτά που τότε αποκαλούσαμε κριτήρια εισόδου μιας χώρας στο ευρώ.

Και ο κ. Draghi ήταν ο... ειδικός στην διαχείριση –πάντα με νόμιμα μέσα– των γκρίζων περιοχών των κοινοτικών κανονισμών που τότε διαμορφώνονταν προκειμένου όλα να "είναι εντάξει...". Λίγο πολύ ο κ. Draghi ήταν ο άνθρωπος που εξασφάλισε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 το να είναι η Ιταλία στην ηγετική ομάδα της Ευρωζώνης. Γιατί από πλευράς πραγματικών μεγεθών οι αριθμοί τότε της ιταλικής οικονομίας δεν ήταν και οι πλέον κατάλληλοι...

Πολύ αργότερα βέβαια, μετά τις αλλαγές των κυβερνήσεων και τις εκρήξεις μεταμέλειας (sic) ορισμένων υπουργών, όλη αυτή η νόμιμη διαπραγμάτευση και διαδικασία είχε αρχίσει να αποκαλείται "δημιουργική λογιστική".

Στο μεταξύ βέβαια οι κανονισμοί έγιναν ποιο συγκεκριμένοι (ESA 95) και οι γκρίζες περιοχές άρχισαν να συρρικνώνονται καθώς το Βερολίνο απαίτησε να μπει τάξη, αφού προηγουμένως –μέχρι το 2004– η γερμανική καγκελαρία είχε κάνει εκτεταμένη χρήση αυτής της... ελαστικότητας.

Οι κ.κ. Draghi και Στουρνάρας ξανασυναντήθηκαν κάπου δεκαπέντε χρόνια μετά από άλλες θέσεις, αλλά με λίγο πολύ το ίδιο αντικείμενο.

Ο κ. Draghi να επιχειρεί με πρωτοφανείς κινήσεις και "δημιουργική διαχείριση" του καταστατικού της ΕΚΤ (σ.σ. τώρα τα αποκαλούν "μη συμβατικά μέτρα" νομισματικής πολιτικής) να ανακόψει την κατάρρευση του ευρώ και ο κ. Στουρνάρας να πετύχει σε συνθήκες μακροχρόνιας βαθιάς ύφεσης την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος (!).

Και οι δύο γνωρίζουν την "τέχνη". Mόνο που αυτή την φορά θα πρέπει να την εφαρμόσουν σε συνθήκες "μετά- Lehman Brothers".

Σε συνθήκες όπου ο φαύλος κύκλος ύφεσης και υπερχρέωσης στην Ευρωζώνη ανακατεύεται με την αδυναμία της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ να αναστρέψει την επιβράδυνση και την δυσκολία της Κίνας να συνεχίσει να τροφοδοτεί την δική της ατμομηχανή.

Και ο κ. Draghi και ο κ. Στουρνάρας γνωρίζουν οτι οι συνθήκες στο "μεγάλο κάδρο" αυτό της οικονομίας της Ευρωζώνης, θα κρίνουν τελικά την αξιοπιστία του εγχειρήματος επίτευξης "πρωτογενούς πλεονάσματος" στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και στα άλλα προγράμματα αυτό της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ή ακόμα και στο ακήρυχτο πρόγραμμα της Ισπανίας.

Η παλιά "τέχνη" των δύο φίλων –διατηρούν την φιλία και την αλληλοεκτίμησή τους– έτσι κι αλλιώς τους επιτρέπει να είναι ήσυχοι ότι τα "νούμερα" για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να βγουν στο τέλος του χρόνου, ακόμα και αν χρειασθεί οι κανονισμοί να εφαρμοσθούν με... πολιτικά κριτήρια. Τις αντικειμενικές προϋποθέσεις γι΄ αυτό άλλωστε τις έχει ήδη δρομολογήσει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Δεν είναι όμως αυτό το "πρωτογενές πλεόνασμα" που θα κρίνει το αν θα ακολουθήσει "κούρεμα" ή αλλιώς νέα "ελάφρυνση" του χρέους.

Το πραγματικό κριτήριο θα είναι το αν τότε –στα τέλη του χρόνου– η υπόθεση του ελληνικού χρέους και η "ρύθμισή" της θα εξυπηρετεί ή όχι την επόμενη ημέρα του ευρώ.

Και σ΄ αυτό το μεγάλο ερώτημα, το βάρος και η σημασία του ελληνικού "πρωτογενούς πλεονάσματος" όσο και αν είναι σημαντικό, παραμένει ένα πρόσχημα όπως και η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 για να μπει η Ελλάδα στο ευρώ... 

Και αυτό το γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ο φίλος του κ. Στουρνάρα, ο κ. Mario Draghi. Γι΄ αυτό και δεν πολυασχολείται με αυτό...


