31 Ιουλ 2011

Μπήκαν_Ξημερώματα_σαν_τους_Κλέφτες


Η Πλατεία Είμαστε Εμείς Και Είμαστε Παντού
Σαν τους κλέφτες, που τρέμουν τη δημόσια αιδώ και κατακραυγή λίγο μετά τις 4 το πρωί αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελέας, δημοτική αστυνομία συνεργεία του Δήμου Αθηναίων εισέβαλαν στην πλατεία Συντάγματος, άρχισαν να καταστρέφουν τη μία σκηνή μετά την άλλη, αλλά και τις υποδομές των ομάδων. Προέβησαν σε 13 προσαγωγές από τις οποίες τουλάχιστον 8 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Όπως ακριβώς οι “γαλατάδες” της εποχής του αστυνομικού κράτους και της χούντας. Καταγγέλουμε την απαγόρευση της επικοινωνίας με τους δικηγόρους όσων κρατούνται στο Α.Τ. Ομόνοιας (για αυτό και δεν υπάρχει ακόμα ακριβής εικόνα για τον αριθμό και τα στοιχεία των συλληφθέντων).
Από τα χέρια τους οι αγωνιστές που παρεβρίσκονταν εκεί, αντιστεκόμενοι, έσωσαν ό,τι μπορούσαν και κινηματογράφησαν τις “σκηνές απείρου κάλλους” μιας σιδερόφραχτης και δειλής δημοκρατίας και μιας δικαιοσύνης που λειτουργεί με βάση τους νόμους της νύχτας.
Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους:
Η πλατεία είμαστε όλοι εμείς, οι χιλιάδες καθημερινοί άνθρωποι που στέκονται όρθιοι απέναντι σε μια κυνική, αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική, διεφθαρμένη οικονομική και πολιτική εξουσία που απελπισμένη μπροστά στην αποτυχία της προσπαθεί να σωθεί με κάθε τρόπο.
Δεν θα γίνουμε εμείς τα θύματα της.
Δεν φοβόμαστε, δεν υποκύπτουμε.
Τους πληροφορούμε πως πλανώνται οικτρά αν νομίζουν ότι “καθαρίζοντας” και κάνοντας φρούριο την πλατεία Συντάγματος θα προφυλαχτούνε. Υπάρχουν δεκάδες πλατείες πλέον παντού στην Αθήνα, εκατοντάδες πλατείες πλέον παντού στην Ελλάδα. Είμαστε σε κάθε γειτονιά, μαζί με κάθε κάτοικο αυτής της χώρας.
Είμαστε τα εκατομμύρια της κοινωνίας κόντρα σε μία χούφτα διεφθαρμένους και υποτελείς εντολοδόχους που πουλάνε τζάμπα μαγκιά με τους μισθοφόρους της εξουσίας.
Είμαστε παντού.
Και ότι και να κάνουν δεν μπορούν να μας διώξουν. Οι δρόμοι και οι πλατείες, όπως οι δουλειές, οι παραγωγικές δομές, ο πλούτος αυτής της χώρας και τα δικαιωμάτα μας ανήκουν σε εμάς. Αυτά δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε να τα πάρουμε στα χέρια μας.
Το είπαμε, το ξαναλέμε και το εννοούμε:
Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν.
Η τρομοκρατία της Χούντας κυβέρνησης – τρόϊκας – μνημονίου, του υποτελούς Δήμαρχου Αθηναίων και των φερέφωνων ΜΜΕ δεν θα περάσουν.
Δεν μας φοβίζετε. Μας εξοργίζετε.
Συνεχίζουμε ειρηνικά – αποφασιστικά – δημιουργικά.
Ζαχαρίας


Το όνομά του Ζαχαρίας. Ετσι τον βάφτισαν ελληνικά σ εκείνο το παραθαλάσσιο χωριό του Αγίου Σπυρίδωνα, το επονομαζόμενο και Ντουβιά. Πάντα με το χαμόγελο. Πάντα έτοιμος για προσφορά. Ζήτημα αν ήταν δεκαοκτώ. Κάποια μέρα λοιπόν, μεταφέροντας με το αυτοκίνητο μια ασήκωτη μαρμάρινη γούρνα, του λέω, παρακαλετά «μπορείς να βοηθήσεις να κουβαλήσω αυτό τον βράχο;»

Στη στιγμή φώναξε τον μικρότερο αδελφό του και η γούρνα βρέθηκε σπίτι στο πιτς φυτίλι. Πήγα να τον τρατάρω με πέντε euros. Το θεώρησε προσβολή. Ετσι έκανε με όλους. Πάντα ανιδιοτελώς. Πάντα διαθέσιμος. Τι αντίθεση θεέ μου. Εκείνος Αλβανός. Εμείς οι ελληνάρες με τα παιδιά μας, σχεδόν όλοι στην μουρμούρα, το αραλίκι, το φραπέ και το κουτσομπολιό. Βαρεμένοι από την κατάθλιψη. Αλλοπαρμένοι από την ανασφάλεια. Εχθρικοί στην αλληλεγγύη. Ιδιοτελείς στην προσφορά. Να σου δώσω, να μου δώσεις. Πάντα καχύποπτοι. Πάντα αφιλόξενοι. Πάντα συμφεροντολόγοι. Πάντα «αυτιστικοί».

Ωσπου προχτές το μεσημέρι μια είδηση άνοιξε τρύπα στην καρδιά μου. Το παλικάρι σκοτώθηκε σ ένα από εκείνα τα ανόητα και αθεράπευτα ελληνοτριτοκοσμικά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Βούρκωσα σττην στιγμή. Οι καλοί πεθαίνουν νέοι. Είπα. Ετσι. Να παρηγορήσω τον πόνο μου. Η συνέχεια ακόμα πιο ανατριχιαστική. Ο πατέρας του, Αυγουστίνο τον λένε γιατί είναι Καθολικός αλλά στο χωριό τον φωνάζουν Βαγγέλη, ένας μεροκαματιάρης λεβεντάνθρωπος, με ασταμάτητη κι αυτός προσφορά, μέσα στην αφόρητη απελπισία του, έτρεξε μέχρι το Πανεπισττημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, να προσφέρει τα όργανα του γιου του. Μια ύστατη χειρονομία γενναιοδωρίας. Οπως ταιριάζει σ' έναν αυθεντικό τσίφτη. Σε πλάσματα χαρισματικά και μοναδικά. Λάθος κίνηση.

