7 Σεπ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 6-9-13


Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 06 Sep 2013 02:28 PM PDT
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει στις 10 Σεπτεμβρίου να απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος σχετικά με το συριακό πρόβλημα, ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη σύνοδο κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, η άποψη για το απαράδεκτο της χρήσης της βίας δίχως την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξίζει το σεβασμό, όμως σε συνθήκες αδράνειας του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή η αρχή δεν λειτουργεί.

Την ίδια στιγμή ο Ομπάμα απέκλεισε μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία. Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι τα χτυπήματα κατά της Συρίας θα πραγματοποιηθούν με πυραύλους τύπου Κρουζ από θάλασσα και με αεροσκάφη.

Η Γερουσία των ΗΠΑ θα ψηφίσει για τη Συρία στις 11 Σεπτεμβρίου
Η Γερουσία των ΗΠΑ έλαβε προς εξέταση το σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, το οποίο προβλέπει κυρώσεις με χρήση βίας κατά αυτής της χώρας με διάρκεια έως 90 ημέρες. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 11 Σεπτεμβρίου.

Για να λάβει στις ΗΠΑ νομική ισχύ, το έγγραφο θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο υποστήριξη στη στρατιωτική επιχείρηση, στόχος της οποίας φέρεται να είναι η αποτροπή χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.




-->
Posted: 06 Sep 2013 02:03 PM PDT
Η Ιταλία έχει αποστείλει ένα πολεμικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο ώστε να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση των Ιταλών στρατιωτών από το νότιο Λίβανο, στην περίπτωση που υπάρξει διάχυση της συριακής κρίσης στη γειτονική της χώρα.

"Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δράσουμε γρήγορα εάν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε εκκένωση", είπε ένας εκπρόσωπος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Andrea Doria, ένα αντιτορπιλικό μήκους 153 μέτρων, βρίσκεται ήδη στα ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου και "παρακολουθεί την κατάσταση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Άμυνας Μάριο Μάουρο, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από το δημόσιο ραδιόφωνο της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι το αντιτορπιλικό θα ενταχθεί "στις ναυτικές δυνάμεις της Finul", της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο. Καθώς διαθέτει υπερσύγχρονα ραντάρ, " αποστολή του θα είναι να βοηθά τη δύναμη του ΟΗΕ να παρακολουθεί τις τηλεπικοινωνίες", πρόσθεσε.

Ο Μάουρο σημείωσε ότι το Andrea Doria μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί "για κάθε άλλη περίπτωση, δεδομένου ότι μεταφέρει ελικόπτερα ικανά να απομακρύνουν ένα μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων" του ΟΗΕ εφόσον χρειαστεί. Ο Ιταλός υπουργός διευκρίνισε ότι η αποστολή του πλοίου έγινε καθαρά για "προληπτικούς λόγους".

Σε άλλη συνέντευξή του στον ενημερωτικό ιστότοπο της Huffington Post, ο υπουργός δήλωσε ότι "ανησυχεί για τους (Ιταλούς) στρατιώτες και για όλα τα μέλη της Finul" που βρίσκονται στην περιοχή όπου "συγκρούονται σιίτες και σουνίτες".

Η Ιταλία ασκεί τη διοίκηση της Finul, της δύναμης επιτήρησης των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ. Από τους 10.000 στρατιώτες που είναι ενταγμένοι στην αποστολή του ΟΗΕ, οι 1.100 είναι Ιταλοί. Μολονότι η Ρώμη έχει αποκλείσει τη συμμετοχή της σε κάθε είδους στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία χωρίς συγκεκριμένη εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, σχεδιάζει να στείλει στον Λίβανο και μια φρεγάτα, την Maestrale.

Αμερικανοί διπλωμάτες εγκαταλείπουν το Λίβανο
Λίγα 24ωρα φαίνεται ότι απομένουν από την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τους διπλωμάτες του να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους , λόγω του στρατιωτικού χτυπήματος που ετοιμάζεται.

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε οδηγία και προς τους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Λίβανο.

Η ανησυχία για αντίποινα από την Χεζμπολάχ ειναι δεδομένη και γι΄ αυτό το Στέητ Ντιπάρτμεντ παίρνει τα μέτρα του.

Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι από την 9η Σεπτεμβρίου κα μετά η αμερικανική επίθεση μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή.

Πηγή OnAlert

Posted: 06 Sep 2013 01:46 PM PDT
Του Χρήστου Ιακώβου

Οι ΗΠΑ υποβάθμισαν από την αρχή την κρίση στη Συρία στο γεωστρατηγικό  τους σχεδιασμό με αποτέλεσμα σταδιακά να καταστούν θεατές και όμηροι των εξελίξεων. Επέδειξαν συμπάθεια προς τους σουννίτες αντάρτες αλλά αντελήφθησαν ότι η αντικατάσταση του καθεστώτος Άσαντ δεν σημαίνει ότι η Συρία θα καταστεί πιο δημοκρατική και πιο φιλοαμερικανική.

Ο Ομπάμα βρίσκεται σε διαδικασία απεμπλοκής από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, δύο προβλήματα που του κληροδότησε η κυβέρνηση Μπους και θα ήταν άσκοπο να εμπλακεί σε μία διαδικασία πολέμου και ανόρθωσης της Συρίας, με δεδομένη την ισχυρή επιρροή των ισλαμιστών της Αλ Νούσρα ανάμεσα στους αντάρτες. Συνεπώς η πιο ορθολογική στάση για τον Ομπάμα θα ήταν να κρατήσει απόσταση, όπως έκανε μέχρι προσφάτως.

Το 2012 έθεσε την κόκκινη γραμμή ως την χρήση των χημικών όπλων γιατί ήταν πεπεισμένος ότι ο Άσαντ δεν θα προχωρούσε σε τέτοια ενέργεια και συνεπώς κάνοντας εκείνη τη δήλωση θεωρούσε ότι ήταν πλήρως καλυμμένος και εξασφάλιζε την απόσταση που τηρούσε. Έτσι με την προβοκάτσια των ισλαμιστών ο Ομπάμα έμεινε χωρίς επιλογή. Ένα σημαντικό συμπέρασμα για ένα ηγέτη είναι να μην γίνεται ποτέ προβλέψιμος στον αντίπαλο γιατί θα αιφνιδιαστεί και, το χειρότερο, καθιστά εαυτόν εύκολο προς διαχείριση από αντιπάλους  που ξέρουν πως θα αντιδράσουν.

Ένα άλλο σημείο που χρήζει επισήμανσης είναι η πολιτική κουλτούρα που κυριαρχεί ανάμεσα στους συμβούλους του Ομπάμα σήμερα και οι οποίοι ανεδείχθησαν ως το αντίβαρο των νεοσυντηρητικών του Μπους. Θεωρούν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως το πρότυπο της αμερικανικής παρέμβασης στα διεθνή δρώμενα και τον εκλαμβάνουν ως τον απόλυτο πόλεμο αφού πιστεύουν ότι οι αμερικανοί ενεπλάκησαν για τα αντιμετωπίσουν μία μηχανή θανάτου όπως τη Ναζιστική Γερμανία και όχι πρωτίστως για συγκεκριμένους στρατηγικούς λόγους.  Η εξωτερική πολιτική όμως μιας υπερδύναμης δεν είναι θέμα αφηρημένων εννοιών αλλά ευκρινούς προσδιορισμού στρατηγικών συμφερόντων.

Επιπλέον, στην αμερικανική κυβέρνηση υπάρχουν ακόμη άτομα που εκλαμβάνουν αφελώς την ούτω καλουμένη «Αραβική Άνοιξη» με το φακό του ρομαντισμού, της οικοδόμησης δηλαδή της δημοκρατίας και της διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέραν των άλλων περιορισμών, ο Ομπάμα επιδιώκει να αποφύγει και την αρνητική κληρονομιά του Μπους. Έθεσε ως αρχή του ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να κάνουν πολέμους που μπορεί να παγιδεύσουν τη χώρα σε χαοτικά περιβάλλοντα και επικίνδυνες περιπέτειες, καθώς επίσης κάθε φορά που οι ΗΠΑ θα κάνουν ένα πόλεμο θα πρέπει να εξασφαλίζουν διεθνή νομιμοποίηση μέσω του ΟΗΕ και να μοιράζονται  την ευθύνη του πολέμου με άλλους συμμάχους, όπως έπραξαν στην περίπτωση της Λιβύης.

Όταν το θέμα της χρήσης χημικών όπλων ήρθε εσχάτως στην επιφάνεια και ο Ομπάμα εξέφρασε πρόθεση να προχωρήσει σε στρατιωτικά κτυπήματα, έχοντας ήδη αυτοπαγιδευτεί στις κόκκινες γραμμές του, ήταν προετοιμασμένος να αναλάβει στρατιωτική δράση με την προϋπόθεση ότι θα το έκανε συλλογικά με άλλους συμμάχους. Αυτό που συνέβη τις τελευταίες μέρες καθιστά το δίλημμα για τον Ομπάμα να κτυπήσει ακόμη πιο επώδυνο.
Η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, οι οποίες παλαιότερα επεδείκνυαν αυξημένη προθυμία συμμετοχής σε αμερικανικής εμπνεύσεως στρατιωτικές περιπέτειες, τώρα, εμμέσως πλην σαφώς, αμφισβητούν τη σοφία της συγκεκριμένης επιλογής του αμερικανού προέδρου, αφήνοντας τον μόνο με την πρόθεσή του. Αυτό δίδει διεθνώς την εικόνα ότι η επιλογή στρατιωτικής εμπλοκής στην Συρία ανήκει αποκλειστικά στον Ομπάμα …και στον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν.

Η Τουρκία όμως έχει τους δικούς της λόγους να θέλει μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Βλέποντας ο Ερντογάν την πολιτική του στρατηγικού βάθους να βαλτώνει στην Αίγυπτο, μετά την ανατροπή του Μόρσι, και στη Συρία, μετά την αποτυχία της να οδηγήσει τους ισλαμιστές σε νίκη έναντι του Άσαντ, πιέζει απελπιστικά για στρατιωτικά κτυπήματα, κατ' αναλογία προς τον πόλεμο του Κοσσόβου, προκειμένου να αναγκαστεί το καθεστώς Άσαντ σε κατάρρευση. Ο Ομπάμα όμως αυτό που μπορεί μονάχα να κάνει, σε περίπτωση που επιλέξει τα στρατιωτικά κτυπήματα, είναι απλώς περιορισμένη και συμβολική δράση.
Συνεπώς, μπορεί κατ' αρχήν να μην υπάρχει διαφωνία με την Τουρκία ως προς τα κτυπήματα υπάρχει χάσμα ως προς το χαρακτήρα και τους στρατηγικούς στόχους της στρατιωτικής δράσης. Σίγουρα ο Ομπάμα δεν είναι διατεθειμένος να λάβει το ρίσκο που προβάλλει η Τουρκία.

Από τη άλλη, η όλη εξέλιξη του θέματος ευνοεί τη Ρωσία, η οποία ακολουθώντας, από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, με σταθερότητα μία πολιτική αφοσιωμένη στην στήριξη του καθεστώτος Άσαντ, κατάφερε με τους χειρισμούς του Ομπάμα να ισχυροποιήσει την ήδη θεσμοθετημένη συνεργασία με τη Συρία.

Ο Ομπάμα τελικώς, τοποθετώντας τον εαυτό του και τις πολιτικές του αποφάσεις κάτω από τους θεσμούς μετέφερε το πρόβλημα από το στρατιωτικό πεδίο στο διπλωματικό, εξαγοράζοντας μεν χρόνο θέτοντας δε σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Τελικώς, όποιο και να είναι το πόρισμα της ομάδας των διεθνών επιθεωρητών, ο Ομπάμα είναι παγιδευμένος. Αν το συμπέρασμα είναι ότι ο Άσαντ έκανε χρήση χημικών τότε είναι αναγκασμένος να κτυπήσει, αλλά με ποιο στρατηγικό στόχο; Μήπως για να αυτοϊκανοποιηθεί ότι ανέλαβε στρατιωτική δράση για να τιμωρήσει το καθεστώς της Δαμασκού ή για να φέρει τους ισλαμιστές στην εξουσία; Αν το πόρισμα καταδεικνύει προβοκάτσια, τότε τι θα κάνει; Μήπως θα κτυπήσει τους αντάρτες που στηρίζει; Υπό τις περιστάσεις αυτό που τον βολεύει είναι ένα πόρισμα γραμμένο σε σολομωνική γλώσσα για να δηλώσει ότι δίδει μια δεύτερη ευκαιρία στον Άσαντ και να αποπαγιδευτεί αβρόχοις ποσίν.

Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει τα αεροπορικά κτυπήματα δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει σε δράση. Και ο λόγος είναι ότι δεν φαίνεται να ξεκαθάρισε ποιος θα είναι ο στρατηγικός στόχος καθώς επίσης η πιθανότητα να υπάρξουν πολλά θύματα ανάμεσα σε αμάχους λειτουργεί αποτρεπτικά, ειδικά όταν δεν έχει πολλούς συμμάχους να μοιραστεί την ευθύνη. Υπό την πίεση των γεγονότων μπορεί να είναι αναγκασμένος να το κάνει αλλά όταν το κάνει θα βρεθεί κατηγορούμενος γιατί το έκανε. Η κρίση στη Συρία αποδεικνύει εμπράκτως πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση της ισχύος ακόμη και από μία υπερδύναμη.

Ο Χρήστος Ιακώβου είναι Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών



Posted: 06 Sep 2013 10:55 AM PDT
Του Γιώργου Χατζημαρκάκη

Το e-mail του Ματίας Μορς για κλείσιμο της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, έρχεται να δείξει για μια ακόμα φορά πως η Τρόικα βαδίζει σε λάθος δρόμο.

Ως Γερμανός τεχνοκράτης ο κ. Μορς γνωρίζει πως η Ελλάδα ήταν 2η χώρα στο ΝΑΤΟ - μετά τις ΗΠΑ - σε δαπάνες εξοπλισμών, καθώς και ότι η Γερμανία είχε το 15% των εξοπλιστικών της Ελλάδας, και η μικρή Ελλάδα ήταν «ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας» όπως εύστοχα έχει σημειώσει η Handelsblatt.

Δεν πρέπει δε να του διαφεύγει ούτε η δήλωση του ειδικού σε θέματα εξοπλισμών του SPD (Σοσιαλδημοκράτες), Μίχαελ Γκρόσεκ, ότι «η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται υπερβολικά για την εγχώρια εξοπλιστική βιομηχανία. Και η γερμανική αμυντική βιομηχανία έκανε χρήση της διαφθοράς στην Ελλάδα ως τρόπου για την προώθηση των προϊόντων της».

Προφανώς, φαντάζομαι πως δεν θα του διαφεύγει ούτε το δημοσίευμα της Die Welt ότι προβλέπονται μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, τα τέσσερα περίφημα υποβρύχια που έγερναν καθώς και παλαιότερο άρθρο της New Europe που υποστήριζε ότι υπάρχει μυστική συμφωνία του Γιώργου Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί για την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 10,5 δισ, που συνδέεται άμεσα με τις δανειακές συμβάσεις της Ελλάδας.

Όλα τα παραπάνω συγκροτούν σημαντικό μέρος της ανοικτής οικονομικής πληγής που μάτωσε τους Έλληνες. Προφανώς πολύ μεγαλύτερο από το κόστος διατήρησης της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας.
Ασφαλώς, όπως όλα δείχνουν η βιομηχανία αυτή δεν είναι κερδοφόρα σήμερα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούσε να γίνει με δύο αποφάσεις:

Η πρώτη, θα ήταν να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα σύνορα της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά σύνορα, μειώνοντας το κόστος των ελληνικών εξοπλισμών.
Συντρέχουν ποικίλοι λόγοι.

