23 Αυγ 2013

Έκανε πίσω ο ΕΟΠΥΥ και διόρθωσε την εγκύκλιο για τη δραστική ουσία

22-08-2013 στις 22:000

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν
Πίσω έκανε ο ΕΟΠΥΥ για τη δραστική ουσία ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ύστερα από πιέσεις που ασκήθηκαν από τον επιστημονικό κόσμο ακόμα και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τελικά η επίμαχη εγκύκλιος αντικαταστάθηκε με νεώτερη.
Η νέα εγκύκλιος έχει διορθωτικό χαρακτήρα και αναφέρει ότι κατά τη συνταγογράφηση ο γιατρός θα αναγράφει τη δραστική ουσία αλλά στα σχόλια της συνταγής «κατά τη διακριτική ευχέρειά του» θα έχει τη δυνατότητα να συνιστά συγκεκριμένο φάρμακο αναφέροντας και την εμπορική ονομασία του.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε ύστερα από την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος ξεσήκωσε και όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και την ΕΙΝΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στο γραφείο του υπουργού Υγείας κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, όσο και στο γραφείο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντού έφθασαν δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας από γιατρούς το τελευταίο 48ωρο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο υπουργός εκτίμησε την κατάσταση, εξέτασε τα επιχειρήματα των γιατρών και τελικώς ζήτησε να διορθωθεί η διατύπωση της εγκυκλίου. Όπως έγραψε το “Newsbomb.gr” ήταν θέμα ωρών και τελικώς επιβεβαιώθηκε.
Γιατί αντέδρασαν οι γιατροί
Πριν ανακοινωθεί η νέα εγκύκλιος επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γιώργο Πατούλη, ο οποίος επισήμανε πως καθήκον των ιατρών αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας Υγείας γι’ αυτό και πρέπει να συνιστώνται ενδεικτικώς φάρμακα με την εμπορική ονομασία τους, αναλόγως με την ανάγκη οποιοδήποτε ασθενούς.
«Προκρίνουμε τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας γι’ αυτό και προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του αντιεπιστημονικού νόμου που είχε προωθήσει ως υπουργός ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος», σχολίασε. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οι γιατροί αντέδρασαν εντόνως επειδή ενώ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η απόφαση του ΣτΕ επί του νόμου Λοβέρδου, αιφνιδίως υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΠΥΥ εξέδωσαν την εγκύκλιο την Τρίτη.
Η έγκαιρη αντίδραση του ΙΣΑ αποτέλεσε θρυαλλίδα αντιδράσεων και από άλλους συλλόγους, με αποτέλεσμα να ζητήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσυρθεί η εγκύκλιος από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και τη «Διαύγεια».
Η ανακοίνωση του ΙΣΑ
Πριν από λίγο ο σύλλογος εξέδωσε μάλιστα την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μετά από την πίεση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων φορέων σχετικά με τη διαδικασία συνταγογράφησης και την άρση του δικαιώματος συνταγογράφησης στους γιατρούς που σημειώνουν την εμπορική ονομασία, εξέδωσε το ΥΥΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ σήμερα τροποποιητική εγκύκλιο (ΑΠ27361/22-8-2013) ως ορθή επανάληψη.
Αναφορικά με την ερμηνεία της σχετικής εγκυκλίου, προκρίνουμε στους γιατρούς μέλη μας επ ωφελεία της Δημόσιας Υγείας, τα ακόλουθα:
1) Ο γιατρός οφείλει να συνεχίσει να συνταγογραφεί όπως το πράττει, όταν το θεωρεί απαραίτητο, σημειώνοντας στη συνταγή το σκεύασμα που ο ίδιος θεωρεί ως το καταλληλότερο για τη θεραπεία του ασθενή του στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγής που αναφέρεται ως σχόλιο.
2) Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.
3) Όποιος γιατρός συνταγογραφήσει εκ των υστέρων φάρμακα που έχουν αγοραστεί από τον ασθενή στα πλαίσια της αυτοίασης ή καθ υπόδειξη του φαρμακοποιού, χωρίς να έχει εξετάσει πρώτα τον εν λόγω ασθενή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι συμμετέχει σε μια παράνομη διαδικασία, διαπράττοντας πειθαρχικό αδίκημα.
4) Η μετάθεση της επιλογής του θεραπευτικού σχήματος από το θεράποντα γιατρό στο φαρμακοποιό που εκτελεί τη συνταγή, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και είναι ποινικά διώξιμη.
Καλούμε τους γιατρούς μέλη μας όπως μας ενημερώσουν για όλες τις περιπτώσεις που φαρμακοποιοί ή βοηθοί φαρμακείου χορηγούν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στην παράνομη αυτή πράξη που εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.
Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δεν μπορεί να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα του χορηγούμενου σκευάσματος, δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες του χορηγούμενου σκευάσματος, δε μπορεί να παρακολουθήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του χορηγούμενου σκευάσματος.
Η θεραπεία του ασθενή αποτελεί ιατρική ευθύνη του θεράποντα γιατρού και αυτό είναι ένα Αξίωμα που πρέπει να είναι σεβαστό και μην καταστρατηγείται από κανέναν».
Διαβάστε επίσης:
Απόσυρση της εγκυκλίου Μπραβάκου απαιτεί ο ιατρικός κόσμος
Να ανακληθεί άμεσα η εγκύκλιος για τη δραστική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.