6 Ιουλ 2011

«Διαλύστε τους πολίτες και όχι τους μπαχαλάκηδες»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011, 11:53


Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, και εκείνους της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., όλα δείχνουν πως, το καυτό διήμερο της 28ης και 29ης Ιουνίου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου επέλεξε συνειδητά να διαλύσει τη συγκέντρωση των πολιτών στο Σύνταγμα και όχι να απομονώσει τους «μπαχαλάκηδες» οποιασδήποτε προέλευσης ή χρώματος. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα. Το χρονικό των γεγονότων αδιάψευστο και οι συγκεκριμένες οδηγίες που δόθηκαν στον Θάλαμο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. ξεκάθαρες.

Νωρίς το απομεσήμερο της Τετάρτης 29 Ιουνίου, την ώρα περίπου κατά την οποία αναμενόταν η διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, μία ομάδα 250 νεαρών αναλαμβάνει «δράση» στη γωνία Καραγεώργη Σερβίας και Σταδίου, με στόχο να επιτεθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών. Στην επίθεση αυτή αντιδρούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται επί των οδών Βουλής και Νίκης. Δέχονται βροχή από πέτρες και μάρμαρα και οπισθοχωρούν.



Εκείνη την ώρα, ο έχων το γενικό πρόσταγμα επί του Θεάτρου Επιχειρήσεων ταξίαρχος Στέφανος Κοζιράκης και οι υφιστάμενοι του αξιωματικοί, που ελέγχουν τις αστυνομικές δυνάμεις, προτείνουν τη διενέργεια κίνησης απομόνωσης των 250 νεαρών «μπαχαλάκηδων» με την ενεργοποίηση των διμοιριών των ΜΑΤ, που βρίσκονται στην οδό Βουκουρεστίου, και άλλων εφεδρικών, που είναι τοποθετημένες εγγύς του σημείου Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας.
Ο αντιστράτηγος, Λευτέρης Οικονόμου
Ο αντιστράτηγος, Λευτέρης Οικονόμου
Η τακτική αυτή προτείνεται στους έχοντες το πρόσταγμα στον Θάλαμο Επιχειρήσεων, αντιστράτηγο Γρηγόρη Μπαλάκο, γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, και υποστράτηγο Ιωάννη Λιούκα, γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής. 

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί εισηγούνται στον αρχηγό της Αστυνομίας Λευτέρη Οικονόμου να υλοποιηθεί άμεσα αυτό το σχέδιο τακτικής απομόνωσης των 250. Προς έκπληξη όλων όσων παρίστανται στον Θάλαμο Επιχειρήσεων, ο κ. Οικονόμου δίνει διαταγή να αντεπιτεθούν οι διμοιρίες επί της Βουλής και Νίκης με μαζική χρήση χημικών, ώστε οι 250 νεαροί με τις πέτρες να αναγκαστούν να καταφύγουν ψηλά επί της Βασιλέως Γεωργίου, μπροστά από τα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος.



Είναι προφανές το τι συνέβη. Ο κ. Οικονόμου αρνήθηκε να υιοθετήσει την άποψη των επιτελών του που βρίσκονταν επί τόπου, προκειμένου να απομονωθεί ο πυρήνας της πρόκλησης και να συλληφθούν οι «θερμόαιμοι», ώστε στη συνέχεια να μην υπάρξει «προβοκάτσια» στον κύριο όγκο της συγκέντρωσης των πολιτών. Ο κ. Οικονόμου, αντιθέτως με τη διαταγή του, έστειλε την ομάδα των 250 απευθείας στην καρδιά των διαδηλωτών με τις γνωστές συνέπειες. 



Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που διαθέτουν τουλάχιστον δύο γραμμάρια φαιάς ουσίας κατάλαβαν πως στο Σύνταγμα δεν παιζόταν το επιχειρησιακό στοίχημα «Να διασφαλιστεί η ΒΟΥΛΗ και η ασφάλεια των Πολιτών», όπως διατυμπάνισε ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής, με τον γνωστό στόμφο που τον διακρίνει.

Κατάλαβαν πως το επιχειρησιακό ζητούμενο ήταν η διασφάλιση της Βουλής και η πρόκληση ολοκληρωτικού μπάχαλου στο Σύνταγμα, ώστε να διαλυθεί η συγκέντρωση, να φοβηθούν οι πολίτες και να απαξιωθεί καταλυτικά η «υπόθεση Πλατεία».

Η εισήγηση των έμπειρων αξιωματικών, που απερρίφθη αμέσως και ασυζητητί, θα είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Πρυτάνευσε, ωστόσο, η πολιτική προτεραιότητα που είχε να κάνει με την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο. Τα χρονικά περιθώρια ήταν απολύτως συγκεκριμένα. Στόχος η αποφυγή μαζικής και άρα πολιτικά αξιόλογης λαϊκής πίεσης προς του βουλευτές. Ο κ. Οικονόμουεκτέλεσε κατά γράμμα αυτό που του ζήτησαν. Το Σύνταγμα κάηκε, η συγκέντρωση διαλύθηκε, η Βουλή διασφαλίστηκε, το Μεσοπρόθεσμο πέρασε και οι λίγοι έστω, έμπειροι και κυρίως δημοκρατικοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έμειναν με την απορία. Για λίγο όμως, διότι αμέσως ένιωσαν την οσμή των χημικών, αλλά και μέτρησαν 2.860 δακρυγόνα που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Τα χημικά αυτά εισάγονται από τη Γερμανία επί πιστώσει. Στη Δημοκρατία τίποτε δεν γίνεται, ωστόσο, «επί πιστώσει». Όλα γίνονται και ερμηνεύονται «τοις μετρητοίς».
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011, 11:56
Πηγή : www.zougla.gr

1 σχόλιο:

  1. Βρίσκω ένα λάθος νομίζω στο άρθρο, δεν ήταν δακρυγόνα, αλλά ασφυξιογόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.