Ουδείς υπήρχε να τα παραλάβει. Η τάχα μου ευρωπαική και πολιτισμένη Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χειρότερη τριτοκοσμική από την παλιά Αλβανία. Σε όλα τα επίπεδα. Το λέω σ εσένα τον Ελληνάρα. Να ξέρεις. Σ αυτούς τους ευλογημένους χρωστάμε τα πάντα. Γιατί αγαπητέ μου αυτά τα περιφρονημένα πλάσματα είναι η αληθινή πολιτισμένη Ελλάδα. Α ρε Ζαχαρία. Να σαι βέβαιος. Κάποτε θα έρθουν όλα τούμπα. Χωρίς σύνορα. Κάποτε όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από χρώμα και φυλή, θα φτιάξουν έναν καλύτερο τόπο με υλικά από την δική σου καρδιά και την κατάλευκη ψυχή!
Δημήτρης

Οχι, δεν μας ζουν οι Γερμανοί!

Ενας ακόμη μύθος κατέρρευσε πριν από λίγες ημέρες, όταν γνωστοποίησε στοιχεία το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο συμπεριλαμβάνει τις 400 μεγαλύτερες τράπεζες (και ασφαλιστικές εταιρείες) του κόσμου. Ο μύθος αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος και τα υποτιθέμενα τεράστια δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από ιδιωτικές ξένες τράπεζες. Παραμύθι!
Παρόλο που η λίστα που δημοσιεύθηκε δεν είναι πλήρης γιατί αφορά μόνο εκείνες τις τράπεζες που δέχθηκαν ήδη να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ άλλες ιδιωτικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουν, οι αριθμοί είναι καταλυτικοί. Το ίδιο και τα πολιτικά συμπεράσματα. Οχι, δεν μας ζουν οι ξένες ιδιωτικές τράπεζες! Σε καμία απολύτως περίπτωση. Ιδίως δε οι γερμανικές, ούτε κατά διάνοια. Οι ελληνικές τράπεζες είναι αυτές που κατέχουν πολύ περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τους ξένους τραπεζικούς γίγαντες.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Στη λίστα που δημοσίευσε το IIF περιλαμβάνονται ελληνικές και ξένες τράπεζες που κατέχουν αξίας πάνω από 78 δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Εξι ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Alpha Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) κατέχουν ομόλογα αξίας σχεδόν 55 δισ. ευρώ και 15 ξένοι τραπεζικοί κολοσσοί κατέχουν ομόλογα αξίας μικρότερης από 24 δισ. ευρώ! Ούτε καν τα μισά των ελληνικών τραπεζών!
Οι έξι προαναφερθείσες ελληνικές τράπεζες κατέχουν τις έξι πρώτες θέσεις της λίστας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής του ελληνικού κράτους, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas (5,23 δισ.), υπολείπεται της τελευταίας ελληνικής, που είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (5,31 δισ.). Ούτε σύγκριση φυσικά με την Εθνική (18,8 δισ.), τη Eurobank (8,8 δισ.), την Πειραιώς (8,2 δισ.) ή την Αγροτική (7,85 δισ.).
Οσο για τις τέσσερις πρώτες γερμανικές τράπεζες που εμφανίζονται σε αυτήν τη λίστα που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς", όλες μαζί δεν φτάνουν σε αξία ελληνικών ομολόγων ούτε το... Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο! Επειδή μάλιστα τα στοιχεία αυτά είναι μερικών μηνών, τα ποσά αυτά σήμερα είναι ακόμη μικρότερα για τις γερμανικές τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερμανικός κολοσσός της Ντόιτσεμπανκ, που στην παραπάνω λίστα εμφανίζεται με 1,8 δισ., στα τέλη Ιουνίου κατείχε ελληνικά ομόλογα αξίας μόνο 1,15 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε προχθές η ίδια η τράπεζα αυτή.
Οσοι νομίζουν ότι οι γερμανικές τράπεζες αγοράζουν αφειδώς κρατικά ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση ώστε μέσω αυτού του τρόπου να διευκολύνουν την πολιτική επιρροή του Βερολίνου, είναι πολύ γελασμένοι, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία.
Η Ντόιτσεμπανκ για παράδειγμα είχε ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη του 2010. Μόλις όμως άρχισε να φαίνεται ότι και η Ιταλία έχει οικονομικά προβλήματα, τα ξεφορτώθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα στο τέλος Ιουνίου να έχει στην κατοχή της ιταλικά ομόλογα αξίας μικρότερης του 1 δισ. ευρώ!
Και μια και μιλάμε για τη μεγαλύτερη ιδιωτική γερμανική τράπεζα, ας αναφέρουμε ότι η Ντόιτσεμπανκ είχε στα τέλη Ιουνίου κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας αξίας μόλις... 0,15 δισ. ευρώ, της Ιρλανδίας 0,3 δισ. και της Ισπανίας 1 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή ούτε 3,5 δισ. ευρώ δεν έχει δώσει η Ντόιτσεμπανκ και στις 5 χώρες μαζί που αθροιστικά έχουν δημόσιο χρέος που ξεπερνάει τα 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ - δεν τους έχει δανείσει δηλαδή ούτε το ένα τοις... χιλίοις! Δεν τα γράφουμε αυτά για να μειώσουμε τη σημασία του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και των άλλων χωρών που είναι υπερχρεωμένες και ανήκουν στην Ευρωζώνη. Ούτε θέλουμε να μειώσουμε τον ρόλο του γερμανικού τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.
Θέλουμε απλώς να φωτίσουμε τα πραγματικά μεγέθη και να διαλύσουμε ορισμένους μύθους που εσκεμμένα κυκλοφορούν από τους Γερμανούς και άκριτα επαναλαμβάνονται από άλλους.
Κόλπο
Πιο "κουρεμένοι" οι Ελληνες!
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε απόλυτο δίκιο όταν επέμενε ότι πρέπει να πληρώσουν και οι ιδιωτικές τράπεζες ένα τμήμα του κόστους της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Επί της αρχής είχε δίκιο και σωστά έκανε που επέμενε και επέβαλε την άποψή της. Βλέποντας όμως τα στοιχεία διαπιστώνουμε ότι δεν ήταν καθόλου ανιδιοτελής στην επιμονή της, γιατί οι ιδιωτικές τράπεζες που θα πλήρωναν θα ήταν ουσιαστικά... μη γερμανικές και πάνω απ' όλα ελληνικές! Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ήδη ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα! Οταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα χάσει... πέντε φορές περισσότερα από όσα ο θηριώδης κολοσσός της Ντόιτσεμπανκ, αντιλαμβανόμαστε το κόλπο της καγκελαρίου...
AΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ
Επιλογή: Δημήτρης

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΛΟΥΦΑΔΟΡΟΙ...

Γερμανοί, οι... λουφαδόροι της ΕΕ!