Η δεύτερη, θα ήταν να αποφασίσει να εγγυηθεί την ανάπτυξη της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας ως νέο βραχίονα στήριξης των εξοπλιστικών προγραμμάτων των χωρών της Ε.Ε. με τη σύμφωνη γνώμη κρατών -μελών στο πλαίσιο διόρθωσης του μνημονίου ή και σε διμερές επίπεδο.

Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την Ελλάδα για να συντηρήσει και να αναπτύξει την πολεμική της βιομηχανία.
Μια «ενάρετη» χώρα λοιπόν, όπως παρουσιάζει τον εαυτό της η Γερμανία, οφείλει να αποδεικνύει με πράξεις ότι βαδίζει στο σωστό δρόμο, αν θέλει να έχει μέλλον στην Ευρώπη μια ενιαία δημοσιονομική πολιτική.
Διαφορετικά ο δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο.



Posted: 06 Sep 2013 10:23 AM PDT
Η υπόθεση του e-mail με τις διαταγές της τρόϊκας σχετικά με την αμυντική βιομηχανία, είναι σαν το παγόβουνο:

Αυτό που φαίνεται είναι λιγότερο απ' αυτό που δεν φαίνεται!

Στην απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σχετικά με το θέμα φαίνεται ενοχλημένη μεταξύ των άλλων και για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε το mail, ενώ ''ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ, οι συννενοήσεις(!) αυτές να είναι εμπιστευτικές''!

Θαυμάστε τακτ, με το οποίο υπενθυμίζουν στην μαριονέτα τους ότι όλα αυτά πρέπει να μένουν ΚΡΥΦΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΛΑΟ, στο σκοτάδι. Έχουν ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ να λένε ψέματα, να αποκρύπτουν, να συσκοτίζουν.
ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΓΙΝΑΝΕ!

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης που ανήγγειλε για να βρεθεί από πού προήλθε η διαρροή, επιβεβαιώνει έμμεσα αλλά σαφέστατα την συμφωνία αυτή, περί κρυφής απ' τον λαό πολιτικής!

Έχουν συμφωνήσει λοιπόν οι τοκογλύφοι με τους δωσίλογους να λένε στον λαό που εξαθλιώνουν ΟΣΑ ΘΕΛΟΥΝ, ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ, ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ!

Και όλο αυτό το ονομάζουν ''κυβέρνηση'' και ''δημοκρατία''!

Κατά τα άλλα, αύριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο ''πρωθυπουργός'' κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αφού οι πομπές τους είδαν πιά το φως της ημέρας, θα προσποιηθεί το λιοντάρι και θα κάνει τον μάγκα στην τρόϊκα, ότι τάχα δεν συναινεί και δεν θα γίνει αυτό που θέλει η Κομισιόν, και άλλα τέτοια καραγκιοζιλίκια για μικρά παιδιά!

Είναι όμως σίγουρο ότι, τηρώντας τις συμφωνίες και ΚΡΥΦΑ, θα έχει συμφωνήσει εκ των προτέρων για άλλα, τα οποία δεν θα μάθουμε, ή θα τα μάθουμε κουτσά και διαστρεβλωμένα. Δεν είναι πολιτική για λιοντάρια αυτή κύριε ''πρωθυπουργέ''...
Δεν είναι ούτε για ποντίκια που παριστάνουν τα λιοντάρια...
Για κότες είναι...
Και ούτε καν για κότες...
Για ψευτόκοτες..

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"

-->
Posted: 06 Sep 2013 09:59 AM PDT
Ενα e-mail!
Eνα e-mail της Τρόικας έφθασε σε ένα υπουργικό γραφείο κι έσκασε σαν βόμβα των Ταλιμπάν στη μέση του Ισλαμαμπάντ! Παταμπούμ πατράκ κι εγένετο πατατράκ.

Eνα e-mail, κυρίες και κύριοι! Κι εξερράγη σαν βρισιά του Σόιμπλε όταν του πατούν τον κάλο, και δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο όρθιο σε καμμιά δεκαριά υπουργεία, στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο σπίτι που φυλάει ο Μπενύτο τα Σχέδια Εθνικής Αμύνης που πήρε μαζί του φεύγοντας απ' το φερώνυμο Υπουργείο! Ενα e-mail κι έγινε το μέγα μπάχαλο - μπαμ από 'δώ κι έφευγαν όροφοι, μπουμ από 'κεί κι άνοιγαν φωριαμοί όπως ο τάφος του να βγει ο Λάζαρος, μπαμ και μπουμ οι κουμπουριές, κουρνιαχτός και μπούρμπερη - ναι, με ένα e-mail!

Εφθασε, άρκεσε ένα e-mail που κατέφθασε απ' την Τρόικα για να αποκαλυφθεί σε όλο της το ελεεινό κατάντιο η γυμνότης του ελληνικού -που πλέον ελληνικό δεν είναι- κράτους. Η θλιβερή μας υπόσταση σε καθεστώς Σαμαροστουρναρέων - τίποτε άλλο δηλαδή παρά υπαλληλίσκων των υπαλλήλων της Τρόικας.

Ενα e-mail, κατακαημένη Αράχωβα, και πήραν φωτιά τα τόπια! Μπαμ και πάρ' την κάτω τη ΛΑΡΚΟ! Μπουμ, σκόνη η ΕΑΣ! Μπαμ, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι η ΕΛΒΟ!

Αυτή είναι πια η Ελλάδα, ένα e-mail μιας πορδής - πλην όμως ιεράς και απαραβίαστης. Τόμσεν έφα και τα σκυλιά αμολημένα να φάνε κι άλλο ανθρώπινο κρέας, να βρουν κι άλλες ζωές για να κατασπαράξουν. Μου αρέσει που κάναμε κριτική στα σοβαρά στον κ. Σαμαρά περί την άρση της Ασυλίας της χώρας ή την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο των βρωμοδουλειών που προώρισται να την αλαλιάσουν, τρίχες - του ενός e-mail είμαστε, ενός e-mail του κώλου, που θα τολμούσε να στείλει σε ένα κράτος (εν κράτει) μόνον μια μαϊμού εκπαιδευμένη από άγγλο αποικιοκράτη.

Και συνεκλήθη η Σύγκλητος. Συν ο Μπάμπης ο Σκάις. Και ίδεσθε, «εγγεγραμένοι πατέρες», το e-mail που λάβαμε. Και περιέφερε ο Ποντίφιξ το e-mail, έβλεπαν τι έγραφε οι πατέρες και έφριτταν. Και σκάγαν καταγής το σκουλαρίκια, σχίζονταν στα δύο οι σφραγιδόλιθοι, πάθαιναν κλακάζ τα σώβρακά τους.

Τι 'ν'  τούτο το κακό που μας ήβρε;

Mην είναι το e-mail τελεσίγραφο; Διακήρυξη, Μανιφέστο και Ντεκλαρασιόν; Πρωτόκολλο; Συνθήκη, Συμβόλαιο, Φετφάς; Οι γνώμες διίσταντο! Οχι! Είναι Εδικτο! Χρυσόβουλο, Διάταγμα, Φιρμάνι! Η διαθήκη του στρατηγού Τιλύ!

Εζύγιζαν οι πιο σοφοί το ιερό βάρος του χαρτιού και οι πιο τολμηροί το έξυναν, μην είν' κάνα παλίμψηστο και γράφει από κάτω πού να παν να εκδοθούν - μην αμελήσουν κι εκτεθούν.

Και τότε βγήκε μπροστά ο λιόντας ο πρωθυπουργός! «Φέρτε μου εδώ αυτό το χαρτί», βρυχήθηκε σε ρε μείζονα της κλίμακας των λεονταρισμών, «δεν μασάω εγώ από υποδείξεις, εκτός κι αν είναι διαταγές». Σοφόν το σαφές.

«Στο μεταξύ, ας τυπώσουν οι πρίντερ το e-mail σε περγαμηνές, πάρτε ο καθένας από ένα αντίγραφο να δούμε τι θα κάνουμε κι ελάτε πάλι αύριο να συσκεφθούμε», συμπλήρωσε τον λιόντα τον πρωθυπουργό ο λιονταροκέρβερος Στουρνάρας ο Οχις.

Συνεπώς, μην ανησυχείτε, πληβείοι και πληβείες μου, είμαστε σε καλά χέρια. Η κυβέρνησή μας θα αγωνισθεί τον καλόν αγώνα να αποζημιώνει όταν απολύει, να δολοφονεί τους ανθρώπους εν λειτουργία κι όχι μετά το ξεχαρβάλωμά τους, είμαστε σε καλό δρόμο! Εσείς (κι εγώ) στους καναπέδες μας στο πάρκο με τα παπαγαλάκια, κι αυτοί στο Πραιτώριο με τον Αλάριχο να τους πηδά κι αυτοί να πηδάνε εσένα (κι εμένα). Τι συγκλονιστικός βίος! πλήθων ένδοξου παρελθόντος που πιάνει στην πιάτσα όσο ένα e-mail. Ενα e-mail που σου γράφει πόσο ραγιάς είσαι και σκάει η ξεφτίλα μέσα στο μυαλό σου με πυροτεχνήματα της Πυρκάλ, ενώ χορεύουν πάνω στο συκώτι σου πρασινοφρουροί και γαλάζια παιδιά τον χορό των ματαιωμένων συμβολαίων λόγω ανωτέρας μίζας και σκας. Σκας απ' το κακό σου; σκας απ' τη σιωπή των άλλων και τη δική σου; Σαράντα χιλιάδες σελίδες Μνημονίου σε ένα e-mail! Σκάσε, ρε, και πέθανε, χθες ο διπλανός σου (δεν μίλησες), αύριο εσύ (δεν θα μιλήσει ο άλλος διπλανός σου) κι έτσι ένας - ένας θα λαμβάνει το δικό του e-mail, φύλλο πορείας χωρίς οδοιπορικά επιστροφής. Ενα e-mail που γράφει πάνω του το όνομά σου (μου).

Ομως, ας μη μας πνίγει η πίκρα, τοιούτοις Αρχιερεύσιν πειθόμεθα, στον Αδωνη Αδη Γεωργιάδη, στον άνθρωπο που έλεγε τον κ. Σαμαρά προδότη και τώρα είναι υπουργός του, τέτοιο χάβαλο έχει γίνει η χώρα! ούτε τα λόγια να 'χουν αξία, ούτε τα έργα να μην είναι αισχρά.

Ναι, σε επίπεδο Αδη Γεωργιάδη κατάντησε η Ελλάδα, ενός υπουργού (υπουργώ: υπηρετώ, εν προκειμένω, τον λαό) που λέει κατάμουτρα του λαού ότι «εκπροσωπώ (εγώ ο υπουργός) τον ιδιωτικό τομέα»! - όντως «ιδιώτης», με την αρχαία έννοια, του βλακός! Για αυτό άλλωστε και επαξίως κέρδισε «τα δύσκολα εύγε των σοφιστών» με την πανηγυρική ανακήρυξή του σε «ηλίθιο» από την κυρία Αρβελέρ.

Πλην όμως και συνελόντι ειπείν, συντρόφισσες και σύντροφοι, αν στη Δανιμαρκία μας οι θρόνοι των Καισάρων είναι σάπιοι, σάπιοι είναι και οι καναπέδες μας...

Του Στάθη από enikos



Posted: 06 Sep 2013 09:43 AM PDT
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο εξαιτίας της Συρίας, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τη βοήθεια που προσφέρει στη Δαμασκό στα τρέχοντα επίπεδα στην περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.

«Θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο (…) για να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, τους άμαχους, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο Πούτιν, όταν ρωτήθηκε, μετά το πέρας της συνόδου της Ομάδα των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

Οι δηλώσεις του απηχούν τα σχόλια άλλων ρώσων αξιωματούχων που έχουν επίσης πει ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να παρασυρθεί στη συριακή σύγκρουση.



Posted: 06 Sep 2013 01:30 PM PDT
«Σφάξε με πασά μου, ν' αγιάσω» ή κάπως έτσι πρέπει να σκέφθηκε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης, ο οποίος στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης -που γίνονται αυτές τις ημέρες- είπε να ενστερνισθεί το πνεύμα των Μπουτάρη και Τατσόπουλου, να προσεγγίσει με αγαθό πνεύμα τον «συνωστισμό» της Ρεπούση και να ξεχάσει τους αμέτρητους νεκρούς Έλληνες της Μικράς Ασίας, δηλαδή των προγόνων τους, τα κόκκαλα των οποίων σίγουρα θα τρίζουν από την συμπεριφορά των απογόνων τους.

Βέβαια, ίσως το όλο γεγονός να εξηγείται από το πνεύμα της ελληνοτουρκικής φιλίας που διακατέχει τον συγκεκριμένο σύλλογο Μικρασιατών, ή ίσως οι υπεύθυνοί του δεν έχουν αντιληφθεί το τι ακριβώς συμβαίνει στη Θράκη σήμερα και ποιες είναι οι επιδιώξεις της Άγκυρας για την περιοχή.

Έτσι, αυτές τις ημέρες η Ξάνθη είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει (μετά από προφανώς με το αζημίωτο πρόσκληση του Συλλόγου Μικρασιατών) την τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Kotc, για να τραγουδήσει στην ελληνική αλλά και στην τουρκική γλώσσα και να ευθυμήσει το φιλοθέαμον κοινό των Μικρασιατών της Ξάνθης. Υποθέτουμε πως δεν υπήρχε διαθέσιμος κανένας καλός (και φτηνός*) Έλληνας τραγουδιστής για να τους διασκεδάσει.

Η πολύ καλή τουρκάλα αοιδός, ενδέχεται να μην έχει καμία απολύτως σχέση με την τουρκική εξωτερική πολιτική και με τις βλέψεις τουρκοποίησης της Θράκης. Όμως, η γνώμη του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και των πρακτόρων του που απεργάζονται σχέδια εκτουρκισμού της περιοχής, διαφέρει πολύ από το πολιτιστικό δρώμενο, το οποίο δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει στην περιοχή (αφού συχνά πυκνά τουρκόφρονες δήμαρχοι καλούν αηδόνια της Τουρκίας να τραγουδήσουν σε τουρκογιορτές, όπως η πρόσφατη γιορτή για τους πρώτους πεσόντες τούρκους στην κατάληψη της Θράκης). Είναι όμως η πρώτη φορά (εξ όσων γνωρίζουμε) που ένας σύλλογος –και δη από την Μικρά Ασία- καλεί καλλιτέχνη τουρκικής καταγωγής για να διασκεδάσει την κουλτούρα των Ελλήνων της περιοχής!

Ο σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης, μάλιστα, τόσο πολύ γοητεύθηκε από την τουρκάλα τραγουδίστρια, που παρέτεινε την διαμονή της στην Ξάνθη για να την απολαύσει… Προφανώς γέμισαν και τα ταμεία του συλλόγου από το συγκεκριμένο πολιτιστικό δρώμενο και τους ευχόμαστε καλοφάγωτα, όπου και όπως τα ξοδέψουν…

Όμως, καλό θα είναι η ιστορική μνήμη να υπάρχει και να μην καταχωνιάζεται στα συρτάρια λόγω του οποιουδήποτε πρόσκαιρου συμφέροντος. Θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε να μετράμε την πατρίδα μας και την τιμή των νεκρών μας προγόνων με το μέγεθος της διασκεδάσής μας ή με το το πόσα βάζουμε ή βγάζουμε από την τσέπη μας. Καλός ο πολιτισμός. Καλύτερη ακόμη, η φιλία μεταξύ των εθνών… "Κι εγώ λαός κι εσύ λαός", όπως λέει και το γνωστό τραγούδι, το οποίο όχι μόνο σεβόμαστε, αλλά -επιπλέον- ασπαζόμαστε πλήρως. 

