Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το νέο κυβερνητικό σχέδιο παραπληροφόρησης, καθώς πολύ σύντομα ξεκινά σε παγκόσμια πρώτη το πείραμα εφαρμογής (στου κασίδη το κεφάλι) αυτού που έχει αποκληθεί «επιλεκτική χρεοκοπία».
Αν και δεν υπάρχει καν στην ορολογία των οικονομολόγων και της οικονομικής επιστήμης, αν και αμφισβητείται από τους πάντες, αν και ουσιαστικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ – παρά μόνο στο μυαλό των οίκων αξιολόγησης, όπως είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος – καταβάλλεται προσπάθεια να εξηγηθεί ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Στην περίπτωση της επιλεκτικής χρεοκοπίας συμβαίνει ό,τι ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ (όταν ανακοινώθηκαν από την τρόικα στις 11 Φεβρουαρίου, διαψεύστηκαν μετά βδελυγμίας, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει νόμο που θα απαγόρευε πωλήσεις δημόσιας περιουσίας και τελικά αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου και υπερψηφίστηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος).
Πρώτος ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών μίλησε για επιλεκτική χρεοκοπία την περασμένη Τρίτη, λέγοντας ότι κακώς μας τρομάζει ο όρος, αλλά παρ’ όλα αυτά, για να μειώσει την έντασή του, προτιμά να χρησιμοποιεί τον αγγλικό όρο selective default.
Χθες, από το βήμα της Βουλής, απέφυγε τον καινοφανή όρο, είτε στην ελληνική, είτε στην αγγλική εκδοχή του, αλλά με έναν ωραιοποιημένο τρόπο δήλωσε πως αυτό ΘΑ ΓΙΝΕΙ, διότι «δεν είναι πιστωτικό γεγονός, αλλά προσωρινή βαθμολόγηση των ελληνικών ομολόγων».
Παρομοίασε μάλιστα την συγκεκριμένη διαδικασία με τον τρόπο που οι κλειδούχοι (ελπίζουμε όχι του ΟΣΕ που συνεχίζει να συσσωρεύει χρέη, ενώ αναρίθμητα είναι τα ατυχήματα λόγω ανθρώπινου λάθους), αλλάζουν τις γραμμές για να περνούν τα τρένα διασταυρούμενα και χωρίς να συγκρούονται.
Για μια στιγμή, είπε ο υπουργός, θα γίνει αυτό. «Θα γίνει, πρέπει να γίνει, για να περάσουμε τη διασταύρωση», συμπλήρωσε εξίσου παραστατικά.
Βέβαια, οι οίκοι αξιολόγησης ουδέποτε έχουν πει ότι η επιλεκτική χρεοκοπία αποτελεί μια δική τους εσωτερική διαδικασία βαθμολόγησης ομολόγων.
Αντίθετα, έχουν πει πως αν ακολουθηθεί το σχέδιο για συμμετοχή των ιδιωτών, θα την κρίνουν μη εθελοντική (και σωστά αφού επί τέσσερις μήνες τους εκλιπαρούν και δεν ανταποκρίνονται) και τότε θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Έτσι σκέτο. Πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία. Ούτε επιλεκτική, ούτε τίποτε.
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη γερμανική έκδοση των Financial Times, ζήτησε μεν επίσπευση των διαδικασιών, αλλά εμφανίσθηκε ανοιχτός σε «νέες ιδέες», όπως η επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Και όχι μόνο αυτό. Ο κ. Παπανδρέου δεν παραλείπει να πει πως θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα «μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών», που, όπως είπε «θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία» - διότι ζημιά θα προκληθεί οπωσδήποτε.
Ουσιαστικά, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός των Οικονομικών μιλούν αυτές τις μέρες ξεκάθαρα και για στάση πληρωμών και για χρεοκοπία.
Χθες, όμως, τόσο ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όσο και ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησαν την Νέα Δημοκρατία και το σύνολο της αντιπολίτευσης ότι… παίζουν με τις λέξεις!