Σοκ για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και για όλους τους Γερμανούς θα αποτελέσει σίγουρα η έκθεση της επίσημης υπηρεσίας της ΕΕ που αποκαλείται Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), την οποία παρουσίασε χθες με θεαματικό τρόπο, στην πρώτη σελίδα του οικονομικού της τμήματος, η δεξιά γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ".
"Πρωταθλήτρια του ελεύθερου χρόνου η Γερμανία" ήταν ο τίτλος. "Μελέτη της ΕΕ: πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν οι εργαζόμενοι περισσότερη άδεια" τόνιζε ο υπότιτλος. Τα συμπεράσματα της έκθεσης για το 2010 ήταν καταλυτικά. Με βάση τα πραγματικά επεξεργασμένα στοιχεία για πέρυσι, οι Γερμανοί και οι Δανοί είχαν κατά μέσο όρο 30 μέρες άδεια, σαφώς περισσότερες δηλαδή από τον μέσο όρο της ΕΕ που πέρυσι ήταν 25,4 ημέρες και πολύ περισσότερες από τους Ελληνες που είχαν μόνο 23 μέρες!
Ποιος δεν θυμάται όμως την καγκελάριο Μέρκελ, στα μέσα Μαΐου φέτος, να ωρύεται σε εκδήλωση του κόμματός της κατά των Ελλήνων και Πορτογάλων εργαζομένων που δήθεν έπαιρναν πολύ μεγαλύτερες διακοπές από τους Γερμανούς την ώρα που οι χώρες τους ζητούσαν οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία; "Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ο ένας να παίρνει πάρα πολύ μεγάλες διακοπές και ο άλλος πάρα πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει" είχε πει η Γερμανίδα καγκελάριος. Τώρα τι θα πει;
Τα στοιχεία πάντως είναι συντριπτικά. Η διαφορά διατηρείται και όταν προστεθούν οι αργίες - γιατί αποδεικνύεται ότι αυτές είναι ίσες τον αριθμό στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. "Ακόμη και στις αργίες είναι η Γερμανία κορυφαία" γράφει η "Βελτ" και αναλύει: "Οι εργαζόμενοι εδώ, μαζί με δέκα αργίες, έχουν 40 πληρωμένες ελεύθερες ημέρες, ενώ στην ΕΕ 35,3 ημέρες. Οι συχνά επικρινόμενοι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν μόνο 23 μέρες άδειας και 10 μέρες αργίας - αυτό είναι 17% λιγότερες μέρες από τους συναδέλφους τους στη Γερμανία"!
Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα "ξεσκονίζει" μεθοδικά τα στοιχεία της έκθεσης και υπογραμμίζει: "Βάσει των συλλογικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δουλεύουν 1.659 ώρες τον χρόνο - δηλαδή 48,9 ώρες ή περισσότερο από μία εβδομάδα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 1.708 ώρες".
Οι πίνακες της ίδιας έκθεσης αποκαλύπτουν ότι οι Ελληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί δουλεύουν όχι μόνο περισσότερο από τους Γερμανούς, αλλά και από τον μέσο όρο της ΕΕ. Παρά τους περί του αντιθέτου μύθους, οι Ελληνες δουλεύουν κάθε χρόνο περισσότερες ώρες από όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους των χωρών της "παλιάς" ΕΕ των 15! Δουλεύουν 1.816 ώρες ετησίως - δηλαδή... 157 ώρες παραπάνω από τους Γερμανούς! Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε 4 ολόκληρες εργάσιμες εβδομάδες, δηλαδή έναν... μήνα περισσότερο κάθε χρόνο από τους Γερμανούς!!! Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως αναδύεται από τα στοιχεία της ΕΕ και όχι οι διάφοροι μύθοι και ισχυρισμοί σκοπιμότητας που συχνά αναμασούν και πολλοί Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι εντελώς άκριτα επειδή αυτό βολεύει την εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα.
Η "Ντι Βελτ" πάντως, προς τιμήν της, συνοδεύει την εκτενέστατη παρουσίαση των στοιχείων με το κύριο σχόλιο των οικονομικών σελίδων της, το οποίο είναι όντως ειλικρινές, καθώς τονίζει μεταξύ άλλων:
"Οι Γερμανοί δουλεύουν περίπου μια εβδομάδα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και αξιοσημείωτα λιγότερο από τους Ισπανούς, τους Ελληνες και τους Πορτογάλους. Αυτό πρέπει να είναι ένα μικρό σοκ. Μια εικόνα που έχουμε φτιάξει για τον εαυτό μας κλονίζεται - εμείς φανταζόμασταν τη Γερμανία ως τον κολοφώνα της εργατικότητας. Αντιθέτως στον Νότο, στην ηλιόλουστη Μεσόγειο που είναι η πατρίδα της ντόλτσε βίτα και της σιέστας θεωρούσαμε ότι είναι το σπίτι της αργίας... Σύμφωνα όμως με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ φαίνεται πού πραγματικά κατοικούν οι εργατικοί και οι τεμπέληδες της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για τον Βορρά και τον Νότο, αλλά για πλούσιους και φτωχούς. Στις εύπορες χώρες δουλεύουν λιγότερο από όσο στις φτωχές" υπογραμμίζει, καταρρίπτοντας έναν μύθο που οι ίδιοι οι Γερμανοί προωθούσαν με πάθος.
Οι Ελληνες
Χειρότερα από... Ανατολικοευρωπαίοι
Σε καμιά από τις 15 χώρες της "παλιάς" ΕΕ της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, δεν υπήρχε πλέον το 2010 κατά μέσο όρο βάσει των συλλογικών συμβάσεων η 40ωρη εργασία την εβδομάδα. Ολοι δούλευαν λιγότερο, με τους Γερμανούς να δουλεύουν 37,7 ώρες και κορυφαίους τους Γάλλους με 35,6 ώρες εβδομαδιαίως. Μόνο 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δουλεύουν σαν κι εμάς! Σε ετήσια βάση, είναι χαρακτηριστικό ότι στα 12 νέα κράτη-μέλη της ΕΕ δουλεύουν κατά μέσο όρο 103,4 ώρες περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27, ενώ οι Ελληνες ξεπερνούν ακόμη και αυτό το όριο δουλεύοντας 108 ώρες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ!
Επιλογή Δημήτρης

30 Ιουλ 2011

Οι κοσμοπολίτες του ΣΕΤΕ υπέκυψαν στο επαρχιώτικο πείσμα
30/07/2011
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν είναι η πρώτη φορά που στην δημιουργία προπαγανδιστικού κλίματος χρησιμοποιούνται από την εξουσία άνθρωποι και φορείς που έχουν αγαθές προθέσεις, αλλά δεν φαντάζονται πόσο εύκολα μπορούν να «εργαλειοποιηθούν».

Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι λόγοι για τους οποίους ο αρμόδιος (λέμε τώρα) υπουργός θέλησε να συναντήσει τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ακριβώς την ημέρα – και μάλιστα λίγο πριν – που υποτίθεται ότι θα έβλεπε τους ταξιτζήδες για να βρεθεί μια μέση οδός, να επέλθει ένα είδος συμφωνίας.

Ο ΣΕΤΕ προφανώς γνωρίζει τα του τουρισμού και είναι σε θέση και να διεκτραγωδήσει την παρούσα κατάσταση και να υποβάλει προτάσεις.

Είναι, όμως, απορίας άξιον πώς έπεσε στην παγίδα της προπαγάνδας. Πώς ο επαγγελματικός κοσμοπολιτισμός των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό υποκλίθηκε στο επαρχιώτικο πείσμα.

Τι δουλειά έχει ο ΣΕΤΕ σε μια καθαρά πολιτική υπόθεση – βεντέτα και ό,τι άλλο; Το θέμα μας δεν είναι αν πλήττεται ο τουρισμός – αυτό το γνωρίζουμε όλοι.

Το θέμα μας επίσης δεν ήταν να πληροφορηθούμε την άποψη του ΣΕΤΕ για το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι είχε συμφωνηθεί κάτι επί της θητείας του προηγουμένου υπουργού και τώρα αθετείται.

Επ’ αυτού, τι δουλειά έχει ο ΣΕΤΕ; 

Το μόνο που πέτυχαν οι εκπρόσωποί του χθες, ήταν να χρησιμοποιηθούν και να συμβάλουν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα – δηλαδή στη συνέχιση της απεργίας των ταξί που καταστρέφει τον τουρισμό.

Δεν το κατάλαβαν; Δεν το φαντάστηκαν; Δεν γνωρίζουν ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό; Δεν τους συμβούλεψε κανείς; Τους κούνησε το δαχτυλάκι ο υπουργός και έτρεξαν να υποβάλουν τα σέβη τους και να σιγοντάρουν αποφάσεις που βλάπτουν την εθνική οικονομία;

Δεν γνωρίζουν πως η υπόθεση των ταξιτζήδων, με όλη την αδιαφάνεια και το αλισβερίσι που επί χρόνια συνεχιζόταν με την ανοχή και την επίνευση των πολιτευτάκηδων, δεν είναι δική τους δουλειά;

Θα ήταν δική τους δουλειά αν χθες, κατά την συνάντησή τους με τον κ. Ραγκούση, ζητούσαν και από τον υπουργό να βάλει νερό στο κρασί του.

Αν του δήλωναν σε έντονο ύφος ότι δεν μπορεί να παίζει με τον τουρισμό εν μέσω θέρους για να κάνει το γινάτι του.

Από όσα ανακοινώθηκαν, όμως, μετά την συνάντηση δεν καταλάβαμε κάτι τέτοιο. 

Αντίθετα, το ύφος που υιοθέτησαν κατά τις δηλώσεις που ακολούθησαν, πυροδότησε το κλίμα. Έριξε λάδι στη φωτιά.

Κάλεσαν τους ταξιτζήδες να σταματήσουν άμεσα την απεργία και δήλωσαν, δια του προέδρου τους κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, πως είναι «με την πλευρά της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων».

Προσέξτε! Δεν είπε «είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων», διότι εκεί συμφωνούμε.

Είπε «είμαστε με την πλευρά». Δηλαδή με τον υπουργό. Δηλαδή διάλεξε στρατόπεδο. Προσχώρησε στο στρατόπεδο που έλαβε την απόφαση να καταστρέψει τον τουρισμό καλοκαιριάτικα.

Έτσι, όχι μόνο δεν προετοίμασαν το έδαφος υπέρ μιας λύσης κατά την συνάντηση με τους οδηγούς ταξί που θα ακολουθούσε, αλλά και έστρωσαν το χαλί του κοινωνικού αυτοματισμού και της υπονόμευσης της χθεσινής – προσχηματικής – διαδικασίας.

Ουσιαστικά, έκοψαν κάθε δεσμό με αυτούς που μέχρι χθες αποκαλούσαν «συνεργάτες» τους, για να εξυπηρετήσουν τις υπουργικές επιδιώξεις.

Έγιναν δηλαδή εργαλείο στα χέρια του, προκειμένου να πάει στην συνάντηση με τους ταξιτζήδες με ένα προσφάτως αποκτηθέν όπλο – την «πλέρια» υποστήριξη του ΣΕΤΕ.

Κολακεύτηκαν μάλιστα από το γεγονός ότι ο υπουργός τους ζήτησε και τις προτάσεις τους για το πώς θέλουν να λειτουργούν τα ταξί.

Δηλαδή, θα βρουν και τα χρήματα για να πληρώσουν οι ταξιτζήδες τις δόσεις τους στις τράπεζες, επειδή πήραν δάνεια για να ακριβοπληρώσουν άδειες, στο πλαίσιο ενός στρεβλού και αδιαφανούς καθεστώτος που γέννησε και ανέχθηκε το πολιτικό σύστημα;

Η πλάκα είναι πως ενώ καιγόμαστε με το συγκεκριμένο πρόβλημα, κάθονταν και συζητούσαν άλλα θέματα που απασχολούν τον τουρισμό – ακόμη και την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων!

Συμμετοχή του ΣΕΤΕ στην υπόθεση της απεργίας των ταξί μόνο υπό μία έννοια μπορούσε να γίνει αποδεκτή:

Να κουνήσουν αυστηρά το δάχτυλο στον πρώην δήμαρχο Πάρου, πρώην υπερυπουργό και δυνάστη του τουρισμού μέσω της πρώτης θέσης του ψηφοδελτίου της Επικρατείας.

Αν έπραξαν κάτι τέτοιο, έχει καλώς. Αν όχι, έγιναν εργαλεία της προπαγάνδας, επιβράβευσαν την πολιτική αναξιοπιστία και απάτη και τελικά έβλαψαν μια υπόθεση που – στο κάτω-κάτω της γραφής δεν είναι προσωπική τους επιχειρηματική υπόθεση.

Αφορά όλους μας, διότι όλοι ζούμε από τον τουρισμό. Και εμείς δεν τους έχουμε εξουσιοδοτήσει να δίνουν άφεση αμαρτιών σε ταύρους εν υαλοπωλείω, μόνο και μόνο επειδή δραστηριοποιούνται σε ένα τμήμα αυτού που ονομάζουμε τουριστική οικονομία.
 