Πηγή: Kεφάλαιο




Posted: 16 Aug 2013 08:59 AM PDT

Οι ισλαμιστές στην Αίγυπτο καίνε εκκλησίες χωρίς σταματημό, δείχνοντας με τον πλέον εμφανή τρόπο την σφοδρή επιθυμία τους για την βίαιη επικράτηση του Ισλάμ στην Αίγυπτο αλλά και σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Αυτοί που τους ξεσήκωσαν και τώρα ετοιμάζονται να επέμβουν, πάντα για το καλό της «δημοκρατίας», τους βάζουν να φωτογραφίζονται παριστάνοντας τους τραυματισμένους.

Ο Δυτικός τύπος σύσσωμος ασκεί, υποτίθεται, πίεση στους Αμερικανούς για να επέμβουν υπό την αιγίδα του «αντικειμενικού» Ο.Η.Ε. Παρακαλούν δηλαδή οι πλήρως «ελεγχόμενες» εφημερίδες το «κράτος της ελευθερίας» να παρέμβει για χάρη της «ειρήνης», προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία που η ίδια η Δύση προκάλεσε σε χώρες της Μεσογείου. Την ίδια ώρα το «διεφθαρμένο» Βατικανό ζητά κι αυτό ειρήνη με τους σφαγείς σουνίτες, ενώ η Τουρκία αντιδρά κι αυτή υπέρ των ισλαμιστών, αφού στην Άγκυρα γνωρίζουν πολύ καλά πως ένα αντίστοιχο με την Αίγυπτο «μπάχαλο» δεν απέχει πολύ από την ήδη ταραγμένη επικράτειά τους.

Υποκρισία, υποχθόνια συμφέροντα και ένα σκηνικό καλοστημένο με μια κοινή γνώμη να παρακολουθεί αποχαυνωμένη τα γεγονότα. Βλέποντας το βίντεο με τις πόζες των εξαιρετικά ταλαντούχων ισλαμιστών-«ηθοποιών», φέρνουμε στο μυαλό μας την εικόνα της «παγκόσμιας μάζας». Πόσο ταραμά έχει μασήσει άραγε αυτή η κατσίκα; Πόση προπαγάνδα έχει δεχθεί ο «παγκόσμιος λαός»; Πόσες απόψεις έχουν επηρεάσει και επηρεάζουν ακόμα τα μεγάλα ΜΜΕ ανά τον πλανήτη;

Η απάντηση είναι της συντριπτικής πλειοψηφίας, πάνω στην οποία πατάει το «κατεστημένο» για να διατηρεί το παρόν σκηνικό παραλογισμού. Αυτή η πλειοψηφία θα παρακαλάει, όπως οι εφημερίδες που την κατευθύνουν, για την επιτακτική ανάγκη επιβολής του παγκόσμιου κράτους, καθώς κανείς δεν θα αντέχει την «στημένη» αιματοχυσία που αδίστακτα προκαλούν οι «πρεσβευτές τους χάους» και οι λάτρεις της επικράτησης του απόλυτου μεσαίωνα στον πλανήτη μας.

Χωρίς την σιωπηλή συγκατάβαση των λαών, οι παγκοσμιοποιητές δεν θα μπορούσαν να πετύχουν τίποτα. Όσο για τους πολιτικούς είναι ανύπαρκτοι και ασχολούνται με τις θεωρίες που απορρέουν από τα κέντρα αποφάσεων, στα οποία δηλώνουν υποταγή μέσω της στάσης τους. Υπάρχουν και λίγοι που τουλάχιστον δουλεύουν, για να μην είμαστε άδικοι, μη μπορώντας ωστόσο να αποδεχθούν την ύπαρξη παγκόσμιου σχεδίου υποδούλωσης των κρατών. Θεωρούν ότι όλα κυλούν γραμμικά βάσει αυθόρμητης εξέλιξης.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν προχωράμε κανονικά στις εξελίξεις με λίγους «γραφικούς» να γνωρίζουν πραγματικά τι συμβαίνει στα παρασκήνια της παγκόσμιας διαπλοκής. Να είστε βέβαιοι όμως πως αυτοί οι λίγοι θα ενημερώνουν αργότερα τους πολλούς «γνωστικούς», οι οποίοι θα βρεθούν προ πολλών εκπλήξεων…


Πηγή: Πυγμή




Posted: 16 Aug 2013 04:29 AM PDT
Τα λευκά κολάρα και οι κατασχέσεις

Οι άνθρωποι ζουν αλλού και έχουν βαλθεί καθημερινά να το επιβεβαιώνουν. Την ώρα που ο σταλινισμός έχει μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι ετοιμάζονται να τον νεκραναστήσουν. Τώρα αποφάσισαν να καταργήσουν ακόμη και τις αρχές δικαίου του φιλελεύθερου κράτους, εδώ και αιώνες, που μεταξύ άλλων προβλέπουν το αυτονόητο, ότι όλοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου.