Και μάλιστα, ενώ όλοι είδαν σε απευθείας μετάδοση πως ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών έπαιξε την Τρίτη με την ελληνική και την αγγλική εκδοχή του όρου «επιλεκτική χρεοκοπία», έπαιξε δηλαδή ουσιαστικά ο ίδιος με τις λέξεις.
Και οι δύο πάντως, διαβεβαίωσαν πως υπάρχει σχέδιο και γίνονται διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Παπανδρέου είπε πως η κυβέρνηση κινείται με συστηματικό και προσεκτικό τρόπο για τη σωστή διαχείριση του μεγάλου ζητήματος του ελληνικού χρέους και δρα με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, σε αντίθεση με την Ευρώπη που, όπως είπε, πολλές φορές αργεί και δυσκολεύεται να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις.
Πρόσθεσε μάλιστα μιλώντας προς τους υπουργούς του, ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα, για παράδειγμα, την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους, με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες. Καταστάσεις, τις οποίες καταφέραμε εμείς, με τις πράξεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού, να αποφύγουμε».
Ο κ. Βενιζέλος πάλι, προειδοποίησε (προφανώς τον… εαυτό του), ότι «δεν θα παίζει κανείς με τις λέξεις», δηλώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο:
«Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, ρευστότητας και χρηματοδότησης. Όλα είναι απολύτως διασφαλισμένα»! (Τα σημειώνουμε και περιμένουμε).
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη δόθηκε στην δημοσιότητα έκθεση που είχε παραγγείλει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο think tank CEPR και την Ανν Σίμπερτ του πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Σύμφωνα με αυτήν, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα προηγηθεί της σύστασης του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας το 2013, αλλά οι συνέπειές της θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που αυτή θα γίνει.
Σημειώνεται στην έκθεση ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, παρά την διαφορετική γνώμη της ΕΚΤ και «κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πριν αναλάβει ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας το 2013». (Υπογραμμίζεται πως η συντάκτις με τον όρο «χρεοκοπία» εννοεί πάντα την αναδιάρθρωση κι όχι την ολοκληρωτική στάση πληρωμών).
Σύμφωνα με τη μελέτη, «το κόστος μία πρόωρης αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα εξαρτάται από τον τρόπο χειρισμού. Εάν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί κοινή συναινέσει και δίκαιη κι αν οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειαστεί να καταγράψουν αμέσως τις ζημίες τους, η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να βρει τον εαυτό της περίπου στην ίδια θέση που θα ήταν μια αντίστοιχη χώρα, η οποία δεν είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Εάν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί άδικη και προκλητική προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς και θεσμούς, η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί εκτός ευρώ και Ένωσης, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της και την πολιτική κατάσταση».
Ναι, αλλά χθες η υπουργός των Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, τάχθηκε σαφώς κατά του «κουρέματος» και της συνεχούς ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης με μεγάλα ποσά.
Στο μεταξύ, η ΕΕ δεν μπόρεσε να συμφωνήσει ούτε για το πότε θα συγκληθεί το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που τελικά μάλλον θα γίνει την προσεχή εβδομάδα.
Και αυτό συνέβη επειδή μπλοκαρίστηκε πάλι από την Γερμανία (η κ. Μέρκελ βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Νιγηρία, από όπου κάνει ασαφείς δηλώσεις περί του μέλλοντος), η οποία θέλει όταν θα συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής να μπει στο τραπέζι το τελικό σχέδιο.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα spread, των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντιστοίχων γερμανικών bunds, διευρύνθηκαν χθες κατά 31 μονάδες βάσης, φθάνοντας στις 1.454,9!
Κατά τα λοιπά, ακούσαμε στη Βουλή τον κ. Βενιζέλο να υποστηρίζει ότι «πρέπει να ενεργήσουμε στο όνομα των φτωχών και των αδυνάτων», προσθέτοντας πως «και στο όνομα το δικό τους μιλάω και εγώ»!
Πηγή : www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.