Υ.Γ. Για την περίπτωση που τα μέλη του ΣΕΤΕ έχουν τόσο πολύ υποκύψει στην γοητεία του υπουργού, ώστε ενημερώνονται μόνο από αυτόν, τους δηλώνω πως είναι απολύτως διασταυρωμένη η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η τρόικα έστειλε μήνυμα απορίας για την αθέτηση των συμφωνημένων από τον χθεσινό γαλαντόμο οικοδεσπότη τους...
Πηγή : www.elzoni.gr
Έρχεται μεγάλη μεταρρύθμιση: Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά!
29/07/2011
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν και μελέτησα μετ’ εμβριθείας τον κατάλογο προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, όπως αυτός περιελήφθη στις περίφημες επιστολές που ο πρωθυπουργός «ταχυδρόμησε» προς τους υπουργούς του, δεν βρήκα πουθενά το γνωστό ιπποκράτειο αξίωμα «πρώτον, ου βλάψεις».

Με δεδομένο ότι η επιστολή προς το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περιλαμβάνει δύο μόνο υποδείξεις – και καμία εντολή να τελειώσει εδώ και τώρα η υπόθεση με τους ταξιτζήδες – σχεδόν δεν χρειάζεται να δώσει κανείς την παραμικρή σημασία σε όλες τις υπόλοιπες προς όλα τα υπόλοιπα υπουργεία.

Μέσα στο γενικό χάος και τον τρόμο μπροστά στην καταστροφή του τουρισμού, ο πρωθυπουργός έκρινε πως οι μόνες υποχρεώσεις του συγκεκριμένου υπουργείου είναι η «αντιμετώπιση των εμπλοκών στην προώθηση των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων» και η «εφαρμογή του σχεδίου για την εξυγίανση των συγκοινωνιακών φορέων».

Η αδράνεια μπροστά στην επιτομή της αναλγησίας και της αδιαφορίας προς το κοινωνικό σύνολο, η αλαζονεία σε μια ήδη χρεοκοπημένη χώρα, το χωριάτικο πείσμα και η ευκολία με την οποία οι ευθύνες μετατίθενται στην τρόικα και κυρίως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί εδώ και δύο εβδομάδες τον εκλεκτό των διακοπών του να υποδύεται τον «μεγάλο τιμονιέρη», αποδεικνύουν πως μόνο προπαγανδιστική αξία έχουν οι εξαπολυθείσες επιστολές.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως το προηγούμενο σχέδιο δεν προκαλούσε κανένα πρόβλημα στην τρόικα, τα μέλη της οποίας έχουν γίνει έξω φρενών με την καταστροφή του τουρισμού – και επομένως την απώλεια εσόδων.

Το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ραγκούση και ταξιτζήδων δεν γίνεται αποδεκτό. Και αν σήμερα ο πρώην υπερυπουργός δεν υποχωρήσει – ζητώντας μάλιστα συγγνώμη για την καταστροφική επιμονή του – τότε οφείλουν να ληφθούν άλλα μέτρα.

Και αν ο πρωθυπουργός δεν λάβει αυτά τα μέτρα, τότε να περιμένει τα χειρότερα και για τον εαυτό του. 

Επιπλέον, δεν γίνεται αντιληπτό για ποιο λόγο οι υπουργοί έχουν ανάγκη να τους θυμίζει κάποιος ακόμη και τα στοιχειώδη.

Δεν τα γνωρίζουν; Αν τα γνωρίζουν και δεν αντιδρούν σ’ αυτήν την απαξιωτική μεταχείριση, τότε απλώς λαμβάνουν μέρος σε μια ακόμη εκστρατεία αποπροσανατολισμού. 

Με συγχωρείτε, αλλά το περίφημο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι μόνο για την… φιγούρα του ονόματος;

Και γιατί χρειάζεται σήμερα, δυο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη της… σωτηρίας της Ελλάδας, να πληροφορηθούμε πως κάποτε πρέπει να γίνει πράξη το περίφημο ενιαίο μισθολόγιο – και μάλιστα με την υπόμνηση ότι αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών;

Και τι είδους προτεραιότητα, ενόψει νέου μνημονίου, είναι η αναμόρφωση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης; 

Και επιτέλους, δεν αντέχουμε άλλο να ακούμε για συγχωνεύσεις φορέων – μ’ αυτές ασχολήθηκαν και χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ μ’ αυτές η ελληνική πολιτική τάξη ασχολείται από το… 1992!

Αν διαβάσει κανείς το ιστορικό των εξαγγελιών, εξειδικεύσεων και ρυθμίσεων γύρω από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις άχρηστων και ευρωβόρων δημοσίων φορέων, θα απονέμει το παράσημο της ανοιχτής παλάμης σε όποιον βρίσκει μπροστά του.

Και επειδή στις επιστολές αυτές εντοπίζονται τουλάχιστον δεκατρία «σχέδια», ερωτώ: Υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν τα σχέδια και να γίνει κάτι; 

Διαφορετικά, είναι ντροπή και μόνο που αναφέρονται.

Το υπουργείο των Εσωτερικών, για παράδειγμα. Μέσα στις άμεσες υποχρεώσεις του είναι το θεσμικό πλαίσιο για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων – με το οποίο ασχολούνται ήδη λες και πρόκειται για την πιο επείγουσα υπόθεση της ζωής μας – η αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «Πόθεν Έσχες» - για τον οποίο έχουμε ακούσει και δει τόσα πολλά που έχουμε χάσει τον λογαριασμό – και το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ.

Πρόγραμμα; Τι σημαίνει ακριβώς «πρόγραμμα»; Προφανώς τίποτε.

Πάμε στο υπουργείο των Οικονομικών. Μιλάμε για οπερέτα: Σχέδιο δράσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σχέδιο για την αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής σε outsourcing και σχέδιο δράσης για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων!

Δηλαδή, είμαστε ακόμη στα σχέδια! Και μάλιστα, χρειάζεται ο πρωθυπουργός να θυμίσει στον υπουργό των Οικονομικών ότι πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εισπράξει τα οφειλόμενα. 

Και, για να μην το ξεχάσω, πρέπει – έτσι λέει ο κ. Παπανδρέου – να συζητηθούν οι θέσεις της κυβέρνησης για τον εθνικό διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα! 

Θα μας ρωτάνε τώρα; Μπράβο, μπράβο!

Πάμε και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το οποίο, πρέπει να κάνει κάτι για να απορροφηθούν οι κοινοτικοί πόροι, να αρθούν τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα – άλλη διαχρονική πονεμένη ιστορία κι’ αυτή – και να κάνει κάτι και με τη «Ναυτική Πολιτική». Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο; Άγνωστο!

Όσον αφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκεί η πρωθυπουργική επιστολή αναφέρεται σ’ αυτά που ήδη συζητούνται ή συζητήθηκαν στη Βουλή (αυθαίρετα, αδειοδοτήσεις κλπ), αλλά και επαναφέρει με κάποιον τρόπο κάποιο «Σχέδιο για τον ΧΥΤΥ Κερατέας!».