Όμως... τον Ερντογάν, τον Νταβούτογλου και τους υπόλοιπους τούρκους πολιτικούς τους έχει ρωτήσει κανείς για να ακούσει την (ήδη διατυπωμένη) άποψή τους γι αυτό; 
Αν όχι, ίσως θα έπρεπε η ερώτηση να γίνει στους τάφους των νεκρών της Μικράς Ασίας…;

Κωνσταντίνος

* Χωρίς να υπάρχει διάθεση οικονομικού ελέγχου για το κόστος της Dilek Kotc στην Ξάνθη, έχουν αναρωτηθεί οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου συλλόγου γιατί ήταν συμφέρουσα η έλευση της τουρκάλας τραγουδίστριας; Μήπως κάποιος άλλος (π.χ. τουρκικό προξενείο ή τουρκικό υπουργείο πολιτικού ή και εξωτερικών) πλήρωσε την ό,ποια οικονομική διαφορά στην τουρκάλα τραγουδίστρια; Επειδή ο πολιτισμός είναι αυτός που ενώνει λαούς, αλλά κι επειδή ο πολιτισμός έχει γίνει όπλο στα χέρια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, για διάβρωση της υπάρχουσας κουλτούρας (π.χ. των Πομάκων) και άλωση (πολιτιστική, πολιτισμική και εθνική) γεωγραφικών περιοχών, οι κλήσεις - συνεργασίες αυτού του τύπου μήπως θα ήταν προτιμότερο να γίνονται κατόπιν συμβουλών από εξειδικευμένους στο θέμα κρατικούς υπαλλήλους;




Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι... 




Posted: 06 Sep 2013 08:35 AM PDT
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν για τη συριακή κρίση, άκουσαν ο ένας τον άλλον, όμως επέμειναν ο καθένας στις θέσεις του.

«Συναντηθήκαμε με τον Αμερικανό πρόεδρο σήμερα», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση διήρκησε «20 με 30 λεπτά». «Καθένας επέμεινε στις θέσεις του», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν θεωρεί υπεύθυνους για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου τους αντιπάλους της συριακής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια πρόκληση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Μέση Ανατολή θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία και θα ανακόψει την ανάπτυξη.

Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ομπάμα δεν ζήτησε την έκδοση του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.

Η έκδοση θα ήταν αδύνατη διότι ο Σνόουντεν «δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα στο έδαφός μας», επεσήμανε ο Πούτιν.



Posted: 06 Sep 2013 08:15 AM PDT

Στα ανοικτά των συριακών ακτών αναμένεται να αγκυροβολίσει το μεγάλο αποβατικό πλοίο, ενισχύοντας την παρουσία της Μόσχας στην περιοχή

Ενισχύει την παρουσία της στη Μεσόγειο η Ρωσία, η οποία έστειλε κι άλλο πολεμικό πλοίο από τη Μαύρη Θάλασσα στη Συρία.

Συγκεκριμένα, στέλνει το μεγάλο αποβατικό πλοίο της, το Nikolai Filchenkov, ανοικτά των συριακών ακτών, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγή του πολεμικού ναυτικού.

«Το πλοίο θα αγκυροβολήσει στο Νοβοροσιίσκ όπου θα παραλάβει ειδικό φορτίο και θα κατευθυνθεί στην περιοχή που έχει καθοριστεί στην ανατολική Μεσόγειο», μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή του πολεμικού ναυτικού την οποία δεν κατονόμασε,ενώ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το φορτίο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ωστόσο ο επικεφαλής του προσωπικού στο Κρεμλίνο, Sergei Ivanov, ανέφερε πως η Ρωσία ενισχύει τη ναυτική της παρουσία στην περιοχή της Μεσογείου προκειμένου να βοηθήσει τους Ρώσους πολίτες να διαφύγουν από τη Συρία, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.





Posted: 06 Sep 2013 07:55 AM PDT
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Είναι γνωστή η μέθοδος της ψυχολογικής προετοιμασίας ενός λαού για να μπορέσει να αποδεχτεί χωρίς μεγάλες αντιδράσεις κάποια μέτρα που σκοπό έχουν την πλήρη αποταύτιση του και την πολτοποίηση του, έτσι ώστε να παραδοθεί αμαχητί σε όλες τις καταστροφικές για το μέλλον του επιλογές της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Εκσφενδονίζουμε μια προωθημένη πρόταση και καταγράφουμε τις αντιδράσεις. Στη συνέχεια επανερχόμαστε όλο και πιο συχνά και καλλιεργούμε το έδαφος για την «ομαλή» υλοποίηση της. 
Στην περίπτωση μας, η μέθοδος της σταδιακής ψυχολογικής προετοιμασίας αποταύτισης, κινείται παράλληλα με την μέθοδο του Σοκ και Δέος. Στο Σοκ και Δέος εφαρμόζεται απότομα η καθετή και αμείλικτη εφαρμογή οικονομικών μέτρων εξουθένωσης και εξαθλίωσης του κόσμου, ο όποιος μένει εμβρόντητος και καταντά να παρακολουθεί αμήχανος τις εξελίξεις.

Η περίφημη αυτή «κυρία» του συνωστισμού, είναι εντεταλμένη να εκτελέσει το έργο της σταδιακής ψυχολογικής προετοιμασίας για να εξοικειωθεί ο κόσμος και να επιβληθούν όσο γίνεται πιο ανώδυνα όλα τα εθνοκτόνα μέτρα της. Έτσι κάθε λίγο και λιγάκι πετά στον αέρα μια «βόμβα» στο όνομα της «δημοκρατίας» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», (εδώ γελά ο κάθε πικραμένος), για να προλειάνει το έδαφος για την στιγμή της εθνοκτόνου έκρηξης. 
Ο στόχος είναι πάντα η ιστορική και θρησκευτική ταυτότητα του λαού μας, ότι δηλαδή πιο πολύτιμο για τον ελληνισμό, έτσι ώστε χωρίς πια κανένα σημείο ανηφόρας να άγεται και να φέρεται σαν πρόβατο επί σφαγή. 
Έτσι ένας λαός εξουθενωμένος οικονομικά με τη μέθοδο του Σοκ και Δέος, θα απολέσει και την ιστορική του ταυτότητα και θα απομείνει χωρίς καμία ψυχική δυνατότητα να αντιδράσει σε όλη αυτή την καταστροφική θύελλα. 
Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Δηλαδή η κυρία αυτή εξυγιαίνει με τον καλύτερο τρόπο την μνημιακή κατοχή της χώρας και είναι το μεγαλύτερο στήριγμα της προδοτικής κλίκας που μας κυβερνά.

Όμως οι θέσεις και οι απόψεις της κυρίας αυτής, που έχει προσβάλει κάθε έννοια της εθνικής και θρησκευτικής μας υπόστασης και ενώ σε μια φυσιολογική χώρα θα έπρεπε να έχει το λιγότερο αποβληθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, αν θέλει πραγματικά να ονομάζεται ελληνικό κοινοβούλιο, δεν μας εκπλήσσουν καθόλου. Εκείνο που μας προκαλεί οργή, είναι ότι τα διάφορα «μεγάλα κανάλια» άρχισαν να την προβάλλουν όλο και περισσότερο. 
Ο σκοπός φυσικά εύλογος. Να την συνηθίσει ο κόσμος και σταδιακά και πάλι με την γνωστή μέθοδο της ψυχολογικής εξοικείωσης, να αρχίσει να σκέπτεται ότι αυτό το «πρόσωπο» έχει το δικαίωμα να εκφράζει και να θέλει να επιβάλει τις απόψεις του για την εθνική και θρησκευτική μας εξόντωση. Είναι πρόδηλο ότι η προβολή αυτής της κυρίας σε μεγάλες οθόνες, ενώ θα έπρεπε να είχε εξοβελιστεί από παντού, γίνεται και αυτή βάση του σχεδίου που περιγράψαμε παραπάνω.

Βέβαια καλά και ωραία όλα αυτά, αλλά το ερώτημα που μπαίνει είναι όχι τι είναι και τι αντιπροσωπεύει αυτή η «κυρία», αλλά ποιες είναι οι δικές μας αντιδράσεις, οι αντιδράσεις της πολιτείας, οι αντιδράσεις της εκκλησίας. 
Ποιες είναι οι αντιδράσεις προς τα τουρκολάγνα ΜΜΕ που την προβάλλουν συνεχώς ενώ χρεωστάνε εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ στον ελληνικό λαό; 
Και πρώτα πρώτα, αυτός ο «αξιότιμος κύριος» πολιτικός αρχηγός της, γιατί δεν βγαίνει δημόσια ή να αποκηρύξει τις θέσεις της, ή να ομολογήσει ότι αυτές είναι και οι δικές του θέσεις; 
Προσπαθεί να παρουσιάζεται πάντα ότι είναι απο τους πιο έντιμους πολιτικούς. Εμπρός λοιπόν, να πάρει ανοιχτά θέση για την «κυρία» αυτή. Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες του δημόσιου βίου να μην κρύβονται πίσω από τις «κουρτίνες» της υποκρισία τους. Ή ταυτίζονται με τις απόψεις της «κυρίας» αυτής, ή καταδικάζουν καθαρά και ξάστερα τον εθνοκτόνο ρόλο της και την αποβάλλουν μια και καλή από την δημόσια ζωή. 
Η αντεθνική και αντιθρησκευτική επίθεση, όπως δείχνουν όλες οι εξελίξεις, θα αυξηθεί στο μέλλον και από τον τρόπο που θα αντιδράσουμε όλοι μας σε όλα αυτά, θα κριθούμε και στο παρών, αλλά και στην ιστορία μας.



Posted: 06 Sep 2013 07:43 AM PDT

  • Χωρίς φορολογική ενημερότητα και με πρόστιμα όσοι πλήρωσαν τους φόρους τους  
  • Το πρόβλημα αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως σήμερα
Σοκ για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που ενώ πλήρωσαν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, των ρυθμίσεων ή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας την περασμένη Παρασκευή 30/8 στις τράπεζες, εμφανίζονταν μέχρι και χθες τουλάχιστον στο σύστημα Taxisnet σαν να μην έχουν πληρώσει και να έχουν επιβαρυνθεί με πρόστιμο.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και χιλιάδες άλλοι που πήγαν στην εφορία για να λάβουν φορολογική ενημερότητα αλλά η ΔΟΥ δεν την έδινε επειδή στο σύστημα TAXIS φαίνονταν να χρωστούν.

Το πρόβλημα αποδίδεται στην καθυστέρηση της καταχώρησης πληρωμής που έγινε στην τράπεζα και αναμένεται πως θα αποκατασταθεί πλήρως σήμερα. Η όλη διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον 3 εργάσιμες ημέρες και φαίνεται πως τη φορά αυτή χρειάστηκε και κάποιες παραπάνω.

Από την περασμένη Δευτέρα (επόμενη εργάσιμη της τελευταίας πληρωμής) οι τράπεζες άρχισαν να στέλνουν καταστάσεις πληρωμών αλλά, λόγω και των μαζικών πληρωμών πάσης φύσεως φόρων, τα σχετικά αρχεία από τις τράπεζες άργησαν να μπουν στο σύστημα της ΓΓΠΣ, ενώ χρειάζονται και άλλες 1-2 μέρες για να ενημερωθούν οι χρηματικοί κατάλογοι των ΔΟΥ.

Έτσι, τη φορά αυτή, όσοι μπήκαν αυτήν την εβδομάδα στο Τaxisnet και επέλεξαν «προσωποποιημένη πληροφόρηση» για να δουν τι πλήρωσαν και τι χρωστούν ακόμα, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν φάνηκε πως πλήρωσαν την οφειλή τους από 30/8, αλλά έχουν χρεωθεί και με πρόστιμο.

Πολλοί ανησύχησαν ότι η εντολή που είχαν δώσει στην τράπεζα δεν εκτελέστηκε, αλλά από σήμερα αναμένεται να αλλάξει η εικόνα αυτή και να διαγραφούν αυτόματα και οι οφειλές και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης πληρωμής.

Μεγαλύτερη ταλαιπωρία υπέστησαν όσοι πήγαν τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου για να ζητησουν φορολογική ενημερότητα στη ΔΟΥ. Οι εφορίες δεν το έδιναν όμως, παρά μόνο αν μπορούσε να αποδείξει ο πολίτης πως έχει κάνει εμπρόθεσμα την πληρωμή και δεν οφείλει.

Η καθυστέρηση στην εμφάνιση της πληρωμής όμως για κάποιες μέρες μετά την πραγματοποίησή της είναι συστημικό πρόβλημα και θα συμβαίνει και τους επόμενους μήνες, για αυτό το λόγο αυτό όσοι θέλουν να ζητησουν αμέσως μετά φορολογική ενημερότητα από ΔΟΥ θα ήταν σκόπιμο να έχουν στα χέρια τους και την απόδειξη της τελευταίας πληρωμής επειδή πιθανώς δεν θα εμφανίζεται στο σύστημα των εφοριών και έτσι κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν σαν οφειλέτες.






Posted: 06 Sep 2013 07:16 AM PDT

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε τη διάλυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως μη κυβερνητικής οργάνωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Akhbar.

Η απόφαση αφορά την μη κυβερνητική οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας όπως ενεγράφη τον Μάρτιο του 2013 η Αδελφότητα κατόπιν ενστάσεως σύμφωνα με την οποία η οργάνωση δεν διέθετε συγκεκριμένο νομικό καθεστώς.

Η απόφαση υπεγράφη, αλλά θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αχμεντ ελ-Μποράιε, ο οποίος και υπέγραψε την απόφαση.

Η απόφαση βασίσθηκε στις κατηγορίες ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα χρησιμοποιούσε την έδρα της στο Κάιρο για να αποθηκεύει εκρηκτικά και όπλα και ως βάση από όπου τα μέλη της άνοιγαν πυρ κατά τις ταραχές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: News247.gr



Posted: 06 Sep 2013 07:05 AM PDT

Ο αρχηγός της Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, υποστράτηγος Jamal Gjunkshi- Τζαμάλ Γκιούνκσι, επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια, όπου έγινε σήμερα δεκτός σε επίσημη τελετή από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του νοτιοσλαβικού στρατού, αντιστράτηγο Γκοράνσκο Κοτέσκι.

Στη συνέχεια ο Γκιούνκσι συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι.

Το υπουργείο Άμυνας των Σκοπίων, ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση, παρά τη συνεχιζόμενη συμμετοχή τους, σε κοινές αποστολές, εδραιώθηκε η βούληση για επέκταση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, την χρησιμοποίηση των περιφερειακών κέντρων για στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και την ευκαιρία που δίνεται για μελλοντική κοινή δέσμευση τους, σε αποστολές ISAF, μετά το 2014.

Το γενικό επιτελείο των Σκοπίων αναφέρεται στην εξαιρετική διμερή συνεργασία για τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, για την από κοινού στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση, στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας μέσω της κοινής τους συμμετοχής σε έργα του Φόρουμ της Χάρτας της Αδριατικής των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των στρατιών των Βαλκανίων και της Ανατολικής πρωτοβουλίας της Ευρώπης, σημειώνει, περιληπτικά, το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.