Ιδού λοιπόν τι σκέφτηκαν οι φωστήρες της Καραγεώργη Σερβίας. Να προχωρούν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και κάθε περιουσιακού στοιχείου προληπτικά! Οχι δηλαδή γιατί χρωστά κάποιος και δεν έχει πληρώσει τους φόρους, αλλά γιατί μπορεί να κρίνει ο κάθε έφορος ότι είναι ύποπτος να μην πληρώσει τους φόρους που θα του επιβάλουν. Μάλιστα σκέφτονται αυτή τη φαεινή ιδέα τους να τη μετατρέψουν και σε εγκύκλιο που θα την αποστείλουν για υλοποίηση-εξπρές στις εφορίες, ζητώντας ακόμη και εγγραφές υποθήκης των σπιτιών. Μήπως οι άνθρωποι το έχουν χάσει εντελώς;

Δεν θα αναφερθούμε στο πόσο συνταγματικό είναι αυτό, αλλά θα επικαλεστούμε την κοινή λογική που πρέπει να υπάρχει πίσω από κάθε απόφαση. Αλλά φαίνεται ότι εκεί στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει διαζύγιο και από την κοινή λογική. Είναι δυνατόν να σκέφτονται κάτι τέτοιο; Παίζουν με τον πόνο των ανθρώπων ή οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών (βλ. Στουρνάρα, Σταϊκούρα, Θεοχάρη) έχουν βαλθεί να προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη, υιοθετώντας τις (ιστορικά χρεοκοπημένες άλλωστε) σοβιετικού τύπου συνταγές;

Θα θέλαμε να δούμε πραγματικά ποιος είναι αυτός που θα αποφασίσει να κάνει προληπτικές κατασχέσεις, επωμιζόμενος την ευθύνη για όσα τυχόν ακολουθήσουν. Το τραγικό συμβάν με τον νεαρό στο Περιστέρι που έχασε τη ζωή του για ένα εισιτήριο δεν στέλνει ήδη ένα ηχηρό μήνυμα;

Ας σοβαρευτούν επομένως στο υπουργείο Οικονομικών και, αντί να μηχανεύονται τρόπους που θα φτωχοποιήσουν κι άλλο τους Ελληνες, ας ψάξουν να βρουν πώς θα δημιουργήσουν επιτέλους συνθήκες ανάπτυξης και -πραγματικές- θέσεις εργασίας. Ολα τα άλλα εκτός από ασόβαρα είναι και άκρως επικίνδυνα, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την κοινωνία. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...



Posted: 16 Aug 2013 02:15 AM PDT
Tου Σταύρου Καρκαλέτση*

Για χρόνια και δεκαετίες, μια ανεπαρκής και φοβική ελληνική εξωτερική πολιτική, είχε οχυρωθεί πίσω από διάτρητα «δόγματα», για να δικαιολογήσει αλλεπάλληλες διπλωματικές και πολιτικές ήττες της χώρας. Ένα τέτοιο ψευδοδόγμα, πρέσβευε την «εξημέρωση του (τουρκικού) θηρίου», κυρίως μέσα από την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, και μια πλήρη ένταξή της στην ΕΕ. Θυμόμαστε πως η Αθήνα είχε καταντήσει ο μονίμου απασχόλησης θλιβερός πλασιέ των ευρωπαικών εισοδίων της Τουρκίας. Αντάλλαγμα; Ουδέν. Το «θηρίο» δεν θέλησε, ούτε θέλει, να εξημερωθεί. Την ώρα που οι πλέον σοβαρές πολιτικές φωνές της Ευρώπης εξέφραζαν βάσιμους προβληματισμούς για μια Τουρκία-πλήρες μέλος της ΕΕ, μια «χαζοβιόλικη» Αθήνα καταντούσε ο φανατικότερος υποστηρικτής αυτής της ζοφερής προοπτικής. Λες και δεν αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής, γιατί Αμερικανοί και Άγγλοι θέλουν να φορτώσουν την Τουρκία στο ήδη προβληματικό ευρωπαικό οικοδόμημα.

Λες και η Τουρκία είναι περισσότερο ευρωπαική από την ορθόδοξη Ρωσία. Προς την οποία Ρωσία, για κάθε είδους σχέση, σε Ελλάδα και Κύπρο επιβλήθηκε «απαγορευτικό».