Το υπουργείο Παιδείας τώρα, καλείται να προωθήσει αυτό που… ήδη προωθεί, δηλαδή την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλά και να προωθήσει δύο ακόμη τρομερές μεταρρυθμίσεις:

Να υπάρξει σχέδιο για την… ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (έλεος πια!) και να συζητηθούν τα συμπεράσματα από το… πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής του ηλεκτρονικού βιβλίου στα σχολεία.

Το υπουργείο Εργασίας καλείται να καταρτίσει «νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατά της ανεργίας σε συνδυασμό με κατάρτιση/ εκπαίδευση όλων των μορφών» - λες και η ανεργία δεν έχει καμιά σχέση με την χρεοκοπία – να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για ηλεκτρονική συνταγογράφηση – μ’ αυτό το σύνθημα γίνονται οι εκλογές από το 1996 – και να διαχειριστεί αποτελεσματικά (λέμε τώρα) τους παρανόμως εγκατεστημένους στην Ελλάδα (screening, αναφέρεται στα αγγλικά), σε συνεργασία με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υγείας.

Από το υπουργείο Υγείας ζητούνται όλα όσα ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη (λίστα φαρμάκων, συνενώσεις νοσοκομείων κλπ), ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να καταρτίσει «πλάνο αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής και αλλαγής του αγροτικού ισοζυγίου», να προχωρήσει σε «ριζική απλοποίηση της αδειοδότησης αγροτικών - κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», στην «χρήση αξιοποίησης της γεωργικής γης» και στο σχέδιο για ίδρυση σχολής για αγροτικά στελέχη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να καταθέσει σχέδιο νόμου για… fast track (όταν ακούω αυτές τις δύο λέξεις με πιάνει αναγούλα) για μεγάλες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οφείλει να κάνει διάφορες δουλειές για το θέμα των μεταναστών, τις οποίες υποτίθεται ότι έχει ήδη κάνει από τον περασμένο Ιανουάριο. (Αν δεν τα καταφέρει και αυτή τη φορά ο κ. Παπουτσής, ας ζητήσει την βοήθεια του κ. Ραγκούση)!

Επιστολές έλαβαν και τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού και Επικρατείας. Το πρώτο πρέπει να εφαρμόσει το σχέδιο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και να… εξετάσει την σκοπιμότητα τροποποίησης του νόμου για τα κρουαζιερόπλοια! Τώρα θα το εξετάσει; Ωραία, ωραία!

Το δε δεύτερο οφείλει να ασχοληθεί με την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ και γενικά των μέσων ενημέρωσης. 

Μπορεί κάποιος να μας πει ποια από όλες αυτές είναι «μεγάλη μεταρρύθμιση»; Εκτός κι’ αν «μεγάλη μεταρρύθμιση» είναι να ανοίξουν τα σχολεία το φθινόπωρο!

Θέλω να πω, πόσα από τα παραπάνω, ακόμη και αν γίνονταν πράξη (λέμε τώρα), θα έλυναν κάποιο από τα άμεσα προβλήματά μας; 

Σχεδόν κανένα! Ενώ αν δεν φρόντιζαν κάποιοι να καταστρέψουν τον τουρισμό, μπορεί να βλέπαμε και κανένα ευρώ στην τσέπη μας.

Και κάτι τελευταίο: Ο κ. Ραγκούσης δεν είχε αναλάβει – ως αντ’ αυτού και μάλιστα με ανακατασκευές στο υπουργείο του – να συντονίζει όλα τα παραπάνω; 

Εντάξει, καταργήθηκε σιωπηλά. Αλλά, τον αντικατέστησε ο πρωθυπουργός;
Πηγή : www.elzoni.gr
Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑθλητές και ειδικές δυνάμεις στον Πόντο
Μια μεγάλη έκπληξη επεφύλαξε η τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας Νέων που διεξάγεται στην Τραπεζούντα και αποτελεί φυτώριο για τους μετέπειτα γίγαντες του αθλητισμού.

Στην Τραπεζούντα, οι νέοι της Κύπρου παρήλασαν όλοι μαζί ως μέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Δηλαδή, ο κ. Ερντογάν, που ήταν παρών στη τελετή καμάρωσε τα νιάτα της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας που… δεν την αναγνωρίζει!

Τέτοια διάψευση των ισχυρισμών του δεν περίμενε κανείς να γίνει τόσο σύντομα και μάλιστα εντός της τουρκικής επικράτειας. 

Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση  στους λεονταρισμούς του κ. Ερντογάν. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις αποκαλύφθηκαν  τα ψέματά του, προκαλώντας θυμηδία στους συμπολίτες του. 

Ευχόμαστε οι Κύπριοι να κερδίσουν μετάλλια για να ακούσει ο κ. Ερντογάν και τον εθνικό μας  ύμνο.

Αστυνομικοί ειδικών επιχειρήσεων στον Πόντο
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναϊμ Σαχίν παρέστη στην τελετή αποφοίτησης των τελειοφοίτων της μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, όπου συνομίλησε με δημοσιογράφους. 

Σε ερώτηση συναδέλφου για τις φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με την αποστολή μονάδας Αστυνομικών Ειδικών Επιχειρήσεων, εκτός από τους Νοτιοανατολικούς Νομούς και στον Πόντο είπε: 

«Εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα δεν μπορώ να κάνω καμία ανακοίνωση. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα. Θα ενημερωθείτε, όταν ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας».

Από τα συμφραζόμενα φαίνεται ότι η Άγκυρα ανησυχεί μήπως ο αγώνας του ΡΚΚ μεταφερθεί και στον Πόντο.
www.elzoni.gr

29 Ιουλ 2011

Αυτός είναι ο έναστρος ουρανός!