Posted: 06 Sep 2013 07:03 AM PDT
Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Μετά την παύση λόγω θερινών διακοπών, το Κογκρέσο αναμένεται να επανασυνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου, όπου θα εξετάσει το αίτημα του Αμερικανού προέδρου για διεξαγωγή στρατιωτικής ενέργειας κατά του συριακού καθεστώτος. Ποια απόφαση θα λάβει το Κογκρέσο; Ποιους παράγοντες θα λάβει υπόψη του; Θα απαντήσει θετικά ή αρνητικά; 
Μείζονα ερωτήματα, που ίσως κρίνουν το μέλλον του Bashar al-Assad. Ίσως, διαμορφώσουν και τη διάδοχη κατάσταση (συγκρουσιακή, ενεργειακή, οικονομική, κτλ) της Ανατολικής Μεσογείου. 
Ήδη, τα προσφυγικά ρεύματα προς τις γειτονικές χώρες (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος, Ιράκ, Αίγυπτος, κτλ) έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια, οι εσωτερικοί πρόσφυγες υπολογίζονται σε περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια, οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται συνεχώς και αριθμούν σε περισσότερους από 105.000 νεκρούς, ενώ η κρίση έχει επεκταθεί στο γειτονικό Λίβανο.

Ερωτήματα
Προφανώς, το Κογκρέσο δεν προτίθεται να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες τους οποίους θα λάβει σοβαρά υπόψη του. Συγκεκριμένα, τόσο οι γερουσιαστές όσο και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι λογικό να αναζητήσουν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως:
  1. «Αρκεί μια συμβολική στρατιωτική ενέργεια κατά του Assad;». Η προφανής απάντηση είναι όχι δεν αρκεί, αν πράγματι ο συριακός στρατός επιτέθηκε στα προάστια της Δαμασκού με χημικά όπλα.
  2. «Τι θα συμβεί μετά;». Αυτό είναι το μείζον ερώτημα για την Ουάσιγκτον. Στην παρούσα φάση, είναι αδύνατον να δώσει απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα. Ίσως, ένα συμβολικό κτύπημα με μερικούς Tomahawk να μην σηματοδοτήσει την έναρξη μιας γενικευμένης περιφερειακής σύγκρουσης, ειδικά αν δεν προκαλέσει σοβαρές υλικές και ανθρώπινες απώλειες. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι οι πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά συριακών στόχων (Μάιος 2013) δεν προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις.
  3. «Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συγκεκριμένη στρατηγική για τη συριακή κρίση ή μήπως μετά το Αφγανιστάν, το Ιράκ, και τη Λιβύη, οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγηθούν σε άλλη μια περιπέτεια, από την οποία δεν προσδοκούν ιδιαίτερα οφέλη, αλλά αντίθετα αναδυθούν νέες μείζονες απειλές;». Η απάντηση είναι αρνητική. Πρώτον, διότι η χάραξη στρατηγικής στην περίπτωση διεξαγωγής μιας στρατιωτικής επιχείρησης προαπαιτεί είτε προώθηση σημαντικών συμφερόντων είτε εξουδετέρωση σημαντικών απειλών. Μέχρι στιγμής, η συριακή κρίση δεν φαίνεται ως «ευκαιρία» για να προωθηθούν ιδιαίτερα σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα, ούτε έχουν προκύψει σοβαρές απειλές, οι οποίες θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν άμεσα. Δεύτερον, είναι σχεδόν αδύνατον να αναλυθούν όλα τα πιθανά σενάρια, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να σύρουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής επέμβασης ακόμη και με χερσαίες δυνάμεις, αν η κρίση επεκταθεί σε περιφερειακό επίπεδο
  4. «Πως θα αντιδράσουν οι εταίροι του συριακού καθεστώτος και ειδικά η Ρωσία, το Ιράν και η Hezbollah;». Η απάντηση είναι άγνωστη και πιθανόν δεν την γνωρίζει ούτε η Μόσχα, ούτε η Τεχεράνη, αλλά ούτε και η Hezbollah. Απλά, προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και ευελπιστούν ότι δεν θα ληφθεί απόφαση διεξαγωγής στρατιωτικής ενέργειας. Μια πιθανή περίπτωση είναι η έναρξη εχθροπραξιών μεταξύ της στρατιωτικής πτέρυγας της Hezbollah με το Ισραήλ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο σενάριο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην εισβολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο.
  5. «Είναι επαρκείς οι πληροφορίες για τους στόχους, που διαθέτει η αμερικανική Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών (Defense Intelligence Agency – DIA);», δηλαδή «υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τις μετασταθμεύσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων και για τη διασπορά των οπλικών τους συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων;». Προφανώς, υπάρχουν πληροφορίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι επαρκείς. Είναι λογικό ότι οι συριακές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν αποκρύψει οτιδήποτε μπορεί να στοχοποιηθεί.
  6. «Ποιες θα είναι οι παράπλευρες απώλειες;». Καθόλου απίθανο, οι χώροι απόκρυψης να περιλαμβάνουν και κατοικημένες περιοχές, γεγονός που θα προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να μην στοχοποιηθούν.
Είναι προφανές ότι ο Barack Obama βρίσκεται προ ενός διλήμματος, σχετικά με τη συριακή κρίση. Καλείται να λάβει μια σημαντική απόφαση. Να προχωρήσει σε στρατιωτική ενέργεια κατά του αλαουιτικού καθεστώτος ή όχι;

Αν επέμβει, θα πρόκειται για μια ενέργεια εκτός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατόρθωσε να λάβει σχετική απόφαση. Επιπρόσθετα, είναι πιθανόν η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου, οπότε το διακύβευμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «άγνωστο» και πιθανόν σημαντικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι σίγουρο ότι θα έρθει αντιμέτωπος και με τη βούληση του αμερικανικού λαού, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μόνο το 9% των Αμερικανών πολιτών συμφωνεί με το κτύπημα κατά του Assad.

Αν δεν επέμβει, τότε η αξιοπιστία του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος επανειλημμένα έκανε λόγο για την αναγκαιότητα συμβολικής έστω στρατιωτικής ενέργειας κατά του Assad, θα πληγεί. Γεγονός, που αφενός θα εκμεταλλευθούν οι ρεπουμπλικάνοι, αφετέρου, στην περίπτωση που πράγματι ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου 2013, θα λειτουργήσει ως κακό παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το δίλημμα υφίσταται για τον Αμερικανό πρόεδρο. Και όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το δημιούργησε ο ίδιος και οι σύμβουλοί του. Θα ήταν πολύ φρόνιμο και δεοντολογικά αποδεκτό να αναμένει το πόρισμα της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ και κατόπιν να προβεί στις ανάλογες δηλώσεις. Επιπλέον, να διαθέσει τα «αδιάσειστα» στοιχεία, που όπως ισχυρίζεται ενοχοποιούν τον Assad, στον ΟΗΕ. Τότε, το πρόβλημα, δηλαδή το δίλημμα, εφόσον το πόρισμα καταδείκνυε τον Assad ως ένοχο για τη χημική επίθεση που προκάλεσε την εκατόμβη των νεκρών, θα το επωμίζονταν η Μόσχα, το Πεκίνο και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του.

Η «εύκολη λύση» για τον Obama ήταν να μεταφέρει το πρόβλημα στο Κογκρέσο. Ωστόσο, τα μέλη του Κογκρέσου δεν έχουν να ρισκάρουν ούτε την έδρα τους, αλλά ούτε πρόκειται να λογοδοτήσουν για την απόφασή τους. Ούτε ακόμη έχουν τη διάθεση να επιλύσουν το πρόβλημα του Obama. Θα αποφασίσουν σύμφωνα με αυτά που επιτάσσει το αμερικανικό συμφέρον και σε κάποιες περιπτώσεις σύμφωνα με πολιτικά κριτήρια. Οπότε, ίσως, δώσουν το πολυπόθητο «άλλοθι» στον Αμερικανό πρόεδρο, προκειμένου να δικαιολογήσει «την έξοδό του από το αδιέξοδο», που ο ίδιος δημιούργησε. Σε αντίθετη περίπτωση, το «άλλοθι» μπορεί να προέρθει μέσω του πορίσματος της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Αν δηλαδή το πόρισμα δεν αναφέρει ρητά τον υπεύθυνο της χημικής επίθεσης της 21ης Αυγούστου, τότε ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορέσει να λύσει το «πρόβλημά» του. Ωστόσο, σ' αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τα «αδιάσειστα» στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, περί ενοχής του Assad. Ενώ, στην περίπτωση που το πόρισμα καταδείξει τον Assad ως υπεύθυνο, τότε η συριακή κρίση θα είναι μονόδρομος για την Ουάσιγκτον.

Πηγή Geostrategy


Posted: 06 Sep 2013 05:20 AM PDT
Γράφει ο δρ. Ησαΐας Κωνσταντινίδης

Στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, για την Ελλάδα και τον δήθεν «πολιτισμένο» κόσμο της Δύσης (αυτόν, ο οποίος – μέσω της αχαλίνωτης τεχνολογικής εξέλιξης – κατέστρεψε εντελώς τον πλανήτη!) τα προορατικά μηνύματα που μας έρχονται από το παρελθόν της ελληνορθόδοξης παράδοσης εκτελούν έναν διττό ρόλο: α) αφυπνίζουν συνειδήσεις, τονίζοντας το πόσο μπροστά από την εποχή του είναι ανέκαθεν ένα φωτισμένο με τη θεία χάρη πνεύμα και β) προειδοποιούν για τις επερχόμενες δραματικές εξελίξεις, που ήδη λαμβάνουν τραγική μορφή, αφού η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και την Ευρώπη συνδέεται με τα νέα πολεμικά παιχνίδια στη Μέση Ανατολή...

Βέβαια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις διάφορες κατά καιρούς ερμηνείες χωρίων της Αγίας Γραφής ή ρήσεων Αγίων και Γερόντων σχετικά με τα μελλούμενα να γίνουν συμβάντα. Διότι πολλές φορές ελλοχεύει ο άμεσος κίνδυνος, λόγω ενθουσιασμού του ερευνητή ή και λόγω ατελούς πληροφόρησης, να επέλθει πλήρης παρερμηνεία των γραπτών ή των λόγων φωτισμένων μορφών του παρελθόντος.

Και δυστυχώς τον συμβολικό και αινιγματικό χαρακτήρα πολλών προφητικών παραδόσεων (όπως λ.χ. της θεόπνευστης Αποκάλυψης του Αγίου Ιωάννη) τον εκμεταλλεύονται διάφοροι αγύρτες και τσαρλατάνοι, συγγράφοντας έναν σωρό από ανοησίες, λες και... αυτοί είναι οι μόνοι που γνωρίζουν την Αλήθεια και όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε πνευματικά τυφλοί!... Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αυτοί οι απατεωνίσκοι παρασύρουν αρκετούς στον ψυχικό όλεθρο, αφού ουκ ολίγοι τους διαβάζουν και – δυστυχώς – πέφτουν στην παγίδα των εν λόγω επιτηδείων...

Εμείς συνεχίζουμε την ιχνηλάτηση προορατικών παραδόσεων της Ορθοδοξίας, παλαιότερης και σύγχρονης. Πάντοτε δε, το ξανατονίζουμε, βασιζόμαστε σε έγκυρες και σοβαρές πηγές και όχι στις φαντασιώσεις του κάθε τρελού, ούτε και στο Διαδίκτυο, το οποίο βρίθει πράγματι από γελοιότητες... Και όσο γι' αυτούς που μας λένε ότι δεν «εκσυγχρονιζόμαστε» μ' αυτόν τον τρόπο σκέψης και δράσης μας, εμείς απαντάμε: να μας λείπει τέτοιου είδους «εκσυγχρονισμός», προτιμούμε χίλιες φορές να παραμείνουμε... «οπισθοδρομικοί», για να μην υποπέσουμε στα «σαγόνια» του Ψηφιακού Αντίχριστου της Νέας Εποχής!

Μία εκπληκτική πράγματι προφητεία είπε προ μερικών ετών ο τότε Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Αντώνιος Κόμπος (1920-2005). Η προφητεία ετούτη αφορά τα συμβάντα των επομένων ετών – δηλ. αυτών που ήδη έχουν ξεκινήσει! – και ειπώθηκε λίγο καιρό προτού ο Αντώνιος κοιμηθεί.

Ήταν τον καιρό που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο, βαρειά άρρωστος και μετά από μια εγχείρηση που έκανε, όταν συνέβησαν τα παρακάτω. Κοίταζε με ένταση την εικόνα του Ιησού Χριστού που ήταν κρεμασμένη απέναντί του στον τοίχο και άρχισε ξαφνικά να κλαίει σαν μικρό παιδί! Επαναλάμβανε δε διαρκώς τα λόγια: «Πώς με αξίωσες, Χριστέ μου, εμένα και μου αποκάλυψες αυτά τα πράγματα»; Εννοώντας βεβαίως ότι πιο πριν του είχε υποδειχτεί, κατόπιν θείας έμπνευσης, κάτι το εξαιρετικά σημαντικό!...

Ήταν σαν σε όραμα αυτό που είδε ο Μητροπολίτης Σιατίστης, ότι δηλ. ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ημέρες θα έρθουν για την πατρίδα μας! Η φράση που επαναλάμβανε – και που είχε κεντρικό νόημα στο όραμά του – ήταν η εξής: «Μεγάλη πείνα θα πέσει στην Ελλάδα, παιδί μου! Μεγάλη πείνα»...

Ήταν η σαφέστατη προειδοποίηση των ουρανών ότι τα πράγματα στη χώρα μας ΔΕΝ πηγαίνουν στον ορθό δρόμο και ότι δεν θα αργήσει η θλιβερή ημέρα της κατάρρευσης των πάντων εν Ελλάδι και η διάλυση της εθνικής μας οικονομίας! Έπειτα από τα οποία βεβαίως θα ακολουθήσει φοβερός λιμός, που θα γυρίσει δυστυχώς τη χώρα πίσω στα χρόνια της Κατοχής...

Αλλά το ακόμα πιο φοβερό είναι η κάτωθι αναφορά του Μητροπολίτη Αντωνίου με λεπτομέρειες σε γεγονότα που μας θυμίζουν πάρα πολύ το Σήμερα! Να τι είπε επίσης συγκεκριμένα: «Όταν αρχίσει το κακό από τη Συρία, να αρχίσετε να προσεύχεστε... Εκεί, από τη Συρία, θα ξεκινήσει»! Φυσικά εδώ ο Αντώνιος εννοούσε σαφέστατα ότι μετά τη Συρία το κακό θα διοχετευτεί και στην περιοχή μας, η δε Ελλάδα και ο λαός της θα γνωρίσουν πολλά δεινά...

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τα παραπάνω λεγόμενα του Μητροπολίτη Σιατίστης, λίγο μόλις προτού εκείνος κλείσει τα μάτια για πάντα, είναι συγκλονιστικές. Και κάνουν λόγο για μεγάλη αγωνία του Μητροπολίτη, τις στιγμές που επαναλάμβανε (αρκετές μάλιστα φορές) τα λόγια ετούτα...

Η εν λόγω μαρτυρία που έχουμε είναι άκρως σημαντική! Διότι έτσι ακριβώς εκτυλίχθηκαν έκτοτε τα πράγματα! Για πολλούς αναπόφευκτα, για άλλους όμως απροσδόκητα... Η Ελλάδα γνώρισε πράγματι – σταδιακά μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες των Αθηνών, αλλά κυρίως μετά το 2008-2009 – μια απίστευτη παρακμή της οικονομίας της, όντας αυτή τη στιγμή σε κατάσταση πιστοληπτικής ικανότητας πολύ χειρότερη ακόμα και από χώρες όπως η Αλβανία ή η Π.Γ.Δ.Μ.! Είναι δε θέμα χρόνου, πιστεύουμε, η κήρυξη ΚΑΙ επίσημα της ελληνικής χρεοκοπίας, εφόσον ανεπίσημα αυτή έχει ήδη λάβει χώρα μέσω του «κουρέματος», του PSI και του Μνημονίου-2 που υπογράφτηκαν προ μερικών μηνών...

Και όσο για τον πόλεμο στη Συρία: ΗΔΗ στρατεύματα διαφόρων χωρών συγκεντρώνονται πέριξ της χώρας αυτής της Μέσης Ανατολής και ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος είναι επί θύραις! Ένας πόλεμος, ο οποίος (και εδώ ταιριάζουν επίσης απόλυτα πολλές προφητείες του παρελθόντος!) θα γίνει όντως για τα νερά των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη!...