Άλλο, διαπλεκόμενο με το παραπάνω, ιδεολόγημα: Οι «κακοί» Τούρκοι στρατηγοί, και οι «καλοί» πολιτικοί. Που δήθεν θέλουν μια ειλικρινή προσέγγιση με την Ελλάδα, δίχως επεκτατικά σύνδρομα. Πιστεύουμε πως τα πεπραγμένα (αλλά και τα οράματα) των «καλών» Ερντογάν, Νταβούτογλου και Μπαγίς, έχουν πιά διαλύσει και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις και των τελευταίων εν Αθήναις αφελών.

Για τις μνημονιοκρατούμενες Ελλάδα και Κύπρο, η τουρκική πίεση, πατώντας πάνω στο χάσμα ισχύος που διευρύνεται, παρουσιάζει ένα όλο και πιο αφόρητο δίλημμα: Αν εμείς επιλέξουμε ειρήνη, αυτό σημαίνει δορυφοροποίηση. Αν επιλέξουμε αντίσταση και ενδεχομένως πόλεμο, αυτό σημαίνει ακόμη ίσως και συντριβή. Αυτό το δίλημμα πρέπει να το αποτινάξουμε, πριν μας πλακώσει.

Τσακισμένες από τον οικονομικό πόλεμο που δέχονται, Αθήνα και Λευκωσία ούτε σχεδιάζουν, ούτε εκτελούν! Τα δύο ελληνικά κράτη απλώς τρέχουν με τον πυροσβεστήρα να σβήσουν τις φωτιές (κυριολεκτικά και μεταφορικά) που μας ανάβουν οι Τούρκοι. Η ανυπαρξία εξωτερικής πολιτικής, φαίνεται στα τραγικά γεγονότα της Συρίας, όπου εξοντώνονται Ορθοδοξία και ιστορικοί τίτλοι αιώνων. Η Τουρκία, εμπροσθοφυλακή του πιο σκληρού σουνιτικού Ισλάμ, εκκαθαρίζει από χριστιανούς την Συρία, στα πλαίσια ενός σχεδίου ενοποίησης των μουσουλμανικών σουνιτικών πληθυσμών από τον Καύκασο μέχρι τη Συρία, λίγα μόνο μίλια από τις κυπριακές ακτές. Οι επόμενοι ''Αττίλες'' που ονειρεύονται οι νεο-οθωμανοί, θα φορούν φερετζέ! Οι διαμάχες παίρνουν πλέον θρησκευτική χροιά, και η Κύπρος (αλλά και το Ισραήλ) θα βρεθούν σε ισλαμική πλημμυρίδα και κλοιό.

Άλλη φωτιά: Το νέο σχέδιο Ανάν, που σιγοψήνεται στα υπόγεια μαγειρία του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Κι εδώ οι Τούρκοι και οι πάτρωνές τους έχουν την πλήρη πρωτοβουλία. Κι εδώ θα τρέχουμε εκ των υστέρων, και μάλιστα χωρίς πυροσβεστήρα (Τάσσος Παπαπδόπουλος) τούτη τη φορά.

Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να αναπροσαρμόσουν την φιλοσοφία της στρατηγική τους (αν δεχθούμε μεγάθυμα πως διαθέτουν στρατηγική). Με στόχο μια Τουρκία όχι στην Ευρώπη, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ναι, θα γίνουμε «αιρετικοί», πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα. Και θα πούμε πως για την ασφάλεια Ελλάδος και Κύπρου, μια ευρωπαική Τουρκία θα είναι όχι λύση, αλλά τραγωδία. Αφ' ενός γιατί οι Τούρκοι έχουν αποδείξει ότι θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ με όλα τους τα «κουσούρια» και δίχως την παραμικρή υποχώρηση. Κυρίως όμως γιατί μέσα στην ΕΕ θα μπορούν, κανονικά και νόμιμα, να μας «προικοδοτήσουν» με μερικά εκατομμύρια νομίμων Τούρκων μεταναστών. Και έτσι θα δικαιωθεί μετά θάνατον ο Τουργκούτ Οζάλ και η περίφημη ρήση του περί «μη ανάγκης πολέμων στο μέλλον με τους Έλληνες, αφού αν τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια, τελειώσαμε».