“Σκηνές” απείρου κάλλους από την Ελληνική δικαιοσύνη

Επιτέλους, επιτέλους,επιτέλους!!!
Η Δικαιοσύνη δεν σταμάτησε να δουλεύει ούτε το καλοκαίρι.
Αφού έλυσε το πρόβλημα του χρόνου απονομής δικαίου στις διαδικασίες της.
Αφού σταμάτησε να αποφασίζει για μεγαλύτερους μισθούς για τον εαυτό της.
Αφού αποκάλυψε και συνέτριψε την διαφθορά στους κόλπους της με το παραδικαστικό.
Αφού κινήθηκε με αποφασιστικότητα για την υπόθεση Βατοπεδίου.
Αφού διαλεύκανε τα σκάνδαλα με τους χρηματισμούς (χορηγίες) των κομμάτων και των κομματικών στελεχών από τη Siεmens
Αφού επέβαλε το νόμο και την τάξη στην οικονομική ελίτ στην Ελλάδα.
Αφού διευρεύνησε τις σχέσεις του Νορβηγού τρομοκράτη Άντερς Μπρέιβικ με την ελληνική ακροδεξιά
Αφού έδειξε όλη της την επιείκια σε 20χρονα παιδιά δίνοντάς τους 130 χρόνια κρατικής φροντίδας.
Αφού φροντίζει να εφαρμόζει τους νόμους για την ανευθυνότητα των υπουργών.
Αφού έλαβε υπ' όψιν το κοινό περί δικαίου αίσθημα στην Ελληνική κοινωνία.
Eπιχειρεί να επιβάλει τον νόμο στην πλατεία Συντάγματος, την τελευταία γωνία ανομίας στη χώρα,
Στις “αυθαίρετες” σκηνές, όσων τολμούν να σκέφτονται αυθαίρετα.
Επιχειρεί να πράξει, όπως πράτει χρόνια τώρα για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα σε δάση και παραλίες.
Από τις 25 Μαϊου στην πλατεία Συντάγματος, σε όλες τις πλατείες της χώρας, δίνουμε μια μεγάλη μάχη νομιμότητας, ενάντια: στις αυθαιρεσίες της πολιτικής εξουσίας, στο παράνομο χρέος, που δεν θα πληρώσουμε.
Ενάντια στο παράνομο μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση και το μεσοπρόθεσμο, ενάντια στις παράνομες τράπεζες. Όλο αυτό το διάστημα, και πιο πριν, κανένας λειτουργός της Δικαιοσύνης δεν έπραξε τα αυτονόητα, δεν κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες.
Από τις 25 Μαϊου δεν μας έχουν τρομοκρατήσει οι απειλές της κυβέρνησης, δεν μας έχουν τρομοκρατήσει η αστυνομική βαρβαρότητα, τα 3.000 χημικά, δεν μας έχουν τρομοκρατήσει η μεθοδευμένη σπίλωση από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Δεν μας τρομοκρατεί ούτε το πρωτοφανές γεγονός να διακόψουν απόψε τον φωτισμό στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας.
Μετά από δύο μήνες και τρεις μέρες, δεν τρομοκρατούμαστε. Και αυτό γιατί είμαστε αποφασισμένοι. Και το επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους, για να το καταλάβουν και όσοι κάνουν πως δεν βλέπουν και πως δεν ακούν.
Είμαστε εδώ, παραμένουμε εδώ, θα είμαστε εδώ και στις νέες μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού. Είμαστε εδώ, με τις συνελεύσεις και τις δράσεις μας, γιατί η χρήση των δημοσίων χώρων ανήκει σε όλους.
Υ.Γ. Αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτή η ανακοίνωση η πλατεία Συντάγματος βρίσκεται σε συσκότιση θυμίζοντας μέρες κατοχής.

Καλούμε το Λαό της Αθήνας την Παρασκευή 29 Ιουλίου από τις 7 μ.μ στην Πλατεία Συντάγματος.
ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ.
ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.
28 Ιουλίου 2011, Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Συντάγματος

28 Ιουλ 2011

Επιστολές για να θυμηθούν τις… υποχρεώσεις τους!Σχέδια επί χάρτου αντί… κεραυνοβόλου πολέμου
Σχέδια επί χάρτου (Kriegspiel στα γερμανικά) εξακολουθεί να κάνει η κυβέρνηση, αν λάβουμε υπ’ όψη τις ανά υπουργείο προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στις επιστολές τις οποίες απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός στους υπουργούς.

Την ώρα δηλαδή που περισσότερο από ποτέ απαιτείται κεραυνοβόλος πόλεμος (Blitzkrieg), διαπιστώνουμε (ξανά) μια σειρά παρεμβάσεις που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες – και οπωσδήποτε εδώ και δύο χρόνια - αλλά και δεκατρία «σχέδια», «προγράμματα» και «αλλαγές» που επίσης όφειλαν να έχουν πραγματοποιηθεί.

Στα σχέδια εμφανίζονται ακόμη οι συγχωνεύσεις των φορέων (που είχαν εξαγγελθεί από την εποχή της Νέας Δημοκρατίας), η δράση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, την επιτάχυνση και αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, την άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, την εξυγίανση των συγκοινωνιακών φορέων, την εισφοροδιαφυγή, την ίδρυση σχολής για αγροτικά στελέχη, την εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου.

Και βέβαια, πρόγραμμα για την εξυγίανση των ΟΤΑ, νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατά της ανεργίας, πλάνο αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής, ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες», θεσμικό πλαίσιο για τα δημοψηφίσματα, εθνικός διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα.

Εντύπωση προκαλεί όχι μόνο το γεγονός ότι προφανώς δεν έχει γίνει τίποτε από όλα αυτά και ο πρωθυπουργός αισθάνεται την… ανάγκη να τα υπενθυμίσει στους υπουργούς του, αλλά και κρίθηκε αναγκαίο να υπενθυμιστεί η εφαρμογή του σχεδίου για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και να συζητηθούν τα συμπεράσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής του ηλεκτρονικού βιβλίου στα σχολεία!

Όλα αυτά την ώρα που μετά τον οίκο Moody’s σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε χθες και ο οίκος Standard & Poor's, καθώς, όπως όλοι είχαν προειδοποιήσει, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής συνιστούν «επιλεκτική χρεοκοπία», διότι θα επιφέρει ζημιά στους ιδιώτες, που δεν βρίσκουν ελκυστικούς τους όρους – και επομένως δεν θα πρόκειται για εθελοντική συμμετοχή.

Στο γενικό κλίμα – το οποίο δεν ελήφθη υπ’ όψη από τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, συνέχισε να θριαμβολογεί – προστέθηκε και η δήλωση του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια οφείλουν να δίνουν ως αντάλλαγμα μέρος της κυριαρχίας τους!

Αλλά απαξιωτικός ήταν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, που παρομοίασε την κατάσταση στην Ελλάδα (σ.σ. μετά από πέντε πακέτα στήριξης) παρόμοια με αυτή στην οποία βρέθηκαν οι πρώην ανατολικές χώρες, μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ!

Ο Ρέσλερ είχε λάβει σε Σύνοδο Επενδύσεων για την Ελλάδα, την οποία ο ίδιος είχε συγκαλέσει και ομολόγησε πως η συνάντησή του με περίπου είκοσι γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην ελληνική γραφειοκρατία!

Θα έλθει πάντως στη χώρα μια μικρή αποστολή Γερμανών επιχειρηματιών στις 15 Αυγούστου και θα ακολουθήσει μεγάλη αποστολή τον Σεπτέμβριο, με βασικό τομέα ενδιαφέροντος την Ενέργεια. 