Τόσο η Τουρκία όσο και η Σαουδική Αραβία προετοιμάζονται αυτές τις ημέρες για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία λαμβάνουν αντίθετες θέσεις, προκειμένου να επέμβουν άμεσα σ' αυτή την αναμέτρηση που από τοπική τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμια. Εάν μάλιστα βάλουμε μέσα και το θέμα με το Ιράν (που βρίσκεται εδώ και μήνες υπό καθεστώς διεθνούς εμπάργκο), αλλά και την ευαίσθητη θέση του Ισραήλ, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά!

Πόσο μάλλον που η περίφημη «αραβική άνοιξη» που έριξε τα καθεστώτα της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Τυνησίας κτλ. όχι μόνο δεν έφερε τη δημοκρατία στις χώρες αυτές, αλλά (κάτι που εμείς ΑΜΕΣΩΣ το προβλέψαμε!) τους πλέον φανατικούς θιασώτες του ακραίου Ισλάμ! Και από πίσω... ο Πράσινος Πρίγκιπας πάντα καραδοκεί! Έρχονται ενδιαφέρουσες μέρες, που εγκυμονούν πολλά (και δραματικά) συμβάντα...




Posted: 06 Sep 2013 07:07 AM PDT
Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης 

Παραμονές της απόφασης του αμερικανικού Κογκρέσου για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, θεωρούμε ότι θα ήταν σωστό να κάνουμε μια συνολική περιγραφή της κατάστασης, για να αντιληφθούν οι αναγνώστες μας τι ακριβώς συμβαίνει και τι διακυβεύεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με αφορμή την κρίση που είναι σε εξέλιξη επί 30 μήνες στη χώρα αυτή, που είναι βασικός πυλώνας για την ισορροπία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα επεισόδια στη Συρία (15 Μαρτίου 2011), που αποτέλεσαν την απαρχή της κρίσης, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι ο καθοριστικός παράγοντας, αν όχι για την εμφάνιση, για την εξέλιξη και την τροπή που θα έπαιρναν τα γεγονότα όλους αυτούς τους μήνες.
Αλλωστε, η παρουσία της Αντζελίνα Τζολί στον καταυλισμό Σύρων προσφύγων, που δημιουργήθηκε με ευθύνη του ΟΗΕ στην Αντιόχεια (Αντάκεια, Χατάυ), τον Ιούνιο του 2011, μας έδειξε από τότε ότι τα γεγονότα στη Συρία δεν ξεκίνησαν για να σταματήσουν, χωρίς φυσικά να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα!

Οταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Φεβρουαρίου 2012 ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδίκαζε το δεύτερο βέτο της Ρωσίας και της Κίνας σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών (το πρώτο βέτο ήταν τον Οκτώβριο του 2011), με το οποίο άνοιγε ο δρόμος για επέμβαση στη Συρία, τότε έγινε φανερό ότι δημιουργούνται δύο «στρατόπεδα» γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης της συριακής κρίσης.

Στο ένα οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., δηλαδή η Δύση, και στο άλλο η Ρωσία και η Κίνα. Αυτά για τους πρωταγωνιστές. Οσον αφορά τους κομπάρσους, με την πλευρά των ΗΠΑ και Ε.Ε. αρά εναντίον του Ασαντ, τάχθηκαν η Τουρκία, η Ιορδανία, η Σ. Αραβία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος του Μόρσι και διάφορες άλλες χώρες παρίες, όπως η Αλβανία και τα Σκόπια, ενώ υπέρ του Ασαντ τάχθηκε το Ιράν, ο Λίβανος, στον βαθμό που η πολιτική του ελέγχεται και επηρεάζεται από τη Χεζμπολάχ, η Βενεζουέλα και διάφορες άλλες χώρες που στέκονται απέναντι στις ΗΠΑ.

Η στάση του Ισραήλ δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ξεκάθαρη, αφού, όσο κι αν επιθυμεί διακαώς να περιορίσει την επιρροή που ασκεί το Ιράν στην περιοχή μέσω της Συρίας, το ενδεχόμενο να περάσει ο έλεγχος της Δαμασκού στα χέρια των ισλαμιστών της Αλ Κάιντα-Αλ Νούσρα μάλλον καθιστά τον Ασαντ συμπαθή στο Τελ Αβίβ, παρά στόχο για πλήρη εξουδετέρωση και ανατροπή.

Η αντιπαλότητα ΗΠΑ από τη μια πλευρά και Ρωσίας - Κίνας από την άλλη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίστηκε άλλες δυο φορές, τον Ιούλιο του 2012 και τον Αύγουστο του 2013, με τη Μόσχα και το Πεκίνο να ασκούν και πάλι βέτο (τέσσερις φορές συνολικά για το ίδιο θέμα), γεγονός πρωτοφανές στην 68χρονη λειτουργία των Η.Ε.

Τα γεωπολιτικό πλαίσιο, λοιπόν, της κρίσης στη Συρία, αλλά και η εξέλιξη των γεγονότων των τελευταίων ημερών, με δεκάδες πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ρωσίας να συγκεντρώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, και τη Ρωσία να κάνει επίδειξη όχι ισχύος αλλά δυνατοτήτων και στρατηγικού ενδιαφέροντος για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, ανακοινώνοντας ότι το ραντάρ του Αρμαβίρ, από την περιοχή του Κρασνοντάρ, εντόπισε δοκιμές πυραύλων και αντιπυραυλικού συστήματος που έγιναν στην Α. Μεσόγειο, σε συνεργασία των ΗΠΑ και Ισραήλ, μας δείχνει ένα πράγμα: Οτι στην περιοχή στήνεται σκηνικό, το οποίο, παρά την απουσία ψυχροπολεμικού κλίματος και κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των υπερδυνάμεων, κάνει τις αναφορές περί κινδύνου πρόκλησης του Γ' Παγκόσμιου Πολέμου να μη φαντάζουν γραφικές ή υπερβολικές.

Ασφαλώς ο κόσμος έχει αλλάξει και οι τομείς πολλαπλής συνεργασίας καθώς και οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ κυρίως των δύο υπερδυνάμεων απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους σύρραξης, που θα μπορούσε να λάβει χαρακτηριστικά παγκόσμιου πολέμου.

Ομως, σε περίπτωση που, έπειτα από μια σειρά άστοχων ενεργειών, η κατάσταση στη Συρία τεθεί εκτός ελέγχου και επικρατήσει χάος ή δυνάμεις που διασπείρουν το χάος, τότε η περιοχή θα μετατραπεί σε μια μαύρη τρύπα αστάθειας, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει τον Λίβανο, την Ιορδανία, το ήδη ασταθές Ιράκ, την Τουρκία και ίσως το Ιράν.

Μήπως, όμως, τότε θα έχει ολοκληρωθεί ένα σκηνικό που μόνο ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει, για να επαναφέρει τη σταθερότητα και μια κάποια τάξη στην περιοχή;

Δεν συνηθίζουμε να κινδυνολογούμε, όμως το διακύβευμα στην περιοχή είναι μεγάλο και ελπίζουμε να ρυθμιστούν τα της επιρροής των πρωταγωνιστών και των κομπάρσων στην περιοχή, χωρίς να ανάψει η σπίθα που θα κάνει παρανάλωμα του πολεμικού πυρός αυτή την ιστορική περιοχή!

Πηγή "Δημοκρατία"



Posted: 06 Sep 2013 04:10 AM PDT
Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

Αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου αναμένεται η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, κατά της Συρίας, όπου όπως φαίνεται, πολλά θα κριθούν και μια νέα τάξη πραγμάτων θα αναπηδήσει, με αλλαγές συμμαχιών, συνόρων κρατών και οικονομικών διαφοροποιήσεων σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Και ας μην εφησυχάζουμε ότι είμαστε μακριά και μάλλον δεν μας επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, γιατί είμαστε πολύ πιο κοντά από ότι νομίζουμε και σίγουρα οι εξελίξεις θα μας αφορούν άμεσα.

Έτσι λοιπόν οι διάφοροι αναλυτές σε πολλά «Think Tanks» παγκοσμίως, ως συνήθως προτρέχουν των γεγονότων, με σκοπό να «αποκαλύψουν» τις μελλοντικές εξελίξεις και το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο εγγύς μέλλον. Ιδιαίτερη σημασία για μας έχουν οι αναλύσεις που αφορούν τις στρατηγικές συμμαχίες και ιδιαίτερα τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

Δεν θα ασχοληθούμε με το καυτό θέμα της Συρίας, αλλά με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, που όχι μόνο μας επηρεάζει άμεσα, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας για την εξωτερική μας πολιτική. Όπως είναι γνωστό, τελευταία υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και ανησυχία, με την αλλοπρόσαλλη, παράξενη, απείθαρχη, προβληματική, μεγαλοιδεατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που πολλές φορές έχει ενοχλήσει σε αβάσταχτο βαθμό το Αμερικανικό Administration, παρά την ανεξήγητη για πολλούς «κατανόηση» του Μπαράκ Ομπάμα για την «φίλη και σύμμαχο» Τουρκία.
Θεωρείται δεδομένο και αποδεκτό από όλους, ότι ο κύριος παράγων και μοχλός των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή είναι το ενεργειακό και ιδιαίτερα τα τεράστια κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή .

Πολλοί αναλυτές και ιδιαίτερα Αμερικανοί, με αφορμή τον πόλεμο της Συρίας και ιδιαίτερα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σημειώνουν με νόημα, ότι «Το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής αποτελεί ευκαιρία για τις ΗΠΑ να διαρρήξουν τις σχέσεις με την Τουρκία».

Έτσι τόσο ο αναλυτής Seth Cropsey, όσο και ο αρθρογράφος αναλυτής Elad Benari, με πρόσφατα δημοσιεύματα επισημαίνουν και προτείνουν κατά κάποιο τρόπο στις ΗΠΑ, ότι «Τα πεδία φυσικού αερίου στην Μεσόγειο παρέχουν στις ΗΠΑ μία ευκαιρία να διακόψουν τις σχέσεις με την Τουρκία». Μάλιστα οι αναλύσεις των βασίζονται και σε ανάλυση Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος προτείνει στην Αμερικανική κυβέρνηση, τη ρήξη των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία και την παράλληλη ενίσχυση της συνεργασίας της Ουάσιγκτον με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι η πολιτική και οι συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν και το υφιστάμενο πλαίσιο ασφάλειας της περιοχής τελεί υπό διάσπαση. Η περιοχή είναι διηρημένη πλέον, τόσο εντός του μουσουλμανικού κόσμου, με τις υφιστάμενες συγκρούσεις, όπως Σουνιτών κατά Σιιτών, Αδελφών Μουσουλμάνων κατά Σουνιτών κλπ., όσο και μεταξύ αυτού (του μουσουλμανικό κόσμου) και των μη-μουσουλμανικών κρατών.
Βλέπουμε σήμερα, ότι μια νέα τάξη πραγμάτων αναδύεται, ως αποτέλεσμα τριών σημαντικών γεγονότων που εξελίσσονται ραγδαία σήμερα:

Α) Της επαναχάραξης του χάρτη των υδρογονανθράκων της περιοχής, με την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή και την Ισραηλινή ΑΟΖ και φυσικά των εν εξελίξει αποκαλύψεων των κοιτασμάτων μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων και στην Ελληνική ΑΟΖ.
Β) Της υιοθέτησης από την Τουρκία μιας εχθρικής νεο-οθωμανικής ιδεολογίας, για κυριαρχία σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, (που είναι δεδομένο ότι δεν θα της επιτραπεί από τις ισχυρές μουσουλμανικές ηγέτιδες χώρες της περιοχής) που την καθοδηγεί στον 21ο αιώνα, και
Γ) Της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης» (επιμένοντας προσωπικά στον όρο εντός εισαγωγικών, για ευνόητους λόγους).

Εν μέσω αυτής της πολιτικής αλλαγής, η Ελλάδα και η Κύπρος – σε συντονισμό με το Ισραήλ - παρέμειναν τα κύρια κράτη της περιοχής που είναι φιλικά προς τη Δύση, παρά τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο Ελληνικά κράτη, που και εδώ τίθεται ο προβληματισμός, αν η οικονομική κατάρρευση ήταν σχεδιαζόμενη, αλλά δεν εξετάζεται στο παρόν. Όταν όμως η αστάθεια και ο φόβος αυξάνονται, τότε η προβλεπτικότητα καθίσταται ιδιαίτερα πολύτιμη.

Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας της Δύσης προσφέρουν στους διαμορφωτές της πολιτικής των ΗΠΑ μία αψίδα και ασπίδα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ φέρνουν την ΕΕ σε απόσταση 45 λεπτών από τα σύνορα του Ισραήλ. Η δυνατότητα χρήσης λιμένων, ναυτικών εγκαταστάσεων, καθώς και στρατηγικών αεροπορικών βάσεων που παρέχουν επί μακρόν η Κύπρος (αβύθιστο αεροπλανοφόρο) και η Ελλάδα (ιδίως με την νήσο Κρήτη και την βάση της Σούδας) στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέπουν στον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ - εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αναβιώσουν αυτήν την παλαιά κραταιά ναυτική δύναμη, έστω και σε ένα ποσοστό της παλαιάς της ισχύος - να διαφυλάξει τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας της περιοχής. «Η αυξανόμενη αστάθεια της περιοχής έχει αναβαθμίσει το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου και προσφέρει ένα κίνητρο στην αμερικανική ηγεσία να προωθήσει μια νέα τάξη που καθιερώνει στενότερες σχέσεις με τις δύο χώρες και ενισχύει την περιφερειακή τους θέση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, από απαξιωμένα και ασήμαντα κράτη σε ολόκληρη την περιοχή, αναδεικνύονται σε κράτη στρατηγικής σημασίας για τις μελλοντικές εξελίξεις που αναμένονται στην περιοχή, με όλα τα συνεπαγόμενα.

Ένα άλλος παράγων, που εξετάζεται από τους σκεπτικιστές Αμερικανούς αναλυτές είναι η άνοδος του ριζοσπαστικού Ισλάμ ως της πλέον ακμάζουσας πολιτικής δύναμης στην περιοχή και η εμβάθυνση της σύνδεσης των ριζοσπαστικών στοιχείων με την 'Αραβική Άνοιξη', που πλέον συνιστούν μια μεγάλη απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, παρά τον αρχικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για άνοδο του μετριοπαθούς Ισλάμ, τύπου Τουρκίας προ των τελευταίων επικίνδυνων πρωτοβουλιών Ερντογάν, όπως αποδεικνύει το πρόσφατο κλείσιμο 19 πρεσβειών των ΗΠΑ από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως τη Μαδαγασκάρη. Ριζοσπαστικά Ισλαμικά και αυταρχικά καθεστώτα έχουν αναδυθεί μετά την κατάρρευση των παλαιών καθεστώτων της περιοχής, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει σε σχέση με το πριν. Η περιφερειακή μετατόπιση προς τον αυταρχικό ισλαμισμό υπενθυμίζει την προειδοποίηση του καθηγητή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, του μακαρίτη Samuel Huntington, όπου με το περίφημο βιβλίο του σχετικά με την σύγκρουση των πολιτισμών, προβλέπει μια πάλη αντίστοιχης διάρκειας και επικινδυνότητας με αυτή που διεξήγαγε προ μερικών αιώνων η Ευρώπη, καθ' όλη τη μακραίωνη κυριαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η σύγχρονη Τουρκία, που αποτελεί τη διάδοχο των Οθωμανών, έχει εγκαταλείψει το κεμαλικό εγχείρημα, που εγκαθίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ την δεκαετία του 1920 και κυβερνάται από ένα όλο και πιο καταπιεστικό, εχθρικό και ισλαμικό καθεστώς, παρά την αρχική εντύπωση του δυτικού κόσμου και ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας έχει ενθαρρύνει τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να εμείνει στην ιδεολογία του, κατακρημνίζοντας τον 'δυτικόστροφο' και κοσμικό χαρακτήρα της σύγχρονης Τουρκίας που διαδέχθηκε την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις αρχές του 20ου αιώνα. Αντί αυτού, ο Ερντογάν έχει μεταστρέψει την πορεία της Τουρκίας προς την Ανατολή, δίνοντας έμφαση στη Σουνιτική μουσουλμανική αλληλεγγύη και στην εχθρότητα έναντι των μη μουσουλμανικών συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή. Η πολιτική του Ερντογάν, με ιδεολόγο τον καθηγητή Νταβούτογλου ως ΥΠΕΞ, επιδιώκει να αποκαταστήσει την ηγεμονία που απολάμβαναν οι Οθωμανοί προκάτοχοί του.