Μια «οριστική λύση» της απειλητικής για τον Ελληνισμό «τουρκικής εξίσωσης», περνά μέσα από μια ισλαμική, τριτοκοσμική, περιθωριοποιημένη Τουρκία. Αν η Τουρκία εξελιχθεί σε σκληρά ισλαμικό κράτος, κατόπιν, «τυχαίως», όλοι θα «ανακαλύψουν» τα δίκαια της Ελλάδος και θα «θυμηθούν» την κατοχή της Κύπρου. Συμφέρον μας εθνικό δεν είναι μια ευρωπαική Τουρκία (που θα παραμείνει απειλή, όπως γίνεται 60 χρόνια που είμαστε μαζί στο «συμμαχικό» ΝΑΤΟ), δεν είναι μια Τουρκία-«εταίρος» στην ΕΕ που θα μας «τελειώσει» δημογραφικά, αλλά μια Τουρκία-παρίας του διεθνούς συστήματος, δίχως συμμάχους και φίλους. Και απομονωμένη από κάθε εταίρο, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κυνικό, ως τοποθέτηση; Μπορεί. Αν πρόκειται όμως για την εθνική μας επιβίωση, ας προτιμηθεί από τα σύνδρομα ιδεαλιστικής αφέλειας ο ρεαλιστικός πραγματισμός. Έστω και σε κυνικές προεκτάσεις…

* Αμυντικός αναλυτής, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.




Posted: 16 Aug 2013 01:55 AM PDT

Μαθαίνουμε πως πριν από λίγες μέρες έφθασε οδηγία από τα κεντρικά της αστυνομίας προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις με την οποία ζητείται να ενταθούν οι έλεγχοι αγορανομικής φύσεως σε μια σειρά από χώρους όπως αρχαιολογικούς κ.α., αλλά και σε περιοχές όπου υπάρχει κάποιος ναός που πανηγυρίζει ή γίνεται κάποια λιτανεία εικόνας. Απόλυτα λογικό σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά εποχή να επιδιώκεται ο περιορισμός του παρεμπορίου, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Σημειωτέον όμως πως η οδηγία δεν κάνει λόγο για ¨ιερό χώρο¨ ή για θρησκευτική γιορτή γενικά, αλλά αναφέρει ¨ναούς και λιτανείες εικόνων¨.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν. Πρόκειται για παράλειψη αυτού που συνέταξε το έγγραφο ; Γιατί αυτή η διάκριση ;

Και τα τονίζουμε αυτά διότι κατά τις επόμενες μέρες έχουμε στην Θράκη πανηγύρια και φεστιβάλ που ΔΕΝ είναι καν θρησκευτικού χαρακτήρα και στα οποία γίνεται τζίρος πολλών χιλιάδων ευρώ. Θα γίνει κανένας έλεγχος ή οι έλεγχοι περιορίζονται μόνο στα πανηγύρια των χριστιανών;

Και είναι κι άλλα που κάνουν κάποιοι αξιωματούχοι κωλοέλληνες και δεν γράφονται, αλλά αποτελούν διακρίσεις…

Πηγή "Τουρκικά Νέα"

Σχόλιο ιστολογίου: Και για να γίνουμε περισσότερο σαφείς προς εκείνους που θα προσποιηθούν ότι δεν κατάλαβαν το ζητούμενο της παράβασης ισονομίας και ισοπολιτείας εις βάρος των χριστιανών κατοίκων της Ελληνικής Θράκης υλοποιεί η ελληνόφωνη φοβική και εθελόδουλη κυβέρνηση των Αθηνών.  
Κάτω από ποιό ακριβώς καθεστώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Θράκη;
 Με ποιό νόμο υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, από τις υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους, υπέρ των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης, οι οποίοι τυγχάνουν -εις βάρος της ισονομίας και ισοπολιτείας που σαφέστατα ορίζει το Σύνταγμα της χώρας- ευνοϊκής μεταχείρισης;
Ποιός νόμος ορίζει να υπάρχουν διαφορετικές -λιγότερες- υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος από την πλευρά των μουσουλμάνων και ιδιαίτερα εκείνων που δηλώνουν τουρκόφρονες και που υπηρετούν άμεσα ή έμμεσα τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στην περιοχή;



Posted: 16 Aug 2013 01:01 AM PDT
To Ιράν κατηγορεί ΜΚΟ που συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση και έχει μέχρι τώρα προσλάβει 769 Αλβανούς στρατιώτες που πολεμούν στην Συρία. Το Ιρανικό πρακτορείο "Farsnews" αναφέρει ότι η ανθρωπιστική τούρκικη μη κυβερνητική οργάνωση, με την επωνυμία ΙΗΗ, έχει προσλάβει μέχρι τώρα εκατοντάδες Αλβανούς στον πόλεμο εναντίων του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία και ότι έχει σαν κάλυψη την παραπλανητική της επωνυμία της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η οργάνωση IHH, λειτουργεί σε πλήρη συντονισμό με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τις εξτρεμιστικές ομάδες.