Η ειδική αναφορά στην γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με τις επιστολές του πρωθυπουργού, από όπου προκύπτει πως ο καιρός περνά και δεν γίνεται τίποτε, όλα παραμένουν στα χαρτιά και συνεχίζονται οι ασκήσεις επί χάρτου, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας βρίσκεται συνεχώς στον πάτο των επενδύσεων.

Παρ’ όλα αυτά, από συσκέψεις πάμε καλά. Χθες σύσκεψη για την συμμετοχή των ιδιωτών, σήμερα σύσκεψη των ίδιων των ιδιωτών, κυβερνητική επιτροπή και υπουργικό συμβούλιο και… έχει ο Θεός!

Τελικά, οι μόνες που δεν χρειάστηκε να τους υπενθυμιστεί το καθήκον τους ήταν οι κοπέλες της Εθνικής Ομάδας Πόλο που μετά την ολυμπιονίκη Ολλανδία νίκησαν και την Ιταλία και τώρα διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο της παγκόσμιας διοργάνωσης.
Πηγή : www.elzoni.gr
Ένοχη σιωπή για το εξάμηνο που... χάθηκε στο δρόμο!
28/07/2011
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Εξακολουθούμε να μην μιλάμε για την ταμπακιέρα ή μου φαίνεται; 

Υπάρχει κάποιο κενό χρόνου στις πρωθυπουργικές αναδρομές ή είναι η ιδέα μου; 

Εξακολουθεί να λείπει ένα κομμάτι από το παζλ της χρεοκοπίας ή πρόκειται για αποκύημα της φαντασίας μας;

Διότι και χθες, κατά την ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα «επιτεύγματα» (λέμε τώρα) του τελευταίου χρόνου, δηλαδή του χρόνου που μεσολάβησε από την προσφυγή μας στον μηχανισμό της τρόικας μέχρι σήμερα - οπότε και ζήσαμε το… κορυφαίο επίτευγμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και της διεθνούς οικονομικής επιτήρησης!

Η προπαγάνδα έχει καταργήσει τον «πριν» με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να ωραιοποιήσει το ασταθές σήμερα και το αβέβαιο αύριο.

Κατ’ αρχήν, υποτίθεται ότι η χθεσινή συνεδρίαση έγινε για να ενημερωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα σχετικά με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Έγιναν σοφότεροι; Οφείλουν να μας απαντήσουν. Κατάλαβαν τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία, έμαθαν τίποτε για το πώς θα προχωρήσουν οι εξειδικεύσεις της, ζήτησαν να μάθουν – αλλά, συγγνώμη, τέτοιες τελετές περιορίζονται στον μονόλογο – αν υπάρχουν εμπράγματες εγγυήσεις;

Και μάλιστα την ημέρα που ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι θα παραχωρηθεί μέρος κρατικής κυριαρχίας;

Ή μήπως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν κατάκοποι από την προχθεσινή «κίτρινη μάχη», άνευ αποτελέσματος, με τον υπουργό Μεταφορών;

Να κολακεύτηκαν τάχα που ο πρωθυπουργός τους είπε ότι έλαβαν μέρος στη σωτηρία του έθνους, πράττοντας το πατριωτικό τους καθήκον;

Όπως και νάχει, και πάλι δεν πήραμε απαντήσεις. 

Στις ομιλίες του, ο πρωθυπουργός αναφέρεται γενικά στο παρελθόν και τις παθογένειες (γενικά) του πολιτικού συστήματος, αλλά αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά σε ένα κρίσιμο διάστημα, που, κατά την γνώμη πολλών, όφειλαν να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις για να αποφύγουμε τον διεθνή οικονομικό έλεγχο που ζούμε σήμερα.

Ουδείς ζητά να μάθει τι μεσολάβησε μεταξύ του Οκτωβρίου του 2009 και του Μαρτίου του 2010, οπότε και συμφωνήθηκε ο μηχανισμός. 

Να μας πει, βρε αδελφέ, ο πρωθυπουργός τι κινήσεις έκανε, μυστικό είναι; 

Διότι από όσο γνωρίζουμε, η κυβέρνηση έφαγε τρεις μήνες με την γελοία διαδικασία των βιογραφικών, έλαβε μέρος σε live υπουργικά συμβούλια, έχασε χρόνο σε άχρηστες διαβουλεύσεις, όπως αυτή για τα κρατικά αυτοκίνητα, έστησε έναν καυγά για τον… Αχελώο και άλλον έναν στο λιμάνι για την COSCO, ενώ ανακοίνωσε και την δημιουργία… πέντε νέων λεωφορειολωρίδων!

Ο πρωθυπουργός πάλι, σ’ αυτό το παράδοξο πολιτικό κενό, πήγε εκδρομή με τον Αθεμπίγιο και πέντε υπουργούς στην Ηλεία – όπου δεν έχει αλλάξει τίποτε – ταξίδεψε ως τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Σουηδία και την Ινδία.

Σ’ αυτό το εξάμηνο που καλύπτεται από ένα πέπλο ένοχης σιωπής, ζήσαμε φιέστες στο Ζάππειο για τις περίφημες πρώτες «100 Ημέρες», πληροφορηθήκαμε πως του λοιπού θα βλέπαμε μόνο... ορθοπεταλιές, ακούσαμε τον τότε υπουργό των Οικονομικών να επιμένει πως «το συντομότερο θα βγούμε από το τούνελ» και τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει στο υπουργικό συμβούλιο ότι «θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες», ενώ είχαμε (στις 8 Ιανουαρίου 2010) και μια… επτάωρη συζήτηση του κ. Παπανδρέου με ξένους «σοφούς» για την οικονομία. 

Τι συμβούλεψαν αυτοί οι άνθρωποι; Άγνωστο! Μυστήριο! Επτασφράγιστο μυστικό! Από όσο γνωρίζουμε, εκείνη η σύσκεψη είχε ως αποτέλεσμα, τον Μάρτιο, λίγο πριν πάμε στο ΔΝΤ, μια νομοθετική ρύθμιση για το ύψος των αμοιβών τους!

Χθες, ο πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε και πάλι για όσα του καταμαρτυρούν.

Αλλά κάποιος πρέπει να του πει πως αυτό δεν θα σταματήσει, αν δεν δώσει στην δημοσιότητα καταλεπτώς όλες του τις κινήσεις και πρωτοβουλίες κατά το επίδικο διάστημα.

Διότι είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν πως δεν έπραξε ό,τι έπρεπε για να αποφύγουμε αυτό που τώρα αποκαλεί «σωτηρία»…

Έξι μήνες είναι αυτοί. Δεν μπορεί να χάθηκαν στο… δρόμο!
Πηγή : www.elzoni.gr