Ο συνδυασμός της ισλαμικής διακυβέρνησης, της νεο-οθωμανικής ιδεολογίας και της απόπειρας της Τουρκίας να επανέλθει ως ηγεμόνας της περιοχής αντιτίθεται στο στόχο των ΗΠΑ για μια δημοκρατική και ειρηνική περιοχή. Απειλεί τους συμμάχους της Αμερικής - την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Βουλγαρία, η οποία διαμαρτυρήθηκε για τον έλεγχο που ασκεί η Τουρκία τόσο στην παροχή όσο και στην τιμολόγηση του φυσικού αερίου που διέρχεται προς την ΕΕ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με εξέχοντες αμερικανούς αναλυτές έχουν καταστεί πολύ πιο σημαντικές για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Αμφότερα τα Ελληνικά κράτη έχουν ένα ισχυρό συμφέρον για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, όπως και το Ισραήλ, όπου η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ζήτησε τον Απρίλιο, την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων τουλάχιστον κατά 760 εκατ. δολ., για την προάσπιση των προσφάτως ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (κοίτασμα Λεβιάθαν) , στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Η ισχύς του Π/Ν του Ισραήλ συμπληρώνει την ανωτερότητα (από όλα τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου) της Πολεμικής του Αεροπορίας, έχοντας έτσι ισχυρό αντίκτυπο σε περιφερειακό επίπεδο.

Η Κύπρος υπέγραψε πρόσφατα ένα Μνημόνιο Συναντίληψης με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy με σκοπό την ανέγερση μίας μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Τα πρωτοφανή έργα κοινής ανάπτυξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Κύπρο για την ανάπτυξη και την εδραίωση των πόρων τους θα μεταμορφώσουν τα δύο κράτη σε μείζονες εξαγωγείς ενέργειας και θα βελτιώσουν περαιτέρω τις ήδη στενές σχέσεις τους.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Arie Mekel, με πρόσφατες δηλώσεις του έδωσε έμφαση στην περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς δήλωσε πως «Πιστεύουμε ότι αυτές οι τρεις χώρες, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, εάν εργαστούμε από κοινού και χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας, όπως στον τομέα του φυσικού αερίου, θα μπορούσαμε να καταστούμε από κοινού μια περιφερειακή δύναμη που θα είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί [stand up to] με άλλες περιφερειακές δυνάμεις».

Οι Αμερικανοί αναλυτές καταλήγοντας είναι βέβαιοι: «Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα προωθήσουν το επιτακτικό συμφέρον τους για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης, τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ μέσω της επανεξέτασης της προσέγγισης προς την Τουρκία και της ενίσχυσης των συμμαχιών της με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Η εναλλακτική λύση - η παθητικότητα του «ηγείσθαι από τα μετόπισθεν» - προβάλλει την αδυναμία μας και παρέχει πρόσθετες ενδείξεις περί της σταδιακής απόσυρσής μας από τα διεθνή τεκταινόμενα».

Βέβαια όλα τα παραπάνω ενθαρρυντικά για μας, σε ότι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή αναμένονται μετά την λύση του θέματος της Συρίας, όχι με τις πολεμικές επιχειρήσεις μακράς διάρκειας, που ονειρεύεται ο μεγαλομανής Ερντογάν, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που στο προσεχές χρονικό διάστημα, υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών και όχι με πρωτοβουλίες μεμονωμένων κρατών, ή συνασπισμούς κρατών, που για δικούς των λόγους επιθυμούν την λύση που τους συμφέρει. Το άλλοθι των ΗΠΑ για χρήση χημικών και η «κόκκινη γραμμή» που παραβιάστηκε από τον Συριακό στρατό, δυστυχώς δεν πείθει και μάλλον αποτελεί πρόσχημα για το προαναγγελλόμενο κτύπημα, ώστε να καταβληθεί το καθεστώς Άσσαντ και να «συρθεί» σε διαπραγματεύσεις, καθόσον στο πεδίο των επιχειρήσεων ο Συριακός στρατός θα ήταν ο σίγουρος και τελικός νικητής του τρομερού αυτού εμφυλίου με πάνω από 120.000 νεκρούς μέχρι τώρα. Η λύση που διαφαίνεται σχεδόν σαν δεδομένη από πολλούς αναλυτές είναι οδυνηρή: Τριχοτόμηση ή και σε περισσότερα κρατίδια- προτεκτοράτα, άρα ευκόλως ελεγχόμενα, με κυρίαρχη δομή, την θρησκευτική και εθνολογική προσέγγιση και ομοιογένεια (Σουνίτες, Σιίτες-Αλουίτες, Κούρδοι, Δρούζοι).

Οι εξελίξεις αυτές, αν τελικά υιοθετηθούν από την επίσημη Αμερικανική πολιτική και όπως διαφαίνεται τελευταία ευτυχώς ο πρόεδρος Ομπάμα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα λάθη του και να αποδέχεται την αλλαγή πλεύσης. Σε αυτό συνέβαλλε ουσιαστικά το πανίσχυρο Εβραϊκό λόμπυ, που αποφάσισε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδος και την πλήρη εγκατάλειψη της Τουρκίας, θεωρώντας την ως εχθρό του Εβραϊσμού!!! Και βεβαίως η αλλοπρόσαλλη, προκλητική και μεγαλομανής πολιτική του Ερντογάν. Ευχόμαστε ο Αλλάχ να του δίνει μακροημέρευση, για το καλό της πατρίδος μας. Την στροφή της Αμερικανικής πολιτικής θα την διαπιστώσουμε λίαν συντόμως.
Φυσικά εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε δύο πράγματα:

Το πρώτο αφορά την νοοτροπία και αντίληψη που έχουν ορισμένοι (ευτυχώς πολλοί λίγοι)σχετικά με το Ισραήλ, που εκδηλώνεται από καχυποψία και άρνηση συνεργασίας, μέχρι και την πλήρη απέχθεια. Η άποψή μας είναι ότι τα εθνικά μας συμφέροντα υπερισχύουν αντιλήψεων, δεισιδαιμονιών, προκαταλήψεων, συμπαθειών κλπ.

Το δεύτερο είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να είναι ισχυρές αμυντικά με κάθε τρόπο και μέσο, παρά την προσπάθεια απαξίωσης και μείωσης της αμυντικής αποτροπής της χώρας, που τελευταία αποπειράται ύποπτα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος, με το πρόσχημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η αμυντική ικανότητα και η ασφάλεια της χώρας δεν μπαίνουν σε Μνημόνια, οικονομικές «τακτοποιήσεις» και οικονομικούς επιτρόπους που να ελέγχουν τα κονδύλια και τους διαφόρους κωδικούς του ΥΕΘΑ.

Τουλάχιστον η στρατιωτική μας ηγεσία ας το έχει κατά νουν και ας προσέχει τις σκοπέλους και τις παγίδες των μνημονιακών άρθρων και εντολών, που δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται και δεν αποσκοπούν μόνο στα επιδιωκόμενα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά ίσως σε κάτι πολύ περισσότερο και εθνικά επικίνδυνο. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη μόνο στις τάξεις των Ελλήνων Αξιωματικών και εκτιμώ ότι όταν χρειαστεί και το καθήκον τους θα κάνουν όπως πρέπει και το μεγάλο εθνικό ΟΧΙ θα πουν αν απαιτηθεί. Δημοκρατικά και μαζί με τον απλό Ελληνικό λαό, που ακόμη αγαπάει, εμπιστεύεται και στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Έτσι οι εξελίξεις σύντομα φαίνονται να γίνονται ευνοϊκές. Θα πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία αυτή την φορά και να μην παρασυρθούμε από σύνδρομα αυτοκαταστροφικά. Η άποψή μας είναι ότι ο ενεργειακός, αλλά στρατηγικής σημασίας άξονας Ισραήλ-Κύπρος- Ελλάδα και κατ' επέκταση Ευρώπη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, αλλά και με καλές και ειλικρινείς σχέσεις με άλλες χώρες, όπως Ρωσία, Κίνα, Αραβικός κόσμος είναι εφικτός και η μοναδική μας ευκαιρία να ξεφύγουμε από το φοβερό οικονομικό σπιράλ καταστροφής του Έθνους μας, που άφρονες, ανίκανες και υποτελείς ηγεσίες μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα.

Πηγές: Israel National News, PJ Media, Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ
Πηγή
* Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντιστράτηγος (ε.α.)



Posted: 06 Sep 2013 03:55 AM PDT

Επτά πολεμικά πλοία των Βρετανών κατέπλευσαν προς τη Σούδα

Τη διεθνή απομόνωση της Βρετανίας, αλλά με τον πλέον ειρηνικό και αλαζονικό τρόπο, σχολιάζει το Κρεμλίνο, δια στόματος του επίσημου εκπροσώπου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόβ.
«Η Βρετανία είναι ένα μικρό νησί. (…) Κανείς δεν τους δίνει πλέον σημασία, εκτός από τους Ρώσους ολιγάρχες που αγόρασαν την Chelsea» φέρεται να δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόβ στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. 

Έξαλλος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε:
«Δεν το δέχομαι ούτε προς στιγμή αυτό. Η Βρετανία θα είναι ένας από τους ηγέτες που θα προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία. Η Βρετανία θα ηγηθεί της προσπάθειας ανά τον κόσμο για τη συνέχιση της ισχυρής αντίδρασης στα χημικά όπλα»  

...συμπλήρωσε αν και είναι προφανές ότι η διεθνής επιρροή του Λονδίνου έχει μειωθεί αισθητά μετά την ταπεινωτική ήττα του κ. Κάμερον ο οποίος δεν κατάφερε να αποσπάσει το πράσινο φως του κοινοβουλίου για επέμβαση στη Συρία.

"Συνωστισμός" στη Σούδα - Επτά πολεμικά πλοία των Βρετανών κατέπλευσαν στη βάση


Στη Σούδα βρίσκεται η ισχυρή Ναυτική Δύναμη της Βρετανίας Cougar 13 -με 7 τουλάχιστον πλοία ''πρώτης γραμμής'' - με νοτιοανατολική κατεύθυνση προς ''θέατρα επιχειρήσεων'', όπως αναφέρθηκε στον διεθνή τύπο.

Χθες μια φρεγάτα της Δύναμης Cougar 13, η ''HMS Montrose'' συνεκπαιδεύτηκε με την ελληνική φρεγάτα ''Κανάρης'', το πλήρωμα του οποίου απέσπασε τα δημόσια συγχαρητήρια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταράκου, ενώ τη βρετανική Nαυτική Δύναμη, όπως και ελληνικά πλοία, επισκέπτεται σήμερα και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ε.Αποστολάκης. Συγκεκριμένα ο κ Αποστολάκης επισκέφθηκε στην Σούδα το ''Ιλούστριους'' και το ''Μπούλγουορκ''.


Πηγές: Εuro2day, Οn Alert



-->
Posted: 06 Sep 2013 03:40 AM PDT

Αξιολογώντας την τρέχουσα κατάσταση γύρω από την δημοκρατική διαδικασία, το συν-εκτελεστικό συμβούλιο της Ένωσης των Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) Μπαγίκ Τζεμάλ, δήλωσε στις 5 Σεπτεμβρίου, ότι η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να παίξει το ρόλο της στη διαδικασία, αλλά έχει ως στόχο να παραπλανήσει το λαό, πριν από τις εκλογές, με πρόφαση τον εκδημοκρατισμό.

Σημείωσε επίσης ότι η τουρκική πλευρά έχει δεσμευτεί για την κατάπαυση του πυρός ότι θα βρει λύση.


«Έχουμε αναστείλει την έξοδο των ανταρτών και θα εφαρμόσουμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο Μπαγίκ σύμφωνα με το πρακτορείο Φιράτ, το οποίο επικαλείται το ρωσικό Ρέγκνουμ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ομάδα μαχητών που προέρχεται από την τουρκική επικράτεια θα επιστρέψει πίσω, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τον πόλεμο.

Πηγή: Eχέδωρος


-->
Posted: 06 Sep 2013 03:26 AM PDT

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Την τελευταία τριετία κατά την οποία η εξόρυξη και κατεργασία ζεόλιθου -πολύτιμου ορυκτού εν αφθονία στο ελληνικό υπέδαφος- παραμένει χαμένη στην... μετάφραση, έχει αναπτυχθεί μία ιδιαίτερα επικερδής αγορά. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην εμπορία ζεόλιθου, ενός υλικού με ευρεία χρήση στην γεωργία, τη βιομηχανία και την ιατρική.

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή των Πετρωτών Έβρου βρίσκεται κοίτασμα ζεολίθου, άνω των 100 εκατ. τόνων, με πολύ μεγάλη καθαρότητα (95%), χαρακτηριστικό που το καθιστά από τα καλύτερης ποιότητας διεθνώς.

Ο ζεόλιθος είναι περιζήτητος στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά, καθώς εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ιδιότητάς του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα από την κτηνοτροφία, για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τη διαχείριση απόβλητων μεταλλείων, την επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Διένεξη

Ωστόσο, το κοίτασμα των 100 εκατ. τόνων στα Πετρωτά παραμένει εδώ και πολλά χρόνια αναξιοποίητο. Αιτία; Η μακροχρόνια, πλέον, διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος (της νυν και πρώην διοίκησης) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Η Geovet είναι η εταιρεία που από την άνοιξη του 2011 προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να εξορύξει και να κατεργαστεί το ζεόλιθο Έβρου. Εκείνη την περίοδο ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος προχώρησε (χωρίς διαγωνισμό) στη μίσθωση στην Geovet της λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου, ώστε η εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση της απαιτούμενης άδειας.

Ωστόσο, διαχρονικά το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει διαφωνήσει με την απευθείας μίσθωση της έκτασης, με την πάγια θέση της ηγεσίας του να είναι ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός.

Η θέση του ΥΠΕΚΑ στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε μία γνωμοδότηση του παρέδρου του νομικού συμβούλου του υπουργείου Ανάπτυξης που ορίζει ότι δεν μπορεί να ανατεθεί απευθείας η μίσθωση της λατομικής έκτασης 161,2 χιλιάδων τ.μ. και σε σχετικό έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Αλλά και στο γεγονός ότι το ΙΓΜΕ πραγματοποίησε έρευνες στη συγκεκριμένη έκταση και κατά συνέπεια «δεν είναι δυνατόν να μισθωθεί απευθείας στη Geovet» η λατομική έκταση (ο μεταλλευτικός κώδικας προβλέπει ότι μία έκταση δεν μπορεί να μισθωθεί απευθείας σε ιδιώτη, εάν το ΙΓΜΕ έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε αυτή).