Οι 769 Αλβανοί, έχουν ενταχθεί στον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό εναντίων Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία. Οι Αλβανοί, πριν πάνε στο πεδίο της μάχης, πηγαίνουν απ' τα Τίρανα στην Τουρκία όπου εκπαιδεύονται στη στρατιωτική βάση Reyhani από Αμερικανούς αξιωματικούς εν αποστρατεία.

Η τελευταία ομάδα από 90 Αλβανούς κατέφθασε στην Κωνσταντινούπολη με αεροπλάνο της τούρκικης εταιρίας Turkish Air, με αρ. πτήσης 1078, στις 30 Ιουνίου 2013, αναφέρει το πρακτορείο.

Το πρακτορείο συνεχίζει λέγοντας ότι οι Αλβανοί μουσουλμάνοι, έχουν ενταχθεί στις ομάδες τις Αλ Κάιντα που δρουν στη Συρία. Συνολικά 450 Αλβανοί εγκατέλειψαν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και προσχώρησαν στην al-Nusrat Front, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα.
Τo πρακτορείο "Farsnews" αναφέρει πηγές από Αλβανούς που εγκατέλειψαν την Συρία και επέστρεψαν στην Αλβανία μετά τα πρώτα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τρομοκρατικές ομάδες εναντίον αμάχων στη Συρία. Λέει ότι ο Αλβανός δεν μπορούσε να συναντήσει την οικογένειά του στα Τίρανα από το φόβο των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και των μισθοφόρων τους στην Αλβανία και την συνάντησε μόνο όταν η οικογένειά μετακόμισε από εκεί.

Οι Σοβαρές καταγγελίες έρχονται λίγες μόλις μέρες μετά από αυτές του γαλλικό πρακτορείου AFP που ανέφερε ότι Αλβανοί μαχητές σκοτώθηκαν στη Συρία, οι οποίοι είχαν πει στις οικογένειες τους ότι φεύγουν να εργαστούν στην Τουρκία και από εκεί τους ετοιμάζουν στον πόλεμο στη Συρία.





Posted: 15 Aug 2013 11:52 PM PDT


«Η Ουκρανία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισλανδίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος και να αρνηθεί να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της, το οποίο στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με εθελοντική χρεοκοπία».

Την άποψη αυτή εξέφρασε σε συνέντευξή του στις 13 Αυγούστου, ο οικονομολόγος και κοινωνικός ακτιβιστής Αντρέι Σεμίντιντκο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο 'Ρέγκνουμ'.

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι το δημοψήφισμα για άρνηση της Ουκρανίας να επιστρέψει τα εξωτερικά χρέη, μπορεί να την σώσει από χρεωκοπία. Σύμφωνα με τον Σεμίντιντκο κάθε ουκρανική οικογένεια χρωστά στους πιστωτές του εξωτερικού 36 χιλιάδες του εθνικού νομίσματος.

«Το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας είναι της τάξης των 136 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το συνολικό ποσό των κρατικών και εγγυημένων από το κράτος χρεών ανέρχεται σε 68 δις δολάρια που είναι κάτι περισσότερο από το ήμισυ του εξωτερικού χρέους», θα τονίσει ο Σεμίντιντκο και θα θέσει παραδείγματα όπως της Ισλανδίας αλλά και της Βρετανίας και Ολλανδίας που έχουν αυξημένο εξωτερικό χρέος.

Επιπρόσθετα ο γνωστός Ουκρανός δικηγόρος Ανατόλ Μπασλόβκα δήλωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την άρνηση της Ουκρανίας να πληρώσει τα χρέη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Εμείς θέλουμε ένα πράγμα: Θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη, αλλά θέλουμε να πάμε επί ίσοις όροις, και δεν πρέπει να πάμε σκυφτοί ή στα γόνατα. Σήμερα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω των δράσεων τους σφίγγουν στην πραγματικότητα τη θηλιά γύρω από το λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ανατόλι Μπασλόβκα.





Posted: 15 Aug 2013 11:37 PM PDT

Τους έχει πιάσει όλους ο πόνος, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μέχρι και τον ίδιον τον ΟΗΕ να εκφράζουν την ανησυχία τους για την εποικιστική πολιτική που συνεχίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη Δυτική Όχθη.

Δεν θα πούμε ότι η πολιτική αυτή είναι σωστή, ούτε θα ασχοληθούμε με το αν είναι ή όχι συνήθης κίνηση που στόχο έχει να θέσει τετελεσμένα ή/και να δημιουργήσει διαπραγματευτικά ανταλλάγματα όταν επιτέλους έρθει η ώρα – αν ποτέ έρθει – Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς τα σημερινά προβλήματα και ενδεχομένως να ιδρυθεί και παλαιστινιακό κράτος.

