9 Νοε 2012

Το παράδειγμα του Ισημερινού


Posted by Ioni in Οικονομία | Comments Off

Το παράδειγμα του ΙσημερινούΤο όνομά του είναι Κορέα. Δεν έχει καμιά σχέση ούτε με του Βόρειους ούτε με τους νότιους συνονόματους τους του. Προέρχεται από κάπου ενδιάμεσα,ακριβώς στη μέση, από τον Ισημερινό.

Από την Μπανανιά στις Μπανανίες

Μια μπανανία δεν είναι απριόρι όρος υποτιμητικός ενός κράτους, όπου δεν δουλεύουν οι υπηρεσίες, όπου οι πληθυσμοί είναι απολίτευτη και πρωτόγονοι, όπου κυριεύει η απληστία και το παρακράτος. Μια μπανανία έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με ένα φρούτο, που το αγαπάμε κι εμείς πάρα πολύ, κατακίτρινο και νόστιμο. Πρόκειται για την κοινή μπανάνα, που μπορούμε να αγοράσουμε σε πολύ καλές τιμές από την λαϊκή της γειτονιάς μας. Και λέγονται μπανανίες αυτές οι χώρες τησ λατινικής Αμερικής, γιατί κάποιον καιρό πολύ παλιά, δια νοήθηκαν οι μεγάλες εταιρίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι όντως αυτό το φρούτο μπορεί να έχει μέλλον και επιτυχία στις αγορές της δύσης. Βέβαια δεν διαψεύστηκαν καθόλου και η ζήτηση ήταν τεράστια και η παραγωγή πανεύκολη και φτηνή. Αρκούσε να εκμεταλλευτούν οι τεράστιες εκτάσεις των κρατών κάτω του Μεξικού, κι ήταν δυνατόν να καλλιεργούν μόνο μπανάνες. Κι αυτό έκαναν. Παράξενο που δεν ονομάστηκαν και επισήμως Μπανανίες.

Όταν το 80% του εγχώριου Προϊόντος πάει για τόκους

Ο Ισημερινός είναι μια πολύ μικρή χώρα. 3 εκατομμύρια μετράει ο πληθυσμός της. Σχετικά φτωχή χώρα, με κάποια πετρελαιοειδή αποθέματα, με πολίτες φτωχούς και με χαρακτηριστικά μπανανίας. Βέβαια από την εποχή που η όρεξη μας για το ωραίο και νόστιμο αυτό φρούτο κόπασε υπάρχουν κάποια προβλήματα στην αγορά. Η Μπανάνα δεν αποδίδει, τα έξοδα μεγαλώνουν και κάποιοι από τον Ισημερινό δεν μπορούν να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Και τους δάνειζαν κάποιοι άλλοι για δικούς τους λόγους, σε συγκεκριμένους λογαριασμούς και με μυστική ατζέντα. Οι τόκοι πάλι με την σέσουλα, κέρδος είναι ο ανώτατος νόμος της οικονομίας και προτεραιότητα έχουν τα χρεολύσια. Αλλά όταν πεθάνει ο Γάιδαρος δεν δουλεύει άλλο, κι ας είχε συνηθίσει να μη τρώει.

Κορέα και απεχθές χρέος

Μια απλή αξιολόγηση του χρέους, το ανάποδο από αυτό που ακούμε καθημερινά από τα κανάλια και τα ραδιόφωνα, επέλεξε να επιχειρήσει ο νέος πρωθυπουργός του Ισημερινού ο Ερνέστο Κορέα. Ποιος και που πήγαν τα χρήματα. Σε ποιόν χρωστάει ποιος. Ποιες ήταν οι συνθήκες της δανειοληπτικής συμφωνίας. Ποια είναι τα κανάλια των χρηματοδοτήσεων. Όλα κάπως άγνωστα για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, πράγμα όχι και τόσο παράξενο, αλλά για τον κύριο Κορέα ένα αγκάθι στον οφθαλμό. Ήθελε να ξέρει φαίνεται. Κι όταν έμαθε δεν μπορούσε να πιστέψει στα ίδια του τα μάτια. Το χρέος ήταν απλά απεχθές, παράνομο, μη υπαρκτό. Οι αγορές το κατάλαβαν, κι αν ακόμα του κρατάνε μούτρα. Αλλά πήγε να χαλάσει την πιάτσα ο Κορέα και θα χριστεί ακόμα κάμποσος χρόνος. Αλλά δεν πειράζει, θα τους περάσει.
Image: picsfive – Fotolia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.