Από την πλευρά της, η Geovet αμφισβητεί το μέγεθος και την ποιότητα των έρευνων του ΙΓΜΕ στην περιοχή και υποστηρίζει ότι η έκταση καλώς ανατέθηκε απευθείας σε αυτήν. Υποστηρίζει επίσης, ότι η επένδυση, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, είχε εγκριθεί τον Ιούνιο 2011 από την τότε Ομάδα Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων.

Προτιμούμε να εισάγουμε

Ως αποτέλεσμα, η εξόρυξη του ζεόλιθου και κατ' επέκταση το επενδυτικό σχέδιο της Geovet παραμένει στα χαρτιά. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως αρμόδια, δεν προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό, η εταιρεία πληρώνει μισθώματα και η δικαιοσύνη ερευνά, εάν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ολιγώρησε ως προς την προκήρυξη διαγωνισμού. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένει την απόφαση της δικαιοσύνης.

Πάντως, είναι βέβαιο ότι εωσότου βρεθεί η «χρυσή» τομή, η Ελλάδα θα εισάγει ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, που τείνουν να μετατραπούν σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς παίκτες, στη συγκεκριμένη αγορά.

Σήμερα υπολογίζεται ότι εισάγουμε περισσότερους από 200.000 τόνους το χρόνο, με την τιμή ανά τόνο (για ποσότητα 20 τόνων) να κυμαίνεται από 300 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μεγάλο μέρος του κόστους αντιπροσωπεύουν τα μεταφορικά έξοδα.

Όλα αυτά όταν σε τέσσερα σημεία της Θράκης έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα περίπου 600 εκατ. τόνων, με ποιότητα πολύ μεγαλύτερη, σε σχέση με αυτήν του εισαγόμενου ζεόλιθου.

Και με την Ελλάδα να μην είναι σε θέση να μετατρέψει σε χρήμα τον ορυκτό πλούτο της, στη γειτονική Τουρκία η Rota Mining Company κατάφερε τα τελευταία χρόνια να μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εταιρείες εξόρυξης και κατεργασίας ζεολίθου...






Posted: 06 Sep 2013 03:09 AM PDT
Η αναζωπύρωση της κατάστασης γύρω από τη Συρία είναι βασισμένη στην παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγορεί για αυτό τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. «Το ακάθαρτο παιχνίδι» στο πεδίο πληροφοριών στρέφεται, μεταξύ άλλων, και εναντίον της Ρωσίας.
Ταυτόχρονα διαστρεβλώνεται εσκεμμένα τόσο η πολιτική της Μόσχας, όσο και η ιστορία των σχέσεών της με τη Συρία. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε έντονα αυτή την εκστρατεία.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τους υποστηρικτές του στρατιωτικού χτυπήματος κατά της Συρίας, χαρακτηρίστηκαν από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ως «αναληθή, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Στη γλώσσα της διπλωματίας, αυτό σημαίνει συνήθως «ψέμα». Με αυτό τον τρόπο ακριβώς, κατά τη γνωμη των εμπειρογνωμόνων της Ρωσιας προετοιμάζεται το έδαφος για στρατιωτική επιχείρηση κατά της επίσημης Δαμασκού.

Ταυτόχρονα αγνοούνται πλήρως τα συμπεράσματα των Ρώσων ειδικών, που ερεύνησαν τα δείγματα που είχαν παρθεί από τα προάστια του Χαλεπίου. Όπως ανακοινώθηκε, στις 19 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, χρησιμοποιήθηκε χημική ουσία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτών της Συρίας, - υπενθύμισε, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.
- Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που πραγματοποιήθηκε με παράκληση των συριακών Αρχών σε πιστοποιημένο από τον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων ρωσικό εργαστήριο, στις 9 Ιουλίου, παραδόθηκαν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε σχέση με τη αίτηση που είχε υποβληθεί στον τελευταίο από τη Συρία για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.
Οι Ρώσοι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι το σαρίν που είχε χρησιμοποιηθεί δεν είχε κατασκευαστεί βιομηχανικά. Τα πυρομαχικά είναι επίσης πρόχειρης κατασκευής. Ως προς όλες τις παραμέτρους τους ταιριάζουν στα αεριωθούμενα μη κατευθυνόμενα βλήματα, που κατασκευάζονται στο βόρειο τμήμα της Συρίας από τους άντρες της λεγόμενης ταξιαρχίας Bashair Al-Nasr. Εκτός απ' αυτό, για την πυροδότηση είχε χρησιμοποιηθεί η εκρηκτική ουσία RDX. Η ουσία αυτή δεν χρησιμοποιείται στα στρατιωτικά χημικά πυρομαχικά.

Ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς διέψευσε επίσης τις δηλώσεις του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, που δήλωσε ότι η Σοβιετική Ένωση είχε δήθεν άμεση σχέση με την απόκτηση χημικών όπλων από τη Συρία. Ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η δημιουργία της χημικής βιομηχανίας της Συρίας στα χρόνια 1970-1980 βασιζόταν στις δυτικές και όχι στις σοβιετικές τεχνολογίες, καθώς επίσης και στις προμήθειες χημικών ενώσεων, μαζί και διπλού προορισμού από τις δυτικές χώρες.

Επιμένοντας στη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί κάνουν κάποτε δηλώσεις, οι οποίες διαστρεβλώνουν πλήρως την πραγματικότητα. Το Πεντάγωνο, για παράδειγμα, χρειάστηκε να ανακαλέσει τα λόγια του ίδιου του επικεφαλής του Τσακ Χέιγκελ. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας πριν από δύο ημέρες στο Κογκρέσο, είπε ότι στο έδαφος της Συρίας υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων, που είχαν δήθεν σταλεί από τους Ρώσους. Την Πέμπτη, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ δήλωσε ότι ο Τσακ Χέιγκελ δεν έχει κατανοηθεί σωστά. Δεν εννοούσε, όπως αποδείχτηκε, «τα χημικά όπλα, αλλά το συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό».

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας του Κογκρέσου των ΗΠΑ με δέκα ψήφους υπέρ και επτά κατά ενέκρινε το ψήφισμα που να εξουσιοδοτεί το στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρίας. Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, περίμενε πιο σημαντική υπεροχή. Το έγγραφο προτείνει ένα προσωρινο 60 ημερών χρονικό περιθώριο διεξαγωγής στρατιωτικής επιχείρησης και την απαγόρευση της χρήσης των χερσαίων δυνάμεων. Η ψηφοφορία της Γερουσίας στην πλήρη της σύνθεση δεν θα γίνει νωρίτερα από την 9η Σεπτεμβρίου.



Posted: 06 Sep 2013 02:50 AM PDT
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται καν στη δράση των ισλαμοφασιστών
Η λύση τύπου Ανάν έρχεται στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν φόβοι για οριστική διχοτόμηση

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται στο Βίλνιους λαμβάνοντας μέρος στη Συνδιάσκεψη της Λιθουανικής Προεδρίας για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε πριν από λίγο την εξής δήλωση:

«Μόλις τελείωσε η ομιλία που έκανε στη Συνδιάσκεψή μας ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντρές Ρασμουνσεν. Έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1. Επέρριψε την ευθύνη για τη χρήση των χημικών στη Συρία στις 21 Αυγούστου αποκλειστικά και μόνο στο καθεστώς Άσσαντ.

2. Επέμεινε στην άποψη ότι πρέπει στη Συρία να γίνει περιορισμένο «χειρουργικό χτύπημα» διάρκειας το πολύ δύο 24ώρων.

3. Για το γενικότερο πρόβλημα της Συρίας μίλησε για την αναγκαιότητα πολιτικής λύσης.

4. Δεν έκανε καμία αναφορά στους μισθοφόρους ισλαμοφασίστες που σφάζουν στο γόνατο Χριστιανούς και όχι μόνο.

5. Δεν έκανε καμία αναφορά σε μισθοφόρους οι οποίοι και αυτοί χρηματοδοτούνται από τα γνωστά αραβικά κράτη.

6. Επανειλημμένα τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετέχει καμίας σύντομης - περιορισμένης επίθεσης στη Συρία, γιατί «ο ρόλος του είναι για μεγαλύτερες και εκτεταμένες στρατιωτικές δράσεις, όταν χρειάζονται».
Πάντως στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, είπε, λόγω και της κρίσης στη Συρία, η Συμμαχία προστατεύει την Τουρκία με πυραυλικά συστήματα.
Για την Ελλάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά.

7. Μέσα σε όλα, πέταξε και τη βόμβα του για το κυπριακό, μιλώντας για την αναγκαιότητα μίας «θεμελιώδους - ουσιαστικής λύσης».
Η φράση που χρησιμοποίησε αγγλικά ήταν «fundamental solution»
Είναι προφανές ότι ο κ. Ρασμούνσεν μας προετοιμάζει για μία νέα λύση τύπου Ανάν. Ισως και με την βάση της διχοτόμησης;

Πέρα από όλα αυτά, με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχα στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης μία προσωπική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας του ανέφερα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εμπλακεί και ούτε μπορεί να υποστεί τις συνέπειες μιας ιστορίας στη Συρία η οποία ενδέχεται να πάρει απρόοπτες διαστάσεις.

Του μίλησα επίσης, όπως κάνω και σε κάθε συνομιλητή μου εδώ, ότι για την Ελλάδα είναι αδύνατον, παρόλο που αντιλαμβάνεται το ανθρωπιστικό ζήτημα, να υποστεί και νέα επιδρομή μεταναστών.

Πάντως ο ίδιος, δεν συμμερίστηκε την άποψη που κυκλοφορεί μετά τη χθεσινοβραδινή τους συνεδρίαση, ότι οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θέλουν να καθυστερήσουν την όποια δράση στην περιοχή της Συρίας, προτάσσοντας την αναγκαιότητα των πολιτικών λύσεων.

Δεν συμμερίστηκε επίσης την πληροφορία που διαχέεται εδώ στο Βίλνιους, ενόψει μάλιστα και της αυριανής άφιξης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζων Κέρυ, ότι μπορεί «κάτι» να αναμένεται να συμβεί στη Συρία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Απόψε, θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον οποίο αμέσως μετά - αν ισχύει τα όσα συμφωνήσαμε τηλεφωνικά - πρόκειται να έχω προσωπική συνάντηση.

Για όλα αυτά, με το τέλος της πρωινής συνδιάσκεψης, ενημέρωσα τηλεφωνικά λεπτομερώς τον Πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνο Καμμένο.

Ελπίζω, κυρίως με τη ματιά που έχω ως δημοσιογράφος και επί 35 χρόνια διπλωματικός συντάκτης, να έδωσα μία καλή εικόνα των όσων διαδραματίζονται εδώ στη Λιθουανία, αναφορικά με τη Συρία.

Η συνάντηση με ΥΠΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο για Συρία και αμυντικά συστήματα
Πολύ αργά χθες το βράδυ, είχα και μία συνάντηση και με τον ΥΠΕΘΑ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μου έκανε μία ανεπίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ για το συριακό.
Επέμεινε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε κανενός είδους στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Σε ό, τι αφορά την ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, με παρέπεμψε σε επιστολή - έκθεση που έστειλε χθες στον Πρωθυπουργό, επιμένοντας στην συνομιλία που είχε και με τα άλλα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στο Βίλνιους, ότι «με την επιβεβλημένη εξυγίανση εν λειτουργία, πρέπει οι βιομηχανίες αυτές των αμυντικών συστημάτων, να περάσουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Αργότερα, σήμερα, θα έχω συνομιλία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπρογκ και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Βόλκαν Μποζκίρ, που τον γνωρίζω από τότε που ήταν σύμβουλος του πρώην και μυστηριωδώς αποθανόντος Τούρκου Προέδρου Τουργκούτ Οζάλ».



Posted: 06 Sep 2013 02:35 AM PDT

Αποκεφάλισαν όλους τους επιβάτες ενός λεωφορείου
Μεταξύ των θυμάτων μία μητέρα κι ένα βρέφος

Οι τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στη Συρία (και τους οποίους στηρίζει ο κάτοχος βραβείου «Νόμπελ Ειρήνης» Ομπάμα) αποκεφάλισαν και τους 24 Σύριους επιβάτες που ταξίδευαν από Tartus προς Ras al – Ain στα βορειοανατολικά της Συρίας, μεταξύ των οποίων μια μητέρα και ένα βρέφος 40ημερών!
Οι ένοπλοι από την τρομοκρατική οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε" σταμάτησαν το λεωφορείο στο δρόμο Talkalakh και τους σκότωσαν όλους πριν βάλουν φωτιά στο λεωφορείο.
Σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης, η επίθεση πραγματοποιήθηκε επειδή οι επιβάτες, οι οποίοι ήταν από τρία διαφορετικά χωριά στο Ras al – Ain, υποστήριζαν Κουρδικές αντι-τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες σχηματίστηκαν πρόσφατα για να υπερασπιστούν τον κουρδικό πληθυσμό από τους τρομοκράτες .Μεταξύ των νεκρών, αναγνωρίστηκε και το πτώμα μιας μητέραςκαι του 40 ημερών βρέφους της από τους συγγενείς.
Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Saleh Muslim, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η κουρδική μειονότητα κινδυνεύει με εθνοκάθαρση από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.


Ενώ δεν υπάρχει κανένα τέλος στον ορίζοντα για την αιματηρή σύγκρουση στην Συρία η οποία ενισχύεται από την παρουσία ξένων, ένα άλλο μέτωπο έχει διαμορφωθεί μεταξύ της πολιτοφυλακής των Κούρδων και εξτρεμιστών στη Βόρεια Συρία.
Τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, που δρουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του 'Μετώπου al – Nusra', προσπαθούν να καταλάβουν κουρδικά εδάφη και να τα κάνουν μέρος ενός κράτους που θέλουν να δημιουργήσουν στην περιοχή.
Μετά από τις φονικές επιθέσεις στις κουρδικές περιοχές κατά τους τελευταίους μήνες, σχηματίστηκαν ομάδες πολιτοφυλακής Κούρδων για την προστασία του λαού τους.
Οι ένοπλες ομάδες ανταρτών συνεχίζουν να στοχεύουν αμάχους, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν τον συριακό στρατό και την συριακή κυβέρνηση, κάτι που κάνει ευκολότερες τις επιθέσεις για τους αντάρτες.
* Το Al-Alam είναι το πιο δημοφιλές αραβόφωνο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων που εκπέμπει από το Ιράν και ανήκει στην κρατική εταιρεία μέσων ενημέρωσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIB).