Αυτό που όμως σίγουρα θα πούμε είναι ότι όλοι όσοι αντιδρούν έχουν πολύ επιλεκτική ευαισθησία. Διαμαρτύρονται διότι υποτίθεται ότι η πολιτική Νετανιάχου βάζει προσκόμματα στις συνομιλίες – διαπραγματεύσεις που ξεκινούν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης. Εάν θυμόμαστε καλά, κάτι παρόμοιο δεν αναμένεται να γίνει και στην Κύπρο το ερχόμενο φθινόπωρο;

Άρα, ένα κάποιος θέλει αν είναι συνεπής και να μην ακολουθεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, θα πρέπει να αναφερθεί στους εποίκους της Ανατολίας με τους οποίους η Τουρκία πλημμύρισε την Κύπρο. Και δεν ήταν δα και τα καλύτερα παιδιά - μέχρι και οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν - ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτοί έχουν δημιουργήσει ζήτημα ισλαμικού εξτρεμισμού στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της νήσου.

Εάν αυτός είναι ο ΟΗΕ, καλά κάνουμε και δεν τον έχουμε σε μεγάλη υπόληψη.

Πηγή: Defence Point



Posted: 15 Aug 2013 10:30 PM PDT
  • Εκατοντάδες οι νεκροί 
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Η αιματηρή διάλυση από το στρατό και την αστυνομία των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο και τα βίαια επεισόδια που επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε όλη τη χώρα στοίχισαν την Τετάρτη τη ζωή σε 525 ανθρώπους, οι 482 από τους οποίους ήταν πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ο Χάλεντ αλ-Χάτιμπ, επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, διευκρίνισε πως 202 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης που είχαν καταλάβει εδώ και ενάμισυ μήνα οι οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από το στρατό στις 3 Ιουλίου.

Μάλιστα οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου παρέτειναν για 30 ημέρες την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Μόρσι κρατείται σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία με κατηγορίες για φόνο και κατασκοπεία.

Επικίνδυνη κλιμάκωση με εντολή για χρήση πραγματικών πυρών

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες αφού ισλαμιστές διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό κτίριο σε ένα προάστιο του Καΐρου και την επομένη της αιματηρής επιχείρησης καταστολής των διαδηλωτών με εκατοντάδες νεκρούς.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «τρομοκρατικές ενέργειες» στις οποίες προβαίνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Κυβερνητική ανακοίνωσε υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα εγκληματικό σχέδιο για να καταστραφούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους», πάντως ανέφερε ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατός επιζητεί μια «συνεκτική πολιτική διαδικασία», ανοικτή σε όποιον δεν ενέχεται στη βία.

Στο μεταξύ πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών υγείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις στρατιωτικοί έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη Ελ Αρίς, στην σχεδόν ανεξέλεγκτη από τις δυνάμεις ασφαλείας περιοχή του βορείου Σινά.

Σε άλλο επεισόδιο πέντε στρατιωτικοί τραυματίστηκαν όταν επίσης άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας στρατιωτικής σκηνής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αυστηρό μήνυμα από τον Μπάρακ Ομπάμα

Να σταματήσουν άμεσα τη βία απέναντι στους πολίτες κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα.

«Ο αιγυπτιακός λαός αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες. Μετά το πραξικόπημα, η Αίγυπτος επέλεξε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι. Δυστυχώς σκοτώνονται αθώοι στους δρόμους. Η βία πρέπει να σταματήσει. Καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να σταματήσουν τη βία απέναντι στους πολίτες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους. Θέλουμε να μια ειρηνική και δημοκρατική Αίγυπτο αλλά εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε το μέλλον της χώρας. Οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να εργαστούν για αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο Ομπάμα.

Μάλιστα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την κοινή άσκηση που είχε προγραμματιστεί με την Αίγυπτο για τον επόμενο μήνα.

Φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο

Εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου έβαλαν σήμερα στο Κάιρο φωτιά στην έδρα της διοίκησης μίας επαρχίας, την επομένη της αιματηρής διάλυσης από την αστυνομία και το στρατό των συγκεντρώσεων των οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC έδειξε, επίσης, εικόνες από τη φλεγόμενη έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας της Γκίζας.

Η επαρχία της Γκίζας αποτελεί τμήμα της μητρόπολης του Καΐρου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Αφού τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη τη χώρα, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύκτας στο ήμισυ της χώρας ενώ κηρύχθηκε επίσης για ένα μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η άρση της οποίας ήταν ένα από τα κεκτημένα της λαϊκής εξέγερσης του 2011.

