ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΑΠΙ
«Φύλλο και φτερό» το σπίτι της Λαγκάρντ
Eφοδο στο πολυτελές διαμέρισμα της σιδηράς κυρίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι πραγματοποίησαν χθες οι γαλλικές αρχές, ψάχνοντας στοιχεία για την υπόθεση του σκανδάλου Ταπί, το οποίο στοιχειώνει εδώ και 6 χρόνια την πολιτική της καριέρα.
Παρότι η ίδια η Λαγκάρντ, για την οποία υπάρχουν υπόνοιες για «κατάχρηση εξουσίας και δημόσιου χρήματος», την ώρα της εφόδου βρισκόταν στη Φρανκφούρτη και δεν έκανε καμία δήλωση, ο δικηγόρος της Ιβ Ρεπικέ τόνισε: «Η κυρία Λαγκάρντ δεν έχει να κρύψει τίποτα. Η έρευνα αυτή θα βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας, η οποία θα συμβάλει στο να απαλλαγεί η πελάτισσά μου από τις κατηγορίες διάπραξης οποιουδήποτε αδικήματος».
Η έφοδος αυτή αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο της υπόθεσης Ταπί, στην οποία η Λαγκάρντ εμπλέκεται από το 2007, όταν ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί ενέκρινε εξωδικαστική αποζημίωση του Μπερνάρ Ταπί από την τράπεζα Credit Lyonnais (πλέον μέρος της Credit Agricole), ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, πρώην υπουργός του Μιτεράν και πρόεδρος της Μαρσέιγ, ο οποίος ανέπτυξε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Σαρκοζί, είχε προσφύγει εναντίον της Credit Lyonnais όταν το 1993 είχε πωλήσει τις μετοχές που είχε στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2006 ήταν εναντίον του, όμως λίγο καιρό αφότου ο Νικολά Σαρκοζί ανέλαβε τα ηνία της Γαλλίας το 2007 και η Λαγκάρντ το υπουργείο Οικονομικών, ο Ταπί βρέθηκε με το προαναφερθέν ποσό των 285 εκατομμυρίων ευρώ στο χέρι ύστερα από έγκριση της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ της απόφασης από μια διοικητική επιτροπή που ανέλαβε την υπόθεση.
Αυτή ακριβώς η πρωτοβουλία της τότε Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, να αφαιρέσει την υπόθεση από τη Δικαιοσύνη και να την παραπέμψει σε διοικητική επιτροπή αγνοώντας μάλιστα τις ενστάσεις της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου, την τοποθέτησε στο στόχαστρο της γαλλικής δικαιοσύνης, η οποία από το 2011 προσπαθεί να διαλευκάνει εάν η «κυρία ΔΝΤ» ενήργησε παράνομα ή όχι, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμάτισε στην υπόθεση ο Νικολά Σαρκοζί.
Η χθεσινή έφοδος στο σπίτι της Λαγκάρντ έρχεται λίγο καιρό μετά τις έρευνες στο σπίτι και το γραφείο του πρώην γενικού γραμματέα της γαλλικής προεδρίας Κλοντ Γκεάν, στο σπίτι του Ταπί και στην οικία του Στεφάν Ρισάρ, ο οποίος ήταν διευθυντής του γραφείου της Λαγκάρντ την περίοδο του σκανδάλου.
Οι γαλλικές αρχές έκαναν «φύλλο και φτερό» το πολυτελές διαμέρισμα της Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι
Το Ταμείο
Παρότι το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, το Ρόιτερ αναφέρει ότι εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε ότι πριν ακόμη η Κριστίν Λαγκάρντ αναλάβει επικεφαλής του Οργανισμού, το θέμα της εμπλοκής της στο σκάνδαλο Ταπί είχε συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Παρότι το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, το Ρόιτερ αναφέρει ότι εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε ότι πριν ακόμη η Κριστίν Λαγκάρντ αναλάβει επικεφαλής του Οργανισμού, το θέμα της εμπλοκής της στο σκάνδαλο Ταπί είχε συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ίδια δεν έχει ποτέ κληθεί από τις αρχές να καταθέσει για την υπόθεση που ρίχνει τη σκιά της στην καριέρα της. Στο μυαλό πολλών αναλυτών, πάντως, επιστρέφει η «κατάρα της καρέκλας» του ΔΝΤ, η οποία κατέστρεψε πολιτικά τον προκάτοχο της Λαγκάρντ στην κορυφή του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, ύστερα από το ροζ σκάνδαλο με την καμαριέρα και τις καταγγελίες εναντίον του για βιασμό.
Ο επιχειρηματίας και πρώην υπουργός του Μιτεράν Μπ. Ταπί
ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΗ
Με χρυσούς μισθούς και χλιδάτη ζωή
Με χρυσούς μισθούς και χλιδάτη ζωή
Τα 285 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η αποζημίωση στον Μπερνάρ Ταπί που ενέκρινε η Κριστίν Λαγκάρντ, για τους περισσότερους ανθρώπους φαντάζουν εξωφρενικά πολλά. Ομως αν κανείς αναλογιστεί τον τρόπο ζωής της και την προσωπική ιστορία της «κυρίας ΔΝΤ» φαντάζουν ως χάρη σε έναν καλό φίλο.
Η Κριστίν Μαντλέν Λαλουέτ, όπως είναι το πατρικό της όνομα, είναι γνωστή για τη χλιδάτη ζωή που κάνει και τα ακριβά της γούστα. Με σπουδές στις ΗΠΑ, στο Παρίσι και το Εξ-αν-Προβάνς, η κόρη της μεσοαστικής οικογένειας των Λαλουέτ έχει καταφέρει να φτάσει να διοικεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Από τη δεκαετία του 1980, οπότε και άρχισε η καριέρα της ως δικηγόρος στη νομική φίρμα Baker & McKenzie, η Λαγκάρντ έχει δει το εισόδημά της να εκτοξεύεται στα ύψη. Στην εν λόγω εταιρεία, στην οποία έγινε πρόεδρος το 1999, ο μισθός της έφτασε μέχρι και το 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, συν τα όποια μπόνους τα οποία αντιστοιχούσαν στο 5% των εσόδων της εταιρείας.
Η μείωση μισθού που δέχθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της στο ΔΝΤ, είναι σημαντική, αφού πλέον αμείβεται με 550.000 ευρώ τον χρόνο. Βέβαια, αυτά, σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια που βγάζει ο σύζυγός της Ξαβιέ Τζοκαντί από την επιχειρηματική ενασχόληση με το real estate, είναι αρκετά για να φιγουράρει στις λίστες των περιοδικών «Forbes» και «Vanity Fair» με τους ισχυρότερους και πιο καλοντυμένους ανθρώπους του πλανήτη.
Η Λαγκάρντ για τις εμφανίσεις της δεν φείδεται χρημάτων και προσέχει ιδιαιτέρως την γκαρνταρόμπα της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το φθηνότερο από τα σακάκια του οίκου Chanel που προτιμά κοστίζει 3.000 ευρώ, ενώ οι τουαλέτες που ανά διαστήματα έχει φορέσει κοστίζουν το λιγότερο 15.000 ευρώ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το αγαπημένο της ρολόι, που είναι ένα Patek Philippe Twenty- 4 "24" και το οποίο φέρει 10 διαμάντια, κοστίζει 45.000 ευρώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.