Αυτή η φωτογραφία της εφημερίδας NY Times μπορεί να αλλάξει τη γνώμη των μελών του Κογκρέσου
Αντικαθεστωτικοί αντάρτες εκτελούν εν ψυχρώ στρατιώτες του συριακού στρατού. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε σήμερα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας New York Times. Συνοδεύεται από κείμενο του πολεμικού ανταποκριτή -ένα εκ των καλύτερων στον κόσμο-

Ο Μπαν Κι-Μουν προειδοποίησε για τις συνέπειες της επιχείρησης στη Συρία
«Η απερίσκεπτη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να έχει σοβαρές και τραγικές συνέπειες», - δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στους ηγέτες της G20, σε σχέση με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.
«Πρέπει να βρούμε τρόπους για να αποφευχθεί η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης και αντί για αυτό να επαναρχίσουμε τις αναζητήσεις πολιτικής λύσης», - τόνισε.
Οι ΗΠΑ, εξάλλου, ετοιμάζονται να καταφέρουν πλήγματα ενάντια στη Συρία με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, που έγινε, όπως βεβαιώνουν στην Ουάσιγκτον, από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Μπαρόζο και φαν Ρομπάι: Είναι αναγκαία μία πολιτική λύση της συριακής σύγκρουσης
Για την αναγκαιότητα να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών του ΟΗΕ και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις για τη Συρία δήλωσαν στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη ο Ευρωπαϊκός επίτροπος Ζοζέ Μπαρόζο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν από τους πρώτους επισκέπτες της συνόδου κορυφής των G20, που αποφάσισαν να μιλήσουν για το συριακό πρόβλημα. Στη συνάντησή τους με τους δημοσιογράφους, τους οποίους συγκέντρωσαν, για να συζητήσουν την οικονομική ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής, ακούστηκαν τα πρώτα λόγια για τη Συρία. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι το ζήτημα για το μέλλον της Δαμασκού δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.
- Η συριακή σύγκρουση είναι μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτή τη βδομάδα ο αριθμός των Σύρων προσφύγων έφτασε τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι απαιτούνται νέες πολιτικές προσπάθειες για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης.
Ο ομόλογός του Χέρμαν φαν Ρομπάι ήταν πιο κατηγορηματικός, δηλώνοντας ευθέως, ότι στρατιωτική επίλυση του συριακού προβλήματος δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει μόνο η πολιτική.
- Όσα συμβαίνουν στη Συρία απαιτούν απαντητικές ενέργειες. Αλλά εμείς στην Ευρωπαϊκή

Πηγές «Κόκκινος Ουρανός», Μ. Ιγνατίου, «Φωνή της Ρωσίας»


Posted: 06 Sep 2013 02:15 AM PDT
Καθώς θα αρχίσει να πέφτει η νύχτα το βράδυ της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου και θα αναδεικνύονται τα πανέμορφα χρώματα της μαγευτικής Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο "Το Ασανσέρ" (Εμπειρία - Εκδοτική), στο lounge bar Meli απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής στη λεωφόρο Μαρίας Κάλλας.

Ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, είναι ένας διαδικτυακός φίλος, που ενέπνευσε με τις συζητήσεις μαζί του μία σειρά κειμένων του ιστολογίου και που στάθηκε σαν πατέρας, σαν αδελφός και σαν φίλος σε στιγμές δύσκολες, που έβαλε τον ώμο του και σήκωσε με ευχαρίστηση τα βάρη της ψυχής μου. Είναι πρώτα απ' όλα ο άνθρωπος, που ταξινομεί στην κορυφή τις ανθρώπινες σχέσεις μαζί με την αγάπη του για ετούτη την πατρίδα και τους Έλληνες που βλέπει σαν "άσωτους ιούς". Είναι εκείνος που δεν αντέχει την μετάλλαξη των πολιτών σε πελάτες και δίνει τον δικό του αγώνα, χωρίς να ψάχνει οφέλη. Κακό του κεφαλιού του; Ίσως... αλλά ο Δημήτρης Ιατρόπουλος ξέρει πως το μεγαλύτερο αγαθό είναι η πατρίδα, ο τόπος όπου ο ίδιος πάντα επέστρεφε και που δίχως αυτήν τίποτε δεν μπορεί μπορεί να υπάρξει, τίποτε δεν μπορεί να γίνει.

Σήμερα όμως σας παρουσιάζουμε το απόσπασμα του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιάννη Φλέσσα, με το οποίο κλείνει το βιβλίο, και που περιγράφει τέλεια τον δημιουργό Δημήτρη.
Απολαύστε το…

Όταν έμαθα ότι η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ζήτησε από μένα να γράψω ένα βιογραφικό σημείωμα για τον Δημήτρη Ιατρόπουλο, χαμογέλασα με μια κρυφή ικανοποίηση.
Γιατί ακριβώς η ζωή του Δημήτρη, και τα όσα άκουγα γι' αυτόν από 'δώ κι από 'κεί, ήταν και ο λόγος που τον πλησίασα κάποτε, να τον γνωρίσω καλύτερα και από κοντά.
Γιατί άκουγα μυθικά πράγματα γι' αυτόν, αλήθειες και ψέματα ανακατεμένα, δοξασίες και συκοφαντήσεις, πληροφορίες και γεγονότα που θα ερέθιζαν κάθε δημοσιογράφο γνώμης, όπως ταπεινά ισχυρίζομαι ότι υπήρξα, όλα αυτά τα πενήντα και πλέον χρόνια που υπηρετώ στον Τύπο τον πολιτισμό.
Και τι δεν λέγανε γι' αυτόν!
Ότι τις νύχτες έμπλεκε σε όργια, παράνομες λέσχες και αντεργκράουντ μπουζουξίδικα, με ναρκομανείς και μαχαιροβγάλτες, και τις ημέρες φόραγε τα καλά του και μπαινόβγαινε σαν κορυφαίος χρονογράφος στις μεγάλες εφημερίδες και στις δεξιώσεις, σε θαλαμηγούς μεγιστάνων και μετά χανότανε, έγραφε τα ποιήματά του, και φτου κι απ' την αρχή.
Άλλοι λέγανε ότι εμφανίστηκε σε τεκτονικές στοές, άλλοι ότι συνεργάστηκαν μαζί
του σε αντιστασιακές οργανώσεις στη διάρκεια της δικτατορίας, άλλοι τον είχαν δει να πηγαίνει τα Χριστούγεννα και να μοιράζει σακούλες με τρόφιμα και παιχνίδια στα τσιγγανάκια στο Ζεφύρι…
Τελικά, γίναμε φίλοι!
Μια φιλία που κρατάει πολλές δεκαετίες τώρα.
Μου έγραψε προλόγους για τα περισσότερα από τα βιβλία μου, εγώ του πήρα συνεντεύξεις-επιτυχίες για μένα.
Η ζωή του δεν χωράει σε λίγες σελίδες.
Θέλει ολόκληρο βιβλίο, μόνο για τα γεγονότα και τους ανθρώπους που γνώρισε και τον γνώρισαν.
Για τον ρόλο του στην νεότερη ποίησή μας και στα γράμματά μας γενικότερα, μιλούν άλλοι, εκλεκτοί επιστήμονες ειδικευμένοι στη βαθιά λογοτεχνία, εγώ όμως καμαρώνω τον φίλο μου, όταν τον βλέπω να ανεβαίνει μέσα από χιλιάδες αντιξοότητες που συνάντησε στον δρόμο του, σε κορυφές τέτοιες που μόνο οι αληθινά ιδιαίτεροι απολαμβάνουν.
Κι όταν του είπα, με αφορμή αυτό το βιβλίο που θα διαβάσετε πιο μετά, που μου το έστειλε πριν βγει, «Τώρα Δημήτρη είσαι πια ο νέος μεγάλος μας», μου απάντησε: «Όχι ρε Γιάννη. Οι μεγάλοι πέθαναν όλοι. Ας τα καταφέρω να μείνω ένας μεγάλος νέος, και για το νέος μεγάλος, άστο, μας βλέπει κι η ιστορία και θα μας μαλώσει…»
Ταπεινοφροσύνη; Οξυδέρκεια;
Δεν ξέρω, πάντως μόνο πόζα δεν είναι.
Ο Δημήτρης έχει αυτό το καλό.
Να τον θαυμάζουν οι σπουδαίοι, να τον αποφεύγουν οι μέτριοι και να τον μισούν οι αποτυχημένοι.

Γεννήθηκε στα Σεπόλια, μετά τον Εμφύλιο.
Ο πατέρας του έκθετος από τις Καρυές της Λακωνίας, τον πέταξε η μάνα του στο σπίτι των Ιατρόπουλων στη Σπάρτη και του δώσανε το όνομά τους.
Ο Δημήτρης συχνά κάνει πλάκα μ' αυτό: «Μ' ένα δανεικό όνομα περπάτησα κι είπα να το κάνω πασίγνωστο, για να τιμωρήσω τη μοίρα μου…».
Και το 'κανε. Είναι ο γνωστότερος εν ζωή Έλληνας ποιητής, αυτή τη στιγμή…
Η μητέρα του απ' την Αρκαδία, φραγκοραφτού, απόγονος του Γρηγορίου του Ε' !
Ο αδελφός του ήταν πυγμάχος, αλλά χτύπησε σ'ένα γερμανικό κράνος που είχε θαφτεί στο χώμα, μετά τον πόλεμο, κι έπαθε μετατραυματική επιληψία. Έζησε μονάχα 41 χρόνια.
Τεσσάρων χρονών ο Δημήτρης έγραφε και διάβαζε. Τον πήγαιναν οι γονείς του και τον δείχνανε στους γείτονες. Οχτώ χρονών έγραψε το πρώτο του ποίημα. Δώδεκα χρονών πρωτοέκανε έρωτα!
Δεκαπέντε χρονών εργαζόταν στην παλιά Κολούμπια και πήγαινε στο νυχτερινό.
Έπαιζε και στους έφηβους του Παναθηναϊκού, αλλά τα παράτησε, γιατί κάπνιζε και ξενύχταγε από τότε…
Δεκαοχτώ χρονών έβγαλε την πρώτη του ποιητική συλλογή.
Θρίαμβος. Καταπληκτικές κριτικές.

Φεύγει με ωτοστόπ για την Ευρώπη της δεκαετίας του '60. Μετά από άπειρες περιπέτειες, ξαναγυρίζει και ξαναφεύγει, βγάζει και τη Σχολή Σταυράκου ως σκηνοθέτης κινηματογράφου, έχει ανακατευτεί βαθιά με την πολιτική, σκοτώνεται δίπλα του ο Σωτήρης Πέτρουλας, μπαίνει με υποτροφία στο Πάντειο, στη χούντα τον παίρνουν στρατιώτη, τον ειδοποιούν ότι θα τον φάνε γιατί τον βρήκαν σε αντιστασιακή ομάδα, και λιποτακτεί ως άρρωστος.
Μετά το σκάει για τη Σουηδία.
Έχει κάνει πια συλλογές, έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Σεφέρη, στη Σουηδία τον θέτει υπό την προστασία του, ο ίδιος ο Olof Palme, φίλος του Γιώργου Μαγκάκη που αγαπούσε πολύ τον Δημήτρη.
Γυρίζει στην Ελλάδα, και εκδίδει την Ποιητική Αντιανθολογία, το ευαγγέλιο της Ποίησης της Αμφισβήτησης. 74 νέοι ποιητές, περνάνε απ' τα χέρια του και αλλάζουν την εικόνα της ελληνικής ποίησης.
Από τότε τον συνοδεύει ο τίτλος αυτός σ' όλη τη ζωή του: Ο Ποιητής της Αμφισβήτησης!
Στη βραδιά του Πολυτεχνείου σώζει τη ζωή του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, γράφει τα πασίγνωστα τραγούδια του, τα μεγαλύτερα σουξέ των δεκαετιών '70 και '80…
Δουλεύει ως δημοσιογράφος σ' όλες τις θέσεις, και ως πολιτικός σύμβουλος, των Αλέξανδρου Παναγούλη, Γιώργου Αλέξανδρου Μαγκάκη και άλλων…
Στις δεκαετίες '80 και '90 είναι χρονογράφος στο «ΕΘΝΟΣ» και γράφει συνεχώς τραγούδια, θέατρο, κ.λπ.
Φεύγει απ' το «ΕΘΝΟΣ», τελικά, μπερδεύεται με την πολιτική, τους παρατάει για μιαν ακόμη φορά, γνωρίζει την Κατερίνα του το'90 και μαζί της αλλάζει ζωή.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ανεβαίνει σκαλί-σκαλί προς την κορυφή των γραμμάτων μας και τα τελευταία τρία μάλιστα, με την επέλευση της διαβόητης «κρίσης» προάγεται σε σύμβολο των αντιμνημονιακών δυνάμεων μέσα στο Διαδίκτυο.
Όμως, για την ερωτική του ζωή, τα ταξίδια του, τις περιπέτειές του, κάποτε θα αξιωθώ να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο για τον φίλο μου, τον Ωραίο Μπρούμελ της Ελληνικής Λογοτεχνίας όπως ονομάστηκε εκείνα τα χρόνια…

Προσωπικά από τις δεκάδες ξεχωριστές στιγμές που έχω ζήσει μαζί του, σας περιγράφω μονάχα τρείς:
Το 1991 παίρνω συνέντευξη από τον Ελία Καζάν στη Νέα Υόρκη. Και ξαφνικά, μου λέει: «Υπάρχει κι ένας Ιατρόπουλος, ο ποιητής που είναι απ' τους τρεις-τέσσερις ανθρώπους που θαυμάζω κάτω στην πατρίδα. Μου μίλησε πολύ γι' αυτόν ο Μάνος (εννοούσε τον Χατζιδάκι), είπα και μου έφεραν και μου διάβασαν τα ποιήματά του, μα τι ποιητής είναι αυτός, άμα θα βγει στην Αμερική, εγώ θα τον προλογίσω!»…
Δέκα χρόνια πριν, το 1981, είχα κυκλοφορήσει το βιβλίο μου «Ιδέες και Δημιουργοί» με συνεντεύξεις από διάσημους Έλληνες και ξένους διανοούμενους, ανάμεσά τους λοιπόν έβαλα και τον Δημήτρη.
Και ακούστε τι μου δήλωσε, τότε: «Γιάννη μου, σε τριάντα χρόνια από τώρα, το 2011, οι Έλληνες θα γίνουνε γκαρσόνια των Ευρωπαίων και αυτό θα γίνει τάχα μου για να σωθεί η πατρίδα!»… Προφήτης;
Και το πιο χαριτωμένο.
Το 1982, βρισκόμαστε στην Κάσμπα της Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο.
Μέσα στο παζάρι, μας πέφτουν δυο αλητάμπουρες πορτοφολάδες, τους παίρνει χαμπάρι ο Δημήτρης και βγάζει αστραπιαία ένα στιλέτο απ' το κομψό σακάκι που φορούσε…
Κι οι Μαροκινοί… ακόμα τρέχουν!

Τι να πρωτογράψω είπαμε, θέλουμε ένα ολόκληρο βιβλίο!
Θα τελειώσω με μερικούς αριθμούς: 15 ποιητικές συλλογές, 7500 άρθρα στον τύπο και χρονογραφήματα, 20 μεγάλες έρευνες και αποστολές, 1000 τραγούδια πολλά απ' αυτά πασίγνωστα εδώ και σαράντα χρόνια, 6 μήνες προφυλακισμένος για βυζαντινές εικόνες και μετά πανηγυρικά αθώος!
40 αντιστασιακά κείμενα στο Διαδίκτυο την τελευταία τριετία.
Πάνω από δεκαπέντε ελληνικά και διεθνή λογοτεχνικά βραβεία κι ένα απ' αυτά μάλιστα, το μεγαλύτερό του, το Διεθνές Μετάλλιο Ειρήνης του Ο.Η.Ε. το πέταξε στα μούτρα των εδώ διευθυντών του ΟΗΕ, επιστρέφοντάς το στον Kofi Annan, μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στο Κόσσοβο!
Έγραψε και γράφει, ποίηση, μυθιστορήματα, διηγήματα, τραγούδια, σενάρια, θεατρικά έργα, φιλοσοφικά δοκίμια, έρευνες κοινωνικές, μανιφέστα, πολιτικές ομιλίες, έχει παρουσιάσει παραπάνω από 100 νέους ποιητές, ομιλίες σε συνέδρια, διαλέξεις και εισηγήσεις σε σεμινάρια, ποιητικές συναυλίες, τ ι να πω, πότε πρόλαβε κι έζησε κιόλας όλη αυτή τη μυθική ζωή που μου περιγράψανε πριν τον γνωρίσω;
Κι όμως… πρόλαβε!
Γιατί για τον φίλο μου, έναν απ' τους κορυφαίους μας σήμερα πνευματικούς απολογητές, ο χρόνος είναι πολύ σχετικός. -Κι όπως λέει κι ο ίδιος:
«Είμαι 7 ετών συναισθηματικά, 150 ετών πνευματικά, και 13 ετών ψυχολογικά. Πόσων ετών είμαι;»

Γιάννης Φλέσσας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.