Κανένα επεισόδιο δεν σημειώθηκε στη διάρκεια της νύκτας και η κυκλοφορία είχε αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαθίσταται το πρωί αλλά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ζήτησαν να συνεχιστεί η κινητοποίηση με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέα αναζωπύρωση της βίας.

Οι προσωρινές αρχές, οι οποίες τοποθετήθηκαν από τους στρατιωτικούς μετά την καθαίρεση και τη σύλληψη στις 3 Ιουλίου του ισλαμιστή πρώην αρχηγού του κράτους, προειδοποίησαν πως δεν θα ανεχθουν καμιά νέα καθιστική διαμαρτυρία ή νέα βίαια επεισόδια, αφού χαιρέτισαν "την πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση" της αστυνομίας.

Σε απόδειξη της αποφασιστικότητάς τους, εικόνες από ψηλά έδειξαν τον καταυλισμό των οπαδών του Μόρσι στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια να καίγεται -- μια σκηνή εντυπωσιακή και πρωτοφανής στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Χθες το πρωί, το τέμενος Ραμπάα, επίκεντρο της αμφισβήτησης και γενικό επιτελείο των τελευταίων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί από τις αρχές, ήταν καμένο σε μεγάλο μέρος του, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης προκάλεσε πάντως αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και η διεθνής κοινότητα, η οποία είχε επιχειρήσει μια μεσολάβηση για να αποφευχθεί αυτή η αιματοχυσία, την καταδίκασε κάνοντας λόγο για "σφαγή" και για μια "θλιβερή" προσφυγή στη βία.

Στον επίσημο απολογισμό αναφέρονται 464 νεκροί --421 άμαχοι και 43 αστυνομικοί-- και 3.572 τραυματίες σε όλη τη χώρα, αλλά ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος διότι μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε 124 πτώματα, τα περισσότερα με τραύματα από σφαίρες. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για 2.200 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 τραυματίες.

Πάντως στη χώρα, όπου στα τέλη Ιουλίου οι Αιγύπτιοι είχαν κατέβει μαζικά στους δρόμουος για να "δώσουν εντολή" στον πανίσχυρο στρατό να τελειώνει με την "τρομοκρατία", αναφερόμενοι στους χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι που επί ενάμισυ μήνα είχαν καταλάβει δύο πλατείες του Καΐρου, πολλές σημαντικές φυσιογνωμίες αποστασιοποιήθηκαν από τη φονική επιχείρηση.

Ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, νομπελίστας της ειρήνης ο οποίος είχε εγκρίνει την επέμβαση των στρατιωτικών, παραιτήθηκε λέγοντας πως αρνείται "να υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί". Πριν απ' αυτόν, ο ιμάμης του Αλ-Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού ισλάμ, είχε καταδικάσει τις βιαιότητες εξηγώντας πως δεν γνώριζε τις μεθόδους που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις της τάξης.

Ο Τύπος, που σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζει το στρατό, χαιρετίζει εντούτοις, όπως η κυβερνητική εφημερίδα "Αλ-Άκμπαρ", "Το τέλος του εφιάλτη Αδελφοί Μουσουλμάνοι", ενώ η ανεξάρτητη εφημερίδα "Αλ Σουρούκ" κάνει λόγο για την "τελευταία μάχη των Αδελφών", δίπλα σε φωτογραφίες που εικονίζουν ένοπλους διαδηλωτές.

Στο εξωτερικό, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει "γρήγορα" για να συζητήσει το ζήτημα της Αιγύπτου και επέκρινε την "υποκρισία" της Δύσης μπροστά σ' αυτή την "πολύ σοβαρή σφαγή". Στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον Αιγύπτιο πρεσβευτή.

Άλλο ζήτημα το οποίο προκαλεί ανησυχία στο εξωτερικό είναι οι επιθέσεις που έγιναν χθες Τετάρτη εναντίον πολλών εκκλησιών. Αντίπαλοι του Μόρσι κατηγορούν τους υποστηρικτές του ότι διεξάγουν "ένα πόλεμο αντιποίνων" εναντίον των Κοπτών, ο πατριάρχης των οποίων είχε κι αυτός υποστηρίξει την απόφαση του στρατού να καθαιρέσει τον Μόρσι.

Την επομένη της διάλυσης των καταυλισμών των διαδηλωτών στο Κάιρο, οι αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου ότι έκλεισαν επ' αόριστον το πέρασμα προς τη Γάζα.




Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο, ο οποίος τον ενημέρωσε πώς οι ναοί και τα ιδρύματα του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο είναι ασφαλή.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον Πατριάρχη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια στο Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα.

Τα Γενικά Προξενεία της Ελλάδος στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο διέκοψε την άδεια του και επιστρέφει άμεσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

www.kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.